Handbok för infotainmentsystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handbok för infotainmentsystem"

Transkript

1 Handbok för infotainmentsystem

2

3 Innehåll Navi 5.0 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink R

4

5 Navi 5.0 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner Radio CD-spelare Externa enheter Navigation Taligenkänning Telefon Alfabetiskt register... 52

6 6 Inledning Inledning Allmän information... 6 Översikt över kontrollelementen... 8 Användning Allmän information Infotainmentsystemet ger dig det senaste inom infotainment för bilar. Använd FM-, AM- eller DAB-radiofunktionen för att registrera upp till 15 stationer. CD-spelaren underhåller dig med CD-skivor och MP3/WMA-skivor. Du kan ansluta externa enheter till Infotainmentsystemet som ytterligare ljudkällor, antingen via kabel eller via Bluetooth. Navigationssystemet med dynamisk ruttplanering tar dig tillförlitligt till ditt resmål och kan om du så önskar lägga rutten så att du undviker trafikstockningar eller andra trafikhinder. Dessutom är infotainmentsystemet utrustat med ett telefonuttag som gör att du bekvämt och säkert kan använda mobiltelefonen i bilen. Nu kan du säga ett röstkommando för att starta en systemfunktion (t.ex. spela upp en förinställd radiostation). Infotainmentsystemet kan även användas med reglage på ratten eller via taligenkänningssystemet. Med reglagens väl genomtänkta utformning, pekskärmen och de tydliga skärmbilderna styr du systemet enkelt och intuitivt. I instruktionsboken beskrivs alla alternativ och funktioner som finns i de olika infotainmentsystemen. Vissa beskrivningar, t.ex. för display- och menyfunktioner, gäller eventuellt inte för din bil på grund av modellvariant, landsspecifikationer, speciell utrustning eller speciella tillbehör. Systemet Navi 5.0 IntelliLink innehåller en del programvara från tredje part. För meddelanden, licenser och övrig information om denna programvara, se navi5intellilink/.

7 Inledning 7 Viktiga anvisningar beträffande användning och trafiksäkerhet 9 Varning Kör säkert vid alla tidpunkter. Använd endast infotainmentsystemet om trafiksituationen tillåter en säker användning. Med tanke på säkerheten kan det vara lämpligt att stanna bilen innan du använder infotainmentsystemet (t.ex. för att ange adresser). 9 Varning Användning av navigationssystemet fråntar inte föraren ansvaret för att upprätthålla en korrekt, påpasslig attityd i trafiken. Följ alltid gällande trafikregler. 9 Varning I vissa områden är enkelriktade gator och andra gator och infarter (t.ex. gågator) där du inte får svänga in inte markerade på kartan. I sådana områden kan infotainmentsystemet avge en varning som du måste acceptera. Då måste du vara särskilt uppmärksam på enkelriktade gator, vägar och infarter där du inte får köra in. Radiomottagning Vid radiomottagning kan det uppstå fräsande störningar, brus, distorsion eller bortfall av mottagningen på grund av: avståndsvariationer till sändaren flervägsmottagning p.g.a. reflexer från olika hinder sändarskugga

8 8 Inledning Översikt över kontrollelementen Mittdisplay med reglage

9 1 Display/pekskärm som visar startsidan (du kan visa startsidan genom att peka med tre fingrar samtidigt på skärmen) AUDIO Öppna ljudmenyn: Radio Cd-spelare Externa enheter (USB, Bluetooth) NAV Visa navigationskarta v Öppna telefonmenyn X Om avstängd: slå på/av strömmen Om påslagen: stäng av ljudet Vrid: justera volymen 6 SET Öppna inställningsmeny Ì Öppna appmenyn Í Öppna menyn för fordonsinställningar, se instruktionsboken Fjärrkontroll på ratten 1 SRC (Källa) Inledning 9 Välj ljudkälla, bekräfta med G Lång tryckning: stäng av ljudet 2 ä / å Välj nästa/föregående förinställd radiostation när radion är aktiv eller välj nästa/föregående spår/bild när externa enheter är aktiva... 26

10 10 Inledning 3 G eller välj nästa/föregående post i stationslistan, medielistan eller samtals-/ kontaktlistan om åtgärden inleddes via rattkontrollerna Bekräfta valet med G Bekräfta markerat objekt eller öppna stations- eller medielistan 4 x Aktivera/inaktivera tystkopplingsfunktionen À / Á Vrid uppåt/nedåt: öka/ minska volymen 6 v Kort tryckning: ta emot inkommande samtal, lång tryckning: avvisa inkommande samtal, avsluta samtal eller öppna samtals-/ kontaktlista Om ett telefonsamtal är aktivt: öppna menyn för pågående samtal 7 w Kort tryckning: aktivera inbäddad taligenkänning. Lång tryckning: aktivera taligenkänning i Apple CarPlay eller Android Auto om telefonen är ansluten via USB-porten Användning Kontrollelement Man styr infotainmentsystemet med hjälp av funktionsknappar, en pekskärm och de menyer som visas på displayen. Inmatning kan göras på två sätt: den mittersta kontrollenheten på kontrollpanelen 3 8 pekskärmen 3 14 ljudreglage på ratten 3 8 taligenkänning 3 41 Aktivering/inaktivering av infotainmentsystemet Tryck på X. Efter inkoppling aktiveras den senast valda infotainmentkällan. Vissa funktioner i infotainmentsystemet är endast tillgängliga när tändningen är påslagen eller motorn är igång.

11 Inledning 11 Automatisk inaktivering Om du aktiverar infotainmentsystemet med hjälp av X när tändningen är frånslagen kommer systemet automatiskt att slås av när ECO-läget aktiveras. Driftmode Audio-Media Tryck på AUDIO för att visa huvudmenyn för det senast valda ljudläget. Inställning av ljudvolym Vrid X. Den aktuella inställningen visas i displayen. När infotainmentsystemet slås på väljs den senast valda volymen. Hastighetsanpassad ljudvolym När hastighetsanpassad ljudvolym är aktiverad 3 18, anpassas volymen automatiskt för att kompensera för väg - och vindbruset när du kör. Ljudavstängning (mute) Tryck på X för att stänga av ljudet på infotainmentsystemet. Tryck på X igen om du vill aktivera ljudet igen. Den senast valda volymen ställs in igen. Byta mediekälla Välj SOURCES för att visa menyn för val av mediekälla. För en detaljerad beskrivning av menyanvändningen via pekskärmen Välj önskad mediekälla. För en detaljerad beskrivning: Radiofunktioner 3 21 CD-spelare 3 25 Externa enheter (USB, Bluetooth) 3 27 Navigation Tryck på NAV för att visa navigationskartan som visar området runt den aktuella positionen.

12 12 Inledning Hitta en detaljerad beskrivning av att förbereda och etablera en Bluetoothanslutning mellan infotainmentsystemet och en mobiltelefon Om mobiltelefonen är ansluten trycker du på v för att visa telefonportalens huvudmeny. För en detaljerad beskrivning av de grundläggande funktionerna i navigationssystemet Navigeringsmeny Välj MENY för att visa navigeringsmenyn. Från navigeringsmenyn kan du: Ange och söka efter adresser 3 34 Planera resor med flera vägpunkter 3 34 Ange kriterier för ruttnavigering 3 38 Avbryta och återuppta ruttnavigeringen 3 38 Telefon Innan telefonportalen kan användas måste en anslutning upprättas mellan infotainmentsystemet och mobiltelefonen. För en detaljerad beskrivning av mobiltelefonanvändningen via infotainmentsystemet Appar Anslut din smarttelefon om du vill att vissa appar på telefonen ska visas på infotainmentsystemets skärm.

13 Inledning 13 Tryck på Ì för att visa huvudmenyn för appläget. Peka på CarPlay eller Android Auto. En meny med olika valbara appar visas. För en detaljerad beskrivning Inställningar Tryck på SET och välj sedan Ljudinställningar för att visa respektive meny. För en detaljerad beskrivning Fordonsinställningar Välj Í för att öppna en meny för olika fordonsrelaterade inställningar. Fordonsinställningar beskrivs i bilens instruktionsbok. För en detaljerad beskrivning Tryck på SET och sedan ALT. för att visa en meny för olika systemrelaterade inställningar.

14 14 Grundfunktioner Grundfunktioner Grundfunktioner Ljudinställningar Volyminställning Systeminställningar Grundfunktioner Infotainmentsystemets display har en beröringskänslig yta som möjliggör direkt interaktion med de visade menyreglagen. Se upp Använd inte spetsiga eller hårda föremål som kulspetspennor, blyertspennor eller liknande för att peka på skärmen. Användning av menyer Välja eller aktivera en skärmknapp eller ett menyalternativ Peka på en skärmknapp eller ett menyalternativ. De flesta ikoner som visas i en meny, som e eller d i exemplet på bilden, fungerar som skärmknappar som du kan peka på för att utföra vissa åtgärder. Den aktuella funktionen aktiveras, ett meddelande visas eller en underordnad meny med fler alternativ visas.

15 I de följande kapitlen beskrivs förfarandet för att välja och aktivera en skärmknapp eller ett menyalternativ med pekskärmen som "...välj <knappens namn>/<alternativets namn>/ <ikonen>". Skärmknapparna Ù och G Efter att ha valt menyobjekt eller gjort inställningar i en meny pekar du på G för att bekräfta dina inställningar. Annars går alla val eller inställningar som du gjort förlorade. Genvägar till viktiga menyer Grundfunktioner 15 Bläddra i en lista I menyerna kan du peka på Ù i respektive undermeny för att återgå till närmaste överordnade menynivå. När ingen Ù-skärmknapp visas är du på den översta nivån i respektive meny. De texter och ikoner som visas på den översta raden av till exempel huvudmenyn för navigering fungerar som genvägar till en del viktiga menyer. Till exempel kan du peka på stationsnamnet för att öppna menyn för stationslistor. Om alla objekt inte kan visas på skärmen samtidigt kan du bläddra i listan. Om du vill bläddra i en lista med menyalternativ kan du även: Placera fingret var som helst på skärmen och röra det uppåt eller nedåt. Du måste hålla konstant tryck och röra fingret med jämn hastighet. Peka på H eller I längst upp eller längst ner på bläddringslisten.

16 16 Grundfunktioner Peka var som helst på hjälplinjen i rullningslisten. Flytta skjutreglaget i rullningslisten uppåt och nedåt med fingret. Uppdatera en lista Peka på Ü (se bilden ovan) för att manuellt uppdatera t.ex. stationslistor, kontaktlistor eller mållistor. Inmatningsfält och tangentbord Inmatningsfält indikeras med o. Peka på inmatningsfältet för att öppna ett tangentbord för text eller siffror. Beroende på den app eller funktion som för tillfället är aktiv kan olika tangentbord visas. Tangentbord för textinmatning Tangentbord för textinmatning kan innehålla flera inmatningsfält. För att aktivera ett fält för textinmatning pekar du på det. Peka på respektive skärmknapp för att mata in ett tecken. Tecknet matas in när knappen släpps. Peka på och håll in en bokstavsskärmknapp för att visa förknippade bokstäver i en listruta. Släpp och välj sedan önskad bokstav. Peka på 0..# för att växla till symboltangentbordet. För att växla tillbaka till bokstavstangentbordet eller för att växla mellan stora och små bokstäver, pekar du på Aa. Om du vill växla layouten för bokstavstangentbordet mellan vanlig och alfabetisk ordning pekar du på ç. För att radera det senast angivna tecknet eller symbolen pekar du på k. För att ta bort ett tecken eller en symbol pekar du på önskat ställe för att placera en blinkande markör och sedan på k.

17 Tangentbord för sifferinmatning Ändra en inställning Grundfunktioner 17 Ljudinställningar Tryck på SET, välj sedan Ljudinställningar och därefter fliken Förinställda EQ-lägen. Tangentbord för sifferinmatning kan innehålla flera inmatningsfält. I exemplet som visas på bilden måste du först peka på inmatningsfältet bakom decimalkommat innan du kan ange decimaler. I efterföljande kapitel kommer stegen för att peka på ett inmatningsfält och ange text eller siffror via ett tangentbord att beskrivas som "... välj <fältnamn> och ange...". För att ändra en inställning som den som visas på bilden kan du: Peka på < eller >. Peka var som helst på strecket. Flytta skjutreglaget med fingret. I följande kapitel kommer stegen för att justera en inställning via pekskärmen att beskrivas som "...justera <inställningens namn>. Det finns flera fördefinierade inställningar för att optimera ljudet för en specifik musikstil (t.ex. Pop-Rock eller Klassisk). För att justera ljudet individuellt väljer du Användare. Ändra inställningarna på det sätt du önskar och bekräfta sedan.

18 18 Grundfunktioner Om du ändrar egenskaperna hos en fördefinierad inställning, t.ex. Pop- Rock, kommer dessa inställningar att tillämpas på Användare. Aktivering av funktionen Loudness kan optimera ljudet vid låga ljudnivåer. Balans och fader Tryck på Fördelning-fliken. Flera fördefinierade inställningar finns för att justera volymfördelningen i bilen (t.ex. Alla passagerare eller Enbart fram). Om du vill ändra den aktuella inställningen, t.ex. Alla passagerare, väljer du den inställningen och sedan en ny inställning från den lista som visas. Du kan justera de fördefinierade inställningarna var och en för sig. För att ange var i kupén du vill att volymen ska vara högst flyttar du markören i bilden på skärmens högra sida till önskad plats. Välj Grundinställning om du vill återgå till fabriksinställningarna. Volyminställning Tryck på SET, välj sedan Ljudinställningar och därefter fliken Ljud. Knappljud Om funktionen för knappljud aktiveras hörs ett pipljud varje gång du pekar på en skärmknapp eller ett menyalternativ. För att justera knappljudet aktiverar du Knappljud och justerar sedan inställningen. Hastighetsanpassad ljudvolym Aktivera eller inaktivera Ljudvolym beroende på hastighet. Om denna funktion är aktiverad anpassas infotainmentsystemets volym automatiskt för att kompensera för väg- och vindbruset när du kör. Röstmeddelanden Tryck på Röst-fliken. Justera volymen för alla röstmeddelanden i systemet, t.ex. trafikmeddelanden, navigationsmeddelanden etc. Ringsignal Tryck på Ringsignal-fliken. Justera ringsignalvolymen för inkommande samtal. Systeminställningar Tryck på SET och välj sedan ALT..

19 Konfigurera systemet Välj Systeminställn. för att utföra vissa grundläggande systemkonfigurationer, t.ex: Ange enheter för temperatur eller bränsleförbrukning. Återställa systemkonfigurationen till fabriksinställningarna. Uppdatera den installerade programvaran. Ändra visningsspråk För att ändra menytexternas språk väljer du Språk och sedan önskat språk. Om det valda visningsspråket stöds av den inbäddade taligenkänningen kommer taligenkänningsspråket att ändras till detta språk. Annars kommer den inbäddade taligenkänningen inte att vara tillgänglig. Inställning av tid och datum Välj Inställning av tid/datum. Ändra tids- och datumformat För att ändra tids- och datumformat väljer du respektive flik och sedan önskat format. Grundfunktioner 19 Ställa in tid och datum Som standard ställs tid och datum in automatiskt av systemet. Så här anger du tid och datum manuellt: Tryck på Tid-fliken. Ställ in Synkronisering med GPS (UTC): på OFF och välj sedan fältet Tid för att ange önskad tid. Välj fliken Datum och välj sedan fältet Datum: för att ange önskat datum. Anpassa skärmen Välj Skärminställn.. Textbläddringsfunktion Tryck på Animation-fliken. För automatisk rullning av långa texter på skärmen aktiverar du Automatisk rullande text. Om Automatisk rullande text är inaktiverat trunkeras långa texter. Justera ljusstyrkan Välj Ljusstyrka och ställ in skärmens ljusstyrka till önskad nivå.

20 20 Grundfunktioner Spara dina personliga inställningar Välj Inställning av profiler. Du kan spara en mängd olika inställningar i en personlig profil. Till exempel alla aktuella ljudinställningar, alla snabbval för radio, en telefonbok, kartinställningarna samt dina favoritadresser. Om du delar bilen med andra personer gör detta att du när som helst kan återställa dina personliga inställningar från din profil. Högst tre personliga profiler kan sparas. Det finns också en Gemensam profil. Alla inställningar som görs sparas automatiskt i den profilen. Om ingen personlig profil är aktiverad är Gemensam profil aktiv. Spara din personliga profil När du har gjort alla dina personliga inställningar: Välj en av flikarna för personliga profiler. Välj inmatningsfältet o och ange önskat namn på din personliga profil. Så här gör du för att lägga till en bild till en profil: Anslut en USB-enhet som innehåller den önskade bilden till USB-porten 3 26, peka på fotoramen och välj sedan önskat foto. Bekräfta ditt val för att ladda ner den valda bilden till systemet. Slutligen bekräftar du inställningarna för att spara dem i din personliga profil. Aktivera din personliga profil Tryck på SET och välj sedan fliken med namnet på din personliga profil. Aktivera Gemensam profil Om en personlig profil är aktiv: Tryck på SET och välj sedan Profil aktiverad. Återställa en personlig profil Du kan när som helst återställa en personlig profil till fabriksinställningarna. Välj den profil du vill återställa och välj sedan Nollställ profil. Återställa Gemensam profil Du kan när som helst återställa Gemensam profil till fabriksinställningarna. Välj Gemensam profil och sedan Återställ den gemensamma profilen.

21 Radio Användning Radio Data System (RDS)...23 Digital Audio Broadcasting Användning Aktivera radion Tryck på AUDIO. Den senast valda ljudhuvudmenyn visas. Om huvudmenyn för radio inte är aktiv väljer du SOURCES och sedan Radio. Stationen du senast lyssnade på kommer att aktiveras. Välja ett frekvensområde Välj Band upprepade gånger för att växla mellan olika våglängdsområden. Söka efter stationer Radio 21 Automatiskt stationssökning Peka snabbt på < eller > för att spela upp föregående eller nästa station som kan tas emot. Manuell stationssökning Tryck på < eller > och håll den intryckt. Släpp knappen när frekvensen nästan har nåtts. Nästa station som kan tas emot söks och spelas automatiskt. Stationssökning Om du vet den exakta frekvensen för en radiostation kan du ange denna frekvens manuellt. Välj ALT., Radiostationer och sedan önskat frekvensband. Välj Frekv., ange frekvensen och bekräfta. Om en station kan tas emot på den frekvensen spelas denna station upp. Stationslistor I stationslistan kan du välja mellan alla radiostationer som går att ta emot i området.

22 22 Radio Om du vill visa stationslistan för det frekvensband som är aktivt väljer du Lista. Välj önskad station. Uppdatera stationslistor Om de stationer som har sparats i stationslistan för respektive vågband inte längre kan tas emot måste listorna över AM- och DAB stationer uppdateras. Listan över FM-stationer uppdateras automatiskt. Välj ALT., Radiostationer och sedan önskat frekvensband. För att starta en uppdatering för det valda frekvensbandet väljer du Ü. Spara favoritstationer Upp till 15 radiostationer i alla frekvensband kan sparas som favoriter i listan Förval. Välj Förval för att visa snabbvalsknapparna. Spara aktuell station Håll in önskad knapp några sekunder. Frekvensen eller stationsnamnet visas nu på knappen. Om en station redan är sparad på en snabbvalsknapp kommer den att skrivas över av den nya stationen. Spara en station från en stationslista Välj ALT., Radiostationer och sedan önskat frekvensband. Peka kort på knappen bredvid önskad station. Du kan också välja Û för att växla till en rutbaserad vy. Peka sedan snabbt på på den önskade stationens ruta. Välj Spara och håll sedan fingret i några sekunder på den listrad där du vill spara stationen. Om en station redan är sparad på en listrad kommer den att skrivas över av den nya stationen. Mottagning av stationer I huvudmenyn för radio väljer du Förval och pekar sedan kort på snabbvalsknappen för den önskade stationen.

23 Radio Data System (RDS) RDS är en tjänst som FM-stationerna erbjuder, som gör att du enklare kan hitta stationen du söker och dessutom blir mottagningen felfri. Fördelar med RDS På displayen visas stationens namn i stället för dess frekvens. Vid stationssökning ställer infotainmentsystemet endast in RDS-stationer. Med AF (alternativ frekvens) tar infotainmentsystemet alltid emot den sändningsfrekvens som ger bäst mottagning för stationen som har ställts in. Beroende på vilken station som tas emot, visar infotainmentsystemet text som till exempel kan innehålla information om det aktuella programmet. RDS-konfiguration I huvudmenyn för radio väljer de ALT. och sedan Radioinställningar för att öppna menyn för RDS-konfiguration. Aktivera RDS Välj Allmänna och aktivera sedan Stationsföljning. Om Alternativ frekvens är aktiverat visas RDS på den nedersta raden i huvudmenyn för radio. Radiotext Information om det radioprogram som för tillfället är aktivt eller den musik som spelas för ögonblicket visas under programnamnet om RDS är aktiverat. För att visa eller dölja informationen kan du aktivera eller inaktivera Visning av radiotext. Trafikmeddelanden Många RDS-stationer sänder trafiknyheter. Om trafikmeddelanden är aktiverade är radio avbryts uppspelningen av radio eller medier medan informationsmeddelandet läses upp. Välj Meddelanden och aktivera eller inaktivera sedan Trafikinformation. Om Trafikinformation är aktiverat visas TA på den nedersta raden i huvudmenyn för radio. Radio 23 Digital Audio Broadcasting DAB sänder radiostationer digitalt. DAB-stationer visas med namn istället för sändningsfrekvens. Allmän information Med DAB kan ett flertal radioprogram (tjänster) sändas inom en och samma grupp. Förutom digital ljudkvalitet av hög klass, kan DAB även sända programrelaterad information samt andra olika typer av information, inklusive trafikinformation. Så länge som en DAB-mottagare kan ta emot signalen som skickas ut av en station (även om signalen är svag) kan ljud återges. Vid dålig mottagning sänks volymen automatiskt för att undvika utmatning av oangenämt brus. Om DAB-signalen är för svag för att kunna läsas av mottagaren avbryts mottagningen helt. Du kan undvika detta genom att aktivera DAB-FM automatisk spårning, se nedan.

24 24 Radio Med DAB slipper man störningar som orsakas av stationer som ligger på närliggande frekvenser (ett annat fenomen som är vanligt för AM- och FM-bandet). Om DAB-signalen studsar mot naturliga hinder som byggnader, ökar mottagningskvaliteten på DAB, till skillnad från AM- och FM-bandet där mottagningen försvagas i sådana fall. När DAB-mottagning är aktiverad förblir infotainmentsystemets FM-mottagare aktiv i bakgrunden och söker ständigt efter de FMstationer som har bäst mottagning. Om Trafikinformation 3 23 är aktiverat kommer trafikmeddelanden från den FM-station som har bäst mottagning att läsas upp. Inaktivera Trafikinformation om du inte vill att DABmottagningen ska avbrytas av FM-trafikmeddelanden. DAB-meddelanden Utöver musikprogram sänder många DAB-stationer olika typer av meddelanden. Om du aktiverar några eller alla kategorierna, avbryts den DAB-tjänst som tas emot för tillfället, när ett meddelande om dessa kategorier sänds. I huvudmenyn för radio väljer du ALT., Radioinställningar och sedan Meddelanden. Aktivera de önskade kategorierna, t.ex. Nyheter eller Väder. Olika kategorier av informationsmeddelanden kan väljas på samma gång. DAB-FM automatisk spårning Om den här funktion en är aktiverad, kopplar enheten över till motsvarande FM-station i den aktiva DAB-tjänsten (om tillgänglig) om DAB-signalen är för svag för att kunna tas emot av mottagaren. Aktivera eller inaktivera Stationsföljning FM/DAB:.

25 CD-spelare Allmän information Användning Allmän information En CD-spelare för uppspelning av ljud-cd- och mp3-cd-skivor finns i handskfacket. Se upp Under inga villkor får du sätta i DVD-skivor, singel-cd med 8 cm diameter eller formade CD-skivor i ljudsystemet. Du får inte sätta dekaler på CDskivor. Då kan skivorna fastna i CD-enheten och förstöra den. Då krävs ett kostsamt byte av enheten. Användning Starta CD-uppspelning Tryck in en ljud- eller MP3-CD med etikettsidan riktad uppåt i cd-facket tills den dras in. CD-uppspelningen startar automatiskt och CD-huvudmenyn visas. Om en CD-skiva redan är isatt men CD-huvudmenyn är inte aktiv: CD-spelare 25 Tryck på AUDIO, välj SOURCES och sedan CD. CD-uppspelningen startas. Användning För en detaljerad beskrivning av uppspelningsfunktioner för musik Ta ut en CD-skiva Tryck på R. CD-skivan matas ut. Om CD-skivan inte avlägsnas när den har matats ut, kommer den att dras in igen efter några sekunder.

26 26 Externa enheter Externa enheter Allmän information Spela ljud Visa bilder Använda smartphoneapplikationer Allmän information Två USB-portar för anslutning av externa enheter är placerade i mittkonsolen bakom ett lock. Se upp Använde inte en USB-hubb eftersom detta kan skada systemet. USB-portarna måste alltid vara rena och torra. USB-portar En MP3-spelare, en USB-enhet, ett SD-kort (via USB-port och adapter) eller en smarttelefon kan anslutas till varje USB-port. Infotainmentsystemet kan spela upp ljudfiler eller visa bildfiler som finns på USB-enheter. När en enhet är ansluten till USBporten kan olika funktioner hos de ovanstående enheterna styras via infotainmentsystemets reglage och menyer. All tillbehörsutrustning stöds inte av infotainmentsystemet. Om det finns två USB-portar: För att kunna använda infotainmentsystemets funktion för telefonprojicering 3 29 måste du ansluta smarttelefonen till USB-porten med Ç. Ansluta/koppla från en enhet Anslut en av de enheter som nämns ovan till USB-porten. Vid behov kan du använda en lämplig anslutningskabel. Musikfunktionen startar automatiskt. Om en icke-läsbar USB-enhet ansluts visas motsvarande felmeddelande och infotainmentsystemet växlar automatiskt till föregående funktion. För att koppla bort USB-enheten väljer du en annan funktion och tar sedan bort USB-enheten.

27 Se upp Koppla inte från enheten under uppspelning. Detta kan skada enheten eller infotainmentsystemet. Strömmat ljud via Bluetooth Med denna funktion kan du lyssna på musik från din smarttelefon. För en detaljerad beskrivning av hur man upprättar en Bluetooth-anslutning Om ljuduppspelningen inte startar automatiskt kanske uppspelningen måste startas på smarttelefonen. Justera först volymen på din smarttelefon (till en hög nivå). Justera sedan infotainmentsystemets volym. Filformat Ljudutrustningen stöder olika filformat. Spela ljud Aktivera musikfunktionen Ansluta USB- eller Bluetooth-enhet Om enheten redan är ansluten men uppspelning av sparade musikfiler inte är aktiv: Tryck på AUDIO, välj sedan SOURCES och välj källa. Uppspelningen av ljudspåren börjar automatiskt. Externa enheter 27 Uppspelningsfunktioner Avbryta och återuppta uppspelning Peka på = för att avbryta uppspelningen. Skärmknappen ändras till l. Peka på l för att återuppta uppspelningen. Spela föregående eller nästa spår Peka på < eller >. Snabbspolning framåt och bakåt Håll in < eller >. Släpp knappen för att återgå till normalt uppspelningsläge. Du kan även flytta skjutreglaget som visar aktuellt läge i spåret åt vänster eller höger. Spela upp spår slumpmässigt Peka på knappen för att växla mellan tillgängliga lägen för slumpmässig uppspelning. : Spela upp spår på den valda listan (album, artist, etc.) i slumpvis ordning. æ: Spela upp alla spår som har sparats på den anslutna enheten i slumpmässig ordning.

28 28 Externa enheter Ý: Spela upp spår på den valda listan (album, artist, etc.) i normalt uppspelningsläge. Upprepa spår Peka på knappen för att aktivera eller inaktivera upprepningsläget. : Upprepa spår i den valda listan (album, artist, etc.). Þ: Spela upp spår på den valda listan (album, artist, etc.) i normalt uppspelningsläge. Bläddra mellan musikfunktioner (endast tillgängligt för enheter som är anslutna via USB) Du kan sortera dina musikfiler efter olika kriterier. Det finns två alternativ för att bläddra bland musikfilerna på den anslutna USB-enheten. Bläddra via huvudmenyn Om du vill ändra den aktiva USBkällan väljer du SOURCES och sedan önskad källa. Respektive huvudmeny visas. Välj knappen som visar de markerade sorteringskriterierna, t.ex. Album eller Artist, och välj sedan nya sorteringskriterier. Musikfilerna sorteras. Välj Lista och välj sedan önskat spår. Det valda spåret spelas upp. Bläddra via enhetsmenyn Välj ALT. och sedan Musikfiler. Om du vill ändra den aktiva USBkällan väljer du Annat. Välj önskade sorteringskriterier, t.ex. Album eller Artister och välj sedan önskat spår. Det valda spåret spelas upp. Visa bilder Du kan visa bilder som är sparade på en USB-enhet. Aktivera bildvisaren Ansluta USB-enheten Om enheten redan är ansluten men bildvisaren inte är aktiv: Tryck på AUDIO och välj sedan ALT. och Hantera bilder. Välj önskad bild. Ett bildspel med alla sparade bildfiler startar automatiskt. Peka på skärmen om du vill visa menyraden. Funktionsknappar Visa föregående eller nästa bild Peka på l eller m. Starta eller stoppa ett bildspel Peka på l för att visa bilderna som lagrats på USB-enheten som ett bildspel. Peka på / för att avsluta bildspelet.

29 Externa enheter 29 Använda smartphoneapplikationer Telefonprojicering Telefonprojiceringsapparna Apple CarPlay och Android Auto visar utvalda appar från din smarttelefon på infotainmentskärmen och gör att de kan styras direkt via infotainmentsystemets reglage. Kontrollera med enhetens tillverkare om denna funktion är kompatibel med din smarttelefon och om denna app är tillgänglig i det land du befinner dig i. Förbereda en smartphone iphone : Se till att Siri är aktiverat på din telefon. Android-telefon: Ladda ner Android Auto-appen till din telefon från Google Play -butiken. Om telefonen redan är ansluten via Bluetooth kommer Bluetooth-anslutningen att avbrytas när telefonen ansluts till USB-porten och Apple CarPlay startas. Androidtelefon Anslut telefonen via Bluetooth 3 45 och anslut den sedan till USBporten Starta telefonprojicering Tryck på Ì och peka sedan på CarPlay eller AndroidAuto. Den telefonprojiceringsskärm som visas beror på din smarttelefon och programvarans version. Återgå till infotainmentskärmen Tryck t.ex. på knappen AUDIO på kontrollpanelen. Ansluta smarttelefonen iphone Anslut telefonen till USB-porten 3 26.

30 30 Navigation Navigation Allmän information Användning Inmatning av mål Guidning Allmän information Navigationssystemet guidar dig tryggt till ditt mål. Navigationssystemet tar hänsyn till den aktuella trafiksituationen vid beräkningen av rutten. För att kunna göra detta tar infotainmentsystemet emot trafikmeddelanden i det aktuella mottagningsområdet via RDS-TMC. Men navigationssystemet kan inte ta hänsyn till trafikolyckor, nyligen ändrade trafikregler samt faror och hinder som inträffar plötsligt (t.ex. vägarbeten). Se upp Användning av navigationssystemet fråntar inte föraren ansvaret för att upprätthålla en korrekt, påpasslig attityd i trafiken. Tillämpliga trafikregler måste alltid följas. Om en anvisning om färdväg står i konflikt med trafikreglerna, så gäller alltid trafikreglerna. Navigationssystemets funktion Bilens position och förflyttning registeras av navigationssystemet. Den tillryggalagda sträckan räknas ut av en sensor med hjälp av signalen från bilens hastighetsmätare och vridrörelserna i kurvor. Positionsbestämningen sker via GPS-satelliter (Global Positioning System). Genom att jämföra sensorsignalerna med de digitala kartorna är det möjligt att bestämma positionen med en noggrannhet på cirka 10 meter. Systemet fungerar även med dålig GPS-mottagning. Noggrannheten i positionsbestämmelsen minskar dock. När måladressen eller en POI (närmaste bensinstation, hotell osv.) har angivits, beräknas resrutten från den nuvarande positionen till det valda resmålet. Du guidas till målet med hjälp av röstmeddelanden och en pil som visar riktningen, samt en kartbild i flerfärg.

31 Upplysningar TMC-trafikinformationssystem och dynamisk ruttnavigering TMC-trafikinformationssystemet tar emot all aktuell trafikinformation från TMC-radiostationer. Den här informationen ingår i beräkningen av den övergripande rutten. Då planeras sträckan så att man undviker trafikhinder enligt i förväg inställda kriterier. En förutsättning för att man ska kunna använda TMC-trafikinformation är att systemet kan ta emot TMC-stationer i det aktuella området. Kartdata Alla nödvändiga kartdata sparas i infotainmentsystemet. Om du vill uppdatera navigationskartan rekommenderar vi att du kontaktar din auktoriserade Opel-reparatör. Användning Information på kartbilden Tryck på NAV för att visa navigationskartan som visar området runt den aktuella positionen. Ruttnavigering inaktiverad Kartvyn visas. Den aktuella positionen indikeras av en pil. Namnet på den gata du befinner dig på visas längst ner till vänster på kartan. Ruttnavigering aktiverad Navigation 31 Kartvyn visas. Den aktiva rutten anges med en färgad linje. Bilen markeras av en pil som pekar i färdriktningen. Nästa svängmanöver visas i ett separat fält högst upp till vänster på kartbilden.

32 32 Navigation Beroende på situationen kan även information om körfältsvägledning eller efterföljande svängmanöver visas. Ankomsttid och återstående avstånd till målet visas högst upp till höger på kartbilden. Anpassa kartbilden Kartvyer Det finns tre olika kartvyer: Nord uppåt, Färdriktning uppåt och Perspektiv. Peka upprepade gånger på û för att växla mellan kartvyerna. Kartfärger Beroende på yttre ljusförhållanden kan kartbildens färger (ljusa färger på dagen och mörka färger på natten) anpassas. Peka på ø för att visa en meny på höger sida av skärmen. Välj Map colour för att växla mellan ljusa och mörka färger. POI-ikoner på kartan (intressanta platser) Intressanta platser är platser av allmänt intresse, exempelvis bensinstationer och parkeringsplatser. Du kan själv anpassa vilka kategorier av intressanta platser som ska visas på kartan. Aktivera de önskade POI-kategorierna. Kartvyn anpassas då till detta. Du kan också välja POI på kartan för att visa en meny med en mängd POIkategorier och underkategorier att välja mellan. Aktivera de önskade POI-kategorierna. Trafikhändelser Trafikhändelser kan anges på kartan. Dessutom kan uppgifter om dessa händelser visas i en lista. Välj Visa radar för att byta till en alternativ kartbild med nya menyalternativ. Kartvyn växlar till Nord uppåt-läge och kan visa en större del av sträckan.

33 Peka på trafikstockningsikonen för att visa trafikhändelser på kartan. Peka på Ï för att visa en lista med information om dessa trafikhändelser. Så här gör du för att visa ett annat avsnitt av kartan: Peka på õ för att visa området runt den aktuella platsen. Peka på ö för att visa hela rutten. Peka på för att visa området runt målet. Peka på Ù om du vill återgå till standardnavigationsvyn. Automatisk zoomfunktion Om autozoomfunktionen är aktiverad (AUTO, visas under kartvyn) ändras zoomnivån automatiskt när du närmar dig en sväng och ruttnavigeringen är aktiv. På så sätt får du alltid en god överblick varje gång det är dags att svänga in på en ny väg. Om autozoomfunktionen är inaktiverad ändras inte den valda zoomnivån under den tid som ruttnavigeringen pågår. Så här gör du för att aktivera eller inaktivera funktionen: Välj MENY, Inställningar och sedan fliken Kartutseende. Aktivera eller inaktivera Automatisk zoom. Manipulering av kartan Flytta det synliga kartavsnittet Placera fingret var som helst på skärmen och flytta det i önskad riktning. Kartan rör sig enligt dina manövrer och visar ett nytt avsnitt. En ny knapplist visas. Navigation 33 ñ: Visa området runt den aktuella platsen igen. ò/: visa området runt hemadressen. ó: visa området runt målet. Välj Ù om du vill återgå till standardnavigationsvyn. Centrera det synliga kartavsnittet Peka på önskad plats på skärmen för att centrera kartan kring denna plats. En röd d visas på respektive plats och motsvarande adress visas i en ruta.

34 34 Navigation Manuell zoomning Du kan zooma in kartan genom att placera två fingrar på skärmen och dra dem bort från varandra. Du kan också peka på < under kartvyn. Du kan zooma ut kartan och visa ett större område runt den valda platsen genom att placera två fingrar på skärmen och dra dem mot varandra. Du kan också peka på ] under kartvyn. Visa en översikt över rutten Peka på ø, välj Visa radar och peka sedan på ö. Kartvyn växlar till Nord uppåt och visar en översikt över den aktuella rutten. Peka på Ù om du vill återgå till standardnavigationsvyn. Röstvägledning Ruttnavigeringen kan kompletteras med röstmeddelanden från systemet. Så här gör du för att aktivera eller inaktivera funktionen: Välj MENY i huvudmenyn för navigering, välj Inställningar och sedan fliken Tal. Aktivera eller inaktivera Aktivera meddelanden för vägvisning. Navigationsinställningar Välj MENY i huvudmenyn för navigering och välj sedan Inställningar för att visa respektive meny med en mängd olika navigationsrelaterade inställningar. Prova gärna de olika inställningarna. Några har redan beskrivits ovan, andra beskrivs i de följande avsnitten. Inmatning av mål Navigationssystemet ger olika alternativ för att ställa in ett mål för ruttnavigeringen.

35 Tryck på NAV för att visa huvudmenyn för navigation. Välja en adress från kartan Peka på önskad plats på kartan. Kartan centreras runt den här platsen. En röd d visas på respektive plats och motsvarande adress visas i en ruta. För att starta ruttnavigeringen väljer du û. För en detaljerad beskrivning av ruttnavigering Snabb adress- eller POI-sökning Välj Sök. En meny med en lista över tidigare destinationer och ett tangentbord visas. För att precisera området för din adress- eller POI-sökning väljer du och sedan önskat alternativ. För att dölja tangentbordet och visa hela listan väljer du ù. För att visa tangentbordet igen väljer du ú. Om du enbart vill söka efter POI (intressanta platser) väljer du fliken POI. Navigation 35 Skriv in en adress eller ett sökord. Så fort du börjar skriva in tecken påbörjas en adressökning och listan över hittade adresser uppdateras kontinuerligt. Välj önskad listpost. Beroende på den aktuella situationen och ditt val kan navigationssystemet reagera på olika sätt: Om det valda listobjektet är en giltig måladress och ruttnavigering för närvarande inte är aktiverat: Huvudmenyn för navigering visas igen och ruttnavigering startas. För en detaljerad beskrivning av ruttnavigering Om det valda listobjektet är en giltig måladress och ruttnavigering redan är aktiverat: Ett meddelande visas och du måste först bestämma om det gamla målet ska bytas ut eller om du vill lägga till den valda adressen som ett delmål i en vägpunktsresa. Se nedan för en

36 36 Navigation detaljerad beskrivning av vägpunktsresor. Välj önskat alternativ. Om navigationssystemet behöver mer detaljerad information för att kunna beräkna rutten: Ange ytterligare ett sökord för att precisera sökningen. Ange detaljerad adress Välj MENY och sedan Ange adress. Ett tangentbord för adressinmatning visas. Så fort du börjar skriva in tecken påbörjas en adressökning. Varje extra tecken som anges vägs in i matchningsprocessen och en lista med matchande adresser visas. Välj önskad adress eller skriv in andra tecken för att påbörja en ny sökning. Fortsätt tills du hittar den adress du söker. Bekräfta inmatningen för att starta ruttnavigeringen till den aktuella adressen. För en detaljerad beskrivning av ruttnavigering Spara dina favoritadresser Om du vill spara den angivna adressen väljer du ü. Du kan t.ex. spara adressen som din Bostadadress eller din Arbete adress. Välj önskat alternativ, bekräfta ditt val och ange sedan ett namn för adressen. Den sparade adressen kan sedan enkelt väljas som måladress via mållistorna Favoriter eller Kontakter, se nedan. Mållista Välj MENY och sedan Mina destinationer.

37 Välj Senaste för att visa en lista över de senast inmatade målen. Välj Favoriter för att visa alla mål som tidigare sparats som hemadress, arbetsadress och favoritadress. Välj Kontakter för att visa en lista med kontaktnamn och alla relaterade adresser som tidigare sparats som personliga kontakter. Välj ett listobjekt för att starta ruttnavigeringen till den aktuella adressen. För en detaljerad beskrivning av ruttnavigering Points Of Interest En intressant plats (POI) är en specifik plats som kan vara av allmänt intresse, t.ex. en bensinstation, en parkeringsplats eller en restaurang. Data som lagrats i navigationssystemet innehåller ett större antal fördefinierade intressanta platser, vilket anges på kartan (om det är aktiverat 3 31). Välja en POI från kartan Peka på önskad POI-ikon på kartan. Kartan centreras runt den här platsen. Peka på ikonen igen. En röd d visas på respektive plats och motsvarande adress visas i en ruta. För att starta ruttnavigeringen väljer du û. För en detaljerad beskrivning av ruttnavigering Visa en lista över POI i närheten av en plats Peka på önskad plats på kartan. Kartan centreras runt den här platsen. Navigation 37 En röd d visas på respektive plats och motsvarande adress visas i en ruta. Håll in d. En lista över POI i närheten av platsen visas. Välj önskad POI för att starta ruttnavigeringen. För en detaljerad beskrivning av ruttnavigering Söka intressanta platser via kategorier Välj MENY och sedan POI. Välj en huvudkategori, t.ex. Resor, och välj sedan en underkategori, t.ex. Flygplats. En ny meny visas.

38 38 Navigation Välja ett sökområde, t.ex. Runt bilen, för att precisera sökningen. När sökningen är färdig väljer du önskad POI. För att söka efter POI på en annan plats väljer du Adress. För att söka efter POI via sökord (se nedan) väljer du Sök. Sökning med sökord Välj MENY, välj Sök, ange ett sökord, t.ex. "Station", ange eller välj ett stadsnamn och bekräfta inmatningen. När sökningen är färdig väljer du önskad POI. Vägpunktsresor En waypoint är ett delmål som vägs in i beräkningen av en rutt till slutmålet. För att skapa en vägpunktsresa kan du lägga till en eller flera waypoints. Mata in eller välj slutmål för vägpunktsresan och starta ruttnavigeringen. Under aktiv ruttnavigering väljer du MENY och sedan Rutt / Etapper. Välj Lägg till en etapp och välj sedan ett alternativ för adressinmatning, t.ex. Hitta POI. Ange eller välj en ny adress. Adressen placeras i listan över vägpunkter. Om du vill kan du mata in ytterligare waypoints enligt ovan. Så här ändrar du ordningen på vägpunkterna: Peka på Ú och sedan på pilarna som visas för att flytta listobjekten uppåt eller nedåt. Välj Beräkna för att göra en ny beräkning av rutten enligt den ändrade ordningen. Välj Avsluta för att återgå till huvudmenyn för navigering. För att visa en detaljerad ruttlista för vägpunktsresan väljer du fliken Rutt. Guidning Ruttnavigering ges av navigationssystemet via visuella instruktioner och röstmeddelanden (röstruttnavigering). Visuella instruktioner Visuella instruktioner visas på displayen.

39 När ruttnavigeringen är aktiv och du inte är inne i navigationsprogrammet visas svängar på instrumentgruppens display. Röstvägledning Ett röstmeddelande anger vilken riktning du ska välja när du närmar dig en korsning där du behöver svänga. Så här gör du för att aktivera eller inaktivera röstmeddelandefunktionen: Välj MENY i huvudmenyn för navigering, välj därefter Inställningar och fliken Tal, sedan kan du aktivera eller inaktivera Aktivera meddelanden för vägvisning. Om röstmeddelanden är aktiverade kan du dessutom ange om gatunamn ska läsas upp eller inte. För att spela upp den senaste röstvägledningsinstruktionen pekar du på pilhänvisningen på vänster sida av skärmen. Inställningar för ruttnavigering Välj MENY i huvudmenyn för navigering och välj sedan Vägvisningsvillkor för att visa respektive meny. Navigation 39 När menyn öppnas beräknas flera alternativa rutter automatiskt av navigationssystemet, till exempel den snabbaste eller miljövänligaste rutten. För att visa de olika rutterna på en karta väljer du Visa på karta. Om du till exempel vill undvika motorvägar ställer du in respektive alternativ på OFF. Ta hänsyn till trafiken Trafikhändelser beaktas när systemet väljer rutter till dina destinationer. När ruttnavigering är aktiv kan rutten ändras i enlighet med inkommande trafikmeddelanden. Det finns tre alternativ för Ta hänsyn till trafiken: Om du vill att systemet automatiskt ändrar rutten i enlighet med nya trafikmeddelanden väljer du Automatiskt. Om du vill ha möjlighet att bekräfta ändringar av rutten väljer du Manuellt. Om du inte vill att rutterna ska ändras väljer du Ingen.

40 40 Navigation Starta, avbryta och återuppta ruttnavigeringen För att starta ruttnavigeringen kan du ange eller välja en måladress Beroende på situationen kan ruttnavigeringen starta automatiskt, annars kan du behöva följa några instruktioner på skärmen. Välj MENY i huvudmenynn för navigering och välj sedan Avbryt vägvisning för att avbryta ruttnavigeringen. Välj MENY i huvudmenynn för navigering och välj sedan Återuppta vägvisning för att återuppta en avbruten ruttnavigering. Svänglista Nästa sväng visas till vänster på skärmen. För att visa en lista över alla kommande svängar på den aktiva rutten väljer du MENY i huvudmenyn för navigering, därefter väljer du Rutt / Etapper och sedan fliken Rutt. För att visa en sväng på kartan pekar du på sväng pekar du på pilen bredvid önskat listobjekt. Den aktuella platsen hamnar nu i mitten av kartan. För att visa föregående eller nästa sväng på kartan pekar du på < eller >. För att undvika det vägavsnittet som för närvarande visas på kartan pekar du på þ. Om du vill kan du välja fler avsnitt som ska undvikas. Bekräfta dina val.

41 Taligenkänning Allmän information Användning Allmän information Inbäddad taligenkänning Infotainmentsystemets inbäddade taligenkänning gör att du kan använda flera av infotainmentsystemets olika funktioner med hjälp av din röst. Röststyrningen känner igen kommandon och nummersekvenser oberoende av vem som ger röstkommandot. Alla kommandon och nummersekvenser kan uttalas utan paus mellan orden. Vid felaktig användning eller felaktiga kommandon får du ett visuellt meddelande eller röstmeddelande om detta. Du ombeds sedan att ange kommandot en gång till. Därutöver kan röstigenkänningen kvittera viktiga kommandon och ställer frågor vid behov. I allmänhet finns det olika sätt att säga kommandon för att utföra de önskade åtgärderna. Taligenkänning 41 För att säkerställa att samtal inne i bilen inte ska leda till att systemets funktioner aktiveras oavsiktligt kan taligenkänningen användas först efter att den har aktiverats. Upplysningar Språkstöd Inte alla språk som är tillgängliga i infotainmentsystemets visning är tillgängliga för röstigenkänning. Om det valda visningsspråket inte stöds av taligenkänningen är taligenkänning inte tillgängligt. Om så är fallet måste du välja ett annat språk för displayen om du vill styra infotainmentsystemet med hjälp av rösten. För att ändra visningsspråk Adressinmatning av destinationer utomlands Om du vill ange adressen till en destination som ligger i ett främmande land via röststyrning måste du ändra språket på informationsdisplayen till det språk som talas i det främmande landet.

42 42 Taligenkänning Om displayen t.ex. är inställd på engelska och du vill mata in namnet på en stad i Frankrike, måste du ändra visningsspråket till franska. Information om hur du ändrar språk på displayen finns i "Språk" i kapitlet "Systeminställningar" Adressformat för destinationsadresser Den ordning i vilken de olika delarna av en adress måste anges i taligenkänningssystemet beror på i vilket land destinationen ligger. Om taligenkänningssystemet inte uppfattar adressen kan du upprepa kommandot och säga adressens olika delar i en annan ordning. Applikation för röstbehandling Röstbehandlingsapplikationen i infotainmentsystemet ger åtkomst till taligenkänningskommandon på din smarta telefon. Voice pass-through är tillgängligt via telefonprojiceringsapparna Apple CarPlay och Android Auto3 29. Användning Inbäddad taligenkänning Aktivering av röstigenkänning Taligenkänningen kan inte användas under pågående samtal. Aktivering via knappen w på ratten Tryck på w på ratten. Ljudsystemets volym dämpas, ett röstmeddelande ber dig säga ett kommando och hjälpmenyer med de viktigaste tillgängliga kommandona visas på skärmen. Så fort taligenkänningen är redo för röstkommandon hörs ett pip. Nu kan du säga ett röstkommando för att starta en systemfunktion (t.ex. spela upp en förinställd radiostation). Justera volymen på röstmeddelanden För volymknappen på ratten uppåt (höja volymen) À eller nedåt (sänka volymen) Á. Avbryta ett röstmeddelande När du känner till systemet kan du avbryta ett röstmeddelande genom att kort trycka på w på ratten. Alternativt kan du säga "Ställ in dialogläge som expert". Ett pip hörs omedelbart och du kan nu ange ett kommando utan att behöva vänta. Avbryta en dialogsekvens För att avbryta en dialogsekvens och inaktivera taligenkänning trycker du på v på ratten. Om du inte säger något kommando under en viss tid, eller om du säger kommandon som inte känns igen av systemet, avbryts dialogsekvensen automatiskt. Styrning med röstkommandon Följ instruktionerna i röstmeddelandena och dem som visas på skärmen.

43 Taligenkänning 43 För bästa möjliga resultat: Lyssna på röstmeddelandet och vänta på pipet innan du säger ett kommando eller svarar. Säg "Hjälp" eller läs exempelkommandona på skärmen. Du kan avbryta röstmeddelandet genom att trycka på w igen. Vänta på pipet och säg kommandot på ett naturligt sätt, inte för fort och inte för långsamt. Applikation för röstbehandling Aktivering av röstigenkänning Håll ner s på ratten tills taligenkänningssessionen startar. Justera volymen på röstmeddelanden Vrid på m på kontrollpanelen eller för volymknappen på ratten uppåt (för att höja volymen) À eller nedåt (för att sänka volymen) Á. Inaktivering av röstigenkänning Tryck på v på ratten. Taligenkänningssessionen har avslutats.

44 44 Telefon Telefon Allmän information Bluetooth-anslutning Nödsamtal Användning Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Allmän information Telefonportalen gör att du kan föra mobiltelefonsamtal med hjälp av en mikrofon i bilen och med bilens högtalare. Portalen tillåter dessutom att du kan använda de viktigaste funktionerna i mobiltelefonen med hjälp av fordonets infotainmentsystem. För att telefonportalen ska kunna användas måste mobiltelefonen vara ansluten till infotainmentsystemet via Bluetooth. Alla telefonfunktioner stöds inte av alla mobiltelefoner. Vilka telefonfunktioner som kan användas beror på den aktuella mobiltelefonsmodellen och mobilnätsleverantören. Mer information om detta hittar du bruksanvisningen till mobiltelefonen. Du kan även begära information av din mobilnätsleverantör. Viktiga anvisningar för användning och trafiksäkerhet 9 Varning Mobiltelefoner påverkar din miljö. Därför finns det föreskrifter och anvisningar för säkerheten. Du bör känna till reglerna innan du använder telefonfunktionen. 9 Varning Att använda handsfreefunktionen medan du kör kan vara farligt då det avleder din koncentration medan du ringer. Stanna bilen innan du använder handsfreefunktionen. Följ reglerna i det land där du för tillfället befinner dig. Glöm inte att följa de bestämmelser som gäller specifikt för vissa områden. Stäng alltid av mobiltelefonen om användning av mobiltelefoner är förbjuden, om mobiltelefonen ger upphov till störningar eller om farliga situationer kan uppstå.

45 Bluetooth Telefonportalen är certifierad av Bluetooth Special Interest Group (SIG). Mer information om specifikationen finns på Internetadressen Bluetooth-anslutning Bluetooth är en radiostandard för trådlös anslutning av t.ex. mobiltelefoner, smarttelefoner eller andra enheter. Para en enhet Parkoppling innebär att ett utbyte av PIN-koder görs mellan Bluetoothenheten och infotainmentsystemet och att Bluetooth-enheter ansluts till infotainmentsystemet. Upplysningar Två parkopplade Bluetoothenheter kan anslutas till infotainmentsystemet samtidigt. Den ena enheten måste vara i handsfree-läge och den andra i strömmande audioläge (se avsnittet om inställning av Bluetooth-profil nedan). Två enheter kan dock inte användas i handsfree-läge samtidigt. Parkoppling behöver bara göras en gång, så länge enheten inte tas bort från listan över parkopplade enheter. Om enheten har anslutits tidigare etablerar infotainmentsystemet anslutningen automatiskt. Bluetooth-funktionen drar mycket batterikraft från enheten. Därför bör du ansluta enheten till USB-porten för laddning. Parkoppla en ny enhet 1. Aktivera enhetens Bluetoothfunktion. Mer information finns i Bluetooth-enhetens bruksanvisning. 2. Om en annan Bluetooth-enhet redan är ansluten: Tryck på v, välj ALT., välj Bluetooth-anslutning och peka sedan på o Sök. Telefon 45 Om ingen Bluetooth-enhet är ansluten: Tryck på v och peka sedan på Bluetooth-sökning. En sökning efter alla Bluetoothenheter i närheten görs. 3. Välj vilken Bluetooth-enhet du vill parkoppla från den lista som visas. 4. Bekräfta hopparningen: Om det finns stöd för SSP (secure simple pairing): Bekräfta meddelandena på infotainmentsystemet och Bluetooth-enheten. Om det inte finns stöd för SSP (secure simple pairing): På infotainmentsystemet: ett meddelande visas där du ombeds ange en PIN-kod på din Bluetooth-enhet. På Bluetooth-enheten: ange PIN-koden och bekräfta din inmatning. 5. Aktivera de funktioner du vill att den parkopplade smarttelefonen ska kunna utföra och bekräfta

46 46 Telefon inställningarna. Du kan ändra dessa Bluetooth-inställningar när som helst (se nedan). Infotainmentsystemet och enheten paras ihop. 6. Telefonboken laddas ner till infotainmentsystemet automatiskt. På vissa telefoner måste infotainmentsystemet ges tillstånd att komma åt telefonboken. I så fall bekräftar du de meddelanden som visas på Bluetooth-enheten. Om den här funktionen inte stöds av Bluetooth-enheten visas ett meddelande om detta. Användning av parkopplade enheter Tryck på v och välj sedan ALT. och Bluetooth-anslutning. En lista över alla parkopplade enheter visas. Ändra inställningar för Bluetoothprofil Peka på bredvid önskad enhet. Aktivera eller inaktivera profilinställningar på det sätt du önskar och bekräfta inställningarna. Ansluta en parad enhet Enheter som är parkopplade men inte anslutna identifieras av. Välj önskad enhet för att ansluta den. Koppla från en enhet Anslutna enheter identifieras av. Välj enheten för att koppla från den. Ta bort en parkopplad enhet Peka på e i skärmens övre vänstra hörn för att visa e-ikoner bredvid varje parkopplad enhet. Peka på e bredvid den Bluetoothenhet du vill ta bort och bekräfta det meddelande som visas. Nödsamtal 9 Varning Det kan inte garanteras att en anslutning kan upprättas i alla situationer. Därför bör du inte förlita dig enbart på en mobiltelefon vid tillfällen då kommunikation är av yttersta vikt (t.ex. vid nödsituationer). I vissa nätverk kan det vara nödvändigt att ett giltigt SIM-kort sätts i på rätt sätt i mobiltelefonen. 9 Varning Kom ihåg att du kan ringa och ta emot mobiltelefonsamtal om du är på en rastplats med tillräckligt stark signal. Vid vissa förhållanden kan nödsamtal inte göras på alla mobiltelefonnätverk. Det finns en risk att nödsamtal inte kan ringas när vissa nätverkstjänster

47 och/eller telefonfunktioner är aktiva. Den lokala nätverksoperatören kan ge dig mer information. Olika nödnummer kan användas i olika områden och länder. Kontrollera i förhand vilket nödnummer som används på den aktuella platsen. Ringa ett nödsamtal Ring nödnumret (t. ex. 112). En telefonanslutning till nödcentralen upprättas. Svara när servicepersonalen ställer frågor om nödsituationen. 9 Varning Avsluta samtalet först när nödcentralen uppmanar dig att göra detta. Användning När en anslutning via Bluetooth har upprättats mellan mobiltelefonen och infotainmentsystemet kan du kontrollera många av mobiltelefonens funktioner via infotainmentsystemet. Det är fortfarande möjligt att använda mobiltelefon i handsfreeläge, t.ex. för att ta emot ett samtal eller ändra ljudvolymen. När en anslutning har upprättats mellan mobiltelefonen och infotainmentsystemet skickas mobiltelefondata till infotainmentsystemet. Det kan kräva lite tid, beroende på mobiltelefonen och mängden data som ska överföras. Under den tiden kan mobiltelefonen bara användas via infotainmentsystemet med begränsningar. Alla mobiltelefoner hanterar inte telefonportalens samtliga funktioner. Därför kan det förekomma avvikelser från det nedan beskrivna funktionsutbudet. Telefonens huvudmeny Telefon 47 Tryck på v för att visa telefonens huvudmeny. Huvudmenyn för telefon är endast tillgänglig om en mobiltelefon ansluts till infotainmentsystemet via Bluetooth. För en detaljerad beskrivning Många av mobiltelefonens funktioner kan nu styras via telefonens huvudmeny (och tillhörande undermenyer) samt via telefonspecifika reglage på ratten.

48 48 Telefon Initiera ett telefonsamtal Ange telefonnummer Ange att telefonnummer med knappsatsen i huvudmenyn för telefon. Så fort du börjar skriva in siffror visas matchande poster från kontaktlistan i alfabetisk ordning. Peka på önskad kontakt i listan för att ringa upp denna kontakt. Använda kontaktlistan Kontaktlistan innehåller alla telefonboksposter från den anslutna Bluetooth-enheten och alla kontakter från navigationssystemet. Välj Kontakter och välj sedan önskad listtyp. Söka efter en kontakt För att växla mellan <sortering efter förnamn> och <sortering efter efternamn> pekar du på ï. För att bläddra igenom listan kan du peka på en bokstav i rullningslisten, H eller I. Om du vill söka efter en kontakt via tangentbordet pekar du på Sök. Ändra eller ta bort en kontakt Välj ð bredvid kontakten och välj sedan önskat alternativ. Så här gör du för att lägga till en bild till en kontakt: Anslut en USB-enhet som innehåller den önskade bilden till USB-porten 3 26, peka på fotoramen och välj sedan önskat foto. Bekräfta ditt val för att ladda ner den valda bilden till systemet. Använda samtalshistoriken Alla inkommande, utgående eller missade samtal registreras. Välj Samtal och välj sedan önskad lista. Välj önskad kontakt i listan för att ringa upp denna kontakt. Inkommande telefonsamtal Om ett ljudläge, t.ex. radio- eller USBläge, är aktivt då ett samtal mottas stängs ljudet från den uppspelade ljudkällan av och förblir avstängd tills samtalet avslutas. Ett meddelande med den uppringandes telefonnummer eller namn visas.

49 Peka på v för att besvara samtalet. Peka för att avvisa samtalet. Peka på / för att parkera samtalet. Peka på l för att återgå till samtalet. Under det pågående samtalet visas följande meny. Peka på Mikrofon PÅ för att stänga av infotainmentsystemets mikrofon. För att fortsätta samtalet via mobiltelefonen (privat läge) pekar du på ý Sekretess. För att återaktivera samtalet via infotainmentsystemet pekar du på ÿ Sekretess. Om du lämnar bilen och låser den medan du talar i telefon i privatläge kan det hända att infotainmentsystemet förblir påslaget tills du lämnar infotainmentsystemets mottagningsområde för Bluetooth. Telefon 49 Parkera alltid inkommande samtal Av säkerhetsskäl kan telefonportalen parkera alla inkommande samtal. För att aktivera funktionen väljer du ALT., Säkerhet och sedan Parkera inkommande samtal. Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Monterings - och användningsföreskrifter De bilspecifika monteringsanvisningarna och användaranvisningarna från mobiltelefon- och handsfreetillverkaren måste följas vid montering och användning av en mobiltelefon. I annat fall kan bilens typgodkännande upphöra att gälla (EU-direktiv 95/54/EG).

50 50 Telefon Rekommendationer för störningsfri drift: Fackmannamässigt installerad ytterantenn för att få maximal räckvidd. Maximal sändareffekt 10 watt. Installation av telefonen på en lämplig plats, följ anvisningarna i bilens instruktionsbok, avsnittet Airbagsystem. Inhämta råd när det gäller monteringsplats för yttre antenn resp. apparathållare och möjligheten att använda apparater med sändareffekter som överstiger 10 watt. Användning av ett handsfreesystem utan ytterantenn vid mobiltelefonstandarderna GSM 900/1800/1900 och UMTS är endast tillåten om mobiltelefonens maximala sändareffekt inte överstiger 2 watt vid GSM 900 och 1 watt för övriga typer. Av säkerhetsskäl ska telefonen inte användas under körning. Även om ett handsfreesystem används kan föraren distraheras från körningen. 9 Varning Radioutrustning och mobiltelefoner som inte uppfyller de ovan nämnda standarderna är endast tillåtna med en antenn som är monterad på bilens utsida. Se upp Användning av mobiltelefoner och radioutrustning i bilens kupé utan ytterantenn kan leda till att bilens elektronik drabbas av funktionsstörningar om de ovannämnda föreskrifterna inte följs.

51 Telefon 51

52 52 Alfabetiskt register A Adressbok Aktivera Bluetooth-musik Aktivera radion Aktivera telefon Aktivera USB-bilden Aktivera USB-ljud Aktivering av CD-spelaren Aktivering av navigationssystemet 31 Allmän information 25, 26, 30, 41, 44 Bluetooth DAB Infotainmentsystem... 6 Navigation Smartphone-applikationer Telefon USB Använda smartphoneapplikationer Användning... 10, 21, 25, 31, 42, 47 Bluetooth CD Externa enheter Meny Navigeringssystem Radio Telefon USB Användning av menyer B Balance Bildfiler Bluetooth Allmän information Ansluta enhet Bluetooth-anslutning Bluetooth-musikmeny Parning Telefon Bluetooth-anslutning C Cd-spelare D DAB Datum justera Digital Audio Broadcasting Display justera ljusstyrka ändra språk E Equalizer F Fabriksinställningar Fader Filformat... 26

53 Bildfiler Ljudfiler Frekvensbandsval G Grundfunktioner Guidning I Infotainmentkontrollpanel... 8 Inmatning av mål Intellitext K Kartor Knapptryckningsvolym Kontakter... 34, 47 Kontrollelement Infotainmentsystem... 8 Ratt... 8 L Lagring av stationer Ljudavstängning (mute) Ljudfiler Ljudinställningar Ljudvolym Hastighetsanpassad ljudvolym. 18 Inställning av ljudvolym Knapptryckningsvolym Ljudvolym Ringsignalvolym Röstmeddelanden Tystkopplingsfunktion M Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Mottagning av stationer N Navigation Aktuell plats Ange destination Kartbild Kartuppdatering Kontakter Manipulering av kartan Ruttnavigering Senaste destinationer Svänglista TMC-stationer... 30, 38 Trafikincidenter Vägpunktsresa Nödsamtal P Parning Personliga inställningar POI:er Profilinställningar R Radio Aktivering Användning DAB-meddelanden Digital Audio Broadcasting (DAB) Inställning DAB Intellitext Lagring av stationer Mottagning av stationer Radio Data System (RDS) Regional Regionalprogram Snabbval Stationssökning Ställa in RDS Välja våglängdsområde Radio Data System (RDS) RDS Regional Regionalprogram Ringsignal Ringsignalvolym Ring upp Funktioner under samtalet Initiera ett telefonsamtal Inkommande samtal Ringsignal Ruttnavigering... 38

54 54 Röstigenkänning Röstmeddelandevolym Röstvägledning S Samtalshistorik Slå på infotainmentsystemet Smarttelefon Telefonprojicering Snabbval Lagring av stationer Mottagning av stationer Spela ljud Ställ in tid och datum Svänglista Systeminställningar T Telefon Allmän information Ange nummer Bluetooth Bluetooth-anslutning Funktioner under samtalet Inkommande samtal Kontakter Nödsamtal Samtalshistorik Telefonbok Telefonens huvudmeny Telefonbok Telefonprojicering Tid justera TMC-stationer Trafikincidenter U Uppdatera programvara USB Allmän information Ansluta enhet USB-bildmeny USB-ljudmeny V Visa bilder Visningsinställningar Volyminställning Vägpunktsresa Ä Ändra visningsspråk Ö Översikt över kontrollelementen... 8

55 R 4.0 IntelliLink Inledning Grundfunktioner Radio Externa enheter Taligenkänning Telefon Alfabetiskt register... 94

56 56 Inledning Inledning Allmän information Stöldskydd Översikt över kontrollelementen..58 Användning Allmän information Infotainmentsystemet ger dig det senaste inom infotainment för bilar. Med radiomottagarens funktioner kan du registrera upp till 25 stationer på fem favoritsidor. Du kan ansluta externa enheter till Infotainmentsystemet som ytterligare ljudkällor, antingen via kabel eller via Bluetooth. Dessutom möjliggör infotainmentsystemet en bekväm och säker användning av mobiltelefonen i bilen. Du kan också använda vissa telefonappar via infotainmentsystemet. Infotainmentsystemet kan också styras med hjälp av pekskärmen och knapparna på kontrollpanelen, reglagen på ratten, eller om din mobiltelefon har stöd för det via taligenkänning. Med reglagens väl genomtänkta utformning, pekskärmen och de tydliga skärmbilderna styr du systemet enkelt och intuitivt. I instruktionsboken beskrivs alla alternativ och funktioner som finns i de olika infotainmentsystemen. Vissa beskrivningar, t.ex. för display- och menyfunktioner, gäller eventuellt inte för din bil på grund av modellvariant, landsspecifikationer, speciell utrustning eller speciella tillbehör. Viktiga anvisningar beträffande användning och trafiksäkerhet 9 Varning Infotainmentsystemet måste användas för att bilen alltid ska kunna köras säkert. Om du är osäker på ifall det är igång stannar du och provar infotainmentsystemet medan bilen står stilla.

57 Inledning 57 Radiomottagning Vid radiomottagning kan det uppstå fräsande störningar, brus, distorsion eller bortfall av mottagningen på grund av: avståndsvariationer till sändaren flervägsmottagning p.g.a. reflexer från olika hinder sändarskugga Stöldskydd Infotainmentsystemet har ett elektroniskt säkerhetssystem för att förhindra stölder. Infotainmentsystemet fungerar enbart i din bil och är därför värdelöst för tjuvar.

58 58 Inledning Översikt över kontrollelementen Kontrollpanel

59 1 Display/pekskärm Hemmeny Skärmknappar för tillgång till: Ljud: ljudfunktioner Galleri: bild- och filmfunktioner Telefon: mobiltelefonfunktioner Projicering: telefonprojicering Inställningar: systeminställningar 3 Tids-, datum- och temperaturindikatorer g Kort tryckning: öppna telefonmenyn eller öppna telefonprojiceringsfunktionen (om den är aktiverad)...81 Lång tryckning: aktivera taligenkänning v Kort tryckning: hoppa till nästa station när radion är aktiv eller hoppa till nästa spår när externa enheter är aktiva Lång tryckning: sök uppåt när radion är aktiv eller snabbspola framåt när externa enheter är aktiva m Kort tryckning: slå på infotainmentsystemet om det är avstängt eller stäng av ljudet om det är på Lång tryckning: stäng av infotainmentsystemet Vrid: justera volymen t Kort tryckning: hoppa till föregående station när radion är aktiv eller hoppa till föregående spår när externa enheter är aktiva Inledning 59 Lång tryckning: sök nedåt när radion är aktiv eller snabbspola bakåt när externa enheter är aktiva ; Kort tryckning: öppna startmenyn Lång tryckning: öppna telefonprojiceringsfunktionen (om den är aktiverad)...81

60 60 Inledning Fjärrkontroll på ratten 1 SRC (Källa) Välj ljudkälla ä / å Välj nästa/föregående förinställd radiostation när radion är aktiv eller välj nästa/föregående spår/bild när externa enheter är aktiva eller välj nästa/föregående post i samtals-/ kontaktlistan när telefonportalen är aktiv och samtals-/kontaktlistan öppen G Kort tryckning: Visa startmenyn Lång tryckning: Om Apple CarPlay eller Android Auto är aktiverat, visa respektive meny x Aktivera/inaktivera tystkopplingsfunktionen À / Á Vrid uppåt/nedåt: öka/ minska volymen 6 v Ta emot telefonsamtal eller öppna samtals-/ kontaktlista eller växla mellan samtal när samtal väntar w Aktivera röstigenkänning... 83

61 Användning Kontrollelement Man styr infotainmentsystemet med hjälp av funktionsknappar, en pekskärm och de menyer som visas på displayen. Inmatning kan göras på två sätt: den mittersta kontrollenheten på kontrollpanelen 3 58 pekskärmen 3 64 ljudreglage på ratten 3 58 taligenkänning 3 83 Aktivering/inaktivering av infotainmentsystemet Tryck kort på X för att slå på systemet. Efter inkoppling aktiveras den senast valda infotainmentkällan. Vissa funktioner i infotainmentsystemet är endast tillgängliga när tändningen är påslagen eller motorn är igång. Håll in X för att stänga av systemet. Automatisk inaktivering Om du aktiverar infotainmentsystemet med hjälp av X när tändningen är frånslagen kommer systemet automatiskt att slås av efter 10 minuter. Inställning av ljudvolym Vrid X. Den aktuella inställningen visas i displayen. Vid inkoppling av infotainmentsystemet ställs den senast valda ljudvolymen in, förutsatt att den är lägre än den maximala startvolymen. För en detaljerad beskrivning Hastighetsanpassad ljudvolym När hastighetsanpassad ljudvolym är aktiverad 3 67, anpassas volymen automatiskt för att kompensera för väg - och vindbruset när du kör. Ljudavstängning (mute) Tryck på X för att stänga av ljudet på infotainmentsystemet. Tryck på X igen om du vill aktivera ljudet igen. Den senast valda volymen ställs in igen. Driftmode Inledning 61 Tryck på ; för att visa startmenyn. För en detaljerad beskrivning av menyanvändningen via pekskärmen Ljud Välj Ljud för att öppna huvudmenyn i det senast valda ljudläget. Välj Källa på skärmen för att visa interaktionsväljaren. Om du vill byta till ett annat ljudläge trycker du på någon av knapparna på interaktionsväljaren.

62 62 Inledning För en detaljerad beskrivning: Radiofunktioner 3 70 Externa enheter (USB, Bluetooth) 3 78 För att enkelt återgå till den aktiva ljudskärmen trycker du på A i den översta raden på alla skärmar. Galleri Välj Galleri för att öppna bild- och filmmenyn för filer som lagras på en extern enhet, till exempel en USBenhet eller en smarttelefon. Välj l eller m för att visa bild- eller filmmenyn. Välj önskad bild- eller filmfil att för visa bilden eller filmen på displayen. För en detaljerad beskrivning: Bildfunktioner 3 79 Filmfunktioner 3 80 Telefon Innan telefonfunktionen kan användas måste en anslutning upprättas mellan infotainmentsystemet och mobiltelefonen. Hitta en detaljerad beskrivning av att förbereda och etablera en Bluetoothanslutning mellan infotainmentsystemet och en mobiltelefon Om mobiltelefonen är ansluten väljer du Telefon för att visa huvudmenyn. För en detaljerad beskrivning av mobiltelefonanvändningen via infotainmentsystemet Projicering Anslut din smarttelefon om du vill att vissa appar på telefonen ska visas på infotainmentsystemets skärm. Välj Projicering för att starta projiceringsfunktionen. Beroende på vilken smarttelefon som är ansluten visas en huvudmeny med olika appar som kan väljas. För en detaljerad beskrivning 3 81.

63 Inställningar Välj Inställningar för att öppna en meny med olika systemrelaterade inställningar, till exempel inaktivering av Knappljud. Inledning 63

64 64 Grundfunktioner Grundfunktioner Grundfunktioner Ljudinställningar Volyminställning Systeminställningar Grundfunktioner Infotainmentsystemets display har en beröringskänslig yta som möjliggör direkt interaktion med de visade menyreglagen. Se upp Använd inte spetsiga eller hårda föremål som kulspetspennor, blyertspennor eller liknande för att peka på skärmen. 9-skärmknappar I menyerna kan du trycka på 9 i respektive undermeny för att återgå till närmaste överordnade menynivå. När ingen 9-skärmknapp visas är du på den översta nivån i respektive meny. Tryck på ; för att visa startskärmen. Välja eller aktivera en skärmknapp eller ett menyalternativ Peka på en skärmknapp eller ett menyalternativ. Den aktuella funktionen aktiveras, ett meddelande visas eller en underordnad meny med fler alternativ visas.

65 I de följande kapitlen beskrivs förfarandet för att välja och aktivera en skärmknapp eller ett menyalternativ med pekskärmen som "...välj <knappens namn>/<alternativets namn>". Flytta objekt på startmenyn Tryck på en av knapparna på kontrollpanelen för att lämna redigeringsläget. Redigeringsläget avslutas automatiskt efter 30 sekunders inaktivitet. Rullistor Grundfunktioner 65 Du måste hålla konstant tryck och röra fingret med jämn hastighet. Peka på S eller R längst upp eller längst ner på bläddringslisten. Flytta skjutreglaget i rullningslisten uppåt och nedåt med fingret. Peka på listans titel för att gå till toppen av listan. I kommande kapitel beskrivs stegen för att bläddra till en listpost via pekskärmen som "...bläddra till <menyalternativets namn>". Bläddra sidor Peka på det objekt du vill flytta och håll kvar fingret tills en röd ruta visas runt ikonen. Flytta fingret till önskad plats och släpp objektet. Du måste hålla konstant tryck och röra fingret med jämn hastighet. Alla andra objekt ordnas om. Om alla objekt inte kan visas på skärmen samtidigt kan du bläddra i listan. Om du vill bläddra i en lista med menyalternativ kan du även: Placera fingret var som helst på skärmen och röra det uppåt eller nedåt.

66 66 Grundfunktioner Det går bara att bläddra om det finns fler än en sida. Så här bläddrar du från en sida till en annan: Placera fingret var som helst på skärmen och dra det åt vänster för att bläddra till nästa sida eller åt höger för att bläddra till föregående sida. Du måste hålla konstant tryck och röra fingret med jämn hastighet. Peka på q eller p på skärmen. I kommande kapitel beskrivs stegen för att bläddra sidor via pekskärmen som "...bläddra till...sidan...". Ljudinställningar I ljudinställningsmenyn går det att ställa in tonegenskaperna. Menyn kan öppnas via varje huvudmeny för ljud. Öppna ljudinställningsmenyn genom att välja Meny på den nedre raden i respektive huvudmeny för ljud. Vid behov, bläddra genom listan med menyposter och välj Ljudinställningar. Respektive meny visas. Equalizer-läge Använd den här inställningen för att optimera ljudet för musiktypen, t.ex. Rock eller Klassiskt. Välj önskad ljudtyp på interaktionsväljaren längst ned på skärmen. Om du väljer Anpassa kan du ställa in följande inställningar manuellt. Bas Använd inställningen för att förstärka eller framhäva ljudets låga frekvenser. Peka på + eller - för att ändra inställningen. Mell.reg. Använd inställningen för att förstärka eller framhäva ljudkällans mellanregister. Peka på + eller - för att ändra inställningen. Diskant Använd inställningen för att förstärka eller framhäva ljudets höga frekvenser. Peka på + eller - för att ändra inställningen. Ställa in balans och fader Använd bilden till höger om menyn för att ställa in balans och fader. Ange den punkt i kupén där ljudet har högst nivå genom att peka på motsvarande punkt på bilden. Du kan även flytta den röda markören till önskad punkt. Balans- och faderinställningarna gäller alla ljudkällor. De kan inte ställas in separat för varje ljudkälla.

67 Volyminställning Justera den maximala startvolymen Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Radio, bläddra genom listan och välj sedan Högsta startvolym. Peka på + eller - för att ändra inställningen. Ställa in hastighetsanpassad volym Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Radio, bläddra genom listan och välj sedan Auto-volym. För att justera graden av volymanpassning kan du välja ett av alternativen i listan. Av: ingen höjning av volymen då bilens hastighet ökar. Hög: maximal höjning av volymen då bilens hastighet ökar. Aktivera eller inaktivera knappljud Om funktionen för knappljud aktiveras hörs ett pipljud varje gång du pekar på en skärmknapp eller ett menyalternativ. Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Radio och bläddra sedan genom listan till Knappljud. Peka på skärmknappen bredvid Knappljud för att aktivera eller inaktivera funktionen. Grundfunktioner 67 Ljudvolym för trafikmeddelanden För att justera volymen för trafikmeddelanden anger du önskad volym medan ett trafikmeddelande spelas upp av systemet. Inställningen sparas då av systemet. Systeminställningar Följande inställningar gäller hela systemet. Alla andra inställningar beskrivs i respektive kapitel i den här instruktionsboken. Tids- och datuminställningar Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Tid och datum för att visa undermenyerna.

68 68 Grundfunktioner Ställ in tidsformat För att välja önskat tidsformat pekar du på knapparna 12 h eller 24 h på skärmen. Ställ in datumformat Välj Ställ in datumformat och välj mellan de alternativ som finns på undermenyn för att välja önskat datumformat. Auto Ställ in Välj Auto Ställ in för att välja om tid och datum ska ställas in automatiskt eller manuellt. Välj På RDS för att ställa in tid och datum automatiskt. Välj Av manuell för att ställa in tid och datum manuellt. Om Auto Ställ in är inställd på Av manuell blir undermenyposterna Ställ in tid och Ställ in datum tillgängliga. Ställ in tid och datum Välj Ställ in tid eller Ställ in datum för att justera tid- och datuminställningarna. Peka på + och - för att justera inställningarna. Språkinställningar Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Språk(Language) för att visa respektive meny. Byt menytexternas språk genom att peka på önskat språk. Textbläddringsfunktion Om texten som visas på skärmen är lång, t.ex. om det rör sig om låttitlar eller stationsnamn, kan texten antingen bläddras kontinuerligt eller så kan den bläddras en gång och visas i förkortad form. Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Radio. Aktivera Bläddra i text om du vill att texten ska bläddra kontinuerligt. Inaktivera inställningen om du vill bläddra texten i block. Funktionen släckt display Om du inte vill se den upplysta displayen, t.ex. på natten, kan du stänga av displayen. Tryck på ; och välj sedan Inställningar.

69 Grundfunktioner 69 Bläddra genom listan och välj Stäng av displayen. Skärmen släcks. Ljudfunktionerna förblir aktiva. Du kan slå på skärmen igen genom att peka på skärmen eller trycka på en knapp. Fabriksinställningar Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Bläddra genom listan och välj Återgå till fabriksinställningar. Om du vill återställa alla personliga inställningar väljer du Återställ personliga inställningar. Välj Ta bort alla privata data om du vill radera de länkade Bluetooth-enheterna, kontaktlistan och de sparade röstbrevlådenumren. Välj Återställ radioinställningar om du vill återställa ljud- och volyminställningarna, ta bort alla favoriter och radera valet av ringsignal. Ett varningsmeddelande visas. Välj Fortsätt för att återställa inställningarna. Systemversion Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Bläddra genom listan och välj Mjukvaruinformation. Om en USB-enhet är ansluten kan du spara fordonsinformationen till denna. Välj Systemuppdatering och sedan Spara bilinformation på USB. Kontakta din verkstad om du vill göra en systemuppdatering. Fordonsinställningar Fordonsinställningar beskrivs i bilens instruktionsbok.

70 70 Radio Radio Användning Stationssökning Favoritlistor Radio Data System (RDS)...72 Digital Audio Broadcasting Användning Aktivera radion Tryck på ; och välj sedan Ljud. Den senast valda ljudhuvudmenyn visas. Välj Källa på den nedersta raden i den aktiva huvudmenyn för radio för att visa interaktionsväljaren. Stationssökning Automatiskt stationssökning Välj önskat våglängdsområde. Stationen du senast lyssnade på i det valda våglängdsområdet kommer att aktiveras. Tryck snabbt eller peka på t eller v på kontrollpanelen eller skärmen för att spela upp föregående eller nästa station i stationsminnet. Manuell stationssökning Håll in t eller v på kontrollpanelen. Släpp knappen när frekvensen nästan har nåtts. Nästa station som kan tas emot söks och spelas automatiskt.

71 FM våglängdsområde: Om RDSfunktionen 3 72 är aktiverad kommer radion bara att söka efter RDS-stationer, och om funktionen för trafikinformation (TP) är aktiverad söker radion bara efter stationer 3 72 som stödjer denna tjänst. Stationssökning Peka på B på skärmen. Direktvalskärmen visas. Ange önskad frekvens. Använd r för att ta bort inmatade siffror. Vid behov kan du trycka på d eller c för att ändra det inmatade värdet. Bekräfta inmatningen för att spela upp stationen. Stationslistor Välj Meny på den nedersta raden i den aktiva huvudmenyn för radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Välj Stationslista. Alla stationer som kan tas emot i det aktuella vågbandet och inom mottagningsområdet visas. Välj önskad station. Den radiostation som tas emot, anges med l-symbolen bredvid stationsnamnet. Kategorilistor Många radiostationer sänder en PTYkod, som anger vilken typ av program som sänds (t.ex. nyheter). En del stationer byter även PTY-kod, beroende på vilket innehåll programmet som sänds har. Infotainmentsystemet lagrar de här stationerna, sorterade efter programtyp, i motsvarande kategorilista. Radio 71 Listposten Kategorier är endast tillgänglig för FM- och DAB-banden. Välj Kategorier för att söka efter en programtyp som stationerna har fastställt. En lista över de programtyper som finns tillgängliga visas. Välj önskad programtyp. En lista över de stationer som sänder vald programtyp visas. Välj önskad station. Den radiostation som tas emot, anges med l-symbolen bredvid stationsnamnet. Uppdatera stationslistor Om de stationer som har sparats i stationslistan för respektive vågband inte längre kan tas emot måste listorna över AM- och DAB stationer uppdateras. Listan över FM-stationer uppdateras automatiskt.

72 72 Radio Välj Meny i den nedersta raden i den aktiva radions huvudmeny och välj sedan Uppdatera stationslistan. Om en lista över radiostationer på ett visst våglängdsband uppdateras så uppdateras också listan över olika kategorier i enlighet med denna. En stationssökning startas och motsvarande meddelande visas. När sökningen har slutförts, visas respektive stationslista. Den radiostation som tas emot, anges med l-symbolen bredvid stationsnamnet. Favoritlistor Stationer kan oberoende av våglängdsområde sparas manuellt i registren för favoritstationer. Det finns fem favoritlistor som rymmer fem stationer var. Den för närvarande mottagna stationen är markerad. Spara en station Vid behov trycker du på < eller > för att bläddra igenom favoritsidorna. Du kan spara den aktuella radiostationen på en förinställningsskärmknapp genom att hålla fingret på den önskade skärmknappen i några sekunder. Motsvarande frekvens eller stationsnamn visas på skärmknappen. Mottagning av stationer Vid behov trycker du på < eller > för att bläddra till önskad favoritsida. Välj förinställningsknappen där den önskade radiostationen är sparad. Ange antalet tillgängliga favoritsidor För att ange hur många favoritsidor som ska visas trycker du på ; och väljer sedan Inställningar på skärmen. Välj Radio och sedan Hantera favoriter för att visa respektive undermeny. Beroende på vilka favoritsidor du vill visa kan du aktivera eller inaktivera sidorna. Radio Data System (RDS) RDS är en tjänst som FM-stationerna erbjuder, som gör att du enklare kan hitta stationen du söker och dessutom blir mottagningen felfri.

73 Fördelar med RDS På displayen visas stationens namn i stället för dess frekvens. Vid stationssökning ställer infotainmentsystemet endast in RDS-stationer. Med AF (alternativ frekvens) tar infotainmentsystemet alltid emot den sändningsfrekvens som ger bäst mottagning för stationen som har ställts in. Beroende på vilken station som tas emot, visar infotainmentsystemet text som till exempel kan innehålla information om det aktuella programmet. RDS-konfiguration Peka på Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för FM-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Bläddra till RDS. Aktivera eller inaktivera RDS. Trafikradio Stationer med radiotjänst för trafikinformation är RDS-stationer som sänder trafiknyheter. Om trafiktjänsten är aktiverad avbryts den ljudkälla som spelas upp medan informationsmeddelandet pågår. Aktivera trafikradiofunktionen Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för FM-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Peka på skärmknappen bredvid Trafikprogram för att aktivera eller inaktivera funktionen. På stationslistan visas TP bredvid de stationer som tillhandahåller trafikradio. Om trafikinformation är aktiverad visas [TP] på den öre raden i alla huvudmenyer. Om den aktuella stationen inte är en station som stödjer radiotjänsten för trafikinformation gråmarkeras TP och en sökning påbörjas automatiskt efter en station som stödjer tjänsten. Så snart som en Radio 73 station med trafikinformation hittas, markeras TP. Om ingen station med trafikinformation hittas är TP grått. Om ett trafikmeddelande sänds på respektive station visas ett meddelande. Du kan avbryta meddelandet och återgå till den senast aktiverade funktionen genom att peka på skärmen eller trycka på m. Regionalprogram Ibland sänder RDS-stationer olika regionala program på olika frekvenser. Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för FM-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny och bläddra till Region. Aktivera eller inaktivera Region. Om regionfunktionen är aktiverad väljs alternativa frekvenser med samma regionala program vid behov. Om regionalprogram är frånkopplat väljs alternativa frekvenser för stationerna utan att hänsyn tas till regionalprogram.

74 74 Radio Digital Audio Broadcasting DAB sänder radiostationer digitalt. DAB-stationer visas med namn istället för sändningsfrekvens. Allmän information Med DAB kan ett flertal radioprogram (tjänster) sändas inom en och samma grupp. Förutom digital ljudkvalitet av hög klass, kan DAB även sända programrelaterad information samt andra olika typer av information, inklusive trafikinformation. Så länge som en DAB-mottagare kan ta emot signalen som skickas ut av en station (även om signalen är svag) kan ljud återges. Vid dålig mottagning sänks volymen automatiskt för att undvika utmatning av oangenämt brus. Om DAB-signalen är för svag för att kunna läsas av mottagaren avbryts mottagningen helt. Detta problem kan undvikas genom att aktivera DAB-DAB-länkning och/ eller DAB-FM-länkning i DABmenyn (se nedan). Med DAB slipper man störningar som orsakas av stationer som ligger på närliggande frekvenser (ett annat fenomen som är vanligt för AM- och FM-bandet). Om DAB-signalen studsar mot naturliga hinder som byggnader, ökar mottagningskvaliteten på DAB, till skillnad från AM- och FM-bandet där mottagningen försvagas i sådana fall. När DAB-mottagningen är aktiverad förblir infotainmentsystemets FM-mottagare aktiv i bakgrunden och söker ständigt efter de FMstationer som har bäst mottagning. Om TP 3 72 är aktiverat kommer trafikmeddelanden från den FM-station som har bäst mottagning att läsas upp. Inaktivera TP om du inte vill att DABmottagningen ska avbrytas av FM-trafikmeddelanden. DAB-meddelanden Utöver musikprogram sänder många DAB-stationer olika typer av meddelanden. Om du aktiverar några eller alla kategorierna, avbryts den DAB-tjänst som tas emot för tillfället, när ett meddelande om dessa kategorier sänds. Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för DAB-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Bläddra igenom listan och välj DABmeddelanden för att visa en lista över vilka kategorier som finns. Aktivera alla eller endast de önskade medelande kategorierna. Olika kategorier av informationsmeddelanden kan väljas på samma gång. DAB-DAB-länkning Om den här funktion en är aktiverad kopplar enheten över till samma tjänst (program) på en annan DABgrupp (om tillgänglig) om DAB-signalen är för svag för att kunna tas emot av mottagaren.

75 Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för DAB-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Bläddra genom listan och aktivera eller inaktivera DAB-DAB-länkning. DAB-FM-länkning Om den här funktion en är aktiverad, kopplar enheten över till motsvarande FM-station i den aktiva DAB-tjänsten (om tillgänglig) om DAB-signalen är för svag för att kunna tas emot av mottagaren. Bläddra genom listan och aktivera eller inaktivera DAB-FM-länkning. L-band Med den här funktionen kan du definiera vilka DAB-frekvensband som infotainmentsystemet ska ta emot. L-bandet (jord- och satellitradio) är ett annat radioband som också kan tas emot. Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för DAB-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Bläddra genom listan och aktivera eller inaktivera L-band. Intellitext Intellitext-funktionen gör det möjligt att ta emot ytterligare information som ekonominyheter, sport, nyheter mm. Det innehåll som är tillgängligt beror på station och region. Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för DAB-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Bläddra genom listan och välj Intellitext. Välj en av kategorierna och välj en särskild post för att visa detaljerad information. EPG Den elektroniska programguiden ger information om nuvarande och kommande program för respektive DAB-station. Välj Meny i den nedersta raden i huvudmenyn för DAB-radio och välj sedan Stationslista. Radio 75 För att visa programmet för den önskade stationen trycker du på ikonen bredvid stationen.

76 76 Externa enheter Externa enheter Allmän information Spela ljud Visa bilder Spela upp filmer Använda smartphoneapplikationer Allmän information En USB-port för anslutning av externa enheter är placerat i mittkonsolen. USB-porten måste alltid vara ren och torr. USB-port En MP3-spelare, USB-enhet, SD-kort (via USB-port och adapter) eller smarttelefon kan anslutas till USBporten. Upp till två USB-enheter kan anslutas till infotainmentsystemet åt gången. För anslutning av två USB-enheter krävs en extern USB-hubb. Infotainmentsystemet kan spela upp ljudfiler, visa bildfiler eller spela upp filmfiler som finns på USB-enheter. När en enhet är ansluten till USBporten kan olika funktioner hos de ovanstående enheterna styras via infotainmentsystemets reglage och menyer. All tillbehörsutrustning stöds inte av infotainmentsystemet. Kontrollera kompatibilitetslistan på vår webbplats. Ansluta / koppla från en enhet Anslut en av de enheter som nämns ovan till USB-porten. Vid behov kan du använda en lämplig anslutningskabel. Musikfunktionen startar automatiskt. Om en icke-läsbar USB-enhet ansluts visas motsvarande felmeddelande och infotainmentsystemet växlar automatiskt till föregående funktion. För att koppla bort USB-enheten väljer du en annan funktion och tar sedan bort USB-enheten. Se upp Koppla inte från enheten under uppspelning. Detta kan skada enheten eller infotainmentsystemet.

77 Automatisk uppspelning från USBenheter Som standard visas USB-ljudmenyn automatiskt så fort en USB-enhet ansluts. Vid behov kan denna funktion inaktiveras. Tryck på ; och välj sedan Inställningar för att öppna inställningsmenyn. Välj Radio, bläddra till USB autostart och peka på skärmknappen bredvid funktionen. Du kan aktivera funktionen genom att peka på skärmknappen igen. Bluetooth Enheter som stöder Bluetooth-musikprofilerna A2DP och AVRCP kan anslutas trådlöst till Infotainmentsystemet. Infotainmentsystemet kan spela upp musikfiler som finns på dessa enheter. Ansluta en enhet För en detaljerad beskrivning av hur man upprättar en Bluetooth-anslutning Filformat och mappar Den maximala kapaciteten hos en enhet som stöds av infotainmentsystemet uppgår till 2500 musikfiler, 2500 bildfiler, 250 filmfiler, 2500 mappar och en mappstruktur med 10 nivåer. Endast enheter som formaterats för filsystemen FAT16 / FAT32 kan användas. Om det ingår bilder i ljudfilens metadata visas dessa bilder på skärmen. Vissa filer kanske inte spelas som de ska. Detta kan bero på ett annat inspelningsformat eller på filens skick. Filer från webbutiker som har försetts med digitalt upphovsrättsskydd (DRM) kan inte spelas. Infotainmentsystemet kan spela följande ljud--, bild- och filmfiler på externa enheter. Ljudfiler Spelbara ljudfilsformat är MP3 (MPEG-1 Layer 3, MPEG-2 Layer 3), WMA, AAC, AAC+, ALAC OGG WAF (PCM), AIFF, 3GPP (endast ljud), Externa enheter 77 ljudböcker och LPCM. ipod - och iphone -enheter spelar ALAC, AIFF, ljudböcker och LPCM. När en fil med ID3-tagginformation spelas, kan infotainmentsystemet visa information om t.ex. spårets titel och artist. Bildfiler Visningsbara bildfilformat är JPG, JPEG, BMP, PNG och GIF. JPG.-filer måste vara 64 till pixlar breda och 64 till pixlar höga. BMP-, PNG- och GIF-filer måste vara 64 till pixlar breda och 64 till pixlar höga. Bilderna får inte överstiga en filstorlek på 1 MB. Filmfiler Spelbara filmfilformat är AVI och MP4. Den maximala upplösningen är x 720 pixlar. Uppdateringsfrekvensen måste vara lägre än 30 fps. Användbar codec är H.264/MPEG-4 AVC.

78 78 Externa enheter Spelbara ljudformat är MP3, AC3, AAC och WMA. Det undertextformat som kan visas är SMI. Spela ljud Aktivera musikfunktionen Om enheten ännu inte är ansluten till infotainmentsystemet, anslut enheten Vanligtvis visas respektive huvudmeny för ljud automatiskt. Om uppspelningen inte startar automatiskt, t.ex. om USB autostart har inaktiverats 3 76, kan du vidta följande åtgärder: Tryck på ; och välj sedan Ljud för att öppna den huvudmeny för ljud som senast valdes. Välj Källa på interaktionsväljaren och välj sedan önskad ljudkälla för att öppna respektive huvudmeny för ljud. Uppspelningen av ljudspåren börjar automatiskt. Funktionsknappar Avbryta och återuppta uppspelning Peka på = för att avbryta uppspelningen. Skärmknappen ändras till l. Peka på l för att återuppta uppspelningen. Spela nästa eller föregående spår Peka på v för att spela upp nästa spår. Peka på t inom de två första sekunderna efter att spåret börjar spelas för att gå tillbaka till föregående spår. Gå tillbaka till början på spåret Peka på t när spåret har spelats i två sekunder. Snabbspolning framåt och bakåt Håll in t eller v. Släpp knappen för att återgå till normalt uppspelningsläge. Du kan även flytta skjutreglaget som visar aktuellt läge i spåret åt vänster eller höger. Spela upp spår slumpmässigt Peka på n för att spela upp låtarna i slumpvis ordning. Skärmknappen ändras till o. Peka på o igen för att inaktivera blandningsfunktionen och gå tillbaka till normalt uppspelningsläge. Funktionen Lyssna igenom musik Peka på skärmen för att visa bläddringsskärmen. Du kan också välja Meny i den nedersta raden av huvudskärmen för ljud för att visa respektive ljudmeny och sedan välja Lyssna igenom musik.

79 Olika kategorier som spåren sorterats i visas, t.ex. Spellistor, Artister eller Album. Välj önskad kategori, underkategori (om det finns tillgängligt) och välj sedan ett spår. Välj ett spår för att starta uppspelningen. Visa bilder Du kan visa bilder från en USB-enhet som är ansluten till USB-porten. För din säkerhet är vissa funktioner avaktiverade under körning. Aktivera bildfunktionen Om enheten ännu inte är ansluten till infotainmentsystemet, anslut enheten Tryck på ; och välj sedan Galleri för att öppna huvudmenyn för media. Peka på l för att öppna huvudmenyn för bilder för att visa en lista över de objekt som finns sparade på USBenheten. Välj önskad bild. Peka på skärmen om du vill dölja menyraden. Peka på skärmen igen om du vill visa menyraden. Externa enheter 79 Funktionsknappar Helskärmsläge Välj x för att visa bilden i fullskärmsläge. Peka på skärmen för att avsluta helskärmsläget. Visa nästa eller föregående bild Peka på j eller dra åt vänster för att visa nästa bild. Peka på i eller dra åt höger för att visa föregående bild. Rotera en bild Välj v för att rotera bilden. Zooma in på bilden Peka på w en eller flera gånger för att zooma in i en bild eller för att återgå till bildens ursprungsstorlek. Visa bildspel Peka på t för att visa bilderna som lagrats på USB-enheten som ett bildspel. Peka på skärmen för att avsluta bildspelet.

80 80 Externa enheter Bildmeny Välj Meny i den nedersta raden på skärmen för att visa Bildmeny. Bildspelstid Välj Tid för bildspel för att visa en lista över möjliga tidssekvenser. Välj den tid du vill att varje bild ska visas i ett bildspel. Klocka och temperaturvisning Aktivera Klocka. Temperaturvisning för att visa tid och temperatur i helskärmsläge. Visningsinställningar Välj Visningsinställningar för att öppna en undermeny för inställning av ljusstyrka och kontrast. Peka på + eller - för att ändra inställningarna. Spela upp filmer Du kan titta på filmer från en USBenhet som är ansluten till USBporten. Av säkerhetsskäl är inte filmfunktionen tillgänglig under körning. Aktivera filmfunktionen Om enheten ännu inte är ansluten till infotainmentsystemet, anslut enheten Tryck på ; och välj sedan Galleri för att öppna huvudmenyn för media. Tryck på m för att öppna huvudmenyn för film och välj sedan önskad mapp och/eller film. Filmen visas. Funktionsknappar Helskärm Välj x för att visa filmen i fullskärmsläge. Peka på skärmen för att avsluta helskärmsläget. Avbryta och återuppta uppspelning Peka på = för att avbryta uppspelningen. Skärmknappen ändras till l. Peka på l för att återuppta uppspelningen. Spela nästa eller föregående spår Peka på c för att spela upp nästa filmfil.

81 Peka på d inom de fem första sekunderna efter att filmen börjar spelas för att gå tillbaka till föregående film. Gå tillbaka till början på filmen Peka på d när filmen har spelats i fem sekunder. Snabbspolning framåt och bakåt Håll in d eller c. Släpp knappen för att återgå till normalt uppspelningsläge. Filmmenyn Välj Meny i den nedersta raden på skärmen för att visa Videomeny. Klocka och temperaturvisning Aktivera Klocka. Temperaturvisning för att visa tid och temperatur i helskärmsläge. Visningsinställningar Välj Visningsinställningar för att öppna en undermeny för inställning av ljusstyrka och kontrast. Peka på + och - för att ändra inställningarna. Använda smartphoneapplikationer Telefonprojicering Telefonprojiceringsapparna Apple CarPlay och Android Auto visar utvalda appar från din smarttelefon på infotainmentskärmen och gör att de kan styras direkt via infotainmentsystemets reglage. Kontrollera med enhetens tillverkare om denna funktion är kompatibel med din smarttelefon och om denna app är tillgänglig i det land du befinner dig i. Externa enheter 81 Förbereda en smartphone Android-telefon: Ladda ner Android Auto-appen till din smarttelefon från Google Play -butiken. iphone: Se till att Siri är aktiverad på din smarttelefon. Aktivera telefonprojicering i inställningsmenyn Tryck på ; för att visa startskärmen och tryck sedan på Inställningar. Bläddra genom listan till Apple CarPlay eller Android Auto. Kontrollera att respektive app är aktiverad. Ansluta telefonen Anslut smarttelefonen till USB-porten Starta telefonprojicering Starta telefonprojiceringfunktionen genom att trycka på ; och sedan välja Projicering. Om appen känns igen av infotainmentsystemet kan det hända att programikonen ändras till Apple CarPlay eller Android Auto.

82 82 Externa enheter Du kan också starta funktionen genom att hålla in ; i några sekunder. Den telefonprojiceringsskärm som visas beror på din smarttelefon och programvarans version. Återgå till infotainmentskärmen Tryck på ;.

83 Taligenkänning Allmän information Användning Allmän information Röstbehandlingsapplikationen i infotainmentsystemet ger åtkomst till taligenkänningskommandon på din smarta telefon. Se telefontillverkarens bruksanvisning för att ta reda på om din smarttelefon stöder den här funktionen. För att du ska kunna använda appen Voice Pass-thru måste din smarttelefon vara ansluten till infotainmentsystemet via USB-kabel 3 76 eller Bluetooth Användning Aktivering av röstigenkänning Håll in g på kontrollpanelen eller w på ratten för att starta en taligenkänningssession. Ett röstkommandomeddelande visas på skärmen. När en pipsignal hörs kan du säga ett kommando. För information om de kommandon som stöds hänvisas till bruksanvisningarna till din smarttelefon. Taligenkänning 83 Justera volymen på röstmeddelanden Vrid på m på kontrollpanelen eller tryck på + / - på rattens högra sida för att öka eller minska volymen på röstmeddelandena. Inaktivering av röstigenkänning Tryck på g på ratten. Röstkommandomeddelandet försvinner och taligenkänningssessionen avslutas.

84 84 Telefon Telefon Allmän information Bluetooth-anslutning Nödsamtal Användning Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Allmän information Telefonfunktionen gör att du kan föra mobiltelefonsamtal med hjälp av en mikrofon i bilen och med bilens högtalare. Portalen tillåter dessutom att du kan använda de viktigaste funktionerna i mobiltelefonen med hjälp av fordonets infotainmentsystem. För att telefonfunktionen ska kunna användas måste mobiltelefonen vara ansluten till infotainmentsystemet via Bluetooth. Alla telefonfunktioner stöds inte av alla mobiltelefoner. Vilka telefonfunktioner som kan användas beror på den aktuella mobiltelefonsmodellen och mobilnätsleverantören. Mer information om detta hittar du bruksanvisningen till mobiltelefonen. Du kan även begära information av din mobilnätsleverantör. Viktiga anvisningar för användning och trafiksäkerhet 9 Varning Mobiltelefoner påverkar din miljö. Därför finns det föreskrifter och anvisningar för säkerheten. Du bör känna till reglerna innan du använder telefonfunktionen. 9 Varning Att använda handsfreefunktionen medan du kör kan vara farligt då det avleder din koncentration medan du ringer. Stanna bilen innan du använder handsfreefunktionen. Följ reglerna i det land där du för tillfället befinner dig. Glöm inte att följa de bestämmelser som gäller specifikt för vissa områden. Stäng alltid av mobiltelefonen om användning av mobiltelefoner är förbjuden, om mobiltelefonen ger upphov till störningar eller om farliga situationer kan uppstå.

85 Bluetooth Telefonfunktionen är certifierad av Bluetooth Special Interest Group (SIG). Mer information om specifikationen finns på internetadressen Bluetooth-anslutning Bluetooth är en radiostandard för trådlös anslutning av t.ex. mobiltelefoner, smarttelefoner eller andra enheter. Parkoppling (utbyte av ID mellan Bluetooth-enheten och infotainmentsystemet) och anslutning av Bluetooth-enheter till infotainmentsystemet sker via menyn Bluetooth. Bluetooth-meny Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Bluetooth för att visa Bluetoothmenyn. Para en enhet Upplysningar Upp till tio enheter kan parkopplas med systemet. Bara en parad enhet i taget kan vara ansluten till infotainmentsystemet. Parkoppling behöver bara göras en gång, så länge enheten inte tas bort från listan över parkopplade enheter. Om enheten har Telefon 85 anslutits tidigare etablerar infotainmentsystemet anslutningen automatiskt. Bluetooth-funktionen drar mycket batterikraft från enheten. Därför bör du ansluta enheten till USB-porten för laddning. Parkoppla en ny enhet 1. Aktivera enhetens Bluetoothfunktion. Mer information finns i Bluetooth-enhetens bruksanvisning. 2. Tryck på ; och välj sedan Inställningar på informationsdisplayen. Välj Bluetooth och sedan Enhetshantering för att visa respektive meny.

86 86 Telefon Om ingen telefon är ansluten kan menyn Enhetshantering också nås via telefonmenyn: Tryck på ; och välj sedan Telefon. 3. Peka på Sök enhet. Alla identifierbara Bluetooth-enheter i miljön visas i en ny söklista. 4. Peka på den Bluetooth-enhet som du vill parkoppla. 5. Bekräfta hopparningen: Om det finns stöd för SSP (secure simple pairing): Bekräfta meddelandena på infotainmentsystemet och Bluetooth-enheten. Om det inte finns stöd för SSP (secure simple pairing): På infotainmentsystemet: ett Info-meddelande visas där du ombeds ange en PIN-kod på din Bluetooth-enhet. På Bluetooth-enheten: ange PIN-koden och bekräfta din inmatning. 6. Infotainmentsystemet och enheten paras ihop. Om Bluetooth-enheten är parkopplad med systemet anger h bredvid Bluetooth-enheten att telefonfunktionen är aktiverad och y anger att Bluetooth-musikfunktionen är aktiverad. 7. Telefonboken laddas ner till infotainmentsystemet automatiskt. På vissa telefoner måste infotainmentsystemet ges tillstånd att komma åt telefonboken. I så fall bekräftar du de meddelanden som visas på Bluetooth-enheten. Om den här funktionen inte stöds av Bluetooth-enheten visas ett meddelande om detta. Ändring av Bluetooth-PIN-koden Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Bluetooth och sedan Ändra PINkod för hopkoppling för att visa respektive undermeny. En knappsats visas. Ange den aktuella fyrsiffriga PINkoden. Välj om du vill radera en siffra som du har angett. Bekräfta din inmatning genom att välja Ange. Ansluta en parad enhet Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Bluetooth och sedan Enhetshantering för att visa respektive meny. Välj den Bluetooth-enhet som du vill ansluta. Enheten ansluts.

87 Den anslutna enheten och de tillgängliga alternativen markeras. Koppla från en enhet Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Bluetooth och sedan Enhetshantering för att visa respektive meny. Välj den Bluetooth-enhet som är ansluten. Ett meddelande visas. Välj Ja för att koppla från enheten. Radera en enhet Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Bluetooth och sedan Enhetshantering för att visa respektive meny. Välj DEL bredvid Bluetooth-enheten. Ett meddelande visas. Välj Ja för att ta bort enheten. Enhetsinfo Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Bluetooth och sedan Enhetsinformation för att visa respektive meny. Den information som visas innefattar Enhetsnamn, Adress och PIN-kod. Nödsamtal 9 Varning Det kan inte garanteras att en anslutning kan upprättas i alla situationer. Därför bör du inte förlita dig enbart på en mobiltelefon vid tillfällen då kommunikation är av yttersta vikt (t.ex. vid nödsituationer). I vissa nätverk kan det vara nödvändigt att ett giltigt SIM-kort sätts i på rätt sätt i mobiltelefonen. 9 Varning Telefon 87 Kom ihåg att du kan ringa och ta emot mobiltelefonsamtal om du är på en rastplats med tillräckligt stark signal. Vid vissa förhållanden kan nödsamtal inte göras på alla mobiltelefonnätverk. Det finns en risk att nödsamtal inte kan ringas när vissa nätverkstjänster och/eller telefonfunktioner är aktiva. Den lokala nätverksoperatören kan ge dig mer information. Olika nödnummer kan användas i olika områden och länder. Kontrollera i förhand vilket nödnummer som används på den aktuella platsen. Ringa ett nödsamtal Ring nödnumret (t. ex. 112). En telefonanslutning till nödcentralen upprättas. Svara när servicepersonalen ställer frågor om nödsituationen. 9 Varning Avsluta samtalet först när nödcentralen uppmanar dig att göra detta.

88 88 Telefon Användning När en anslutning via Bluetooth har upprättats mellan mobiltelefonen och infotainmentsystemet kan du kontrollera många av mobiltelefonens funktioner via infotainmentsystemet. Det är möjligt att använda mobiltelefon i handsfreeläge, t.ex. för att ta emot ett samtal eller ändra ljudvolymen. När en anslutning har upprättats mellan mobiltelefonen och infotainmentsystemet skickas mobiltelefondata till infotainmentsystemet. Det kan kräva lite tid, beroende på mobiltelefonen och mängden data som ska överföras. Under den tiden kan mobiltelefonen bara användas via infotainmentsystemet med begränsningar. Alla mobiltelefoner har inte fullt stöd för telefonfunktionen. Därför kan det förekomma avvikelser från det nedan beskrivna funktionsutbudet. Telefonens huvudmeny Tryck på ; och välj sedan Telefon för att visa respektive meny. Telefon-huvudmenyn är endast tillgänglig om en mobiltelefon ansluts till infotainmentsystemet via Bluetooth. För en detaljerad beskrivning Många av mobiltelefonens funktioner kan nu styras via telefonens huvudmeny (och tillhörande undermenyer) samt via telefonspecifika reglage på ratten. Initiera ett telefonsamtal Ange telefonnummer Tryck på ; och välj sedan Telefon. Ange att telefonnummer med knappsatsen i huvudmenyn för telefon. För att ta bort ett eller flera inmatade tecken kan du trycka på eller hålla in. Peka på v för att börja ringa. Använda telefonboken När du parar ihop en mobiltelefon med infotainmentsystemet via Bluetooth laddas mobiltelefonens telefonbok ner automatiskt Tryck på ; och välj sedan Telefon. Välj Kontakter på huvudmenyn för telefon.

89 Snabbsökning 1. Välj u för att visa en lista över alla kontakter. 2. Bläddra genom kontaktlistan. 3. Peka på den kontakt du vill ringa. En meny med alla sparade telefonnummer för den valda kontakten visas. 4. Välj det önskade telefonnumret för att starta samtalet. Sökmeny Om det finns många kontakter i telefonboken kan du söka efter önskad kontakt via sökmenyn. Välj o i Kontakter-menyn för att visa sökfliken. Bokstäverna är ordnade i grupper på skärmknapparna: abc, def, ghi, jkl, mno, pqrs, tuv och wxyz. Använd för att radera en grupp inmatade bokstäver. 1. Välj den knapp som innehåller den första bokstaven i den kontakt som du söker efter. Till exempel: Om den kontakt du vill söka efter börjar med "g", välj skärmknappen ghi. Alla kontakter som innehåller en av bokstäverna på den här knappen visas, i exemplet visas "g", "h" och "i". Telefon Välj den knapp som innehåller den andra bokstaven i den kontakt som du söker efter. 3. Fortsätt att mata in fler bokstäver i kontakten du söker efter tills den önskade kontakten visas. 4. Peka på den kontakt du vill ringa. En meny med alla sparade telefonnummer för den valda kontakten visas. 5. Välj det önskade telefonnumret för att starta samtalet. Följande skärm visas. Kontaktinställningar Kontaktlistan kan sorteras efter efternamn eller förnamn.

90 90 Telefon Tryck på ; och välj sedan Inställningar för att visa respektive meny. Välj Bluetooth och sedan Sorteringsordning. Aktivera önskat alternativ. Använda samtalshistoriken Alla inkommande, utgående eller missade samtal registreras. Tryck på ; och välj sedan Telefon. Välj Samtalshistorik på huvudmenyn för telefon. Välj q för utgående samtal, r för missade samtal, s för inkommande samtal eller p för alla samtal. Respektive samtalslista visas. Välj önskad post för att starta ett samtal. Återuppringa ett telefonnummer Det senast slagna numret kan ringas upp igen. Tryck på ; och välj sedan Telefon och v. Använda snabbnummer Snabbnummer som sparas på mobiltelefonen kan även ringas med knappsatsen i huvudmenyn för telefon. Tryck på ; och välj sedan Telefon. Håll in önskad siffra på knappsatsen för att ringa. Inkommande telefonsamtal Svara på ett samtal Om ett ljudläge, t.ex. radio- eller USBläge, är aktivt då ett samtal mottas stängs ljudet från den uppspelade ljudkällan av och förblir avstängd tills samtalet avslutas. Ett meddelande med den uppringandes telefonnummer eller namn (om tillgängligt) visas. Välj v för att besvara samtalet. Avvisa ett samtal Välj J för att avvisa samtalet. Ändra ringsignal Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Bluetooth och välj sedan Ringsignaler för att visa respektive meny. En lista över alla parkopplade enheter visas. Välj önskad enhet. En lista med tillgängliga ringsignaler för denna enhet visas. Välj en av ringsignalerna.

91 Funktioner under samtalet Under ett pågående telefonsamtal visas huvudmenyn för telefon. Inaktivera handsfree-läget tillfälligt Aktivera m för att fortsätta samtalet via mobiltelefonen. Inaktivera m om du vill återgå till handsfree-läget. Stänga av mikrofonen tillfälligt Aktivera n för att stänga av ljudet på mikrofonen. Inaktivera n för att aktivera mikrofonen igen. Avsluta ett telefonsamtal Välj J för att avsluta samtalet. Röstbrevlåda Du kan komma åt din röstbrevlåda via infotainmentsystemet. Röstbrevlådenummer Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Bluetooth. Bläddra genom listan och välj Nummer till röstbrevlåda. En lista över alla parkopplade enheter visas. Välj önskad telefon. En knappsats visas. Ange telefonens röstbrevlådenummer. Ringa upp röstbrevlådan Tryck på ; och välj sedan Telefon. Välj t på skärmen. Röstbrevlådan rings upp. Du kan även ange röstbrevlådenumret via telefonens knappsats. Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Monterings - och användningsföreskrifter Telefon 91 De bilspecifika monteringsanvisningarna och användaranvisningarna från mobiltelefon- och handsfreetillverkaren måste följas vid montering och användning av en mobiltelefon. I annat fall kan bilens typgodkännande upphöra att gälla (EU-direktiv 95/54/EG). Rekommendationer för störningsfri drift: Fackmannamässigt installerad ytterantenn för att få maximal räckvidd. Maximal sändareffekt 10 watt. Installation av telefonen på en lämplig plats, följ anvisningarna i bilens instruktionsbok, avsnittet Airbagsystem. Inhämta råd när det gäller monteringsplats för yttre antenn resp. apparathållare och möjligheten att använda apparater med sändareffekter som överstiger 10 watt.

92 92 Telefon Användning av ett handsfreesystem utan ytterantenn vid mobiltelefonstandarderna GSM 900/1800/1900 och UMTS är endast tillåten om mobiltelefonens maximala sändareffekt inte överstiger 2 watt vid GSM 900 och 1 watt för övriga typer. Av säkerhetsskäl ska telefonen inte användas under körning. Även om ett handsfreesystem används kan föraren distraheras från körningen. 9 Varning Radioutrustning och mobiltelefoner som inte uppfyller de ovan nämnda standarderna är endast tillåtna med en antenn som är monterad på bilens utsida. Se upp Användning av mobiltelefoner och radioutrustning i bilens kupé utan ytterantenn kan leda till att bilens elektronik drabbas av funktionsstörningar om de ovannämnda föreskrifterna inte följs.

93 Telefon 93

94 94 Alfabetiskt register A Aktivera Bluetooth-musik Aktivera radion Aktivera telefon Aktivera USB-bilden Aktivera USB-film Aktivera USB-ljud Allmän information... 76, 83, 84 Bluetooth DAB Infotainmentsystem Smartphone-applikationer Telefon USB Använda smartphoneapplikationer Användning... 61, 70, 83, 88 Bluetooth Externa enheter Meny Radio Telefon USB Användning av menyer B Bildfiler Bluetooth Allmän information Ansluta enhet Bluetooth-anslutning Bluetooth-musikmeny Parning Telefon Bluetooth-anslutning D DAB Digital Audio Broadcasting F Favoritlista Lagring av stationer Mottagning av stationer Favoritlistor Filformat Bildfiler Filmfiler Ljudfiler Filmfiler Frekvensbandsval G Grundfunktioner H Hemmeny I Infotainmentkontrollpanel Intellitext... 74

95 K Knapptryckningsvolym Kontrollelement Infotainmentsystem Ratt L Lagring av stationer Ljudavstängning (mute) Ljudfiler Ljudinställningar Ljudvolym Begränsning av ljudvolym vid höga temperaturer Hastighetsanpassad ljudvolym. 67 Inställning av ljudvolym Knapptryckningsvolym Ljudvolym Maximal startvolym Ringsignalvolym TP-volym Tystkopplingsfunktion M Maximal startvolym Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Mottagning av stationer N Nödsamtal P Parning R Radio Aktivering Användning DAB-meddelanden Digital Audio Broadcasting (DAB) Favoritlista Inställning DAB Intellitext Lagring av stationer Mottagning av stationer Radio Data System (RDS) Regional Regionalprogram Stationssökning Ställa in RDS Välja våglängdsområde Radio Data System (RDS) Rattens ljudreglage RDS Regional Regionalprogram Ringsignal Ringsignalvolym Ändra ringsignal Ring upp Funktioner under samtalet Initiera ett telefonsamtal Inkommande samtal Ringsignal Röstigenkänning S Samtalshistorik Slå på infotainmentsystemet Smarttelefon Telefonprojicering Snabbnummer Spela ljud Spela upp filmer Stationssökning Stöldskydd Systeminställningar T Telefon Allmän information Ange nummer Bluetooth Bluetooth-anslutning Funktioner under samtalet Inkommande samtal Nödsamtal Samtalshistorik Snabbnummer Telefonbok... 88

96 96 Telefonens huvudmeny Välja ringsignal Telefonbok Telefonprojicering TP-volym U USB Allmän information Ansluta enhet USB-bildmeny USB-filmmeny USB-ljudmeny V Visa bilder Visningsinställningar... 79, 80 Volyminställning Ö Översikt över kontrollelementen... 58

97 R 4.0 Inledning Grundfunktioner Radio USB-port Bluetooth-musik Taligenkänning Telefon Alfabetiskt register

98 98 Inledning Inledning Allmän information Stöldskydd Översikt över kontrollelementen 100 Användning Allmän information Infotainmentsystemet ger dig det senaste inom infotainment för bilar. Med FM-, AM- eller DAB-radio kan du spela upp ett stort antal olika radiostationer. Om du vill kan du spara stationer på snabbvalsknapparna. Du kan ansluta externa enheter till Infotainmentsystemet som ytterligare ljudkällor, antingen via kabel eller via Bluetooth. Dessutom är infotainmentsystemet utrustat med en telefonfunktion som gör att du bekvämt och säkert kan använda mobiltelefonen i bilen. Infotainmentsystemet kan styras via kontrollpanelen eller reglagen på ratten. I instruktionsboken beskrivs alla alternativ och funktioner som finns i de olika infotainmentsystemen. Vissa beskrivningar, t.ex. för display- och menyfunktioner, gäller eventuellt inte för din bil på grund av modellvariant, landsspecifikationer, speciell utrustning eller speciella tillbehör. Viktiga anvisningar beträffande användning och trafiksäkerhet 9 Varning Tänk alltid på att köra säkert när du använder infotainmentsystemet. Om du tvekar, stanna bilen innan du använder infotainmentsystemet. Radiomottagning Vid radiomottagning kan det uppstå fräsande störningar, brus, distorsion eller bortfall av mottagningen på grund av: avståndsvariationer till sändaren flervägsmottagning p.g.a. reflexer från olika hinder sändarskugga Stöldskydd Infotainmentsystemet har ett elektroniskt säkerhetssystem för att förhindra stölder.

99 Infotainmentsystemet fungerar enbart i din bil och är därför värdelöst för tjuvar. Inledning 99

100 100 Inledning Översikt över kontrollelementen Kontrollpanel

101 1 X Om den är avstängd: kort tryckning: strömmen slås på igen Om den är påslagen: kort tryckning: systemljudet stängs av, lång tryckning: strömmen stängs av Vrid: justera volymen Snabbvalsknappar Kort tryckning: Välj favoriter 110 Lång tryckning: Spara radiostationer som favoriter AUDIO Kort tryckning: Öppna menyn för ljud- och volyminställningar Î Kort tryckning: Växla mellan de olika visningslägena Lång tryckning: Stäng av skärmen (utan att stänga av ljudet) Q / P Radio: Kort tryckning: Manuell stationssökning Media: Kort tryckning: Välj nästa eller föregående mapp, genre, artist eller spellista. Lång tryckning: Bläddra i en lista N / O Radio: Kort tryckning: Automatisk stationssökning efter föregående eller nästa station. Lång tryckning: Sök uppåt eller nedåt Media: Kort tryckning: Välj föregående eller nästa spår. Lång tryckning: Snabbspola framåt eller bakåt OK Kort tryckning: bekräfta en inställning eller öppna en undermeny MENU Inledning 101 Kort tryckning: visa startsida BAND Kort tryckning: Växla mellan frekvensband Display 10 TA Kort tryckning: Aktivera eller inaktivera trafikmeddelanden Lång tryckning: Öppna TA-inställningar LIST Radio: Kort tryckning: Visa stationslistan. Lång tryckning: Uppdatera stationslistan Media: Kort tryckning: Visa mapplista. Lång tryckning: Visa alternativ för låtlista

102 102 Inledning 12 BACK Meny: en nivå bakåt Inmatning: radera senaste tecknet eller hela inmatningen SRCq Kort tryckning: Växla mellan ljudkällor Lång tryckning: Öppna telefonmenyn om en telefon är ansluten Fjärrkontroll på ratten 1 SRC Välj ljudkälla, bekräfta med G ä / å Välj nästa/föregående förinställd radiostation när radion är aktiv eller välj nästa/föregående spår när mediekällor är aktiva G eller välj nästa/föregående post i samtals-/ kontaktlistan när telefonfunktionen är aktiv och samtals-/kontaktlistan öppen Bekräfta valet med G Bekräfta markerat objekt Öppna lister 4 x Aktivera/inaktivera tystkopplingsfunktionen À / Á Vrid uppåt/nedåt: öka/ minska volymen 6 v Ta emot telefonsamtal eller avvisa telefonsamtal eller öppna samtals-/ kontaktlistan

SENSUS Web edition. Infotainment guide VÄLKOMMEN TILL SENSUS INFOTAINMENT

SENSUS Web edition. Infotainment guide VÄLKOMMEN TILL SENSUS INFOTAINMENT Infotainment guide SENSUS Web edition VÄLKOMMEN TILL SENSUS INFOTAINMENT Den här bilagan är avsedd att ge en kortfattad överblick över de vanligaste funktionerna i Sensus Infotainment och hjälpa dig att

Läs mer

Handbok för infotainmentsystem

Handbok för infotainmentsystem Handbok för infotainmentsystem Innehåll R 4.0 / Navi 4.0 IntelliLink... 5 R300 BT... 61 R 4.0 / Navi 4.0 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 14 Radio... 21 Externa enheter... 27 Navigation...

Läs mer

Handbok för infotainmentsystem

Handbok för infotainmentsystem Handbok för infotainmentsystem Innehåll R 4.0 / Navi 4.0 IntelliLink... 5 R300 BT... 61 R 4.0 / Navi 4.0 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 14 Radio... 21 Externa enheter... 27 Navigation...

Läs mer

OPEL ADAM Handbok för infotainmentsystem

OPEL ADAM Handbok för infotainmentsystem OPEL ADAM Handbok för infotainmentsystem Innehåll IntelliLink... 5 CD 3.0 BT / R 3.0... 59 FlexDock... 101 IntelliLink Inledning... 6 Radio... 20 Externa enheter... 30 Taligenkänning... 42 Telefon...

Läs mer

OPEL ADAM. Infotainment System

OPEL ADAM. Infotainment System OPEL ADAM Infotainment System Innehåll IntelliLink... 5 CD 3.0 BT / R 3.0... 57 FlexDock... 99 IntelliLink Inledning... 6 Radio... 20 Externa enheter... 30 Taligenkänning... 42 Telefon... 44 Alfabetiskt

Läs mer

Radio R 4.0 IntelliLink Vanliga frågor

Radio R 4.0 IntelliLink Vanliga frågor Innehåll TOC 1. Audio Q: Hur växlar jag mellan olika ljudkällor (t.ex. FM-radio och USB-musik)? A: Byt ljudkälla genom att trycka på AUDIO på startskärmen och sedan på Källa i övre vänstra delen av skärmen.

Läs mer

CD 600 IntelliLink, Navi 650, Navi 950 IntelliLink Vanliga frågor

CD 600 IntelliLink, Navi 650, Navi 950 IntelliLink Vanliga frågor Innehåll TOC 1. Audio Q: Hur växlar jag mellan radio- och mediekällor, till exempel FM-radio och USB? A: Om du vill växla mellan olika ljudkällor kan du antingen välja respektive källa på startsidan, trycka

Läs mer

OPEL ZAFIRA TOURER Handbok för infotainmentsystem

OPEL ZAFIRA TOURER Handbok för infotainmentsystem OPEL ZAFIRA TOURER Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 950/650 / CD 600... 5 CD 400plus (1)/400/300... 77 CD 400plus (2)... 131 Navi 950/650 / CD 600 Inledning... 6 Grundfunktioner... 16 Radio...

Läs mer

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*).

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*). web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM Din bil är utrustad med en exklusiv multimediaanläggning. Rear Seat Entertainment-systemet utökar bilens ordinarie ljudanläggning med: två bildskärmar,

Läs mer

OPEL MOKKA. Infotainment System

OPEL MOKKA. Infotainment System OPEL MOKKA Infotainment System Innehåll Navi 950 / CD 600... 5 CD 400... 77 Navi 950 / CD 600 Inledning... 6 Grundfunktioner... 16 Radio... 24 CD-spelare... 31 Externa enheter... 34 Navigation... 40

Läs mer

Navi 900 IntelliLink, Touch R700 IntelliLink Vanliga frågor

Navi 900 IntelliLink, Touch R700 IntelliLink Vanliga frågor Index TOC 1. Audio Q: Hur ändrar jag ljudkälla, exempelvis från FM-radio till USB-musik? A: Genom att trycka på RADIO-knappen kan du bläddra bland alla tillgängliga radiokällor. Genom att trycka på MEDIA-knappen

Läs mer

fjärrkontroll Scrollhjul, motsvarar TUNE i mittkonsolen.

fjärrkontroll Scrollhjul, motsvarar TUNE i mittkonsolen. fjärrkontroll Växla mellan: L = Bildskärm vänster bak F = Bildskärm fram R = Bildskärm höger bak Växla till navigation* A Växla till radio Växla till media Växla till Bluetooth handsfree* A Stega/spola

Läs mer

OPEL Mokka Handbok för infotainmentsystem

OPEL Mokka Handbok för infotainmentsystem OPEL Mokka Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 950 / CD 600... 5 CD 400... 81 Navi 950 / CD 600 Inledning... 6 Grundfunktioner... 16 Radio... 24 CD-spelare... 31 Externa enheter... 34 Navigation...

Läs mer

OPEL ASTRA Handbok för infotainmentsystem

OPEL ASTRA Handbok för infotainmentsystem OPEL ASTRA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 85 R300 BT... 125 Telefonhållare... 155 Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 13 Radio...

Läs mer

Bruksanvisning. 3.5mm. 2 W RMS Mono eller 2x1W Stereohögtalare out

Bruksanvisning. 3.5mm. 2 W RMS Mono eller 2x1W Stereohögtalare out Bruksanvisning ELKO Bluetooth / DAB + / DAB / FM-radio i en apparatdosa och högtalare. Tack för att du köpt denna produkt, läs denna manual noga innan du använder enheten, och håller den för framtida referens.

Läs mer

1. Använda denna bruksanvisning

1. Använda denna bruksanvisning 1. Använda denna bruksanvisning Sektionsrubrik Ett nummer och en rubrik finns för varje sektion. Avsnittsrubrik Varje avsnitt har en rubrik. Åtgärdsnamn Varje åtgärd har ett namn. Specifikt åtgärdsnamn

Läs mer

Opel Insignia Navi 900 IntelliLink Frågor och svar

Opel Insignia Navi 900 IntelliLink Frågor och svar Index 1. Audio... 1 2. Navigering... 2 3. Telefon...3 4. Pekskärm... 4 5. Styrplatta... 4 6. Favoriter... 6 7. Annat... 6 1. Audio Q: Hur ändrar jag ljudkälla, exempelvis från FM-radio till USB? A: Genom

Läs mer

ADAM Handbok för infotainmentsystem

ADAM Handbok för infotainmentsystem ADAM Handbok för infotainmentsystem Innehåll R 4.0 IntelliLink... 5 CD 3.0 BT / R 3.0... 45 FlexDock... 87 R 4.0 IntelliLink Inledning... 6 Radio... 19 Externa enheter... 25 Taligenkänning... 32 Telefon...

Läs mer

Rev.nr 140120. Bruksanvisning Radio med Bluetooth

Rev.nr 140120. Bruksanvisning Radio med Bluetooth Rev.nr 140120 Bruksanvisning Radio med Bluetooth Stereons funktioner Stereons funktioner Ström På/Av Starta stereon genom att trycka på någon av stereons knappar. Stäng av genom att trycka på POWER (1).

Läs mer

OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem

OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Touch R700 IntelliLink / Navi 900 IntelliLink... 5 R300 Color / R400 Color... 85 Touch R700 IntelliLink / Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundläggande

Läs mer

OPEL KARL Handbok för infotainmentsystem

OPEL KARL Handbok för infotainmentsystem OPEL KARL Handbok för infotainmentsystem Innehåll R 4.0 IntelliLink... 5 R300 BT... 47 R 4.0 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 14 Radio... 20 Externa enheter... 26 Taligenkänning... 33 Telefon...

Läs mer

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 1.11.3

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 1.11.3 Telenor Navigation Användarhandbok Telenor Navigation version 1.11.3 Innehåll HUVUDMENY 3 SÖK ADRESS 3 SÖK PERSON, SÖK FÖRETAG 3 SÖK I NÄRHETEN 3 FAVORITER 3 KARTA 3 TJÄNSTER 4 DESTINATIONSINFORMATION

Läs mer

OPEL CORSA. Infotainment System

OPEL CORSA. Infotainment System OPEL CORSA Infotainment System Innehåll Touch & Connect... 5 CD 30/CD 30 MP3 typ 1... 91 CD 30/CD 30 MP3 typ 2... 119 Mobiltelefonportal... 145 Touch & Connect Inledning... 6 Radio... 21 CD-spelare...

Läs mer

Lathund. 10. Planera en rutt mellan två adresser 11. Träna på en rutt hemma 12. Lyssna på instruktioner under guidning

Lathund. 10. Planera en rutt mellan två adresser 11. Träna på en rutt hemma 12. Lyssna på instruktioner under guidning Lathund I denna lathund ges några praktiska steg för steg anvisningar på hur du kan komma igång med användningen av TeDuco. Förutom då du guidas utmed rutt eller tränar på en rutt hemma använder du upp

Läs mer

Snabbguide Konftel 300 SVENSK

Snabbguide Konftel 300 SVENSK Snabbguide Konftel 300 SVENSK Beskrivning Konftel 300 är en konferenstelefon för anslutning till analogt telefonuttag, mobil/ DECT-telefon eller dator. På www.konftel.com/300 hittar du en handbok med utförligare

Läs mer

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater!

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater är en komplett digital underhållningslösning som du kan använda för att titta på TV, spela in från

Läs mer

Snabbguide Konftel 250

Snabbguide Konftel 250 Conference phones for every situation Snabbguide Konftel 250 SVENSK Beskrivning Konftel 250 är en konferenstelefon för anslutning till analogt telefonuttag. På www.konftel.com/250 hittar du en handbok

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

1. Ställa in ett resmål och söka efter en resväg

1. Ställa in ett resmål och söka efter en resväg 1. Ställa in ett resmål och söka efter en resväg Inställning av sökvillkor för resväg och resmål eller tillägg av nya resvägar måste slutföras för att en resvägssökning för vägledning till ett särskilt

Läs mer

OPEL MERIVA Handbok för infotainmentsystem

OPEL MERIVA Handbok för infotainmentsystem OPEL MERIVA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 950/650 / CD 600... 5 CD 400plus (1)/400/300... 77 CD 400plus (2)... 129 Navi 950/650 / CD 600 Inledning... 6 Grundfunktioner... 16 Radio... 24

Läs mer

Leica mojo3d start första gången

Leica mojo3d start första gången Leica mojo3d start första gången Generellt Denna instruktion visar hur du kommer igång med Leica mojo3d första gången. För mer detaljerade instruktioner se Leica mojo3d användarmanual. Beroende på version

Läs mer

Hur man använder radion

Hur man använder radion Hur man använder radion Egenskaper för mottagning av FM Vanligtvis har FM mycket bättre ljudkvalitet än AM. FM och FM-stereo kan dock stöta på karakteristiska mottagningsproblem som inte finns vid mottagning

Läs mer

SVENSKA. Snabbstart GPS 100 MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM. Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra

SVENSKA. Snabbstart GPS 100 MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM. Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra SVENSKA Snabbstart GPS 100 MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra GPS 100 GLOBAL POSITIONING SYSTEM ZOOM UTknapp Stroppfäste PAGEknapp

Läs mer

Din manual SONY NV-U70 http://sv.yourpdfguides.com/dref/672686

Din manual SONY NV-U70 http://sv.yourpdfguides.com/dref/672686 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SONY NV- U70. Du hittar svar på alla dina frågor i SONY NV-U70 instruktionsbok (information,

Läs mer

BeoSound 9000. Handbok

BeoSound 9000. Handbok BeoSound 9000 Handbok BeoVision Avant Guide BeoVision Avant Reference book Handbokens innehåll 3 Du har två guider till din hjälp när du ska lära dig om Bang & Olufsen-produkten. Handboken Referensboken

Läs mer

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL SWEDISH Komma igång När du använder navigationsprogramvaran första gången kommer en startinställningsprocess att startas automatiskt. Gör så här: Välj programspråk.

Läs mer

SVENSKA. Snabbstart GPS 100 S MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM. Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra

SVENSKA. Snabbstart GPS 100 S MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM. Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra SVENSKA Snabbstart GPS 100 S MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra GPS 100 S GLOBAL POSITIONING SYSTEM ZOOM UTknapp PAGEknapp (sida)

Läs mer

Så här används fjärrkontrollen

Så här används fjärrkontrollen Så här används fjärrkontrollen Så här används fjärrkontrollen Försiktighetsåtgärder vid användning av fjärrkontroll Var försiktig vid hantering av kontrollen, speciellt eftersom den är liten och lätt.

Läs mer

Rev.nr Bruksanvisning Aquatic Radio

Rev.nr Bruksanvisning Aquatic Radio Rev.nr 140805 Bruksanvisning Aquatic Radio Uppstart Sätt i fjärrkontrollens batteri Skruva av det vattentäta locket på fjärrkontrollens baksida och sätt i batteriet. (CR-2430) Skruva tillbaka locket. Slå

Läs mer

Din manual NAVIGON MOBILENAVIGATOR 6 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3952255

Din manual NAVIGON MOBILENAVIGATOR 6 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3952255 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NAVIGON MOBILENAVIGATOR 6. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

Opel Insignia Infotainment System

Opel Insignia Infotainment System Opel Insignia Infotainment System Innehåll Inledning... 4 Radio... 29 CD-spelare... 45 AUX-ingång... 51 USB-port... 53 Digital fotoram... 57 Navigation... 60 Taligenkänning... 103 Telefon... 118 Alfabetiskt

Läs mer

ANVÄNDARE BRUKSANVISNING

ANVÄNDARE BRUKSANVISNING ANVÄNDARE BRUKSANVISNING Gratulerar till köpet av din Intono Home Radio. Denna bruksanvisning ger dig information och instruktioner om hur du installerar och använder din radio. Den kommer att förse dig

Läs mer

Din manual NAVIGON 2110 http://sv.yourpdfguides.com/dref/2332570

Din manual NAVIGON 2110 http://sv.yourpdfguides.com/dref/2332570 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NAVIGON 2110. Du hittar svar på alla dina frågor i NAVIGON 2110 instruktionsbok (information,

Läs mer

FORD TOURNEO CUSTOM / TRANSIT CUSTOM Ljudsystem Förarhandbok

FORD TOURNEO CUSTOM / TRANSIT CUSTOM Ljudsystem Förarhandbok FORD TOURNEO CUSTOM / TRANSIT CUSTOM Ljudsystem Förarhandbok Informationen i denna publikation var korrekt vid tidpunkten för tryckning. Med hänsyn till det ständigt pågående utvecklingsarbetet förbehåller

Läs mer

Resledaren Användarguide Android Innehåll

Resledaren Användarguide Android Innehåll Resledaren Användarguide Android Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 16 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa...

Läs mer

Z-N326 Z-N426 2DIN DEVICE NAVIGATION QUICK START GUIDE

Z-N326 Z-N426 2DIN DEVICE NAVIGATION QUICK START GUIDE Z-N326 Z-N426 2DIN DEVICE NAVIGATION QUICK START GUIDE SE Startinställning 1. Välj språk och peka sedan på för att bekräfta ditt val. Du kan ändra detta senare i Regionala inställningar. 2. Läs igenom

Läs mer

Din manual PIONEER AVIC-S1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/539060

Din manual PIONEER AVIC-S1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/539060 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för PIONEER AVIC-S1. Du hittar svar på alla dina frågor i PIONEER AVIC-S1 instruktionsbok

Läs mer

Användarhandbok HERE Drive

Användarhandbok HERE Drive Användarhandbok HERE Drive Utgåva 1.0 SV HERE Drive HERE Drive vägleder dig till ditt mål med röststyrd vägbeskrivning som tar dig genom varje sväng. Du kan: Hitta rätt väg i ditt land eller region med

Läs mer

TELEX PROFESSOR Daisyspelare

TELEX PROFESSOR Daisyspelare Lathund till TELEX PROFESSOR Daisyspelare Version 2 Innehåll: Knappförklaringar sid. 2 Spela DAISY-böcker sid. 3 Spela kassettband sid. 6 Lyssna på radio sid. 7 Felsökning sid. 7 3 23 24 25 1 4 2 5 7 8

Läs mer

Snabbguide Konftel 300IP

Snabbguide Konftel 300IP Conference phones for every situation Snabbguide Konftel 300IP SVENSKA Beskrivning Konftel 300IP är en konferenstelefon för IP-telefoni. På www.konftel.com/300ip hittar du en handbok, med utförligare beskrivning

Läs mer

Lafayette Smart Manual

Lafayette Smart Manual Lafayette Smart Manual DC-31/70/155 Kontakt: 031-840430 Info@lafayette.se www.lafayette.eu Lafayette AB 2017 1 Innehållsförteckning Start s.3 Normalläget s.4 Kanalläget s.5 Snabbval/Favoriter förvalda

Läs mer

Hur man använder CD-spelaren

Hur man använder CD-spelaren Hur man använder CD-spelaren Om CD-skivor Signalen som är inspelad på en CD-skiva läses av en laserstråle, så det förekommer ingen beröring med ytan. En repa på den inspelade ytan eller en kraftigt repad

Läs mer

1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 4 INSTÄLLNING 113 5 NAVIGATIONSSYSTEM 149 6 APPLIKATION 221

1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 4 INSTÄLLNING 113 5 NAVIGATIONSSYSTEM 149 6 APPLIKATION 221 1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 3 Bluetooth HANDSFREE-SYSTEM 79 4 INSTÄLLNING 113 5 NAVIGATIONSSYSTEM 149 6 APPLIKATION 221 SAKREGISTER 251 Om följande utrustning, se bilens ägarhandbok. Bränsleförbrukning

Läs mer

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*).

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*). web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM DUAL SCREEN Din bil är utrustad med en exklusiv multimediaanläggning. Rear Seat Entertainment-systemet utökar bilens ordinarie ljudanläggning

Läs mer

nüvi 3700-serien för Volvo -bilar snabbstartshandbok Juli Rev. A Tryckt i Taiwan för användning med dessa nüvi-modeller: 3760, 3790

nüvi 3700-serien för Volvo -bilar snabbstartshandbok Juli Rev. A Tryckt i Taiwan för användning med dessa nüvi-modeller: 3760, 3790 nüvi 3700-serien för Volvo -bilar snabbstartshandbok för användning med dessa nüvi-modeller: 3760, 3790 Juli 2010 190-01265-59 Rev. A Tryckt i Taiwan Komma igång VARNING Läs guiden Viktig säkerhets- och

Läs mer

1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 4 RÖSTSTYRNINGSSYSTEM 119 5 INSTÄLLNING 125 6 YTTRE ÖVERVAKNINGSSYSTEM 161 7 NAVIGATIONSSYSTEM 179

1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 4 RÖSTSTYRNINGSSYSTEM 119 5 INSTÄLLNING 125 6 YTTRE ÖVERVAKNINGSSYSTEM 161 7 NAVIGATIONSSYSTEM 179 1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 3 Bluetooth HANDSFREE-SYSTEM 81 4 RÖSTSTYRNINGSSYSTEM 119 5 INSTÄLLNING 125 6 YTTRE ÖVERVAKNINGSSYSTEM 161 7 NAVIGATIONSSYSTEM 179 8 APPLIKATION 251 SAKREGISTER 283

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

CD-spelare Sorell SMP-T13 Nr

CD-spelare Sorell SMP-T13 Nr CD-spelare Sorell SMP-T13 Nr 080327 Komma igång Ladda och starta spelaren Öppna först spelarens lock, sedan batteriluckan som sitter inne i spelaren, och sätt i de två medföljande batterierna. Vänd inte

Läs mer

TELIA NAVIGATOR ANVÄNDARHANDBOK. Telia Navigator version 1.12

TELIA NAVIGATOR ANVÄNDARHANDBOK. Telia Navigator version 1.12 TELIA NAVIGATOR ANVÄNDARHANDBOK Telia Navigator version 1.12 Innehåll HUVUDMENY 3 SÖK ADRESS 3 SÖK PERSON, SÖK FÖRETAG 3 SÖK I NÄRHETEN 3 FAVORITER 3 KARTA 3 TJÄNSTER 5 DESTINATIONSINFORMATION 6 NAVIGATION

Läs mer

SNABBSTART GUIDE. SmartVision av KAPSYS översikt. Introduktion. Framsida. Baksida

SNABBSTART GUIDE. SmartVision av KAPSYS översikt. Introduktion. Framsida. Baksida SNABBSTART GUIDE Introduktion SmartVision är den första Android smartphone som utformats speciellt för personer med nedsatt syn. SmartVision är den första verkligt tillgängliga allt-i-ett smartphone, med

Läs mer

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5 Förenklad användarmanual för DAISY-användning Olympus DM-5 Komma igång 1 Sätt i batteriet Börja med att sätta i medföljande batteri i spelaren. Gör detta genom att öppna luckan på baksidan. En skarv i

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A Bruksanvisning S RCR-22 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

SVENSKA. Snabbstart GPS 500 MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM. Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra

SVENSKA. Snabbstart GPS 500 MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM. Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra SVENSKA Snabbstart GPS 500 MOTTAGARE FÖR GLOBAL POSITIONING SYSTEM Anvisningar så att du kan komma igång! Ingenting går upp mot en Cobra GPS 500 GLOBAL POSITIONING SYSTEM ZOOM UTknapp ZOOM INknapp PAGE-knapp

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A. Bruksanvisning RCR-3

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A. Bruksanvisning RCR-3 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A Bruksanvisning S RCR-3 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem

INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 83 Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 13 Radio... 30 Externa enheter... 35 Navigation...

Läs mer

nüvi 2300-serien snabbstartshandbok för användning med dessa nüvi-modeller: 2300, 2310, 2340, 2350, 2360, 2370

nüvi 2300-serien snabbstartshandbok för användning med dessa nüvi-modeller: 2300, 2310, 2340, 2350, 2360, 2370 nüvi 2300-serien snabbstartshandbok för användning med dessa nüvi-modeller: 2300, 2310, 2340, 2350, 2360, 2370 Komma igång VARNING Läs guiden Viktig säkerhets- och produktinformation som medföljer i produktförpackningen

Läs mer

INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem

INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Touch R700 IntelliLink / Navi 900 IntelliLink... 5 R300 Color / R400 Color... 85 Touch R700 IntelliLink / Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner...

Läs mer

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041. P/O 02-2009-A here

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041. P/O 02-2009-A here TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041 Start Snabbinstallationsguide Daglig användning P/O 02-2009-A here Se utförligare vägledning på www.triax.se Vad ingår? Start Anslutning till TV,

Läs mer

BRUKSANVISNING APPlicator kontaktlåda för ios & Android*

BRUKSANVISNING APPlicator kontaktlåda för ios & Android* BRUKSANVISNING APPlicator kontaktlåda för ios & Android* 1 Kompatibilitet APPlikator är kompatibel med följande ios-enheter: ipad - alla modeller ipod Touch - 3:e generationen och senare iphone - 3GS och

Läs mer

zūmo 590 Snabbstartshandbok

zūmo 590 Snabbstartshandbok zūmo 590 Snabbstartshandbok Mars 2014 190-01706-59_0A Tryckt i Taiwan Komma igång VARNING I guiden Viktig säkerhets- och produktinformation, som medföljer i produktförpackningen, finns viktig information

Läs mer

Användarhandbok för dataöverföring mellan kameror

Användarhandbok för dataöverföring mellan kameror Canon digitalkamera Användarhandbok för dataöverföring mellan kameror Innehåll Inledning....................................... 1 Överföra bilder via en trådlös anslutning............. 2 Registrera kameranamnet....................................

Läs mer

Diktera meddelanden. Bra att veta bruksanvisning för Porsche Connect

Diktera meddelanden. Bra att veta bruksanvisning för Porsche Connect Bra att veta bruksanvisning för Porsche Connect 2 7/16 Porsche, Porsches vapen, Panamera, Cayenne, Macan, 911, 718, PCCB, PCM, PDK, PSM, PTM, Tequipment och andra märken är registrerade varumärken som

Läs mer

OPEL COMBO Handbok för infotainmentsystem

OPEL COMBO Handbok för infotainmentsystem OPEL COMBO Handbok för infotainmentsystem Innehåll Inledning... 4 Radio... 23 CD-spelare... 29 AUX-ingång... 32 USB-port... 33 Röstigenkänning... 38 Telefon... 47 Alfabetiskt register... 60 4 Inledning

Läs mer

Röststyrd POI Bra att veta bruksanvisning för Porsche Connect

Röststyrd POI Bra att veta bruksanvisning för Porsche Connect Bra att veta bruksanvisning för Porsche Connect 2 7/16 Porsche, Porsches vapen, Panamera, Cayenne, Macan, 911, 718, PCCB, PCM, PDK, PSM, PTM, Tequipment och andra märken är registrerade varumärken som

Läs mer

PLEXTALK PTN2: Snabbguide 1. Knappbeskrivning med Iris specialöverlägg 2. Beskrivning av PLEXTALK PTN2 3. Knappbeskrivning Automatisk avstängning

PLEXTALK PTN2: Snabbguide 1. Knappbeskrivning med Iris specialöverlägg 2. Beskrivning av PLEXTALK PTN2 3. Knappbeskrivning Automatisk avstängning Artikelnr 54066-08 PLEXTALK PTN2: Snabbguide 1. Knappbeskrivning med Iris specialöverlägg Tonläge Volym Hastighet Automatisk avstängning På och Av Mata ut Boklista Bakåt upp/stopp Framåt 2. Beskrivning

Läs mer

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 2.0

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 2.0 Telenor Navigation Användarhandbok Telenor Navigation version 2.0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION 3 2. GRUNDLÄGGANDE STRUKTUR OCH FUNKTIONALITET 4 2.1 GRUNDLÄGGANDE STRUKTUR 4 2.2 GRUNDLÄGGANDE FUNKTIONALITET

Läs mer

Komma igång med PSS (Personal Sound System)

Komma igång med PSS (Personal Sound System) QSG_swe 29/12/04 15:14 Page 43 Komma igång med PSS (Personal Sound System) Ta dig tid att läsa det här innan du använder ditt PSS. Vi hoppas att du kommer ha mycket nöje med din personligt ljudsystem (pss).

Läs mer

CD/MP3-spelare med PLL FM-radio och iphone/ipod-docka

CD/MP3-spelare med PLL FM-radio och iphone/ipod-docka CD/MP3-spelare med PLL FM-radio och iphone/ipod-docka Bruksanvisning GBi9000 Läs igenom bruksanvisningen noga och spara den för senare behov. KNAPPAR OCH REGLAGE 1. BASKONTROLL 2. CD-LUCKA 3. CD-LÅSREGLAGE

Läs mer

Användarmanual. Navigation

Användarmanual. Navigation Användarmanual Navigation Tryckfakta Informationen i detta dokument kan ändras utan förvarning. Denna användarmanual eller någon del av den får inte utan skriftligt tillstånd från Clarion reproduceras

Läs mer

PLEXTALK POCKET: Översikt

PLEXTALK POCKET: Översikt PLEXTALK POCKET: Översikt 1.Knappar Inspelningsknapp Gå till knapp Av/på knapp Meny knapp Pilknappar Bokmärkesknapp Hastighet eller Tonlägesinställning Start/Stopp knapp Titel knapp Information Säkerhetskopia

Läs mer

BRUKSANVISNING BTL-300

BRUKSANVISNING BTL-300 BRUKSANVISNING BTL-300 MED ENSAMRÄTT, UPPHOVSRÄTT DENVER ELECTRONICS A/S www.denver-electronics.com/ PANELBESKRIVNING 1.LED-display 2.EFFEKT/INGÅNG: EFFEKT/USB/LINJEINGÅNG/väljarknapp för BLUETOOTH-ingång.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 82 scala rider Qz

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 82 scala rider Qz Qz Användarmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION...83 2. LADDNING AV SCALA RIDER...83 3. CARDO COMMUNITY -PLATTFORM...84 4. KOM IGÅNG...84 4.1 STATUSLAMPA...84 4.2 ALLMÄNNA FUNKTIONER...85 4.3 LJUDKÄLLOR

Läs mer

Innehåll i förpackningen. Den första användningen 1. Installation

Innehåll i förpackningen. Den första användningen 1. Installation Svenska 135 Innehal Inledning... 137 Innehåll i förpackningen... 138 Den första användningen... 138 1. Installation... 138 2. Avstämning av bilradion och telefonen... 139 3. Para ihop din telefon med Parrot

Läs mer

Snabbguide Konftel 300W

Snabbguide Konftel 300W Conference phones for every situation Snabbguide Konftel 300W SVENSKA Beskrivning Konftel 300W är en batteridriven trådlös konferenstelefon för anslutning till DECT-system, mobiltelefon eller dator. Den

Läs mer

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA. Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas.

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA.  Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE www.denver-electronics.com Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. SVENSKA 1 2 3 4 5 USB RESET DC 1. Ström Tryck för att slå på eller av

Läs mer

Instruktion Diasonic LED D60BS. Tack för att du valt en Diasonic modell D60BS.

Instruktion Diasonic LED D60BS. Tack för att du valt en Diasonic modell D60BS. CRI Över 90 Tack för att du valt en Diasonic modell D60BS. Energibesparande 10W LED Bländfri design Livslängd 40.000 timmar Paketet innehåller följande: A. Lampa inkl. LED B. Vokymkontroll knapp C. Lampfot

Läs mer

Firmware uppdatering för iphone med Lightning-kontakt kompatibel med AppRadio Mode

Firmware uppdatering för iphone med Lightning-kontakt kompatibel med AppRadio Mode Firmware uppdatering för iphone med Lightning-kontakt kompatibel med AppRadio Mode Uppdateringsinstruktioner för navigeringsmodeller: AVIC-F40BT, AVIC-F940BT, AVIC-F840BT och AVIC-F8430BT som har uppgraderats

Läs mer

TELIA NAVIGATOR ANVÄNDARHANDBOK. Telia Navigator version 1.11.1

TELIA NAVIGATOR ANVÄNDARHANDBOK. Telia Navigator version 1.11.1 TELIA NAVIGATOR ANVÄNDARHANDBOK Telia Navigator version 1.11.1 Innehåll HUVUDMENY 3 SÖK ADRESS 3 SÖK PERSON, SÖK FÖRETAG 3 SÖK I NÄRHETEN 3 FAVORITER 3 KARTA 3 TJÄNSTER 4 DESTINATIONSINFORMATION 5 NAVIGATION

Läs mer

BeoSound 3000. Användarhandbok

BeoSound 3000. Användarhandbok BeoSound 3000 1 Användarhandbok BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Innehåll i användarhandboken 3 Du kan välja mellan två olika handledningar när du ska lära dig använda din Bang & Olufsen-produkt.

Läs mer

Bilstereo bruks- och monteringsanvisning

Bilstereo bruks- och monteringsanvisning Bilstereo bruks- och monteringsanvisning I. Kontrollpanel 1. Strömbrytare/mute/paus 2. MOD/CLK = välj uppspelningsläge: radio, AUX, USB ja SD/klocka 3. volym/funktionsknapp 4. Knapp följande 5. Skärm 6.

Läs mer

DT-22 SVENSK_BRUKSANVISNING

DT-22 SVENSK_BRUKSANVISNING DT-22 SVENSK_BRUKSANVISNING 1 2 Kontrollernas placering Teleskopantenn Display Minnespositioner 6-10 4 Display knapp Stereo/Mono/Alarm knapp Bandväljare/Tidsinställning Ström på/av (ON/OFF) 8 Belysning

Läs mer

LEICA MOJOMINI MANUAL FÄLTGUIDE

LEICA MOJOMINI MANUAL FÄLTGUIDE LEICA MOJOMINI MANUAL FÄLTGUIDE Oderup 9267, 24297 Hörby, 0415-40025, info@datalogisk.se Montering mojomini Allmänt Denna instruktion beskriver kortfattat installation av mojomini. Smart AG antennen Smart

Läs mer

Guide för ConnectLine App för iphone. App version 1.0.2

Guide för ConnectLine App för iphone. App version 1.0.2 Guide för ConnectLine App för iphone App version 1.0.2 Inledning Detta är en guide för ConnectLine App för iphone, som beskriver följande. Hur du kopplar ihop Streamer med en iphone. Hur du laddar ner

Läs mer

Opel Ampera Infotainment System

Opel Ampera Infotainment System Opel Ampera Infotainment System Innehåll Inledning... 4 Radio... 18 Ljudspelare... 29 Navigation... 51 Röstigenkänning... 77 Telefon... 84 Alfabetiskt register... 96 4 Inledning Inledning Introduktion...

Läs mer

Jabra. Elite 65t. Bruksanvisning

Jabra. Elite 65t. Bruksanvisning Jabra Elite 65t Bruksanvisning 2017 GN Audio A/S. Med ensamrätt. Jabra är ett varumärke som tillhör GN Audio A/S. Bluetooth -ordet, -märket och -logotyper ägs av Bluetooth SIG, Inc. och all användning

Läs mer

BRUKSANVISNING iswitch kontakt med inbyggd kontaktlåda

BRUKSANVISNING iswitch kontakt med inbyggd kontaktlåda BRUKSANVISNING iswitch kontakt med inbyggd kontaktlåda 1 Kompatibilitet iswitch är kompatibel med följande ios-enheter: ipad - alla modeller ipod Touch - 3:e generationen och senare iphone - 3GS och senare

Läs mer

Philips GoGear ljudspelare SV SA1MXX02B SA1MXX02K SA1MXX02KN SA1MXX02W SA1MXX04W SA1MXX04WS SA1MXX04KN SA1MXX04P SA1MXX08K.

Philips GoGear ljudspelare SV SA1MXX02B SA1MXX02K SA1MXX02KN SA1MXX02W SA1MXX04W SA1MXX04WS SA1MXX04KN SA1MXX04P SA1MXX08K. Philips GoGear ljudspelare SV SA1MXX02B SA1MXX02K SA1MXX02KN SA1MXX02W SA1MXX04B SA1MXX04K SA1MXX04KN SA1MXX04P SA1MXX04W SA1MXX04WS SA1MXX08K Snabbstartguide Komma igång Översikt över huvudmenyn Meny

Läs mer

CHEVROLET MYLINK. Snabbguide

CHEVROLET MYLINK. Snabbguide CHEVROLET MYLINK Snabbguide Chevrolet MyLink är en serie infotainmentsystem som förhöjer din körupplevelse genom att enkelt ansluta och integrera med din smarttelefon. MyLink har dessutom en snygg 7-tums

Läs mer

ASTRA Handbok för infotainmentsystem

ASTRA Handbok för infotainmentsystem ASTRA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 87 R300 BT... 129 Telefonhållare... 159 Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 15 Radio...

Läs mer

HDS Gen3 Snabbguide. Överblick. Nr Knapp Beskrivning 1 Pekskärm 2 Sidknapp Öppnar startsidan

HDS Gen3 Snabbguide. Överblick. Nr Knapp Beskrivning 1 Pekskärm 2 Sidknapp Öppnar startsidan HDS Gen3 Snabbguide SE Överblick 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 12 Nr Knapp Beskrivning 1 Pekskärm 2 Sidknapp Öppnar startsidan 3 Piltangenter 4 Zoom in/ut knappar 5 Exit knapp (X) 6 Meny knapp 7 Waypoint knapp

Läs mer