ADAM Handbok för infotainmentsystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ADAM Handbok för infotainmentsystem"

Transkript

1 ADAM Handbok för infotainmentsystem

2

3 Innehåll R 4.0 IntelliLink... 5 CD 3.0 BT / R FlexDock... 87

4

5 R 4.0 IntelliLink Inledning... 6 Radio Externa enheter Taligenkänning Telefon Alfabetiskt register... 42

6 6 Inledning Inledning Allmän information... 6 Stöldskydd... 7 Översikt över kontrollelementen... 8 Användning Grundfunktioner Ljudinställningar Volyminställning Systeminställningar Allmän information Infotainmentsystemet ger dig det senaste inom infotainment för bilar. Med radiomottagarens funktioner kan du registrera upp till 25 stationer på fem favoritsidor. Du kan ansluta externa enheter till Infotainmentsystemet som ytterligare ljudkällor, antingen via kabel eller via Bluetooth. Dessutom är infotainmentsystemet utrustat med ett telefonuttag som gör att du bekvämt och säkert kan använda mobiltelefonen i bilen. Du kan också använda vissa telefonappar via infotainmentsystemet. Infotainmentsystemet kan också styras med hjälp av pekskärmen och knapparna på kontrollpanelen, reglagen på ratten, eller om din mobiltelefon har stöd för det via taligenkänning. Med reglagens väl genomtänkta utformning, pekskärmen och de tydliga skärmbilderna styr du systemet enkelt och intuitivt. I instruktionsboken beskrivs alla alternativ och funktioner som finns i de olika infotainmentsystemen. Vissa beskrivningar, t.ex. för display- och menyfunktioner, gäller eventuellt inte för din bil på grund av modellvariant, landsspecifikationer, speciell utrustning eller speciella tillbehör. Viktiga anvisningar beträffande användning och trafiksäkerhet 9 Varning Infotainmentsystemet måste användas för att bilen alltid ska kunna köras säkert. Om du är osäker på ifall det är igång stannar du och provar infotainmentsystemet medan bilen står stilla.

7 Inledning 7 Radiomottagning Vid radiomottagning kan det uppstå fräsande störningar, brus, distorsion eller bortfall av mottagningen på grund av: Avståndsvariationer till sändaren Flervägsmottagning p.g.a. reflexer från olika hinder Sändarskugga Stöldskydd Infotainmentsystemet har ett elektroniskt säkerhetssystem för att förhindra stölder. Infotainmentsystemet fungerar därför enbart i din bil och blir värdelöst för en tjuv.

8 8 Inledning Översikt över kontrollelementen Kontrollpanel

9 1 Display/pekskärm Hemmeny Skärmknappar för tillgång till: AUDIO: ljudfunktioner GALLERI: bild- och filmfunktioner TELEFON: mobiltelefonfunktioner PROJEKTION: telefonprojicering NAV: Appen BringGo INSTÄLLNINGAR: systeminställningar OnStar: OnStar Wi-Fiinställningar Tids-, datum- och temperaturindikatorer g Kort tryckning: öppna telefonmenyn eller öppna telefonprojiceringsfunktionen (om den är aktiverad)...30 Lång tryckning: aktivera taligenkänning v Kort tryckning: hoppa till nästa station när radion är aktiv eller hoppa till nästa spår när externa enheter är aktiva Lång tryckning: sök uppåt när radion är aktiv eller snabbspola framåt när externa enheter är aktiva m Kort tryckning: slå på infotainmentsystemet om det är avstängt eller stäng av ljudet om det är på Inledning 9 Lång tryckning: stäng av infotainmentsystemet Vrid: justera volymen t Kort tryckning: hoppa till föregående station när radion är aktiv eller hoppa till föregående spår när externa enheter är aktiva Lång tryckning: sök nedåt när radion är aktiv eller snabbspola bakåt när externa enheter är aktiva ; Kort tryckning: öppna startmenyn Lång tryckning: öppna telefonprojiceringsfunktionen (om den är aktiverad)...30

10 10 Inledning Fjärrkontroll på ratten 1 qw Kort tryckning: Öppna OnStar-menyn om ingen telefon är ansluten eller ta emot telefonsamtal om en telefon är ansluten eller slå senaste numret i samtalslistan när telefonmenyn visas eller växla mellan samtal när samtal väntar Lång tryckning: aktivera taligenkänning SRC (Källa)...11 Tryck: välj ljudkälla Vrid uppåt/nedåt: välj nästa/föregående förinställd radiostation när radion är aktiv eller välj nästa/föregående spår/kapitel/bild när externa enheter är aktiva eller välj nästa/föregående post i samtalslistan när telefonportalen är aktiv och samtalslistan är öppen Vrid uppåt/nedåt och håll kvar: bläddra snabbt genom posterna i samtalslistan Tryck: öka volymen 4 - Tryck: minska volymen 5 xn Tryck: avsluta/avböja samtal eller avaktivera röstigenkänning eller aktivera/inaktivera tystkopplingsfunktionen... 11

11 Användning Kontrollelement Man styr infotainmentsystemet med hjälp av funktionsknappar, en pekskärm och de menyer som visas på displayen. Inmatning kan göras på två sätt: den mittersta kontrollenheten på kontrollpanelen 3 8 pekskärmen 3 13 ljudreglage på ratten 3 8 taligenkänning 3 32 Till-/frånkoppling av infotainmentsystemet Tryck på X. Efter inkoppling aktiveras den senast valda infotainmentkällan. Frånkopplingsautomatik Om infotainmentsystemet kopplas till med hjälp av X när tändningen är frånslagen, kommer systemet automatiskt att koppla från efter 10 minuter förutsatt att ingen använder det. Inställning av ljudvolym Vrid X. Den aktuella inställningen visas i displayen. Vid inkoppling av infotainmentsystemet ställs den senast valda ljudvolymen in, förutsatt att den är lägre än den maximala startvolymen. För en detaljerad beskrivning Hastighetsanpassad ljudvolym När hastighetsanpassad ljudvolym är aktiverad 3 16, anpassas volymen automatiskt för att kompensera för väg - och vindbruset när du kör. Ljudavstängning (mute) Tryck på X för att stänga av ljudet på infotainmentsystemet. Tryck på X igen om du vill aktivera ljudet igen. Den senast valda volymen ställs in igen. Driftmode Tryck på ; för att visa startmenyn. Inledning 11 För en detaljerad beskrivning av menyanvändningen via pekskärmen AUDIO Välj AUDIO för att öppna huvudmenyn i det senast valda ljudläget. Välj Källa på skärmen för att visa interaktionsväljaren.

12 12 Inledning Om du vill byta till ett annat ljudläge trycker du på någon av knapparna på interaktionsväljaren. För en detaljerad beskrivning: Radiofunktioner 3 19 Externa enheter (USB, Bluetooth) 3 27 För att enkelt återgå till den aktiva ljudskärmen trycker du på A i den översta raden på alla skärmar. GALLERI Välj GALLERI för att öppna bild- och filmmenyn för filer som lagras på en extern enhet, till exempel ett USBminne eller en smarttelefon. Välj l eller m för att visa bild- eller filmmenyn. Välj önskad bild- eller filmfil att för visa bilden eller filmen på displayen. För en detaljerad beskrivning: Bildfunktioner 3 28 Filmfunktioner 3 29 TELEFON Innan telefonportalen kan användas måste en anslutning upprättas mellan infotainmentsystemet och mobiltelefonen. Hitta en detaljerad beskrivning av att förbereda och etablera en Bluetoothanslutning mellan infotainmentsystemet och en mobiltelefon Om mobiltelefonen är ansluten väljer du TELEFON för att visa telefonportalens huvudmeny. För en detaljerad beskrivning av mobiltelefonanvändningen via infotainmentsystemet 3 37.

13 Inledning 13 PROJEKTION Anslut din smarttelefon om du vill att vissa appar på telefonens skärm ska visas i infotainmentsystemet. Välj PROJEKTION för att starta projiceringsfunktionen. Beroende på vilken smarttelefon som är ansluten visas en huvudmeny med olika appar som kan väljas. För en detaljerad beskrivning NAV Välj NAV för att starta navigationsappen BringGo. För en detaljerad beskrivning INSTÄLLNINGAR Välj INSTÄLLNINGAR för att öppna en meny med olika systemrelaterade inställningar, till exempel inaktivering av Knappljud. OnStar Välj OnStar om du vill visa en meny med OnStar Wi-Fi-inställningar. Se instruktionsboken för närmare beskrivning. Grundfunktioner Infotainmentsystemets display har en beröringskänslig yta som möjliggör direkt interaktion med de visade menyreglagen. Se upp Använd inte spetsiga eller hårda föremål som kulspetspennor, blyertspennor eller liknande för att peka på skärmen. 9-skärmknappar I menyerna kan du trycka på 9 i respektive undermeny för att återgå till närmaste överordnade menynivå. När ingen 9-skärmknapp visas är du på den översta nivån i respektive meny. Tryck på ; för att visa startskärmen.

14 14 Inledning Välja eller aktivera en skärmknapp eller ett menyalternativ Flytta objekt på startmenyn Rullistor Peka på en skärmknapp eller ett menyalternativ. Den aktuella funktionen aktiveras, ett meddelande visas eller en underordnad meny med fler alternativ visas. I de följande kapitlen beskrivs förfarandet för att välja och aktivera en skärmknapp eller ett menyalternativ med pekskärmen som "...välj <knappens namn>/<alternativets namn>". Peka på det objekt du vill flytta och håll kvar fingret tills en röd ruta visas runt ikonen. Flytta fingret till önskad plats och släpp objektet. Du måste hålla konstant tryck och röra fingret med jämn hastighet. Alla andra objekt ordnas om. Tryck på en av knapparna på kontrollpanelen för att lämna redigeringsläget. Redigeringsläget avslutas automatiskt efter 30 sekunders inaktivitet. Om alla objekt inte kan visas på skärmen samtidigt kan du bläddra i listan. Om du vill bläddra i en lista med menyalternativ kan du även: Placera fingret var som helst på skärmen och röra det uppåt eller nedåt. Du måste hålla konstant tryck och röra fingret med jämn hastighet.

15 Peka på S eller R längst upp och längst ner på bläddringslisten. Flytta skjutreglaget i rullningslisten uppåt och nedåt med fingret. Peka på listans titel för att gå till toppen av listan. I kommande kapitel beskrivs stegen för att bläddra till en listpost via pekskärmen som "...bläddra till <menyalternativets namn>". Bläddra sidor Det går bara att bläddra om det finns fler än en sida. Så här bläddrar du från en sida till en annan: Placera fingret var som helst på skärmen och dra det åt vänster för att bläddra till nästa sida eller åt höger för att bläddra till föregående sida. Du måste hålla konstant tryck och röra fingret med jämn hastighet. Peka på q eller p på skärmen. I kommande kapitel beskrivs stegen för att bläddra sidor via pekskärmen som "...bläddra till...sidan...". Ljudinställningar I ljudinställningsmenyn går det att ställa in tonegenskaperna. Menyn kan öppnas via varje huvudmeny för ljud. Öppna ljudinställningsmenyn genom att välja Meny på den nedre raden i respektive huvudmeny för ljud. Vid behov, bläddra genom listan med menyposter och välj Ljudinställningar. Respektive meny visas. Equalizer-läge Inledning 15 Använd den här inställningen för att optimera ljudet för musiktypen, t.ex. Rock eller Klassiskt. Välj önskad ljudtyp på interaktionsväljaren längst ned på skärmen. Om du väljer Anpassa kan du ställa in följande inställningar manuellt. Bas Använd inställningen för att förstärka eller framhäva ljudets låga frekvenser. Peka på + eller - för att ändra inställningen.

16 16 Inledning Mell.reg. Använd inställningen för att förstärka eller framhäva ljudkällans mellanregister. Peka på + eller - för att ändra inställningen. Diskant Använd inställningen för att förstärka eller framhäva ljudets höga frekvenser. Peka på + eller - för att ändra inställningen. Ställa in balans och fader Använd bilden till höger om menyn för att ställa in balans och fader. Ange den punkt i kupén där ljudet har högst nivå genom att peka på motsvarande punkt på bilden. Du kan även flytta den röda markören till önskad punkt. Balans- och faderinställningarna gäller alla ljudkällor. De kan inte ställas in separat för varje ljudkälla. Volyminställning Justera den maximala startvolymen Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Radio, bläddra genom listan och välj sedan Högsta startvolym. Peka på + eller - för att ändra inställningen. Ställa in hastighetsanpassad volym Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Radio, bläddra genom listan och välj sedan Auto-volym. För att justera graden av volymanpassning kan du välja ett av alternativen i listan. Av: ingen höjning av volymen då bilens hastighet ökar. Hög: maximal höjning av volymen då bilens hastighet ökar. Aktivera eller inaktivera knappljud Om funktionen för knappljud aktiveras hörs ett pipljud varje gång du pekar på en skärmknapp eller ett menyalternativ. Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Radio och bläddra sedan genom listan till Knappljud. Peka på skärmknappen bredvid Knappljud för att aktivera eller inaktivera funktionen.

17 Ljudvolym för trafikmeddelanden För att justera volymen för trafikmeddelanden anger du önskad volym medan ett trafikmeddelande spelas upp av systemet. Inställningen sparas då av systemet. Systeminställningar Följande inställningar gäller hela systemet. Alla andra inställningar beskrivs i respektive kapitel i den här instruktionsboken. Tids- och datuminställningar Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Tid och datum för att visa undermenyerna. Ställ in tidsformat För att välja önskat tidsformat trycker du på skärmknapparna 12 h eller 24 h. Ställ in datumformat För att ange önskat datumformat väljer du Ställ in datumformat och sedan något av de tillgängliga alternativen i undermenyn. Auto Ställ in För att välja om tid och datum ska ställas in automatiskt eller manuellt väljer du Auto Ställ in. Välj På RDS om du vill att tid och datum ska ställas in automatiskt. Inledning 17 Välj Av manuell om du vill ställa in tid och datum manuellt. Om Auto Ställ in är inställt på Av manuell blir undermenyalternativen Ställ in tid och Ställ in datum tillgängliga. Ställa in tid och datum Välj Ställ in tid eller Ställ in datum för att justera tid- och datuminställningar. Peka på + och - för att ändra inställningarna. Språkinställningar Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Språk(Language) för att visa respektive meny. Byt menytexternas språk genom att peka på önskat språk. Textbläddringsfunktion Om texten som visas på skärmen är lång, t.ex. om det rör sig om låttitlar eller stationsnamn, kan texten antingen bläddras kontinuerligt eller så kan den bläddras en gång och visas i förkortad form.

18 18 Inledning Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Välj Radio. Aktivera Bläddra i text om du vill att texten ska bläddra kontinuerligt. Inaktivera inställningen om du vill bläddra texten i block. Funktionen släckt display Om du inte vill se den upplysta displayen, t.ex. på natten, kan du stänga av displayen. Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Bläddra genom listan och välj Stäng av displayen. Displayen stängs av, men ljudfunktionerna förbli aktiva. Fabriksinställningar Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Bläddra genom listan och välj Återgå till fabriksinställningar. Om du vill återställa alla personliga inställningar väljer du Återställ personliga inställningar. Välj Ta bort alla privata data om du vill radera de länkade Bluetooth-enheterna, kontaktlistan och de sparade röstbrevlådenumren. Välj Återställ radioinställningar om du vill återställa ljud- och volyminställningarna, ta bort alla favoriter och radera valet av ringsignal. Ett varningsmeddelande visas. Välj Fortsätt för att återställa inställningarna. Systemversion Tryck på ; och välj sedan Inställningar. Bläddra genom listan och välj Mjukvaruinformation. Om en USB-enhet är ansluten kan du spara fordonsinformationen till denna. Välj Systemuppdatering och sedan Spara bilinformation på USB. Kontakta din verkstad om du vill göra en systemuppdatering. Fordonsinställningar Fordonsinställningar beskrivs i bilens instruktionsbok.

19 Radio Användning Stationssökning Favoritlistor Radio Data System (RDS)...22 Digital Audio Broadcasting Användning Aktivera radion Tryck på ; och välj sedan AUDIO. Den senast valda ljudhuvudmenyn visas. Välj Källa på den nedersta raden i den aktiva huvudmenyn för radio för att visa interaktionsväljaren. Stationssökning Radio 19 Automatiskt stationssökning Välj önskat våglängdsområde. Stationen du senast lyssnade på i det valda våglängdsområdet kommer att aktiveras. Tryck snabbt eller peka på t eller v på kontrollpanelen eller skärmen för att spela upp föregående eller nästa station i stationsminnet. Manuell stationssökning Håll in t eller v på kontrollpanelen. Släpp knappen när frekvensen nästan har nåtts. Nästa station som kan tas emot söks och spelas automatiskt.

20 20 Radio FM våglängdsområde: Om RDSfunktionen 3 22 är aktiverad kommer radion bara att söka efter RDS-stationer, och om funktionen för trafikinformation (TP) är aktiverad söker radion bara efter stationer 3 22 som stödjer denna tjänst. Stationssökning Peka på B på skärmen. Direktvalskärmen visas. Ange önskad frekvens. Använd r för att ta bort inmatade siffror. Vid behov kan du trycka på d eller c för att ändra det inmatade värdet. Bekräfta inmatningen för att spela upp stationen. Stationslistor Välj Meny på den nedersta raden i den aktiva huvudmenyn för radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Välj Stationslista för det aktuella frekvensbandet. Alla stationer som kan tas emot i det aktuella frekvensbandet och inom mottagningsområdet visas. Välj önskad station. Den radiostation som tas emot, anges med l-symbolen bredvid stationsnamnet. Kategorilistor Många radiostationer sänder en PTYkod som anger vilken typ av program som sänds (t.ex. nyheter). En del stationer byter även PTY-kod, beroende på vilket innehåll programmet som sänds har. Infotainmentsystemet lagrar de här stationerna, sorterade efter programtyp, i motsvarande kategorilista. Listposten Kategorier är endast tillgänglig för FM- och DAB-banden. Välj Kategorier för att söka efter en programtyp som stationerna har fastställt. En lista över tillgängliga programtyper visas. Välj önskad programtyp. En lista över de stationer som sänder vald programtyp visas. Välj önskad station.

21 Den radiostation som tas emot, anges med l-symbolen bredvid stationsnamnet. Uppdatera stationslistor Om det inte längre går att få in de stationer som har sparats i en stationslista för det aktuella frekvensbandet kan du välja Meny i den nedersta raden av den aktiva huvudmenyn för radio och sedan välja respektive menyalternativ för att uppdatera stationslistan, t.ex. Uppdatera stationslistan. Om en lista över radiostationer på ett visst våglängdsband uppdateras så uppdateras också listan över olika kategorier i enlighet med denna. En stationssökning startas och motsvarande meddelande visas. När sökningen har slutförts, visas respektive stationslista. Den radiostation som tas emot, anges med l-symbolen bredvid stationsnamnet. Favoritlistor Stationer kan oberoende av våglängdsområde sparas manuellt i registren för favoritstationer. Det finns fem favoritlistor som rymmer 5 stationer var. Den för närvarande mottagna stationen är markerad. Spara en station Vid behov trycker du på < eller > för att bläddra igenom favoritsidorna. Radio 21 Du kan spara den aktuella radiostationen på en förinställningsskärmknapp genom att hålla fingret på den önskade skärmknappen i några sekunder. Motsvarande frekvens eller stationsnamn visas på skärmknappen. Mottagning av stationer Vid behov trycker du på < eller > för att bläddra till önskad favoritsida. Välj förinställningsknappen där den önskade radiostationen är sparad. Ange antalet tillgängliga favoritsidor För att ange hur många favoritsidor som ska visas trycker du på HOME och väljer sedan INSTÄLLNINGAR på skärmen. Välj Radio och sedan Hantera favoriter för att visa respektive undermeny. Beroende på vilka favoritsidor du vill visa kan du aktivera eller inaktivera sidorna.

22 22 Radio Radio Data System (RDS) RDS är en tjänst som FM-stationerna erbjuder, som gör att du enklare kan hitta stationen du söker och dessutom blir mottagningen felfri. Fördelar med RDS På displayen visas stationens namn i stället för dess frekvens. Vid stationssökning ställer infotainmentsystemet endast in RDS-stationer. Med AF (alternativ frekvens) tar infotainmentsystemet alltid emot den sändningsfrekvens som ger bäst mottagning för stationen som har ställts in. Beroende på vilken station som tas emot, visar infotainmentsystemet text som till exempel kan innehålla information om det aktuella programmet. RDS-konfiguration Peka på Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för FM-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Bläddra till RDS. Aktivera eller deaktivera RDS. Trafikradio Stationer med radiotjänst för trafikinformation är RDS-stationer som sänder trafiknyheter. Om trafiktjänsten är aktiverad avbryts den ljudkälla som spelas upp medan informationsmeddelandet pågår. Aktivera trafikradiofunktionen Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för FM-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Peka på skärmknappen bredvid Trafikprogram för att aktivera eller inaktivera funktionen. På stationslistan visas TP bredvid de stationer som tillhandahåller trafikradio. Om trafikinformation är aktiverad visas [TP] på den öre raden i alla huvudmenyer. Om den aktuella stationen inte är en station som stödjer radiotjänsten för trafikinformation gråmarkeras TP och en sökning påbörjas automatiskt efter en station som stödjer tjänsten. Så snart som en station med trafikinformation hittas, markeras TP. Om ingen station med trafikinformation hittas är TP grått. Om ett trafikmeddelande sänds på respektive station visas ett meddelande. Du kan avbryta meddelandet och återgå till den senast aktiverade funktionen genom att peka på skärmen eller trycka på m. Regionalprogram Ibland sänder RDS-stationer olika regionala program på olika frekvenser. Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för FM-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny och bläddra till Region Aktivera eller deaktivera Region. Om regionfunktionen är aktiverad väljs alternativa frekvenser med samma regionala program vid behov. Om regionalprogram är frånkopplat

23 väljs alternativa frekvenser för stationerna utan att hänsyn tas till regionalprogram. Digital Audio Broadcasting DAB sänder radiostationer digitalt. DAB-stationer visas med namn istället för sändningsfrekvens. Allmän information Med DAB kan ett flertal radioprogram (tjänster) sändas inom en och samma grupp. Förutom digital ljudkvalitet av hög klass, kan DAB även sända programrelaterad information samt andra olika typer av information, inklusive trafikinformation. Så länge som en DAB-mottagare kan ta emot signalen som skickas ut av en station (även om signalen är svag) kan ljud återges. Vid dålig mottagning sänks volymen automatiskt för att undvika utmatning av oangenämt brus. Radio 23 Om DAB-signalen är för svag för att kunna tas emot av mottagaren, avbryts mottagningen omedelbart. Detta problem kan undvikas genom att aktivera DAB-DAB-länkning och/eller DAB-FM-länkning i DAB-menyn (se nedan). Med DAB slipper man störningar som orsakas av stationer som ligger på närliggande frekvenser (ett annat fenomen som är vanligt för AM- och FM-bandet). Om DAB-signalen studsar mot naturliga hinder som byggnader, ökar mottagningskvaliteten på DAB, till skillnad från AM- och FM-bandet där mottagningen försvagas i sådana fall. När DAB-mottagningen är aktiverad förblir infotainmentsystemets FM-tuner aktiv i bakgrunden och söker ständigt efter de FMstationer som har bäst mottagning. Om TP 3 22 är aktiverat kommer trafikmeddelanden från den FM-station som har bäst mottagning att läsas upp. Inaktivera TP om du inte vill att DABmottagningen ska avbrytas av FM-trafikmeddelanden. DAB-meddelanden Utöver musikprogram sänder många DAB-stationer olika typer av meddelanden. Om du aktiverar några eller alla kategorierna, avbryts den DAB-tjänst som tas emot för tillfället, när ett meddelande om dessa kategorier sänds. Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för DAB-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Bläddra igenom listan och välj DABmeddelanden för att visa en lista över vilka kategorier som finns. Aktivera alla eller endast de önskade medelande kategorierna. Olika kategorier av informationsmeddelanden kan väljas på samma gång.

24 24 Radio DAB-DAB-länkning Om den här funktion en är aktiverad kopplar enheten över till samma tjänst (program) på en annan DABgrupp (om tillgänglig) om DAB-signalen är för svag för att kunna tas emot av mottagaren. Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för DAB-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Bläddra genom listan och aktivera eller inaktivera DAB-DAB-länkning. DAB-FM-länkning Om den här funktion en är aktiverad, kopplar enheten över till motsvarande FM-station i den aktiva DAB-tjänsten (om tillgänglig) om DAB-signalen är för svag för att kunna tas emot av mottagaren. Bläddra genom listan och aktivera eller inaktivera DAB-FM-länkning. L-band Med den här funktionen kan du definiera vilka DAB-frekvensband som infotainmentsystemet ska ta emot. L-bandet (jord- och satellitradio) är ett annat radioband som också kan tas emot. Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för DAB-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Bläddra genom listan och aktivera eller inaktivera L-band. Intellitext Intellitext-funktionen gör det möjligt att ta emot ytterligare information som ekonominyheter, sport, nyheter mm. Det innehåll som är tillgängligt beror på station och region. Välj Meny på den nedersta raden i huvudmenyn för DAB-radio för att öppna motsvarande frekvensbandsspecifika undermeny. Bläddra genom listan och välj Intellitext. Välj en av kategorierna och välj en särskild post för att visa detaljerad information. EPG Den elektroniska programguiden ger information om nuvarande och kommande program för respektive DAB-station. Välj Meny i den nedersta raden i huvudmenyn för DAB-radio och välj sedan Stationslista. För att visa programmet för den önskade stationen trycker du på ikonen bredvid stationen.

25 Externa enheter Allmän information Spela ljud Visa bilder Spela upp filmer Använda smartphoneapplikationer Allmän information Ett USB-uttag för anslutning av externa enheter är placerade i mittkonsolen. Anslutningarna måste alltid vara rena och torra. USB-port En MP3-spelare, USB-enhet, SD-kort (via USB-port och adapter) eller smarttelefon kan anslutas till USBporten. Upp till två USB-enheter kan anslutas till infotainmentsystemet åt gången. För anslutning av två USB-enheter krävs en extern USB-hubb. Infotainmentsystemet kan spela upp ljudfiler, visa bildfiler eller spela upp filmfiler som finns på USB-enheter. När en enhet är ansluten till USBporten kan olika funktioner hos de ovanstående enheterna styras via infotainmentsystemets reglage och menyer. Externa enheter 25 All tillbehörsutrustning stöds inte av infotainmentsystemet. Kontrollera kompatibilitetslistan på vår webbplats. Ansluta/koppla från en enhet Anslut en av de enheter som nämns ovan till USB-porten. Vid behov kan du använda en lämplig anslutningskabel. Musikfunktionen startar automatiskt. Om en icke-läsbar USB-enhet ansluts visas motsvarande felmeddelande och infotainmentsystemet växlar automatiskt till föregående funktion. För att koppla bort USB-enheten väljer du en annan funktion och tar sedan bort USB-enheten. Se upp Koppla inte från enheten under uppspelning. Detta kan skada enheten eller infotainmentsystemet.

26 26 Externa enheter Automatisk uppspelning från USBenheter Som standard visas USB-ljudmenyn automatiskt så fort en USB-enhet ansluts. Vid behov kan denna funktion inaktiveras. Tryck på ; och välj sedan Inställningar för att öppna inställningsmenyn. Välj Radio, bläddra till USB autostart och peka på skärmknappen bredvid funktionen. Du kan aktivera funktionen genom att peka på skärmknappen igen. Bluetooth Enheter som stöder Bluetooth-musikprofilerna A2DP och AVRCP kan anslutas trådlöst till Infotainmentsystemet. Infotainmentsystemet kan spela upp musikfiler som finns på dessa enheter. Ansluta en enhet För en detaljerad beskrivning av hur man upprättar en Bluetooth-anslutning Filformat och mappar Den maximala kapaciteten hos en enhet som stöds av infotainmentsystemet uppgår till 2500 musikfiler, 2500 bildfiler, 250 filmfiler, 2500 mappar och en mappstruktur med 10 nivåer. Endast enheter som formaterats för filsystemen FAT16/FAT32 kan användas. Om det ingår bilder i ljudfilens metadata visas dessa bilder på skärmen. Vissa filer kanske inte spelas som de ska. Detta kan bero på ett annat inspelningsformat eller på filens skick. Filer från webbutiker som har försetts med digitalt upphovsrättsskydd (DRM) kan inte spelas. Infotainmentsystemet kan spela följande ljud--, bild- och filmfiler på externa enheter. Ljudfiler Spelbara ljudfilsformat är MP3 (MPEG-1 Layer 3, MPEG-2 Layer 3), WMA, AAC, AAC+, ALAC OGG WAF (PCM), AIFF, 3GPP (endast ljud), ljudböcker och LPCM. ipod - och iphone -enheter spelar ALAC, AIFF, ljudböcker och LPCM. När en fil med ID3-tagginformation spelas, kan infotainmentsystemet visa information om t.ex. spårets titel och artist. Bildfiler Visningsbara bildfilformat är JPG, JPEG, BMP, PNG och GIF. JPG.-filer måste ha 64 till pixlar i bredd och 64 till pixlar i höjd. BMP-,PNG- och GIF-filer måste ha 64 till pixlar i bredd och 64 till pixlar i höjd. Bilderna får inte överstiga en filstorlek på 1 MB. Filmfiler Spelbart filmformat är AVI och MP4. Den maximala upplösningen är x 720 pixlar. Uppdateringsfrekvensen måste vara lägre än 30 fps. Användbar codec är H.264/MPEG-4 AVC.

27 Spelbara ljudformat är MP3, AC3, AAC och WMA. Det undertextformat som kan visas är SMI. Spela ljud Aktivera musikfunktionen Om enheten ännu inte är ansluten till infotainmentsystemet, anslut enheten Vanligtvis visas respektive huvudmeny för ljud automatiskt. Om uppspelningen inte startar automatiskt t.ex. om USB autostart har inaktiverats 3 25, kan du vidta följande åtgärder: Tryck på ; och välj sedan AUDIO för att öppna den huvudmeny för ljud som senast valdes. Välj Källa på interaktionsväljaren och välj sedan önskad ljudkälla för att öppna respektive huvudmeny för ljud. Uppspelningen av ljudspåren börjar automatiskt. Funktionsknappar Avbryta och återuppta uppspelning Peka på = för att avbryta uppspelningen. Skärmknappen ändras till l. Peka på l för att återuppta uppspelningen. Spela nästa eller föregående spår Peka på v för att spela upp nästa spår. Peka på t inom de 2 första sekunderna efter att spåret börjar spelas för att gå tillbaka till föregående spår. Externa enheter 27 Gå tillbaka till början på spåret Peka på t när spåret har spelats i 2 sekunder. Snabbspolning framåt och bakåt Håll in t eller v. Släpp knappen för att återgå till normalt uppspelningsläge. Du kan även flytta skjutreglaget som visar aktuellt läge i spåret åt vänster eller höger. Spela upp spår slumpmässigt Peka på n för att spela upp låtarna i slumpvis ordning. Skärmknappen ändras till o. Peka på o igen för att inaktivera blandningsfunktionen och gå tillbaka till normalt uppspelningsläge. Funktionen Lyssna igenom musik Peka på skärmen för att visa bläddringsskärmen. Du kan också välja Meny i den nedersta raden av huvudskärmen för ljud för att visa respektive ljudmeny och sedan välja Lyssna igenom musik.

28 28 Externa enheter Olika kategorier som spåren sorterats i visas, t.ex. Spellistor, Artister eller Album. Välj önskad kategori, underkategori (om det finns tillgängligt) och välj sedan ett spår. Välj ett spår för att starta uppspelningen. Visa bilder Du kan visa bilder via en USB-enhet. Av säkerhetsskäl avaktiveras vissa funktioner när fordonet är i rörelse. Aktivera bildfunktionen Om enheten ännu inte är ansluten till infotainmentsystemet, anslut enheten Tryck på ; och välj sedan GALLERI för att öppna huvudmenyn för media. Peka på l för att öppna huvudmenyn för bilder för att visa en lista över de objekt som finns sparade på USBenheten. Välj önskad bild. Peka på skärmen om du vill dölja menyraden. Peka på skärmen igen om du vill visa menyraden. Funktionsknappar Helskärmsläge Välj x för att visa bilden i fullskärmsläge. Peka på skärmen för att avsluta helskärmsläget. Visa nästa eller föregående bild Peka på j eller dra åt vänster för att visa nästa bild Peka på i eller dra åt höger för att visa föregående bild. Rotera en bild Välj v för att rotera bilden. Zooma in på bilden Peka på w en eller flera gånger för att zooma in i en bild eller för att återgå till bildens ursprungsstorlek. Visa bildspel Peka på t för att visa bilderna som lagrats på USB-enheten som ett bildspel. Peka på skärmen för att avsluta bildspelet.

29 Externa enheter 29 Bildmeny Välj Meny i den nedersta raden på skärmen för att visa Bildmeny. Bildspelstid Välj Tid för bildspel för att visa en lista över möjliga tidssekvenser. Välj den tid du vill att varje bild ska visas i ett bildspel. Klocka och temperaturvisning Aktivera Klocka. Temperaturvisning om du vill att tiden och temperaturen ska visas i helskärmsläge. Visningsinställningar Välj Visningsinställningar för att öppna en undermeny för inställning av ljusstyrka och kontrast. Peka på + eller - för att ändra inställningarna. Spela upp filmer Du kan titta på filmer från en USBenhet som är ansluten till USBporten. Av säkerhetsskäl är inte filmfunktionen tillgänglig under körning. Aktivera filmfunktionen Om enheten ännu inte är ansluten till infotainmentsystemet, anslut enheten Tryck på ; och välj sedan GALLERI för att öppna huvudmenyn för media. Tryck på m för att öppna huvudmenyn för film och välj sedan önskad mapp och/eller film. Filmen visas. Funktionsknappar Helskärm Välj x för att visa filmen i fullskärmsläge. Peka på skärmen för att avsluta helskärmsläget. Avbryta och återuppta uppspelning Peka på = för att avbryta uppspelningen. Skärmknappen ändras till l. Peka på l för att återuppta uppspelningen. Spela nästa eller föregående spår Peka på c för att spela upp nästa filmfil.

30 30 Externa enheter Peka på d inom de 5 första sekunderna efter att filmen börjar spelas för att gå tillbaka till föregående film. Gå tillbaka till början på filmen Peka på d när filmen har spelats i 5 sekunder. Snabbspolning framåt och bakåt Håll in d eller c. Släpp knappen för att återgå till normalt uppspelningsläge. Filmmenyn Välj Meny i den nedersta raden på skärmen för att visa Videomeny. Klocka och temperaturvisning Aktivera Klocka. Temperaturvisning om du vill att tiden och temperaturen ska visas i helskärmsläge. Visningsinställningar Välj Visningsinställningar för att öppna en undermeny för inställning av ljusstyrka och kontrast. Peka på + och - för att ändra inställningarna. Använda smartphoneapplikationer Telefonprojicering Telefonprojiceringsapparna Apple CarPlay och Android Auto visar utvalda appar från din smarttelefon på infotainmentskärmen och gör att de kan styras direkt via infotainmentsystemets reglage. Kontrollera med enhetens tillverkare om denna funktion är kompatibel med din smarttelefon och om denna app är tillgänglig i det land du bor i. Förbereda en smartphone Android -telefon: Ladda ner Android Auto-appen till din smarttelefon från Google Play -butiken. iphone: Se till att SIRI är aktiverad på din smartphone. Aktivera telefonprojicering i inställningsmenyn Tryck på ; för att visa startsidan och tryck på INSTÄLLNINGAR. Bläddra genom listan till Apple CarPlay eller Android Auto. Kontrollera att respektive app är aktiverad. Ansluta telefonen Anslut smarttelefonen till USB-porten Starta telefonprojicering Starta telefonprojiceringfunktionen genom att trycka på ; och sedan välja PROJEKTION. Om appen känns igen av infotainmentsystemet kan det hända att programikonen ändras till Apple CarPlay eller Android Auto.

31 Externa enheter 31 Du kan också starta funktionen genom att hålla in ; i några sekunder. Den telefonprojiceringsskärm som visas beror på din smarttelefon och programvarans version. Återgå till infotainmentskärmen Tryck på ;. BringGo BringGo är en navigationsapp som tillhandahåller platssökning, kartvisning och ruttnavigering. Ansluta telefonen Anslut smarttelefonen till USB-porten Starta BringGo För att starta appen trycker du på ; och väljer sedan navigeringsikonen. Huvudmenyn för applikationen visas på infotainmentsystemets display. För ytterligare information om hur du använder appen, se instruktionerna på tillverkarens webbplats. Hämta appen Innan du kan använda BringGo med hjälp av infotainmentsystemets reglage och menyer måste appen installeras på en smarttelefon. Ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Aktivera telefonprojicering i inställningsmenyn Tryck på ; för att visa startsidan och tryck på INSTÄLLNINGAR. Bläddra genom listan till BringGo. Kontrollera att appen är aktiverad.

32 32 Taligenkänning Taligenkänning Allmän information Användning Allmän information Röstbehandlingsapplikationen i infotainmentsystemet ger åtkomst till taligenkänningskommandon på din smarta telefon. Se telefontillverkarens instruktionsbok för att ta reda på om din smarta telefon stöder den här funktionen. För att du ska kunna använda appen Voice Pass-thru måste din smarttelefon vara ansluten till infotainmentsystemet via USB-kabel 3 25 eller Bluetooth Användning Aktivering av taligenkänning Håll in g på kontrollpanelen eller 7w på ratten för att starta en taligenkänningssession. Ett röstkommandomeddelande visas på skärmen. Så snart ett pip hörs kan du tala in ett kommando. För information om de kommandon som stöds hänvisas till bruksanvisningarna till din smarttelefon. Justera volymen på röstmeddelanden Vrid på m på kontrollpanelen eller tryck på + / - på rattens högra sida för att öka eller minska volymen på röstmeddelandena. Avaktivering av taligenkänning Tryck på xn på ratten. Röstkommandomeddelandet försvinner och taligenkänningssessionen avslutas.

33 Telefon Allmän information Bluetooth-anslutning Nödsamtal Användning Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Allmän information Telefonportalen gör att du kan föra mobiltelefonsamtal med hjälp av en mikrofon i bilen och med bilens högtalare. Portalen tillåter dessutom att du kan använda de viktigaste funktionerna i mobiltelefonen med hjälp av fordonets infotainmentsystem. För att telefonportalen ska kunna användas måste mobiltelefonen vara ansluten till infotainmentsystemet via Bluetooth. Alla telefonfunktioner stöds inte av alla mobiltelefoner. Vilka telefonfunktioner som kan användas beror på den aktuella mobiltelefonsmodellen och mobilnätsleverantören. Mer information om detta hittar du bruksanvisningen till mobiltelefonen. Du kan även begära information av din mobilnätsleverantör. Telefon 33 Viktiga anvisningar för användning och trafiksäkerhet 9 Varning Mobiltelefoner påverkar din miljö. Därför finns det föreskrifter och anvisningar för säkerheten. Du bör känna till reglerna innan du använder telefonfunktionen. 9 Varning Att använda handsfreefunktionen medan du kör kan vara farligt då det avleder din koncentration medan du ringer. Stanna bilen innan du använder handsfreefunktionen. Följ reglerna i det land där du för tillfället befinner dig. Glöm inte att följa de bestämmelser som gäller specifikt för vissa områden. Stäng alltid av mobiltelefonen om användning av mobiltelefoner är förbjuden, om mobiltelefonen ger upphov till störningar eller om farliga situationer kan uppstå.

34 34 Telefon Bluetooth Telefonportalen är certifierad av Bluetooth Special Interest Group (SIG). Mer information om specifikationen finns på Internetadressen Bluetooth-anslutning Bluetooth är en radiostandard för trådlös anslutning av t.ex. mobiltelefoner, smarttelefoner eller andra enheter. Du använder menyn Bluetooth för att para (utbyte av ID mellan Bluetoothenheten och infotainmentsystemet) och ansluta Bluetooth-enheter till infotainmentsystemet. Bluetooth-meny Tryck på ; och välj sedan INSTÄLLNINGAR. Välj Bluetooth för att visa Bluetoothmenyn. Para en enhet Upplysningar Upp till tio enheter kan parkopplas med systemet. Bara en parad enhet i taget kan vara ansluten till infotainmentsystemet. Parning behöver normalt bara göras en gång, så länge enheten inte tas bort från listan över parade enheter. Om enheten har anslutits tidigare etablerar infotainmentsystemet anslutningen automatiskt. Bluetooth-funktionen drar mycket batterikraft från enheten. Därför bör du ansluta enheten till USB-porten för laddning. Parkoppla en ny enhet 1. Aktivera enhetens Bluetoothfunktion. Mer information finns i Bluetooth-enhetens instruktionsbok. 2. Tryck på ; och välj sedan INSTÄLLNINGAR på informationsdisplayen. Välj Bluetooth och sedan Enhetshantering för att visa respektive meny.

35 Om ingen telefon är ansluten kan menyn Enhetshantering också nås via telefonmenyn: Tryck på ; och välj sedan TELEFON. 3. Peka på Sök enhet. Alla identifierbara Bluetooth-enheter i miljön visas i en ny söklista. 4. Peka på den Bluetooth-enhet som du vill parkoppla. 5. Bekräfta hopparningen: Om det finns stöd för SSP (secure simple pairing): Bekräfta meddelandena på infotainmentsystemet och Bluetooth-enheten. Om det inte finns stöd för SSP (secure simple pairing): På infotainmentsystemet: ett Info-meddelande visas där du ombeds ange en PIN-kod på din Bluetooth-enhet. På Bluetooth-enheten: ange PIN-koden och bekräfta din inmatning. 6. Infotainmentsystemet och enheten paras ihop. Om Bluetooth-enheten är parkopplad med systemet anger h bredvid Bluetooth-enheten att telefonfunktionen är aktiverad och y anger att Bluetooth-musikfunktionen är aktiverad. 7. Telefonboken laddas ner till infotainmentsystemet automatiskt. På vissa telefoner kan det hända att infotainmentsystemet måste ges tillstånd att komma åt telefonboken. I så fall bekräftar du de Telefon 35 meddelanden som visas på Bluetooth-enheten. Om den här funktionen inte stöds av Bluetooth-enheten visas ett meddelande om detta. Ändring av Bluetooth-PIN-koden Tryck på ; och välj sedan INSTÄLLNINGAR. Välj Bluetooth och sedan Ändra PINkod för hopkoppling för att visa respektive undermeny. En knappsats visas. Ange den aktuella fyrsiffriga PINkoden. Välj om du vill radera en siffra som du har angett. Bekräfta din inmatning genom att välja Ange. Ansluta en parad enhet Tryck på ; och välj sedan INSTÄLLNINGAR. Välj Bluetooth och sedan Enhetshantering för att visa respektive meny. Välj den Bluetooth-enhet som du vill ansluta. Enheten ansluts.

36 36 Telefon Den anslutna enheten och de tillgängliga alternativen markeras. Koppla från en enhet Tryck på ; och välj sedan INSTÄLLNINGAR. Välj Bluetooth och sedan Enhetshantering för att visa respektive meny. Välj den Bluetooth-enhet som är ansluten. Ett meddelande visas. Välj Ja för att koppla från enheten. Radera en enhet Tryck på ; och välj sedan INSTÄLLNINGAR. Välj Bluetooth och sedan Enhetshantering för att visa respektive meny. Välj DEL bredvid Bluetooth-enheten. Ett meddelande visas. Välj Ja för att ta bort enheten. Enhetsinfo Tryck på ; och välj sedan INSTÄLLNINGAR. Välj Bluetooth och sedan Enhetsinformation för att visa respektive meny. Den information som visas innefattar Enhetsnamn, Adress och PIN-kod. Nödsamtal 9 Varning Det kan inte garanteras att en anslutning kan upprättas i alla situationer. Därför bör du inte förlita dig enbart på en mobiltelefon vid tillfällen då kommunikation är av yttersta vikt (t.ex. vid nödsituationer). I vissa nätverk kan det vara nödvändigt att ett giltigt SIM-kort sätts i på rätt sätt i mobiltelefonen. 9 Varning Kom ihåg att du kan ringa och ta emot mobiltelefonsamtal, om du är på en rastplats med tillräckligt stark signal. Vid vissa förhållanden kan nödsamtal inte göras på alla mobiltelefonnätverk. Det finns en risk att nödsamtal inte kan ringas när vissa nätverkstjänster och/eller telefonfunktioner är aktiva. Den lokala nätverksoperatören kan ge dig mer information. Olika nödnummer kan användas i olika områden och länder. Kontrollera i förhand vilket nödnummer som används på den aktuella platsen. Ringa ett nödsamtal Ring nödnumret (t. ex. 112). En telefonanslutning till nödcentralen upprättas. Svara när servicepersonalen ställer frågor om nödsituationen. 9 Varning Avsluta samtalet först när nödcentralen uppmanar dig att göra detta.

37 Användning När en anslutning via Bluetooth har upprättats mellan mobiltelefonen och infotainmentsystemet kan du kontrollera många av mobiltelefonens funktioner via infotainmentsystemet. Det är fortfarande möjligt att använda mobiltelefon i handsfreeläge, t.ex. för att ta emot ett samtal eller ändra ljudvolymen. När en anslutning har upprättats mellan mobiltelefonen och infotainmentsystemet skickas mobiltelefondata till infotainmentsystemet. Det kan kräva lite tid, beroende på mobiltelefonen och mängden data som ska överföras. Under den tiden kan mobiltelefonen bara användas via infotainmentsystemet med begränsningar. Alla mobiltelefoner hanterar inte telefonportalens samtliga funktioner. Därför är det möjligt att antalet funktioner avviker från det som beskrivits ovan för vissa mobiltelefoner. Telefonens huvudmeny Tryck på ; och välj sedan TELEFON för att visa respektive meny. TELEFON-huvudmenyn är endast tillgänglig om en mobiltelefon ansluts till infotainmentsystemet via Bluetooth. För en detaljerad beskrivning Många av mobiltelefonens funktioner kan nu styras via telefonens huvudmeny (och tillhörande undermenyer) samt via telefonspecifika reglage på ratten. Initiera ett telefonsamtal Telefon 37 Ange telefonnummer Tryck på ; och välj sedan TELEFON. Ange att telefonnummer med knappsatsen i huvudmenyn för telefon. För att ta bort ett eller flera inmatade tecken kan du trycka på eller hålla in. Peka på v eller tryck på qw på ratten för att börja ringa. Använda telefonboken När du parar ihop en mobiltelefon med infotainmentsystemet via Bluetooth laddas mobiltelefonens telefonbok ner automatiskt Tryck på ; och välj sedan TELEFON. Välj Kontakter på huvudmenyn för telefon.

38 38 Telefon Snabbsökning 1. Välj u för att visa en lista över alla kontakter. 2. Bläddra genom kontaktlistan. 3. Peka på den kontakt du vill ringa. En meny med alla sparade telefonnummer för den valda kontakten visas. 4. Välj det önskade telefonnumret för att starta samtalet. Sökmeny Om det finns många kontakter i telefonboken kan du söka efter önskad kontakt via sökmenyn. Välj o i Kontakter-menyn för att visa sökfliken. Bokstäverna är ordnade i grupper på skärmknapparna: abc, def, ghi, jkl, mno, pqrs, tuv och wxyz. Använd för att radera en grupp inmatade bokstäver. 1. Välj den knapp som innehåller den första bokstaven i den kontakt som du söker efter. Till exempel: Om den kontakt du vill söka efter börjar med "g", välj skärmknappen ghi. Alla kontakter som innehåller en av bokstäverna på den här knappen visas, i exemplet visas "g", "h" och "i". 2. Välj den knapp som innehåller den andra bokstaven i den kontakt som du söker efter. 3. Fortsätt att mata in fler bokstäver i kontakten du söker efter tills den önskade kontakten visas. 4. Peka på den kontakt du vill ringa. En meny med alla sparade telefonnummer för den valda kontakten visas. 5. Välj det önskade telefonnumret för att starta samtalet. Följande skärm visas. Kontaktinställningar Kontaktlistan kan sorteras efter efternamn eller förnamn.

39 Tryck på ; och välj sedan INSTÄLLNINGAR för att visa respektive meny. Välj Bluetooth och sedan Sorteringsordning. Aktivera önskat alternativ. Använda samtalshistoriken Alla inkommande, utgående eller missade samtal registreras. Tryck på ; och välj sedan TELEFON. Välj Samtalshistorik på huvudmenyn för telefon. Välj q för utgående samtal, r för missade samtal, s för inkommande samtal eller p för alla samtal. Respektive samtalslista visas. Välj önskad post för att starta ett samtal. Återuppringa ett telefonnummer Det senast slagna numret kan ringas upp igen. Tryck på ; och välj sedan TELEFON. Välj v på skärmen eller tryck på qw på ratten. Använda snabbnummer Snabbnummer som sparas på mobiltelefonen kan även ringas med knappsatsen i huvudmenyn för telefon. Tryck på ; och välj sedan TELEFON. Håll in önskad siffra på knappsatsen för att ringa. Telefon 39 Inkommande telefonsamtal Svara på ett samtal Om ett ljudläge, t.ex. radio- eller USBläge, är aktivt då ett samtal mottas stängs ljudet från den uppspelade ljudkällan av och förblir avstängd tills samtalet avslutas. Ett meddelande med den uppringandes telefonnummer eller namn (om tillgängligt) visas. För att besvara samtalet väljer du v i meddelandet eller trycker på qw på ratten.

40 40 Telefon Avvisa ett samtal För att avvisa samtalet väljer du J i meddelandet eller trycker på xn på ratten. Ändra ringsignal Tryck på ; och välj sedan INSTÄLLNINGAR. Välj Bluetooth och sedan Ringsignaler för att visa respektive meny. En lista över alla parkopplade enheter visas. Välj önskad enhet. En lista med tillgängliga ringsignaler för denna enhet visas. Välj en av ringsignalerna. Funktioner under samtalet Under ett pågående telefonsamtal visas huvudmenyn för telefon. Avaktivera handsfree-läget tillfälligt Aktivera m för att fortsätta samtalet via mobiltelefonen. Inaktivera m om du vill återgå till handsfree-läget. Stänga av mikrofonen tillfälligt Aktivera n för att stänga av ljudet på mikrofonen. Inaktivera n för att aktivera mikrofonen igen. Avsluta ett telefonsamtal Välj J för att avsluta samtalet. Röstbrevlåda Du kan komma åt din röstbrevlåda via infotainmentsystemet. Röstbrevlådenummer Tryck på ; och välj sedan INSTÄLLNINGAR. Välj Bluetooth. Bläddra genom listan och välj Nummer till röstbrevlåda. En lista över alla parkopplade enheter visas. Välj önskad telefon. En knappsats visas. Ange telefonens röstbrevlådenummer. Ringa upp röstbrevlådan Tryck på ; och välj sedan TELEFON. Välj t på skärmen. Röstbrevlådan rings upp. Du kan även ange röstbrevlådenumret via telefonens knappsats.

41 Telefon 41 Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Monterings - och användningsföreskrifter Opels monteringsanvisningar och användaranvisningarna från mobiltelefon - och handsfreetillverkaren måste följas vid montering och användning av en mobiltelefon. I annat fall kan bilens typgodkännande upphöra att gälla (EU-direktiv 95/54/ EG). Rekommendationer för störningsfri drift: Fackmannamässigt monterad yttre antenn. Därmed uppnås maximal räckvidd, Maximal sändareffekt 10 watt, Installation av telefonen på en lämplig plats, följ anvisningarna i bilens instruktionsbok, avsnittet Airbagsystem. Inhämta råd när det gäller monteringsplats för yttre antenn resp. apparathållare och möjligheten att använda apparater med sändareffekter som överstiger 10 watt. Användning av ett handsfreesystem utan ytterantenn vid mobiltelefonstandarderna GSM 900/1800/1900 och UMTS är endast tillåten om mobiltelefonens maximala sändareffekt inte överstiger 2 watt vid GSM 900 och annars 1 watt. Av säkerhetsskäl ska telefonen inte användas under körning. Även om ett handsfreesystem används kan föraren distraheras från körningen. 9 Varning Radioutrustning och mobiltelefoner som inte uppfyller de ovan nämnda standarderna är endast tillåtna med en antenn som är monterad på bilens utsida. Se upp Användning av mobiltelefoner och radioutrustning i bilens kupé utan ytterantenn kan leda till att bilens elektronik drabbas av funktionsstörningar om de ovannämnda föreskrifterna inte följs.

42 42 Alfabetiskt register A Aktivera Bluetooth-musik Aktivera radion Aktivera telefon Aktivera USB-bilden Aktivera USB-film Aktivera USB-ljud Allmän information... 25, 32, 33 Bluetooth DAB Infotainmentsystem... 6 Smartphone-applikationer Telefon USB Använda smartphoneapplikationer Användning... 11, 19, 32, 37 Bluetooth Externa enheter Meny Radio Telefon USB Användning av menyer B Bildfiler Bluetooth Allmän information Ansluta enhet Bluetooth-anslutning Bluetooth-musikmeny Parning Telefon Bluetooth-anslutning BringGo D DAB Digital Audio Broadcasting F Favoritlista Lagring av stationer Mottagning av stationer Favoritlistor Filformat Bildfiler Filmfiler Ljudfiler Filmfiler Frekvensbandsval G Grundfunktioner H Hemmeny I Infotainmentkontrollpanel... 8 Intellitext... 23

43 K Knapptryckningsvolym Kontrollelement Infotainmentsystem... 8 Ratt... 8 L Lagring av stationer Ljudavstängning (mute) Ljudfiler Ljudinställningar Ljudvolym Begränsning av ljudvolym vid höga temperaturer Hastighetsanpassad ljudvolym. 16 Inställning av ljudvolym Knapptryckningsvolym Ljudvolym Maximal startvolym Ringsignalvolym TP-volym Tystkopplingsfunktion M Maximal startvolym Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Mottagning av stationer N Nödsamtal P Parning R Radio Aktivering Användning DAB-meddelanden Digital Audio Broadcasting (DAB) Favoritlista Inställning DAB Intellitext Lagring av stationer Mottagning av stationer Radio Data System (RDS) Regional Regionalprogram Stationssökning Ställa in RDS Välja våglängdsområde Radio Data System (RDS) Rattens ljudreglage... 8 RDS Regional Regionalprogram Ringsignal Ringsignalvolym Ändra ringsignal Ring upp Funktioner under samtalet Initiera ett telefonsamtal Inkommande samtal Ringsignal Röstigenkänning S Samtalshistorik Slå på infotainmentsystemet Smarttelefon Telefonprojicering Snabbnummer Spela ljud Spela upp filmer Stationssökning Stöldskydd... 7 Systeminställningar T Telefon Allmän information Ange nummer Bluetooth Bluetooth-anslutning Funktioner under samtalet Inkommande samtal Nödsamtal Samtalshistorik Snabbnummer Telefonbok... 37

44 44 Telefonens huvudmeny Välja ringsignal Telefonbok Telefonprojicering TP-volym U USB Allmän information Ansluta enhet USB-bildmeny USB-filmmeny USB-ljudmeny V Visa bilder Visningsinställningar... 28, 29 Volyminställning Ö Översikt över kontrollelementen... 8

45 CD 3.0 BT / R 3.0 Inledning Radio CD-spelare AUX-ingång USB-port Bluetooth-musik Telefon Alfabetiskt register... 84

46 46 Inledning Inledning Allmän information Stöldskydd Översikt över kontrollelementen..48 Användning Grundfunktioner Ljudinställningar Volyminställning Allmän information Infotainmentsystemet ger dig det senaste inom infotainment för bilar. Med radiomottagarens funktioner, kan du registrera upp till 36 stationer på sex favoritsidor. Med den inbyggda ljudspelaren kan du spela upp ljud-cd-skivor och MP3/ WMA-skivor. Du kan ansluta externa enheter till Infotainmentsystemet som ytterligare ljudkällor, antingen via kabel eller via Bluetooth. Dessutom är infotainmentsystemet utrustat med ett telefonuttag som gör att du bekvämt och säkert kan använda mobiltelefonen i bilen. Infotainmentsystemet kan styras via reglage på ratten (option). Den genomtänkta utformningen på kontrollelementen och de tydliga displayerna gör att du enkelt och utan att behöva tänka på det kan kontrollera systemet. I instruktionsboken beskrivs alla alternativ och funktioner som finns i de olika infotainmentsystemen. Vissa beskrivningar, t.ex. för display- och menyfunktioner, gäller eventuellt inte för din bil på grund av modellvariant, landsspecifikationer, speciell utrustning eller speciella tillbehör. Viktiga anvisningar beträffande användning och trafiksäkerhet 9 Varning Infotainmentsystemet måste användas för att bilen alltid ska kunna köras säkert. Om du är osäker på ifall det är igång stannar du och provar infotainmentsystemet medan bilen står stilla.

47 Inledning 47 Radiomottagning Vid radiomottagning kan det uppstå fräsande störningar, brus, distorsion eller bortfall av mottagningen på grund av: Avståndsvariationer till sändaren Flervägsmottagning p.g.a. reflexer från olika hinder Sändarskugga Stöldskydd Infotainmentsystemet har ett elektroniskt säkerhetssystem för att förhindra stölder. Infotainmentsystemet fungerar därför enbart i din bil och blir värdelöst för en tjuv.

48 48 Inledning Översikt över kontrollelementen Kontrollpanel CD 3.0 BT

49 1 m VOL Tryck: starta/stäng av infotainmentsystemet Vrid: ställ in volym Display 3 MENU-TUNE Centralreglage för val och navigation i menyer AUX-ingång P BACK Meny: en nivå bakåt Inmatning: ta bort sista tecknet eller hela inmatningen CONFIG Systeminställningar u Radio: sökning framåt CD/MP3/WMA: hoppa över spår framåt FAV Radiofavoriter och listor för autosparade stationer MEDIA Aktivera media eller byt ljudkälla TP Aktivera eller deaktivera radions trafiktjänster RADIO Aktivera radio eller byta frekvensband TONE Toninställningar s Radio: sökning bakåt CD/MP3/WMA: hoppa över spår bakåt INFO Radio: Information om den inställda stationen CD/MP3/WMA: Information om aktuellt spår 15 y Inledning 49 Öppna telefons huvudmeny..75 eller aktivera/inaktivera ljudavstängsfunktionen Skivuttag 17 d Mata ut skivan Radiostationsknappar 1-6 Tryck länge: spara station Tryck snabbt: välj station... 59

50 50 Inledning Kontrollpanel R 3.0

51 1 m VOL Tryck: starta/stäng av infotainmentsystemet Vrid: ställ in volym Display 3 MENU-TUNE Centralreglage för val och navigation i menyer AUX-ingång P BACK Meny: en nivå bakåt Inmatning: ta bort sista tecknet eller hela inmatningen CONFIG Systeminställningar u Sökning framåt FAV Radiofavoriter och listor för autosparade stationer AUX Aktivera tillbehörsutrustningen TP Aktivera eller deaktivera radions trafiktjänster RADIO Aktivera radio eller byta frekvensband TONE Toninställningar s Sökning bakåt INFO Information om den aktuella radiostationen Aktivera/inaktivera tystkopplingsfunktionen Radiostationsknappar 1-6 Tryck länge: spara station Tryck snabbt: välj station Rattreglage för ljud 1 7 Inledning 51 Kort intryckning: besvara telefonsamtal eller aktivera återuppringningsfunktionen eller ringa ett nummer i en samtalslista Lång intryckning: öppna samtalslista eller växla handsfreeläge på/av... 78

52 52 Inledning 2 SRC (Källa)...52 Tryck: välj ljudkälla Med radion aktiv: vrid uppåt/nedåt för att välja nästa/föregående förinställda radiostation Med CD-spelaren aktiv: vrid uppåt/nedåt för att välja nästa/föregående CD/MP3/WMA-spår Med telefonportalen aktiv och samtalslistan öppen (se alternativ 1): vrid uppåt/neråt för att välja nästa/föregående post i samtalslistan Med telefonportalen aktiv och samtal väntar: vrid uppåt/nedåt för att växla mellan samtal Öka volym 4 Minska volym 5 xn Tryck: avsluta/avböja samtal eller stäng samtalslista eller aktivera/inaktivera ljudavstängsfunktionen Användning Kontrollelement Man styr infotainmentsystemet med hjälp av funktionsknappar, en MENU-TUNE-knapp och de menyer som visas på displayen. Insignaler ges via manöverpanelen på Infotainmentsystemet 3 48 Som alternativ kan de ges via ljudreglagen på ratten Till-/frånkoppling av infotainmentsystemet Tryck kort på knappen X VOL. Efter inkoppling aktiveras den senast valda infotainmentkällan. Tryck på X VOL för att stänga av systemet. Frånkopplingsautomatik Om infotainmentsystemet kopplas till med hjälp av X VOL när tändningen är frånslagen, kommer systemet automatiskt att koppla från efter 10 minuter förutsatt att ingen använder det.

53 Inställning av ljudvolym Vridning m VOL. Den aktuella inställningen visas i displayen. Vid inkoppling av infotainmentsystemet ställs den senast valda ljudvolymen in, förutsatt att denna inställning är lägre än den maximala startvolymen (se nedan). Följande inmatningar kan göras separat: maximal startvolym 3 57 volymen för trafikmeddelanden 3 57 Hastighetsanpassad ljudvolym När hastighetsanpassad ljudvolym är aktiverad 3 57, anpassas volymen automatiskt för att kompensera för väg - och vindbruset när du kör. Tystkopplingsfunktion Tryck på y (om telefonportal finns: håll knappen nedtryckt några sekunder) för att stänga av ljudkällorna. Vrid m VOL eller tryck på y/@ (om telefonportal finns: tryck under några sekunder) eller tryck igen för att avbryta tystkopplingsfunktionen. Begränsning av ljudvolym vid höga temperaturer Vid väldigt höga temperaturer inuti fordonet begränsar infotainmentsystemet den maximala ljudvolym som kan ställas in. Om det behövs sänks volymen automatiskt. Driftmode Radio Tryck på RADIO för att öppna radions huvudmeny eller växla mellan olika våglängdsområden. Tryck på MENU-TUNE för att öppna menyerna för våglängdsområde med alternativ för stationsval. För en detaljerad beskrivning av radiofunktionerna Audiospelare R 3.0 Tryck på AUX för att aktivera AUXläget. Inledning 53 CD 3.0 BT Tryck på MEDIA en eller flera gånger för att öppna CD, USB-, ipod - eller AUX-huvudmenyn eller för att växla mellan dessa menyer. Tryck på MENU-TUNE för att öppna de relevanta menyerna med alternativ för spårval. För en detaljerad beskrivning av CDspelarens funktioner 3 66, AUXfunktionerna 3 69, USB-portfunktionerna 3 70 och Bluetooth-musikfunktionerna Telefon Tryck på y kort för att öppna telefonmenyn. Tryck på MENU-TUNE för att öppna telefonmenyn med alternativ för inmatning och val av siffror. För en detaljerad beskrivning av telefonportalen Systeminställningar Ställa in språk Infotainmentsystemets menytexter kan visas på olika språk.

54 54 Inledning Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj menyposten Språk (Languages) i Inställningar-menyn för att visa respektive meny. Välj önskat språk för menytexterna. För en detaljerad beskrivning av menyanvändningen Tids- och datuminställningar Hitta en detaljerad beskrivning i bilens instruktionsbok. Fordonsinställningar Hitta en detaljerad beskrivning i bilens instruktionsbok. Andra inställningar Hitta en detaljerad beskrivning av alla andra inställningar i de aktuella kapitlen. Återställ fabriksinställningarna Alla inställningar, t.ex. volym- och ljudinställningarna, favoritlistorna eller Bluetooth-enhetslistan, kan återställas till fabriksinställningarna. Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Fordonsinställningar och sedan Återställ fabriksinställningar. Undermenyn visar en fråga. Välj Ja för att återställa alla värden till fabriksinställningarna. Grundfunktioner MENU-TUNE Vridknapp MENU-TUNE-ratten är det centrala kontrollelementet för menyerna. Vrid på MENU-TUNE: för att markera ett menyalternativ för att ställa in ett numeriskt värde Tryck på MENU-TUNE: för att välja eller aktivera markerat alternativ för att bekräfta ett inställt värde för att koppla till/från en systemfunktion Knappen P BACK Tryck kort på P BACK: för att lämna en meny för att återgå från en undermeny till en högre menynivå för att radera det sista tecknet i en teckenföljd Tryck ner och håll P BACK några sekunder för att radera hela inmatningen. Exempel på menystyrning Välja ett alternativ

55 Vrid MENU-TUNE för att flytta markören (= färgad bakgrund) till önskat alternativ. Tryck på MENU-TUNE för att välja det markerade alternativet. Undermenyer En pil i menyns högerkant visar att en undermeny med ytterligare alternativ kommer att öppnas när detta alternativ väljs. Aktivera en inställning Ställa in ett värde Vrid MENU-TUNE för att ändra inställningens aktuella värde. Tryck på MENU-TUNE för att bekräfta det inställda värdet. Markören växlar sedan till nästa värde. Om alla värden är inställda kommer du automatiskt tillbaka till nästa högre menynivå. Ändra en inställning Inledning 55 Till - och frånkoppling av funktion Vrid MENU-TUNE för att markera den funktion som ska kopplas till eller från. Tryck på MENU-TUNE för att växla mellan inställningarna På och Av. Inmatning av teckenföljd Vrid MENU-TUNE för att markera önskad inställning. Tryck på MENU-TUNE för att aktivera inställningen. Vrid MENU-TUNE för att justera inställningen. Tryck på MENU-TUNE för att bekräfta inställningen. Så här matar du in teckenföljder, t.ex. PIN-koder eller telefonnummer: Vrid MENU-TUNE för att markera önskat tecken. Tryck på MENU-TUNE för att bekräfta det markerade tecknet.

56 56 Inledning Det sista tecknet i teckenföljden kan raderas genom att man väljer k på displayen eller trycker på P BACK. Du kan radera hela inmatningen genom att trycka ner och hålla P BACK. För att ändra läget på markören i teckenföljden som redan matats in, välj eller på displayen. Ljudinställningar I menyn för ljudinställningar kan man ställa in ljudkaraktärerna separat för de olika våglängdsområdena och för de olika audiospelarna. Inställning av bas, mellanregister och diskant Bläddra genom listan och välj Bas, Mellan eller Diskant. Ställ in önskat värde för det valda alternativet. Ställa in fördelning av ljudvolym mellan fram och bak Ställa in fördelning av ljudvolym mellan höger och vänster Bläddra genom listan och välj Balans. Ställ in önskat värde. Välja en klangstil Bläddra genom listan och välj EQ (Equaliser). Menyn EQ-förval visas. Tryck på TONE för att öppna inställningsmenyn. Bläddra genom listan och välj Fader. Ställ in önskat värde. Alternativen som visas erbjuder optimerade inställningar för bas, mellanregister och diskant för aktuell musikstil. Välj önskat alternativ.

57 Ställ in en enskild inställning på "0" Välj önskat alternativ och håll MENU-TUNE nedtryckt några sekunder. Värdet är nollställt. Ställ in alla inställningar på "0" eller "AV" Håll ner TONE några sekunder. Alla värden nollställs och EQ är inställd på "AV". Volyminställning Ställa in hastighetsanpassad volym Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Radioinställningar och sedan Automatisk volymjustering. Automatisk volymjustering-funktionen kan avaktiveras eller graden av ljudvolymsanpassning kan väljas i menyn som visas. Välj önskat alternativ. Justera den maximala startvolymen Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Radioinställningar och sedan Max startvolym. Ställ in önskat värde. Ställa in volymen för trafikmeddelanden Inledning 57 Volymen på trafikmeddelanden kan ställas in på att öka eller minska i förhållande till den normala ljudvolymen. Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Radioinställningar, RDSalternativ och sedan TA-volym. Ställ in önskat värde. Justera volymen på ringsignalen Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Telefoninställningar, Ljud & signaler och sedan Ringvolym. Ställ in önskat värde.

58 58 Radio Radio Användning Stationssökning Listor för autosparade stationer Favoritlistor Menyer för våglängdsområde Radio Data System (RDS)...62 Digital Audio Broadcasting Användning Aktivera radion Tryck på RADIO för att öppna huvudmenyn för radio. Stationen du senast lyssnade på kommer att aktiveras. Välja våglängdsområde Tryck på RADIO en eller flera gånger för att välja önskat våglängdsområde. Stationen du senast lyssnade på i det aktuella våglängdsområdet kommer att aktiveras. Stationssökning Automatiskt stationssökning Tryck kort på s eller u för att spela nästa station i stationsminnet. Manuell stationssökning Tryck på s eller u och håll den intryckt. Släpp knappen när den önskade frekvensen nästan har nåtts på frekvensdisplayen. Nästa station som kan tas emot söks och spelas automatiskt. Manuell stationssökning: Om radion inte hittar någon station går den automatiskt över till en mer känslig söknivå. Om den fortfarande inte hittar någon station ställs den frekvens som var aktiv senast in igen. FM våglängdsområde: Om RDSfunktionen 3 62 är aktiverad kommer radion bara att söka efter RDS-stationer, och om funktionen för trafikinformation (TP) är aktiverad söker radion bara efter stationer 3 62 som stödjer denna tjänst. Manuell stationsmottagning I radiomenyn trycker du på MENU-TUNE för att öppna respektive våglängsområdesmeny och väljer manuell inställning.

59 Vrid MENU-TUNE på frekvensdisplayen som kommer upp och ställ in den optimala mottagningsfrekvensen. Listor för autosparade stationer Med autospar-funktionen kan man göra en sökning efter de stationer som har bäst mottagning i ett våglängdsområde och automatiskt spara dessa. För varje våglängdsområde finns 2 listor för autosparade stationer (ASstationer 1, AS-stationer 2). I varje lista kan 6 stationer sparas. Den station som tas emot för tillfället är markerad med i. Automatisk stationslagring Håll knappen FAV intryckt tills ett meddelande om automatisk lagring visas. De 12 stationer med bäst mottagning i det aktuella våglängdsområdet sparas i de 2 listorna för autosparade stationer. Tryck på MENU-TUNE för att avbryta autosparningen. Manuell lagring av stationer Stationer kan också sparas manuellt i registren för autosparade stationer. Ställ in stationen som ska sparas. Tryck kort på FAV en eller flera gånger för att växla till önskad lista. För att spara stationen på en listplats: tryck på motsvarande stationsknapp tills en bekräftelse visas på skärmen. Stationer som har sparats manuellt skrivs över vid nästa autosparning. För att kunna använda den här funktionen måste AS-stationer-funktionen aktiveras (se nedan). Välja station ur registret Radio 59 Tryck kort på FAV en eller flera gånger för att växla till önskad lista. Tryck kort på en av stationsknapparna för att hämta stationen för motsvarande position i listan. För att kunna använda den här funktionen måste AS-stationer-funktionen aktiveras (se nedan). Aktivera funktionen för autosparande av stationer Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Radioinställningar och sedan ASstationer för att öppna respektive meny. Ställ in stationer som lagras automatiskt för respektive våglängdsområde till På. Favoritlistor Stationer kan oberoende av våglängdsområde sparas manuellt i registren för favoritstationer.

60 60 Radio Det går att spara 6 stationer i varje favoritlista. Antalet tillgängliga register för favoritstationer kan ställas in (se nedan). Den station som tas emot för tillfället är markerad med i. Spara en station Ställ in stationen som ska sparas. Tryck kort på FAV en eller flera gånger för att växla till önskad lista. För att spara stationen på en listplats: tryck på motsvarande stationsknapp tills en bekräftelse visas på skärmen. Välja station ur registret Tryck kort på FAV en eller flera gånger för att växla till önskad lista. Tryck kort på en av stationsknapparna för att hämta stationen för motsvarande position i listan. Definiering av antalet tillgängliga register för favoritstationer Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Radioinställningar och sedan Radio FAV-sidor för att öppna menyn Max antal radio FAV-sidor. Välj hur många register för favoritstationer som ska vara tillgängliga. Menyer för våglängdsområde Andra möjligheter för stationsval finns genom våglängdsområdesspecifika menyer. Följande displayer visas som exempel. Stationslistor På radiohuvudmenyn, vrid MENU-TUNE för att öppna stationslistan för respektive våglängdsområde. Radiostationer som kan tas emot i det aktuella mottagningsområdet visas. Om ingen stationslista har skapats tidigare utför infotainmentsystemet en automatisk stationssökning. Välj önskad station. Den station som tas emot för tillfället är markerad med i.

61 Uppdatera stationslistor På radiohuvudmenyn, tryck på MENU-TUNE för att öppna det aktuella våglängdsområdet. Om de stationer som har sparats i en våglängdsområdesspecifik stationslista inte längre kan tas emot: Välj respektive menyalternativ för att uppdatera stationslistan för respektive meny för våglängdsområde, t.ex. Uppdatera FM-stationslista. En stationssökning påbörjas. När sökningen är klar kommer stationen som du senast lyssnade på att aktiveras. För att avbryta stationssökningen: tryck på MENU-TUNE. Om en lista över radiostationer på ett visst våglängdsband uppdateras så uppdateras också listan över olika kategorier i enlighet med denna. Favoritlista På radiohuvudmenyn, tryck på MENU-TUNE för att öppna det aktuella våglängdsområdet. Välj Favoritlista. Alla stationer som finns i favoritlistorna visas. Välj önskad station. Den station som tas emot för tillfället är markerad med i. Kategorilistor Många radiostationer sänder en PTYkod som anger vilken typ av program som sänds (t.ex. nyheter). En del stationer byter även PTY-kod, beroende på vilket innehåll programmet som sänds har. Infotainmentsystemet lagrar de här stationerna, sorterade efter programtyp, i motsvarande kategorilista. För att söka en programtyp som fastställts av stationen: välj alternativet Kategorilista för det angivna våglängdsområdet. Radio 61 En lista över tillgängliga programtyper visas. Välj önskad programtyp. En lista över de stationer som sänder vald programtyp visas. Välj önskad station. Även kategorilistan uppdateras när stationslistan för motsvarande våglängdsområde uppdateras. Den station som tas emot för tillfället är markerad med i.

62 62 Radio DAB-meddelanden Vid sidan av musikprogram sänder många DAB-stationer 3 63 informationsmeddelanden av olika typer. Den för tillfället mottagna DABtjänsten (programmet) avbryts när meddelanden från tidigare aktiverade kategorier ska sändas. Aktivering av meddelandekategorier När du är i DAB-meny väljer du DAB meddelanden för att visa respektive meny. Aktivera de kategorier av informationsmeddelanden som önskas. Flera olika kategorier av informationsmeddelanden kan väljas på samma gång. DAB-meddelanden kan bara tas emot om DAB:s våglängdsområde är aktiverat. Radio Data System (RDS) RDS är en tjänst som FM-stationerna erbjuder, som gör att du enklare kan hitta stationen du söker och dessutom blir mottagningen felfri. Fördelar med RDS På displayen visas stationens namn i stället för dess frekvens. Vid stationssökning ställer infotainmentsystemet endast in RDS-stationer. Med AF (Alternative Frequency) ställer infotainmentsystemet alltid in den sändningsfrekvens som ger bäst mottagning för den inställda stationen. Beroende på vilken station som tas emot visar infotainmentsystemet text som exempelvis kan innehålla information om det aktuella programmet. Ställa in RDS Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Radioinställningar och sedan RDS-alternativ. Ställ in alternativet RDS på På eller Av. Om RDS stängs av kommer det att slås på automatiskt igen när du byter radiostation (via sökfunktionen eller förvalsknappen). Följande alternativ är endast tillgängliga om RDS är inställt på På. RDS-alternativ Till-/frånkoppling av regionalprogram Vissa RDS-stationer sänder på bestämda tider regionalprogram på olika frekvenser.

63 Ställ in Regional till På eller Av. Om regionalprogram är inkopplat väljs endast alternativa frekvenser (AF) med samma regionala program. Om regionalprogram är frånkopplat väljs alternativa frekvenser för stationerna utan att hänsyn tas till regionalprogram. RDS rullande text Vissa RDS-stationer döljer programnamnet på displayen för att kunna visa ytterligare information. För att hindra att extra information visas: Ställ in Lås rullande RDS-text på På. TA-volym Ljudvolymen på trafikmeddelanden (TA) kan ställas in i förväg. För en detaljerad beskrivning Radiotjänst för trafikinformation (TP = Traffic Programme) Stationer med radiotjänst för trafikinformation är RDS-stationer som sänder trafiknyheter. Koppla till/från radiotjänst för trafikinformation Koppla till/från infotainmentsystemets standby-funktion för trafikmeddelanden: Tryck på TP. Om radiotjänsten för trafikinformation är inkopplad, visas [ ] i radions huvudmeny. Endast stationer som stödjer radiotjänsten för trafikinformation kan tas emot. Om den aktuella stationen inte är en station som stödjer radiotjänsten för trafikinformation, påbörjas automatiskt en sökning efter en station som stödjer tjänsten. Om en radiotjänst för trafikinformation hittas, visas [TP] i radions huvudmeny. Trafikmeddelanden spelas upp med den förinställda TA-ljudvolymen Om tjänsten kopplas till, avbryts uppspelningen av CD/MP3 under informationsmeddelandet. Radio 63 Endast lyssna på trafikmeddelanden Koppla in radiotjänsten för trafikinformation och vrid ner volymen helt på infotainmentsystemet. Blockera trafikmeddelanden Så här blockerar du trafikmeddelanden under uppspelning av t. ex. CD/MP3: Tryck på knappen TP eller MENU-TUNE-ratten för att bekräfta avbrytningsmeddelandet på displayen. Trafikmeddelandet avbryts men radiotjänsten för trafikinformation är fortsatt tillkopplad. Digital Audio Broadcasting Digital Audio Broadcasting (DAB) är ett nytt och universellt sändningssystem. DAB-stationer visas med namn istället för sändningsfrekvens.

64 64 Radio Allmän information Med DAB kan ett flertal radioprogram (tjänster) sändas på en och samma frekvens (grupp). Förutom digital ljudkvalitet av hög klass, kan DAB även sända programrelaterad information samt andra olika typer av information, inklusive trafikinformation. Så länge som en DAB-mottagare kan ta emot signalen som skickas ut av en station (även om signalen är svag) kan ljud återges. Fading (försvagat ljud som är typisk för AM- och FM-banden) förekommer inte. DAB-signalen återges vid konstant volym. Om DAB-signalen är för svag för att kunna tas emot av mottagaren, avbryts mottagningen omedelbart. Detta problem kan undvikas genom att aktivera Autom. länkning av ensemble och/eller Autom. länkning DAB- FM i DAB-inställningsmenyn. Med DAB slipper man störningar som orsakas av stationer som ligger på närliggande frekvenser (ett annat fenomen som är vanligt för AM- och FM-bandet). Om DAB-signalen studsar mot naturliga hinder som byggnader, ökar mottagningskvaliteten på DAB, till skillnad från AM- och FM-bandet där mottagningen försvagas i sådana fall. När DAB-mottagningen är aktiverad förblir infotainmentsystemets FM-tuner aktiv i bakgrunden och söker ständigt efter de FMstationer som har bäst mottagning. Om TP 3 62 är aktiverad hörs trafikmeddelandena från den FM-station som har den starkaste signalen. Inaktivera TP om du inte vill att DAB-mottagningen ska avbrytas av FM-trafikmeddelanden. Inställning DAB Tryck på CONFIG. Välj Radioinställningar och sedan DAB-inställningar. Följande alternativ finns tillgängliga i inställningsmenyn: Automatisk grupplänkning När den här funktionen aktiverad, kopplar enheten över till samma tjänst (program) på en annan DABgrupp (frekvens) om DAB-signalen är för svag för att kunna tas emot av mottagaren. Ställ in funktionen på På eller Av. Automatisk länkning DAB-FM När den här funktionen är aktiverad, kopplar enheten över till en motsvarande FM-station för den aktiva DABtjänsten om DAB-signalen är för svag för att kunna tas emot av mottagaren.

65 Radio 65 Ställ in funktionen på På eller Av. Dynamisk ljudanpassning När denna funktion är aktiverad minskas DAB-signalens dynamiska räckvidd. Det innebär att ljudnivån för de starka ljuden minskas och ljudnivån för de svaga ljuden ökas. Därför kan man höja volymen på infotainmentsystemet till en punkt där de svaga ljuden är hörbara utan att de starka ljuden är för starka. Ställ in funktionen på På eller Av. Val av band Välj menyposten Val av band för att visa respektive meny. Definiera vilka DAB-vågband som infotainmentsystemet ska ta emot genom att aktivera ett av alternativen: L-Band: MHz, jordbunden radio och satellitradio Band III: MHz, jordbunden radio Båda

66 66 CD-spelare CD-spelare Allmän information Användning Allmän information Infotainmentsystemets CD-spelare kan spela vanliga CD-skivor och MP3/WMA-CD-skivor. Upplysningar Se upp Under inga villkor får du sätta singel-cd med 8 cm diameter eller ovanligt formade CD-skivor i ljudsystemet. Du får inte sätta dekaler på CDskivor. Då kan skivorna fastna i CD-enheten och förstöra den. Då krävs ett kostsamt byte av enheten. Följande CD-format kan användas: Cd-rom läge 1 och läge 2. Cd-rom XA läge 2, form 1 och form 2. Följande filformat kan användas: ISO 9660 nivå 1, nivå 2, Romeo, Joliet. MP3- och WMA-filer i andra format än de som listas ovan riskerar att spelas upp på ett felaktigt sätt och deras filnamn och mappnamn visas kanske inte korrekt. Audio-CD-skivor vars kopieringsskydd inte överensstämmer med standarden för audio-cd-skivor riskerar att spelas upp på ett felaktigt sätt eller att inte fungera överhuvudtaget. Skivor som har bränts hemma (CD-R- och CD-RW-skivor) är känsligare för felaktig behandling än vanliga CD-skivor. Se därför till att hantera CD-R- och CD- RW-skivor på ett korrekt sätt (se nedan). Skivor som har bränts hemma (CD-R- och CD-RW-skivor) riskerar att spelas upp på ett felaktigt sätt eller att inte fungera överhuvudtaget. I sådana fall beror inte felet på att CD-spelaren är defekt. För Mixed Mode cd-skivor (som innehåller ljudspår och komprimerade filer, t.ex. MP3) kan

67 delen med ljudspår och delen med komprimerade filer spelas upp separat. Undvik att vidröra CD-skivans spelyta vid byte av skiva. Lägg direkt tillbaka CD-skivorna i fodralet när du tagit ut dem ur CD-spelaren. På så sätt skyddar du skivorna från smuts och från skador. Smuts och vätskor på CD-skivor riskerar att smutsa ner CD-spelarens lins, vilket kan leda till att fel uppstår. Skydda CD-skivorna mot hög värme och direkt solljus. Följande begränsningar gäller för MP3/WMA-skivor: Överföringshastighet: 8 kbit/s kbit/s Samplingsfrekvens: 48 khz, 44,1 khz, 32 khz (för MPEG-1) och 24 khz, 22,05 khz, 16 khz (för MPEG-2) Följande restriktioner gäller för data lagrade på en MP3/WMA- CD-skiva: Antal spår: max 999 Antal spår per mappnivå: max. 512 Mappstrukturens djup: max. 10 nivåer Det här kapitlet beskriver endast uppspelning av MP3-filer eftersom funktionen för MP3- och WMA-filer är identisk. När en CD med WMAfiler sätts i visas MP3-relaterade menyer. Användning Starta CD-uppspelning Tryck på MEDIA en eller flera gånger för att öppna CD- eller MP3-huvudmenyn. Om det finns en cd i cd-spelaren startas uppspelningen av cd-skivan. CD-spelare 67 Information om CD-skivan och aktuell titel visas på displayen. Vad som visas beror på den data som har sparats på CD- eller MP3-skivan. Sätta i en CD-skiva Tryck in cd-skivan med den tryckta sidan uppåt i cd-öppningen tills den dras in. Om en CD- sätts i visas 0 på displayen. Hoppa till nästa eller föregående spår Tryck kort på s eller u. Snabbspolning framåt eller bakåt Tryck på s eller u och håll dem intryckta för att snabbspola aktuellt spår framåt eller bakåt. Välja spår via CD-menyn Tryck på MENU-TUNE för att öppna CD-menyn.

68 68 CD-spelare Blanda låtar Ställ in den här funktionen på På för att spela upp alla spår slumpvis. Om den här funktionen är aktiverad visas 2 i respektive huvudmeny. Upprepa Ställ in funktionen på På för att lyssna flera gånger på ett spår. Om den här funktionen är aktiverad visas 1 i respektive huvudmeny. Låtlista För att välja ett spår på CD-skivan: välj Låtlista och därefter önskat spår. Mappar Välj ett spår i en mapp med Mappar. En lista över alla mappar på CDskivan visas. Välj en av mapparna och välj sedan spår. Det här menyalternativet är endast tillgängligt om en MP3-CD sätts i. Sök... För att öppna en meny för att söka och välja spår: välj Sök... Välj en av kategorierna och välj sedan spår. Det här menyalternativet är endast tillgängligt om en MP3-CD sätts i. Ta ut en CD-skiva Tryck på d. CD-skivan matas ut. Om CD-skivan inte avlägsnas när den har matats ut, kommer den automatiskt att dras in igen efter några sekunder.

69 AUX-ingång Allmän information Användning Allmän information På infotainmentsystemets kontrollpanel 3 48 finns en AUX-ingång för anslutning av externa ljudkällor. Du kan till exempel ansluta en bärbar CD-spelare till AUX-ingången med en 3,5 mm teleplugg. Anslutningen måste alltid vara ren och torr. Användning CD 3.0 BT Tryck på MEDIA en eller flera gånger för att aktivera AUX-läge. R 3.0 Tryck på AUX för att aktivera AUXläget. AUX-ingång 69 Alla andra funktioner kan endast styras via ljudkällans kontrollelement. Vrid på m VOL på infotainmentsystemet för att justera volymen.

70 70 USB-port USB-port Allmän information Uppspelning av sparade ljudfiler. 71 Allmän information I mittkonsolen finns ett USB-uttag för anslutning av externa ljudkällor. Anslutningen måste alltid vara ren och torr. En MP3-spelare, USB-enhet, SD-kort (via USB-port och adapter) eller ipod kan anslutas till USB-porten. Då de är anslutna till USB-porten kan olika funktioner i ovanstående enheter styras med infotainmentsystemets reglage och menyer. All tillbehörsutrustning stöds inte av infotainmentsystemet. Upplysningar En extern enhet som ansluts till USB-porten måste stämma överens med specifikationerna för USB Mass Storage Class (USB MSC). Enheter som ansluts via USB hanteras enligt USB Specification V 2.0. Högsta hastighet som stöds: 12 Mbit/s. Bara enheter med filsystemen FAT16/FAT32 kan användas. Hårddiskar (HDD) stöds inte. USB-hubbar stöds inte. Följande filformat kan användas: ISO 9660 nivå 1, nivå 2, Romeo, Joliet MP3- och WMA-filer i andra format än de som listas ovan riskerar att spelas upp på ett felaktigt sätt och deras filnamn och mappnamn visas kanske inte korrekt. Följande begränsningar gäller filer på den externa enheten: Överföringshastighet: 8 kbit/s kbit/s Samplingsfrekvens: 48 khz, 44,1 khz, 32 khz (för MPEG-1) och 24 khz, 22,05 khz, 16 khz (för MPEG-2) Följande begränsningar gäller för data som sparas på externa enheter anslutna till USB-porten: Antal spår: max 999 Anta spår per mappnivå: max. 512

71 Mappstrukturens djup: max. 10 nivåer WMA-filer med Digital Rights Management (DRM) från internetbutiker kan inte spelas upp. WMA-filer kan endast spelas upp säkert om de har skapats med Windows Media Player version 9 eller senare. Spellistformat som stöds:.m3u,.pls,.wpl Inmatningarna i spellistorna måste vara utformade som relativa vägar. Systemattributet för mappar/filer som inehåller ljuddata behöver inte ställas in. Uppspelning av sparade ljudfiler Tryck på MEDIA en eller flera gånger för att aktivera MP3- eller ipod-läge. Uppspelning av ljudfiler lagrade på enheten startar automatiskt. MP3: ipod: Använda den enhetsspecifika menyn Tryck på MENU-TUNE för att öppna menyn på den enhet som är ansluten för tillfället. USB-port 71 Blanda låtar Ställ in den här funktionen på På för att spela upp alla spår slumpvis. Om den här funktionen är aktiverad visas 2 i respektive huvudmeny. Upprepa Ställ in funktionen på På för att lyssna flera gånger på ett spår. Om den här funktionen är aktiverad visas 1 i respektive huvudmeny. Mappar Välj ett spår i en mapp med Mappar. En lista över alla mappar på enheten visas. Välj en av mapparna och välj sedan spår. Det här menyalternativet är inte tillgängligt om en ipod är ansluten. Sök... För att öppna en meny för att söka och välja spår: välj Sök... Välj en av kategorierna och välj sedan spår.

72 72 USB-port Ta bort enheten Du kan ta bort enheten säkert genom att välja Ta bort USB eller Ta bort ipod och sedan koppla från enheten.

73 Bluetooth-musik Allmän information Användning Allmän information Ljudkällor med Bluetooth-funktion (t.ex. musikmobiler, MP3-spelare med Bluetooth etc.), med funktion för Bluetooth-musikprotokollet A2DP, kan anslutas trådlöst till infotainmentsystemet. Upplysningar Infotainmentsystemet ansluter bara till Bluetooth-enheter med funktion för A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) version 1.2 eller högre. Bluetooth-enheten måste ha funktioner för AVRCP (Audio Video Remote Control Profile) version 1.0 eller högre. Om enheten inte har funktioner för AVRCP kan bara volymen styras från infotainmentsystemet. Innan du ansluter Bluetoothenheten till infotainmentsystemet ska du bekanta dig med dess bruksanvisningar för Bluetoothfunktioner. Bluetooth-musik 73 Användning Förutsättningar Följande förutsättningar måste vara uppfyllda för att kunna använda Bluetooth-musik i infotainmentsystemet: Infotainmentsystemets Bluetooth-funktion måste vara aktiverad Den externa Bluetooth-ljudkällans Bluetooth-funktion måste vara aktiverad (se enhetens bruksanvisningar). Beroende på den externa Bluetooth-ljudkällan kan det vara nödvändigt att ställa in enheten på "synlig" (se enhetens bruksanvisningar). Den externa Bluetooth-ljudkällan måste paras och anslutas till infotainmentsystemet Aktivera funktionen för Bluetoothmusik Tryck på MEDIA en eller flera gånger för att aktivera Bluetooth-musikläge.

74 74 Bluetooth-musik Bluetooth-musikuppspelningen måste startas och pausas/stoppas via Bluetooth-enheten. Hantering via infotainmentsystem Justera volymen Volymen kan justeras via infotainmentsystemet Hoppa till nästa eller föregående låt Tryck kort på s eller u på infotainmentsystemets kontrollpanel.

75 Telefon Allmän information Bluetooth-anslutning Nödsamtal Användning Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Allmän information Telefonportalen gör att du kan föra mobiltelefonsamtal med hjälp av en mikrofon i bilen och med bilens högtalare. Portalen tillåter dessutom att du kan använda de viktigaste funktionerna i mobiltelefonen med hjälp av fordonets infotainmentsystem. För att telefonportalen ska kunna användas måste mobiltelefonen vara ansluten till infotainmentsystemet via Bluetooth. Alla telefonportalens funktioner stöds inte av alla mobiltelefoner. Vilka telefonfunktioner som kan användas beror på den aktuella mobiltelefonsmodellen och mobilnätsleverantören. Mer information om detta hittar du bruksanvisningen till mobiltelefonen. Du kan även begära information av din mobilnätsleverantör. Telefon 75 Viktiga anvisningar för användning och trafiksäkerhet 9 Varning Mobiltelefoner påverkar din miljö. Därför finns det föreskrifter och anvisningar för säkerheten. Du bör känna till reglerna innan du använder telefonfunktionen. 9 Varning Att använda handsfreefunktionen medan du kör kan vara farligt då det avleder din koncentration medan du ringer. Stanna bilen innan du använder handsfreefunktionen. Följ reglerna i det land där du för tillfället befinner dig. Glöm inte att följa de bestämmelser som gäller specifikt för vissa områden. Stäng alltid av mobiltelefonen om användning av mobiltelefoner är förbjuden, om mobiltelefonen ger upphov till störningar eller om farliga situationer kan uppstå.

76 76 Telefon Bluetooth Telefonportalen är certifierad av Bluetooth Special Interest Group (SIG). Mer information om specifikationen finns på Internetadressen Bluetooth-anslutning Bluetooth är en radiostandard för trådlös anslutning av t.ex. en telefon till andra enheter. Data som telefonbok, samtalslistor, mobilnätsleverantörens namn och fältstyrka kan överföras. Denna funktion kan dock inskränkas beroende på telefonmodell. För att kunna ställa in en Bluetoothanslutning med telefonportalen måste mobiltelefonens Bluetoothfunktion aktiveras och mobiltelefonen ställas in på "synlig". Det finns en detaljerad beskrivning i mobiltelefonens bruksanvisningar. Aktivering av Bluetooth Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Telefoninställningar och sedan Bluetooth. Undermenyn visar en fråga. Ställ in Bluetooth på På genom att besvara frågan med Ja eller Nej. Para en Bluetooth-enhet Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Telefoninställningar och sedan Koppla enhet. Du kan också trycka två gånger på y Följande display visas: När infotainmentsystemets portal upptäcks, visas den i enhetslistan på Bluetooth-enheten. Välj telefonportalen. Mata in PIN-koden på Bluetoothenheten när du ombeds göra det. Enheterna är hopparade och anslutna. Mobiltelefonens telefonbok hämtas automatiskt. Hur telefonboksposternas visas och i vilken ordning kan variera beroende på infotainmentsystemets display och mobiltelefonens display. Om Bluetooth-parningen lyckats: om en annan Bluetooth-enhet hade anslutits till infotainmentsystemet kopplas den enheten bort. Om Bluetooth-anslutningen misslyckades: starta åtgärden enligt beskrivningen ovan igen eller konsultera bruksanvisningarna till Bluetooth-enheten. Maximalt 5 enheter kan paras ihop med infotainmentsystemet.

77 Ändring av Bluetooth-koden Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Telefoninställningar och sedan Ändra Bluetooth-kod. Följande display visas: Ange den önskade fyrsiffriga PINkoden och bekräfta inmatningen med OK. Ansluta till en annan parad enhet Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Telefoninställningar och sedan Enhetslista. En lista över alla Bluetooth-enheter som är parade med infotainmentsystemet visas. Bluetooth-enheten som ä ansluten till infotainmentsystemet för tillfället markeras med 9. Välj önskad enhet. En undermeny visas. Välj undermenyposten Välj för att etablera anslutningen. Koppla från en enhet Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Telefoninställningar och sedan Enhetslista. En lista över alla Bluetooth-enheter som är parade med infotainmentsystemet visas. Bluetooth-enheten som ä ansluten till infotainmentsystemet för tillfället markeras med 9. Välj den parade enheten. En undermeny visas. Välj undermenyposten Koppla bort för att koppla från enheten. Ta bort en parad enhet Telefon 77 Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Telefoninställningar och sedan Enhetslista. En lista över alla Bluetooth-enheter som är parade med infotainmentsystemet visas. Bluetooth-enheten som ä ansluten till infotainmentsystemet för tillfället markeras med 9. Välj önskad enhet. En undermeny visas. Om enheten ansluts måste den kopplas bort först (se ovan). Välj undermenyposten Radera för att ta bort enheten. Återställa fabriksinställningarna Telefoninställningarna, t.ex. enhetslistan, Bluetooth-koden och ringsignalen kan användas för att återställa standardinställningarna. Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Telefoninställningar och sedan Återställ fabriksinställningar.

78 78 Telefon Undermenyn visar en fråga. Välj Ja för att återställa alla värden till fabriksinställningarna. Nödsamtal 9 Varning Det kan inte garanteras att en anslutning kan upprättas i alla situationer. Därför bör du inte förlita dig enbart på en mobiltelefon vid tillfällen då kommunikation är av yttersta vikt (t.ex. vid nödsituationer). I vissa nätverk kan det vara nödvändigt att ett giltigt SIM-kort sätts i på rätt sätt i mobiltelefonen. 9 Varning Kom ihåg att du kan ringa och ta emot mobiltelefonsamtal, om du är på en rastplats med tillräckligt stark signal. Vid vissa förhållanden kan nödsamtal inte göras på alla mobiltelefonnätverk. Det finns en risk att nödsamtal inte kan ringas när vissa nätverkstjänster och/eller telefonfunktioner är aktiva. Den lokala nätverksoperatören kan ge dig mer information. Olika nödnummer kan användas i olika områden och länder. Kontrollera i förhand vilket nödnummer som används på den aktuella platsen. Ringa ett nödsamtal Ring nödnumret (t. ex. 112). En telefonanslutning till nödcentralen upprättas. Svara när servicepersonalen ställer frågor om nödsituationen. 9 Varning Avsluta samtalet först när nödcentralen uppmanar dig att göra detta. Användning När en anslutning via Bluetooth har upprättats mellan mobiltelefonen och infotainmentsystemet, kan du dessutom kontrollera många av mobiltelefonens funktioner via infotainmentsystemet. Du kan t. ex. upprätta en anslutning till infotainmentsystemet och överföra de nummer som du sparat i mobiltelefonen dit. Numren kan även ändras. Det är fortfarande möjligt att använda mobiltelefon i handsfreeläge, t.ex. för att ta emot ett samtal eller ändra ljudvolymen. När en anslutning har upprättats mellan mobiltelefonen och infotainmentsystemet skickas mobiltelefondata till infotainmentsystemet. Detta kan dröja flera minuter beroende på mobiltelefonmodell. Under denna tid är användningen av mobiltelefonen via infotainmentsystemet begränsad. Alla mobiltelefoner hanterar inte telefonportalens samtliga funktioner. Därför är det möjligt att antalet funktioner avviker från det som beskrivits ovan för vissa mobiltelefoner.

79 Förutsättningar Följande förutsättningar måste vara uppfyllda för att kunna använda handsfreefunktionen i infotainmentsystemet: Infotainmentsystemets Bluetooth-funktion måste vara aktiverad Mobiltelefonens Bluetooth-funktion måste vara aktiverad (instruktioner finns i enhetens instruktionsbok). Mobiltelefonen måste vara inställd som "synlig" (instruktioner finns i enhetens instruktionsbok). Mobiltelefonen måste ha parats ihop med infotainmentsystemet Aktivera handsfreefunktion Tryck på y på infotainmentsystemets kontrollpanel. Huvudmenyn för telefon visas. Om ingen mobiltelefon är ansluten till infotainmentsystemet visas Ingen telefon ansluten. För en detaljerad beskrivning av hur man upprättar en Bluetooth-anslutning Många av mobiltelefonens funktioner kan nu styras via telefonens huvudmeny (och förknippade undermenyer) samt via telefonspecifika reglage på ratten. Initiera ett telefonsamtal Ange telefonnummer manuellt Tryck på MENU-TUNE när du är i huvudmenyn för telefon för att öppna Telefon-meny. Välj undermenyposten Ange nummer. Följande skärm visas. Telefon 79 Ange önskat nummer och välj y på displayen för att börja ringa. Om du vill öppna Sök-skärmen i telefonboken, välj 4. Använda telefonboken Telefonboken innehåller kontaktnamn och nummer. Tryck på MENU-TUNE när du är i huvudmenyn för telefon för att öppna Telefon-meny. Välj undermenyposten Telefonbok. Följande skärm visas.

80 80 Telefon Precis som på en telefon- eller mobiltelefon är bokstäverna ordnade i alfabetiska grupper på displayen: abc, def, ghi, jkl, mno, pqrs, tuv och wxyz. Välj önskad bokstavsgrupp. Telefonboken visas och visar de poster som startar med en av bokstäverna i gruppen. Bläddra genom listan och välj önskat namn. Bläddra genom listan med telefonnummer och välj önskat nummer. Det motsvarande telefonnumret rings upp. Ändra telefonbokens sorteringsordning När du har parat och anslutit en mobiltelefon till infotainmentsystemet laddas mobiltelefonens telefonbok med telefonnummer och namn automatiskt ner till infotainmentsystemet. Telefonboken i infotainmentsystemet kan sorteras med Förnamn eller Efternamn. Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Telefoninställningar och sedan Telefonboken sortering. Välj önskat alternativ. Använda samtalslistor Alla inkommande, utgående eller missade samtal registreras i respektive samtalslista. Tryck på MENU-TUNE när du är i huvudmenyn för telefon för att öppna Telefon-meny. Välj undermenyposten Samtalslistor. Du kan även trycka på knappen y Följande skärm visas. Välj önskad samtalslista, t.ex. Missade samtal. En meny med motsvarande samtalslista visas. Du ringer upp genom att välja önskad post i listan. Det motsvarande telefonnumret rings upp. Återuppringning av telefonnummer Det senast slagna numret kan ringas upp igen. Tryck på 7 på ratten för att visa Återuppring-menyn. Tryck på 7 igen för att ringa upp. Tryck på xn på ratten för att lämna Återuppring-menyn. Du kan även använda MENU-TUNEratten för att välja Nej på displayen. Inkommande telefonsamtal Om ett ljudläge, t.ex. radio- eller CDläge, är aktivt då ett samtal mottas stängs ljudet från den uppspelade ljudkällan av och förblir avstängd tills samtalet avslutas.

81 Välj Svara på displayen för att besvara samtalet. Välj Neka på displayen för att avvisa samtalet. Ett andra inkommande samtal Om ett annat telefonsamtla kommer in under ett pågående samtal, visas ett meddelande. Välj Svara på displayen för att besvara det andra samtalet och avsluta det pågående samtalet. Välj Neka på displayen för att avvisa det andra samtalet och fortsätta det pågående samtalet. Ändra ringsignal Tryck på CONFIG för att öppna menyn Inställningar. Välj Telefoninställningar, Ljud & signaler och sedan Ringsignal. En lista med alla tillgängliga ringsignaler visas. Välj önskad ringsignal. För en detaljerad beskrivning om ringsignalens volym Funktioner under telefonsamtal Under ett pågående telefonsamtal visas telefonens huvudmeny enligt följande. Välj Meny på displayen för att öppna menyn Samtal. Välj Lägg på på displayen för att avsluta samtalet. Aktivera sekretessläge I Samtal-menyn går du till undermenyposten Privat samtal för att växla samtalet till mobiltelefonen. Följande skärm visas. Telefon 81 Växla tillbaka samtalet till infotainmentsystemet genom att välja Meny på displayen och därefter Flytta över samtal. Avaktivera/aktivera mikrofonen I Samtal-menyn ställer du in undermenyposten Stäng mikrofon på På. Den som ringer kan inte höra dig längre. Återaktivera mikrofonen genom att ställa in undermenyposten Stäng mikrofon på Av igen. Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Monterings- och användningsföreskrifter De bilspecifika monteringsanvisningar och användaranvisningarna från mobiltelefon- och handsfreetillverkaren måste följas vid montering och användning av en mobiltelefon. I annat fall kan bilens typgodkännande upphöra att gälla (EU-direktiv 95/54/EG).

82 82 Telefon Rekommendationer för störningsfri drift: Fackmannamässigt monterad yttre antenn. Därmed uppnås maximal räckvidd. Maximal sändareffekt på 10 watt. Installation av telefonen på en lämplig plats, följ anvisningarna i bilens instruktionsbok, avsnittet Airbagsystem. Inhämta råd när det gäller monteringsplats för yttre antenn resp. apparathållare och möjligheten att använda apparater med sändeffekter som överstiger 10 watt. Användning av ett handsfreesystem utan ytterantenn vid mobiltelefonstandarderna GSM 900/1800/1900 och UMTS är endast tillåten om mobiltelefonens maximala sändareffekt inte överstiger 2 watt vid GSM 900 och annars 1 watt. Av säkerhetsskäl ska telefonen inte användas under körning. Även om ett handsfreesystem används kan föraren distraheras från körningen. 9 Varning Radioutrustning och mobiltelefoner som inte uppfyller de ovan nämnda standarderna är endast tillåtna med en antenn som är monterad på bilens utsida. Se upp Användning av mobiltelefoner och radioutrustning i bilens kupé utan ytterantenn kan leda till att bilens elektronik drabbas av funktionsstörningar om de ovannämnda föreskrifterna inte följs.

83 Telefon 83

84 84 Alfabetiskt register A Aktivera AUX-funktionen Aktivera Bluetooth-musik Aktivera handsfreetelefonfunktionen Aktivera radion Aktivera USB-funktionen Aktivering av CD-spelaren Allmän information 66, 69, 70, 73, 75 AUX-ingång Bluetooth-musik Cd-spelare Infotainmentsystem Telefon USB-port Användning... 52, 58, 67, 69, 73, 78 AUX-ingång Bluetooth-musik Cd-spelare Meny Radio Telefon USB-uttag Användning av menyer Automatisk volymreglering AUX-ingång Aktivering Allmän information Justera volymen Manövrering B Blockera trafikmeddelanden Bluetooth Bluetooth-anslutning Bluetooth-musik Telefon Bluetooth-anslutning Bluetooth-musik Aktivering Allmän information Förutsättningar Manövrering C CD-meny Cd-spelare Aktivering Allmän information Användning CD-meny Starta CD-uppspelning Sätta i en CD-skiva Ta ut en CD-skiva D DAB Datuminställningar Digital Audio Broadcasting Dynamisk ljudanpassning... 63

85 F Favoritlista Lagring av stationer Mottagning av stationer Favoritlistor G Grundfunktioner I Infotainmentkontrollpanel K Kategorilista Kontrollelement Infotainmentsystem Ratt Telefon L Lagring av stationer Listor för autosparade stationer Lagring av stationer Mottagning av stationer Ljudavstängning (mute) Ljudinställningar Ljudvolym Begränsning av ljudvolym vid höga temperaturer Inställning av ljudvolym Tystkopplingsfunktion M Manövrering AUX-ingång Bluetooth-musik Cd-spelare Meny Radio Telefon USB-uttag Maximal startvolym Menyer för våglängdsområde Mobiltelefoner och CB-radioutrustning Mottagning av stationer N Nödsamtal R Radio Aktivering Användning DAB-meddelanden Digital Audio Broadcasting (DAB) Dynamisk ljudanpassning Favoritlista... 59, 60 Inställning DAB Kategorilista Lagring av stationer Listor för autosparade stationer Menyer för våglängdsområde...60 Mottagning av stationer Radio Data System (RDS) Radiotjänst för trafikinformation 62 Regioner Stationslistor Stationssökning Ställa in RDS Trafikmeddelanden Uppdatera stationslistor Val av band Välja våglängdsområde Radio Data System (RDS) Radiotjänst för trafikinformation Ratten MENU-TUNE Rattreglage för ljud RDS Regioner Ringsignal Ringsignalvolym Välja ringsignal Ring upp Funktioner under samtalet Initiera ett telefonsamtal Inkommande samtal Ringsignal S Samtalslistor Slå på infotainmentsystemet... 52

86 86 Språkinställningar Starta CD-uppspelning Stationslistor Stationssökning Stöldskydd Systeminställningar Fordonsinställningar Språk Tid och datum Återställ fabriksinställningarna..52 Sätta på radion T TA-volym Telefon Aktivering Allmän information Bluetooth Bluetooth-anslutning Funktioner under samtalet Förutsättningar Inkommande samtal Kontrollelement Nödsamtal Ringa upp ett telefonnummer Samtalslistor Telefonbok Upplysningar Välja ringsignal Återuppringning av telefonnummer Telefonbok Tidsinställningar Trafikmeddelanden U Uppdatera stationslistor Uppspelning av sparade ljudfiler..71 USB-menyn USB-port Allmän information Ansluta USB-enheten Upplysningar USB-uttag Aktivering Manövrering Ta bort USB-enheten USB-menyn V Volym Automatisk volymreglering Hastighetsanpassad ljudvolym. 57 Maximal startvolym Ringsignalvolym TA-volym Volyminställning Välja våglängdsområde Å Återuppringning Ö Översikt över kontrollelementen... 48

87 FlexDock FlexDock Alfabetiskt register... 90

88 88 FlexDock FlexDock Allmän information Användning Allmän information FlexDock består av en inbyggd basplatta och olika typer av vaggor som kan fästas på basplattan. Genom att sätta i en iphone eller en annan smart telefon i vaggan kan denna styras via infotainmentsystemet, rattreglagen eller pekskärmen. Detaljerad användning av användningsinformation finns i vaggans handbok. 9 Varning Enheter som är anslutna till Flex Dock måste användas på ett vis så att föraren inte distraheras och fordonet alltid kan köras säkert. Du ska alltid följa aktuella lagar och bestämmelser i det land där du kör. De här lagarna kan skilja sig från informationen i den här handboken. Om du är osäker på ifall det är igång stannar du och provar enheterna medan bilen står stilla. Använd inte en ljudkälla till via USButtaget samtidigt eftersom det kan leda till störningar av båda enheterna. Se upp För att undvika stöld bör du inte lämna mobiltelefonen i FlexDock när du lämnar fordonet. Användning Sätt dit vaggan på basplattan

89 FlexDock Ta bort kåpan från basplattan. 2. Tryck i vaggan i basplattan och fäll ner. Anslutning av den smarta telefonen till infotainmentsystemet Universalsmartphone Anslut den smarta telefonen till vaggan med hjälp av anslutningskabeln. iphone iphone ansluts automatiskt när den placeras i vaggan. Beroende på programvarans och maskinvarans status kan iphonens funktioner begränsas. Använda smartphonen När smartphonen ansluts via Flex Dock har den samma funktioner som om den ansluts via USB-uttaget. Se motsvarande anvisningar i denna handbok för att få ingående information. För att använda telefonfunktionen eller Bluetooth-musikfunktionen måste en Bluetooth-anslutning etableras. Se motsvarande anvisningar i denna handbok och bruksanvisningen för den smarta telefonen för ingående information. Ta bort vaggan från basplattan 1. Tryck på lossningsknappen och ta bort vaggan. 2. Sätt dit vaggan på basplattan.

OPEL KARL Handbok för infotainmentsystem

OPEL KARL Handbok för infotainmentsystem OPEL KARL Handbok för infotainmentsystem Innehåll R 4.0 IntelliLink... 5 R300 BT... 47 R 4.0 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 14 Radio... 20 Externa enheter... 26 Taligenkänning... 33 Telefon...

Läs mer

OPEL ADAM Handbok för infotainmentsystem

OPEL ADAM Handbok för infotainmentsystem OPEL ADAM Handbok för infotainmentsystem Innehåll IntelliLink... 5 CD 3.0 BT / R 3.0... 59 FlexDock... 101 IntelliLink Inledning... 6 Radio... 20 Externa enheter... 30 Taligenkänning... 42 Telefon...

Läs mer

OPEL ADAM. Infotainment System

OPEL ADAM. Infotainment System OPEL ADAM Infotainment System Innehåll IntelliLink... 5 CD 3.0 BT / R 3.0... 57 FlexDock... 99 IntelliLink Inledning... 6 Radio... 20 Externa enheter... 30 Taligenkänning... 42 Telefon... 44 Alfabetiskt

Läs mer

Handbok för infotainmentsystem

Handbok för infotainmentsystem Handbok för infotainmentsystem Innehåll R 4.0 / Navi 4.0 IntelliLink... 5 R300 BT... 61 R 4.0 / Navi 4.0 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 14 Radio... 21 Externa enheter... 27 Navigation...

Läs mer

Handbok för infotainmentsystem

Handbok för infotainmentsystem Handbok för infotainmentsystem Innehåll R 4.0 / Navi 4.0 IntelliLink... 5 R300 BT... 61 R 4.0 / Navi 4.0 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 14 Radio... 21 Externa enheter... 27 Navigation...

Läs mer

SENSUS Web edition. Infotainment guide VÄLKOMMEN TILL SENSUS INFOTAINMENT

SENSUS Web edition. Infotainment guide VÄLKOMMEN TILL SENSUS INFOTAINMENT Infotainment guide SENSUS Web edition VÄLKOMMEN TILL SENSUS INFOTAINMENT Den här bilagan är avsedd att ge en kortfattad överblick över de vanligaste funktionerna i Sensus Infotainment och hjälpa dig att

Läs mer

Radio R 4.0 IntelliLink Vanliga frågor

Radio R 4.0 IntelliLink Vanliga frågor Innehåll TOC 1. Audio Q: Hur växlar jag mellan olika ljudkällor (t.ex. FM-radio och USB-musik)? A: Byt ljudkälla genom att trycka på AUDIO på startskärmen och sedan på Källa i övre vänstra delen av skärmen.

Läs mer

OPEL ASTRA Handbok för infotainmentsystem

OPEL ASTRA Handbok för infotainmentsystem OPEL ASTRA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 85 R300 BT... 125 Telefonhållare... 155 Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 13 Radio...

Läs mer

CHEVROLET MYLINK. Snabbguide

CHEVROLET MYLINK. Snabbguide CHEVROLET MYLINK Snabbguide Chevrolet MyLink är en serie infotainmentsystem som förhöjer din körupplevelse genom att enkelt ansluta och integrera med din smarttelefon. MyLink har dessutom en snygg 7-tums

Läs mer

OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem

OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Touch R700 IntelliLink / Navi 900 IntelliLink... 5 R300 Color / R400 Color... 85 Touch R700 IntelliLink / Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundläggande

Läs mer

Navi 900 IntelliLink, Touch R700 IntelliLink Vanliga frågor

Navi 900 IntelliLink, Touch R700 IntelliLink Vanliga frågor Index TOC 1. Audio Q: Hur ändrar jag ljudkälla, exempelvis från FM-radio till USB-musik? A: Genom att trycka på RADIO-knappen kan du bläddra bland alla tillgängliga radiokällor. Genom att trycka på MEDIA-knappen

Läs mer

Bruksanvisning. 3.5mm. 2 W RMS Mono eller 2x1W Stereohögtalare out

Bruksanvisning. 3.5mm. 2 W RMS Mono eller 2x1W Stereohögtalare out Bruksanvisning ELKO Bluetooth / DAB + / DAB / FM-radio i en apparatdosa och högtalare. Tack för att du köpt denna produkt, läs denna manual noga innan du använder enheten, och håller den för framtida referens.

Läs mer

Opel Insignia Navi 900 IntelliLink Frågor och svar

Opel Insignia Navi 900 IntelliLink Frågor och svar Index 1. Audio... 1 2. Navigering... 2 3. Telefon...3 4. Pekskärm... 4 5. Styrplatta... 4 6. Favoriter... 6 7. Annat... 6 1. Audio Q: Hur ändrar jag ljudkälla, exempelvis från FM-radio till USB? A: Genom

Läs mer

Handbok för infotainmentsystem

Handbok för infotainmentsystem Handbok för infotainmentsystem Innehåll MyLink, textbaserat... 5 Ljudsystem... 57 MyLink, Ikonbaserat med eller utan navigation... 117 MyLink, textbaserat Inledning... 6 Radio... 17 Externa enheter...

Läs mer

Opel Insignia Infotainment System

Opel Insignia Infotainment System Opel Insignia Infotainment System Innehåll Inledning... 4 Radio... 29 CD-spelare... 45 AUX-ingång... 51 USB-port... 53 Digital fotoram... 57 Navigation... 60 Taligenkänning... 103 Telefon... 118 Alfabetiskt

Läs mer

OPEL ZAFIRA TOURER Handbok för infotainmentsystem

OPEL ZAFIRA TOURER Handbok för infotainmentsystem OPEL ZAFIRA TOURER Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 950/650 / CD 600... 5 CD 400plus (1)/400/300... 77 CD 400plus (2)... 131 Navi 950/650 / CD 600 Inledning... 6 Grundfunktioner... 16 Radio...

Läs mer

OPEL MOKKA. Infotainment System

OPEL MOKKA. Infotainment System OPEL MOKKA Infotainment System Innehåll Navi 950 / CD 600... 5 CD 400... 77 Navi 950 / CD 600 Inledning... 6 Grundfunktioner... 16 Radio... 24 CD-spelare... 31 Externa enheter... 34 Navigation... 40

Läs mer

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*).

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*). web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM Din bil är utrustad med en exklusiv multimediaanläggning. Rear Seat Entertainment-systemet utökar bilens ordinarie ljudanläggning med: två bildskärmar,

Läs mer

Snabbguide Konftel 250

Snabbguide Konftel 250 Conference phones for every situation Snabbguide Konftel 250 SVENSK Beskrivning Konftel 250 är en konferenstelefon för anslutning till analogt telefonuttag. På www.konftel.com/250 hittar du en handbok

Läs mer

Innehåll. Chevrolet MyLink... 3 Ljudsystem... 55

Innehåll. Chevrolet MyLink... 3 Ljudsystem... 55 Innehåll Chevrolet MyLink... 3 Ljudsystem... 55 Chevrolet MyLink Inledning... 4 Radio... 16 Externa enheter... 24 Telefon... 44 Alfabetiskt register... 54 4 Inledning Inledning Allmän information... 4

Läs mer

FORD TOURNEO CUSTOM / TRANSIT CUSTOM Ljudsystem Förarhandbok

FORD TOURNEO CUSTOM / TRANSIT CUSTOM Ljudsystem Förarhandbok FORD TOURNEO CUSTOM / TRANSIT CUSTOM Ljudsystem Förarhandbok Informationen i denna publikation var korrekt vid tidpunkten för tryckning. Med hänsyn till det ständigt pågående utvecklingsarbetet förbehåller

Läs mer

CD 600 IntelliLink, Navi 650, Navi 950 IntelliLink Vanliga frågor

CD 600 IntelliLink, Navi 650, Navi 950 IntelliLink Vanliga frågor Innehåll TOC 1. Audio Q: Hur växlar jag mellan radio- och mediekällor, till exempel FM-radio och USB? A: Om du vill växla mellan olika ljudkällor kan du antingen välja respektive källa på startsidan, trycka

Läs mer

Rev.nr 140120. Bruksanvisning Radio med Bluetooth

Rev.nr 140120. Bruksanvisning Radio med Bluetooth Rev.nr 140120 Bruksanvisning Radio med Bluetooth Stereons funktioner Stereons funktioner Ström På/Av Starta stereon genom att trycka på någon av stereons knappar. Stäng av genom att trycka på POWER (1).

Läs mer

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater!

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater är en komplett digital underhållningslösning som du kan använda för att titta på TV, spela in från

Läs mer

Snabbguide Konftel 300 SVENSK

Snabbguide Konftel 300 SVENSK Snabbguide Konftel 300 SVENSK Beskrivning Konftel 300 är en konferenstelefon för anslutning till analogt telefonuttag, mobil/ DECT-telefon eller dator. På www.konftel.com/300 hittar du en handbok med utförligare

Läs mer

Handbok för infotainmentsystem

Handbok för infotainmentsystem Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 5.0 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 55 R 4.0... 97 Navi 5.0 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 14 Radio... 21 CD-spelare... 25 Externa enheter...

Läs mer

OPEL Mokka Handbok för infotainmentsystem

OPEL Mokka Handbok för infotainmentsystem OPEL Mokka Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 950 / CD 600... 5 CD 400... 81 Navi 950 / CD 600 Inledning... 6 Grundfunktioner... 16 Radio... 24 CD-spelare... 31 Externa enheter... 34 Navigation...

Läs mer

Hur man använder radion

Hur man använder radion Hur man använder radion Egenskaper för mottagning av FM Vanligtvis har FM mycket bättre ljudkvalitet än AM. FM och FM-stereo kan dock stöta på karakteristiska mottagningsproblem som inte finns vid mottagning

Läs mer

ASTRA Handbok för infotainmentsystem

ASTRA Handbok för infotainmentsystem ASTRA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 87 R300 BT... 129 Telefonhållare... 159 Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 15 Radio...

Läs mer

fjärrkontroll Scrollhjul, motsvarar TUNE i mittkonsolen.

fjärrkontroll Scrollhjul, motsvarar TUNE i mittkonsolen. fjärrkontroll Växla mellan: L = Bildskärm vänster bak F = Bildskärm fram R = Bildskärm höger bak Växla till navigation* A Växla till radio Växla till media Växla till Bluetooth handsfree* A Stega/spola

Läs mer

INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem

INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Touch R700 IntelliLink / Navi 900 IntelliLink... 5 R300 Color / R400 Color... 85 Touch R700 IntelliLink / Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner...

Läs mer

OPEL COMBO Handbok för infotainmentsystem

OPEL COMBO Handbok för infotainmentsystem OPEL COMBO Handbok för infotainmentsystem Innehåll Inledning... 4 Radio... 23 CD-spelare... 29 AUX-ingång... 32 USB-port... 33 Röstigenkänning... 38 Telefon... 47 Alfabetiskt register... 60 4 Inledning

Läs mer

INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem

INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 83 Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 13 Radio... 30 Externa enheter... 35 Navigation...

Läs mer

Rev.nr Bruksanvisning Aquatic Radio

Rev.nr Bruksanvisning Aquatic Radio Rev.nr 140805 Bruksanvisning Aquatic Radio Uppstart Sätt i fjärrkontrollens batteri Skruva av det vattentäta locket på fjärrkontrollens baksida och sätt i batteriet. (CR-2430) Skruva tillbaka locket. Slå

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

Innehåll i förpackningen. Den första användningen 1. Installation

Innehåll i förpackningen. Den första användningen 1. Installation Svenska 135 Innehal Inledning... 137 Innehåll i förpackningen... 138 Den första användningen... 138 1. Installation... 138 2. Avstämning av bilradion och telefonen... 139 3. Para ihop din telefon med Parrot

Läs mer

Snabbguide Konftel 300IP

Snabbguide Konftel 300IP Conference phones for every situation Snabbguide Konftel 300IP SVENSKA Beskrivning Konftel 300IP är en konferenstelefon för IP-telefoni. På www.konftel.com/300ip hittar du en handbok, med utförligare beskrivning

Läs mer

BeoCom 2. Komma igång

BeoCom 2. Komma igång BeoCom 2 Komma igång Innan du börjar Denna handledning innehåller anvisningar om hur du installerar och använder luren BeoCom 2 med en BeoLine-bas. Du kan även använda luren med andra baser, t.ex. en BeoCom

Läs mer

TD 93158SV. Snabbguide. Ascom d43 DECT-handset. 5 okt 2016/Ver. A

TD 93158SV. Snabbguide. Ascom d43 DECT-handset. 5 okt 2016/Ver. A Snabbguide Ascom d43 DECT-handset 1. Översikt över handset 1. Översikt över handset Ascom d43 är ett extremt användarvänligt handset som utformats för att underlätta en effektiv och pålitlig kommunikation.

Läs mer

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041. P/O 02-2009-A here

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041. P/O 02-2009-A here TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041 Start Snabbinstallationsguide Daglig användning P/O 02-2009-A here Se utförligare vägledning på www.triax.se Vad ingår? Start Anslutning till TV,

Läs mer

Guide för ConnectLine App för iphone. App version 1.0.2

Guide för ConnectLine App för iphone. App version 1.0.2 Guide för ConnectLine App för iphone App version 1.0.2 Inledning Detta är en guide för ConnectLine App för iphone, som beskriver följande. Hur du kopplar ihop Streamer med en iphone. Hur du laddar ner

Läs mer

Instruktion Diasonic LED D60BS. Tack för att du valt en Diasonic modell D60BS.

Instruktion Diasonic LED D60BS. Tack för att du valt en Diasonic modell D60BS. CRI Över 90 Tack för att du valt en Diasonic modell D60BS. Energibesparande 10W LED Bländfri design Livslängd 40.000 timmar Paketet innehåller följande: A. Lampa inkl. LED B. Vokymkontroll knapp C. Lampfot

Läs mer

Anslutnings guide (för D-SLR-kameror) Sv

Anslutnings guide (för D-SLR-kameror) Sv SB7J01(1B)/ 6MB4121B-01 Anslutnings guide (för D-SLR-kameror) Sv Innehållsförteckning Introduktion...2 Gränssnittet...2 Problem med att ansluta?...2 Mer om SnapBridge...2 Vad du behöver...3 Vad du kan

Läs mer

Snabbguide Konftel 300M

Snabbguide Konftel 300M Conference phones for every situation Snabbguide Konftel 300M SVENSKA Beskrivning Konftel 300M är en batteridriven trådlös konferenstelefon för anslutning till mobilnät (GSM/3G) eller dator (USB). På www.konftel.com/300m

Läs mer

BeoCom 2. Handledning

BeoCom 2. Handledning BeoCom 2 Handledning Innan du börjar Denna handledning innehåller anvisningar om hur du installerar och använder luren BeoCom 2 med en BeoLine-bas. Du kan även använda luren med andra baser, t.ex. en BeoCom

Läs mer

Snabbguide Konftel 300W

Snabbguide Konftel 300W Conference phones for every situation Snabbguide Konftel 300W SVENSKA Beskrivning Konftel 300W är en batteridriven trådlös konferenstelefon för anslutning till DECT-system, mobiltelefon eller dator. Den

Läs mer

ANVÄNDARE BRUKSANVISNING

ANVÄNDARE BRUKSANVISNING ANVÄNDARE BRUKSANVISNING Gratulerar till köpet av din Intono Home Radio. Denna bruksanvisning ger dig information och instruktioner om hur du installerar och använder din radio. Den kommer att förse dig

Läs mer

OPEL COMBO. Infotainment System

OPEL COMBO. Infotainment System OPEL COMBO Infotainment System Innehåll Inledning... 4 Radio... 24 CD-spelare... 30 AUX-ingång... 34 USB-port... 36 Röstigenkänning... 41 Telefon... 50 Alfabetiskt register... 64 4 Inledning Inledning

Läs mer

Användarhandbok för dataöverföring mellan kameror

Användarhandbok för dataöverföring mellan kameror Canon digitalkamera Användarhandbok för dataöverföring mellan kameror Innehåll Inledning....................................... 1 Överföra bilder via en trådlös anslutning............. 2 Registrera kameranamnet....................................

Läs mer

Funktionsbeskrivning

Funktionsbeskrivning Bruksanvisning Handi 4 Funktionsbeskrivning Telefon Programversion 4.6.0 eller senare Rev C Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Använda Telefon... 3 2.1 Kontaktlistan... 3 2.2 Ringa samtal... 4 2.3

Läs mer

Bilstereo bruks- och monteringsanvisning

Bilstereo bruks- och monteringsanvisning Bilstereo bruks- och monteringsanvisning I. Kontrollpanel 1. Strömbrytare/mute/paus 2. MOD/CLK = välj uppspelningsläge: radio, AUX, USB ja SD/klocka 3. volym/funktionsknapp 4. Knapp följande 5. Skärm 6.

Läs mer

DPR-34+ Svensk Bruksanvisning. Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning.

DPR-34+ Svensk Bruksanvisning. Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. DPR-34+ Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR Låt inte denna enhet att utsättas

Läs mer

INDIVID RÖRLIG GIGASET SL1

INDIVID RÖRLIG GIGASET SL1 INDIVID RÖRLIG GIGASET SL1 1. Översikt... 3 Knapparnas funktioner 4 2. Huvudmeny... 5 3. Intern meny... 6 4. Samtal... 7 Ta emot samtal 7 Ringa upp 7 5. Texter i display... 8 Klarläge 8 Under pågående

Läs mer

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX T HD409 VA Digital terrest mottagare P/N: 305049. 08-2009-A here

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX T HD409 VA Digital terrest mottagare P/N: 305049. 08-2009-A here TRIAX T HD409 VA Digital terrest mottagare P/N: 305049 Start Snabbinstallationsguide Daglig användning 08-2009-A here Se en mera utförlig beskrivning på www.triax.com Start Vad medföljer Anslutning till

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 82 scala rider Qz

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 82 scala rider Qz Qz Användarmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION...83 2. LADDNING AV SCALA RIDER...83 3. CARDO COMMUNITY -PLATTFORM...84 4. KOM IGÅNG...84 4.1 STATUSLAMPA...84 4.2 ALLMÄNNA FUNKTIONER...85 4.3 LJUDKÄLLOR

Läs mer

BeoCom 4. Handledning

BeoCom 4. Handledning BeoCom 4 Handledning Innan du börjar Så här använder du handboken Här ser du hur de olika knapparna och statusdisplayen avbildas i anvisningarna. Knappar på luren... Hjulet Knappen Samtalslista, som ger

Läs mer

OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem

OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Touch R700 / Navi 900... 5 R300 Color / R400 Color... 101 Touch R700 / Navi 900 Inledning... 6 Grundläggande funktion... 14 Radio... 43 CD-spelare...

Läs mer

Anslutnings guide (för COOLPIX)

Anslutnings guide (för COOLPIX) Anslutnings guide (för COOLPIX) I det här dokumentet beskrivs proceduren för att använda SnapBridge-appen (version 2.0) och upprätta en trådlös anslutning mellan en kamera som stöds och en smart enhet.

Läs mer

Car Radio CD USB SD Bluetooth. Hamburg 420 BT 1 011 202 422 / 1 011 202 423 Frankfurt 320 1 011 202 322 / 1 011 202 323. www.blaupunkt.

Car Radio CD USB SD Bluetooth. Hamburg 420 BT 1 011 202 422 / 1 011 202 423 Frankfurt 320 1 011 202 322 / 1 011 202 323. www.blaupunkt. Car Radio CD USB SD Bluetooth www.blaupunkt.com Hamburg 420 BT 1 011 202 422 / 1 011 202 423 Frankfurt 320 1 011 202 322 / 1 011 202 323 www.blaupunkt.com Bruks- och monteringsanvisning Knappar och reglage

Läs mer

TELEX PROFESSOR Daisyspelare

TELEX PROFESSOR Daisyspelare Lathund till TELEX PROFESSOR Daisyspelare Version 2 Innehåll: Knappförklaringar sid. 2 Spela DAISY-böcker sid. 3 Spela kassettband sid. 6 Lyssna på radio sid. 7 Felsökning sid. 7 3 23 24 25 1 4 2 5 7 8

Läs mer

PLEXTALK POCKET: Översikt

PLEXTALK POCKET: Översikt PLEXTALK POCKET: Översikt 1.Knappar Inspelningsknapp Gå till knapp Av/på knapp Meny knapp Pilknappar Bokmärkesknapp Hastighet eller Tonlägesinställning Start/Stopp knapp Titel knapp Information Säkerhetskopia

Läs mer

Car Radio CD USB SD Bluetooth

Car Radio CD USB SD Bluetooth Car Radio CD USB SD Bluetooth www.blaupunkt.com Helsinki 220 BT 1 011 200 210 / 1 011 200 211 London 120 1 011 200 200 / 1 011 200 201 Sydney 220 BT 1 011 200 110 / 1 011 200 111 Melbourne 120 1 011 200

Läs mer

Så här används fjärrkontrollen

Så här används fjärrkontrollen Så här används fjärrkontrollen Så här används fjärrkontrollen Försiktighetsåtgärder vid användning av fjärrkontroll Var försiktig vid hantering av kontrollen, speciellt eftersom den är liten och lätt.

Läs mer

Aastra 7433ip/Aastra 7434ip Snabbguide

Aastra 7433ip/Aastra 7434ip Snabbguide Aastra 7433ip/Aastra 7434ip Snabbguide Den här snabbguiden ger kortfattade beskrivningar över hur du använder basfunktionerna Fler funktioner och tekniska data beskrivs i användarhandboken Den fullständiga

Läs mer

OPEL CORSA. Infotainment System

OPEL CORSA. Infotainment System OPEL CORSA Infotainment System Innehåll Touch & Connect... 5 CD 30/CD 30 MP3 typ 1... 91 CD 30/CD 30 MP3 typ 2... 119 Mobiltelefonportal... 145 Touch & Connect Inledning... 6 Radio... 21 CD-spelare...

Läs mer

Komma igång med PSS (Personal Sound System)

Komma igång med PSS (Personal Sound System) QSG_swe 29/12/04 15:14 Page 43 Komma igång med PSS (Personal Sound System) Ta dig tid att läsa det här innan du använder ditt PSS. Vi hoppas att du kommer ha mycket nöje med din personligt ljudsystem (pss).

Läs mer

Dialect Unified MAC-klient

Dialect Unified MAC-klient Dialect Unified MAC-klient Med Dialect Unified MAC-klient når du företagets växelfunktioner. Du kan sätta hänvisningar, logga in och ut ur grupper och t ex flytta samtal till en kollega du får tillgång

Läs mer

Användarmanual CallPad

Användarmanual CallPad Användarmanual CallPad Villkor för användning Ingen del av detta dokument får reproduceras eller överföras i någon form eller med några medel, elektroniskt eller mekaniskt, inklusive kopiering eller informationslagring,

Läs mer

Skapa smarttelefon och registrera med Send a Key

Skapa smarttelefon och registrera med Send a Key AirKey Snabbguide Skapa smarttelefon och registrera med Send a Key På startsidan Home väljer du rutan Send a Key. Ange ett personnamn, en kod eller liknande i sökfältet. Om du vet att denna person ännu

Läs mer

Användarhandbok. Bluetooth-högtalare BTL Innan du använder denna produkt, läs denna

Användarhandbok. Bluetooth-högtalare BTL Innan du använder denna produkt, läs denna Användarhandbok Bluetooth-högtalare BTL-62 www.denver-electronics.com Innan du använder denna produkt, läs denna bruksanvisning noggrant och fullständigt. Användaranvisningar När du slår på högtalaren,

Läs mer

Röstbrevlådan. 3FrontOffice. Information om nya meddelanden. Röstbrevlådan i appen och mobilen Röstbrevlådan

Röstbrevlådan. 3FrontOffice. Information om nya meddelanden. Röstbrevlådan i appen och mobilen Röstbrevlådan i appen och mobilen När du inte kan svara på ditt nummer är standardinställningen att inkommande samtal vidarekopplas till din röstbrevlåda i 3FrontOffice. Det gäller till exempel när du har ställt in

Läs mer

Kortfattad användarhandbok

Kortfattad användarhandbok Registrera din produkt och få support på www.philips.com/support D120 Kortfattad användarhandbok Viktiga säkerhetsinstruktioner Varning Elnätet har klassificerats som farligt. Det enda sättet att stänga

Läs mer

OPEL MERIVA Handbok för infotainmentsystem

OPEL MERIVA Handbok för infotainmentsystem OPEL MERIVA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 950/650 / CD 600... 5 CD 400plus (1)/400/300... 77 CD 400plus (2)... 129 Navi 950/650 / CD 600 Inledning... 6 Grundfunktioner... 16 Radio... 24

Läs mer

Lafayette Smart Manual

Lafayette Smart Manual Lafayette Smart Manual DC-31/70/155 Kontakt: 031-840430 Info@lafayette.se www.lafayette.eu Lafayette AB 2017 1 Innehållsförteckning Start s.3 Normalläget s.4 Kanalläget s.5 Snabbval/Favoriter förvalda

Läs mer

JABRA SOLEMATE MAX. Bruksanvisning. jabra.com/solematemax NFC. jabra

JABRA SOLEMATE MAX. Bruksanvisning. jabra.com/solematemax NFC. jabra jabra JABRA SOLEMATE MAX NFC Bruksanvisning jabra.com/solematemax 2013 GN Netcom A/S. Alla rättigheter reserverade. Jabra är ett registrerat varumärke som tillhör GN Netcom A/S. Övriga varumärken som nämns

Läs mer

Handi Telefon. Bruksanvisning. För Handi med telefonfunktion. Programversion 3.10.12 eller senare. Rev G

Handi Telefon. Bruksanvisning. För Handi med telefonfunktion. Programversion 3.10.12 eller senare. Rev G Bruksanvisning Handi Telefon För Handi med telefonfunktion Programversion 3.10.12 eller senare Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46

Läs mer

Manual Radio Premium Komplett manual för Scania Radio Premium

Manual Radio Premium Komplett manual för Scania Radio Premium Manual Radio Premium Komplett manual för Scania Radio Premium Manualen är nedladdad från www.scania.com/manuals 1 Knappar och reglage 1. Knapparna och : I radioläge: Automatisk sökning av radiostationer.

Läs mer

Opel Astra Infotainment System

Opel Astra Infotainment System Opel Astra Infotainment System Innehåll Inledning... 4 Radio... 29 CD-spelare... 45 AUX-ingång... 51 USB-port... 53 Digital fotoram... 57 Navigation... 60 Röstigenkänning... 103 Telefon... 118 Alfabetiskt

Läs mer

TomTom Hands-Free Car Kit Referensguide

TomTom Hands-Free Car Kit Referensguide TomTom Hands-Free Car Kit Referensguide Innehåll Översikt 3 Vad finns i kartongen? 4 Vad finns i kartongen?... 4 Komma igång 6 Montera TomTom Hands-Free Car Kit i bilen... 6 Starta TomTom Hands-Free Car

Läs mer

Telia Touchpoint mobil växellösning. Kom igång med appen

Telia Touchpoint mobil växellösning. Kom igång med appen Telia Touchpoint mobil växellösning Kom igång med appen Så här använder du appen Telia Touchpoint Installera appen Börja med att öppna App Store eller Google Play och sök på Touchpoint. Installera appen

Läs mer

Firmware uppdatering för iphone med Lightning-kontakt kompatibel med AppRadio Mode

Firmware uppdatering för iphone med Lightning-kontakt kompatibel med AppRadio Mode Firmware uppdatering för iphone med Lightning-kontakt kompatibel med AppRadio Mode Uppdateringsinstruktioner för navigeringsmodeller: AVIC-F40BT, AVIC-F940BT, AVIC-F840BT och AVIC-F8430BT som har uppgraderats

Läs mer

A WORLD OF LISTENING DPR-2. FM RDS/DAB Digital Radio. - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången -

A WORLD OF LISTENING DPR-2. FM RDS/DAB Digital Radio. - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången - A WORLD OF LISTENING DPR-2 FM RDS/DAB Digital Radio - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången - Innehåll Knappar & exteriör 1 Återställa radion 8 Batteridrift 2 Hörlursuttag 8

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

Så funkar det. Inspelningsbar HD-Box

Så funkar det. Inspelningsbar HD-Box Så funkar det. Inspelningsbar HD-Box I den här foldern hittar du allt du behöver veta om din inspelningsbara HD-box. Boxen kan spela in upp till fyra program samtidigt som du tittar på TV. Och självklart

Läs mer

Innehåll Minimum systemkrav... 2 Tangentbord... 3 Paketet inkluderar... 3 Anslut spelaren till datorn... 4 Power På & Av... 4 Menyikoner...

Innehåll Minimum systemkrav... 2 Tangentbord... 3 Paketet inkluderar... 3 Anslut spelaren till datorn... 4 Power På & Av... 4 Menyikoner... User Guide V1.1 Innehåll Minimum systemkrav... 2 Tangentbord... 3 Paketet inkluderar... 3 Anslut spelaren till datorn... 4 Power På & Av... 4 Menyikoner... 4 Basdrift av spelaren... 5 Video... 8 FM Tuner...

Läs mer

Kortfattad användarhandbok

Kortfattad användarhandbok Kortfattad användarhandbok TANDBERG MXP-system - Svenska Programvaruversion F1 D13624.04 June 2006 Detta dokument får inte kopieras vare sig i sin helhet eller i utdrag utan skriftligt godkännande från:

Läs mer

Användarhandbok för trådlös bilenhet (CK-1W) 9355972 Utgåva 2

Användarhandbok för trådlös bilenhet (CK-1W) 9355972 Utgåva 2 Användarhandbok för trådlös bilenhet (CK-1W) 9355972 Utgåva 2 TYPGODKÄNNANDE NOKIA CORPORATION tar fullt ansvar för att produkten CK-1W uppfyller föreskrifterna i följande direktiv: 1999/5/EC. Typgodkännandet

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A. Bruksanvisning RCR-3

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A. Bruksanvisning RCR-3 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A Bruksanvisning S RCR-3 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

POWERED WOOFER BLUETOOTH SYSTEM. Svensk Instruktions Manual AVIN R2

POWERED WOOFER BLUETOOTH SYSTEM. Svensk Instruktions Manual AVIN R2 POWERED WOOFER BLUETOOTH SYSTEM Svensk Instruktions Manual AVIN R2 Läs igenom hela denna manual innan du påbörjar användning. Spara manualen för framtida bruk. När du läst igenom detta material, önskar

Läs mer

Blackstar KTL-2002C. Delar & Komponenter MANUAL SVENSKA

Blackstar KTL-2002C. Delar & Komponenter MANUAL SVENSKA Blackstar KTL-2002C MANUAL SVENSKA Teknikmagasinet Sweden AB, Box 637, 175 27 Järfälla - Tel: 08-4451030 Delar & Komponenter 1. Linje uttag 2. Finns ej på den Europeiska modellen 3. Uttag för 9V Adapter

Läs mer

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA. Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas.

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA.  Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE www.denver-electronics.com Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. SVENSKA 1 2 3 4 5 USB RESET DC 1. Ström Tryck för att slå på eller av

Läs mer

Diktera meddelanden. Bra att veta bruksanvisning för Porsche Connect

Diktera meddelanden. Bra att veta bruksanvisning för Porsche Connect Bra att veta bruksanvisning för Porsche Connect 2 7/16 Porsche, Porsches vapen, Panamera, Cayenne, Macan, 911, 718, PCCB, PCM, PDK, PSM, PTM, Tequipment och andra märken är registrerade varumärken som

Läs mer

OPEL Insignia Handbok för infotainmentsystem

OPEL Insignia Handbok för infotainmentsystem OPEL Insignia Handbok för infotainmentsystem Innehåll Touch R700 / Navi 900... 5 R300 Color / R400 Color... 99 Touch R700 / Navi 900 Inledning... 6 Grundläggande funktion... 14 Radio... 44 CD-spelare...

Läs mer

Philips GoGear ljudspelare SV SA1MXX02B SA1MXX02K SA1MXX02KN SA1MXX02W SA1MXX04W SA1MXX04WS SA1MXX04KN SA1MXX04P SA1MXX08K.

Philips GoGear ljudspelare SV SA1MXX02B SA1MXX02K SA1MXX02KN SA1MXX02W SA1MXX04W SA1MXX04WS SA1MXX04KN SA1MXX04P SA1MXX08K. Philips GoGear ljudspelare SV SA1MXX02B SA1MXX02K SA1MXX02KN SA1MXX02W SA1MXX04B SA1MXX04K SA1MXX04KN SA1MXX04P SA1MXX04W SA1MXX04WS SA1MXX08K Snabbstartguide Komma igång Översikt över huvudmenyn Meny

Läs mer

Calisto P240. USB-telefonlur ANVÄNDARHANDBOK

Calisto P240. USB-telefonlur ANVÄNDARHANDBOK Calisto P240 USB-telefonlur ANVÄNDARHANDBOK Välkommen Grattis till valet av din nya Plantronics-produkt. I den här användarhandboken finns anvisningar om hur du ställer in och använder Plantronics Calisto

Läs mer

Komma igång. 1. Översikt

Komma igång. 1. Översikt Komma igång 1. Översikt 1 2 3 4 5 6 7 9 10 11 12 13 14 15 16 8 På/av NEXT PAGE PREV PAGE Enter Zoom-knapp Meny Riktningsknappa r Musik BACK VOL+ VOL- Uttag för micro SD-kort mini USB-port Stäng av/sätt

Läs mer

ENDURO BC101-1 Ref: BC101-UM-TKI-0415-Rev.A.

ENDURO BC101-1 Ref: BC101-UM-TKI-0415-Rev.A. ENDURO BC101-1 Förpackningens innehåll 1 2 3 ENDURO BC101-2 Montering och inkoppling Fig.1 Fig.2 ENDURO BC101-3 Användning av appen Fig.3 J H H G G C C D D B B M N O L K I A E F ENDURO BC101-4 Användning

Läs mer

BeoSound 3000. Handbok

BeoSound 3000. Handbok BeoSound 3000 Handbok BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Handbokens innehåll 3 Du har två guider till din hjälp när du ska lära dig om Bang & Olufsen-produkten. Handboken Referensboken Handboken

Läs mer

Smart Access Användning

Smart Access Användning Smart Access Användning A. Villkor... 2 1. Kompatibilitet med smartphone... 2 2. Val av kabel... 2 a. Apple-enheter (iphone 4/4s)... 2 b. Apple-enheter (iphone 5/5c/5s)... 2 c. Android-enheter med MHL-kontakt...

Läs mer

Hörselskydd

Hörselskydd Bruksanvisning Art. 9055887 Hörselskydd POP@Work Hörselskydd - Art. 9055887 Beskrivelse: Modellen pop@work är ett hörselskydd som kan motta DAB, DAB+, FMradio, den har Bluetooth och mikrofon. Med LCD-skärm,

Läs mer