KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER"

Transkript

1 KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER Slutredovisning av Kulturrådets arbete med delmålen inom funktionshinderspolitiken år

2

3 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 4 KULTURRÅDETS ARBETE FÖR ATT NÅ DE FUNKTIONSHINDERSPOLITISKA MÅLEN Inledning... 7 Bakgrund... 7 Regeringens strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken... 7 Regeringens inriktningsmål för kultur... 8 Mål för Kulturrådet som sektorsansvarig myndighet... 8 Regeringens uppdrag till Kulturrådet... 9 Utgångspunkter och insatser för att nå målen BEDÖMNING AV EFFEKTER Delmål Samlad bedömning av effekter Delmål Samlad bedömning av effekter Delmål Samlad bedömning av effekter Samråd Samlad bedömning av effekter Bedömning av effekter på inriktningsmål för kulturområdet KULTURRÅDETS INSATSER ÅR Avgränsning och precisering av delmål Informationsinsatser Samråd med nationella funktionshindersorganisationer år Exempel på bidrag och främjande verksamhet REDOVISNING AV ENKÄTUNDERSÖKNING AVSEENDE ÅR Metod, urval och svarsfrekvens Enkätresultat Handlingsplaner (delmål 1) Enkelt avhjälpta hinder (delmål 2) Tillgänglighetsanpassade webbplatser och e-tjänster (delmål 3) Digital teknik och tillgänglighet BILAGA 1, Enkätfrågor... 40

4 SAMMANFATTNING Detta är en slutrapport över Kulturrådets strategiska uppdrag och arbete inom ramen för den nationella funktionshinderpolitiken åren Enligt uppdrag ska arbetet slutredovisas under våren 2016, i samband med att den nationella strategiperioden formellt avslutas. Kulturrådet har som strategiskt ansvarig myndighet inom kulturområdet i uppdrag att stödja, samordna och driva på utvecklingen så att personer med funktionsnedsättning blir fullt delaktiga i kulturlivet. Kulturrådets arbete utgår från regeringens strategi för genomförandet av funktionshinderpolitiken och det uppdrag som regeringen har fastlagt för myndigheten. Rapporten beskriver övergripande hur Kulturrådet har arbetat för att öka tillgängligheten inom sin sektor under , med främjande arbete och med att uppnå delmål. Myndigheten beskriver effekterna av sitt arbete i relation till delmålen och de inriktningsmål som finns för kulturområdet. De tre delmål som Kulturrådet har arbetat med under perioden handlar om att kulturinstitutioner och andra mottagare som tar emot statlig finansiering direkt från Kulturrådet eller från regioner och landsting inom den så kallade kultursamverkansmodellen ska se till att: ha handlingsplaner för ökad tillgänglighet inte verka i lokaler där enkelt avhjälpta hinder finns ha tillgängliga webbplatser och e-tjänster De nationella inriktningsmål för kulturområdet och som är tillämpliga för Kulturrådets verksamhetsområde är att: Möjligheten för personer med funktionsnedsättning att delta i kulturlivet ska förbättras Funktionshindersperspektivet ska vara integrerat i den ordinarie bidragsgivningen inom kulturområdet Kulturrådet har under perioden arbetat med en mängd olika insatser för att de funktionshinderspolitiska målsättningarna inom kulturområdet ska uppnås. Kulturrådet har exempelvis kopplat krav på arbete för ökad tillgänglighet till sin bidragsgivning. De tre delmål som myndigheten arbetar med har inarbetats som kriterier för beslut om statliga medel till regional kulturverksamhet inom kultursamverkansmodellen. Det innebär också att de regioner och landsting som fördelar medlen till olika regionala kulturaktörer har ett ansvar för att deras kulturaktörer arbetar med delmålen. Kulturrådet har under hela perioden spridit information om tillgänglighet på flera olika sätt. Kunskap om, och hjälp med, hur delmålen ska uppnås har spridits på 4(50)

5 webb, i sociala medier, eller via tryckt material och utskick. Kulturrådet har informerat vid konferenser och seminarier. Regelbundna dialoger med och stöd till de regioner som tar emot och fördelar de statliga medlen för regional kulturverksamhet har också varit ett viktigt verktyg. Formella samråd om Kulturrådets arbete med tillgänglighet har under perioden upprättats och hållits regelbundet med den centrala funktionshindersrörelsen. Kulturaktörer och ansvariga regioner har hela 2016 på sig att fortsätta arbeta med de delmål som omfattar tillgänglighet i lokaler och på webb. Vid årsskiftet 2016/2017 kommer kulturansvariga i regioner och landsting att få avrapportera arbetet med delmålen. Denna rapport innehåller därmed en nulägesbeskrivning och en prognos av hur delmålen kommer att uppfyllas under Kulturrådets enkätundersökningar visar att arbetet med delmålen har en positiv utveckling. Handlingsplaner för ökad tillgänglighet har tagits fram vid berörda kulturinstitutioner och de övriga delmålen tycks utveckla sig i rätt riktning. Bland annat tycks kunskapen om och arbetet med den internationella webbstandarden ha ökat under perioden. Kulturrådet konstaterar dock att det under hela strategiperioden har framgått att kunskapen om det som kallas enkelt avhjälpta hinder har varit ganska låg. Det har ofta framgått att aktörer blandar ihop sådant som snarare borde klassas som svårare hinder och större insatser, med enkla hinder och mindre omfattande insatser. Dessa möjliga felkällor gör svaren svårtolkade. Kulturrådet bedömer i rapporten att effekterna av myndighetens arbete med samtliga delmål under har varit goda, vilket till stor del hör samman med att delmålen har kopplats som kriterier till myndighetens egen bidragsgivning och till de statliga medel som fördelas av regionerna inom kultursamverkansmodellen. Delmålen kommer även efter 2016 kommer att vara kriterier för Kulturrådets bidragsgivning och aktörer inom kultursamverkansmodellen. Det innebär att arbetet kommer att fortgå och myndigheten har möjlighet att hålla medel inne, eller begära återbetalning av medel om delmålet inte följs. Inför kommande strategiperiod anser Kulturrådet att det vore det gynnsamt för utvecklingen av tillgängligheten inom kulturområdet om de nationella kulturinstitutionerna får tydliga uppdrag och målsättningar att uppnå. Likaså borde strategiska uppdrag, eller tydliga målsättningar kunna ges till fler statliga kulturmyndigheter. Kulturrådet hade i uppdrag att i rapporten beskriva hur myndighetens arbete har påverkat de övergripande inriktningsmålen. I rapporten beskrivs att funktionshindersperspektivet har varit integrerat i Kulturrådets ordinarie bidragsgivning sedan år Tillgänglighetsperspektivet ingår i ansökningsförfarandet och i bedömning av samtliga ansökningar, liksom i återrapporteringen av genomförda projekt och verksamheter till Kulturrådet. 5(50)

6 Vad gäller inriktningsmålet Möjligheten för personer med funktionsnedsättning att delta i kulturlivet ska förbättras, menar Kulturrådet att arbetet med ökad tillgänglighet är något som har stärkts inom de delar av kultursektorn som myndigheten arbetar med och följer upp. Ett viktigt exempel på att det sker en positiv utveckling är att det blivit allt mer vanligt med så kallade integrerade ensembler inom den professionella scenkonsten. Det vill säga grupper med professionellt utövande konstnärer med olika funktionsförmågor som arbetar och skapar tillsammans. I statistiskt underlag från SCB eller annat underlag, som exempelvis Myndigheten för delaktighets regelbundna undersökningar i panelen Rivkraft framgår dock att personer med funktionsnedsättning både deltar i lägre utsträckning i kulturlivet, liksom hindras att delta på grund av brister i tillgänglighet, eller upplevd diskriminering. Kulturrådet menar att det är tydligt att ett strategiskt och aktivt tillgänglighetsarbete även fortsättningsvis behövs inom kultursektorn. Detta gäller på såväl lokal, regional som nationell nivå, liksom i privat och offentlig kulturverksamhet. I rapporten ingår även en närmare beskrivning av Kulturrådets arbete under år 2015, liksom redogörelser för enkätsvar. För mer detaljerad information om de insatser som har skett under föregående år under perioden hänvisas till de rapporter som myndigheten tidigare lämnat till regeringen avseende åren De finns även publicerade på Kulturrådets webbplats: Kultur för alla inget hinder 2012, 2013, 2014, All statistik som redovisas i rapporten är baserad på de enkätundersökningar som Kulturrådet har genomfört årligen för att följa utvecklingen inom kulturområdet. I Kulturrådets uppföljning och i enkäturvalet, ingår endast aktörer som erhållit statliga medel direkt från Kulturrådet eller via regioner och landsting som har i uppdrag att fördela statliga medel till regional kulturverksamhet via den så kallade kultursamverkansmodellen. 6(50)

7 KULTURRÅDETS ARBETE FÖR ATT NÅ DE FUNKTIONSHINDERSPOLITISKA MÅLEN Inledning Kulturrådet har som strategiskt ansvarig myndighet inom kulturområdet i uppdrag att stödja, samordna och driva på utvecklingen så att personer med funktionsnedsättning blir fullt delaktiga i kulturlivet. Kulturrådet arbete utgår från regeringens strategi för genomförandet av funktionshinderpolitiken och det uppdrag som regeringen har fastlagt för myndigheten. I följande rapport ges en slutredovisning av Kulturrådets arbete med ökad tillgänglighet inom kulturlivet, åren Enligt uppdrag ska arbetet slutredovisas under våren 2016, i samband med att den nationella strategiperioden formellt avslutas. Slutredovisningen innehåller en bedömning av vilka effekter myndighetens arbete har haft i förhållande till myndighetens delmål, och till funktionshinderspolitikens inriktningsmål för kulturområdet. Kulturrådet kommer att fortsätta arbeta med sina delmål under hela år Vid årsskiftet 2016/2017 kommer kulturansvariga i regioner och landsting att få avrapportera arbetet med delmålen. Denna redovisning innehåller därmed en nulägesbeskrivning och prognos av hur delmålen kommer att uppfyllas. Bakgrund Regeringens strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken Regeringen beslutade sommaren 2011 om en strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken i Sverige Syftet med strategin var att klargöra politikens inriktning med konkreta mål för samhällets insatser och hur målen skulle följas upp. Målen för den svenska funktionshinderspolitiken är en samhällsgemenskap som grund, som utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhället och att levnadsvillkoren för flickor och pojkar, män och kvinnor med funktionsnedsättning är jämlika. En viktig utgångspunkt i arbetet är de mänskliga rättigheter som slås fast i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och FN:s konvention om barnets rättigheter som Sverige har ratificerat och därmed åtagit sig att leva upp till. Uppföljning och utvärdering En central del av strategin har varit att målen ska följas upp och att effekten av insatserna ska kunna mätas på ett bättre sätt än tidigare. Genomförandet av 1 Protokoll vid regeringssammanträde (Socialdepartementet) 7(50)

8 funktionshinderspolitiken är en uppgift för alla samhällsområden, vilket innebär att funktionshinderspolitiken är tvärsektoriell. För att nå framgång krävs att många aktörer på olika nivåer medverkar och samverkar i arbetet. Funktionshindersperspektivet ska vara en integrerad del av planering, genomförande och utvärdering av olika insatser. Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att ansvara för uppföljning av strategins mål, insatser och att beskriva och analysera utvecklingen av funktionshinderspolitiken. Inriktningsmål för prioriterade områden Som ett led i att förtydliga de övergripande funktionshinderspolitiska målen har regeringen fastställt inriktningsmål inom nio prioriterade områden, där kulturområdet är ett av dem. Ett antal statliga myndigheter har ett särskilt utpekat ansvar, sektorsansvar, inskrivet i sina respektive instruktioner som innebär att de ska vara samlande, stödjande och pådrivande i arbetet för att nå de funktionshinderspolitiska målen. Kulturrådet är en av dessa myndigheter. Regeringens inriktningsmål för kultur Inriktningsmål för kulturområdet För kulturområdet har regeringen fastställt tre inriktningsmål, varav två berör Kulturrådets ansvarsområde: Möjligheten för personer med funktionsnedsättning att delta i kulturlivet ska förbättras. Funktionshindersperspektivet ska vara integrerat i den ordinarie bidragsgivningen inom kulturområdet. Insatserna inriktas på följande områden Regeringen pekar ut att insatser ska inriktas på följande områden: Tillgänglighetsperspektivet bör finnas med från början när verksamhet, information och lokaler planeras. De tekniska framstegen har fört med sig helt nya möjligheter när det gäller att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Kulturlivets aktörer bör i samverkan använda sig av och vidareutveckla dessa möjligheter. Mål för Kulturrådet som sektorsansvarig myndighet Regeringen fastställde, efter förslag från Kulturrådet, tre delmål som skulle uppnås under perioden : Samtliga kulturinstitutioner inom teater-, dans-, musik-, litteratur-, biblioteks-, musei- och utställningsområdena som får statsbidrag ska ha en handlingsplan för ökad tillgänglighet senast Samtliga kulturinstitutioner inom teater-, dans-, musik-, litteratur-, biblioteks-, musei- och utställningsområdena som får statsbidrag ska ha åtgärdat enkelt avhjälpta hinder (bör inte verka i lokaler där enkelt avhjälpta hinder inte åtgärdats) 8(50)

9 senast Detta gäller även fria grupper m.fl. i den omfattning det kan anses skäligt. 3 Samtliga kulturinstitutioner inom teater-, dans-, musik-, litteratur-, biblioteks-, musei- och utställningsområdena som får statsbidrag ska ha webbplatser och e- tjänster som är tillgänglighetsanpassade senast Detta gäller även fria grupper m.fl. i den omfattning det kan anses skäligt. 4 Kulturrådet har under strategiperioden sett behov av att förtydliga delmålen, bland annat genom att precisera på vilket sätt de två sista delmålen omfattar aktörer utöver kulturinstitutioner. En beskrivning av detta finns under rubriken Avgränsning och precisering av delmål, s. 26. Regeringens uppdrag till Kulturrådet 5 Kulturrådet har haft i uppdrag att årligen, senast den 15 mars 2012, 2013, 2014 och 2015, redovisa sitt arbete med delmålen i en särskild rapport till regeringen. Uppdraget har varit att i den årliga rapporten redovisa hur myndigheten har arbetat för att uppnå sina delmål och genomfört insatser. Kulturrådet ska redovisa resultat och effekter och ge en lägesbedömning. Rapporten ska även redovisa de samråd som myndigheten har haft med funktionshindersorganisationerna och andra berörda aktörer i arbetet med att genomföra och följa upp delmålen inom myndighetens verksamhetsområde. Den slutliga resultatredovisningen för strategiperioden ska lämnas till regeringen senast den 15 mars Den ska innehålla en bedömning av effekterna av myndighetens arbete i förhållande till myndighetens delmål samt inriktningsmålen för det område inom vilket myndigheten verkar. I den första rapporten som lämnades till regeringen våren 2012 rapporterades nollvärden, det vill säga en beskrivning av hur situationen var år 2011, när arbetet i förhållande till uppsatta delmål påbörjades. Kulturrådet har därefter årligen inlämnat rapporter enligt uppdrag. 2 Enligt plan- och bygglagen ska enkelt avhjälpta hinder åtgärdas snarast. 3 Kulturrådet påbörjade under 2014 ett arbete att avgränsa och förtydliga delmålen, vilket avslutades under Se ovan. 5 Regeringsbeslut Uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning inom ramen för En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken (50)

10 Utgångspunkter och insatser för att nå målen I följande avsnitt ges en sammanfattning av Kulturrådets insatser och hur myndigheten har arbetat under strategiperioden åren Kulturrådet gör även en bedömning av vilka effekter myndighetens arbete har gett i förhållande till myndighetens delmål, liksom i förhållande till inriktningsmålen inom kulturområdet. Myndighetens bedömning grundar sig dels på tidsserier för hur kulturaktörer arbetat med delmålen , enkätunderlag för 2015, samt de åtgärder som myndigheten själv vidtar för att uppnå målsättningarna under år För mer detaljerad information om det arbete och insatser som har gjorts årligen under perioden hänvisas till Kulturrådets tidigare rapporter som lämnats till regeringen avseende åren De finns även publicerade på Kulturrådets webbplats (Kultur för alla inget hinder 2012, 2013, 2014, 2015). Kulturrådet tog i början av strategiperioden fram en handlingsplan för hur myndighetens arbete för att öka tillgängligheten till kulturlivet för personer med funktionsnedsättning skulle bedrivas åren , (KUR 2011/5109). I planen framgår att ett flertal insatser ska ske under perioden, till exempel: intern information för personal, arbets- och referensgrupper extern informationsverksamhet för att bidra till metod- och kunskapsutveckling samråd med funktionshindersorganisationerna i dialog och samverkan med regioner och landsting, med kulturinstitutioner och fria grupper samt andra berörda organisationer och myndigheter verka för att målen om ökad tillgänglighet uppnås delta i och initiera strategiska satsningar Kulturrådet har under perioden bedrivit ett omfattande och löpande arbete med att genomföra de olika strategiska insatser som nämns. Kultursamverkansmodellen En av de strategiska insatser som beskrivs i Kulturrådets handlingsplan är att implementera arbetet för ökad tillgänglighet inom kultursamverkansmodellen. Detta har genomförts genom att regionerna i sina kulturplaner har fått beskriva sitt arbete med att förverkliga de funktionshinderspolitiska målsättningarna. De ska också arbeta med att uppfylla Kulturrådets tre delmål under perioden Delmålen är kriterier för de beslut som Kulturrådets styrelse tar om statsbidrag för regional kulturverksamhet. Inför beslut om de statliga medlen till regional kulturverksamhet lämnar landsting och regioner in sina kulturplaner och eventuella revideringar till Kulturrådet. Kulturrådet granskar inför besluten särskilt det innehåll som beskriver arbete och insatser för ökad tillgänglighet. Vid behov har regionerna och landstingen ombetts lämna kompletteringar eller förtydliganden (50)

11 På detta sätt har samtliga 20 län som ingår i kultursamverkansmodellen arbetat med att uppfylla delmålen och har inom ramen för modellen också återrapporterat till Kulturrådet hur arbete för ökad tillgänglighet har skett. 7 Kulturrådet har tillämpat samma kriterier på de bidrag som går till motsvarande regional kulturverksamhet i Stockholms län. Samtliga regionala kulturplaner beskriver regionernas kulturverksamhet ur ett tillgänglighetsperspektiv och innehåller övergripande information om vilka insatser regionen ska genomföra för att göra kulturlivet mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättning. Det funktionshinderspolitiska perspektivet och delmålen kommuniceras löpande med samtliga regioner eller landsting som är med i modellen. Detta sker till exempel i de återkommande dialogerna med regioner och landsting som genomförs cirka två gånger per år. Kulturrådet har under 2015 valt att göra avgränsningar och förtydliganden av delmålen, vilket har kommunicerats bland annat i direktutskick till ansvariga regioner och till kulturaktörer inom kultursamverkansmodellen. Informationen finns även på Kulturrådets webbplats (läs mer under rubriken Avgränsning och precisering av målsättningar). Information och stöd Kulturrådet har i sitt arbete med att stödja kulturlivet att bli mer tillgängligt och inkluderande, samlat och spridit material och information via webbplats, nyhetsbrev och sociala medier. Exempel på detta har varit information om lagstiftning, tips på egenstudier, checklistor och liknande stödmaterial till hjälp för att uppnå respektive delmål. Det har också varit artiklar om, och goda exempel på, olika typer av andra insatser som bidrar till att göra kulturlivet tillgängligt och mer inkluderande för personer med funktionsnedsättning. Kulturrådet har årligen medverkat på ett flertal seminarier och konferenser runt om i landet och föreläst om nationell funktionshinderpolitik, liksom de mål som rör kultursektorn. Myndigheten har anordnat gratis utbildningar för regioner och landsting, webbsänt och lagt ut filmat material på sin webbplats för att nå en vidare spridning. Direkta informationsutskick till kulturaktörer har också genomförts. Härutöver har Kulturrådets personal löpande gett information och stöd om delmål och tillgänglighetsarbete via telefon och e-post. De årliga webbenkäter som Kulturrådet har skickat till de kulturaktörer som antingen har fått bidrag via Kulturrådet eller via kultursamverkansmodellen, har också varit ett sätt att sprida information. Enkäterna har innehållit korta informationstexter om tillgänglighetsarbete, Kulturrådets delmål, liksom länkar till vidareläsning och stödmaterial. 7 Arbetet med Kultursamverkansmodellen startade 2011 och 2013 ingick samtliga 20 län som i dag ingår i modellen. 11(50)

12 Informationsarbetet har av naturliga skäl haft olika faser. I början av perioden lades till exempel ett stort fokus på att informera om handlingsplaner, och att erbjuda stöd till kulturaktörerna genom att ta fram en checklista på hur man kan ta fram en handlingsplan och vad den bör innehålla. Efter att det första delmålet redovisades våren 2014 har istället tyngdvikten lagts på de kvarvarande delmålen. Enkätundersökningar Kulturrådet har under strategiperioden använt sig av årliga webbaserade enkätundersökningar för att inhämta kunskap om hur kulturaktörerna arbetar med tillgänglighet och mäta måluppfyllelse i relation till delmålen. En nollvärdesmätning genomfördes vid början av strategiperioden. Enkäterna har årligen riktats till kulturaktörer som antingen får bidrag direkt från Kulturrådet, eller via de regioner och landsting som tagit över fördelningen av statliga bidrag inom ramen för kultursamverkansmodellen. Under ett år skickades även en enkät ut till folkbiblioteken (huvudbibliotek i respektive kommun). Kulturrådet har under perioden förbättrat sina undersökningar både vad gäller frågeställningar, urval, bortfallsanalys och tidsserier. Samverkan med andra myndigheter Myndigheten för delaktighet har varit ett resursstöd till Kulturrådet under perioden, liksom övriga strategiskt ansvariga myndigheterna. Löpande samverkan har även skett med Riksantikvarieämbetet, som är strategisk myndighet inom kulturmiljöområdet, (läs mer under rubriken Samråd ). Vissa kontakter och samverkan har även skett med Boverket, till exempel vad gäller informationsutskick om enkelt avhjälpta hinder. Samverkan med andra myndigheter har också skett i angränsande uppdrag under perioden, läs mer om detta i stycket nedanför. Spridning av information om digitala lösningar, kartläggningsuppdrag Kulturrådet har under perioden bland annat haft i uppdrag att kartlägga hur digitala lösningar kan användas för att öka tillgängligheten till kultur för personer med funktionsnedsättning. Kulturrådet skulle genom uppdraget bland annat ta fram lärande exempel och förslag till framtida insatser. Uppdraget genomfördes tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Stiftelsen Svenska Filminstitutet, före detta Myndigheten för handikappolitisk samordning, numera Myndigheten för delaktighet, liksom Post- och telestyrelsen. Uppdraget var formellt fristående från myndighetens strategiska uppdrag att genomföra delmålen och att arbeta för ett tillgängligare kulturliv, men har av naturliga skäl överlappat och kompletterat detta. Parallellt fick Kulturrådet också i uppgift att kartlägga förekomsten av digitalisering inom scenkonstområdet. Denna kartläggning undersökte i vilken utsträckning scenkonstinstitutioner använder digital teknik för att tillgängliggöra verksamheten, exempelvis genom livestreaming eller i efterhand via en 12(50)

13 webbplats. Rapporterna lämnades till regeringen i maj 2013, respektive mars De båda kartläggningarna hade många beröringspunkter och en gemensam slutsats var att utvecklingen inom den digitala tekniken gynnar såväl personer med som utan funktionsnedsättning. Uppdraget att kartlägga digitala lösningar genomfördes bland annat genom inventering av pågående projekt och verksamheter från samarbetsmyndigheterna i uppdraget. Kulturrådet efterfrågade också exempel på digitala tillgänglighetslösningar på myndighetens webbplats, i nyhetsbrev och genom kontakt med olika organisationer. Utöver detta användes tre enkäter för att hämta in information. En genomfördes i samband med uppföljningen av de funktionshinderspolitiska delmålen och riktade sig till enskilda kulturorganisationer som uppbär stöd från Kulturrådet, eller inom ramen för kultursamverkansmodellen. En var direkt riktad till scenkonstinstitutioner och kopplad till scenkonstens digitalisering. Det tredje enkätunderlaget var ett antal specifika frågor som innefattades i dåvarande Handisams undersökningspanel Rivkraft. Intervjuer genomfördes med organisationer och myndigheter, som använde sig av digitala lösningar, till exempel Digisam (vid Riksarkivet), Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), Myndigheten för radio och tv, liksom med ett flertal andra aktörer. Kulturrådet arrangerade en konferens i Umeå år 2014 och presenterade där resultat och goda exempel från rapporten på hur digitaliseringen kan leda till ökad tillgänglighet. Rapporten finns tillgänglig bland annat på Kulturrådets webbplats. 13(50)

14 BEDÖMNING AV EFFEKTER Delmål 1 Samtliga kulturinstitutioner inom teater-, dans-, musik-, litteratur-, biblioteks-, musei- och utställningsområdena som får statsbidrag ska ha en handlingsplan för ökad tillgänglighet senast Kulturrådet har kopplat delmålets genomförande till de regionala kulturinstitutioner som erhåller statligt stöd via kultursamverkansmodellen eller direkt från myndigheten. Nationella kulturinstitutioner som får sitt uppdrag och huvudsaklig finansiering direkt från kulturdepartementet har inte ingått i Kulturrådets delmål eller uppföljning. Kulturrådet avrapporterade delmålet våren Landsting och regioner fick vid årsskiftet 2013/2014 återrapportera att de kulturinstitutioner som de hade fördelat statliga medel till, också hade tagit fram handlingsplaner. Kulturrådet har under de följande åren fortsatt följa utvecklingen, också bland andra aktörer än kulturinstitutionerna. De kulturinstitutioner som är berörda av uppföljningen och har besvarat frågan för såväl 2013, 2014 och 2015 års verksamhet ingår i figur 1 nedan. Figuren visar en tidsserie för den utveckling som skett vid just dessa kulturinstitutioner. Där kan man tydligt se att det finns en utveckling mot fler handlingsplaner. Figur 1. Kulturinstitutioner Finns handlingsplan för arbetet med att öka tillgängligheten? Regionala och kommunala institutioner (56 respondenter) Nej, handlingsplan saknas Nej, men arbetet med handlingsplanen är påbörjat Ja, handlingsplan finns Som framgår av ovanstående tidsserie så är det ett flertal kulturinstitutioner som samtliga år har svarat nej på frågan om de har handlingsplan. Kulturrådet har vid 14(50)

15 respektive uppföljning av enkätsvaren kontaktat såväl kulturinstitutioner och regioner när så har skett, vilket har beskrivits i tidigare rapporter. I den webbenkät som avser år 2015 var det totalt 87 kulturinstitutioner som svarade på frågan om de har en handlingsplan. Av dessa angav 74 att de hade en handlingsplan. 12 svarade att de inte har en handlingsplan, men att arbetet har påbörjats. En kulturinstitution angav att den helt saknar handlingsplan (se tabell 1 nedanför). Tabell 1, Kulturinstitutionerna Finns en handlingsplan för arbetet med att öka tillgängligheten? Andel (%) Antal Ja, handlingsplan finns 85 % 74 Nej, men arbetet med handlingsplanen är påbörjat 14 % 12 Nej, handlingsplan saknas 1 % 1 Svarande 100 % 87 Kulturrådet har när detta utfall konstaterades informerat berörda regioner eller landsting och genom dem begärt att få kulturinstitutionernas handlingsplaner skickade till sig. I samtliga fall så framgick det att kulturinstitutionerna hade någon typ av handlingsplaner för ökad tillgänglighet i sin verksamhet. Detta trots att de tidigare svarat nej i enkäten. Förklaringarna till detta varierar; ett nyligt byte av chef, enkäten har gått till fel person och liknande. I något fall angavs att kulturinstitutionen ingick i regionens övergripande plan för tillgänglighet. I flera fall ligger det dock nära till hands att dra slutsatsen att om en handlingsplan inte är känd i organisationen, så har den inte heller en central roll i organisationens arbete. Biblioteksområdet och handlingsplaner Kungliga biblioteket (KB) är den myndighet som ansvarar för uppföljning av de biblioteksplaner som kommuner och landsting antar i enlighet med bibliotekslagen. Kommunerna är huvudmän för och står för finansiering och drift av folkbiblioteken. Kulturrådet har begränsade möjligheter att direkt påverka bibliotekens arbete med handlingsplaner, men har ändå bedrivit ett visst påverkansarbete inom ramen för sin verksamhet. Enligt bibliotekslagen ska biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning, bland annat genom att utifrån deras olika behov och förutsättningar erbjuda litteratur och tekniska hjälpmedel för att kunna ta del av information. Folkbiblioteken ska vidare vara tillgängliga för alla och anpassade till användarnas behov. När Kulturrådet under 2014 undersökte hur folkbiblioteksverksamheter arbetar med handlingsplaner för tillgänglighet visade det sig att endast 38 procent av de 200 svarande huvudbiblioteken angav att samtliga biblioteksenheter i kommunen har en handlingsplan för tillgänglighet. 30 procent angav att handlingsplaner hade påbörjats, 15(50)

16 vilket kunde betyda att vissa bibliotekenheter i kommunen hade handlingsplaner, och andra inte. De övriga angav att en handlingsplan saknas. År 2015 fick Kungliga biblioteket (KB) i uppdrag av regeringen att lämna förslag till en nationell biblioteksstrategi för att främja samverkan och kvalitetsutveckling inom det allmänna biblioteksväsendet. Syftet är att det ska finnas en biblioteksverksamhet av hög kvalitet i hela landet som uppfyller de krav som ställs i bibliotekslagen. Kulturrådet ingår i referensgruppen för den nationella biblioteksstrategin och ingår också i KB:s grupp för kvalitetsdialog, där KB, den regionala biblioteksverksamheten och den kommunala nivån samverkar kring uppdraget i bibliotekslagen att följa upp de biblioteksplaner som antagits av kommuner och landsting. I dessa forum kommer Kulturrådet att fortsätta att lyfta tillgänglighetsarbetet och inom biblioteksområdet följa utvecklingen. Kulturrådet fördelar stöd till inköp av litteratur till folk- och skolbibliotek, det så kallade inköpsstödet, som används till inköp av litteratur för barn och unga. Inför ansökningsomgången 2015 var ett nytt villkor från Kulturrådet sida att sökande kommuner enligt lag måste ha en politiskt antagen biblioteksplan. Kulturrådets syfte med villkoret är att kommuner ska ha en politiskt antagen biblioteksplan för att beviljas inköpsstöd är att påskynda processen med planer, så att landets samtliga kommuner har en beslutad strategi för sin biblioteksverksamhet. Vid ansökningstillfället saknade 77 av de 248 sökande kommunerna aktuella biblioteksplaner. De kommuner som saknade en plan gavs möjlighet att komplettera ansökan med antingen en beslutad plan eller beslut om att en sådan kommer att tas fram. Vid årsskiftet 2015/16 hade majoriteten av kommunerna kompletterat sina ansökningar till Kulturrådet med sådana beslut. Samlad bedömning av effekter Kulturrådet bedömer att effekterna av myndighetens arbete med delmålet totalt sett har varit goda. Detta beror till stor del på att delmålet är ett kriterium för myndighetens egen bidragsgivning. Efter 2016 ska kulturinstitutioner som söker bidrag direkt från Kulturrådet ha en handlingsplan för tillgänglighet för att kunna erhålla bidrag. Detsamma gäller för folk-, eller skolbibliotek. Man kan konstatera att Kulturrådet trots ett formellt sektorsuppdrag, i praktiken bara har mandat och möjlighet att följa uppverksamheter inom sitt närmaste ansvars- och verksamhetsområde. Statliga kulturinstitutioner och kulturmyndigheter med uppdrag direkt från kulturdepartementet ingår inte, utan styrs av och återrapporterar till kulturdepartementet. Inför kommande strategiperiod anser Kulturrådet att det vore det gynnsamt för utvecklingen om de nationella kulturinstitutionerna får tydliga uppdrag och målsättningar att uppnå, på motsvarande sätt som regionala kulturinstitutioner och betydligt mindre kulturaktörer har haft. Likaså borde strategiska uppdrag, eller tydliga målsättningar kunna ges till fler statliga kulturmyndigheter. 16(50)

17 Delmål 2 Samtliga kulturinstitutioner inom teater-, dans-, musik-, litteratur-, biblioteks-, musei- och utställningsområdena som får statsbidrag ska åtgärda enkelt avhjälpta hinder senast Detta gäller även fria grupper m.fl. i den omfattning det kan anses skäligt. I Kulturrådets andra delmål beskrivs att aktörer som får statsbidrag senast 2016 ska ha åtgärdat enkelt avhjälpta hinder (enkelt avhjälpta hinder enligt PBL, plan- och bygglagen). Detta ska tolkas som att inga kulturaktiviteter bör äga rum i lokaler där enkelt avhjälpta hinder finns kvar och inte är åtgärdade. Enligt plan och bygglagen som har funnits sedan 2001 ska enkelt avhjälpta hinder åtgärdas skyndsamt. Till enkelt avhjälpta hinder räknas exempelvis höga trösklar, tunga dörrar, dålig belysning, bristfällig skyltning, bullrig ljudnivå, eller avsaknad av ledstänger. I tabell 2 sammanfattas svaren från totalt 112 respondenter som har svarat på frågan om i vilken utsträckning "enkelt avhjälpta hinder" är åtgärdade i de publika lokaler som de verkar i. Tidsserien omfattar 2013, 2014 och totalt) I vilken utsträckning är "enkelt avhjälpta hinder" åtgärdade i de publika lokaler som ni verkar i? Tabell 2. Antal som åtgärdat enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler (uppdelat på verksamhetstyp samt Fria grupper (n=19) Kulturinstitutioner (n=52) Arrangörer (n=15) Övrigt (n=26) Totalt, alla verksamhetstyper (n=112) Fullständigt Till stor del Till hälften Delvis Inte alls Vet ej Bland de 112 respondenter som ingår i tidsserien så stiger antalet något bland dem som bedömer att enkelt avhjälpta hinder är fullständigt åtgärdade. Det antal som säger att sådana hinder är till stor del, eller delvis åtgärdade, sjunker. Likaså sjunker det antal som inte vet om de är åtgärdade, eller som svarar att sådana hinder inte alls är åtgärdade. Antalet ökar något bland de som säger att sådana hinder är till hälften åtgärdade. 17(50)

18 I tidsserien är det 52 institutioner som har svarat på frågan varje år, medan det i 2015 års enkät är 83 kulturinstitutioner som svarat på frågan. I 2015 års enkätsvar, svarar 22 procent, eller totalt 18 av de 83 kulturinstitutionerna, att enkelt avhjälpta hinder är fullständigt åtgärdade, medan 58 procent, eller 48, menar att sådana hinder är till stor del åtgärdade. De resterande 11 institutionerna anger att hindren är delvis åtgärdade. I fritextsvaren nämns bland annat att arbetet i flera fall försvåras i och med äldre lokaler som ofta är kulturhistoriskt värdefulla. Ett par museer tar upp frågan om belysning i samband med utställningar med känsliga föremål och hur det inte alltid går att fullt ut kombinera med tillgänglighetskraven. Tabell 3, Kulturinstitutionerna I vilken utsträckning är "enkelt avhjälpta hinder" åtgärdade i de publika lokaler som ni verkar i? Procent Antal Fullständigt 22 % 18 Till stor del 58 % 48 Till hälften 7 % 6 Delvis 13 % 11 Inte alls 0 % 0 Vet ej 0 % 0 Svarande 100 % 83 I enkäten ställdes också frågan om respondenterna bedömde att de enkelt avhjälpta hinder som hade identifierats kommer att åtgärdas under Svaren på denna fråga ser något bättre ut. I tabellen nedanför framgår att 65 procent, eller 54 institutioner tror att detta kommer att fullständigt åtgärdas under Knappt 27 procent, eller 22 institutioner tror att det till viss del kommer att ha åtgärdats. Tabell 4, Kulturinstitutionerna Bedömer ni att ni (eller den part som har ansvaret för lokalen) under år 2016 kommer att ha åtgärdat de enkelt avhjälpta hinder som är identifierade i era lokaler? Procent Antal Ja 65 % 54 Ja till viss del 27 % 22 Nej 4 % 3 Vet inte 5 % 4 Svarande 100 % 83 Kulturrådet menar att det under hela strategiperioden har framgått att kunskapen om det som kallas enkelt avhjälpta hinder har varit ganska låg. Det har ofta framgått att 18(50)

19 aktörer blandar ihop sådant som snarare borde klassas som svårare hinder och större insatser, med enkla hinder och mindre omfattande insatser. Dessa möjliga felkällor har gjort, och gör fortfarande, svaren svårtolkade. Samlad bedömning av effekter Delmålet ser ut att utvecklas i positiv riktning och förhoppningen är att kunskapen om, och uppmärksamheten på, enkelt avhjälpta hinder totalt sett har ökat bland aktörerna genom Kulturrådet omfattande informationsarbete. Samtidigt är det mycket svårt att bedöma effekterna av myndighetens arbete, bland annat på grund av de möjliga felkällor som beskrivits ovan. Delmålet är efter 2016, precis som övriga delmål, också fortsättningsvis ett kriterium för myndighetens egen bidragsgivning, liksom för aktörer inom kultursamverkansmodellen. Detta innebär att arbetet kommer att fortgå och myndigheten har möjlighet att hålla medel inne, eller begära återbetalning av medel om delmålet inte följs. Kulturrådet kommer under våren 2016 att skicka ut information om detta kriterium till kommunala kultur- och byggnadsnämnder i samtliga kommuner. Myndigheten kommer också att producera information som kulturaktörer kan ta med sig till hyresvärdar och lokalägare. 19(50)

20 Delmål 3 Samtliga kulturinstitutioner inom teater-, dans-, musik-, litteratur-, biblioteks-, musei- och utställningsområdena som får statsbidrag ska ha webbplatser och e-tjänster som är tillgänglighetsanpassade senast Detta gäller även fria grupper m.fl. i den omfattning det kan anses skäligt. Kulturrådet har under hela strategiperioden publicerat mycket information om och material om webbtillgänglighet på sin egen webbplats. Bland annat till E-delegationens webbriktlinjer ( som ger stöd och anvisningar om hur man tar fram webbplatser och e-tjänster som kan användas av så många som möjligt. Kulturrådet har också publicerat information om bland annat WCAG 2.0, liksom automatiska och manuella tester av webbplatser och hur man skriver enkel och lättförståelig text. Under 2015 slutförde Kulturrådet sitt arbete med att avgränsa och precisera vad delmålet ska innebära för det fria kulturlivet (läs mer om detta under rubriken Avgränsning och precisering av delmål ). Kulturrådet menar att det är skäligt att kräva att de organisationer som arrangerar publik verksamhet med bidrag från Kulturrådet och via kultursamverkansmodellen ska ha information om tillgängligheten till sin publika verksamhet eller sitt arrangemang på sin webbplats, de sociala medier eller fristående evenemangskalendrar som används. För kulturinstitutioner gäller dessutom att webbplatser (inklusive applikationer så långt som möjligt) och e-tjänster ska vara tillgängliga och lägst uppfylla den internationella tillgänglighetsstandarden WCAG 2.0 nivå A. Nivå AA bör eftersträvas. I tabell 5 kan man se en tidsserie för de 145 respondenter som svarat på frågan om deras externa webbplats följer internationell standard, WCAG 2.0 nivå AA, under både 2013, 2014 och Följer den externa webbplatsen nternationell standard ör tillgänglighet på webben, WCAG 2.0 nivå AA? Tabell 5. Antal externa webbplatser som följer internationell standard (tidsserie) Fria grupper (n=32) Kulturinstitutioner (n=53) Arrangörer (n= 18) Övrigt (n= 42) Totalt, alla verksamhetstyper (n=145) Ja Ja, till viss del Nej Vet ej Tidsserien för visar en utveckling som totalt sett verkar gå i riktning mot fler tillgängliga webbplatser. Det totala antalet respondenter som anger att deras 20(50)

21 webbplatser är helt och delvis tillgängliga enligt internationell standard har ökat, och de som anger att webbplatsen inte är tillgänglig har minskat. De som inte känner till om webbplatsen uppfyller den internationella standarden har också minskat. Det är främst bland de 53 kulturinstitutionerna som har svarat på denna fråga varje år som förändringar har skett. I enkäten för år 2015 svarar 83 kulturinstitutioner på frågan om deras webbplats följer WCAG 2.0 nivå AA. Av dessa är det endast 18 som anger att den gör det helt. 40 anger att webbplatsen gör det till viss del. De övriga 25 svarar antingen nej på frågan, eller svarar att de inte vet om webbplatsen följer standarden. Tabell 6, Kulturinstitutionerna Följer den externa webbplatsen internationell standard för tillgänglighet på webben, WCAG 2.0 nivå AA? Andel (%) Antal Ja 22 % 18 Ja, till viss del 48 % 40 Nej 22 % 18 Vet ej 8 % 7 Svarande 83 Institutionerna får också göra egna bedömningar av hur deras webbplatser kommer att uppfylla WCAG 2.0 nivå A respektive AA under I tabell 7 nedan framgår att det är 77 procent, eller 63 institutioner av totalt 82 svarande som anger att deras webbplats kommer att uppfylla WCAG 2.0 nivå A under Samtidigt anger 17 procent, eller 14 institutioner, att de tror att de bara delvis kommer att uppnå denna nivå. Resterande 6 procent, eller 5 kulturinstitutioner, svarar att de inte vet. Många anger i fritextsvaren att de håller på att utveckla sina webbplatser och att förbättringar i tillgängligheten kommer ske under procent eller 47 institutioner bedömer att de kommer att uppfylla WCAG 2.0 nivå AA helt, och 26 procent eller 21 institutioner tror att de kommer att göra detta delvis. Resterande 14 institutioner svarar nej eller vet inte. Tabell 7, Kulturinstitutionerna Bedömer ni att er webbplats kommer att uppfylla nivå A/AA senast under år 2016? Nivå A Nivå AA Andel Antal Andel Antal Ja 77 % % 47 Ja till viss del 17 % % 21 Nej 0 % 0 4 % 3 Vet inte 6 % 5 13 % 11 Antal svarande (50)

22 Samlad bedömning av effekter Delmålet ser ut att utvecklas i positiv riktning, inte minst genom att kunskapen om att det finns en internationell webbstandard har ökat under perioden. Samtidigt kan man konstatera att kulturinstitutionerna själva bedömer att den lägsta nivån, nivå A, inte kommer att uppfyllas fullt ut under Delmålet är efter 2016 ett fortsatt kriterium för Kulturrådets egen bidragsgivning, liksom för aktörer inom kultursamverkansmodellen, vilket innebär att arbetet kommer att fortsätta. Myndigheten har möjlighet att hålla medel inne, eller begära återbetalning av medel om delmålet inte följs. 22(50)

23 Samråd Kulturrådet genomförde år 2013 sitt första samråd med den nationella funktionshindersrörelsen. Samrådet har fram till 2016 genomförts en till två gånger årligen i samverkan med Riksantikvarieämbetet. Syftet med att hålla gemensamma samråd har främst varit för att underlätta för funktionshinderrörelsen som har begränsade resurser att kunna delta i olika sammanhang. Genom att myndigheterna samordnar sig underlättas möjligheter till deltagande för funktionshinderrörelsen. Med stöd av före detta Handisam, numera Myndigheten för delaktighet påbörjades redan under 2012 ett förberedande arbete och kontakter till centrala funktionshindersorganisationer för att undersöka intresse för medverkan. Förberedelserna innehöll också ett första möte med funktionshindersrörelsen för att diskutera och komma överens om vad samrådet skulle innehålla. Hösten 2012 bjöds ett antal representanter för Lika Unika, DHR och Handikappförbunden in till ett möte med Kulturrådet och med Riksantikvarieämbetet, där myndigheterna genom ansvariga tjänstemän, men även generaldirektörer, presenterade sig själva och presenterade ett förslag till samråd. Kulturrådets utgångspunkt från början var att utgå från hur myndigheten arbetar med tillgänglighetsarbetet i relation till kultursamverkansmodellen och regionernas kulturplaner. Målsättningen var även att den återkoppling som funktionshinderorganisationerna skulle kunna ge skulle leda till förbättrade insatser i myndighetens arbete. Synpunkter från de nationella funktionshinderorganisationerna skulle återföras till såväl regionerna som till medverkande myndigheter i samverkansrådet i kultursamverkansmodellen. Vid starten för samrådet erbjöds platser till DHR (1 representant) Lika Unika (2 representanter), Handikappförbunden (2 representanter) och Nätverket unga för tillgänglighet (2 representanter). Nätverket unga för Tillgänglighet upplöstes under perioden och platserna har inte ersatts. Samlad bedömning av effekter Kulturrådet bedömer att effekterna av samrådsarbetet har varit goda och att syftet har uppnåtts. Samråd har upprättats enligt plan och har fungerat väl. Kulturrådet har fått och får genom samråden synpunkter från funktionshindersrörelsen som är väsentliga för arbetet med ökad tillgänglighet. Förutom att kunskapen och kompetensen inom Kulturrådet har ökat, har representanterna för den centrala funktionshinderrörelsen också fått mer kunskap om hur de nationella strategiska kulturmyndigheterna arbetar. Viktiga framgångsfaktorer har varit att Kulturrådet i planeringen inför samrådet till exempel utgått från de principer som beskrivs i skriften Europeisk kod för idéburna organisationers medverkan i beslutsprocessen. Koden ger exempel på hur idéburna organisationer kan delta i beslutsprocesser och har varit ett bra verktyg för att planera form och upplägg på samrådet. Samrådet har varit väl förankrat och prioriterat i 23(50)

24 myndighetens ledning som också har deltagit vid samråden. Att inledningsvis också stämma av inriktning på samrådet med funktionshinderrörelsen, och att löpande ge dem möjligheter till att utforma dagordning, har varit framgångsrikt för ett bra samarbetsklimat. Samarbetet mellan Kulturrådet och Riksantikvarieämbetet har varit positivt, dels genom utbyte av erfarenheter och dels genom att kunna samordna vissa administrativa uppgifter som hör till samrådet. Bedömning av effekter på inriktningsmål för kulturområdet Slutredovisningen av Kulturrådet arbete under strategiperioden ska enligt uppdrag även innehålla en bedömning av vilka effekter myndighetens arbete har haft i förhållande till funktionshinderspolitikens inriktningsmål för kulturområdet. Det inriktningsmål som upprättats av regeringen och är tillämpliga för Kulturrådets arbete är följande mål: Möjligheten för personer med funktionsnedsättning att delta i kulturlivet ska förbättras. Funktionshindersperspektivet ska vara integrerat i den ordinarie bidragsgivningen inom kulturområdet. När Kulturrådets styrelse inför perioden lämnade regeringen förslag på delmål 8, så valdes delmålen ut för att ge effekt på inriktningsmålet Möjligheter för personer med funktionsnedsättning att delta i kulturlivet. Målen tog sin utgångspunkt i att förbättra förhållanden som framkommit vid en enkätundersökning som Kulturrådet gjorde år När det gäller det andra inriktningsmålet, Funktionshindersperspektivet ska vara integrerat i den ordinarie bidragsgivningen, så integrerades detta i Kulturrådets egen bidragsgivning år Tillgänglighetsperspektivet ingår i ansökningsförfarandet och i bedömning av samtliga ansökningar, liksom i återrapporteringen av genomförda projekt och verksamheter till Kulturrådet. Statistiska Centralbyråns statistik om levnadsförhållanden (2013) visar att kulturutövandet är lägre bland personer med någon typ av funktionsnedsättning. Såvitt Kulturrådet känner till finns det inte någon senare officiell statistik om hur kulturdeltagande och kulturutövande ser ut för personer med funktionsnedsättning. Inom Kulturrådets verksamhetsområde räknas inte heller deltagande på ett sådant sätt i projekt och verksamheter, varför det är svårt att få en bild av om utövandet och tillgången till kultur har ökat för personer med funktionsnedsättning. Myndigheten för delaktighet gör däremot regelbundna undersökningar i panelen Rivkraft. Panelen är en brukarpanel, det vill säga de som ingår har själva en 8 Dnr KUR 2010/ (50)

25 funktionsnedsättning. Fyra till sex gånger om året läggs enkäter ut på webben. Enkäterna utgår från de prioriterade områdena i funktionshinderstrategin för Sverige. I en undersökning svarade personer med funktionsnedsättning bland annat på frågor om att besöka och utöva olika typer av kulturella aktiviteter, som exempelvis konserter, teater, dans, bio, museum och konst. I undersökningen framgår att 31 procent av de som svarade besöker kulturaktiviteter minst någon gång i månaden. Drygt hälften av de svarande utövar själva kulturella aktiviteter. Om tillgängligheten ökar skulle fler kunna tänka sig att göra det. Det framgick också att många av de svarande i enkäten tyckte att de ofta hindrades av brister i tillgänglighet eller hade upplevt sig diskriminerade i samband med kulturella aktiviteter. I undersökningen angav en dryg fjärdedel av de svarande att diskriminering till exempel kunde handla om fysiska förutsättningar som trappor, brist på hörslingor, avsaknad av rullstolsplatser och hiss. Flera upplevde också att de inte blivit respekterade för sin funktionsnedsättning. 65 procent av kvinnorna och 45 procent av männen ville besöka kulturella aktiviteter oftare än vad de gör idag. I enkäten ställdes frågor om vilka brister som behövde åtgärdas för att överbrygga hinder att delta i kulturaktiviteter. Enligt sammanställningen handlar svaren framför allt om svårigheter att ta sig in i och runt lokaler och att hitta i lokaler. Många är missnöjda med skyltning och personlig service. Tre av tio är missnöjda med informationen om tillgängligheten vid kulturella aktiviteter. Missnöjet kan också handla om problem med allergiframkallande produkter och brister i tillgängligheten vid bokning och uthämtning av biljetter. Många svarande saknar också hörselslingor, personlig service, tillräcklig belysning och kontrastmarkeringar, tecken- eller syntolkning. Det ovanstående visar med tydlighet att ett strategiskt och aktivt tillgänglighetsarbete inom kultursektorn även fortsättningsvis behövs. Detta gäller på såväl lokal, regional som nationell nivå, liksom i privat och offentlig kulturverksamhet. Kulturrådets bedömning är att arbetet med ökad tillgänglighet är något som har stärkts inom de delar av kultursektorn som myndigheten följer upp. Det finns både ett starkt intresse för och ett omfattande arbete med identitetsfrågor, representation, inkludering och deltagande. Kropp, normer och fördomar synliggörs och problematiseras i både konstnärligt innehåll, liksom genom andra initiativ på bland annat museer, teatrar, i konsthallar, av konstnärer och kulturutövare. Ett annat viktigt exempel på att det sker en positiv utveckling är att det blivit allt mer vanligt med så kallade integrerade ensembler inom den professionella scenkonsten. Det vill säga grupper med professionellt utövande konstnärer med olika funktionsförmågor som arbetar och skapar tillsammans. 9 Rivkraft 10 Kultur, (50)

KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER. Redovisning av Kulturrådets arbete 2013 med delmålen i funktionshinderspolitiken

KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER. Redovisning av Kulturrådets arbete 2013 med delmålen i funktionshinderspolitiken KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER Redovisning av Kulturrådets arbete 2013 med delmålen i funktionshinderspolitiken SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER Regeringen beslutade sommaren 2011 om en strategi för genomförande

Läs mer

KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER. Redovisning av Kulturrådets arbete år 2014 med delmålen i funktionshinderspolitiken

KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER. Redovisning av Kulturrådets arbete år 2014 med delmålen i funktionshinderspolitiken KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER Redovisning av Kulturrådets arbete år 2014 med delmålen i funktionshinderspolitiken INNEHÅLL SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER... 4 Kulturrådets insatser under år 2014 i korthet...

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

KULTUR FÖR ALLA - INGET HINDER. Redovisning av Kulturrådets arbete 2012 med delmålen i funktionshinderspolitiken

KULTUR FÖR ALLA - INGET HINDER. Redovisning av Kulturrådets arbete 2012 med delmålen i funktionshinderspolitiken KULTUR FÖR ALLA - INGET HINDER Redovisning av Kulturrådets arbete 2012 med delmålen i funktionshinderspolitiken INNEHÅLL INLEDNING... 4 Bakgrund... 4 Regeringens strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken...

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER REDOVISNING AV KULTURRÅDETS ARBETE 2011 MED DELMÅLEN I FUNKTIONSHINDERSPOLITIKEN

KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER REDOVISNING AV KULTURRÅDETS ARBETE 2011 MED DELMÅLEN I FUNKTIONSHINDERSPOLITIKEN KULTUR FÖR ALLA INGET HINDER REDOVISNING AV KULTURRÅDETS ARBETE 2011 MED DELMÅLEN I FUNKTIONSHINDERSPOLITIKEN INNEHÅLL INLEDNING... 4 Bakgrund... 4 Regeringens inriktningsmål m.m. för kulturen inom Kulturrådets

Läs mer

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år Skälet till att jag gillar teater är väl att jag alltid har haft livlig fantasi. Eller, det är vad folk säger. Och då har väl jag känt att teater har varit lite som en verklighetsflykt när jag har haft

Läs mer

Rivkraft 10 Kultur Myndigheten för delaktighet

Rivkraft 10 Kultur Myndigheten för delaktighet Rivkraft 10 Kultur Enkätomgång tio i undersökningen Rivkraft ställde frågor om kultur. Enkäten gick att besvara under oktober månad 2015. Rivkraft 10 innehöll också frågor om hjälpmedel. De svaren redovisas

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116

BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116 BILAGA 6 Dnr KUR 2008/6116 Uppföljning av enkät om tillgängligheten till kulturlivet För att genomföra det aktuella uppdraget skickade Kulturrådet i februari 2009 ut en webbaserad enkät till ett urval

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut I:3 2019-05-09 S2019/02245/FST (delvis) Socialdepartementet Statistiska Centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Sammanfattning av rapport 2013/14:RFR14 Kulturutskottet. För, med och av en uppföljning av tillgänglighet inom kulturen

Sammanfattning av rapport 2013/14:RFR14 Kulturutskottet. För, med och av en uppföljning av tillgänglighet inom kulturen Sammanfattning av rapport 2013/14:RFR14 Kulturutskottet För, med och av en uppföljning av tillgänglighet inom kulturen 2 Sammanfattning av rapport 2013/14:RFR14 Förord Kulturutskottet beslutade den 14

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (7) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige Regeringsbeslut 2 Kulturdepartementet 2015-06-11 Ku2014/01693/KI Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Ku2015/00747/KI Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela

Läs mer

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Strategikarta 2015 Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014 Medborgarperspektivet Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Antalet besök/år till kulturverksamheter med regionala

Läs mer

Kulturrådets internationella strategi

Kulturrådets internationella strategi Kulturrådets internationella strategi 2016 2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att stärka den konstnärliga utvecklingen samt skapa en mångfald och kvalitet i kulturutbudet genom

Läs mer

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Funktionshinderpolitiken Socialdepartementet samordnar Ansvarigt statsråd Barn- och

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering STRATEGI S2010:28 Dnr KUR 2010/1320 Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering Bakgrund Sverige har på många områden en tätposition i Europa när det gäller kultur. Vi ligger i topp

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Delmål för Domstolsverket... 2 3. Delmål 1 E-utbildning...

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (8) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Politiska mål för tillgänglighetfunktionshinderspolitisk. strategi 2011-2016. Birgitta Mekibes, Handisam birgitta@handisam.

Politiska mål för tillgänglighetfunktionshinderspolitisk. strategi 2011-2016. Birgitta Mekibes, Handisam birgitta@handisam. Politiska mål för tillgänglighetfunktionshinderspolitisk strategi 2011-2016 Birgitta Mekibes, Handisam birgitta@handisam.se 08-6008445 Historik 1990-2011 Från patient till medborgare FN:s konvention om

Läs mer

Genomförandet av funktionsrättspolitiken

Genomförandet av funktionsrättspolitiken Genomförandet av funktionsrättspolitiken Utmaningar och möjligheter med att förverkliga funktionsrättspolitiken i kommuner och landsting. Nicklas Mårtensson Funktionsrätt Sverige. Genomförandet av funktionsrättspolitiken

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar

Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar Det är ledningens ansvar att dra upp övergripande

Läs mer

Sektorsansvaret på webben

Sektorsansvaret på webben Datum 2008-11-05 Diarienummer 2008/0190 Sektorsansvaret på webben Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2008 Titel: Sektorsansvaret på webben Handisam Serie B 2008:1 (diarienummer 2008/0190)

Läs mer

Myndigheten för delaktighets samlade uppföljningssystem av levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning

Myndigheten för delaktighets samlade uppföljningssystem av levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning Myndigheten för delaktighets samlade uppföljningssystem av levnadsvillkor för personer med Bilaga 3 till Utvärdering och analys av funktionshinderspolitiken 2011 2016 Innehåll Innehåll... 2 MFD:s samlade

Läs mer

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 2010-06-09 Beslutsbilaga S 2010:21 Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 Inledning Kulturrådet överlämnade Handlingsprogrammet för den professionella dansen (KUR 2005/2366)

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut II:6 2015-04-01 S2015/2415/FST Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringens

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Beslutsbilaga 2015-11-05 Sty 2015:37 Dnr: ADM 2015/138 Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Kvalitativ redovisning (beskrivande text) 1. Hur har landstinget/regionen

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l.

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l. KULTURRÅDET Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@ku)turradet.se www.kulturradet.se BESLUT 2019-02-05 Sid 1 (2) Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer

Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer Kulturrådet beslutar att anta följande

Läs mer

Bilaga 30. Antagen 2013-12-10. Tillgänglighetsplan

Bilaga 30. Antagen 2013-12-10. Tillgänglighetsplan Antagen 2013-12-10 Tillgänglighetsplan Murberget Länsmuseet Västernorrland 2014-2016 INLEDNING Murberget Länsmuseet Västernorrlands tillgänglighetsplan tar sin utgångspunkt i kulturrådets delmål i funktionshinderspolitiken,

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester

Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester Sid 1 (5) Handlingsplan för tillgänglighet 2014-02-28 Beryl Lunder Telefon 026-17 29 32 beryl.lunder@gavle.se Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester 2014-2016 Bakgrund

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56)

59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56) 59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56) Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden antar

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland Kultur- och fritidsnämnden 2016-07-13 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:116 Lena Klintberg 016-710 13 71 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande - Handlingsplan 2017 regional

Läs mer

Uppföljning av funktionshinderspolitiken. Emelie Lindahl

Uppföljning av funktionshinderspolitiken. Emelie Lindahl Uppföljning av funktionshinderspolitiken Emelie Lindahl Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken är att, med FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga

Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga 10 december 2018 i Helsingfors Åsa Nordström Myndigheten för delaktighets verksamhetsidé Vi är ett kunskapsnav som bidrar till genomförandet av funktionshinderspolitiken.

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-05-12 1.4.1-2015-137 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Läs mer

Brottsofferjourens policy för tillgänglighet ur ett funktionshinderperspektiv

Brottsofferjourens policy för tillgänglighet ur ett funktionshinderperspektiv Brottsofferjourens policy för tillgänglighet ur ett funktionshinderperspektiv Fastställd av Brottsofferjouren Sverige den 2 september 2014 Innehållsförteckning Alla människor har lika värde och lika rättigheter...

Läs mer

Kulturarv för alla 2012

Kulturarv för alla 2012 Rapport från Riksantikvarieämbetet Kulturarv för alla 2012 Riksantikvarieämbetets regeringsuppdrag om delmål, uppföljning och redovisning inom ramen för En strategi för genomförandet av funktionshinderspolitiken

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst 1 (20) 20131211 Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Rosenlundsplatsen 2 411 20 Göteborg Telefon: 010-441 00 00

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter Myndigheterna har ett stort ansvar för att människor med funktionsnedsättning ska få full

Läs mer

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter Regeringsbeslut I:18 2018-08-30 Ku2018/01727/DISK Kulturdepartementet Statistiska centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för

Läs mer

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen Denna byggsten innehåller: - Kort beskrivning av barnkonventionen - Förhållandet mellan barnkonventionen

Läs mer

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din myndighet Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2013 Titel: Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Bilaga En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle MFD:s förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Myndigheten för delaktighet Myndigheten

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Synpunkter på förslag i del Handläggare: Marie-Louise Luther. Socialdepartementet Stockholm. Kopia till Handikappförbunden

Synpunkter på förslag i del Handläggare: Marie-Louise Luther. Socialdepartementet Stockholm. Kopia till Handikappförbunden 161219 Handläggare: Marie-Louise Luther Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Handikappförbunden Remiss; En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Datum/Date Kungliga bibliotekets remissvar på SOU 2018:23 Konstnär - oavsett villkor?

Datum/Date Kungliga bibliotekets remissvar på SOU 2018:23 Konstnär - oavsett villkor? ;adi: ^7^ Datum/Date 2018-07-16 Dnr/Ref.no. KB 1.2.1-2018-672 Kulturdepartementet Regeringskansliet Kungliga bibliotekets remissvar på SOU 2018:23 Konstnär - oavsett villkor? Remissvar Ku2018/00773/KO

Läs mer

Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet

Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Det här gör Myndigheten för delaktighet Vi är ett kunskapsnav som bidrar till genomförandet av funktionshinderspolitiken.

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar

Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar Processtöd Tillgänglighet Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar Hur kan vi i vårt projekt få hjälp av utvärderaren att uppmärksamma, belysa, analysera och reflektera kring

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM STÄRKTA BIBLIOTEK

FRÅGOR OCH SVAR OM STÄRKTA BIBLIOTEK Webbinarium 16 februari 2018 FRÅGOR OCH SVAR OM STÄRKTA BIBLIOTEK Vem kan söka? Bidrag kan sökas av folkbibliotekets huvudman, det vill säga kommunen, enskilt eller i partnerskap med andra kommuner. Måste

Läs mer

Två av de nya uppdragen 2011

Två av de nya uppdragen 2011 cecilia.ranemo@kb.se http://biblioteksstatistik.kb.se Två av de nya uppdragen 2011 CD-rom, spel 2% Video, DVD 11% Musik-fonogram 25% E-musik 0% Talböcker 20% Ljudböcker 24% E-böcker Övr. AV-media 8% 9%

Läs mer

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till

Läs mer

Uppföljning av Program för delaktighet

Uppföljning av Program för delaktighet Uppföljning av Program för delaktighet FO:s årsrapport 2014 Riitta-Leena Karlsson Funktionshinderombudman i Stockholms stad riitta-leena.karlsson@stockholm.se 08 508 25 610 The Capital of Scandinavia Sveriges

Läs mer

Biblioteksplanernas aktualitet Kommunala bibliotek

Biblioteksplanernas aktualitet Kommunala bibliotek Kommunala bibliotek Omslagsbild: Folkbiblioteket i Arjeplog. Foto: Elisabet Ahlqvist Publikationen kan kopieras fritt. Vid citering uppge källa Kungliga biblioteket., Dnr 6.7-05-888 Förfrågningar: Cecilia

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (6) 2016-12-14 1850/16 En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets förslag på struktur för genomförande, uppföljning

Läs mer

Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen

Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen Det här dokumentet vänder sig till funktionshindersrörelsen i kommuner, landsting och regioner.

Läs mer

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN 2016-2019 olkbiblioteken bidrar till det öppna, demokratiska samhället genom kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning där bibliotekens särskilda uppgift är att främja litteraturens

Läs mer

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag Mönsterås 1 oktober Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken

Läs mer

Jag skulle vilja vara målvakt i innebandyn. Men att övertala mamma och pappa så att jag får det är svårt, trots att jag vet att jag skulle klara det.

Jag skulle vilja vara målvakt i innebandyn. Men att övertala mamma och pappa så att jag får det är svårt, trots att jag vet att jag skulle klara det. Jag skulle vilja vara målvakt i innebandyn. Men att övertala mamma och pappa så att jag får det är svårt, trots att jag vet att jag skulle klara det. Citat ur Barn äger Idrott Fakta i korthet Det är tio

Läs mer

Digitalisering och tillgänglighet

Digitalisering och tillgänglighet Digitalisering och tillgänglighet Kulturrådet har fått i uppdrag av regeringen att se hur digitala lösningar kan öka tillgängligheten till kultur för personer med funktionsnedsättning. Kulturrådet har

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

Sverige behöver en ny kulturvanestatistik

Sverige behöver en ny kulturvanestatistik MYNDIGHETEN FÖR KULTURANALYS Sverige behöver en ny kulturvanestatistik Kulturpolitiska rekommendationer 2013:1 Sammanfattning Aktuell och tillförlitlig statistik om hur kultur produceras och konsumeras

Läs mer

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning - en enkätundersökning genomförd av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Inledning Alla har rätt till ett liv utan diskriminering,

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program Ronneby kommun

Funktionshinderpolitiskt program Ronneby kommun Kommunledningsförvaltningen Funktionshinderpolitiskt program Ronneby kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2015-10-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.Inledning och bakgrund...2 2.Syfte och mål...2 3.Tillvägagångssätt..

Läs mer

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga.

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. BESLUT 2014-01-10 Ärende Yttrande över Lättläst. Betänkande av Lättlästutredningen SOV 201 '3:58 Kulturrådets beslut Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. Handläggningen av ärendet

Läs mer

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Bidragsmottagare Håll Sverige Rent Box 4155, 102 64 Stockholm Tel: 08-505 263 00 Diarienr: LS 1210-1347 Projektredovisning

Läs mer

KULTURRÅDET. Utbetalning av statsbidraget sker kvartalsvis, utan rekvisition, till det plus- eller bankgirokonto som angivits i framställan.

KULTURRÅDET. Utbetalning av statsbidraget sker kvartalsvis, utan rekvisition, till det plus- eller bankgirokonto som angivits i framställan. KULTURRÅDET BESLUT 2014-01-29 32014:16 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2014 inom ramen för kultursamverkansmodellen. Part Region Västerbotten, org.nr 222000-2436,

Läs mer

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS VAD ÄR IDEELL KULTURALLIANS? Ideell kulturallians (IKA) är en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet. Våra medlemsförbund företräder kulturverksamheter som till

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Läs mer