MÅNADSTEXTER. månadsläxa. Namn:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MÅNADSTEXTER. månadsläxa. Namn:"

Transkript

1 MÅNADSTEXTER månadsläxa Namn:

2

3 Delar i en nyhetsartikel En artikel följer nästan alltid samma upplägg, med samma delar: rubrik, ingress, brödtext och ibland mellanrubriker. Rubrik Rubriken skrivs med tydlig text (större och tjockare). Rubriken talar om vad texten handlar om. Den är till för att fånga läsarens intresse och få läsaren att vilja läsa artikeln. Den ska helst vara slagkraftig, säljande och (om artikelns innehåll tillåter) rolig. Få, korta och inga onödiga ord. Ingress Ingress är första delen av artikeln. Den är en slags sammanfattning av hela artikeln. Den ska locka till fortsatt läsning och visa vad artikeln handlar om, eftersom att rubriken inte alltid är helt tydlig. Den är kort, mellan ord och skrivs ofta med lite större och fetare stil. Brödtext Brödtexten är den löpande texten, själva artikeln. Mellanrubrik Mellanrubriker skrivs med lite tydligare text (större och tjockare). Mellanrubriker används för att bryta upp en lång artikel i kortare avsnitt. De är till för att göra artikeln mer lättläst. De sammanfattar vad kommande stycke handlar om och ska även locka till fortsatt läsning.

4 MÅNADSTEXT NYHETSARTIKEL Besvara dessa uppgifter på linjerade A4-blad eller skriv på dator och skriv ut, ta med dig till redovisningen. Ta även med artikeln till redovisningen. Redovisning: Hitta en nyhetsartikel Markera ut följande delar i artikeln: o rubrik o mellanrubrik / underrubrik o ingress o brödtext o ev. tillhörande bild o Vem har skrivit artikeln? Skriv följande på dator/randigt papper: o Berätta vad får du veta när du tittar på rubriken, underrubrikerna och bilden? o Gör en sammanfattning av artikeln som du berättar för gruppen. o Hur tror du personen i artikeln känner sig? Har du själv upplevt en liknande känsla/varit med om något liknande? o Välj ut ett stycke i artikeln som du läser upp för gruppen.

5 Delar i en faktatext En faktatext följer nästan alltid samma upplägg, med samma delar: rubrik, brödtext, underrubriker och ibland en faktaruta och/eller bild. Rubrik Rubriken skrivs med tydlig text (större och tjockare). Rubriken talar om vad texten handlar om. Faktaruta Punktform: I faktarutan är texten ofta skriven i punktform. Siffror: Är det mycket siffror som ska redovisas så görs det här. Bild I en faktatext visar bilden ofta vad texten handlar om. Bildtext Bildtexten står under eller bredvid bilden. Den berättar kortfattat vad bilden visar, ibland berättar den också vem som tagit bilden/var den är tagen från. Den är ofta skriven med lite mindre text. Underrubrik Underrubriken skrivs med lite tydligare text (större och tjockare). Underrubriker används för att bryta upp en lång faktatext i kortare delar. De är till för att göra texten mer lättläst. De sammanfattar vad kommande stycke handlar om. Brödtext Brödtexten är den löpande texten, själva faktatexten.

6 Hur vet jag att det är en faktatext? En faktatext är beskrivande och lägger fokus på t.ex. platser och händelser. En faktatext är inte personlig det är alltså inga värderingar eller slutsatser. Verb som är, visar att, består av, har, finns och ligger är vanliga. Ofta är texten byggd på följande sätt: 1. Presentation av vad som beskrivs 2. Beskrivning av vad man kan se med ögonen. 3. Djupare beskrivning av fakta som kräver att man tar reda på mer.

7 MÅNADSTEXT FAKTATEXT Besvara dessa uppgifter på linjerade A4-blad eller skriv på dator, skriv ut och tar med dig till redovisningen. Ta även med dig kopian av faktatexten. Redovisning: Hitta en faktatext. Kopiera faktatexten och markera ut följande delar: o rubrik o underrubrik o brödtext o ev. tillhörande bild/bilder och/eller faktaruta Svara på följande frågor, skriv följande på dator/randigt papper: o Vad får du veta när du tittar på rubriken, underrubrikerna och bilden/bilderna? o Vem har skrivit faktatexten? o Vad är syftet med att skriva texten? Välj ut 10 viktiga ord från faktatexten/ Gör en tankekarta. Välj ut ett stycke i faktatexten som du läser upp för gruppen.

8 Vad är Det var en gång skönlitteratur? Skönlitteratur är ett samlingsord för berättelser och andra texter skrivna utan att berätta något. Innehållet i skönlitterär bok kan vara påhittat eller innehålla delar av sanning. Skönlitteraturen kan innehålla verkliga platser, personer eller händelser, men oftare skildras sådant som författaren eller författarna fantiserat ihop. En skönlitterär bok har: En titel namnet på boken Författare den/de som skrivit boken Illustratör den/de som gjort bilderna och framsidan till boken (En baksidestext) den berättar något om vad boken handlar om Det finns olika typer av skönlitteratur, t.ex.: Deckare, kriminalare Fantasy Skräck Science fiction Äventyr Memoar (berättelse om en verklig människas liv) Poesi Dramatik

9 MÅNADSTEXT SKÖNLITTERATUR Besvara dessa uppgifter på linjerade A4-blad som du tar med dig till redovisningen eller skriv på dator, skriv ut och ta med. Redovisning: Läs en bok, välj en bok som du hinner läsa ut på tre veckor. Skriv: o bokens titel o författare o illustratör. Berätta kort vad boken handlar om: o Skriv vem huvudpersonen eller vilka huvudpersonerna är. o Var utspelar sig handlingen. T. ex i en stad, i en by, i Sverige, i England, i rymden, i en fantasivärld Välj ut en av personerna i boken och berätta: o Vad den personen gillar och inte gillar. o Hur hen ser ut. o Vad som gör personen glad eller ledsen. o Vad andra tycker om personen. (Om det inte står i boken, ska du skriva vad du tror och varför.) Vilken person i boken skulle du vilja vara? Varför? Välj ut ett stycke, högst en sida, som du tränar att läsa upp med inlevelse och flyt. Sätt betyg 1-5, där fem är bäst, och förklara varför boken fått det betyget.

10 Delar i en miljöbeskrivning I en miljöbeskrivning hittar du en förklaring på vem det är du möter i texten. Den är till för att berättelsen ska bli levande för läsare. I miljöbeskrivningen beskrivs saker som t.ex. karaktären eller berättaren hör, ser, luktar, känner och smakar. Det kan också beskrivas vilken känsla karaktären får när den befinner sig i miljön. I en miljöbeskrivning hittar du ofta många adjektiv (ord som beskriver hur någonting är). Även verb ( sånt som miljön gör ) kan användas för att tydliggöra vad en karaktär gör/ brukar göra. Fyra tips på hur du kan tänka när du gör en miljöbeskrivning: Beskriv miljön genom att 1. karaktären rör sig i omgivningen. 2. utgå från hur karaktären skulle se på omgivningen. (intressen, erfarenheter, minnen osv.) 3. utgå från hur karaktären mår sedan innan den kommer till i omgivningen. (rädd, spänd, trött, ensam osv.) 4. beskriva hur karaktären upplever omgivningen. (lukter, smaker, synintryck, känsla av ytor osv.)

11 MÅNADSTEXT MILJÖBESKRIVNING Redovisning: Hitta en miljöbeskrivning. Kopiera/ skriv ut stycket med miljöbeskrivningen och markera ut adjektiven och de verb som beskriver miljön. Nu är det dags för dig att bli producent av text. Skriv en miljöbeskrivning på linjerade A4-blad eller skriv på dator (t.ex. Drive eller Word) skriv ut och tar med dig till redovisningen. Du är ute och går på en lång promenad, du strosar runt och fastnar i dina egna tankar. Du hör ett plötsligt ljud och vaknar upp ur din dagdröm, du är på en helt okänd plats. Var är du? Använd minst 7 av orden i rutan nedanför. Använd 3 av adjektiven/verben du markerat i miljöbeskrivningen du hittat. Börja texten med meningen: Jag ser mig omkring, här har jag aldrig varit förr, det är brant, lummig, vildvuxen, karg, vidsträckt, knölig, snårig, ödslig, dunkel, tät, sunkig, forsande, gles, murken, forsande, flagnad, sprucken, unken, frän, förfallen, pampig, rymlig, antik, designad, sirligt, exklusiv, klart, välpolerad, skev, snirklig, magnifik, fuktigt, mulet, soligt

12 Delar i en personbeskrivning I en personbeskrivning hittar du en förklaring på vem det är du möter i texten. Den är till för att berättelsen ska bli levande för läsare. Personbeskrivningar ser olika ut i olika texter. I t.ex. en nyhetsartikel beskriv ofta personers klädsel och ålder medan ansiktsdrag och frisyr sällan är med. I en skönlitterär text beskrivs ofta utseendet på personerna för att tydliggöra deras personligheter. I en personbeskrivning hittar du ofta många adjektiv (ord som beskriver hur någonting är). Även verb (saker karaktären gör) kan användas för att tydliggöra vad en karaktär gör/ brukar göra. I en personbeskrivning beskrivs ofta: ålder, klädstil, frisyr, hobby, sysselsättning, särskilda drag, kön, kroppsspråk, kroppsbyggnad, ansikte, händer, fötter, röst, relation till andra karaktärer, sinnestämning, osv.

13 MÅNADSTEXT PERSONBESKRIVNING Redovisning: Hitta en personbeskrivning Kopiera/ skriv ut stycket med personbeskrivningen och markera ut adjektiven och verben. Nu är det dags för dig att bli producent av text. Skriv en personbeskrivning på linjerade A4-blad eller skriv på dator (t.ex. Drive eller Word) skriv ut och tar med dig till redovisningen. I huset bredvid ert har den flyttat in en person. En morgon/sen kväll är du ute och leker på gatan och er nya granne kommer mot dig. Använd minst 7 av orden i rutan nedanför. Använd 2 av adjektiven/verben du markerat i personbeskrivningen du hittat. Börja texten med meningen: Jag står ute på gatan och ser att en person närmar sig, det är min granne, en ung, knubbig, reslig, stillsam, munter, skakig, tanig, tovig, fårat, sminkat, blått, rött, fräknig, sprallig, sammanbiten, barsk, glättig, sävlig, svävande, mager, bastant, rund, lockigt, vältränad, stor, överlägsen, påhittig, elegant

14 - HEJ! Skriva en dialog En dialog är när två eller flera personer/karaktärer pratar med varandra. När man skriver en dialog kan man göra på olika sätt, använda talstreck eller använda citattecken. Talstreck Sätt ut ett talstreck, skriv sedan vad karaktären säger. Avsluta med,?. eller! Om du ska skriva vem som sagt något så sätter du,? eller! (inte.). Du fortsätter dessutom med liten bokstav och första när du är färdig med den meningen sätter du punkt. Tanten var röd i ansiktet. Hon tittade argt på barnen. -Nu slutar ni! Jag har fått nog, sa hon med en pipig och arg röst. -Att ni aldrig ska lyssna på vad jag säger, fortsatte hon ännu pipigare. Ofta används även ett kolon i slutet på raden innan om det är uppenbart att karaktären ska tala. Gubben var röd i ansiktet. Hon tog ett djupt andetag och vrålade: -Nu slutar ni! Jag har fått nog! samtidigt som han stampade med foten. Citattecken Använder du citattecknet kommer citattecknet efter punkten i meningarna. Om en mening i dialogen avslutas med!. eller? kan man ändå fortsätta med små bokstäver bakom. "Vad heter du då?" undrade killen. "Jag heter Rutger Simonsdotter." svarade Rutger och sträckte fram handen för att hälsa.

15 Vem säger vad? Som författare bör man i en dialog tydliggöra vem som säger vad. Det kan man göra genom att efter meningen som karraktären sagt skriva t.ex. sa han, sa hon, sa Rune. Hur säger hen det? För att göra texten med levande kan man även skriva hur personen låter när den säger något, t.ex. sa Agatha argt. Det här behöver inte göras hela tiden men med jämna mellanrum så att dialogen får mer djup. Ett annat sätt att ge lite djup är att förklara vad karaktären gör när hen säger nåt. T.ex. sa Margareta smaskande samtidigt som hon tog en till tugga från sin macka.

16 MÅNADSTEXT DIALOG Redovisning: Hitta en dialog i en text. Kopiera/ skriv ut sidan/stycket. Nu är det dags för dig att bli producent av text. Skriv en dialog på linjerade A4-blad eller skriv på dator (t.ex. Drive eller Word) skriv ut och tar med dig till redovisningen. Du väljer själv om du vill använda citattecken eller talstreck. Du är ute på din gata och leker, precis som du alltid brukar göra när det är lov. Plötsligt känner du att någon knackar dig på axeln, du vänder dig om Använd minst 3 av meningarna i rutan nedanför. Använd 1 av meningarna från den dialog du hittat. Börja texten med meningen: - Åh! Hej, kul att se dig - Vad har du gjort i sommar/i vinter? - Jag har så mycket att berätta! sa hon/han ivrigt. - Du ska bara veta hur mycket glass jag ätit, berättade jag och strök mig över magen. - Va!? - Vad gör du är? sa jag frågande. - Du skulle ha sett - Det var länge sedan! sa hon/han samtidigt som hon/han - Skulle inte du vara i/hos? - Jaa! Det lät ju grymt! Jag hoppade rakt upp samtidigt som jag svarade. - Ska vi gå hem till mig istället? frågade han/hon.

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor!

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! SKRIVÖVNINGAR Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! Du kan börja att skriva på din övningssida och sedan fortsätta på ett eget papper, så att du får plats

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Vera som är häxa. Hennes kompis Sira fick en häxkvast när hon fyllde år. Vera vill också ha en kvast. Problemet är att hennes föräldrar

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Vadå fånga förmågan? Mirja Johannesson och Ulf Nilsson (lärare och författare)

Vadå fånga förmågan? Mirja Johannesson och Ulf Nilsson (lärare och författare) Vadå fånga förmågan? Att hjälpa elever att fånga förmågor i svenskämnet handlar om att ge dem förutsättningar för att tänka, kommunicera och lära. I skolan har vi chansen att hjälpa elever att hitta byggstenar

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Ett dockhem Arbetsmaterial för läsaren Författare: Henrik Ibsen

Ett dockhem Arbetsmaterial för läsaren Författare: Henrik Ibsen Ett dockhem Arbetsmaterial för läsaren Författare: Henrik Ibsen Arbeta med ord Skriv på ett separat papper. Adjektiv Titta i ordlistan i slutet av det här materialet. Skriv av alla ord som är adjektiv.

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge

Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge Ord Arbeta med ord A) 1. Gör fyra listor med orden från ordlistan som du hittar i slutet. En för verb, en för substantiv, en för adjektiv,

Läs mer

LPP Läsprojekt Svenska År 1. I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen.

LPP Läsprojekt Svenska År 1. I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. LPP Läsprojekt Svenska År 1 Beskrivning av arbetet Tidsperiod: April + lite maj 2013 (4 veckor) Ämnets syfte: Undervisningen i ämnet ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. I undervisningen

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Glenn Ringtved Vad handlar boken om? Boken handlar om Kasper och hans pappa. Kaspers pappa har vunnit pris i boxning och figuren som han vann, står framme. Kaspers pappa

Läs mer

Målsättning med arbetet. Till din hjälp

Målsättning med arbetet. Till din hjälp Målsättning med arbetet När temaperioden (fem veckor) är slut ska du: Känna till olika typer av deckare samt ha kunskap om vad som kännetecknar dessa. Känna till lite om några olika deckarförfattare. Känna

Läs mer

Hej, snälla! ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hej, snälla! ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 1 väntar barn, (sida 5, rad 8), är gravid bultar, (sida 6, rad 5), slår hårt för säkerhetsskull, (sida 6, rad 13), för att vara säker maten

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: När morfar kommer på besök, får Viggo ett gevär av honom. Mamma är rädd. Hon tycker att Viggo är för liten, för att ha ett gevär. Mamma gömmer geväret, och Viggo blir jättesur.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Deckare. Namn: Inledning

Deckare. Namn: Inledning Deckare Namn: Inledning Härmed presenteras en uppsatsuppgift i sann Sherlock Holmes-anda, nämligen deckarskrivning! Uppgiften är ganska fri och du får forma din deckare efter din egen fantasi. Men för

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Rune Fleischer SIDAN 1 Boken Nypon handlar förlag om: behöver en ny teve. Han går till en lopp-marknad, för att handla en teve. Han hittar en teve, som han gillar. Teven behöver en antenn, för att fungera.

Läs mer

Häxprovet Lärarmaterial

Häxprovet Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera är häxa och varje torsdagkväll går hon på häxskola. En torsdag när hon och Sira kommer dit är Mara inte där. Mara brukar aldrig

Läs mer

Centralt innehåll i Svenska årskurs 4-6. Läsa och skriva. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Informationssökning och källkritik

Centralt innehåll i Svenska årskurs 4-6. Läsa och skriva. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Informationssökning och källkritik Centralt innehåll i Svenska årskurs 4-6 Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Lever du? FÖRE LÄSNINGEN UNDER LÄSNINGEN. Navid, Sverige oktober 2015 ANNELIE DREWSEN & CHRISTINA WAHLDÉN UTÖKAT ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Lever du? FÖRE LÄSNINGEN UNDER LÄSNINGEN. Navid, Sverige oktober 2015 ANNELIE DREWSEN & CHRISTINA WAHLDÉN UTÖKAT ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN UTÖKAT ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ANNELIE DREWSEN & CHRISTINA WAHLDÉN FÖRE LÄSNINGEN 1. Titta på bilden på bokens framsida. Vad ser du? Vad ser du inte? Vad tror och tänker du om bilden? Vad undrar du?

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

EN TJUV UTANFÖR DÖRREN Lärarmaterial

EN TJUV UTANFÖR DÖRREN Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Ellen Holmboe Vad handlar boken om? Boken handlar om Filip som är en hemlig agent. Varje morgon läser han tidningen. Men plötsligt kommer inte tidningen längre. Mamma ringer och klagar.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Bästa vänner RIKKE DYRHAVE

Bästa vänner RIKKE DYRHAVE SIDAN 1 Boken handlar om: Vilma och Sara är bästa vänner. De gillar att dansa, men Vilma har skadat foten. Hon kan inte dansa, när de är på fritids. Niklas, som jobbar på fritids, föreslår att Vilma ska

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Det börjar en ny kille i Antons klass. Han heter Said. Said kommer från Irak. I Irak är det krig. Därför har Said, och hans familj, flytt till Sverige. Anton och Olle tar hand

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

ÖVNINGSHÄFTE. Världen&Vi nr 1: 2015. Tema: Rasismen och jag

ÖVNINGSHÄFTE. Världen&Vi nr 1: 2015. Tema: Rasismen och jag ÖVNINGSHÄFTE Världen&Vi nr 1: 2015 Tema: Rasismen och jag 2 Sidan 2: LEDAREN Svara på frågorna: 1) Vad har Leylas text för rubrik? 2) Leyla berättar om en mycket otrevlig granne, som var rasist. Hon ger

Läs mer

Vadå fånga förmågan? Mirja Johannesson och Ulf Nilsson (lärare och författare)

Vadå fånga förmågan? Mirja Johannesson och Ulf Nilsson (lärare och författare) Vadå fånga förmågan? Att hjälpa elever att fånga förmågor i svenskämnet handlar om att ge dem förutsättningar för att tänka, kommunicera och lära. I skolan har vi chansen att hjälpa elever att hitta byggstenar

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rolf är med i en film. Han spelar en enkel roll, en man som är ute och går. Regissören Lukas är inte så nöjd med Rolf då det händer en massa saker runt honom

Läs mer

Du och jag, Agnes Lärarmaterial

Du och jag, Agnes Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Boken handlar om Agnes som tycker att hennes kompis Maja alltid får vad hon vill. Typiskt nog vinner Maja en veckas kurs i biologi på ett läger

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som cyklar till skogen med sin pappa. De ska plocka bär så att mamma kan göra paj och saft. De hittar många bär i skogen.

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Skönlitteratur Hur man kan göra för att få mer liv i sin berättelse, planering och efterbearbetning av texten

Skönlitteratur Hur man kan göra för att få mer liv i sin berättelse, planering och efterbearbetning av texten 1 Skönlitteratur Hur man kan göra för att få mer liv i sin berättelse, planering och efterbearbetning av texten Att beskriva personer Utanpå: Ålder Kroppsbyggnad Ansiktsform Hår Ögon Mun och näsa Smink

Läs mer

Vid läsning av berättande texter handlar förutsägelserna om vad som kommer att hända senare i berättelsen.

Vid läsning av berättande texter handlar förutsägelserna om vad som kommer att hända senare i berättelsen. Spågumman Spågumman förutspår vad som ska hända i en text. Hon kan ibland även gissa vad en bok ska handla om genom att titta på bilden som finns på bokens framsida. Spågumman hjälper dig att sätta igång

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max är en kille som bor ute på landet med sin mamma och pappa. En kväll störtar ett rymdskepp nära deras hus. I rymdskeppet finns en Alien. Max

Läs mer

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk.

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk. b2 Nivå B2 Level B2 Språk: Kan mycket bra Kan bra Kan ganska bra Kan inte så bra Lyssna Markera med pilar för varje alternativ. Om 3/4 av pilarna pekar eller i en färdighet har du nått upp till denna nivå.

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av femte skolåret Eleverna skall:

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av femte skolåret Eleverna skall: SVENSKA - SPRÅKUTVECKLING Med språkutveckling menar vi: Genom språket sker kommunikation och samarbete med andra. Svenskämnet syftar till att tillsammans med andra ämnen i skolan utveckla elevernas kommunikationsförmåga,

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? är en lättläst berättelse för barn mellan 8 och 11 år. Egil bor tillsammans med sin mamma och längtar efter en egen hund. Nu är det sommarlov och han fyller

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Boken handlar om: Lisa får ett mejl av en hemlig beundrare, som heter Adrian. Han skickar mejl, ger henne en ros och en dag skickar han en ring till henne.

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP)

Rockhammars skola Lokal pedagogisk planering (LPP) Ämne: Svenska Åk:3 Syftet Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt

Läs mer

Massmedier. Inledning

Massmedier. Inledning Massmedier Inledning Ordet medium kommer från latin och betyder mitten, centrum eller förmedlare. I plural (när det är flera) säger man media eller medier. Medier är egentligen bara olika kanaler eller

Läs mer

2. Varför har inte Klara frågat sin mamma om hon får rida på långritt?

2. Varför har inte Klara frågat sin mamma om hon får rida på långritt? SIDAN 1 Elevmaterial Namn: KAPITEL 1 Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Varför ville ingen ha Star? 2. Varför har inte Klara frågat sin mamma om hon får rida på långritt? Frågor

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø sidan 1 Forfattare: Mette Vedsø Vad handlar boken om? Kamals morfar är död så Kamals mormor ska flytta hem till dem. Mormor ska bo i Kamals rum vilket betyder att Kamal måste dela rum med brorsan Omar

Läs mer

Lärarmaterial. Erik i London. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Erik i London. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Boken handlar om: Erik ska åka till London med sin pappa. Erik tycker att allt verkar spännande. Han vill åka i London Eye, medan pappa bara blir höjdrädd. På kvällen

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Alf drömmer alltid att han är i fara. Pappa ger honom tipset att tänka på något kul innan han somnar. Alf tänker på julen och paket och snö Men plötsligt hör

Läs mer

Lingonvägen På utflykt!

Lingonvägen På utflykt! JANINA KASTEVIK, SARAH UTAS & SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mamma, pappa, Igor och Ester åker på utflykt. När de kommer fram ska de fika, men de har glömt fikakorgen hemma. Mamma säger att

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9)

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria åker tåg till sin farmor i Göteborg. Mittemot henne på tåget sitter en kille, Alex, och en tjej, Anna. Maria tycker att tjejen är så söt. Hon läser dikter

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Darlene Ryan Boken handlar om: Daniel och hans tjejkompis, Mac, brukar träffas i ett gammalt klubbhus i parken. Mac har en del hemligheter och berättar inte speciellt

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

Erik jagar en hund. Torsten Bengtsson. Lärarmaterial. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Erik jagar en hund. Torsten Bengtsson. Lärarmaterial. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: IDAN 1 Boken handlar om: Erik vill så gärna ha en egen hund, men det går inte för att hans pappa är allergisk. Ibland brukar han låna tant veas hund, Bus. Bus måste gå i koppel, för annars kan han rymma.

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy.

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy. Av: Signe Sundequist CC BY NC ND 2014 Kap. 1 Ljudet Mimmi satt i klassrummet och lyssnade på sin stränga magister Ulf. Det var en tråkig lektion. Då hörde Mimmi ett ljud som lät "pa pa pa". Mimmi viskade

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder LÄRARHANDLEDNING FÖR Lärarhandledningen är tänkt att användas tillsammans med programmet som ni får under föreställningen. Det finns flera olika typer av övningar och uppgifter och vår förhoppning är att

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Facit till Tummen upp! Svenska kartläggning åk 4

Facit till Tummen upp! Svenska kartläggning åk 4 Facit till Tummen upp! Svenska kartläggning åk 4 Facit till Tummen upp! Svenska kartläggning åk 4 Författaren och Liber AB Får kopieras 1 Valparna Sidorna 3 4 1. Julias pappa hade kaffe i sin kopp. 2.

Läs mer

Språket är konkret och enkelt. Alla kan känna igen sig i de varma känslorna som förmedlas.

Språket är konkret och enkelt. Alla kan känna igen sig i de varma känslorna som förmedlas. Om boken Boken är skriven i diktform. Berättelsen förmedlar en känsla. Känslan är glädje, lycka och kärlek till en annan person. Språket är konkret och enkelt. Alla kan känna igen sig i de varma känslorna

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Mina luktar i alla fall inte

Mina luktar i alla fall inte Mina luktar i alla fall inte ANGELICA SKA BÖRJA på ett nytt dagis. Hon har känt sig pirrig hela morgonen och det var svårt att äta ostsmörgåsen till frukost. Magen är full med kittlandes fjärilar som gör

Läs mer

Prästen med grönt hår

Prästen med grönt hår ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN MARTIN PALMQVIST ORDLISTA gå i pension (sida 5, rad 2) sluta jobba på grund av åldern en huva (sida 18, rad 6) ett annat ord för luva, här: något som täcker håret porten (sida

Läs mer

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren sidan 1 Författare: Astrid Lindgren En modern klassiker Astrid Lindgren var och är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Hennes berättelser har lästs av barn och vuxna från 1940-talet fram till våra

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 3:4. Under denna lektion får dina elever:

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 3:4. Under denna lektion får dina elever: Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Alex bor granne med Elsa och hennes bror Max. De tre brukar alltid vara ihop och Alex pappa kallar dem för Vilda gänget. Nu är det äntligen sommarlov

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

Svensk grammatik Ordklasser!

Svensk grammatik Ordklasser! Svensk grammatik Ordklasser! Grammatik är läran om ett språk, hur detta språk är uppbyggt och hur det fungerar i tal/skrift. Alla ord betyder något och kan delas in i olika ordklasser. Det finns 9 olika

Läs mer