Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2012"

Transkript

1 Sida 1 av 10 Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2012 Denna uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete under 2012 består av två delar; Del 1: Uppföljning av KI:s handlingsplan för miljö- och hållbar utveckling 2012 Del 2: Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsaspekter KI:s miljö- och hållbarhetsarbete under 2012 rapporteras även i vissa delar i KI:s årsredovisning för 2012.

2 Sida 2 av 10 Del 1: Uppföljning av KI:s handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2012 Karolinska Institutets handlingsplan för miljö- och hållbar utveckling 2012 innehåller de mål och åtgärder som KI:s styrelser och universitetsförvaltning planerat inom sina särskilda uppdrag inom miljö- och hållbarhetsarbetet i enlighet med dokumentet KI:sledningssystem för miljö och hållbar utveckling: Organisation och ansvar, Dnr 4624/ Kommunikation Mål: Synliggöra KI:s forsknings och utbildnings roll för en hållbar samhällsutveckling samt KI:s arbete för ett hållbart campus. Åtgärd: Utveckla en informationsstrategi/plan. Åtgärdens genomförande skjuts till 2013 och kopplas till KI:s handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Utbildning på grundnivå och avancerad nivå Aktivitetsmål: Utarbeta planer för hur respektive utbildningsprogram på grundnivå ska integrera hållbar utveckling i undervisningen samt formulera lärandemål i relevanta kurser Under året har KI:s utbildningsprogram fortsatt sitt arbete att integrera hållbar utveckling i utbildningen. Målet är att samtliga program ska ha klargjort vilka hållbarhetsfrågor som är av särskild relevans för programmen samt om det finns lärandemål som kopplar till dessa frågor. Syftet med detta är att bättre kunna kommunicera programmens hållbarhetsinnehåll till befintliga och potentiella studenter samt att vid behov formulera kompletterande kursinslag och lärandemål. Åtgärden följdes vid årets slut upp med en enkät till programdirektorer. Enkätsvaren redovisas i Del 2: Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsaspekter. KI:s hållbarhetsarbete har starka kopplingar till universitetets arbete med internationalisering, lika villkor, entreprenörskap och etik. Vid årets lärardag som genomfördes på temat hållbar utbildning diskuterade deltagarna behovet av samt möjligheter till att arbeta integrerat med dessa områden. Aktivitetsmål: Erbjuda valbar interprofessionell kurs i hållbar utveckling Den kurs i hållbar utveckling som tidigare endast givits inom det folkhälsovetenskapliga programmet erbjöds för första gången som en valbar interprofessionell kurs. Tyvärr ställdes kursen in på grund av för få sökande. Aktivitetsmål: Etablera ett studentnätverk för hållbar utveckling i KI:s utbildning I syfte att sprida engagemang bland KI:s studenter samt stimulera samarbete mellan lärosäten i Stockholmsregionen anordnades ett antal träffar för studenter med intresse för hållbarhetsfrågor under året. Träffarna resulterade i att ett nätverk för studenter i Stockholm med intresse för hållbarhetsfrågor har bildats - Stockholm Students for Sustainability. Ett första nätverksmingel hölls under hösten i Medicinska Föreningens lokaler. Ett 40-tal studenter deltog från Beckmans, KI, KTH, SU och Södertörn.

3 Sida 3 av 10 Aktivitetsmål: Medverka med inslag om lärande för hållbar utveckling under utbildningskongressen 2012 Under 2012 års utbildningskongress anordnades en workshop i hur man kan använda Adobe Connect för möten och distansutbildning via nätet. Ytterligare åtgärder: I april stod Miljödepartementet och Utrikesdepartementet som värdar för den internationella konferensen "Stockholm+40 - Partnership Forum for Sustainable Development" till minne av FN:s första globala konferens om den mänskliga miljön i Stockholm I samband med konferensen bjöd regeringen in Sveriges universitet och högskolor att arrangera lokala event för att betona utbildningens och forskningens betydelse för en hållbar utveckling. Vid KI anordnades ett antal seminarier på temat hållbar utveckling där exempel från KIs forskning, utbildning och campusarbete presenterades. Energi Mål: Minska KI:s energianvändning per kvadratmeter med 25% till 2025 (ca 2% per år i snitt) jämfört med 2010 (Nyckeltal: Årlig energianvändning i kilowattimmar, totalt, per årsarbetskraft och per kvadratmeter.) Åtgärd: Verka för energieffektivitet i nybyggnationer vid Campus Solna Karolinska Institutet planerar ett nytt forskningslaboratorium som går under arbetsnamnet Biomedicum. Byggstart beräknas kunna ske under 2013 med ett färdigställande under Målsättningen är att byggnaden ska uppfylla Miljöklassad byggnad nivå silver. Miljöklassad byggnad omfattar förutom energi även parametrar som rör kemikalier, ljudmiljö, luftkvalitet, termiskt klimat samt dagsljus. Åtgärd: Minska luftomsättningen i KM-lab Minimal energianvändning för utrustning och inredning har varit en viktig kravställningspunkt vid ombyggnad av husen W-berg och Retzius som används för verksamheter inom Komparativ medicin vid Campus Solna. Till exempel har individuellt ventilerade bursystem (så kallat IVC-system) för stallning installerats vilket minskar energiförbrukningen. Åtgärden innebär också att spridning av allergener minskar. Åtgärd: Energieffektivisera ventilerade arbetsplatser på laboratorier Inom KI finns ca 900 ventilerade arbetsplatser. Under 2012 intensifierades arbetet med att åtgärda ventilerade arbetsplatser med anmärkningar på säkerhetsfunktioner. I detta arbete ingår bland annat att återställa funktioner som automatisk luckstängning vilket minskar luftflöden och därigenom också energiförbrukningen. Nyinstallerade dragskåp förses alltid med denna funktion. (se även åtgärden ovan) Åtgärd: Införa energipunkt vid KI:s husmöten Vid de husmöten som Akademiska Hus arrangerar har en energipunkt införts. Under denna punkt redovisas och diskuteras byggnadens energiförbrukning samt vidtagna och planerade energiåtgärder samt hyresgästernas möjligheter att minska sin energianvändning.

4 Sida 4 av 10 Tjänsteresor Aktivitetsmål: Genomföra en informationskampanj kring KI:s möjligheter till digitala/resefria möten Kampanjen genomfördes i form av ett antal demonstrationstillfällen i syfte att visa hur man använder Adobe Pro Connect (ett verktyg för att genomföra möten via den egna datorn) samt den videokonferensutrustning som finns i KI:s lärosalar. Demonstrationstillfällena skedde under januari 2013 och besöktes av ungefär 50 personer (Adobe Pro Connect) respektive av 20 personer (videokonferensutrustning i KI:s lärosalar).

5 Sida 5 av 10 Upphandling och inköp Mål: Effektiv och kvalitetssäkrad inköpsprocess Aktivitetsmål: Implementering av KI:s elektroniska inköpssystem Under året har arbete pågått med att ta fram en kravspecifikation för upphandling av ett elektroniskt inköpssystem. Systemet kommer att göra det möjligt att följa upp att inköps görs i enlighet med KI:s handledning för upphandling och inköp. Laboratoriesäkerhet Aktivitetsmål: Arrangera utbildningar i riskbedömningar vid laborativ verksamhet Riskbedömningarna syftar till att säkerställa att miljö- och hälsofarliga ämnen hanteras på ett säkert och ansvarsfullt sätt års interna miljörevision påvisade att riskbedömningar som rör arbete på labb måste ske i större utsträckning än vad som görs idag. För att komma till rätta med denna brist genomförde KI:s miljöenhet under 2012 ett antal utbildnings- och informationsinsatser. tillsatte också en ny tjänst som kemikaliehandläggare för att stödja KI:s institutioner i detta arbete. Avfall Aktivitetsmål: Köpa in källsorteringsmöbler till studentutrymmen I samband med ombyggnad av studentutrymmen i Berzeliuslaboratoriet och Alfred Nobels Allé 8 inom projektet Lärandemiljöer har kärl för källsortering installerats under 2012.

6 Sida 6 av 10 Del 2: Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsaspekter Uppföljningen av KI:s miljö- och hållbarhetsaspekter ligger till grund för fastställande av KI:s aspektlista vid ledningens genomgång. KI:s miljö- och hållbarhetsaspekter delas in i två kategorier, betydande och övriga aspekter där de betydande aspekterna har bedömts ha en sammanvägd stor påverkan kombinerat med en hög grad av rådighet att inom organisationen påverka aspekten. KI:s betydande miljö- och hållbarhetsaspekter: - Utbildning - Energi - Tjänsteresor KI:s övriga miljö- och hållbarhetsaspekter: - Forskning - Forskarutbildning - Upphandling - Avfall - Vattenförbrukning - Pappersanvändning - Köldmedia Utbildning KI:s utbildningsprogram på grundnivå 1. Programmet har identifierat hållbarhetsfrågor som är särskilt relevanta för programmet. 2. Programmet har identifierat kurser som inkluderar, eller skulle kunna inkludera, dessa hållbarhetsfrågor. 3. Det finns för dessa kurser definierade lärandemål som kopplar till dessa hållbarhetsfrågor. 4. Något av ovanstående (fråga 1-3) finns dokumenterat i form av en plan (svarsfrekvens 11/15) (svarsfrekvens 11/15) Källa: Enkätsvar från KI:s utbildningsprogram på grundnivå. Forskarutbildning År Avlagda doktorsexamina Avlagda licentiatexamina

7 Sida 7 av Källa: KI:s årsredovisning. Forskning År Antal refereegranskade vetenskapliga publikationer Källa: KI:s årsredovisning.

8 Sida 8 av 10 Energianvändning OBS! Endast energianvändningen i de lokaler som hyrs av Akademiska Hus följs upp, vilket motsvarar ca 90% av de lokaler som KI hyr. Energianvändning Total energianvändning, kwh Total energianvändning per kvadrat, kwh/m2 Andel förnybar energi, % Koldioxid, Ton Källa: Akademiska hus (energi), KI:s årsredovisning (årsarbetskraft) Not: Normalårskorrigerade uppgifter. Trend, energianvändning: KI:s långsiktiga energimål är att minska energianvändningen per kvadratmeter med 25 procent till 2025 jämfört med Mellan 2010 och 2012 ökade dock energianvändningen per kvadrat med ca 10 procent. Ökningen beror på att Astrid Fagreus Laboratoriet, som är en mycket energiintensiv verksamhet, flyttades över till KI Det finn dock en viss osäkerhet i siffrorna då det gäller förbrukningen av ånga på grund av ändrade och förbättrade mätmetoder under Om man exkluderar ånga och Astrid Fagreus Laboratoriet från jämförelsen har energianvändningen per kvadrat minskat med ca 2 procent under samma tidsperiod. Trend, klimatpåverkan: Av samma anledning som ovan ökade KI:s klimatpåverkan kopplade till energianvändning. Tjänsteresor Koldioxid Flyg, Ton Bilresor (egen bil, taxi), Ton Tåg, Ton Buss (KI-buss), Ton Övriga fordon, Ton , , , Koldioxid / årsarbetskraft Flyg, Ton Bilresor (egen bil, taxi), Ton Tåg, Ton Buss (KI-buss), Ton Övriga fordon, Ton ,2 0,021 0, ,015 0, ,0 0,020 0, ,013 0, ,0 0,022 0, ,012 0,0043 Källor: Ticket, Agresso, KI:s institutioner samt Wedins buss. * Grovt skattade siffror. Trend: Redovisade uppgifter utgörs till största del av koldioxidutsläppen från KI:s flygresor som är mycket grovt uppskattade. Det finns därmed inte ett tillräckligt underlag för att utläsa eventuella mindre ökningar eller minskningar i klimatpåverkan från KI:s samlade resande.

9 Sida 9 av 10 Upphandling KI:s ramavtal Totalt, antal Ramavtal där miljökrav och etiska krav ställts på leverantör, antal Ramavtal där miljökrav och etiska krav ställts på produkt/tjänst, antal Källa: KI:s enhet för inköp och upphandling. Not: Miljökrav på leverantör innebär att leverantören ska ha en miljöpolicy som ska bifogas anbudet. Avfall Avfall (ej laboratorieavfall) Totalt, Ton Andel källsorterat, % Källa: KI:s avfallsleverantörer. Not: Inkluderar ej avfall från Novum i Huddinge. Trend: Avfallsstatistiken visar på stora variationer och det är svårt att utläsa en trend. Andelen källsorterat tycks dock ligga på runt 30 procent. Laboratorieavfall Totalt, Ton Källa: KI:s avfallsleverantörer. Not: Laboratorieavfall inkluderar kemiskt, biologiskt samt stickande skärande avfall. Not: Inkluderar avfall från Novum i Huddinge. Trend: Mängden laboratorieavfall har varit tämligen konstant fram till 2011 då statistiken visar på en markant ökning.

10 Sida 10 av 10 Vattenanvändning, pappersanvändning och köldmedia OBS! Endast vattenanvändningen i de lokaler som hyrs av Akademiska Hus följs upp, vilket motsvarar ca 90 procent av de lokaler som KI hyr. År Vattenanvändning, m 3 Inköp av kontorspapper, SEK Kylar och frysar, antal Källa Akademiska Hus Agresso KI:s anläggningsregister

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011 Sida 1 av 9 Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011 Denna uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete under 2011 består av två delar; Del 1: Uppföljning av KIs handlingsplan för miljö-

Läs mer

Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2013

Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2013 Sida 1 av 9 Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2013 Denna uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete under 2013 består av två delar; Del 1: Uppföljning av KI:s handlingsplan för miljö-

Läs mer

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010 Sida 1 av 11 KIs ledningssystem för miljö och hållbar utveckling Uppföljningen av KIs miljö- och hållbarhetsarbete under 2010 består av två delar; 1) Uppföljning av KIs handlingsplan 2010 2) Uppföljning

Läs mer

Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2014

Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2014 Sida 1 av 9 Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2014 Denna uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete under 2014 består av två delar; Del 1: Uppföljning av KI:s handlingsplan för miljö-

Läs mer

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011 Sida 1 av 5 KIs ledningssystem för miljö och hållbar utveckling Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011 KIs handlingsplan för miljö- och hållbar utveckling omfattar KIs

Läs mer

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2013

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2013 Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2013 Datum 2013-04-02 Dnr 1-116/2013 Utgivare: Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Karolinska Institutets handlingsplan

Läs mer

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2014

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2014 Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2014 Datum 2014-06-10 Dnr 1-157/2014 Utgivare: Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Karolinska Institutets handlingsplan

Läs mer

Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2015

Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2015 Sida 1 av 14 Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2015 Denna uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete under 2015 består av två delar; Del 1: Uppföljning av KI:s handlingsplan för miljö-

Läs mer

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete Universiteten har en nyckelroll KI har tillsammans med andra universitet och lärosäten världen över en nyckelroll i arbetet att nå en hållbar utveckling.

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur Beslutad av: Klages Dnr: M2016/15 2017 Miljöhandboken f Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionens/motsvarande namn: Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2016-11-07 Beslutad

Läs mer

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2010

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2010 Dnr: 750/2010-019 2010-02-08 Sid: 1 / 12 Universitetsförvaltningen Karolinska Institutets ledningssystem för miljö- och hållbar utveckling Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Beslutad av: Dnr: M2016/15 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 2017-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET I

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Hyresvärd är Stiftelsen Clara, vars enda uppgift är att försörja Södertörns högskola med lokaler.

Hyresvärd är Stiftelsen Clara, vars enda uppgift är att försörja Södertörns högskola med lokaler. 2011-02-02 Avdelningen för lokalplanering Dnr 143/10/2011 Till UTBILDNINGSDEPARTEMENTET NATURVÅRDSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA I bilaga redovisas miljöledningsarbetet

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens namn: Inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Beslutad av: Fredrik Engström, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt

Läs mer

Måluppfyllelse Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-2013, inklusive årlig uppföljning av 2013. 3/24/2014 Högskolan i Borås Birgitta Påhlsson

Måluppfyllelse Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-2013, inklusive årlig uppföljning av 2013. 3/24/2014 Högskolan i Borås Birgitta Påhlsson Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-, inklusive årlig uppföljning av 3/24/2014 Högskolan i Borås Innehållsförteckning 1. Mål och måluppfyllelse för perioden 2011-... 3 1.1 Energi... 3 1.2 Tjänsteresor...

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: I mallen är universitetsgemensamma mål samt uppdragen som ges till dekan och prefekt/motsvarande i universitetets Handlingsplan för miljö

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: Beslutad av: Dekanus Dnr: M2016/15 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 1. Energi Mål för perioden 2011-2013 Högskolan i Borås ska i samarbete med fastighetsägare minska energianvändningen räknat per

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet 2013-02-19 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen Beslut Beslutsinstans Rektor Beslut fattat av P eter Guclmundson? 7 Föredragande Birgitta Westin Datum 2012-10-18 Beslut expedierat ;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef

Läs mer

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Indikator åt rätt håll/uppdrag uppfyllt Indikator oförändrad/indikator har inte mätts tidigare/uppdrag utförs innan 2015 Indikator åt fel håll/uppdrag har inte utförts

Läs mer

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN 212 Skärmbild från utbildning i resfria möten 212-11-27 Denna redovisning ger en översikt över vad som har gjorts inom miljöarbetet under 212 och sammanfattar

Läs mer

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 Dnr 17/2014 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter

Läs mer

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter:

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter: 2016-12-19 1(7) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Högskolan i Borås Beslutad den: 2016-12-19 Diarienummer: 879-16 Birgitta Påhlsson Gäller from: 2017-01-01 Ersätter: 753-15 Högskolegemensam handlingsplan för hållbar

Läs mer

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för biomedicin Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS!

Läs mer

ÅRSREDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA 2012 TILL REGERINGSKANSLIET OCH NATURVÅRDSVERKET

ÅRSREDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA 2012 TILL REGERINGSKANSLIET OCH NATURVÅRDSVERKET Beslutad av rektor Dnr 288/10/2013 2013-02-19 FÖR ÅTGÄRD Tord Eriksson FÖR KÄNNEDOM ÅRSREDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA 2012 TILL REGERINGSKANSLIET OCH NATURVÅRDSVERKET Bakgrund

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017 Institutionen för kulturvård Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Kulturvård Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall

Läs mer

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING dnr 55513 Sida 1 av 8 Institutioner och enheter ansvar för att i en treårig handlingsplan ta fram institutions/enhetsspecifika mål för perioden 2014201 samt att ta fram delmål och aktiviteter för resp.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet 2018-02-22 Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: GU 2019/1320 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Det gick inte att hitta bilddelen med relations-id rid1 i filen. Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018-2019 Aktivitetslista inom

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Gäller för år: 2019 Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Institutionens miljögrupp bestående av miljörepresentanter Christina Ahlstrand, Kirsten Mehlig, Carina Malmhäll, Robert Caesar,

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Handlingsplan för THS miljömålsarbete Tidsperiod

Handlingsplan för THS miljömålsarbete Tidsperiod Miljöaspekt: Utbildning Långsiktigt resultatmått: Studenternas uppfattning om högskolans integrering av hållbar utveckling, analyserad via studentbarometern. Kontrollmått: Andel HU-märkta kurser Institutionernas/enheternas

Läs mer

Redovisning samt följebrev bifogas

Redovisning samt följebrev bifogas FÖRSÄTTSBLAD TILL REKTORSFÖREDRAGNING Ärende för beslut Avdelningen för Husservice Dnr 168/10/2012 2012-02-14 ÄRENDEMENING Redovisning av miljöledningsarbete enligt mall i bilaga till förordningen. Redovisningen

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 KONKURRENSVERKET BESLUT 2013-02-21 Dnr 70/2013 t Swedish Competition Authority Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Uppsala universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling

Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling 2011 Miljöaspekt: Tjänsteresor Högskolan i Borås ska minska utsläppen av fossilt koldioxid från resor i tjänsten, räknat per årsarbetskraft. Skapa möjligheter

Läs mer

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid konstnärliga fakulteten 2011-2015 Om vi tilltror den konstnärliga verksamheten möjligheten att öka kunskapen om och förtydliga tillvaron så förstår vi

Läs mer

Tydliggöra BLR:s informationsresurser om hållbar utveckling i databaser, litteratur, länksamlingar etc. till studenter på alla nivåer på HB.

Tydliggöra BLR:s informationsresurser om hållbar utveckling i databaser, litteratur, länksamlingar etc. till studenter på alla nivåer på HB. Utbildning Högskolan i Borås ska integrera hållbar utveckling i utbildningen så att studenterna bidrar till en hållbar samhällsutveckling genom att sprida insikter och förhållningssätt i sina framtida

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2012-12-06 Dnr 800-12-91 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Uppsala universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2015

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2015 Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2015 Datum 2015-02-17 Dnr 1-85/2015 Utgivare: Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Karolinska Institutets (KI:s) handlingsplan

Läs mer

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2014-02-25 Dnr xxx-xx Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Uppföljning av för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på den övergripande

Läs mer

Mötesdatum Rektors beslutsmöte

Mötesdatum Rektors beslutsmöte PROTOKOLL Mötesdatum Rektors beslutsmöte 2019-02-18 Plats och tid B19 kl. 10:00-12:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Pär Weihed (vice ordförande) (Stf rektor) Cathrine Norberg (Prorektor) Staffan

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Uppsala universitet 2012-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING - INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE

RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING - INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE MILJÖLEDNINGSSYSTEM M1 1171091 0110 Sida 1 av 8 dnr 1171091 RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE Syfte Syftet är att säkerställa att Högskolan i Borås miljöarbete följs upp och

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Miljömål för Högskolan Dalarna

Miljömål för Högskolan Dalarna Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 Beslut: Rektor 2013 03 11 Reviderad: 2014 02 25 Dnr: DUC 2013/494/10 Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig för uppdatering: Miljörådet 1 Bakgrund Miljömålen

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Dnr 876-13 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Rektors uppdrag till fakultetsnämnden inom området miljö och hållbar utveckling

Rektors uppdrag till fakultetsnämnden inom området miljö och hållbar utveckling Sahlgrenska akademins handlingsplan för hållbar utveckling och miljö 2011-2015 Inledning Sahlgrenska akademin har i sin planering utgått ifrån sina betydande miljöaspekter, miljölagstiftning, universitetets

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten 1 Miljömål för 2009-2010 Naturvetenskapliga fakulteten Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka mängden forskning inom hållbar Universitetet skall integrera

Läs mer

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017.

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017. HB Akademin för Bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2015-06-10 Dnr 286-15 1 (8) Lokal handlingsplan för hållbar utveckling på Akademi A3, 2015-16 Högskolan i Borås arbetar

Läs mer

Handlingsplan för interprofessionellt lärande

Handlingsplan för interprofessionellt lärande Handlingsplan för interprofessionellt lärande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå år 2018-2022 Dnr: 3-4732/2017 Beslutad av Styrelsen för utbildning: 2018-06-20 1 Inledning Interprofessionell

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 1(7) Fastställd av rektor Kåre Bremer 2008-02-28 Dnr: 83-0334-08 Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning och bedömning

Läs mer

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16 Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 1.3 UPPFÖLJNING... 3 1.4 REGELKRAV...

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Utbildning

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Utbildning 2018-10-19 1(5) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2017-03-22 Diarienummer: 167-17 Uppföljd 2018-10-16 Lokal handlingsplan för hållbar utveckling

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Resultat Högskolans hållbarhetsarbete 2014. Birgitta Påhlsson Jessika Weilitz

Resultat Högskolans hållbarhetsarbete 2014. Birgitta Påhlsson Jessika Weilitz Resultat Högskolans hållbarhetsarbete 2014 Birgitta Påhlsson Jessika Weilitz högskolan i borås hållbarhetsarbete 2014 Innehåll Mål och måluppfyllelse för perioden 2014 2016 3 1.1 Utbildning 3 1.2 Forskning

Läs mer

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2016-01-11 dnr 999-14 Verksamhetsstöd Jessika Weilitz och Elias Regelin Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket 2012-02-16 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är certifierad

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

KTH:s övergripande hållbarhetsmål

KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2015-12-21 KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 Utbildning KTH ska öka alla anställdas och studenters kunskap om och engagemang i frågor gällande hållbar utveckling. Hållbar utveckling ska vara

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS X Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Minnesanteckningar för miljörådsmöte Datum: Plats: Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV

Minnesanteckningar för miljörådsmöte Datum: Plats: Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV Minnesanteckningar för miljörådsmöte Datum: 2010.10.12 Plats: Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV Närvarande: Amanda Forsman (AF), Björn Hildenwall (BH), Tommy Spaanheden (TS), Kjell Thorbjörnsson

Läs mer

KONKURRENSVERKET. Redovisning av miljöledningsarbetet år Konkurrensverket överlämnar härmed redovisning av miljöledningsarbetet för år

KONKURRENSVERKET. Redovisning av miljöledningsarbetet år Konkurrensverket överlämnar härmed redovisning av miljöledningsarbetet för år KKV'iOOO,v21_2017 12-18. W KONKURRENSVERKET BESLUT Swedish Competition Authority 2018-02 15 Dnr 38/2018 1 (1) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet år 2017 Konkurrensverket

Läs mer

Göteborgs universitets klimatstrategi 2010-2015

Göteborgs universitets klimatstrategi 2010-2015 Göteborgs universitets klimatstrategi 2010-2015 Uppföljning 2012 Agneta Bergman, Klimatsamordnare Miljöenheten April 2013 2 / 8 Målsättning Göteborgs universitets klimatstrategi 2010-2015, antogs i juni

Läs mer

Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten

Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten Dnr F8 70/11 Reviderad handlingsplan för miljö och hållbar utveckling vid Konstnärliga fakulteten 2011-2015 Beslutsfattare Handläggare Dekan Anna Lindal Miljösamordnare Amanda Forsman Beslutsdatum 2011-12-19

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 2019-03-05 DNR ISV-2019 00079 HANDLINGSPLAN 1(8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Hållbar utveckling Handlingsplan 2015 Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar allt ifrån internt hållbarhetsarbete,

Läs mer

Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015

Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 2013-03-11 Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 Bakgrund Som en viktig del av miljöarbetet ska Högskolan ha miljömål som: Är mätbara, tidsatta och möjliga att följa upp Har en klart uttalad ansvarig

Läs mer