Yttrande angående revidering av Göteborgs lokala miljömål

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande angående revidering av Göteborgs lokala miljömål"

Transkript

1 Yttrande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 2.1 Yttrande angående revidering av Göteborgs lokala miljömål Göteborg stad har antagit 12 ambitiösa miljökvalitetsmål som är inriktade på tillståndet i miljön. De är en lokal prioritering och anpassning av de 16 nationella miljökvalitetsmålen som riksdagen fastställde Många av dagens miljöproblem är globala och kräver därför utöver lokala åtgärder beslut på internationell och nationell nivå. Arbetet med att nå de 16 nationella miljömålen går tyvärr trögt i hela landet och det krävs ökade insatser för att lyckas. Trots att regeringen och myndigheterna har gjort många insatser för att snabba upp åtgärdsarbetet är det bara miljökvalitetsmålen Säker strålmiljö och Skyddande ozonskikt som kommer att nås eller vara nära att nås till år Resterande 14 mål kräver ökade insatser. Göteborgs Stad har ett ansvar att agera inom de områden där staden har rådighet och att påverka andra att genomföra åtgärder inom de områden där staden saknar rådighet. Staden behöver minska sin faktiska miljöpåverkan, men kan inte ensam se till att de lokala miljömålen uppnås. Det behövs insatser på systemnivå i samverkan med staten, regionen, näringsliv, akademin och civilsamhället. För att nå framgång i miljöarbetet behövs också föregångare som vågar visa vägen. Här har Göteborg stad en viktig roll. Genom att visa att en omställning är möjlig kan vi driva på andra aktörer. På samma sätt påverkas staden när nationella regler förändras. Till exempel var införandet av svaveldirektivet av stor betydelse för Göteborgs möjlighet att klara sina mål för luftkvalitet. Miljö- och klimatnämnden arbetar nu med att ta fram ett nytt miljöstrategiskt program. I det arbetet behöver konstruktionen av miljömålen lyftas in. Det är önskvärt att i framtiden på ett tydligare sätt kunna följa både tillståndet i miljön och det miljöarbete som staden själv genomför och har rådighet över. Kopplingen till de globala hållbarhetsmålen som FN fastställt 2015 behöver också tydliggöras.

2 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1865/16 Handläggare Anna Cognell Telefon: E-post: Revidering av stadens lokala miljökvalitetsmål Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Reviderade delmål till de lokala miljökvalitetsmålen Frisk luft, Bara naturlig försurning, Ingen övergödning och Hav i balans, i enlighet med miljö- och klimatnämndens förslag bilaga 3 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, antas. Sammanfattning Miljö- och klimatnämnden har översänt förslag till reviderade delmål inom ramen för miljökvalitetsmålen: Frisk luft, Bara naturlig försurning, Ingen Övergödning och Hav i balans. Stadsledningskontoret gör ingen annan bedömning än miljö- och klimatnämnden avseende nivå på de reviderade delmålen. Kontorets bedömning är att förslagen ska antas. Göteborgs Stad har tolv lokala miljökvalitetsmål och under varje mål finns delmål. Målen med tillhörande delmål har antagits av kommunfullmäktige. Miljö- och klimatnämnden ansvarar för uppföljning av hur miljökvalitetsmålen uppnås och har även uppdraget att föreslå revideringar av miljökvalitetsmålen. I dagens system för styrande dokument ingår mål som en del i program. Stadsledningskontoret framför därför att de lokala miljömålen på sikt bör inkluderas i en ny version av miljöprogram eller motsvarande. Ekonomiska konsekvenser Miljö- och klimatnämnden har inte redovisat ekonomiska konsekvenser. Detta ärende fastställer mål som nämnder och styrelser ska hantera måluppfyllelsen av. I den mån åtgärder behöver vidtas som kräver resursförstärkning blir en del av det kontinuerliga budgetarbetet och återkommer med separata beslut i de fallen. Barnperspektivet Revideringen av miljömålen är positiv ur ett barnperspektiv. Miljömålen ska bidra till att skapa en god livsmiljö och en hållbar utveckling för Göteborg. Jämställdhets- och mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (7)

3 Miljöperspektivet Miljömålen konkretiserar den ekologiska dimensionen av hållbarhet i Göteborg och ska leda till en god livsmiljö och en hållbar utveckling för Göteborg. Omvärldsperspektivet Enligt stadens budget 2018 ska miljöarbetet inriktas på att nå stadens tolv lokala miljömål, Göteborg ska vara en föregångare inom miljöområdet och en av världens mest progressiva städer i att åtgärda klimat- och miljöproblem. Detta förutsätter att staden anpassar sina mål till aktuella beräkningar och prognoser. Andra svenska städer - Malmö stads miljöprogram inkluderar fyra övergripande miljömål som pekar ut de områden som kommunen prioriterar på resan mot en hållbar stad. Under miljömålen finns totalt 19 delområden i miljöprogrammet. Stockholms stads miljöprogram visar stadens ambitioner inom miljöområdet. Miljöprogrammet för perioden antogs av kommunfullmäktige i april 2016 och innehåller sex miljömål och 30 delmål som staden ska uppfylla. Bilagor 1. Miljö- och klimatnämnden protokollsutdrag och tjänsteutlåtande 2. Miljö- och klimatnämnden protokollsutdrag och tjänsteutlåtande 3. Bilaga till miljöförvaltningens tjänsteutlåtande, beskrivning av revidering av delmålen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (7)

4 Ärendet och dess beskrivning Miljö- och klimatnämnden beslutade den 29 november om revidering av sju delmål inom ramen för miljökvalitetsmålen: Frisk luft, Bara naturlig försurning, Ingen Övergödning och Hav i balans samt levande kust och skärgård. Delmålen löpte ut Nämnden översände ärendet till stadsledningskontoret för beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Stadsledningskontoret ansåg den 27 februari 2017 att miljö- och klimatnämndens förslag till beslut avseende uppdrag om plastskräp samt formulering av delmål till miljökvalitetsmålet Hav i balans behövde kompletteras. Miljö- och klimatnämnden fattade den 24 april ett nytt beslut i ärendet som översänts till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut. De förändringar som nämnden gjorde berör delmål under miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård. Övriga förslag till revideringar är oförändrade och är likalydande i beslutet som miljö- och klimatnämnden tog den 29 november I bilaga 3 till detta tjänsteutlåtande återfinns underlag och förslag till revidering av de sju delmålen till miljökvalitetsmålen som löpte ut Bilagan inkluderar de omformuleringar som framgår i detta tjänsteutlåtande. Göteborgs Stad har tolv lokala miljökvalitetsmål och under varje mål finns delmål, totalt 37 stycken. Målen med tillhörande delmål har antagits av kommunfullmäktige. Miljöoch klimatnämnden ansvarar för uppföljning av hur miljökvalitetsmålen uppnås och har även uppdraget att föreslå revideringar av miljökvalitetsmålen. Förslagen till nya reviderade delmål är framtagna av arbetsgrupper med representanter från berörda förvaltningar och bolag i staden. Miljö- och klimatnämndens revidering Plastskräp Miljö- och klimatnämnden föreslog att kommunfullmäktige skulle besluta att berörda nämnder och styrelser i staden får i uppdrag att skyndsamt utreda möjlighet att mäta flöden av plastskräp och gemensamt ta fram indikatorer där staden kan följa upp hur mycket skräp som tillförs havet från staden. Stadsledningskontoret bedömning var att det finns bättre sätt att genomföra uppdraget än som ett enskilt förslag till kommunfullmäktige, till exempel som en åtgärd som miljö- och klimatnämnden kan ansvara för i miljöprogrammets handlingsplan som då var på remiss hos stadens nämnder och styrelser. Miljö- och klimatnämnden har nu bemött stadsledningskontorets synpunkt genom att återta förslaget till beslut. Miljöförvaltningen har föreslagit nya åtgärder kopplade till skräp och mikroplaster i havsmiljöer och kretslopp i den reviderade versionen av miljöprogrammets handlingsplan. Miljö- och klimatnämnden beslutade om den nya handlingsplanen vid sammanträde den 22 maj Delmål Minskad mängd marint skräp Miljö- och klimatnämnden föreslår omformuleringen av revidering av delmålet minska marint skräp från: Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (7)

5 Mängden plastskräp som tillförs havet från Göteborgs stad ska minska till Mängden plastskräp från Göteborg till havet ska kraftigt minska (>50 %) utifrån 2015 års värden och bibehållas på dessa eller lägre nivåer, fram till Nämnden bedömer att inkludering av procentsats och slutmål förtydligar behovet och den önskvärda riktningen för att nå miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård. Det föreslagna slutåret 2021 för detta delmål blir det samma som för miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård. Delmål Skydd av marina områden En av stadsledningskontorets invändningar var att nämnden föreslog ett delmål*, under Hav i balans i form av en aktivitet (kartläggning) som innebar en betydande direkt kostnad för nämnden som inte fanns inom ordinarie budget. Det var oklart hur nämnden bedömde att finansieringen av kartläggningen skulle ske och det saknades information om det i beslutsunderlaget. Stadsledningskontorets bedömning av revidering av delmål för skydd av marina områden har miljö- och klimatnämnden bemött genom en omformulering av revidering av delmålet från: * Senast 2021 ska Göteborgs viktigaste ålgräsängar vara skyddade, stadens marina ansvarsbiotoper vara kartlagda och det ska finnas en plan för vilka ytterligare områden som behöver skyddas så att förutsättningar för bevarande av biologisk mångfald bibehålls. till Senast 2021 ska så stor andel av stadens marina ansvarsbiotoper vara kända och skyddade att de lokala förutsättningarna för bevarande av biologisk mångfald på lång sikt är goda. Miljöförvaltningen har inkluderat en åtgärd om att analysera marina ansvarsbiotoper i den reviderade versionen av miljöprogrammets handlingsplan. Miljö- och klimatnämnden beslutade om den nya handlingsplanen vid sammanträde den 22 maj Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (7)

6 Miljö- och klimatnämnden föreslår följande reviderade delmål Miljömålen har anpassats efter ny kunskap och situation, beskrivningar till revideringarna finns i bilaga 3. Mål Frisk luft Delmål som löpte ut 2015 Utsläppen av flyktiga organiska kolväten (VOC) i Göteborg, exklusive metan, ska ha minskat till under ton/år till år 2015, vilket motsvarar en minskning med 25 procent jämfört med år Reviderat delmål Göteborgs utsläpp av flyktiga organiska kolväten (VOC), exklusive metan, ska ha minskat till under ton/år till år 2020, vilket motsvarar en minskning med 15 procent jämfört med år Kommentarer Utsläppen och därmed minskningspotentialen överskattades när det ursprungliga delmålet sattes. Reviderat mål är en matchning till det regionala målet. Bara naturlig försurning Bara naturlig försurning Ingen övergödning De totala utsläppen av svaveldioxid i Göteborg ska minska till under 670 ton per år till 2015 jämfört med år 2006 (60 procent minskning). Sjöfartens utsläpp ska minska till 100 ton per år under samma period (90 procent minskning). Utsläppen av kväveoxider i Göteborg ska minska till under ton/år till år 2015 jämfört med år 2006 (30 procents minskning) Utsläppen av fosfor i Göteborg ska minska till under 40 ton per år till år Göteborgs utsläpp av svaveldioxid ska minska till under 300 ton per år till år 2020, vilket motsvarar en minskning med 20 procent jämfört med år Sjöfartens utsläpp ska minska till under 100 ton under samma period. Göteborgs utsläpp av kväveoxider ska minska till under ton/år till år 2020, vilket motsvarar en minskning med 35 procent jämfört med år Utsläppen av fosfor i Göteborg ska minska till under 40 ton per år till år Målet motsvarar en minskning med 47 Delmålet för totalt utsläpp har uppnåtts mycket m a a sjöfartens minskningar. Det är inte troligt att minskningarna fortsätter i samma takt. Preciseringen av sjöfarten var tydligt kopplad till införandet av SECA*, inga betydande minskningar att vänta till 2020 inom kommersiell sjöfart. Ursprungligt delmål nåddes redan Reviderat mål är satt utifrån antagandet att minskningen fortsätter i samma takt. På grund av befolkningsökning beräknas fosforutsläppen från Ryaverket att öka trots effektivare rening. Utsläppen från Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (7)

7 Mål Delmål som löpte ut 2015 Reviderat delmål procent jämfört med år Kommentarer jordbruksmark har underskattats, läckaget av fosfor är större än man tidigare känt till. Ingen övergödning Kväveutsläppen i Göteborg ska minska till under 1200 ton per år till år 2015 Utsläppen av kväve i Göteborg ska minska till under 1000 ton per år till år Målet motsvarar en minskning med 41 procent jämfört med år Minskat utsläpp av kväve från Ryaverket att vänta med anledning av utbyggd kväverening. Hav i balans Mängden marint skräp från Göteborg i havet utanför Göteborg ska minska med 50 procent till år Mängden plastskräp från Göteborg till havet ska kraftigt minska (>50 %) utifrån 2015 års värden och bibehållas på dessa eller lägre nivåer, fram till 2021 Inkludering av procentsats och slutmål förtydligar behovet och den önskvärda riktningen för att nå miljökvalitetsmålet. Det föreslagna slutåret 2021 blir det samma som för Hav i balans samt levande kust och skärgård. Hav i balans Senast år 2015 ska ett representativt nätverk av skyddsvärda marina områden omfattande minst 15 procent av Göteborg kommuns marina area ha ett långsiktigt skydd. Senast 2021 ska så stor andel av stadens marina ansvarsbiotoper vara kända och skyddade att de lokala förutsättningarna för bevarande av biologisk mångfald på lång sikt är goda. Kunskapsläget för Göteborgs marina ansvarsbiotoper är i dag för lågt för att tydlig avgränsning för slutligt mål för långsiktigt bevarande ska kunna anges. *SECA Sulphur Emission Control Area, utsläppskontrollområde är ett område till sjöss där man beslutat om obligatoriska metoder för att minska fartygsgenererade luftutsläpp. Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen är ett svavelkontrollområde. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (7)

8 Stadsledningskontorets bedömning Revidering av delmål till miljökvalitetsmål Miljö- och klimatnämndens förslag till reviderade miljömål har justerats och anpassats till aktuella beräkningar och prognoser och målsättningen är satt utifrån samråd med berörda förvaltningar och bolag. Stadsledningskontorets har underhand fått information från miljöförvaltningen att de nya delmålen sammanfattningsvis är anpassade efter nya data och kunskap om utsläpp med viss ambitionshöjning. Vissa mål har anpassats utifrån regionala miljömål. Stadsledningskontoret gör ingen annan bedömning än miljö- och klimatnämnden avseende nivå på de reviderade delmålen. Kontorets bedömning är att förslagen ska antas. Styrande dokument I dagens system för styrande dokument ingår mål som en del i program. Många miljömål löper ut I samband med framtagandet av en ny typ av miljöprogram vill stadsledningskontoret lyfta frågan om hur reviderade miljökvalitetsmål fortsatt ska beslutas. Målen bör på sikt inkluderas i en ny version av miljöprogram eller motsvarande. Anna Cognell Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (7)

9 Miljö- och klimatnämnden Utdrag ur Protokoll Sammanträdesdatum: Revidering av delmål till de lokala miljökvalitetsmålen 42, Beslut Miljö och klimatnämnden godkänner miljöförvaltningens förslag till revidering av sju delmål till de lokala miljökvalitetsmålen och föreslår att kommunfullmäktige antar de reviderade delmålen. Underlag för beslut Miljöförvaltningens tjänsteutlåtande med diarienummer daterat den 17 april Protokollsutdrag skickas till Kommunfullmäktige Dag för justering Vid protokollet Sekreterare Agneta Lundin Dahlberg Ordförande Helena Norin Justerande Axel Darvik Göteborgs Stad Miljö- och klimatnämnden, protokollsutdrag 1 (1)

10 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer: Stadsmiljö Eva Langer Telefon E-post: Revidering av delmål till de lokala miljökvalitetsmålen Miljö- och klimatnämnden har gett miljöförvaltningen i uppdrag att se över behovet av revideringar av stadens lokala miljökvalitetsmål. År 2015 löpte sju delmål ut och i bilaga till detta tjänsteutlåtande presenteras förslag till reviderade mål för beslut i kommunfullmäktige. Förslag till beslut Miljö och klimatnämnden godkänner miljöförvaltningens förslag till revidering av sju delmål till de lokala miljökvalitetsmålen och föreslår att kommunfullmäktige antar de reviderade delmålen. Ärendet Miljö- och klimatnämnden beslutade den 29 november 2016 om revidering av sju delmål inom ramen för miljökvalitetsmålen: Frisk luft, Bara naturlig försurning, Ingen Övergödning och Hav i balans. Ärendet skickades vidare för beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Ärendet gick dock inte vidare till beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, utan skickades av stadsledningskontoret på återremiss till miljö- och klimatnämnden. Stadsledningskontorets motivering för återremiss berör ett av miljö- och klimatnämndens förslag till beslut, samt formuleringar av delmål till miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård. Stadsledningskontoret har invändningar mot miljö- och klimatnämndens förslag till beslut: att berörda nämnder och styrelser i staden får i uppdrag att skyndsamt utreda möjlighet att mäta flöden av plastskräp och gemensamt ta fram indikatorer där staden kan följa upp hur mycket skräp som tillförs havet från staden. Stadsledningskontorets bedömning är att uppdraget ska avvakta en ny version av förslag till miljökvalitetsmål. Stadsledningskontoret bedömer vidare att det finns bättre sätt att genomföra uppdraget än som ett enskilt förslag till kommunfullmäktige. Stadsledningskontoret har vidare invändningar mot förslag till revidering av delmålet skydd av marina områden lydande: Senast 2021 Ska Göteborgs viktigaste ålgräsängar vara skyddade, stadens marina ansvarsbiotoper vara kartlagda och det ska finnas en plan för vilka ytterligare områden som behöver skyddas så att förutsättningar för bevarande av biologisk mångfald bibehålls. Stadsledningskontorets bedömning är att en kartläggning av stadens marina ansvarsbiotoper skulle innebära en betydande direkt kostnad för nämnden. Hur kartläggningen avses finansieras bedöms som oklart eftersom det inte finns utrymme i nämndens ordinarie budget eller framgår av beslutsunderlaget. 1(3)

11 Förvaltningens synpunkter Miljöförvaltningen har bemött stadsledningskontorets bedömningar av miljöoch klimatnämndens aktuella förslag till beslut genom att återta det förslaget som stadsledningskontoret invände mot. Förvaltningen har föreslagit nya åtgärder kopplade till skräp och mikroplaster i havsmiljöer och kretslopp i den reviderade versionen av miljöprogrammets handlingsplan. Handlingsplanen är i dagsläget i slutrevisionsskedet och förväntas att komma upp för beslut i miljöoch klimatnämnden i maj Miljöförvaltningen har bemött stadsledningskontorets bedömning av revidering av delmål för skydd av marina områden, och föreslår att nämnden tillstryker omformuleringen av revidering av delmålet från: till Senast 2021 ska Göteborgs viktigaste ålgräsängar vara skyddade, stadens marina ansvarsbiotoper vara kartlagda och det ska finnas en plan för vilka ytterligare områden som behöver skyddas så att förutsättningar för bevarande av biologisk mångfald bibehålls. Senast 2021 ska så stor andel av stadens marina ansvarsbiotoper vara kända och skyddade att de lokala förutsättningarna för bevarande av biologisk mångfald på lång sikt är goda. Förvaltningen har inkluderat en åtgärd om att analysera marina ansvarsbiotoper i den reviderade versionen av miljöprogrammets handlingsplan. Handlingsplanen, är som nämnts ovan, i dagsläget i slutrevisionsskedet och förväntas att komma upp för beslut i miljö- och klimatnämnden i maj Miljöförvaltningen föreslår vidare att nämnden tillstryker omformuleringen av revidering av delmålet minska marint skräp från: till Mängden plastskräp som tillförs havet från Göteborgs stad ska minska Mängden plastskräp från Göteborg till havet ska kraftigt minska (>50 %) utifrån 2015 års värden och bibehållas på dessa eller lägre nivåer, fram till Förvaltningen bedömer att inkludering av procentsats och slutmål förtydligar behovet och den önskvärda riktningen för att nå miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård. Det föreslagna slutåret 2021 för detta delmål blir det samma som för miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård. De förändringar som är gjorda inom ramen för återremissen berör delmål under miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård. Övriga förslag till revideringar är oförändrade och är likalydande i beslutet som miljö- och klimatnämnden tog den 29 november I bilaga till detta tjänsteutlåtande återfinns underlag och förslag till revidering av de sju delmålen till miljökvalitetsmålen som löpte ut Bilagan inkluderar de omformuleringar som framgår av detta tjänsteutlåtande. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 2(3)

12 Uppföljning av miljömålen Miljöförvaltningen följer upp stadens miljömål på årlig basis och redovisar resultaten på stadens webbplats. Uppföljningen utgår från ett antal indikatorer som är kopplade till respektive miljömål. Indikatorerna är återkommande mätningar som speglar miljösituationen i Göteborg. För att kunna göra så korrekta bedömningar som möjligt av miljömålen ser förvaltningen över indikatorerna löpande och gör justeringar utifrån aktuellt kunskapsläge och tillgängliga resurser. Uppföljningen av miljömålen är viktig eftersom den genererar kunskap som kan användas för att ta fram de mest effektiva åtgärderna för att nå målen. Årets uppföljning av miljömålen hittas på Ekonomiska perspektivet De lokala miljömålen är gemensamma åtaganden som staden har och för att uppnå målen behöver finansiering ske inom ordinarie budgetprocesser. Det är viktigt att staden som organisation avsätter resurser för att nå miljömålen. Genom att investera i lösningar idag är det möjligt att undvika större kostnader i framtiden. Barnperspektivet Revideringen av miljömål är positiv ur ett barnperspektiv. Miljömålen ska hjälpa oss att skapa goda livsmiljöer och en hållbar utveckling i Göteborg. Jämställdhetsperspektivet Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Miljömålen konkretiserar den ekologiska dimensionen av hållbarhet i Göteborg. Omvärldsperspektivet För att Göteborg ska kunna vara en av världens mest progressiva städer i att åtgärda klimat- och miljöproblem krävs det att staden anpassar sina mål till aktuella beräkningar och prognoser. Göteborg den 17 april 2018 Anna Ledin direktör Henriette Söderberg avdelningschef Bilagor Revidering av delmål till lokala miljökvalitetsmål Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 3(3)

13 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum /16 Förslag till reviderade miljömål 162, Beslut Miljö- och klimatnämnden antar förvaltningens förslag till revideringar av befintliga miljömål. Miljö- och klimatnämnden skickar de reviderade miljömålen vidare till kommunstyrelsen för beslut därefter vidare för beslut i kommunfullmäktige. Miljö- och klimatnämnden föreslår att berörda nämnder och styrelser i staden får i uppdrag att skyndsamt utreda möjligheterna att mäta flöden av plastskräp och gemensamt ta fram indikatorer där staden kan följa upp hur mycket skräp som tillförs havet från staden. Muntlig föredragning Pernilla Hellström, enhetschef på avdelningen för stadsmiljö informerar muntligen om ärendet. Sammanfattning Göteborgs Stad har tagit fram lokala anpassningar till de nationella miljökvalitetsmålen. MKM med tillhörande delmål har antagits av kommunfullmäktige. Miljö- och klimatnämnden har i juni 2013 beslutat om att ge miljöförvaltningen i uppdrag att utvärdera behovet av en revidering av stadens lokala miljökvalitetsmål. Förvaltningen föreslår att sju delmål revideras inom ramen för miljökvalitetsmålen: Frisk luft, Bara naturlig försurning, Ingen Övergödning och Hav i balans. Underlag för beslut Miljöförvaltningens tjänsteutlåtande med diarienummer 01868/16 daterat den 22 november Beslutet skickas till Kommunstyrelsen 1(2)

14 Vid protokollet Agneta Lundin Dahlberg Ordförande Derya Tumayer Justerare Mats Brodefors Göteborgs Stad Miljö, utdrag ur protokoll 2(2)

15 MShiit Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer: 01868/2016 Stadsmiljöavdelningen Mikael Hagberg Telefon E-post: Revidering av miljökvalitetsmål I juni 2013 fick förvaltningen i uppdrag av miljö- och klimatnämnden att se över behovet av revideringar av stadens lokala miljökvalitetsmål (MKM). En anledning var att ett antal av delmålen var på väg att löpa ut. I det nu aktuella ärendet finns förslag till sju reviderade delmål för de delmål som löpte ut 2015 inom ramen för miljömålen: Frisk luft, Bara naturlig försurning, Ingen Övergödning och Hav i balans. Förslag till beslut Miljö- och klimatnämnden antar förvaltningens förslag till revideringar av befintliga miljömål. Miljö- och klimatnämnden skickar de reviderade miljömålen vidare till kommunstyrelsen för beslut därefter vidare för beslut i kommunfullmäktige. Miljö- och klimatnämnden föreslår att berörda nämnder och styrelser i staden får i uppdrag att skyndsamt utreda möjligheterna att mäta flöden av plastskräp och gemensamt ta fram indikatorer där staden kan följa upp hur mycket skräp som tillförs havet från staden. Sammanfattning Göteborgs Stad har tagit fram lokala anpassningar till de nationella miljökvalitetsmålen. MKM med tillhörande delmål har antagits av kommunfullmäktige. Miljö- och klimatnämnden har i juni 2013 beslutat om att ge miljöförvaltningen i uppdrag att utvärdera behovet av en revidering av stadens lokala miljökvalitetsmål. Förvaltningen föreslår att sju delmål revideras inom ramen för miljökvalitetsmålen: Frisk luft, Bara naturlig försurning, Ingen Övergödning och Hav i balans. Ärendet Miljö- och klimatnämnden har i juni 2013 gett miljöförvaltningen i uppdrag att utvärdera behovet av nya/reviderade miljömål för Göteborgs Stad och att ta fram underlag till nya delmål i takt med att dessa upphör att gälla. År 2015 löpte sju delmål ut och här presenteras förslag till nya reviderade mål för beslut i kommunfullmäktige. Förslagen till nya miljömål är framtagna av arbetsgrupper med representanter från berörda förvaltningar och bolag i staden. 1(7)

16 Frisk luft Delmål - Minskade utsläpp av flyktiga organiska kolväten Det lokala delmålet för utsläpp av flyktiga organiska kolväten är idag att utsläppen av flyktiga organiska kolväten (VOC) i Göteborg, exklusive metan, ska ha minskat till under ton/år till år 2015, vilket motsvarar en minskning med 25 procent jämfört med år Miljömålsuppföljningen 2015 visade att vi inte nådde delmålet och utsläppen beräknades vara strax över ton. Nya indata och nya beräkningsmetoder visar att utsläppen överskattades när delmålet sattes, vilket i sin tur innebär att även minskningspotentialen överskattades. Basåret 2005 har reviderats från ton till ton. Utsläppen har således minskat med knappt 5 procent mellan 2005 och Det kommer att bli mycket svårt att klara det ursprungliga delmålet även till år Vi föreslår därför att delmålet på ton per år kvarstår, men att den procentuella minskningen anges i förhållande till 2015 års nivåer (cirka 15 procent minskning). Det regionala målet för minskade utsläpp av VOC är en minskning till ton per år till Göteborg står normalt för ungefär en tredjedel av utsläppen i Västra Götaland. Det är då rimligt att det lokala målet utgörs av en tredjedel av regionens mål, cirka ton per år. Stadens delmål för utsläpp av flyktiga organiska kolväten föreslås därför revideras till: Göteborgs utsläpp av flyktiga organiska kolväten (VOC), exklusive metan, ska ha minskat till under ton/år till år 2020, vilket motsvarar en minskning med 15 procent jämfört med år Bara naturlig försurning Delmål - Minskade utsläpp av svaveldioxid till luft Det nuvarande lokala delmålet för minskade utsläpp av svaveldioxid till luft är att de totala utsläppen av svaveldioxid i Göteborg ska minska till under 670 ton per år till 2015 jämfört med år 2006 (60 procent minskning). Sjöfartens utsläpp ska minska till 100 ton per år under samma period (90 procent minskning). Delmålet för de totala utsläppen har klarats, mycket tack vare sjöfartens minskningar. Med nya indata och nya beräkningsmetoder har basåret 2006 reviderats från ton till ton. I miljömålsuppföljningen 2015 beräknades de totala utsläppen vara 370 ton, vilket motsvarar en minskning på mer än 75 procent. Specificeringen för sjöfart har inte klarats. Utsläppen har minskat från till 171 ton, motsvarande 84 procent. Beräkningarna inkluderar utsläpp från all sjöfart inom kommunens gränser, det vill säga kommersiell sjöfart, älvtrafik, skärgårdstrafik och fritidsbåtar. De senaste årens utveckling inom sjöfarten gör att vi inte kan utgå från det regionala delmålet för att revidera det lokala. Utsläppsnivåerna ligger redan långt under de krav som kunde ställas på Göteborg utifrån historiska data på regional och lokal skala. Det är inte troligt att minskningarna fortsätter i samma takt som tidigare, men målet för de totala utsläppen bör ändå skärpas. Vi föreslår en minskning från dagens 390 ton till 300 ton år 2020, vilket motsvarar cirka 20 procent. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 2(7)

17 Preciseringen av sjöfarten var tydligt kopplad till införandet av SECA, och inga större minskningar inom kommersiell sjöfart är att vänta till Vi föreslår att målnivån på 100 ton står fast till år 2020, men att ingen procentuell minskning anges då beräkningarna för 2015 är något osäkra. Framöver kommer persontrafik/fritidsbåtar och kommersiell sjöfart skiljas åt i miljömålsuppföljningen, eftersom det handlar om olika aktörers rådighet över möjliga styrmedel. Delmålet gäller dock alla utsläpp inom kommunens gränser, från kommersiell sjöfart, älvtrafik, skärgårdstrafik och fritidsbåtar. Stadens delmål för utsläpp av svaveldioxid föreslås därför revideras till: Göteborgs utsläpp av svaveldioxid ska minska till under 300 ton per år till år 2020, vilket motsvarar en minskning med 20 procent jämfört med år Sjöfartens utsläpp ska minska till under 100 ton under samma period. Delmål - minskade utsläpp av kväveoxider till luft Det nuvarande lokala delmålet för utsläpp av kväveoxider till luft är att utsläppen av kväveoxider i Göteborg ska minska till under ton/år till år 2015 jämfört med år 2006 (30 procents minskning). Delmålet uppnåddes redan 2011 då utsläppen summerades till strax över ton. Den minskande trenden har fortsatt och under 2014 släpptes endast ton kväveoxider ut till luften. Sjöfarten och vägtrafiken stod för ungefär 35 procent vardera. Det regionala målet för minskade utsläpp av kväveoxider till luft är en minskning till ton till år Göteborg står normalt för ungefär en fjärdedel av utsläppen i Västra Götaland. Det är då rimligt att det lokala målet utgörs av en fjärdedel av regionens mål, cirka ton per år. Om minskningen fortsätter i samma takt som tidigare så landar vi dock på ungefär ton år 2020 (35 procent minskning jämfört med 2015). Vi föreslår att delmålet skärps enligt det sistnämnda alternativet. Stadens delmål för utsläpp av kväveoxider till luft föreslås revideras till: Göteborgs utsläpp av kväveoxider ska minska till under ton till år 2020, vilket motsvarar en minskning med 35 procent jämfört med år Ingen övergödning Delmål - Minskade utsläpp av fosfor till vatten Det nuvarande lokala delmålet för utsläpp av fosfor till vatten är att: Utsläppen av fosfor i Göteborg ska minska till under 40 ton per år till år I miljömålsuppföljningen 2015 hamnade staden strax över målet. Den långsiktiga trenden sedan 2006 är dock positiv. I samband med delmålsrevideringen har vi sett över siffrorna för utsläppskällorna, vi har tagit fram en prognos för utsläppen till år 2020 och satt det nya målet utifrån prognosen, se tabell 1. Tabell 1. Utsläpp av fosfor och kväve till vatten Källor N ton/år 2015 P ton/år 2015 N ton/år prognos 2020 P ton/år prognos 2020 Ryaverket Läckage jordbruksmark 90 1, Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 3(7)

18 Industrier ,5 1,2 Dagvatten Bräddning 19,9 3,2 15,9 2,5 Enskilda avlopp 20,6 2,6 26,1 1,5 Donsö arv 8 0,1 - - Totalt 2015/ Mål 2015/ I översynen av utsläppskällorna har det visat sig att vi historiskt sett underskattat utsläppen från jordbruksmark. Läckaget av fosfor från jordbruksmark har visat sig vara större än vi tidigare känt till. Vad gäller utsläppen av fosfor från Ryaverket räknar vi med en ökning till 2020 beroende på en befolkningsökning om cirka 1,5 procent i upptagningsområdet, vilket ger motsvarande ökning i fosforutsläpp från reningsverket. Enligt Göteborgs Stads befolkningsprognos år 2020 förväntas vi då vara knappt göteborgare. Ryaverket har under de senaste åren gjort stora insatser för att öka reningen av fosfor, vilken nu är uppe i 94 procent. Idag är hela kustområdet samt elva vattendrag i Göteborg så påverkade av övergödning att de inte uppnår god ekologisk status. För att förbättra tillståndet i vattendragen krävs det lokala åtgärder för att minska lokala utsläpp, vilket motsvarar en sammanlagd utsläppsminskning av fosfor på drygt fyra ton i de elva vattendragen. Dessa åtgärder påverkar i förlängningen även mängden fosfor och kväve som når havet. Stadens delmål för utsläpp av fosfor till vatten föreslås revideras till: Utsläppen av fosfor i Göteborg ska minska till under 40 ton per år till år Målet motsvarar en minskning med 47 procent jämfört med år Delmål 2 Minskade utsläpp av kväve till vatten Det nuvarande lokala delmålet för utsläppen av kväve i Göteborg är att kväveutsläppen i Göteborg ska minska till under 1200 ton per år till år I miljömålsuppföljningen för år 2015 nådde staden inte delmålet men trenden är positiv. År 2015 var utsläppen från de största källorna uppskattningsvis ton, vilket motsvarar en minskning med cirka 17 procent sedan I samband med delmålsrevideringen har vi även sett över siffrorna från utsläppskällorna för kväve, vi har tagit fram en prognos för utsläppen till år 2020 och satt det nya målet utifrån prognosen, se tabell 1. Ryaverket har genomfört en utbyggnad av kvävereningen som tas i bruk Den gör att kvävereningen kommer kunna öka till cirka 80 procent, vilket innebär en halvering av kväveutsläppen till 2020 jämfört med I översynen av utsläppskällorna har det visat sig att vi historiskt sett överskattat utsläppet av kväve från jordbruksmark. Vi kan även se att vi tidigare har underskattat utsläppet av kväve från enskilda avlopp. Läckaget av kväve från jordbruksmark är alltså mindre än vi tidigare känt till, medan läckaget av kväve från enskilda avlopp är större än vi tidigare känt till. Det innebär inte att mängden utsläpp förändrats. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 4(7)

19 Utsläpp av kväve och fosfor via bräddningar ska enligt prognosen minska till år Även utsläpp direkt till recipient från industrier beräknas minska. Donsö avloppsreningsverk stängde 2016, och de avlopp som var kopplade dit går nu till Ryaverket. Utsläppen till recipient från dagvattnet beräknas ligga fast fram till år Stadens delmål för utsläpp av kväve till vatten föreslås revideras till: Utsläppen av kväve i Göteborg ska minska till under 1000 ton per år till år Målet motsvarar en minskning med 41 procent jämfört med år Hav i balans Delmål Minskat marint skräp Det nuvarande lokala delmålet för minskat marint skräp är att "Mängden marint skräp från Göteborg i havet utanför Göteborg ska minska med 50 procent till år I årets uppföljning av miljömålen konstaterar vi att det är svårt att göra en säker bedömning av delmålet eftersom det inte finns någon tydlig metod för att mäta hur mycket skräp från Göteborg som når havet. De data vi har visar ändå på en positiv trend, då mängden skräp på Göteborgs gator har minskat sedan 2009 och i och med det antar vi att även mängden skräp som kan nå havet har minskat. Skräp i havet är ett påtagligt problem och kunskapen om de små fraktionerna av plast, mikroskräpet ökar. Skräp i havet är en havsmiljöfråga, men källan till problemen finns på land. Det handlar till stor del om plastavfall, men när det gäller mikroplaster är trafik och konstgräsplaner också utpekade som viktiga källor. Det finns ännu inga sätt att mäta hur flöden av plastskräp förs från land till hav även om det är tydligt att det sker. Vi kan därför inte mäta och visa på var transporterna sker, hur stora flödena är och hur de förändras. Staden behöver trots det arbeta med att minska plast som förs till havet. Miljömålen är viktiga för att styra och fokusera miljöarbetet som berör många förvaltningar och bolag. Vi föreslår därför ett mål som visar på en vilja och en inriktning, men som inte är kvantifierad med en procentsats eller en tydlig nivå. Även om det inte finns data i nuläget så pågår det aktiviteter inom staden som skulle kunna utvecklas så att vi får indikatorer att följa upp. Det föreslås flera åtgärder till den reviderade handlingsplanen för miljöprogrammet som kan bidra med data om mikroplaster, och det finns även relevanta åtgärder som föreslås få miljöstimulansmedel. Det bör också gå att identifiera mätbara indikatorer inom det uppdrag som idrotts och föreningsnämnden har fått för 2017 att utveckla metoder för att mäta och att minska miljöpåverkan från konstgräs. Utöver det finns behov av att utveckla statistik på fler områden som till exempel när det gäller plastskräp från stränder och vattenvägar. Vi föreslår därför också att berörda nämnder och styrelser i staden får i uppdrag att skyndsamt utreda möjligheterna att mäta flöden av plastskräp och gemensamt ta fram indikatorer där staden kan följa upp hur mycket skräp som tillförs havet från staden, så att målet kan revideras med basår för mätningar och målnivåer när så är möjligt. Stadens delmål för skräp som tillförs havet från staden föreslås revideras till: Mängden plastskräp som tillförs havet från Göteborg ska minska. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 5(7)

20 Delmål - Skydd av marina områden Det nuvarande delmålet för skydd av marina områden är att "Senast år 2015 ska ett representativt nätverk av skyddsvärda marina områden omfattande minst 15 procent av Göteborg kommuns marina area ha ett långsiktigt skydd." I årets uppföljning av miljömålen konstaterades att delmålet för skydd av marina miljöer inte uppnåddes till Om arbetet med att bilda reservat kommer att vara fortsatt prioriterat finns goda chanser att 15 procent av Göteborgs marina area kan ha ett långsiktigt skydd inom några år. I det fortsatta arbetet bör vi utreda behovet av marina biotopskydd, och eventuellt upprätta sådana, något som är en av åtgärderna i miljöprogrammet. Det behövs också en kartläggning av marina naturtyper. Kunskapsläget för Göteborgs marina ansvarsbiotoper är i dag för lågt för att slutligt mål för långsiktigt bevarande ska kunna anges. Biotoperna är: sandbankar, blottade ler- och sandbottnar, stora vikar och sund, rev, estuarier, laguner och driftvallar. Det nu föreslagna reviderade delmålet omfattar därför endast kartläggning och framtagande av en plan för framtida skydd av biotoperna fram till Att en sådan plan fastställs borgar för att skydd inrättas, och vår bedömning är att inrättande av skydd är en tidskrävande process som kommer behöva pågå även efter Kunskapsläget för ansvarsarten ålgräs är bättre varför mål för skydd kan anges. Ålgräs bildar de ekologiskt viktiga ålgräsängarna varför arten fortsatt behandlas som en biotop. Stadens delmål för skydd av marina områden föreslås därför revideras till: Senast 2021 ska Göteborgs viktigaste ålgräsängar vara skyddade, stadens marina ansvarsbiotoper vara kartlagda och det ska finnas en plan för vilka ytterligare områden som behöver skyddas så att förutsättningar för bevarande av biologisk mångfald bibehålls. Uppföljning av miljömålen Miljöförvaltningen följer upp stadens miljömål på årliga basis och redovisar resultaten på stadens webbplats. Uppföljningen utgår från ett antal indikatorer som är kopplade till respektive miljömål. Indikatorerna utgörs av ett antal olika typer av återkommande mätningar, som förväntas spegla miljötillståndet i Göteborg. För att kunna göra så korrekta bedömningar som möjligt av miljömålen ser förvaltningen över indikatorerna löpande och gör justeringar utifrån aktuellt kunskapsläge och tillgängliga resurser. Uppföljningen av miljömålen är viktig eftersom den genererar kunskap som kan användas för att ta fram de mest effektiva åtgärderna för att nå målen. Årets uppföljning av miljömålen hittas på Ekonomiska perspektivet Det är viktigt att staden avsätter resurser för att miljökvalitetsmålen ska kunna nås inom utsatt tid. Sådana investeringar kanske inte verkar lönsamma idag, men på lång sikt kommer de vara nödvändiga. Att inte göra något idag kan också innebära att kostnaderna i framtiden blir högre. Havs och vattenmyndigheten har tillsammans med Göteborgs universitet och Länsstyrelsen i Västra Götaland nyligen publicerat två rapporter som visar att förlust av ålgräs i Bohuslän sen 1980-talet har kostat Sverige minst fyra miljarder kronor i förlorade ekosystemtjänster som till exempel mindre produktion av torsk, ökad övergödning och sämre vattenkvalitet. Det är ett exempel på värdet av att vi värnar om naturen och minskar vår påverkan på den samma. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 6(7)

21 Barnperspektivet Revideringen av miljömål är positiv ur ett barnperspektiv. Miljömålen ska hjälpa oss att skapa goda livsmiljöer och en hållbar utveckling i Göteborg. Jämställdhetsperspektivet Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Miljömålen konkretiserar den ekologiska dimensionen av hållbarhet i Göteborg. Omvärldsperspektivet För att Göteborg ska kunna vara en av världens mest progressiva städer i att åtgärda klimat- och miljöproblem krävs det att staden anpassar sina mål till aktuella beräkningar och prognoser. Göteborg den 22 november 2016 Anna Ledin Direktör Daniel Eek Avdelningschef Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 7(7)

22 Shiit Bilaga Diarienummer: Revidering av delmål till de lokala miljökvalitetsmålen Göteborgs Stad har tagit fram lokala anpassningar till de nationella miljökvalitetsmålen. Lokala miljökvalitetsmål med tillhörande delmål har antagits av kommunfullmäktige. Miljö- och klimatnämnden har i juni 2013 gett miljöförvaltningen i uppdrag att utvärdera behovet av nya/reviderade miljömål för Göteborgs Stad och att ta fram underlag till nya delmål i takt med att dessa upphör att gälla. År 2015 löpte sju delmål ut och här presenteras förslag till reviderade mål för beslut i kommunfullmäktige. Förvaltningen föreslår att sju delmål revideras inom ramen för miljökvalitetsmålen: Frisk luft, Bara naturlig försurning, Ingen Övergödning och Hav i balans samt levande kust och skärgård. Förslagen är framtagna av arbetsgrupper med representanter från berörda förvaltningar och bolag i staden. Figur 1. nedan är en schematisk bild av stadens tolv lokala miljökvalitetsmål, med 37 tillhörande delmål. De sju delmål som nu ska revideras är rödmarkerade. Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Minskade utsläpp av koldioxid Lägre halter av partiklar Minskad försurning av sötvatten Minskade gifter i barns vardag Minskad energianvändning Lägre halter av kvävedioxider Minskade utsläpp av svaveldioxid till luft Utfasningsämnen ska inte användas eller släppas ut Minskade utsläpp av växthusgaser från produktion Minskade utsläpp av flyktiga kolväten Minskade utsläpp av kvävedioxider till luft Förorenade områden ska inte skada hälsa och miljö Minskade utsläpp av växthusgaser från konsumtion 1(7)

23 Ingen övergödning Levande sjöar och vattendrag Grundvatten av god kvalitet Hav i balans samt levande kust och skärgård Minskade fosforutsläpp till vatten Livskraftiga ekosystem i sjöar och vattendrag God dricksvattenkvalitet Skydd av marina områden Minskade kväveutsläpp till vatten Råvatten av god kvalitet Säkra grundvattennivåer Minskad påverkan från sjöfarten Minskade utsläpp av kväveoxider till luft Tillgängliga sjöar och vattendrag Tillgänglig kust och skärgård Minskad mängd marint skräp Ett rikt odlingslandskap och myllrande våtmarker Levande skogar God bebyggd miljö Ett rikt växt- och djurliv Vårda natur- och kulturmiljöer Tillgängliga skogar Attraktiv bebygelsestruktur Varierat landskap med rik biologisk mångfald Tillgängliga odlingslansdskap och våtmarker Biologisk mångfald i skogen Minskade avfallsmängder och ökad resurshushållning Livskraftigt bestånd av dagfjärilar Mer ekologisk odling God inomhusmiljö Tillgång till ett varierat växt- och djurliv God ljudmiljö Figur 1. Schematisk bild av Göteborgs lokala miljökvalitetsmål. De 12 lokala miljökvalitetsmålen är markerade med grön bakgrund, och de underliggande delmålen har vit bakgrund. De delmål som ska revideras har markerats med röd bakgrund. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 2(7)

24 Frisk luft Delmål - Minskade utsläpp av flyktiga organiska kolväten Det lokala delmålet för utsläpp av flyktiga organiska kolväten är idag att utsläppen av flyktiga organiska kolväten (VOC) i Göteborg, exklusive metan, ska ha minskat till under ton/år till år 2015, vilket motsvarar en minskning med 25 procent jämfört med år Miljömålsuppföljningen 2015 visade att vi inte nådde delmålet och utsläppen beräknades vara strax över ton. Nya indata och nya beräkningsmetoder visar att utsläppen överskattades när delmålet sattes, vilket i sin tur innebär att även minskningspotentialen överskattades. Basåret 2005 har reviderats från ton till ton. Utsläppen har således minskat med knappt 5 procent mellan 2005 och Det kommer att bli mycket svårt att klara det ursprungliga delmålet även till år Vi föreslår därför att delmålet på ton per år kvarstår, men att den procentuella minskningen anges i förhållande till 2015 års nivåer (cirka 15 procent minskning). Det regionala målet för minskade utsläpp av VOC är en minskning till ton per år till Göteborg står normalt för ungefär en tredjedel av utsläppen i Västra Götaland. Det är då rimligt att det lokala målet utgörs av en tredjedel av regionens mål, cirka ton per år. Stadens delmål för utsläpp av flyktiga organiska kolväten föreslås därför revideras till: Göteborgs utsläpp av flyktiga organiska kolväten (VOC), exklusive metan, ska ha minskat till under ton/år till år 2020, vilket motsvarar en minskning med 15 procent jämfört med år Bara naturlig försurning Delmål - Minskade utsläpp av svaveldioxid till luft Det nuvarande lokala delmålet för minskade utsläpp av svaveldioxid till luft är att de totala utsläppen av svaveldioxid i Göteborg ska minska till under 670 ton per år till 2015 jämfört med år 2006 (60 procent minskning). Sjöfartens utsläpp ska minska till 100 ton per år under samma period (90 procent minskning). Delmålet för de totala utsläppen har klarats, mycket tack vare sjöfartens minskningar. Med nya indata och nya beräkningsmetoder har basåret 2006 reviderats från ton till ton. I miljömålsuppföljningen 2015 beräknades de totala utsläppen vara 370 ton, vilket motsvarar en minskning på mer än 75 procent. Specificeringen för sjöfart har inte klarats. Utsläppen har minskat från till 171 ton, motsvarande 84 procent. Beräkningarna inkluderar utsläpp från all sjöfart inom kommunens gränser, det vill säga kommersiell sjöfart, älvtrafik, skärgårdstrafik och fritidsbåtar. De senaste årens utveckling inom sjöfarten gör att vi inte kan utgå från det regionala delmålet för att revidera det lokala. Utsläppsnivåerna ligger redan långt under de krav som kunde ställas på Göteborg utifrån historiska data på regional och lokal skala. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 3(7)

25 Det är inte troligt att minskningarna fortsätter i samma takt som tidigare, men målet för de totala utsläppen bör ändå skärpas. Vi föreslår en minskning från dagens 390 ton till 300 ton år 2020, vilket motsvarar cirka 20 procent. Preciseringen av sjöfarten var tydligt kopplad till införandet av SECA, och inga större minskningar inom kommersiell sjöfart är att vänta till Vi föreslår att målnivån på 100 ton står fast till år 2020, men att ingen procentuell minskning anges då beräkningarna för 2015 är något osäkra. Framöver kommer persontrafik/fritidsbåtar och kommersiell sjöfart skiljas åt i miljömålsuppföljningen, eftersom det handlar om olika aktörers rådighet över möjliga styrmedel. Delmålet gäller dock alla utsläpp inom kommunens gränser, från kommersiell sjöfart, älvtrafik, skärgårdstrafik och fritidsbåtar. Stadens delmål för utsläpp av svaveldioxid föreslås därför revideras till: Göteborgs utsläpp av svaveldioxid ska minska till under 300 ton per år till år 2020, vilket motsvarar en minskning med 20 procent jämfört med år Sjöfartens utsläpp ska minska till under 100 ton under samma period. Delmål - minskade utsläpp av kväveoxider till luft Det nuvarande lokala delmålet för utsläpp av kväveoxider till luft är att utsläppen av kväveoxider i Göteborg ska minska till under ton/år till år 2015 jämfört med år 2006 (30 procents minskning). Delmålet uppnåddes redan 2011 då utsläppen summerades till strax över ton. Den minskande trenden har fortsatt och under 2014 släpptes endast ton kväveoxider ut till luften. Sjöfarten och vägtrafiken stod för ungefär 35 procent vardera. Det regionala målet för minskade utsläpp av kväveoxider till luft är en minskning till ton till år Göteborg står normalt för ungefär en fjärdedel av utsläppen i Västra Götaland. Det är då rimligt att det lokala målet utgörs av en fjärdedel av regionens mål, cirka ton per år. Om minskningen fortsätter i samma takt som tidigare så landar vi dock på ungefär ton år 2020 (35 procent minskning jämfört med 2015). Vi föreslår att delmålet skärps enligt det sistnämnda alternativet. Stadens delmål för utsläpp av kväveoxider till luft föreslås revideras till: Göteborgs utsläpp av kväveoxider ska minska till under ton till år 2020, vilket motsvarar en minskning med 35 procent jämfört med år Ingen övergödning Delmål - Minskade utsläpp av fosfor till vatten Det nuvarande lokala delmålet för utsläpp av fosfor till vatten är att: Utsläppen av fosfor i Göteborg ska minska till under 40 ton per år till år I miljömålsuppföljningen 2015 hamnade staden strax över målet. Den långsiktiga trenden sedan 2006 är dock minskade utsläpp av fosfor. I samband med delmålsrevideringen har vi sett över siffrorna för utsläppskällorna, vi har tagit fram en prognos för utsläppen till år 2020 och satt det nya målet utifrån prognosen, se tabell 1. Göteborgs Stad Miljö, tjänsteutlåtande 4(7)

Göteborgs Stads miljöprogram Aktualiserat 2018

Göteborgs Stads miljöprogram Aktualiserat 2018 Göteborgs Stads miljöprogram 2013-2020 Aktualiserat 2018 Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens invånare,

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Hur går det med våra miljömål och miljöprogrammets åtgärder? Viktoria Viklander och Lotta Silfver

Hur går det med våra miljömål och miljöprogrammets åtgärder? Viktoria Viklander och Lotta Silfver Hur går det med våra miljömål och miljöprogrammets åtgärder? Viktoria Viklander och Lotta Silfver 1 ? 2 Det goda livet är målet! $ $ $ $ $ $ $ $ 3 Systematiken bakom miljömålsarbetet Planera Strategiska

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Miljömålet Frisk luft 7 oktober 2011 Anne-Catrin Almér, anne-catrin.almer@lansstyrelsen.se Länsluftsdag 2011 Våra 16 nationella miljökvalitetsmål Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Fastställd av: Kommunfullmäktige i Karlskrona kommun Fastställt: 2016-11-24, 324. Giltighetstid: 2016-2018 Ansvarig för revidering:

Läs mer

Hållbarhets- utmaningar i staden. Anna Ledin, miljöförvaltningen

Hållbarhets- utmaningar i staden. Anna Ledin, miljöförvaltningen Hållbarhets- utmaningar i staden Anna Ledin, miljöförvaltningen Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Anna Ledin, miljöförvaltningen Bakgrund Miljökemist forskare och undervisare på: Linköpings

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2015 Tommy Persson, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik EKOLOGI Luft, vatten, mark, flora, fauna Miljömål etc EKONOMI Mervärden för.. - Individ - Samhälle - Företaget/motsv Hållbar utveckling SOCIALT Bostad Arbetsmiljö

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se Sida 1 av 8 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2015 Tommy Persson, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Möte Utvecklingsprogram & Sektorsprogram 30 mars

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

MILJÖMÅL OCH RESURSEFFEKTIVITET

MILJÖMÅL OCH RESURSEFFEKTIVITET MILJÖMÅL OCH RESURSEFFEKTIVITET Stockholm 27 januari, 2016 Cecilia Mattsson, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-02-02 1 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET GENERATIONSMÅLETS

Läs mer

Stadsledningskontoret föreslår att förändringen sker från och med den 1 januari 2018.

Stadsledningskontoret föreslår att förändringen sker från och med den 1 januari 2018. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-04 Diarienummer 1418/16 Stadsutveckling Anna Cognell Telefon 031-3680390 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Begäran hos Länsstyrelsen om överlåtelse av tillsynsansvar

Läs mer

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 Innehåll DEL 1 - Inledning 1 Miljöplan för Ängelholms kommun 1 De nationella miljökvalitetsmålen 1 De regionala målen i Skåne 2 De lokala miljömålen för Ängelholms kommun

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2017-2020 Anna Ek, vik. miljömålssamordnare, 3 december 2015 Varför ett nytt åtgärdsprogram? Länsstyrelsens instruktion 5a: Länsstyrelsen ska

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83).

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Hägersten 2009-11-17 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Inledning Utredningens förslag ger miljömålssystemet ett tydligare internationellt perspektiv.

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås.

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås. Regeringsförklaringen 3 oktober 2014 De nationella miljömålen ska klaras. Budgetproppen 2014/15:1 Miljöpolitiken utgår ifrån de nationella miljökvalitetsmålen och det generationsmål för miljöarbetet som

Läs mer

Varför prioriterar Sverige. markbaserade anläggningar

Varför prioriterar Sverige. markbaserade anläggningar Varför prioriterar Sverige fosforavskiljning i markbaserade anläggningar Jane Hjelmqvist Enheten för miljöfarlig verksamhet Miljörättsavdelningen Möjligtvis två frågor... Varför prioriterar vi fosforavskiljning?

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

God bebyggd miljö - miljömål.se

God bebyggd miljö - miljömål.se Sida 1 av 6 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

Miljömål.se den svenska miljömålsportalen

Miljömål.se den svenska miljömålsportalen Sida 1 av 7 Start Miljömålen Sveriges miljömål Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan. Bild: Tobias Flygar. Frisk luft. Bild: Tobias Flygar. Be gr än Sk yd da Fri sk luft Sä ke r Ba ra na In ge n Frisk

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Vägledning för Regional uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålen. Tillståndet i miljön och tillräckliga åtgärder

Vägledning för Regional uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålen. Tillståndet i miljön och tillräckliga åtgärder 1(5) Vägledning för Regional uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålen Tillståndet i miljön och tillräckliga åtgärder Regeringens bedömningsgrund (proposition 2009/10:155, s. 28) ger två alternativ

Läs mer

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun?

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljö energi natur Strategiskt och långsiktigt arbete & vardagens pågående arbete Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljöfrågor energifrågor naturvård energirådgivning (diversearbetare )

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt HUR SKA VI HANTERA klimatförändringen? Vad ska vi göra för att skogarna ska hållas levande? Hur kan vi få en bättre luftkvalitet i städerna? Vilka åtgärder

Läs mer

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 PROJEKTRAPPORT Miljökontoret 2013-05-23 Dnr 2013-407 Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 Michael Werthén Magnus Jansson 2 BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 3 METOD OCH GENOMFÖRANDE 4 RESULTAT 4 SLUTSATS

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2006-12-18 124 2007-01-01 2004/396-403 Kf 2012-10-29 170 2012-10-30 2011/120 LOKALA MILJÖMÅL FÖR BROMÖLLA

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Revidering av indikatorer i miljöprogrammet

Revidering av indikatorer i miljöprogrammet 2017-10-03 Reviderad 2017-11-27 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/1066 Kommunstyrelsen Revidering av indikatorer i miljöprogrammet Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar miljömålskommitténs föreslagna

Läs mer

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, den 4 juni. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-10 Mikael Forssander

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, den 4 juni. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-10 Mikael Forssander 2014-06-04 1(8) Plats och tid Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, kl. 13.15-14.15 Beslutande Ledamöter Åsa Wärlinder (C), ordförande Sören Forslund (M) Kristian Krassman (S) Sten Arrhenius (M), ersättare

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå

Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå Bilagan omfattar de globala, nationella, regionala och kommunala miljömål som identifierats och som varit vägledande

Läs mer

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050.

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-12-19 Handläggare: Örjan Lönngren Telefon: 08-508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-02-05 p. 17 Förslag till Färdplan för

Läs mer

Kulturhistoriska perspektiv på miljömålsarbetet historiska och humanistiska

Kulturhistoriska perspektiv på miljömålsarbetet historiska och humanistiska Kulturhistoriska perspektiv på miljömålsarbetet historiska och humanistiska Kulturmiljö en miljö som är präglad av människors verksamhet - ibland över mycket lång tid Sven Göthe Kulturmiljö i kultur- och

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 1/5 HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Uppdraget Regeringen gav i april 2016 Havs- och vattenmyndigheten och 84 andra myndigheter i uppdrag 1 att bidra med underlag för Sveriges genomförande

Läs mer

Göteborgs Stads program för biologisk mångfald

Göteborgs Stads program för biologisk mångfald Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-17 Diarienummer 1060/16 Handläggare Anna Cognell Telefon: 031-3680390 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads program för biologisk

Läs mer

Angående uppföljning av prioriteringslistan för skydd av natur, kultur och friluftsliv

Angående uppföljning av prioriteringslistan för skydd av natur, kultur och friluftsliv Kulturförvaltningen Tjänstemannayttrande Utfärdat 2018-09-20 Diarienummer 1026/18 Till Stadsbyggnadskontoret Att: Marie Nyberg Ert dnr 0727/16 Else-Britt Filipsson Karin Nordström Telefon:031-368 36 39

Läs mer

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra?

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra? Gotlands miljö Hur går det och vad kan vi göra? Titel: Gotlands miljö - Hur går det och vad kan vi göra? Foto omslagsbild: Mostphotos. Foto inlaga: Sidan 3, foton från vänster: 1 Scandinav Bildbyrå, 2

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Miljömålssystemets nivåer Generationsmålet Miljökvalitetsmålen Preciseringar Etappmålen Regionala tilläggsmål ILLUSTRATIONER TOBIAS FLYGAR Lokala/kommunala miljömål Prognosen för att

Läs mer

Kommittédirektiv. Minskad övergödning genom stärkt lokalt åtgärdsarbete. Dir. 2018:11. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018

Kommittédirektiv. Minskad övergödning genom stärkt lokalt åtgärdsarbete. Dir. 2018:11. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018 Kommittédirektiv Minskad övergödning genom stärkt lokalt åtgärdsarbete Dir. 2018:11 Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur övergödningen

Läs mer

Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen revideras? Vad visar resultaten från SCARP och annan forskning?

Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen revideras? Vad visar resultaten från SCARP och annan forskning? Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen revideras? Vad visar resultaten från SCARP och annan forskning? Filip Moldan, 2013-03-14 Med hjälp och bidrag från många!! Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen

Läs mer

Grundläggande Miljökunskap

Grundläggande Miljökunskap Grundläggande Miljökunskap Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC. Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC Hållbar utveckling Dagens program Hållbar utveckling

Läs mer

Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde 2014-2017 (eller 2018?)

Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde 2014-2017 (eller 2018?) 1 2014-03-XX Torsås Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 385 25 Torsås Utkast 2014-03-16 Samråd gällande vattenvårdsplan för Torsås kust och avrinningsområde 2014-2017 (eller 2018?) Dnr 2013/bmn 0518 Torsås

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 5 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-06-26 Miljöbedömning av avfallsplanen För Dalslands

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Inledning. Inledning

Inledning. Inledning Inledning Arbetet för en miljömässigt hållbar utveckling av samhället utgår till stor del från nationella miljömål som fastställts av riksdagen. Målens ambitionsnivå är att till nästa generation, det vill

Läs mer

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS Regional årlig uppföljning av miljömålen 2018 Källa: Anvisningar från RUS 2018-06-04 Dagordning 1. Välkomna, inspelning 2. Presentation av deltagare från RUS och Naturvårdsverket 3. Genomgång av anvisningarna

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Stockholms län

Klimat- och energistrategi för Stockholms län MILJÖFÖRVALTNINGEN Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-02 Handläggare Emma Hedberg Telefon: 08-508 28 749 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-05-21 p 19 Remiss från Kommunstyrelsen,

Läs mer

Helsingborgs miljöprogram & miljöbarometer

Helsingborgs miljöprogram & miljöbarometer Helsingborgs miljöprogram & miljöbarometer Dansk Byplanmøde 2 oktober 2008, Helsingør, Delmøde K Målbare miljøindsatser Tommy Persson, miljöstrateg, Miljökontoret, Helsingborgs stad & Länsstyrelsen i Skåne

Läs mer

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss 1 (4) Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun 2017 2020, remiss Ärendebeskrivning Nynäshamns kommun har tagit fram ett förslag till Klimat-

Läs mer

Svar på motion (S): Tillsätt en hållbarhetsberedning

Svar på motion (S): Tillsätt en hållbarhetsberedning Tjänsteskrivelse 2016-09 - 06 Handläggare Daniel Nilsson Utredningsenheten Kommunstyrelsen Svar på motion (S): Tillsätt en hållbarhetsberedning Förslag till beslut Motionen avslås. Beslutsnivå Kommunfullmäktige

Läs mer

LOKALA MILJÖMÅL Giftfri miljö

LOKALA MILJÖMÅL Giftfri miljö Giftfri miljö LOKALT ÖVERGRIPANDE MÅL De kemiska ämnenas påverkan på hälsa och miljö skall vara försumbar inom en generation i Trelleborgs kommun. Tillförsel av miljögifter i avloppsvatten, dagvatten,

Läs mer

Miljömål och indikatorer

Miljömål och indikatorer Miljömål och indikatorer Bernt Röndell Karin Öberg Bernt.rondell@naturvardsverket.se Karin.oberg@naturvardsverket.se www.naturvardsverket.se www.miljomal.nu Samhälle & Miljömål / Miljöindikatorer www.eea.eu.int

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd Kommunikationsplan för Södermanlands miljö- och klimatråd Bakgrund Miljö- och klimatrådets syfte är att vara en arena för en bred diskussion kring de viktigaste miljöutmaningarna och de prioriteringar

Läs mer

Konsekvenser ÖP2030 KONSEKVENSER BILAGA. Översiktsplan för Piteå

Konsekvenser ÖP2030 KONSEKVENSER BILAGA. Översiktsplan för Piteå KONSEKVENSER BILAGA Översiktsplan för Piteå Där denna symbol förekommer finns mer information att hämta. Alla handlingar som hör till översiktsplanen hittar du på: www.pitea.se/oversiktsplan Läsanvisningar

Läs mer

Miljöprogram för Åtvidabergs kommun Mål och åtgärder

Miljöprogram för Åtvidabergs kommun Mål och åtgärder Miljöprogram för Åtvidabergs kommun Mål och åtgärder Antagen av kommunfullmäktige 2011-01-26 Innehåll Bakgrund... 3 Arbetsprocessen... 3 Prioriterade områden... 5 Miljöprogrammets förhållande till andra

Läs mer

för dig, dina grannar och Gotlands framtid.

för dig, dina grannar och Gotlands framtid. för dig, dina grannar och Gotlands framtid. Klart Vatten livsviktigt för Gotland Region Gotland driver satsningen Klart Vatten som med grundvatten i fokus bidrar till att höja kvaliteten på avloppen. Vårt

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen Dnr Dnr E E 2014-02890 Sida 1 (5) 2015-01-08 Handläggare Elisabeth Tornberg 08-508 264 07 Till Kommunstyrelsen Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv

Läs mer

Grafisk manual för Sveriges miljömål

Grafisk manual för Sveriges miljömål Grafisk manual för Sveriges miljömål GRAFISK MANUAL MILJÖMÅLEN, VERSION 1, SID 1 Det ska vara lätt för alla att kommunicera Sveriges miljömål! Många företag och myndigheter kommunicerar Sveriges miljömål,

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Vattendagarna 2015 Irene Bohman

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Vattendagarna 2015 Irene Bohman Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Vattendagarna 2015 Irene Bohman BAKGRUND Verktyg för att nå vattenrelaterade miljömål. Verktyg för att nå reduktionsbetingen inom BSAP Stora delar av åtgärdsprogrammet

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/278 Ekosystemtjänster i en expansiv region, strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- svar på remiss Förslag till

Läs mer

Undersökning av planens miljöpåverkan

Undersökning av planens miljöpåverkan Undersökning Samhällsbyggnad Handläggare Xxxx Xxxx 201X-XX-XX Diarienummer: 201X-XXXX Undersökning av planens miljöpåverkan Detaljplan för inom kommundelen/stadsdelen/serviceorten kommun, Västerbottens

Läs mer

Styrdokument dagvatten

Styrdokument dagvatten DANDERYDS KOMMUN 1(7) Styrdokument dagvatten Antaget av kommunfullmäktige 2012-06-11 1. Syfte och mål Syftet med styrdokumentet för dagvatten är att fastställa strategi för dagvattenhantering i kommunen.

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Grundvatten av god kvalitet Hav i balans samt levande kust & skärgård Giftfri miljö Myllrande våtmarker

Grundvatten av god kvalitet Hav i balans samt levande kust & skärgård Giftfri miljö Myllrande våtmarker 15 Miljömål Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och vattendrag Grundvatten av god kvalitet Hav

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för inom stadsdelen/serviceorten, Skellefteå kommun, Västerbottens län

Behovsbedömning av detaljplan för inom stadsdelen/serviceorten, Skellefteå kommun, Västerbottens län Referens: Behovsbedömning av detaljplan för inom stadsdelen/serviceorten, Skellefteå kommun, Västerbottens län Ställningstagande Samhällsbyggnad, plan bedömer att planen innebär betydande miljöpåverkan.

Läs mer