EMP ver (EMP ver )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EMP ver (EMP ver )"

Transkript

1 EMP, ElektronisktMatchProtokoll ersätter vanligt Match- och Arbetsprotokoll och registrerar mål, bestraffningar, Lag-TO m.m. Det är en del av programmet DigiMatch som används vid loggning. Berörd förening är skyldig att tillhandahålla en dator med acceptabel kapacitet och med programmet Digimatch installerad. OBS! Tänk på att alltid korrigera tiden innan/när du registrerar en straff, bestraffning eller Lag-TO! EMP är ju ett officiellt protokoll och vid protester tittar man i EMP och de händelser som är registrerade. Ett tips; 8. Matchregistreringsprotokollet kan du skriva ut och ha med dig till match

2 Öppna programmet Se till att datorn är ansluten till Internet via nätverkskabel eller till trådlös uppkoppling. Starta programmet via DigiMatch på skrivbordet eller under Alla program Klicka på Inställningar/Registreringsnivå Välj Elektroniskt matchprotokoll och klicka på Spara.

3 Klicka på Inställningar/Inställningar/Matchinställningar Här anger du halvlekarnas längd i minuter samt förlängningstid i minuter. OBS! Ha för vana att ALLTID (!) titta här så att du har korrekt matchtid!! I de flesta seniorserier är halvlekens längd 30 minuter. Om du ska sitta i en match med eventuell förlängning så är den 5 minuter. Är du osäker om matchtiden fråga domarna! Ange även hallkapaciteten, dvs max antal åskådare, klicka på OK. Klicka på Login Här anger du ditt Användarnamn samt lösenord som du fått av Jilsén, Jilsys, SDF eller din förening. När Användarnamn och Lösenord stämmer och du har Internetuppkoppling ska det se ut så här och du är redo för att fortsätta. Notera de gröna markeringarna vid Internetaccess och Serverkontakt, du har alltså både fungerande internetuppkoppling och kontakt med SHF s server!

4 Klicka på Ny matchregistrering Hämta matchdata När du valt Ny matchregistrering hamnar du här. Här finns matcher och spelarlistor att hämta från SHF s server. En förutsättning är att föreningarna har skickat in sina laguppställningar och att du har Internetuppkoppling.

5 Här ser du information om matchen Välj match, hitta matchnummer I menyn högst upp i mitten hittar du alla serier och matcher som finns tillgängliga. Klicka först på Uppdatera serielista, sedan Välj serie. För att slippa leta igenom samtliga serier, kan du enkelt filtrera vilka kategorier som ska visas genom att bocka i och ur rutorna till höger av fönstret. Ha för vana att alltid göra uppdateringar genom att klicka på Uppdatera matchlista och Uppdatera laguppställningar. Här blinkar det till en grön ruta Success när uppdatering är genomförd. Se alltid till att ha en ny uppdatering. Vid USM är det viktigt att göra uppdatering inför varje match! Hellre en gång för mycket. Klicka på Nästa >>

6 Du hamnar nu på sidan för Laguppställningar. Fyll i följande: Laguppställningar, deltagarberättigade spelare och ledare 1. Deltar för ledare och spelare i båda lagen, dvs skapa laguppställningar. Klicka på False som ändras till True 2. Hallkapacitet för hallen 3. Kontrollera att det är korrekt serie, matchnr, datum och tid 4. Ange Domare Tidtagare Sekreterare Delegat (eventuellt) Här certifierar du ledare om det ska göras OBS! Du måste ange domare, tidtagare, sekreterare och eventuell delegat med fullständigt för-och efternamn(!) eftersom detta är ett officiellt matchprotokoll! Det är alltså inte tillåtet med förkortningar, smeknamn eller annat. 5. Kontrollera spelarnr och ändra vid behov Klicka på Välj alla så kommer alla spelare med i laguppställningen.

7

8

9

10

11 Du kan ändra utseendet på Matchregistrerings-protokollet genom att dra i de avgränsande linjerna Matchregistreringsprotokollet Här arbetar du under hela matchen och noterar händelser. Händelseknappar Laguppställningarna Matchreferatruta Tids-och resultatruta

12 Matchregistreringsprotokollet Du hamnar nu på sidan för Matchregistrering, det är här du registrerar matchen. Omedelbart visas en dialogruta som anger halvlekarna i angivna antal minuter. Kontrollera ALLTID matchtiden! Om tiden inte stämmer, justera genom att välja Inställningar/Programinställningar/Matchinställningar i menyraden.

13 Godkännande/signering av laguppställningarna Innan matchen startar ska Lagansvarig i båda lagen godkänna laguppställningarna. Klicka överst i menyraden på Matchprotokoll som bl.a. innehåller; Visa matchprotokoll - här ser du hur matchprotokollet ser ut i realtid dvs just nu! Här SKA Lagansvarig i båda lagen klicka i dvs signera/godkänna sin laguppställning innan matchstart! Här SKA sedan sekreterare, domare och ev delegat signera/godkänna efter matchen!

14 Hantera/justera i laguppställning Om du behöver göra ändringar i laguppställningarna strax före matchstart klickar du på Spelare som innehåller laguppställningarna. Här kan du hantera spelare och ledare, göra justeringar/lägga till/ta bort spelare eller ledare som beskrivs ovan i 2.3 Laguppställningar, deltagarberättigade spelare och ledare. Du kan också klicka i/ur Deltar. Tänk på att Deltar innebär att spelaren finns med i laguppställningen, Aktiv innebär att spelaren har varit inne på plan, dvs spelat!

15 Certifiering av ledare Certifiera ledare vid exvis USM gör du genom att klicka överst i menyraden på Spelare som innehåller laguppställningarna, samma som för spelare och ledare.

16 Ansluta matchen till Online Anslut så att du är Online genom att dubbelklicka på Kontakt med server bekräftas med Att vara ansluten till Live Score innebär att man kan följa matchresultatet bara man har tillgång till Internet, hela matchen igenom på SHF s hemsida.

17 Färglägg med lagens tröjfärger Om du vill kan du färglägga med lagens tröjfärger, så blir det lättare att hålla reda på vilket lag som är hemmalag respektive bortalag. Lägg lagets tröjfärg bakom respektive lag genom att klicka på färgpaletten under laguppställningarna

18 Markera vilket lag som börjar med boll Höger-klicka på det lagets namn som ska börja med bollen i 1:a halvlek. Du får en dialogruta som vill att du bekräftar.

19 Registrera mål Händelsen Mål är förvald, klicka på spelarens nr så skrivs händelsen in i fönstret nere till vänster. Registrera varning Markera ikonen för Varning, klicka på spelarens nr så skrivs händelsen in i fönstret nere till vänster, dvs i Matchreferatrutan

20 Besvara följdfråga; Nej innebär utvisning i 2 minuter Ja betyder utvisning2+2 minuter, dvs sammanlagt 4 minuter. Spelaren blockeras, det går inte att lägga något mål medans utvisningen pågår. Justera utvisningstiden genom att använda + eller och ta bort utvisningen genom att klicka på det röda krysset. Registrera utvisning dvs 2 minuter Korrigera tiden! Markera ikonen för Utvisning dvs 2 minuter och klicka på spelarens nr. Klockan i EMP stoppas automatiskt, så den behöver du inte tänka på

21 Registrera diskvalifikation dvs Rött kort Korrigera tiden! Markera ikonen för Diskvalifikation dvs Rött kort och klicka på spelarens nr. Klocka i EMP stoppas automatiskt, så det behöver du inte tänka på.

22 Det finns 3 olika Rött kort Rött kort som följd av 3 st utvisningar på samma spelare i samma match,. Detta skapas i EMP när spelaren får sin tredje utvisning, så det behöver du inte tänka på. Rött, direkt Rött, rapport dvs en diskvalifikation med Blått kort. När du klickar på ikonen Rött kort får du en dialogruta som frågar om det är ett Rött, direkt eller Rött, rapport dvs ett Blått kort.

23 Ange INTE Rött kort följt av en notering under Matchprotokoll/Fritext Matchprotokoll när du ska ange att det är ett Rött, rapport. Om du behöver justera - högerklicka på matchhändelsen som finns i Matchreferatrutan, kolumn Aktion. Skilj på Rött kort, Rött, direkt och Rött, rapport!

24 Registrera straff Korrigera tiden! Markera ikonen för Straff dvs 7 m/visselpipa. Du får en dialogruta med frågan Vilket lag fick straffen? Klicka på laget som fick straff.

25 Registrera straff, forts. Besvara dialogrutan Vem lägger straffen? med att ange spelarnr på spelaren som går fram för att lägga straffen. Du får nu ytterligare en dialogruta med Vilket resultat fick straffen? Klicka i respektive ruta. Du kan även välja spelare som ännu inte varit inne på plan. Kom då ihåg att aktivera spelaren efteråt i Matchregistreringsprotokollet!

26 Visa samtliga ledare Om du vill att alla ledarnas namn ska synas klickar du på + ovanför lagansvariges namn så få du upp samtliga ledares namn Vill du ta bort dem klickar du till höger om lagansvariges namn.

27 Registrera bestraffning på ledare Korrigera tiden! Även ledare kan tilldelas varning, utvisning och rött kort, det gör du på samma sätt som spelare. Klicka på händelseknapp för bestraffningen och sedan på ledarens namn. Du får en markering motsvarande tilldelad bestraffning vid ledarens namn.

28 Korrigera tiden! Markera ikonen för Lag-TO. Registrera Lag-TimeOut Besvara dialogrutan Vilket lag tog TimeOut? Välj lag som har begärt Lag-TimeOut

29 Registrera Lag-TimeOut, forts. Lag-TimeOut-klockan startar på 60 sek och räknar sedan ner. Om du vill kan du stänga av den genom att klicka i X-et som är i övre, högra delen av dialogrutan. Antalet Lag-TimOut som respektive lag har tagit ses väl synligt under lagets laguppställning i form av ett T för varje Lag-TO.

30 Skadad spelare Markera ikonen för Skadad spelare, klicka på spelarens nr. Spelarknappen blir markerad med 3 kryss, spelaren ska nu sitta i 3 anfall. Starta klockan som vanligt när matchen spelas vidare. Klicka på knappen för spelarens nr för varje avslutat anfall. Efter 3 st knapptryckningar dvs 3 st avslutade anfall återfår spelarknappen sin normala funktion. Bestraffning på spelaren hanterar du det som vanligt med aktuell händelseknapp. Vid Utvisning och Diskvalifikation försvinner de röda korsen från spelarknappen och ersätts av den vanliga bestraffningssymbolen

31 Aktivera spelare Att aktivera en spelare innebär att man markerar att spelaren har varit inne på plan, dvs spelat. Innan matchen börjar aktiverar du de 7 spelare i båda lagen som startar matchen genom att klicka på deras spelarnr. Du får då dialogrutan Spelarnr som från början är mörkgrå blir ljusgrå vid aktivering. Aktivera spelare allt eftersom de kommer i på plan under matchen. För en snabbare och enklare hantering, titta under 11.1 Anpassa tangentvägar.

32 Registrera halvtid och matchslut (fulltid) Vid halvtid stoppas klockan automatiskt. Kontrollera ditt resultat mot resultattavlan. Klicka på Skriv halvtid som dyker upp under klockan. Halvtidsresultatet visas sedan jämte matchresultatet. Vid matchslut stoppas klockan automatiskt. Kontrollera ditt resultat mot resultattavlan. Klicka på Skriv fulltid som dyker upp under klockan. Slutresultatet visas sedan jämte matchresultatet.

33 När matchen är slut, avsluta protokollet När matchen är slut kontrollerar du att protokollet ser korrekt ut, kontrollräkna antalet mål och bestraffningar. Ta god tid på dig. Hellre att det tar tid och att protokollet blir korrekt!! Godkänn/signera protokollet genom att klicka i Sekreterare och se sedan till att Domare och ev Delegat godkänner/signerar protokollet genom att klicka i respektive ruta.

34 Sänd iväg protokollet till SHF s server Klicka överst i menyraden på Match OK och sänd iväg protokollet till SHF s server! Se så att du får markerat OK. Om matchprotokollet inte är korrekt kvitterat får du ett felmeddelande om att det inte går att skicka. Åtgärda och skicka protokollet till SHF s server! För att kontrollera kan du gå in på SHF s hemsida under SHE, välj Serier & Resultat, klicka på Välj division och hitta Administrerande förbund (det distrikt matchen spelas i) klicka på OK, samt därefter Välj serie och OK, leta upp önskad match. Tänk på att det kan ta en stund innan Arbets- och Matchprotokoll finns.

35 Stänga ner/avsluta programmet Klicka överst i menyraden på Arkiv, välj Avsluta program. Sist men inte minst ge dig själv en positiv känsla för att du nu kan använda EMP!!

36 Hoppas att du har haft nytta av denna information! Om du har önskemål om mer info, hittar en bugg eller kan/har hittat något som inte finns angivet här.maila kan vi gemensamt förbättra vår EMP-utbildning!!

EMP Version 1.3 (EMP ver )

EMP Version 1.3 (EMP ver ) EMP, ElektronisktMatchProtokoll är ungefär samma program som DigiMatch och som ersätter vanligt Match- och Arbetsprotokoll. Skillnaden är att EMP används av funktionärer och registrerar mål, bestraffningar,

Läs mer

EMP Handhavandebeskrivning Installera programmet

EMP Handhavandebeskrivning Installera programmet Installera programmet Gå till Jilsén System, http://213.180.74.49/jisys/home-sv.aspx för att ladda ner programvaran. Klicka på Nedladdningar, välj DigiMatch/EMP och följ instruktionerna. Låt programmet

Läs mer

EMP ver.3 Handhavandebeskrivning

EMP ver.3 Handhavandebeskrivning EMP, ElektronisktMatchProtokoll är ungefär samma program som DigiMatch och ersätter vanligt Match- och Arbetsprotokoll. Skillnaden är att EMP används av funktionärer och registrerar mål, bestraffningar,

Läs mer

EMP Handhavandebeskrivning

EMP Handhavandebeskrivning EMP, ElektronisktMatchProtokoll är ungefär samma program som DigiMatch och som ersätter vanligt Match- och Arbetsprotokoll. Skillnaden är att EMP används av funktionärer och registrerar mål, bestraffningar,

Läs mer

Välkomna till föreningsfunktionärskurs

Välkomna till föreningsfunktionärskurs Välkomna till föreningsfunktionärskurs 2017-2018 Astrid Laurin Domarkommittén, Småland-Blekinge HF laurin.astrid@telia.com 0705-272747 (säkrast kvällstid) Utrustning Vad ska man med inför match? Visselpipa/-pipor

Läs mer

Instruktionsmanual Digimatch MATCHPROTOKOLL 2011-08-29

Instruktionsmanual Digimatch MATCHPROTOKOLL 2011-08-29 Instruktionsmanual Digimatch MATCHPROTOKOLL 2011-08-29 Inledning Hej och välkommen till instruktionsmanualen för det digitala matchprotokollet DigiMatch. DigiMatch är skapat och distribueras av Jilsén

Läs mer

Lathund för föreningsfunktionärer för åldersklasserna U12-U

Lathund för föreningsfunktionärer för åldersklasserna U12-U 1 Lathund för föreningsfunktionärer för åldersklasserna U12-U15 2018-2019 Innehåll Viktiga länkar... 2 Att vara funktionär... 2 Tidtagarens ansvar:... 2 Sekreterarens ansvar:... 2 Gemensamt har tidtagaren

Läs mer

Manual Matchprotokoll

Manual Matchprotokoll Manual Matchprotokoll Seniorer och Juniorer Matchtid 3 x 20 min. Pojkar och Flickor 13 år och äldre. Hanteringen av matchprotokoll sker i vårt administrationssystem. Manualen beskriver hur du får ut matchprotokoll

Läs mer

Användarmanual, IDA, för innebandyföreningar

Användarmanual, IDA, för innebandyföreningar Version 2.0 Sida 1 av (14) Användarmanual, IDA, för innebandyföreningar Denna manual beskriver hur en match ska rapporteras via telefon eller IDA och hur detaljerad händelserapportering sker. Händelserapporteringsdialogen

Läs mer

Om ni har första match måste ni hämta sekretariatsväskan (se nedan) för att komma in i hallen och få med material som behövs i sekretariatet.

Om ni har första match måste ni hämta sekretariatsväskan (se nedan) för att komma in i hallen och få med material som behövs i sekretariatet. RUTINER SEKRETARIAT Ta reda på om ni har första matchen i hallen för att veta om ni måste plocka ut sekretariatsväskan. Detta görs enklast genom att gå in på Uppsala HK:s hemsida och kolla i matchkalendern

Läs mer

Distriktfunktionär 2017

Distriktfunktionär 2017 Distriktfunktionär 2017 Emelie Ekvall Distriktsinstruktör Skånsk handboll Emelie.ekvall@outlook.com VÅRT KONTOR Vårt kontor finns i Lund på Sparbanken Skåne Arena Stattenavägen 25 222 28 Lund VÅRT UPPDRAG

Läs mer

Onlinerapportering av matchrapporter från säsongen 2013/2014. TSM_OVR Light Team Sport Manager On Venue Results Light

Onlinerapportering av matchrapporter från säsongen 2013/2014. TSM_OVR Light Team Sport Manager On Venue Results Light Onlinerapportering av matchrapporter från säsongen 2013/2014 TSM_OVR Light Team Sport Manager On Venue Results Light Onlinerapportering av matchrapporter Skånes Ishockeyförbund har bestämt att inför säsongen

Läs mer

PM för tidtagare och sekreterare

PM för tidtagare och sekreterare PM för tidtagare och sekreterare 1. Allmänt a) Tidtagare och sekreterare är helt ansvariga för sina uppgiftsområden under matchens förlopp. b) Handbollens spelregler är styrande för tidtagarens och sekreterarens

Läs mer

Vilka personer (funktioner) skall finnas i ett matchsekretariat? Vad har de för olika arbetsuppgifter?

Vilka personer (funktioner) skall finnas i ett matchsekretariat? Vad har de för olika arbetsuppgifter? Utbildningsmaterialet är framtaget för att varje förening skall kunna utbilda föräldrar, spelare samt övriga intresserade i sekretariatets arbete. Detta material är till för att på ett enkelt sätt lära

Läs mer

Information med tillhörande kommentarer

Information med tillhörande kommentarer Information med tillhörande kommentarer gällande Ändringar / Justeringar i Tävlingsbestämmelserna m.m. inför säsongen 2013/2014 Följande Ändringar/Justeringar/Förtydligande är inskrivet i den kommande

Läs mer

Sekretariatets uppgifter på våra matcher!

Sekretariatets uppgifter på våra matcher! Sekretariatets uppgifter på våra matcher! Sekretariatet har en nyckelroll för att en innebandymatch ska kunna spelas och för att andra ska kunna ta del av händelserna i matchen, antingen direkt eller för

Läs mer

Användardokumentation för LIVE rapportering i CuMap

Användardokumentation för LIVE rapportering i CuMap Användardokumentation för LIVE rapportering i CuMap Efkon AB 2014 1. VAD ÄR CUMAP LIVE?... 2 2. HUR VISAS DET FÖR BESÖKARNA?... 3 3. CUMAP LIVE VIA CUMAP-PC... 5 3.1. UPPSÄTTNING I CUMAP-PC... 5 3.2. LAGLEDARNA

Läs mer

Klas Hejdenberg

Klas Hejdenberg Klas Hejdenberg 2010 FÖRE MATCHEN Före lottningen I rutan "Div." skrivs seriens hela namn, exempelvis Elit, 2 NV Götaland (eller liknande) så att man lätt förstår vilken serie matchen ingår i. Markera

Läs mer

Resultatrapportering ( :48)

Resultatrapportering ( :48) Resultatrapportering (161031 05:48) Översikt Observera: Ingen resultatrapportering i klasser utan slutspel, F/P 06 och F/P 07! Här räcker det att använda laguppställningen för att ropa ut målgörare. Använd

Läs mer

Båda lagen fyller i matchprotokollet senast 4 timmar före match. Lagen printar ut två exemplar och tar med dessa till matchen.

Båda lagen fyller i matchprotokollet senast 4 timmar före match. Lagen printar ut två exemplar och tar med dessa till matchen. TASO INFO / MATCHPROTOKOLL FBF Vasa LIVE match rapportering Detta direktiv följs i Vasa distrikt i de serier var matchprotokollen görs live. Sidorna 1-5 kan göras på förhand i systemet och från sidan 6

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Svenska Ishockeyförbundet OVR Face-Off

Svenska Ishockeyförbundet OVR Face-Off Svenska Ishockeyförbundet OVR Face-Off Användarhandledning Version 1.12 2016-08-09 1 LOGGA IN... 3 1.1 FELMEDDELANDE... 4 2 VÄLJ MATCH... 5 2.1 SÖK MATCH... 5 2.2 BYTA MATCH... 5 2.3 LOKALA MATCHFILER...

Läs mer

Manual Spelarregistrering ger en utförligare beskrivning av Spelarregistrering. SMS-rapport

Manual Spelarregistrering ger en utförligare beskrivning av Spelarregistrering. SMS-rapport Manual Matchrapportör Manualen beskriver hur man lägger in spelare i sin spelartrupp samt hur man utför en fullständig matchrapport. Läs igenom manualen och följ den när du lägger in spelarna i ditt lag

Läs mer

MELLERSTA-ÖSTERBOTTENS DISTRIKT TASO INFO / MATCHPROTOKOLL FBF MELLERSTA-ÖSTERBOTTEN. Båda lagen fyller i matchprotokollet senast 4 timmar före match.

MELLERSTA-ÖSTERBOTTENS DISTRIKT TASO INFO / MATCHPROTOKOLL FBF MELLERSTA-ÖSTERBOTTEN. Båda lagen fyller i matchprotokollet senast 4 timmar före match. TASO INFO / MATCHPROTOKOLL FBF MELLERSTA-ÖSTERBOTTEN Detta direktiv följs i Vasa distrikt i de serier var matchprotokollen görs LIVE. Sidorna 1-5 kan göras på förhand i systemet och från sidan 6 framåt

Läs mer

MANUAL Svenska Bandyförbundet - Profixio FX

MANUAL Svenska Bandyförbundet - Profixio FX MANUAL Svenska Bandyförbundet - Profixio FX Logga in på www.profixio.com/fx 1) Logga in med din e-postadress och det lösenord som du tidigare har fått på mejl 2) Välj vilken roll du vill logga in som (en

Läs mer

Manual matchstatistik. FIBA Livestats version 7. Dokumentet bör finnas vid statistikdatorn innan matchen.

Manual matchstatistik. FIBA Livestats version 7. Dokumentet bör finnas vid statistikdatorn innan matchen. Manual matchstatistik FIBA Livestats version 7 Dokumentet bör finnas vid statistikdatorn innan matchen. Lösenord/support Inloggning datorn Användarnamn: Lösenord: Vid fel med datorn, prata med: Namn: Telefon:

Läs mer

Läs detta innan du sätter igång!

Läs detta innan du sätter igång! Läs detta innan du sätter igång! Om du bor i en fastighet som är ansluten till Örebros öppna stadsnät skall du ansluta din dator till bostadens LAN-uttag. Inkopplingen görs med en nätverkskabel från datorns

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Lathund SSK 6.9. 1. Gå till www.kontrollera.se/login 2. Skriv in användarnamn/e-post 3. Skriv in lösenord 4. Logga in. Startsidan

Lathund SSK 6.9. 1. Gå till www.kontrollera.se/login 2. Skriv in användarnamn/e-post 3. Skriv in lösenord 4. Logga in. Startsidan Lathund SSK 6.9.. Gå till www.kontrollera.se/login. Skriv in användarnamn/e-post. Skriv in lösenord 4. Logga in Startsidan Lägg till ny användare Klicka på Skapa användare Skriv in: E-post: Det användarnamn

Läs mer

Se till att du har inloggning till din lagsida, kontakta kansliet. Gå till din lagsida och logga in via hänglåset uppe i högra hörnet.

Se till att du har inloggning till din lagsida, kontakta kansliet. Gå till din lagsida och logga in via hänglåset uppe i högra hörnet. Lathund LOK-stöd/aktivitetsstöd 1. Skapa aktiviteter i kalendern 2. Registrera närvaro 3. Klart! Vad är LOK-stöd LOK-stöd, eller aktivitetsstöd, är ett ekonomiskt stöd som föreningar får för redovisade

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Vid fel och frågor Ta kontakt med förbundet. Logga in. Menyn

Vid fel och frågor Ta kontakt med förbundet. Logga in. Menyn Manual Spelarregistrering Manualen beskriver hur man lägger in spelare i sin spelartrupp och tilldelar fasta spelarnummer. Läs igenom manualen och följ den när du lägger in spelarna i ditt lag och föreningens

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

Mats Sundström, Ångermanlands FF

Mats Sundström, Ångermanlands FF 1 Mats Sundström, Ångermanlands FF 1. Ledarna från båda lagen lämnar in 2 ex. av sin laguppställning före match. Laguppställningen skall vara ifylld i datorn via Fogis. Är inte detta gjort har ledarna

Läs mer

Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar.

Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar. Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar. För kunder hos Argonova Systems med maildrift hos GleSYS OBS! Outlook kommer att påstå att något är fel, det är inte fel. Läs noga och

Läs mer

Bemanning av Sekretariatet vid match Lathund

Bemanning av Sekretariatet vid match Lathund Bemanning av Sekretariatet vid match Lathund Innehållsförteckning Innan matchdagen 1 Innan match på matchdagen 1 På matchdagen 2 Under match 2 Efter match 2 Kontaktpersoner 3 Innan matchdagen Bekräfta

Läs mer

Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se. Säsongen 2004/2005

Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se. Säsongen 2004/2005 Säsongen 2004/2005 Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan 1. Nyheter 2004/2005 3 1.1 Så här använder ni sekretariatsmaterialet.

Läs mer

LSS HANDLÄGGARE LATHUND FÖR LSS HANDLÄGGARE

LSS HANDLÄGGARE LATHUND FÖR LSS HANDLÄGGARE LSS HANDLÄGGARE LATHUND FÖR LSS HANDLÄGGARE 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Logga in i Procapita... 3 Mina sidor... 4 Verktygsrad... 6 Utredningar...10 SoL utredningar/lss utredningar...10 Ny utredning...14 Aktualiseringsfliken...16

Läs mer

Svenska Ishockeyförbundet Resultatrapportering

Svenska Ishockeyförbundet Resultatrapportering Svenska Ishockeyförbundet Resultatrapportering Användarhandledning Version 1.4 2012-08-09 1 LOGGA IN... 3 2 RESULTAT... 4 2.1 RAPPORTERA MATCH... 4 2.1.1 Sök... 4 2.1.2 Resultatrapportering... 5 2.1.3

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR

ALLMÄNNA ANVISNINGAR SEKRETARIAT ALLMÄNNA ANVISNINGAR För att en innebandymatch ska kunna genomföras så behövs ett sekretariat bestående av minst två personer, en protokollförare och en tidtagare. Helst ska ytterligare någon

Läs mer

Manuellt fordonsspårnings/ tidrapporterningssystem

Manuellt fordonsspårnings/ tidrapporterningssystem Manuellt fordonsspårnings/ tidrapporterningssystem Racetiming Sweden Johan Forsman 0734-183529 Racetiming MPS Racetiming MPS är ett fordonsspårning/resultatrapporteringssystem som består av två parallella

Läs mer

Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824.

Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824. Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824. Trådlös radio är inte startad på dessa router vid köp (fabriksinställning). Anledningen till detta är för att undvika att man installerar om

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 2019-02-21 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 10... 2 Öppna hemkatalogen... 2 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

Bruksanvisning Sportanläggning

Bruksanvisning Sportanläggning Bruksanvisning Sportanläggning Version: MC7010C28 2013-11-20 Tillverkare: Sida 1 Bruksanvisning Sportanläggning Grattis! Den här kvalitétsanläggningen kommer ni ha mycket glädje och nytta av i många år

Läs mer

Vad finns i paketet. Lär känna ditt modem. Plats för ditt SIM-kort. Plats för ett Micro SD minneskort

Vad finns i paketet. Lär känna ditt modem. Plats för ditt SIM-kort. Plats för ett Micro SD minneskort Vad finns i paketet Ett trådlöst modem av typ MF110 samt denna manual. Lär känna ditt modem ➎ ➋ ➊ ➌ ➍ Plats för ditt SIM-kort Här stoppar du in ditt Tele2 SIM-kort. Plats för ett Micro SD minneskort Här

Läs mer

Användarmanual, IDA, för innebandyföreningar

Användarmanual, IDA, för innebandyföreningar Sida 1 av (12) Användarmanual, IDA, för innebandyföreningar Projektet IT`s innebandy är Svensk innebandys eget dataprojekt, anpassat och skräddarsytt för innebandy. Tillsammans med dataföretaget Softronic

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se. Säsongen 2008/2009

Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se. Säsongen 2008/2009 Säsongen 2008/2009 Svenska Innebandyförbundet Box 1047 171 21 Solna Telefon: 08-27 32 50 www.innebandy.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan 1. Allmänt 2008/2009 3 1.1 Så här använder ni sekretariatsmaterialet.

Läs mer

BluStar Agent IP telefon

BluStar Agent IP telefon BluStar Agent IP telefon Alla samtal till Supportcenter, på 8888, kommer in via ett telefonisystem som heter Solidus. Programmet vi arbetar i på våra datorer heter BluStar Agent. Du pratar direkt i din

Läs mer

VAD ÄR PROCUP LIVE?...

VAD ÄR PROCUP LIVE?... LIVE rapportering 1. VAD ÄR PROCUP LIVE?... 2 2. VAD VISAS FÖR BESÖKARE?... 3 3. INSTÄLLNINGAR I PROCUP LIVE... 5 3.1. UPPSÄTTNING I ADMIN... 5 3.2. AKTIVERA LIVE I PROCUP... 6 3.3. REGISTRERING AV LIVE

Läs mer

Välkomna! Praktikaliteter Erfarenhetsutbyte Vad vill du få ut av dagen?

Välkomna! Praktikaliteter Erfarenhetsutbyte Vad vill du få ut av dagen? Välkomna! Praktikaliteter Erfarenhetsutbyte Vad vill du få ut av dagen? Introduktion Vad är BangolfArena? Ett program som hanterar resultaten i bangolftävlingar och som gör resultaten tillgängliga på internet.

Läs mer

Startboxen innehåller följande utrustning. Modem Nätverkskabel Strömadapter

Startboxen innehåller följande utrustning. Modem Nätverkskabel Strömadapter Manual Huawei B260a Startboxen innehåller följande utrustning Modem Nätverkskabel Strömadapter 2 3 Modem Huawei B260a Betydelsen av modemets lampor 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Anslutning för extern antenn

Läs mer

Instruktion för Matchklocka Tidtagning, Pausvila, Mål, Timeout

Instruktion för Matchklocka Tidtagning, Pausvila, Mål, Timeout Tidtagning, Pausvila, Mål, Timeout Tidtagning Knapparna Start och Stop. Vid halvtidsvila / periodpaus - inför ny halvlek / period När periodsignalen ljuder gör inget utan vänta, 15 sekunder efter periodslut

Läs mer

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens S DDS-CAD Installation av student-/demolicens Användande av DDS-CAD är skyddat via licensbehov.detta sker via en fysisk USB-nyckel som innehåller krypterad licensinformation. Programvaran är därmed skyddad

Läs mer

Hur patchar man Entré?

Hur patchar man Entré? Entré Hur patchar man Entré? OBS! Från version 5.3 går det ej att köra Entré-klienten på Windows XP eller Windows Server 2003. När det gäller Windows Server 2003 kan man använda den som filserver men det

Läs mer

MANUAL FÖR REGISTRERING AV RESULTAT I SVEMO TA

MANUAL FÖR REGISTRERING AV RESULTAT I SVEMO TA MANUAL FÖR REGISTRERING AV RESULTAT I SVEMO TA REGISTRERING AV RESULTAT VIA SVEMO-TA Inför tävlingen Börja med att logga in i din profil, välj Administrera Tävlingsledare och Registrator måste namnges

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Installationsanvisning från Visma Spcs. Visma löneprogram. Innehåll. Inledning

Installationsanvisning från Visma Spcs. Visma löneprogram. Innehåll. Inledning Installationsanvisning från Visma Spcs Visma löneprogram Innehåll Inledning... 1 Standardinstallation... 2 Steg 1... 2 Steg 2... 2 Steg 3... 3 Steg 4... 3 Steg 5... 3 Steg 6... 4 Installation på arbetsstation...

Läs mer

Hur patchar man Entré?

Hur patchar man Entré? Entré Förberedelser. Hur patchar man Entré? OBS! Från version 5.3 går det ej att köra Entré-klienten på Windows XP eller Windows Server 2003. När det gäller Windows Server 2003 kan man använda den som

Läs mer

Användarmanual Onepix MDX Installer 1.1 SVENSK

Användarmanual Onepix MDX Installer 1.1 SVENSK Användarmanual Onepix MDX Installer 1.1 SVENSK 2 Onepix1 1_IFU_MDX Installer 1 0_SE_004 Viktig information... 3 Systemkrav... 3 Om Onepix MDX Installer... 3 Installation av MDX-3 sensordrivrutin... 3 Installation

Läs mer

Instruktionsmanual ELEKTRONISKT MATCHPROTOKOLL

Instruktionsmanual ELEKTRONISKT MATCHPROTOKOLL Instruktionsmanual ELEKTRONISKT MATCHPROTOKOLL Sammanställd av Astrid Laurin, 2015-08-25, Avser version 2.1.6.0 1. Hur Ni installerar programmet... 2 2. Starta DigiMatch första gången... 2 3. Hur du förbereder

Läs mer

BluStar Agent mobiltelefon (MEX)

BluStar Agent mobiltelefon (MEX) BluStar Agent mobiltelefon (MEX) Alla samtal till Supportcenter, på 8888, kommer in via ett telefonisystem som heter Solidus. Programmet vi arbetar i på våra datorer heter BluStar Agent. Samtalen kommer

Läs mer

Instruktion Ishockey

Instruktion Ishockey 2314sv07 Sida: 1 of 5 Instruktion Ishockey Tastaturmall 20957-01 för resultattavla ishockey LED- och elektromekaniska versioner Igångsättning A. Slå på strömmen till grundtavlan. B. Fäst tastaturmallen

Läs mer

Hur patchar man Entré?

Hur patchar man Entré? Entré Förberedelser. Hur patchar man Entré? OBS! Från version 5.3 går det ej att köra Entré-klienten på Windows XP eller Windows Server 2003. När det gäller Windows Server 2003 kan man använda den som

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Sekretariatets arbetsuppgifter

Sekretariatets arbetsuppgifter Grundläggande utbildning i Sekretariatets arbetsuppgifter Vilka personer sitter i ett matchsekretariat, och vad har de för arbetsuppgifter? Ett matchsekretariat i basket består minst av 3 personer - Sekreteraren

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

ResultCode info för domarna: inloggning, egna uppgifter, förhinder, matcher, protokoll och arvoden

ResultCode info för domarna: inloggning, egna uppgifter, förhinder, matcher, protokoll och arvoden ResultCode info för domarna: inloggning, egna uppgifter, förhinder, matcher, protokoll och arvoden INLOGGNING 1. Via distriktets hemsida www.palloliitto.fi/vaasa till ResultCode 2. Logga in (möjligt på

Läs mer

LATHUND SOL HANDLÄGGARE

LATHUND SOL HANDLÄGGARE LATHUND SOL HANDLÄGGARE 2015-12-21 1 Innehållsförteckning Logga in i Procapita... 2 Mina sidor... 3 Verktygsrad... 5 Utredningar... 9 Ny Utredning... 11 Dokumentation... 15 Insatsfliken... 17 Beslutsfliken...

Läs mer

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här:

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här: Quickguide till SmartPigs - Inställningar När du vill använda SmartPigs i WinPig.net är det ett antal inställningar som ska göras. De beskrivs här nedan. Hur du registrerar i SmartPigs beskrivs i dokumenten

Läs mer

2010-06-11 Sida 1 av 8

2010-06-11 Sida 1 av 8 2010-06-11 Sida 1 av 8 Serieupplägg Inledning När systemadministratören (SIBF) av IDA har satt upp en ny säsong är det dags att lägga upp kommande säsongs seriespel. Systemadministratören kan när som helst

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

Information med tillhörande

Information med tillhörande Information med tillhörande kommentarer gällande Ändringar/Justeringar i Tävlingsbestämmelserna m.m. inför säsongen 2014/2015 2014-06-17 Följande Ändringar/Justeringar/Förtydligande är inskrivet i den

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Svenska Ishockeyförbundet On Venue Results Light

Svenska Ishockeyförbundet On Venue Results Light Svenska Ishockeyförbundet On Venue Results Light Användarhandledning Version 1.3 2012-02-06 1 LOGGA IN... 6 1.1 FELMEDDELANDE... 7 2 VÄLJ MATCH... 9 2.1 SÖK MATCH... 9 2.2 LOKALA MATCHFILER... 10 2.2.1

Läs mer

Liten lathund för SEKRETARIATET

Liten lathund för SEKRETARIATET Liten lathund för SEKRETARIATET SEKRETARIATETS FUNKTION Har man inte tidigare suttit i sekretariat under en innebandymatch så är det inte så lätt att få allt rätt. Det kan vara en hel del stress och det

Läs mer

Beställa varor från Webbutik KUL

Beställa varor från Webbutik KUL 1 (12) 2016-10-07 Status: i Pilotdrift Beställa varor från Webbutik KUL Innehållsförteckning Inloggning... 2 Snabbguide för beställning... 2 Spara beställning... 6 Spara som mall - Favoritbeställning...

Läs mer

SÄSONGEN 2010/2011 SERIEINFORMATION

SÄSONGEN 2010/2011 SERIEINFORMATION SÄSONGEN 2010/2011 SERIEINFORMATION DALARNAS INNEBANDYFÖRBUND REGIONALA SERIER Genom att samarbetet omfattar flera distrikt och blir en region ökas valmöjligheterna samtidigt som stärker utvecklingsförutsättningarna.

Läs mer

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10 Instruktion till PigWin PocketPigs Del 1 - Installation 2008-07-10 INNEHÅLL Installation...3 Förberedelser - pocket...3 Förberedelser - PC...3 PocketPigs...4 Pocket PC nr. 2...5 Installation av AgroSync...6

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

COGNIsoft-I Hemmaträning

COGNIsoft-I Hemmaträning 2 1 Introduktion När man har elever, klienter eller patienter i kognitiv träning och använder COGNIsoft-I som ett redskap i träningen, kan det några gånger vara praktiskt att kunna ge eleverna hemuppgifter,

Läs mer

Telia Connect för Windows

Telia Connect för Windows Telia Connect för Windows Version 3.0 Användarguide Updaterad: 3 juli 2007 Innehåll Ansluta till Internet...3 Information som presenteras av Telia Connect...4 Konfiguration av Telia Connect...7 Fliken

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

SEKRETARIATS- KOMPENDIUM

SEKRETARIATS- KOMPENDIUM SEKRETARIATS- KOMPENDIUM SEKRETARIATETS FUNKTION FUNKTIONÄRER De som sitter i sekretariatet ska vara insatta i arbetet så pass att det fungerar utan större hjälp från domarna och att arbetet utförs på

Läs mer

Dikterare Version via Melior

Dikterare Version via Melior Dikterare Version 3.7.3 via Melior Logga in i Melior. Öppna journalen på den patient som du ska diktera på. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Nytt Diktat. MedSpeech startar och dikteringsfönstret

Läs mer

Resultatservice i förbundets serier 2015. Instruktioner för domare

Resultatservice i förbundets serier 2015. Instruktioner för domare Resultatservice i förbundets serier 2015 Instruktioner för domare Nytt system för resultatservice Bollförbundet tar i bruk ett nytt system för resultatservice. Det gamla systemet PalloVerkko tas ur bruk.

Läs mer

Dikterare Version via PMO

Dikterare Version via PMO Dikterare Version 3.7.3 via PMO Logga in i PMO. Sök fram patientens journal via knappen Öppna journal/sök patient. För att diktera på patienten klicka på Innehåll i menyraden, välj sedan Integrerade program

Läs mer

Plattform 2010 Ansluta till Skellefteå kommun via VPN

Plattform 2010 Ansluta till Skellefteå kommun via VPN Plattform 2010 Ansluta till Skellefteå kommun via VPN Anslutning till Skellefteå kommun via VPN 1 ger dig möjlighet att komma åt resurser från en bärbar dator (som tillhandahålls av Skellefteå kommun)

Läs mer

Konfigurera Xenta från Babs

Konfigurera Xenta från Babs Konfigurera Xenta från Babs Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar din nya Xenta terminal från Babs PayLink med JobOffice Kassa. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data-

Läs mer

Version: Is_05. Tillverkare:

Version: Is_05. Tillverkare: Bruksanvisning Ishockey 3200 Tillverkare Version Is_05 ELECTRONIC SERVICE AB ELECTRONIC SERVICE AB Reslutattavla 40 Översikt Matchtid / tid / Realtidsklocka Utvisad spelare och utvisningstid Markering

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

2. När du hittat match du just dömt klickar på du matchnumret som är markerat i rött.

2. När du hittat match du just dömt klickar på du matchnumret som är markerat i rött. Administrera en elektronisk domarrapport För dem matcher som ingår i en tävling där elektroniska domarrapporter används visas fliken Domarrapport. Domarrapporten kan endast administreras av huvuddomaren

Läs mer

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer