Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget."

Transkript

1 Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Med vår internationella julgran går härmed en hälsning till läsare över hela världen. Över hela världen finns läsare av detta Nyhetsbrev. Många av er är ättlingar till bjärebor som en gång utvandrat från Sverige till något annat land. Med tanke på den omfattande utvandringen till Amerika under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet bor många av er i Nordamerika. Andra utlands-bjärebor är de, som fått jobb i utlandet. En tredje grupp är bjärebor som befinner sig på långtidsresa ute i världen. Gemensamt för alla mina läsare, som nu vistas ute i världen är, att de tycks vara brevläsare, som med särskilt stor aptit tar till sig dessa glimtar från den plats, som de ser som sin eller sina anförvanters barndoms bygd. Att det förhåller sig så, har jag förstått genom de många tack-mejl som jag under årens lopp fått från utlands-bjärebor. Ni som tillhör 2:a, 3:e eller kanske 4:e generationen utvandrare har förmodligen inte kvar det svenska språket helt och hållet. Jag hoppas, att Google-s översättning av Nyhetsbreven ger en någorlunda god bild av innehållet.

2 Till alla boende i Sverige eller någonstans ute i den vida världen kommer här en varm hälsning från Bjäre och en tillönskan om. Inför tidigare jular har jag behandlat diverse seder och traditioner, som hör Bjäre och dess historia till. Det har gällt julbad, julbak, julstädning, julottefärder, matvanor, jullekar mm. För att inte upprepa mig, väljer jag här att begränsa mig till ett av julens tillbehör för att i stället dyka djupare i källorna. Det handlar om julgranen Julgranens historia är en blandning av myt och verklighet. Till avdelningen myter hör berättelsen om hur Martin Luther vandrade ut i skogen en mörk vinterkväll i närheten av Wittenberg. Inför en liten gran hejdade han sig. Fick en ingivelse om att det var något speciellt med granen. Han ryckte upp den ur marken och tog den med sig hem. Där dekorerade han granen med levande ljus. Med familjen samlad vid granen berättade han om miraklet i Betlehem. Historien är en myt Den lär ha uppstått i Tyskland på 1800-talet tillsammans med en rad andra myter om den reformerte munken Martin Luther. F.ö. var julgranen känd i Tyskland redan före Luthers tid. En historisk källa berättar om en julgran i staden Freiburg redan En annan källa berättar att en julgran ställdes upp i katredalen i Strassburg år Lägger man samman många historiska dokument, får man bilden av att julgranen fick fotfäste i Tyskland på 1500-talet.

3 Julgranens föregångare får vi gå ännu längre tillbaka i tiden för att hitta. Redan innan kristendomen kommit till Sverige fanns seden hos de nordiska folken att markera vintersolståndet, dvs att ljuset nu skulle återvända. Man dekorerade husen med grenar från gran och andra vintergröna träd. Julgranens hedniska upphov gjorde, att kyrkan på 1600-talet försökte motarbeta julgranens växande popularitet. Det hjälpte inte. I synnerhet den tyska adeln tog gran-seden till sig. Julgranen ersatte alltmer den katolska julkrubban, som blivit populär på 1200-talet, men som efter reformationen förvisades från protestantiska hem. Julgranens genombrott på bred front kom på 1700-talet, då författaren Johann Wolfgang Goethe lät julgranar uppträda i sina verk. Ytterligare skjuts främst i England - fick granen genom en artikel och en bild i tidningen Illustrated London News Bilden visade landets kungafamilj samlad vid en julgran. Utvandrarna tog granen med sig. De många tyskar och andra europeer, som utvandrade till Amerika tog sina jultraditioner med sig. Så kom julgranen till Amerika slog en tidning i New York fast, att träd var till salu på Washington Market i New York. Därmed lämnar jag julgranens historia för att övergå till en helt annan historia. Fotbollen har en lång historia I tidigare Nyhetsbrev har jag snuddat vid fotbollens historia. Framför allt den del som utspelats i Bjäre. Det är dags att gräva ännu djupare för att hitta rötterna till denna bollsport. I de historiska källorna dyker ordet fotboll upp Det är i ett brev, som en man från Irland berättar, att han sett en match. Från 1300-talet har vi en annan källa som kan berätta, att borgmästaren i London har utfärdat ett förbud mot fotboll i staden. Orsaken var att fotboll leder till oregerliga folkhopar. Fotbollsmatcher då kunde utspelas på landsvägen mellan de båda byar som mötte varandra. Antalet spelare tycks ha varit obegränsat. Det gällde att driva bollen genom motståndarlagets försvarsmur och nå fram till motståndarens by. Då blev det mål. Så över till fotboll som mer liknar vår tids sport. I England började privatskolor anordna fotbollsmatcher på 1500-talet fick vi den första engelska fotbollsklubben Sheffield Football Club. De första reglerna i fotboll Går vi till 1800-talet, dvs till den moderna fotbollens barndom, hittar vi några överraskande interiörer. Exempelvis att målställningen inte hade någon ribba. Att passa bollen till en medspelare ansågs fegt, och därför undvek man att passa. För spelaren som hade bollen gällde det i stället att dribbla sig igenom motståndarlagets försvar för att göra mål. Det är inte svårt att förutse, hur det såg ut på planen. En stor klunga spelare, där alla jagade bollen. Det skulle gå 27 år och tusen matcher innan en spelare lade den första straffsparken. Det berodde dels på, att straffområdet på planen inte tillkom i regelboken förrän 1891, dels att fotbollen var en gentlemannasport. Alla ansträngde sig att spela efter reglerna!!

4 Flygande målvakt. Under de första åren spelade alla lag med en s.k flygande målvakt. Spelarna turades om att vakta målet. Att få vakta målet en stund gav en andningspaus. Den riktige målvakten var den ende som fick ta bollen med händerna. Det var ett privilegium, som han kunde utnyttja över hela planen! Först 1912 ändrades reglerna så, att målvakten fick ta bollen med händerna endast inom sitt eget målområde. ( Jag förutsätter att termen målområde i det här fallet syftar på det vi idag kallar straffområde.) Ingen skällde på domaren under fotbollens första år. Orsak: det fanns ingen domare. Spelarna dömde själva!! Under en övergångsperiod utsåg resp. lag en domare, som från sidlinjen signalerade om regelbrott hade begåtts blev det obligatoriskt med en neutral domare i alla ligamatcher i England. Fotbollsplanen var olik våra dagars planer. Den tidens plan kunde vara upp till 182 meter lång. Målen hade stolpar men ingen ribba. När en spelare sköt mål med en lyra 30 meter över marknivå och fick målet godkänt!! - krävde det engelska fotbollsförbundet, att man skulle spänna en lina mellan stolparna. Nio år senare följde kravet på en ribba av trä. Akta huvudet! Idag är det naturligt för en fotbollsspelare att nicka bollen, dvs använda huvudet. Många mål har f.ö. tillkommit på det sättet. Annorlunda var det under fotbollens barndom. Spelarna fruktade bollens hårda snörning, som slog upp blåmärken i pannan. En annan sak man fruktade var att bollen vid regnväder blev mycket tung. (Jag har själv tydliga minnesbilder av såväl snörningen som bollens tyngd. Har du som läsare minnen av detta skriv gärna och berätta.) Fotbollen kommer till Bjäre I tidigare Nyhetsbrev har jag snuddat vid tiden, då den nya sporten fotboll introducerades i Bjäre. Därför får det den här gången begränsas till några minnesbilder, som skildrar vägen från pionjärtiden fram till våra dagar. Bilden nedan med Bergets IF får illustrera fotbollens barndom i Bjäre, dvs tiden innan riktiga klubbar bildades och ett seriesystem hade skapats. Det var en tid när pojkar och unga män i byn letade upp en någorlunda jämn gräsyta, där man kunde spela fotboll. Ibland spelade dessa byalag mot varandra.

5 Bergets if var inte någon formell klubb. Det var ungdomarna i V. Karups med omnejd, som spelade på en måttligt jämn plan på Berget i V. Karup. Klubben som förlorade mot 2:a världskriget. Förslövs BK blomstrade på 1930-talet men slogs ut av 2:a världskriget. I någon av mina böcker har jag berättat om Förslövs BK. Det var bl.a. pojkar från Ranarp med omnejd som bildade denna klubb, samlade ihop pengar till en boll och sedan spelade på allmänningen vid stranden. Verksamheten dog i början på 1940-talet. Världskriget pågick, och alla spelarna blev inkallade till militärtjänst. Mina kunskaper om FBK har jag fått av Börje Nilsson. Han har gedigna kunskaper om Bjäre och dess historia i allmänhet och Ranarp med omnejd i synnerhet. Sporten breddas- Fler blir aktiva. Damerna träder fram. Under de första årtiondena på 1900-talet bildades i snabb takt den ena idrottsföreningen efter den andra. Skånes Fotbollsförbund bildades och organiserade fotboll i ett seriesystem. Länge var fotboll en sport för männen. Under den andra hälften av 1900-talet skedde en förändring. Damerna trädde fram på bred front. Den ena klubben efter den andra tog upp damfotbollen som en del i sin verksamhet. I Bjäre var Hovs GIF en föregångare på det här området.

6 Hovs GIF:s damlag jublar efter en serieseger..och ungdomarna Under senare hälften av 1900-talet skedde en dramatisk förändring av verksamheten inom fotbollsklubbarna. Ungdomsverksamheten kom in i bilden och växte lavinartat. V. Karups IF har satsat brett för att ge möjlighet för de yngsta att var med i leken med bollen. Min boklåda Min boklåda Ord. Pris Rea-på-rea-pris Så blev Båstad tennis Bilder av ett sekel i Bjäre Slutsåld Vår bjärehistoria i bild Bjärebor berättar om Bjäre Slutsåld Strövtåg i Bjäres historia NÄRA HAVET trivs jag bäst 350 Ny Böcker som är slutsålda hos mig kan möjligen finnas i enstaka exemplar i bl.a. bokhandel i Båstad, Laholm eller Ängelholm eller på någon av övriga ställen i Bjäre där min bok säljes, bl.a. i V. Karups IF:s loppisbutik i V. Karup, Torekovs Turistbyrå, Kajs Fiskrökeri i Segeltorp, rest. Hovs Hallar. Känner du någon, som du tror kommer att uppskatta att få mina Nyhetsbrev tipsa gärna. Allt jag behöver är vederbörandes namn och mejladress.

7 Känner du någon som du tror är intresserad av att få mina Nyhetsbrev tipsa gärna. Allt jag behöver är en e-post adress till vederbörande. Vänligen Kalle Eriksson Hallavaravägen Båstad

Stormen har fått havet att skumma av raseri. En del av skummet har klätt denna kända byggnad i Torekov i vitt.

Stormen har fått havet att skumma av raseri. En del av skummet har klätt denna kända byggnad i Torekov i vitt. Välkommen till Nyhetsbrev nr 1-2019 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Det här Nyhetsbrevet är ett bevis för att jag inte lyckats hålla mitt nyårslöfte till mig själv och till mina läsare. Löftet om

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. En klassiker för flera generationer av svenska folkskoleelever.

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. En klassiker för flera generationer av svenska folkskoleelever. Välkommen till Nyhetsbrev nr 18-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget En klassiker för flera generationer av svenska folkskoleelever. Folkskolans läsebok en klassiker. Många minns den här boken Under

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nyåret 2017.

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nyåret 2017. Bjäre i vinterdräkt Välkommen till Nyhetsbrev nr 32-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nyåret 2017. Vid årets slut. återkommer ständigt: Va?! Har året redan gått? Vi konstaterar ofta, att för varje

Läs mer

extra Nyhetsbrev som får nr

extra Nyhetsbrev som får nr Foto Mats Roslund Välkommen till detta extra Nyhetsbrev som får nr 25-2015. Nyhetsbrevet skulle egentligen ha bytt spår när det gäller innehållet. Fr.o.m. detta brev. Det har varit mycket järnvägsprat

Läs mer

Spelregler för fotboll 7 mot

Spelregler för fotboll 7 mot Spelregler för fotboll 7 mot 7 2018 OBS! Dessa spelregler gäller inom ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND 2018 Regel 1 Spelplanen... 2 Regel 2 Bollen... 2 Regel 3 Spelarna... 2 Regel 4 Spelarnas utrustning... 2

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr

Välkommen till Nyhetsbrev nr Välkommen till Nyhetsbrev nr 9-2017 NÄRA HAVET.trivs jag bäst. Vinjettbilden En fikastund alldeles intill den grindöppning som leder ut på malen, d.v.s. det vackra och innehållsrika naturreservat, som

Läs mer

Spelmanual IK Kongahälla Så spelar vi Futsal för de yngsta 4 mot 4 & Ungdomsfutsal

Spelmanual IK Kongahälla Så spelar vi Futsal för de yngsta 4 mot 4 & Ungdomsfutsal Spelmanual IK Kongahälla Så spelar vi Futsal för de yngsta 4 mot 4 & Ungdomsfutsal 2016-10-13 Regler Futsal för de yngsta Flickor, pojkar 07-08 IK Kongahällas cuper har sanktion av Göteborgs Fotbollsförbund.

Läs mer

Nationella spelformer

Nationella spelformer Nationella spelformer 7 mot 7 10-12 år Målsättning med spelformen 7 mot 7 fotbollsaktioner som till exempel att passa, dribbla och skjuta. Sådana förutsättningar är bland annat planens storlek och antalet

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Höstfärg-symfoni Välkommen till Nyhetsbrev nr 26-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Historia i små portioner Mina böcker har alla anknytning till Bjäre och dess historia. Kännetecknande för mina

Läs mer

SÅ SPELAR VI 5 MOT 5-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 8-9 ÅR

SÅ SPELAR VI 5 MOT 5-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 8-9 ÅR SÅ SPELAR VI 5 MOT 5-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 8-9 ÅR Bakgrund Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1 januari

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 27-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Rekord-Magasinet påverkade en generation av idrottsintresserade ungdomar i Sverige. Alla bär vi på värderingar. Alla har vi våra

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 22-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ett fattigt torparepar i Bjäre. Två bjärebor som får representera bilderna på de tiotusentals bjärebor från vår tid, som finns

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland. Så spelar vi 9 mot 9. Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland. Så spelar vi 9 mot 9. Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9 mot 9 Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, Lek och Lär är mottot för all

Läs mer

SÅ SPELAR VI 9 MOT 9-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR

SÅ SPELAR VI 9 MOT 9-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR SÅ SPELAR VI 9 MOT 9-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 13-14 ÅR Bakgrund Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1

Läs mer

Spelregler för fotboll 9 mot

Spelregler för fotboll 9 mot Spelregler för fotboll 9 mot 9 2018 OBS! Dessa spelregler gäller inom ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND 2018 Regel 1 Spelplanen... 2 Regel 2 Bollen... 2 Regel 3 Spelarna... 2 Regel 4 Spelarnas utrustning... 2

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Lervik, en av de många hamnar vi får besöka under vår vandring. Välkommen till Nyhetsbrev nr 20-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Dags månad nr 7. Nr 7?? Jovisst. Sept. Siffran sju på latin. Förklaringen

Läs mer

Nyhetsbrev nr 31. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr 31. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 31 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ett särskilt välkommen till var och en av er som nu får mitt Nyhetsbrev för första gången. Liksom inför alla tidigare Nyhetsbrev har

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd Fotbollsskolan fintdribbling.indd 1 07-06-05 16.16.18 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att

Läs mer

Fotbollsskolan. bollekar.indd

Fotbollsskolan. bollekar.indd Fotbollsskolan bollekar.indd 1 07-06-05 16.14.36 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 18-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Tidiga bjärebor De första bjäreborna. När den väldiga landisen flera tusen meter tjock(!) - för si så där 10 000-13 000 år sedan

Läs mer

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

UNGDOMSDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT INNEHÅLL:

UNGDOMSDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT INNEHÅLL: UNGDOMSDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT 7 2018 INNEHÅLL: Uppdaterad: 2018-02-08 Spelregler Rekommendationer 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7 fotboll Diskussionsfrågor/grupparbete Manual för hantering av ledare och

Läs mer

SÅ SPELAR VI 7 MOT 7-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR

SÅ SPELAR VI 7 MOT 7-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR ÅR SÅ SPELAR VI 7 MOT 7-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 10-12 ÅR Bakgrund Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Kom ut till stränderna de ödsligt sköna (Evert Taube.) Välkommen till Nyhetsbrev nr 19-2017 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Vi fortsätter vår resa till fots längs bjärekusten. Den som vi påbörjade

Läs mer

INNEHÅLL: BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT

INNEHÅLL: BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT 7 2019 INNEHÅLL: Spelregler Rekommendationer 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7 fotboll Manual för hantering av ledare och publik Speltider Matchvärdar / Grönt kort Spelarförteckning

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland. Så spelar vi 9 mot 9. Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland. Så spelar vi 9 mot 9. Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 9 mot 9 Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, Lek och Lär är mottot för all

Läs mer

NÄRA HAVET trivs jag bäst. Välkommen till

NÄRA HAVET trivs jag bäst. Välkommen till NÄRA HAVET trivs jag bäst. Välkommen till Nyhetsbrev nr 14-2017 Från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Lagret med den nyutgivna boken NÄRA HAVET sjunker stadigt Ihop. Detta trots att jag den här gången

Läs mer

ANLEDNINGAR TILL ATT SPELA FUTSAL

ANLEDNINGAR TILL ATT SPELA FUTSAL 10 JAG HADE NÖJET ATT SPELA FUTSAL I SKOLAN, OCH DET FUTSAL KAN GE DIG ÄR INTELLIGENS OCH ETT SÄTT ATT TÄNKA PÅ. VARFÖR? FÖR DET ÄR SÅ SMÅ YTOR, DU ÄR MARKERAD HELA TIDEN. SÅ DU MÅSTE VARA INTELLIGENT,

Läs mer

Infohäfte till föreningsdomare manna domare

Infohäfte till föreningsdomare manna domare Infohäfte till föreningsdomare 2015 5-7 manna domare Speltider/Bollstorlek: Speltid och Bollstorlek Flickor/Pojkar 10-12 Spelform Ålder Speltid Bollstorlek 7-manna 12 3 x 20 4 7-manna 11 3 x 20 4 7-manna

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr 24 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Välkommen till Nyhetsbrev nr 24 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 24 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nytt år. När jag startade utgivningen av Nyhetsbrev, hade jag inte föreställt mig att fortsätta under någon längre tid. Jag har måst

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Snöpudrade klippor vid Hovs Hallar i midvinters gråblå färgtoner. Välkommen till Nyhetsbrev nr 28-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Ett Gott Nytt År ber jag allra först att få tillönska. Därefter:

Läs mer

Undantag i LB07 FUTSAL CUP se sista sidan I övrigt gäller Skånes FFs tävlingsregler!

Undantag i LB07 FUTSAL CUP se sista sidan I övrigt gäller Skånes FFs tävlingsregler! FUTSAL - Spelregler Undantag i LB07 FUTSAL CUP se sista sidan I övrigt gäller Skånes FFs tävlingsregler! REGEL 1 - SPELPLANEN Tejpa spelplanen vid behov! REGEL 1 - SPELPLANEN Handbollsmål (2x3m) REGEL

Läs mer

INNEHÅLL: UNGDOMSDOMARE 5 MOT 5 7 MOT

INNEHÅLL: UNGDOMSDOMARE 5 MOT 5 7 MOT UNGDOMSDOMARE 5 MOT 5 7 MOT 7 2018 INNEHÅLL: Spelregler Rekommendationer 5 mot 5, 7 mot 7 fotboll Diskussionsfrågor/grupparbete Manual för hantering av ledare och publik Nyheter 2018 Speltider Påminnelser

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Spelregler. 7 mot 7 och 9 mot 9

Spelregler. 7 mot 7 och 9 mot 9 Spelregler 7 mot 7 och 9 mot 9 13 Förklaring till spelreglerna Regel 6 Övriga matchfunktionärer tillämpas inte i 7 mot 7 och 9 mot 9. Därutöver tillämpas inte Regel 11 Offside i 7 mot 7. Avbytare Samtliga

Läs mer

Vilken Spelare Är du?

Vilken Spelare Är du? Vilken Spelare Är du? Målvakt Målvakten har den viktigaste rollen i laget. En målvakt äger allt i sitt målområde och är den som bestämmer, styr och ställer. En målvakt är orädd och har många viktiga beslut

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

BARN LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart

BARN LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart Registrering Samtliga spelare i 7 mot 7 skall vara registrerade i FOGIS med registreringstyp Fotboll ungdom för den förening man avser att representera. - Övergångsblankett

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän. Så spelar vi 7-mannafotboll. Bohusfotbollen fotboll för alla 2016 Sida 1

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän. Så spelar vi 7-mannafotboll. Bohusfotbollen fotboll för alla 2016 Sida 1 Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 7-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla 2016 Sida 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och lär är mottot

Läs mer

Föreskrifter för 7-manna senior 2014

Föreskrifter för 7-manna senior 2014 Föreskrifter för 7-manna senior 2014 VÄRMLANDS FOTBOLLFÖRBUND Spelregler SvFF:s spelregler för 7-mannafotboll gäller. Finns bifogade detta dokument. Speltid 2 x 25 minuter Antal spelare Varje lag får bestå

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

Så spelar vi 5 mot

Så spelar vi 5 mot Så spelar vi 5 mot 5 2017 Uppdaterad: 170401 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 5 mot 5 är på barnens villkor och skall lära dem att spela

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Välkommen till Nyhetsbrev nr 13-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Trots att Nyhetsbrevet handlar om VM-fotboll, och fotbollshistoria på internationell nivå, väljer jag en vinjettbild som skildrar

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Nu är den här! Välkommen till Nyhetsbrev nr 20-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Boken har kommit! Alldeles nyss kom den från tryckeriet. Nu skall allra först alla de beställda exemplaren reserveras.

Läs mer

BSK Herrfotboll. Bra att veta när det är dags att DÖMA 5-MANNA! Uppdaterat:

BSK Herrfotboll. Bra att veta när det är dags att DÖMA 5-MANNA! Uppdaterat: Bra att veta när det är dags att DÖMA 5-MANNA! Uppdaterat: 2014-02-10 INNAN MATCH (behövs kanske inte ett minne som en elefant men åtminstone lite koll!) Utvilad och lite frukost i dig! Ta på domarklädsel,

Läs mer

Så spelar vi 5 mot Hälsingland

Så spelar vi 5 mot Hälsingland Så spelar vi 5 mot 5 2018 Hälsingland Matchvärd Alla barn och ungdomsmatcher i Hälsingland ska ha matchvärd. Syftet med matchvärdar är att skapa: - en miljö på våra matcher där barn och ungdomar kan

Läs mer

Världens största religion

Världens största religion Kristendomen Film Världens största religion Kristendomen är världens största religion med omkring två miljarder anhängare. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

Fotbollsskolan. mottagning.indd

Fotbollsskolan. mottagning.indd Fotbollsskolan mottagning.indd 1 07-06-05 16.16.51 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla BFF 2015 utg. 1 Sida 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och

Läs mer

Handboll i korthet. Ver Staffanstorps HK

Handboll i korthet. Ver Staffanstorps HK Handboll i korthet Detta informationsblad har tagits fram för att öka förståelsen för domarnas arbete, samt förbättra den allmänna kunskapsnivån när det gäller de grundläggande reglerna hos föräldrar och

Läs mer

spelregler Barn- och ungdomsfotboll

spelregler Barn- och ungdomsfotboll spelregler Barn- och ungdomsfotboll Spelregler för de nya nationella spelformerna Under arbetet med SvFF:s Spelarutbildningsplan framkom det att valet av spelform i förhållande till planens yta och form

Läs mer

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland.

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-mannafotboll Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-manna skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt. Detta skall genomsyra

Läs mer

Hemfrågor FACIT

Hemfrågor FACIT ÖSTERGÖTLANDS FOTBOLLFÖRBUND Domarkommittén Hemfrågor 2012 - FACIT KOLUMN 1 - Ange om du eventuellt tycker att det ska vara varning eller utvisning KOLUMN 2 - Om du tycker att domaren ska stoppa spelet,

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen Träffa linjen Övning nr. 1 Alla spelare samlas på en linje med boll. Avstånd till linjen som ska träffa ca 10-15 meter. Varje spelare försöker passa bollen mot linjen och låta den stanna exakt på linjen.

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

Så spelar vi 3 mot år 2017

Så spelar vi 3 mot år 2017 Så spelar vi 3 mot 3 6-7 år 2017 1 Möjlighet för många planer Alla får vara med Roligt med många bollkontakter Hög aktivitet 3 mot 3 lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt

Läs mer

Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP DEC Riksten

Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP DEC Riksten Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP. 16-18 DEC 2016. www.snobollencup.se VÄLKOMMEN TILL SNÖBOLLEN CUP 2016! Nu är det inte långt kvar tills första matchstart

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

En glimt av ljus och färg en tröst i novembermörkret. Mera om bilden i texten.

En glimt av ljus och färg en tröst i novembermörkret. Mera om bilden i texten. En glimt av ljus och färg en tröst i novembermörkret. Mera om bilden i texten. Välkommen till Nyhetsbrev nr 24-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Det här Nyhetsbrevet, som skrevs för en tid sedan,

Läs mer

BARN & UNGDOM Anmälan till seriespel 2018

BARN & UNGDOM Anmälan till seriespel 2018 2018 Denna anmälan avser: - för flickor 10 år (födda 2008) Lätt eller svår serie - för flickor 11 år (födda 2007) Lätt eller svår serie - för pojkar 10 år (födda 2008) Lätt eller svår serie - för pojkar

Läs mer

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans. 1. Innebandyspelaren 1.1 De två grundpelarna hos en innebandyspelare: Fysik Spelsinne En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och

Läs mer

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Välkommen till Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 9-2018 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Sköna maj välkommen. Hur mycket skönhet och ljuvlighet ryms inte i ordet maj. Inte underligt att det har tillkommit så många sångtexter

Läs mer

Futsal. Tävlingsbestämmelser Regler

Futsal. Tävlingsbestämmelser Regler Futsal Tävlingsbestämmelser Regler Futsalens tävlingsbestämmelser och regler tar utgångspunkt i SvFF s regelbok för Futsal. I detta dokument tar vi upp avvikelser från dessa samt presenterar de bestämmelser

Läs mer

5-mannafotboll utomhus

5-mannafotboll utomhus REGLER 5-mannafotboll utomhus Anpassade regler för 5-mannafotboll utomhus i Värmland. 5-mannafotboll 8-9 år 2013-02-22 5-manna utomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket

Läs mer

Spelregler för 7-mannafotboll

Spelregler för 7-mannafotboll Spelregler för fotboll 2014 Spelregler för 7-mannafotboll 135 1. SPELPLANEN Spelplanens mått och markering framgår av planskissen. Spelplanen ska vara rektangulär. Längden bör vara högst 85 och lägst 60

Läs mer

Ronja Cup Välkommen till Ronja Cup 2007

Ronja Cup Välkommen till Ronja Cup 2007 Välkommen till Ronja Cup 2007 Bollstanäs SK hälsar ert lag välkommen till årets upplaga av Ronja Cup för flickor födda -98, -99 och -00. Vi hoppas att ni ska få en trevlig fotbollsdag hos oss. Vi kan utlova

Läs mer

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget

Nyhetsbrev nr från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Att resa före järnvägens tid Välkommen till Nyhetsbrev nr 22-2015 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget Jag har nedkommit Som jag i korthet nämnde i förra Nyhetsbrevet har min nya bok På räls över Hallandsås

Läs mer

Regler för fotboll i spelformen 9 mot 9

Regler för fotboll i spelformen 9 mot 9 Förklaring till spelreglerna I spelformen 9 mot 9 tillämpas inte Regel 6: Övriga matchfunktionärer. Regel 1: Spelplanen Planytan ska vara 65 72 meter x 50 55 meter, och straffområdet ska vara 24 x 9 meter

Läs mer

Ronja Cup Välkommen till Ronja Cup 2005

Ronja Cup Välkommen till Ronja Cup 2005 Välkommen till Ronja Cup 2005 Bollstanäs SK hälsar ert lag välkommen till årets upplaga av Ronja Cup för flickor födda 96, 97 och 98. Vi hoppas att ni skall få en trevlig fotbollsdag hos oss. Vi kan utlova

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 9 mot 9 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BFF 2017 utg. 1 Sida 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och lär

Läs mer

ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND

ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND FUTSAL FRÅGOR OCH SVAR 2005 1. Får målvakten kasta bollen över halva planen? Svar: Ja. Målvakten får alltid kasta bollen över halva planen. 2. Om målvakten byts ut, mot en utespelare får den inbytte spelaren

Läs mer

Kommunikation för olika syften. Lyssna, svara, fråga, berätta samt uttrycka önskemål och känslor. (SV åk 1 6)

Kommunikation för olika syften. Lyssna, svara, fråga, berätta samt uttrycka önskemål och känslor. (SV åk 1 6) IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om fotbolls-vm. Vi får svar på olika frågor om VM och får veta var första fotbolls-vm spelades, vad som hände med en fotbollsspelare som gjorde

Läs mer

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot 5 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BUK 2017 utgåva 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet

1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet 1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet Ordet organ kommer från grekiskan och betyder verktyg, redskap. Undervisningskonsten att organisera handlar om att skapa redskap för undervisning och lärande,

Läs mer

UNGDOM LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart

UNGDOM LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart Inför match - Kallelse av motståndare och domare sker vi Fogis så se till att datum, matchtid och anläggning är uppdaterad. Ta gärna kontakt med dina motståndare

Läs mer

Nyhetsbrev nr 5 2014. Uppskattad vägkrog i Bjäre. Vår glada. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget.

Nyhetsbrev nr 5 2014. Uppskattad vägkrog i Bjäre. Vår glada. Välkommen till. från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Välkommen till Nyhetsbrev nr 5 2014 från Kalle Eriksson och Bjäreförlaget. Uppskattad vägkrog i Bjäre Vi som har förmånen att bo på bjärehalvön får uppleva mycket av det som naturen har att bjuda på. Exempelvis

Läs mer

Cupmanual IK Kongahälla Så spelar vi 5, 7 mot

Cupmanual IK Kongahälla Så spelar vi 5, 7 mot Regler 5 mot 5 Cupmanual IK Kongahälla Så spelar vi 5, 7 mot 7 2018-01-26 Offside gäller ej. Inspark gäller. Inspark som går direkt utan touch i mål döms bort. 6-sekundersregeln för målvakter gäller ej.

Läs mer

Förslag till justeringar för spelformer innan Repskapet 2018.

Förslag till justeringar för spelformer innan Repskapet 2018. Förslag till justeringar för spelformer innan Repskapet 2018. December 2017 tog Repskapet ett beslut om införande av nationella spelformer för barn- och ungdomsfotbollen. Spelformerna gäller obligatoriskt

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla utg 2 mars 2015 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

Futsal Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping

Futsal Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping Futsal 2015-2016 Tävlingsbestämmelser Regler Tävlingsbestämmelser Speltid 2x16 minuter, med paus på 3 minuter. Skulle ett lag vara försenat ska domaren förkorta speltiden. Efter 10 minuter har domaren

Läs mer

ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND

ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND FUTSAL FRÅGOR OCH SVAR 2008/2009 1. Får målvakten kasta bollen över halva planen? Målvakten får alltid kasta bollen över halva planen. 2. Om målvakten byts ut, mot en utespelare får den inbytte spelaren

Läs mer

A) FÖRSVARSSPEL MED DJUP AD följer näst sista försvarare och rör sig på samma sätt som denne. AD skall hela tiden ha blicken inåt planen.

A) FÖRSVARSSPEL MED DJUP AD följer näst sista försvarare och rör sig på samma sätt som denne. AD skall hela tiden ha blicken inåt planen. Förflyttningar A) FÖRSVARSSPEL MED DJUP AD följer näst sista försvarare och rör sig på samma sätt som denne. AD skall hela tiden ha blicken inåt planen. B) ÖVRIGT Sidoförflyttningar längs sidlinjen med

Läs mer

Den magiska dörren. By Liam Holmström Svanold

Den magiska dörren. By Liam Holmström Svanold Den magiska dörren By Liam Holmström Svanold Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Noel. Jag är nio år. Jag går på Kyrkmon. Min bästa kompis heter Gustav. Jag är rädd för vaktmästaren Lars Andersson. En dag när

Läs mer

Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP DEC Riksten

Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP DEC Riksten Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP. 16-18 DEC 2016. www.snobollencup.se VÄLKOMMEN TILL SNÖBOLLEN CUP 2016! Nu är det inte långt kvar tills första matchstart

Läs mer

Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP DEC Riksten

Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP DEC Riksten Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP. 16-18 DEC 2016. www.snobollencup.se VÄLKOMMEN TILL SNÖBOLLEN CUP 2016! Nu är det inte långt kvar tills första matchstart

Läs mer

Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna

Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna Artikel i Svenska Dagbladet, Av Henrik Ennart, Tor 2 Juli, 2015, 07.24 En unik satsning på mental träning bäddade för de heroiska insatser som gav EMguld. U21-laget

Läs mer

Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP DEC Riksten

Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP DEC Riksten Tullinge TP Fotboll välkomnar er till SNÖBOLLEN CUP STOCKHOLMS BÄSTA INOMHUSCUP. 16-18 DEC 2016. www.snobollencup.se VÄLKOMMEN TILL SNÖBOLLEN CUP 2016! Nu är det inte långt kvar tills första matchstart

Läs mer

Medelpads Fotbollförbund

Medelpads Fotbollförbund 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Spelplanen 5 - manna 2 Spelplan 7-manna och regler 3 Spelplan 11-manna och regler, 9-manna 4 Bollen / Speltiden 5 Spelaren antal - utrustning 6 Domaren 7 Otillåtet spel / olämpligt

Läs mer

FUTSAL Spelregler sammandrag

FUTSAL Spelregler sammandrag FUTSAL Spelregler 2004 - sammandrag Detta är ett sammandrag av det 50 sidiga dokumentet Futsal Spelregler 2004 i syfte att plocka fram de viktigaste skillnaderna mellan five-a-side och Futsal. Avsett för

Läs mer

Antal spelare På plan 11 st varav en målvakt. En match kan inte börja om något av lagen är färre än 7 spelare

Antal spelare På plan 11 st varav en målvakt. En match kan inte börja om något av lagen är färre än 7 spelare Antal spelare På plan 11 st varav en målvakt. En match kan inte börja om något av lagen är färre än 7 spelare Byte av spelare får ske under spelets gång, s.k. flygande byte. Spelarbyte ska ske vid mittlinjen

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland. Så spelar vi 11 mot 11. Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland. Så spelar vi 11 mot 11. Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11 mot 11 Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll Det året man fyller

Läs mer

2 Bollen får inte studsa mindre än 50 cm och inte mer än 65 cm vid första studsen när den släpps från en höjd av 2 m.

2 Bollen får inte studsa mindre än 50 cm och inte mer än 65 cm vid första studsen när den släpps från en höjd av 2 m. REGEL 2 BOLLEN 17 1 Filtboll är inte tillåten i internationella matcher. 2 Bollen får inte studsa mindre än 50 cm och inte mer än 65 cm vid första studsen när den släpps från en höjd av 2 m. I tävlingsmatcher

Läs mer

Till deltagande HERRLAG

Till deltagande HERRLAG Kristbergs Cup i FUTSAL 2018-11-25 Till deltagande HERRLAG Plats: Sporthallen i Borensberg (Hällaskolan) Spelprogram och information om spelregler bifogas. Laguppställning ska skrivas ut från FOGIS. Laguppställning

Läs mer