REDOVISNING /AF 7 sidor. LONA-Projekt Stävresjön Vandringsled Dnr Förstudie - Redovisning av projektering under 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REDOVISNING /AF 7 sidor. LONA-Projekt Stävresjön Vandringsled Dnr Förstudie - Redovisning av projektering under 2014"

Transkript

1

2 1 REDOVISNING /AF 7 sidor LONA-Projekt Stävresjön Vandringsled Dnr Förstudie - Redovisning av projektering under 2014 Bakgrund En vandringsled runt Stävresjön belägen i Sala kommun har diskuterats genom åren. I anslutning till det ökade samarbetet vid sjön kring det välkända kräftprojektet har frågan av och till aktualiserats. Det finns ca 160 hushåll under sommarhalvåret runt Stävresjön och ca 50 av dessa är permanentboende. En ökande inflyttning genom permanentboende till Stävresjön har skett under de senaste åren. De förutsättningar som förelåg med delvis befintlig lämplig sträckning av en del gångstigar samt vissa körvägar i obanad terräng och en framtida förmodad sträckning kommer vandringleden runt Stävresjön med en area på ca 100 hektar vatten att omfatta cirka 10 kilometer. Vandringsleden berör ett 15-tal större privata markägare samt minst lika många fastighetsägare med strandnära tomter runt Stävresjön. Dessa samt Sala kommun med mark i anslutning till badplatsen med camping vid Stävrebadet ser Stävresjöns Fiskevårdsområdesförening som en lokalt sammanhållande part för denna förstudie. Förstudien Stävresjön Vandringsled är ett projekt som genomförts under Det är många krav samt hänsyn till enskilda markägare som skall tillgodoses. Området har många inneboende kvaliteter, som i den Länsstyrelsens regionala landskapskaraktärsanalys beskrivs under landskapets ekologi, tidsdjup och upplevelsebara form. Stävresjön ligger inom en landskapstyp som har potential att utvecklas för sina attraktiva landskap för friluftsliv, stora naturvärden och besöksnäring. Det småskaliga jordbrukslandskapet är samtidigt känsligt för åtgärder som försvårar brukande och som leder till igenväxning. En vandringsled som tillgängliggör dessa värden kan också stärka områdets möjligheter att fortsätta utvecklas och vara en levande hållbar bygd. Vi har ingående tagit del av Länsstyrelsens Landskapskaraktärsanalys för Västmanlands län - rapport 2012:13. Mot den bakgrunden har vi anlitat extern kompetens för att utarbeta förslag avseende vandringsledens utformning och juridiska samt tekniska frågeställningar. Det är Landskapslaget AB, Stockholm som bland annat deltagit i arbetet med ovanstående rapport och även genomfört uppdrag att tillgängliggöra friluftsområden i Gäddeholm, Björnön i Västerås stad. Uppdragsansvarig har varit Emily Wade, landskapsarkitekt LAR/MSA samt Emma Karlsson landskapsarkitekt.

3 2 Sammanfattning och bakgrund Sammanfattning Denna förstudie har gjorts med syfte att undersöka möjligheterna att göra en vandringsled runt Stävresjön. Stävresjön är en vacker badsjö med erkänt bra vattenkvalitet som ligger i ett historiskt intressant tämligen välbevarat kulturlandskap med en rik fauna och flora. En vandringsled runt Stävresjön ökar tillgänglighet för både unga och gamla. Det ökar intresset hos såväl boende som besökare att ta tillvara Stävresjöns alla kvaliteter. Förstudien med förslag till sträckning, gestaltning, samråd med markägare och boende runt Stävresjön har skapat förutsättningar avseende en framtida projektering. I nuläget är inte detta genomförbart med hänsyn till strandnära lägen och skilda intressen från markägare. Rekommendation Genom denna förstudie har dock ett samlat svar konkretiseras med hänsyn till var och hur Stävresjön Vandringsled skulle kunna genomföras. Det utgör därmed ett väl genomarbetat och värdefullt underlag framgent. Den mest angelägna sträckningen är en vandringsled/cykelled efter väg 256 för att undvika den omfattande biltrafiken på denna väg mellan Salbohed och Sala.

4 3 Mål för projektet Ökad tillgänglighet Vandringsleden ger helt nya möjligheter för det rörliga friluftslivet. Den ger även nya möjligheter att ta del av en rik natur- och kulturmiljö som finns runt Stävresjön. Vandringsleden ger även ökade möjligheter till positiva och aktiva rörelser runt hela sjön. Denna skillnad märks mycket tydligt vintertid när man kan gå på sjön eller åka skridsko runt sjön. Även skidåkning skapar dessa möjligheter som jämförelse. Ökad tillgänglighet berör såväl permanent som sommarboende och besökare runt Stävresjön. Sammantaget innebär detta att många boende och besökare kommer att kunna ta del av denna möjlighet. Vandringsleden skall även inbjuda till olika alternativ och aktiviteter för besökaren. Med den föreslagna cykelleden kan denna tillgänglighet till vissa delar uppfyllas. Ökad kännedom om Stävresjöns kvaliteter Vandringsleden skapar ökat intresse för Stävresjön och dess omgivningar. Förstudien medför möjligheter att vidareutveckla intresset för fiske och bevarande av flodkräfta. Skyltning utgör ett värdefullt inslag för att öka kunskapen om de värden som finns runt Stävresjön. Fiskevårdsområdesföreningen arbetar tillsammans med experter i riket inom ramen för det nationellt kända kräftprojektet för en bättre vattenkvalitet i Stävresjön. Under 2012 erhöll Fiskevårdsområdesföreningen ett hedersomnämnande och en prissumma i samband med utmärkelsen Mälarens Vattenpris Under arbetets gång har lagstiftning vad gäller biotopskydd och strandskydd samt hänsyn till grönskyddszoner kring åkermark ingående behandlats. Det innebär bland annat kontakter med berörda markägare och myndigheter. Undersökning, analys och förstudieresultat Förstudiens genomförande under 2014 Arbetet med förstudien har utförts under perioden maj till november Projektägare är Sala kommun med Stävresjöns Fiskevårdsområdesförening som lokal aktör och utförare samt Anders Fläcke, MDM Gruppen AB som projektledare. Genom förstudien har ett värdefullt underlag med alternativa möjligheter till sträckning och karaktärer diskuterats fram och presenterats i ett omfattande kartmaterial. Detta har därmed utgjort ett värdefullt underlag för att se över möjligheterna till en vandringsled med nära anslutning till vatten och stränder runt Stävresjön. Detta kommer dock inte att kunna realiseras med hänsyn till skilda markägarens egna prioritering och intressen. Vandringsleden har i vissa fall med hänsyn till detta hamnat långt från stränder och dessutom endast åstadkommits genom omfattande nydaning med helt ny sträckning i anslutning till åker- och skogskanter. Genomförda fältvandringar i mindre och större grupper, möten och samrådsmöten samt därefter konstruktiva diskussioner med före-

5 4 slagna alternativ utgör trots detta motstånd i nuläget från vissa markägare ett väl underbyggt beslutsunderlag. De därpå följande samrådsmöten och diskussioner kring en vandringsled utgör ett underlag som är värdefullt för framtida användning när frågan om vandringsled på nytt aktualiseras. Befintliga enskilda vägar, körvägar och gångstråk kan användas för att komma runt Stävresjö. Att eftersträva en nära vattenkontakt med en vandringsled runt hela sjön kanske aldrig går att åstadkomma. Det utarbetade alternativen utgör likafullt ett värdefullt underlag kring vandringsledens utformning. Under förstudien har vi haft en värdefull medverkan från Sala kommun som varit representerad av flera förvaltningar. Arbetet har genomförts i nära samverkan och avstämning med Kjell Eklund vid Sala kommun som även varit projektägare. Samråd vid större möten har genomförts under 2014 vid följande tillfällen; Samrådsmöte. Gullvalla Bygdegård, Samrådsmöte. Gullvalla Bygdegård, Rundvandring. Fältbesök vid 4 punkter runt Stävresjön, Arbetsmöte, större markägare, Samrådsmöte, större markägare och Samrådsmöte, större markägare och tomtägare. Förstudiens finansiering ett LONA projekt Förstudiens genomförande har finansierats genom ett LONA-projekt. LONA utgör projektfinansiering genom lokala naturvårdssatsningen som Länsstyrelsen i Västmanlands län svarar för. Sala kommun har delfinansierat förstudien och även varit projektägare. Omfattande ideella insatser har genomförts av Stävresjöns Fiskevårdsområdesförening med de större markägarna aktiva i föreningen som lokal aktör. Förstudien har medfinansierats genom ideell tid av medverkande markägare vid fältbesök, arbetsmöten, samrådsmöten samt omfattande fältvandringar i mindre och större grupper. Analys av möjlig sträckning Efter studier i fält har flera alternativa sträckningar identifierats som redovisas i bilaga. Målet för sträckningen av vandringsleden har varit att följa befintliga stigar och grusade körvägar. Ett övergripande mål har varit att man ska kunna röra sig längs stranden och uppleva vattenkontakt. En betydande del i undersökningen har varit att hitta möjliga vägar utifrån att markägarna ställer sig positiva att en led märks ut över deras ägor. En vandringsled ska inte hindra pågående markanvändning såsom jord- och skogsbruk. En vandringsled ska också fungera under en längre tid och under hela året. Under arbetets gång har därför flera alternativa sträckningar studerats på olika delsträckor. Kartan med tillhörande fotopunkter redovisas i bilagan.

6 5 Sträcka Salbohed-Stävre En förutsättning för att knyta ihop vandringsleden är att skapa en säker förbindelse längs väg 256. Här finns ett rimligt alternativ som innebär att en gång/cykelbana läggs längs vägen. Terräng, markanvändning och markägoförhålande har gjort det omöjligt att hitta en länk längs vattnet på denna delsträcka. För att vandringsleden ska komma lokalsamhället till del, bör en säker förbindelse för oskyddade trafikanter ordnas till Salbohed, helst även till Sala. Björks Aspholmen infarten till Stävrebadet Denna sträcka innehåller vandringledens start- och informationspunkt och dess största målpunkt - badplatsen med parkering och torrdass. Här finns goda förutsättningar i terrängen att följa vattnet på de befintliga gräs- och grusstigarna. Under samrådprocessen har Sala kommun varit positiva till att knyta ytterligare värden till badplatsen och därför skulle denna kunna fungera som informationsplats med en tillgänglig handikaptoalett. I samrådet med de större markägarna på denna delsträcka, har det inte godtagits att leden skulle löpa längs vattnet utan förslaget från en av markägarna är att en led följer en befintlig stig uppe vid Tackelbacken. Från en annan markägare har det föreslagits att ett tillgänglighetsanpassat fågeltorn skulle kunna läggas med utsikt över sjön.

7 6 Örsingsbo - Björks Aspholmen Denna delsträcka innehåller en mängd olika sträckningar som är möjliga fysiskt och markägomässigt. På översiktskartan i början av dokumentet framgår när man kan följa befintliga stigar och när nya behöver anläggas. I östra delen av området löper idag Svartådalens vandringled och den kan kompletteras med skyltning av en ny vandringsled t.o.m. punkt 29 på kartan. Ett alternativ är att vandringleden följer en befintlig skogsväg mitt i Sjöbomossen. Denna sträcka löper genom en spännande variation av olika naturtyper från utdikad torvmosse med öppet vatten och starr, till torr tallhed och rikt åkerbryn för att sedan löpa i åkerkanten på en enkel vall. Ett sista alternativ är att en nya stig på spänger dras genom mossen och ansluter söder om Jonsbro. Åkerkanten väster om Stäfre Gård - Örsingsbro Denna delsträcka har två huvudalternativ. Den ena följer befintliga grusvägar, viker av vid punkt 23 och löper ett stycke genom skogen och läggs tills sist i åkerkanten ner mot stora vägen. Den ligger långt från vattnet och sträckan genom skogen riskerar att förstöras vid skogsarbete. Det andra alternativet går långa sträckor nära vattnet. Detta alternativ förutsätter att nya stigar anläggs i åkerkanten i kombination med partier på spänger och längs befintliga stigar längs öppna diken. Analys av möjlig utformning Utgångspunkterna för utformning av Stävresjön Vandringsled redovisas i bilaga. Sammanfattningsvis finns ett antal befintliga vägsträckningar som används samt tre alternativa utföranden; 1. Asfalterad cykelväg ca 3 meter bred, 2.Väg i åkerkant/ på vall ca 2-3 meter bred och 3.Spänger och bryggor ca 1, 5 meter breda. I några attraktiva lägen runt sjön kan målpunkter anläggas. De består av en utkikspunkt, ibland av en brygga och en grillplats samt en informationstavla. Skyltning och vägvisning är en viktig del i att förstå var leden går och för att berätta om områdets värden. Minst en plats anordnas med parkering, tillgänglig grill- och sittplats samt faciliteter såsom handikappanpassat dass. Förstudiens resultat Ett angeläget resultat av denna förstudie är den totala enighet kring att åstadkomma en cykelled intill väg 256. Den bör dras från Salbohed till Stävrebadet vid Stävresjön. Denna skall därmed även lösa den fråga som stått högst på agendan kring Stävresjön Vandringsled. Genom att undvika och inte behöva gå eller cykla på väg 256 för barn, äldre, alla gående, motionärer och cyklande på den starkt trafikerade vägen mellan Salbohed och Sala. Den utgör därmed det högst prioriterade delen av en vandringsled runt Stävresjön. Från Stävrebadet via Stäfre Gård och vidare till Örsingsbo för att komma runt Stävresjön. Denna medför självfallet markinlösen samt en dragning som medför delvis omfattande markarbeten samt en bro över Stävrebäcken vid Stäfre Gård. Detta i motsats till

8 7 en enkel vandringsled som bygger på delvis ideella krafter och inte tillgodoser det behov som föreligger. Medan cykelleden utgör ett vidare åtagande och även tillgodoser ett hållbart transportalternativ. I sammanhanget bör noteras att i Salbohed finns en förskola, ett högstadium och ett särskolegymnasium samt boende i övrigt som då kan cykla eller promenera till Stävrebadet. En badsjö med ett av landets bästa badvatten som man vanligtvis får höra någon gång under sommaren på Riksradion. Mot denna bakgrund hemställer de cirka 160 hushåll bestående av både permanent och sommarboende runt Stävresjön till Sala kommun och Länsstyrelsen, att denna cykelled ingår i Sala kommuns översiktsplan och därmed i Trafikverkets planering och investeringsprogram av vägar inom Sala kommun. Fortsatt arbete Denna förstudie kan användas som ett underlag för beslut att genomföra en vandringsled i framtiden. Slutsatsen är att den tungt trafikerade väg 256 är det största hindret för att genomföra en vandringsled som ska vara tillgänglig för olika grupper. Därför bör fortsatt arbete i första hand koncentreras kring genomförande av att planera för en gång- och cykelväg från Salbohed till Stävresjöns badplats och helst vidare mot Sala. Trafikverket bör kontaktas för att diskutera möjligheter till en sådan satsning. Stävresjön Vandringsled - Förstudie med ovan beskrivna Redovisning har utarbetats av Emily Wade, Landskapslaget AB i samarbete med Anders Fläcke. Med ovanstående dokumentation och bilagor är Förstudien Stävresjön Vandringsled genomförd och redovisad. Stävresjöns Fiskevårdsområdesförening/ MDM Gruppen AB Anders Fläcke Anders Fläcke Stäfre, Salbohed Tel Mobile: Bilagor: Stävresjön Vandringsled Förstudie Sträckning och utformning av Stävresjön Vandringsled Kartor och bilder

9 FÖRSTUDIE STÄVRESJÖNS VANDRINGSLED FÖRKLARING Bef. Grusväg Bef. Grässtig Bef. Stig som upprustas och breddas till 3 m Asfalterad cykelväg (3m) Väg i åkerkant/på vall (3 m) Spänger/bryggor (1,5 m) P Utkikspunkt mindre Informationstavla Vägvisning Parkeringsplats Entréplatser med information Fågeltorn Torrdass för rörelsehindrade ÖVERSIKTSKARTA STÄVRESJÖN VANDRINGSLED SAMTLIGA ALTERNATIV P N meter FÖRSTUDIE REV

10 LANDSKAPSLAGET AB Peter Myndes Backe Stockholm info@landskapslaget.se Bilaga Förstudie Sträckning och utformning av Stävresjön Vandringsled 1

11 Utgångspunkter för sträckning och lokalisering av Vandringsled Vandringsleden ska följa befintliga vägar i möjligaste mån. Tillgänglig gångslinga för rullstol ska finnas från Stävrebadet. Ledens viktigaste karaktär är närheten till vatten. Nya stigar läggs i åkerkant eller längs diken för att inte skära av odlingsmark. Stävrebadet blir huvudentré för vandringleden. Här finns parkering för cyklar och bil, informationstavla, torrdass för rörelsehindrade, grillplats och sittplats med utsikt och omklädningsrum. Utsiktplatser mot vattnet ska finnas i flera vädersträck. Genom att gallra skymmande sly, skapa sittplatser, anordna grillplatser eller flytbrygga skapar man målpunkter längs vandringsleden. Vandringsleden ska bjuda på omväxlande naturupplevelser. Informationstavlor visar en karta på vandringsleden och information om natur och kulturmiljön. Vandringsleden bör knytas ihop med Salbohed genom en ny cykelväg. Idag trafikeras stora vägen av tung trafik vilket hindrar de flesta att cykla till området. En lågmäld och tydlig vägvisning ska komplettera stigarna. Utformning av stigar och entréplatser gör det lätt att hitta utan att vara beroende av skyltning. Runt hela leden går det bra att dra barnvagn. 2

12 FÖRKLARING Bef. Grusväg Bef. Grässtig Bef. Stig som upprustas och breddas till 3 m Asfalterad cykelväg (3m) Väg i åkerkant/på vall (3 m) Spänger/bryggor (1,5 m) P Utkikspunkt mindre Informationstavla Vägvisning Parkeringsplats Entréplatser med information Fågeltorn Torrdass för rörelsehindrade ÖVERSIKTSKARTA STÄVRESJÖN VANDRINGSLED SAMTLIGA ALTERNATIV P N meter FÖRSTUDIE REV

13 Befintlig vägstruktur BEF. GRUSVÄG Tillgänglig BEF. GRÄSSTIG Delvis tillgänglig 3 METER BEF. STIG SOM UPPRUSTAS OCH BREDDAS TILL 3 METER 4

14 Ny vägstruktur ASFALTERAD CYKELVÄG 3 METER Tillgänglig Cykelväg i tätort 5

15 Ny vägstruktur VÄG I ÅKERKANT/PÅ VALL 3 METER Delvis tillgänglig 1,5 meter 6

16 Ny vägstruktur SPÄNGER/BRYGGOR 1,5 METER Delvis tillgänglig 7

17 Nya skyltar INFORMATIONSTAVLA VÄGVISNING Inspirationsbilder Stampen 300m Lillån 8

18 Nya målpunkter och bekvämligheter UTKIKSPUNKT MED SITTPLATS Inspirationsbilder 9

19 FÖRKLARING 29 Salbohed - Stävre Åkerkanten väster om Stävre Gård - Örsingsbro Örsingsbo - Björks Aspholmen Björks Aspholmen - infarten Stävrebadet Samlingsplats med grill och sittplats utvecklas Utkikspunkt 11 nr Hänvisning till bilder DELSTRÄCKOR STÄVRESJÖN VANDRINGSLED FÖRSTUDIE N meter REV ej aktuell

20 1 Vägvisning och infart mot Stävrerbadet 2 Parkeringsplats och stratpunkt för vandringsleden. med informationstavla Samlingsplats med grill och sittplats utvecklas Vägvisning mellan bodarna på campingen Stig genom skogen som breddas Samlingsplats med grill och sittplats utvecklaslänk mot campingemn förtydligas Vägvisning mot Stävresjön vid festplatsen Befintlig grässtig vid Rollins 8 Utkikspunkt mot vattnet kompletteras med sittplats 10 Viss gallring för fin utsikt.. Möjligt läge för flytbrygga med sittbänk 11

21 Vägvisning och start på spång vid Aspholmen Genom Sjöbomossen anläggs en spång Enkel bro/spång byggs över vattendrag Ny väg anläggs i åkerkant Utkiksplats med sittmöjligheter och grill kan anläggas vid båtplatsen Alternativ sträckning av stig över tomter 17 Grässtigen ner mot Stävresjön vid Jonsbro 18 Vägvisning vid Jonsbro mot sjön, en ny utsiktsplats och spången genom Sjöbomossen Utkiksplats med sittmöjligheter och grill kan anläggas vid båtplatsen Utkiksplats med sittmöjligheter och grill kan anläggas vid båtplatsen Möjlig sträckning längs befintligt åkerdike

22 Ny stig längs åkerkant i skogsbrynet Möjlig sträckning längs åkervallen Stig längs åkerkanten viker av runt ladan 24 Ny stig längs åkerkant 28 Cykelväg mot Salbohed länkar vandringsleden och Stävrebadet med samhället Från en ny cylkelväg längs vägen viker leden av i åkerkanten Ny cykelväg i åkerlandskap läggs parallellt med vägen med dike emellan Cykelväg i skogsmark följer terrängen och läggs med varierande avstånd från vägen 13

Bilaga. Förstudie Sträckning och utformning av Stävresjön Vandringsled

Bilaga. Förstudie Sträckning och utformning av Stävresjön Vandringsled LANDSKAPSLAGET AB Peter Myndes Backe 12 118 46 Stockholm +46 8 442 48 20 info@landskapslaget.se www.landskapslaget.se Bilaga Förstudie Sträckning och utformning av Stävresjön Vandringsled 1 Utgångspunkter

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

Fittja äng och Alby ängspark

Fittja äng och Alby ängspark Naturen på lika villkor Fittja äng och Alby ängspark Botkyrka kommun Fittja äng Alby ängspark INVENTERINGSRAPPORT Datum: 31/8 2016 Detta är ett gemensamt projekt mellan Botkyrka kommun, Stockholms läns

Läs mer

att uppdra till förvaltningen att genomföra projektet Åstråket Storvreta.

att uppdra till förvaltningen att genomföra projektet Åstråket Storvreta. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Brämerson Gaddefors Helena Larsson Anders Datum 2019-04-02 Diarienummer GSN-2019-0934 Gatu- och samhällsmiljönämnden Åstråket Storvreta Förslag till beslut Gatu-

Läs mer

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA OM JÄVERÖN Jäverön, som är en 900 hektar stor ö i Vänern, ligger cirka 1 mil öster om Karlstad. Ön är till största del bevuxen med barrskog men här finns även sand- och klippstränder,

Läs mer

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Vägplan Samrådshandling oktober 2013 1 Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Väg 268 är en viktig tvärförbindelse mellan Upplands Väsby och Vallentuna/Åkersberga.

Läs mer

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Samråd 2014-06-18 Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Bakgrund Cykelväg mellan Brösarp och Vitemölla saknas idag. Idag används främst väg 9 som är smal, krokig och med ett tidvis högt trafikflöde även

Läs mer

1:2. Siggegärde 2:2 VIRKESJÖ

1:2. Siggegärde 2:2 VIRKESJÖ VIRKESJÖN 153 Kort beskrivning Virkesjön ligger sydväst om Nybro tätort. Planområdet som ligger i Siggegärde, ligger i anslutning till gammal gårdsbebyggelse. Gårdarna tillsammans med gamla stenmurar,

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Preliminär Miljökonsekvensbeskrivning för cykel och gångled mellan

Preliminär Miljökonsekvensbeskrivning för cykel och gångled mellan Preliminär Miljökonsekvensbeskrivning för cykel och gångled mellan Kyrkesund och Rönnäng Sammanställd av Sofia Olsson & Jan Rydberg Tjörns kommun 2003 Icke teknisk sammanfattning Denna MKB tar upp effekter

Läs mer

Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta Kramfors kommun, Västernorrlands län

Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta Kramfors kommun, Västernorrlands län Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta Kramfors kommun, Västernorrlands län Titel: Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta PM inventering av naturmiljöer 2014-01-22 Upprättad av: Maria G Andersson, Vectura Uppdragsansvarig:

Läs mer

Fylleåleden. en vandring längs Fylleån TEKNIK- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN

Fylleåleden. en vandring längs Fylleån TEKNIK- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Fylleåleden en vandring längs Fylleån TEKNIK- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Förord Anläggandet av en led längs Fylleån är ett sätt att ta till vara på redan befintliga kvaliteér och göra Fylleån mer tillgänglig

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson Det här är en plats att växa upp på. kommun kommun ÖP - Interaktionen mellan tätort och landsbygd Utvecklingen utanför kommunens stationsorter ska: komplettera och utveckla befintliga bebyggelsestrukturer

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG OM NIKLASDALS LÖVSKOG Naturreservatet Niklasdals lövskog består av 12 hektar lövskog med höga naturvärden. I reservatet finns en vandringsled, rastplatser,

Läs mer

Årike Fyris naturreservat

Årike Fyris naturreservat Årike Fyris naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-10-01. i + 1 Övre Föret 2 Fågelplattformen 3 Utsikt på Ultunaåsen 1 0 Karta med

Läs mer

Framlyftande av naturområden till Edward Wibecks minne

Framlyftande av naturområden till Edward Wibecks minne Rapport LONA-projekt Framlyftande av naturområden till Edward Wibecks minne - förslag på områden och åtgärder för dessa LUNDSBO BOKSKOG Skötselplan En skötselplan för bokskogen och del av omgivande mark

Läs mer

SUNNERSTAÅSEN. Välkommen! Uppsalas närmaste friluftsområde.

SUNNERSTAÅSEN. Välkommen! Uppsalas närmaste friluftsområde. SUNNERSTAÅSEN SUNNERSTAÅSEN Uppsalas närmaste friluftsområde. Sunnerstaåsens friluftsområde ligger i södra delen av det vackra naturområdet Årike Fyris, med en av Mälarens vikar inom räckhåll. Det är lätt

Läs mer

Hågadalen Nåsten. Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad Ravinen vid Kvarnbofallet

Hågadalen Nåsten. Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad Ravinen vid Kvarnbofallet Hågadalen Nåsten Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-06-27 1. Ravinen vid Kvarnbofallet 2. Kung Björns hög 3. Fjärilsstigen i + X 1. Ravinen vid

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2014-12-11 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Stjärnekullevägen, Uddevalla kommun VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg

Läs mer

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun BILAGA 1 1(6) Datum 2014-12-16 Samhällsbyggnad Naturvård Arvika kommun Glafsfjorden Karta 11-20 Glafsfjorden är en stor och långsträckt sjö som omfattar flera större vikar och ett antal öar. Sjön är relativt

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA OM GÖTEBORGSUDDEN Göteborgsudden är en av få obebyggda Väneruddar på cykelavstånd från Karlstads centrum. Här finns härliga klippstränder med utsikt mot Vänerskärgården

Läs mer

C B 3. BESKRIVNING AV KORRIDORER. Korridor Öst. Korridor Väst. 0-alternativ. Beskrivning av korridorer

C B 3. BESKRIVNING AV KORRIDORER. Korridor Öst. Korridor Väst. 0-alternativ. Beskrivning av korridorer 3. BESKRIVNING AV KORRIDORER 3.1. Inledning Den planerade cykelleden ska ansluta till befintligt cykelnät i norr och söder. I norr finns två intressanta anslutningspunkter varav den västra punkten är en

Läs mer

Friluftsliv och rekreation

Friluftsliv och rekreation Friluftsliv och rekreation Förutsättningar Riksintresse för rörligt friluftsliv Norrlandets strandremsa mot Gudingen utgör riksintresse för rörligt friluftsliv. Lögareberget Lögareberget är ett välbesökt

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

LANDSBYGDSUTVECKLING

LANDSBYGDSUTVECKLING Utdrag ur tillägget till den kommuntäckande översiktsplanen. Tillägget kommer inom en mycket snar framtid vara tillgängligt på www.alvkarleby.se, boende och miljö, bostäder och tomter, gällande planer

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

VÅTMARKER I ESKILSTUNA

VÅTMARKER I ESKILSTUNA VÅTMARKER I ESKILSTUNA 2012-03-20 Våtmarksstråk mellan Eskilstuna och Torshälla Område 3, 4, 5 och 6 ligger i den gröna korridor som skiljer Eskilstuna och Torshälla åt. Område 3 ligger väster om Eskilstunaån,

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Närströvområden i Kärna, Kode och Diseröd. Fördjupning av Kungälvs naturvårds- och friluftslivsplan 2011-11-15

Närströvområden i Kärna, Kode och Diseröd. Fördjupning av Kungälvs naturvårds- och friluftslivsplan 2011-11-15 Närströvområden i Kärna, Kode och Diseröd Fördjupning av Kungälvs naturvårds- och friluftslivsplan 2011-11-15 Text: Foton: Ola Sjöstedt, Norconsult AB och TorBjörn Nilsson, Kungälvs kommun under överinseende

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN BESKRIVNING Handlingar Till områdesbestämmelserna hör följande handlingar: Karta Områdesbestämmelser Denna beskrivning Områdesbestämmelsernas

Läs mer

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon:

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: Sida 1 (5) 2017-12-01 Exploateringskontoret Dnr 123-1872/2017 Dnr E2017-04507 Dnr T2017-03388-1 Handläggare Anton Västberg Telefon: 08-508 29 305 Till Kommunstyrelsen Exploateringskontoret Karl-Johan Dufmats

Läs mer

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl.

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. 1(7) 2018-11-14 Antagandehandling Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(7)

Läs mer

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, 1 13 2 1. Boulbana pch lekskog - Behåll löst material, så som pinnar, löv och ris, samt dungar av tät vegetation för kojbygge. Glesare vegetation

Läs mer

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030 Stad möter land Strategin går ut på att hantera mötet mellan stad och land, den stadsnära landsbygden. Ystad är en väl avgränsad stad där gränsen mellan stad och land är viktig. Strategin tar ett grepp

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN Halmstads kommun, Stadskontoret, Samhällsbyggnad 2004-06-08 WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Tel: 035-18 11 00 Fax: 035-18 11 01 WSP Sverige AB Org

Läs mer

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik December 2016 Utges av i december 2016 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 5 2 Nulägesbeskrivning 6 2.1 Biltrafik... 6 2.2 Gång- och cykeltrafik... 8 2.3 Parkering... 10 3 Planförslag

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4 Dnr: Upprättad: 2011-01-20 Detaljplan för del av Granås 1:4 Samråd om miljöpåverkan Lagen om Miljöbedömningar av planer och program Enligt

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden

Läs mer

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Samrådsunderlag för utökning av utredningsområde Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Östhammar, Uppsala län Samrådsunderlag 2011-11-21 Projektnummer: 880007 Dokumenttitel: Vägutredning väg 288 delen

Läs mer

Sammanställning av enkät som skickats ut till samtliga fastighetsägare inom Äspenäs samfällighetsförening.

Sammanställning av enkät som skickats ut till samtliga fastighetsägare inom Äspenäs samfällighetsförening. Sammanställning av enkät som skickats ut till samtliga fastighetsägare inom Äspenäs samfällighetsförening. Vägar och stigar Antal svar 10 Status - Måla taggarna och markering för gupp Antal synpunkter

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

I VA-plan anges Tynningö som kategori 4. I VA-planen ska anges vid dilken tispunkt det är rimligt att en VA-utbyggnad ska kunna ske.

I VA-plan anges Tynningö som kategori 4. I VA-planen ska anges vid dilken tispunkt det är rimligt att en VA-utbyggnad ska kunna ske. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Susanne Edén Tel dir 08-54170987 Dnr 2013:KS087 susanne.eden@vaxholm.se Plan-pm Beslutsförslag Kommunstyrelsens planeringsutskott beslutar att föreslå kommunstyrelsen (KS) att

Läs mer

1(7) VISION ÖREGRUND 2015

1(7) VISION ÖREGRUND 2015 1(7) VISION ÖREGRUND 2015 BAKGRUND Öregrund fick sitt privilegiebrev 1491 av Sveriges rikes råd i Uppsala. Skälet till att staden grundades var att Östhammarsborna ville flytta sin stad som var på väg

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14

Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14 Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14 Mörbylånga kommun Förstudie bebyggelseutveckling Anders Nilsson, Helena Nilsson 2009-12-01 Eriksöre 5:1 skifte 4 Eriksöre 6:14 Eriksöre 6:1 skifte 5 innehållsförteckning Eriksöre

Läs mer

i + Kalmarnäs naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i naturreservatet. Uppdaterad

i + Kalmarnäs naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i naturreservatet. Uppdaterad Kalmarnäs naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i naturreservatet. Uppdaterad 2019-09-05 i + 1. Utsiktsplatsen på Vattunödsberget 2. Äventyrsbanan 3. Grillplatsen

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Fler godstransporter behöver ske på järnväg och med sjöfart. Framtida omlastningpunkter och stickspår till verksamhetsområden behöver utredas.

Fler godstransporter behöver ske på järnväg och med sjöfart. Framtida omlastningpunkter och stickspår till verksamhetsområden behöver utredas. Transportintensiva verksamheter lokaliseras nära större vägar, infartsleder, industrispår eller hamn. Centrumnära verksamhetsområden bör inte innehålla tung industri utan omvandlas efter som till lättare

Läs mer

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN Innehåll Bakgrund... 2 Översiktskarta... 3 Nulägesbeskrivning... 4 Alternativ 1... 6 Alternativ 2... 9 Alternativ 3... 12 Alternativ 4... 15 SWECO VBB G:a Rådstugug. 1, 602 24 Norrköping Telefon 011-495

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

Dalkarlskärret i Hammarskog

Dalkarlskärret i Hammarskog Dalkarlskärret i Hammarskog Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-08-07 2. Fågeltornet väster om grillplatsen. 3. Fågeltornet norr om grillplatsen.

Läs mer

Stigar och leder i och omkring Nösund

Stigar och leder i och omkring Nösund Föreningen Nösund ektionen för tigar & Leder tigar och leder i och omkring Nösund Hjortsbacken - leden tora Rös - leden Brattebräcka - leden Vargklyftan - leden Röd - leden Kartmaterial: Lantmäteriet Dnr:

Läs mer

BILAGOR A. Översiktskarta B. Avgränsning, information och anläggningar

BILAGOR A. Översiktskarta B. Avgränsning, information och anläggningar 1 (7) SKÖTSELPLAN FÖR NATURRESERVATET LUOBBALHEDEN Detta dokument är en bilaga till länsstyrelsens beslut om Naturreservatet Luobbalheden i Piteå kommun revidering av gräns och föreskrifter. INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen.

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen. Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen Varför dialogmöte? En detaljplan håller på att upprättas på kommunens mark i skogsområdena Bergaskogen, del av Runbyskogen och del av Lövstaskogen.

Läs mer

Lommarstranden strandpromenad diskussionsunderlag

Lommarstranden strandpromenad diskussionsunderlag 2019-06-24 Lommarstranden strandpromenad diskussionsunderlag LOMMARSTRANDEN - ETAPPER N ETAPP I ETAPP II Gräns strandskydd 100 m Lommaren Etappgränser Lommarstranden SKALA 1:4000 (A3) LOMMARSTRANDEN HELHET

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Samrådsmöte Samrådshandling Väg 108, Staffanstorp- Lund, mötesfri landsväg. 15 juni Utformning och miljö

Samrådsmöte Samrådshandling Väg 108, Staffanstorp- Lund, mötesfri landsväg. 15 juni Utformning och miljö Samrådsmöte Samrådshandling Väg 108, Staffanstorp- Lund, mötesfri landsväg 15 juni 2016 Utformning och miljö Lokalisering Val av lokalisering genom breddning av befintlig väg på nordöstra sidan för att

Läs mer

Att skapa en Hälsans Stig

Att skapa en Hälsans Stig www.halsansstig.se Att skapa en Hälsans Stig Hälsans Stig kan initieras av vem som helst. Ibland är det enskilda privatpersoner, ibland är det aktiva medlemmar i någon förening. Men oftast det någon kommunalt

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

Vindelns kommun, Västerbottens län. Samrådshandling/

Vindelns kommun, Västerbottens län. Samrådshandling/ GSPROGRAM VÄGPLAN rbetsplan Väg E12, väg ny gc-väg E12, ny Tegsnäset gc-väg - Granö Vindelns Tegsnäset kommun, Västerbottens - Granölän Samrådshandling/2014-04-26 Vindelns kommun, Västerbottens län Trafikverket

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Närskogar. skolor, förskolor och vårdinstitutioner friluftsanläggningar och turistattraktioner tätorter, småorter och fritidshusområden

Närskogar. skolor, förskolor och vårdinstitutioner friluftsanläggningar och turistattraktioner tätorter, småorter och fritidshusområden Målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruksåtgärder framtagna i samverkan med skogssektorn inom projektet Dialog om miljöhänsyn. Skogsstyrelsen mars 2014 Närskogar foto: michael ekstrand Genom en aktiv,

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

8. Grönområden och fritid

8. Grönområden och fritid 8:1 8. Grönområden och fritid 8.1 Långsiktigt hållbar utveckling Bevara Vallentunas del av Storstockholms grönstruktur Välja och avgränsa grönområden med hänsyn till landskapsbild, värdefull natur, intressant

Läs mer

KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND

KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND OM KLARÄLVSDELTAT Klarälvsdeltat är Sveriges största aktiva delta nedanför fjällkedjan. Mellan Karlstad och Hammarö ligger en stor oexploaterad

Läs mer

Pågående planarbeten. Tanumstrand. Planprogram, ändring av detaljplan för Grebbestads camping. Pågående planer

Pågående planarbeten. Tanumstrand. Planprogram, ändring av detaljplan för Grebbestads camping. Pågående planer Pågående planer Pågående planarbeten Tanumstrand Detaljplan för del av fritidsanläggningen fastigheten Ertseröd 1:31 är upprättad av Tanums kommun och Rådhuset Arkitekter AB. Planen är antagen 2006-09-19.

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun BESLUT Sida 1/8 Doss nr 0680-02-226 Marie Andersson Områdesskydd Naturavdelningen 036-39 5408 Enligt sändlista Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun Beslut Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Friställning av skyddsvärda träd 2017

Friställning av skyddsvärda träd 2017 Naturcentrum / Naturvård Rapport 2017-11-29 Friställning av skyddsvärda träd 2017 Redovisning av utförda åtgärder Mikael Lindén Naturvård & reservatsförvaltning Naturcentrum Telefon (direkt): 0852302520

Läs mer

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för.

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för. informationsplatser vid E4:an Köpmanholmen Gärden Näske Skulesjön Skule NORRA ENTRÉN VÄSTRA ENTRÉN SKULESKOGENS NATIONALPARK gen sko kule till S inje båtl E4 Östersjön Slåttdalsskrevan Ingången till Skuleskogen

Läs mer

Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen. Välkomna!

Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen. Välkomna! Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen Välkomna! 2 2013-05-21 Förstudie Varför en förstudie? Samhälle 3 2013-05-21 Vad är en Förstudie? Nuläge Analys Förslag på åtgärder 4 2013-05-21 5 2013-05-21

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 Skogslandets jordbruk: Utmärkande för byn är de flera hundra meter vällagda stenmurarna från 1900-talet. De finns både runt åkrar och i skogen på berghällar. Åkermarkerna i byn

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f FJÄLLNORA VÄLKOMNA till fjällnora! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! Naturen Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg Publikation 2004:63 VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg En utredning om utbyggnad av väg genom eller förbi Tullinge Underlag för dig som vill bidra med synpunkter på ovanstående vägutredning April

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

STRANDPROMENAD FISKSÄTRA

STRANDPROMENAD FISKSÄTRA STRANDPROMNAD FISKSÄTRA Utredning för dragning av strandpromenad mellan Österviks station och Skutviken i Skogsö naturreservat. 2012 03 09 Landskap och plan, Stockholm innehållsförteckning inledning...

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås

Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås En generell beskrivning av området med tanke på en framtida vindkraftsetablering lyder som följande: Mestadels produktionsskog av tall och

Läs mer

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare Länsnaturträff Helsingborg 5 oktober 2016 Malin Andersson Friluftslivssamordnare Friluftslivspolitiken & friluftsmålen Länsstyrelsens uppdrag Ledinventering Riksintresse Friluftsliv Vad är friluftsliv?

Läs mer

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Översiktsplanen för Trelleborgs Stad 2025. Som tidigare gör kommunen

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Ansökan om bidrag för lokala naturvårdsprojekt - sammanställning

Ansökan om bidrag för lokala naturvårdsprojekt - sammanställning ANSÖKAN 2006-01-26 Länsstyrelsen i Skåne län 205 15 MALMÖ Ansökan om bidrag för lokala naturvårdsprojekt - sammanställning Kristianstads kommun ansöker om statsbidrag enligt förordning (2003:598) om statliga

Läs mer

BADPLATSPROGRAM. Gatu- och trafikavdelningen Huddinge kommun 2014 REMISSUTGÅVA 2014-10-27

BADPLATSPROGRAM. Gatu- och trafikavdelningen Huddinge kommun 2014 REMISSUTGÅVA 2014-10-27 BADPLATSPROGRAM Gatu- och trafikavdelningen Huddinge kommun 2014 REMISSUTGÅVA 2014-10-27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rakel Edqvist Lars Winterstain Staffan Löfmarck Christer Karlsson Jocke Liukkonen Emelie Roupe

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Informationsmöte RV50, Nykyrka-Brattebro Backe

Informationsmöte RV50, Nykyrka-Brattebro Backe 2014-06-24 Informationsmöte RV50, Nykyrka-Brattebro Backe Datum: 2014-06-17 Tid: kl. 17.30 Plats: Medevibrunn Närvarande från projektorganisationen: Jonas Danielsson Projektledare Trafikverket Eric Gustavsson

Läs mer