Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson"

Transkript

1 Handling 2016 nr 186 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende ägarstyrning av delägda bolag inom Näringslivsklustret Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 3 oktober 2016 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Former för ägarstyrning av de i näringslivsklustret ingående bolagen tillstyrks. 2. Kommunfullmäktiges uppdrag från , förklaras fullgjort Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen antecknade Lars Hansson (SD) som yttrande en skrivelse från den 19 oktober Göteborg den 19 oktober 2016 Göteborgs kommunstyrelse Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson 1(1)

2 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende ägarstyrning av delägda bolag inom Näringslivsklustret Då det saknas både kompetens och politiska lösningar hos många av de politiskt tillsatta kommunala bolagens ledamöter är alla metoder för att tillföra kompetens välkomna. Eftersom Göteborg år efter år ligger i botten bland Sveriges kommuner då det gäller företagsklimat, trots av vi har fantastiska förutsättningar är mycket anmärkningsvärt. Kunskap om vilka insatser som måste göras för att ligga på topp 10 måste på något sätt inhämtas. Svenskt näringsliv, Almega, lyckosamma entreprenörer och framgångsrika företagare tex grundarna av Spotify deltar i debatten och har förslag för att förbättra näringslivsklimatet. Lyssna och lär. Ska man lyckas måste man identifiera de indikatorer som gör att Göteborg ligger i botten. Jämför och lär av de som ligger i toppen och implementera snarast inom de sektorer som kan påverkas av beslut fattade av Göteborgs stad. Näringslivet är motorn i staden, kommunen är dess smörjmedel. Istället för att hälla i grus i maskineriet som de rödgröna har gjort i decennier, behöver vi tömma ut den gamla förbrukade oljan och hälla i ny högkvalitativ dito med en blågul etikett.

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1078/16 Stadsutveckling Louise Lindblad Telefon E-post: Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende ägarstyrning av delägda bolag inom Näringslivsklustret Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Former för ägarstyrning av de i näringslivsklustret ingående bolagen tillstyrks. 2. Kommunfullmäktiges uppdrag från , förklaras fullgjort. Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde att uppdra åt Business Region Göteborg AB och Göteborgs Stadshus AB att tillsammans med övriga ägare utarbeta former för ägarstyrning av de i näringslivsklustret ingående bolagen. Business Region Göteborg AB har i samverkan med Göteborgs Stadshus AB och med viss avstämning med övriga delägare utarbetat ett förslag till modell för ägarstyrning av bolagen i klustret. Modellen baseras på att en individuell ägarstrategi och ett ägarråd för respektive bolag upprättas samt att en intern ägardialog inom staden genomförs. Stadsledningskontoret gör bedömningen att modellen för ägarstyrning av delägda bolag inom Näringslivsklustret utgör en bra grund för samverkan och gemensam ägardialog tillsammans med övriga ägare. Ekonomiska konsekvenser Stadsledningskontoret ser inte att föreliggande förslag för närvarande ger någon ekonomisk påverkan. Barn-, jämställdhets-, mångfalds- och miljöperspektivet Stadsledningskontoret ser inte att föreliggande förslag påverkar ovan nämnda perspektiv. Omvärldsperspektivet Former för gemensam ägarstyrning ger bolagets olika ägare förutsättningar att genom ägardialoger tillsammans följa upp och stödja bolaget i dess uppdrag och samtidigt skapa former för samverkan med såväl bolaget som övriga ägare. 1 (11)

4 Bilaga 1 KF beslut , punkt 1 Bilaga 2 Styrelseprotokoll Göteborgs Stadshus AB Bilaga 3 Styrelsehandling Göteborgs Stadshus AB Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (11)

5 Ärendet Stadsledningskontorets arbete med översyn av stadens bolag hade som ett tydligt uppdrag att stärka styrning av och dialog med bolagen. Vid kommunfullmäktiges beslut , avseende bildande av stadens bolagskoncern och etablering av Göteborgs Stadshus AB togs samtidigt beslut om riktlinjer för ägarstyrning av stadens helägda bolag. Vid kommunfullmäktiges sammanträde , 11, behandlades bolagsöversynens förslag avseende stadens olika bolag. I samband med beslut avseende Näringslivsklustret gavs Business Region Göteborg AB och Göteborgs Stadshus AB i uppdrag att tillsammans med övriga ägare utarbeta former för ägarstyrning av de i näringslivsklustret ingående bolagen. Bakgrund Näringslivsklustret Näringslivsklustret präglas i hög grad av att bolagen är av staden delägda, där staden inte är majoritetsägare i något av bolagen. Dessa förutsättningar ställer särskilda krav på lyhördhet och samverkan med övriga ägare i styrning av och dialog med bolagen. Uppdraget från kommunfullmäktige innebär att ta fram former för hur staden tillsammans med övriga ägare ska genomföra ägarstyrning av de delägda bolagen. Business Region Göteborg AB är moderbolag i klustret och ägare av stadens aktier i följande delägda bolag i Näringslivsklustret: Lindholmen Science Park AB, 25 % (ägande i kapitalandel) Johannebergs Science Park AB, 40, 65 % Sahlgrenska Science Park AB, 26, 3 % Göteborgs Tekniska College AB, 49 % Almi företagspartner i Västsverige AB, 12,25 % Bolagen inom näringslivsklustret har i uppdrag att främja stadens utveckling inom näringslivs-, teknik-, kunskaps- och stadsutveckling med fokus på innovation, teknik och affärsutveckling i bred samverkan med högskola och näringsliv. Bolagen är viktiga för staden och dess utveckling och ägarstrukturen med samverkan mellan olika ägare en framgångsfaktor och förutsättning för fortsatt utveckling. Lindholmen Science park, Johannebergs Science park och Sahlgrenska Science Park bygger på nära samverkan mellan staden, akademien och näringslivet (s.k. triple-helix -koncept). De har också, inom sina respektive utvecklingsområden, uppdrag som knyter an till moderbolaget Business Region Göteborg AB:s näringslivsuppdrag. Göteborgs tekniska College har tillkommit för att bidra till kompetensförsörjning inom industrin och Almi-företagen har som främsta syfte att i ett tidigt skede förse företag med råd till industrin. Bolagens olika inriktning och ägarstruktur medför inga hinder för en gemensam modell för ägarstyrning. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (11)

6 Modell för ägarstyrning Business Region Göteborg AB har i samverkan med Göteborgs Stadshus AB och med viss avstämning med övriga delägare utarbetat ett förslag till modell för ägarstyrning av bolagen i klustret. Modellen baseras på att en individuell ägarstrategi och ett ägarråd för respektive bolag upprättas samt att en intern ägardialog inom staden genomförs. Individuell ägarstrategi I syfte att säkerställa att staden uppnår sina mål med ägandet i dessa bolag, och därigenom på bästa sätt samverka med övriga ägare, är det väsentligt att en individuell ägarstrategi för respektive bolag upprättas. BRG ansvarar för att stadens intressen, baserat på policies, inriktningar och andra relevanta styrdokument, tas tillvara i processen. Ägarråd För varje bolag inrättas ett ägarråd där ägarnas deltagande tar sin utgångspunkt i respektive bolags aktieägaravtal. I ägarrådet förs en diskussion om bolagets framtida inriktning utifrån ägarnas samlade kravbild och intresse. I Ägarrådet kan också frågor om ändring av bolagsordning, aktieägaravtal och ägardirektiv initieras. Eventuella beslut som följd härav tas enligt respektive ägares beslutsprocess. Löpande frågor inför stämmor samordnas av ägarrådet. Formella beslut fattas i enlighet med vad som anges i respektive bolags aktieägaravtal. Till ägarrådet kan adjungeras väsentliga aktörer som inte är aktieägare. Som exempel kan nämnas att Västra Götalandsregionen, som huvudfinansiär utan delägande, ges möjlighet att delta i strategiska diskussioner i ägarrådet för Johannebergs Science Park. Inriktningen är att ägarrådet sammanträder en gång per år, företrädesvis i februari månad. Intern ägardialog Inför varje möte i ägarrådet förs en dialog kring respektive bolag mellan samtliga styrelseledamöter som företräder staden i de delägda bolagen och BRGs styrelse. Stadsledningskontorets synpunkter Stadsledningskontoret gör bedömningen att modellen för ägarstyrning av delägda bolag inom Näringslivsklustret utgör en bra grund för samverkan och gemensam ägardialog tillsammans med övriga ägare. Stadsledningskontoret Louise Lindblad Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (11)

7 KF beslut , beslutsats 1 Bilaga 1 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 1721/11 Förslag om framtida inriktning för bolag inom Göteborgs Stad - Näringsliv Handling 2014 nr 88. Yrkanden Anneli Hulthén (S), Thomas Martinsson (MP), Mats Pilhem (V) och Arne Steen (SD) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Jonas Ransgård (M) och Helene Odenjung (FP) yrkar att fullmäktige beslutar bifalla förslaget från FP, M och KD i kommunstyrelsen. Theo Papapioannou (VägV) yrkar att fullmäktige beslutar bifalla förslaget från VägV. enligt bilga. Propositionsordning Ordföranden ställer propositioner på yrkandena och finner att kommunstyrelsens förslag bifallits. Omröstning begärs. Omröstning Kommunstyrelsens förslag är Ja-proposition i huvudvoteringen. Återstående yrkanden ställs under proposition. Ordföranden finner att Jonas Ransgårds m fl yrkande antagits som motförslag. Huvudvotering Godkänd voteringsproposition: Ja för bifall till kommunstyrelsens förslag. Nej för bifall till Jonas Ransgård m fl yrkande. Omröstningen utfaller med 45 Ja mot 31 Nej. 4 ledamöter avstår från att rösta. 1 ledamot är frånvarande. Hur var och en röstar framgår av Bilaga 7. Beslut Enligt kommunstyrelsens förslag: Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (11)

8 1. Business Region Göteborg AB och Göteborgs Stadshus AB ges i uppdrag att tillsammans med övriga ägare utarbeta former för ägarstyrning av de i näringslivsklustret ingående bolagen. 2. Business Region Göteborg AB ges i uppdrag att vid behov återkomma till kommunfullmäktige med förslag om justering av ägardirektiv respektive aktieägaravtal för bolagen, efter samråd med berörda ägare. 3. Business Region Göteborg AB ges i uppdrag att i samråd med Göteborgs Stadshus AB och övriga bolag i näringslivsklustret initiera ett arbete i syfte att utarbeta metoder för utvärdering av bolagens verksamhet med utgångspunkt i uppdrag och formulerade mål. 4. Business Region Göteborg AB ges i uppdrag att i samråd med kommunstyrelsen och Göteborgs Stadshus AB skapa forum för kommunövergripande relationer ifråga om strategiska näringslivsfrågor. 5. Business Region Göteborg AB ges i uppdrag att återkomma till kommunfullmäktige med förslag om Utveckling Nordost AB s framtida hemvist som en integrerad del av BRG med utgångspunkt i att uppdraget fortsatt ska vara att arbeta med näringslivsoch stadsutveckling i nordost och utveckla modellen så att den kan tjäna som ledstjärna för andra områden i staden där näringsliv bör förstärkas. 6. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att i samråd med Göteborgs Stadshus AB initiera en genomlysning i syfte att utvärdera och tydliggöra Business Region Göteborg AB:s uppdrag i relation till övriga kommunala aktörer inom områdena näringsliv, infrastruktur, destination och internationella frågor, samt vid behov lämna förslag till justerat ägardirektiv. 7. Uppdra till Business Region Göteborg AB att återkomma med förslag på förändringar avseende Göteborgs Tekniska College AB som bör genomföras för att säkerställa bättre styrning och hantering av de legala förutsättningar som beskrivs i tjänsteutlåtandet. Reservation Representanterna från M, FP och KD reserverar sig mot besluten till förmån för det egna yrkandet. Expedieras Kommunstyrelsen Stadens nämnder och bolag Övriga ägare i delägda bolag i kluster näringsliv Vid protokollet Karin Lange Ordförande Lena Malm Justerare Berit Krantz Justerare Carl Ek Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (11)

9 Styrelseprotokoll Göteborgs Stadshus AB Bilaga 2 10 Ägarstyrning av minoritetsägda bolag inom Näringslivsklustret (bilaga H) Peter Berggren föredrog förslag till Ägarstyrning av minoritetsägda bolag inom Näringslivsklustret i enlighet med till kallelsen bifogad handling. Förslag till Ägarstyrning ansågs föredraget i enlighet med till kallelsen bifogad handling. Styrelsen förde en diskussion. Peter Berggren lämnade kompletterande information om inkomna rapporter från BRG AB ett resultat från förra årets ägardialog. Rapporterna avses inte behandlas separat i styrelsen för Stadshus AB utan kommer att utgöra underlag i arbetet med bl a stadens näringslivsstrategi och ägardirektiv för BRG AB. Styrelsen antecknade informationen. Styrelsen beslutade: 1. att tillstyrka Business Region Göteborg ABs förslag till ägarstyrning av minoritetsägda bolag och förklara kommunfullmäktiges uppdrag fullgjort samt 2. att överlämna ärendet till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beredning respektive ställningstagande Göteborgs Stadshus AB dag som ovan Johan Hörnberg Bolagsjurist HÅLLBAR STAD - ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Göteborgs Stadshus AB Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (11)

10 Styrelsehandling Göteborgs Stadshus AB Bilaga 3 Diarenummer: 0059/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus AB 1. Tillstyrka Business Region Göteborg ABs förslag till ägarstyrning av minoritetsägda bolag och föreslå kommunfullmäktige att förklara uppdraget fullgjort. 2. Överlämna ärendet till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beredning respektive ställningstagande Ärendet Kommunfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde att uppdra åt Business Region Göteborg AB och Stadshus AB att tillsammans med övriga ägare utarbeta former för ägarstyrning av de i Näringslivsklustret ingående minoritetsägda bolagen. Under sommaren och hösten 2015 har ett förslag utarbetats i samverkan mellan BRG och Stadshus AB och med viss avstämning med andra delägare. Utgångspunkten har varit att beakta grundsyftet till att staden, via BRG, är minoritetsägare i ett antal samverkansbolag med andra aktörer. De flesta av bolagen har karaktären att de fyller en viktig funktion i stadens och regionens innovationssystem, där det är vitalt att arbeta i nära samverkan mellan offentliga aktörer, akademi och näringsliv. BRGs förslag belyser väl de ambitioner som finns med ägandet samt de huvudsakliga frågeställningar som behöver beaktas i utvecklingen av en förbättrad ägarstyrning av bolagen. Ekonomiska konsekvenser Ärendet innehåller i sig inga specifika förändringar som behöver belysas ur detta perspektiv. Eventuella följdbeslut ska särskilt beakta detta och övriga perspektiv. Olika Perspektiv BRGs förslag innehåller inget underlag för bedömning av påverkan på de olika perspektiven: barnperspektivet, jämställdhetsperspektivet, mångfaldsperspektivet, miljöperspektivet och omvärldsperspektivet. Bilagor BRGs förslag till modell för ägarstyrning, minoritetsägda bolag Expedieras Kommunstyrelsen Business Region Göteborg AB Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (11)

11 Förslag till modell för ägarstyrning, minoritetsägda bolag Bakgrund Den av Göteborgs Stad genomförda bolagsöversynen har för Business Region Göteborg AB (BRG) inneburit följande: BRG har, som helägt dotterbolag till Stadshus AB, blivit ansvarigt för näringslivsklustret. I detta ansvar ligger att äga och förvalta aktierna i följande delägda bolag: - Sahlgrenska Science Park AB (SSP) 25 %, (en styrelseplats) - Johannebergs Science Park AB (JSP) 40,65 %, (två styrelseplatser) - Lindholmen Science Park AB (LSP) 26,3 %, (två styrelseplatser) - Göteborgs Tekniska College AB (GTC) 49 %, (tre styrelseplatser) - Almi företagspartner i Västsverige AB (Almi-bolagen) 12,25 %, (en styrelseplats) - Almi äger i sin tur Almi Invest Västsverige AB till 32,1 %, (en styrelseplats) Detta dokument, som bygger på ett uppdrag från kommunfullmäktige, syftar till att ta fram en struktur för hur ägarfrågor ska skötas avseende de ovan nämnda bolagen. Dokumentet ska först behandlas i BRGs styrelse. Därefter ska det behandlas i Stadshus ABs styrelse för att slutligen fastställas av kommunfullmäktige. Detta dokument ska ses som ett komplement till dels de regler som följer direkt av lag, främst aktiebolagslagen och kommunallagen, dels de styrande dokument som antagits av kommunfullmäktige för Göteborgs Stads förvaltningar och bolag samt ägardirektiv och andra styrande dokument för BRG. Detta dokument bygger vidare på att Göteborgs Stad vid olika tillfällen valt att gå in i de nu aktuella samarbetena för att i olika avseenden utveckla staden och dess näringsliv. BRG ser sålunda sin ägarroll som en del i det övergripande uppdraget att utveckla förutsättningarna för ett bra näringsliv i Göteborgsregionen. En viktig utgångspunkt för ägarstyrning är de faktiska ägarandelarna i respektive bolag. Det är nödvändigt att ha målet för samverkan i förgrunden och att respektera andra samarbetspartners (aktieägares) ståndpunkter. Det är vår fasta övertygelse att de nu aktuella delägda bolagen till sin karaktär bygger på samverkan och inte är möjliga att bedriva som ensam ägare. Beskrivning av bolagen De aktuella bolagen har skapats av olika anledningar. De tre parkerna har alla det gemensamt att de bygger på nära samverkan mellan staden, akademin och näringslivet (så kallat triple helix -koncept). De Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (11)

12 har också, inom sina respektive prioriterade områden, ett uppdrag som omedelbart knyter an till BRGs grund-uppdrag. Göteborgs Tekniska College AB är ursprungligen skapat för att bidra till kompetens-försörjning inom industrin. Almi-företagen har som främsta syfte att förse företag i ett tidigt skede med råd och kapital. Trots bolagens olika inriktning och ägarstruktur menar vi att det är möjligt att utgå från en gemensam modell för ägarstyrning. Göteborgs Stads styrelseledamöter vare sig staden har ett direkt eller indirekt ägande, utses alla genom beslut i kommunfullmäktige. Detta gäller även där det som i dessa fall är fråga om minoritetsägda bolag. Övergripande strategi (uppdrag) För att säkerställa att Göteborgs Stad uppnår sina mål med ägandet i dessa bolag, bl a genom att på bästa sätt samverka med övriga ägare, är det väsentligt att en individuell ägarstrategi för varje bolag utarbetas. Ägarstrategierna för parkerna ska ta sin utgångspunkt i en övergripande gemensam idé och ska för varje bolag kompletteras med specifika uppdrag. BRG ska ansvara för att stadens intressen, baserat på policies, inriktningar och andra relevanta styrdokument, tas tillvara i denna process. Ägarråd För varje minoritetsägt bolag skall ett ägarråd inrättas. Deltagande ska ske med utgångs-punkt från respektive aktieägaravtal. I ägarrådet skall en diskussion föras om bolagets framtida inriktning utifrån ägarnas samlade kravbild och intresse. Ägarrådet kan adjungera väsentliga aktörer som inte äger aktier. Exempelvis kan det ses som väsentligt att Västra Götalandregionen, som huvudfinansiär utan delägande i JSP, deltar i strategiska diskussioner. I ägarrådet kan frågor om ändring av bolagsordning, aktieägaravtal och ägardirektiv initieras. Eventuella beslut tas enligt varje enskild ägares processer. Löpande frågor inför stämmor ska samordnas av ägarrådet. Exempel på sådana frågor kan vara val av styrelseordförande samt arvodesfrågor. Formella beslut fattas i enlighet med varje enskilt bolags aktieägaravtal. Inriktningen är att ägarrådet normalt sammanträder en gång per år, företrädesvis i februari månad. För BRGs del ska ägarrådets agenda behandlas av styrelsen innan möte äger rum. BRG ska innan detta styrelsemöte inhämta Stadshus ABs och därigenom även stadens eventuella synpunkter. Vid ägarrådet ska BRG företrädas av styrelsens ordförande och VD. Det är lämpligt att BRG tar initiativet så att ägarråden kommer igång redan under Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (11)

13 Intern ägardialog Inför varje ägarråd ska alla de styrelseledamöter som företräder Göteborgs Stads ägande i de minoritetsägda bolagen föra en dialog med BRGs styrelse kring respektive bolag. Rapportering och uppföljning Formell rapportering från de minoritetsägda bolagen skall ske i enlighet med aktiebolags-lagen och andra relevanta lagar och regler, samt det aktieägaravtal och den arbetsordning för styrelse och VD som gäller för respektive bolag. BRGs VD skall ansvara för att BRGs styrelse löpande ges tillgång till all den information som behövs för att följa utvecklingen i de minoritetsägda bolagen. Inom ramen för vad som är att betrakta som löpande förvaltning skall BRGs VD, i enlighet med styrelsens riktlinjer och anvisningar, upprätthålla kontakter med de minoritetsägda bolagen. Alla de styrelseledamöter som företräder Göteborgs Stads ägande i de minoritetsägda bolagen bör löpande föra en dialog med BRG om utvecklingen i respektive bolag. Göteborg Stadshus AB kommer årligen, som en del i den löpande ägardialogen, följa upp BRGs ägarstyrning av minoritetsägda bolag, Förslag till beslut: Styrelsen i BRG beslutar anta modellen för ägarstyrning i minoritetsägda bolag enligt detta tjänsteutlåtande. Patrik Andersson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (11)

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag Bilaga H Styrelsen 2016-06-13 1 Diarenummer: 0059/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post:

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post: Bilaga F Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0044/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ställningstagande över BRGs hemställan kring avveckling av Sahlgrenska

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund Bilaga H Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0031/15 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument

Läs mer

Strategisk näringslivsdialog

Strategisk näringslivsdialog Bilaga G Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0001/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Strategisk näringslivsdialog Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Principer för ägarstyrning av regionala bolag

Principer för ägarstyrning av regionala bolag 1 Diarienummer: 0015/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Principer för ägarstyrning av regionala bolag Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 134 Genomlysning av Business Region Göteborg AB i relation till andra kommunala aktörer Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden Bilaga N 1 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Handlingsplan ägardialog Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag.

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.2 Yttrande angående fusion av dotterbolag. SD anser att fusionerna av dotterbolag ligger i linje med Stadens strategi att minska antalet kommunala bolag.

Läs mer

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 229 Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Ägardialog Göteborgs Hamn AB Summering och handlingsplan

Ägardialog Göteborgs Hamn AB Summering och handlingsplan Bilaga F Styrelsen 2017-02-06 1 Diarenummer: 0003/17 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ägardialog Summering och handlingsplan Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Bilaga K Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0058/15 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Förslag till beslut

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB

Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0012/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan ägardialog Göteborg Energi AB - Omvärldsanalys

Uppföljning av handlingsplan ägardialog Göteborg Energi AB - Omvärldsanalys Bilaga N Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0058/15 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Uppföljning av handlingsplan ägardialog Göteborg Energi AB - Omvärldsanalys

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Bilaga J Styrelsen 2016-03-21 1 Diarienummer: 58/2015 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Förslag

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-17 Diarienummer 1199/15 Repronummer 185/15 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Redovisning av kommunfullmäktiges

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Luspengymnasiet, Storuman 2018-02-27, kl. 08.45-09.30 Beslutande Se närvarolista sid. 2 Övriga Maria Mickelsson kommunsekreterare Peter Persson koncernchef

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Fusion mellan Göteborg & Co Träffpunkt AB och Göteborg & Co Kommunintressent AB

Fusion mellan Göteborg & Co Träffpunkt AB och Göteborg & Co Kommunintressent AB Bilaga E Styrelsen 2017-03-20 1 Diarienummer: 0031/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Fusion mellan Göteborg & Co Träffpunkt AB och Göteborg & Co

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2015-10-08 1 (3) 161 Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Diarienummer 1502087 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsens föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Återrapportering Handlingsplan 2017 från ägardialogen med Förvaltnings AB Framtiden

Återrapportering Handlingsplan 2017 från ägardialogen med Förvaltnings AB Framtiden 1 Bilaga E Styrelsen 2017-10-30 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031 368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Återrapportering Handlingsplan 2017 från ägardialogen med

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Bolagspolicy 1/ , Vid behov

Bolagspolicy 1/ , Vid behov 2017-04-12 1/8 Beslutad när: 2017-05-29 116 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2017:249-003 Ersätter: Bolagspolicy, beslutad av kommunfullmäktige 2015-12- 14 207, Gäller fr o m: 2017-07-01

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Se bilaga 1 till protokollet

Se bilaga 1 till protokollet 1(7) Plats och tid Trångsviken Bygdegård, onsdagen den, kl 10.00-16.30 Beslutande Ledamöter Se bilaga 1 till protokollet Övriga närvarande Jonas Törngren, kommundirektör Anette Lihuvudh, kommunsekreterare

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen... 2 2. Föremålet

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun 1 (7) Datum 2018-07-27 Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 1. Bakgrund En stor del av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för kommunens

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB

p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Förslag till koncernbildning

Förslag till koncernbildning PROTOKOLLSUTDRAG KS 130 2019-06-18 1/4 Dnr KS/2019:281-001 Förslag till koncernbildning Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. bilda ett aktiebolag med namnet Strängnäs Kommunföretag AB, 2. bildandet

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-04 Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: 031-368 01 88 E-post: johanna.nystrom@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av Boplats Göteborg AB

Förslag till organisatorisk placering av Boplats Göteborg AB 1 Diarienummer: 0098/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till organisatorisk placering av Boplats Göteborg AB Beslut i styrelsen för Göteborgs

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer 1 Tjänsteutlåtande 2018-03-08 Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer Diarienummer: 0007/18 Handläggare: Katrin Kajrud katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se 031-368 55 12 Förslag till beslut:

Läs mer

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB 1 (5) Regionkontoret Centrum för regional utveckling Anders Åkerström 2017-11-24 BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL (2018-2021), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB Beskrivning

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Fusion mellan Kommunleasing i Göteborg AB och Göteborgs Gatu AB. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Fusion mellan Kommunleasing i Göteborg AB och Göteborgs Gatu AB. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 114 Fusion mellan Kommunleasing i Göteborg AB och Göteborgs Gatu AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrummet TMAB, 16 juni Vallhamn kl Mötet ajournerades

Plats och tid Sammanträdesrummet TMAB, 16 juni Vallhamn kl Mötet ajournerades Styrelsemöte nr 6 2014-06-16 1 [7] Plats och tid Sammanträdesrummet TMAB, 16 juni Vallhamn kl.09.00 10.30 Mötet ajournerades 09.15 09.30 Beslutande Anders Wernesten (FP), ordförande Berne Petersson (KD),

Läs mer

Ägardirektiv Gothia Innovation AB

Ägardirektiv Gothia Innovation AB Ägardirektiv Gothia Innovation AB Beslutad av kommunfullmäktige 11 december 2017, 148. Dnr KS2017.0370 Ägardirektiv Gothia Innovation AB, 556552-0706 För den verksamhet som bedrivs i Gothia Innovation

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB FÖRSLAG 2017:61 s förslag till beslut Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 23 ( 62) PROTOKOLL 2017-0084 2017-08-29 Kl. 10:00-10:15 149-187 161 Arvode

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER.

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. 2015-01- 29 Ida Hult om: A3 vara människa Medborgarvärldar nu och framåt MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. Vad är arbete utan anställning? Vad är

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida.

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger kommunhuset, 2017-04-13, kl. 11.00 11.59 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Cornelia Englén,

Läs mer

Kommunleasing i Göteborg ABs fusion av Göteborgs Gatu AB

Kommunleasing i Göteborg ABs fusion av Göteborgs Gatu AB Bilaga F Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0030/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Kommunleasing i Göteborg ABs fusion av Göteborgs Gatu AB Förslag

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Politisk organisation KS 2017/584

Politisk organisation KS 2017/584 91 Politisk organisation 2019-2022. KS 2017/584 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part Bilaga J Styrelsen Datum 1 Diarienummer: 0049/17 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 3685455 E-post: mats.boogh@hotmail.com Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern

Läs mer

Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till?

Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till? Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till? Kommunen äger bolag och bedriver företagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar ytterst till att skapa långsiktig nytta

Läs mer