Bilaga 6. Uppdragsbeskrivning regionalt cancercentrum (RCC)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 6. Uppdragsbeskrivning regionalt cancercentrum (RCC)"

Transkript

1 Bilaga 6 1 (2) Uppdragsbeskrivning regionalt cancercentrum (RCC) De övergripande målen för cancersjukvården Målen för cancersjukvården formulerades i En nationell cancerstrategi för framtiden, SOU 2009:11 : Minska risken att insjukna i cancer Förbättra omhändertagandet av patienter med cancer Förlänga överlevnadstiden och förbättra livskvaliteten efter diagnos Minska regionala skillnader i överlevnadstid Minska skillnader mellan befolkningsgrupper i insjuknande och överlevnadstid Regionalt cancercentrum i Uppsala-Örebroregionen utgör en central funktion i arbetet med att förverkliga den nationella cancerstrategins mål i regionen. Uppdrag Uppdraget för Regionalt cancercentrum i Uppsala-Örebroregionen är att aktivt verka för att målen för cancervården uppfylls. I arbetet ingår således att: Verka för likvärdig god vård för alla cancerpatienter. Verka för att cancervårdens processer utvecklas med ett tydligt patientperspektiv. Verka för att cancervårdens processer blir optimala och att resurser samordnas genom ändamålsenlig arbetsfördelning mellan olika enheter. Verka för att det finns en långsiktig plan för kompetensförsörjning och att denna förverkligas i sjukvårdsorganisationerna inom Uppsala-Örebroregionen. Bidra till att öka kunskapen om hur cancervården fungerar och möjligheterna att förbättra vården såväl när det gäller struktur som process. Bidra till att öka kunskapen om cancersjuklighet, orsaker till cancersjukdomar och cancersjukdomens konsekvenser för individ och samhälle. Främja cancerförebyggande arbete. Främja klinisk cancerforskning och stödja det ömsesidiga utbytet av information mellan klinisk verksamhet och forskning. Organisation och resurser Regionalt Cancercentrum sorterar strukturellt under samverkansnämnden och tillhör organisatoriskt Landstinget i Uppsala län, som på sjukvårdsregionens uppdrag utgör värdlandsting för RCC. Övergripande administrativa frågor kring resurser vid RCC eller vid större förändringar i vårdprogram/motsvarande, bereds av samverkansnämndens beredningsgrupp i nära samspel med sina respektive landstings- och regiondirektörer och fastställs genom beslut i samverkansnämnden.

2 Bilaga 6 2 (2) Verksamheten vid RCC leds av en styrgrupp, i vilken ingår två representanter från vart och ett av sjukvårdsregionens landsting och regioner, samt en representant vardera från medicinska fakulteten vid Uppsala universitet respektive Örebro universitet. Verksamhetsplan och budget RCC utarbetar årligen en verksamhetsplan och budgetförslag till styrgruppen, som presenterar plan och budget för beredningsgruppen för senare fastställande i samverkansnämnden. Rapportering RCC styrgrupp ska årligen upprätta en plan för det kommande årets verksamhet och en rapport över det gångna årets verksamhet. Rapport och plan lämnas till samverkansnämndens kansli senast 31 mars.

3 Bilaga 7 1 (2) Uppdragsbeskrivning Regionalt biobankscentrum (RBC) i Uppsala- Örebroregionen Bakgrund, organisation och resurser Regionalt biobankscentrum (RBC) är ett regionalt service- och kunskapscentrum för alla verksamheter berörda av biobankslagen. Det finns ett RBC i varje sjukvårdsregion. I Uppsala Örebro regionen ligger RBC organisatoriskt inom Regionalt cancercentrums (RCC) verksamhet. Finansiering sker med medel som Samverkansnämnden ställt till RCC förfogande för RBC samt finansiering från andra källor för specifika regionala projekt. Eftersom biobankslagen och därmed RBC:s verksamhet omfattar andra typer av prov än cancerprov och det även finns en annan lokal, regional och nationell struktur och verksamhet för biobanksfrågor är det nödvändigt med viss uppdelning av verksamheterna mellan RCC och RBC. Detta innefattar bl.a. att RBC har ett eget namn samt att en egen hemsida skapas. RCC utser chef för RBC. Styrning av RBC:s verksamhet sker av RBC-chef i samråd med Regionalt biobanksråd och i enlighet med nationella riktlinjer på biobanksområdet samt i samråd med RCC verksamhetschef. Samverkansnämnden är via RCC uppdragsgivare till RBC Uppdrag och aktuella uppgifter Regionalt biobankscentrum ska på uppdrag från Samverkansnämnden: Planera RBC:s verksamhet. Leda och verkställa det Regionala biobanksrådets arbete med framtagande av gemensamma riktlinjer för att samordna tillämpningen av biobankslagen inom sjukvård och forskning. Leda och verkställa det Regionala biobanksrådets arbete med framtagande av plan för gemensam infrastruktur för forskning. Rapportera till samverkansnämnd och efter beslut hänskjuta beslutsärenden dit. Vid behov samarbeta med andra regionala funktioner. Medverka i Nationellt samarbete Representera regionen i det Nationella biobanksrådet (NBR). Medverka i arbetsutskott (AU) till NBR med de andra sjukvårdsregionernas RBC. Medverka i arbetet med att förvalta/uppdatera och ta fram ny nationella riktlinjer och material som underlättar arbetet med biobankslagen bl.a. gällande hantering av information och samtycke och tillgång till prov för forskning.

4 Bilaga 7 2 (2) Medverka i nationella samarbeten för en nationell biobanksinfrastruktur för vård och forskning/klinisk prövning. Medverkan i planering av seminarium/utbildning för landets biobankssamordnare. Vara kontaktlänk mot Socialstyrelsen och Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Ansvara för regionens del av Svenska biobanksregistret (SBR): SBR är landstingens gemensamma spårbarhetsregister över sparade biobanksprov tagna inom vården. Registret ska administrera och registrera integritetsskyddad information över regionens alla biobanksprov och gällande samtyckesbeslut. Registret ska löpande uppdatera samtyckesinformationen och annan viktig information som berör användningen av proven enligt tidigare beslut. Registret skall även tillhandahålla information till forskare om biobanksmaterial för godkända forskningsprojekt till forskare. RBC hanterar regionens del av Svenska biobanksregistret och ska också vara ett stöd för till landstingens biobanksverksamheter vid införandet av SBR. Vara service- och kompetenscentrum inom biobanksområdet Sprida information och informera biobankssamordnarna om nya riktlinjer Underlätta för biobanksamordnare att implementera godkända nationella riktlinjer i regionen. Samordna uppföljning av kvalitetsarbete genom t.ex. frågeformulär och gemensam statistik. Via en regional hemsida bistå med relevant regional information och länkar. Bistå forskare och läkemedelsföretag med information om biobanksmaterial (vem man vänder sig till och hur man går till väga när man vill inrätta provsamlingar i en biobank eller vill ha tillgång till en redan befintlig provsamling). Vid behov medverka vid lokala, regionala och nationella utbildningar. Svara på frågor och arbeta med att lösa lokala och regionala problem gällande biobankslagen. Hantera avtal och administration kring Multicenterstudier. Stödja arbetet med regional infrastruktur för forskning Regional sjukvårdsintegrerad biobankning för forskning Plan för hantering av färskfrusen vävnad Regional service uppstart vid kliniska prövningar Verksamhetsplan och rapportering RBC ska tillsammans med RCC årligen upprätta verksamhetsplan för det kommande året och redovisning av det gångna årets verksamhet. Rapport och plan lämnas till samverkansnämndens kansli senast 31 mars.

5 Bilaga 8 1 (2) Uppdragsbeskrivning för Arbets- och miljömedicinska kliniken Örebro Uppdrag Arbets- och miljömedicinska klinikens (AMM) verksamhet omfattar patientrelaterad verksamhet, arbets- och miljömedicinska utredningar, laboratorieanalyser, utbildning och information samt forskning och utveckling. Arbets- och miljömedicinska kliniken Örebro har en särskild profilering i form av behovsanpassade tvärprofessionella kompetensteam samt specialkompetens för riskkommunikation. Verksamheten vid Arbets- och miljömedicinska kliniken på uppdrag av landstingen i Sörmland, Västmanland, Värmland och Örebro län finns reglerad i avtal mellan de fyra landstingen och AMM. AMM upprättar efter samråd med framför allt landstingens arbetsmiljö- och miljöansvariga regionala aktivitetsplaner som mer detaljerat återfinns i AMM:s verksamhetsplan. Aktiviteterna är breda och omfattar alla delar av vår verksamhet och våra kunskapsområden. Mål för verksamheten Arbets- och miljömedicin ska bidra till att förebygga och minska arbets- och miljörelaterad ohälsa bland regionens invånare. Målgrupp för klinikens verksamhet är invånarna i DUST-länen (Värmland, Västmanland, Sörmland och Örebro län). Insatser för dessa görs via samarbete med hälso- och sjukvård inklusive företagshälsovård andra regionala aktörer som till exempel landstingens/regionens arbetsmiljö- och miljöverksamheter, länsstyrelser, kommuner, myndigheter och företag universitet och högskolor Organisation och resurser Ledningsorganisationen för den arbets- och miljömedicinska verksamheten i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion består av Samverkansnämnden, referensgruppen för DUST-länen samt regional ledningsgrupp för CWX-länen. Samverkansnämnden fastlägger genom rekommendation till landstingen förslag till verksamhetens inriktning, omfattning och ekonomi. Referensgruppen för kliniken i Örebro består av två ledamöter från respektive landsting (Sörmland, Västmanland, Värmland och Örebro län) Referensgruppen sammanträder 4 gånger per år, varav ett möte per telefon. AMM träffar därutöver representanter för referensgruppen lokalt i de olika länen för att diskutera regionala aktivitetsplaner och projekt. Verksamheten leds av fyra enhetschefer, som tillsammans med verksamhetschefen och ytterligare tre personer utgör klinikledningen. Budget för verksamheten fastställs av Samverkansnämnden årligen.

6 Bilaga 8 2 (2) Aktuella uppgifter Arbets- och miljömedicin erbjuder: Patient- och miljöutredningar Kliniken utreder patienter som remitterats vid misstanke om arbets- och miljörelaterade sjukdomar eller besvär. Vi har även möjlighet till egen vårdbegäran. Grunden är ett läkarbesök vid våra regionala mottagningar. Besöket kan kompletteras med arbetsplatseller hembesök av läkare/yrkeshygieniker, och/eller utredning av psykolog, ergonom eller miljösköterska. Vi utreder förfrågningar om arbets- eller boendemiljö kan ha negativ inverkan på hälsan. Ackrediterat laboratorium Laboratoriet är väl utrustat för avancerade kemiska analyser av miljöprover men även av blod- och urinprover. En välutrustad instrumentpool för provtagning och mätning av kemiska och fysikaliska miljöfaktorer står dessutom till regionens förfogande. Vi hyr även ut instrument till företagshälsovård, miljöförvaltningar och företag. Riskbedömningar AMM får ofta frågor om risker i miljö eller arbete. Vår kunskap omfattar såväl bedömning av ämnens eller exponeringars inneboende farlighet som verklig risk i aktuella grupper. Information och utbildning AMM arrangerar kurser och konferenser samt riktade utbildningsdagar för olika målgrupper och medverkar också med föreläsningar i utbildningar som institutioner, universitet och andra aktörer erbjuder. Det elektroniska nyhetsbrevet sammband Örebro utkommer varje kvartal med rapporter från AMM:s arbete, forskning samt aktuella ämnen inom arbetsmiljöområdet. Miljömedicin Miljömedicinsk service ingår i regionavtalet. Forskning och utveckling För att upprätthålla hög kompetens i våra kunskapsområden bedriver vi forsknings- och utvecklingsarbete. Klinikens medarbetare bevakar aktuella forskningsrön för att i samråd med regionens landsting och andra aktörer utbilda och på annat sätt föra ut kunskap. Vi utför forskningsprojekt och uppdragsundersökningar på lokal, nationell och ibland internationell nivå. Verksamhetsplan och rapportering AMM Örebro ska årligen upprätta en plan för det kommande årets verksamhet och en rapport över det gångna årets verksamhet. Rapport och plan lämnas till samverkansnämndens kansli senast 31 mars.

7 Bilaga 9 1 (2) Uppdragsbeskrivning Arbets- och miljömedicin i Uppsala Uppdrag Arbets- och miljömedicins i Uppsala (AMM) övergripande uppdrag är att utgöra ett kunskapscentrum och en expertfunktion för alla aktörer i upptagningsområdet som arbetar med att förebygga och förbättra sjukdomstillstånd och dålig hälsa relaterat till arbetsliv och miljön inom- och utomhus. Upptagningsområdet är Dalarnas län, Gävleborgs län och Uppsala län. Arbetssättet är i första hand primär prevention, men också i termer av sekundär och tertiärprevention på såväl individ- som gruppnivå. Verksamheten är i grunden medicinskt orienterad med inriktning på psykiska, ergonomiska, fysikaliska, kemiska och biologiska hälsorisker i miljön. Uppdraget baseras på avtal mellan parterna. Mål för verksamheten Målsättningen för AMM är att ge relevant service inom arbets- och miljömedicin, både ur samhälls- arbetsplats- och individperspektiv. Mottagare av denna service är hälso- och sjukvården, företagshälsovården, statliga och kommunala verksamheter, arbetsplatser samt enskilda. I de övergripande målen ingår att bedriva kvalificerad: riskbedömning riskkontroll patientutredning medicinska sambandsbedömningar på individ- och gruppnivå information utbildning metodutveckling inom kunskapsområdet arbets- och miljömedicin. Verksamheten har målsättningen att ligga i framkanten av kunskapsläget för att kunna bedöma dagens hälsorisker men också kunna förstå utvecklingen så att morgondagens risker kan förebyggas innan de får genomslag på befolkningens hälsa.

8 Bilaga 9 2 (2) Organisation och resurser AMM är ett eget verksamhetsområde, med egen verksamhetschef och budget. Landstingsverksamheten är administrativt placerad vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. AMM är också en forskargrupp vid Institutionen för medicinska vetenskaper inom Medicinska fakulteten vid Uppsala universitet, med en professur knuten till verksamheten, för att främja samarbete mellan forskning och verksamhet. Aktuella uppgifter I ledningsgruppen för AMM ingår verksamhetschef, avdelningschef, miljömedicinskt ansvarig samt universitetsföreträdare/professor. I den regionala ledningsgruppen ingår två representanter från varje landsting/region, där en av representanterna från Uppsala läns landsting är verksamhetschefen vid AMM. Mer detaljer om verksamhet, personal och årliga verksamhetsberättelser finns på hemsidan Verksamhetsplan och rapportering Regionala ledningsgruppen för AMM i Uppsala bereder årligen en verksamhetsplan och budgetförslag som lämnas till samverkansnämndens beredningsgrupp för senare fastställande i samverkansnämnden för Uppsala-Örebroregionen. AMM ska årligen upprätta en plan för det kommande årets verksamhet och en rapport över det gångna årets verksamhet. Rapport och plan lämnas till samverkansnämndens kansli senast 31 mars.

9 Bilaga 10 1 (1) Uppdragsbeskrivning hornhinnebank vid Universitetssjukhuset i Örebro Uppdrag Hornhinnebanken vid Universitetssjukhuset i Örebro har till uppdrag att tillvarata, förvara och tillhandahålla hornhinnor från avlidna patienter för transplantation av patienter med sjukdomar eller skador i hornhinnan som nödvändiggör transplantation. Mål för verksamheten Hornhinnebanken ska tillförsäkra tillgång till hornhinnor för transplantation för Uppsala- Örebroregionens behov. I Sverige finns 6 hornhinnebanker, och varje år utförs ca 600 hornhinnetransplantationer nationellt. Det förekommer utbyte av hornhinnor mellan de olika hornhinnebankerna då det kan uppstå brist på donerade hornhinnor av och till. Organisation och resurser Hornhinnebanken ligger organisatoriskt inom Laboratoriemedicinska länskliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro. Verksamheten finansieras från de sju landstingen/regionerna i sjukvårdsregionen efter beslut i samverkansnämnden. Aktuella uppgifter Se ovan under mål för verksamheten. Ett samarbete med regionens donationsansvariga läkare och sjuksköterska, förutom med de olika sjukhusen i regionen för att säkra tillgången på donerade hornhinnor är en central aktivitet för Hornhinnebanken Verksamhetsplan och rapportering Hornhinnebanken ska årligen upprätta en plan för det kommande årets verksamhet och en rapport över det gångna årets verksamhet. Rapport och plan lämnas till samverkansnämndens kansli senast 31 mars.

10 Bilaga 11 1 (2) Uppdragsbeskrivning Regional transfusionsmedicin Uppdrag Kliniken immunologi och transfusionsmedicin vid Akademiska sjukhuset ska ge specialiststöd till dem transfusionsmedicinska verksamheterna i Landstinget Västmanland, Landstinget Dalarna och Region Gävleborg. Det innebär att upprätthålla blodverksamhet från givare till patient i enlighet med kraven i SOSFS (konsoliderad), LVFS 2006:16 (konsoliderad) och SOSFS 2009:29 (konsoliderad) med kvalitet och säkerhet inom Regional transfusionsmedicin. Mål för verksamheten Att tillhandahålla blodkomponenter och blodgruppsserologiska undersökningar så att kliniker kan förbereda och genomföra transfusioner för sina patienter Att ha en tillräcklig dimensionerad blodgivarkader och organisera blodgivning, testning och komponentberedning så att ett adekvat givaromhändertagande säkerställs liksom ett blodlager med tillräcklig kvalitet och säkerhet Att tillförsäkra verksamheten medarbetare med adekvat kompetens och behörighet dygnets alla timmar veckans alla dagar Organisation och resurser Medarbetare: Överläkare/specialistläkare med erfarenhet av medicinskt ledningsansvar Biomedicinsk analytiker med erfarenhet av specialansvar, handledning och utvecklingsarbete Medarbetarna är anställda på KITM, Uppsala för att fritt kunna disponera kunskapsorganisationens intellektuella tillgångar och andra tillgångar enligt avtal- Omfattning: Ca 2 läkare och ca 2 biomedicinska analytiker för att kunna upprätthålla kompetensförsörjning och fylla Socialstyrelsens och Läkemedelsverkets krav på Ansvarig/Sakkunnig Regelbundna möten och besök för aktuella eller akuta ärenden samt kompetensutveckling och tillsyn Gemensam text i styrande och stödjande dokument Tillgång till fjärrskrivbord och gemensamma plattformar (BlodLänk) för att erhålla bästa möjliga tidsutnyttjande Gemensamma reagens och celler samt gemensam utrustning för blodgruppsserologiska undersökningar Gemensamt engångsmaterial och utrustning för blodgivning och komponentframställning Gemensamt utnyttjande av jourstöd (akutlab och jourhavande läkare)

11 Bilaga 11 2 (2) Gemensam hantering av rekryterings-och informationsmaterial för rekrytering av blodgivare Ekonomiska resurser: Lönemedel för medarbetarna inklusive medel för resor och logi inom regionen Medel för blodgivarrekrytering, information, gemensamma möten och kompetensutveckling samt Blodkommunikation Sveriges (BKS), Svenska Blodalliansen (SweBA) och Samverkande Blodsystem (SBS) Medel för centraliserad beredning av testerytrocyter för gemensamma cellpaneler i Uppsala för distribution till blodcentralerna med blodgruppsserologiska undersökningar Aktuella uppgifter Utöver rutinarbete (se verksamhetsplan nedan) tillkommer vissa stora projekt: Resultaten av den blodgruppserologiska upphandlingen fullt ut på plats avläsningsinstrumentet Banjo samt det nya instrumentet Vision utvecklat, validerat och i full drift i Uppsala samt i drift i regionen. Arbetet pågår, men det avslutas sannolikt först Kompetensökning i regionen genom Manual för ej godkänd förenlighetsprövning införd och i full drift. Arbete pågår, men det avslutas sannolikt först Upphandling av blodcentralsmaterial del 1 (blodpåsar etc) i drift i hela regionen. Tyvärr är detta blivit en principiellt och praktiskt delad upphandling som komplicerar och försenar processen. Arbete pågår, men det avslutas sannolikt först Start av del 2-4 av upphandlingen blodcentralsmaterial (trombocytaferes, patogenreduktion samt specialpåsar och andra produkter). Verksamhetsplan Arbetsdagar på plats enligt planering av det gemensamma och landstingsspecifika arbetet samt en besökskalender också för läns- och planeringsmöten Egeninspektioner samt tillsyn av alla kvalitetskontrollprogram Bistånd vid externa inspektioner GMP- och andra föreläsningar på plats samt via inspelning Studiedagar enligt planering, varav en för läkare och specialansvariga Regiondagar Granskning och godkännande av styrande och stödjande dokument Verksamhetsplan och rapportering Regional transfusionsmedicin ska årligen upprätta en plan för det kommande årets verksamhet och en rapport över det gångna årets verksamhet. Rapport och plan lämnas till samverkansnämndens kansli senast 31 mars.

12 1 Bilaga 12 1 (2) Uppdragsbeskrivning regionalt donationsansvariga Uppdrag I varje sjukvårdsregion finns en regionalt donationsansvarig läkare och sjuksköterska (RDAL och RDAS) som har till huvuduppgift att ge stöd till regionens donationsverksamhet. Medverka vid fortbildning om organ- och vävnadsdonation t.ex. EDHEP-kurser, ADD-kurser, arrangera regiondagar, utbildningsdagar, regional ST-läkarutbildning m.m. Rådgivande och stödjande funktion för lokala DAL och DAS. Erbjuda medverkan i lokala utbildningsinsatser vid regionens sjukhus. Rådgivande och stödjande funktion för organ- och vävnadsdonationsverksamheter. Regional uppföljning av donationsverksamheten; organ- och vävnadsdonation. Samverka med vävnadsinrättningar, transplantationskirurgiska kliniker samt transplantationskoordinatorer (OFO-Mellansverige) Stödja vårdgivarna inom regionen. Det finns dessutom på nationell nivå samverkan mellan RDAL/RDAS inom Sverige. Gruppen träffas regelbundet och för dialog kring gemensamma frågor. Gruppens målsättning är att verka för att: Tillsammans med övriga RDAL/RDAS verka för gemensamma nationella rutiner vid organ- och vävnadsdonation Samverka med yrkesorganisationer Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård (SFAI), Svenska Intensivvårds Sällskapet (SIS), Svensk SjuksköterskeFörening (SSF) och Riksföreningen för anestesi och intensivvård (An/Iva). Lyfta problem/förslag till AU i Vävnadsråden Svara för Nationella DAL/DAS-mötets programinnehåll Samverka med transplantationsenheterna och vävnadsinrättningarna nationellt gällande donationsfrågor Att utgöra remissinstans (referensinstans) för Donationsrådet Att samverka med Socialstyrelsen, SKL-Vävnadsrådet i övergripande donationsfrågor. Mål med verksamheten Målet med verksamheten är att möjliggöra för befolkningen i regionen att få donera organ och vävnader efter sin död. Att därigenom tillförsäkra tillgången till organ och vävnader för transplantation inom Uppsala-Örebroregionen, men också erbjuda organ till övriga regioner, medlemmar inom Scandiatransplant och Eurotransplant. Organisation och resurser Skriftligt avtal ingås mellan Samverkansnämnden Uppsala-Örebroregionen och det landsting/region vid vilket RDAL och RDAS har sin grundanställning. Förordnandet som RDAL och RDAS löper under 4 år. RDAL har uppdraget av samverkansnämnden att rekrytera/föreslå RDAS. Uppdraget utgörs av 25 % av en heltid för RDAL och RDAS vardera.

13 2 Bilaga 12 2 (2) Samverkansnämnden debiteras för RDAL och RDAS ordinarie lön motsvarande 25 % av heltiden. RDAL och RDAS har sina grundanställningar i respektive hemlandsting. Arbetstiden för regionala uppdraget köper samverkansnämnden av respektive hemlandsting. Utöver lönekostnader avtalas budgetmedel för resor i tjänsten, logi i samband med tjänsteresor, arrangerandet av regionmöten två gånger per år, egen fortbildning i form av studieresor, kongresser, kontorsmaterial, tjänstedator med antivirusskydd m.m. (se nedan). RDAL och RDAS skall vid behov kunna ansöka om extra ekonomiska resurser från Samverkansnämnden för t.ex. studieresor m.m. En årlig avstämning skall ske mellan RDAL, RDAS och samverkansnämndens representanter i december månad. En ömsesidig rätt föreligger för samverkansnämnden, RDAL och RDAS att säga upp avtalet med sex månaders varsel. Verksamhetsplan och rapportering REGDAL och REGDAS ska årligen upprätta en plan för det kommande årets verksamhet och en rapport över det gångna årets verksamhet. Rapport och plan lämnas till Samverkansnämndens kansli senast den 31 mars. I slutet av 4-årsförordnandet ska RDAL-RDAS-uppdraget utvärderas genom en skriftlig rapport från RDAL och RDAS om vad uppdraget bestått i, samt redogörelse för resultat gällande donationsverksamheten inom regionen. Detta kompletteras av samverkansnämndens representant vilken efterhör från regionens berörda aktörer hur verksamheten/samverkan med RDAL och RDAS fungerat.

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 (9) Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 2 (9) Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 Inledning Detta avtal reglerar samverkan inom hälso- och sjukvården mellan

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: C3 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Sveriges Kommuner och landsting 2017-05-10 Landstingens/regionernas

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna 2014-09-02 Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Den nationella strategins fem mål Minska risken för insjuknande i cancer Förbättra omhändertagandet Förlänga överlevnadstid

Läs mer

Organisationer inom biobanksområdet

Organisationer inom biobanksområdet Organisationer inom biobanksområdet Nationellt Biobanksråd (NBR) Nationellt samarbetsorgan i biobanksfrågor, inrättat av SKL 2006 Svensk Nationell Forskningsinfrastruktur för Biobankning och Analys av

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE RBC UPPSALA ÖREBRO

VERKSAMHETSBERÄTTELSE RBC UPPSALA ÖREBRO Sonja Eaker, Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro Sjukvårdsregion. 2016-02-26, version 0.5 Sida 1 av 5 VERKSAMHETSBERÄTTELSE RBC UPPSALA ÖREBRO - 2015 Regionalt biobankscentrum (RBC) är ett sjukvårdsregionalt

Läs mer

Mätvärden donationsverksamhet

Mätvärden donationsverksamhet TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Staben för övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor +46155247636 2015-10-16 LS-LED15-1306-1 Ä R E N D E G Å

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING

VERKSAMHETSBESKRIVNING 2016-03-11 VERKSAMHETSBESKRIVNING Regionalt Biobankscentrum (RBC) I Uppsala Örebro sjukvårdsregion Från Regionalt biobankscentrum: Sonja Eaker Från Regionalt cancercentrum: Lars Holmberg Från Regionalt

Läs mer

Tillgång till prov för forskning

Tillgång till prov för forskning Tillgång till prov för forskning Provsamlingar för forskning Alla prov tagna inom vården för vård eller forskning tillhör sjukvårdshuvudmannens ansvarsområde Prov måste alltid inrättas/registreras i någon

Läs mer

Samtycke angående sparande av biobanksprov. Uppgifter om inkomna nej-talonger år 2013 i Uppsala Örebro sjukvårdsregion

Samtycke angående sparande av biobanksprov. Uppgifter om inkomna nej-talonger år 2013 i Uppsala Örebro sjukvårdsregion Samtycke angående sparande av biobanksprov Uppgifter om inkomna nej-talonger år 2013 i Uppsala Örebro sjukvårdsregion Kommentar: Samtliga tabeller med undantag för tabell 3, som baseras på uppgifter från

Läs mer

Tillgång till prov för forskning Sonja Eaker

Tillgång till prov för forskning Sonja Eaker Tillgång till prov för forskning Sonja Eaker Ordf. Nationella biobanksrådet (NBR) Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro sjukvårdsregion Ca 450 biobanker i Sverige Landsting/region, ca 200 - över

Läs mer

Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen

Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen En samgranskning mellan revisionskollegier inom regionen Revisionsrapport Februari 2011 Hans Gåsste Lars-Åke Ullström Innehållsförteckning Sammanfattning... 3

Läs mer

Avtal om regional samverkan

Avtal om regional samverkan 1 (6) 2015-05-11 Version 16 Avtal om regional samverkan 1 Inledning Detta avtal reglerar samverkan inom hälso- och sjukvården mellan Landstinget Dalarna, Landstinget Sörmland, Landstinget i Uppsala län,

Läs mer

Biobanksinformation 2012-11-22. Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne

Biobanksinformation 2012-11-22. Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne Biobanksinformation 2012-11-22 Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne 1 Biobank, Labmedicin Skåne Handlägger ansökningar Rapporterar till Socialstyrelsen och Svenska Biobanksregistret Kvalitetssäkrar

Läs mer

YTTRANDE ÖVER DELBETÄNKANDET FÖR DIG OCH FÖR ALLA DELBETÄNKANDE AV UTREDNINGEN OM REGLERING AV BIOBANKER, SOU

YTTRANDE ÖVER DELBETÄNKANDET FÖR DIG OCH FÖR ALLA DELBETÄNKANDE AV UTREDNINGEN OM REGLERING AV BIOBANKER, SOU 1 (5) Er beteckning S2017/03374/FS Regeringskansliet Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER DELBETÄNKANDET FÖR DIG OCH FÖR ALLA DELBETÄNKANDE AV

Läs mer

Solidariskt finansierade verksamheter 2013

Solidariskt finansierade verksamheter 2013 Solidariskt finansierade verksamheter 2013 Verksamheter Yrkes- och miljödermatologi Arbets- och miljömedicin Biobanken Organdonation Psykiatrisk öppenvårdsmottagning för döva Genetik Yrkes- och miljödermatologi

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR.

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Vision och mål RCC Norr och landstingen/regionen i den norra sjukvårdsregionen har en gemensam vision: Likvärdig

Läs mer

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank Dokument: M2, Instruktion 2019 01 09 Version: 5.1 Sida 1 (5) Information: www.biobanksverige.se M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas

Läs mer

Vi finns för att cancer finns

Vi finns för att cancer finns 2017-08-31 Var tredje dödsfall i sydöstra sjukvårdsregionen orsakas av cancer Vi finns för att cancer finns Andelen dödsfall pga cancer i sydöstra sjukvårdsregionen Medelökningen av cancerfall per år är

Läs mer

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-04-26 Diarienummer 180383 Landstingsstyrelsen Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja

Läs mer

Lägesrapport: Arbetet med ett nytt samverkansavtal

Lägesrapport: Arbetet med ett nytt samverkansavtal Lägesrapport: Arbetet med ett nytt samverkansavtal Anders Tollmar Avtalsutskottet Bemanning Eva-Lena Aspetorp, Niklas Rommel, Per-Olov Gustafsson och Anders Tollmar Uppdrag Processa fram ett förslag till

Läs mer

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona Vad är RCC? Varför en nationell cancerstrategi? Dubblering

Läs mer

Budget 2016 gemensamma verksamheter

Budget 2016 gemensamma verksamheter Tjänsteskrivelse 1 (1) Upprättare Eva-Lena Aspetorp Datum 2015-05-22 Budget 2016 gemensamma verksamheter Inkomna budgetförslag för 2016: Samverkansnämndens verksamhet Regionalt cancercentrum (RCC) Hornhinnebank

Läs mer

Budget 2015 för Arbets- och miljömedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro

Budget 2015 för Arbets- och miljömedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro 1 (1) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ekonomichef Christer Lundqvist 2014-04-25 Till Samverkansnämndens tjänstemannaberedning Eva-Lena Aspetorp Kopia Håkan Westberg Arbets- och miljömedicinska

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier som utlämnas via e-biobank

Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier som utlämnas via e-biobank Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: M1 Version: 5.1 Sida 1 (7) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Arbetsutskott 1 på uppdrag av styrgrupp för Biobank Sverige

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobank Sverige Sonja Eaker Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobankprov - Till nytta för patienten, vården och forskningen Med hjälp av insamlade

Läs mer

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank Dokument: M2, Instruktion 2017-11-01 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas

Läs mer

Handledning och checklista för verksamhet vid

Handledning och checklista för verksamhet vid Version: 4.0 Sida 1 (8) Landstingens gemensamma biobanksdokumentation Handledning och checklista för verksamhetschef vid vårdenhet Sammanfattning: Detta dokument presenterar en checklista för de aktiviteter

Läs mer

Anvisningar och rutiner

Anvisningar och rutiner Dokument M1 Version 4.6 Sida 1 (7) Kontaktadress info@biobanksverige.se Fastställd av Nationella biobanksrådet - AU Datum 2013-11-19 Landstingens gemensamma Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade

Läs mer

UPPSALA ÖREBRO REGIONEN

UPPSALA ÖREBRO REGIONEN UPPSALA ÖREBRO REGIONEN DONATION ORGANISATION OCH REGIONALT ARBETSSÄTT RESULTAT September 2015 1 EN INBLICK I 2 3 Detta är ingen region! 4 Detta är en kontinent 5 UPPSALA ÖREBRO REGIONEN RDAL RDAS 7 ORGANISATION

Läs mer

Länsdag palliativ vård

Länsdag palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna Länsdag palliativ vård 15-04-15 Gunilla Lundquist Palliativa teamet Västerbergslagen Bakgrund Nationella cancerstrategi för framtiden 2009 Sex RCC Nationella riktlinjer palliativ

Läs mer

Anvisningar och rutiner

Anvisningar och rutiner Sida 1 (7) Kontaktadress Fastställd av Datum info@biobanksverige.se Nationellt biobanksråd - AU 2007-03-27 Landstingens gemensamma Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade biobanksprov och

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Samverkansnämndens beredningsgrupp

Verksamhetsberättelse 2015 Samverkansnämndens beredningsgrupp Verksamhetsberättelse 2015 Samverkansnämndens beredningsgrupp Bakgrund Verksamhetsplanen för beredningsgruppen 2015 har utgått från Samverkansnämndens aktivitetsplan 2015 En verksamhetsberättelse skall

Läs mer

Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier

Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier Dokument M3 Anvisning ansökan enligt Multicenterprincipen, version 4.6 1 Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Återrapport - Aktivitetsplan 2018

Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Bakgrund Samverkansnämnden fastställde 2016 02 12 verksamhetsplanen för perioden 2016-2019. Verksamhetsplanen skall kompletteras med årliga aktivitetsplaner för Samverkansnämnden.

Läs mer

Regional hantering av multicenterstudier a) Information

Regional hantering av multicenterstudier a) Information Dokument M2 Version 2013-09-11 1 Regional hantering av multicenterstudier a) Information Följande kriterier måste vara uppfyllda för att multicenterstudieprincipen ska kunna användas: I varje region/landsting

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2015-11-12 Plats: Närvarande: Landstingshuset, Karlstad Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Vivianne Macdisi, Landstinget i Uppsala län Fredrik

Läs mer

Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier som utlämnas via e-biobank

Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier som utlämnas via e-biobank Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: M1 Version: 5.0 Sida 1 (7) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Nationella biobanksrådet - AU 2017-05-24 Landstingens/regionernas

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Medicinsk rådgivare. Ingen uppgift Beslut finns, men samtliga läkare tvekar Finns befattningsbeskrivning nej Ja, se nedan Ja, se nedan

Medicinsk rådgivare. Ingen uppgift Beslut finns, men samtliga läkare tvekar Finns befattningsbeskrivning nej Ja, se nedan Ja, se nedan Prioritering systematik inventering 2017 Finns det en skriftlig prioriteringsordning som stöd till verksamheten? Finns det en skriftlig instruktion för arbetsuppgifter som ska bortprioriteras/strykas vid

Läs mer

Donationsansvarig läkare och donationsansvarig sjuksköterska. En vägledning för vårdgivare och verksamhetschefer

Donationsansvarig läkare och donationsansvarig sjuksköterska. En vägledning för vårdgivare och verksamhetschefer Donationsansvarig läkare och donationsansvarig sjuksköterska En vägledning för vårdgivare och verksamhetschefer Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Remissyttrande: SOU 2018:4 Framtidens biobanker

Remissyttrande: SOU 2018:4 Framtidens biobanker Landstingsdirektörens stab Utvecklingsenheten/Avdelning för kunskapsstöd 2018-05-21 Ärendenummer 2018/00515 Elisabeth Andersson Dokumentnummer 2018/00515-2 Till Landstingsstyrelsen Remissyttrande: SOU

Läs mer

Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier.

Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier. 1 Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier. Specifika villkor för multicenterprincipen proven ska vara nyinsamlade

Läs mer

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter om hantering av mänskliga organ avsedda för transplantation. 1. Bakgrund

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter om hantering av mänskliga organ avsedda för transplantation. 1. Bakgrund 2012-05-07 Dnr 6.1-42588/2011 1(2) Avdelningen för regler och tillstånd Konsekvensutredning Förslag till nya föreskrifter om hantering av mänskliga organ avsedda för transplantation 1. Bakgrund Direktivet

Läs mer

Filippa Nyberg Verksamhetschef RCC Uppsala Örebro Namn Sammanhang

Filippa Nyberg Verksamhetschef RCC Uppsala Örebro Namn Sammanhang Att integrera forskning och innovation i vårdprocesser och förbättringsarbete: Nationella och regionala exempel Filippa Nyberg Verksamhetschef RCC Uppsala Örebro 2014-03-14 Namn Sammanhang En nationell

Läs mer

Biobank Sverige operativt och regulatoriskt stöd

Biobank Sverige operativt och regulatoriskt stöd Biobank Sverige operativt och regulatoriskt stöd Sonja Eaker Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Lena Thunell Biobank Sverige AU 2 Operativ biobanksservice

Läs mer

Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d)

Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d) 131213 Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d) 2014-2015 RRC Uppsala-Örebro skall verka för en likvärdig och god vård för alla cancerpatienter. Cancerrådet i Sörmland skall

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Besök oss på www.sbu.se Följ oss på Twitter @SBU_se Rådet för styrning med kunskap är: Samordnad Vi uppfattas & uppträder samordnat Rådet Huvudmannagruppen

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancervård

Uppdragsbeskrivning för bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancervård BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD14/03577 Uppdnr 947 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-02-16 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i BIL 1. REVISION C1C12 FÖR ARBETS OCH MILJÖMEDICIN Delmål c ha kunskap om sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier. Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016

Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier. Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016 Forum Uppsala-Örebro: Regionala Noden för Samordning av Kliniska Studier Patric Amcoff Samverkansnämnden, Västerås, 23/9 2016 Uppdraget Starka Tillsammans Regeringen beslutade den 11 september 2014 att

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

INNEHÅLL Biobankslagen Information & samtycke Biobanker, kvalitetskrav Roller & ansvar

INNEHÅLL Biobankslagen Information & samtycke Biobanker, kvalitetskrav Roller & ansvar INNEHÅLL Biobankslagen Information & samtycke Biobanker, kvalitetskrav Roller & ansvar Tillgång till prov för forskning/klinisk prövning Gemensam biobanksdokumentation Organisation nationell & regional

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland

Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland Regionala vårdprogramgrupper cancer RCC Stockholm Gotland 2018-01-05 Namn Sammanhang Uppdrag för regionala vårdprogramgrupper Bakgrund: Arbetet och utvecklingen med vårdprogram, kvalitetsregister och patientprocesser

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR SAMVERKAN OM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM UPPSALA-ÖREBROREGIONEN 2011-2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR SAMVERKAN OM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM UPPSALA-ÖREBROREGIONEN 2011-2014 2011-01-20 Upprättad av Beslutad av Beslutad den Reviderad den Version Dnr Beredningsgruppen Samverkansnämnden i Uppsala-Örebroregionen VERKSAMHETSPLAN FÖR SAMVERKAN OM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM UPPSALA-ÖREBROREGIONEN

Läs mer

Samverkansnämndens samverkan

Samverkansnämndens samverkan 1 (6) Samverkansnämndens samverkan Förslag till beslut att anta förslagen i nedanstående utredning och att den nya organisationen införs senast den 1 januari 2019. Rickard Simonsson Ordförande Landstings-/regiondirektörsgruppen

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

Läkarnas specialiseringstjänstgöring

Läkarnas specialiseringstjänstgöring Läkarnas specialiseringstjänstgöring Nu höjs kvaliteten på utbildningen till specialist Från och med den 1 september 2008 gäller högre krav och breddat innehåll för den som vill utbilda sig till specialistläkare.

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla Sammanfattning I delbetänkandet presenteras

Läs mer

Inledning. Verksamhetsrapport för regionalt donationsansvariga 2015

Inledning. Verksamhetsrapport för regionalt donationsansvariga 2015 Inledning I Socialstyrelsens föreskrifter för donation av organ och vävnader lyfts vårdgivarens ansvar för donationsfrämjande arbete särskilt fram. Ledningen av hälso- och sjukvården och tandvården ska

Läs mer

2016-01-01 2016-12-31

2016-01-01 2016-12-31 1 (6) Avtalsnummer: 55807407 Dnr: HSN 2015-708 Överenskommelse mellan Region Östergötland, Hälso- och sjukvårdsnämnden och Centrum för Hälso- och Vårdutveckling 2016-01-01 2016-12-31 2 (6) Avtalsnummer:

Läs mer

Samverkansnämnden

Samverkansnämnden Samverkansnämnden 2018-12-07 Katarina Wijk, Professor Föreståndare Regionala forskningsrådet - RFR Forskning- och utvecklingschef Gävleborg Organisationsskiss Politisk nivå Samverkansnämnd 21 förtroendevalda.

Läs mer

Verksamhetsstöd för cellterapi

Verksamhetsstöd för cellterapi Dokumentnamn Verksamhetsstöd för cellterapi Tillstånd vid hantering av vävnader och Datum 2014-12-16 Sida 1 (8) Rådet för organ, vävnader, celler och blod - Vävnadsrådet Framtagen av Vävnadsområdesgrupp

Läs mer

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Tony Holm svnuppsalaorebro.se Hur lyckas vi maxa resultaten av våra resurser och se till att befolkningen får vård efter behov? Målet.. Bästa aktuella kunskap

Läs mer

1 Instruktion för ifyllande av blankett 1: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning

1 Instruktion för ifyllande av blankett 1: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning 1 Instruktion för ifyllande av blankett 1: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning Detta är en instruktion till den nationella blanketten som ska användas när man vill ansöka om tillgång

Läs mer

1 (5) Version 1. Verksamhetsplan Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR)

1 (5) Version 1. Verksamhetsplan Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR) 1 (5) Datum 2016-02-05 Version 1 Verksamhetsplan 2016 Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR) 2 (5) Innehållsförteckning 1. Om Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR)... 3 2. Syften med rådet...

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

Budget 2018 gemensamma verksamheter

Budget 2018 gemensamma verksamheter Upprättare Eva-Lena Aspetorp Tjänsteskrivelse 1 (1) Datum 2017-05-31 2016-06-01 Budget 2018 gemensamma verksamheter Inkomna budgetförslag för 2018: Samverkansnämndens verksamhet 2 723 tkr (389 tkr per

Läs mer

Vad är Arbets- och miljömedicin?

Vad är Arbets- och miljömedicin? Vad är Arbets- och miljömedicin? Forskning, utbildning och patientverksamhet Teresia Nyman, Med Dr, Leg. sjukgymnast, Ergonom Verksamhetschef teresia.nyman@medsci.uu.se teresia.nyman@akademiska.se Fysioterapeuter

Läs mer

INNEHÅLL Biobankslagen Tillgång till prov för forskning/klinisk prövning

INNEHÅLL Biobankslagen Tillgång till prov för forskning/klinisk prövning INNEHÅLL Biobankslagen Tillgång till prov för forskning/klinisk prövning Gunilla Bergström Biobankssamordnare RÖ/Chef Regionalt BiobanksCentrum sydöstra sjukvårdsregionen gunilla.bergstrom@regionostergotland.se

Läs mer

Palliativtråd i Dalarna Ann-Christin Runkvist

Palliativtråd i Dalarna Ann-Christin Runkvist Palliativtråd i Dalarna Ann-Christin Runkvist Fakta om Dalarna 15 Kommuner 31 351 km 2 Folkmängd 277 047 2,9% av Sveriges innevånare Åldrad befolkning Ca 1% av Dalarnas befolkning dör årligen Den palliativa

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 REGIONALT CANCERCENTRUM UPPSALA ÖREBRO

Verksamhetsberättelse 2014 REGIONALT CANCERCENTRUM UPPSALA ÖREBRO Verksamhetsberättelse 2014 REGIONALT CANCERCENTRUM UPPSALA ÖREBRO 1 Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Postadress: Akademiska sjukhuset, 751 85 Uppsala Besöksadress: Dag Hammarskjölds väg 54 A, 751

Läs mer

Styrdokument Nationella lungcancerregistret och. Mesoteliomregistret

Styrdokument Nationella lungcancerregistret och. Mesoteliomregistret Styrdokument Nationella lungcancerregistret och Mesoteliomregistret 2018 Nationella lungcancerregistret Bakgrund Den svenska planeringsgruppen för lungcancer beslutade 2001 att införa ett nationellt kvalitetsregister

Läs mer

Innehåll NATIONELLA BIOBANKSRÅDET (NBR)

Innehåll NATIONELLA BIOBANKSRÅDET (NBR) Innehåll 1. Inledning 4 2. Vilka prov omfattas av biobankslagen? 5 3. Vad är en biobank? 6 4. Hantering av prov och personuppgifter i en biobank 9 5. Tillgång till prov i forskning 10 6. Den praktiska

Läs mer

Biobankslagen. Sonja Eaker Ordf. Nationellt biobanksråd (NBR) Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen

Biobankslagen. Sonja Eaker Ordf. Nationellt biobanksråd (NBR) Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobankslagen Sonja Eaker Ordf. Nationellt biobanksråd (NBR) Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Det svenska biobankslandskapet Landsting, ca 300 (54 %) Minskar för varje år 556 biobanker

Läs mer

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2017 2018 patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Den bärande tanken med en verksamhetsplan är att skapa fokus och riktning för kommande år.

Läs mer

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion 1 (6) Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion Bakgrund Samverkansnämnden fastställde vid sammanträdet den 7 februari 2011 verksamhetsplanen för perioden

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2015-09-11 Plats: Närvarande: Konferensrum Hackspetten, Universitetssjukhuset Örebro Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden Katrin Boström, Annika Friberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-01

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327 Hälso- och sjukvårdsstaben Upprättare Tommy Stokka Yttrande - Revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktning ar Landstingen och regionerna i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion (Landstinget

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015 RIKTLINJE 1 (5) Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Landstinget Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 2 SYFTE 3 BAKGRUND 3 PROJEKT FÖR ÅR 2010 4 1. FÖRSÖKSVERKSAMHET FÖR EN PATIENTFOKUSERAD OCH SAMMANHÅLLEN CANCERVÅRD 4 2. INFORMATIONSTJÄNST

Läs mer

Centrala funktioner på region Öst

Centrala funktioner på region Öst Välkomna! Centrala funktioner på region Öst Samordning av information och tillsyn av Blod- och Vävnadsverksamheter + organ - författningsreglerad Inspektion (2 år) - kontaktpersoner på regionerna - händelser

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Sammanställning av prov som inte sparas p.g.a. ändrat samtycke. Uppgifter om inkomna nej-talonger år 2014 i Uppsala Örebro sjukvårdsregion

Sammanställning av prov som inte sparas p.g.a. ändrat samtycke. Uppgifter om inkomna nej-talonger år 2014 i Uppsala Örebro sjukvårdsregion Sammanställning av prov som inte sparas p.g.a. ändrat samtycke Uppgifter om inkomna nej-talonger år 2014 i Uppsala Örebro sjukvårdsregion 1 Kommentarer Samtliga tabeller och figurer är uppgifter inhämtade

Läs mer

Statlig styrning med kunskap

Statlig styrning med kunskap Statlig styrning med kunskap hur är det tänkt? BUP-kongress i Uppsala Barbro Thurfjell medicinskt sakkunnig, barn- och ungdomspsykiatri Agenda Socialstyrelsens roll Vad är styrning med kunskap? Rådet och

Läs mer

Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker

Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-06-15 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker Sammanfattning SKL välkomnar i allt

Läs mer