Reviderade riktlinjer för familjevård för barn och ungdomar - remissvar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reviderade riktlinjer för familjevård för barn och ungdomar - remissvar"

Transkript

1 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID SID 1 (8) SDN Handläggare: Solveig Blid Telefon: Till Bromma stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer för familjevård för barn och ungdomar - remissvar Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens svar på remissen och överlämnar det till kommunstyrelsen. Omedelbar justering. Bitte Davidsson stadsdelsdirektör Lotta Wigen verksamhetsområdeschef Sammanfattning Familjevård är den vanligaste formen av vård utanför hemmet och bedrivs av lekmän med stöd av professionella. Gällande riktlinjer för familjevården antogs av kommunstyrelsen Förslaget till nya riktlinjer har utarbetats av Socialförvaltningens avdelning för stadsövergripande sociala frågor i samarbete med representanter från flera förvaltningar. Förslaget omfattar bl.a. ett förstärkt barnperspektiv, minst fyra besök årligen i familjehemmen, strävan efter ökad stabilitet och trygghet för det placerade barnet samt förstärkt fokus på barns rätt till utbildning m.m. Förvaltningen anser att det är viktiga frågor som förs fram i förslaget och stödjer såväl strävan efter ökad stabilitet som förstärkt barnperspektiv. Förvaltningen anser att förslaget behöver förtydliga familjevårdens ansvar och uppdrag. Förslaget omfattar till vissa delar tankegångar och resonemang som behöver förtydligas och konkretiseras alternativt tas bort. Nuvarande förslag ger i för stor omfattning utrymme för olika tolkningar. Förvaltningen föreslår en omarbetning av förslaget och en ny remissomgång. Box Gustavslundsvägen 151 G Telefon Fax solveig.blid@stockholm.se

2 SID 2 (8) Ärendets beredning Ärendet har beretts inom verksamhetsområde Socialtjänst och fritid. Förslaget till nya riktlinjer har utarbetats av Socialförvaltningens avdelning för stadsövergripande sociala frågor i samarbete med representanter från Farsta, Hässelby-Vällingby, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltningar. En representant från Bromma stadsdelsförvaltning har också deltagit i utarbetandet av förslaget. Förslaget har godkänts av Socialnämnden den 24 mars Bakgrund Familjevård är den vanligaste formen av vård utanför hemmet och bedrivs av lekmän med stöd av professionella. Gällande riktlinjer för familjevården antogs av kommunstyrelsen den 24 november Samhällets stöd till barn i samhällsvård har granskats flera gånger de senaste åren och en rad nationella utredningar har berört området. I Stockholm gjordes under 2008 en omfattande översyn av arbetet med utsatta barn och unga i staden genom Barnuppdraget i Stockholms Stad (BUSS), där ett av uppdragen var att föreslå förbättringar inom familjehemvården. Den utredning som 2009 presenterades som ett resultat av BUSS-utredningen visade att familjevården i Stockholm höll en generellt hög kvalitet men att vissa områden behövde utvecklas. BUSSutredningen har följts av fortsatt arbete med utveckling och förändring av stadens familjevård. Arbetet med att revidera riktlinjerna har pågått parallellt med det arbetet. Socialförvaltningen har utarbetat förslag till reviderade riktlinjer inom familjevården för barn och ungdomar. De nya riktlinjerna grundar sig på gällande lagstiftning, FN:s barnkonvention och BUSS-utredningen. Förslaget till reviderade riktlinjer har sänts till samtliga stadsdelsnämnder och stadsledningskontoret för yttrande senast den 1 oktober Ärendet Nedan redovisas förändringar i de nya riktlinjerna i korthet. De nya riktlinjerna redovisas i sin helhet som bilaga. I förslaget till nya riktlinjer betonas bland annat: Ett förstärkt barnperspektiv vikten av att under hela handläggningsprocessen göra barn delaktiga genom att ge dem information och lyssna på deras synpunkter. Även kraven på dokumentationen har förtydligast, hur, när och vilken information barnet fått.

3 SID 3 (8) Förstärkt tillsyn minst fyra besök ska göras årligen i familjehemmen, varav ett oanmält. Barnets socialsekreterare ska föra enskilda samtal med barnet, på annan plats än familjehemmet, om barnet vill det. Stabilitet och långsiktighet strävan efter ökad stabilitet och trygghet för det placerade barnet. Utredningen som ligger till grund för beslutet om vård i familjehem måste på ett tydligare sätt än i dagsläget ta ställning till om placeringen ska bli långvarig. Möjligheten att öka stabiliteten för barnet tydliggörs, genom adoption eller vårdnadsöverflyttning. Om det handlar om en kortsiktig placering ska stöd ges till vårdnadshavarna. Vårdnadshavares rättigheter och skyldigheter stadsdelsförvaltningarnas ansvar att erbjuda insatser för att förändra bristande föräldraförmåga tydliggörs. Vårdnadshavarna ska erbjudas långsiktigt stöd för att deras förmåga att fungera som förälder på avstånd ska upprätthållas. Kostnader för att upprätthålla kontakten i form av resor m.m. ska betalas av socialtjänsten. Förstärkt fokus på barns rätt till utbildning Skolhuvudmannens skyldigheter och socialtjänstens rätt att ställa krav på skolan när det gäller familjehemsplacerade barn förtydligas. Socialtjänsten ska vara en aktiv part för att barnet ska få sina rättigheter inom dessa områden tillgodosedda. Vid placering av äldre barn bör det övervägas om de ska få tillgång till internetuppkoppling. Eftervård stadsdelsförvaltningarnas skyldighet att erbjuda eftervård, t.ex. fortsatt familjehemsplacering, stödboende eller särskilt stöd för att klara gymnasiet eller hitta bostad och arbete. Utbildning av familjehem alla familjehem ska ha genomgått grundutbildning för att bli godkända som familjehem. Genom avtal ska också familjehemmet förbinda sig att delta i fortutbildning. Kommande förändringar i omvärlden en handbok för familjevård ska utarbetas av Socialstyrelsen. Ett nytt evidensbaserat bedömningsinstrument för tilltänkta familjehem håller på att tas fram av Socialstyrelsen och kommer att introduceras när det är färdigutvecklat. Synpunkter utifrån punkter i förslaget Barnets delaktighet Förvaltningen stödjer att riktlinjerna på ett tydligt sätt fokuserar på barnets delaktighet genom hela processen, att informera, fråga, lyssna och dokumentera vad som framkommer i samtal med barnet.

4 SID 4 (8) Obligatoriska besök i familjehemmet Förslaget med fyra obligatoriska besök i familjehemmet stödjer förvaltningen, i princip, framförallt i början av en placering. Däremot kan förslaget med oanmälda besök behöva belysas ytterligare. Bl.a. annat kan det rent praktiskt bli svårt att genomföra de oanmälda besöken, av olika skäl. Det måste eventuellt också tydligt definieras vad som är ett oanmält besök. Det bör, anser förvaltningen, vara fullt möjligt att försäkra sig om att barnet får sina behov väl tillgodosedda i familjehemmet, utan att göra oanmälda besök. Det perspektiv med barnens behov i fokus, som genomsyrar familjevårdens arbete och genom enskilda samt strukturerade samtal med de placerade barnen bör familjevårdsinspektörerna få en god bild av barnets situation i familjehemmet. Oanmälda besök blir, bedömer förvaltningen, tydligt av kontrollkaraktär och kan motverka ambitionerna att bygga upp förtroende med både det placerade barnet och med familjehemmet. Vilka signaler oanmälda besök ger och vilka situationer det kan orsaka i familjehemmet bör ytterligare belysas. Möjligheten att göra oanmälda besök kan dock inkluderas i avtalen, bedömer förvaltningen. Kontinuitet och stabilitet Det ökade fokuset på barnets behov av stabilitet och långsiktighet anser förvaltningen är viktigt och bra. Det förstärker synsättet med barnets bästa i första hand. Övervägande om vårdnadsöverflyttning efter tre år i familjehemmet innebär att barnets behov av en långsiktig vistelse i familjehemmet markeras. Ett tydligare tidsperspektiv som generell grund, där de biologiska föräldrarna har förslagsvis två år på sig att förändra sin situation för att en hemtagning kan bli aktuell, stärker barnets behov av stabilitet och långsiktighet. Det tredje året av placeringen kan innebära en förberedelse inför att vårdnadsöverflyttning ska övervägas. Man ska dock inte bortse från att ett skäl till att familjehemsföräldrar inte vill bli vårdnadshavare är att stödet från familjevården till familjehemmet upphör. En intensifierad insats med familjehemmen under de tre första åren av placeringen är motiverad och där framstår kravet på minst fyra besök per år i familjehemmet som rimligt. Därutöver bör en differentiering göras beroende på hur behoven ser ut och besöken bör kunna minskas, förslagsvis till två gånger per år, som i dagsläget. När familjehemsplaceringarna löper på kan en tät besöksfrekvens upplevas som en störning och ovälkommen påminnelse för barnet om att det inte lever under samma förutsättningar som övriga i familjen.

5 SID 5 (8) För ungdomar som efter tre år i familjehemmet kanske har ett eller två år kvar tills de blir myndiga är inte vårdnadsöverflyttning meningsfullt. Många har själva tagit avstånd från att återvända till sitt biologiska hem utan att det innebär så stora komplikationer att vårdnaden ligger kvar hos de biologiska föräldrarna. Barnets utbildning Förtydligandet när det gäller vikten av barnets rätt till utbildning är bra och nödvändigt. Forskning visar att utbildning och god hälsa är de viktigaste skyddsfaktorerna för placerade barn. Ett ökat fokus på att placerade barn får bra möjlighet till utbildning och att strävan är att de ska ha godkända betyg i samtliga ämnen i grundskolan är viktigt. Grundutbildning till familjehem Att alla familjehem ska ha genomgått grundutbildning för att bli godkända som familjehem, även släktingshem, är rimligt och viktigt. Att familjehemmen även ska delta i fortutbildning är också både rimligt och viktigt, för att säkerställa kvalitet och professionalitet. Inga familjehem kommer sannolikt att sägas upp p.g.a. att de inte deltar i fortbildning men det kan ändå vara viktigt att inkludera i avtalen, som en markering och ett redskap i arbetet bl.a. för att påvisa vilka förväntningar som det åligger familjehemmet. Familjehemsutredning Det redovisas på ett tydligt sätt vad som ska omfattas av en familjehemsutredning. Det kan ytterligare förtydligas att registerkontroll hos kronofogdemyndigheten, socialregisterkontroll och utdrag ut belastnings- och misstankeregistret ska göras inför samtliga placeringar och att dokumenten ska förvaras i familjehemmets akt. Förtydligandet i förslaget gällande vad som ska finnas i barnets respektive familjehemmets akt är bra information. Det är också bra att det framgår att handlingar som gäller placerade barn är undantagna från bestämmelser om gallring. Det är allvarligt om fel begås och handlingarna gallras. Vårdplan, genomförandeplan och avtal När det gäller vårdplan och genomförandeplaner är det bra med förtydligandet av vilka punkter som ska ingå i respektive dokument. Det kan ytterligare förtydligas att de mål som anges för vården/insatsen behöver vara formulerade så att det är möjligt att bedöma om målen uppnås och vården ska kunna upphöra. Målen bör omfatta inte bara mål med vården/insatsen utan även vad som ska uppfyllas inom ramen för insatsen, utifrån barnets behov. Det kan förtydligas att vid uppföljning av placering ska samtliga behovsområden enligt BBIC redovisas, då en

6 SID 6 (8) familjehemsplacering generellt är att betrakta som långsiktig och det är viktigt att följa upp att samtliga barnets behov tillgodoses i familjehemmet. Överlag efterlyser förvaltningen i förslaget mer hänvisningar till dokument i BBIC. Om BBIC-dokumenten används enligt direktiven innebär det med automatik att föreslagna punkter i utredning, uppföljning, samtal med barn, barnets utveckling etc. utifrån BBIC:s behovsområden, tas upp. Vad gäller dokument som vårdplan och genomförandeplan finns användandet av dem reglerat i BBIC. Förtydliganden om vad som ska omfattas inom de olika punkterna för barnets behovsområden, såsom barnets hälsa, skola/utbildning, identitet etc. är överskådligt och innehåller bra och viktig information. I avtalet behöver det tydligare framgå, under punkten Uppdragets omfattning, barnets behov och vad som ska uppnås utifrån det. Avtalet bör kunna kopplas till vårdplan och genomförandeplan när det gäller målsättningen med vården/insatsen Uppdragets omfattning. Upphörande av vård Om vården är enligt SoL kan vårdnadshavare eller den unge aktualisera ett upphörande av vården. Principen är att vården då ska avslutas omedelbart, men först ska socialtjänsten bedöma om syftet i vårdplanen uppnåtts. Om så inte är fallet ska det prövas om det finns förutsättningar för vård eller flyttningsförbud enligt lag om vård av unga (LVU). Om skäl för ingripande enligt LVU inte föreligger ska vården upphöra. I förslaget står att arbetsledare beslutar om upphörande av vården enligt socialtjänstlagen (SoL) och att beslutet anmäls till nämnden. Förvaltningen har inte kunskap om huruvida detta är i enlighet med respektive stadsdelsförvaltnings delegationsordning. I Bromma stadsdelsförvaltning är de besluten inte delegerade. När det gäller frågor om upphörande av vård, enligt SoL, så har förvaltningen arbetssättet att skriva in i vårdplanen att, vid begäran från vårdnadshavare om upphörande av vården, ska ny utredning göras för att pröva om vården ska upphöra. Denna skrivning innebär att förvaltningen har fyra månader på sig att utreda vad som är den bästa lösningen för det placerade barnet. Val av vårdform När det gäller avsnittet Val av vårdform föreslår förvaltningen att det tas bort. Val av vårdform avgörs innan det blir aktuellt med placering i familjehem. De

7 SID 7 (8) meningar under rubriken som är viktiga och relevanta som riktlinjer för familjevården kan flyttas till andra rubriker. Barnpension Regelverket kring barnpensioner kan ytterligare beskrivas. Barnomsorg Det bör inte finnas någon regel om att familjehemsplacerade förskolebarn bör vara hemma med sina familjehemsföräldrar de första sex månaderna. Det bör göras en individuell bedömning av vad som bäst tillgodoser det enskilda barnets behov. För exempelvis barn som är vana att gå i förskolan och vana vid umgänge med jämnåriga kan det vara viktigt att relativt snart få börja gå på en förskola. Däremot kan det vara viktigt att familjehemmet har en beredskap för att kunna anpassa sitt förvärvsarbetande genom att gå ner i arbetstid för att möta barnets behov av kortare dagar på förskolan eller att vara hemma på heltid, när och om så krävs. Generella synpunkter utifrån förslagets innehåll och upplägg Förvaltningen saknar i inledningen av förslaget ett förtydligande av familjevårdens ansvar och uppdrag samt avgränsningar av både ansvar och uppdrag, bl.a. i förhållande till andra tjänstemän inom förvaltningarna och socialtjänsten. Det bör också tydligt framgå att familjevårdens uppdrag generellt är att arbeta för att de familjehemsplacerade barnen får sina behov tillgodosedda i familjehemmen i ett livslångt perspektiv. Det kan vara lämpligt att förtydliga att uppdragen för familjevården kan vara olika beroende på om det är ett mindre barn eller en tonåring som placerats. Förvaltningen anser att förslaget omfattar flera avsnitt av tankegångar och resonerande. Det innebär att förslaget blir mycket omfattande, delvis otydligt och att det skapas utrymme för olika tolkningar. När det gäller t.ex. rubrikerna Val av familjehem och Närhetsprincipen samt tankegångar kring umgänge beskrivs viktiga processer, men förvaltningen ifrågasätter om resonemangen ska tas med i riktlinjerna. Alternativt kan de kortas ner. För att göra dokumentet åskådligare och mer lättillgängligt kan man redogöra för samtlig information gällande olika sakfrågor på ett ställe, d.v.s. att information gällande avtal, ersättning, vårdplaner o.s.v. redogörs för under en och samma punkt. En del information upprepas också många gånger eller är överflödig såsom

8 SID 8 (8) att barnen ska få information under samtliga processer av en placering, att familjehemmet ska stötta barnet genom att samverka med andra myndigheter, beskrivning av vad handledning innebär m.m. Några avsnitt kan också kortas ner och förtydligas utan att viktig informationen faller bort. Det framgår i riktlinjerna på flera ställen att det åligger socialtjänsten skyldigheter att ge insatser och stöd till vårdnadshavare både före och efter placering. Det kan förtydligas vilken av socialtjänstens verksamheter som ska ge detta stöd till vårdnadshavarna och att det finns ett ansvar för att samordna samverkan kring detta stöd. Några rubriker i förslaget ifrågasätter förvaltningen relevansen av i riktlinjerna, såsom `Barnets rätt, `barn som far illa, delar av avsnittet `konsulentstödd familjehemsvård (här räcker det att förtydliga att konsulentstödda familjehem ska utredas, utbildas o.s.v.) `förbud att ta emot barn, statistik m.m. Förvaltningens förslag Förvaltningen har, vilket framgår av ovanstående, många och omfattande synpunkter samt förslag på förändringar av förslaget. Flera delar och upplägget av förslaget behöver enligt förvaltningens mening omarbetas. Förvaltningen föreslår att förslaget omarbetas, utifrån synpunkter som inkommer under remissförfarandet, och sänder ut det omarbetade förslaget på en ny remissomgång. Bilagor 1. Missiv och tjänsteutlåtande 2. Förslag till nya riktlinjer

Förslag till reviderade riktlinjer för familj e- vård för barn och ungdomar

Förslag till reviderade riktlinjer för familj e- vård för barn och ungdomar SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-08-09 Handläggare: Siv Lundgren Telefon: 08-508 13185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2011-09-29 Förslag till reviderade riktlinjer

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för familjehemsvård av barn och ungdomar

Förslag till reviderade riktlinjer för familjehemsvård av barn och ungdomar 3 : 1-0 0 4 6 / 2 0 1 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERG RIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.1-82/2013 SID 1 (9) 2011-02-08 Handläggare: Ann Gardeström Telefon: 08-508 25 411 Till

Läs mer

Revidering av riktlinjer för handläggning och dokumentation av barn- och ungdomsärenden Remissvar

Revidering av riktlinjer för handläggning och dokumentation av barn- och ungdomsärenden Remissvar BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID, FAMILJ OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-05-28 SDN 2009-06-16 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Revidering av riktlinjer

Läs mer

Familjehemsplacerade barn

Familjehemsplacerade barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-05 Handläggare Ann Gardeström Telefon: 08-50825411 Till Socialnämnden Familjehemsplacerade barn

Läs mer

Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs

Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs Bakgrund Länsstyrelsen genomförde 2004 en tillsyn

Läs mer

Familjehemsplacerade barns och ungdomars hälsa

Familjehemsplacerade barns och ungdomars hälsa RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) DNR 1.5.1.851-2012 2013-03-07 SDN 2013-03-21 Handläggare: Lisbeth Oulis Telefon: 08-508 01 696 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2014 Sammanfattning av tilläggsuppdraget Regeringen

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen från miljöpartiet om familjevård.

Förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen från miljöpartiet om familjevård. Socialtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Kerstin Henningsson Tfn: 08-508 10 035 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-04-06 Östermalms stadsdelsnämnd Svar på skrivelse om familjevård Förslag

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

ABCDE. "Föräldrars samtycke till adoption, m.m." Yttrande över Ds 2001:53. Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Föräldrars samtycke till adoption, m.m. Yttrande över Ds 2001:53. Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2001-12-14 DNR 510-929/01 Handläggare: Lars B Strand Tfn: 50809023 Norrmalms stadsdelsnämnd "Föräldrars samtycke

Läs mer

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren Rapport 2013 Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren rapport 2013-04-10 2(13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 4 2. Metod... 4 3. Sammanfattning...

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare

Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare Uppdaterade 2007-03-19 En lagändring i socialtjänstlagen (SoL) och lagen med särskilda bestämmelser

Läs mer

Jour- och familjehem i kommunal regi

Jour- och familjehem i kommunal regi SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2012-06-12 SID 1 (6) 2012-05-25 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Jour- och familjehem i kommunal

Läs mer

Förstudie av familjehem

Förstudie av familjehem www.pwc.se Revisionsrapport Stefan Wik Förstudie av familjehem Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Metod... 1 2. Iakttagelser...2 2.1. Om familjeenheten och

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-01-12 SDN 2011-02-17 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för handläggning

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal TILLSYNSRAPPORT 1 (9) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande.

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande. PM 2014:32 RVII (Dnr 325-1882/2013) Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten och Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar

Läs mer

Angående remissen om remiss av Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) (SOU 2009:68) - betänkande av barnskyddsutredningen

Angående remissen om remiss av Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) (SOU 2009:68) - betänkande av barnskyddsutredningen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2009-08-26 Handläggare: Barbro Kregert Telefon: 08 508 33 004 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Angående remissen om remiss av Lag om stöd och

Läs mer

Utreda. Planera utredning. Vad ska utredas? Hur ska svaren hittas?

Utreda. Planera utredning. Vad ska utredas? Hur ska svaren hittas? Utreda Planera utredning Vad ska utredas? Planeringen utgår från det som är anledning till att utredningen har inletts. Använd de övergripande frågorna som ett stöd för att identifiera vilka sidor i triangeln

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-26 Handläggare Joanna Millares Rosell Telefon: 08-508 25 402 Till Socialnämnden 2016-12-13 Revidering

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-15 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Dnr SN11/72. Riktlinjer för placeringar av barn och unga. Antagen av Socialnämnden

Dnr SN11/72. Riktlinjer för placeringar av barn och unga. Antagen av Socialnämnden Dnr SN11/72 Riktlinjer för placeringar av barn och unga Gäller fr o m den 1 januari 2012 Dnr SN11/72 2/13 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av familjehem... 3 Syfte... 3 Barnperspektivet och

Läs mer

Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem

Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem Rutinerna följer Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2012:11 (S), Checklistan förvaras, efter att den fyllts i och undertecknats, i

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-16 Handläggare: Pia Sundqvist Telefon: 08-508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-04-19 Ny lagstiftning om vård

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

Familjehemscentrum Jämtlands län RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN OCH ANSVARSFÖRDELNING MELLAN FAMILJEHEMSCENTRUM OCH KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN

Familjehemscentrum Jämtlands län RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN OCH ANSVARSFÖRDELNING MELLAN FAMILJEHEMSCENTRUM OCH KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN Familjehemscentrum Jämtlands län 161216 RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN OCH ANSVARSFÖRDELNING MELLAN FAMILJEHEMSCENTRUM OCH KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN 1. Bakgrund och syfte Under sommaren 2014 beslutade Jämtlands

Läs mer

Avdelningen för individ och familj

Avdelningen för individ och familj AB Avdelningen för individ och familj Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2003-11-20 Dnr 503-408/03 C D E Handläggare: Ann-Margret Lindström Tfn: 08-50803262 Till Spånga-Tensta

Läs mer

Slutrapport Gröna Linjen, projekt med barngrupper i samverkan med Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

Slutrapport Gröna Linjen, projekt med barngrupper i samverkan med Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-12-28 SDN 2011-01-20 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 000 Till Bromma stadsdelsnämnd Slutrapport Gröna Linjen,

Läs mer

Redovisning av modell för uppföljning av skolsituationen för barn placerade i familjehem

Redovisning av modell för uppföljning av skolsituationen för barn placerade i familjehem SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-12-29 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Redovisning av modell för uppföljning av skolsituationen för barn placerade i familjehem

Läs mer

Lägesrapport om projektet Stella - det tredelade föräldraskapet

Lägesrapport om projektet Stella - det tredelade föräldraskapet Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.2.2-871/2015 Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Cecilia Löfgren Telefon: 50825908 Till Socialnämnden 2016-06-14

Läs mer

Familjehemsvård för barn och ungdom - riktlinjer för handläggning och dokumentation Förslag till reviderade riktlinjer från socialnämnden

Familjehemsvård för barn och ungdom - riktlinjer för handläggning och dokumentation Förslag till reviderade riktlinjer från socialnämnden Utlåtande 2014:5 RVII (Dnr 325-577/2013) Familjehemsvård för barn och ungdom - riktlinjer för handläggning och dokumentation Förslag till reviderade riktlinjer från socialnämnden Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Revisionsrapport. Familjehem. Lekebergs kommun. Inger Kullberg Cert. kommunal revisor November 2011

Revisionsrapport. Familjehem. Lekebergs kommun. Inger Kullberg Cert. kommunal revisor November 2011 Revisionsrapport Familjehem Lekebergs kommun Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Rekommendationer 1 2 Bakgrund 2 3 Uppdrag och revisionsfråga

Läs mer

Utvärdera metoder för att välja ut och stötta familjehem

Utvärdera metoder för att välja ut och stötta familjehem Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-09-23 Handläggare Agneta Nylöf Telefon: 08-508 25 415 Till Socialnämnden 2016-11-22 Utvärdera metoder

Läs mer

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta Därför ska insatser följas upp Genom att följa upp placeringen ska socialtjänsten säkerställa att vården är rättssäker och trygg samt att den utgår från barnets behov Den kontinuerliga uppföljningen ska

Läs mer

Förstärkt familjehemsvård. Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter

Förstärkt familjehemsvård. Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter Förstärkt familjehemsvård Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS RÄTTIGHETER Barns bästa ska vara avgörande Barnkonventionen artikel 3 och 1 kap 2 SoL Barns rätt att göra sin röst hörd/ till information Barnkonventionen artikel

Läs mer

Familjevårdens Centralorganisation:s (FaCO) synpunkter på delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet placeringsformer för barn och unga.

Familjevårdens Centralorganisation:s (FaCO) synpunkter på delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet placeringsformer för barn och unga. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Diarienr. S2014/1332/FST Familjevårdens Centralorganisation:s (FaCO) synpunkter på delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet placeringsformer för barn och unga.

Läs mer

Jourhemsöversyn. År 2011

Jourhemsöversyn. År 2011 Jourhemsöversyn År 2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR PROJEKT FAMILJEVÅRD EVA LINDSTRÖM Innehåll Jourhemsöversyn... 3 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Genomförande...

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (5) 2017-07-31 Handläggare: Joakim Olsson 08 508 19 207 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-08-24

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun 7:1 7:2 7:3 Beslutad: Socialnämnden 2015-05-26, SN xx Gäller fr o m: 2015-06-01 Myndighet: Individ- och familjeomsorgen Diarienummer: SN/2015:216-700 Ersätter: Allmänna riktlinjer IFO dnr 3/2002-760 Ansvarig:

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BESTÄLLARAVDELNING ÄLDREOMSORG SID 1 (6) 2007-04-23 SDN 2007-05-14 Handläggare: Eva Lindström Telefon: 508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd Uppdraget som biståndshandläggare

Läs mer

Remissvar till SOU 2009:68 Förslag till Lag om stöd och skydd för barn och unga.

Remissvar till SOU 2009:68 Förslag till Lag om stöd och skydd för barn och unga. Forum för Familjevård 2009-10-29 Socialdepartementet l03 33 Stockholm Remissvar till SOU 2009:68 Förslag till Lag om stöd och skydd för barn och unga. Sammanfattning Forum för Familjevård (FfF) stödjer

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2005-12-17 Dnr:610-05-500 SDN:2005-01-24 Handläggare: Eija Ghamsary Tfn: 08-508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd Föreskrifter

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Josefin Lokvist Telefon: 08-508 12 197 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer för medföljare

Läs mer

Revidering av STAN-programmet - Stockholms Tobaks-, Alkohol- och Narkotikapolitiska program. Remiss från

Revidering av STAN-programmet - Stockholms Tobaks-, Alkohol- och Narkotikapolitiska program. Remiss från HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för Socialtjänst Ulf Haag Telefon: 508 05 308 TJÄNSTEUTLÅTANDE 20 JANUARI 2010 SID 1 (6) DNR: 006-650-2009 SAMMANTRÄDE 11 FEBRU A R I 2 0 10 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Revidering av riktlinjer för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjer för handläggning av ekonomiskt bistånd Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-08-14 Handläggare Solveig Blid Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom

Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom PM 2002 RVII (Dnr 3566/02) Nytt beräkningssätt för arvoden till familjehem för barn och ungdom Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Svenska Kommunförbundets rekommendationer

Läs mer

Lägesrapport av familjevårdsprojekt 2011

Lägesrapport av familjevårdsprojekt 2011 Lägesrapport av familjevårdsprojekt 2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR PROJEKT FAMILJEVÅRD 2 Innehåll Sammanfattning... 4 Pågående och genomförda insatser 2011...

Läs mer

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR DNR 3.2-0538/2011 SID 1 (7) 2011-10-28 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Förslag till kvalitetsgaranti

Läs mer

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar 2. Vägledning om placerade barns och ungas utbildning och hälsa 3. Utbildningsmaterial

Läs mer

Om hemtagning av myndiga som har varit placerade. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v)

Om hemtagning av myndiga som har varit placerade. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v) SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN SID 1 (6) 2007-10-26 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 508 25 605 Till Socialtjänstnämnden Om hemtagning av myndiga som har varit placerade. Svar på skrivelse från

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remiss från kommunstyrelsen

Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-28 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM SOCIALFÖRVALTNINGEN Charlotte Bergström, 0554-194 50 charlotte.bergstrom@kil.se 2015-05-13 Beslutade av SN 84 2015-05-20 RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM INDIVID-OCH FAMILJEOMSORGEN I KILS KOMMUN

Läs mer

Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvårds (RFF) synpunkter på slutbetänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård (SOU 2015:71).

Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvårds (RFF) synpunkter på slutbetänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård (SOU 2015:71). Regeringen 103 33 Stockholm Dnr: S2015/04694/FST Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvårds (RFF) synpunkter på slutbetänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård (SOU 2015:71). Allmänt RFF anser att

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (6) 2018-03-27 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Innehållsförteckning. Reviderat. Vård- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr. Riktlinje. Dokumentinformation

Innehållsförteckning. Reviderat. Vård- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr. Riktlinje. Dokumentinformation Innehållsförteckning Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Beslutsdatum Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-25 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Lars Ask, utvecklingsstrateg G-VOK-IFO-Gemensam-RiktlinjerIFO Dokumentinformation

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län kring personer med missbruk/beroende

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län kring personer med missbruk/beroende Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-10-03 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2016-10-25 Överenskommelse

Läs mer

Självbestämmande och inflytande

Självbestämmande och inflytande Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-09 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08 50825123 Linda Lantz Telefon: 08 50825611 Till Socialnämnden

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Bakgrund Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götalands län fastställde under våren 2005 Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-05 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Remissvar på "Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd" - KS dnr: /2016

Remissvar på Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd - KS dnr: /2016 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-15 Handläggare Staffan Wallier Telefon: 08-50806126 Till Bromma stadsdelsnämnd för handläggning av ekonomiskt bistånd"

Läs mer

Stockholm den 14 maj 2018

Stockholm den 14 maj 2018 R-2018/0238 Stockholm den 14 maj 2018 Till Socialdepartementet S2018/00682/FST Sveriges advokatsamfund har genom remiss inkommen den 7 februari 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Ansökan om fortsatta utvecklingsmedel från Socialstyrelsen för arbete med familjefrid

Ansökan om fortsatta utvecklingsmedel från Socialstyrelsen för arbete med familjefrid BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-05-15 SDN 2012-06-14 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Ansökan om fortsatta

Läs mer

Ändrat ansvar för gravida hemlösa kvinnor och hemlösa kvinnor med barn aktuella inom socialtjänsten i Stockholms stad (1 bilaga)

Ändrat ansvar för gravida hemlösa kvinnor och hemlösa kvinnor med barn aktuella inom socialtjänsten i Stockholms stad (1 bilaga) Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN S TOCKHOLMS STAD Handläggare: Elsie Edlund 08-508 25 604 Christina Högblom 08-508 25 606 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-05-03 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN SID 1(5) DNR105-341/2005 Till

Läs mer

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 570-2010-1.5.1 SID 1 (6) 2011-01-27 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111 -- SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN AVD FÖR STADSÖVERGRI PANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (6) 2009-02-18 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Placering av barn och unga

Placering av barn och unga www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman Juni 2014 Placering av barn och unga Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-04-12 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 0850825244 Till Socialnämnden 2018-05-15 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Skärpta krav för jour- och familjehemsplaceringar, motion (2017:32)

Skärpta krav för jour- och familjehemsplaceringar, motion (2017:32) + Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-285/2017 Sida 1 (8) 2017-08-31 Handläggare Agneta Nylöf Telefon: 08-508 25 415 Till Socialnämnden 2017-09-19 Skärpta

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld

Svensk social trygghet i en globaliserad värld Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-04 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på remiss

Läs mer

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 90-18 Sida 1 (6) 2018-03-27 SDN 2018-04-19 Handläggare Sofia Thole Kling Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Modin tfn 08-508 25 618 Lotta Burenius tfn 08-508 36 202 Till Socialnämnden Äldrenämnden GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE SON DNR 3.1-098/2012 ÄN DNR 070303-159/2012

Läs mer

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-18 Handläggare Anna Forsström 08-508 25 085 Maj-Stina Samuelsson 08-508 25 623 Till Socialnämnden

Läs mer

Ett fönster av möjligheter stärkt

Ett fönster av möjligheter stärkt Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-03-21- Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2018-04-17 Ett fönster av

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet.

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet. September 2012 RUTIN FÖR ATT ANSÖKA OM SÄRSKILD FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE (SFV) FÖR ENSAMKOMMANDE BARN När ett barn som har kommit till Sverige utan vårdnadshavare får permanent uppehållstillstånd (PUT)

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Helhetssyn och samordning av stödet till enskilda 18 till 30 år aktuella inom socialpsykiatri

Helhetssyn och samordning av stödet till enskilda 18 till 30 år aktuella inom socialpsykiatri Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2019-05-02 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-508 25 611 Lotta Hedstad Telefon: 08-508 25 123 Till Socialnämnden 2019-06-18

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 PM 2014:12 RVII (Dnr 325-1784/2013) Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-11-21 Handläggare Linn Hemmingsson Telefon: 08-508 25 327 Till Socialnämnden 2018-01-30 Handlingsplan

Läs mer

Socialtjänstens insatser för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid

Socialtjänstens insatser för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-05-08 Handläggare: Malin Torberger Telefon: 08 508 12 25 416 Till Socialnämnden Socialtjänstens insatser

Läs mer

Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45)

Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45) Dnr 001-1338/2013 Sida 1 (6) 2013-09-30 Handläggare Ulrika Sandberg Telefon: 08-508 12 581 Till Södermalms Stadsdelsnämnd 2013-10-24 Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45)

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen gällande familjehemsvården i Kristianstad kommun BESLUT 1(7) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Sociala enheten Lena Bohgard 040-25 25 18 Kristianstad kommun Socialnämnden 291 80 Kristianstad Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen

Läs mer

Yttrande gällande projektrapport Ensamkommande flyktingbarn

Yttrande gällande projektrapport Ensamkommande flyktingbarn Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (6) 2017-02-01 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-03- 09 Yttrande gällande

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-06-20 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Revidering av riktlinjerna

Läs mer