Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. En klassiker för flera generationer av svenska folkskoleelever.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. En klassiker för flera generationer av svenska folkskoleelever."

Transkript

1 Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget En klassiker för flera generationer av svenska folkskoleelever. Folkskolans läsebok en klassiker. Många minns den här boken Under många decennier var den en viktig del av många skolbarns liv. Läsebok för folkskolan. Den boken skulle inte bara lära eleverna att läsa. Den skulle ge eleverna upplevelser. Kulturupplevelser om man så vill. Boken hade dessutom som syfte att få svenskarna att älska sitt fosterland. För 150 år sedan utkom den första utgåvan. Den fick motta viss kritik. Några bedömare tyckte, att den var för svår för folkskolans elever. Andra gav boken högsta betyg. Positiva omdömen kom inte minst från dem som boken riktade sig till: eleverna. En liten skolflicka mindes långt efteråt, hur högtidlig klassens lärare hade varit, då han varsamt tog fram de nyanlända böckerna och lade ut dem på bänkarna framför barnen. Sedan höll han ett litet tal om denna skatt som kommit till oss. Innan barnen ens fick snudda vid boken, skickades de ut till brunnen för att tvätta sig noga om fingrarna. Först därefter fick de öppna bokpärmarna. Vad den boken innehöll underbara ting, mindes en elev långt senare. Den första timmen ägnades åt högläsning från någon av de 564 sidorna. Det var i början av 1870-talet, som Läsebok för folkskolan utkom. Vid den tiden hade den svenska folkskolan funnits i endast ca 30 år. Det var 1842, som Sveriges Riksdag tog det historiska beslutet, och en allmän folkskola i hela Sverige var ett faktum. Beslutet innebar, att alla svenska barn oavsett inkomst mm - hade rätt till skolundervisning under 6 år.

2 Beslutet om en allmän folkskola i alla svenska kommuner var förstås mycket omfattande. I många kommuner/ socknar gick det trögt med att bygga skolor. Långt ifrån överallt applåderade man riksdagens beslut.. Man upplevde det främst som en pålaga för kommunen, dvs socknen. På landsbygden frodades missnöje även på grund av att barnen som man tyckte - togs bort från arbetet. Allt detta missnöje bidrog till, att det i många fall var svårt att förmå föräldrar att skicka sina barn till skolan. Skolans inspektörer hade klagat över, att det saknades lämpliga läromedel när det gällde att lära barnen att läsa och att göra barnen intresserade av att läsa. Fram till dess var den enda litteratur, som eleverna kom i kontakt med i skolan Luthers Lilla Katekes, bibeln och psalmboken plus skolans ABC-bok.. Inspektörerna föreslog, att staten skulle se till, att det togs fram en läsebok, som med offentligt stöd skulle spridas i stor upplaga i folkskolorna. Nationalismen frodades Argumentationen för en läsebok kom vid en tid då nationalismen frodades i Sverige. Andra uttryck för de nationalistiska strömningarna var tillkomsten av museer, som lyfte fram den svenska kulturen. Fosterländska sånger skrevs. Det egna landets särart lyftes fram. I denna allmänna strävan passade en läsebok för alla landets skolbarn in på ett naturligt sätt. Läsebok för folkskolan skulle hjälpa lärarna att väcka barnens intresse för skolan i stort och för att läsa i synnerhet. Nu kunde läseboken dessutom medverka till att hos de unga väcka intresse för vårt lands kultur och dess historia. Därmed säger jag farväl till Läsebok för folkskolan för denna gång. Dags att gå över till något helt annat. Följ med till 1800-talets Bjäre. Vid mitten av århundradet ger sig de första utvandrarna iväg. Sedan ökar det. Allt fler följer efter. Bl.a. nödåren får strömmen att bli stridare. Emigrationen -särskilt den från Bjäre - är ett ämne, som jag då och då återkommit till i mina Nyhetsbrev. Det är ett gammalt intresse, som hos mig ( som hos många andra ) föddes på 1950-talet genom Vilhelm Mobergs mästerverk med Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till

3 Sverige, Mitt intresse för detta ämne tog sig uttryck bl.a. i att jag - när jag fått ansvaret för att forma min första årgång av årsboken Bjärebygden 1964 valde emigrationen från Bjäre som tema. Nyligen gjorde jag en upptäckt i mitt arkiv som rör emigrationen. Det är en högskoleuppsats, utformad 1996 av Karin Lindström vid Göteborgs universitet, historiska institutionen. Här hämtar jag många intressanta faktaupplysningar: Under åren emigrerade över 1 miljon människor från Sverige. De flesta till Nordamerika. Det innebar, att 20 procent av Sveriges befolkning lämnade sitt land för gott. Majoriteten av utvandrarna var i åldrarna år. Bjärehalvön var ett av de områden, som berördes särskilt mycket av utvandringen. Högskoleuppsatsen bjuder på åtskilliga detaljkunskaper om utvandringen från Bjäre: Utmärkande för bjärehalvön och dess socknar då var den stora andelen självägande skattebönder. Bl.a. V. Karups socken har helt saknat adelsgårdar. Inte heller kyrkojord fanns i större omfattning i denna socken lämnade den första emigranten i V. Karups församling sitt hem och sitt land. Under de närmaste åren var det förhållandevis få, som utvandrade från V. Karup. Under perioden skedde en drastisk förändring. Totalt 205 invånare utvandrade under den perioden. Det största antalet åkte 1872: 46 personer. Majoriteten av utvandrarna från V. Karups hade Nordamerika som mål. De övriga väljer till stor del de nordiska länderna som mål. 75 procent av utvandrarna från V. Karups socken var män. I huvudsak var det unga män. 78 procent av denna grupp bestod av ogifta män. En stor del av utvandrarna hade anknytning till jordbruket. Det var åbosöner, åbodöttrar, pigor, drängar, arbetare och inhyse. I avhandlingen har man också gått ännu mera i detalj. Varje by har redovisats för sig. Den statistiken, som avser åren , visar, att V. Karups by, alltså kyrkbyn, hade det största antalet emigranter: 30. Närmast följer Ramsjö, 27, Varan 26, Faritslöv 23, Påarp 22, Glimminge 16, Slättaryd 16. Återvändarna Av dem som utvandrade var det endast 12 ( av de totalt 205 utvandrarna) som återvände till Sverige. Det stämmer väl överens med vad vi vet om den tidiga utvandringen. De allra flesta hade då som mål och avsikt att stanna för gott i det nya landet. Av återvändarna stannade de flesta mindre än 5 år i Amerika. I ett avseende skiljer sig utvandrarna från V. Karup från den bild vi får av Vilhelm Mobergs utvandrare Karl Oskar och Kristina, dvs en familj. Utvandrarna från V. Karup är mycket unga och till stor del ogifta.. En rar och kostsam wälplägning Här tar vi ett bryskt hopp till ett annat ämne. Vid mitten av 1900-talet avskaffades något, som under många år spelat en viktig roll i vårt land: Motboken. Att motboken infördes kan tillskrivas det omåttliga supande, som hade kommit att bli ett stort problem i landet under 1800-talet. En beskrivning av vad brännvin är, fick vi 1782 då Johan Fischerström skrev i Nya svenska Dictionären :

4 En klar, stark och inflammabel mixtur, som vinnes, då mältad och malen säd, äfwen annan saftig eller mjölig, sönderstött frukt med watten sättes med tillhjälp af gäst i jäsning, och ändteligen förvaras i dertil inrättade pannor. Fischerströms artikel omfattar också brännvinets historia i Sverige, från medeltid till nutid. Om 1600-talet heter det: Det var Sveriges lycksalighetstid. Wi hade victualier och spannmäl nästan i överflöd, att äfwen främmande orter kunde dermed bli försedde. Riket var fruktat af sina grannar, wördat af hela Europa. Ännu klagades det inte över något missbruk av brännvinet. Fischerström skriver: I åtskilliga landsorter hade man knappt mer än en brännvinspanna i hwarje socken, hwilken förwarades som en liten härlighet wid prästgården. Nyttjades i synnerhet wid bröllop, barnsöl, begrafningar och andra högtideliga tillfällen, då Brännvin ansågs som en rar och kostsam wälpägning. Under Karl XI:s regeringstid började man ifrågasätta det omfattande supandet. Argumentet då var främst att det innebar en misshushållning med spannmålen. Bl.a. den berömde läkaren Urban Hjärne vände sig mot oseden att slösa bort den dyrbara brödsäden kom en förordning, som innebar förbud mot all slags brännvinsbränning av brödsäd kom ett totalförbud mot husbehovsbränning. Dags för ett nytt hopp i handlingen: Tips blev bok för byrålådan? Under en intervju med en av bjärebygdens mest kända företagsledare, diskuterade vi frågan om Bjäres ställning hos allmänheten ute i världen. Det var då jag fick förslaget från företagsledaren: Du som är intresserad av vår bygd och har förmågan att skriva. Varför inte intervjua några av de kända personer runt om i Sverige, som lovordar vår bygd. Många av dem har Bjäre som sin 2:a hembygd. Varför inte låta dem genom sina lovord om Bjäre bli ambassadörer för vår bygd. Mitt gamla turistchefstänk och min egen uppfattning om Bjäres kvaliteter gjorde, att jag tände direkt på förslaget från företagsledaren. Strax gjorde jag upp en förteckning på några av dessa kändisar, som valt Bjäre som sin andra hemort, dvs byggt fritidshus här och fördjupat sina kunskaper om Bjäre, dess historia, natur och kultur. Det var företrädare för näringslivet, kulturlivet, idrotten osv. som jag nu utsett att bli mina intervjuoffer. Därpå inledde jag raden av intervjuer. Det var intressant. Alla ställde villigt upp. De berättade och berömde. Jag fick många beskrivningar om Bjäre som - genom att de kommer från ett brukareperspektiv - överträffar värdet av lovorden i turistbroschyrerna. Det var ämnat att bli en bok i vilken alla dessa intervjuer samlas. De intervjuade hade mycket att berätta. Materialet blev omfattande. Jag insåg, att med hänsyn till de intervjuade krävdes, att boken skulle få en sådan utformning, att den motsvarade de intervjuades berättigade krav. Det måste bli höga krav. De höga kvalitetskraven hade förstås ett pris. Ett högt pris, visade det sig. Kalkylen visade, att bokprojektet skulle innebära en ekonomisk förlust, som var betydligt större, än vad jag kunde klara av. Allt detta gjorde, att jag efter stor vånda - kände mig nödsakad att lägga hela projektet till sidan. Resultat: Nu ligger det färdiga manuset i byrålådan.

5 Det är klart att jag lever på hoppet om att någon gång kunna plocka fram detta material ur gömmorna. Exempelvis att någon skall vifta med trollspöet. Med resultat att den ekonomiska förlusten skulle kunna minskas och att projektet kan förverkligas. (Har du händelsevis ett sådant trollspö, får du gärna vifta med det.) I väntan på det tar vi en titt på vad som redan utgivits i bokväg: Min boklåda Boktitel Ord. Pris Rea-på-rea-pris Så blev Båstad tennis Bilder av ett sekel i Bjäre Slutsåld Vår bjärehistoria i bild Bjärebor berättar om Bjäre Slutsåld Strövtåg i Bjäres historia NÄRA HAVET trivs jag bäst 350 Ny Enstaka ex. av de böcker som är slutsålda hos mig, kan finnas kvar på de olika säljställena bokhandel i Båstad, Laholm och Ängelholm eller något av de övriga säljställena på bjärehalvön bl.a. Rest. Hovs hallar, Torekovs turistbyrå, V. Karups IF:s Loppisbutik i V. Karup, Kajs Fiskrökeri i Segeltorp. Funderar du på att använda någon av mina böcker som julklapp? Vänta då inte för länge. Av vissa böcker återstår endast ett fåtal exemplar. Finns det någon i din bekantskapskrets, som du tror önskar få mina Nyhetsbrev tipsa gärna. Vänligen Kalle Kalle Eriksson Hallavaravägen Båstad Tel kalle@bjarnet.com

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Lervik, en av de många hamnar vi får besöka under vår vandring. Välkommen till Nyhetsbrev nr 20-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Dags månad nr 7. Nr 7?? Jovisst. Sept. Siffran sju på latin. Förklaringen

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 28-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Med vår internationella julgran går härmed en hälsning till läsare över hela världen. Över hela världen finns läsare av detta

Läs mer

Vilhelm Moberg måndag 16 september 13

Vilhelm Moberg måndag 16 september 13 Vilhelm Moberg 1898-1973 Vilhelm Moberg: Vilhelm Moberg: föddes 1898 i Moshult i Småland. Vilhelm Moberg: föddes 1898 i Moshult i Småland. växte upp i en liten soldatstuga med ett rum och kök. Han hade

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 22-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ett fattigt torparepar i Bjäre. Två bjärebor som får representera bilderna på de tiotusentals bjärebor från vår tid, som finns

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Snöpudrade klippor vid Hovs Hallar i midvinters gråblå färgtoner. Välkommen till Nyhetsbrev nr 28-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ett Gott Nytt År ber jag allra först att få tillönska. Därefter:

Läs mer

Skriv för din släkt! Eva Johansson 2013, www.skrivfordinslakt.se

Skriv för din släkt! Eva Johansson 2013, www.skrivfordinslakt.se Skriv för din släkt! Eva Johansson 2013, www.skrivfordinslakt.se Detta är ett utdrag ur handboken Skriv för din släkt! Innehållsförteckning, två sidor plus ett exempel. Innehållsförteckning OM ATT SKRIVA.

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget I detta Nyhetsbrev: Synpunkter på exploatering av Hovs hallar-området under början av 1900-talet. Välkommen till Nyhetsbrev nr 25-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Hovs Hallar ständigt i focus

Läs mer

Ett hem i Bjäre för inte så länge sedan Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Ett hem i Bjäre för inte så länge sedan Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Ett hem i Bjäre för inte så länge sedan Välkommen till Nyhetsbrev nr 5-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Varje Nyhetsbrev som jag skickar iväg har ett antal nya mottagare. Mejlen med önskan om

Läs mer

Nyhetsbrev nr Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ville man en gång anlägga en bilväg här??!! Välkommen till Nyhetsbrev nr 21-2017 Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Väg längs bjärehalvöns kust!! Bjärehalvöns kust har som du märkt varit ett ofta återkommande

Läs mer

NÄRA HAVET trivs jag bäst. Välkommen till

NÄRA HAVET trivs jag bäst. Välkommen till NÄRA HAVET trivs jag bäst. Välkommen till Nyhetsbrev nr 14-2017 Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Lagret med den nyutgivna boken NÄRA HAVET sjunker stadigt Ihop. Detta trots att jag den här gången

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 27-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Rekord-Magasinet påverkade en generation av idrottsintresserade ungdomar i Sverige. Alla bär vi på värderingar. Alla har vi våra

Läs mer

extra Nyhetsbrev som får nr

extra Nyhetsbrev som får nr Foto Mats Roslund Välkommen till detta extra Nyhetsbrev som får nr 25-2015. Nyhetsbrevet skulle egentligen ha bytt spår när det gäller innehållet. Fr.o.m. detta brev. Det har varit mycket järnvägsprat

Läs mer

Nyhetsbrev nr 28. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr 28. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 28 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget För tidig vårhälsning? I förra Nyhetsbrevet (5 mars) kunde jag vidarebefordra en vårhälsning, som jag fick från en flock med ivrigt

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 18-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Tidiga bjärebor De första bjäreborna. När den väldiga landisen flera tusen meter tjock(!) - för si så där 10 000-13 000 år sedan

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr

Välkommen till Nyhetsbrev nr Välkommen till Nyhetsbrev nr 9-2017 NÄRA HAVET.trivs jag bäst. Vinjettbilden En fikastund alldeles intill den grindöppning som leder ut på malen, d.v.s. det vackra och innehållsrika naturreservat, som

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nyåret 2017.

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nyåret 2017. Bjäre i vinterdräkt Välkommen till Nyhetsbrev nr 32-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nyåret 2017. Vid årets slut. återkommer ständigt: Va?! Har året redan gått? Vi konstaterar ofta, att för varje

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Höstfärg-symfoni Välkommen till Nyhetsbrev nr 26-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Historia i små portioner Mina böcker har alla anknytning till Bjäre och dess historia. Kännetecknande för mina

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Kom ut till stränderna de ödsligt sköna (Evert Taube.) Välkommen till Nyhetsbrev nr 19-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Vi fortsätter vår resa till fots längs bjärekusten. Den som vi påbörjade

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 20-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Oktober Det var slagtröskekväll uti Smeagårdsloge Här fanns gubbarna tre som med slagorna sloge Med all kraft uppå rågneke sträv.

Läs mer

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 DEMOKRATI I SVERIGE Folkrörelser Under 1800-talet var det många människor, som tyckte att de levde i ett orättvist samhälle. Tillsammans bildade de föreningar, som hade en

Läs mer

Nyhetsbrev nr 31. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr 31. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 31 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ett särskilt välkommen till var och en av er som nu får mitt Nyhetsbrev för första gången. Liksom inför alla tidigare Nyhetsbrev har

Läs mer

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika?

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Tema Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Uppstart: VI inleder med en diskussion i klassen. Klassen delas in i grupper om 4-5 elever (grupperna ska bestå under arbetets gång). Som vanligt när

Läs mer

Nyhetsbrev nr 15-2014 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr 15-2014 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 15-2014 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till ännu ett Nyhetsbrev. Ett särskilt välkommen till dig som är ny mottagare. Du och alla övriga förstås - kommer att

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Att resa före järnvägens tid Välkommen till Nyhetsbrev nr 22-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Jag har nedkommit Som jag i korthet nämnde i förra Nyhetsbrevet har min nya bok På räls över Hallandsås

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nu är den här! Välkommen till Nyhetsbrev nr 20-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Boken har kommit! Alldeles nyss kom den från tryckeriet. Nu skall allra först alla de beställda exemplaren reserveras.

Läs mer

En glimt av ljus och färg en tröst i novembermörkret. Mera om bilden i texten.

En glimt av ljus och färg en tröst i novembermörkret. Mera om bilden i texten. En glimt av ljus och färg en tröst i novembermörkret. Mera om bilden i texten. Välkommen till Nyhetsbrev nr 24-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Det här Nyhetsbrevet, som skrevs för en tid sedan,

Läs mer

Nu gläntar vi på dörren till sommaren med bl.a. sköna stunder vid bjärekusten.

Nu gläntar vi på dörren till sommaren med bl.a. sköna stunder vid bjärekusten. Nu gläntar vi på dörren till sommaren med bl.a. sköna stunder vid bjärekusten. Nyhetsbrev nr 11-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Vinjettbilden tog jag i september förra året. Du minns kanske,

Läs mer

Lärarhandledning: Den stora utvandringen. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Den stora utvandringen. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Den stora utvandringen Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: T42215 Ämnen: Historia, Samhällskunskap, Religionskunskap Målgrupp: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9, Gymnasium Speltid:

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Skala 1:2 000 KLASATORPET Förslag Klass 1 Skogslandets jordbruk: Torpmiljö med koppling till prästgården, idag med ålderdomliga byggnader och bevarad linugn (stensatt grop) Berättelserna: Kopplingen till

Läs mer

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:2 2011

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:2 2011 HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:2 2011 Så bra, då är vi överens! Elisabeth Elgán* Stockholms universitet Jag vill tacka Sophie Nyman och Lena Hejll från Historiska museet för att de tog sig tid att svara

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast fornlämning

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 14-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Bjäre bjuder frikostigt på hänförande landskap, skön natur och mängder av minnen från forntidens bjärebor. Bilden: Bronsåldershög

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 3-2019 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Det här Nyhetsbrevet..handlar till stor del om föreläsningen som en överlevare i svenskt kulturliv. I den delen låter jag den

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Sydkraft presenterar planer på kärnkraftverk vid Burensvik i Bjäre. (Foto: Hans Karlsson.) Välkommen till Nyhetsbrev nr 6-2016 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Kärnkraftverk vid bjärekusten!? Den

Läs mer

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ DET HÄR MED KLASS INNAN JAG BÖRJADE PLUGGA OM MEDELKLASSNORMER I UNIVERSITETSMILJÖN Lena Sohl Doktorand Sociologiska institutionen, Uppsala Universitet JENNYS BERÄTTELSE Ja, jag

Läs mer

Nyhetsbrev nr 38. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr 38. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 38 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Marcus Tullius Cicero: "Att förbli okunnig om ting som hände innan man var född är att förbli ett barn" (Sagt för mer än 2000 år sedan.)

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson Välkommen till Nyhetsbrev nr 9-2019 från Kalle Eriksson Hembygdsparken i Boarp en resurs även för skolorna En lågstadieklass från Möllhults skola besöker Hembygdsparken. Läraren, Anna Lundström, berättar

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 23-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Det är 20 år sedan Båstad, Åsen och tunnelbygget hamnade i centrum för svenska folkets intresse Som vanligt har vi den här gången

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr 29 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Välkommen till Nyhetsbrev nr 29 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 29 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Birgit Nilsson föddes 17 maj 1918. Det innebär, att hon den 17 maj i år skulle ha fyllt 95 år. Den dagen blir det stora och omfattande

Läs mer

Nyhetsbrev (Nr ) från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev (Nr ) från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till årets sista Nyhetsbrev (Nr 21-2016) från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ett Gott Nytt År ber jag allra först att få tillönska. Samtidigt ett varmt tack för det Nyhetsbrev-år som gått.

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 12-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Vilket gensvar!!! För en tid sedan skickade jag ut en förfrågan till mina ca 950 läsare av Nyhetsbreven. Syftet var, att jag

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 4-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget I vårens ljuva tid Våren är här Vårdagjämning när dessa rader präntas ner. Nu skall den sköna våren bjuda oss på all sin härlighet.

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Midvinterskymning vid Hovs Hallar. Välkommen till Nyhetsbrev nr 29-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Förra Nyhetsbrevets tema - Fattigdomen i Bjäre förr har intresserat och engagerat många av

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 7-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget En GLAD PÅSK....vill jag med det här gamla påskkortet tillönska dig som läsare av mina Nyhetsbrev. Påskkortet skickades omkring

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr 22 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Julen står för dörren

Välkommen till Nyhetsbrev nr 22 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Julen står för dörren Välkommen till Nyhetsbrev nr 22 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Julen står för dörren Nyhetsbrevets läsare finns i ett antal länder. Ännu fler länder finns representerade när det gäller besökare

Läs mer

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING Befolkningsutveckling Befolkningen i Båstads kommun var drygt 11000 personer under 1940-talet och fram till början av 50-talet. Kommunen var en typisk landsorts- och jordbrukskommun

Läs mer

Tärnan på grund vid Hovs Hallar.

Tärnan på grund vid Hovs Hallar. Tärnan på grund vid Hovs Hallar. Skeppsklockan som har mycket att berätta. Skeppsklockan hänger i Skummeslövs kyrka. Den har en gång tillhört ett brittiskt örlogsfartyg, fregatten HMS Lyme. Fartyget förliste

Läs mer

Nyhetsbrev nr 5 2014. Uppskattad vägkrog i Bjäre. Vår glada. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Nyhetsbrev nr 5 2014. Uppskattad vägkrog i Bjäre. Vår glada. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 5 2014 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Uppskattad vägkrog i Bjäre Vi som har förmånen att bo på bjärehalvön får uppleva mycket av det som naturen har att bjuda på. Exempelvis

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Bjäre-kust

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Bjäre-kust Välkommen till Nyhetsbrev nr 15-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Bjäre-kust I Augustus månad. Vi har redan hunnit ett stycke in i augusti. Månaden som fått namn efter den romerske kejsaren Augustus.

Läs mer

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst.

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst. Så var det Förr Omkring 500 e Kr hade de inre delarna av Röbäcksslätten och sandåsen, där de äldre delarna av byn nu ligger torrlagts och det blev möjligt för människor att bosätta sig där. Stenåldersfynd

Läs mer

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand Medan nutidens socialvårdare som bäst bryr sina hjärnor med problemet åldringsvården, kan man i Bro socken allfort lyssna till en gammal sägen,

Läs mer

Nyhetsbrev nr Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Om guidade vandringar längs bjärekusten får vi läsa i detta Nyhetsbrev. Välkommen till Nyhetsbrev nr 27-2017 Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Återigen är det nya läsare, som nu tar del av Nyhetsbrevet.

Läs mer

Nyhetsbrev nr Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Sommarkväll vid bjärekust. Välkommen till Nyhetsbrev nr 16-2017 Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget NÄRA HAVET. fortsätter att dra. Mejlkorgen fortsätter att fyllas med glada och tacksamma kommentarer

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

Befolkningsutveckling 2018

Befolkningsutveckling 2018 Befolkningsutveckling 218 www.goteborg.se 7 8 nya göteborgare 218 blev ytterligare ett år med en hög befolkningstillväxt. Stadens invånarantal ökade med 7 829 till 571 868. Därmed har stadens befolkning

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 7-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Glad Påsk. Det här påskkortet skickades för bortåt 100 år sedan till en person i Bjäre. Under alla år som gått har kortet legat

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 17-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Vi är inne i den 7:e månaden. Tiden flyger iväg. Vi är redan inne i den 7:e månaden. Jovisst. Sept, dvs sju. Nåväl. Det VAR en

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Birgit blev genast förtjust i vår katt. Välkommen till Nyhetsbrev nr 3-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget 2018. Jubiléernas år Det blir mycket jubileumsfirande i år. Ett av dessa: Det är 100 år

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Saltsjön vid Dagshög. Betongmonumentet är ett minne från stenkross-tiden. Välkommen till Nyhetsbrev nr 13-2016 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Till dig som är debutant som läsare av mina Nyhetsbrev:

Läs mer

Nyhetsbrev nr

Nyhetsbrev nr Välkommen till Nyhetsbrev nr 3-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Potatisodling. Det blir mycket om potatishistoria i detta Nyhetsbrev. Varför bild om potatisodling - nu? Varför en bild med anknytning

Läs mer

Högskoleverket. Delprov DTK 2002-04-06

Högskoleverket. Delprov DTK 2002-04-06 Högskoleverket Delprov DTK 2002-04-06 2 PATIENTER INOM FOLKTANDVÅRDEN Antal patienter (i tusental) och antal tandvårdskliniker inom folktandvården 1996 uppdelat på huvudmän. Huvudman Patienter (1 000-tal)

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 13-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Midsommardans med hö och hässjor som närmaste åskådare. Vinjettbilden ovan med midsommardans och med höet i hässjorna som närmaste

Läs mer

Språkens släktskap (s )

Språkens släktskap (s ) Namn: Läxförhör Nya Mål 3 s.172-177, 178-183, 212-216 Kopiera inte det som står i texten, när ni svarar på frågorna, utan använd era egna ord! Språkens släktskap (s.172-177) 1. Varför splittrades indoeuropeiskan

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Fattigdomen förr är temat i detta Nyhetsbrev. Välkommen till Nyhetsbrev nr 28-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Fattigdomen i det gamla samhället är ett tema i det här Nyhetsbrevet. När jag gräver

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 13-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Trots att Nyhetsbrevet handlar om VM-fotboll, och fotbollshistoria på internationell nivå, väljer jag en vinjettbild som skildrar

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 9-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Sköna maj välkommen. Hur mycket skönhet och ljuvlighet ryms inte i ordet maj. Inte underligt att det har tillkommit så många sångtexter

Läs mer

Stormen har fått havet att skumma av raseri. En del av skummet har klätt denna kända byggnad i Torekov i vitt.

Stormen har fått havet att skumma av raseri. En del av skummet har klätt denna kända byggnad i Torekov i vitt. Välkommen till Nyhetsbrev nr 1-2019 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Det här Nyhetsbrevet är ett bevis för att jag inte lyckats hålla mitt nyårslöfte till mig själv och till mina läsare. Löftet om

Läs mer

Tankar kring ett skolfoto från 1920

Tankar kring ett skolfoto från 1920 En gammal man minns/berättar om sin barndom i Fulltofta av Bodil Pedersen Tankar kring ett skolfoto från 1920 När jag idag sitter och tittar på ett skolfoto som ger intryck av att vara gammalt. Det är

Läs mer

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 1 Tunadalskyrkan 160918 TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 Mobiltelefoner är en bra uppfinning. Man har den alltid med sig, har man en nyare telefon kan man också ansluta till internet och hitta

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 2-2016 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Minns du dessa isberg? Möjligen kan vinjettbilden till det här brevet hjälpa till att i minnet plocka fram detta ovanliga väderfenomen

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 5-2019 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Bjärelandskapet hur mycket att berätta om vår lokala historia. De många mäktiga bronsåldershögarna berättar om livet i Bjäre under

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 12-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Naturens dramatik - Hovs Hallar - har lockat våra filmregissörer. Julius efter Juno. Julius har redan gjort sin entré. Det känns

Läs mer

Sprog i Norden. Titel: Internordisk kommunikation kurs i skandinaviska vid Islands universitet. våren 1999. Forfatter: Elisabeth Alm.

Sprog i Norden. Titel: Internordisk kommunikation kurs i skandinaviska vid Islands universitet. våren 1999. Forfatter: Elisabeth Alm. Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Internordisk kommunikation kurs i skandinaviska vid Islands universitet våren 1999 Elisabeth Alm Sprog i Norden, 2000, s. 45-49 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Läs mer

ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF

ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Ulfsmoen under Ulfsnäs Torpet låg vid Haboarpsviken 200 meter in på Ulfsnäs mark. Torpet benämns

Läs mer

Efter en datorfri tid på en ö i Hellas rike,

Efter en datorfri tid på en ö i Hellas rike, Hovs Hallar Välkommen till Nyhetsbrev nr 17-2015 Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Efter en datorfri tid på en ö i Hellas rike, har jag nu återkommit till Sverige och till datorn. I den har jag funnit,

Läs mer

Från 1840-talet till 1914 utvandrade cirka 50 miljoner européer till Nordamerika. Bara

Från 1840-talet till 1914 utvandrade cirka 50 miljoner européer till Nordamerika. Bara Transkribering - Den stora utvandringen Från 1840-talet till 1914 utvandrade cirka 50 miljoner européer till Nordamerika. Bara i Sverige seglade under samma period ungefär 1,5 miljon över Atlanten. För

Läs mer

FRÅGA 1 - MIGRATION / LITTERATUR VUXEN:

FRÅGA 1 - MIGRATION / LITTERATUR VUXEN: 8 23 52 79 - DET ÄR MIGRATIONENS DAG I DAG OCH PYTTEBRON SKULLE STÅTT FÄRDIG. VI GÅR DIT OCH KANSKE ÖVER OM DEN ÄR KLAR. I GÅR VAR DEN INTE RIKTIGT KLAR. FÖLJ BARA SNITSLARNA! FRÅGA 1 - MIGRATION / LITTERATUR

Läs mer

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson Hildur Elisabeth Nilsson föddes i nr. 2 Gamla Köpstad i Träslövs församling fredagen den 30 april 1909. Hon var det näst yngsta av 6 syskon. Fyra bröder och två systrar. En av bröderna, Oskar Gottfrid

Läs mer

Lärarhandledning Den långa resan till Amerika Text och bild Joan Sandin

Lärarhandledning Den långa resan till Amerika Text och bild Joan Sandin 1 Lärarhandledning Den långa resan till Amerika Text och bild Joan Sandin Tänk dig att vara barn i 1800-talets Sverige. Du är fattig och hungrig och framtiden ser inte mycket bättre ut. Den enda utvägen

Läs mer

Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium

Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium Sam Ansari Nv3a Tensta Gymnasium 1 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Metod och Material...3 Resultat...4 Diskussion...12 Slutsats...14 Källförteckning...15 Processrapport...16 2 Bakgrund Hur

Läs mer

Befolkning i Nyköpings kommun 2012

Befolkning i Nyköpings kommun 2012 Datum 213-5-2 Befolkning i Nyköpings kommun 212 Samhällsbyggnad Strategienheten Magnus Eriksson Innehållsförteckning Hela kommunen 3 Befolkningsmängd och åldersfördelning 3 Födda och döda 5 Flyttningar

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Välkommen till Nyhetsbrev nr Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 21-2018 Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Den nordvästliga stormen har skapat problem för fiskarna med sina båtar i Kattviks hamn. Vattenytan har stigit till rekordnivå.

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Nyhetsbrev nr 4 2014. Våren är här?? Klimat underligheter. Ukraina vad kommer att ske? Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Nyhetsbrev nr 4 2014. Våren är här?? Klimat underligheter. Ukraina vad kommer att ske? Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 4 2014 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Våren är här?? Eftersom så många av mina läsare finns spridda över jordklotet vill jag rapportera hemifrån Bjäre, att här är våren

Läs mer

ANNORLUNDA. En rapport om studenters erfarenheter av etnisk diskriminering. Mars 2006 ETT FACKLIGT SAMARBETE MELLAN HTF, SKTF OCH ST FÖR STUDENTER.

ANNORLUNDA. En rapport om studenters erfarenheter av etnisk diskriminering. Mars 2006 ETT FACKLIGT SAMARBETE MELLAN HTF, SKTF OCH ST FÖR STUDENTER. ANNORLUNDA En rapport om studenters erfarenheter av etnisk diskriminering. Mars 26 ETT FACKLIGT SAMARBETE MELLAN HTF, SKTF OCH ST FÖR STUDENTER. Bakgrund Undersökningen är genomförd genom en webbaserad

Läs mer

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

Nyhetsbrev nr

Nyhetsbrev nr Välkommen till Nyhetsbrev nr 14 2014 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Återigen har vi nya mottagare av detta Nyhetsbrev. Till dig som är en av dessa vill jag lämna den korta "konsumentupplysningen",

Läs mer

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Miniprojekt, pedagogisk grundkurs I, vt 2001. Klemens Eriksson, Evolutionsbiologiska institutionen Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Jag hävdar att kunskapskontrollen är en del

Läs mer

Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel

Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel Förslaget bygger på att man möts både fysiskt och via nätet så kallat flexibelt lärande. Materialet Rättvis handel är flexibelt så det går också att träffas

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Sköna Maj, välkommen.. Välkommen till Nyhetsbrev nr 7-2016 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nu sjunges Maj i gård Vilhelm Ekelund, en av de skånska diktarna, skildrar i denna dikt den gamla traditionen

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

Årskurs: 4-6 Material: Eva Hörnblad, Sara Otthén, i samarbete med Stadsarkivet och Malmö Museer

Årskurs: 4-6 Material: Eva Hörnblad, Sara Otthén, i samarbete med Stadsarkivet och Malmö Museer Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad 1600-talet Malmö blir svenskt Övningar - elever Årskurs: 4-6 Material: Eva Hörnblad, Sara Otthén, i samarbete med Stadsarkivet och Malmö Museer www.malmo.se/pedagogiskakartor

Läs mer

Om utvandring till Tyskland från nödåren 1867-1869 till sekelskiftet.

Om utvandring till Tyskland från nödåren 1867-1869 till sekelskiftet. Hans-Jürgen Schmitz Om utvandring till Tyskland från nödåren 1867-1869 till sekelskiftet. Från socknarna Bräkne-Hoby, Backaryd och Öljehult. Det är från skogsbygden som gränsar till Blekinge-Småland eller

Läs mer

Nyhetsbrev nr 3 2014. Ständigt nya läsare. Rätt svar på förra Nyhetsbrevets årtalsfråga var 1992. Ny årtalsuppgift. Välkommen till

Nyhetsbrev nr 3 2014. Ständigt nya läsare. Rätt svar på förra Nyhetsbrevets årtalsfråga var 1992. Ny årtalsuppgift. Välkommen till Välkommen till Nyhetsbrev nr 3 2014 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ständigt nya läsare. Återigen kan jag hälsa nytillkomna läsare välkomna. Det är naturligtvis stimulerande, när det kommer mail

Läs mer

Läsnyckel. Nils Holgersson

Läsnyckel. Nils Holgersson Läsnyckel Nils Holgersson Efter originalberättelsen av: Selma Lagerlöf Återberättad av: Maria Seidemann Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Ute Thönissen Nils Holgersson är en bearbetad klassiker.

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 26-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget känner kanske några av mina läsare igen. Omslaget till den bok, som våra föräldrar och farföräldrar var väl förtrogna med. Läsebok

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. I väntan på båten. Välkommen till Nyhetsbrev nr 11-2016 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Även denna gång är det ett antal läsare, som nu erhåller mitt Nyhetsbrev för första gången. Visst är det roligt

Läs mer