Allekvie löväng. Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Datum (46)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allekvie löväng. Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Datum (46)"

Transkript

1 Datum (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Allekvie löväng Beskrivning av de naturtyper som ingår i Life: 9070: Trädbärande hagmark med främst ek och ask. Värdet ligger främst i de grova hagmarksekarna med höga naturvärden. Askarna börjar få naturvärden, men hyser inga höga naturvärden i dagsläget och det skulle inte vara en jättestor förlust om de försvann just här. Flera av askarna börjar må dåligt. 9020: Lövängsrest som har vuxit igen med yngre träd och hassel. Värdet ligger främst i de äldre hagmarksträden, både ask, alm och ek. Lavar, mossor, vedsvampar och marksvampar är exempel på artgrupper som kan trivas här. Lavfloran knuten till ask och alm är inte anmärkningsvärt artrik just här. Kanske är det för mörkt? Lunglav finns det dock ganska mycket av och den kan trivas på de flesta träd här, så för lavarnas skull är kontinuitet av ask och alm inte nödvändig. Dock finns andra naturvärden som skulle missgynnas om asken och almen försvann, så målet borde absolut vara en kontinuitet av dessa träd. 6530: Löväng med mycket höga naturvärden. Framför allt många sällsynta marksvampar, men även en artrik lavflora på träden. Troligtvis även mycket lämpligt för fåglar och insekter. Naturvärdena är knutna till de gamla ängsträden; ask, alm och ek, samt en fortsatt slåtterängsskötsel och trädkontinuitet. Lavfloran knuten till ask och alm är artrik. Förutom arterna rapporterade i lavinventeringen noterades även savlundlav på en alm. Målet bör vara en trädkontinuitet av alla tre trädslag. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) C: Inom det markerade området i söder finns mycket yngre hassel som tränger de äldre lövträden. För att skapa mer ljus i området, få mindre skarp övergång mellan öppen äng och ädellövskog samt friställa värdefulla lövträd bör yngre hassel röjas bort. F: I ängesdelen i nordöst är det önskvärt att få upp trädföryngring av ask och alm. Om friska ungskott växer upp bör de stängslas ifrån så de kan bli ersättningsträd i framtiden. Målbild: I änget finns ett varierat trädskikt med både äldre och yngre träd. Den sydvästra delen av ädellövskogen är öppnare och några lövträd har friställts. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd. POSTADRESS VISBY BESÖKSADRESS Visborgsallén 4 TELEFON E-POST gotland@lansstyrelsen.se WEBBPLATS

2 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 2 (46)

3 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 3 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Alvena Lindaräng Beskrivning av området: Mycket välskött löväng med höga naturvärden knutet till både fältskiktet och trädskiktet, som främst består av lind, alm och ask, med inslag av hassel. De flesta träd är klappade. I änget finns bl.a. en mycket artrik kärlväxt- och marksvampsflora, varav den senare är knuten till ädellövträden. Artrik lavflora knuten till ask och alm. Förutom lunglav så är linden ett dåligt ersättningsträd för dessa lavar, troligtvis pga lägre bark-ph. Kontinuitet av ask och alm är därför mycket viktigt för naturvärdena. I området växer även platt fjädermossa, en fuktkrävande signalart. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) B: Löpande under projektet bör uppkommande lövsly hållas efter så att inte värdefulla almar och askar trängs på nytt. Våren 2014, i Länsstyrelsens regi, genomfördes en rejäl röjning av stamskott, bla kring almar och askar. Viktigt att tänka på är att arbetet utförs på ett sådant sätt så att minimal spridning av almsjuka sker, eftersom vi har almsjuka inom området. F: Inom hela området är det önskvärt med trädföryngring, och särskilt i brynmiljöerna för att behålla fuktighet inom området. Om friska ungskott växer upp ska dessa sparas och ev stängslas in så de kan bli ersättningsträd till de äldre värdefulla träden i framtiden. Målbild: Ängets trädskikt är varierat både i ålder och struktur och en del ersättningsträd som kommer upp. En brynmiljö har skapats så att fuktigheten inom änget bevaras. Klappningstraditionen bibehålls. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

4 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 4 (46)

5 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 5 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Anga prästänge Beskrivning av området: En löväng med höga naturvärden i fältskiktet, främst en mycket artrik kärlväxtflora. Ett varierat trädskikt med bl.a. björk, tall och ask. Nästan alla askar är klappade. Lavfloran på asken är ganska artrik, särskilt i området närmast grinden. Det vore bra med en kontinuitet av ask då det inte finns några lämpliga ersättningsträd för dessa arter i änget. Men ängets höga naturvärden står inte eller faller med asken. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: Inga direkta åtgärder är planerade för området vad gäller att gynna alm eller ask då områdets naturvärden inte direkt är kopplade till de specifika trädslagen. Därmed har området prioriteras ner i valet av skötselinsatser. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

6 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 6 (46)

7 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 7 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Blautmyrskogen Beskrivning av området: Ädellövskog på varierad mark. Moränåsar med klappersten växlar med lägre liggande, fuktiga partier, bitvis översilade. Delar av skogen är rena hässlen, resten har ett trädskikt med främst ek, ask och lönn. Asp växer i de riktigt fuktiga delarna. Tall kommer in i kanterna, där ädellövskogen gradvis övergår till barrskog. Höga naturvärden i trädskiktet knutet till hassel, ek, ask, lönn och asp. Troligtvis artrik marksvampsflora. Också en lämplig miljö för mossor, lavar och vedsvampar. Artrik lavflora på de inventerade träden. Utöver lavarna som ingick i inventeringen hittades också blå halmlav och stor knopplav. Både lönn, asp och ek är bra ersättningsträd för askens lavar i den här miljön, även om det är önskvärt med en fortsatt kontinuitet av ask. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: Inga direkta åtgärder är planerade för området vad gäller att gynna alm eller ask. Trädsjukdomarna är heller inget hot för naturvärden i dagsläget. Fri utveckling eftersträvas i området där naturvärdena ska utvecklas genom en naturlig dynamik. Därmed har området prioriteras ned i valet av skötselinsatser. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

8 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 8 (46)

9 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 9 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Brunsrar Beskrivning av området: Större delen av området är en mycket artrik och välskött trädbärande betesmark med mycket höga naturvärden i trädskiktet! Området är också Gotlands enda lokal för jättelav (Lobaria amplissima). Här finns även blylav och lunglavsknapp för att nämna ett par andra rariteter av lavar. Trädskiktet består främst av ask, alm, ek och lönn, med inslag av gran, tall och björk. Västra delen är öppnare och mer ängsliknande. Här är lavfloran som rikast. Östra delen är fuktigare och mer sluten. Här finns bl.a. en artrik mossflora. Flera av träden är klappade. I sydväst och en strimma i norr finns igenväxta lövängsrester som nu stängslats in tillsammans med den trädbärande betesmarken. Nyligen (sommaren 2013) röjdes den sydvästra delen mha NOKÅS-bidrag, då främst gran och tall togs bort. Nu består trädskiktet främst av ask, asp och ek med inslag av tall, gran och björk. Åtgärden har gynnat naturvärdena och troligtvis kommer artrikedomen att öka och lavfloran att vandra in i det här området. Tyvärr mår asken riktigt dåligt här, men både asp och ek är i den här slutna och fuktiga miljön lämpliga att ta över askens naturvärden. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) F: Inom hela området är det önskvärt att få upp trädföryngring, särskilt av ask. Unga träd saknas i dagsläget och de behövs för att säkerställa områdets höga naturvärden för framtiden. Om friska ungskott växer upp bör de sparas, och om behövligt stängslas ifrån, så att de kan växa upp och bli ersättningsträd till de äldre värdefulla träden. Särskilt önskvärt med trädföryngring är det inom de öppnare delarna så ev kan också ungskott flyttas hit. G: I den norra delen av betesmarken, på en död ask, finns förekomst av jättelav (Lobaria amplissima). Eventuellt kan vi försöka att sprida jättelaven till friska trädstammar genom ett transplanteringsförsök. Tanken är då att några nya värdträd väljs ut som liknar den nuvarande asken så mycket som möjligt vad gäller barkstrukturen. På värdträden sätts sedan mindre fragment av jättelaven upp med hjälp av ett nät, se bild. Antagligen är det viktigt för laven med rätt mikrohabitat på det nya värdträdet. Så innan transplanteringsförsöket kan det behövas skrapas bort lite av andra mossor och lavar för att minska konkurrensen för jättelaven vid etableringen. Målbild: Fortsättningsvis är Brunsrar en artrik och värdefull trädbärande betesmark med höga naturvärden. Trädskiktet är mer varierat där andelen yngre träd har ökat och fler lämpliga ersättningsträd finns till de äldre värdefulla träden. Jättelaven har överlevt och etablerat sig på flera värdträd. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

10 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 10 (46)

11 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 11 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Bästeträsk & Hässleänget Beskrivning av områdena: Bästeträsk Betat lövområde med höga naturvärden på varierad mark, bitvis klapperstenskullar och bitvis fuktigare sänkor. Trädskiktet består främst av ek, men med ett stort inslag av ask och hassel samt en del övriga trädslag. Mycket artrik lavflora, men även en lämplig miljö för mossor, vedsvamp och marksvamp. Eken är ett lämpligt ersättningsträd i den här miljön för flera av lavarna, medan vissa är mer knutna till ask, varför askkontinuitet är önskvärt. Hässleänget 6530: Mycket speciell slåtteräng på fuktig till blöt, översilad mark. Höga naturvärden, bl.a. en mycket artrik kärlväxtflora. De flesta askarna i änget är klappade. De inventerade askarna i änget hade en måttligt artrik lavflora, men det finns höga naturvärden knutet till ask runt omkring, så en kontinuitet av ask är definitivt önskvärt, även för de kulturhistoriska värdena. Eken kan i viss mån vara ersättningsträd för några av askens arter här. 9020: Ädellövskog på varierad mark, bitvis klappersten och bitvis fuktig, översilad mark. Utöver ek och ask växer även asp, tall och björk. Aspen växer främst i den riktigt fuktiga miljön. Höga naturvärden knutna till träden, både ask och ek och även asp. Artrik lavflora och fin lokal för bl.a. mossor, vedsvampar, marksvampar och kärlväxter. Aspen och i viss mån eken är lämpliga ersättningsträd i den här miljön, men kontinuitet av ask är mycket önskvärt. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: Inga direkta åtgärder är planerade för områdena vad gäller att gynna alm eller ask då områdenas naturvärden inte direkt är hotade av sjukdomarna i dagsläget. Men löpande under projektet bör trädföryngringen av främst ask gynnas. Om friska ungskott växer upp bör de sparas och om behövligt stängslas ifrån så de kan bli ersättningsträd i framtiden. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

12 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 12 (46)

13 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 13 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Dagghagen Beskrivning av området: 6530: Mycket välskött och artrik löväng. Trädskiktet består främst av ek, med inslag av klappad ask, hassel och några oxlar. Artrik kärlväxt- och marksvampflora. Höga naturvärden knutna till hagmarksekarna, bl.a. flera sällsynta ek-lavar samt marksvampar. Artrik lavflora funnen på asken. Utöver de lavar som rapporterats i inventeringen hittades även almlav på en döende ask. För att bevara dessa naturvärden behövs kontinuitet av ask och eventuellt alm, då eken i den här miljön är ett dåligt ersättningsträd. 9020: Igenväxt löväng med ett äldre trädskikt av främst ek och ask, men även asp och i norra delen lite alm. I vissa fuktigare partier dominerar björk, asp och tall, troligtvis första generationen. Granen har ett starkt fäste i ädellövskogen. Artrik lavflora, bl.a. rikliga mängder lunglav som går på alla trädslag samt en del buskar. Naturvärden knutna till både eken och asken. Aspen är ett bra ersättningsträd för askens naturvärden om den minskar, särskilt i de fuktigare delarna. Önskvärt att ha ek här även i framtiden. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) C: I de södra delarna av ädellövskogen (9020) har granen fått fäste och bör röjas bort för att gynna ädellövet. Röjningsarbetet påbörjas inom Life-projektet. F: Spritt i änget bör man gynna trädföryngring och försöka få upp ersättningsträd av ask så att lavfloran inte försvinner. Runt i kring de gröna punkterna är det lämpligt att få upp ersättningsträd. D: Om budget finns inom projektet kan också ask klappas i nordöstra delen av änget, för att bibehålla klappningstraditionen. Målbild: Fortsättningsvis ett ekdominerat änge med inslag av klappad ask. Några ersättningsträd finns till de äldre askarna. I ädellövskogen har inslaget av gran minskat. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

14 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 14 (46)

15 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 15 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Fide prästäng Beskrivning av området: 6530: Ekdominerad löväng med inslag av bl.a. klappade askar, alm och hassel. Här är det mycket höga naturvärden knutna till eken och till markfloran. Naturvärdena knutna till askarna och almen i änget är måttliga. Det vore önskvärt med en kontinuitet av ask och alm, dels pga traditionen med klappade askar och dels pga att några lavarter endast finns på alm och ask här. 9020: En igenväxt lövängsrest med främst ek, ask och hassel i trädskiktet, samt även en hel del hagtorn. I lövskogen finns höga naturvärden knutet till trädskiktet, främst ekarna men även asken. Det finns en artrik lavflora och en hel del fuktgynnade mossor, bl.a. platt fjädermossa och grov baronmossa. Utöver de lavar som noterats i lavinventeringen finns stor knopplav och rostfläck på ask. Det är en mycket fin miljö och starkt önskvärt att ha en kontinuitet av ask, då eken inte helt ersätter asken här. Tyvärr mår asken riktigt dåligt i området. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) F: I änget är det önskvärt att få upp trädföryngring. Om friska ungskott växer upp ska dessa sparas och om behövligt stängslas ifrån så att de kan växa upp och bli ersättningsträd i framtiden. C: Eventuellt påbörjas röjningsarbete i lövskogen närmast änget om det ryms inom budgeten. Viktigt är att arbetet sker i etapper och att det inte blir en för hård röjning direkt så att marken chockas. Ett första steg kan vara att skapa några ljusbrunnar där värdefulla lövträd friställs, däribland ask, genom att sly och hassel närmast stammen huggs bort. I förlängningen är också extensivt bete önskvärt för att hålla undan igenväxningsvegetation. Om bete blir aktuellt behövs stängsel sättas upp. Målbild: I ängen finns ett varierat trädskikt med både yngre och äldre träd varav flertalet klappas. Röjningsarbete i lövskogen har påbörjats och en del värdefulla träd har frihuggits och området närmast änget har öppnats upp. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

16 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 16 (46)

17 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 17 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Gildarshagen Beskrivning av området: 9070: Östra delen är en typisk trädbärande betesmark med ett glest skikt av ask och inslag av björk, tall och gran. Granen börjar komma upp starkt underifrån. Västra delen är en mycket speciell miljö, bitvis källpåverkad och på mycket tunn jord med klappersten i dagen och ytliga rötter. Mycket klappad ask här och efter omständigheterna mår den riktigt bra. Lavfloran är ganska artrik på de inventerade träden och i hela området ska det finnas fler rödlistade lavar knutna till ask. Roligt är den rika förekomsten av frostfläck. Kontinuitet av ask är en viktig del för att bevara områdets naturvärden. 6530: En fd slåtteräng som numera betas men som håller på att växa igen. En del klappad ask, men även mycket medelålders tall och idegran som tränger asken. Samma naturvärden knutet till asken här som i resten av området. Tveksamt om naturvärdena är knutna till slåtterängsskötsel längre, men definitivt gynnas de av fortsatt bete och att igenväxning hålls efter. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) Om budget och tid finns under projektet kan slåtterängen restaureras genom att barr röjs bort. Tall, gran och idegran har fått fäste och tränger nu asken. D: I området finns några klena askar som vore lämpliga att nyklappa. För att behålla värdena knutna till hamling och traditionen vore det önskvärt om ett par askar klappas. Målbild: Fortsättningsvis är Gildarshagen en artrik trädbärande betesmark och klappningstraditionen fortsätter. Eventuellt har röjningsarbetet inom slåtterängen påbörjats och värdefulla lövträd har friställts. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

18 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 18 (46)

19 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 19 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Hall-hangvar Beskrivning av området: Liten, lövbärande betesmark i östra kanten av naturreservatet. Pga att lövet är så utspritt och glest i Hall-Hangvars Natura 2000-område, så valde vi att inventera ett mindre men värdefullt lövområde istället för att sprida ut inventeringen över ett större område. Denna trädbärande betesmark växer på fuktig mark och träden är riktigt senvuxna. Trädskiktet består främst av ek, ask och lönn. Här finns en mycket artrik lavflora och det är också en lämplig lokal för vedsvampar, insekter och kärlväxter. Lönnen är ett utmärkt ersättningsträd till askens lavar och verkar faktiskt ha högre naturvärden än asken just här. Eventuellt har lönn dominerat historiskt i området. Eken kan i viss mån vara ersättningsträd för vissa lavarter. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: Inga direkta åtgärder är planerade för området vad gäller att gynna alm eller ask då områdets naturvärden inte hotas av sjukdomarna. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

20 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 20 (46)

21 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 21 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Hejnum högård Beskrivning av området: 6530: Välskött löväng med ett trädskikt av främst ek och ask, men även inslag av bl.a. lönn. I princip alla askar är klappade. Artrik lavflora på asken. Önskvärt att bevara både askkontinuiteten och klappningstraditionen i änget. Dock kan lönn vara ett utmärkt ersättningsträd för asken eftersom den finns naturligt i marken och verkar ha en historik här. 9020: Igenväxt lövängsrest med gamla träd av främst ask och ek, men ett litet inslag av lönn och en del gran. Artrik lavflora på asken. Kontinuitet av ask önskvärt, men lönnen är även här ett utmärkt ersättningsträd. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) C: I den västra ädellövskogen bör främst gran röjas bort så att lövträden får mer plats. Spara dock de äldre och grövre barrträden som markerats med röda prickar på kartan. F: I änget är det önskvärt att få upp trädföryngring. Om friska ungskott växer upp ska dessa sparas och om behövligt stängslas ifrån, så att de kan växa upp och bli ersättningsträd till de värdefulla träden. Målbild: Inom ädellövskogen i väst har trädskiktet glesats ur lite och barrinslaget har minskat. I änget finns några skott som växer upp och kan bli värdefulla ersättningsträd i framtiden. Att tänka på: Då området endast är ett Natura 2000-område är det viktigt att ha en dialog med markägaren innan arbetet påbörjas. Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

22 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 22 (46)

23 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 23 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Hejnum kallgate Beskrivning av området: Typisk miljö för Norra Gotland med fuktiga, senvuxna och bitvis källpåverkade skogar och trädbärande betesmarker. Ask, asp och ek dominerar bland lövträden, tillsammans med tall och gran. Alla dessa trädslag har höga naturvärden och hör hemma i miljön. Trädskiktet är halvöppet till slutet vilket är jättebra i den här senvuxna miljön. På fastare mark finns inslag av solöppna gläntor i skogsbetet, vilket skapar en bra variation. Höga naturvärden knutna till lövträden, inte minst lavfloran som är mycket artrik. Asken, eken och aspen delar många arter i den här miljön, vilket gör att asp och ek tillsammans är bra ersättningsträd för asken om den minskar något. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: Inga direkta åtgärder är planerade för området vad gäller att gynna alm eller ask då områdets naturvärden inte direkt är hotade av trädsjukdomarna. Därför har området prioriteras ned i valet av skötselinsatser. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

24 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 24 (46)

25 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 25 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Hörsne Prästänge Beskrivning av området: 9020: Igenväxt löväng med inslag av äldre ängsträd. Tätt yngre trädskikt av löv och en del ung gran. Ganska artrik lavflora knuten till ask och alm, kontinuitet av dessa trädslag vore önskvärt. Eventuellt kan asp ta över en del av askens och almens lavarter. 6530: Löväng bestående av två skötta bredsrum och träbärande, oslagna områden där emellan. En hel del ask och alm varav flera är klappade. Ganska artrik lavflora knuten till ask och alm, önskvärt med kontinuitet av dessa trädslag samt fortsatt och gärna utökad ängsskötsel. 9070: Trädbärande betesmark med höga naturvärden, främst knutna till ask och alm men även till ek och asp. Artrik lavflora på ask och alm, beroende av kontinuitet av dessa trädslag samt fortsatt bete. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) B: I västra området ädellövskog (9020) har en hel del yngre gran kommit upp och det bör röjas bort innan de får fäste och tränger lövträden. I änget är det önskvärt att få upp trädföryngring som kan ta över naturvärdena kopplade till dagens gamla träd. Om friska ungskott växer upp bör dessa sparas och om behövligt stängslas ifrån så att några kan växa upp och bli ersättningsträd i framtiden. Målbild: Inslagen av gran har minskat i de västra delarna av området och i änget finns några ungträd planerade att få växa upp och bli ersättningsträd. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

26 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 26 (46)

27 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 27 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Klosteränget Beskrivning av området: Klosteränget är till största delen en igen igenväxt ekhage med riktigt grova och värdefulla hagmarksekar med inslag av grova askar och almar. Naturvärdena är främst knutna till de grova hagmarksekarna. De grova askarna och almarna har också ett visst värde, särskilt där de står tätare och bidrar till en lundmiljö längs med östra kanten, men också kring husgrunderna i nordväst. Det finns en artrik lavflora och marksvampsflora knutna till ekarna. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) G: I nordväst vid det öppnare området, där många grövre almar finns samt husgrunder, har mycket lövsly börjat komma upp som bör röjas bort. Detta för att förhindra att området växer igen, gynna almarna och som en bieffekt synliggöra husgrunderna. Men här växer skogskorn, ett rödlistat gräs, och för att inte missgynna gräset bör röjning ske under tidig vår. Vid arbetet får man också vara väldigt försiktig så att inte husgrunderna tar skada. B: Fortsätt arbetet med att skapa ljusbrunnar och frihugga värdefulla lövträd. I mitten av området finns fina almar som kan friställas och få mera ljus. Hugg ner sly och hassel som växer intill trädstammen och ut till 3 m runt omkring. Röjningen ska även gynna de grövre ekarna som står i närheten så röj kring dessa träd om det behövs. Markerat område med svart linje: I norr bör tall röjas bort så att lövträden får mer plats. Spara dock de grövre tallarna som är knotiga och står solitärt, tallar som står nära gränsen i norr samt tallar som växer nära väten. All annan tall kan tas ner. Veteraniseringsåtgärder genomföras på lämpliga platser inom området, dvs att några träd behandlas för att öka naturvärdet och överbrygga generationsglapp. Målbild: Området i nordväst är fritt från igenväxningsvegetation, inga markskador finns och husgrunderna är väl synliga. Området i norr består till största delen av lövträd och inslaget av tall har minskat betydligt. Det har skapats fler ljusbrunnar där några almar nu är friställda. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

28 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 28 (46)

29 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 29 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Käldänget Beskrivning av området: 6530: Välskött löväng i väst med ett trädskikt av främst ek, björk, hassel och ask, men även en del tall. Naturvärdena i änget är främst knutna till den artrika kärlväxtfloran och de insekter som kommer med den, men även hagmarksekarna har höga naturvärden. Asken, som till stora delar är klappad, har måttliga naturvärden i det här änget. Flest lavarter på ask finns i de fuktiga delarna i ängets nordvästra hörn. Det är önskvärt med kontinuitet av ask, då den har en historik i änget och det finns en gammal klappningstradition. 9020: Igenväxt löväng med ett äldre trädskikt av ask, asp och ek i väster och tall och björk i öster. Östra delen har inte lövängskaraktär. Yngre skikt av främst ask, asp och ek. Mycket tätt i trädskiktet, vilket är bra mot de öppna åkrarna runtom. Här inne finns ett par sällsynta lavar knutna till ask och fortsatt askkontinuitet hade varit önskvärt. Beskrivning av åtgärder för att gynna ask: (gröna punkter på kartan) C: Inom det markerade området i sydväst finns en del grövre askar samt en husgrund. Här växer mycket hassel som nu tränger askarna och de andra lövträden. En hel del av hasseln bör röjas bort. Som en bieffekt kommer även husgrunden att synliggöras mer, vilket är värdefullt. Vid arbetet får man vara väldigt försiktig så att inte husgrunden tar skada. G: Vid husgrunden finns även döende ask som bör tas ner och bli en död ved depå istället. Dels för att gynna insektsfaunan och ge plats åt de andra askarna samt att inte skada husgrunden när trädet någon gång i framtiden faller. F: Löpande under projektet så bör nyuppkomna askskott som verkar friska gynnas och ev stängslas in så att trädskiktet på lång sikt föryngras. Eftersom många askar är gamla och sjuka i änget måste även ersättningsträd få komma upp och etablera sig. Målbild: Områden i sydväst är öppnare, inga markskador finns och husgrunden är väl synlig. Den finns död ved depå och eventuellt har några yngre askplantor kommit upp. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

30 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 30 (46)

31 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 31 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Liste-Hammars Beskrivning av området: Området är en trädbärande betesmark som ligger längs med Norrlandakusten. Trädskiktet består främst av medelålders tall men även av äldre, klappad ask insprängt emellan. Trädvärdena är framför allt knutna till de klappade askarna som har en ganska artrik lavflora. Framför är många av lavarna fuktgynnade, varför det är viktigt att behålla fukten i området. Det havsnära läget hjälper till med det. Utöver de registrerade lavarna i inventeringen hittades ädelkronlav på två askar. Det är väldigt angeläget att bevara en kontinuitet av ask i området eftersom det inte finns lämpliga alternativ till ersättningsträd i den här marken. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) Vid de gröna punkterna finns äldre värdefulla askar och här är det önskvärt att få upp trädföryngring. Om friska ungskott växer upp bör dessa sparas och om behövligt stängslas ifrån så att de kan växa upp och bli ersättningsträd till de värdefulla klappade askarna i framtiden. Målbild: Området är fortsättningsvis en trädbärande betesmark med ett varierat trädskikt av både tall och ask samt har en varierad trädålder med både yngre och äldre träd. Lavfloran gynnas och bibehålls genom att ersättningsträd till de äldre och sjuka askarna får växa upp och ta över. Klappningstraditionen pågår i området så länge inte majoriteten av askarna tar skada. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

32 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 32 (46)

33 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 33 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Myrungs Beskrivning av området: Betad, frodvuxen blandskog på frisk till fuktig mark, med ett vattendrag som rinner igenom området. Stora delar av området utgörs av ett hässle med grova och gamla hasselbuskar. Trädskiktet i övrigt består främst av tall, ek och ask. Askarna är riktigt grova och det finns en del sällsynta lavar som växer på dem. Inga lämpliga ersättningsträd finns, så en kontinuitet av ask är önskvärt, även om inte områdets alla naturvärden hänger på askarna. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: Ev kan veteraniseringsåtgärder genomföras på lämpliga träd inom området, dvs att några träd behandlas för att öka naturvärdet och överbrygga generationsglapp. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

34 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 34 (46)

35 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 35 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Mästerbyänget Beskrivning av området: 6530: Fint änge med stora bredsrum och ett trädskikt av främst ask och ek, men även en del alm och björk. Askarna mår riktigt dåligt och många av dem har dött, samt blåst ner efter storm. Artrik lavflora knuten till både ask, alm och ek. Även en del sällsynta marksvampar knutna till alla dessa tre trädslag. Arterna knutna till ask och alm ersätts inte bra av eken här. Målet bör vara en kontinuitet av alla fyra trädslag (inklusive björk), men främst av ek och ask. 9020: Igenväxt löväng med ett äldre trädskikt av ask, ek, tall och alm samt hassel. Inte lika artrik lavflora som i änget, men här finns ett par skuggarter som inte finns i änget, t.ex. liten sönderfallslav, orangepudrad klotterlav och platt fjädermossa. Norra delen av lövskogen har fortfarande en ganska typisk ängesstruktur och är mer av en lövlund. Södra delen är tätare med ett stort uppslag av ett yngre trädskikt och ett större inslag av tall. Här finns även en granplantering. Ek ersätter dåligt askens och almens arter i det här området, så målet bör vara att de ska finnas kvar på lång sikt. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) C: I nordöst längs stigen kan yngre tall och gran röjas bort så att lövträd gynnas och får mer ljus G: Av omkullfallna träd eller träd som huggs ner vid röjning kan död ved depå skapas, dock ej av almved. Några förslag på lämpliga platser för en död ved depå i halvskuggiga lägen utanför änget syns i kartan. F: Främst i änget är det önskvärt att få upp trädföryngring. Unga träd saknas i dagsläget och de behövs för att säkerställa områdets naturvärden för framtiden, då många askar är sjuka. Om friska ungskott växer upp bör dessa sparas och om behövligt stängslas ifrån så att de kan växa upp och bli ersättningsträd i framtiden. B: Inom ädellövskogen finns några fina större almar som idag står trängda. Finns tid och budget inom projektet kan man röja och skapa ljusbrunnar kring almarna så att de får mer ljus. Målbild: En del av lövträden har röjts fram och gynnats, i änget finns en del yngre plantor sparade som kan växa upp och bli värdefulla ersättningsträd och ev finns något död ved depå inom området. Att tänka på: Då området endast är ett Natura 2000-område är det viktigt att ha en dialog med markägaren innan arbetet påbörjas. Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

36 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 36 (46)

37 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 37 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Oggesänge Beskrivning av området: Tät, trädbärande betesmark, före detta löväng. Trädskiktet består främst av ask, ek och hassel, med inslag av andra trädslag. Artrik lavflora knuten till de äldre askarna, en lavflora som är klart fuktgynnad. Mycket roligt är fyndet av frostfläck, som aldrig varit funnen i den trakten tidigare och som nu är det sydligaste fyndet i landet. Eken och hasseln har också höga naturvärden här, men är inte ersättare till askens naturvärden, så kontinuitet av ask är jätteviktigt i det här området. Många av askarna mår idag riktigt dåligt. Men tack vare det extensiva betet så finns chans till askföryngring. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: Vid de gröna punktern finns äldre värdefulla askar och här är det önskvärt att få upp trädföryngring. Om friska ungskott växer upp bör dessa sparas och om behövligt stängslas ifrån så att de kan växa upp och bli ersättningsträd till de värdefulla klappade askarna i framtiden. Målbild: Området är fortsättningsvis en värdefull lokal för lavfloran med ett varierad trädskiktet där en viss föryngring finns. Några yngre askar växer upp och kan bli viktiga ersättningsträd till de äldre i framtiden. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

38 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 38 (46)

39 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 39 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Pankar Beskrivning av området: 6530: Liten löväng omsluten av ädellövskog, där trädskiktet främst består av ask och ek. Slåtterängen håller på att krympa vilket gör att många av träden står inväxta i lövsly. Flera av askarna mår riktigt dåligt. Det finns en ganska artrik lavflora knuten till askarna i änget och eken är inget bra ersättningsträd, så en kontinuitet av ask är definitivt önskvärt. 9020: Igenväxt löväng där trädskiktet är mycket varierat. I de äldre delarna av skogen består det främst av ek, ask, hassel och asp, medan i de yngre delarna dominerar björk och tall. Höga naturvärden och en artrik lavflora knuten till asken. En kontinuitet av ask är definitivt önskvärt. Aspen kan i viss mån vara ett ersättningsträd till vissa arter, men inte till alla. I övrigt en fin miljö för bl.a. mossor, marksvamp och vedsvamp. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) B: I änget nära grinden finns två dungar av lövsly där flera värdefulla klappade askar står trängda. Röj bort lövsly och öppna upp. C: I norr längs vägen kan mer ljus och luckighet skapas för att gynnar de äldre ädellövträden. F: Inom änget är det önskvärt att få upp trädföryngring. Om friska ungskott växer upp bör dessa sparas och om behövligt stängslas ifrån så att de kan växa upp och bli ersättningsträd i framtiden då många askar idag är sjuka. Veteraniseringsåtgärder genomföras på lämpliga platser inom området, dvs att några träd behandlas för att öka naturvärdet och överbrygga generationsglapp. Målbild: Området har öppnats upp både i änget och i norra delen av ädellövskogen så att bland annat värdefulla askar får mer ljus. Om möjligt har trädskiktet föryngrats inom änget och några yngre plantor finns sparade så de kan bli ersättningsträd i framtiden. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

40 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 40 (46)

41 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 41 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Salmbärshagen Beskrivning av området: 6530: Löväng med ett trädskikt av främst ek och ask. Flera av askarna mår dåligt. Höga naturvärden knutna till både ek och ask, med en artrik lavflora på askarna. Kontinuitet av ask önskvärt här då eken inte är ett bra ersättningsträd. 9070: Stor, relativt nyrestaurerad trädbärande betesmark med mycket höga naturvärden. Trädskiktet består främst av grova ekar och det är även dessa som har de högsta naturvärdena i marken, t.ex. en artrik lavflora, men också för insekter och vedsvampar. I övrigt består trädskiktet främst av ask, asp och alm. Både asken och almen har höga naturvärden här, bl.a. med en artrik lavflora. En kontinuitet av dessa trädslag, främst asken (då almen finns i mycket begränsad omfattning), är starkt önskvärd då eken bara delvis kan ta över askens naturvärden. En hel del ersättningsträd av både ask och ek sparades vid senaste röjningen. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: (gröna punkter på kartan) F: I änget är det önskvärt att få upp trädföryngring av ask. Unga träd saknas i dagsläget och de behövs för att säkerställa naturvärdena kopplade till trädskiktet för framtiden. Om friska ungskott växer upp bör dessa sparas och om behövligt stängslas ifrån så att de kan växa upp och bli ersättningsträd till de äldre askarna. En kraftigare röjning gjordes vårvintern 2014 i lövmarken (9070) och eventuellt kan det behövas göras efterröjning av slyuppslag. För att behålla den öppenhet som har skapats i röjningen med bl.a. friställda askar och almar bör området hållas efter vad gäller slyuppslag. Veteraniseringsåtgärder kan genomföras på lämpliga träd inom området, dvs att några träd behandlas för att öka naturvärdet och överbrygga generationsglapp. Målbild: En fortsatt halvöppen trädbärande betesmark med ett traditionellt hävdat änge i söder. Om mjöligt har några ungplantor av ask kommit upp som sparats för att föryngra trädskiktet i änget. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

42 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 42 (46)

43 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 43 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Stora Karlsö Beskrivning av områdena: 9180: Lövklädda kalkbranter (klintkanter) längs med öns nordsida, några i fågelskyddsområde. Trädslagen utgörs främst av ask och lönn, men med inslag av alm och oxel. De flesta träd är medelålders eller yngre och en skoglig kontinuitet finns troligtvis inte (något som styrks av öns välkända historia). Däremot finns det bitvis gott om fuktgynnade signalarter, t.ex. traslav, slanklav, platt fjädermossa och grov baronmossa, som växer på kalkstenen i branterna. På några träd har dessa arter hoppat över från stenen. I övrigt har ingen stor artrikedom hittats på träden, utöver orangepudrad klotterlav på ett par träd. Naturvärdena gynnas troligtvis av att branten är fortsatt trädbeklädd, men de är inte knutna specifikt till ask eller alm här, utan lönn eller oxel skulle kunna ta över arterna, framför allt lönnen som är ett utmärkt ersättningsträd här. 9020: Ädellövlund som domineras av alm, men även med inslag av ask. Några av almarna är riktigt grova och gamla, troligtvis runt 300 år, medan resterande träd är medelålders till äldre. De gamla almarna har höga naturvärden. Här hittades roligt nog det enda fyndet av stiftklotterlav i inventeringen. De medelålders till äldre almarna har goda chanser att ta över naturvärdena av de gamla almarna, men även ask kan vara ett lämpligt ersättningsträd. Inga andra lämpliga ersättningsträd växer där just nu, men tack och lov har inte almsjukan nått ön så förhoppningsvis kommer inte behovet av ersättningsträd att bli aktuellt. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: Inga direkta åtgärder är planerade för området vad gäller att gynna alm eller ask då områdets naturvärden inte direkt är hotade av trädsjukdomarna. Därför har området prioriteras ned i valet av skötselinsatser. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

44 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 44 (46)

45 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 45 (46) Beskrivning av konkreta skötselåtgärder (C1) Östergarns prästänge & Östergarnsberget Beskrivning av områdena: Östergarn prästänge 6530: Till största delen en öppen slåtteräng med inslag av träd- och hasseldungar. Dominerande trädslag är tall och björk, men en del ask finns var av några är klappade. Högsta naturvärdet i den här slåtterängen är den artrika kärlväxtfloran, samt de riktigt gamla hasselbuskarna. Även några tallar och björkar är riktigt gamla. Asken har måttliga naturvärden. 9020: Igenväxt löväng med ett äldre skikt av främst ask, asp, hassel, tall och björk. Här inne har asken högre naturvärden än i änget, de är även äldre. Ett par rödlistade lavar påträffades på ask. Även pälsticka finns här. Kontinuitet av ask är önskvärt. Möjligtvis kan aspen vara ersättningsträd i denna miljö för vissa arter, t.ex. ädellaven. Östergarnsberget Eftersom naturtypen trädklädd betesmark (9070) består av ett talldominerat skogsbete med ett mycket litet inslag av ask, så inventerades askarna i rasbranterna och i den lite mer öppna betesmarken nedanför klinten. Asken här har måttliga naturvärden och det är tveksamt vilken kontinuitet den har i området. De flesta askar som inventerades var ganska unga. För naturvärdenas skull i området så är det nog positivt att det växer lövträd i branterna även i fortsättningen, men det är inte nödvändigt att det är ask. Även asp och ek kan fungera väldigt bra. Beskrivning av skötselåtgärder för att gynna alm eller ask: Inga direkta åtgärder är planerade för områdena vad gäller att gynna alm eller ask då naturvärden inte direkt är kopplade till de specifika trädslagen. Områdena har därför inte prioriterats några skötselinsatser. Att tänka på: Alla punkter på kartan som är markerade med rosa trianglar är träd som ingår i lavinventering. Dessa får INTE huggas ner. I fält är träden markerade med snitselband eller en lite numrerad plastbricka som sitter lite över brösthöjd.

46 LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN 46 (46)

Lavinventering inom projektet LifeELMIAS på Gotland, Rapporter om natur och miljö

Lavinventering inom projektet LifeELMIAS på Gotland, Rapporter om natur och miljö Lavinventering inom projektet LifeELMIAS på Gotland, 2013-2014 Rapporter om natur och miljö 2 Lavinventering inom projektet LifeELMIAS, 2013-2014 Inventering av 23 utvalda epifytiska lavar inom 25 natura2000-

Läs mer

Trädövervakning inom projektet LifeELMIAS på Gotland, år 1 Inventerare: Ann-Charlotte Malm

Trädövervakning inom projektet LifeELMIAS på Gotland, år 1 Inventerare: Ann-Charlotte Malm Trädövervakning inom projektet LifeELMIAS på Gotland, år 1 Inventerare: Ann-Charlotte Malm Foto: Ann-Charlotte Malm Bakgrund LifeELMIAS Sommaren 2013 startade ett stort Life+ Nature projekt på Gotland

Läs mer

Utvärdering av skötselåtgärder inom projektet LifeELMIAS på Gotland - år 5 Inventerare: Ingrid Thomasson

Utvärdering av skötselåtgärder inom projektet LifeELMIAS på Gotland - år 5 Inventerare: Ingrid Thomasson Utvärdering av skötselåtgärder inom projektet LifeELMIAS på Gotland - år 5 Inventerare: Ingrid Thomasson Bur för trädföryngring i Natura 2000-området Hejnum högård Foto: Ingrid Thomasson Bakgrund LifeELMIAS

Läs mer

Inventering av lavar inom projektet LifeELMIAS på Gotland - år 5 Inventerare: Ingrid Thomasson

Inventering av lavar inom projektet LifeELMIAS på Gotland - år 5 Inventerare: Ingrid Thomasson Inventering av lavar inom projektet LifeELMIAS på Gotland - år 5 Inventerare: Ingrid Thomasson Hammarsänget i Natura 2000-området Dagghagen Foto: Ingrid Thomasson Bakgrund LifeELMIAS Sommaren 2013 startade

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Trädövervakning inom projektet LifeELMIAS på Gotland, år 5 Inventerare: Ingrid Thomasson

Trädövervakning inom projektet LifeELMIAS på Gotland, år 5 Inventerare: Ingrid Thomasson Trädövervakning inom projektet LifeELMIAS på Gotland, år 5 Inventerare: Ingrid Thomasson Foto: Malin Wred Bakgrund LifeELMIAS Sommaren 2013 startade ett stort Life+ Nature projekt på Gotland med fokus

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000 4. Östra Täby 1 2 3 4 9 5 6 10 11 8 12 7 13 Skala 1:18000 177 4. Östra Täby 1. Jaktvillans naturpark Arninge Kundvägen = Fornlämningsområde Skala 1:2000 = Fornminnesobjekt =Kulturlämning 178 1. Jaktvillans

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

Detaljplan Eds allé Naturvärden

Detaljplan Eds allé Naturvärden Detaljplan Eds allé Naturvärden 2010-11-05 1 Bakgrund CONEC konsulterande ekologer har gjort en inventering av de ekologiska värdena på uppdrag av NCC inför detaljplanläggning av Eds allé i Upplands Väsby

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Utlängan. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress:

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Sammanställning över fastigheten

Sammanställning över fastigheten Sammanställning över fastigheten Arealer hektar % Produktiv skogsmark 42,9 99 Myr/kärr/mosse 0,0

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Borg inom projektet Life Bridging The Gap, LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Borg inom projektet Life Bridging The Gap, LIFE15 NAT/SE/000772 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-11930-17 Dossiénummer 0581-230-161 Koppla till 512-382-17 Datum Version Ändrad av Ändringar 2017-11-14 1 Frida Nilsson Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området

Läs mer

Ny vägsträckning vid Fiskeby

Ny vägsträckning vid Fiskeby Att: Gun-Marie Gunnarsson Vectura Ny vägsträckning vid Fiskeby Norrköpings kommun Allmän ekologisk inventering Sammanfattning Allmän ekologisk inventering Vid den allmänna ekologiska inventeringen har

Läs mer

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun PM inför detaljplan På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.svedholm@naturcentrum.se

Läs mer

Restaurering av Wikparken

Restaurering av Wikparken Restaurering av Wikparken Tommy Lennartsson, Centrum för Biologisk Mångfald & Upplandsstiftelsen Steg 1, markanvändningshistoria, och 2, fältinventeringar En historisk genomgång visar att Wik-områdets

Läs mer

Friställning av skyddsvärda träd 2017

Friställning av skyddsvärda träd 2017 Naturcentrum / Naturvård Rapport 2017-11-29 Friställning av skyddsvärda träd 2017 Redovisning av utförda åtgärder Mikael Lindén Naturvård & reservatsförvaltning Naturcentrum Telefon (direkt): 0852302520

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

Naturvård i NS-bestånd

Naturvård i NS-bestånd Naturvård i NS-bestånd 2 naturvård i ns-bestånd Den här fälthandlingen Denna fälthandledning är framtagen av Södra Skogs miljöavdelning. Handledningen skall vara ett stöd för dem som planerar och utför

Läs mer

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Den vegetation som ska avverkas/röjas består av sly, buskar och yngre träd, samt några äldre och grövre träd. Allt ska transporteras bort till angiven upplags plats

Läs mer

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Huskvarna Ekologi 2014-12-17 Bakgrund 2014-09-28 genomfördes en allmän naturvärdesinventering inom fastigheten Bollebygds Prästgård 1:2. Inventeringen

Läs mer

Sida 2 av 8 revideras när ny kunskap tillkommer eller om omständigheterna i eller utanför området ändras.

Sida 2 av 8 revideras när ny kunskap tillkommer eller om omständigheterna i eller utanför området ändras. Sida 1 av 8 Fastställd 2005-08-15 Ärendenummer 511-05535-2004 Bevarandeplan för Natura 2000 (enligt 17 Förordningen om Områdesskydd (1998:1252)) Område: Malmaryd Kommun: Ljungby Områdeskod: SE0320147 Areal:

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Ribbingsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Ribbingsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-7603-18 Dossiénummer 0581-230-361 Koppla till 512-382-17 Datum Version Ändrad av Ändringar 2018-06-21 1 Johanna Wahlbäck Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området

Läs mer

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Herrljunga kommun, Västra Götalands län Järnvägsplan 2017-05-30 Projektnummer: 146181 I denna bilaga beskrivs ingående de naturvärdesobjekt

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004.

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Området består av en barrskogsdominerad udde och angränsande småöar i Vättern. Strandlinjen är ca 3 km. Mot stora delar av stranden och på öarna

Läs mer

3. Norra Täby. 3. Norra Täby. Skala 1:17000

3. Norra Täby. 3. Norra Täby. Skala 1:17000 3. Norra Täby Skala 1:75000 1 2 3 4 5 6 7 11 12 13 8 9 10 14 15 Skala 1:17000 148 Norra Täby, Hagby 15 16 Norra Täby, Vågsjö Skala 1:20000 10 17 18 Skala 1:20000 149 1. Runslingans naturpark Runslingan

Läs mer

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!!

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Täby kommun, Plan- och bygglovavdelningen Kontaktperson: Sören Edfjäll, Miljöplanerare Projektledare Calluna:

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [9] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Kungshamns Samfällighetsförening Anders Larsson Mammut konsult Yxlan 22 April 2014 Sid 1 Skötselbeskrivning av naturmark, allmänt. Kungshamns Samfällighetsförening. Området är mycket vackert,

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

Skötselplan för Käringtrötteberget

Skötselplan för Käringtrötteberget Datum Sida 1(9) 2018-05-30 Diarienummer 2014-00537 Skötselplan för Käringtrötteberget Tillhörande detaljplan Käringtrötteberget, Blidsäter 1:27 m.fl. Björsäter, Åtvidabergs kommun www.atvidaberg.se SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3.

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Text och bild: Patrik Nygren för Naturskyddsföreningen i Västerbotten. Under 2012 har Naturskyddsföreningen inventerat flera tätortsnära skogar i Skellefteå

Läs mer

7.5.7 Häckeberga, sydväst

7.5.7 Häckeberga, sydväst 7 och analys Backlandskapet i sydvästra delen av Häckeberga 7.5.7 Häckeberga, sydväst Naturförhållanden Den sydvästra delen av Häckeberga naturvårdsområde består av ett omväxlande halvöppet backlandskap

Läs mer

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker?

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Resultatet av en snabb inventering 2008 av trädklädda betesmarker som åtgärdats under och efter införandet av den s k 50-trädsregeln Leif

Läs mer

Skötselplan för LFTs mark antagen på årsstämman 2009-04-26. Numreringen hänvisar till bifogad karta Områdesbeskrivning Åtgärd Ansvarig

Skötselplan för LFTs mark antagen på årsstämman 2009-04-26. Numreringen hänvisar till bifogad karta Områdesbeskrivning Åtgärd Ansvarig 1. Området är klassat som ett naturvärde i Skogsstyrelsens nyckelbiotopsinventering. Naturvärden är ett sådant område som inom relativt kort tid kan nå den högre klassen nyckelbiotop. Framför allt är det

Läs mer

Beskrivning av den översiktliga naturvärdesinventeringen och hjälp till tolkning av resultattabellen

Beskrivning av den översiktliga naturvärdesinventeringen och hjälp till tolkning av resultattabellen Beskrivning av den översiktliga naturvärdesinventeringen och hjälp till tolkning av resultattabellen Naturvärdesinventeringen utfördes den 8 och 9 maj 2014 av Robert Björklind och Rebecka Lemoinè. Naturvärdesinventeringen

Läs mer

Asp - vacker & värdefull

Asp - vacker & värdefull Asp - vacker & värdefull Asp blir alltmer sällsynt i Sverige. I den här foldern berättar vi hur du med några enkla åtgärder kan hjälpa aspen. Du känner nog till hur en asp ser ut. Aspen lyser som en brinnande

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär)

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär) PM 1 (6) 2018-06-18 Samhällsutvecklingskontoret Lars Rasmus Kaspersson, 0340-882 64 Kommunekolog Stadsbyggnadskontoret Camilla Svensson, 0340-882 47 Kommunekolog Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv

Läs mer

D2 Uppföljning/delrapportering av värdefulla träd och läderbagge i Södermanlands län inom Life Coast Benefit (LIFE NAT/SE/00131)

D2 Uppföljning/delrapportering av värdefulla träd och läderbagge i Södermanlands län inom Life Coast Benefit (LIFE NAT/SE/00131) D2 Uppföljning/delrapportering av värdefulla träd och läderbagge i Södermanlands län inom Life Coast Benefit (LIFE NAT/SE/00131) Inledning Enligt Life-ansökan utförs i Södermanlands län en inventering

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog Naturvårdsutlåtande: Detaljplan för Åker 1:10 m.fl. Beställare: Ingemar Lind, SWECO FFNS Arkitekter AB Inledning Naturcentrum AB har på uppdrag av SWECO FFNS, Ingemar Lind, utfört översiktlig inventering,

Läs mer

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 1 Inledning Denna naturinventering rör de västra delarna av Dingelsundet och har genomförts 2016 av Catharina Knutsson, Karlstads kommun, teknik- och

Läs mer

Rönnäs. Rådgivning

Rönnäs. Rådgivning 2015-10-30 Lantbruksenheten Rådgivning Rönnäs I väster på fastigheten, ovanför vägen, ligger ett skogsbete som vuxit igen med ek, björk och andra lövträd. Här finns en karakteristisk skogsbetesstruktur

Läs mer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad januari 2014 Bilaga: SKÖTSELPLAN

Läs mer

Naturvärden i Hedners park

Naturvärden i Hedners park Naturvärden i Hedners park Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Sammanfattning... 3 Resultat... 3 Förslag till hänsyn vid restaurering... 6 Förstasidan visar beståndet med gamla tallar, den norra granbersån

Läs mer

Bevarandeplanen är under uppdatering

Bevarandeplanen är under uppdatering Bevarandeplanen är under uppdatering För aktuell naturtypskarta hänvisas till Länsstyrelsens webbplats Bevarandeplan för Natura 2000-område Mo Områdeskod SE0310517 Bevarandeplanen fastställd 6 september

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Underlag för stabilitetsförstärkande åtgärder På uppdrag av Golder Associates AB 2015-11-11 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund

Läs mer

Action D2 Inventering av gamla träd inom projektet Life Coast Benefit i Östergötlands län.

Action D2 Inventering av gamla träd inom projektet Life Coast Benefit i Östergötlands län. Action D2 Inventering av gamla träd inom projektet Life Coast Benefit i Östergötlands län. Enligt ansökan görs en inventering av gamla träd på ytor som omfattas av olika restaureringsåtgärder i trädskiktet

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE MED LÄNSSTYRELSEN

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE MED LÄNSSTYRELSEN MINNESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE MED LÄNSSTYRELSEN Datum: September 2016 Tid:13.30-15.00 Plats: Nicklas Veranda Närvarade: Kristina Hansson Hans Thell Heidi Leppäniemi Nicklas Monrad Ej närvarande: Lars Hallstadius

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun. Foto: Boris Berglund

Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun. Foto: Boris Berglund Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun Foto: Boris Berglund 1 Bakgrund och beskrivning av lokalen 2007 gjorde Boris Berglund en inventering av hasselmus i Marks kommun på uppdrag av miljökontoret.

Läs mer

På Gotland är en stor andel av länets höga

På Gotland är en stor andel av länets höga EU-projekt om rådgivning i gotländska lövmarker Över 350 markägare med sammanlagt 1200 hektar lövmarker har besökts i ett projekt som syftat till att förbättra skötseln och naturvärdena i Gotlands lövmarker.

Läs mer

Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Vagnö Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress: Ronnebygatan

Läs mer

Allmän ekologisk inventering

Allmän ekologisk inventering Hans Larsson Västerås stad Allmän ekologisk inventering Ett skogsområde vid Västerås golfklubb, Bjärby, 2008 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Klassning av beskrivna objekt 3 Resultat 4 Delområdesbeskrivning

Läs mer

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås 2014-12-16 Trädinventering av Allégatan i Mönsterås Ecocom AB på uppdrag av Mönsterås kommun Inledning Ecocom AB har fått i uppdrag av Mönsterås kommun att genomföra en inventering av träden längs Allégatan

Läs mer

Löv och Naturvård - En blandad historia i tid och rum

Löv och Naturvård - En blandad historia i tid och rum Löv och Naturvård - En blandad historia i tid och rum Olof Widenfalk Fotografier: Lina Widenfalk (Greensway) Upplägg Historik löv i skogen Lövinblandning - Fördelar och naturvårdsnytta Lövet i landskapet

Läs mer

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3 RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27 Brukare: Västkuststiftelsen Rådgivare: Therese Lundell Adress: Box 5073 Länsstyrelsen Västra Götaland Postadress:

Läs mer

INVENTERING AV MOSSOR SKOGAR I TYRINGE PÅ UPPDRAG AV HÄSSLEHOLMS KOMMUN 2012-04-27

INVENTERING AV MOSSOR SKOGAR I TYRINGE PÅ UPPDRAG AV HÄSSLEHOLMS KOMMUN 2012-04-27 INVENTERING AV MOSSOR SKOGAR I TYRINGE PÅ UPPDRAG AV HÄSSLEHOLMS KOMMUN 2012-04-27 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun RAPPORT 1(6) Datum 2013-08-29 Diarienr Västra Värmlands distrikt Roger Gran Sundsgatan 17, 661 40 Säffle roger.gran@skogsstyrelsen.se Tfn 0533-46176 Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2018-11-12 Referens 512-255-2016 1(7) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

RAPPORT 2007/1 ÅTGÄRDER FÖR HOTADE INSEKTER PÅ KRISSLA. Tommy Lennartsson

RAPPORT 2007/1 ÅTGÄRDER FÖR HOTADE INSEKTER PÅ KRISSLA. Tommy Lennartsson RAPPORT 2007/1 ÅTGÄRDER FÖR HOTADE INSEKTER PÅ KRISSLA 2007 Tommy Lennartsson FÖRFATTARE Tommy Lennartsson OMSLAGSFOTO Anett Persson PRODUKTION OCH LAYOUT Upplandsstiftelsen KONTAKT UPPLANDSSTIFTELSEN

Läs mer

Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen

Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen Naturinventering Väsjö norra, Sollentuna Juni 2011 Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen Utfört av: Tengbomgruppen AB. Medverkande: Jenny Andersson och Agnetha Meurman.

Läs mer

Stockholm

Stockholm Stockholm 2013.10.13 Exkursion Sollentuna Häradsallmänningen Jägmästare Thies Eggers från Skogssällskapet och ansvarig förvaltare visade oss runt på Häradsallmänningen. I förvaltningen ingår hela cykeln

Läs mer

Konsekvensbedömning av detaljplan för Borraren 2 del av Stoeryd 2:1 i Tranås 2013

Konsekvensbedömning av detaljplan för Borraren 2 del av Stoeryd 2:1 i Tranås 2013 Konsekvensbedömning av detaljplan för Borraren 2 del av Stoeryd 2:1 i Tranås 2013 Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Uppdrag och utförande 3 3. Resultat och diskussion 4 4. Referenser 7 Beställare: Susanna

Läs mer

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Janolof Hermansson, 0240-86138 janolof.hermansson@ludvika.se RAPPORT 1(8) Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Uppdragsgivare: 2(8) 3(8) Innehåll 1 Inledning och/eller bakgrund... 4 2 Uppdrag

Läs mer

Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm

Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm 2015-12-20 1 Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm På uppdrag av Reierstam arkitektur & projektutveckling AB har CONEC konsulterande ekologer

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Norsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Norsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-10520-2017 Dossiénummer 0581-230-160 Koppla till 512-382-17 Datum Version Ändrad av Ändringar 2017-10-05 1 Frida Nilsson Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området

Läs mer

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna Värdefulla träd vid i Solna Värdefulla Ersätt Ersätt med träd med sidhuvud Beställning: Bostadsstiftelsen Signalisten, kontaktperson: Lena Pålsson, ALMA Arkitekter AB. Framställt av: Ekologigruppen AB.

Läs mer

Om Skogsbruksplanen kommentar 2015

Om Skogsbruksplanen kommentar 2015 Om Skogsbruksplanen kommentar 2015 Inklassningarna: NO Naturvårdsmål Orört I avdelningar med höga naturvärden där fri utveckling är nödvändig för att bibehålla områdets naturvärden samt avdelningar med

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0 5201 61 Gus ta vs b er g- K o rpberge t 2005-08-15 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0520161 Gustavsberg-Korpberget EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som

Läs mer

Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014

Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014 2014-01-13 Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014 Inventering, bedömningar och rapportering är utförd av Marcus Arnesson, biolog på Ecocom AB Omslagsbild: Utfarten till Kungsportsvägen

Läs mer

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN Inledning Inför en planerad exploatering vid södra Törnskogen i Sollentuna kommun har Ekologigruppen AB genomfört en bedömning av områdets naturvärden.

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av naturområden i Möllstorp

Översiktlig naturvärdesinventering av naturområden i Möllstorp Översiktlig naturvärdesinventering av naturområden i Möllstorp Håkan Lundkvist/Carabus consult 2014-12-18 Inledning En översiktlig naturvärdesinventering utfördes under ett par dagar i september 2014 inom

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Halltorp inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Halltorp inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 1 (9) Datum Version Ändrad av Ändringar 2017-06-21 Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området Halltorp inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 Om Projektet Life Bridging The

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL 15-10-15 ARBETSMA - TERIAL Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan 2015 Naturvärdesinventering Gamla landsvägen i Spånga: underlag till detaljplan Spånga Oktober

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan

Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan Järfälla kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Järfälla kommun Kontaktperson: Tina Hatt Projektledare Calluna: Mova Hebert

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0 5402 19 E ngelska p ar ke n 2005-09-15 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0540219 Engelska parken EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som kallas Natura 2000.

Läs mer

Skogsbruksplan. Bänarp 1:2, 1:3 Frinnaryd Aneby Jönköpings län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare Adress

Skogsbruksplan. Bänarp 1:2, 1:3 Frinnaryd Aneby Jönköpings län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare Adress Skogsbruksplan Fastighet Församling Kommun Län Bänarp 1:2, 1:3 Frinnaryd Aneby Jönköpings län Ägare Adress Dagrun Fransson Hjälmseryd 570 02 Stockaryd Upprättad år Planen avser tiden Förrättningsman 20120823

Läs mer

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun Naturvärdesinventering vid, Vallentuna kommun 2 Beställning: Structor Miljöbyrån Stockholm AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: Uppdragsansvarig:

Läs mer

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012 ADOXA Naturvård org.nr.590419-1037 F-skattsedel finns Skogshall 640 24 Sköldinge Telefon: 0708-804582, Pg 456 10 12-8 E-mail: janne.elmhag@adoxanatur.se Janne Elmhag Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands

Läs mer

Fjärilsfaunan i åtta stadsnära naturområden i Linköpings kommun

Fjärilsfaunan i åtta stadsnära naturområden i Linköpings kommun Fjärilsfaunan i åtta stadsnära naturområden i Linköpings kommun Foto: Karl-Olof Bergman Kristina Bergman Bakgrund Rapportförfattaren fick av Linköpings kommun uppdraget att inventera dagfjärilar i åtta

Läs mer

Aggarp-Åshuvud. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd September 2005

Aggarp-Åshuvud. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd September 2005 Bevarandeplan för Natura 2000-område Aggarp-Åshuvud Områdeskod SE0310415 Bevarandeplanen fastställd September 2005 Beteckning Bakgrund Natura 2000 handlar om att bevara hotade arter och naturtyper som

Läs mer

Fastighet: BOARP 1:4 med flera Skifte nr: 1 Mjölberget

Fastighet: BOARP 1:4 med flera Skifte nr: 1 Mjölberget sid 1 / totalt Trädslag Medeldia Staantal Fastighet: BOARP 1:4 ed flera Skifte : 1 Mjölberget 1 G1 2.1 G28 frisk Gallring 3 25 145 H 25 180 386 eller Ingen åtgärd BESKRIVNING Kuperat Gallrat. 2 G1 0.9

Läs mer

Restaureringsplan för Arpö, Vagnö och Slädö inom naturreservatet Listerby skärgård i Natura området Tromtö-Almö, SE i Ronneby kommun

Restaureringsplan för Arpö, Vagnö och Slädö inom naturreservatet Listerby skärgård i Natura området Tromtö-Almö, SE i Ronneby kommun 1(5) Restaureringsplan för Arpö, Vagnö och Slädö inom naturreservatet Listerby skärgård i Natura 2000- området Tromtö-Almö, SE410042 i Ronneby kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde

Läs mer

Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun.

Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun. 2012-09-10 1 (6) Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun. Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Björnön- Dragsö.

Läs mer

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE 2010-10-23 Lavinventering utmed Mölndalsån, Mölnlycke, Härryda kommun Naturcentrum AB har genomfört en översiktlig inventering

Läs mer

Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket

Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket 1 (9) Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket Bakgrund Det finns planer på att delvis omvandla industri/kontorsområdet Kabelverket i Älvsjö och ersätta en del av bebyggelsen i området

Läs mer

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 Kv New York PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 2 Beställning: Brf Guldmyran, c/o Wallenstam

Läs mer

Grönområdesplan på fastigheten Skebo 1:319.

Grönområdesplan på fastigheten Skebo 1:319. Stockholm-Gotland Katrine Andersson Galgbacksvägen 5, 186 30 Vallentuna katrine.andersson@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451468 Datum 2016-09-07 Diarienr Stensäters samfällighetsförening c/o J Nordenstam Stensätershöjden

Läs mer