Opel Ampera Infotainment System

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Opel Ampera Infotainment System"

Transkript

1 Opel Ampera Infotainment System

2

3 Innehåll Inledning... 4 Radio Ljudspelare Navigation Röstigenkänning Telefon Alfabetiskt register... 96

4 4 Inledning Inledning Introduktion... 4 Stöldskydd... 4 Översikt... 4 Översikt över kontrollelementen..13 Introduktion Informationen i denna handbok kompletterar instruktionsboken. Denna handbok beskriver funktioner som kan eller inte kan finnas i din speciella bil antingen på grund av att de är tillval som du inte har köpt eller på grund av som har gjorts efter att denna handbok har gått i tryck. Se efter i köpekontrakten som berör din speciella bil för att fastställa vilka funktioner som finns i din bil. Vissa beskrivningar, inklusive dem för display- och menyfunktioner, gäller kanske inte för din bil beroende på modellvariant, landsspecifikationer, särskild utrustning eller särskilda tillbehör. I denna handbok visas vänsterstyrda fordon. Bilar med ratten på höger sida fungerar på samma sätt. Förvara handboken tillsammans med instruktionsboken i bilen så att den finns på plats när den behövs. Om bilen säljs vidare, lämna denna handbok kvar i bilen. Stöldskydd Stöldskyddsfunktionens princip är att det överför en del av chassinumret (VIN) till infotainmentsystemet. Infotainmentsystemet fungerar inte om det stjäls eller flyttas över till en annan bil. Översikt Översikt (med navigation) Läs igenom denna handbok noggrant för att bekanta dig med navigeringssystemets användning. Navigeringssystemet omfattar navigation och ljudfunktioner.

5 Inledning 5 9 Varning Användning av navigationssystemet fråntar inte föraren ansvaret för att upprätthålla en korrekt, påpasslig attityd i trafiken. Gällande trafikregler ska alltid följas. Inmatning (t.ex. av adresser) ska endast göras när bilen står stilla. Om en navigeringsanvisning strider mot trafikreglerna är det alltid trafikreglerna som gäller. Det är viktigt att du håller uppsikt över vägen och koncentrerar dig på körningen för att du ska köra säkert. Navigeringssystemet har inbyggda funktioner som är avsedda att hjälpa till med detta genom att vissa funktioner inaktiveras under körning. En gråfärgad funktion är låst när bilen är i rörelse. Alla funktioner är tillgängliga när bilen står parkerad. Gör följande innan du kör: Bekanta dig med navigeringssystemets användning, knappar på frontplattan och de taktila skärmknapparna. Ställ in ljudet genom att förinställa favoritstationer, toninställningen och högtalarnas inställning. Ställ in navigationsfunktionerna, som t.ex. att ange en adress eller ett förinställt mål. Ställ in telefonnummer i förväg så att de enkelt kan ringas upp med ett enkelt knapptryck eller ett enda röstkommando på navigeringssystem försedda med telefonmöjlighet. 9 Varning Infotainmentsystemet måste användas för att bilen alltid ska kunna köras säkert. Om du är osäker på ifall det är igång stannar du och provar infotainmentsystemet medan bilen står stilla. Använd navigeringssystemet för att: Planera en rutt. Välj ett mål med hjälp av olika metoder och alternativ. Följ rutt- och kartguidning, turn-byturn, med röstpromptar endast om det är tillåtet av trafiklagar, kontroller och förutsättningar. Ta emot RDS sändningsmeddelanden. 9 Varning I vissa områden är enkelriktade gator och andra gator och infarter (t.ex. gågator) där du inte får svänga in inte markerade på kartan. I sådana områden ger infotainmentsystemet en varning som du måste acceptera. Då måste du vara särskilt uppmärksam på enkelriktade gator, vägar och infarter där du inte får köra in.

6 6 Inledning Var alltid uppmärksam och följ trafikregler, förordningar och instruktioner oberoende av guidningen från navigeringssystemet. Eftersom navigeringssystemet använder vägkartsinformation som inte omfattar alla trafikrestriktioner eller de senaste vägomläggningarna, kan det föreslå att du ska använda en väg som nu är stängd för ombyggnad eller att du ska svänga på ett ställe där detta är förbjudet enligt skyltar. Utvärdera alltid om det är säkert och lagligt att följa systemets anvisningar under nuvarande förhållanden. När navigeringssystemet slås på, kan en skärm öppnas med information som måste läsas och bekräftas innan vissa navigationfunktioner kan användas. När startinformationen har bekräftats, kan funktionerna NAV (Navigation) och DEST (Mål) användas. Information kan nu matas in eller raderas och andra funktioner kommas åt. Se instruktioner senare i detta avsnitt. Var 50:e gång som bilen startas och navigeringssystemet slås på, öppnas skärmen Observera!. När du har läst säkerhetsinformationen, välj Ok för att ladda information från kart-dvd:n. Om Ok inte väljs kan alla reglageknappar med undantag av NAV (Navigation) och DEST (Mål) användas. När du ska sätta igång, ställ in dina preferenser eller radera information i navigeringssystemet genom att använda olika alternativ. NAV (navigation) meny Använd navigationsmenyskärmen för att komma åt navigeringssystemets inställningar Tryck på knappen NAV för att visa navigationens kartskärm. Kartan och bilens nuvarande position visas. Tryck på knappen NAV för att växla mellan delad skärm för karta/ljud eller en hel kartbild. Konfig. meny

7 Inledning 7 Tryck på knappen CONFIG för att visa Konfig. meny. Konfig. meny används för att ändra inställningarna för ljud, navigationsdisplay, telefon, bilens konfiguration och tidsfunktionerna. Vrid på knappen TUNE/MENU för att bläddra mellan de tillgängliga inställningsfunktionerna. När önskad funktion visas, tryck på knappen TUNE/ MENU eller tryck på önskad funktion på skärmen för att visa fler alternativ inom denna funktion. Språk För att ändra displayspråket, se "Personalisering av bilen" i bilens instruktionsbok. Bilen stöder engelska, franska, spanska, tyska, italienska, svenska, nederländska, polska, ungerska, tjeckiska, slovakiska, danska, portugisiska, norska, finska och turkiska. Standardspråk är engelska. Omvandling av engelska och metriska enheter För att ändra displayens visning mellan engelska och metriska enheter, se "Förarinformationscentral (DIC)" i bilens instruktionsbok för mera information. Avlägsna personlig information Navigeringssystemet kan registrera och lagra mål och personlig information som namn och adresser. Denna information bör raderas när bilen säljs eller skrotas: Senaste resmål Adressbok,Favoritrutt, Förinställda mål och Hårddisk musikfiler Lagra förinställda radiostationer Upp till 36 förinställda stationer kan lagras. AM och FM kan blandas. Så här lagras förinställda: 1. Tryck på VOL/m för att slå på systemet. Om du tittar på en kartskärm, tryck på knappen RADIO BAND. 2. Välj bandet. 3. Sök eller ställ in önskad station för att välja den. 4. Håll en av skärmknapparna för förinställning intryckt längre än två sekunder. 5. Upprepa stegen för varje förinställning. För att ändra antalet förinställda sidor, se "Förinställningar blandade band" under AM-FM-radio Mata in en adress och intressant plats och lagra förinställda mål Bilen måste vara i läge P (parkering) för att dessa funktioner ska kunna utföras. Ange en adress För att lättare hitta en stad eller ett gatunamn: Mata in gatunamnet först i stället för stadsnamnet eller vice versa. Mata in fler tecken eller minska antalet tecken för att minska eller utöka tillgängliga alternativ.

8 8 Inledning Ange ett mål genom att mata in ett gatunamn: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på knappen Adressinmatning på pekskärmen. 3. Välj fältet med gatunamn. Ange gatunamnet. Mata inte in information om riktning eller gatutyp. Använd T skärmknappen för mellanslag mellan gatu- och stadsnamnen. Radera felaktiga tecken med backstegstangenten _ (skärmknapp). En lista visas om fyra namn eller färre är tillgängliga. Om det finns flera än fyra, finns en urvalssida med ett antal tillgängliga gator. Tryck på knappen Lista för att betrakta listan och välja gatan. 4. Tryck på landets namnfält på pekskärmen för att ändra det. Det senaste landets namn hämtas automatiskt. 5. Välj staden ur listan eller mata in stadens namn. 6. Ange husnumret. Detta fält väljs automatiskt. 7. Tryck på skärmknappen Ok. På adressinformationsskärmen visas den inmatade adressen. 8. Tryck på skärmknappen Starta om den är korrekt. Rutten beräknas. 9. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. Systemet markerar rutten. 10. Tryck på skärmknappen Starta så beräknas rutten. Se "Angiven adress" under Mål Ange ett särskilt resmål Ange ett mål genom att mata in en intressant plats (POI): 1. Tryck på VOL/m för att slå på systemet. 2. En varning kan visas. Tryck på Ok för att fortsätta. 3. Tryck på knappen DEST. 4. Tryck på skärmknappen Points Of Interest (POI). 5. Ange en bestämd titel på den intressanta platsen i rutan för den intressanta platsens namn. Om fyra eller färre namn finns visas en lista. Om det finns flera än fyra, finns en urvalssida med en siffra som representerar antalet tillgängliga namn på intressanta platser. Tryck på knappen Lista för att visa listan. Välj intressant plats. 6. Tryck på skärmknappen Starta. Systemet beräknar rutten. 7. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. Systemet markerar rutten. 8. Tryck på skärmknappen Starta. Rutten är nu klar och kan startas. Se Mål 3 63 för mera information om hur man anger en intressant plats (POI). Lagra förinställda mål 1. Tryck på VOL/m för att slå på systemet. 2. Om en varning visas, tryck på skärmknappen Ok för att fortsätta. 3. Tryck på knappen DEST.

9 Inledning 9 4. Mata in ett mål. Se Mål 3 63 för information om hur man anger ett mål. 5. Tryck på Spara på kartskärmen för att lägga till det aktuella slutmålet i adressboken. 6. Tryck på skärmknappen Ändra och tryck sedan på fältet Ändra namn på skärmen. Ett bokstavstangentbord visas. Ange namnet. 7. Håll en av skärmknapparna längst ner på skärmen intryckt tills texten i knappen ändras. Adressbokspostens namn visas i denna skärmknapp för förinställt mål och kan nu väljas på skärmen Ange resmål. Se "Använda lagrade förinställda mål", som följer i detta avsnitt, för att välja det som ett mål. Se "Förinställt mål" under Mål Använda lagrade förinställda mål Dessa mål kan väljas även under körning. 1. Tryck på VOL/m för att slå på systemet. 2. En varning kan visas. Tryck på skärmknappen Ok för att fortsätta. 3. Tryck på knappen DEST. 4. Tryck på en av skärmknapparna för tillgängliga förinställda mål. Systemet beräknar rutten. 5. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. Systemet markerar rutten. 6. Tryck på skärmknappen Starta. Rutten är nu klar och kan startas. Se "Förinställt mål" under Mål Avsluta guidning Guidningen avbryts vid slutmålet. Gör så här för att upphäva guidningen före ankomst till slutmålet: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Avbryt vägledning. 3. Tryck på skärmknappen Ja för att bekräfta annulleringen. Röstguidning Volymen på röstguidningspromptarna ställs in så här: 1. Tryck på knappen CONFIG för att komma till menyfunktionerna. Vrid knappen TUNE/MENU tills Nav visas. Tryck på knappen TUNE/ MENU för att välja Nav eller tryck på skärmknappen Nav för att visa fler alternativ inom denna funktion. 2. Tryck på Röstfunktioner. 3. Tryck på Röstvolym. 4. Tryck på skärmknapparna + eller - för att höja eller sänka volymen på röstpromptarna. Se Användning av navigeringssystemet Rengöring av display Observera! Att använda slipande rengöringsmedel vid rengöring av glasytor kan ge repor i glaset. För att rengöra glaset ska endast en mjuk duk användas, spreja inte heller rengöringmedel direkt på systemet.

10 10 Inledning Torka inte av mittkonsolen med en lättflyktig vätska som thinner; den kan repa ytan eller avlägsna tecknen på knapparna. Översikt (utan navigation) Det är viktigt att du håller uppsikt över vägen och koncentrerar dig på körningen för att du ska köra säkert. Infotainmentsystemet har inbyggda funktioner som är avsedda att hjälpa till med detta genom att vissa funktioner inaktiveras under körning. En gråfärgad funktion är låst när bilen är i rörelse. Alla funktioner är tillgängliga när bilen står parkerad. Gör följande innan du kör: Bekanta dig med infotainmentsystemets användning, knappar på frontplattan och de taktila skärmknapparna. Ställ in ljudet genom att förinställa favoritstationer, toninställningen och högtalarnas inställning. Ställ in telefonnummer i förväg så att de enkelt kan ringas upp med ett enkelt knapptryck eller ett enda röstkommando på fordon försedda med telefonmöjlighet. 9 Varning Att ta blicken från vägen för länge eller för ofta när navigeringssystemet används kan leda till en kollision och du själv eller andra drabbas av personskador eller dödsfall. Koncentrera dig på körningen och begränsa blickarna på navigationsskärmens kartbild. Använd alltid röstguidning när detta är möjligt. Infotainment reglageknappar Knapparna på frontplattan används för att starta primärfunktioner när infotainmentsystemet används. VOL/m (volym/ström): 1. Tryck för slå på och av systemet. 2. Vrid för att justera volymen. r (Spela/Paus): Tryck på r för att starta, pausa eller fortsätta uppspelningen. Se CD-spelatre 3 29 och MP SOURCE: Tryck för att ändra ljudkälla som AM-FM-radio, CD och AUX. TONE: Tryck för att öppna ljudmenyskärmen för att justera bas, mellanregister och diskant. Se AM/FM-radio Tryck på knappen CONFIG för att öppna Konfig. meny och vrid sedan knappen TUNE/MENU för att bläddra mellan funktionerna. När önskad funktion visas, tryck på knappen TUNE/ MENU för att visa fler alternativ inom denna funktion. INFO (information): Tryck för att bläddra på en ljudinformationsskärm. CONFIG (Konfigurera): Tryck för att ändra funktionerna för radio, display, telefon, bil och tid. ; (startsida): Se "Startsida" nedan. TUNE/MENU: Vrid för att markera en funktion. Tryck för att aktivera den markerade funktionen. Vrid för att välja radiostation manuellt.

11 Inledning 11 ( (telefonmeny): Se Bluetooth BACK: Tryck för att återgå till föregående skärm i en meny. På en sida som öppnas direkt med en frontplatteknapp eller startsidesskärmknapp, tryck 9 för att gå tillbaka till föregående meny. FAV (Favoritsidor 1-6): Tryck för att visa aktuellt sidonummer ovanför de förinställda knapparna. De lagrade stationerna för varje lista visas på de beröringskänsliga förinställningsknapparna längst ner på skärmen. Antalet förinställda FAV-listor kan ändras i Konfig. meny. ] SEEK (Sök nedåt): Tryck för att söka till början på aktuellt eller föregående spår. Om spåret har spelats i mindre än fem sekunder, söker den föregående spår. Om längre än fem sekunder startar det aktuella spåret från början. Tryck och håll fast för snabb returspolning genom ett spår. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Se CD-spelatre 3 29 och MP För AM och FM, tryck för att söka föregående starka station. SEEK [ (Sök uppåt): Tryck för att söka till nästa spår. Tryck och håll fast för snabb framspolning genom ett spår. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Se CDspelatre 3 29 och MP För AM och FM, tryck för att söka nästa starka station. Förvalsknappar (1-6): Förvalsknapparna numrerade ett till sex kan användas för att välja sparade AM- eller FM-stationer. TP (trafikprogram): Tryck för att öppna trafikprogrammet. R (mata ut): Tryck på för att mata ut en skiva från CD-spelaren Skärmknappar Skärmknapparna syns på skärmen och är markerade när en funktion kan användas. Vissa växlingsskärmknappar markeras när de är aktiva och är grå när de är inaktiva. Funktioner på startsidan Flera funktioner är inaktiverade när bilen är i rörelse. Tryck på skärmknappen spelas nu för att visa den aktiva källsidan. Tillgängliga källor är AM, FM, CD, USB/iPod och AUX. Se AM/FM-radio 3 18, CD-spelare 3 29, Tillbehörsutrustning Tryck på knappen Telefon för att visa huvudsidan Telefon. Se Bluetooth 3 84.

12 12 Inledning Tryck på knappen för att Config ska visa huvudsidan Config. På den här skärmen kan du ställa in funktioner som tid och datum, radio, telefon, fordon och visning. Tryck på knappen Tone för att visa huvudsidan Tone. Ställ in ton och högtalare genom att trycka på skärmknapparna för att ändra ljudnivåerna för diskant, mellanregister, bas, fader och balans. Se AM/FM-radio Tryck på FM-skärmknappen för att visa huvudsidan FM och spela den aktuella eller senast inställda FM-stationen. Se AM/FM-radio Tryck på AM-skärmknappen för att visa huvudsidan AM och spela den aktuella eller senast inställda AM-stationen. Se AM/FM-radio Tryck på CD-skärmknappen för att visa huvudsidan CD och spela det aktuella eller senast spelade CDspåret. Se CD-spelare Tryck på USB-skärmknappen för att visa huvudsidan USB och spela det aktuella eller senast spelade spåret Tryck på skärmknappen AUX för att använda en ansluten tillbehörsenhet. Se Tillbehörsutrustning Tids- och datuminställningar Tryck på skärmknappen Tids- och datuminställningar för att visa menyn för Tids- och datuminställningar. Ställa in tiden: Tryck på upp- eller nedåtpil för att öka eller minska timmar och minuter på klockan. Ställ in datum: Tryck på upp- eller nedåtpil för att öka eller minska värdet för dag. Ställa in tidsformat: Tryck på 12 timmar-skärmknappen för 12-timmarsklocka och skärmknappen 24 timmar för 24-timmarsklocka. Ställ in datumformat: Beroende på region kan följande datumformat vara tillgängliga: MM/DD/ ÅÅÅÅ, DD.MM.ÅÅÅÅ eller ÅÅÅÅ/ MM/DD. Visa digital klocka: Tryck på Skärm för att ställa in klockan på skärmen På eller Av. Radioinställning Tryck på knappen för Config på startsidan eller CONFIG-knappen på frontpanelen för att öppna menyalternativen. Vrid på TUNE/MENU-knappen eller peka och dra bläddringslisten för att bläddra mellan alternativen. Tryck på knappen TUNE/MENU eller tryck på Radioinställning för att visa radioinställningsmenyn. Tryck på den här funktionen för att ändra vilken radioinformation som visas, förvalssidor och Radioinställning. Radioinställning är: Fartkompenserad volym: Välj Av, Låg, Medium eller Hög känslighet för att automatiskt ställa in volymen för att minimera effekterna av oönskat bakgrundsljud som kan uppstå genom förändring av vägbeläggning, hastigheter eller öppna fönster. Denna funktion arbetar bäst på lägre volyminställningar där bakgrundsljudet normalt sett är högre än ljudsystemets volym.

13 Inledning 13 Grundvolym vid start: Tryck för att ställa in den maximala volymnivån som ska användas vid start även om en högre volym var inställd när radion stängdes av. Radiofavoriter: Tryck för att välja Antal radio FAV-sidor som ska användas i systemet. Telefoninställningar Se Bluetooth Fordonsinställningar Se "Personliga inställningar" i bilens instruktionsbok för mer information. Visningsinställningar Tryck på Config-knappen på startsidan eller CONFIG-knappen på frontpanelen och välj Displayinställning i listan. Följande alternativ kan visas: Skärmalternativ: Tryck för att ändra skärmbakgrunden. Automatisk-inställningen justerar skärmens bakgrund automatiskt beroende på ytterbelysningens förhållanden. För att ändra displayens generella ljusstyrkeinställning, använd instrumentpanelens belysningsreglage för innerbelysningen. Språk Bilen stöder följande språk: Engelska Spanska Franska Tyska Italienska Svenska Nederländska Polska Ungerska Tjeckiska Slovakiska Danska Portugisiska Norska Finska Turkiska Vrid TUNE/MENU för att markera språket. Tryck på TUNE/MENU för att ändra displayspråket. Standardspråk är engelska. För att ändra displayspråket, se "Personliga inställningar" i bilens instruktionsbok. Omvandling av engelska och metriska enheter För att ändra displayens visning mellan engelska och metriska enheter, se "Förarinformationscentral (DIC)" i bilens instruktionsbok för mera information. Översikt över kontrollelementen Översikt över kontrollelementen (med navigation) Se "Navigeringsknappar" under Använda navigeringssystemet 3 51 för mera information.

14 14 Inledning Översikt över kontrollelementen

15 Inledning 15 A. RADIO BAND (AM eller FM) B. HDD/DVD/AUX (källa)...18 C. FAV (Favoriter)...18 D. TUNE/MENU E. 9BACK F. TONE G. CONFIG (Konfigurera)...73 H. ]SEEK eller SEEK[ I. :(Telefon/Stumkoppla)...84 J. TP (Trafikprogram) K. DEL (Radera)...39 L. orec M. r (Spela/Paus) N. VOL/m (Volym/Ström)...18 O. INFO (Information)...51 P. DEST (Mål)...51 Q. NAV (Navigation)...51 R. RPT (Upprepa) S. AS 1 2 (Autospara) T. R (Mata ut) Översikt över kontrollelementen (utan navigation) Översikt över infotainmentsystemet Fordonets infotainmentsystem styrs med TUNE/MENU-ratten, förvalsknapparna och andra knappar på frontpanelen. Knappen TUNE/MENU kan vridas och sedan tryckas in för att aktivera någon av de markerade skärmfunktionerna. Förinställningsknapparna kan trycks in för val av den skärmknappsfunktion som visas på displayen.

16 16 Inledning

17 Inledning 17 A. ; (Hemsida)... 4 B. SOURCE C. ( (Telefon) D. TUNE/MENU E. 9BACK F. TONE G. CONFIG H. R (Mata ut) I. FAV (Favoriter)...18 J. AS K. INFO (Information)...18 L. VOL/m (Volym/Ström)...18 M. r (Spela/Paus) N. TP (Trafikprogram) O. : (Stumkoppla)... 4 P. ]SEEK eller SEEK[ Fjärrkontroll på ratten Har bilen rattreglage för ljudinställning, kan några ljudinställningar göras på ratten. 3 (Tryck för att tala): I bilar med Bluetooth eller navigeringssystem, tryck för att växelverka med dessa system. Se Bluetooth 3 84 för mera information. 4 (Avsluta samtal/stumkoppla): Tryck för att tysta ned enbart bilens högtalare. Tryck igen för att koppla in ljudet. I bilar med Bluetooth-system, tryck för att avvisa ett inkommande samtal eller för att avsluta nuvarande samtal. d SRCc (Vridreglage): tryck på d eller c för att välja ett radioband eller ljudkälla. Vrid d eller c för att välja nästa eller föregående favoritradiostation, CDspår, DVD-spår/kapitel eller MP3- spår. Tryck på SRC för att växla mellan radio och CD eller DVD. + X (Volym): Tryck på + för att öka volymen. Tryck på - för att sänka volymen.

18 18 Radio Radio AM-FM-radio Radiomottagning Multibandsantenn AM-FM-radio AM-FM-radio (med navigation) Spela radion Ljudkälla meny VOL/m (volym/ström): 1. Tryck för att slå på eller av radion. 2. Vrid för att öka eller minska volymen. Volymen justeras för den aktuella ljudkällan, aktiv röstguidning för navigationen, röstpromptar eller ljudsignaler. Volymen kan också regleras med rattreglagen. Se rattreglage 3 13 för mera information. TUNE/MENU: Vrid på denna ratt för att ändra radiostationen. Se "Söka en station" som följer för mera information. RADIO/BAND: Tryck för att välja AM, FM eller DAB (digital ljudsändning). Ljudkällan kan också ändras med rattreglagen. Se rattreglage 3 13 för mera information. HDD/DVD/AUX: Tryck tills önskad källa väljs. TP (Trafikprogram): Tryck på TP för att ändra inställningen av trafikmeddelanden via radion. Om ljudkällan är på medan du betraktar en kartskärm, visas en knapp med källindikering längst upp på kartskärmen. Tryck på källvisningsknappen för att öppna skärmen för den aktuella ljudkällan. Displayen visar en delad

19 Radio 19 skärm med ljudkällans skärm till vänster och kart- eller guidningsskärmen till höger. Tryck på Kartvyskärmknappen för att lämna läget med delad skärm. Navigationsljudsystem Ljudinställningar-meny Tryck på knappen TONE för att komma åt Ljudinställningar-menyn. Använd Ljudinställningar-menyn för att ställa in följande funktioner: Inställning av tonen Högtalarinställning Inställning av tonen Inställning av tonen med Ljudinställningar-menyn: Bas: Tryck på + eller för att ändra nivån. Mellan (mellanregister): Tryck på + eller för att ändra nivån. Diskant: Tryck på + eller för att ändra nivån. Högtalarinställning Inställning av högtalarbalansen med Ljudinställningar-menyn: Håll ] intryckt för att få mera ljud från de vänstra högtalarna eller [ för mera ljud från de högra högtalarna. Mittpositionen balanserar ljudet mellan de vänstra och högra högtalarna. För att justera högtalarnas borttoning (fade). Håll { intryckt för att få mera ljud från de främre högtalarna och } för mera ljud från de bakre högtalarna. Mittpositionen balanserar ljudet mellan de främre och bakre högtalarna. EQ-inställningar EQ-inställningar (Utjämning): EQ-inställningarna väljs i menyn Ljudinställningar. Om bilen är utrustad med ljudsystemet Bose Energy Efficient Series, kan man med EQ välja mellan inställningarna Manuell eller Prat. Radio-meny Menyn Radio kan öppnas på två sätt: Tryck på CONFIG och tryck sedan på Radio-skärmknappen.

20 20 Radio Vrid knappen TUNE/MENU tills Radio visas. Tryck på knappen TUNE/MENU för att välja Radio eller tryck på skärmknappen Radio för att visa fler alternativ inom denna funktion. Ljudsignalsalternativ Denna meny medger ändringar av ljudsignalfunktionerna. Ljudsignalsalternativ används för att hälsa föraren välkommen till bilen samt att indikera när bilen är körklar. Ljudsignalens volym: Tryck på skärmknapparna + eller för attställa in ljudsignalvolymerna. Ljudsignalens volym har en minimivolym. Ett popupfönster"gräns nådd" visas när volymen har ställts in på en nivå som är lägre än minsta volym. Tryck på skärmknappen Ljudsignalens volym för att höra vald ljudnivå. Ljudsignaler kan också ändras genom inställning med knappen TUNE/MENU. Ljudsignaler: Tryck för att slå på eller av Ljudsignaler. En förbockning indikerar att Ljudsignaler är på. Fartkompenserad volym Välj Av, Låg, Medium eller Hög känslighet för att automatiskt ställa in volymen för att minimera effekterna av oönskat bakgrundsljud som kan uppstå genom förändring av vägbeläggning, hastigheter eller öppna fönster. Denna funktion arbetar bäst på lägre

21 Radio 21 volyminställningar där bakgrundsljudet normalt sett är högre än ljudsystemets volym. Antal radio FAV-sidor Ändra antalet förinställda sidor med blandade band med hjälp av knappen FAV. Tryck på 1 till 6 för att välja antalet förinställda listor. Välj kategorin som t.ex. Spellista, Artist, Album och Genre som ska användas som favoritkategori under HDD-läget. DivX VOD 1. Tryck på knappen DivX(R) VOD för att visa menyn DivX(R) video på beställning (On Demand). RDS-alternativ HDD FAV-lägen 2. Tryck på knappen Registreringskod för att visa Registreringskodinformationen. 3. Tryck på Avaktiveringsalternativ för att avregistrera den här enheten. Väljer RDS-alternativ för FM-mottagaren. Söka en station För att välja bandet, se "Ljudkälla meny" i detta avsnitt. Vrid på ratten TUNE/MENU för att söka en radiostation. För att välja en förinställd station, tryck på motsvarande förinställningsknapp. Se "Förinställningar blandade band" som följer för mera information. Söka en station Tryck på ] SEEK eller SEEK [ för att söka en station.

22 22 Radio Sökning i lista med lokal stationer För att hitta en lista med lokala stationer i nuvarande band, tryck på TUNE/MENU. Radion gör en sökning efter tillgängliga stationer. Förinställningar blandade band Upp till 36 förinställda stationer kan lagras. På varje sida kan sex sparade stationer lagras. Förinställningarna på en sida kan vara från olika radioband. Bläddra från sida till sida genom att trycka på knappen FAV. Aktuellt sidonummer visas ovanför de förinställda knapparna. De lagrade stationerna för varje lista visas på förinställningsknapparna längst ner på skärmen. Antalet förinställda FAV-listor kan ändras. För att lagra en radiostation i en förinställningslista med blandade band: 1. Tryck först på knappen RADIO BAND och sedan på AM, FM eller DAB för att välja önskat band. 2. Ställa in stationen. 3. Tryck på knappen FAV för att bläddra i listan. 4. Håll en av förinställningsknapparna intryckt längre än i två sekunder. Stationsfrekvensen visas på förinställningsknappen längst ner på skärmen. 5. Upprepa stegen för varje förinställning på varje sida. För att hämta en förinställd station från en FAV-sida: 1. Tryck på knappen FAV för att bläddra till sidan. 2. Tryck på förinställningsknappen. Den lagrade förinställda stationen hämtas. Timeshift Timeshift-funktionen börjar automatiskt att spela in ljudet när du lyssnar på radion. Inspelningen medger uppspelning av innehåll som man gått miste om. Timeshift-funktionen lagrar upp till 20 minuters innehåll. Efter 20 minuter tar det bort det äldsta innehållet och fortsätter inspelningen av nytt innehåll. Medan du lyssnar på radion, tryck på r (Spela/Paus) för att sluta lyssna på information genom högtalaren. Under denna paustid, fortsätter timeshift-funktionen att spela in. En statuslist visar inspelningens längd. För att fortsätta att lyssna där avbrottet gjordes, tryck igen på r. Timeshift avslutar inspelningen och raderar bufferten när bilens stängs av eller om stationen eller källan ändras. Innan du stänger av bilen, tryck på r så att timeshift fortsätter att spela in i 20 minuter. Om bilen fortfarande är avstängd efter 20 minuter, slutar

23 Radio 23 systemet att spela in och all information går förlorad. Om 12 V batteriets spänning blir för låg, slutar timeshift inspelningen och all information raderas. Radio Data System (RDS) TP (Trafikprogram): Stationer med radiotjänst för trafikinformation är RDSstationer som sänder trafiknyheter. Koppla till/från radiotjänst för trafikinformation För att koppla till och från infotainmentsystemets standby-funktion för trafikmeddelanden: Tryck på knappen TP. Om radions trafikservice slås på, tänds [TP] på displayen. Endast stationer som stödjer radiotjänsten för trafikinformation kan tas emot. Om den aktuella stationen inte är en station som stödjer radiotjänsten för trafikinformation påbörjas automatiskt en sökning efter nästa station som stödjer tjänsten. Om en radiostation med trafikservice har hittats, tänds [TP] på displayen. Trafikmeddelanden återges med inställd röstvolym genom att knappen CONFIG trycks in och sedan skärmknapparna Nav och Röstfunktioner väljs. Om radions trafikservice slås på, avbryts återgivningen av CD-/DVDskivor och externa källor under tiden som trafikmeddelandet sänds. Endast lyssna på trafikmeddelanden Slå på radions trafikservice och stäng av volymen på infotainmentsystemet helt. EON (enhanced other networks) Med EON kan du lyssna på trafikmeddelanden även om stationen du har ställt in inte har utsändningar med trafikinformation. Om en sådan station är inställd, visas den som TP. Radio Data System (RDS) Radiodatasystem (RDS) är en service från FM-stationerna som hjälper till att hitta önskad station och ge en felfri mottagning. RDS-stationer känns igen på att programmets namn visas i stället för sändningsfrekvensen. Ställa in RDS För att öppna menyn för inställning av RDS: 1. Tryck på knappen CONFIG. 2. Välj Radio och sedan RDSalternativ. Till-/frånkoppling av RDS Ställ RDS på På eller Av. RDS-aktivering ger följande fördelar: På displayen visas programnamnet för den inställda stationen istället för frekvensen.

24 24 Radio Med AF (alternativ frekvens) väljer infotainmentsystemet alltid den sändningsfrekvens som ger bäst mottagning för den inställda stationen. Beroende på vilken station som tas emot, visar infotainmentsystemet radiotext som t.ex. kan innehålla information om det aktuella programmet. Till-/frånkoppling av regionalprogram RDS måste vara aktiverat för regionalprogram. Vissa RDS-stationer sänder på bestämda tider regionalprogram på olika frekvenser. 1. Ställ Regional på På eller Av. Endast alternativa frekvenser (AF) med samma regionala program väljs. 2. Om regionalprogram är frånkopplat väljs alternativa frekvenser för stationerna utan att hänsyn tas till regionalprogrammen. RDS rullande text Vissa RDS-stationer använder raderna för programnamnet på displayen för att ytterligare information. När sådan information sänds är programnamnet dolt. För att blockera visningen av extra information, ställ in stoppa textbläddring på På. DAB Det digitala radiosystemet DAB (digital audio broadcasting) är ett universellt sändningssystem. DAB-stationer visas med programnamnet istället för sändningsfrekvensen. Allmän information Med DAB går det att sända flera radioprogram (tjänster) på en enda frekvens. Förutom digital ljudkvalitet av hög klass kan DAB även sända programrelaterad information och många andra typer av information inklusive rese- och trafikinformation. Så länge som en DAB-mottagare kan ta emot signalen som skickas ut av en radiostation (även om signalen är mycket svag) kan ljud återges. Det finns ingen fading (försvagning av ljudet) som är typiskt för AMeller FM-mottagning; DAB-signalen återges med konstant volym. Om DAB-signalen är för svag för att kunna tolkas av mottagaren avbryts mottagningen helt. Detta kan undvikas genom att man aktiverar Automatisk länkning av ensemble och/eller Automatisk länkning DAB- FM 3. Se "Konfigurera DAB" nedan. Med DAB slipper man störningar som orsakas av stationer som ligger på närliggande frekvenser (vanligt vid AM- och FM-mottagning). Om DAB-signalen studsar mot naturliga hinder eller byggnader ökas mottagningskvaliteten för DAB, till skillnad från AM- och FMbandet där mottagningen försämras betydligt i sådana fall. Ställa in DAB 1. Tryck på knappen CONFIG. 2. Välj Radio och sedan DAB.

25 Radio 25 Följande alternativ finns och kan väljas i konfigureringsmenyn: Automatisk länkning av ensemble: när denna funktion är aktiverad, växlar apparaten över till en annan tjänst hos den aktiva DAB-ensemblen (om sådan finns) när DAB-signalen är för svag för att kunna tolkas av mottagaren. Automatisk länkning DAB-FM: när denna funktion är aktiverad, växlar apparaten över till motsvarande FM-station hos den aktiva DABtjänsten (om sådan finns) när DABsignalen är för svag för att kunna tolkas av mottagaren. Dynamisk audioanpassning: när denna funktion är aktiverad minskas DAB-signalens dynamiska räckvidd. Det innebär att ljudnivån för de starka ljuden minskas, men inte ljudnivån för de svaga ljuden. Därför kan man höja volymen för infotainmentsystemet till en punkt där de svaga ljuden är hörbara utan att de starka ljuden är för starka. Frekvensband: när detta alternativ har valts, kan de DAB frekvensband definieras som ska tas emot av infotainmentsystemet. DAB-meddelanden Utöver sina musikprogram sänder många DAB-stationer olika meddelandekategorier. Radio eller CD/MP3- spelning avbryts när meddelanden är förestående. Välj flera meddelandekategorier samtidigt så här: 1. Välj DAB-meddelanden. 2. Aktivera de önskade meddelandekategorierna. AM-FM-radio (utan navigation) Spela radion Ljudkälla VOL/m (volym/ström): 1. Tryck för att slå på eller av radion. 2. Vrid för att öka eller minska den aktiva källans ljud (dvs. aktiv ljudkälla, aktiv navigering röststyrning, eller trafikmeddelanden). Volymen kan också regleras med rattreglagen. Se Reglage på ratten Öppna radions huvudsida med knappen SOURCE på frontpanelen, skämknappen spelas nu eller en av ljudskärmsknapparna på hemsidan. På ljudhuvudsidan, tryck på knappen källa flera gånger för att visa och bläddra igenom de tillgängliga sidorna (AM, FM, CD, USB/iPod och AUX). Söka en station För att välja bandet, se "Ljudkälla" tidigare i detta avsnitt. Vrid på ratten TUNE/MENU för att söka en radiostation. Välj en förinställd station genom att trycka på FAV-knappen och välja en förinställningsknapp. Söka en station Tryck på t eller v för att söka en station.

26 26 Radio AM 1. Tryck på skärmknappen AM på hemsidan eller välj AM i källfönstret för att visa huvudsidan AM. 2. Gå till AM-skärmen och tryck på skärmknappen Meny för att visa AM-stationerna. 3. Tryck för att välja önskat alternativ. Uppdatera stationslistan genom att peka på Uppdatera. FM 1. Tryck på skärmknappen FM på hemsidan eller välj FM i källfönstret för att visa huvudsidan FM. 2. Gå till FM-skärmen och tryck på skärmknappen Meny för att visa FM-stationerna. 3. Tryck för att välja önskat alternativ. Uppdatera stationslistan genom att peka på Uppdatera. Byta källor För att ändra ljudkällorna från någon av ljudhuvudsidorna (AM, FM, CD, USB/iPod eller AUX), tryck på SOURCE-knappen på frontpanelen eller Source-skärmknappen för att visa ett popup-fönster med tillgängliga ljudkällor. Peka och dra eller tryck på SOURCE-knappen på frontpanelen flera gånger för att ändra önskad källa. Lagra förinställda radiostationer Det finns olika sätt att spara förinställningar. Upp till 36 förinställda stationer kan lagras. AM och FM kan blandas. 1. Gå till AM- eller FM-huvudsidan, tryck och håll in en av förinställningsknapparna längst ner på skärmen. Efter några sekunder hörs ett pip och den nya förinställningsinformationen visas på den skärmknappen. 2. Tryck och håll en förinställningsknapp för att spara den station som är aktuell för tillfället. Efter några sekunder hörs ett pip och den nya förinställningsinformationen visas i ett litet popup-fönster längst ner på skärmen. 3. Upprepa stegen för varje förinställning. För att ändra antalet förinställda sidor, se "Förinställningar för blandade frekvensband" nedan för mer information. Hämta en förinställd station Om du vill hämta en förinställd station på en FAV-sida, gör följande: Tryck på FAV-knappen på frontpanelen för att visa FAV-popup-fönstret. Välj önskad förinställning i fönstret. Tryck på FAV-skärmknappen i det översta fältet för att visa förinställningsfönstret som öppnas längst ner på sidan. Tryck på en av förinställningsknapparna för att gå till den valda förinställningsstationen. På huvudsidan AM eller FM, tryck på en av förinställningsknapparna för att gå till vald förinställd station. Förinställningar blandade band På varje sida kan sex sparade stationer lagras. Förinställningarna på en sida kan vara från olika radioband.

27 Radio 27 Bläddra genom sidorna genom att trycka på FAV-knappen på frontpanelen eller FAV-skärmknappen i det övre fältet. Aktuellt sidonummer visas ovanför de förinställda knapparna. De lagrade stationerna för varje FAVsida visas på förinställningsknapparna längst ner på skärmen. Hur många FAV-sidor som visas kan ändras i Radioinställning i Konfig. meny. Digital Audio Broadcasting (DAB) DAB finns på vissa stationer och indikeras när stationsnamnet visas och inte frekvensen. Trafikprogram (TP) Stationer med trafikprogram är RDSstationer som sänder trafiknyheter. För åtkomst, tryck på TP-knappen. Radiomottagning Frekvensstörningar och brus kan uppträda under normal radiomottagning om enheter som mobiltelefonladdare, komforttillbehör i bilen och externa elektronikenheter ansluts till tillbehörsuttaget. Om frekvensstörningar och brus uppträder, koppla bort enheten från tillbehörsuttaget. FM FM-signaler har endast en räckvidd av 10 till 40 miles. Trots att radion har en inbyggd elektronisk krets som automatiskt strävar efter att minska störningar, kan något brus uppstå speciellt i närheten av höga byggnader eller kullar, vilket får ljudet att komma och gå. FM-signaler har endast en räckvidd av 16 till 65 km. Trots att radion har en inbyggd elektronisk krets som automatiskt strävar efter att minska störningar, kan något brus uppstå speciellt i närheten av höga byggnader eller kullar, vilket får ljudet att komma och gå. AM Räckvidden för de flesta AM-stationer är större än för FM-stationer, speciellt nattetid. Den längre räckvidden kan ge upphov till att stationsfrekvenser stör varandra. Brus kan uppstå när väderfenomen som stormar eller kraftledningar stör radiomottagningen. När detta förekommer, försök att minska diskanten på radion. Användning av mobiltelefon Användning av mobiltelefoner kan störa bilradion. Multibandsantenn Multibandsantennen är monterad på biltaket. Antennen används till AM/ FM-radio och GPS (Global positioning system); om bilen är utrustad med dessa funktioner. Se till att antennen går fri från hinder för bästa mottagning. Om bilen har en taklucka och denna är öppnad, kan det inverka på prestandan hos AM-FM-radion och GPS-mottagaren.

28 28 Radio Variabelt antennsystem FM-antennen är ett dolt, självinställande system. Den optimerar FM-signalerna i förhållande till fordonets position och radiostationskällan. Inget underhåll eller justeringar behövs.

29 Ljudspelare 29 Ljudspelare CD-spelare CD/DVD-spelare MP Hårddiskenhet Tillbehörsutrustning CD-spelare Spelaren kan användas till CD- och MP3-skivor. Slå på tändningen och skjut in en CDskiva i öppningen, med etiketten vänd uppåt. Spelaren drar in den och börjar spela. Bilen måste vara i läge P (parkering) för att en video ska visas. Systemet klarar av att spela: De flesta ljud-cd-skivor CD-R CD-RW MP3 eller oskyddade WMA-format Vid uppspelning av kompatibla inspelningsbara skivor, kan tonkvaliteten försämras på grund av skivans kvalitet, inspelningsmetoden, kvaliteten på den musik eller video som har spelats in eller det sätt på vilket skivan har hanterats. För att undvika skador på CD-spelaren: Använd inte repade eller skadade skivor. Klistra inte fast etiketter på skivan. Etiketter kan fastna i spelaren. Skjut endast in en skiva i taget. Håll öppningen fri från främmande material, vätskor och skräp. Om en beskrivning behöver göras, försök att göra detta på skivans ovansida med en filtpenna. Skjuta in och mata ut skivor Så skjuts skivan in: 1. Slå på tändningen. 2. Skjut in en skiva i öppningen. Spelaren dra in den resten av vägen. Om skivan är skadad eller felaktigt laddad, uppstår ett fel och skivan matas ut. När skivan väl har laddats spelas den upp automatiskt.

30 30 Ljudspelare Tryck på R för att mata ut en skiva från CD-spelaren. Om skivan inte tas bort inom en kort tidsperiod dras den automatiskt tillbaka in i spelaren. Spela en ljud-cd 1. Tryck på skärmknappen CD på hemsidan eller välj CD i källfönstret för att visa huvudsidan CD. 2. Gå till CD-skärmen och tryck på skärmknappen Meny för att visa menyalternativen. 3. Tryck för att välja önskat alternativ. På huvudsidan CD visas ett spårnummer i början av varje spår. Låt, artist och albuminformation visas om informationen är känd. Använd följande reglage för att spela skivan: r (Spela/Paus): Tryck för att starta, pausa eller fortsätta uppspelningen. ]SEEK (Sök nedåt): Tryck för att söka till början på aktuellt eller föregående spår. Om spåret har spelats i mindre än fem sekunder, söker den föregående spår. Om längre än fem sekunder startar det aktuella spåret från början. Tryck och håll fast för snabb returspolning genom ett spår. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. ]SEEK (Sök uppåt): [ Tryck för att söka till nästa spår. Tryck och håll fast för snabb framspolning genom ett spår. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. TUNE/MENU: Vrid åt höger eller vänster för att välja nästa eller föregående spår. Tryck på denna knapp för att välja listan. Om ett spår väljs i menyn spelar systemet spåret och återgår till CD-skärmen. Felmeddelanden Om Skivläsningsfel visas och/eller skivan matas ut kan det bero på ett av följande skäl: Skivans format är ogiltigt eller okänt. Skivan är inte från korrekt region. Skivan är mycket varm. Försök skivan igen när temperaturen blivit normal. Vägen är mycket ojämn. Försök skivan igen när vägen är jämnare. Skivan är smutsig, repad, våt eller vänd upp och ned. Luften är mycket fuktig. Försök skivan senare igen. Det har uppstått ett problem när skivan brändes. Etiketten har fastnat i cd-spelaren. Om CD:n inte spelas upp korrekt av något annat skäl, försök en cd som du vet är bra. Om något av felen fortsätter, kontakta din återförsäljare. CD/DVD-spelare CD/DVD-spelare (med navigation) Spelaren kan användas för CD-, MP3- och DVD-ljudskivor och som DVD videospelare.

31 Ljudspelare 31 Slå på tändningen och skjut in en CD-/DVD-skiva i öppningen, med etiketten vänd uppåt. Spelaren drar in den och börjar spela. Under uppspelningen, står navigationssystemet till förfogande. Bilen måste vara i läge P (parkering) för att en video ska visas. DVD-spelaren är endast kompatibel med DVD-skivor för motsvarande regionskod som finns tryckt på höljet till de flesta DVD-skivor. Systemet klarar av att spela: De flesta ljud-cd-skivor CD-R CD-RW MP3 eller oskyddade WMA-format DVD-video DVD-ljud DVD-R/RW DVD+R/RW Vid uppspelning av kompatibla inspelningsbara skivor, kan tonkvaliteten försämras på grund av skivans kvalitet, inspelningsmetoden, kvaliteten på den musik eller video som har spelats in eller det sätt på vilket skivan har hanterats. Ökad överhoppning, svårigheter att spela in spår, problem att hitta spår/ kapitel och/eller svårigheter att ladda och mata ut. Om dessa problem uppträder, kontrollera om skivan är skadad eller försök med en skiva som du vet är bra. För att undvika skador på DVD-spelaren: Använd inte repade eller skadade skivor. Klistra inte fast etiketter på skivan. Etiketter kan fastna i spelaren. Skjut endast in en skiva i taget. Håll öppningen fri från främmande material, vätskor och skräp. Använd en filtpenna för att markera skivans ovansida. Skjuta in och mata ut skivor Så skjuts skivan in: 1. Slå på tändningen. 2. Skjut in en skiva i öppningen, etikettsidan uppåt. Spelaren dra in den resten av vägen. Om skivan är skadad eller felaktigt laddad, uppstår ett fel och skivan matas ut. När skivan väl har laddats spelas den upp automatiskt. Tryck på R för att mata ut en skiva från DVD-spelaren. Spela en cd/dvd En skiva måste laddas för att källan ska kunna väljas. När en skiva laddas, visas skivsymbolen. Det finns två sätt att spela upp en CD/ DVD: Skjut in skivan och uppspelningen startar automatiskt. Tryck på knappen HDD/DVD/AUX och tryck sedan på skärmknappen skiva.

32 32 Ljudspelare Spela en ljud-cd Ett spårnummer visas vid början av varje spår. Låt, artist och albuminformation visas om informationen är känd. Använd följande reglage för att spela skivan: r (Spela/Paus): Använd för att starta, pausa eller fortsätta uppspelningen. SEEK [: Tryck för att söka till nästa spår. Tryck och håll fast för snabb framspolning genom ett spår. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. ] SEEK: Tryck för att söka till början på aktuellt eller föregående spår. Om spåret har spelats i mindre än fem sekunder, söker den föregående spår. Om längre än fem sekunder startar det aktuella spåret från början. Tryck och håll fast för snabb returspolning genom ett spår. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. TUNE/MENU: Vrid åt höger eller vänster för att visa spårlistan. Vrid den igen för att bläddra genom listan. Tryck på denna knapp för att välja spåret. Systemet spelar det valda spåret och återgår till skärmen CD. CD-meny Tryck på knappen CD-meny för att visa CD-meny. Slumpvis: Tryck för att spela spåren i slumpvis ordningsföljd och inte i följd. Tryck igen för att stoppa blandningen. En förbockning indikerar att blandningen är på. Spårlista: Tryck för att visa listan med spår på skivan. Välj en spår i listan. Det valda spåret spelas och CDskärmen öppnas. Spela en ljud- och video-dvd För att titta på DVD-video, måste bilen vara i läge P (parkering) eller parkeringsbromsen måste vara ansatt.

33 Ljudspelare 33 När DVD:n har laddats, visas menyalternativen på DVD-skärmen. Menyalternativen tonas bort och en full skärm visas efter cirka 10 sekunder. Tryck någonstans på navigationssystemets skärm eller tryck på knappen FAV, HDD/DVD/AUX eller 9 BACK för att öppna menyskärmen igen. Använd de förinställda knapparna eller tryck på skärmknapparna för att handha DVD-alternativen. Det finns två sidor med DVD-alternativ. Tryck på skärmens pilknapp i skärmens nedre högra hörn för att komma till den andra sidan. Endast de markerade funktionerna är tillgängliga för användning. Vissa menyalternativ är endast tillgängliga när skivan inte spelas. DVD-alternativ Helskärmsvy: 1. Tryck för att gömma DVD-alternativen och visa full videobild. 2. Tryck någonstans på navigationssystemets skärm eller tryck på knappen FAV, HDD/DVD/AUX, 9 BACK för att visa källans skärmknappar över videobilden. Markör: Tryck för att komma åt menyn Markör. Pilarna och andra marköralternativ medger navigation bland menyalternativen för DVD:n. Menyalternativen för Markör är endast tillgängliga om en DVD har en meny. k, R, l, S (Pilknappar): Använd dessa skärmknappar för att navigera i DVD-menyn. r (Spela/Paus): Använd för att starta, pausa eller fortsätta uppspelningen. SEEK [: 1. Tryck för att söka till nästa kapitel. 2. Tryck fler än en gång för att fortsätta att flytta framåt genom skivan. 3. Tryck och håll fast för snabb framspolning genom en skiva. När snabbspolning framåt är aktiv, tryck igen för att ändra hastigheten. Använd tid visas. ] SEEK: 1. Tryck för att söka till början på aktuellt eller föregående kapitel. Om kapitlet har spelats i mindre än fem sekunder, återgår det till föregående kapitel. Om kapitlet har spelats längre än fem sekunder, omstartas nuvarande kapitel. Mer än ett tryck fortsätter returspolningen genom skivan. 2. Tryck och håll fast för snabb returspolning genom en skiva. När snabbspolning bakåt är aktiv, tryck igen för att ändra hastigheten. Använd tid visas. 3. Tryck på r för att återuppta spelning. TUNE/MENU: Tryck på ] SEEK eller SEEK [ för att gå till nästa eller föregående kapitel. Du kan också ändra kapitel genom att vrida knappen TUNE/MENU sedan du har berört skärmen.

34 34 Ljudspelare Stoppa: 1. Tryck på skärmen för att visa tillgängliga knappar. Tryck på stoppknappen för att stoppa DVD:n. 2. För att fortsätta spelningen av DVD:n från det ställe där den stoppades, tryck på r. 3. Tryck på r två gånger för att starta DVD:n från början. 9 Slumpvis: 1. Tryck för att spela spåren i slumpvis ordningsföljd och inte i sekvens. 2. Tryck igen för att spela i tur och ordning. Denna knapp är tillgänglig för DVD ljudskivor. Huvudmeny: Tryck för att visa den första menyn på DVD:n. Om denna funktion finns beror på DVD:n. Meny: Tryck för att visa menyn för den del av DVD:n som för närvarande spelas. Om denna funktion finns beror på DVD:n och finns inte för ljud- DVD-skivor. Knappsats: Tryck för att visa och söka på skärmen efter kapitel-, spår- eller menynummer. Ange titel-/kapitelnummer eller grupp-/spårnummer med knappsatsen. Sök: Tryck för att utföra en titelsökning. Vinkel: Tryck för att justera betraktningsvinkeln för DVD:n, beroende på DVD:n, medan DVD:n spelas. Fortsätt att trycka för att ändra betraktningsvinklarna. Audio: Tryck för att ändra ljudstreaming och ljudåtergivningens språkinställning, medan DVD:n spelas. Fortsätt att trycka för att växla mellan tillgänglig ljudstreaming eller språk, beroende på DVD:n. Textning: Tryck medan en DVD spelas upp för att titta med undertexten på eller av eller för att ändra språk på undertexten. Fortsätt att trycka för att växla mellan tillgängliga språk för undertexten och för att stänga av undertexten, beroende på spelad DVD. Pan & Scan: Tryck för att justera bilder i vidfilmsformat så att de kan proportioneras för att passa in på DVDskärmen. Tryck på denna skärmknapp för att slå på Pan & Scan. Felmeddelanden Om Skivläsningsfel visas och/eller skivan matas ut kan det bero på ett av följande skäl: Skivans format är ogiltigt eller okänt. Skivan är inte från korrekt region. Skivan är mycket varm. Försök skivan igen när temperaturen blivit normal. Vägen är mycket ojämn. Försök skivan igen när vägen är jämnare. Skivan är smutsig, repad, våt eller vänd upp och ned. Luften är mycket fuktig. Försök skivan senare igen. Det har uppstått ett problem när skivan brändes. Etiketten har fastnat i CD/DVDspelaren.

35 Ljudspelare 35 Om CD:n eller DVD:n inte spelas upp korrekt av något annat skäl, försök en CD eller DVD som du vet är bra. Om något av felen fortsätter, kontakta din återförsäljare. MP3 MP3-format Det finns riktlinjer som måste uppfyllas när en MP3-skiva skapas; i annat fall kan kanske inte cd-skivan spelas. Riktlinjerna är: Samplingshastighet: 8 khz, 16 khz, 22,05 khz, 24 khz, 32 khz, 44,1 khz och 48 khz. Stödd bitrate: 8, 16, 24, 32, 40, 48, 56, 64, 80, 96, 112, 128, 144, 160, 192, 224, 256 och 320 kbps. Maximalt antal mappar är 255 med en maximal hierarki av åtta mappar. Maximalt 1024 filer på en skiva. Inspelad på en CD-R eller CD-RW med en maximal kapacitet av 700 MB. Information om artist/album/låttitlar/genre kräver att CD:n skannas fullständigt innan musiknavigatorn arbetar med dessa menyer. Skivan kan inte skannas när den spelas upp. Spela en MP3 CD (utan navigation) När en MP3-skiva skjuts in i spelaren visas MP3. Om en skiva redan är inskjuten och du lyssnar på en annan ljudkälla, tryck på SOURCE för att ändra skivkällan. Ett spårnummer visas på displayen när respektive spår börjar spelas upp. r (Spela/Paus): Tryck för att starta, pausa eller fortsätta uppspelningen av en ilagd skiva. SEEK [ (Nästa/Framåt): 1. Tryck för att söka till nästa spår. 2. Tryck igen för att fortsätta att flytta framåt på skivan. 3. Tryck och håll in för att snabbspola framåt vid uppspelning. 4. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. ] SEEK (Föregående/Bakåt): 1. Tryck för att söka till början på aktuellt eller föregående spår. Om spåret har spelats i mindre än fem sekunder, återgår den till föregående spår. Om längre än fem sekunder startar det aktuella spåret på nytt. 2. Tryck igen för att fortsätta att flytta bakåt på skivan. 3. Tryck och håll in för att snabbspola bakåt vid uppspelning. 4. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas.

36 36 Ljudspelare TUNE/MENU: 1. Vrid åt höger eller vänster för att visa spårlistan. 2. Vrid den igen för att bläddra genom listan. 3. Tryck på TUNE/MENU för att välja spåret. Systemet spelar det valda spåret och återgår till skärmen CD. MP3-musikmeny Tryck på Meny-skärmknappen medan den källan är aktiv för att öppna menyn. Tryck på någon av följande knappar i MP3-menyn: Slumpvis: Tryck för att spela spåren i slumpvis ordning. Tryck igen för att stoppa blandningen. Spellistor: Tryck för att visa spellistorna som finns lagrade på skivan. Välj en spellista för att visa en lista med alla låtar i denna spellista. Det kan förekomma en fördröjning innan listan visas. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Artister: Tryck för att betrakta listan med artister som finns lagrade på skivan. Välj ett artistnamn för att visa en lista med alla låtar av artisten. Det kan förekomma en fördröjning innan listan visas. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Album: Tryck för att visa albumen på skivan. Välj albumet för att visa en lista med alla låtar i detta album. Det kan förekomma en fördröjning innan listan visas. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Låttitlar: Tryck för att visa en lista med alla låtar på skivan. Låtarna visas som de är sparade på skivan. Det kan förekomma en fördröjning innan listan visas. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Genrer: Tryck för att visa genrerna. Välj en genre för att visa en lista med alla låtar i denna genre. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Mappar/spellistor: Tryck för att öppna en mapplista för att komma åt filerna i mappstrukturen. Rotkatalog Rotkatalogen behandlas som en mapp. Alla filer som finns direkt under rotkatalogen accessas före någon av mapparna i rotkatalogen. Tomma mappar Om en rotkatalog eller mapp är tom eller bara innehåller mappar, fortsätter spelaren till nästa mapp i filstrukturen som innehåller en komprimerad ljudfil. En tom mapp visas ej och ges inte heller nummer. Ingen mapp Om CD:n endast innehåller komprimerade ljudfiler utan några mappar eller spellistor är alla filer placerade under rotmappen. Filsystem och namngivning Låttitlarna, artisterna, albumen och genrerna tas från filens ID3-tagg och visas bara om de finns i taggen. Om en låttitel saknas i ID3-taggen, visar radion filnamnet som spårnamn.

37 Ljudspelare 37 Förprogrammerade spellistor Radion identifierar förprogrammerade spellistor; det finns emellertid ingen möjlighet att editera. Dessa spellistor behandlas som specialmappar som innehåller komprimerade låtfiler. Spela en MP3 CD och DVD (med navigation) När en MP3-skiva skjuts in i spelaren visas MP3. Om en skiva redan är ilagd, och du för närvarande använder kartskärmen eller lyssnar på en annan ljudkälla, tryck på HDD/DVD/AUX för att växla till skivkällan. Ett spårnummer visas på displayen när respektive spår börjar spelas upp. Så spelas en skiva: r (Spela/Paus): Använd för att starta, pausa eller fortsätta uppspelningen av en ilagd skiva. SEEK [: 1. Tryck för att söka till nästa spår. 2. Tryck igen för att fortsätta att flytta framåt på skivan. 3. Tryck och håll in för att snabbspola framåt vid uppspelning. 4. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. ] SEEK: 1. Tryck för att söka till början på aktuellt eller föregående spår. Om spåret har spelats i mindre än fem sekunder, återgår den till föregående spår. Om längre än fem sekunder startar det aktuella spåret på nytt. 2. Tryck igen för att fortsätta att flytta bakåt på skivan. 3. Tryck och håll in för att snabbspola bakåt vid uppspelning. 4. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. TUNE/MENU: 1. Vrid åt höger eller vänster för att visa spårlistan. 2. Vrid den igen för att bläddra genom listan. 3. Tryck på TUNE/MENU för att välja spåret. Systemet spelar det valda spåret och återgår till skärmen CD. MP3 musikmeny Tryck på Skivans musikmeny-skärmknappen eller tryck på TUNE/MENUknappen på frontpanelen medan du är på skivans ljudskärm för att visa Skivans musikmeny.

38 38 Ljudspelare Tryck på någon av kategoriknapparna på Skivans musikmeny för att öppna motsvarande kategoriskärm: Slumpvis: Tryck för att spela spåren i slumpvis ordningsföljd och inte i följd. Mappar/spellistor Tryck för att visa mapparna som finns lagrade på skivan Välj en mapp för att granska listan med alla låtar i denna mapp. Välj låten i listan och uppspelningen av den börjar. Spårlista Tryck för att visa en lista med alla låtar på skivan. Välj en låt i listan och uppspelningen av den börjar. Låtar visas baserat på använd applikationsmapp och filstruktur när cd:n brändes. Artister Tryck för att betrakta listan med artister som finns lagrade på skivan. Välj ett artistnamn för att visa en lista med alla låtar av artisten. Välj önskad låt i listan och uppspelningen av den börjar. Album Tryck för att visa albumen på skivan. Välj albumet för att visa en lista med alla låtar i detta album. Välj en låt i listan och uppspelningen av den börjar. Genrer Tryck för att visa genrerna på skivan. Välj en genre för att visa en lista med alla låtar i denna genre. Välj en låt i listan och uppspelningen av den börjar. Låttitlar Tryck för att visa en lista med alla låtar på skivan. Välj en låt i listan och uppspelningen av den börjar. Låtar visas i bokstavsordning baserat på låttitelns ID3-tagg, om sådan finns. Mappar Rotkatalog Rotkatalogen behandlas som en mapp. Alla filer som finns direkt under rotkatalogen accessas före någon av mapparna i rotkatalogen. Tom katalog eller mapp Om en rotkatalog eller mapp är tom eller bara innehåller mappar, fortsätter spelaren till nästa mapp i filstrukturen som innehåller en komprimerad ljudfil. En tom mapp visas ej och ges inte heller nummer. Ingen mapp Om CD:n endast innehåller komprimerade ljudfiler utan några mappar eller spellistor är alla filer placerade under rotmappen. Filsystem och namngivning Den visade låttiteln tas från filens ID3- tagg. Om en låttitel saknas i ID3-taggen, visar radion filnamnet som spårnamn.

39 Ljudspelare 39 Förprogrammerade spellistor Radion identifierar förprogrammerade spellistor; det finns emellertid ingen möjlighet att editera. Dessa spellistor behandlas som specialmappar som innehåller komprimerade låtfiler. Hårddiskenhet Hårddiskenhet (HDD) (med navigation) Med en hårddiskenhet (HDD) kan låtar spelas in. Följande typer av format stöds av HDD-enheten: MP3 MP3-Pro WMA Audible.com M4A Låtar kan spelas från en CD-spelare eller en lagringsenhet för massmedia som är ansluten med en USB-kontakt. För optimala inspelningsprestanda ska skivan vara ren och oskadad, i annat fall spelar kanske systemet bara in delar av spåret. Välj hårddiskens ljudkälla så här: Tryck på knappen HDD/DVD/AUX; bläddra mellan alla tillgängliga ljudkällor tills HDD-källan visas eller tryck på knappen HDD/DVD/AUX en gång och tryck sedan på HDD-källans knapp. Inspelning från en CD till hårddisken Inspelningshastigheten ökar om du lyssnar på en annan källa under inspelningen. Så här spelas skivans alla spår in: 1. Ladda en CD eller tryck på knappen HDD/DVD/AUX tills skärmen DISC visas. 2. Tryck på knappen o REC. 3. En bekräftelse visas. 4. Välj Alla låtar för att spela in alla spår. En förloppsindikator visas. Så här spelas skivans valda spår in: 1. Ladda en CD eller tryck på knappen HDD/DVD/AUX tills skärmen DISC visas. 2. Tryck på ] SEEK eller SEEK [ eller Skivans musikmeny för att välja en sång att spela in. 3. Tryck på knappen o REC.

40 40 Ljudspelare 4. En bekräftelse visas. 5. Välj namnet på den låt som ska spelas in. En förloppsindikator visas. Inspelning från en USB-enhet till hårddisken Så här kopieras alla spår från USBenheten: 1. Anslut en USB-enhet eller tryck på knappen HDD/DVD/AUX tills skärmen DISC visas på USBskärmen. 2. Tryck på knappen o REC. 3. En bekräftelse visas. 4. Välj Alla låtar för att kopiera alla spår. En förloppsindikator visas. Så här spelas valda spår in: 1. Anslut en USB-enhet eller tryck på knappen HDD/DVD/AUX tills skärmen DISC visas på USBskärmen. 2. Använd ] SEEK eller SEEK [ eller HDD-meny för att välja en låt att spela in. 3. Tryck på knappen o REC. 4. En bekräftelse visas. 5. Välj namnet på den låt som ska spelas in. En förloppsindikator visas. Duplicera innehållet När inspelningsfunktionen startar, görs en kontroll för att verifiera att innehållet inte redan finns på hårddisken. Om CD:s hela innehåll redan finns på hårddisken kommer inte innehållet att spelas in. Om en del eller hela innehållet saknas, kopieras endast den saknade delen till hårddisken. Om samma fil spelas in från USB- och CD-enheten, är det möjligt att ha duplicerade spår. Mata ut CD Om CD:n matas ut innan inspelningsprocessen har avslutats, sparas endast spår på hårddisken som har spelats in fullständigt. Ofullständiga spår raderas. Strömläge Om systemet stängs av under en inspelning av CD eller USB stoppar det. När radion slås på igen startar inte inspelningsprocessen automatiskt. Spela hårddiskens innehåll För att köra hårddiskens funktioner medan HDD-källan är aktiv, används följande knappar eller taktila knappar: r (Spela/Paus): Tryck för att starta, ta paus eller fortsätta spelning av nuvarande mediekälla.

41 Ljudspelare 41 SEEK [: 1. Tryck för att söka till nästa spår. 2. Tryck och håll in för att snabbspola framåt vid uppspelning. 3. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. ] SEEK: 1. Tryck för att söka till början på aktuellt eller föregående spår. Om spåret har spelats i mindre än fem sekunder spelas föregående spår. Om längre än fem sekunder startar det aktuella spåret på nytt. 2. Tryck och håll in för att snabbspola bakåt vid uppspelning. 3. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. TUNE/MENU: 1. Vrid åt höger eller vänster för att visa Alla låtar. 2. Vrid den igen för att bläddra genom listan. 3. Tryck på TUNE/MENU-knappen för att välja låten. Systemet spelar den valda låten och återgår till skärmen CD. DEL (Radera): 1. Välj vilken låt som ska raderas på HDD-meny-skärmen. 2. Tryck på knappen DEL. Om du vill radera en hel lista med Artister, Album eller Genrer, välj kategori på HDD-meny-skärmen. Tryck på knappen DEL. HDD-meny På skärmen HDD, tryck på HDDmeny-skärmknappen på HDDskärmen för att visa HDD-meny. Tryck på någon av följande knappar på HDD-meny. Slumpvis: Tryck för att spela spåren i slumpvis ordningsföljd och inte i följd. Liknande låtar: Tryck för att använda Gracenote musikidentifieringsteknologi och tillhörande data för att skapa en spellista med låtar som liknar den nuvarande låten. Välj en låt i listan. Denna funktion finns endast för låtar som spelats in på HDD-enheten från audio-cd-skivor, men inte MP3 och andra komprimerade audio-system. Vid inspelning av CD-skivor på HDDenheten kan fördröjningar uppstå när listan skapas tills alla filer har komprimerats. Spellistor: 1. Tryck för att visa spellistorna på hårddisken. 2. Välj en spellista för att visa en lista med alla låtar i denna spellista. 3. Välj en låt i listan. När det har valts, visas Mode: Spellista.

42 42 Ljudspelare Artister: 1. Tryck för att visa artisterna på hårddisken. 2. Välj en artist för att visa en lista med alla låtar av denna artist. 3. Välj en låt i listan. När det har valts, visas Mode: Artist. Album: 1. Tryck för att visa albumen på hårddisken. 2. Välj ett album för att visa en lista med alla låtar i detta album. 3. Välj en låt i listan. När det har valts, visas Mode: Album. Alla låtar: 1. Tryck för att visa en lista med alla låtar på hårddisken. 2. Välj en låt i listan. När det har valts, visas Mode: Alla låtar. Genrer: 1. Tryck för att visa genrerna på hårddisken. 2. Välj en genre för att visa en lista med alla låtar i denna genre. 3. Välj en låt i listan. När det har valts, visas Mode: Genre. Nyligen sparade: Tryck för att visa en lista med de 50 senast sparade låtarna på HDD-enheten. När den har valts visas Mode: Senaste sparat. Spara HDD-favoriter För att spara låten som spelas under en HDD-uppspelning i en förinställd kategori: 1. Tryck på knappen FAV tills FAV spellistekategori visas. 2. Håll en förinställningsknapp längst ner på skärmen intryckt tills meddelandet Sparad som favorit visas. För att spara en hel Artist, Album eller Genre till en FAV kategoriförinställning: 1. Tryck på knappen FAV tills rätt FAV kategori visas. 2. Tryck in en förinställningsknapp längst ner på skärmen och håll den intryckt. Spela HDD-favoriter Favoriter kan spelas på två olika sätt: Tryck på knappen FAV tills rätt FAV HDD kategori visas. Tryck på en förinställningsknapp längst ner på FAV HDD-skärmen. Välj FAV från HDD-meny, Artist, Album och Genre i motsvarande lista. USB-stödda enheter USB-kontakten accepterar följande: USB 2.0. USB flashminne eller minnespinne.

43 Ljudspelare 43 Mobile USB hårddiskar. Särskild försiktighet ska iakttas vad strömkällan till dessa enheter beträffar (USB bussmatning resp. extern matning). Mobila mediaadaptrar som stöder SD-flash, Compact Flash eller SD Micro. Det är inte säkert att alla USB minnesenheter kan identifieras. Musik kan spelas direkt från USB-enheten och kontrolleras med hjälp av MP3 kontrollfunktioner och menyer. Spela från en USB En USB minnesenhet kan anslutas till USB-porten för att kopiera komprimerade ljudfiler till hårddisken. Innehållet kan också spelas direkt från USB-enheten. USB-porten är placerad på golvkonsolen. USB-ikonen visas när USB-enheten är ansluten. Så spelas en USB-enhet: Anslut USB-enheten och den börjar spela. Tryck på HDD/DVD/AUX och tryck sedan på USB-skärmknappen. Medan USB-källan är aktiv, styr USBfunktionen på följande sätt: r (Spela/Paus): Tryck för att starta, ta paus eller fortsätta spelning av nuvarande mediekälla. SEEK [: 1. Tryck för att söka till nästa spår. 2. Tryck och håll in för att snabbspola framåt vid uppspelning. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. ] SEEK: 1. Tryck för att söka till början på aktuellt eller föregående spår. Om spåret har spelats i mindre än fem sekunder spelas föregående spår. Om längre än fem sekunder startar det aktuella spåret på nytt. 2. Tryck och håll in för att snabbspola bakåt vid uppspelning. 3. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. TUNE/MENU: 1. Vrid åt höger eller vänster för att visa spårlistan. 2. Vrid den igen för att bläddra genom listan. 3. Tryck på TUNE/MENU-knappen för att välja spåret. Systemet spelar det valda spåret och återgår till skärmen USB.

44 44 Ljudspelare USB-meny Tryck på USB-meny-skärmknappen eller tryck på TUNE/MENU-knappen medan du är på USB ljudskärmen för att visa USB-meny. Välj någon av följande knappar på USB-meny: Slumpvis: Tryck för att spela spåren i slumpvis ordningsföljd och inte i följd. Välj igen för att stoppa funktionen. Mappar/spellistor: Välj för att se de spellistor som finns lagrade på USB. Välj en mapp/spellista för att se en lista med alla låtar i mappen/spellistan. Välj ut en låt i listan. När det har valts, visas Mode: Mapp/spellista. Spårlista: Tryck för att visa en lista med alla låtar och på vilket spår som låtarna är lagrade. Artister: Tryck för att se vilka artister som finns lagrade på USB. Välj en artist för att se en lista med alla låtar av artisten. Välj en låt i listan. När det har valts, visas Mode: Artist. Album: Tryck för att se vilka album som finns lagrade på USB. Välj ett album för att se en lista med alla låtar i albumet. Välj en låt i listan. När det har valts, visas Mode: Album. Alla låtar: Tryck för att visa en lista med alla låtar som är lagrade på USB. Välj en låt i listan. När det har valts, visas Mode: Alla låtar. Genrer: Tryck för att se vilka genrer som finns lagrade på USB. Välj en genre för att se en lista med alla låtar i denna genre. Välj en låt i listan. När det har valts, visas Mode: Genre. Ta bort USB: Tryck när USB:n ska tas bort. Om USB:n tas bort utan att välja Ta bort USB kan filerna skadas. Spela från en ipod Denna funktion stöder följande ipodmodeller: ipod touch (1:a, 2:a, 3:e och 4:e generationen) ipod classic ipod med video ipod nano (1:a, 2:a, 3:e, 4:e, 5:e och 6:e generationen) iphone 4 iphone 3GS iphone 3G iphone

45 Ljudspelare 45 För att den ska fungera korrekt ska ipod ha den senaste firmwareversionen från Apple. ipod firmware kan uppdateras med hjälp av senaste itunes -applikationen. För mer information, besök Inspelning från ipod till HDD stöds inte. Media måste spelas in med hjälp av en USB minnesenhet. För att ansluta och styra en ipod ansluts ena änden av standard USB-kabel för ipoden till ipodens dockningsanslutning. Anslut den andra änden till USB-porten i mittkonsolen. ipod musikinformation visas på radions display och börjar spela genom bilens ljudsystem. Batteriet i din ipod laddas automatiskt när tändningen är på. Om tändningen slås av medan en ipod är ansluten via ipod USB-kabel, upphör uppladdningen av batteriet i ipoden och den stängs i stället av automatiskt. Om din ipod är en modell som inte stöds, kan den fortfarande användas för avlyssning i bilen genom att den ansluts till det extra ingångsjacket med en standard 1/8 tums stereokabel. Se Extra enheter 3 46 för mera information. Om din ipod är en modell som inte stöds, kan den fortfarande användas för avlyssning i bilen genom att den ansluts till det extra ingångsjacket med en standard 3,5 mm stereokabel. Se Extra enheter 3 46 för mera information. ipod-meny Tryck på någon av följande knappar i ipod-meny för att öppna motsvarande skärm: Slumpvis: 1. Tryck för att spela spåren i slumpvis ordningsföljd och inte i sekvens. 2. Tryck på knappen igen för att stoppa funktionen. Spellistor: 1. Tryck för att visa spellistorna som finns lagrade på ipoden. 2. Välj namnet på en spellista för att visa en lista med alla låtar i denna spellista. 3. Välj önskad låt i listan. När en låt har valts visas Mode: Spellista på ipodens hemskärm. Artister: 1. Tryck för att visa artisterna som är lagrade på ipoden. 2. Välj ett artistnamn för att visa en lista med alla låtar av artisten. 3. Välj önskad låt i listan. När en låt har valts visas Mode: Artist på ipodens hemskärm.

46 46 Ljudspelare Album: 1. Tryck för att visa alla album som finns lagrade på ipoden. 2. Välj ett albumnamn för att visa en lista med alla låtar i detta album. 3. Välj önskad låt i listan. När en låt har valts visas Mode: Album på ipodens hemskärm. Alla låtar: 1. Tryck för att visa en lista med alla låtar som finns lagrade på ipoden. 2. Välj önskad låt i listan. När en låt har valts visas Mode: Alla låtar på ipodens hemskärm. Genrer: 1. Tryck för att visa genrerna som finns lagrade på ipoden. 2. Välj ett genrenamn för att visa en lista med alla låtar i denna genre. 3. Välj önskad låt i listan. När en låt har valts visas Mode: Genre på ipodens hemskärm. Kompositörer: 1. Tryck för att visa kompositörerna som finns lagrade på ipoden. 2. Välj ett kompositörsnamn för att visa en lista med alla låtar av denna kompositör. 3. Välj önskad låt i listan. När en låt har valts visas Mode: Kompositör på ipodens hemskärm. Podcaster visas med allmän musik. De har ingen egen kategori. Som övriga musikfiler kan de sökas enligt titel, artist och album. Ta bort ipod Tryck för att ta bort ipoden. Om ipoden tas bort utan att denna knapp väljs kan filerna på ipoden skadas. Tillbehörsutrustning AUX-ingång Bilen är försedd med ett tillbehörsuttag i golvkonsolen. Möjliga extra ljudkällor omfattar: Bärbar dator MP3-spelare Bandspelare Detta jack är inte en ljudutgång. Anslut inte hörlurar till det extra ingångsjacket. Ställ in tillbehörsutrustningen när bilen är i läge P (parkering). Anslut en 1/8 tums kabel från tillbehörsutrustningen till det extra ingångsjacket. När en enheten är ansluten börjar systemet automatiskt att spela ljud från enheten över bilens högtalare. Anslut en 3,5 mm kabel från tillbehörsutrustningen till det extra ingångsjacket. När en enheten är ansluten börjar systemet automatiskt att spela ljud från enheten över bilens högtalare.

47 Ljudspelare 47 Om en extra enhet redan har anslutits, men en annan källa är aktiv, tryck på skärmknappen spelas nu på startsidan och tryck på källa flera gånger för att bläddra genom alla tillgängliga ljudkälleskärmar tills AUX-källskärmen väljs. Spela från en USB En USB-masslagringsenhet eller en MTP-enhet (Microsoft Transfer Protocol) kan anslutas till USB-uttaget. USB-uttaget sitter i mittkonsolen. USB-ikonen visas när USB-enheten är ansluten. USB MP3-spelare och USB-minnen De USB MP3-spelare och USBminnen som ansluts måste uppfylla USB Mass Storage Class-specifikationen (USB MSC). Endast USB MP3-spelare och USB-minnen med en sektorstorlek på 512 byte och en klusterstorlek mindre än eller lika med 32 kbyte i filsystemet FAT32 stöds. Hårddiskar stöds inte. Följande restriktioner gäller för data lagrade på USB MP3-spelare eller USB-minnen: Maximalt djup för mappstrukturen: 11 nivåer. Maximalt antal MP3/WMA-filer som kan visas: WMA med Digital Rights Management (DRM) från webbmusikbutiker kan inte spelas. WMA-filer kan endast spelas om de har skapats med Windows Media Player version 8 eller senare. Endast spellistor i formaten:.m3u och.pls stöds. Inmatningarna i spellistorna måste vara utformade som relativa vägar. Systemattributet för mappar/filer som inehåller ljuddata behöver inte ställas in. Om du vill spela upp en USB-enhet, gör något av följande: Anslut USB-enheten och den börjar spela. Tryck på skärmknappen spelas nu på startsidan och tryck sedan på knappen SOURCE på frontpanelen flera gånger för att bläddra igenom alla tillgängliga ljudkälleskärmar tills USB-källfönstret väljs. Medan USB-källan är aktiv, styr USBfunktionen på följande sätt: r (Spela/Paus): Tryck för att starta, ta paus eller fortsätta spelning av nuvarande mediekälla. ] SEEK (Sök nedåt): 1. Tryck för att söka till början på aktuellt eller föregående spår. Om spåret har spelats i mindre än fem sekunder spelas föregående spår. Om det har spelats längre än fem sekunder startar det aktuella spåret på nytt. 2. Tryck och håll in för att snabbspola bakåt vid uppspelning. 3. Släpp för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. SEEK [ (Sök uppåt): 1. Tryck för att söka till nästa spår.

48 48 Ljudspelare 2. Tryck och håll in för att snabbspola framåt vid uppspelning. Släpp för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. USB-meny Tryck på någon av följande knappar på USB-meny. Slumpvis: Tryck för att spela spåren i slumpvis ordning. Tryck igen för att stoppa blandningen. Spellistor: Tryck för att se vilka spellistor som finns lagrade på USB. Välj en spellista för att se en lista med alla låtar i denna spellista. Det kan förekomma en fördröjning innan listan visas. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Artister: Tryck för att se vilka artister som finns lagrade på USB. Välj en artist för att se en lista med alla album av artisten. Det kan förekomma en fördröjning innan listan visas. Välj en låt genom att peka på Alla låtar, välj en låt eller peka på ett album och välj sedan en låt i listan för att börja uppspelningen. Album: Tryck för att se vilka album som finns på USB. Välj ett album för att se en lista med alla låtar i albumet. Det kan förekomma en fördröjning innan listan visas. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Låttitlar: Tryck för att visa en lista med alla låtar på USB-enheten. Låtar visas som om de vore sparade på skivan. Det kan förekomma en fördröjning innan listan visas. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Genrer: Tryck för att se vilka genrer som finns på USB. Välj en genre för att se en lista med alla låtar i denna genre. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Mappar/spellistor: Tryck för att öppna en mapplista för att komma åt filerna i mappstrukturen. Filsystem och namngivning Låttitlarna, artisterna, albumen och genrerna tas från filens ID3-tagg och visas bara om de finns i taggen. Om en låttitel saknas i ID3-taggen, visar radion filnamnet som spårnamn. Spela från en ipod Denna funktion stöder följande ipodmodeller: ipod nano (1:a, 2:a, 3:e och 4:e generationen) ipod med videouppspelning (generation 5.0 och 5.5). Ingen bild visas. Det finns bara stöd för ljud. ipod classic (6. generationen) ipod touch (1:a och 2:a generationen) I följande situationer kan det förekomma att användning och funktion påverkas negativt: Vid anslutning av en ipod på vilken en mer aktuell firmware har installerats än vad som finns i den firmwareversion som stöds av infotainmentsystemet. Vid anslutning av en ipod, på vilken firmware från tredje part har installerats. För att ansluta och styra en ipod ansluts ena änden av standard USB-kabel för ipoden till ipodens dockningsanslutning. Anslut den andra änden till USB-porten i mittkonsolen.

49 Ljudspelare 49 ipod musikinformation visas på radions display och börjar spela genom bilens ljudsystem. Batteriet i din ipod laddas automatiskt när fordonet är på. Om fordonet stängs av medan en ipod är ansluten via ipod USB-kabel, upphör uppladdningen av batteriet i ipoden och den stängs i stället av automatiskt. Om din ipod är en modell som inte stöds, kan den fortfarande användas för avlyssning i bilen genom att den ansluts till det extra ingångsjacket med en standard 3,5 mm (1/8 tum) stereokabel. ipod-meny Slumpvis: Tryck för att spela spåren i slumpvis ordning. Tryck igen för att stoppa blandningen. Tryck på någon av följande knappar på ipod-meny. Spellistor: 1. Tryck för att visa spellistorna som finns lagrade på ipoden. 2. Välj namnet på en spellista för att visa en lista med alla låtar i denna spellista. 3. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Artister: 1. Tryck för att visa artisterna som är lagrade på ipoden. 2. Välj ett artistnamn för att visa en lista med alla låtar av artisten. 3. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Album: 1. Tryck för att visa alla album som finns lagrade på ipoden. 2. Välj ett albumnamn för att visa en lista med alla låtar på albumet eller välj Alla låtar för att visa alla låtar av artisten. 3. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Låttitlar: 1. Tryck för att visa en lista med alla låtar som finns lagrade på ipoden. 2. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Genrer: 1. Tryck för att visa genrerna som finns lagrade på ipoden. 2. Välj ett genrenamn för att visa en lista med alla artister i denna genre. 3. Välj en artist för att visa album eller Alla låtar för att visa alla låtar i den genren. 4. Välj album för att visa låtar. 5. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Poddsändningar: 1. Tryck för att visa poddsändningar som är sparade på ipoden. 2. Välj ett poddsändningsnamn för att spela önskad poddsändning.

50 50 Ljudspelare Kompositörer: 1. Tryck för att visa kompositörerna som finns lagrade på ipoden. 2. Välj ett kompositörsnamn för att visa en lista med alla låtar av denna kompositör. 3. Välj en låt i listan för att börja uppspelningen. Ljudbok: 1. Tryck för att visa ljudböckerna på ipoden. 2. Välj ett ljudboksnamn för att visa en lista med alla ljudböcker. 3. Välj en ljudbok i listan för att börja uppspelningen. Spela från en iphone Denna funktion stöder följande iphone-modeller: iphone (3G - 3GS) För att använda en iphone, välj samma anvisningar som angivits tidigare för att använda en ipod.

51 Navigation 51 Navigation Användning Kartor Symbolöversikt Mål Konfigurera meny Global Positioning System Fordonspositionering Problem med ruttguidning Service på navigeringssystemet..76 Få tag i CD-/DVD-skivor till navigationssystemet Förklaringar till databasens täckning Användning Använd knapparna på navigeringssystemet och tillgängliga skärmknappen på navigationsskärmen för att manövrera systemet. Se Översikt över kontrollelementen Flera funktioner är inaktiverade när bilen är i rörelse. Infotainment reglageknappar Knapparna på frontplattan används för att starta primärfunktioner när infotainmentsystemet används. Se Översikt över kontrollelementen Dessa knappar utgörs av: RADIO BAND: Tryck för att välja AM, FM eller DAB. HDD/DVD/AUX (Källa): Ändra till hårddisken, CD, DVD, USB eller AUX genom att trycka på HDD/DVD/AUXknappen tills önskad källa har valts. Ljudkällan kan också ändras med rattreglagen. Se rattreglage 3 13 för mera information. FAV (Favoriter): Tryck för att visa aktuellt sidonummer ovanför de förinställda knapparna. De lagrade stationerna för varje lista visas på förinställningsknapparna längst ner på pekskärmen. Antalet förinställda FAV-listor kan ändras. TUNE/MENU: Vrid för att markera en funktion. Tryck för att aktivera den markerade funktionen. 9 BACK: Tryck för att återgå till föregående skärm i en meny. Knappen 9 BACK fungerar inte i primärskärmar, som kart-, ljud-, strömflödes- eller klimatskärmar. TONE: Tryck för att öppna tonmenyn för ljudinställningar. CONFIG (Konfigurera): Tryck för att ändra funktionerna för radio, navigation, display, telefon, bil och tid. Se Konfigurera meny 3 73 för mera information. SEEK[: 1. Tryck för att söka till nästa spår eller kapitel. 2. Tryck och håll in för att snabbspola framåt vid uppspelning. 3. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas.

52 52 Navigation ] SEEK 1. Tryck för att söka till början på aktuellt eller föregående spår eller kapitel. Om spåret eller kapitlet har spelats i mindre än fem sekunder spelas föregående spår eller kapitel. Om det har spelats längre än fem sekunder startar det aktuella spåret eller kapitlet på nytt. 2. Tryck och håll in för att snabbspola bakåt vid uppspelning. Släpp knappen för att återgå till uppspelningshastighet. Använd tid visas. : (Telefon): Se Bluetooth 3 84 för mer information. r (Spela/Paus): Tryck för att starta, ta paus eller fortsätta spelning av nuvarande mediekälla. TP (Trafikprogram): Tryck för att ta emot radiostationer som sänder trafikmeddelanden. o REC (Spela in): Tryck för att spela in från en CD-spelare eller en lagringsenhet för massmedia som är ansluten med en USB-kontakt. DEL (Ta bort): Tryck för att radera information från hårddisken. VOL/m (Volym/Ström): Tryck för slå på och av systemet. Vrid denna knapp för att ställa in volymen på ljud, röstguidning och röstprompt från röstigenkänningen. DEST (Mål): Tryck för att planera en rutt med menyn Ange resmål. Om ruttguidningen är aktiv, tryck för att komma till menyn Rutt. Se Mål 3 63 för mera information. NAV (Navigation): Tryck för att avläsa bilens aktuella position på kartskärmen. Fortsätt att trycka för att bläddra genom hela kartan och den delade skärmen. Kartvy visar skärmen i helskärmsläge. delad skärm visar både kart- och ljudinformation. INFO (Information): Tryck för visning av klimatreglering, om sådan finns. RPT (Navigation upprepning): Tryck för att upprepa senaste röstguidningsmeddelande. AS1 2 (Autostore): Stationerna med bästa mottagningen på AM- och FMbanden kan sökas och lagras automatiskt med autostore-funktionen. Varje band har två listor för autosparade stationer (AS1, AS2). I varje lista kan sex stationer sparas. För att uppdatera en stationslista, tryck och håll knappen AS1 2 intryckt i mer än två sekunder. För att uppdatera stationslistan, tryck och håll knappen AS1 2 intryckt i mer än två sekunder. R (Mata ut CD/DVD): Tryck för att mata ut en CD eller DVD. Skärmknappar Skärmknapparna syns på skärmen och är markerade när en funktion kan användas. Vissa skärmknappar markeras när de är aktiva och är grå när de är inaktiva. Alfanumeriskt tangentbord Bokstäver i alfabetet, symboler, skiljetecken och siffror, när sådana finns, visas på navigationsskärmen som ett tangentbord med bokstäver eller siffror. Bokstavstangentbordet visas när data ska matas in. Alla tecken är i form av skärmknappar. Berör för att välja.

53 Navigation 53 À-Ý (Accentalfabet): För val av bokstäver med accenttecken. A-Z (Alfabet): För val av bokstäver ur alfabetet. Symboler: Att välja symboler. T (Mellanslag): För att mata in ett mellanrum mellan tecken eller orden i ett namn. k (Backsteg): För att radera ett felaktigt valt tecken. För att göra namnval enklare markerar systemet endast tecken som är tillgängliga efter senaste teckeninmatningen. Om ett namn inte visas efter inmatningen, försök att mata in det annorlunda. Det är inte säkert att kartdatabasen innehåller all information. Navigationsinställningar Skärmen Konfig. meny har åtkomst till navigeringssystemets inställningar. Öppnas med: 1. Tryck på knappen CONFIG för att visa Konfig. meny. 2. Vrid på knappen TUNE/MENU för att bläddra mellan de tillgängliga inställningsfunktionerna. Tryck på knappen TUNE/MENU eller tryck på Nav-skärmknappen för att visa fler alternativ inom denna funktion. 3. Välj den navigationsinställning som ska ändras. Röstprompt Denna meny medger ändringar av röstfunktionerna. Om volymen ändras till lägsta nivån, väljs ett minsta standardvärde så att röstigenkänningens pip fortfarande kan höras.

54 54 Navigation Följande skärmknappar är tillgängliga: Röstvolym: Justera röstvolymen för guidning och röstigenkänningens promptar genom att trycka på eller + knapparna eller genom att vrida knappen VOL/m på infotainmentsystemet. Tryck på skärmknappen Volymtest för att förhandsgranska vald ljudnivå. är aktiverade och Varning för kommande trafikhändelser visas, utlöses tillhörande röstprompt. En förbockning indikerar på. Ruttkriterier Tryck på skärmknappen Ruttkriterier för att ändra ruttalternativen när en rutt beräknas. TMC-alternativ TMC: Tryck för att aktivera eller inaktivera trafikguidning. Röstvägledning: Tryck för att aktivera eller inaktivera röstguidning under färd. En förbockning indikerar på. Talbekräftning: Tryck för att slå på eller av röstigenkänningens svar. En förbockning indikerar på. TMC-röstmeddelande: Tryck för att aktivera eller inaktivera TMC röstmeddelande. Om röstmeddelandena Undvik motorväg: Motorvägar undviks. Undvik avgiftsbelagd väg: Betalvägar undviks. Undvik färja: Färjor undviks. Undvik tids- och årstidsbegränsade vägar: Tids- och säsongsbegränsade vägar undviks. Undvik tunnlar: Tunnlar undviks. Visa TMC-ikoner: Tryck för att aktivera eller inaktivera symbolpreferenser vid trafikhändelser. Dynamisk vägledning: Tryck för att aktivera eller inaktivera guidning som aktivt ändras eller utvecklas.

55 Navigation 55 Varning för kommande trafikhändelser: Tryck för att aktivera eller inaktivera varningar för närmande trafikhändelser. TMC-station: Tryck för att visa TMCstationer som medger automatisk eller manuell sökning efter TMC-stationer. Tryck på Auto för att aktivera eller avaktivera automatsökningen. Tryck på Manuell för att manuellt söka och välja stationer som tar emot trafiksändningar. Spårning Tryck på skärmknappen Spårning för att slå på och av eller radera registrering och visning av den körda vägen. Visa spårningspunkter: Om den är aktiverad visas den körda vägen. Registrera spårningspunkter: Om den är aktiverad registreras den körda vägen. Radera spårningspunkter: Den registrerade vägen raderas. Kartdatainformation Visar information om kartdatabasens version. Tryck på knappen Täckning för att visa täckningsområde för storstäder. Låg bränslenivå När den har valts visar en popupskärm bensinstationssymboler på kartan eller en lista med de fem närmaste bensinstationerna. Terrängläge Efter aktivering är terrängläget på. När terrängläget slås på, visar navigeringssystemet den väg som bilen kör, även om det inte är en markerad väg. Visa 3D landmärken När funktionen har valts visas 3-D sevärdheter på kartskärmen.

56 56 Navigation Kartor Detta avsnitt omfattar grundläggande information om kartans databas. Kartans täckningsområde Navigationskartorna är lagrade på hårddisken. För mer information om karttäckning, se databasens täckningsförklaringar Information om kartskivans copyright 2011 DENSO CORPORATION NAVTEQ Bundesamt für Eich-und Vermessungswesen Källa: Géoroute IGN France & BD Carto IGN France Die Grundlagendaten wurden mit Genehmigung der zuständigen Behörden entnommen. Based upon Crown Copyright material La Banca Dati Italiana è stata prodotta usando quale riferimento anche cartografia numerica ed al tratto prodotta e fornita dalla Regione Toscana. Copyright 2000; Norwegian Mapping Authority Källa: IgeoE - Portugal Información geográfica propiedad del CNIG Baserad på elektroniska data Lantmäteriet Sverige Topografische Grundlage: Bundesamt für Landestopographie Alla rättigheter förbehålles. Förbereda uppdatering av kartan VIKTIGT Den DVD för uppdatering av kartan, som medföljer detta paket, kan endast användas till ditt egna navigeringssystem. Använd inte dessa skivor till att uppdatera något annat navigeringssystem. Bilderna som visas i paketet kan avvika något från de som du ser på ditt navigeringssystem. Följ steg-försteg-instruktionerna i denna handbok för att uppdatera dina kartdata. SE UPP Mata inte ut DVD:n manuellt innan kartuppdateringen har avslutats. Om du matar ut skivan innan uppdateringen har avslutats, kan det medföra att du måste starta uppdateringen av kartdata från början. ANMÄRKNINGAR En kod behövs för uppdateringen av kartdata. Se även dokumentationen som medföljer detta kartpaket på DVD. Under uppdateringen kan du inte använda funktioner som HDD audio, USB/ ipod audio, Navigation, tidshopp för AM/FM och röstigenkänning. Om motorn stängs av under uppdateringsprocessen, fortsätter uppdateringen vid den senaste positionen när bilen startas på nytt.

57 Navigation 57 Uppdatering av kartdata 1. Starta bilmotorn. 2. Vänta tills öppningsanimationen har avslutats. 4. Efter cirka 30 sekunder till 3 minuter ställs frågan om du vill starta kartuppdateringen. Tryck på skärmknappen Ja. 3. Skjut in skiva 1 i skivöppningen. Meddelandet "Kontrollerar ny kartdata..." visas. 5. Mata in kartuppdateringskoden och tryck på skärmknappen Ok. 7. Skärmen öppnar ett fönster som visar Kartan uppdateras... Uppdateringen kommer att ta cirka 80 minuter. 6. Skärmen Startar uppdatering öppnas. 8. När uppdateringen med skiva 1 har avslutas kommer skivan att matas ut automatiskt. Ta bort den snabbt. 9. Skjut in skiva 2 i skivöppningen.

58 58 Navigation 10. Efter cirka 30 sekunder till 3 minuter växlar skärmen till att visa Kartan uppdateras När uppdateringen med skiva 2 har avslutas kommer skivan att matas ut automatiskt. Ta bort den snabbt. 12. Skärmen Kartuppdatering slutförd kommer att öppnas. Tryck på skärmknappen Ok för att starta om systemet och aktivera de nya kartdata. 13. Kontrollera att öppningsanimationen visas. Hantering av DVD-kartskiva Hantera skivan mycket försiktigt för att undvika förorening eller skavanker. Signalerna kanske inte kan läsas korrekt. Använd en mjuk duk om skivan har smutsats ner och torka av den försiktigt från skivans mitt och mot utsidan. Använd inte rengörings- eller lösningsmedel. Använd inte skivan som skrivunderlag, skriv inte på den och klistra inte heller etiketter av något slag på någon av skivans sidor. Utsätt inte skivan för direkt solljus, höga temperaturer eller fuktighet. Lägg tillbaka skivan i sin originalförpackning efter användningen. Kartinställningar Kartans skala kan ställas in. Kartans skalor Kartskalan kan ställas in på två olika sätt: 1. Vrid knappen MENU/SELECT medurs eller moturs för att zooma ut eller in. 2. Tryck på skalknappen Karta som är placerad längst ned i vänstra hörnet av kartskärmen för att ändra zoomnivån. Kartans skallinje göms om inte zoomnivån ändras inom några få sekunder.

59 Navigation 59 Skalan sträcker sig från 150 fot till 250 miles. För att ändra från engelska till metriska måttenheter, se "Förarinformationscentral (DIC)" i registret i bilens instruktionsbok. Skalan sträcker sig från 50 m till 400 km. För att ändra från engelska till metriska måttenheter, se "Förarinformationscentral (DIC)" i registret i bilens instruktionsbok. Rullningsfunktioner Bläddringshastigheten ökar om fingret pressas närmare skärmens kant. Tryck på NAV för att lämna bläddringen av kartan och återgå till bilens aktuella plats på kartan. När kartan bläddras kan denna symbol indikera avståndet till hårkorsets område. Symbolöversikt Navigationssymboler Här följer de vanligaste symbolerna som visas på en kartskärm. Bilsymbolen indikerar den aktuella positionen och bilens körriktning på kartan. För att bläddra i kartan, tryck någonstans på kartskärmen varefter bläddringssymbolerna visas. Berör kartan för att centrera denna punkt på skärmen. Håll ett finger i någon riktning utanför bläddringssymbolen och kartan fortsätter att rulla i denna riktning tills fingret tas bort. Som exempel visas här att kartan har bläddrats 0,1 mi bort från bilens nuvarande position. Som exempel visas här att kartan har bläddrats 160 m bort från bilens nuvarande position. Målsymbolen markar slutmålet när en rutt har planerats.

60 60 Navigation 3-D-symbolen är den samma som Körriktning-upp-symbolen, men kartan är i 3-D. Delmålssymbolen marker ett inställt delmål och är numrerat beroende på hur många delmål som har ställts in. Ett delmål är en målpunkt med mellanstopp som lagts in den planerade rutten. Denna symbol indikerar att kartvyn är Norr upp: Vid Norr upp visas Norr upptill på kartskärmen oberoende av i vilken riktning bilen körs. Välj denna symbol för att ändra vyn till Körriktning upp eller 3-D. Symbolen Ingen GPS visas när ingen GPS satellitsignal tas emot. Om delmål har lagts in i den aktuella rutten, visas uppskattad tid och avstånd till varje delmål. Denna symbol indikerar att kartvyn är Körriktning upp. Vyn med Körriktning upp visar riktningen i vilken bilen körs upptill på kartskärmen. Den skuggade triangeln indikerar norr. Tryck på denna skärmsymbol för att ändra till 3 D-läge.

61 Navigation 61 Den övre symbolen indikerar informationen som kan visas till höger om kartan. Den undre symbolen indikerar att informationen kan döljas för ett visa en kartvy i fullskärm. Denna symbol indikerar att en meny är tillgänglig och visas på skärmens vänstra sida. Tryck på denna symbol eller knappen TUNE/MENU för åtkomst av skärmmenyn. Körning längs en rutt Vid körning längs en rutt är nästa manöver som kartskärmen visar antingen en brådskande manöver eller en icke-brådskande manöver. Brådskande manöver En brådskande manöver visas när nästa manöver är på 0,5 mi avstånd eller närmare i ett bostadsområde eller på 1 mi avstånd eller närmare på en huvudväg. En brådskande manöver visas när nästa manöver är på 0,8 km avstånd eller närmare i ett bostadsområde eller på 1,5 km avstånd eller närmare på en huvudväg. Körning på landsväg Körning på väg inom bostadsområde Icke-brådskande manöver En icke-brådskande manöver är när nästa manöver är på 0,5 mi avstånd eller mera vid körning i ett bostadsområde eller på 1 mi avstånd eller mera vid körning på en huvudväg. Detta indikeras av en liten pil i skärmens övre högra hörn. En icke-brådskande manöver är när nästa manöver är på 0,8 km avstånd eller mera vid körning i ett bostadsområde eller på 1,5 km avstånd eller mera vid körning på en huvudväg. Detta indikeras av en liten pil i skärmens övre högra hörn.

62 62 Navigation Kartskärmsalternativ Undervägs står talrika alternativ till förfogande när du betraktar kartskärmen. För åtkomst av denna meny: När denna symbol är vald, visas avstånd och återstående tid från bilens aktuella position till det första delmålet. Det finns många förinställda alternativ längst ned på skärmen. Tryck på knappen TUNE/MENU för att visa menyn på vänster sida. Se Navigationssymboler 3 59 för att lära dig hur man ändrar kartvyn till Norr upp, Körriktning upp eller 3-D-vy. Denna meny visas om symbolen och vägpunkter matas in. Välj huvudkartans vy för att visa avstånd och återstående tid från bilens aktuella position till något av de inställda delmålen eller slutmålet. Spara: Tryck för att spara en viss lokalisering i adressboken. Visa POI-ikoner: Tryck för att visa information om intressanta platser (POI) i närheten och längs rutten. Ändra: Tryck för att visa en lista med POI-symboler. 1. Välj den POI-symbol som ska editeras. POI-symbolen ersätts av en annan symbol vald ur nästa meny.

63 Navigation 63 alternativet Visa. Se "Kartskärmsalternativ" tidigare i texten för mera information om hur POI visas. Mål När målet inte är inställt, tryck på knappen DEST för åtkomst av skärmen Ange resmål. Flera alternativ kan väljas för att planera en rutt genom att mål matas in. 2. Välj den nya POI-symbolen. 3. Den nya ikonen visas i Visa POIikoner på kartan-menyn. Lista: Visa alla tillgängliga intressanta platser (POI). Töm: Rensar alla valda POI. Nära: Visar upp till 200 av de valda POI inom 20 mi avstånd till bilens aktuella position. POI kan sorteras efter avstånd, symbol eller typ. Nära: Visar upp till 200 av de valda POI inom 32 km avstånd till bilens aktuella position. POI kan sorteras efter avstånd, symbol eller typ. Dölj: Tryck för att dölja intressanta platser på kartan. Visa genom att gå till Karta-menyn, trycka på Visa POIikoner på kartan-menyn och tryck på Tryck på denna knapp för att ändra fullskärmsvisning av kartan till hälften kartskärm och and hälften information. Trafik: Tryck för att erhålla trafikinformation ur den närmaste omgivningen och trafikhändelser längs den planerade rutten. Hela rutten: Tryck för att välja alternativ för hela rutten. Avbryt vägledning: Tryck för att stoppa guidning längs den aktuella rutten. Adresspost Bestäm en rutt genom att mata in landets namn, stadens namn, gatunamn och husets nummer. Country: Ange landets namn. Stad: Ange stadens namn. Gatunamn: Ange ett gatunamn. Husnummer: Ange ett giltigt adressnummer. Korsande gata: Ange ett gatunamn som korsar den valda gatan.

64 64 Navigation En förbockning visas på höger sida när fältet har valts och målet kan matas in. När inmatningssteget är avslutat flyttas förbockningen till nästa post. Mata först in stadens namn: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Ange vid behov landets namn. Det senaste landets namn hämtas automatiskt. 3. Ange stadens namn. Stadsfältet väljs automatiskt. 4. Ange gatunamnet. Detta fält väljs automatiskt. Mata inte in information om riktning eller gatutyp. Använd T skärmknappen för mellanslag mellan gatu- och stadsnamnen. Radera felaktigt inmatade tecken med backstegstangenten _ (skärmknapp). En lista visas om fyra namn eller färre är tillgängliga. Om det finns flera än fyra, finns en urvalssida med ett antal tillgängliga gator. Tryck på skärmknappen Lista för att betrakta listan och välja gatan. 5. Ange husnumret. Detta fält väljs automatiskt. 6. Tryck på skärmknappen Ok. På adressinformationsskärmen visas den inmatade adressen. 7. Tryck på Starta på bekräftelseskärmen om informationen är korrekt. Rutten är beräknad. 8. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. De valda ruttpreferenserna markeras. Se "Mata in en adress och intressant plats och lagra förinställda mål" under Översikt 3 4 för mera information. 9. Tryck på skärmknappen Starta så beräknas rutten. Mata först in gatunamnet: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Ange vid behov landets namn. Landets namn hämtas automatiskt. 3. Välj fältet med gatunamn. Ange gatunamnet. Mata inte in information om riktning eller gatutyp. Använd knappen för mellanslag mellan gatu- och stadsnamnen. Radera felaktiga tecken med backstegstangenten k (skärmknapp). En lista visas om fyra namn eller färre är tillgängliga. Om det finns flera än fyra, finns en urvalssida med ett antal tillgängliga gator. Tryck på skärmknappen Lista för att betrakta listan och välja gatan. 4. Välj staden ur listan eller mata in stadens namn. 5. Ange husnumret. Detta fält väljs automatiskt. 6. Tryck på skärmknappen Ok. 7. Tryck på Starta på bekräftelseskärmen om informationen är korrekt. Rutten är beräknad.

65 Navigation Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. De valda ruttpreferenserna markeras. Se "Mata in en adress och intressant plats och lagra förinställda mål" under Översikt 3 4 för mera information. 9. Tryck på skärmknappen Starta så beräknas rutten. Points Of Interest (POI) Med inmatningen av en intressant plats kan ett mål väljas med hjälp av namnet på den intressanta platsen eller ett stadsnamn eller genom att välja i en lista med intressanta platser. Mata in med hjälp av den intressanta platsens namn/telefonnummer: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Välj Points Of Interest (POI). 3. Mata in namnet eller välj med hjälp av telefonnumret. En lista visas om fyra namn eller färre är tillgängliga. Om det finns flera än fyra, finns en urvalssida med ett antal namn på intressanta platser. Tryck på knappen Lista för att visa listan. 4. Välj namnet på den intressanta platsen ur listan. 5. Tryck på Starta på bekräftelseskärmen om informationen är korrekt. 6. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. 7. Tryck på skärmknappen Starta och starta rutten. Mata in en intressant plats med stadsnamnet. 1. Tryck på knappen DEST. 2. Välj Points Of Interest (POI). 3. Tryck på skärmknappen Bläddra. 4. Tryck på skärmknappen Byt stad. 5. Mata in ny stat/län och stad. 6. Välj en kategori, sedan en underkategori. Tillgängliga namn på intressanta platser visas. 7. Välj namnet på en intressant plats. 8. Om den intressanta platsen är korrekt, tryck på skärmknappen Starta. Rutten är beräknad. 9. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. 10. Tryck på skärmknappen Starta och starta rutten. Välja i en kategori över intressanta platser. 1. Tryck på knappen DEST. 2. Välj Points Of Interest (POI). 3. Tryck på skärmknappen Bläddra.

66 66 Navigation 4. Välj en kategori, sedan en underkategori. Tillgängliga namn på intressanta platser visas. 5. Välj namnet på en intressant plats. 6. Om den intressanta platsen är korrekt, tryck på skärmknappen Starta. Rutten är beräknad. 7. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. 8. Tryck på skärmknappen Starta och starta rutten. Senaste resmål Välj ett mål ur listan över tidigare mål. Upp till 15 platser som tidigare har angetts kan hämtas. Om listan är full, raderas automatiskt de äldsta målen när de nya läggs till. 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på Senaste resmål. En lista visar de tidigare målen. 3. Välj ut målet. 4. Tryck på Starta på bekräftelseskärmen om informationen är korrekt. Rutten är beräknad. 5. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. Se "Mata in en adress och intressant plats och lagra förinställda mål" under Översikt 3 4 för mera information. 6. Tryck på skärmknappen Starta och starta rutten. Adressbok Välj ett mål genom att ange en adress som finns lagrad i adressboken. 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på Adressbok. En lista visar posterna i adressboken. 3. Välj målet ur listan. 4. Tryck på Starta på bekräftelseskärmen om informationen är korrekt. Rutten beräknas. 5. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. Se "Mata in en adress och intressant plats och lagra förinställda mål" under Översikt 3 4 för mera information. 6. Tryck på skärmknappen Starta och starta rutten. Välj från karta Välj ett mål genom att bläddra på kartan.

67 Navigation Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Välj från karta. En kartskärm med en bläddringssymbol visas. 3. Tryck på pilarna för att zooma in/ ut som visas på skärmen och tryck på kartan för att utse det mål som ska väljas. Tryck och håll kvar fingret på kartan för att aktivera snabb bläddring. 4. Tryck på Starta på bekräftelseskärmen om informationen är korrekt. Rutten beräknas. 5. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. Se "Mata in en adress och intressant plats och lagra förinställda mål" under Översikt 3 4 för mera information. 6. Tryck på skärmknappen Starta och starta rutten. Längdgrad/breddgradkoordinater Välj ett mål baserat på koordinaterna för latitud och longitud. Ange platsen som koordinater, latitud och longitud. 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Längdgrad/breddgrad. 3. Ange målets koordinater i grader, minuter och sekunder. 4. Tryck på Starta på bekräftelseskärmen om informationen är korrekt. Rutten beräknas. 5. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. Se "Mata in en adress och intressant plats och lagra förinställda mål" under Översikt 3 4 för mera information. 6. Tryck på skärmknappen Starta och starta rutten. Förinställt mål Ange ett mål genom att välja ett av sex tidigare lagrade mål. Om inget mål finns angivet för en av skärmknapparna, släcks knappen och kan inte användas. Se "Mata in en adress och intressant plats och lagra förinställda mål" under Översikt 3 4 för mera information. 1. Tryck på knappen DEST. 2. Välj en av skärmknapparna för Förinställt mål. Skärmknapparna har lagrats med det namn som har valts. Rutten är beräknad. 3. Välj ruttpreferens för Snabb, Kort eller Lätt. Se "Mata in en adress och intressant plats och lagra förinställda mål" under Översikt 3 4 för mera information. 4. Tryck på skärmknappen Starta och starta rutten. Starta rutten Flera funktioner kan utföras sedan ett mål har matats in. Tryck på knappen DEST för att öppna menyskärmen Ruttalternativ.

68 68 Navigation Avbryt vägledning På skärmen Ruttalternativ väljer du Avbryt vägledning för att avbryta den aktuella rutten. Tryck på Ja på bekräftelseskärmen för att avbryta eller Nej för att fortsätta guidningen. Röstprompt Välj Röstvolym för att ändra volymen på röstmeddelanden och röstigenkänning. Välj skärmknappen Röstvägledning, Röstvägledning eller TMCröstmeddelande för att slå på eller stänga av röstmeddelanden för varje kategori. Se "Navigationsinställningar" under Användning 3 51 för mera information. Omdirigering När du befinner dig på en asfalterad väg, välj en omdirigering från den aktuella rutten, välj skärmen Rutt välj sedan omdirigering 1, 5 eller 10 mi. När du befinner dig på en huvudväg, välj en omdirigering av 5, 15 eller 25 mi. Välj Hela rutten för omdirigering av hela rutten. Detta är endast tillgängligt vid körning längs en rutt. När du befinner dig på en asfalterad väg, välj en omdirigering från den aktuella rutten, välj skärmen Rutt välj sedan omdirigering 1, 8 eller 16 km. När du befinner dig på en huvudväg, välj en omdirigering av 8, 24 eller 40 km. Välj Hela rutten för omdirigering av hela rutten. Detta är endast tillgängligt vid körning längs en rutt. Svänglista För att se en lista över manövrer för hela rutten, välj Svänglista på skärmen Ruttalternativ. Delmål Upp till tre delmål kan läggas till i den aktuella rutten, mellan startpunkten och det slutliga målet. Delmålen kan editeras eller tas bort.

69 Navigation 69 Att lägga till ett delmål: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Lägg till delmål. Denna knapp är bara tillgänglig om rutten har beräknats. 3. Mata in delmålet med någon av metoderna för att lägga till mål. Se Mål 3 63 för mera information. Systemet beräknar och markerar rutten och denna kan startas. 4. Tryck på knappen DEST för att lägga till delmål. Tryck på skärmknappen Lägg till delmål för att lägga till delmålet i den ordningsföljd du vill ha i rutten. Systemet beräknar och markerar rutten och denna kan startas. Att ta bort ett delmål: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Radera delmål. 3. Välj ut det delmål som ska tas bort genom att beröra skärmen. 4. En meddelande visas. Tryck på skärmknappen Ja för att ta bort delmålet och tryck på Nej om du vill avbryta operationen. Systemet beräknar och markerar rutten och denna kan startas. Förhandsvisning av rutt Förhandsvisa hela rutten i endera riktningen. U V (Hoppa över bakåt eller framåt): Tryck på pilen för överhoppning bakåt för att komma till startpunkten. Tryck på pilen för överhoppning framåt för att komma till slutmålet. YZ (Snabbläddring bakåt eller framåt): Tryck på pilen för snabbläddring bakåt för att komma till startpunkten. Tryck på pilen för snabbläddring framåt för att komma till slutmålet. Dessa knappar visas efter att bläddringsknappen bakåt/framåt har valts. <> (Bläddra bakåt eller framåt): Tryck på pilen för bläddring bakåt för att komma till startpunkten. Tryck på pilen för bläddring framåt för att komma till slutmålet. / (Paus): Pausar förhandsvisning av rutt vid bläddring bakåt, snabbt bakåt, framåt eller snabbt framåt. Pausa vägledning / Pausa vägledning Tryck på skärmknappen Pausa vägledning/pausa vägledning för att uppskjuta eller återuppta guidning av aktuell rutt. Tidigare mål - radera För att ta bort alla tidigare mål från systemet: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Senaste resmål.

70 70 Navigation 3. Tryck på skärmknappen Rensa alla. 4. Tryck på Ok till Radera alla senaste resmål?, eller tryck på Avbryt-skärmknappen för att avbryta den här åtgärden. Adressbok Alternativ för att spara Adressbok: Bläddra på kartan eller Välj från karta i Destinationsmenyn: Bläddra till platsen. Tryck på knappen TUNE/MENU på frontplattan. En meny visas på skärmens vänstra sida. Tryck på skärmknappen Spara så sparas platsen. Adressinmatning: Ange ett mål med menyn Adressinmatning. Tryck på skärmknappen Starta. Skärmknappen Spara visas längst ned på skärmen. Tryck på skärmknappen Spara för att spara och infoga denna plats i adressboken. Meny intressant plats: Välj en intressant plats. Tryck på Spara placerad längst ned på informationsidans display. Senaste resmål: Från Senaste resmål-menyn, välj det mål som ska sparas. Tryck på Spara placerad längst ned på informationsidan. För att ändra kartikonen i en adressbokspost: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Adressbok. En lista visar posterna i adressboken. 3. Välj den adressbokspost som ska ändras. 4. Tryck på Ändra längst ned på skärmen. 5. Tryck på Ändra ikon. 6. Välj en ikon i listan. 7. Tryck på skärmknappen Ok för att spara ändringarna. För att ändra i enamnet i en adressbok: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Adressbok. En lista visar posterna i adressboken. 3. Välj den adressbokspost som ska ändras. 4. Tryck på Ändra längst ned på skärmen. 5. Tryck på alternativet Ändra namn. 6. Använd bokstavstangentbordet för att mata in namnet. 7. Tryck på skärmknappen Ok för att spara ändringarna. För att ändra telefonnumret i en adressbokspost: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Adressbok. En lista med adressboksposter visas. 3. Välj den adressbokspost som ska ändras. 4. Tryck på Ändra längst ned på skärmen.

71 Navigation Tryck på alternativet Ändra telefonnummer. 6. Använd siffertangentbordet för att mata in eller ändra telefonnumret. 7. Tryck på skärmknappen Ok för att spara ändringarna. För att lägga till en rösttagg i en adressbokspost: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Adressbok. En lista visar posterna i adressboken. 3. Välj den adressbokspost som ska ändras. 4. Tryck på Ändra längst ned på skärmen. 5. Tryck på skärmknappen Lägg till röstmärke. 6. Säg namnet inom fyra sekunder efter piptonen. Namnet upprepas tillbaka. För att ta bort en adressbokspost: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Adressbok. En lista visar posterna i adressboken. 3. Välj den adressbokspost som ska tas bort. 4. Tryck på skärmknappen Radera post. En meddelande visas. För att lägga till ett förinställt mål ur adressboken: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Adressbok. 3. Välj den adressbokspost som ska läggas till som förinställd. Skärmen Adressinformation öppnas. 4. Tryck på Ändra längst ned på skärmen. 5. Håll en av de sex skärmknapparna längst ner på skärmen intryckt tills texten i knappen ändras. 6. Namnet visas i denna skärmknapp för förinställt mål och kan nu väljas från skärmknappen Ange resmål. Favoritrutt 1. När rutten har planerats, tryck på knappen NAV tills hela kartskärmen visas. 2. Tryck på knappen TUNE/MENU. En meny öppnas. 3. Bläddra nedåt och välj Hela rutten. Kartskärmen med hela rutten visas. 4. Tryck på skärmknappen Lägg till rutt. Rutten lagras som favorit. För att ändra ruttens namn, lägga till en rösttagg eller radera en favoritrutt: 1. Tryck på knappen DEST. 2. Tryck på skärmknappen Favoritrutt. 3. Välj rutten. 4. Tryck på Ändra längst ned på skärmen. 5. Välj bland: Ändra ruttnamn, Lägg till röstmärke och Radera favoritrutt.

72 72 Navigation För att ändra ruttens namn: 1. Välj Ändra ruttnamn. 2. Använd tangentbordet för att mata in namnet. 3. Välj posten som ska ändras i Favoritrutt. 4. Tryck på skärmknappen Ok. Det nya namnet kommer att finnas i Favoritrutt-menyn. För att lägga till en rösttagg: 1. Tryck på skärmknappen Lägg till röstmärke. 2. Säg namnet inom fyra sekunder efter piptonen. Namnet upprepas tillbaka. Att ta bort en favoritrutt: 1. Tryck på Radera favoritrutt. Bekräftelseskärmen öppnas. 2. Tryck på skärmknappen Ja för att ta bort rutten och Nej om du vill avbryta raderingen av rutten. Skärmknapp meny Olika inställningar i navigeringssystemet kan nås med skärmknappen Meny. Vissa alternativ är endast tillängliga sedan en rutt har planerats. 1. Tryck på knappen NAV för att öppna menyskärmen Karta. 2. Tryck på skärmknappen Meny eller knappen TUNE/MENU på frontplattan. Kartans riktning Tryck för att ändra vyn till Norr upp, Körriktning upp eller läge 3-D. Se Navigationssymboler 3 59 för mera information. Trafik: Tryck för att visa Trafikskärmen. Se Konfigurera meny 3 73 för mera information. Spara: Tryck för att spara som lokalisering i adressboken. Visa POI-ikoner: Tryck för att POI-ikoner som ska visas på kartan. Välj ur en lisa med sex förprogrammerade POI underkategorier. Bläddra i listan med kategorier eller välj i närheten och i ruttalternativ.

73 Navigation 73 Tryck på denna skärmknapp för att minimera guidningsfönstret och expandera kartfönstret. Hela rutten: Tryck för att betrakta hela rutten från startpunkten till målet på kartan. Avbryt vägledning: Tryck för att stoppa aktuell rutt. Konfigurera meny Justera funktioner och inställningar i Konfig. meny. Den senast valda menyskärmen visas. Ställ in funktionerna för Ljudinställningar, Radio, Nav (navigation), Skärm eller Tidsinställning. Radio Tryck på knappen CONFIG för att komma till Meny-alternativen. Vrid på knappen TUNE/MENU för att bläddra mellan de tillgängliga menyalternativen. Tryck på knappen TUNE/ MENU eller tryck på Radio för att visa radioinställningarna. Tryck på den här funktionen för att göra ändringar, som förinställningssidorna Fartkompenserad volym och Ljudsignalsalternativ. Nav (navigation) Tryck på knappen CONFIG för att komma till Meny-alternativen. Vrid på knappen TUNE/MENU för att bläddra mellan de tillgängliga menyalternativen. Tryck på TUNE/MENU-knappen och tryck sedan på Nav-skärmknappen. Skärm Tryck på knappen CONFIG för att komma till menyalternativen. Vrid på knappen TUNE/MENU för att bläddra mellan de tillgängliga inställningsfunktionerna. Tryck på knappen TUNE/MENU eller tryck på Skärmskärmknappen för att visa fler alternativ inom denna funktion.

74 74 Navigation Displayalternativ För att ändra displayens generella ljusstyrkeinställning, använd alternativet för visning av bilens innerbelysning. Dessa alternativ utgörs av: Autoläge: Skärmens bakgrund anpassas automatiskt beroende på omgivningens ljusförhållanden. Dagläge: Kartans bakgrund blir ljusare. Nattläge: Kartans bakgrund mörknar. Skärm Av Tryck för att aktivera eller inaktera displayalternativet. En förbockning indikerar vilket alternativ som är aktivt. Inställning av klocka Inställning av tid: 1. Tryck på kappen CONFIG och välj Tidsinställning i listan. 2. Tryck på + och - för att öka eller minska timmar och minuter som visas på klockan. 12 timmar / 24 timmar format: Välj skärmknappen 12 timmar för 12-timmarsklocka och välj skärmknappen 24 timmar för 24-timmarsklocka. Dag + eller Dag -: Tryck på skärmknappen Dag + eller Dag - för att öka eller minska värdet för dag. Skärm: Tryck på skärmknappen Skärm för att slå på och av visningen av klockan på skärmen. Global Positioning System Bilens position bestäms av satellitsignaler, diverse bilsignaler och kartdata. Tidvis kan andra störningar som satellitens tillstånd, vägens utseende, bilens tillstånd och/eller andra faktorer inverka på navigeringssystemets förmåga att bestämma bilens exakta position. GPS-systemet visar bilens nuvarande position med hjälp av de signaler som sänds av GPS-satelliterna. Om bilen inte tar emot signaler från satelliterna visas en symbol på kartskärmen. Se Navigationssymboler Systemet fungerar kanske inte eller också kan störningar uppträda om något av följande gäller: Signalerna hindras av höga byggnader, träd, stora lastbilar eller en tunnel. Satelliter repareras eller förbättras. För mera information om GPS:n inte fungerar korrekt, se Problem med ruttguidning 3 75 och Service på navigeringssystemet 3 76.

Hur man använder radion

Hur man använder radion Hur man använder radion Egenskaper för mottagning av FM Vanligtvis har FM mycket bättre ljudkvalitet än AM. FM och FM-stereo kan dock stöta på karakteristiska mottagningsproblem som inte finns vid mottagning

Läs mer

CD 600 IntelliLink, Navi 650, Navi 950 IntelliLink Vanliga frågor

CD 600 IntelliLink, Navi 650, Navi 950 IntelliLink Vanliga frågor Innehåll TOC 1. Audio Q: Hur växlar jag mellan radio- och mediekällor, till exempel FM-radio och USB? A: Om du vill växla mellan olika ljudkällor kan du antingen välja respektive källa på startsidan, trycka

Läs mer

SWEwww.facebook.com/denverelectronics

SWEwww.facebook.com/denverelectronics ROCK POP EQ CLAS RDM BILJUD SWEwww.facebook.com/denverelectronics BILENS MP3-SPELARE MED RADIO-USB/SD/MMC-MANUAL CAU-436 1 17 11 18 7 6 12 16 CAU-436 FM/USB/SD MP3 PLAYER 14 15 TA PTY 8 VOL/SEL AF 2 19

Läs mer

CD/MP3-spelare med PLL FM-radio och iphone/ipod-docka

CD/MP3-spelare med PLL FM-radio och iphone/ipod-docka CD/MP3-spelare med PLL FM-radio och iphone/ipod-docka Bruksanvisning GBi9000 Läs igenom bruksanvisningen noga och spara den för senare behov. KNAPPAR OCH REGLAGE 1. BASKONTROLL 2. CD-LUCKA 3. CD-LÅSREGLAGE

Läs mer

OPEL COMBO Handbok för infotainmentsystem

OPEL COMBO Handbok för infotainmentsystem OPEL COMBO Handbok för infotainmentsystem Innehåll Inledning... 4 Radio... 23 CD-spelare... 29 AUX-ingång... 32 USB-port... 33 Röstigenkänning... 38 Telefon... 47 Alfabetiskt register... 60 4 Inledning

Läs mer

OPEL ZAFIRA TOURER Handbok för infotainmentsystem

OPEL ZAFIRA TOURER Handbok för infotainmentsystem OPEL ZAFIRA TOURER Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 950/650 / CD 600... 5 CD 400plus (1)/400/300... 77 CD 400plus (2)... 131 Navi 950/650 / CD 600 Inledning... 6 Grundfunktioner... 16 Radio...

Läs mer

SENSUS Web edition. Infotainment guide VÄLKOMMEN TILL SENSUS INFOTAINMENT

SENSUS Web edition. Infotainment guide VÄLKOMMEN TILL SENSUS INFOTAINMENT Infotainment guide SENSUS Web edition VÄLKOMMEN TILL SENSUS INFOTAINMENT Den här bilagan är avsedd att ge en kortfattad överblick över de vanligaste funktionerna i Sensus Infotainment och hjälpa dig att

Läs mer

Portabel boombox med Radio & CD-Spelare CD / CD-R / CD-RW

Portabel boombox med Radio & CD-Spelare CD / CD-R / CD-RW Portabel boombox med Radio & CD-Spelare CD / CD-R / CD-RW Svensk bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning OBSERVERA!! Innan du använder denna apparat rekommenderar vi att du noggrant läser igenom denna bruksanvisning samt alla säkerhetsföreskrifter. Mycket nöje med denna apparat. VARNING:

Läs mer

OPEL ADAM. Infotainment System

OPEL ADAM. Infotainment System OPEL ADAM Infotainment System Innehåll IntelliLink... 5 CD 3.0 BT / R 3.0... 57 FlexDock... 99 IntelliLink Inledning... 6 Radio... 20 Externa enheter... 30 Taligenkänning... 42 Telefon... 44 Alfabetiskt

Läs mer

OPEL ADAM Handbok för infotainmentsystem

OPEL ADAM Handbok för infotainmentsystem OPEL ADAM Handbok för infotainmentsystem Innehåll IntelliLink... 5 CD 3.0 BT / R 3.0... 59 FlexDock... 101 IntelliLink Inledning... 6 Radio... 20 Externa enheter... 30 Taligenkänning... 42 Telefon...

Läs mer

Radio R 4.0 IntelliLink Vanliga frågor

Radio R 4.0 IntelliLink Vanliga frågor Innehåll TOC 1. Audio Q: Hur växlar jag mellan olika ljudkällor (t.ex. FM-radio och USB-musik)? A: Byt ljudkälla genom att trycka på AUDIO på startskärmen och sedan på Källa i övre vänstra delen av skärmen.

Läs mer

Så här används fjärrkontrollen (tillbehör)

Så här används fjärrkontrollen (tillbehör) Så här används fjärrkontrollen (tillbehör) Så här används fjärrkontrollen (tillbehör) Försiktighetsåtgärder vid användning av fjärrkontroll Var försiktig vid hantering av kontrollen, speciellt eftersom

Läs mer

DPR-34+ Svensk Bruksanvisning. Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning.

DPR-34+ Svensk Bruksanvisning. Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. DPR-34+ Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR Låt inte denna enhet att utsättas

Läs mer

Navi 900 IntelliLink, Touch R700 IntelliLink Vanliga frågor

Navi 900 IntelliLink, Touch R700 IntelliLink Vanliga frågor Index TOC 1. Audio Q: Hur ändrar jag ljudkälla, exempelvis från FM-radio till USB-musik? A: Genom att trycka på RADIO-knappen kan du bläddra bland alla tillgängliga radiokällor. Genom att trycka på MEDIA-knappen

Läs mer

OPEL ASTRA Handbok för infotainmentsystem

OPEL ASTRA Handbok för infotainmentsystem OPEL ASTRA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 85 R300 BT... 125 Telefonhållare... 155 Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundfunktioner... 13 Radio...

Läs mer

Innehåll. Register... 102

Innehåll. Register... 102 Innehåll Inledning..................... 2 Radio....................... 10 Ljudspelare................. 16 Infotainment i baksätet..... 24 Navigering.................. 54 Röstigenkänning........... 74 Telefon.....................

Läs mer

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7 AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A Bruksanvisning S PR-D7 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem

OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem OPEL INSIGNIA Handbok för infotainmentsystem Innehåll Touch R700 IntelliLink / Navi 900 IntelliLink... 5 R300 Color / R400 Color... 85 Touch R700 IntelliLink / Navi 900 IntelliLink Inledning... 6 Grundläggande

Läs mer

Opel Insignia Infotainment System

Opel Insignia Infotainment System Opel Insignia Infotainment System Innehåll Inledning... 4 Radio... 29 CD-spelare... 45 AUX-ingång... 51 USB-port... 53 Digital fotoram... 57 Navigation... 60 Taligenkänning... 103 Telefon... 118 Alfabetiskt

Läs mer

MMP-390 CD MP3 MIKROSYSTEM. BRUKSANVISNING Läs och spara denna bruksanvisning

MMP-390 CD MP3 MIKROSYSTEM. BRUKSANVISNING Läs och spara denna bruksanvisning MMP-390 CD MP3 MIKROSYSTEM BRUKSANVISNING Läs och spara denna bruksanvisning Viktig säkerhetsinformation - läs noga och spara för framtida referens. För att minska risken för brand eller el-shock, utsätt

Läs mer

Din manual BLAUPUNKT NAVIRECHNER RGS 08 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3312214

Din manual BLAUPUNKT NAVIRECHNER RGS 08 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3312214 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för BLAUPUNKT NAVIRECHNER RGS 08. Du hittar svar på alla dina frågor i BLAUPUNKT NAVIRECHNER

Läs mer

1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 4 INSTÄLLNING 113 5 NAVIGATIONSSYSTEM 149 6 APPLIKATION 221

1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 4 INSTÄLLNING 113 5 NAVIGATIONSSYSTEM 149 6 APPLIKATION 221 1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 3 Bluetooth HANDSFREE-SYSTEM 79 4 INSTÄLLNING 113 5 NAVIGATIONSSYSTEM 149 6 APPLIKATION 221 SAKREGISTER 251 Om följande utrustning, se bilens ägarhandbok. Bränsleförbrukning

Läs mer

1. Använda MP3/WMA-spelaren

1. Använda MP3/WMA-spelaren Använda /WMA-spelaren 1. Använda /WMA-spelaren Av säkerhetsskäl är vissa funktioner urkopplade då fordonet är i rörelse. Knappen SOURCE MENU RECALL (TA FRAM KÄLLMENYN) Knappar för byte av fil Knappen POWER

Läs mer

Bruksanvisning DAB One

Bruksanvisning DAB One Bruksanvisning DAB One Var snäll läs igenom denna bruksanvisning, innan ni börjar använda er DAB One. Grattis till ditt val av DAB/FM mottagare. Vi hoppas att du kommer att ha många trevliga stunder framför

Läs mer

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL SWEDISH Komma igång När du använder navigationsprogramvaran första gången kommer en startinställningsprocess att startas automatiskt. Gör så här: Välj programspråk.

Läs mer

1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 4 RÖSTSTYRNINGSSYSTEM 119 5 INSTÄLLNING 125 6 YTTRE ÖVERVAKNINGSSYSTEM 161 7 NAVIGATIONSSYSTEM 179

1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 4 RÖSTSTYRNINGSSYSTEM 119 5 INSTÄLLNING 125 6 YTTRE ÖVERVAKNINGSSYSTEM 161 7 NAVIGATIONSSYSTEM 179 1 SNABBGUIDE 13 2 LJUDANLÄGGNING 27 3 Bluetooth HANDSFREE-SYSTEM 81 4 RÖSTSTYRNINGSSYSTEM 119 5 INSTÄLLNING 125 6 YTTRE ÖVERVAKNINGSSYSTEM 161 7 NAVIGATIONSSYSTEM 179 8 APPLIKATION 251 SAKREGISTER 283

Läs mer

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*).

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*). web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM Din bil är utrustad med en exklusiv multimediaanläggning. Rear Seat Entertainment-systemet utökar bilens ordinarie ljudanläggning med: två bildskärmar,

Läs mer

BRUKSANVISNING. Svenska - 1

BRUKSANVISNING. Svenska - 1 BRUKSANVISNING 1. STRÖMBRYTARE 2. FUNKTIONSKNAPP (AUX/CD/KASSETT/RADIO) 3. VÅGLÄNGDSVÄLJARE 4. KNAPP FÖR BASFÖRSTÄRKNING 5. VOLYMREGLAGE 6. INSTÄLLNINGSREGLAGE (RADIO) 7. CD-DISPLAY 8. STATIONSSKALA 9.

Läs mer

Argon DAB4+, snabbguide och instruktionsbok

Argon DAB4+, snabbguide och instruktionsbok Argon DAB4+ Strävan efter kvalitet har alltid varit vår drivkraft, och grundandet av Argon Audio är en naturlig förlängning av denna filosofi. Vi har 20 års erfarenhet av att skapa och ta fram produkter

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold 1.0 ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold INNEHÅLLSFÖRTECKNING Teckenfönstrets symboler...2 Kontroller...2 Mottagarsymboler...3 Slå på mottagaren...5 Stänga av mottagaren...5 Ta emot och läsa meddelanden...6 Använda

Läs mer

MusicFly Pro. Användarmanual. Inledning

MusicFly Pro. Användarmanual. Inledning MusicFly Pro Användarmanual Inledning MusicFly Pro gör att din musik flyger via trådlös signal till din bilradio. Den låter dig njuta av musik från bärbara musikspelare i bilstereon eller hemmastereon

Läs mer

DCP41. Deltaco TALA Tålig. Robust mobile phone. SE Användarhandledning

DCP41. Deltaco TALA Tålig. Robust mobile phone. SE Användarhandledning DCP41 Deltaco TALA Tålig Robust mobile phone SE Användarhandledning Förpackningsinnehåll Kom igång Välkommen till din nya mobiltelefon. Den är gjord för att kunna användas även i lite tuffare miljöer.

Läs mer

Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska

Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska Lenco SCR-81 Radio kassett och cd stereo Instruktionsmanual på Svenska There`s a new kid in town. Det kommer mycket mer från Lenco. www.stl.nl hittar du ytterligare produkter. Lenco SCR-81 Radio kassett

Läs mer

Svenskbruksanvisning

Svenskbruksanvisning 2009 02 02 Svenskbruksanvisning Viktigt! Inuti produkten finns elektricitet. Därför är det viktigt att aldrig öppna upp produkten då kroppsskada kan uppstå! CD: Har enheten CD spelare finns även laserstrålar

Läs mer

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk generalagent www.moon.se 2009 11 22 HN Tack för att du just köpt en produkt från Lenco. Lenco har tillverkat och marknadsfört högkvalitativa ljud och

Läs mer

DT-210 SVENSK_BRUKSANVISNING

DT-210 SVENSK_BRUKSANVISNING DT-210 SVENSK_BRUKSANVISNING 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Kontrollernas placering Stereo/Mono/Högtalaromkopplare Minnesprogrammering Frekvenssökning Hörlursuttag Volymkontroll Ström AV/PÅ Display

Läs mer

fjärrkontroll Scrollhjul, motsvarar TUNE i mittkonsolen.

fjärrkontroll Scrollhjul, motsvarar TUNE i mittkonsolen. fjärrkontroll Växla mellan: L = Bildskärm vänster bak F = Bildskärm fram R = Bildskärm höger bak Växla till navigation* A Växla till radio Växla till media Växla till Bluetooth handsfree* A Stega/spola

Läs mer

Ett bärbart musikcentrum

Ett bärbart musikcentrum BeoSound 1 Handbok E bärbart musikcentrum 3 Placera BeoSound 1 där du vill ha den. Den kompakta designen gör a du kan ta den med dig överallt. BeoSound 1 ger dig enastående ljud, oavse hur nära eller

Läs mer

Proson RV 2010 Stereo reciever

Proson RV 2010 Stereo reciever Proson RV 2010 Stereo reciever Svensk bruksanvisning SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs före produkten tas i bruk: Placera enheten på stabila underlag. Undvik att placera den i direkt solljus eller nära en värmekälla.

Läs mer

Varning och Försiktighet

Varning och Försiktighet Skyltarna Varning och Försiktighet som visas nedan, finns med i bruksanvisningen och på enheten. De visar säker och korrekt hantering av produkten, så att personskador på dig eller andra undviks, och så

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

Din manual SONY NV-U70 http://sv.yourpdfguides.com/dref/672686

Din manual SONY NV-U70 http://sv.yourpdfguides.com/dref/672686 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SONY NV- U70. Du hittar svar på alla dina frågor i SONY NV-U70 instruktionsbok (information,

Läs mer

Navigeringssystem. TravelPilot RGS 08. Bruksanvisning

Navigeringssystem. TravelPilot RGS 08. Bruksanvisning Navigeringssystem TravelPilot RGS 08 Bruksanvisning Trafiksäkerhet Hantering under färd Som bilförare måste du ägna hela din uppmärksamhet åt den omgivande trafiken. Låt bli knappar och reglage i kritiska

Läs mer

FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning

FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning S 381Q413-A Innehåll VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER... 2 Kontrollernas placering... 3-4 Batteridrift (Alkaliska)... 5 Batteridrift (Laddningsbara)...5-6 Nätdrift...6

Läs mer

FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR

FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR LJUDINSTÄLLNING Välj i Main Meny (Huvudmenyn) AUDIO, Här kan 5.1 kanalutgång anpassas separat. fördröjning fördröjning BASS MANAGEMENT () Här finns två valmöjligheter: ON: Basen

Läs mer

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD Programmet består av 21 övningar som övar förmågan att känna igen bokstäver och ord. Här tränas såväl läsning som stavning och bokstavsordning. Du får hela tiden stöd av inspelat

Läs mer

KOMPONENTER. Klocka. Klockan. Öppning av armband. Kontakt för batteriladdning. ON/OFF Magnet. Elektronikenhet. Laddnings- indikator

KOMPONENTER. Klocka. Klockan. Öppning av armband. Kontakt för batteriladdning. ON/OFF Magnet. Elektronikenhet. Laddnings- indikator Manual KOMPONENTER Klocka Klockan Öppning av armband Kontakt för batteriladdning Laddnings- indikator ON/OFF Magnet Elektronikenhet Statusindikatorindikator GPS antenn Anhörigenhet USB-kontakt ON/OFF Batteriladdare

Läs mer

Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1

Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1 Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HS-11W uppfyller villkoren i följande

Läs mer

Svensk kom i gång-manual

Svensk kom i gång-manual Svensk kom i gång-manual Sammankoppla enheten med en mobiltelefon via Bluetooth med A2DP Löstagbar panel med mikrofon-ingång FM/AM radio / CD / MP3-mottagare USB-port för MP3 SD / MMC -kortläsare Elektronisk

Läs mer

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater!

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater är en komplett digital underhållningslösning som du kan använda för att titta på TV, spela in från

Läs mer

1. Vad är platsregistrering?

1. Vad är platsregistrering? 1. Vad är platsregistrering? Du kan registrera platser på kartan, t.ex. ditt hem, favoritplatser och snabbvalsplatser, som favoriter. Upp till 106 platser, inklusive 1 hem och 5 snabbvalsplatser, kan registreras.

Läs mer

Din manual TOMTOM GO 930T http://sv.yourpdfguides.com/dref/2366952

Din manual TOMTOM GO 930T http://sv.yourpdfguides.com/dref/2366952 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för TOMTOM GO 930T. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

CANDY4 HD II 20160419

CANDY4 HD II 20160419 CANDY4 HD II 20160419 2 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD II?... 6 2 Säkerhetsföreskrifter... 7 3 Vad finns i förpackningen?... 8 4 Fysisk beskrivning... 9 5 Kom igång... 11 5.1 Ladda batteriet...

Läs mer

Din manual BLAUPUNKT TRAVEL PILOT RNS 149 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3312232

Din manual BLAUPUNKT TRAVEL PILOT RNS 149 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3312232 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

FELSÖKNINGSPROCEDUR FÖR SD-NAVI MED ANC (version 1.00) Översikt och stiftutmatning Kap 2 INTE PÅ ÖVER HUVUD TAGET PÅ/AV (inget ljud och ingen Kap 3-1

FELSÖKNINGSPROCEDUR FÖR SD-NAVI MED ANC (version 1.00) Översikt och stiftutmatning Kap 2 INTE PÅ ÖVER HUVUD TAGET PÅ/AV (inget ljud och ingen Kap 3-1 1 INNEHÅLL Kundens klagomål Diagnostik Översikt och stiftutmatning Kap 2 INTE PÅ ÖVER HUVUD TAGET PÅ/AV (inget ljud och ingen Kap 3-1 visning) INGET LJUD (visning OK) Kap 3-2 INGEN VISNING (ljud OK) Kap

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL. TOWER HÖGTALARE MED ipod/iphone DOCKNING & PLL FM STEREO RADIO MODELL: IPT-400

INSTRUKTIONSMANUAL. TOWER HÖGTALARE MED ipod/iphone DOCKNING & PLL FM STEREO RADIO MODELL: IPT-400 INSTRUKTIONSMANUAL 1 2 7 8 9 TOWER HÖGTALARE MED ipod/iphone DOCKNING & PLL FM STEREO RADIO 34 5 6 MODELL: IPT-400 10 11 12 13 14 15 16 Vänligen läs följande instruktioner innan du börjar använda din enhet.

Läs mer

MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060

MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060 MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060 Inkoppling och överföring Börja med att sätta i batteriet. Luckan sitter på undersidan och öppnas genom att man skjuter den åt sidan. Kom ihåg att vända polariteten

Läs mer

Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT. Svensk Instruktions Manual

Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT. Svensk Instruktions Manual Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT Svensk Instruktions Manual Din enhet har tillverkats och monterats under Roadstars strikta kvalitetskontroll. Innan du använder enheten, läs igenom

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Pure binax. Bruksanvisning. www.siemens.se/horsel. Livet låter fantastiskt.

Pure binax. Bruksanvisning. www.siemens.se/horsel. Livet låter fantastiskt. Pure binax Bruksanvisning www.siemens.se/horsel Livet låter fantastiskt. Innehåll Välkommen 4 Din hörapparat 5 Apparatmodell 5 Bekanta dig med din hörapparat 5 Komponenter och namn 6 Kontroller 8 Inställningar

Läs mer

Nokia Bluetooth-headset BH-200 Användarhandbok

Nokia Bluetooth-headset BH-200 Användarhandbok Nokia Bluetooth-headset BH-200 Användarhandbok 1 9246086 Utgåva 2 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HS-58W uppfyller villkoren i följande

Läs mer

Car Radio CD USB SD Bluetooth. Hamburg 420 BT 1 011 202 422 / 1 011 202 423 Frankfurt 320 1 011 202 322 / 1 011 202 323. www.blaupunkt.

Car Radio CD USB SD Bluetooth. Hamburg 420 BT 1 011 202 422 / 1 011 202 423 Frankfurt 320 1 011 202 322 / 1 011 202 323. www.blaupunkt. Car Radio CD USB SD Bluetooth www.blaupunkt.com Hamburg 420 BT 1 011 202 422 / 1 011 202 423 Frankfurt 320 1 011 202 322 / 1 011 202 323 www.blaupunkt.com Bruks- och monteringsanvisning Knappar och reglage

Läs mer

SMARTBOX. Användarmanual 14.10.23

SMARTBOX. Användarmanual 14.10.23 1 SMARTBOX Användarmanual 14.10.23 INNEHÅLL. FJÄRRKONTROLL... 3 PRODUKT... 4 KOM IGÅNG... 5 KANALSÖKNING... 6 ANVÄNDNING... 7 TV-GUIDE... 8 HEJ OCH GRATTIS TILL DIN SMARTBOX! I den här manualen kan du

Läs mer

DT-120. FM-stereo/AM. Svensk bruksanvisning

DT-120. FM-stereo/AM. Svensk bruksanvisning DT-120 FM-stereo/AM Svensk bruksanvisning 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Kontroller LCD-display Val av band DBB (Deep Bass Booster) On/Off Stationssökare Stereo/Mono Power On/Off Volymkontroll Låsknapp Batterikapacitet

Läs mer

Klocka med MP3 och radio Art.nr: AV061

Klocka med MP3 och radio Art.nr: AV061 Klocka med MP3 och radio Art.nr: AV061 SD Card Produktöversikt USB LINE IN DC 5V ALARM-knapp 8. Ventilationsöppningar SNOOZE/LIGHT-knapp (ljusknapp) 9. Ljud FM-teleskopantenn 10. Skruvhål LCD-skärm 1 USB-minnesuttag

Läs mer

Doro Secure 580IUP. Användarhandbok. Svenska

Doro Secure 580IUP. Användarhandbok. Svenska Doro Secure 580IUP Användarhandbok Svenska 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Obs! Illustrationerna används endast i förklarande syfte och avbildar kanske inte den aktuella enheten korrekt. Svenska

Läs mer

CUBE BLUETOOTH-HÖGTALARE. kitsound.co.uk BRUKSANVISNING. JB. 3079/Tillverkad i Kina. KitSound 2015. Christchurch, Dorset, BH23 4FL, UK

CUBE BLUETOOTH-HÖGTALARE. kitsound.co.uk BRUKSANVISNING. JB. 3079/Tillverkad i Kina. KitSound 2015. Christchurch, Dorset, BH23 4FL, UK kitsound.co.uk CUBE BLUETOOTH-HÖGTALARE JB. 3079/Tillverkad i Kina. KitSound 2015 BRUKSANVISNING Christchurch, Dorset, BH23 4FL, UK 1 1 Vi är hantverkare. Vi är musiker. Vi är KitSound Vi engagerar oss

Läs mer

Din manual PIONEER AVIC-S1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/539060

Din manual PIONEER AVIC-S1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/539060 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för PIONEER AVIC-S1. Du hittar svar på alla dina frågor i PIONEER AVIC-S1 instruktionsbok

Läs mer

Din manual TOMTOM GO 910 http://sv.yourpdfguides.com/dref/528213

Din manual TOMTOM GO 910 http://sv.yourpdfguides.com/dref/528213 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för TOMTOM GO 910. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning BRUKSANVISNING S8 s8bruks.doc Innehållsförteckning 1. System S8...2 2.0 Handhavande för kontrollenhet med lysdioder...3 2.1 Koppla till anläggningen...3 2.1.1 Om anläggningen inte går att koppla till...3

Läs mer

Din manual NOKIA LS-2 http://sv.yourpdfguides.com/dref/825095

Din manual NOKIA LS-2 http://sv.yourpdfguides.com/dref/825095 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NOKIA LS-2. Du hittar svar på alla dina frågor i NOKIA LS-2 instruktionsbok (information,

Läs mer

Bruksanvisning TP329

Bruksanvisning TP329 Bruksanvisning TP329 1 2 BRUKSANVISNING TP-329 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 INTRODUKTION...1 HUVUDFUNKTIONER...1 SÄKERHET OCH UNDERHÅLL...3 Säkerhetsinformation...3 Vård av denna Produkt...3

Läs mer

AB M&E Ohlssons Klockgjuteri

AB M&E Ohlssons Klockgjuteri AB M&E Ohlssons Klockgjuteri Huvud Styrenhet OPUS 4 - OPUS 10 Klockspels Manual AB M&E Ohlssons Klockgjuteri Palmelydersgatan 16 271 50 Ystad Tel. 0411-555163 Fax. 0411-555163 Mobil. 070-24 64 234 E-mail.

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A Bruksanvisning S RCR-22 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Doro Secure 580. Användarhandbok. Svenska

Doro Secure 580. Användarhandbok. Svenska Doro Secure 580 Användarhandbok Svenska 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Obs! Illustrationerna används endast i förklarande syfte och avbildar kanske inte den aktuella enheten korrekt. Svenska 1.

Läs mer

DS Multi-8 S ET 328_SV / 11.14 1/7. DATUM Ständigt datum (byte av år och månad har programmerats fram till 2099) med: dag, veckodag, vecka, månad,

DS Multi-8 S ET 328_SV / 11.14 1/7. DATUM Ständigt datum (byte av år och månad har programmerats fram till 2099) med: dag, veckodag, vecka, månad, DS Multi-8 FUNKTIONER Funktion Beskrivning Visning Sida 2 T1 Första tidszon. Visare och/ digital T2 Andra tidszon. Visare och/ digital VÄXLING AV TID Alternativ för att välja tidszon för visarna. Visare

Läs mer

Handbok Konftel Ego SVENSKA

Handbok Konftel Ego SVENSKA Handbok Konftel Ego SVENSKA OmniSound överlägsen ljudkvalitet Den patenterade ljudoptimeringen OmniSound garanterar att ditt distansmöte får ett imponerande och kristallklart ljud i båda riktningarna,

Läs mer

Användarhandbok för Nokia Trådlös GPS-modul LD-3W 9246490/1

Användarhandbok för Nokia Trådlös GPS-modul LD-3W 9246490/1 Användarhandbok för Nokia Trådlös GPS-modul LD-3W 9246490/1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten LD-3W uppfyller villkoren i följande EUdirektiv:

Läs mer

Användarhandbok för Nokia Trådlös GPS-modul (LD-1W) 9236273 Utgåva 1

Användarhandbok för Nokia Trådlös GPS-modul (LD-1W) 9236273 Utgåva 1 Användarhandbok för Nokia Trådlös GPS-modul (LD-1W) 9236273 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten LD-1W uppfyller villkoren i följande

Läs mer

Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1

Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1 Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HDW-3 uppfyller villkoren i följande EU-direktiv:

Läs mer

Din manual VDO DAYTON MS 4400 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3701634

Din manual VDO DAYTON MS 4400 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3701634 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för VDO DAYTON MS 4400. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

Brukanvisning Candy5 HD

Brukanvisning Candy5 HD Bruksanvisning Brukanvisning Candy5 HD 1. Vad är CANDY5 HD?... 5 2. Säkerhetsinformation... 6 3. Vad finns i förpackningen?... 7 4. Beskrivning... 8 5. Kom igång... 10 5-1. Ladda batteriet... 10 5-2. Ta

Läs mer

AH-GC20 GLOBE CRUISER Over Ear-hörlurar Trådlösa brusreducerande hörlurar Bruksanvisning

AH-GC20 GLOBE CRUISER Over Ear-hörlurar Trådlösa brusreducerande hörlurar Bruksanvisning AH-GC20 GLOBE CRUISER Over Ear-hörlurar Trådlösa brusreducerande hörlurar Bruksanvisning Du kan skriva ut flera PDF-sidor på ett pappersark 1 Förberedelse Packa upp 4 Egenskaper 5 Ljudkvalitet 5 Funktioner

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A. Bruksanvisning RCR-3

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A. Bruksanvisning RCR-3 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A Bruksanvisning S RCR-3 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

BRUKSANVISNING APPlicator

BRUKSANVISNING APPlicator BRUKSANVISNING APPlicator Förpackningens innehåll Kontrollera noggrant innehållet i förpackningen: APPlicator-enhet USB-sladd Strömadapter Detta dokument Produktbeskrivning APPlicator är en trådlös kontaktlåda

Läs mer

Nokia Bluetooth Headset BH-112 Användarhandbok

Nokia Bluetooth Headset BH-112 Användarhandbok Nokia Bluetooth Headset BH-112 Användarhandbok Utgåva 1.1 2 Inledning Om ditt headset Med Nokias Bluetooth-headset BH-112 kan du ringa och besvara samtal och hålla händerna fria, även när du använder två

Läs mer

Din manual TOMTOM GO 510 http://sv.yourpdfguides.com/dref/2355556

Din manual TOMTOM GO 510 http://sv.yourpdfguides.com/dref/2355556 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för TOMTOM GO 510. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

A WORLD OF LISTENING DPR-2. FM RDS/DAB Digital Radio. - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången -

A WORLD OF LISTENING DPR-2. FM RDS/DAB Digital Radio. - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången - A WORLD OF LISTENING DPR-2 FM RDS/DAB Digital Radio - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången - Innehåll Knappar & exteriör 1 Återställa radion 8 Batteridrift 2 Hörlursuttag 8

Läs mer

NEO Speech. Trygghetstelefon. Användarmanual (SE)

NEO Speech. Trygghetstelefon. Användarmanual (SE) Speech Trygghetstelefon Användarmanual (SE) Innehåll 1. Introduktion... 3 1.1. Om den här manualen... 3 2. TalFunktionen... 3 2.1. Inställningar... 3 2.2 Kommandon... 3 2.3 Larmgrupper... 3 2.4 Förinspelade

Läs mer

Bruksanvisning. 3.5mm. 2 W RMS Mono eller 2x1W Stereohögtalare out

Bruksanvisning. 3.5mm. 2 W RMS Mono eller 2x1W Stereohögtalare out Bruksanvisning ELKO Bluetooth / DAB + / DAB / FM-radio i en apparatdosa och högtalare. Tack för att du köpt denna produkt, läs denna manual noga innan du använder enheten, och håller den för framtida referens.

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A. Bruksanvisning RCR-5

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A. Bruksanvisning RCR-5 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A Bruksanvisning S RCR-5 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Carat binax Carat A binax. Bruksanvisning. www.bestsound-technology.se. Livet låter fantastiskt.

Carat binax Carat A binax. Bruksanvisning. www.bestsound-technology.se. Livet låter fantastiskt. Carat binax Carat A binax Bruksanvisning www.bestsound-technology.se Livet låter fantastiskt. Innehåll Välkommen 4 Din hörapparat 5 Hörapparatmodell 5 Bekanta dig med din hörapparat 5 Komponenter och namn

Läs mer

... Svensk Bruksanvisning

... Svensk Bruksanvisning ... Svensk Bruksanvisning Innehållsförteckning Allmänt... 1 Viktigt... 1 Skötselråd för din radio... 1 I förpackningen skall det finnas... 1 Batterier... 1 Tips vid användning av laddningsbara batterier...

Läs mer

OPEL Mokka Handbok för infotainmentsystem

OPEL Mokka Handbok för infotainmentsystem OPEL Mokka Handbok för infotainmentsystem Innehåll Navi 950 / CD 600... 5 CD 400... 81 Navi 950 / CD 600 Inledning... 6 Grundfunktioner... 16 Radio... 24 CD-spelare... 31 Externa enheter... 34 Navigation...

Läs mer

Din manual PHILIPS 21PT5305 http://sv.yourpdfguides.com/dref/1011024

Din manual PHILIPS 21PT5305 http://sv.yourpdfguides.com/dref/1011024 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för PHILIPS 21PT5305. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

Nokia Kör 3.0 Användarhandbok

Nokia Kör 3.0 Användarhandbok Nokia Kör 3.0 Användarhandbok Utgåva 1.0 2 Innehåll Innehåll Om Nokia Kör 3 Köra till ett bestämt mål 3 Spara eller visa en plats 4 Använda röstvägledning 4 Ladda ned eller ta bort kartor 5 Navigera offline

Läs mer

Hur man använder CD-spelaren

Hur man använder CD-spelaren Hur man använder CD-spelaren Om CD-skivor Signalen som är inspelad på en CD-skiva läses av en laserstråle, så det förekommer ingen beröring med ytan. En repa på den inspelade ytan eller en kraftigt repad

Läs mer

Din manual BLAUPUNKT KOPENHAGEN RCR 45 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3676608

Din manual BLAUPUNKT KOPENHAGEN RCR 45 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3676608 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

TMT-918 Fjärrkontroll med timer. Säkerhet. Tekniska data

TMT-918 Fjärrkontroll med timer. Säkerhet. Tekniska data TMT-918 Fjärrkontroll med timer KOMPATIBILITET Den här sändaren är kompatibel med alla självlärande mottagare från System Nexa. Timerfunktionerna bör dock inte användas på mottagare med dimmer. FUNKTIONALITET

Läs mer