Revidering av riktlinjer för handläggning och dokumentation av barn- och ungdomsärenden Remissvar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revidering av riktlinjer för handläggning och dokumentation av barn- och ungdomsärenden Remissvar"

Transkript

1 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID, FAMILJ OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) SDN Handläggare: Solveig Blid Telefon: Till Bromma stadsdelsnämnd Revidering av riktlinjer för handläggning och dokumentation av barn- och ungdomsärenden Remissvar Förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner och överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen till kommunstyrelsen Bitte Davidsson stadsdelsdirektör Lisbeth Rieser verksamhetsområdeschef Sammanfattning Ärendet gäller förslag till reviderade riktlinjer för handläggningen av barn- och ungdomsärenden. Bakgrunden är bl.a. förändrad lagstiftning, införande av verksamhetssystemet BBIC (Barn behov i centrum) och revideringar och förtydliganden som uppmärksammats genom Barnuppdraget i Stockholm (BUSS). För att göra riktlinjerna mer överskådliga har även redaktionella förändringar gjorts. Svar ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast Förvaltningen anser överlag att de tillägg, klargöranden och förtydliganden som gjorts är bra. De nya riktlinjerna är tydligare än de tidigare och bedöms ge bättre stöd i handläggningen. Förvaltningen stödjer bl.a. förslagets strävan att stärka placerade barns ställning i familjehem genom att i större omfattning föreslå att barnen adopteras, framförallt när det gäller små barn. Förvaltningen är dock tveksam till om adoption är en bra lösning för äldre barn. Förvaltningen anser bl.a. att det behöver förtydligas, i de nya riktlinjerna, vilken information om förhandsbedömningar som kan delges nämnd/utskott och att det finns behov av att mäta resultat/effekter av medlingsverksamheten. Förvaltningen stödjer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden tar ett övergripande ansvar för utbildningar för att öka likställigheten och bedömningen inom staden. Förvaltningen har erfarenhet av att olika bedömningar av barns behov av skydd och stöd, görs av olika stadsdelsförvaltningar.

2 SID 2 (8) Ärendets beredning Ärendet har beretts inom verksamhetsområde Individ, familj och fritid. Bakgrund Stadens gällande riktlinjer för handläggning och dokumentation av barn- och ungdomsärenden antogs av kommunstyrelsen och har därefter uppdaterats I kommunfullmäktiges budget för 2008 fick socialtjänstoch arbetsmarknadsnämnden i uppdrag att revidera riktlinjerna. Bakgrunden till uppdraget är ett behov av revideringar bl.a. utifrån förändrad lagstiftning och införande av verksamhetssystemet BBIC (Barn behov i centrum). Behov av revideringar, men även av förtydliganden, främst gällande förhandsbedömningar och inledande av utredning, har också uppmärksammats av stadens revisorer samt genom Barnuppdraget i Stockholm (BUSS). För att göra riktlinjerna mer överskådliga har också en hel del redaktionella förändringar gjorts. Förslaget till reviderade riktlinjer har utarbetats av socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen i samarbete med stadsledningskontorets juridiska avdelning, och har godkänts av socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden Ärendet har remitterats till stadsdelsnämnderna Bromma, Hägersten- Liljeholmen och Kungsholmen samt till stadsledningskontoret. Svar ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast Förslaget Nedan följer en presentation av förslagen till förändringar i riktlinjerna, punktvis, följt av förvaltningens synpunkter. Adoption I de nya riktlinjerna föreslås att adoption ska övervägas oftare när det gäller långvariga placeringar av barn, utanför hemmet. Det föreslås att socialtjänsten i ett tidigt skede, vid utredning av nyfött eller ännu ej fött barn, undersöker om föräldrarna kan tänka sig att adoptera bort barnet, som ett alternativ till familjehemsplacering. Det föreslås också att socialtjänsten, när det under placeringstiden blir aktuellt att överväga en överflyttning av vårdnaden till familjehemmet, i vissa fall tar upp frågan om adoption, som ett lämpligare alternativ. I gällande riktlinjer förväntas initiativet komma från föräldrarna, det uttrycks inte att socialtjänsten ska ställa frågan till föräldrarna. Den svenska barnavården har historiskt sett varit inriktad på att arbeta för en återförening av barn och föräldrar. Föräldrarätten är mycket stark i svensk lagstiftning. Forskning har visat att barnets behov av kontinuitet och stabilitet

3 SID 3 (8) ibland har fått stå tillbaka för förälderns behov av att vara förälder. Utvecklingen riktas nu mot att fokusera på barnets behov och i linje med detta se adoption som ett alternativ till familjehemsplacering, i vissa fall. Ett sätt att stödja den utvecklingen är att styra, genom riktlinjer, så att frågan kommer upp i ett tidigt skede. I det fortsatta arbetet med revidering av riktlinjer inom barn- och ungdomsvården kommer även riktlinjerna för familjehemsvården att ses över. Socialsekreterare kommer att ställas inför svåra etiska överväganden i och med dessa förslag till förändringar. Ett utvecklat stöd till socialsekreterarna föreslås för att kunna hantera det. Det får t.ex. inte uppstå situationer där föräldrar uppfattat att de blivit övertalade eller tvingade till att adoptera bort sitt barn. Förvaltningens synpunkter gällande adoption Förvaltningen stödjer förslagets strävan att stärka barnets ställning i familjehemmet. Om det går att göra en långsiktig bedömning av att föräldrarnas omsorgsförmåga, i ett långsiktigt perspektiv, kommer att ha allvarliga brister, som innebär att de inte kommer att kunna fungera som föräldrar, t.ex. på grund av långvarig psykisk sjukdom bedömer förvaltningen att det är viktigt att så tidigt som möjligt ta ställning till och ta upp frågan om adoption. Det kan bli aktuellt främst när det gäller små barn och spädbarn. När det gäller föräldrar som är allvarligt psykiskt sjuka är erfarenheten inom förvaltningen att det är mycket svårt att diskutera och komma överens om en adoption med dem. Ett etiskt dilemma som förvaltningen också ser är att prata med föräldrar som nyligen född barn, om adoption. Även när det gäller äldre barn, som varit placerade i familjehems under längre tid, stödjer förvaltningen förslagets strävan att stärka barnets ställning i familjehemmet. Förvaltningen är dock mer tveksam till om adoption är en funktionell lösning gällande det. Den erfarenhet som finns inom förvaltningen, när det gäller att utse familjehemsföräldrar till särskilt förordnad vårdnadshavare för det placerade barnet, är att mycket få familjehem är intresserade av att bli det. En anledning till det är att kontakten med handläggaren från den placerande kommunen upphör. Vid en adoption upphör allt stöd från den placerande kommunen, både ekonomiskt och socialt/psykologiskt. Inom förvaltningen är erfarenheten också att mycket få biologiska föräldrar, som har sina barn placerade, är villiga att adoptera bort sina barn. Det skulle kunna inträffa att föräldrar går med på adoption när de t.ex. är deprimerade eller under aktivt missbruk och att medgivandet är en del av den självdestruktiva fas, som föräldern befinner sig i.

4 SID 4 (8) I de fall föräldrar går med på att adoptera bort sina barn innebär det att förvaltningens stöd till familjehemmet upphör i och med adoptionen. Det innebär bl.a. att förvaltningens arbete med att försöka upprätthålla kontakt med föräldrarna upphör och kan medföra att den eventuella kontakt som funnits med föräldrarna avbryts, i och med adoptionen. Förvaltningen stödjer ändå förslagets strävan att i större omfattning fokusera på barnets bästa, förstärka barnets rättigheter och trygga dess framtid i familjehemmet. Det blir nu möjligt att föra diskussioner om adoption med biologiska föräldrar. Det är viktigt att handläggarna som ska arbeta med de här frågorna får utökat stöd och utbildning för att på ett bra sätt kunna hantera dessa etiskt mycket svåra frågor och kunna avgöra vad som är den bästa lösningen för varje enskilt barn. Förhandsbedömningar De nya riktlinjerna beskriver vilken del av arbetsprocessen som utgör förhandsbedömningar och vilka arbetsmoment som ingår. Riktlinjerna beskriver också hur handlingar ska registreras och sparas samt innehåller information om vad som kan delges nämnd eller utskott. Att skapa listor över ställningstaganden med namn, personnummer eller anmälare är inte tillåtet enligt sekretesslagen. Nämnd/utskott kan endast delges information om antal ställningstaganden och anmälare, under en viss tidsperiod. Förändringar gällande det kan bli aktuella i och med Den statliga barnskyddsutredningens betänkande (Dir. 2007:168), som kommer att presenteras i juli Det som idag är ett ställningstagande att inte inleda utredning kan i stället bli ett beslut som ska registreras. Om barnskyddsutredningens betänkande inte leder till förändrad lagstiftning kan det bli aktuellt att socialtjänst-och arbetsmarknadsnämnden gör en formell begäran till Datainspektionen om att få registrera ställningstaganden att inte inleda utredning gällande barn och unga, i ett digitalt register. När det gäller ungdomar som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld, eller förtryck, tydliggör riktlinjerna att socialtjänsten kan ha ett antal klargörande samtal med den unge, inom ramen för en förhandsbedömning, utan att inleda utredning och utan att kontakta vårdnadshavarna. Det ska kunna gå att klarlägga om den unge är utsatt för hot och våld samt är i behov av skydd. Utredning ska omedelbart inledas om den unge bedöms vara i behov av omedelbart skydd. I detta skede ska vårdnadshavarna underrättas och nämnden ska ta ställning till om vården kan ske frivilligt, med bibehållet skydd för den unge, eller om den måste ske med stöd av LVU.

5 SID 5 (8) Förvaltningens synpunkter gällande handsbedömningar Förvaltningen bedömer att de förtydliganden som gjorts är nödvändiga, mycket tydliga och bra. Möjligheten att ha klargörande samtal för att bedöma om hedersrelaterat våld föreligger är bra och ger en nödvändig samt utökad möjlighet att skaffa viktig information, i dessa ärenden. Det bedöms bli ett bra och viktigt stöd för handläggaren vid bedömningen. Förslaget att en förhandsbedömning får ta högst 10 arbetsdagar är rimligt och bra. Att göra en förhandsbedömning inom en vecka, som gäller idag, är svårt att hinna med. En bedömning av om akuta insatser behövs görs ändå, i samband med att anmälan inkommer. Det kan ytterligare förtydligas vilken information som kan delges nämnd/utskott. I de nya riktlinjerna anges att nämnd/utskott kan delges information om anmälare. Förvaltningen bedömer att det är väsentligt att kunna delge nämnd/utskott information om anmälan kommer från polis, skola, sjukvård eller annan. Namn på anmälare bedöms inte vara relevant information att delge nämnd/utskott. Behovet av att kunna föra ett digitalt register över ställningstaganden att inte inleda utredning, gällande barn och unga, kan ytterligare beskrivas. Inleda utredning Riktlinjerna gällande att hänvisa till service utan föregående utredning har förtydligats i avsnittet "Erbjudande om service". Ramarna för att en familj ska kunna hänvisas till råd och stöd, utan föregående utredning och beslut om bistånd, framgår nu tydligt. Det kan göras endast om det klart framgår att stödet ska riktas mot föräldrarna och om det kan uteslutas att barnet är i behov av skydd eller stöd. Förvaltningens synpunkter gällande inleda utredning De förtydliganden som gjorts gällande råd och stöd är tydliga och bra som riktlinjer gällande icke biståndsbedömt råd och stöd. Brott mot barn Ett nytt kapitel har lagts in som förtydligar rutinerna vid handläggning av anmälningar om brott mot barn. Handläggningen som rör misstanke om att ett barn utsätts för fridskränkning, våld eller sexualbrott har tydliggjorts liksom skillnaden mellan polisens, åklagarens och socialtjänstens uppdrag. Socialtjänsten ska ta ställning till barnets behov av skydd och stöd. Polisens och åklagarens bedömning i brottsfrågan ska inte inväntas. I möjligaste mån ska samverkan ske

6 SID 6 (8) parterna emellan. Barncentrum bör medverka för att underlätta samverkan och kan även stå till tjänst gällande konsultation vid misstanke om brott mot barn. I det nya kapitlet finns också ett avsnitt om barn som upplever våld i hemmet. Kapitlet omfattar rutiner för handläggningen då den ena vårdnadshavaren behöver akut bistånd i form av skyddat boende. Om föräldern tar med sig barnen till det skyddade boendet innebär det att den andre vårdnadshavaren inte får kännedom om var barnen vistas. Barnens vistelseort kan i dessa fall sekretessbeläggas, så att det skyddade boendet inte röjs. I dessa fall bör utredning alltid inledas, utifall att barnen bevittnat våld. Förvaltningens synpunkter gällande brott mot barn De klargöranden och förtydliganden som gjorts är bra. Den högre grad av tydlighet som nu framgår är viktig som stöd i handläggningen, som ofta är mycket svår i dessa ärenden. Fyllig information och stor tydlighet i hur ärendena ska handläggas underlättar arbetet och ger behövligt stöd. Redan idag inleds alltid utredning av om barnen bevittnat våld, i ärenden när en vårdnadshavare behöver akut skydd i form av skyddat boende. Förvaltningen stödjer ändå att det är ett viktigt klargörande och motiverat att ange i riktlinjerna att det alltid ska göras. Unga lagöverträdare Flera lagförändringar har införts de senaste åren, bl.a. för att förtydliga vilka av socialtjänstens insatser, inom påföljdssystemet för unga, som ska tillgodose ett vårdbehov hos den enskilde ungdomen och vilka som ska ha en mer gränssättande funktion. Två nya påföljder har införts, ungdomsvård som ska tillgodose vårdbehoven och ungdomstjänst, med en mer gränssättande funktion. I 5 kap. 1 b socialtjänstlagen (SoL) framgår nu att ungdomstjänst är en obligatorisk uppgift för kommunen. För att säkerställa att påföljden ungdomstjänst genomförs på ett likartat sätt i staden sköts verkställigheten av Stockholms ungdomstjänst, som organisatoriskt tillhör socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen. I både SoL och i lag om vård av unga (LVU) ges nu möjlighet att utse en särskilt kvalificerad kontaktperson. Insatsen ska kunna ge ett särskilt stöd till barn och ungdomar för att motverka risk för missbruk, brottslig verksamhet eller annat socialt nedbrytande beteende. Medling infördes 2008 som en ny bestämmelse i SoL. Medling är ingen straffrättslig åtgärd utan en metod för konfliktlösning, som kan användas bl.a. vid brott mot person. Kommunerna har ett obligatoriskt ansvar att erbjuda medling.

7 SID 7 (8) Enligt de nya lagbestämmelserna för unga lagöverträdare ska medling ha en mer framträdande roll än tidigare och den unges vilja att delta vid medling ska särskilt beaktas vid beslut om åtalsunderlåtelse. Samordning av medlingen sker i staden i nära samverkan med de tre polismästardistrikten och ingår i stödcentrum för unga brottsoffer. Verksamheten tillhör organisatoriskt Maria Ungdomsenhet. Förvaltningens synpunkter gällande unga lagöverträdare De förändringar som gjorts för att anpassa riktlinjerna efter den nya lagstiftningen bedömer förvaltningen är bra och genomtänkta. Utifrån behovet av likställighet inom staden är det bra att insatsen ungdomstjänst utförs av samma instans. Gällande medlingsverksamheten vill förvaltningen påtala behov av att mäta resultat/effekter, av medlingsverksamheten. Genomförande Ett stort utvecklingsbehov finns i staden av likställighet när det gäller bedömning av i vilka situationer utredning ska inledas av barn och ungdomar, som misstänks fara illa. Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen har en huvuduppgift med att genomföra utbildningar till stadsdelsförvaltningarnas personal, för att säkerställa likställigheten i staden. En två dagars kurs för socialsekreterare och gruppledare som utreder barn och ungdomar är planerad till våren Förutsatt att beslut fattas om att anta riktlinjerna kommer längre och mer fördjupade utbildningar av riktlinjerna erbjudas utredande socialsekretare under hösten. För att förankra BUSS-utredningens resultat erbjuds alla gruppledare/gruppchefer, med ansvar för utredningar av barn ungdomar som riskerar att fara illa, ett seminarium under maj Seminariet kommer bl.a. innehålla de förtydliganden om förhandsbedömningar och inledande av utredning, som föreslås både i BUSSutredningen och i de nya riktlinjerna. Förvaltningens synpunkter gällande genomförande m.m. Förvaltningen stödjer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden tar ett övergripande ansvar för utbildningar i syfte att öka likställigheten och bedömningen inom staden. Förvaltningen har erfarenhet av att stadsdelsförvaltningar gör olika bedömningar av barns behov av skydd och stöd. T.ex. har ärenden som nyligen avslutas av en stadsdelsförvaltning, vid aktualisering i den egna förvaltningen dagarna därefter, bedömts omfatta behov av omedelbart ingripande till skydd och stöd för barnet. För ökad trovärdighet gentemot medborgarna är lika bedömning i staden mycket väsentligt.

8 SID 8 (8) Att BBIC används som grund att utgå från i de nya riktlinjerna är bra och relevant utifrån att modellen införs i hela staden. De nya riktlinjerna innehåller fylligare, tydligare information och upplägget är överskådligt och lättillgängligt. Rekommendationerna att upprätta lokala samverkansavtal med polisen kring barn och unga, och vad de ska omfatta, tydliggörs på ett bra sätt i de nya riktlinjerna. (s ) De förtydliganden som anges gällande närvaro av företrädare för socialtjänsten, vid polisutredning, är bra förtydliganden av socialtjänsten ansvar vid brottsutredning. (s. 49 och 52) Bilagor 1. Remiss från kommunstyrelsen 2. Tjänsteutlåtande, förslag till reviderade riktlinjer för handläggning och dokumentation av barn och ungdomsärenden 3. Reviderade riktlinjer för handläggning och dokumentation av barn och ungdomsärenden

Remissvar om betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Remissvar om betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 006-20/2009 SID 1 (5) 2009-01-28 Handläggare: Barbro Stenvall Telefon: 50803134 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111 -- SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN AVD FÖR STADSÖVERGRI PANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (6) 2009-02-18 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Reviderade riktlinjer för familjevård för barn och ungdomar - remissvar

Reviderade riktlinjer för familjevård för barn och ungdomar - remissvar BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID SID 1 (8) 2011-09-12 SDN 2011-09-29 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer för familjevård

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-01-12 SDN 2011-02-17 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för handläggning

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet.

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet. September 2012 RUTIN FÖR ATT ANSÖKA OM SÄRSKILD FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE (SFV) FÖR ENSAMKOMMANDE BARN När ett barn som har kommit till Sverige utan vårdnadshavare får permanent uppehållstillstånd (PUT)

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-15 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

Utred de apatiska barnens situation - svar på remiss från kommunstyrelsen. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Utred de apatiska barnens situation - svar på remiss från kommunstyrelsen. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-01-26 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Utred de apatiska barnens situation

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2017-07-05 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsförvaltning 2017-08-24 Revidering av riktlinjerna

Läs mer

Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remiss från kommunstyrelsen

Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-28 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för familjehemsvård av barn och ungdomar

Förslag till reviderade riktlinjer för familjehemsvård av barn och ungdomar 3 : 1-0 0 4 6 / 2 0 1 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERG RIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.1-82/2013 SID 1 (9) 2011-02-08 Handläggare: Ann Gardeström Telefon: 08-508 25 411 Till

Läs mer

Angående remissen om remiss av Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) (SOU 2009:68) - betänkande av barnskyddsutredningen

Angående remissen om remiss av Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) (SOU 2009:68) - betänkande av barnskyddsutredningen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2009-08-26 Handläggare: Barbro Kregert Telefon: 08 508 33 004 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Angående remissen om remiss av Lag om stöd och

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-26 Handläggare Joanna Millares Rosell Telefon: 08-508 25 402 Till Socialnämnden 2016-12-13 Revidering

Läs mer

SOSFS 2008:30 (S) Allmänna råd. Handläggning av ärenden som gäller unga lagöverträdare. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2008:30 (S) Allmänna råd. Handläggning av ärenden som gäller unga lagöverträdare. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:30 (S) Allmänna råd Handläggning av ärenden som gäller unga lagöverträdare Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter

Läs mer

ABCDE. "Föräldrars samtycke till adoption, m.m." Yttrande över Ds 2001:53. Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Föräldrars samtycke till adoption, m.m. Yttrande över Ds 2001:53. Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2001-12-14 DNR 510-929/01 Handläggare: Lars B Strand Tfn: 50809023 Norrmalms stadsdelsnämnd "Föräldrars samtycke

Läs mer

Familjehemsplacerade barn

Familjehemsplacerade barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-05 Handläggare Ann Gardeström Telefon: 08-50825411 Till Socialnämnden Familjehemsplacerade barn

Läs mer

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används:

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: STYRDOKUMENT DATUM 2015-11-09 Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: Barnavårdsutredning - den utredningsprocess som Socialtjänstlagen föreskriver ska

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-22 Handläggare: Roger Adolfsson Telefon: 08-508 33 898 Till Utbildningsnämnden 2009-02-12 Betänkandet Barn som misstänks

Läs mer

Förstagångssamtal samverkan mellan polisen och socialtjänsten i Skärholmens. stadsdelsområde SOCIALFÖRVALTNINGEN. Till Socialnämnden

Förstagångssamtal samverkan mellan polisen och socialtjänsten i Skärholmens. stadsdelsområde SOCIALFÖRVALTNINGEN. Till Socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-02-08 Handläggare: Olavi Puhakka Telefon: 08-508 430 23 Till Socialnämnden Förstagångssamtal samverkan mellan polisen och socialtjänsten

Läs mer

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR Mikael Thörn Socialkonsulent Länsstyrelsen Västra Götalands Län 031-60 52 08 mikael.thorn@o.lst.se SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR 1 kap 2 SoL

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2014 Sammanfattning av tilläggsuppdraget Regeringen

Läs mer

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande.

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande. PM 2014:32 RVII (Dnr 325-1882/2013) Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten och Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 1242-2017-1.5.1. Sida 1 (7) 2017-12-15 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Översyn

Läs mer

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Svar på skrivelse med anledning av ökning av orosanmälningar, barn och unga utsatta för våld

Svar på skrivelse med anledning av ökning av orosanmälningar, barn och unga utsatta för våld Kungsholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-08 Handläggare Hans Wallöf Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2015-09-24 Svar på

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare

Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare Uppdaterade 2007-03-19 En lagändring i socialtjänstlagen (SoL) och lagen med särskilda bestämmelser

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Dnr 1.1.-053-2019 Sida 1 (5) 2019-04-09 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2019-04-25 Delegationsordning Förvaltningens

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (5) 2017-07-31 Handläggare: Joakim Olsson 08 508 19 207 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-08-24

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-508 05097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-12-19 Utredningstider

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 570-2010-1.5.1 SID 1 (6) 2011-01-27 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Inte Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Sida 1 (7) 6/8/2017 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 0850822329 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-08-31 Revidering av riktlinjerna för

Läs mer

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande.

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande. PM 2013:160 RVII (Dnr 001-1132/2013) Skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsägande (Ds 2013:30) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 3 oktober 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB Kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 2011:9 RUTIN FÖR HANDLÄGGNING VID MISSTÄNKTA ELLER KONSTATERADE MISSFÖRHÅLLANDEN I FAMILJEHEM, JOURHEM ELLER HVB Gäller fr o m t o m: 2015-10-09 2017-10-09 Fastställare:

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Barn- och ungdomsärenden

Barn- och ungdomsärenden Socialnämndens handling nr 8/2019 Barn- och ungdomsärenden Riktlinjer Dnr: Socialnämnden/2019:38-751 Antagen av socialnämnden 2019-04-24, 60 katrineholm.se Socialförvaltningen Innehåll 1 Inledning... 4

Läs mer

Placering av barn över nationsgränserna med stöd av Bryssel II-förordningen och 1996 års Haagkonvention (Ds 2009:62) Remiss från Justitiedepartementet

Placering av barn över nationsgränserna med stöd av Bryssel II-förordningen och 1996 års Haagkonvention (Ds 2009:62) Remiss från Justitiedepartementet PM 2010: RVII (Dnr 001-2558/2009) Placering av barn över nationsgränserna med stöd av Bryssel II-förordningen och 1996 års Haagkonvention (Ds 2009:62) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37)

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-31 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 08-508 22 329 Till Hägerstens-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-06-15

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 PM 2014:12 RVII (Dnr 325-1784/2013) Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Josefin Lokvist Telefon: 08-508 12 197 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer för medföljare

Läs mer

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18)

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-05-19 Handläggare: Pia Ludvigsen Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialtjänst-

Läs mer

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-18 Handläggare Anna Forsström 08-508 25 085 Maj-Stina Samuelsson 08-508 25 623 Till Socialnämnden

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Socialtjänstlag (2001:453)

Socialtjänstlag (2001:453) Socialtjänstlag (2001:453) 5 kap. Särskilda bestämmelser för olika grupper Barn och unga 1 Socialnämnden ska - verka för att barn och ungdom växer upp under trygga och goda förhållanden, - i nära samarbete

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERI NG SID 1 (7) 2010-01-22 Handläggare: Git Skog Telefon: 508 36 217 Till Äldrenämnden den 9 februari 2010 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt

Läs mer

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG Tjänsteutlåtande Dnr: 1.5.1-240-2014 Sida 1 (5) 2014-05-27 Handläggare Maria Andersson Telefon: 08-508 08 640 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsägande.

skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsägande. RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) DNR 1.5.1.471-2013 2013-08-15 SDN 2013-08-29 Handläggare: Lisbeth Oulis Telefon:08-508 01 696 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Handlingsplan mot våld i nära relationer

Handlingsplan mot våld i nära relationer SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-11-04 AN-2013/636.739 1 (2) HANDLÄGGARE Hartvig Egebark, Gunnel 08-535 376 04 Gunnel.Hartvig-Egebark@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn svar på remiss från kommunstyrelsen

Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn svar på remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-12- 02 Handläggare: Eva Svedman Telefon: 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2011-12-15 Reviderade

Läs mer

Remissvar på "Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd" - KS dnr: /2016

Remissvar på Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd - KS dnr: /2016 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-15 Handläggare Staffan Wallier Telefon: 08-50806126 Till Bromma stadsdelsnämnd för handläggning av ekonomiskt bistånd"

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-06-20 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Revidering av riktlinjerna

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Socialtjänstens arbete med barn

Socialtjänstens arbete med barn Socialtjänstens uppgift 5 kap 1 SoL Socialnämnden skall - verka för att barn och ungdom växer upp under goda och trygga förhållanden - i nära samarbete med hemmen främja allsidig personlighetsutveckling

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONAL- OCH KANSLIAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-28 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga If'\ 1nspekt1onen för vård och omsorg 2014-01-31 Dnr 10.1-45335/2013 1(2) Avdelning syd Elisabet Marklund elisabet.marklund@ivo.se Socialstyrelsen 106 30 Stockholm socialstyrelsen@socialstyrelsen.se Yttrande

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Öppenvårdsinsatser för barn och unga styrning, uppföljning och kontroll svar på remiss av revisionsrapport nr

Öppenvårdsinsatser för barn och unga styrning, uppföljning och kontroll svar på remiss av revisionsrapport nr SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR SID 1 (8) 2010-03-29 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 08-598 25 605 Till socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

LAG OCH REGELSTYRD. Vägledande principer 2013-04-15. Socialtjänstlagen (2001:453) Helhetssyn Målinriktad ramlag med rättighetsinslag

LAG OCH REGELSTYRD. Vägledande principer 2013-04-15. Socialtjänstlagen (2001:453) Helhetssyn Målinriktad ramlag med rättighetsinslag LAG OCH REGELSTYRD Socialtjänstlagen SoL Förvaltningslagen Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga LVU Lag om vård av missbrukare i vissa fall LVM Offentlighets och sekretesslagen Lagen om stöd

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Förändringar av bestämmelser om unga lagöverträdare

Förändringar av bestämmelser om unga lagöverträdare Cirkulärnr: 2006:55 Diarienr: 2006/1927 Handläggare: Gigi Isacsson Avdelning: Vård och socialtjänst Sektion/Enhet: Vård och omsorg Datum: 2006-08-15 Mottagare: Socialnämnd eller motsvarande Socialförvaltning

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

Utreda. Planera utredning. Vad ska utredas? Hur ska svaren hittas?

Utreda. Planera utredning. Vad ska utredas? Hur ska svaren hittas? Utreda Planera utredning Vad ska utredas? Planeringen utgår från det som är anledning till att utredningen har inletts. Använd de övergripande frågorna som ett stöd för att identifiera vilka sidor i triangeln

Läs mer

Revidering av riktlinjer för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjer för handläggning av ekonomiskt bistånd Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-08-14 Handläggare Solveig Blid Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054 Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds

Läs mer

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Familjeenheten - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Hofors kommun 2009 Vad är familjenheten? Familjenheten är en enhet inom individ- och familjeomsorgen som arbetar med stödinsatser

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Avdelningen för äldreomsorg Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 socialtjänstens

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på remissen.

Förvaltningens förslag till beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på remissen. Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningens stab Sida 1 (8) 2013-09-26 Handläggare Carolina Morales 08-508 12 466 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2013-11-28 Förslag till reviderade riktlinjer för

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1-537-2013 Sida 1 (5) 2013-09-30 Handläggare Johanna Edlund Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Om hemtagning av myndiga som har varit placerade. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v)

Om hemtagning av myndiga som har varit placerade. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v) SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN SID 1 (6) 2007-10-26 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 508 25 605 Till Socialtjänstnämnden Om hemtagning av myndiga som har varit placerade. Svar på skrivelse från

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-05 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer

Läs mer

Barn till missbrukare och psykiskt funktionsnedsatta ska ha rätt till gruppstöd

Barn till missbrukare och psykiskt funktionsnedsatta ska ha rätt till gruppstöd SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-04-21 Handläggare: Ann Gardeström Telefon: 08-508 25 411 Till Socialnämnden 2011-05-19 Barn till missbrukare

Läs mer

Remissvar på "Remiss av Se barnet! (SOU 2017:6)" - KS dnr: /2017

Remissvar på Remiss av Se barnet! (SOU 2017:6) - KS dnr: /2017 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-03-13 Handläggare Staffan Wallier Telefon: 08-50806126 Till Bromma stadsdelsnämnd (SOU 2017:6)" - KS dnr: 110-365/2017

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping

Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping Barnkompetens Socialtjänstperspektiv Agneta Ekman Odont. dr., socialchef Hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten. har verksamheter som sträcker sig från

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Dnr SN13/38 RIKTLINJER för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Socialnämnden 2013-12-19 Dnr SN13/38 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målgrupper... 3 2.1 Målgrupp för insats enligt

Läs mer

Förbättrad utslussning från sluten ungdomsvård och ändrade gallringsregler i belastningsregistret

Förbättrad utslussning från sluten ungdomsvård och ändrade gallringsregler i belastningsregistret SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-04-23 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2009-05-14

Läs mer

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivningen

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivningen Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-10-17 Handläggare Johanna Lood Telefon: 08-508 25 206 Till Socialnämnden 2017-10-17 Riktlinjer för

Läs mer

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-16 Handläggare: Pia Sundqvist Telefon: 08-508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-04-19 Ny lagstiftning om vård

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling

Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling PM Tyresö kommun 2015-02-09 Socialförvaltningen 1 (7) Sara Strandberg Bengt Isaksson Diarienummer 2015/SN 0030-010 Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling

Läs mer