Nu bygger vi om för er! Det nya. Hallands kulturhistoriska museum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nu bygger vi om för er! Det nya. Hallands kulturhistoriska museum"

Transkript

1 Nu bygger vi om för er! Det nya Hallands kulturhistoriska museum

2 Varbergs fästning en unik plats Varbergs fästning är en av Hallands viktigaste platser. Här har många krig och andra händelser som berört hela regionen utspelats. Fästningen var på 1800-talet det största straffängelset i Halland. Och sedan 1900-talet är fästningen ett av de största besöksmålen i västra Sverige, kanske inte minst på grund av den magnifika utblicken mot Västerhavet. Hallands kulturhistoriska museums läge på Varbergs fästning är en utmärkt utgångspunkt för att berätta om hela Hallands historia.

3 Foto: Pär Connelid

4

5 Kapitel 1 Nu bygger vi om för er! 1 oktober 2012 påbörjades ombyggnaden av Hallands kulturhistoriska museum. Museet ska få ny reception, kafé, hiss och ventilation. Även utställningarna förnyas. Ombyggnaden, som beräknas vara klar sommaren 2014, leds av Statens fastighetsverk i samarbete med Wikerstål arkitekter och Hallands kulturhistoriska museum. Den finansieras av Statens fastighetsverk, Varbergs kommun och Region Halland.

6 Ritningar: Wikerstål Arkitekter AB Ny entré och reception Entrén blir en ny glasad utbyggnad mot den skyddande borggården. Det blir ett modernt spännande inslag på borggården och en inbjudande farstukvist till det nya museet. En ny reception placeras centralt i museet. Den blir betydligt större än tidigare och får rejäla butiksytor. Inte minst får den havsutsikt kanske blir detta Sveriges vackraste museireception? Här kan grupper samlas och efter museibesöket kan man i butiken hitta något trevligt att köpa.

7 Teknik Utställning Utställning Utställning Kafé Marknivå Garderob Förråd Förråd Entré/butik Garderob Trappa Marknivå Hiss

8 Foto: sxc.hu Myseum en naturlig mötesplats Museet får ett helt nytt kafé med eldstad i en lokal där man också ser Västerhavet genom fönstren. Här skall även bli plats för föredrag och andra evenemang. Både museibesökaren och den som bara går en promenad runt fästningen kan nu året runt njuta av en kopp kaffe och en god smörgås, paj eller ett bakverk. Här finns också gratis Wifi.

9

10 Museets utställningar, konserter, kalas. Alltid något nytt, alltid något gammalt. Murarna och vallarna och det vackra slottet betyder beskydd. För mig är Varbergs fäste och fästning ett av de fasta fundamenten i tillvaron. /Maria Schottenius, kulturchef DN Bockstensmannens ansikte modelleras fram av dockmakare Oscar Nilsson. Foto: Arne Persson/Hkm

11 Foto från utställningen Ötzi Ismannen som visades i Rikssalen Museet har stora utställningar sommartid med nationellt och internationellt intresse. Nya utställningar möt människan! Hallands kulturhistoriska museum har som mål att vara ett kraftcentrum för regionens historia. Genom innovation, kreativitet och starkt visuella utställningslösningar vill vi inspirera besökaren att ta del av vårt gemensamma kulturarv. Möt medeltiden genom Bockstensmannen, 1600-talet genom slottspigan, 1700-talet genom bonden, 1800-talet genom kurortsbesökaren och 1900-talet genom fabriksarbeterskan vid Monark.

12 Tillgänglighet för alla Museet är inrymt i en fästning som en gång uppfördes för att vara ointaglig. Idag är vår målsättning helt annorlunda! Genom nya garderober, toaletter och hissar ökar vi vår kapacitet att ta emot alla sorters besökare oavsett behov. Ny ventilation i hela Västra längan gör ditt museibesök så mycket behagligare oavsett temperatur utanför fästningen.

13 Vi påverkas alla av den tid och det sammanhang vi lever i. Hallands kulturhistoriska museum har en stor uppgift att fylla i att bevara, gestalta och förmedla regionens historier att söka nya perspektiv, fler människors berättelser, sätta in Halland i ett sammanhang. Det extraordinära läget på Varbergs fästning är och förblir oslagbart och att museet nu byggs om för att öka tillgängligheten är mycket glädjande. /Eva Nyhammar, kulturchef Region Halland

14 Statens fastighetsverk, som förvaltar Varbergs fästning, leder ombyggnaden som sker i samarbete med Wikerstål Arkitekter AB & Hallands kulturhistoriska museum. Bygget sker i två etapper. Sydskiffer byggnads AB har genomfört rivning av mellantak och bygget av stommen. I den andra etappen leder Skanska ombyggnaden, vilken bl a innefattar nya golv/innertak, ny trappa och hiss med anslutningar, ventilationsanläggning samt grundinredning till reception, garderob, kafé och utställningsytor. Ombyggnaden blir ett fantastiskt lyft för Hallands kulturhistoriska museum och alla våra besökare. Museet riktar ett stort och varmt tack till dem som finansierat ombyggnaden: Statens fastighetsverk, Varbergs kommun och Region Halland.

15 Inredning i kafé och reception samt uppbygget av nya utställningar ingår inte i ombyggnaden, utan utförs av Hallands kulturhistoriska museum. Att fylla dessa miljöer med ett nytt och spännande innehåll är avgörande för det nya museet. Detta kan vi göra tack vare ett generöst bidrag. Museet riktar därför ett särskilt tack till Sparbanksstiftelsen Varberg. Sparbanksstiftelsen Varberg förvaltar ett arv från 1836 när Varbergs Sparbank grundades. Det innebär ett engagemang i samhällsutvecklingen, i sparsamhet och näringslivsfrågor. Hallands kulturhistoriska museum är både en viktig länk till vår halländska historia samt Varbergs mest besökta turistmål. Sparbanksstiftelsen Varberg vill med sitt bidrag verka för museets fortsatta positiva utveckling samt möjliggöra för nya utställningar som berättar om Hallands kulturhistoria. /Anders Olsson, Sparbanksstiftelsen

16 Ombyggnad av Rikssalen? Rikssalen är en lokal med många möjligheter och lämpad för många olika typer av evenemang. Museet önskar att även i fortsättningen kunna använda Rikssalen för utställningar, scenkonst, konserter, föredrag och fest. Vi tror att den för fästningen, och för länet, är en viktig arena för större publika arrangemang där olika konstarter kan mötas. Här behövs insatser för att förbättra lokalens akustik, ljussättning och scenyta samt lokalens tillgänglighet.

17

18 Dagen före midsommarafton 1936 hittade 11 årige Ture Johansson resterna av en medeltida man i Bockstens mosse då han hjälpte sin pappa att harva torv. På Hallands kulturhistoriska museum ser du ett av norra Europas mest spektakulära medeltidsfynd - Bockstensmannen. Kapitel 2 Verksamhet i utveckling!

19 Foto: Matilda Ranch Magiska föremål i museets skattkammare Våra samlingar omfattar idag över kulturhistoriska föremål, arkeologiska fynd och tusen- och åter tusentals arkivalier: fotografier, film, texter och annat som beskriver Halland från äldsta tider till idag. En av museernas stora utmaningar idag är att tillgängliggöra material som normalt sett göms i arkiv och på magasin. I slutet av 2013 planerar vi att publicera delar ur detta material via Digitalt Museum på webben.

20 Nordens historia möts i Halland I skolan sammanfattas århundradena fram till Brömsebrofreden 1645 kort och gott med då var Halland danskt. Landskapet var länge ett utkantsområde i Danmark och spelade därefter under mycket lång tid samma marginella roll i Sverige. I museets vision samlas alla våra arkivoch biblioteksresurser i Historiecentrum Halland, placerat i Kungens stall, under professionell ledning. Och museet blir en inspiratör för kulturarvsforskningen i Halland, en satsning för skolan och högskolan likaväl som för den historieintresserade allmänheten.

21

22 Foto: Torbjörn Andersson KRIG OCH FRED bilder från Bosnien En fotoutställning från 2005 som utgick från två fotografers insatser i det krisdrabbade Bosnien. Bilder av Torbjörn Andersson och museets dokumentärfotograf Arne Persson.

23 Engagera och inspirera därför behövs museer För att museerna ska kunna spela en aktivare roll på nutidsarenan måste de våga ta ställning till de angelägna frågorna i vår tid. Vilka skeenden och dynamiska strömningar är det som påverkar värderingar och val av livsstil och hur tar sig dessa uttryck i den materiella kulturen? Hallands kulturhistoriska museum skall inte bara skildra världen utanför museet utan också verka här levandegöra platser genom deras historia. Foto: Björn Pedersen/Hkm

24

25 Vårt halländska kulturarv - för framtiden! I snart 100 år har vi samlat in, vårdat och bevarat vårt halländska kulturarv. Idag har vi över föremål i våra magasin! Dagens insamling sker med en tydlig koppling till regionen. Vad är typiskt halländskt anno 2014? Föremål lekfullt tolkade av museets fotograf Charlotta Sandelin.

26 Levande fästning en plats för kultur Varbergs fästning med dess läge och borggård erbjuder en fantastisk miljö för scenkonst och andra utomhusevenemang. Med sina bastioner och kasematter, sina slingrande gångar, tegelvälvda tak och suggestiva fängelsemiljöer är historiens vingslag överallt närvarande. Utomhus bildar fästningsvallarna, vallgraven och inte minst borggården en historisk fond som inbjuder till storslagna publika evenemang.

27

28 Personer att kontakta: Museistyrelsens ordförande Larry Söder Länsmuseichef Curry Heimann Informationsansvarig Christina Andersson-Wiking Hallands kulturhistoriska museum Tryckår 2013, Hallands kulturhistoriska museum Foto/layout - Charlotta Sandelin/Hkm Layout/text - Björn Pedersen/Hkm Ritningar - Wikerstål Arkitekter AB Fästningen Varberg tel

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

Projekt. Sörmlands museum Spelhagen

Projekt. Sörmlands museum Spelhagen Projekt Sörmlands museum Spelhagen vision maj 2010 Ett öppet hus för mångfald, möten och delaktighet där många olika människor kan mötas, delta, göra och uppleva. Ett hus för möten mellan historia, nutid

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning Program för skolverksamhet hösttermin 2018 Gymnasiet 1 Varbergs fästning www.museumhalland.se 0340-82830 HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM BOCKSTENSMANNEN Bocksten Man TILLFÄLLIG UTSTÄLLNING HALLAND GENOM

Läs mer

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland Foto: P Leonardsson Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland 2017 2020 Bakgrund Kulturarv för framtiden är resultatet av ett gemensamt arbete av kulturarvsektorn i Halland under

Läs mer

Program för skolverksamhet. vårtermin 2019 Gymnasiet. Varbergs fästning

Program för skolverksamhet. vårtermin 2019 Gymnasiet. Varbergs fästning Program för skolverksamhet vårtermin 2019 Gymnasiet 1 Varbergs fästning www.museumhalland.se 0340-82830 HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM KIRGIZISTAN konst och världsarv 16 februari - 25 augusti 2019 BOCKSTENSMANNEN

Läs mer

Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri

Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri Malmöhus slott Plats: Malmöhusvägen Byggnadsår: äldsta byggnaden från 1434 Byggherre: Eric av Pommern Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri Myntergården Malmöhus slott

Läs mer

Kulturdepartementet STOCKHOLM

Kulturdepartementet STOCKHOLM Yttrande Vårt Dnr 294/5/103 Ert Dnr Ku2015/02481/KL Datum 2016-03-11 Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM ku.remissvar@regeringskansliet.se Gestaltad livsmiljö (SOU 2015: 88) Kulturdepartementet har översänt

Läs mer

Östergötlands museums behov av magasinslokaler och klimatarkiv

Östergötlands museums behov av magasinslokaler och klimatarkiv Östergötlands museums behov av magasinslokaler och klimatarkiv 2/10 Östergötlands museums behov av magasinslokaler och klimatarkiv Magasinslokaler Östergötlands museum har under många år haft behov av

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2018 Beslutad av styrelsen 2017-12-07 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM KOM! Omslag: Skulptur av Gert Germeraad Nyfikenhet, lust och kreativitet Öga mot öga så heter den senaste basutställningen på Trelleborgs Museum. Den handlar om de

Läs mer

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och förståelse av samtiden.

Läs mer

Riksfotoutställningen. RIFO 2014 9 11 maj. på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK

Riksfotoutställningen. RIFO 2014 9 11 maj. på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK Riksfotoutställningen RIFO 2014 9 11 maj på Fotografiska i Stockholm Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK Fotografiska En av världens främsta samlingsplatser för fotografi År 2010

Läs mer

Ölands Historiska Museum (ÖHM)

Ölands Historiska Museum (ÖHM) Ölands Historiska Museum (ÖHM) Länsstyrelsen i Kalmar län, dnr 430-6125-13 Innehåll 1. Förord 2. Varför en förstudie? Om bakgrunden 3. Bevara, använda, utveckla. Om kultur- och regionalpolitiska utgångspunkter

Läs mer

projekt kulturkvarteret

projekt kulturkvarteret projekt kulturkvarteret HISSAR BIBLIOTEK LILLA SALEN FOAJÉ/CAFÉ KÖK MUSIK I SYD Syftet med det pågående projektet med arbetsnamnet Kulturkvarteret är: Samverkan att med en ny sammanbindande tillbyggnad

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av styrelsen 2015-12-17 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2013 Beslutad av styrelsen 2012-12-12 Några basdata 2012 Ca 85 tillsvidareanställda. 40 säsongs-,

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Lokaler KONSERT & KONGRESS I LINKÖPING

Lokaler KONSERT & KONGRESS I LINKÖPING Lokaler KONSERT & KONGRESS I LINKÖPING AB Box 1397 Konferens och lokalbokning: Fax: 013-190 00 90 E-post: www.arenabolaget.se Crusellhallen Stor och ståtlig med härlig akustik och karaktär. Upplev känslan

Läs mer

Kulturarv för framtida generationer. Om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige

Kulturarv för framtida generationer. Om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige Kulturarv för framtida generationer Om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige Kallbadhuset i Varberg är ett exempel på en byggnad som kan komma att påverkas av både höjda havsnivåer och ökad nederbörd.

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 1 (10) Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 3 december 2014,dnr. KUN 176-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post: Kultursekretariatet

Läs mer

VÄRDEFULLA BYGGNADER KULTURHISTORISKA KVALITETER VÄRDERAS HÖGT

VÄRDEFULLA BYGGNADER KULTURHISTORISKA KVALITETER VÄRDERAS HÖGT VÄRDEFULLA BYGGNADER KULTURHISTORISKA KVALITETER VÄRDERAS HÖGT »En klar majoritet tycker också att det är viktigt att bevara de kulturhistoriska karaktärsdragen och de är också beredda att betala mer för

Läs mer

SPÅRVÄGSMUSEET / BAKGRUND

SPÅRVÄGSMUSEET / BAKGRUND SPÅRVÄGSMUSEET SPÅRVÄGSMUSEET / BAKGRUND Spårvägsmuseet kommer flytta från sina lokaler i kvarteret Persikan. Museets nya permanenta lokalisering blir i norra Djurgårdsstaden inom det gamla gasverksområdet

Läs mer

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM. möten som berör och berikar

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM. möten som berör och berikar JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM möten som berör och berikar 2 Alla tiders dagens kultur blir Erfarenheten kring vad det är att leva är nödvändig. Den hjälper oss att tolka historien och reflektera över nuet. Livets

Läs mer

Program och utställningar juli december 2015

Program och utställningar juli december 2015 Program och utställningar juli december 2015 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet på Klostret samt utflykter Fredagen

Läs mer

Arkeolog för en dag c/o Djurgården

Arkeolog för en dag c/o Djurgården 4/28/2015 Jakten på den försvunna staden - Historiska IN ENGLISH ANPASSA WEBBKARTA A TILL Ö OM WEBBPLATSEN Sök HEM BESÖK MUSEET SKOLA UTSTÄLLNINGAR HISTORIA WEBB TV PRESS KONTAKT Hem > Tidigare utställningar

Läs mer

ERBJUDANDE OM RESERABATT TILL HALLANDS LEVANDE KULTURLIV!

ERBJUDANDE OM RESERABATT TILL HALLANDS LEVANDE KULTURLIV! vårterminen 2011 SKOLBUSS SLOTT BOCKSTENSMANNEN VÄRLDSARV TEATER KONST ERBJUDANDE OM RESERABATT TILL HALLANDS LEVANDE KULTURLIV! Till skolor och förskolor i Halland Ett utvecklingsprojekt i samarbete mellan

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

Digitalt ekosystem för museer vision och målbild samt exempel på tillämpning Digikult 2015

Digitalt ekosystem för museer vision och målbild samt exempel på tillämpning Digikult 2015 Digitalt ekosystem för museer vision och målbild samt exempel på tillämpning Digikult 2015 Sven Rentzhog, Nordiska museet En kulturskatt och kunskapsbank 6 miljoner bilder 4 700 hyllmeter arkivmaterial

Läs mer

ERBJUDANDE OM RESERABATT TILL HALLANDS LEVANDE KULTURLIV!

ERBJUDANDE OM RESERABATT TILL HALLANDS LEVANDE KULTURLIV! VÄRLDSARV höstterminen 2011 SKOLBUSS SLOTT BOCKSTENSMANNEN TEATER KONST ERBJUDANDE OM RESERABATT TILL HALLANDS LEVANDE KULTURLIV! Till skolor och förskolor i Halland Ett utvecklingsprojekt i samarbete

Läs mer

Landskrona citadell. Antikvarisk medverkan NYTT SOPHUS VID MATERIALGÅRDEN. Landskrona citadell/landskrona i Landskrona kommun Skåne län

Landskrona citadell. Antikvarisk medverkan NYTT SOPHUS VID MATERIALGÅRDEN. Landskrona citadell/landskrona i Landskrona kommun Skåne län Antikvarisk medverkan Landskrona citadell NYTT SOPHUS VID MATERIALGÅRDEN Landskrona citadell/landskrona i Landskrona kommun Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2011:003 Anders Reisnert Malmö

Läs mer

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning Program för skolverksamhet hösttermin 2018 Gymnasiet 1 Varbergs fästning www.museumhalland.se 0340-82830 HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM BOCKSTENSMANNEN Bocksten Man TILLFÄLLIG UTSTÄLLNING HALLAND GENOM

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2017 Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

Medeltidsveckans kommunikationsgrupp

Medeltidsveckans kommunikationsgrupp Medeltidsveckans kommunikationsgrupp Medeltidsveckan på Gotland är ett av Sveriges äldsta, mest kända kulturevenemang. Sedan 31 år tillbaka har tusentals besökare rest från hela världen för att uppleva

Läs mer

Vision och Verksamhetsidé Luftfartsmuseum på Arlanda PM

Vision och Verksamhetsidé Luftfartsmuseum på Arlanda PM Vision och Verksamhetsidé Luftfartsmuseum på Arlanda PM Vision Att i bred samverkan bygga ett nytt Nationellt Civilt Luftfartsmuseum av internationell toppklass; som håller högsta kulturella kvalitet,

Läs mer

Jamaprodukter är företaget som målar barnmöbler och

Jamaprodukter är företaget som målar barnmöbler och Den vackra kullerstensgården mellan Kronhuset och Kronhus bodarna är en stillsam oas mitt i Göteborgsvimlet. I kan du handla nytillverkade unika produkter och höra suset av historiens vingslag. www.kronhus

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Statens fastighetsverk hyr ut en kontorslokal med härlig atmosfär på Svartmangatan 9 i Gamla stan i Stockholm. Lokalen ligger i hjärtat av ön men på en

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

Nu bygger vi om i Tensta

Nu bygger vi om i Tensta Nu bygger vi om i Tensta Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Tensta Hus för hus Det tar upp

Läs mer

Klockan är strax åtta och du skyndar dig över den öppna plats som binder samman Smålands Museum och WTC Växjö. Här, där dåtid möter nutid, vimlar det

Klockan är strax åtta och du skyndar dig över den öppna plats som binder samman Smålands Museum och WTC Växjö. Här, där dåtid möter nutid, vimlar det VÄXJÖ Klockan är strax åtta och du skyndar dig över den öppna plats som binder samman Smålands Museum och WTC Växjö. Här, där dåtid möter nutid, vimlar det av folk på väg till tåget och ut i världen. Själv

Läs mer

Vi är Statens historiska museer

Vi är Statens historiska museer Vi är Statens historiska museer INRIKTNINGSPLAN Vi befinner oss i en tid av ökad polarisering i samhället där begrepp som alternativa fakta och åsiktskorridorer har vuxit fram. Förtroendet för sam hällets

Läs mer

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Den fjärde september öppnade Östasiatiska museet efter att ha varit stängt för ombyggnad sedan augusti

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Årskurs: 4-6 Material: Eva Hörnblad, Sara Otthén, i samarbete med Stadsarkivet och Malmö Museer

Årskurs: 4-6 Material: Eva Hörnblad, Sara Otthén, i samarbete med Stadsarkivet och Malmö Museer Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad 1600-talet Malmö blir svenskt Övningar - elever Årskurs: 4-6 Material: Eva Hörnblad, Sara Otthén, i samarbete med Stadsarkivet och Malmö Museer www.malmo.se/pedagogiskakartor

Läs mer

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Under 2015 inleder Alströmerhemmet och Nationalmuseum ett skede i sitt samarbete för att tillsammans hitta arbetsformer som

Läs mer

Upplev universitetstaden Lund och dess historia. Good Morning Hotel Lund. Om Hotellet

Upplev universitetstaden Lund och dess historia. Good Morning Hotel Lund. Om Hotellet Good Morning Hotel Lund Good Morning Lund ligger bara 2.5 kilometer utanför centrala Lund med sin tusenåriga historia, många sevärdheter, restauranger och shopping. Med tåg är det bara 20 minuter till

Läs mer

Nu är det dags att söka sommarjobb på Jamtli

Nu är det dags att söka sommarjobb på Jamtli Nu är det dags att söka sommarjobb på Jamtli Är du intresserad av teater, musik, historia, undervisning, turism, jordbruk, djur eller skogsarbete? Tycker du om att arbeta med barnverksamhet? Är du intresserad

Läs mer

Scenkonstens hus Dynamiskt kulturhus mitt i staden Ombyggnation av gamla miloverkstaden (nuvarande Överskottsbolaget)

Scenkonstens hus Dynamiskt kulturhus mitt i staden Ombyggnation av gamla miloverkstaden (nuvarande Överskottsbolaget) Ombyggnation av gamla miloverkstaden (nuvarande Överskottsbolaget) Miljö och Ekonomi -Billigare och resurssnålare att bygga om än att bygga nytt -Minskar transporter mellan verksamheter -Samutnyttja lokaler

Läs mer

Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur.

Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur. Hotel Hørby Færgekro Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur. Hotellet erbjuder Hotel Hørby Færgekro erbjuder ett krouppehåll i vacker natur. Kroens restaurang serverar klassiska

Läs mer

N 401 Varbergs fästning

N 401 Varbergs fästning N 401 Varbergs fästning Arkitekttävling våren 2004 Juryutlåtande 2004-06-07 Projnr: 41002506 Dnr 254-1876/03 INNEHÅLL OM TÄVLINGEN. 3 TÄVLINGSUPPGIFTEN 3 JURYNS ÖVERVÄGANDEN I SAMMANFATTNING.. 5 INDIVIDUELLA

Läs mer

HÖGSKOLAN DALARNAS BIBLIOTEK ETT ÖPPET HUS FÖR STUDIER, UPPLEVELSER OCH KUNSKAPSUTBYTE

HÖGSKOLAN DALARNAS BIBLIOTEK ETT ÖPPET HUS FÖR STUDIER, UPPLEVELSER OCH KUNSKAPSUTBYTE HÖGSKOLAN DALARNAS BIBLIOTEK ETT ÖPPET HUS FÖR STUDIER, UPPLEVELSER OCH KUNSKAPSUTBYTE Högskolan Dalarnas nya bibliotek är en plats för människor och deras samlade kunskap. En inbjudande, öppen och inspirerande

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Grundskola årskurs 4-9. Varbergs fästning

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Grundskola årskurs 4-9. Varbergs fästning Program för skolverksamhet hösttermin 2018 Grundskola årskurs 4-9 1 Varbergs fästning www.museumhalland.se 0340-82830 HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM BOCKSTENSMANNEN Bocksten Man TILLFÄLLIG UTSTÄLLNING

Läs mer

ABVN016 (projekt delen), 15 hp. Välj också ABVN11 (teoretisk del) 7,5 hp Kulturhistoriska byggnader, NATIONALMUSEUM STOCKHOLM

ABVN016 (projekt delen), 15 hp. Välj också ABVN11 (teoretisk del) 7,5 hp Kulturhistoriska byggnader, NATIONALMUSEUM STOCKHOLM ABVN016 (projekt delen), 15 hp Välj också ABVN11 (teoretisk del) 7,5 hp Kulturhistoriska byggnader, NATIONALMUSEUM STOCKHOLM Den svenska Nationalmuseum, vid havet i stadens centrum av Stockholm Nationalmuseum

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

Cirkus scener ETT CIRKUS. TVÅ SCENER. TUSEN MÖJLIGHETER!

Cirkus scener ETT CIRKUS. TVÅ SCENER. TUSEN MÖJLIGHETER! Cirkus scener ETT CIRKUS. TVÅ SCENER. TUSEN MÖJLIGHETER! Cirkus på kungliga Djurgården är en klassisk mötesplats. Mängder av människor har träffats på shower, föreställningar, mässor, konserter och konferenser.

Läs mer

KAFFETÅREN DEN BÄSTA ÄR

KAFFETÅREN DEN BÄSTA ÄR KAFFETÅREN DEN BÄSTA ÄR Om att rosta, mala, koka och brygga. Om att dricka på fat, från termos eller kanna, på bit och med grädde eller som kaffegök. Om kaffe vid köksbordet, i finrummet, på arbetsplatsen

Läs mer

Lärarhandledning till: Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum?

Lärarhandledning till: Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum? Lärarhandledning till: Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum? Innehåll Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum?... 3 Åldersanpassning... 3 Tips till dig som lärare... 3 Vad är ett museum?... 3 Det finns

Läs mer

2007/6261 Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum Registrering och digitalisering av ljudband i Ájttes ljudarkiv NORRBOTTEN

2007/6261 Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum Registrering och digitalisering av ljudband i Ájttes ljudarkiv NORRBOTTEN Sid 1 av 5 Beviljade ansökningar, belopp i kronor. Bidrag beviljas 30 000 kr (inkl. sociala avgifter) per månad och anställd. 2007/6484 ABM Resurs c/o smuseet Västernorrland 888000-3143 ABM-Y Access (KUR

Läs mer

Yttrande över remiss från kommunstyrelsen - Yttrande över betänkandet Ny museipolitik, SOU 2015:89

Yttrande över remiss från kommunstyrelsen - Yttrande över betänkandet Ny museipolitik, SOU 2015:89 Kultur- och fritidsnämnden Datum 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen KFN/2015:272 Arkiv och museer Nils Mossberg, 016-710 29 90 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över remiss från kommunstyrelsen -

Läs mer

Förslag till fördelning särskilda medel från Kulturrådet 2014 Länsbibliotek Sörmland BOOKworms, bokklubbar för barn- och ungdomar med läsningen och det egna skrivandet i fokus behöver utvecklas. BOOKworms

Läs mer

Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN. Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1

Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN. Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1 Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1 Foto: Bengt A. Lundberg (1, 4, 8), Pål-Nils Nilsson (10), Rikard Sohlenius (11), Roger Blent

Läs mer

Museernas mål i det långa perspektivet. Magdalena Hillström Tema Kultur och samhälle (Tema Q)

Museernas mål i det långa perspektivet. Magdalena Hillström Tema Kultur och samhälle (Tema Q) Museernas mål i det långa perspektivet Magdalena Hillström Tema Kultur och samhälle (Tema Q) MUSEUM byggt av klass 3c, Kristofferskolan, Bromma Tre teman i museidebatten: 1. Museernas mål och mening 2.

Läs mer

Arena Skövde - Mötesplatsen mitt i Skaraborg

Arena Skövde - Mötesplatsen mitt i Skaraborg 0500-49 87 50 arenaskovde@skovde.se www.arenaskovde.se www.facebook.com/arenaskovde Egnells Väg 1, Skövde Koordinater: 58.393858 N 13.839017 E Varför Arena Skövde? Närhet Placeringen centralt i Skövde

Läs mer

Nu bygger vi Nya Slottsholmen

Nu bygger vi Nya Slottsholmen Nu bygger vi Nya Slottsholmen En unik målpunkt Nu byggstartar Björn Ulvaeus och ALM Equity projektet Slottsholmen med restaurang och konferens i kombination med exklusiva bostadslägenheter, marina och

Läs mer

KULTURPLAN. Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv

KULTURPLAN. Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv KULTURPLAN Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv 2011 FÖRORD Kulturen är näring för själen. Kulturen ger oss medel att lära känna oss själva, växa, utvecklas, förändra, öppnar våra sinnen, ger nya perspektiv

Läs mer

Hotel Strandly Skagen

Hotel Strandly Skagen Hotel Strandly Skagen Hotellet erbjuder Hotel Strandly Skagen har en trevlig "Skagenatmosfär" med traditioner och fantasktisk service på ett familjärt och rart sätt. Både hotellet och restaurangen är nyrenoverade

Läs mer

Varbergs Fotoklubb årsbok 2013

Varbergs Fotoklubb årsbok 2013 Varbergs Fotoklubb årsbok 2013 År 2013 i Varbergs Fotoklubb Fotoutflykt kring fästningen den 7 april 2013. I klubbens styrelse 2013 ingick: Leif Fryle, ordförande Leif Eliasson, vice ordförande Bengt Andersson,

Läs mer

Program och utställningar januari juli 2016

Program och utställningar januari juli 2016 Program och utställningar januari juli 2016 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet samt utflykter Torsdagen den 14

Läs mer

Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet i Halmstad

Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet i Halmstad TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Kultur i Halland Ingemar Andréasson Utvecklingsledare Datum Diarienummer 20150427 RS140512 Driftnämnden för Kultur och skola Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet

Läs mer

Budget för Kulturförvaltningen 2014

Budget för Kulturförvaltningen 2014 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-09-24 RS130356 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Budget för Kulturförvaltningen 2014 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

EN PLATS, EN SCEN OCH RÖST FÖR DEN SKAPANDE MÄNNISKAN

EN PLATS, EN SCEN OCH RÖST FÖR DEN SKAPANDE MÄNNISKAN EN PLATS, EN SCEN OCH RÖST FÖR DEN SKAPANDE MÄNNISKAN KULTUR FÖR ALLA POSITION Center för kulturarv och kulturliv inom musik, teater och dans MISSION En öppen mötesplats för den skapande människan 2 Musikverkets

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

ABVN016 (projekt delen), 15 hp. Välj också ABVN11 (teoretisk del) 7,5 hp Kulturhistoriska byggnader, CITADELLET för DESIGN och KULTUR

ABVN016 (projekt delen), 15 hp. Välj också ABVN11 (teoretisk del) 7,5 hp Kulturhistoriska byggnader, CITADELLET för DESIGN och KULTUR ABVN016 (projekt delen), 15 hp Välj också ABVN11 (teoretisk del) 7,5 hp Kulturhistoriska byggnader, CITADELLET för DESIGN och KULTUR 3D-scanning av södra fasaden på Landskrona Citadell LANDSKRONA CITADELL

Läs mer

Hotel Lydmar. National museeum. Nybrokajen. Ny tillbyggnad

Hotel Lydmar. National museeum. Nybrokajen. Ny tillbyggnad Nybrokajen DRAMATEN OPERAN GRAND HOTEL NORDISKA MUSEET ROSENBAD SLOTTET SKEPPSHOLMEN tomt där Nobel Center väntas byggas Hotel Lydmar Ny tillbyggnad STOCKHOLM Byggnadens placering i staden Statyparken

Läs mer

Tillämpning av Stockholms stads grafiska profil. Stadsmuseet Medeltidsmuseet Grafiska riktlinjer

Tillämpning av Stockholms stads grafiska profil. Stadsmuseet Medeltidsmuseet Grafiska riktlinjer Tillämpning av Stockholms stads grafiska profil Grafiska riktlinjer Inledning Stockholms stad har två fantastiska museer med en gemensam uppgift: att berätta om Stockholm, nu och då. Vi har dock en utmaning

Läs mer

Före & Efter. Ateneums konstbattle

Före & Efter. Ateneums konstbattle Före & Efter Ateneums konstbattle Innehåll 1. Välkommen till Ateneum! 2. Ateneums konstbattle Före 3. Då ni kommer till Ateneum 4. Museietikett Efter 5. Ateneum i ett nötskal 1. Välkommen till Ateneum!

Läs mer

GD 2006:240 VERKSAMHETSOMRÅDET MUSEI- OCH KULTURMILJÖ Beslutsbilaga 1

GD 2006:240 VERKSAMHETSOMRÅDET MUSEI- OCH KULTURMILJÖ Beslutsbilaga 1 Sida 1 (8) Beviljade ansökningar, ytterligare belopp i kr. Bidrag beviljas med högst 30 000 kr (inkl. sociala. avgifter) per månad och anställd. Dnr KUR Sökande Org.nr Projekt/Ändamål Minsta antal ytterligare

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977. Verksamhetsplan 2015. Beslutad av styrelsen 2015-03-19

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977. Verksamhetsplan 2015. Beslutad av styrelsen 2015-03-19 Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2015 Beslutad av styrelsen 2015-03-19 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

Program för skolverksamhet. vårtermin 2019 Förskola och F-3. Varbergs fästning

Program för skolverksamhet. vårtermin 2019 Förskola och F-3. Varbergs fästning Program för skolverksamhet vårtermin 2019 Förskola och F-3 1 Varbergs fästning www.museumhalland.se 0340-82830 HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM KIRGIZISTAN konst och världsarv 16 februari - 25 augusti

Läs mer

BUDGET kr varav cirka för att iordningställa och säkra lokalen för utställningen

BUDGET kr varav cirka för att iordningställa och säkra lokalen för utställningen GÖTEBORGS STADSMUSEUM VÄRDEFULLT BASUTSTÄLLNING BUDGET 3 000 000 kr varav cirka 1 400 000 för att iordningställa och säkra lokalen för utställningen KONTAKTUPPGIFTER TILL UTSTÄLLNINGSANSVARIG Helena Joelsson

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

SIGTUNA MUSEUM & ART

SIGTUNA MUSEUM & ART SKOLPROGRAM VÅREN 2019 SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur Läroplanen för grundskolan FÖR FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA, GYMNASIUM OCH SFI

Läs mer

Vägledning för yttre ljussättning

Vägledning för yttre ljussättning Vägledning för yttre ljussättning Vägledning för yttre ljussättning Ljus är ett relativt fenomen Vi upplever alltid ljusstyrka och intensitet i relation till omgivande ljusstyrka. Om ett objekt ska framstå

Läs mer

Goda minnen ger glädje och lugn

Goda minnen ger glädje och lugn Goda minnen ger glädje och lugn Platsminnen är ett nytt digitalt verktyg som med foton som stöd ger en enkel ingång till goda samtal och minnen, meningsfulla aktiviteter, ökat lugn och livskvalitet åt

Läs mer

Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret

Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret Stadsvandring Malmö 1600-talet med fokus på försvaret Mål: Att förankra kunskaper om lokalhistorien i fysiska platser i staden. Material: Karta och information kring stoppen i kartan, se nästföljande sidor.

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK BAKGRUND År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda Glasbruk, Kosta Glasbruk samt Åfors Glasbruk, och i juni 2011 invigdes The Glass Factory

Läs mer

På liv och död. aktivt lärande av, med och för barn och unga. Barn- och ungdomsstrategi för Statens försvarshistoriska museer 2012 2014

På liv och död. aktivt lärande av, med och för barn och unga. Barn- och ungdomsstrategi för Statens försvarshistoriska museer 2012 2014 På liv och död aktivt lärande av, med och för barn och unga Barn- och ungdomsstrategi för Statens försvarshistoriska museer 2012 2014 SFHM:s uppdrag Statens försvarshistoriska museer (SFHM) har till uppgift

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från kulturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Emma Gröndahl, (L) Region Halland Ordförande Maud Lanne, (S) Region Halland Maria Ward, (S) Region

Läs mer

A s t e r n 3 Söker ditt företag nya lokaler? Astern Fastighets AB

A s t e r n 3 Söker ditt företag nya lokaler? Astern Fastighets AB Astern 3 Söker ditt företag nya lokaler? Astern Fastighets AB Astern 3 A s t e r n 3 Roger Albrecht Ägare Astern 3 & 7 Andra verksamheter: Kvalitetshem Sommarhus Andreas Gahne Ägare Astern 3 & 7 Andra

Läs mer

SOMMAR PÅ MUSEET OCH DISAGÅRDEN 2016

SOMMAR PÅ MUSEET OCH DISAGÅRDEN 2016 SOMMAR PÅ MUSEET OCH DISAGÅRDEN 2016 Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län. Vi vill spegla en levande, engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Centralt i Uppsala, mitt

Läs mer

känsla Värme, ljus & en mjuk

känsla Värme, ljus & en mjuk Värme, ljus & en mjuk känsla Det förenar två småländska byggprojekt som trots att de är mycket vitt skilda som objekt har flera gemensamma nämnare. En sådan nämnare är ljusgrå Borghamnskalksten, en annan

Läs mer

Före & Efter. Ateneums konstbattle

Före & Efter. Ateneums konstbattle Före & Efter Ateneums konstbattle Innehåll 1. Välkommen till Ateneum! 2. Ateneums konstbattle Före 3. Då ni kommer till Ateneum 4. Museietikett Efter 5. Ateneum i ett nötskal 1. Välkommen till Ateneum!

Läs mer

Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av Uppsala konstmuseum

Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av Uppsala konstmuseum KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sörås Staflin Pia 2016-10-27 KTN-2016-0347 Werkmäster Daniel Rev 2016-11-15 Kulturnämnden Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer