godkänna föreliggande dagordning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "godkänna föreliggande dagordning."

Transkript

1

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 82 Godkännande av dagordning Samhällsbyggnadsnämnden beslutar, godkänna föreliggande dagordning. 83 Val av justerare Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljs Claes Horn af Rantzien och som ersättare Torbjörn Nilsson. 84 Dnr Ledamöter till nästa besiktningsresa Nästa besiktningsresa är planerad till onsdag 20 maj och tillsammans med ordföranden utses Sune Axelsson och Mikael Almqvist. (Bytte förra gången, 16 april, med Sofie Gustavsson Fohlin och Claes Horn af Rantzien) 85 Information från förvaltningen Information gavs om några pågående ärenden och planavdelningen meddelar följande: Centrala Rälla Planarbetet med centrala Rälla har påbörjats. En miljökonsekvensbeskrivning (MKB) behöver tas fram p.g.a. skyddsområdet för vatten. MKB:n kommer att upphandlas snarast och arbetet förväntas påbörjas under våren. En förutsättning för genomförandet av detaljplanen är att kraftledningen grävs ner. Ett planförslag kommer att tas fram under hösten.

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 3 (11) Stora Rör 2:1 Bakgrundsmaterial för planarbetet i östra Stora Rör har tagits fram. En miljökonsekvensbeskrivning behöver tas fram och kommer att upphandlas snarast. Arbetet med MKB:n kommer att pågå under våren och en bit in på sommaren. Detta är ett mycket stort område och en relativt komplex plan. Ett planförslag kan tidigast presenteras under hösten. Rälla cirkulationsplats Arbetet står för närvarande still och inväntar besked från Trafikverket. Böda skola: Detaljplan för Böda skola är ute på samråd. Stadsarkitekten informerade om ett offentligt seminarium på Kalmar läns Museum som han talat på. Ämnet var hur Kvarnholmen kunde räddas på talet från rivningar och hur återanvändningen av bl a industribyggnader skett. 86 Kursdag alkohol- och tobakslagen för politiker, i Kalmar 27 april Utbildning kursdag med Jan-Olof Tidbeck från Stockholm om ansvarsfull tillståndsgivning för politiker, arr Länsstyrelsen i Kalmar. 4 st är anmälda: Sune, Sofie, Mikael och Mats, och gemensam avresa sker från Löttorp. 87 Workshop om översvämningsrisker, i Kalmar den 8 maj Länsstyrelsen inbjuder till workshop om översvämningsrisker på Öland fredag den 8 maj. Inbjudna är även Regionförbundet, LRF, Hushållningssällskap, Vattenmyndigheten, BEAB, kommunens säkerhetssamordnare och tjänstemän från SBF. Även tjänstemän och politiker från Mörbylånga deltar. 6 st är anmälda härifrån: Claes, Jenny, Sune, Arne, Mats och Mikael, och bil avgår både från Löttorp och Borgholm.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4 (11) 88 Delegationsbeslut Redovisning och genomgång av tagna delegationsbeslut. 89 Meddelanden Redovisning och genomgång av inkomna meddelanden. 90 Dnr Budgetuppföljning för mars 2015 Samhällsbyggnadsnämnden beslutar, med godkännande lägga redovisningen till handlingarna. 91 Dnr Planprioritering 2015 Samhällsbyggnadsnämnden beslutar, godkänna redovisningen av aktuell planprioritering.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5 (11) 92 Dnr. S Kolstad, ansökan om planbesked Samhällsbyggnadsnämnden beslutar, bevilja ansökan om planbesked och uppdra åt förvaltningen att ta fram detaljplan. Redogörelse för ärendet Ansökan om planbesked inkom till förvaltningen Ansökan gäller fastigheten Kolstad Målet för ansökan är att utveckla området vidare för bostadsändamål. Området utgörs av ca 3 ha. Platsbesök har gjorts utav plangruppen under mars 2015 och en checklista till behovsbedömning finns framtagen. Gällande planer ÖP2002 pekar ut Kolstad som en by där fritidshusbebyggelsen är tät i omgivande marker. En del av byns ursprungliga charm uppges har skadats av en omfattande och närgången exploatering. Översiktsplanen pekar också på att dagens lantbruk både har positiva och negativa effekter på omgivningen. Den som söker sig till denna levande miljö för att bosätta sig permanent eller på sin fritid måste vara medveten om dessa effekter och se dem som givna förutsättningar. Bebyggelseutvecklingen bör i första hand ske inom områden som idag är detaljplanerade innan nya markområden tas i anspråk. Ny bebyggelse ska anpassas till miljön på platsen vad gäller placering, utformning och färgsättning. En fördjupning av översiktsplan för Borgholm Köpingsvik är under arbete och har varit ute på samråd. I den fördjupade översiktsplanen pekas särskilt de öppna markerna kring Kolstad by ut som värdefulla för att inte ytterligare skada gårdsmiljöernas koppling till odlingsmarken. Östra Kolstad fritidshusområde pekas ut som ett viktigt utvecklingsområde för fler och utökade byggrätter. För Kolstad gäller byggnadsplan 102, fastställd För det sökta området gäller idag användning som allmän platsmark; park eller plantering. För halva området gäller förordnande om 113 BL (byggnadslagen) som måste upphävas om ny detaljplan tas fram. Ett förordnande enligt 113 BL upphävs av Länsstyrelsen efter en begäran från kommunen. Förändringarna måste samrådas med berörda fastighetsägare. Detta upphävandebeslut ska ha vunnit laga kraft innan detaljplanen kan antas.

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 6 (11) Bakgrund Planområdet ligger i direkt anslutning till radbyn Kolstad, Köpings socken. Kolstad ligger söder om Borgholm och Köpingsvik med ett avstånd på ca 2 km till respektive ortcentrum. Byn innehåller bebyggelse från 1800-tal med tillskott av 1900-talsbebyggelse. Kolstads utmarker i nordost har utvecklats till ett eftertraktat fritidshusområde med både äldre och nyare bebyggelse. Kolstads attraktivitet som ort för permanentboende förväntas att öka tack vare läget nära till handel, kommunikationer, skolor och service. Det sökta området används idag för odling av vall. Området är omgärdat av och delas i två delar av stenmurar. Markområdet och förutsättningar Kolstad ligger inom riksintresse för kulturmiljön (Borgholm-Räpplinge stad och odlingslandskapet) och det sökta området innehar vissa kvalitéer som buffertzon mot Kolstad by och omgivande odlingslandskap. I ansökan föreslås området närmast Kolstad för odlingslotter vilket lämnar ett hänsynsavstånd. Den nya bebyggelsen hamnar i anslutning till befintlig nyare fritidshusbebyggelse. Cirka 400 meter söder om aktuellt område ligger ett jordbrukscentrum med svinproduktion. Störningar från omgivande jordbruk kan förekomma. I området finns ask (som är rödlistad) längs med stenmurarna. Stenmurar och ask sparas. Området gränsar till verksamhetsområde för spillvatten och vatten, kommunalt VA finns i fastighetsgräns. Brandposter finns inom 200 meter. Dagvattenfrågan måste hanteras vidare i en kommande detaljplan. Undersökningar bör göras om dagvattnet kan hanteras lokalt för både ny och intilliggande befintlig bebyggelse. Den planerade vägförbindelsen mellan Kolstad Kyrkogata respektive Kolstad Smedgata bör fastställas i planen då tillfart via Kyrkogatan bedöms sämre ur trafiksäkerhetssynpunkt. Motivering av beslutet Mark- och vattenområden ska enligt 3 kap 1 miljöbalken (MB) användas för det eller de ändamål för vilka områdena är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov. Företräde ska ges sådan användning som medför en från allmän synpunkt god hushållning. Den samlade bedömningen är att platsen bör utredas vidare i en detaljplaneprocess. I detaljplaneskedet utreds och regleras faktorer som arkitektur, byggnadernas placering, material- och färgval, utformning av allmänna platser, störningsskydd, dagvattenhantering med mera. Detta för att säkra platsens kvalitéer och värden.

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 7 (11) Tidsplan Kommunens resurser prioriteras utifrån kommunens föreliggande behov. Viktning av planprojektens prioritet görs utifrån samhällsnytta. Satsningar som kan skapa arbetstillfällen och/eller permanentboende i högre grad prioriteras först. Ny ställning till prioritering görs vid nytillkommande projekt. Detaljplaneläggning bedöms med kommunens nuvarande resurser påbörjas tidigast En normal planprocess är beräknad till cirka två år. Planen kan då antas tidigast Enligt Svensk författningssamling (SFS) är det en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten. Ett planbesked är ett kommunalt beslut som inte är bindande och inte kan överklagas enligt SFS. Avgift Avgift för planbesked tas ut enligt fastställd taxa. För kommande planläggning kommer ett plankostnadsavtal att tas fram. 93 Dnr. S Stenninge, förhandsbesked för nybyggnad av bostadshus bevilja positivt förhandsbesked för nybyggnad av ett bostadshus. Redogörelse för ärendet Ansökan inkom till Samhällsbyggnadsförvaltningen och avser förhandsbesked/lokaliseringsprövning för nybyggnad av ett bostadshus. Fastigheten ligger utanför detaljplan och samlad bebyggelse. Borgholm Energi AB (BEAB) samt berörda grannar har givits tillfälle till yttrande. BEAB påtalar att byggnation ej får placeras närmare än 4 meter från de stora huvudledningar som finns sydväst om tomtplatsen. Negativt yttrande har inkommit från Legenäs xxx som anfört följande: Vyn över det öppna landskapet skulle försvinna och riskera en värde- +minskning på fastigheten. Om positivt förhandsbesked lämnas finns önskemål om att ett lågt enplanshus uppförs samt att vi får möjlighet att lämna synpunkter på utformning och placering av ny byggnad. Negativt yttrande har även inkommit från Stenninge yyy som anfört följande: Trafiken på den lilla vägen kommer att öka väsentligt främst sommartid och medföra olägenhet för familjen i form av buller.

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8 (11) Besiktningsgruppen har besökt platsen Motivering av beslutet Enligt 2 kap 2 plan- och bygglagen (PBL) ska prövningar i ärenden om förhandsbesked syfta till att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till dess beskaffenhet. Bestämmelserna i 3 och 4 kap miljöbalken (MB) ska tillämpas. Enligt 2 kap 6 ska bebyggelse utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till landskapsbilden och natur- och kulturvärdena på platsen. Tomtplatsen anknyter till befintliga tomtplatser. Åtgärden bedöms uppfylla kraven enligt 2 kap PBL samt hushållningsbestämmelserna i MB kap 3 och 4. Upplysningar Vid prövning av ansökan om bygglov skall kraven enligt 8 kap PBL vara uppfyllda. Detta innebär bl.a. att byggnader skall vara lämpligt placerade på tomten samt ha en för platsen lämplig form och färg. Berörda grannar skall även vid ansökan om bygglov ges möjlighet till yttrande innan bygglov beviljas. Förhandsbeskedet är bindande vid prövning av ansökan om bygglov som görs inom två år från dagen för beslutet. Görs inte bygglovsansökan inom denna tid upphör förhandsbeskedet att gälla. Förhandsbeskedet medför inte rätt att påbörja den sökta åtgärden. Avgift: Faktura skickas senare. Hur beslutet överklagas Beslutet delges BEAB samt ägarna till Legenäs xxx och Stenninge yyy med uppgift om hur man överklagar Handlingar som ligger till grund för beslut: Ankomstdatum Ansökan om förhandsbesked Karta / situationsplan

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 9 (11) 94 Dnr. S Legenäs, förhandsbesked för nybyggnad av bostadshus bevilja positivt förhandsbesked för nybyggnad av ett bostadshus på tomtplats nr 2. avslå ansökan om förhandsbesked för ett bostadshus på tomtplats nr 3. Redogörelse för ärendet Ansökan inkom till Samhällsbyggnadsförvaltningen och avser förhandsbesked/lokaliseringsprövning av 3 tomtplatser för bostadsändamål. Fastigheten ligger utanför detaljplan och samlad bebyggelse. Förvaltningen har ansett att med hänsyn till möjligheten att skapa lämpliga tomtplatser, bör endast en ny tomtplats tillkomma på fastigheten. Begäran om yttrande beträffande antalet tomtplatser har kommunicerats med sökanden. Sökanden har därefter inkommit med yttrande som innebär att ansökan gällande tomt nr 2 och nr 3 vidhålls samt att tomt nr 4 utgår ur ansökan. Borgholm Energi AB (BEAB) samt berörda grannar har givits tillfälle till yttrande. BEAB påtalar att byggnation ej får placeras närmare än 4 m från de stora huvudledningar som går genom tomtplats nr 3. Yttrande har inkommit från Legenäs xxx som anfört följande: Vyn över det öppna landskapet skulle försvinna och riskera en värdeminskning på fastigheten. Om positivt förhandsbesked lämnas finns önskemål om att ett lågt enplanshus uppförs samt att vi får möjlighet att lämna synpunkter på utformning och placering av ny byggnad. Besiktningsgruppen har besökt platsen Motivering av beslutet Enligt 2 kap 2 plan- och bygglagen (PBL) ska prövningar i ärenden om förhandsbesked syfta till att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till dess beskaffenhet. Bestämmelserna i 3 och 4 kap miljöbalken (MB) ska tillämpas. Enligt 2 kap 6 ska bebyggelse utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till landskapsbilden och natur- och kulturvärdena på platsen.

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10 (11) I propositionen (1985/86:2 s.174) till naturresurslagen (NRL) sägs i motivuttalande till 3 kap 1 (numera 4 kap 1 MB) bl.a. följande beträffande Öland: Det öppna landskap som dominerar Öland är speciellt känsligt för ingrepp av olika slag. Bebyggelse ska därför lokaliseras på ett sätt som är anpassat till landskapet och det befintliga bebyggelsemönstret. Särskild försiktighet bör tas med att tillåta spridd bebyggelse i områden som i huvudsak är opåverkade av bebyggelse eller i övrigt har en orörd prägel. Betydande återhållsamhet ska enligt förarbetena till NRL iakttas med att tilllåta ny enskild fritidsbebyggelse på Öland. Denna princip gäller även vid tilllämpning av de numera gällande bestämmelserna i 3 och 4 kap MB (jfr prop 1997/98:45, s.35). Tomtplats nr 2 anknyter till befintliga tomtplatser på ett naturligt sätt och anses uppfylla kraven enligt 2 kap PBL samt hushållningsbestämmelserna i MB kap 3 och 4. Däremot anses inte tomtplats nr 3 uppfylla kraven enligt ovan. Området har en annan naturkaraktär. Dessutom hamnar denna tomtplats mycket nära huvudledningar för vatten- och avlopp, vilket begränsar tomtens storlek och utnyttjande. Upplysningar Vid prövning av ansökan om bygglov skall kraven enligt 8 kap PBL vara uppfyllda. Detta innebär bl.a. att byggnader skall vara lämpligt placerade på tomten samt ha en för platsen lämplig form och färg. Berörda grannar skall även vid ansökan om bygglov ges möjlighet till yttrande innan bygglov beviljas. Förhandsbeskedet är bindande vid prövning av ansökan om bygglov som görs inom två år från dagen för beslutet. Görs inte bygglovsansökan inom denna tid upphör förhandsbeskedet att gälla. Förhandsbeskedet medför inte rätt att påbörja den sökta åtgärden. Avgift: Faktura skickas senare. Hur beslutet överklagas Beslutet delges sökanden samt ägarna till Legenäs xxx med uppgift om hur man överklagar. Kopia på beslutet skickas till BEAB för kännedom Handlingar som ligger till grund för beslut: Ankomstdatum Ansökan om förhandsbesked Karta / situationsplan

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11 (11) 95 Remissinstans: Dnr Vattenmyndigheten Södra Östersjön KALMAR Vattenförvaltning för Södra Östersjöns vattendistrikt , samråd Samhällsbyggnadsnämnden beslutar, uppdra åt Samhällsbyggnadsförvaltningen att besvara frågorna i remissen för vattenförvaltningen Redogörelse för ärendet Vattenförvaltningen bygger på EU:s ramdirektiv för vatten från Direktivet ger ett gemensamt regelverk som ska säkra en god vattenkvalitet för alla som bor i Europa. Vattenförvaltningen bedrivs i sexåriga cykler. Remissen som inkommit behandlar den tredje cykeln som pågår mellan åren Remissen tar upp förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer samt åtgärdsprogram, med miljökonsekvensbeskrivning för Södra Östersjöns vattendistrikt. Synpunkter ska ha inkommit i digitalt format genom ett webbformulär senast den 5 maj Webbformuläret består av 49 frågor fördelat på följande avsnitt: frågor om Förslag till förvaltningsplan, frågor om Förslag till åtgärdsprogram, synpunkter på förslag till åtgärder riktade till myndigheter och kommuner, frågor om miljökonsekvensbeskrivning. Övrigt Länk till remissen hittas på Länsstyrelsens hemsida eller här: dialog/samrad-infor-storre-beslut/samrad-forvaltningscykeln /pages/default.aspx 96 Plan- och bygglagen (PBL) Webbutbildning för förtroendevalda Vi gick igenom Boverkets Webbutbildning PBL-kompetens, Avsnitt 1 - Vad är PBL? och avsnitt 3 - Detaljplan. Finns att studera under följande länk:

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C).

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C). SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (44) 175 Val av justerare Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Jenny Sunnman (C) och som ersättare Sven-Ingvar Nilsson (C). 176 Val av två ledamöter till

Läs mer

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-02-02 2016-4922 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fastighetens adress: Jegerhjelms väg 32 Sökande: Braatz, Ingemar Ärende: Förhandsbesked, nybyggnad

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (53) MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (53) MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (53) Plats och tid Stadshuset i Borgholm, kl 09.00-16.00 Beslutande Jan Erici, ordförande (M) ej 86 Mats Karlsson (C) ej 86 Birger Palm, kl 09.00-15.00 (S) 62-94 Jenny Sunnman

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-1222 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Marielund 1:29 Fastighetens adress: Kåremo 214 Sökande: Claesson, Gennart och Inga Ärende: Förhandsbesked:

Läs mer

IBORGHOLMS KSJKOMMUN SAMHÄLLSBYGGNADS- NÄMNDEN

IBORGHOLMS KSJKOMMUN SAMHÄLLSBYGGNADS- NÄMNDEN IBORGHOLMS KSJKOMMUN SAMHÄLLSBYGGNADS- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (45) Sammantradesdatum 2012-09-26 156-187 Plats och tid Stadshuset i Borgholm, kl 09.00-16.00 Beslutande Jan Enci, ordförande Mats Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

PL AN BES K R I VN I N G

PL AN BES K R I VN I N G 1 Nordanstigs kommun, Gävleborgs län Laga kraft PL AN BES K R I VN I N G Planförfarande Prövning av detaljplanen sker genom enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen. Förfarandet tillämpas eftersom

Läs mer

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Thomas Eriksson 016-710 48 18 Till Stadsbyggnadsnämnden TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport Förslag till beslut

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående Sammanträdesprotokoll sid 2 (17) 113 Godkännande av dagordning Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående tillägg. Ordföranden meddelar följande tillägg: Diskussionsärende

Läs mer

Beslut: Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående

Beslut: Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående Sammanträdesprotokoll sid 2 (17) 36 Godkännande av dagordning Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående ändring. Ordföranden meddelar att ärende nr 16 i kallelsen, Lofta

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-02-22 2016-5131 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Krankelösa 2:2 Fastighetens adress: Sökande: Michell Sävenmark Nilsson och Kjersti Sandell

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

Diarienummer MBR Beskrivning. Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby

Diarienummer MBR Beskrivning. Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby Diarienummer 2016-12-07 MBR-2015-658 Beskrivning Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby Torsby kommun Värmlands län Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR... 3 2 SYFTE MED UPPHÄVANDE AV DEL AV BYGGNADSPLANEN...

Läs mer

Kretsloppet 1, Mörarp

Kretsloppet 1, Mörarp Dnr:01064/2018 Upprättad 4 december 2018 Upphävande av detaljplan (1283K-13614) för Kretsloppet 1, Mörarp Helsingborgs stad VASATORPS GOLFBANA MÖRARP Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 4 december

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. SAMRÅDSHANDLING Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Följande handlingar utgör förslaget: Plankarta i skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

godkänna föreliggande dagordning med tillägg av två punkter: skyltning norra Öland och Persnäs-Sandvik 1:1, bygglov.

godkänna föreliggande dagordning med tillägg av två punkter: skyltning norra Öland och Persnäs-Sandvik 1:1, bygglov. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (40) 122 Godkännande av dagordning godkänna föreliggande dagordning med tillägg av två punkter: skyltning norra Öland och Persnäs-Sandvik 1:1, bygglov. 123 Val av justerare

Läs mer

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 1(8) 2017-05-15 Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning enligt ansökan ungefärligt markerad. Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Tillbyggnad av garage/carport med gästrum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Tillbyggnad av garage/carport med gästrum Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-12-11 2017-5008 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Stävlö 1:21 Fastighetens adress: Hjälmö 117 Sökande: Strandberg, Gunilla Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Beredning Sakägarintyg till berörda sakägare (Edsås 1:3, Hemsjö 8:8, 8:18, 8:19, 8:24 samt 8:45).

Beredning Sakägarintyg till berörda sakägare (Edsås 1:3, Hemsjö 8:8, 8:18, 8:19, 8:24 samt 8:45). Bygglov Nybyggnad av enbostadshus HEMSJÖ 8:14, HEMSJÖ församling, Alingsås Ärendet Ansökan inkom 2013-11-21 och avser bygglov för nybyggnad av enbostashus med vidbyggd garage. Sökande: Kiani Fard Mogegan,

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

Datum PLANBESKRIVNING. Antagandehandling. Antagen av Bygg- och miljönämnden: Laga kraft:

Datum PLANBESKRIVNING. Antagandehandling. Antagen av Bygg- och miljönämnden: Laga kraft: 1 (6) Datum 2015-10-07 Detaljplan för Ås-Hov 1:49 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Antagandehandling Antagen av Bygg- och miljönämnden: 2015-10-29 123 Laga kraft: 2015-11-25 Krokoms

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående Sammanträdesprotokoll sid 2 (12) 166 Godkännande av dagordning Samhällsbyggnadsnämnden godkänner föreliggande dagordning med nedanstående ändring. Ordföranden meddelar att informationsärende nr 15 i kallelsen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Näringsdepartementet) beslut den 4 maj 2016, N2015/05366/PUB, avseende överklagande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl.

Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl. Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl. Habo kommun Plan- och genomförandebeskrivning 2014-10-09 Upphävd av byggnadsnämnden 2014-10-09, 86 Laga kraft 2014-11-08 2 Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Godkännande av dagordning. Beslut. Information från förvaltningen

Godkännande av dagordning. Beslut. Information från förvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (25) 152 Godkännande av dagordning Beslut godkänna föreliggande dagordning med nedanstående förändringar. - Borgholm 11:1 /Kapelludden, diskussion med anledning av tillvägagångssätt

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan?

Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan? Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan? Varför har vi detaljplaner? Med en detaljplan reglerar kommunen hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut. Detaljplanen talar därför om

Läs mer

Planering av markanvändning

Planering av markanvändning Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9 1 (12) Paragrafer 1-9 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-17:00 Beslutande ledamöter Kent Lodesjö (S) (ordförande) 1-2, 4-9 Christer Persson (M) (1:e vice ordförande) (ordförande 3) Ralf Scott (SD)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-02-13 2017-0614 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Konstruktören 1 Fastighetens adress: Reparatörsvägen 2 Sökande: Viding, Sam Mikael Ärende:

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset plan 2, Carlstensrummet klockan 08:30-13:30 Beslutande Claes Andersson (L) Ordförande Jeanette Rignè (V) Marie Olofsson (S) Kjell Svanström (S) Christina Högstedt (UP)

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga.

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga. Sydnärkes byggnämnd 2015-04-09 2 Länsstyrelsen Lantmäterimyndigheten 19 2015.129 Ansökan om strandskyddsdispens xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Fastighet: Askersund 1:1. Bilaga 1. Strandskyddsdispens

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-29 2018-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Motorn 4 Fastighetens adress: Engelska Vägen 2 Ärende: Nybyggnad av affärshus/ verkstad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-0526 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Harstensbo 1:2 Fastighetens adress: Söder Om Harstensbo 130 Ärende: Förhandsbesked: Nybyggnad av enbostadshus

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 15 september 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 15 september 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (17) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 15 september 2015, kl 08.00 11.45 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-03 2016-3652 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Påryd 1:218 Fastighetens adress: Jonas Backe 2 Sökande: Kalmar kommun Ärende: Tidsbegränsat

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-03-08, rev. 2012-07-04 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Upphävande av detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 och del av Stärbsnäs 1:21 i Björkö-Arholma församling,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

MOTPARTER i Timrå kommun

MOTPARTER i Timrå kommun Beslut Sida 1 av 6 KLAGANDE Tanja Levin Lundevägen 8 Jonny Levin Lundevägen 8 Kamilla Bäckström Lundevägen 17 Kenn Östman Klaman Lundevägen 17 Fredrik Berggren Lundevägen 15 Marie Nordqvist Lundevägen

Läs mer

Webbseminarium Planprocessen den 22 mars 2012

Webbseminarium Planprocessen den 22 mars 2012 Webbseminarium Planprocessen den 22 mars 2012 Inledande ord om Översiktsplanering Planbesked Program Den nya typen av enkelt planförfarande Ändring av detaljplan Den kommunala planprocessen Översiktsplaneprocessen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-28 2018-0932 2018-0934 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 6, 7 och S:1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 30 lgh (Månstenen

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll sid 2 (24) 181 Godkännande av dagordning godkänna föreliggande dagordning. _ Ordföranden hälsade vår nye medarbetare, planarkitekt Magnus Juhlin välkommen och att han gärna får närvara

Läs mer

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg.

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg. Ärendebeskrivning s1(3) Datum 2016-08-29 Beteckning Dnr 2016-0337 Bygglov med lokaliseringsprövning och strandskydddispens Nybyggnad av enbostadshus Ingared 4:94, församling Alingsås Ärendet Ansökan inkom

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGEN

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGEN DNR 2013/323 Gällande detaljplan. ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Rud 4:181 (laga kraft 2000-05-26) TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGEN ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE 2014-09-09 ANTAGEN AV KS 2014-10-07

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Vatten i fysisk planering

Vatten i fysisk planering Vatten i fysisk planering Så får vi med kommunerna Pär Persson, vattenstrateg, enheten för samhällsplanering Kommuner har goda möjligheter till en helhetssyn genom plan- och bygglagen Marken ska vara lämplig

Läs mer

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Byggnadsnämnden Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet Förslag till beslut Positivt förhandsbesked

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 09:00-09:20 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Detaljplan 4 Vad är en detaljplan? 5 Hur används en detaljplan? 6 Intervju med Lennart Bohlin 7 Vad är syftet med en detaljplan? 8 Vad är nyttan med

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

Plan och marklagstiftning

Plan och marklagstiftning Plan och marklagstiftning Miljöbalken och plan- och bygglagen Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-29 2017-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fundamentet 1 Fastighetens adress: Sökande: Gbj Construction AB Ärende: Nybyggnad av kedjehus,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060202 DOM 2017-04-07 Stockholm Mål nr P 9703-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-10-20 i mål nr P 1771-16, se bilaga A KLAGANDE 1. B-M M 2. Dödsboet

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Underskrifter Paragrafer 7-8

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Underskrifter Paragrafer 7-8 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09.00-09.30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Sverre Dahlgren, miljöinspektör, 26 Anna Henriksson, sekreterare

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Sverre Dahlgren, miljöinspektör, 26 Anna Henriksson, sekreterare 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, klockan 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Tillägg nr 3 till planbeskrivning Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9

Tillägg nr 3 till planbeskrivning Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9 Handläggare: Niklas Idesjö, tfn 0322-61 60 64 Dnr 2015.112 211 Samråds/granskningshandling Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9 Tillägg nr 3 till planbeskrivning 2015-04-27

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samrådsredogörelse angående upphävande av det förordnande som enligt 113 byggnadslagen som idag gäller inom detaljplaneområdet för:

Samrådsredogörelse angående upphävande av det förordnande som enligt 113 byggnadslagen som idag gäller inom detaljplaneområdet för: Samrådsredogörelse angående upphävande av det förordnande som enligt 113 byggnadslagen som idag gäller inom detaljplaneområdet för: RAKSTA, ETAPP 8 Östra Tyresö, Tyresö kommun, Stockholms län Planområdet

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(12) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, klockan 15:50-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-02-01 2017-4064 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Spinnrocken 1 Fastighetens adress: Borshorvavägen 7 Sökande: Alexander Karlsson, Kalmar

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-22 2017-1436 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Knapegården 1:106 Fastighetens adress: Marknadsgatan 3 Sökande: Du Rietz, Oscar och Ida

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer