MANUAL VÄXELTRYCKSMADRASS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MANUAL VÄXELTRYCKSMADRASS"

Transkript

1 MANUAL VÄXELTRYCKSMADRASS Art.nr: Datum:

2 INNEHÅLL 1. Produktens syfte och funktion 2. Produktens konstruktion 3. Installation och användning 4. Rengöring och underhåll 5. Tekniska data 6. Hjälp och support 7. Schematiska systembilder Art.nr: Datum:

3 1. Produktens syfte och funktion NoDec S är utformad för att förhindra och behandla trycksår hos brukare med hög och mycket hög risk. Systemet är lämpligt för användning på sjukhus, vårdhem och i statliga inrättningar. NoDec S ger ett varsamt, dynamiskt stöd för sängliggande och orörliga personer som halvligger eller ligger på rygg eller mage. Stödet kommer från en speciellt konstruerad madrass som består av en serie tvärgående celler som växelvis fylls med luft och töms, vilket skapar en serie med tryckvågor som rör sig under brukaren från fot till huvud. Madrassen ersätter den vanliga sjukhusmadrassen. Luften som blåser upp madrassen kommer från en pump som styrs av en mikroprocessor. Madrassen ansluts till pumpen med en navelsträng, luftslangen, som innehåller en nödventil för att släppa ut luft vid hjärtmassage, samt självtätande ventiler som gör att madrassen förblir uppblåst när den kopplas bort. En solid-state trycksensor övervakar kontinuerligt lufttrycket i madrassen, och systemet är helt självreglerande. Operatörskontrollerna är medvetet minimerade. Ljudlarm och visuella larm aktiveras om nätströmmen kopplas bort, om madrassen inte är helt uppblåst inom 20 minuter efter att den har startats, eller om madrasstrycket är för lågt eller för högt. Varningsmeddelanden visas på indikatorpanelen. En särskild funktion i NoDec S är att varje tryckcykel innehåller en fas med nolltryck. Den här periodiska tryckelimineringen förhindrar arteriell och venös kapillärocklusion i vävnaderna på brukarens undersida, och underhåller och stimulerar flödet av blod och lymfa genom vävnaderna. På så sätt får vävnaderna det nödvändiga syret och de metaboliska avfallsprodukterna förs bort. Vävnaderna hålls friska eller blir friska där ett oavbrutet tryck skulle orsaka eller förvärra vävnadsskador. Art.nr: Datum:

4 2. Produktens konstruktion Produkten består av två huvudenheter: 2.1 Madrass Madrassen består av 18 luftceller, formade som siffran åtta, som är tillverkade av ett tåligt polyuretanlager. Cellerna är ihopkopplade i uppsättningar om tre, och varje uppsättning fylls med luft och töms i tur och ordning för att skapa ett vågformat tryck. Luftcellerna hålls fast av två fyllda längsgående formar, som går genom de enskilda cellerna längs varje sida av madrassen. Dessa formar ger madrassen en fast kant, vilket skapar en säkerhetskänsla hos brukaren. De hjälper också till när brukaren flyttas från sängen till en stol. Formarna och de tre cellerna vid huvudänden är anslutna till varandra och är vanligtvis alltid fyllda med luft. Tillsammans utgör de en luftbehållare vars tryck övervakas kontinuerligt. Madrassen är täckt med ett vattentätt, kondensgenomträngligt överdrag av tvåvägsstretch som skyddar hela madrassen från kroppsvätskor. Det har en glatt yta som förenklar rengöringen. Luftcellen och formarna är anslutna till pneumatiska slangar, som i sin tur är kopplade till luftslangen som ansluter madrassen till pumpen. 2.2 Pump Pumpen består av följande huvudenheter: Låda och kontrollpanel Luftkompressor Indikatorkretskort Strömkretskort Solenoidventiler Art.nr: Datum:

5 2.2.1 Låda och kontrollpanel Lådan är gjuten i två delar i brandfördröjande, självskinnande polyuretan-skum, och de två delarna hålls samman av sex pozi-skruvar. Lådan är utrustad med buffertkuddar av gummi som skyddar både lådan och den nedre sänggaveln. Två radiellt och längsgående justerbara monteringsarmar är fästa på lådans baksida och är låsta med klämskruvar. Ett bärhandtag, som även fungerar som luftintag, är ingjutet i baksidan på lådan. Luftintaget är fäst internt med ett öppet dammfilter av cellskum. En integrerad membrankontakpanel är fäst vid det inåtlutande främre höljet. Den här panelen innehåller alla systemets funktionskontroller, förutom huvudströmbrytaren, samt en grön lysdiod som anger normal drift och en röd lysdiod som anger ett larmtillstånd. Där finns även indikatorpanelen som visar meddelanden om systemets driftstatus, osv. En integrerad flatkabel ansluter kontaktpanelen till det indikatorkretskort som är monterat bakom panelen. En ytterligare flatkabel (10-vägs i enheterna , 9-vägs i enheterna 600 och högre) ansluter indikatorkretskortet till strömkretskortet. Om den här kabeln (och trycksensortuben) kopplas bort kan lådans två delar skiljas åt vid service eller underhåll. En tryckknapp för nätström är monterad på den bakre delens sidovägg. I enheterna är det här en vippbrytare. Från enhet N600S och högre är det en tryckknapp. Båda typerna har en integrerad grön lysdiod som anger strömtillgången. En etikett med serienummer, typklassificering och information om elklassificering är fäst på baksidan av lådan Luftkompressor Kompressorn är en liten aluminiuminsluten, linjär elektrisk motor. Dess järnarmatur rör sig fram och tillbaka i en cylinder genom en magnetiskt inducerad kraft i en riktning, och en returfjäder i den andra riktningen. Kompressorn har klaffventiler vid intaget och utloppet, och de sätts automatiskt i rörelse av lufttrycket i kompressionskammaren så att kompressorn tar in den omgivande luften och levererar komprimerad luft till madrassen. Kompressorns utlopp består av ett vinklat 8 mm rörfäste. Utloppet är anslutet via ett silikonrör med 7 mm diameter till ett högeffektivt luftfilter. Utöver att filtrera utluften fungerar luftfiltret som en reservoar som hjälper till att utjämna tryckförändringar i systemet. Kompressorn tar in luft via ett intag i ett integrerat filterhölje. En pozi-skruv håller fast höljet och gör att det går att ta bort för att byta filter vid service. Kompressorn har gummiklädda fötter som fästs med skruvar vid inlägg i en underplatta, som i sin tur är fastskruvad på en fast monteringsplatta som är fäst på insidan av lådans nederkant. På så sätt minimeras överföringen av vibrationer och ljud till lådan, och det blir lätt att ta bort kompressorn för service och underhåll. Kompressorn har flying leads-anslutningar fästa med en specialkontakt för anslutning till strömkretskortet. Art.nr: Datum:

6 2.2.3 Indikatorkretskort Indikatorkretskortet är monterat på baksidan av lådans främre hölje. Det är anslutet till membrankontaktpanelen och strömkretskortet med flatkablar och till den pneumatiska kretsen med ett 3 mm rör. Huvuddelarna som är monterade på detta kretskort är mikroprocessorn för styrning, meddelandeindikatorn, trycksensorn, ljudlarmet och kontaktenheten för tryckintervall/språkalternativ. Mikroprocessorn har en etikett som visar systemets programstatus, dvs. version Kontaktenheten har fyra individuella kontakter vars positioner bestämmer systemets tryckinställningar och vilket språk meddelandena visas på. Inställningarna är: Enheter nr Kontakt på på x x 9-minuterscykel av på x x 12-minuterscykel på av x x 15-minuterscykel x x på på engelska x x av på tyska Enheter nr Programversioner Kontakt (standard) 2.62 NOR (x = inte viktigt) av på x x NoDec S (L.P) NoDec S (L.P) på på x x NoDec S (H.P) NoDec S (H.P) x x på på engelska franska x x av på tyska tyska x x av av spanska norska x x på av italienska italienska Enheter 1153 och högre version 3.xPCB (6-positionskontakt) och 3.xx-program. Språk S6 S5 S4 S3 S2 S1 Tjeckiska x på på på på av Tyska x på på av på på Italienska x på av på på av Spanska x på av av på av Franska x av på på på av Norska x av på av på av Art.nr: Datum:

7 2.2.4 Strömkretskort Strömkretskortet är monterat på den bakre lådan. Det är anslutet till nätströmmen via nätkabeln, till nätfiltret, kontrollsolenoidventilerna och kompressorn med flying leads, och till indikatorkretskortet med en flatkabel. Huvudkomponenterna som är monterade på detta kretskort är nätkabelns anslutningsplint, säkringshållarna (1 A-säkringar), nättransformatorn, solid state-reläerna och det uppladdningsbara batteriet, som driver larmkretsen vid strömavbrott Solenoidventiler Den pneumatiska styrningen av systemet utförs via sex av trevägsventiler. Se diagrammet över den pneumatiska kretsen. Ventilerna drivs från en 230 V 50/60-cykelförsörjning genom en diodkrets, vilket ger dem samma egenskaper som en DC-ventil, och därmed en tyst funktion. Ventilerna är utrustade med adaptrar av plasttub och är sammankopplade med 7 mm silikonrör. Rören har interna rostfria fjädrar för att förhindra att det blir öglor. Art.nr: Datum:

8 3. Installation och användning 3.1 Hur produkten fungerar Introduktion Produktens syfte är att lätta trycket under en brukare som ligger i en säng, så att blodflödet upprätthålls och vävnaden syresätts. Detta uppnås genom att trycket från brukaren lättas periodvis genom att madrassens luftceller töms på luft sekventiellt. Pumpen tillhandahåller energi för detta, samt de övervaknings- och kontrollsystem som behövs för en säker drift. Luftkompressorn tillhandahåller alltså luft till soleoidventilerna och styr luftflödet från och till madrassens luftceller. Trycket på luften inuti madrassen övervakas kontinuerligt av trycksensorn så att uppblåsningstrycket kan kontrolleras direkt och varieras så att rätt komfort uppnås. Det programbaserade kontrollsystemet styr solenoidventilerna så att luft kan flöda in i eller ut ur luftcellerna enligt vad som krävs för det driftläge som har valts. Det håller också lufttrycket inuti luftcellerna på rätt nivå, och styr larmsystemets funktion vid eventuella strömavbrott eller om uppblåsningstrycket är för högt eller för lågt Start När pumpen startas börjar kompressorn arbeta. Luften dras in i kompressorn via T-ventilen och distribueras via intags- och utloppsfiltren till P-,Q- och R-ventilerna, och därmed till de tre uppsättningarna med sammankopplade luftceller. Samtidigt distribueras luft direkt till de två längsgående sidoformarna, och till de tre luftcellerna i huvudänden som de är anslutna till. I indikatorn visas meddelandet Please wait Adjusting Pressure. Trycksensorn övervakar trycket i formarna och huvudcellerna. När uppblåsningen når 50 mm Hg går systemet in i driftläge och den gröna lysdioden som anger att systemet är klart tänds Dynamiskt läge Det här driftläget och komfortinställningen Firm (Fast) väljs automatiskt i slutet av den första fyllningsfasen. Indikatormeddelandet Dynamic Comfort:Firm visas. P-ventilen aktiveras tillsammans med T- och U-ventilerna. I stället för att dra in den omgivande luften drar kompressorn nu in luft via P- och T-ventilerna, och släpper ut den i den omgivande luften via U-ventilen. Luften dras ut ur de fem luftcellerna (var tredje cell) som är anslutna till P- ventilen under 80 sekunder, vilket är tillräckligt för att tömma dem. T- och U-ventilerna avaktiveras sedan och kompressorn stängs av, såvida inte luften i de återstående uppblåsta cellerna behöver fyllas på för att upprätthålla det förinställda trycket. Efter en period på 120 sekunder avaktiveras P-ventilen, kompressorn startas och de tömda cellerna fylls igen. Eftersom alla aktiva celler är sammankopplade nu flödar luften mellan cellerna så att trycket utjämnas. Påfyllningsfasen varar i 100 sekunder eller tills det förinställda trycket har uppnåtts, beroende på vad som kommer först. Efter de 100 sekunderna aktiveras Q-,T- och U-ventilerna och cykeln upprepas. På liknande sätt upprepas cykeln igen med R-,Toch U-ventilerna. Art.nr: Datum:

9 3.1.4 Statiskt läge Du väljer det här läget genom att trycka på lägesknappen på panelen. Följande meddelande visas: Static Comfort:Firm (eller någon annan inställning som har valts, se 3.1.5). I det här läget avaktiveras alla solenodiventilerna, och kompressorn körs bara om det behövs för att det förinställda trycket ska uppnås eller för att kompensera för t.ex. luftläckage. Läget är automatiskt begränsat till maximalt två timmar. Sedan återgår madrassen av kliniska säkerhetsskäl till dynamiskt läge Komfortinställningar Lufttrycket i cellerna kan varieras för ge olika grader av komfort som passar brukaren eller de kliniska behoven. Inställningarna är Firm, Medium och Soft, och de motsvarar nominella tryck på 50, 40 och 30 mm Hg (60, 45 och 30 mm Hg när alternativet High Pressure Range har valts). Om du trycker på kontakten Comfort visas de tre inställningarna i tur och ordning. Den valda inställningen visas i meddelandepanelen, t.ex. Comfort:Medium. Om inställningen anger ett högre tryck än cellerna har påbörjas fyllningsfasen tills det valda trycket har uppnåtts. Om det befintliga trycket är för högt påbörjas tömningsfasen och pågår tills rätt tryck har uppnåtts. Komfortinställningen är oberoende av den dynamiska och statiska inställningen Maximal uppblåsning Det här är en variant av det statiska läget, där celltrycket ökas till ett nominellt värde på 60 mm Hg (65 mm Hg vid alternativet High Pressure) för att ge en styv, stabil yta vid sjukgymnastik eller annan vård. Det här läget är begränsat till maximalt 20 minutes. Du kan förlänga läget i ytterligare 20 minuter genom att trycka på kontakten Max. Luftfylld. Det ursprungliga meddelandet är: Max. Pressure 20 min. Remain. Tiden räknas ned från 20 tills 20 minuter har gått. Då växlar systemet automatiskt till den dynamiska cykeln och den tidigare valda komfortinställningen. Du kan när som helst avsluta läget Max. Luftfylld genom att trycka på lägesknappen. Precis som i det statiska läget avaktiveras ventilerna, och kompressorn körs bara för att uppnå det förinställda trycket, och då bara för att kompensera för eventuella systemläckor Släppa ut luft I det här lätet, som du väljer genom att trycka på kontakterna Återställa alarm och Tömma madrass samtidigt, töms cellerna eftersom de är anslutna till kompressorintaget, och den komprimerade luften släpps ut i den omgivande luften. Alla ventiler aktiveras och kompressorn körs kontinuerligt. Det ursprungliga meddelandet är: Deflate 20mins Remain. Tiden räknas ned från 20 tills 20 minuter har gått. Då stängs systemet av automatiskt, ventilerna avaktiveras och kompressorn slutar att gå. Meddelandet ändras till: Deflate Complete. Art.nr: Datum:

10 3.1.8 Släppa ut luft ur huvudceller Huvudcellerna (och formarna) är konstant fyllda med det tryck som har valts med kontakten Comfort. Ibland kan det bli nödvändigt att sköta brukare i framstupa läge, dvs. med ansiktet nedåt. För att underlätta detta bör huvudcellerna tömmas för att skapa ett tomrum framför brukarens ansikte. Det gör du genom att kasta om inställningarna för de två av-/på-kranarna i huvudcellens slangkrets. Om du vill tömma huvudcellen stänger du först på-/av-kranen på slangen som löper längs madrassens sida. Då isoleras huvudcellerna från formarna. Sedan öppnar du på-/av-kranen i den fria änden av slangen (i slutet av madrassen). Då öppnas huvudcellerna för den omgivande luften och cellerna töms. Obs! Formarna måste förbli uppblåsta med den valda komfortinställningen, eftersom de nu är den enda behållaren som övervakas av systemets trycksensor. Om trycket i formarna faller markant eftersom du öppnar på-/av-kranarna i fel ordning aktiveras larmet Low Pressure (lågt tryck). Om du vill fylla huvudcellerna igen stänger du först den nedre på-/av-kranen, och öppnar tillförselkranen Släppa ut luft vid CPR (hjärt-/lungräddning) CPR-ventilen (hjärt-/lungräddning) består av en manuellt manövrerad rotationsventil med fyra individuella, fjäderbelastade utsläppsventiler med stor diameter som, när de öppnas, ansluter alla celler och formar till den omgivande luften och gör att luften snabbt släpps ut ur madrassen. Ventilen är monterad på umbilical-anslutningen mellan madrassen och pumpen. Om du vrider den röda knappen medsols till positionen Open aktiveras ventilen. När luften släpps ut ur madrassen aktiveras larmet för lågt tryck. Du stänger av larmet genom att stänga av pumpen. 3.2 Installation Installera madrassen Ta bort standardmadrassen och se till att sängen inte har några skarpa eller vassa objekt som kan skada NoDec-madrassen. Placera NoDec S-madrassen på sängen. Se till att det borttagbara överdraget är överst och att luftslangen finns vid sängens fotände. Fäst madrassen mot sängramen med remmarna på madrassens bas. Remmarna ska inte sitta för hårt och inte för löst, och får inte påverka sängens funktion. Remmarna ska kontrolleras regelbundet. Täck madrassen med ett löst sittande lakan. Art.nr: Datum:

11 3.2.2 Installera pumpen Häng pumpen på den nedre sänggaveln. Monteringskrokarna är justerbara för att passa gavelns tjocklek. Krokarna kan även justeras vertikalt med intervaller på 20 mm. Du måste hålla upp pumpen tills krokarna är i rätt position och de svarta klämskruvarna är åtdragna ordentligt. Klämskruvarnas position kan ändras genom att du trycker ned den oranga knappen och roterar skruvarmarna till rätt position. Om utrymmet är litet eller annan utrustning är i vägen kan pumpen även hängas under sängen med hjälp av krokarna och den rostfria konsolen (som vanligtvis finns i nedre delen av pumpen). Ta bort konsolen genom att skruva bort de två skruvarna, och placera den så att dess arm sticker ut från baksidan av lådan och pekar mot de två justerbara krokarna. Skruva fast skruvarna igen. Placera pumpen under sängen genom att hänga konsolen på en lämplig plats på sängramen. Placera de justerbara krokarna på andra lämpliga ställen och justera deras position så att pumpen hålls fast ordentligt. Skruva sedan åt klämskruvarna Ansluta luftslangen Anslut luftslangen till pumpen genom att sätta in de tre hansonderna i snabbanslutningsventilerna. För in slutsonden i den övre ventilen, och ställ in de övriga tre sonderna med de motsvarande ventilerna. Huvudcellens/formens tillförselsond kan inte fysiskt byta plats med de tre övriga sonderna, vilket förhindrar korskoppling. Som en hjälp är sonderna och ventilerna färgkodade. När de är korrekt anslutna hörs ett klick Slang för elförsörjning Ta ut nätkabeln från lagringsplatsen i botten på pumpen genom att vrida de två armarna, så att kabeln lossnar, och anslut den till ett 230 V nätuttag. Överflödig kabel kan viras ihop igen och lagras i pumpen Starta Starta pumpen med nätströmbrytaren. Meddelandet Please Wait Setting Pressure visas på indikatorn tills madrassen är helt uppblåst. Den gröna lysdioden Ready tänds och anger att systemet är klart för användning. Obs! Brukarens läge kan ändras när som helst, men det är lämpligast att göra det i statiskt läge, eftersom ytan är stabil då. Systemet kompenserar automatiskt för brukarens vikt och upprätthåller ett konstant tryck inuti luftcellerna. Art.nr: Datum:

12 4. Rengöring och underhåll 4.1 Säkerhet Endast behöriga tekniker som är utbildade eller formellt godkända av tillverkaren/återförsäljaren i drift och underhåll av NoDec-produkten får underhålla, ändra eller reparera NoDec pumpen. Obehörig personal som utför arbete på strömkällor från Rober riskerar att skada sig själva och andra allvarligt, och till och med att få dödliga elchocker. 4.2 Rengöring VARNING! Se till att pumpen har kopplats bort från nätströmmen innan du rengör systemet. Doppa inte pumpen i vatten eller andra vätskor. Autoklavera inte, och rengör inte med fenol. Tvätta händerna innan du påbörjar rengöringen. Använd skyddskläder som handskar, förkläde och mask. Se till att alla arbetsytor rengörs före och efter kontakt med madrassen Rengöra madrassen 1. Låt överdraget sitta kvar och koppla bort madrassen från pumpen. 2. Rengör avtvättningsbordets yta med hypoklorit-lösning eller ett motsvarande desinfektionsmedel. 3. Torka av madrassens översida med hett vatten (60 ºC) och rengöringsmedel. Torka av med en pappershandduk. 4. Vik madrassen på mitten från huvud- till fotänden, och rengör bordet och den synliga nedre halvan av madrassen. Torka av med en pappershandduk. 5. Vänd upp den vikta madrassen på bordets övre ände, och rengör bordet och den synliga halvan av madrassen. Torka av med en pappershandduk. 6. Upprepa steg 3 till 5 med hypoklorit-lösning delar per miljondel klorin. 7. Rengör luftslangen och CPR-ventilen med en lämplig borste, hett vatten, rengöringsmedel och hypoklorit-lösning. Torka av med en pappershandduk. 8. Madrassöverdraget kan maskintvättas i 90 ºC i minst tio minuter. De enskilda luftcellerna kan torkas av med vanliga desinfektionsmedel. Se lokala anvisningar. 9. Madrassöverdraget kan steriliseras med etylenoxid- eller Draeger-processer. Art.nr: Datum:

13 4.2.2 Rengöra pumpen Rengör pumpen med en fuktad med rengöringsmedel eller hypoklorit-lösning, eller sterilisera den med etylenoxid- eller Draeger-processer. 4.3 Underhåll Obs! Vi rekommenderar att NoDec S ingår i ett program för planerat förebyggande underhåll. För att förhindra skada måste vanliga elektrostatiska kontrollprocedurer vidtas när du arbetar med pumpen. Elektriska säkerhetskontroller måste utföras efter varje reparation eller rutinunderhåll Pump allmänt 1. Ta bort damm från enhetens in- och utsida med en liten portabel dammsugare eller liknande. Sätt tillbaka luftintagsfiltret. 2. Kontrollera att ledningarna är säkra, skruvarna åtdragna och att komponenterna är korrekt monterade. Åtgärda eventuella fel. 3. Slå på pumpen. 4. Kontrollera att lysdioden för att nätströmmen är på har tänts och att följande meddelande visas: Please Wait Adjusting Pressure. 5. Kontrollera att kompressorn körs. 6. Kontrollera att de pneumatiska anslutningarna inte läcker luft och åtgärda eventuella läckor. 7. Kontrollera att de pneumatiska slangarna inte har blivit hårda eller spruckit. Byt ut dem om det behövs Kompressor Rengör och utför service på kompressorn på följande sätt: 1. Ta bort de fyra M4 pozi-skruvarna. som håller fast kompressorplattan och skjut kompressorn framåt för att komma åt skruven som håller fast luftintagsfiltrets hölje. Ta bort höljet och byt ut filtret. Sätt tillbaka höljet och kompressorn. Använd Loctite 424 på skruvarna och sätt tillbaka dem. Art.nr: Datum:

14 4.3.2 (forts.) 2. Ta bort luftintagsfiltret och slå på enheten. Kontrollera att luftflödet är minst 20 liter/minut. Om denna miniminivå inte uppnås ska kompressorn bytas ut och skickas tillbaka för service. 3. Byt ut luftintagsfiltret och anslut slangarna igen Solenoidventiler Koppla bort P-ventilen från strömkretskortet och anslut den till nätströmmen via solenoidtestenheten. Kontrollera ventilernas funktion när nätströmmen slås på. Upprepa för Q-, R-, S-, T- och U-ventilerna. Byt ut om det behövs Strömkretskort och indikatorkretskort 1. För att förhindra skada måste vanliga elektrostatiska kontrollprocedurer vidtas när du arbetar med kretskort. 2. Inga reparationer kan utföras på plats. Om du tror att det är fel på kretskortet måste det bytas ut och skickas tillbaka för reparation Madrass 1. Kontrollera om madrassen har synliga tecken på slitage eller skada. 2. Anslut madrassen till pumpen och kör systemet. 3. Kontrollera om madrassen har läckor, särskilt vid slanganslutningarna. Åtgärda eventuella fel. Läckande luftceller kan bytas ut individuellt Drift 1. Anslut madrassen och pumpen. Slå på pumpen och kontrollera att alla madrassceller och båda formarna fylls. Om inte kontrollerar du att CPR-ventilen och på-/av-kranen för huvudcellens slangände är helt stängda. Kontrollera att meddelandet Please Wait Adjusting Pressure visas på indikatorn. 2. Kontrollera att pumpen växlar till dynamiskt läge vid 50 mm Hg (60 mm Hg vid alternativet High Pressure), att den gröna lysdioden för Klar är tänd och att följande meddelande visas: Dynamic Comfort:Firm. 3. Kontrollera att de tre uppsättningarna med celler töms i tur och ordning. Art.nr: Datum:

15 4.3.6 forts 4. Välj komfortinställningen Medium och kontrollera att meddelandet Comfort:Medium visas. Kontrollera att fyllningstrycket nu är 40 mm Hg (45 mmhg vid alternativet High Pressure). 5. Välj komfortinställningen Soft och kontrollera att meddelandet Comfort:Soft visas. Kontrollera att fyllningstrycket nu är 30 mm Hg. 6. Välj läget Max. Luftfylld. Kontrollera att alla celler är fyllda. Kontrollera att följande meddelande visas: Max. Pressure 20 Min. Remain och att fyllningstrycket ökar till 60 mm Hg (65 mm Hg vid alternativet High Pressure). Kontrollera att tiden på indikatorn räknas ned; 29, 19, 18, osv. 7. Välj statiskt läge. Kontrollera att alla celler är fyllda och att följande meddelande visas: Static Comfort: Firm (eller den komfortinställning som har valts). 8. Öppna CPR-ventilen och låt madrassen tömmas. Kontrollera att de audiovisuella larmen aktiveras och att följande meddelande visas: Low Pressure. Stäng CPRventilen, avaktivera larmen och slå på pumpen igen. 9. Koppla bort pumpen från nätströmmen. Kontrollera att de audiovisuella larmen aktiveras och att följande meddelande visas: Mains Failure. Stäng av larmen och anslut nätströmmen igen. 10. Välj läget Tömma madrass. Kontrollera att följande meddelande visas: Deflate 20 Min. Remain. Kontrollera att alla celler och formarna töms, och att indikatorn räknar ned från 20. Art.nr: Datum:

16 5. Tekniska data 5.1 Allmänt MPG-klass 1 enligt direktiv 93/42 EEG Isolationsklass II Skyddsklass typ B NoDec S uppfyller kraven enligt standarden EN : A1: Pump Serienummer Strömförsörjning Effektförbrukning Säkringar Kompressordata Ljudnivå Mått Vikt Serviceintervall angivet på etiketten på pumpens baksida 230 V, 50 Hz Max 100 W 2 x 1 A (interna) 24 liter/minut vid 0,01 MPa Ungefär 30 db (A) 30 x 48 x 13 (BxLxH) 7,7 kg 12 månader 5.3 Madrass Serienummer angivet på etiketten vid madrassens fotände Antal luftceller 18 Mått Vikt Brukarvikt 85 x 200 x 25 cm (BxLxH) 19 kg kg Art.nr: Datum:

17 6. Hjälp och support Om du behöver ytterligare information eller hjälp med underhåll eller service av NoDec A ber vi dig kontakta din återförsäljare. Tillverkare: Rober Ltd Unit 6 Station Road Dunmow Essex CM6 1XD Great Britain ROBER Återförsäljare: Etac Sverige AB Box Anderstorp Tel: Fax: Mail: order@etac.se Internet: Art.nr: Datum:

18 7. Schematiska systembilder Ändringslägen Madrass sprängskiss Madrass reservdelslista Pump sprängskiss Pump reservdelslista Elektriskt blockdiagram Pneumatiskt blockdiagram Art.nr: Datum:

19 Ändringslägen Mod. nr. Ändring Serienr. 1 Inte utbytbar Q.C. (sensor) N126S 2 CPR-ventil i luftslang N126S 3 Solenoidventil, version 3268 N126S 4 Program, version 1.50 N126S 5 Coplexal slang i madrass N188S 6 Program, version 1.52 N299S 7 Solenoidventil, version E614 N302S 8 Program, version 1.52HP (tillval) N523S 9 Madrassöverdrag med blixtlås N523S 10 Tryckknapp för huvudström N600S 11 Program, version 2.20 N600S 12 Mk 2 CPU & PSU PCBs N600S 13 Blixtlås för huvudcell tillagt N731S 14 2-polig på-/av-kontakt N764S 15 Program, version 2.30 N754S 16 Program, version 2.40 N774S 17 Varitronic-indikator N825S 18 Lucka för huvudströmbrytare N877S 19 EMC (PCB-revisioner) N888S 20 Hon-Q.C.-ventil, NRV tillagd N916S 21 Program, version 2.62 N901S 22 Luftcell med Halkey Roberts-intag N981S 23 Främre hölje med turbo -rundning N1053S 24 Membrankompressor N1074S 25 Program, version 3.02 N1074S 26 Program, version 3.03 N1288S 27 På-/av-kontakt av A-typ m vippfunktion N1328S Art.nr: Datum:

20 Art.nr: Datum:

21 Art.nr: Datum:

22 Art.nr: Datum:

23 Reservdelslista för pump Nodec S Observera att S/A betyder delenhet (sub-assembly) Pos Benämning Art.nr. Kommentar 1 Låda S/A S 0103 Med akustikdyna, monteringsdyna för kompressor, kompressormontering, svängtapp för kabel S/A, fötter, fönster 2 Hölje/membranpanel S/A S 0401 Med akustikdyna, fötter, fönster 3 Kompressormontering/dyna N/A Se artikel 1 S/A 4A Sängkrok S/A höger S 0501 R 4B Sängkrok S/A vänster S 0501 L 5 Klämspak för sängkrok S Täckslang för sängkrok S Ventilplatta 1 S Ventilplatta 2 S A Strömkretskort V1-typ S 6801 A Se kommentar på kretskort för identifikation 9B Strömkretskort V2-typ S 6801B Se kommentar på kretskort för identifikation 10A Indikator S/A V1-typ S 6701 A Se kommentar på kretskort för identifikation 10B Indikator S/A V2-typ S 6701 B Se kommentar på kretskort för identifikation 11 Manifold S/A S 1301 Inklusive kontakter 12 Ventil N 1701 Med ledning och elektrisk kontakt, exklusive rörmontering 13 Svängtapp för kabel S/A S Primärt luftfilter N 2001 Anpassat till låda 15A Nätkontakt V1-typ N 2401 A Kontakt av vipptyp 15B Nätkontakt V2-typ N 2401 B Tryckknapp 16 Kompressor S 2201 Nitto AC Adapterplatta för S 2501 kompressor 18 Kompressormontering S 0301 Inkl. artikel 3, monteringsdyna för kompressor 19 Fot N 3801 Självhäftande dyna 20 Bakre dekal S 3901 Självhäftande på låda (visas med distributörens logotyp) 21A Nätkabel typ A N 5001 A Brittisk nätkontakt 21B Nätkabel typ B N 5001 B Europeisk nätkontakt 22 Bakre konsol S 5101 Lagras i kabelutrymme 23 Fästskruv för bakre konsol F 1 24 Trycksensor T N Vinkel N 2601 Montering av barb-typ, 1/8 NPT 26 Vinkel för kompressorutlopp S 5201 ¼ BSP på en slang, barb-montering på den andra slangen 27 Rak kontakt N /8 tum NTP till barb-montering 28 Rak kontakt kort typ N 5401 A 1/8 NTP till kort barb-montering 29 Elnätsfilter N A Plattkabel V1-typ S 6601 A 10-vägs 30B Plattkabel V2-typ S 6601 B 9-vägs 31 Säkring N A-säkring, monterad på strömkretskort 32 Flexslang T till trycksensor S Ventilmellanrum S Varningsetikett S Kontakt kontrolltyp N av större storlek 36 Kontakt öppen typ N av mindre typ 37 Ventilplatta 1, stöd F 18 Par: olika längder 38 Luftintagsfilter S Kompressorfilter S 8101 Intaget gjutet inuti kompressor 40 Komplett fästsats N/A 41 Flexibel plastslang S m lång, skärs för att passa rören Art.nr: Datum:

24 Art.nr: Datum:

25 Art.nr: Datum:

VÄXELTRYCKSMADRASS BRUKSANVISNING

VÄXELTRYCKSMADRASS BRUKSANVISNING ROBER VÄXELTRYCKSMADRASS BRUKSANVISNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÄMNE SIDA VIKTIG INFORMATION 3 INSTALLATION OCH ANVÄNDNING 3 BESKRIVNING AV SYSTEMETS DELAR 4-5 INSTALLATION AV MADRASSEN 6 INSTALLATION AV

Läs mer

VÄXELTRYCKSMADRASS BRUKSANVISNING

VÄXELTRYCKSMADRASS BRUKSANVISNING ROBER VÄXELTRYCKSMADRASS BRUKSANVISNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÄMNE SIDA VIKTIG INFORMATION 3 INSTALLATION OCH ANVÄNDNING 3 BESKRIVNING AV SYSTEMETS DELAR 3-5 INSTALLATION AV MADRASSEN 5 INSTALLATION AV

Läs mer

OptiCell 3 Dynamisk växeltrycksmadrass

OptiCell 3 Dynamisk växeltrycksmadrass Återförsäljare i Sverige: Bromsvägen 3, 891 60 ÖRNSKÖLDSVIK Tel: +46 660 22 28 50 OptiCell 3 Dynamisk växeltrycksmadrass Bruksanvisning Art nr.: OC3-085200, OC3-090200, OC3-105200 Datum: 2013-11-01 Art

Läs mer

VÄXELTRYCKSMADRASS BRUKSANVISNING

VÄXELTRYCKSMADRASS BRUKSANVISNING ROBER VÄXELTRYCKSMADRASS BRUKSANVISNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÄMNE SIDA VIKTIG INFORMATION 3 INSTALLATION OCH ANVÄNDNING 3 BESKRIVNING AV SYSTEMETS DELAR 3-5 INSTALLATION AV MADRASSEN 5 INSTALLATION AV

Läs mer

GerroMed Manual Växeltrycksmadrass RENCO 1100

GerroMed Manual Växeltrycksmadrass RENCO 1100 GerroMed Manual Växeltrycksmadrass RENCO 1100 Art.nr: 74559 1 Datum: 2006-03-30 Innehåll 1 Säkerhetsinformation... 3 2 Produktens användningsområde och funktion...... 4 3 Produktens konstruktion......

Läs mer

Kortinfo. Tryckavlastning: Ersättningsmadrass och Bäddmadrass. OBS! Läs igenom bruksanvisning 56-895-A1 innan produkten tas i bruk.

Kortinfo. Tryckavlastning: Ersättningsmadrass och Bäddmadrass. OBS! Läs igenom bruksanvisning 56-895-A1 innan produkten tas i bruk. Kortinfo 56-895-K1 Brukarvikt 0-230 kg Air Express Tryckavlastning: Ersättningsmadrass och Bäddmadrass OBS! Läs igenom bruksanvisning 56-895-A1 innan produkten tas i bruk. Återförsäljare i Sverige: Gate

Läs mer

OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass

OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass Återförsäljare i Sverige: Bromsvägen 3, 891 60 ÖRNSKÖLDSVIK Tel: +46 660 22 28 50 OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass Bruksanvisning Art nr.: OC4-085200 Datum: 2013-11-01 Art nr.: OC4-Q3032 ------------------------

Läs mer

Bruksanvisning Växeltrycksmadrass LOTUS ALPHA

Bruksanvisning Växeltrycksmadrass LOTUS ALPHA Bruksanvisning Växeltrycksmadrass LOTUS ALPHA 1. DET VIKTIGASTE I SAMMANFATTNING 1.1 Systemindikationer LOTUS Alpha är ett växeltrycksystem för decubitusprofylax hos patient med medelhög till hög risk

Läs mer

Bruksanvisning Nima Dynamic Pro + med Q3 03 pump 1

Bruksanvisning Nima Dynamic Pro + med Q3 03 pump 1 Bruksanvisning Nima Dynamic Pro + med Q3 03 pump 1 Nima Dynamic Pro + Art nr: PRO+8520020 Materialspecifikation: Stomme (luftceller): Polyuretan, Överdrag: PU belagd polyester, slangar i PVC fri plast.

Läs mer

Bruksanvisning Nima Procell och Nima Procell + med Q2 02 pump 1

Bruksanvisning Nima Procell och Nima Procell + med Q2 02 pump 1 Bruksanvisning Nima Procell och Nima Procell + med Q2 02 pump 1 Innehållsförteckning: Säkerhetsföreskrifter Sid 2. Introduktion Sid 2. Användningsområde Sid 3. Funktioner Sid 3. Installation Sid 4. Specialfunktioner

Läs mer

Bruksanvisning Nima Dynamic Pro med Q2 03 pump 1

Bruksanvisning Nima Dynamic Pro med Q2 03 pump 1 Bruksanvisning Nima Dynamic Pro med Q2 03 pump 1 Innehållsförteckning: Säkerhetsföreskrifter Sid 2. Introduktion Sid 2. Användningsområde Sid 3. Funktioner Sid 3. Installation Sid 4. Specialfunktioner

Läs mer

OPTICELL 2. Alternerande luftbäddmadrass med växeltrycksfunktion BRUKSANVISNING

OPTICELL 2. Alternerande luftbäddmadrass med växeltrycksfunktion BRUKSANVISNING OPTICELL 2 Alternerande luftbäddmadrass med växeltrycksfunktion BRUKSANVISNING Artikel: OC2-080200 OC2-080210 OC2-085200 OC2-085210 OC2-090200 OC2-090210 OC2-105200 OC2-105210 OC2-120200 OC2-120210 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

OPTICELL 3. Dynamisk växeltrycksmadrass BRUKSANVISNING

OPTICELL 3. Dynamisk växeltrycksmadrass BRUKSANVISNING OPTICELL 3 Dynamisk växeltrycksmadrass BRUKSANVISNING Artikel: OC3-080200 OC3-080210 OC3-085200 OC3-085210 OC3-090200 OC3-090210 OC3-105200 OC3-105210 OC3-120200 OC3-120210 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Säkerhetsföreskrifter...3

Läs mer

Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46 8 555 36108 Internet: www.labkotec.se GA-1

Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46 8 555 36108 Internet: www.labkotec.se GA-1 Labkotec Oy Myllyhaantie 6 FI-33960 PIRKKALA FINLAND Tel: +358 29 006 260 Fax: +358 29 006 1260 Internet: www.labkotec.fi Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46

Läs mer

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning AVFUKTARE DH10M Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning Innehåll Lägg vänligen tid på läsa denna manual noggrant och spara den för senare användning. Sida Specifikationer

Läs mer

Bruksanvisning. PreVento Ultra 387 2014-11-21. Artikelnummer bruksanvisning: 565 955

Bruksanvisning. PreVento Ultra 387 2014-11-21. Artikelnummer bruksanvisning: 565 955 Bruksanvisning PreVento Ultra 387 2014-11-21 Artikelnummer bruksanvisning: 565 955 Innehållsförteckning Användningsområde 3 Leveransinnehåll 3 Produktbeskrivning 4 Monterings och installationsinstruktioner

Läs mer

OPTICELL 4. Dynamisk växeltrycksmadrass BRUKSANVISNING

OPTICELL 4. Dynamisk växeltrycksmadrass BRUKSANVISNING OPTICELL 4 Dynamisk växeltrycksmadrass BRUKSANVISNING Artikel: OC4-080200 OC4-080210 OC4-085200 OC4-085210 OC4-090200 OC4-090210 OC4-105200 OC4-105210 OC4-120200 OC4-120210 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Opticell

Läs mer

Air Express Artikelnummer 56-895 /56-894 / 56-893 / 56-890

Air Express Artikelnummer 56-895 /56-894 / 56-893 / 56-890 Artikelnummer 56-895-A1 Air Express Artikelnummer 56-895 /56-894 / 56-893 / 56-890 Tryckavlastande madrassystem med alternerande tryck Dynamiskt madrassystem Autoanpassat lågt tryck, kan ställas i statiskt

Läs mer

DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P

DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P Avfuktare Instruktionsmanual WASCO 2000 DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P Läs och spara dessa instruktioner för senare bruk INNEHÅLLSFÖRTECKNING Läs noga igenom manualen före användning och spara den som referens.

Läs mer

Drift- och skötselinstruktion

Drift- och skötselinstruktion Portabel luftkonditionering Drift- och skötselinstruktion För KCC Gratulerar till ett bra val av utrustning för att skapa ett gott klimat i din bostad, fritidsstuga eller på din arbetsplats. Utrustningen

Läs mer

Bruksanvisning PreVento Soft 2 2016-02-11

Bruksanvisning PreVento Soft 2 2016-02-11 Bruksanvisning PreVento Soft 2 2016-02-11 Artikelnummer bruksanvisning: 570 069 Innehållsförteckning Användningsområde 3 Leveransinnehåll 3 Produktbeskrivning 3 Installation- och användarinstruktioner

Läs mer

ComSafe Sänglarm. ComfortSystem. Instruktioner för användare av. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet. - vår erfarenhet din trygghet

ComSafe Sänglarm. ComfortSystem. Instruktioner för användare av. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet. - vår erfarenhet din trygghet Instruktioner för användare av ComSafe Sänglarm ComfortSystem - vår erfarenhet din trygghet Läs bruksanvisningen innan larmet tas i bruk! Innehållsförteckning - instruktion 1. Introduktion 2. Användningsområde

Läs mer

Bruksanvisning Vicair Liberty Dyna

Bruksanvisning Vicair Liberty Dyna 2006-05-22 Bruksanvisning Vicair Liberty Dyna Återförsäljare: Invacare AB Box 66, Fagerstagatan 9-163 91 Spånga Tel:08-761 7090 Fax: 08-761 8108 e-mail: sweden@invacare.com, www.invacare.se Introduktion

Läs mer

Bruksanvisning. ATV spruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. ATV spruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning ATV spruta Art.: 90 15 552 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du installerar

Läs mer

För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken

För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken OB115N SV För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken som uppslagsbok på en säker plats. ELEKTRISK

Läs mer

Flyttbar Luftkonditionerare

Flyttbar Luftkonditionerare Flyttbar Luftkonditionerare Bruksanvisning * Läs igen den här bruksanvisningen och spara den inför framtida bruk. Teknisk data: Attack 47 Kyleffekt 2637 W Strömkälla 230 V, 1-fas Effektförbrukning 830

Läs mer

Manual växeltrycksmadrass RencoSoft. GerroMed. Manual Växeltrycksmadrass RENCOSoft

Manual växeltrycksmadrass RencoSoft. GerroMed. Manual Växeltrycksmadrass RENCOSoft GerroMed Manual Växeltrycksmadrass RENCOSoft Art.nr: 74560 1 Innehåll Dokumentsymboler... 1 Produktens syfte och funktion...4 2 Funktioner.......5 3 Installation.....6 4 Drift...8 4.1 Frontpanel....8 4.2

Läs mer

Bruksanvisning QL-700. Etikettskrivare

Bruksanvisning QL-700. Etikettskrivare Bruksanvisning Etikettskrivare QL-700 Se till att du läser igenom och förstår bruksanvisningen innan du använder maskinen. Vi rekommenderar att du förvarar den på en lättåtkomlig plats för framtida bruk.

Läs mer

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING Modell: AC-210 / AC-310 Vänligen läs noggrant igenom bruksanvisningen för att säkerställa korrekt användning, underhåll och installation. Spara manualen för framtida

Läs mer

OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass

OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass Bruksanvisning Art nr.: OC4-080200 Datum: 2014-12-03 Art nr.: OC4-085200 Art nr.: OC4-090200 Art nr.: OC4-105200 ------------------------ Luhma Care AS ------------------------

Läs mer

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö Nova Trend Ö Ö BRUKSANVISNING Nova Trend Ö 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3.

Läs mer

AT Multifunktionell luftbehandlingsenhet

AT Multifunktionell luftbehandlingsenhet AT-5461 Multifunktionell luftbehandlingsenhet Säkerhet Läs och spara dessa instruktioner Utrustningen kan användas av barn från 8 år och uppåt och personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga

Läs mer

DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA

DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER 1.Läs noggrant igenom dessa instruktioner innan ni tar aggregatet Idrift. 2. VARNING. Låt inte barn leka med Aggregatet är inte

Läs mer

1 PRODUKT BESKRIVNING... 2 2 GENERELLA SÄKERHETSINSTRUKTIONER...5 3 UPPSTART... 7 4 ANVÄNDNING... 9 5 FELSÖKNING... 10 6 SERVICE OCH UNDERHÅLL...

1 PRODUKT BESKRIVNING... 2 2 GENERELLA SÄKERHETSINSTRUKTIONER...5 3 UPPSTART... 7 4 ANVÄNDNING... 9 5 FELSÖKNING... 10 6 SERVICE OCH UNDERHÅLL... 1 PRODUKT BESKRIVNING... 2 1.1 ANVÄNDNING...2 1.2 KOMPONENTER...2 1.3 GENERELL BESKRIVNING...3 1.4 TEKNISK DATA FÄRGPUMP...3 1.5 BESKRIVNING AV...4 2 GENERELLA SÄKERHETSINSTRUKTIONER...5 2.1 ANVÄNDARE...5

Läs mer

Widetech WA Portabel split

Widetech WA Portabel split Widetech WA-12000 Portabel split DRIFT OCH SKÖTSELINSTRUKTION Innehållsförteckning Sid Beskrivning av komponenter 3 Driftsfunktioner 4 Manöverpanelen 5 Installation och underhåll 6 Energibesparingstips

Läs mer

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN VID FÖRSTA ANVÄNDNING Anslut stickkontakten till eluttaget. På vissa modeller kan en ljudsignal höras, detta betyder att temperaturlarmet har aktiverats: Tryck på knappen som tystar ljudlarmet. Anmärkning:

Läs mer

Bruksanvisning för soft air wds

Bruksanvisning för soft air wds Bruksanvisning för soft air wds Art. nr 110 400-wds antidecubitus tryckavlastningssystem Monterings- och användarinstruktioner Hälsa. Säkerhet. Oberoende. Innehållsförteckning 1 Förord Sidan 3 2 Säkerhetsupplysningar

Läs mer

RCS-M3500UA PORTABELT KYLAGGREGAT ANVÄNDARMANUAL

RCS-M3500UA PORTABELT KYLAGGREGAT ANVÄNDARMANUAL RCS-M3500UA PORTABELT KYLAGGREGAT ANVÄNDARMANUAL OBS: Läs användarmanualen före användning Viktigt: Aggregatet skall transporteras stående Om aggregatet av någon anledning legat ner skall det placeras

Läs mer

Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46 8 555 36108 Internet: www.labkotec.se GA-2

Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46 8 555 36108 Internet: www.labkotec.se GA-2 Labkotec Oy Myllyhaantie 6 FI-33960 PIRKKALA FINLAND Tel: +358 29 006 260 Fax: +358 29 006 1260 Internet: www.labkotec.fi Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46

Läs mer

MIRI LARM SOL 3000 Solcellsdrivet larm för olje- och fettavskiljare

MIRI LARM SOL 3000 Solcellsdrivet larm för olje- och fettavskiljare Installation, drift & underhåll MIRI LARM SOL 3000 Solcellsdrivet larm för olje- och fettavskiljare INNEHÅLL Tekniska data...2 Definitioner...2 Ingående komponenter...3 Installation centralenhet - Montering...4

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 KONFIGURERBAR 947422-000 -A0

ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 KONFIGURERBAR 947422-000 -A0 ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 KONFIGURERBAR 947422-000 -A0 Innehållsförteckning 1 Introduktion 3 2 Omfattning 3 3 Teknisk specifikation 4 4 Kort beskrivning av systemet 5 4.1 Mottagare 5 4.2 Sändare 5 5 Beskrivning

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare Modell: MFD10-5050MR 2 87 460 30 Bruksanvisning avfuktare Innehåll Varningar 3 Användning och effektivitet 5 Beskrivning av delar 6 Välj rätt funktionsval 7 Förberedelser inför användning 8 Användning

Läs mer

Portabel Luftkonditionering A/C Milan

Portabel Luftkonditionering A/C Milan Portabel Luftkonditionering A/C Milan Vänligen läs denna manual noggrant och spara den för framtida bruk och referens Innehållsförteckning 1. Säkerhetsföreskrifter..1 2. Benämning på delar....2 3. Tillbehör.......2

Läs mer

STRIDSVÄSTSYSTEM 2008-

STRIDSVÄSTSYSTEM 2008- M7390-313100-4 STRIDSVÄSTSYSTEM 2008- Bruksanvisning Systembeskrivning Stridsvästsytem 2008 är ett system som ger den enskilda soldaten möjlighet att på ett ändamålsenligt sätt medföra sin personliga utrustning.

Läs mer

Invacare Scandi-Puls. Bruksanvisning (SV)

Invacare Scandi-Puls. Bruksanvisning (SV) Invacare Scandi-Puls Invacare Scandi-Puls Bruksanvisning (SV) Invacare AB Ident. nr.: 1427684 Version 01 01.2003 Innehållsförteckning 1. Allmä nt...4 2. Scandi-Puls systemet...4 3. Vid leverans av Scandi-Puls...4

Läs mer

Bruksanvisning Svensk. Larmenhet & Sensorplåster

Bruksanvisning Svensk. Larmenhet & Sensorplåster Bruksanvisning Svensk Larmenhet & Sensorplåster Bruksanvisning Larmenhet & Sensorplåster Svensk version 2009 Redsense Medical AB Box 287 301 07 Halmstad www.redsensemedical.com RM-1-RM014 Innehåll Varningar

Läs mer

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm)

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Installationsanvisning och bruksanvisning JPF AT ¾ " 2 Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Obs! Läs noga igenom installation och bruksanvisning innan ni monterar och driftsätter detta filter. Viktigt

Läs mer

ComfortSystem. Bruksanvisning för SimCair självuppblåsande bäddmadrass. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet. vår erfarenhet din trygghet

ComfortSystem. Bruksanvisning för SimCair självuppblåsande bäddmadrass. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet. vår erfarenhet din trygghet Bruksanvisning för SimCair självuppblåsande bäddmadrass ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet Läs bruksanvisningen innan sängen tas i bruk! ! Varning. Läs nogrannt igenom alla anvisningar. I annat

Läs mer

BRUKSANVISNING Nova Trend

BRUKSANVISNING Nova Trend BRUKSANVISNING Nova Trend INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3. Anslutning till elnätet

Läs mer

Modell: TDH-55UM 87 460 35. Bruksanvisning avfuktare

Modell: TDH-55UM 87 460 35. Bruksanvisning avfuktare Modell: TDH-55UM 87 460 35 Bruksanvisning avfuktare Säkerhetsinstruktioner Läs igenom manualen noggrant innan du använder avfuktaren. Kontrollera att apparaten inte har blivit skadad under transporten.

Läs mer

Mobil Aircondition. Svensk Bruksanvisning. Best.nr. 5020

Mobil Aircondition. Svensk Bruksanvisning. Best.nr. 5020 Mobil Aircondition Svensk Bruksanvisning Best.nr. 5020 Innehållsförteckning Instruktion 1 Kontrollpanel - funktioner 2 Fjärrkontroll 4 Rengörning - förvaringsfack 5 Felsökningsguide 6 Installationsinstruktioner

Läs mer

GRUPP 5, TRYCKAVLASTANDE OCH POSITIONERANDE DYNOR

GRUPP 5, TRYCKAVLASTANDE OCH POSITIONERANDE DYNOR GRUPP 5, TRYCKAVLASTANDE OCH POSITIONERANDE DYNOR Definition: Målgrupp: Rullstolsdyna som genom form, material eller individuell anpassning kompenserar eller korrigerar deformitet och/eller kompenserar

Läs mer

Bruksanvisning. Wood s WLD75

Bruksanvisning. Wood s WLD75 Bruksanvisning Wood s WLD75 BRUKSANVISNING WOOD S TORKRUMSAVFUKTARE WLD75 Innehåll 3... Kontrollpanelen 4... Användningsråd 5... Säkerhetsföreskrifter 5... Installation 6... Vattenavledning 6... Torka

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

OBSERVERA: Innan du monterar motorn på antennmasten ska du koppla motorn till kontrollenheten med kontrollkabeln och utföra funktionen i paragraf 7.

OBSERVERA: Innan du monterar motorn på antennmasten ska du koppla motorn till kontrollenheten med kontrollkabeln och utföra funktionen i paragraf 7. INSTRUKTIONSMANUAL ANTENNROTATIONSMOTOR OBSERVERA: Läs noga igenom alla SÄKERHETSFÖRESKRIFTER i denna manual samt all övrig information rörande säkerhet, installation och användning som medföljer både

Läs mer

AIRSELECT ELITE VENAFLOW ELITE

AIRSELECT ELITE VENAFLOW ELITE AIRSELECT ELITE VENAFLOW ELITE BRUKSANVISNING PATIENT VenaFlow Elite AirSelect Elite VENAFLOW ELITE FUNKTION OCH DISPLAY Pumpindikatorlampor (grön = påslagen, blinkande rött = larm). Spärrknapp för sängkrok.

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL. För modell: A002K-17C. Portabel luftkonditionering. Vänligen läs denna manual noggrant för korrekt användande,

INSTRUKTIONSMANUAL. För modell: A002K-17C. Portabel luftkonditionering. Vänligen läs denna manual noggrant för korrekt användande, INSTRUKTIONSMANUAL För modell: A002K-17C Portabel luftkonditionering Vänligen läs denna manual noggrant för korrekt användande, underhåll och installation. FÖRORD Portabla luftkonditioneringar har högt

Läs mer

Manöverkontakter sortiment för Abilia Sverige

Manöverkontakter sortiment för Abilia Sverige Manöverkontakter sortiment för Abilia Sverige Pikobutton 30 mm Picobutton 50 mm Pikobutton 30 Röd ISOkod 240918 / Art.nr 451000 PikoButton 30 är den rejäla manöverkontakten med en snygg design. Den är

Läs mer

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst V-larm Installationsanvisning Förpackningen innehåller: Utomhusenhet (sändare, bild 1) och inomhusenhet (mottagare med nätadapter bild 2). Enheterna är ihopparade

Läs mer

Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem

Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem 2006-05-22 Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem Återförsäljare: Invacare AB Box 66, Fagerstagatan 9-163 91 Spånga Tel:08-761 7090 Fax: 08-761 8108 e-mail: sweden@invacare.com, www.invacare.se

Läs mer

ComfortSystem. Instruktioner för användare av Sängryggstöd. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet. - vår erfarenhet din trygghet

ComfortSystem. Instruktioner för användare av Sängryggstöd. ComfortSystem vår erfarenhet din trygghet. - vår erfarenhet din trygghet Instruktioner för användare av Sängryggstöd Comfortabel Sängryggstöd är ett enkelt och lättmonterat hjälpmedel för privatsängar i hemsjukvård eller liknande. Ryggstödet skall placeras på en resår- eller

Läs mer

KDIX 8810. Monteringsanvisningar

KDIX 8810. Monteringsanvisningar KDIX 8810 Monteringsanvisningar Säkerhet 4 Installationskrav 5 Installationsanvisningar 7 Säkerhet Det är mycket viktigt att du värnar om din egen och andras säkerhet. Detta häfte innehåller en mängd

Läs mer

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Hydraulcylinder...3 3. Montering av rattpump...5 4. Montering av slangar...6 5.

Läs mer

Bruksanvisning. Vattenkokare. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens.

Bruksanvisning. Vattenkokare. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. Bruksanvisning Vattenkokare Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. 1. Viktiga instruktioner Vänligen läs dessa instruktioner noggrant innan du använder apparaten första

Läs mer

Användarhandbok. Luftavfuktare Arctus Fenja 10

Användarhandbok. Luftavfuktare Arctus Fenja 10 Användarhandbok Luftavfuktare Arctus Fenja 10 Innehållsförteckning Viktiga säkerhetsföreskrifter Användningsområde Produkten och dess delar Användarhandledning Knappar och dess funktion Automatisk avfrostning

Läs mer

Användarhandbok Luftkonditionering Breeze www.trygghandel.se 0771-222030

Användarhandbok Luftkonditionering Breeze www.trygghandel.se 0771-222030 2008-07-08. Sida 1 av 14 Användarhandbok Luftkonditionering Breeze 2008-07-08. Sida 2 av 14 Förord Gratulerar till ditt val av Luftkonditionering Denna manual är generell för fler modeller av luftkonditioneringar,

Läs mer

Tovenco Bruksanvisning

Tovenco Bruksanvisning Tovenco Bruksanvisning För system TSS Tovenco Support System Tovenco AB Vinnersjövägen 9-11 810 40 Hedesunda Tele 0291-10750 Fax 0291-10940 info@tovenco.se www.tovenco.se Inledning Bäste kund, gratulerar!

Läs mer

Honeywell Rondostat Elektronisk radiatorreglerare

Honeywell Rondostat Elektronisk radiatorreglerare Honeywell Rondostat Elektronisk radiatorreglerare Klar att använda efter tre steg: 1. Sätt i batterierna 2. Ställ in datum och tid 3. Montera enheten Klar! Kontrollera vid uppackningen att: Förpackningen

Läs mer

KCC-735EA DS058:0701 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL. Läs noga igenom denna manual innan inkoppling och användning av aggregatet.

KCC-735EA DS058:0701 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL. Läs noga igenom denna manual innan inkoppling och användning av aggregatet. KCC-735EA DS058:0701 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL Läs noga igenom denna manual innan inkoppling och användning av aggregatet. VARNING - Vinda inte samman elkabeln. - Anslut endast till jordat uttag

Läs mer

MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING

MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING MANUAL TC-9000 PORTABEL LUFTKONDITIONERING Läs och följ anvisningarna och säkerhetsinstruktionerna inför användning av denna produkt. Spara manualen om du skulle behöva den senare. Kontakta behörig personal

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Värna om miljön! Får ej slängas bland hushållssopor! Denna produkt innehåller elektriska eller elektroniska komponenter som skall återvinnas. Lämna produkten för återvinning

Läs mer

INSTALLATION, DRIFT & SKÖTSEL NÖD- OCH ÖGONDUSCHAR

INSTALLATION, DRIFT & SKÖTSEL NÖD- OCH ÖGONDUSCHAR INSTALLATION, DRIFT & SKÖTSEL NÖD- OCH ÖGONDUSCHAR INSTALLATION 1. Kontrollera vid uppackningen att nöd-/ögonduschen är komplett och oskadad. 2. Montera ihop nöd-/ögonduschen enligt medföljande montage

Läs mer

Systemair Designkåpa (EC) Installationsinstruktion

Systemair Designkåpa (EC) Installationsinstruktion 2067951-SE 15-12-2011V.A001 Innehåll 1 Varning... 1 2 Installation... 1 3 Montering... 1 4 Elanslutning... 1 5 Skötsel... 2 6 Tekniska data... 2 7 Kontrollpanel... 3 7.1 Funktioner... 3 7.2 Programmering...

Läs mer

Användarmanual till GS-luftsolfångare

Användarmanual till GS-luftsolfångare GS solvärmeventilation 1 Användarmanual till GS-luftsolfångare Innehåll: Solcellspanel med solceller och ventilator Värmeregulator Plaströr diameter 100 mm, längd 63 cm, inkl. dragring) Flänsmontering

Läs mer

SW Luftkylare / värmefläkt MANUAL. Innehållsförteckning. 1: Produktbeskrivning. 2: Utförande & komponenter. 3: Viktigt att tänka på.

SW Luftkylare / värmefläkt MANUAL. Innehållsförteckning. 1: Produktbeskrivning. 2: Utförande & komponenter. 3: Viktigt att tänka på. SW Luftkylare / värmefläkt MANUAL Art: 25-2300 Innehållsförteckning 1: Produktbeskrivning 2: Utförande & komponenter 3: Viktigt att tänka på 4: Handhavande 5: Rengöring & underhåll 6: Tekniska uppgifter

Läs mer

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM Nova Trend 90 EXTM BRUKSANVISNING Designkapa Nova Trend 90 EXTM 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering

Läs mer

KCC 816-820EA DS046:0822 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL

KCC 816-820EA DS046:0822 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL KCC 816-820EA DS046:0822 AVFUKTARE DRIFT OCH SKÖTSELMANUAL UNDERHÅLL Se till att aggregatet är spänningslöst genom att ta ur kontakten, innan underhåll/service påbörjas. 1) Rengörning av höljet: A. Torka

Läs mer

LÄS NOGA IGENOM FÖLJANDE ANVISNINGAR FÖRE INSTALLATION! Installations Guide. Light Eco

LÄS NOGA IGENOM FÖLJANDE ANVISNINGAR FÖRE INSTALLATION! Installations Guide. Light Eco Installations Guide Light Eco 2.4 3.8 4.8 6.6 9.9 13.2 Läs igenom denna guide noggrant innan installationen påbörjas. Bryt huvudströmmen innan in/ ur koppling av Light Eco. Det är viktigt att luften kan

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006

B R U K S A N V I S N I N G. Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 B R U K S A N V I S N I N G Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 1 Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs bruksanvisningen noggrant före första användning och spara

Läs mer

INSTALLATIONSHANDBOK. Gateway-tillbehörsbox EKLONPG EKBNPG

INSTALLATIONSHANDBOK. Gateway-tillbehörsbox EKLONPG EKBNPG INSTALLATISHANDBOK INNEHÅLL Sida FUNKTI Tillbehör... Funktion... Komponenternas benämning och funktioner... Välja plats för installationen... Mekanisk installation... Elektriska kopplingar... Försiktighetsåtgärder...

Läs mer

Bruksanvisning Vicair Liberty Ryggsystem

Bruksanvisning Vicair Liberty Ryggsystem 2006-05-22 Bruksanvisning Vicair Liberty Ryggsystem Återförsäljare: Invacare AB Box 66, Fagerstagatan 9-163 91 Spånga Tel:08-761 7090 Fax: 08-761 8108 e-mail: sweden@invacare.com, www.invacare.se Introduktion

Läs mer

SLM - Flödesmätare för tätningsvatten BRUKSANVISNING

SLM - Flödesmätare för tätningsvatten BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING 1/6 1 INSTALLATION SLM - Flödesmätare för tätningsvatten BRUKSANVISNING 1.1 Montering SLM är försedd med en monteringsplatta för enklare installation. SLM kan monteras genom att lossa en

Läs mer

Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP. Anläggning:. Datum:. Utgåva 2012-06-19

Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP. Anläggning:. Datum:. Utgåva 2012-06-19 Utgåva 2012-06-19 Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP Anläggning:. Datum:. 2012-06-19 OBS! Denna anvisning utgör komplement till tillverkarens anvisning. Om dessa står i strid med varandra har

Läs mer

BRUKSANVISNING FOR A BETTER WORKBENCH ENVIRONMENT FILTRONIC

BRUKSANVISNING FOR A BETTER WORKBENCH ENVIRONMENT FILTRONIC BRUKSANVISNING FILTRONIC APEX TOOL GROUP AB Hissgatan, Box 84, 31 0 LIDKÖPING Tel: 010-08 10, Fax: 010-01 40 e-mail: office@filtronic.se www.filtronic.se Version 1 FOR A BETTER WORKBENCH ENVIRONMENT Innehållsförteckning

Läs mer

BT BLASTER LUFTKANON Funktionsbeskrivning

BT BLASTER LUFTKANON Funktionsbeskrivning Funktionsbeskrivning BT BLASTER Luftkanon fylls med tryckluft upp till 10 bars tryck via en 3/2-vägs ventil och en snabbtömningsventil. Membranet i snabbtömningsventilen stänger 3/4" avluftningen. Luften

Läs mer

Netti III 74324A 040622

Netti III 74324A 040622 B R U K A R M A N U A L 2 0 0 4 Netti III 74324A 040622 1. INTRODUKTION Netti III är en komfort rullstol producerad för både inom- och utomhusanvändning. Den har genomgått test hos TÜV Product Service

Läs mer

Installations och idriftagnings manual Avskiljarlarm. Separix ll

Installations och idriftagnings manual Avskiljarlarm. Separix ll Installations och idriftagnings manual Avskiljarlarm Separix ll 1. Presentation 2. Installation 3. Inkoppling 4. Kalibrering / Inställningar 5. Funktion 6. Underhåll / Kontroll 7. Tekniska data 8. Certifikat

Läs mer

Tovenco Bruksanvisning

Tovenco Bruksanvisning Tovenco Bruksanvisning För system TDS + Tovenco Damper System + Tovenco AB Vinnersjövägen 9-11 810 40 Hedesunda Tele 0291-10750 Fax 0291-10940 info@tovenco.se www.tovenco.se Inledning Bäste kund, gratulerar!

Läs mer

Easy wash Portabel tvätt

Easy wash Portabel tvätt Easy wash Portabel tvätt Art.nr. T95-05 Låg vattenförbrukning och högt vattentryck Låg energiförbrukning miljövänlig Portabel, långlivad, säker och stänkskyddad I hushållet: Badrum, diskbänk, husdjur,

Läs mer

TOPAZ Förstoringskamera. Bruksanvisning Art Nr. 1-3208

TOPAZ Förstoringskamera. Bruksanvisning Art Nr. 1-3208 TOPAZ Förstoringskamera Bruksanvisning Art Nr. 1-3208 TOPAZ Förstorande Läskamera gör det enklare att se tryckt text, bilder, handskriven text eller små föremål. Placera dokumentet eller bilden på det

Läs mer

BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM

BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM BRUKSANVISNING Vänligen läs alla instruktioner innan installationen ÖVERBLICK 00701/00708 med kamera (480x640 pixlar) och 00707

Läs mer

PRODUKTKATALOG Madrasser

PRODUKTKATALOG Madrasser 2014-06-05 PRODUKTKATALOG Madrasser Standard, tryckförebyggande, tryckavlastande Avtal 1200412, 2012-07-01-2014-06-30 Kontakt Region Skåne Prisinformation vid köp och hyra Strategisk inköpare Lars-Olof

Läs mer