Rapport Sex dagar i Kroatien - en lyx men också hårt arbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport Sex dagar i Kroatien - en lyx men också hårt arbete"

Transkript

1 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Rapport Sex dagar i Kroatien - en lyx men också hårt arbete Inledning Tre ungdomar och en ledare från SKUNK (skärgårdsungdomarnas intresseorganisation) har deltagit i seminariet Eco Business and Youth i den Kroatiska skärgården tillsammans med ungdomar från ön, en grupp från Turkiet och en från Lettland. Vi bodde i den lilla byn Rukavac på Vis, en ö 18 km lång och 8 km bred med ca 4000 invånare. Seminariet var finansierat av EU programmet Erasmus+ och har innehållit många spännande delar. Presentationer, workshops, interkulturella kvällar och studiebesök. Alla programpunkter var planerade av de olika grupperna och hölls av ungdomar och ledare. Vår grupp höll endags program och presenterade olika ekologiska och sociala företag från Åland och höll workshopar om att utveckla, presentera och marknadsföra företag, idéer och sig själv. Hela idén med programmet Youth Exchange är att lära nytt om ett ämne, träna språk, lära om andra kulturer och bygga nätverk mellan unga och organisationer som på SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation AX Kumlinge, Åland, Finland mobil e- post: info@skunk.ax hemsida:

2 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation olika sätt organiserar unga. I programmet arbetar man med nyckelkompetenser i form av kunskaper, färdigheter och attityder till olika sammanhang, kompetenser som är grundläggande för alla i ett kunskapsbaserat samhälle. Att delta i ett ungdomsutbyte ger ökat värde för arbetsmarknaden, den sociala sammanhållningen och ett aktivt medborgarskap genom att ungdomar tränas i flexibilitet och anpassningsförmåga, tillfredsställelse och motivation. Bakgrund SKUNKs styrelse beslutade för drygt ett år sedan att man vill skapa mer möjligheter till internationella utbyten för unga. Tidigare har Youth in Action programmet används för både utbyten med Estland och ön Vormsi, och ungdomsinitiativ. Hösten 2014 deltog tre åländska ungdomsarbetare i You and Me seminariet i Georgien. Samma höst besökte genom organisationen ESIN (Europena small Islands) en grupp ungdomsengagerade från Kroatien SKUNK och diskuterade möjliga samarbeten. Detta utbyte är ett resultat av detta. Projektägare Kroatien: Udruga SVIMA, Žena Glava 61, Podšpilje, otok Vis, Ledare: Ana Peric ana.svima3@gmail.com Partner Turkiet: YALOVA UNIVERSITY Ledare: Oguzhan Kose Lettland: RADOSA APVIENIBA JAUNIESIEM TREPES Ledare: Jelena Prispetjeva, Åland: SKUNK Ledare: Mia Hanström Praktiskt Boende var i två hus med två lägenheter i varje. Den lettiska gruppen kom första dag 2 mitt på dagen och den Kroatiska gruppen kämpade med skolåtagande vilket gjorde att de inte kunde vara med första dagen. Vi delade hus med den Trukiska gruppen som vi mötte redan i Split vilket gjorde att vi fick en stakare relation till det gänget. De var första års studerande vid Yalova universitet utanför Istanbul. Glappet mellan grupperna minskade dock ju längre tiden gick. Då gruppen var liten fanns utrymme för improvisation vilket bland annat ledde till två båtutflykter och att hela gruppen bjöds in till Visstudenternas avslutningsdisko i Vis stad. Allt uppskattades mycket. Maten lagades av volontärer i huset där Kroatierna bodde och var med våra kulturella mått mätt ofta lite konstig, men ingen gick hungrig. Dock saknade deltagarna mellanmål. Transporterna skedde med taxi i flera omgångar eller promenader till fots. Första dagen hölls SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation AX Kumlinge, Åland, Finland mobil e- post: info@skunk.ax hemsida:

3 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation seminariet i ett ungdomsklubbhus 20 minuters gångväg från mat och boende. De sista dagarna arrangerades programmen i det åländska vardagsrummet och på terrassen. Program Programmet byggde på att alla partner förberedde en dag och en kväll. Vårt program Fokus start: Runda, ditt namn och ett ord om hur de känns nu. Vi valde att göra en kort presentation av några lokala företag på Åland och sen jobba med workshops. Vi visade också en bit av Emmaus film och lekte bland annat Tidningsleken. SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation AX Kumlinge, Åland, Finland mobil e- post: info@skunk.ax hemsida:

4 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Start up accelerators, business and angel simulation En ansökare En investerare En domare Grupperna förbereder tillsammans så att ansökarna väljer ett företag * Återvinning av kläder till en vintage försäljning på Vis * Eco mataffärer på Vis * En salong för hår och kroppsvård på Vis Företaget ska de sen sälja in till domaren och investeraren. Investeraren funderar på frågor och funderar över balansen mellan att få vinst på pengarna och göra en bra insats för miljön. Domaren funderar på frågor, rollen är att lyssna göra anteckningar och i slutet både berömma och peka på risker etc. 5 min introduktion 20 min förberedelser i grupper Sen en simulering av ett säljtillfälle inför resten av gruppen. Peacha Coach Croatiens style You and your product 1. Brainstorming om en produkt, sen rösta för att välja en som skall presenteras. 2. Skapa en Power Point visning genom PCC presentation med 10 bilder i 20 sekunder. Presentera både grupp och produkt Reflektion Vad är känslan nu? Ett ord en mening. Marknadsföra en enskild produkts märke och göra en kommersiell workshop. Då mycket av aktiviteterna liknat varandra och varit SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation AX Kumlinge, Åland, Finland mobil e- post: info@skunk.ax hemsida:

5 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation presentationer av olika slag ändrade Mia upplägget och i mixade grupper fick alla i uppdrag att med 3-5 klipp med varsin iphone göra en film på temat turista på Viss med målgruppen ungdomar. Filmerna skulle inte behöva klippas och endast vara 1 min långa. Flera av grupperna valde dock att i klippa ihop dem. Filmerna visade sen på den åländska interkulturella kvällen. Vi fick till ett bra interaktivt program, som var hårt jobb men inte så mycket högtravande lyssnande på olika presentationer. Flera av de andra valde att läsa text och visa bildspel som var mycket ambitiösa presentationer men tunga att lyssna på, speciellt när alla inte är så bra på engelska, men även det var lärorikt. Interkulturella kvällar Varje land ansvarade för en kväll och bjöd på ätbart, bildspel, frågesporter, dans, lekar och presentationer av olika slag. Från Åland hade vi bildspel, musikspel, Ålandspannkaka, svartbröd och blåbärssaft, sång, lekar, quiz mm. Kvällen avslutades med en månskenspromenad till vattnet. Youthpass Inom Erasmus+ programmet finns ett Youthpass som alla som deltar i aktiviteter ska erbjudas. Under dagarna presenterades programmet och förberedelser för att fylla i Youthpasset gjordes, de bygger på en egen utvärdering av de 8 nyckelkompetenserna (se bilaga), vilka alla är beroende av varandra och tonvikten för allihop ligger på kritiskt tänkande, kreativitet, initiativtagande, problemlösning, riskbedömning, beslutsfattande och konstruktiv hantering av känslor. Reflektioner och lärande Elvira Lobråten 15 år Mellan den 27 maj och 3 juni var jag på ett Erasmus+ungdomsutbyte med SKUNK. Första och sista dagen användes bara till resor fram och tillbaka, men de sex dagarna där i mellan hade vi ett fullspäckat program. Resorna och transporten i övrigt fungerade bra, visst blev det stressigt ibland men vi var i tid till allt och det blev inte några större förseningar. Det var tre arbetspass varje dag, det första började kl 10 och höll på till kl 13 eller 14, sedan efter SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation AX Kumlinge, Åland, Finland mobil e- post: info@skunk.ax hemsida:

6 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation lunch var vi lediga två timmar och sedan kl 15 eller 16 var det ett till kl 19 och efter middagen var det också alltid program även om det inte var arbete (varje kväll höll en av grupperna en presentation om sitt land). Det blev sena kvällar så jag sov inte särskilt mycket, men det gjorde inte så mycket eftersom jag klarar mig på rätt lite sömn. Vi var fyra grupper från fyra olika länder, Finland, Kroatien, Turkiet och Lettland, alla var i åldrarna fjorton till tjugo år. Vi var en riktigt härlig grupp, på den vecka vi var tillsammans smälte gruppen verkligen ihop. Alla var trevliga och uppmuntrande, vi stöttade varandra i presentationerna och fick varandra att känna oss trygga. Vi var på rätt samma nivå i engelskan så det blev mycket gestikulerande i samtalen, jag har också lärt mig några turkiska ord. Programmet var gjort så att varje land höll i varsin dag, temat var eko- business. Jag har lärt mig massor om ekoföretag i olika länder, hur man presenterar idéer på lite tid och en stor fördjupning i PowerPoint. Det var väldigt skönt för mig att känna att min engelska räckte och det har gjort mig självsäkrare. Det var också häftigt att träffa ungdomar med helt annorlunda kulturer och se alla likheter och olikheter. På fritiden var vi fria att utforska ön och gå till olika stränder, det var härligt att vi hade den friheten. Ön var så vacker och stränderna var helt fantastiska. Vattnet var klart, turkost och härligt svalkande i den gassande solen. Andra dagen gick vi på en fest som hölls för öns ungdomar, den var i en gammal slottsruin och var jätterolig. Vi dansade tillsammans i nästan två timmar och efteråt kunde man verkligen känna hur det stärkt gruppen. Det hela var en underbar resa som jag vill göra om så fort jag får tillfälle och som jag rekommenderar alla! Sonja Pettersson 17 år När jag fick höra att SKUNK tänkte vara med i projektet Eco Business & Youth i Kroatien blev jag genast intresserad. Jag hade tidigare under året varit med i Ålands Lyceums utbyte till Spanien vilket var en stor succé för de medverkande. Efter det bestämde jag mig för att försöka delta i varje utbyte eller projekt som involverar att man får träffa unga från olika länder. Det finns många saker som gjort ett starkt intryck på mig under resan, en av dem var olika kulturella aspekter. Exempelvis i Turkiet skall inte kvinnor över huvud taget bära större möbler, sådant skall endast män göra. Männen i Turkiet skall även alltid betala kvinnans mat om de är ute på dejt och skall äta till exempel, även om kvinnan själv vill betala. Dessa saker förvånade mig eftersom det inte alls finns i samma utstäckning i den finska kulturen. Andra kulturella intryck är kulturkvällarna varje land hade. Eftersom vi var en grupp bestående av olika gäng från olika länder fick varje land en kväll ha en kulturkväll med program, information och mat. Detta var väldigt intressant och riktigt kul, man lärde sig mycket! Under projektet har jag mest uppskattat de olika SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation AX Kumlinge, Åland, Finland mobil e- post: info@skunk.ax hemsida:

7 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation övningarna vi fick göra i praktiken efter ett pass med teori om Eco business och entreprenörskap. Detta var ett skönt avbrott och att få göra något annat, vare sig det handlade om lekar eller småkluriga grupparbeten där det gällde att använda den information man fått. Annat jag uppskattade var festen/balen som ungdomarna från Kroatien bjöd oss till. Det var riktigt kul att få dansa loss! Det var även uppskattat att fara på båtutflykter tillsammans med hela gruppen. Under veckan i Kroatien har jag blivit mer säker i mig själv, jag har lärt mig mer om Eco business, bland annat vad man har för verksamhet i olika länder. Jag har lärt mig skillnaden mellan social och vinstsökande entreprenörskap, Crowdfunding samt hur man kan presentera sig själv kort och koncist genom den så kallade metoden Pecha Kucha Croatian style. Jag har även lärt mig kritiskt tänkande, argumentation och att helt enkelt vara nyfiken på sin omvärld. Om jag skulle tipsa någon annan att åka på ett projekt som detta kan jag säga man skulle vara med om informationsrika, intensiva dagar med mycket jobb. Dock är allt arbete helt klart värt det. Att få stöta på nya kulturer, gå på intressanta studiebesök och utflykter samt umgås med nya människor som senare blir väldigt goda vänner är det bästa med projekt såsom Eco business & Youth! Ursula Ackren 15 år Under denna resa har jag lärt mig mycket mer om vad den ekologiska verksamheten går ut på, hur det kan se ut att vara en volontär, att våga prata engelska trots att det ibland blir lite fel och några ord på turkiska, lettiska & kroatiska. Jag tyckte allt var väldigt roligt och intressant, att bara få umgås med de andra ungdomarna var nog det jag tyckte allra mest om. Att vi kunde blanda arbete med nöje gav mig en inblick hur arbetslivet i framtiden kan se ut. Förutom mycket arbete fanns där även tid till att vara på stranden och bara ta det lugnt. Detta var första gången för min del jag var med i utbyte. Skulle jag någon gång få en chans att få göra något liknande på nytt skulle jag ta den chansen direkt. En resa som jag starkt kan rekommendera till andra ungdomar och som i mina ögon verkligen är värd att testa på. Mia Hanström ledare Ungdomsutbyten är en fantastisk lärform för framtiden och ett sätt att möjliggöra för unga att verkligen förstå värdet av internationella kontakter och mångfald, hur vi alla både är olika och lika och unika. Ett så välorganiserat utbyte som detta ger mersmak. Vi borde aktivt jobba för att skapa förutsättningar för många unga på Åland att komma iväg både på utbyten och som volontärer i framtiden. Blandningen av ambitiöst program där alla förbereder och bidrar och processaktiviteter är en mycket bra form för SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation AX Kumlinge, Åland, Finland mobil e- post: info@skunk.ax hemsida:

8 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation demokratiskt lärande. Temat under seminariet är angeläget, utbyten med olika former av hållbarhetsteman borde prioriteras anser jag. Slutord Att samspela med grupper och ledare från helt andra kulturer, organisationer och förutsättningar är krävande och spännande. Ledarna från de andra länderna konstaterade att seminariet var de bästa eller att av de bästa de varit på. Bland annat för nolltolleransen för alkohol som vi på vårt initiativ kommit överens som innan. Den åländska och den turkiska gruppen satt också en ton i att komma i tid och vara respektfull och uppmuntrande vilket skapade ett mycket fint klimat. Swimas ledare Anna hade också varit mycket noga med val av seriösa partners vilket underlättade. Trots värmen fick gruppen mycket gjort och de var mycket ambitiösa, det var en stor vinst med upplägget där alla bidrar, man vet själv hur nervöst det är att presentera och leda program för andra, speciellt på ett annat språk så man stöttar den som för tillfället gör det. Hela seminariet har varit ett stort informellt lärande på temat men också i att samspela, tala engelska och mycket annat. SKUNK har idag erfarenheter av att ansöka, planera, genomföra och delta i internationella utbyten av olika slag och kunde för framtiden få ett informations- och stödansvar för att ta vara på de ungdomsinriktade Erasmus+ utbytena så att fler grupper och personer får chansen att delta. SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation AX Kumlinge, Åland, Finland mobil e- post: info@skunk.ax hemsida:

9 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Bilaga SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation AX Kumlinge, Åland, Finland mobil e- post: hemsida:

10 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Bilaga Eus åtta nyckelkompetenserna kommunikation på modersmålet, det vill säga förmågan att i både tal och skrift uttrycka och tolka begrepp, tankar, känslor, fakta och åsikter (lyssna, tala, läsa och skriva) samt språklig interaktion i lämplig och kreativ form i en rad olika samhälleliga och kulturella sammanhang, kommunikation på främmande språk, vilket utöver färdigheterna för kommunikation på modersmålet innefattar förhandlingsteknik och interkulturell förståelse. Kunskapsnivån är avhängig av flera faktorer samt av förmågan att lyssna, tala, läsa och skriva, matematiskt kunnande och grundläggande vetenskaplig och teknisk kompetens. Matematiskt kunnande är förmågan att utveckla och tillämpa matematiskt tänkande för att lösa en rad problem i vardagssituationer, med tonvikten på bearbetning, utövande och kunskap. Grundläggande vetenskaplig och teknisk kompetens är förmågan att bemästra, dra nytta av och tillämpa kunskaper och metoder som förklarar naturens värld. Det inkluderar en förståelse för de förändringar som människan gett upphov till samt vårt ansvar som enskilda medborgare, digital kompetens innefattar säker och kritisk användning av informationssamhällets teknik samt grundläggande färdigheter i informations- och kommunikationsteknik (IKT), lära att lära handlar om lärande, förmågan att fullfölja och organisera det egna lärandet, antingen individuellt eller i grupp utifrån det egna behovet, samt kunskap om metoder och möjligheter, Social och medborgerlig kompetens. Social kompetens avser personlig, interpersonell och interkulturell kompetens och alla beteendeformer som hjälper individen att delta i samhällslivet och arbetslivet på ett effektivt och konstruktivt sätt. Det är kopplat till personlig och social välfärd. Kunskap om seder och bruk i de olika miljöer där människor verkar är nödvändig. Medborgerlig kompetens, och i synnerhet kunskap om sociala och politiska begrepp och strukturer (demokrati, rättvisa, medborgarskap och medborgerliga rättigheter), gör individen rustad för ett aktivt och demokratiskt deltagande, Initiativförmåga och företagaranda är förmågan att omvandla idéer till handling. Det innebär kreativitet, innovation och risktagande samt förmågan att planera och leda projekt för att uppnå de mål som ställts upp. Individerna är medvetna om sammanhanget de verkar i och förmögna att utnyttja de möjligheter som står till buds. Detta utgör grunden för att tillägna sig de specialinriktade färdigheter och kunskaper som krävs av dem som bidrar till social eller kommersiell verksamhet. Detta bör omfatta medvetenhet om etiska värderingar och främjande av goda styrelseformer, kulturell medvetenhet och kulturella uttrycksformer, vilket omfattar en medvetenhet om betydelsen av kreativa uttryck vad gäller idéer, erfarenheter och känslor i olika medier (musik, scenkonst, litteratur och visuella konstformer). SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation AX Kumlinge, Åland, Finland mobil e- post: info@skunk.ax hemsida:

Information från. Information från

Information från. Information från Betyg MVG VG G Från bondesamhälle till informationssamhälle Information från Skolan Omvärlden Information från Skolan Omvärlden Åtta nyckelkompetenser Denna referensram definierar åtta nyckelkompetenser

Läs mer

Plugga smart! Björn Liljeqvist

Plugga smart! Björn Liljeqvist Plugga smart! Björn Liljeqvist 0730-39 4199 bjorn@braingain.se www.braingain.se BrainGain http://eur-lex.europa.eu/legal-content/sv/txt/html/?uri=legissum:c11090 EUs nyckelkompetenser för livslångt lärande

Läs mer

Fredsborgskolans matematik och språkprofiler.

Fredsborgskolans matematik och språkprofiler. Fredsborgskolans matematik och språkprofiler. MATEMATIK OCH SPRÅKPROFILER EUs åtta nyckelkompetenser 1. Kommunikation på modersmålet: förmågan att i både tal och skrift uttrycka och tolka begrepp, tankar,

Läs mer

SV Europeiska unionens officiella tidning L 394/13

SV Europeiska unionens officiella tidning L 394/13 30.12.2006 SV Europeiska unionens officiella tidning L 394/13 BILAGA NYCKELKOMPETENSER FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE EN EUROPEISK REFERENSRAM Bakgrund och syften Eftersom globaliseringen ständigt ställer Europeiska

Läs mer

Studieteknik för studievägledare

Studieteknik för studievägledare Studieteknik för studievägledare Björn Liljeqvist 0730-39 4199 bjorn@braingain.se www.braingain.se BrainGain http://eur-lex.europa.eu/legal-content/sv/txt/html/?uri=legissum:c11090 EUs nyckelkompetenser

Läs mer

Digital kompetens och pedagogisk digital kompetens

Digital kompetens och pedagogisk digital kompetens Digital kompetens och pedagogisk digital kompetens 1 EU:s åtta nyckelkompetenser 2 I slutet av 2006 presenterade EU 8 nyckelkompetenser som man ansåg att alla medborgare inom EU behövde för den personliga

Läs mer

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap Hjärtligt välkommen till ENTRIS konferensen Idéer för pedagogiskt entreprenörskap 2010-01-20 ENTRIS Entreprenörskap i skolan Kompetensutvecklingsinsats 2009-2010 Drivs av: Finansieras av: Kommunförbundet

Läs mer

Följ med oss idag. www.cerf.gr. Nyckelkompetenser för den europeiska arbetskraften

Följ med oss idag. www.cerf.gr. Nyckelkompetenser för den europeiska arbetskraften Certification Standard for European Reference Framework Key Competences 5 Nyckelkompetenser för den europeiska arbetskraften En viktig faktor i EU:s innovation, produktivitet och konkurrenskraft Följ med

Läs mer

Vision och strategisk plan för pedagogisk utveckling genom satsning på IT i Umeå kommuns skolor. Version 1.0a 2011-02-02

Vision och strategisk plan för pedagogisk utveckling genom satsning på IT i Umeå kommuns skolor. Version 1.0a 2011-02-02 Vision och strategisk plan för pedagogisk utveckling genom satsning på IT i Umeå kommuns skolor Version 1.0a 2011-02-02 Vision för IT i skolan, Umeå Kommun Alla barn och ungdomar i Umeå kommuns förskolor

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

Entreprenöriellt lärande i praktiken mot en mer meningsfull skola

Entreprenöriellt lärande i praktiken mot en mer meningsfull skola Entreprenöriellt lärande i praktiken mot en mer meningsfull skola Mats Westerberg, professor i entreprenörskap & innovation Monica Grape, universitetsadjunkt KKL Maria Andersson, Lärare 7-9 Anneli Fagerstedt,

Läs mer

Tallbohovskolan besökte Frankrike

Tallbohovskolan besökte Frankrike Tallbohovskolan besökte Frankrike En grupp elever från Tallbohovskolan och Kulturskola i Järfälla har besökt Frankrike i slutet av november 2012. Syftet är att ungdomar med olika bakgrund möts i en skapande

Läs mer

Begreppet entreprenörskap

Begreppet entreprenörskap Entreprenöriellt lärande i praktiken mot en mer meningsfull skola Mats Westerberg, professor i entreprenörskap & innovation Monica Grape, universitetsadjunkt KKL Maria Andersson, Lärare 7-9 Anneli Fagerstedt,

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Premiär för Prima. En ny skola för årskurs 6 9 i Farsta Centrum

Premiär för Prima. En ny skola för årskurs 6 9 i Farsta Centrum Premiär för Prima En ny skola för årskurs 6 9 i Farsta Centrum Inspiration Kreativitet Utveckling Prima handlar om kreativitet och digital kompetens! Prima är en helt ny, spännande form av grundskola.

Läs mer

Policy för IKT och digital kompetens i undervisningen på Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Policy för IKT och digital kompetens i undervisningen på Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Policy för IKT och digital kompetens i undervisningen på Institutionen för pedagogik och specialpedagogik 1 Antagen av prefekt och institutionsstyrelse 2012-03-26. Författad av Viktor Aldrin. Grafisk form:

Läs mer

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Ung Företagsamhet Dalarna Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Program 09:00 Presentation Introduktion av UF Kaffe Affärsidé Grupp/UF-företag Affärsplan Lunch Driva Avveckla Kaffe UF-lärarrollen Avslutande

Läs mer

Angående definition av skolbibliotek

Angående definition av skolbibliotek Datum Vår ref 2011-02-21 BW Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Angående definition av skolbibliotek Bakgrund Riksdagen fattade i juni 2010 beslut om en ny skollag. Fullt ut ska lagen gälla från

Läs mer

En Europeisk Referensram

En Europeisk Referensram NYCKELKOMPETENSER FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE En Europeisk Referensram Nyckelkompetenser för livslångt lärande en europeisk referensram är en bilaga till Europaparlamentets och rådets rekommendation av den 18

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Inledning SKUNK är en intresseorganisation för skärgårdsungdomar, målgruppen är 7 25 år men främst gruppen 12 20 år. Intresse har dubbel betydelse: dels

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS REKOMMENDATION. av den 18 december 2006. om nyckelkompetenser för livslångt lärande (2006/962/EG)

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS REKOMMENDATION. av den 18 december 2006. om nyckelkompetenser för livslångt lärande (2006/962/EG) L 394/10 SV Europeiska unionens officiella tidning 30.12.2006 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS REKOMMENDATION av den 18 december 2006 om nyckelkompetenser för livslångt lärande (2006/962/EG) EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Anledning till att man skapar pedagogiska planeringar för fritidshemmet är att vi ska tydliggöra det uppdrag som fritidshemmet har och hur barnen kan vara med

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Entreprenöriellt Lärande Att förlösa eldsjälar

Entreprenöriellt Lärande Att förlösa eldsjälar Entreprenöriellt Lärande Att förlösa eldsjälar Hasseludden 6 november 2006 Marielle Peterson & Christer Westlund Betydelsefulla kompetenser Med utgångspunkt i det samhälle som finns idag. Vilka 10 kompetenser

Läs mer

Intro. Hermods. Länk: http://www.youtube.com/watch?v=vu_d3s XXOY

Intro. Hermods. Länk: http://www.youtube.com/watch?v=vu_d3s XXOY Intro Hermods Länk: http://www.youtube.com/watch?v=vu_d3s XXOY Olin och Ravnskov har blivit Carlberg och Olin (bokstavsordning gäller!) Nils Carlberg, Learnways Maria ao Olin, Medieinstitutet e tutet 45

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef

Läs mer

Ett europeiskt utbildningspolitiskt nätverk för nyckelkompetenser http://keyconet.eun.org Om KeyCoNet-projektet (2012-2014) KeyCoNet är ett europeiskt nätverk som arbetar för att identifiera och analysera

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund UTMANING SOM METOD En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun Motala Vadstena Samordningsförbund Vad är MODD? MODD är ett projekt som med stöd av medel från Europeiska Socialfonden (ESF) drivs

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012 VETA MER OM EU Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi Europeiska kommissionen drar igång en ny strategi för att främja tillväxten och öka sysselsättningen i de kulturella och kreativa sektorerna. Strategin

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING BUSINESS TALK - TURNÉN 2012 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Business Talk Turnén (Arvika, Filipstad, Forshaga, Hagfors, Kristinehamn)

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Detta material Lust att lära och möjlighet till att lyckas är visionen som Borås stad har satt som inspiration för oss alla som arbetar inom stadens skolor, fritidshem

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

Framtidssatsning Ungdomscoach

Framtidssatsning Ungdomscoach Framtidssatsning Ungdomscoach För skärgården SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation rf Co. Hanström Ax-22820 Kumlinge Åland Email: info@skunk.ax

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Beslutad 2015-01-29 1 1 Inledning Den internationella kontakten är en viktig del i vårt samhälle, det är kunskapsbyggande

Läs mer

Arbetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola inriktning Träningsskolan

Arbetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola inriktning Träningsskolan Arbetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola inriktning Träningsskolan Läsåret 2014/2015 Kursplan för de fritidspedagogiska verksamheterna (Lärarförbundet 2012) Sammantaget ska verksamheten

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001

Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001 Kursvärdering Sex och samlevnadskurs Tjörn oktober 2001 Detta var bra 333 Varierat program teori/övningar. Positiva och inspirerande ledare. Bra grupp: åldersblandat o könsfördelat. Öppenhet i gruppen.

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014)

IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014) IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014) Barn av idag föds in i ett mediesamhälle där IKT är en självklar del i vardagen. Förskolan ska hantera IKT som vilket annat uttrycksmedel

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Digital kompetens L I T E F A K T A, M E R I N S P I R A T I O N O C H M E S T W O R K S H O P S

Digital kompetens L I T E F A K T A, M E R I N S P I R A T I O N O C H M E S T W O R K S H O P S Digital kompetens L I T E F A K T A, M E R I N S P I R A T I O N O C H M E S T W O R K S H O P S IT/IKT IT informationsteknik IKT informations och kommunikationsteknik IKT pedagogik kommunikationen och

Läs mer

Tankar kring den pedagogiska grundsynen

Tankar kring den pedagogiska grundsynen Tankar kring den pedagogiska grundsynen Scoutprogrammet När det gäller de utvecklingsområdena så känner jag att de kommer in mer eller mindre i de ledarkurser vi kör. Vad som kommer att vara viktigt är

Läs mer

DÄR ORDÖRONEN FÅR VILA. om dans konst och kunskap

DÄR ORDÖRONEN FÅR VILA. om dans konst och kunskap DÄR ORDÖRONEN FÅR VILA om dans konst och kunskap Ord och meningar omgärdar oss dagligen. Dans är kroppens rörelsespråk och kan ta oss till en plats där ordöronen får vila. Kultur i Väst 2014 Text: Madeleine

Läs mer

Arbetsplan Äppelbo förskola

Arbetsplan Äppelbo förskola Arbetsplan 2016-2017 Äppelbo förskola 1 Vår syn på uppdraget Vi ser ett barn med stor kompetens, ett barn som vill och kan. Vi ser ett barn som utforskar och undersöker omvärlden och som lär i samspel

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat.

Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat. Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat www.kompissverige.se Vi öppnar upp Sverige genom möten mellan människor Kompis Sverige skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, och ökar därmed deltagarnas

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Det enskilda barnet ska vara förskolans, skolans och fritidshemmets ögonsten! Tro på dem, se dem! De är viktiga! Tre grundpelare

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Internationella goda exempel. Funktionsnedsättning

Internationella goda exempel. Funktionsnedsättning Internationella goda exempel Funktionsnedsättning Matilda Jag heter Matilda och jag är 19 år. Jag har gått på riksgymnasiet i Kristianstad och är just nu arbetssökande. Jag har fått en fråga från Funkibator

Läs mer

NANNY KALIFORNIEN. Att jobba som Au pair. Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state

NANNY KALIFORNIEN. Att jobba som Au pair. Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state NANNY I KALIFORNIEN Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state Att jobba som Au pair Att fara till Kalifornien och jobba som en Au pair är en fantastisk möjlighet att utvecklas och

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL Juni 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL Juni 2012 VETA MER OM EU EU:s klimatåtgärder Klimatförändringen är en av de viktigaste frågorna just nu och EU har tänkt omfatta energi- och klimatpaket med de ambitiösa målen för 2020. Man kallar det ClimateAction

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vad innebär begreppet entreprenörskap och entreprenöriellt lärande som ett pedagogiskt förhållningssätt för dig som lärare? Bergsnässkolan Ett pedagogiskt förhållningssätt i klassrummet i entreprenöriellt

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga!

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga! Namn: Kristina Palm Resa: Balkan Trail Datum: 12-19 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

Den största erfarenheten i mitt liv

Den största erfarenheten i mitt liv Den största erfarenheten i mitt liv Under två veckor i mars reste en grupp elever och lärare från Vårdvux i Halmstad till Kafountine, Senegal för att besöka skolan Satang Jabang. Det blev ett möte med

Läs mer

THM Alumn våren 13 KGSKÅ. Genom utbildningen har jag fått kunskap och förståelse för skådespelarkonstens praktiska och teoretiska grunder

THM Alumn våren 13 KGSKÅ. Genom utbildningen har jag fått kunskap och förståelse för skådespelarkonstens praktiska och teoretiska grunder THM Alumn våren 13 KGSKÅ respondenter: 34 : Svarsfrekvens: 55,88 % Jag avslutade kandidatutbildningen år: Jag avslutade kandidatutbildningen år: 2010 3 (15,8%) 2011 8 (42,1%) 2012 8 (42,1%) Medelvärde

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i skapande skola- projekten. Susanna har

Läs mer

Årsberättelse

Årsberättelse Årsberättelse 2015-2016 Valbo förskoleområde Det Du tänker om Mig, Så Du ser på Mig, Som Du är mot Mig, Sådan blir jag Anci Rehn Förskolechef Jessica Peter Mia Lind Kristina Hjertberg Helena Baggström

Läs mer

Världens eko 2006 - kursutvärdering

Världens eko 2006 - kursutvärdering Världens eko 2006 - kursutvärdering Tack för att du tar dig tid att utvärdera kursen! Dina åsikter betyder mycket för oss och vi arbetar hårt för att Världens eko ska vara en dynamisk och föränderlig kurs.

Läs mer

Läroplanens mål. Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå.

Läroplanens mål. Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå. Läroplanens mål Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå. Mål att sträva mot är det som styr planeringen av undervisningen och gäller för alla årskurser.

Läs mer

Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper

Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper REFLEKTIONER / TANKAR Jag gick in helt utan förutsättningar och har varit med om MÅNGA utbildningar av den här typen. Kort och norrländskt

Läs mer

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Alamir Samir Elvira Fernandez Elin Lindberg Bakgrund Att forska är att skaffa sig djupare kunskaper om ett ämne, kan vara vad som helst. Föräldrastöd

Läs mer

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut.

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. ÄVENTYRET VÄRLDEN Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. Scouterna ska arrangera en JOTI-helg med avdelningen. Patrullerna ska välja

Läs mer

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson Lokal pedagogisk planering - ett exempel Inge-Marie Svensson Att leva i närområdet, åk 3 Förankring i kursplaners syfte: Den ämnesövergripande undervisningen ska syfta till att eleverna ges möjligheter

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

PENGASAGOR HANDLEDNING

PENGASAGOR HANDLEDNING PENGASAGOR HANDLEDNING 1 PENGASAGOR OM SERIEN för den egna nationella minoriteten. Låt gärna bilderna fungera som inspiration för eget skapande. Barnen kan rita, måla eller bygga och under tiden benämna

Läs mer

Kursens namn: Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK...

Kursens namn: Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK... Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK... 5 Kursens namn: Klasstimme LOK... 6 Kursens namn: Livskunskap LOK... 7 Kursens namn:

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna!

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Kompetensloggboken Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Att använda din kompetensloggbok Under hela din studietid kommer du att samla på dig en mängd värdefull kompetens i form av

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

Att resa ett utbyte av erfarenheter

Att resa ett utbyte av erfarenheter Att resa ett utbyte av erfarenheter Hej! Du fick igår i uppdrag av Sveriges kung och drottning att föra världen samman genom en resa som du och dina gruppkamrater ska ta er för de närmaste veckorna. Detta

Läs mer