Bread & Breakfast AB. Affärsplan Grupp 15 B&B

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bread & Breakfast AB. Affärsplan Grupp 15 B&B"

Transkript

1 Bread & Breakfast AB Affärsplan Grupp 15 Vi ska erbjuda olika former av surdegsbröd och andra konditoriprodukter. Det ska finnas möjlighet att kunna köpa våra produkter i vårt konditori, och vårt bröd i din lokala matvarubutik. Företaget ska stå för kvalité och hög service. ludlfv-9@student.ltu.se matmik-9@student.ltu.se mrtval-9@student.ltu.se patrms-0@student.ltu.se ponwet-0@student.ltu.se Löfving Ludvig Mattsson Mikael Valström Mårten Rämström Patrik Wetterhäll Pontus

2 Affärsidé Vi ska erbjuda olika former av surdegsbröd och andra konditoriprodukter. Det ska finnas möjlighet att kunna köpa våra produkter i vårt konditori, och vårt bröd i din lokala matvarubutik. Företaget ska stå för kvalité och hög service. Vision Vår vision är att bli det självklara valet när det gäller frukost- och matbröd i norra Sverige. Vårt konditori ska även bli en mötespunkt där folk kan samlas och umgås medan man avnjuter en god kopp kaffe. Bread & Breakfast Bread and Breakfast ska vara det unika bageriet/konditoriet med en unik inriktning mot surdegsbröd. Surdegsbröd är en av de största trenderna just nu på den svenska brödmarknaden. Något som vi vill erbjuda människor i norra Sverige. Vi ska vara det lilla företaget som har ambitionen att växa. Företaget ska drivas som ett aktiebolag då det passar oss bäst med driften och ägarförhållandet. Styrelsen för Bread och Breakfast Styrelseordförande Ludvig Löfving Styrelseledamot Pontus Wetterhäll Styrelseledamot Maria Mattsson Pontus, Maria och Patrik (anställd) kommer att kunna åta sig saker för företagets räkning. Ludvig kommer att agera investerare och ordförande i företaget. Större beslut kräver styrelsen samtycke med Ludvig som vetorättsinnehavare. Produkter Vi kommer att erbjuda många olika surdegsbröd. De produkter vi kommer att erbjuda är: Matbröd: Det ska finnas flera olika typer av matbröd som ska säljas i konditoriet och även till matvarubutikerna. Sortimentet ska bestå av några sorter som blir standardsmaker, samtidigt som det kontinuerligt ska finnas säsongens smak. Smaken ska du vara någon form av frukter eller nötter som sätter prägel på säsongen och den lokala kulturen. Vi har tänkt väva in lokala råvaror som hjortron, lingon och andra bär i våra bröd för att på så sätt göra de lite exotiska för människor som kommer utifrån. Frallor: Det ska finnas ett standardsortiment med 3 olika sorter. Det ska även finnas säsongens smak med olika former av bär och frukter. Dessa ska vara grunden till frukost och lunchmackorna.

3 Bakelser: Ett standardsortiment med 4 olika bakelser ska finnas för försäljning till kunder som kommer in i konditoriet. Sortimentet ska bestå av: cheesecake, gräddbakelse, chokladbit och fruktbakelse. Bulle/Muffins: Ett standardutbud av olika bakverk ska finnas med olika bullar och liknande. Fokus ligger på att smakerna som alltid varierar från vecka till vecka. Färdiga Mackor: Till frukost och lunch så ska det finnas olika alternativ till att beställa en lunch/frukostmacka. Likt andra restauranger så ska man kunna komponera mackan som man vill. Idén ska vara att man väljer ett bröd och sedan väljer vilka grönsaker och vilken form av kött (skinka, kyckling eller vegetariskt) som man vill ha på. Kaffeprodukter: Till de olika konditorivarorna så ska det finnas många olika kaffesorter, t.ex. café latte, cappucino, espresso, te och vanligt kaffe. Ett take-away alternativ ska också finnas. Organisationen Inom företaget ska det endast arbeta ett fåtal personer med bred kompetens. Företaget behöver en ledare i form av en uttalad chef. Han ska fungera som ansiktet utåt och ha en bred social kompetens plus ett starkt affärssinne för att kunna sälja in vår affärsidé. Chefen ska ha möjlighet att ta fria beslut och vara den person som ska ansvara för den löpande verksamheten. Chefen ska i samverkan med övrig personal med administrativt arbete och övriga sysslor för att få verksamheten att flyta. Företaget behöver 2 stycken bagare som ska vara anställda på heltid. En av bagarna ska vara den chef vi beskrivit tidigare. När vi erbjuder produkter i vårat egna konditori så kommer det att behövas en person som säljer bröd och förser kunder med kaffe och liknande. Denna person ska även sköta lite administration i företaget. Ambitionen kommer att vara att kunna sälja bröd till matvarubutikerna, hotellen och andra företag som har en efterfråga av bröd. Där med så kommer den andra bagaren att köra ut bröden till butikerna. Chef Bagare Bagare Transport Butikspersonal Administration

4 Kvalitet, Känsla, Service! Vår strategi är i första hand att erbjuda kvalitativt nybakat surdegsbröd till de lokala mataffärerna i Kiruna. Vi kommer även sälja direkt i Bageriet till besökande kunder. Den här verksamheten med surdegsbröd som specialitet kommer vi vara först med i Kiruna, vilket öppnar upp en stor marknad. Vår verksamhet kommer därmed att ha differentiering som strategi eftersom våra produkter skiljer sig från befintliga konkurrenter. Vi vill stå för god kvalité och färska varor, vilket kommer bidra till ett högre pris jämfört med vanligt bröd. Vi vill också skapa god kontakt med mataffärer och andra potentiella kundersom till exempel hotell och vandrarhem- för att kunna ha ett långsiktigt och framgångsrikt samarbete. Vi kommer åstadkomma den goda kvalitén genom att ha baka nytt bröd varje morgon och använda oss av de bästa ingredienserna, detta innebär att vi vill få möjlighet att leverera bröd till kunder en gång varje morgon. Styrkor Våra styrkor är att vi i inledande skede kommer att vara ensamma med surdegsbröd i Kiruna. Vilket vi tror kommer att kunna leda till goda förhandlingslägen med lokala affärer och övriga kunder. Vi har en tydlig organisation där arbetsfördelningen är tydligt fördelad mellan de olika anställda. Känslig marknad Våra svagheter med den här verksamheten kommer att vara vår känslighet. Vi kommer att som nystartat företag ha höga kostnader som kräver en god försäljning för att täckas. Försäljningen kan påverkas negativt av bland annat sjukdomar, trasiga maskiner eller liknande. Vår finansiella ställning i inledande skede är därmed vår största svaghet, som vi ser det. Kiruna En möjlighet Vi i företaget kom på idén om surdegsbröd då vi upptäckte att det inte fanns något bageri som säljer surdegsbröd i Kiruna. Vi har sett på andra orter att det är ett mycket uppskattat bröd, som uppskattas av en bred målgrupp En växande stad Kiruna utvecklas väldigt mycket vad gäller nya jobb så vår förhoppning är att företagsklimatet för tillfället underlättar en entré på marknaden. Då Kiruna är en välbesökt turistort från övriga delar av landet så skulle det kunna bli något unikt som de vill besöka då de är i Kiruna. Det blir också en central plats för norra Norrland vad gäller en unik smakupplevelse.

5 Brödmarknaden i Kiruna Det finns ett fåtal bagerier i Kiruna och ingen av dessa tillverkar surdegsbröd så det finns goda möjligheter att kunna slå sig in på marknaden. De bagerier som finns har egen försäljning sen så säljer de även vidare till affärer så som Coop som sedan kan leverera färskt bröd till sina kunder. Enligt statistik så äter varje svensk person 50 kg bröd per år i snitt. Kommunen har ca invånare och staden Kiruna har invånare. Med stadsomvandlingen i Kiruna och med LKAB i närheten så kan konsumtionen vara något högre än genomsnittet. Vår uppskattning av brödmarknaden i Kiruna kommun blir ungefär 1200 ton per år. Konkurrenter Konkurrenterna på marknaden är allt som har med frukost och mellanmål att göra. Det finns ingen direkt konkurrent på grund av att ingen tillverkar surdegsbröd i Kiruna, men det finns mycket olika produkter som trots detta konkurrerar med vår produkt. De största konkurrenterna är i första hand andra bagerier som säljer till butiker i Kiruna. Konditorier är även konkurrenter eftersom vi även har tänkt sälja bröd och kaffe direkt i butik. Det finns två konditorier i Kiruna just nu som säljer vanliga produkter så som smörgåstårta och vanliga mackor och bullar. Deras styrka sitter i att de är etablerade på marknaden och har de vanliga produkterna som de vet att kunderna vill ha. Deras svaghet är att dem saknar vår huvudprodukt i sortimentet vilket ger oss en fördel. De stora bageriernas styrka är att de har så pass stora volymer att de kan hålla relativt låga priser, samtidigt som kunden vet vad de kan förvänta sig. Kunden vet att de får ett bra bröd om de köper ett bröd som kommer från till exempel pågen. Vår styrka jämfört med de stora leverantörerna är att vi kommer vara lokala och ha kort leveranstid samtidigt som vi tänker hålla exklusiv kvalitet på brödet. Vi tror inte att företagen som finns i Kiruna kommer att reagera på något speciellt sätt på grund av att vi kommer in med ett nytt koncept på marknaden. Det kommer vara svårt för till exempel ett konditori att försöka ändra sin image till mer exklusivt för att behålla kunderna. Konkurrensen på marknaden är idag ganska hård på grund av att det finns väldigt många substitut till ett matbröd. Det finns även en stor matbutik i Kiruna som säljer många olika typer av bröd vilket gör att det mesta redan finns i det segmentet. Först! De möjligheter vi ser med att etablera en konditoriverksamhet med specialisering på surdegsbröd i Kiruna är i första hand, att det inte finns något liknande konditori i Kiruna. Detta koncept har varit väldigt framgångsrikt i andra städer runt om i Sverige, och därför tror vi att det kan fungera bra i Kiruna också. Ännu en möjlighet som vi ser som positiv är att allt tyder på att antalet invånare i Kiruna förväntas att öka under de kommande åren, och det kommer att generera i flera kunder.

6 Möjliga hot Hoten som vi tror kan uppstå är att marknaden inte klarar av ett konditori till. Det kan vara så att de personer som ofta besöker konditorier inte är tillräckligt många för att en ny aktör ska klara sig. Då vårt koncept går ut på känsla och exklusivitet så kan det uppstå problem om inte detta koncept går hem hos invånarna i Kiruna. Vi vet att konceptet har varit framgångsrikt i många städer söder ut, men kulturer kan skilja sig från stad till stad. Då vi vet att det inte finns något som liknar vårt koncept så vet vi inte om detta är framgångsrikt just i Kiruna. Ännu ett hot är att inträdesbarriärerna inte är så höga vilket kan leda till nya aktörer på marknaden om de ser att vårt koncept fungerar bra. Marknadsstudien För att fördjupa våra kunskaper om marknaden så har vi gjort en studie som grundar sig på telefonsamtal till invånare av olika åldrar och kön. Vi har frågat dessa personer relevanta frågor som har hjälpt oss att förstå vilken efterfråga och popularitet vi kan förvänta oss på våra produkter. Vi tror att det är viktigt att ha utfört någon typ av studie eftersom varje stad är unik och har en unik kultur, speciellt högt upp i landet där invånarna är påverkade kulturer som den samiska och finska. Rent praktiskt så har vi utfört studien genom telefonsamtal där vi har börjat med att fråga om ålder och kön. Vi vill ha en så stor mix av personer som möjligt för att komma så nära ett snitt av befolkningen och deras åsikter som vi kan. Vi har därför ringt hälften kvinnor och hälften män, vi har också ringt till personer med åldrar som varierar mellan år. Vi har försökt att kontakta 50 stycken olika personer och fått svar från 38 stycken. Skulle du vilja ha möjlighet att köpa surdegsbröd i Kiruna? 3% 3% 26% Absolut Kanske Nej Vet inte 68%

7 Marknadsplanering Marknadssyn Vi anser inte att vår bild av marknaden behöver någon större omarbetning eller revidering, men vi vill ringa till flertalet butiker för att få åsikter om vår produkt samt liknande kompletteringar som kan hjälpa oss att utveckla vår syn på marknaden. Vi vill bringa klarhet på de ambivalenta faktorer som vi fortfarande känner oss osäkra på, ett exempel på detta är vår position som kommer vara en viktig del för att bringa lönsamhet till verksamheten. Enligt statistik från pågen så äter varje svensk person 50 kg bröd per år i snitt. Vi har uppskattat kilopriset för bröd till ca 35 kr baserat på det sortiment som finns i butikerna idag. Vi har inte tagit hänsyn till det bröd som företag och industrier köper av brödtillverkarna. Vi riktar bara in oss till vanliga konsumenter och enstaka företag. Kirunas kommun har ca invånare och staden Kiruna har invånare. Med stadsomvandlingen i Kiruna och med LKAB i närheten så kan konsumtionen vara något högre en genomsnittet. Vår uppskattning av brödmarknaden i Kiruna kommun blir ungefär 1200 ton. Målgrupp Våra målgrupper kommer inte se likadana ut för brödet som för våra bakelser och bullar. Vårt bröd kommer kunna handlas i konditoriet samt i matvarubutiker. Vi tror att den största åtgången på brödet kommer vara till frukost, och därför blir vår främsta målgrupp de personer som regelbundet äter frukost. Mest bröd kommer gå åt till större familjer som lägger lite extra pengar på att få färskt och bra bröd, dessa vill vi inrikta vår brödverksamhet mest åt. Våra övriga konditorivaror kommer vanligtvis gå åt mest på dagarna runt lunchtid, båda på vardagar och på helger. Detta innebär att på vardagar så räknar vi med en målgrupp som består av yngre personer som går i skolan samt äldre personer som är pensionärer eller inte har något jobb. De yngre personerna kommer kunna köpa macka eller fika efter skolan slutar, eller på lunchen, de äldre i vår målgrupp kommer troligtvis handla mest på förmiddagen och på lunchen. Så sammanfattningsvis så inriktar vi vår brödverksamhet mot familjer som kontinuerligt äter bra frukost, och vår konditoriverksamhet mot ungdomar och äldre som inte är förhindrade av ett arbete som slutar på sena eftermiddagen. På helger så räknar vi även med arbetande personer in som vår målgrupp. Upplägg av försäljning Vi kommer som vi nämnt innan ha bröd som säljs via matvarubutiker och vi kommer själva att sälja bröd och diverse produkter i vårt konditori. Vi kommer internt sköta transport till matvarubutikerna där vi även kommer att se till att det alltid finns färskt bröd och ser fräscht ut i hyllorna. Vi hoppas att vi kommer kunna skapa avtal om ett möjligt upplägg med butikerna. Vi tror att detta kommer fungera bra då det ligger i allas intresse att erbjuda ett brett sortiment med fräscha produkter. Anledningen till att vi utför den här strategin angående

8 försäljningen är att vi tror detta upplägg kommer att vara det mest lönsamma för verksamheten. Vi kommer att ha direkt försäljning till kunderna i vårt konditori där det kommer inte existera någon prisdiskriminering. Dock så kommer butikernas inköpspris vara lägre än utpriset då vi vill att matbröden ska kosta lika mycket i butik och i vårt eget konditori. Vi förutspår att vår försäljning kommer att vara någorlunda jämn över året med en del toppar vid högtider som till exempel Jul och påsk. Men vi räknar med att inte behöva vara beroende av viktiga säsonger för att få verksamheten att gå runt. Prissättning Vi kommer prissätta våra produkter efter konkurrenter och framförallt liknande företag runt om i Sverige. Det finns flertalet verksamheter som liknar vår verksamhet i södra Sverige och vi kommer inspireras utifrån dem och deras villkor. Samtidigt så kommer vi försöka ta hänsyn till kundgrupperna i Kiruna som kan skilja sig ifrån de kunder som finns i övriga landet. Surdegsbrödet kommer hålla ett lite högre pris jämfört med andra typer av bröd i Kiruna som vi nämnt innan, anledningen till detta är att tillverkningsprocessen av surdegsbröd är både längre och mer komplicerad jämfört med annat bröd. Därför blir det mer viktigt för oss att analysera andra surdegsbrödsdistributörer och deras priser. Förväntad marknadsandel En grov uppskattning av vår tilltänkta brödmarknadsandel är runt 5 % i Kiruna med hänsyn till tidigare resonemang om den uppskattade brödmarknaden. Vi beräknar att ca 30 % av intäkterna kommer från försäljning av konditorivaror, kaffe och te. Övriga 70 % kommer resten av brödverksamheten att generera enligt våra beräkningar. En grov uppskattning av vår tänkta break-even för verksamheten ligger kring 2,5 miljoner i försäljning. Det bör anses som ett bra riktmärke för den här typen av verksamhet. Det gör att 1,8 miljoner av intäkterna ska komma från brödförsäljning och 0,7 miljoner från konditorivaror. I branschen finns det en generell beräkning på 1 miljon kronor i försäljning per anställd, som vi anser är ett riktmärke lite längre fram för verksamheten. Marknadsföring För att marknadsföra oss krävs det att vi noga planerar hur vi vill att våra produkter och verksamhet ska uppfattas. Det gäller att vi syns i de miljöer vi vill vara i och att vi riktar oss till rätta målgrupperna. Vi ska skicka ut reklamblad till de olika hushållen som finns runt om i Kiruna. Där kommer vi beskriva vår affärsidé och vilka produkter vi har att erbjuda. Det är viktigt att vi presenterar koncept på ett snyggt och proffsigt sätt, med snygg design och ett tydligt budskap. Utseendet på reklambladet ska gå hand i hand med konceptet i konditoriet. På så sätt visar vi att vi tagit en tydligen ståndpunkt i hur vi vill att våra kunder ska uppfatta oss. Syftet med den här kampanjen är att vi vill visa att vi finns och existerar på marknaden i Kiruna. Det är viktigt att

9 sprida budskapet om vår verksamhet till så många som möjligt för att kunna få en så stor träffbild som möjligt. Vi vill även ha annonser som skall synas i lokala medier någon gång i månaden, detta för att maximera vår synlighet runt om i Kiruna. Vi kommer även att ha en invigningskväll där vi kommer ha erbjudanden på vissa av våra produkter. Vi kommer också satsa på att ha någon form av underhållning under kvällen för att på så sätt kunna locka mer besökare. Vi tror att det är viktigt att folket får en möjlighet att se hur det ser ut i vår lokal för kunna lockas att besöka det senare. Syftet med kvällen är att vi har visat att öppnat och att vi visat vårt koncept, vilket vi hoppas kunna leda till ett bra intryck från gästerna. Under de olika årstiderna och säsongerna så kommer vi ha olika teman samt kampanjer för att öka intresset och få uppmärksamhet. Som tillexempel under december månad så är det tänkt att vi ska ha en större jul kampanj med nya smaker och produkter i sortimentet för att öka försäljningen under julen. Företagets drift Maskiner Vi kommer att producera allt vi säljer själva förutom de drycker (varma som kall) som kommer att köpas in. För att producera våra produkter kommer det att krävas många olika maskiner som ugnar, bakmaskiner, kaffemaskiner, kylar, en mera specifik lista över maskiner finns som bilaga. Vår idé är att köpa in alla maskinerna i början av verksamheten då vi ser det mera fördelaktigt i och med vår långsiktiga strategi. En kalkyl över alla inköp och olika alternativ på finansiering finns som bilaga. Lokal Vi letar efter ett centralt läge i Kiruna för vårt konditori/bageri. Det ska vara en lokal på nedre plan där det cirkulerar mycket människor utanför, samtidigt som det ska finnas möjlighet att parkera utanför. Vi letar efter lediga lokaler på gatorna vänortsgatan och föreningsgatan i Kiruna då vi anser att det är mycket viktigt med ett centralt läge för vår verksamhet. Lokalen ska delas 3 olika delar med en tillverknings del, en kassa/servering och en personal/administrations del. De olika områdena ska vara ungefär lika stora. Vi ser det mera positivt att kunna hyra en lokal på lång sikt då vi inte vill riskera för stora pengar på fastighetsmarknaden, då vi inte är ett så stort företag. Storleken vi tänkt på lokalen är 110 kvm. Den största delen kommer läggas på serveringen där våra gäster kommer befinna sig. Sedan så ska det också vara ett tillräckligt stort kök för bagarna att arbeta på. När det gäller kontoret har vi tänkt oss en mindre yta då vi anser att den verksamheten inte kräver speciellt stor plats. Vi kommer även att ha ett toalettutrymme för gäster och personal.

10 Leveranssystemet Vi kommer att ha naturlig värdekedja inom företaget. Råvaror kommer att behöva köpas in för att producera produkterna. Vi tillverkar produkterna av råvarorna för att sedan kunna sälja de till butiker och till olika utvalda matvarubutiker. Bilden nedan förklarar hur vi har tänkt leverera våra produkter till kunderna. Supply Chain Map Bread & Breakfast Arla Mat grossist Tillverkning Leverantör 2 Konditori Matvarubutik er Lokala företag Hotell/övriga Ekonomi Finansieringsplan: Varje anställd (3 stycken) kommer att själva satsa kr vardera i det kommande bolaget. Utöver det så behöver bolaget att låna kr från övriga intressenter. Dels kommer ett banklån att tas och även en privat investerare kommer att satsa pengar i bolaget. Pengarna behövs till att bygga om lokalen, köpa in maskiner och inventarier. Då kostnaderna är större än intäkterna i starten av bolaget krävs likviditet för att kunna betala de löpande kostnader som exempelvis lön och hyra. Externa startkostnader som marknadsföring och inköp av lager kommer påverka likviditeten negativt i starten. Bilagor finns med förteckning över alla inköp och ombyggnationer. Upplägget med finanserna: Anställda 3 á kr = Investerare (Ludvig) = Kreditinstitut = ( 4 % i ränta kr i amortering per år.)

11 Ägarförhållande: Ludvig 40 % Pontus 20 % Mikael 20 % Patrik 20 % Andelen av bolaget är proportionellt med hur mycket pengar personerna har satsat i bolaget. Säkerhet för bankens lån kommer att vara ett företagshypotek med företagets inventarier och maskiner. Break-even Analys De fasta kostnaderna för första året beräknas landa på kr. Då personalen inte fått någon semester det första året beräknas kostnaden för personalen att öka för andra året. De fasta kostnaden för år 2 blir således kr. Som vi beräknat innan så är de rörliga kostnaderna för vår verksamhet satt till 25 % av omsättningen. De dessa förutsättningar så beräknas vår break-even för ett normalt år till kr.

12 Moms och Avskrivnigar Angående momsuträkningen så har vi gjort ett enklare antagande. En sammanställning har gjorts efter årets slut och det visade sig att vi har mer utgående moms jämfört med ingående. Det gör att vi kommer få tillbaka moms av staten och vi redovisar det som en momsfordran i balansräkningen. Vi anser att Inventarierna har en livslängd på 10 år och vi skriver då av de med 10 % varje år. Vi har förhandlat med hyresvärden angående ombyggnationen av lokalen och kommit fram till en hyreshöjning på 20 % i utbyte att de står för kostnaderna för ombyggnationen. Planerad försäljningen en ordinarie Dag Affärer: 50 limpor á 20 kr Butik bröd limpor + frallor 100 st á 30 kr Mackor 40 st á 50 kr Kaffe och övrig dryck 60 st á 20 kr Bullar och bakelser 50 st á 20 kr Känslighetsanalys Våra bedömningar är att vår verksamhet kommer att vara kostnadskänsligt i det inledande skedet och större delen av det första- och andra året. Verksamheten skulle påverkas negativt om de fasta kostnaderna skulle vara marginellt högre jämfört med våra beräkningar. Vi tänker då närmast på lokalkostnader, inköp av råvaror samt personalkostnader. Vår tanke är att höja löner samt om möjligt anställa ytterligare en person 2-3 år efter etableringsstadiet. Våra stora engångskostnader under första året (investeringar samt ombyggnad) ser vi som sanningsenliga eftersom vi där har undersökt saken noggrant. Priset och tiden för ombyggnaden av lokal har vi kontrollerat med en kunnig kontakt på Skanska. Vi är dessutom väldigt känsliga för försäljningsvolymen, beräkningar är svåra att utföra inom segmentet och om vår omsättning skulle bli halverad jämfört med våra antaganden så skulle inte verksamheten överleva efter en tid. Positivt är vår låga andel bankfinansiering som gör att det för vår verksamhet inte kommer vara speciellt kännbart med eventuella ränteökningar. Om räntan på vårt lån skulle höjas med 1 % så skulle vår månadskostnad öka med 500 kr, med andra ord så måste räntan höjas rejält för att vi ska bli lidande.

13 Sammanfattning Efter att slutfört våra ekonomiska beräkningar så kan vi konstatera att det kommer bli utmanande att nå lönsamhet under första delen av etableringsåret. Detta beror på högre kostnader på grund av etableringen. Detta sänker vårt resultat rejält under första verksamhetsåret då vi förväntas göra en förlust motsvarande kr. Vi kommer att finansiera oss via banklån och privata investeringar. Banklånen kommer uppgå till kr och de privata investeringarna förväntas bli kr. Vi har räknat med en 4 % ränta på banklånet vilket i dagsläget är högt räknat, på detta amorterar vi 1000 kr i månaden och slutar på en månadskostnad motsvarande 3000 kr i månaden. Framtida utveckling Efter det första året där vi räknat med att göra en förlust, väntar vi oss att försäljningen stadigt kommer att öka för kommande åren. Under det första året så har vi räknat med att omsättningen kommer att stiga varje månad, där försäljningen för månad 2 är kr och stegvis beräknas öka varje månad och slutligen vara runt kr i december. Vi ser månad 12 som en representativ månad för nästa år, då vi räknar med att försäljningen innan och under jul kommer att vara högre än vanligt. Detta skulle leda till en total försäljning år 2 på 2,82 miljoner kr, vilket är en ökning med 72,6% jämfört med etableringsåret. Från år 2 till år 5 så räknar vi att verksamheten skall gå bra och att försäljningen kommer öka med 10 % varje år, som vi ser i Tabellen nedan. Där vi ser att försäljningen enligt uppskattning kommer att uppgå till cirka 3,75 miljoner. År Försäljning Ökning i % 72, Om vi ser att verksamheten skulle gå så bra som vi beräknat under de första åren och vi ser att konceptet fungerar, så vill vi expandera verksamheten till andra städer i närheten, så som Gällivare, Luleå och Piteå. Detta då vi tänker att det blir lättare att öppna nya bagerier i städer som har en liknande kultur för att därför inte göra några större förändringar i konceptet. Självklart vill vi bli ännu större, men vi tycker att det viktigt att inte ha för bråttom vad gäller expansion av verksamheten och därför öppna ett bageri/konditori i taget. Som vår vision säger, vi vill vara det självklara valet när det gället mat- och frukostbröd i norra Sverige.

14 Tidsplan 1/1 skriver avtal med hyresvärden om lokal för hela verksamheten. 1/1 31/1 Då bygger hyresvärden i samråd med oss om lokalen och anpassar den för vår verksamhet, både köks- konditori och kontorsdelen. Under denna tid så kommer vi också att marknadsföra oss för fullt genom både direkt reklam samt annonser i lokala medier. Kvällen 1/2 Stor invigningen av konditoriet med provsmakning av alla våra produkter. Tal och presentation kommer att om vår verksamhet för inbjudna gäster. Ett urval av intressenter och personer från näringslivet i Kiruna kommer att bjudas in till invigningen för att erhålla en så bra start på verksamheten som möjligt. 2/2 Invigning av konditoriet för allmänheten. Veckan innan har vi gjort av stor reklamkampanj om olika erbjudande för denna dag. Februari Sluta avtal med matvarubutiker och övriga företag, i och med vår strategi om att sälja våra produkter på flera ställen än i konditoriet. Mars-Maj Arbeta aktivt för att få intresse för verksamheten och ständigt hitta sätt att öka omsättningen. Augusti Oktober Vi kommer att satsa på att ha olika typer av temaveckor där man ska kunna finna inspiration till att själv baka och att December Vi satsar på en stor reklamkampanj inför Jul med olika nya smaker och produkter i sortimentet. Arbetsschema Öppettider Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Pontus Patrik Maria Jeanette

15 Bilagor Marknadsstudie Frågor 1. Har du någon gång testat surdegsbröd? 2. Skulle du vilja ha möjligheten att kunna köpa surdegsbröd i Kiruna? 3. Vad skulle du vara villig att betala för ett surdegsbröd? 4. Tycker du att det finns tillräckligt med konditorier i Kiruna? 5. Skulle du besöka ett nytt konditori om det öppnades i Kiruna? Svarsalternativ 1 Många gånger Några gånger Aldrig Vet inte Fråga 1 29 % 45 % 21 % 5 % Svarsalternativ 2 Absolut Kanske Nej Vet inte Fråga 2 68 % 26 % 3 % 3 % Svarsalternativ kr kr kr Ingenting Fråga 3 37 % 50 % 10 % 3 % Svarsalternativ 4 För få Lagom För många Vet inte Fråga 4 32 % 47 % 5 % 16 % Svarsalternativ 5 Absolut Kanske Nej Vet inte Fråga 5 47 % 37 % 8 % 8 %

16 Finansieringsplan Inköp och investeringar Inkl. Moms Exkl. Moms Köksutrustning Kaffemaskin Bakmaskin Ugn Vitvaror Degrullare Köksmaterial Inredning Ljus Lampor Dynor Kuddar Bord Stolar Bänkar Skåp Hyllsystem Övrigt Förvaringsdisk Övrigt Kontorsmaterial Kassa Porslin Bestick Summa: Exkl.moms Inkl.moms Moms 25 %

17 Balansräkning Bread and Breakfast Tillgångar Materiella anläggningstillgångar Maskiner o inventarier Omsättningstillgångar Råvaror och Varulager Kassa och Bank Momsfodran Summa Tillgångar Eget Kapital Bundet eget kapital Aktiekapital Fritt eget kapital Överkursfond Årets resultat Skulder Långfristiga skulder Skuld till kreditinstitut Summa E:A Kapital o Skulder

18 Resultaträkning Bread and Breakfast Resultaträkning Nettoomsättning Förändring av lager Rörelsekostnader Råvaror Personalkostnader Avskrivningar Övriga Kostnader Hyra Bokföring/Revisor Transport Försäkring Övrigt Marknadsföring Summa Kostnader Rörelseresultat Resultat från finansiella poster Räntekostnader Resultat efter finansiella poster Skatt 0 Årets Resultat

19

Fråga 5.. poäng (3p) Fråga 4.. poäng (6p)

Fråga 5.. poäng (3p) Fråga 4.. poäng (6p) Industriell ekonomi Provmoment: Salstentamen, 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 160531 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel: Räknedosa Totalt antal poäng på tentamen: 20p För att få respektive betyg

Läs mer

Delårsrapport H1-2015. SWEMET AB E-post info@swemet.se Telefon +46 13 10 05 80 Fax +46 13 10 05 80 Org. number 556675-2142 www.swemet.

Delårsrapport H1-2015. SWEMET AB E-post info@swemet.se Telefon +46 13 10 05 80 Fax +46 13 10 05 80 Org. number 556675-2142 www.swemet. Delårsrapport H1-2015 SWEMET AB E-post info@swemet.se Telefon +46 13 10 05 80 Fax +46 13 10 05 80 Org. number 556675-2142 SWEMET H1 2015 FÖRSTA HALVÅRET 2015 Intäkterna uppgick till 6,3 MSEK (6,1) Resultatet

Läs mer

Fråga 6.. poäng (5p) Fråga 5.. poäng (2p) Fråga 3.. poäng (4p)

Fråga 6.. poäng (5p) Fråga 5.. poäng (2p) Fråga 3.. poäng (4p) Industriell ekonomi Provmoment: Salstentamen, 7,5 högskolepoäng Namn: Tentamensdatum: 150603 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel: Räknedosa Totalt antal poäng på tentamen: 20p För att få respektive betyg krävs:

Läs mer

Nails - Affärsidé. Kundgrupp: Vi fokuserar mest på ungdomar eftersom de är mer intresserade av något nytt och varierande.

Nails - Affärsidé. Kundgrupp: Vi fokuserar mest på ungdomar eftersom de är mer intresserade av något nytt och varierande. Nails - Affärsidé Affärsidé Ge färg och glans till dina naglar! Vi erbjuder en mängd trendiga nyanser som skapar en skönhetskänsla. Vi säljer ett stort utbud av märket Catrine Arley med ett rimligt pris

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Företagets uppföljning- nyckeltal. Daniel Nordström

Företagets uppföljning- nyckeltal. Daniel Nordström Företagets uppföljning- nyckeltal Daniel Nordström Presentationens innehåll Begrepp Nyckeltal Tolka nyckeltalen Företagets lönsamhet Finansiell balans Kapacitetsutnyttjande Analys av nyckeltal Länkar Begrepp

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Landsbygdsfiber Skövde AB Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning. för. Fjällbete i Åredalens ek förening 769608-9874

Årsredovisning. för. Fjällbete i Åredalens ek förening 769608-9874 1(7) Årsredovisning för Fjällbete i Åredalens ek förening 76968-9874 Styrelsen får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 212-1-1-212-12-31. Innehållsförteckning Sida

Läs mer

KVARTALSRAPPORT (Q1) JAN-MARS 2015. XAVITECH AB (publ) (ORG. NR. 556675-2837)

KVARTALSRAPPORT (Q1) JAN-MARS 2015. XAVITECH AB (publ) (ORG. NR. 556675-2837) KVARTALSRAPPORT (Q1) JAN-MARS 2015 XAVITECH AB (publ) (ORG. NR. 556675-2837) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning av kvartalet VD har ordet Resultaträkning Balansräkning Kassaflödesanalys SAMMANFATTNING

Läs mer

Sämre försäljning på grund av förseningar i projekt

Sämre försäljning på grund av förseningar i projekt Hexatronic Scandinavia AB (publ) Bokslutskommunike 1 september 2009 till 31 augusti 2010 Sämre försäljning på grund av förseningar i projekt På grund av flera förseningar i projekt har försäljningen minskat

Läs mer

Entreprenörskap- och affärsutveckling. 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: TPA012 Tentamen ges för: TPU13

Entreprenörskap- och affärsutveckling. 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: TPA012 Tentamen ges för: TPU13 Entreprenörskap- och affärsutveckling Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: TPA012 Tentamen ges för: TPU13 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Namn (KOD): (Ifylles av student) Tentamensdatum: 150324

Läs mer

15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Entreprenörskap- och affärsutveckling. Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13

15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Entreprenörskap- och affärsutveckling. Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13 Entreprenörskap- och affärsutveckling Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU13 15 hp (varav skriftlig tentamen 5 hp) Namn: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 160415 Tid:

Läs mer

Delårsrapport för perioden 1 januari 30 juni 2005 för Genesis-IT AB (publ)

Delårsrapport för perioden 1 januari 30 juni 2005 för Genesis-IT AB (publ) Delårsrapport för perioden 1 januari 30 juni 2005 för Genesis-IT AB (publ) Periodens resultat förbättrades med 0,2 MSEK. Periodens resultat före skatt uppgick till 0,8 MSEK ( 0,6 MSEK ). Väsentliga händelser

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Grythyttan Whisky AB (publ) Org.nr. 556727-3684 Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehåll

Läs mer

Delårsrapport för Xavitech AB (publ)

Delårsrapport för Xavitech AB (publ) T.+46(0) 611 55 61 00 F.+46(0) 611 78 25 10 E.info@xavitech.com W.xavitech.com Delårsrapport för Xavitech AB (publ) Januari juni Omsättningen minskade med 51 % till 2 156 tkr (4 409 tkr) Orderingången

Läs mer

Uppsala Destilleri AB

Uppsala Destilleri AB Årsredovisning för 556989-9791 Räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor. Om inget annat anges, redovisas alla belopp i hela kronor. Förvaltningsberättelse Verksamheten

Läs mer

Årsredovisning för Testbolaget AB

Årsredovisning för Testbolaget AB Årsredovisning för avseende perioden 2016-01-01-2016-12-31 Fastställelseintyg Undertecknad representant för () intygar dels att denna kopia av årsredovisningen stämmer överens med originalet, dels att

Läs mer

Omsättningen uppgick till 62,3 MSEK (59,0) för kvartalet och 234,0 MSEK (167,0) för rapportperioden.

Omsättningen uppgick till 62,3 MSEK (59,0) för kvartalet och 234,0 MSEK (167,0) för rapportperioden. Delårsrapport januari - september 2008 Omsättningen uppgick till 62,3 MSEK (59,0) för kvartalet och 234,0 MSEK (167,0) för rapportperioden. Rörelseresultatet uppgick till 0,9 MSEK (1,8) för kvartalet och

Läs mer

Delårsrapport för Xavitech AB (publ)

Delårsrapport för Xavitech AB (publ) T.+46(0) 611 55 61 00 F.+46(0) 611 78 25 10 E.info@xavitech.com W.xavitech.com Delårsrapport för Xavitech AB (publ) Januari mars Omsättningen minskade med 43 % till 1 190 tkr (2 093 tkr) Orderingången

Läs mer

Delårsrapport för Xavitech AB (publ)

Delårsrapport för Xavitech AB (publ) T.+46(0) 611 55 61 00 F.+46(0) 611 78 25 10 E.info@xavitech.com W.xavitech.com Delårsrapport för Xavitech AB (publ) Januari juni Nettoomsättningen ökade med 261 % till 4 409 tkr (1 223 tkr) Försäljningen

Läs mer

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 Sida 1 av 9 DELÅRSRAPPORT För perioden 26-9-1 27-2-28 Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 KONCERNEN Verksamheten Koncernen består av moderbolaget Eolus Vind AB (publ) och de helägda dotterbolagen Kattegatt

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Swemet AB (publ) 556675-2142 SWEMET 2017 JULI-DECEMBER 2017 Intäkterna uppgick till 7,2 MSEK (6,5) Resultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 1,1 MSEK (-0 3) Resultatet

Läs mer

LE3 REDOVISNING & BOKFÖRING

LE3 REDOVISNING & BOKFÖRING LE3 REDOVISNING & BOKFÖRING FÖRE UPPGIFTER... 2 3.1 KOKOKADAI... 2 3.2 BONGO... 2 3.3 KONTERA... 2 UNDER UPPGIFTER... 3 3.4 SPANNARPS ALUMINIUM... 3 3.5 GIOVANNI SVENSSON... 3 3.6 ISGÄRDE... 3 3.7 SMYCKESKRINET...

Läs mer

Uppgift 2 (2 p) Budgetar kan användas som ekonomiska styrmedel. Ange på vilka sätt man kan styra verksamheten med hjälp av budgetering.

Uppgift 2 (2 p) Budgetar kan användas som ekonomiska styrmedel. Ange på vilka sätt man kan styra verksamheten med hjälp av budgetering. Bo Ekdahl Prov Företagsekonomi B Hörby Lärcenter Planering och budgetering Budgetuppföljning och analys Namn: Uppgift 1 (3 p) I boken skrivs det att planering bör göras med flera olika tidshorisonter.

Läs mer

Delårsrapport 556713-1056 2010-01-01-2010-09-30

Delårsrapport 556713-1056 2010-01-01-2010-09-30 Delårsrapport 556713-1056 2010-01-01-2010-09-30 Innehållsförteckning: Sida VD har ordet 1 Förvaltningsberättelse 2 Händelser efter rapportperioden 2 Kommande finansiella rapporter 2 Principer för delårsrapportens

Läs mer

Årsredovisning. Röda Korset Storsjökretsen 893203-4880

Årsredovisning. Röda Korset Storsjökretsen 893203-4880 1(8) Årsredovisning Röda Korset Storsjökretsen Styrelsen för Röda Korset Storsjökretsen får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2014-01-01 -. Om inte annat särskilt

Läs mer

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a.

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. Årsredovisning för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. 769000-0356 Räkenskapsåret 2015 1 (7) Styrelsen för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a., med säte i Lidköping, får härmed avge årsredovisning

Läs mer

Nettoomsättningen uppgick till (54 165) kkr motsvarande en tillväxt om 19,2 %.

Nettoomsättningen uppgick till (54 165) kkr motsvarande en tillväxt om 19,2 %. Kvartalsrapport Januari - mars 2019 Period 1 januari 31 mars 2019 Nettoomsättningen uppgick till 64 558 (54 165) kkr motsvarande en tillväxt om 19,2 %. Rörelseresultatet uppgick till 2 520 (3 217) kkr.

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (6) Tillämpningsuppgift 1 Ht 2013 Mikrolux AB Företaget Mikrolux AB tillverkar mikrovågsugnar för enskilt bruk, dvs. mot konsumentmarknaden. Ugnarna är av ett exklusivt snitt och tillverkas

Läs mer

Resultaträkning

Resultaträkning Resultaträkning 1999-07-01-1999-12-31 1998-07-01-1999-06-30 Kkr 6 månader 12 månader* Rörelsens intäkter m m Visa rad Visa rad Nettoomsättning 9 837 8 289 Aktiverat arbete för egen räkning 0 1 215 Summa

Läs mer

KRONHOLMEN GOLF AB. Org.nr ÅRSREDOVISNING 2015

KRONHOLMEN GOLF AB. Org.nr ÅRSREDOVISNING 2015 ÅRSREDOVISNING 2015 Styrelsen och verkställande direktören för Kronholmen Golf AB får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01 -- 2015-12-31. Årsredovisningen omfattar 2 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 1(11) Skellefteå Golf AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6

Läs mer

Brandworld Sverige AB (publ) Delårsrapport, juli sept 2011

Brandworld Sverige AB (publ) Delårsrapport, juli sept 2011 Brandworld Sverige AB (publ) Delårsrapport, juli sept 2011 Öppning av BrandWorld i Halmstad och Löddeköpinge Nettoomsättningen minskade med 13,5 %, 30.405 TSEK (35.140 TSEK) Resultat per aktie uppgick

Läs mer

IDL Biotech AB (publ), Delårsrapport kvartal

IDL Biotech AB (publ), Delårsrapport kvartal 1 2 3 4 5 6 7 Januari - September Kvartal 3 Koncernen 2018-01-01 2017-01-01 2018-07-01 2017-07-01 (kronor) 2018-09-30 2017-09-30 2018-09-30 2017-09-30 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 19 400 089 25 011

Läs mer

Reflektioner från föregående vecka

Reflektioner från föregående vecka Reflektioner från föregående vecka Investeringsbedömning (forts) Resultat- och balansräkning Finansieringsanalys av ett bostadsköp Jämförelse mellan bostadsrätt och villa Boendekostnadskalkyl Hur ska köpet

Läs mer

Nettoomsättningen uppgick till (91 192) kkr motsvarande en tillväxt om 11,4 %.

Nettoomsättningen uppgick till (91 192) kkr motsvarande en tillväxt om 11,4 %. Halvårsrapport Januari - juni 2019 Period 1 april 30 juni 2019 Nettoomsättningen uppgick till 101 620 (91 192) kkr motsvarande en tillväxt om 11,4 %. Rörelseresultatet uppgick till 10 774 (12 047) kkr.

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 1(11) Skellefteå Golf AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - tilläggsupplysningar

Läs mer

r V Resultaträkning 4(13) Maritech - Marine Technologies Trading AB Årsredovisning för

r V Resultaträkning 4(13) Maritech - Marine Technologies Trading AB Årsredovisning för Årsredovisning för 2012-05-01-2012-12-31 4(13) Resultaträkning Not 2012-05-01-2012-12-31 2011-05-01-2012-04-30 Rörelsens intäkter m m Nettoomsättning Övriga rörelseintäkter 7 155 333 48 000 12 579 803

Läs mer

experter inom Vi är fysisk och finansiell handel, portföljförvaltning, marknad och analys som hjälper dig att ligga steget före.

experter inom Vi är fysisk och finansiell handel, portföljförvaltning, marknad och analys som hjälper dig att ligga steget före. Vi är experter inom fysisk och finansiell handel, portföljförvaltning, marknad och analys som hjälper dig att ligga steget före. 2014 BOKSLUTSKOMMUNIKÉ Bokslutskommuniké 2014 Modity Energy Trading AB VD

Läs mer

Halvårsrapport IQS Energi Komfort AB (publ)

Halvårsrapport IQS Energi Komfort AB (publ) Halvårsrapport 2016 IQS Energi Komfort AB (publ) 1 Innehållsförteckning 1 IQS Energi Komfort AB (publ)... 3 2 VD-kommentar... 3 3 Verksamheten i korthet... 3 4 Finansiell information i sammandrag... 4

Läs mer

Gotland Whisky AB publ

Gotland Whisky AB publ å r s r e d o v i s n i n g publ org.nr 556664-7276 r ä k e n s k a p s å r e t 2004-09-01-2005-12-31 Styrelsen och verkställande direktören för Gotland Whisky får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Delårsrapport för Xavitech AB (publ)

Delårsrapport för Xavitech AB (publ) T.+46(0) 611 55 61 00 F.+46(0) 611 78 25 10 E.info@xavitech.com W.xavitech.com Delårsrapport för Xavitech AB (publ) Januari september Erhöll patent för pumpteknologin i USA Första leveransen av den stora

Läs mer

Kvartalsrapport

Kvartalsrapport Kvartalsrapport 1 2009 RESULTATRÄKNING Koncernen Belopp i Tkr 0901-0903 0801-0803 1 000 Hyresintäkter 48 150 47 588 Fastighetskostnader -25 994-24 308 Driftresultat 22 155 23 280 Avskrivning byggnad 9-3

Läs mer

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Rörelsemarginal, % 13,4 12,4 11,1 neg Resultat efter finansiella

Läs mer

Enjoy Group AB (publ): Kvartalsrapport 1, 2012

Enjoy Group AB (publ): Kvartalsrapport 1, 2012 Enjoy Group AB (publ): Kvartalsrapport 1, 2012 Omsättningen i Enjoy Group AB (publ) 55 66 53-2924 kvartal 1, 2012 landade på 8 808 000 SEK vilket är lägre än förväntat, men berodde till största del på

Läs mer

TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp

TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp Datum: Tisdag 20 december 2016 Tid: 14.00 17.00 Lärare: Charlotte Hemmingsson Tentamen omfattar totalt 50 poäng. För G krävs 30 poäng. För VG

Läs mer

Reflektioner från föregående vecka

Reflektioner från föregående vecka Reflektioner från föregående vecka Finansieringsanalys Räkenskapsanalys Strategisk planering och Ekonomistyrning Samband strategisk planering och ekonomistyrning Strategisk planering Budgetering Budgetuppföljning

Läs mer

Sida 1 av 9. Vindico Security AB (publ) DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN Rapportperioden

Sida 1 av 9. Vindico Security AB (publ) DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN Rapportperioden Sida 1 av 9 Vindico Security AB (publ) DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2009-01-01 2009-03-31 Rapportperioden 2009-01-01 2009-03-31 Koncernens nettoomsättning i första kvartalet uppgick till 819 (1 068) tkr.

Läs mer

Uppgifter föreläsning

Uppgifter föreläsning Linköpings universitet 2015-01-16 IEI - Företagsekonomi Gunnar Eriksson / Peter Johansson Externredovisning B 723G36 vt 2015 Föreläsningsuppgifter för vecka 1 IAS (Föreställningsramen), pkt 1-101 ABL (Aktiebolagslagen),

Läs mer

Rullande tolv månader.

Rullande tolv månader. Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 2016 Kv 2 Kv 2 Jan-Juni Jan-Juni Helår Omsättning, Mkr 66,6 59,6 153,2 140,9 283,9 Rörelseresultat, Mkr 4,9 2,9 17,7 14,0-30,9 Rörelsemarginal, % 7,4 4,8 11,5 9,9

Läs mer

Ekonomisk Översikt i kkr 2009 2008 2007 2006. Nettoomsättning 0 58 0 84 443. Årets resultat 472-16 471-9 104-37 386

Ekonomisk Översikt i kkr 2009 2008 2007 2006. Nettoomsättning 0 58 0 84 443. Årets resultat 472-16 471-9 104-37 386 Ekonomisk Översikt i kkr 2009 2008 2007 2006 Nettoomsättning 0 58 0 84 443 Årets resultat 472-16 471-9 104-37 386 Balansomslutning 1 227 5 726 36 145 68 186 Eget kapital 1 148 675 12 995 22 029 Soliditet

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter

Läs mer

KONCERNSAMMANSTÄLLNING FÖR

KONCERNSAMMANSTÄLLNING FÖR 1(8) KONCERNSAMMANSTÄLLNING FÖR 2015-09-01 -- 2016-08-31 Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning - koncernen 4 Balansräkning - koncernen 5 Kassaflödesanalys - koncernen 7 Tilläggsupplysningar och noter

Läs mer

Cefour Wine & Beverage Partihandel AB (publ) Kvartalsrapport januari mars 2012

Cefour Wine & Beverage Partihandel AB (publ) Kvartalsrapport januari mars 2012 Cefour Wine & Beverage Partihandel AB (publ) Kvartalsrapport januari mars 2012 Resultatet för kvartalet i korthet Nettoomsättningen uppgick till 1 478 KSEK (224 KSEK) Resultatet uppgick till - 2 606 KSEK

Läs mer

Älvsborgsvind AB(publ)

Älvsborgsvind AB(publ) 1(7) Delårsrapport för Älvsborgsvind AB(publ) perioden 2018-01-01-2018-06-30 Älvsborgsvind AB (publ) 2(7) Delårsrapport jan jun 2018 för Älvsborgsvind AB(publ) Styrelsen och verkställande direktören för

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 2006 -BILAGA- Org nr 556376-6814. Innehållsförteckning

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 2006 -BILAGA- Org nr 556376-6814. Innehållsförteckning BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 2006 -BILAGA- Org nr 556376-6814 Innehållsförteckning Sida RESULTATRÄKNING 2 BALANSRÄKNING 3 BALANSRÄKNING 4 KASSAFLÖDESANALYS 5 NYCKELTAL OCH EGET KAPITAL 6 BYTE

Läs mer

Eolus Vind AB (publ)

Eolus Vind AB (publ) Sida 1 av 5 DELÅRSRAPPORT För perioden 2005-09-01 2006-02-28 Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 KONCERNEN Verksamheten Koncernen består av moderbolaget Eolus Vind AB (publ) och de helägda dotterbolagen Kattegatt

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Effnet AB

ÅRSREDOVISNING. Effnet AB ÅRSREDOVISNING 2010 för Effnet AB Årsredovisning omfattar: Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Tilläggsupplysningar 5 Effnet AB Årsredovisning 2010 Sida 2 / 7 Styrelsen och

Läs mer

Företagsbeskrivning. Einar Nilssons Järnhandel AB

Företagsbeskrivning. Einar Nilssons Järnhandel AB Företagsbeskrivning Einar Nilssons Järnhandel AB 1 Inledande information Företagsbeskrivning Syftet med denna företagsbeskrivning är att ge en översiktlig information angående verksamheten och att intressenter

Läs mer

Eskilstuna Ölkultur AB

Eskilstuna Ölkultur AB 1(11) Eskilstuna Ölkultur AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2016 Styrelsen och verkställande direktören avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett.

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Bestäm hur den ska se ut i fysisk form I ena hörnet ska vi placera en knapp som håller ihop själva affärsplanen. Nere i ett

Läs mer

BroGripen AB Kvartalsrapport

BroGripen AB Kvartalsrapport BroGripen AB Kvartalsrapport 1 2012 RESULTATRÄKNING Koncernen Belopp i Tkr 1201-1203 1101-1103 1 000 Nettoomsättning 49 049 43 935 Driftskostnader -27 079-23 899 Driftresultat 21 969 20 035 Avskrivning

Läs mer

Förvaltningsberättelse 2015

Förvaltningsberättelse 2015 Förvaltningsberättelse 2015 Fairtrade Sverige AB Information om verksamheten Fairtrade Sverige AB [nedan bolaget] bedriver verksamhet inom området kommersialisering av varumärkena Fairtrade och Rättvisemärkt,

Läs mer

Delårsrapport för Xavitech AB (publ)

Delårsrapport för Xavitech AB (publ) T.+46(0) 611 55 61 00 F.+46(0) 611 78 25 10 E.info@xavitech.com W.xavitech.com Delårsrapport för Xavitech AB (publ) Januari september Nettoomsättningen ökade med 147 % till 5 196 tkr (2 105 tkr) Försäljningen

Läs mer

Delårsrapport H SWEMET AB. Epost Telefon ORG NUMMER

Delårsrapport H SWEMET AB. Epost Telefon ORG NUMMER Delårsrapport H1 2016 SWEMET AB ORG NUMMER Epost info@swemet.se Telefon 013-100580 Halvårsrapport januari - juni 2016 1 januari- 30 juni 2016 Nettoomsättningen minskade till 4865 (5967) TSEK Rörelseresultatet

Läs mer

DELÅRSRAPPORT CloudRepublic AB (publ) Januari - Mars Sammanfattning för första kvartalet 2017 (jämfört med samma period föregående år)

DELÅRSRAPPORT CloudRepublic AB (publ) Januari - Mars Sammanfattning för första kvartalet 2017 (jämfört med samma period föregående år) DELÅRSRAPPORT Januari - Mars 2017 Sammanfattning för första kvartalet 2017 (jämfört med samma period föregående år) -- Nettoomsättningen för första kvartalet uppgår till 747 TSEK, vilket är en ökning med

Läs mer

För perioden: januari - september 2011

För perioden: januari - september 2011 För perioden: januari - september 2011 Affärsidé Bolagets nya inriktning skall vara att investera i och utveckla företag i syfte att skapa värdetillväxt för bolagets aktieägare samt tillhandahålla administrativa

Läs mer

Genline AB - året som gått

Genline AB - året som gått PRESSMEDDELANDE 2007-02-28 Genline AB Rökerigatan 5 121 62 Johanneshov Phone +46 8 600 33 10 Fax +46 8 600 33 20 E-mail info@genline.se www.genline.se Bokslutskommuniké från Genline AB (publ.) för 2006

Läs mer

Gagnef Golf AB. Årsredovisning för Räkenskapsåret Fastställelseintyg. Innehållsförteckning:

Gagnef Golf AB. Årsredovisning för Räkenskapsåret Fastställelseintyg. Innehållsförteckning: Årsredovisning för Gagnef Golf AB Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. för. SingöAffären AB (publ.) Org.nr

ÅRSREDOVISNING. för. SingöAffären AB (publ.) Org.nr ÅRSREDOVISNING för (publ.) Org.nr Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för för perioden 1 maj 2012-30 april 2013. 1 av 10 Styrelsen och verkställande direktören för

Läs mer

Rullande tolv månader.

Rullande tolv månader. Koncernens nyckeltal 2017 2016 2016 Kv 1 Kv 1 Helår Omsättning, Mkr 86,6 81,4 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,7 11,1-30,9 Rörelsemarginal, % 14,7 13,7 neg Resultat efter finansiella poster, Mkr 12,2 10,9-31,8

Läs mer

Sammanfattning av delårsrapport för januari-september

Sammanfattning av delårsrapport för januari-september Catering Please i Skandinavien AB (publ) 556552-3221 Delårsrapport för perioden 1 januari-30 september 2007 Sammanfattning av delårsrapport för januari-september Period januari - september 1 jan - 30 september

Läs mer

Delårsrapport januari juni 2011 för Zinzino Group (publ.)

Delårsrapport januari juni 2011 för Zinzino Group (publ.) Delårsrapport januari juni 2011 för Zinzino Group (publ.) Organisations nr. 556718-1045 Zinzino AB (publ.) är ett av de ledande direktförsäljningsbolagen, representerat i Sverige, Norge, Danmark, Finland,

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter

Läs mer

Bokslutsrapport för Biosurface Pharma AB (publ) 2001

Bokslutsrapport för Biosurface Pharma AB (publ) 2001 Bokslutsrapport för Biosurface Pharma AB (publ) 2001 Första delen av de studier som begärts av Läkemedelsverket har avslutats. Ansökan om godkännande för försäljning av Salinum i Europa har godkänts av

Läs mer

Fråga 6.. poäng (4p) Fråga 3.. poäng (3p) Fråga 5.. poäng (2p)

Fråga 6.. poäng (4p) Fråga 3.. poäng (3p) Fråga 5.. poäng (2p) Ekonomistyrning 1 Provmoment: Salstentamen, 7,5 högskolepoäng Kod: Tentamensdatum: 161102 Tid: 9.00-12.00 Hjälpmedel: Räknedosa Totalt antal poäng på tentamen: 20 p För att få respektive betyg krävs: G=

Läs mer

Årsredovisning. Nyedal Konsult AB

Årsredovisning. Nyedal Konsult AB Årsredovisning för 556251-3985 Räkenskapsåret 2018 1 (6) Styrelsen och verkställande direktören för avger följande årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor,

Läs mer

Bokslutskommuniké för Comfort Window System AB

Bokslutskommuniké för Comfort Window System AB Bokslutskommuniké för Comfort Window System AB CWS Comfort Window System AB Bokslutskommuniké för verksamhetsåret 2009-09-01 till 2010-08-31 Verksamhetsåret i sammandrag, (föregående år) : 4:e kvartalets

Läs mer

Delårsrapport för. Älvsborgsvind AB(publ) Perioden

Delårsrapport för. Älvsborgsvind AB(publ) Perioden 1(6) Delårsrapport för Älvsborgsvind AB(publ) Perioden 2016-01-01-2016-06-30 2(6) Delårsrapport jan jun 2016 för Älvsborgsvind AB(publ) Styrelsen och verkställande direktören för Älvsborgsvind AB(Publ)

Läs mer

Computer Innovation i Växjö AB (publ)

Computer Innovation i Växjö AB (publ) Delårsrapport Januari - Juni 2017 Computer Innovation i Växjö AB (publ) För perioden 2017-01-01 2017-06-30 Computer Innovation i Växjö AB (publ) www.compinn.se 556245-1269 Januari - Juni 2017 භE ĞƩ ŽŽŵƐćƩ

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret

Årsredovisning för räkenskapsåret 1(8) Kronhaga Strand EK Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2015-05-01-2016-04-30 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

BroGripen AB Kvartalsrapport

BroGripen AB Kvartalsrapport BroGripen AB Kvartalsrapport 1 2016 RESULTATRÄKNING Koncernen Belopp i Tkr 1601-1603 1501-1503 1 000 Nettoomsättning 67 840 73 404 Driftskostnader -41 469-37 554 Driftresultat 26 371 35 850 Avskrivning

Läs mer

Delårsrapport 14 juni 30 september 2005. 1 (8) Roxi Stenhus Gruppen AB (publ) Organisationsnr: 556681-9149. Omsättning: Tkr 6 245

Delårsrapport 14 juni 30 september 2005. 1 (8) Roxi Stenhus Gruppen AB (publ) Organisationsnr: 556681-9149. Omsättning: Tkr 6 245 1 (8) Roxi Stenhus Gruppen AB (publ) Organisationsnr: 556681-9149 Tommarpsvägen 116 231 66 Trelleborg Tel: 0410-471 50 Fax: 0410-174 40 E-mail: Hemsida: roxi@roxistenhus.se www.roxistenhusgruppen.se Delårsrapport

Läs mer

Halvårsrapport. 6 månader i korthet avseende Garpcokoncernen

Halvårsrapport. 6 månader i korthet avseende Garpcokoncernen Halvårsrapport 2009 01 01 2009 06 30 6 månader i korthet avseende Garpcokoncernen Den totala omsättningen minskade med 11 % i förhållande till motsvarande period föregående år och uppgick till 74 986 tkr

Läs mer

Prebona AB (publ) Delårsrapport Q Prebona AB (publ) Rapportperiod 1 juli 30 september 2016

Prebona AB (publ) Delårsrapport Q Prebona AB (publ) Rapportperiod 1 juli 30 september 2016 Delårsrapport Q3 2016 Prebona AB (publ) Rapportperiod 1 juli 30 september 2016 Rörelsens nettointäkter uppgick till 55 332 (30 422) SEK Resultat efter finansiella poster uppgick till -1 143 406 (- 388

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 1(12) Bostadsrättsföreningen Örjansgården Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning

Läs mer

Delårsrapport kvartal

Delårsrapport kvartal Delårsrapport kvartal 1 2009 Första kvartalet 2009 1) Nettoomsättningen uppgick till 6,6 (26,2) MSEK Rörelseresultatet uppgick till -2,2 (-3,3) MSEK Resultatet efter skatt blev -2,4 (-4,2) MSEK Resultatet

Läs mer

Ekonomiska grundbegrepp

Ekonomiska grundbegrepp Nedan skall vi gå igenom olika ekonomiska grundbegrepp som kommer att vara aktuella i samband med resursplanering och budgetering. Dessa grundbegrepp är viktiga att skilja på för att du ska kunna sammanställa

Läs mer

Rullande tolv månader.

Rullande tolv månader. Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 2016 Kv 3 Kv 3 Jan-Sep Jan-Sep Helår Omsättning, Mkr 68,8 56,2 222,0 197,1 283,9 Rörelseresultat, Mkr 5,0-55,6 22,6-41,6-30,9 Rörelsemarginal, % 7,2 neg 10,2 neg

Läs mer

Klockarbäcken Property Investment AB (publ) Halvårsrapport

Klockarbäcken Property Investment AB (publ) Halvårsrapport Klockarbäcken Property Investment AB (publ) Halvårsrapport 2018-06-30 REDOGÖRELSE FÖR PERIODEN 1 JANUARI - 30 JUNI 2018 Hyresintäkterna uppgick till 10 475 759 kr (10 306 121) Driftsöverskottet uppgick

Läs mer

BroGripen AB Kvartalsrapport

BroGripen AB Kvartalsrapport BroGripen AB Kvartalsrapport 3 2014 RESULTATRÄKNING Koncernen Belopp i Tkr 1401-1409 1301-1309 1 000 Nettoomsättning 194 983 164 850 Driftskostnader -87 048-80 820 Driftresultat 107 935 84 030 Avskrivning

Läs mer

Ekonomisk Översikt i kkr 2008 2007 2006 2005. Nettoomsättning 58 0 84 443 126 924. Årets resultat -16 471-9 104-37 386-17 546

Ekonomisk Översikt i kkr 2008 2007 2006 2005. Nettoomsättning 58 0 84 443 126 924. Årets resultat -16 471-9 104-37 386-17 546 Ekonomisk Översikt i kkr 2008 2007 2006 2005 Nettoomsättning 58 0 84 443 126 924 Årets resultat -16 471-9 104-37 386-17 546 Balansomslutning 5 726 36 145 68 186 90 673 Eget kapital 675 12 995 22 029 35

Läs mer

Entreprenörskap- och affärsutveckling. 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU16

Entreprenörskap- och affärsutveckling. 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU16 Entreprenörskap- och affärsutveckling Provmoment: Skriftlig Tentamen Ladokkod: 51EA01 Tentamen ges för: TPU16 15 hp (varav skriftlig tentamen 6 hp) Namn: (Ifylles av student) Tentamensdatum:180320 Tid:

Läs mer

För perioden till Rentunder Holding AB

För perioden till Rentunder Holding AB För perioden 2018-01-01 till 2018-12-31 Rentunder Holding AB 556883-7206 Bokslutskommuniké för verksamhetsåret 2018 Bolagets omsättning var 3,3 mkr och resultatet var -5,8 mkr. Omsättning per aktie var

Läs mer

Årsredovisning. Västra Kållandsö VA ekonomisk förening

Årsredovisning. Västra Kållandsö VA ekonomisk förening Årsredovisning för Västra Kållandsö VA ekonomisk förening 769622-6120 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för Västra Kållandsö VA ekonomisk förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013.

Läs mer

Kvartalsrapport avseende COT-koncernen för perioden

Kvartalsrapport avseende COT-koncernen för perioden Kvartalsrapport avseende COT-koncernen för perioden 2014-07-01 2014-09-30. Rörelseintäkterna för perioden uppgick till 0 tkr (108 tkr). Resultatet för perioden uppgick till -1.242 tkr (- 1.329 tkr) Resultat

Läs mer

Återigen tillväxt och lönsamhet. Orderstocken rekordhög.

Återigen tillväxt och lönsamhet. Orderstocken rekordhög. Hexatronic Scandinavia AB (publ) Kvartalsrapport 1 för perioden 1 september 2010 till 30 november 2010 Återigen tillväxt och lönsamhet. Orderstocken rekordhög. Försäljningsansträngningar inom båda bolagets

Läs mer

FINEPART SWEDEN AB (PUBL)

FINEPART SWEDEN AB (PUBL) FINEPART SWEDEN AB (PUBL) 556883-1063 DELÅRSRAPPORT 1 DEN 31 MAJ 2017 JANUARI MARS 2017, KVARTAL 1 Rörelsens intäkter uppgick till 885 tkr(218). Rörelsens kostnader uppgick till -2466 tkr(-1424). Rörelseresultatet

Läs mer

Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp. Datum: Skrivtid: 3 timmar

Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp. Datum: Skrivtid: 3 timmar MITTUNIVERSITETET Institutionen för samhällsvetenskap Företagsekonomiska ämnesenheten i Sundsvall Carl-Michael Unger Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp Datum: 2011-05-06

Läs mer

3 kv kv 16 9M 2018

3 kv kv 16 9M 2018 Delårsrapport kvartal 3 20 Stabil tillväxt Tredje kvartalet i sammandrag - Rörelsens intäkter ökade med 20 procent till 27 330 KSEK (22 724) - Bruttomarginalen stärktes till 40 procent (38) - Rörelseresultatet

Läs mer