Minnesanteckningar Sakråd om tillgänglighet i den byggda miljön

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Sakråd om tillgänglighet i den byggda miljön"

Transkript

1 Promemoria N2018/01113/SPN Näringsdepartementet Enheten för bostäder och byggande Enheten för samhällsplanering Minnesanteckningar Sakråd om tillgänglighet i den byggda miljön Mötet inleddes med att statssekreterare Alf Karlsson välkomnade alla och presenterade dagordningen. Efter en presentationsrunda gick statssekreteraren igenom syftet till sakrådet som är att inhämta kunskap och information om vilka frågor rörande tillgänglighet i den byggda miljön som är mest angelägna och i fokus just nu inom de inbjudna organisationerna. Frågor som regeringen kan ta med sig i det fortsatta arbetet med funktionshinderspolitiken. Aktuella frågor rörande tillgänglighet i den byggda miljön Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige lyfte bl.a. följande frågor vid sakrådet: Brister och försämringar i regelverk för att säkerställa universell utformning, tillgänglighet och användbarhet i byggd miljö. Brister och försämringar i uppföljning av lag och regelverk. Behov av en handlingsplan för att åtgärda hinder i befintlig miljö. Brister i dialog om nya regelverk. Behov av översyn av ventilationskontroll. Trots regeringens ambition att nå de globala målen i Agenda 2030 och bland annat minska ojämlikheten i samhället anser Funktionsrätt Sverige att utvecklingen går bakåt för genomförandet av FN:s funktionsrättskonvention. Funktionsrätt Sverige lyfte särskilt fram behovet av en översyn av lagen om ventilationskontroll. Den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK) ska säkerställa ett gott inomhusklimat i bostäder och lokaler, men fungerar enligt

2 Funktionsrätt Sverige inte som avsett. Trots lagens intentioner har tillsynen av lokaler och flerbostadshus under många år varit bristfällig. En ny rapport som forskningsinstitutet Research Institute of Sweden (RISE) har tagit fram på uppdrag av Energimyndigheten visar bl.a. på tydliga brister i hur lagen är utformad och en godkänd OVK är trots dess uttalade syfte inte någon garanti för att innemiljön är tillfredsställande. Funktionsrätt Sverige framförde ett antal förslag till åtgärder: Översyn av övergripande mål för politikområdet så att de omfattar universell utformning och tillgänglighet, och systematiskt tillämpa detta i utredningsdirektiv, forskning och genomförande av Agenda Översyn av processen för uppföljning av krav på tillgänglighet i nya byggnader inkl. upphandling. Uppdatera byggreglerna så tillgänglighet i byggd miljö omfattar alla funktionshindergrupper som har behov av det, exempelvis personer med kronisk sjukdom och kognitiv funktionsnedsättning. Initiativ till en tidsatt handlingsplan för borttagande av befintliga hinder. Säkerställa rättighetsperspektiv i bygglov och bostadsanpassning. Översyn av regelverk och diskrimineringslagen när det gäller byggd miljö och bostäder. Säkerställa resurser för inflytande från funktionsrättsorganisationer i beslutsprocesser och standardisering. Uppdatera lagen om ventilationskontroll i enlighet med förslag i rapporten Moderniserad ventilationskontroll från Energimyndigheten. Förstärkt sektorsuppdrag till Boverket. Utveckla digitala verktyg för uppföljning av tillgänglighet. Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet (DHR) DHR lyfte bl.a. följande frågor vid sakrådet. Förslaget om serietillverkade hus DHR motsätter sig de förslag som Boverket presenterar i rapporten En mer förutsägbar byggprocess Förenklad kontroll av serietillverkade hus (rapport 2017:23). Enkelt avhjälpta hinder DHR framförde att det finns brister på kommunal nivå när det gäller handläggning av tillgänglighetsfrågor. DHR anser att Boverkets uppdrag att 2 (9)

3 analysera reglerna för enkelt avhjälpta hinder (dnr N2017/07683/SUBT) bör kompletteras med uppgiften att analysera vad enkelt avhjälpta hinder är samt identifiera vilka hinder som finns för kommunernas arbete med att åtgärda enkelt avhjälpta hinder. Universell utformning i byggsektorn DHR anser att arkitektkåren fokuserar för mycket på standarder och inte ser möjligheterna med innovation, dvs. de projekterar endast för att uppfylla angivna mått. Det finns mycket att göra inom detta område. Boverkets förhållningssätt till funktionshinderorganisationerna DHR anser att Boverket under senare tid har brustit i sin bevakning av tillgänglighetsfrågor i bebyggd miljö. Ett exempel är att DHR inte längre ingår som ledamot i Boverkets byggråd, som fungerar som ett rådgivande stöd till Boverket i frågor inom byggområdet. Vidare är inte Boverket konsekvent i sin remittering av aktuella produkter till funktionshindersorganisationerna. Nätverket Unga för tillgänglighet (Nuft) Nuft representerades av Riksförbundet Unga Allergiker och Förbundet Unga Rörelsehindrade. Riksförbundet Unga Allergiker viktigaste frågor handlar om att dagens regelverk inte omfattar tillgänglighet utifrån alla funktionsnedsättningar, medicinska funktionsnedsättningar som t.ex. allergier inkluderas inte: Ventilationskontrollen behöver ses över, allergiker är beroende av att den fungerar samt att den är på även utanför verksamhetens tider. Heltäckningsmattor eller annat textilt material bör inte användas i byggnader då dessa samlar damm, kvalster och allergener som är problematiskt för allergiker. Användandet av kemikalier i byggprocessen är ett problem som kan leda till att personer med astma och allergi får svårt att vistas i lokalerna. Att bygga tillgängligt handlar till stor del om kunskap. Alla kommuner har idag inte den kunskap och de resurser som behövs för att bygga tillgängligt. Det krävs extra stöd och vägledning till kommunerna för att kunna upphandla rätt. Förbundet Unga Rörelsehindrade lyfte följande frågor vid sakrådet: 3 (9)

4 Bristande tillgänglighet till näringsställen I diskrimineringslagen slås det fast att otillgänglighet är diskriminering och därmed olagligt men det finns många kryphål som gör att många näringsställen ändå kommer undan kravet på att tillgänglighetsanpassa sina lokaler. Det finns s.k. skälighetsregler för när anpassning inte anses genomförbar. Förbundet Unga Rörelsehindrade upplever idag att många restauranger och butiker inte är tillgängliga och vill se att flera blir det. Skillnaderna inom och mellan städerna runt om i landet är stora. Vad kan göras för att fler restauranger och butiker tillgänglighetsanpassas så att fler kan ta del av verksamheten? Många unga drabbas och hamnar utanför stora delar av samhällsgemenskapen när dessa verksamheter inte är anpassade. Bristande tillgänglighet i skolor Förbundet Unga Rörelsehindrade är bekymrade över att flera av deras medlemmar vittnar om att deras skolor inte är helt tillgänglighetsanpassade. Det finns mycket att göra runt om i landet inom det här området och det är mycket angeläget att alla skolor blir tillgängliga, detta gäller även universitet, högskolor och folkhögskolor. Vad krävs för att alla barn ska kunna fullfölja sin skolplikt i så stor utsträckning som möjligt, på så lika villkor det går? Vad krävs för att fler personer med nedsatt rörelseförmåga av något slag ska kunna studera på Sveriges högskolor och universitet på så lika villkor som möjligt? Brister i tillgänglighet till kollektivtrafiken och skillnader i tillgång till en fungerande färdtjänst Utan en fungerande färdtjänst och/eller tillgänglig kollektivtrafik är det svårt att ta sig ut och ta del av samhället. Idag ser vi stora skillnader på hur färdtjänsten fungerar på olika orter, hur välfungerande den är, vilka kriterier som krävs för att få rätt till färdtjänst men också på hur tillgänglighetsanpassad kollektivtrafiken är. Vad krävs för att få färdtjänsten och kollektivtrafiken mer likvärdig i hela landet? Lika Unika Lika Unika lyfte bl.a. följande frågor vid sakrådet. Vilken vilja har politiken att förverkliga tillgänglighet? Att behoven är omfattande när det gäller åtgärder för att göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att delta i samhället är något man möter 4 (9)

5 varje dag, på alla samhällets områden och inte minst i den byggda miljön. Tillgängligheten och användbarheten i den byggda miljön brister. Detta trots att en del av problembilden, frågan om enkelt avhjälpta hinder, skulle ha klarats av under perioden 2001 till Men många av de enkla hindren finns kvar. Politiken ger dubbla signaler. I propositionen om funktionshinderpolitiken tillsätts en utredning om bland annat universell utformning, vilket Lika Unika välkomnar. I propositionen läggs också uppdrag om förtydligande av regler för enkelt avhjälpta hinder och om funktionshinderperspektiv i översiktsplaner. Det behövs sådana politiska initiativ. Samtidigt som ambitioner när det gäller tillgängligheten uttalas så kommer också dess motsats: Senast handlar det om Boverkets rapport ''En mer förutsägbar byggprocess där tillgänglighetsgranskningar föreslås komma senare i byggprocesser. Lika Unika anser att det leder i fel riktning och det leder inte bara till otillgänglighet utan också till ökade kostnader längre fram. Och det ger inte minst en fel signal till samhället som tvärt om borde handla om förbättrad tillgänglighet. Lika Unika efterfrågar en redovisning av politikens ambitioner och vilja att ge tydliga politiska signaler på området. Hur vill regeringen förstärka politiken så att brister i tillgängligheten åtgärdas, något som förutsätts i den inriktning som politiken ska arbeta efter för att nå det nationella målet för funktionshinderpolitiken? Åtgärder för en bättre tillsyn? Utöver att bristande tillgänglighet handlar om att vi inte gör rätt från början så är det också en effekt av att vi idag har regler som inte följs och där samhället är alltför dåligt när det gäller tillsyn. En illustration är Boverkets slutrapport om funktionshinderpolitiska strategin Av delmålen som regeringen hade fastställt för den förra strategiperioden är endast ett delmål uppnått. Offentlig sektor och deras bolag som förebilder i tillgänglighet och användbarhet? Sverige har ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. En av konventionens grundläggande principer är tillgänglighet, något som är självklart då brister i densamma inskränker och hindrar människor från deltagande i samhällslivet på lika villkor som andra. 5 (9)

6 Det är rimligt att kräva att samhället i form av stat, kommun och landsting och offentligt ägda bolag går före och är förebilder när det gäller tillgängligheten. Lika självklart borde det vara att det offentliga i sin upphandling ställer tydliga krav på tillgänglighet. Lika Unika vill se en mer ambitiös inriktning där politiken har högre ambitioner på tillgänglighetsområdet. Hur ser regeringen att det offentliga aktörernas insatser kan förstärkas? Hur ser regeringen på att tydligare definiera i strategier för att tillgänglighetskrav ska finnas med och ingå i sociala krav i upphandlingar? Reflektioner från statssekreterare Alf Karlsson Statssekretaren reflekterade kring de frågor som lyfts under sakrådet och informerade om regeringens pågående arbete. Eftersom ansvaret för vissa frågor ligger hos andra statsråd, kommer vi att vidarebefordra dessa synpunkter till rätt mottagare i Regeringskansliet. Boverkets arbete med funktionshindersfrågor Boverket är inne i en stor omställning just nu, bakgrunden är att regeringen vill att bostadsfrågorna ska få större betydelse. Regeringen har beslutat om flera nya uppdrag till Boverket, bl.a. uppdraget att förstärka arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö (N2018/02273/SPN) som aviserades i propositionen Politik för gestaltad livsmiljö (prop. 2017/18:110). Det är viktigt att funktionshindersorganisationerna är delaktiga i det arbete som Boverket nu påbörjar inom ramen för den nya arkitekturpolitiken. Enkelt avhjälpta hinder samt bristande tillsyn och uppföljning av befintliga regelverk Regeringen har i regleringsbrevet för 2018 gett Boverket i uppdrag att analysera om reglerna för enkelt avhjälpta hinder i plan- och bygglagen behöver förtydligas eller ändras. Analysen ska innehålla en bedömning om reglerna för enkelt avhjälpta hinder är ändamålsenligt utformade. Vidare ska Boverket göra en bedömning av behovet av att införa krav på tillsynsplan för byggnadsnämnderna motsvarande vad som i dag finns för länsstyrelserna och Boverket. Uppdraget ska redovisas till regeringen i oktober Inom ramen för det här uppdraget finns det alltså relativt gott om tid och möjligheter för funktionshindersorganisationerna att ha en dialog med Boverket om dessa frågor. 6 (9)

7 Serietillverkade hus Syftet med uppdraget till Boverket om serietillverkade hus, som verket har redovisat till regeringen i rapporten En mer förutsägbar byggprocess, förenklad kontroll av serietillverkade hus var att få fram förslag på ett regelverk som underlättar för att bygga mer modulärt och standardiserat. Företag som bygger likartade byggnader i olika kommuner upplever i dag att byggnadsnämnderna ställer olika krav och att det fördyrar produktionen av seriebyggda hus. Genom en effektiv produktion av serietillverkade hus har man möjlighet att sänka kostnader och höja kvaliteten. I sin rapport presenterar Boverket två olika modeller, båda har för- och nackdelar. Byggnadsnämnden måste fortfarande besluta om bygglov. Rapporten har remitterats och just nu pågår beredning och sammanställning av de inkomna remissvaren. Ventilationskontroll Statssekretaren lyfte fram regeringens pågående satsningar för att förbättra inomhusmiljön: God inomhusmiljö. Regeringen satsar 16 miljoner kronor under 2018 och 28 miljoner kronor per år i ett uppdrag till Boverket för att förstärka arbetet för en god inomhusmiljö. Boverket ska enligt uppdraget samla in, kvalitetssäkra och sprida information om byggnaders inomhusmiljö i syfte att öka medvetenheten om vilka brister i byggnader inomhusmiljö som kan uppstå, vanliga orsaker till bristerna och hur de kan undvikas eller åtgärdas. Skolrenoveringar för bättre arbetsmiljö och energieffektiviseringar. Många skollokaler uppfyller inte de regler som finns för inomhusmiljön, t.ex. när det gäller ventilation, fuktskador och städning. Regeringen satsar 1 miljard kronor på förbättrad arbetsmiljö och energieffektivisering i skolan under Folkhälsomyndigheten har även startat ett nationellt tillsynsprojekt om inomhusmiljön i skolan. Stöd för renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden. I oktober 2016 infördes ett stöd för renovering och energieffektivisering av hyresbostäder i områden med socioekonomiska utmaningar. Stödet omfattar en renoveringsdel och en energieffektiviseringsdel. Regeringen har avsatt 1 miljard kronor per år för energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer. 7 (9)

8 Förbättra tillämpningen av OVK. Boverket arbetar med information till OVK-kontrollanter och tillsynspersonal för att förbättra tillämpningen av regelverket. Under våren 2018 lanseras t.ex. en ny vägledning om OVK på Boverkets hemsida. Universell utformning I regeringens forskningsproposition ingår en satsning på forskning och innovation om tillgänglighetsdesign och universell utformning. Satsningen ska vara bred och uppmuntra till nya innovationssamarbeten mellan bl.a. universitet och högskolor, offentlig sektor och näringsliv. Regeringen har vidare tillsatt en särskild utredare som ska se över styrningen inom funktionshinderspolitiken. Utgångspunkten ska vara det nya nationella målet och den nya inriktningen för funktionshinderspolitiken som utgår från FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Utredaren ska också närmare beskriva tillämpningen av principen om universell utformning. Den 1 juli 2018 träder förordningen om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder i kraft. Stödet ska lämnas för åtgärder som syftar till att främja ett innovativt och hållbart bostadsbyggande med minskad klimatoch miljöpåverkan. Stödet syftar bl.a. till att stödja innovation och utveckling av materialval, metoder och utformning. Diskrimineringslagen och bristande tillgänglighet Regeringen beslutade i augusti 2017 om propositionen Utvidgat skydd mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet. I propositionen föreslås en ändring i diskrimineringslagen som avser bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Ändringen innebär att även företag som vid det senaste kalenderårsskiftet sysselsatte färre än tio arbetstagare ska omfattas av förbudet mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet, om företaget i sin näringsverksamhet tillhandahåller varor och tjänster till allmänheten. Lagändringen träder i kraft den 1 maj Regeringen har därmed tagit bort den tidigare undantagsmöjligheten för mindre näringsidkare och kommer att följa tillämpningen av den nya lagen. 8 (9)

9 Avslutning Statssekreteraren avslutade sakrådet med att tacka för viktiga synpunkter och medskick till bostads- och digitaliseringsministern samt till övriga berörda statsråd och kollegor inom Regeringskansliet. 9 (9)

Vad händer inom plan- och byggområdet?

Vad händer inom plan- och byggområdet? Vad händer inom plan- och byggområdet? Byggsamverkan i Västra Götaland 26 januari 2018 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 22-punktsprogrammet 1. Försäljning av statlig mark lämpad för

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken

Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken Alf Karlsson, statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson Näringsdepartementet 1 Lågt byggande under lång tid Färdigställda bostäder

Läs mer

Genomförandet av funktionsrättspolitiken

Genomförandet av funktionsrättspolitiken Genomförandet av funktionsrättspolitiken Utmaningar och möjligheter med att förverkliga funktionsrättspolitiken i kommuner och landsting. Nicklas Mårtensson Funktionsrätt Sverige. Genomförandet av funktionsrättspolitiken

Läs mer

Synpunkter på förslag i del Handläggare: Marie-Louise Luther. Socialdepartementet Stockholm. Kopia till Handikappförbunden

Synpunkter på förslag i del Handläggare: Marie-Louise Luther. Socialdepartementet Stockholm. Kopia till Handikappförbunden 161219 Handläggare: Marie-Louise Luther Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Handikappförbunden Remiss; En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se. Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB

Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se. Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB Vår referens: Stockholm Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se Näringsdepartementet 100 33 Stockholm Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 22 februari 2017 Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer Socialdepartementet att: lars.x.nilsson@regeringskansliet.se Stockholm 2018-02-28 Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer 1. Tycker ni sakrådet

Läs mer

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Bilaga En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle MFD:s förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Myndigheten för delaktighet Myndigheten

Läs mer

Regeringens bostadspolitik

Regeringens bostadspolitik Regeringens bostadspolitik Samhällsplaneringsdagarna i Västerbotten 19 oktober 2017 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 Lågt byggande under lång tid Färdigställda bostäder och befolkningsökning

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag Mönsterås 1 oktober Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken

Läs mer

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26 SUNNE KOMMUN Tillgänglighetsplan för full delaktighet 2006 2010 Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-18, 26 Baserad på Nationell handlingsplan för handikappolitiken från patient till medborgare, plan för

Läs mer

Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4)

Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Sundbyberg 2017-05-23 Dnr.nr: S2017/00671/FS Vår referens: Sofia Karlsson Socialdepartementet Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Funktionsrätt

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Sammanfattning 2016-09-21 I budgetpropositionen för 2017 har regeringen aviserat stora satsningar på forskning och innovation inom samhällsbyggandet. I november

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Dnr 2013/46 Id 50165 Funktionshinderpolitiskt program 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-27 173 Funktionshinderpolitiskt program för Vimmerby kommun Funktionshinderpolitik handlar om mer än

Läs mer

Aktuellt i bygg- och bostadspolitiken SKL:s presidiedagar för miljö-, plan- och byggnämnder 4 april 2017

Aktuellt i bygg- och bostadspolitiken SKL:s presidiedagar för miljö-, plan- och byggnämnder 4 april 2017 Aktuellt i bygg- och bostadspolitiken SKL:s presidiedagar för miljö-, plan- och byggnämnder 4 april 2017 Alf Karlsson (MP) statssekreterare för Peter Eriksson Bostads- och digitaliseringsfrågor Näringsdepartementer

Läs mer

Remissvar, Låt fler forma framtiden, betänkande från 2014 års Demokratiutredning (SOU 2016:5)

Remissvar, Låt fler forma framtiden, betänkande från 2014 års Demokratiutredning (SOU 2016:5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Stockholm 2016-06-20 Remissvar, Låt fler forma framtiden, betänkande från 2014 års Demokratiutredning (SOU 2016:5) 1) Allmänna utgångspunkter

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017 2021 1 Målsättning med tillgänglighetsarbetet Övergripande mål Flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

Läs mer

Tio budord om funktionshinderpolitiken. Lars Lindberg

Tio budord om funktionshinderpolitiken. Lars Lindberg Tio budord om funktionshinderpolitiken Lars Lindberg Min bakgrund Funktionshinderpolitikens utmaningar Handikappolitiken påminner mest om spunnet socker: angenäm men flyktig i sin konsistens. Socialförsäkringsboken

Läs mer

Ett delaktigt Linköping

Ett delaktigt Linköping Linköpings funktionshinderpolitiska program Dokumenttyp: Program Antaget av: Fullmäktige 2017-01-24, 5 Status: Antagen Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2015-282

Läs mer

ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE

ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE Miljöpartiet de gröna Sidan 2 av 5 MILJÖPARTIETS FOKUSFRÅGOR FÖR MARSCHEN FÖR TILLGÄNGLIGHET 2012 Tillgänglighet, delaktighet och skydd mot diskriminering är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Funktionshinderpolitiskt program 2016 2020 Antaget av kommunfullmäktige 2016-10-25 97 Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning.

Läs mer

Inomhusluftens betydelse för en god arbetsmiljö i skolan

Inomhusluftens betydelse för en god arbetsmiljö i skolan Om kommunernas syn på arbetsmiljön i landets skolor och förutsättningarna att få ta del av det nya statsstödet till skolrenoveringar PM från Astma- och Allergiförbundet och Svensk Ventilation Juni 2015

Läs mer

Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86)

Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86) Till: Socialdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86) SABOs synpunkter SABO instämmer i regeringens

Läs mer

Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen (2010:900)

Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen (2010:900) iiregeringen Regeringsbeslut 1114 2016-12-14 N2016/07801/PBB Näringsdepartemen~t Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen (2010:900) Regeringens

Läs mer

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER 1 (3) POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER Förord De politiska inriktningsmålen är ett komplement till gällande lagstiftning, lagar och förordningar som reglerar stöd och service för målgruppen

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2016-01-15 Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Bostäder att bo kvar

Läs mer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer Nya mål om Gestaltad livsmiljö Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer 3+3+3=1 Mål för arkitektur-, formoch design Arkitektur, form och design ska bidra till ett

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Program för ett tillgängligt samhälle

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Program för ett tillgängligt samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett tillgängligt samhälle Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

SnABbT, snyggt och hållbart

SnABbT, snyggt och hållbart Snabbt, snyggt och hållbart 2017-05-27 1 SnABbT, snyggt och hållbart KuLtUR -och DemOKratiMiniStER AliCE BaH KuHnKE, bostads- och digitaliseringsminister PetER ErIKsSON och miljöminister KaroliNA SkOG,

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Standarder för universellt utformade bostäder bör utvecklas utifrån kunskap om mindre behov av anpassningar.

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Standarder för universellt utformade bostäder bör utvecklas utifrån kunskap om mindre behov av anpassningar. HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-09-30 Dnr.nr: S2009/1816/FST Vår referens: Mia Ahlgren Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fst@regeringskansliet.se Remissvar: Översyn av lagen

Läs mer

Med ändring av tidigare lämnade uppdrag inom området beslutar regeringen att Socialstyrelsen ska genomföra följande uppdrag inom hjälpmedelsområdet:

Med ändring av tidigare lämnade uppdrag inom området beslutar regeringen att Socialstyrelsen ska genomföra följande uppdrag inom hjälpmedelsområdet: Regeringsbeslut II:15 2014-12-18 S2014/8959/FST Socialdepartementet Socialstyrelsen Rålambsvägen 3 106 30 Stockholm Uppdrag inom hjälpmedelsområdet Regeringens beslut Med ändring av tidigare lämnade uppdrag

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Datum 2018-04-13 Dokumenttyp Yttrande Diarienummer 2018/0022 Ert diarienummer Fi2018/00106/DF Handläggare Andreas Richter Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60)

Yttrande över promemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Datum 2018-02-27 Dokumenttyp Yttrande Diarienummer 2017/0239 Ert diarienummer Fi2016/04244/DF Handläggare Andreas Richter Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Genomförande av

Läs mer

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut I:3 2019-05-09 S2019/02245/FST (delvis) Socialdepartementet Statistiska Centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Grönare städer, ny vägledning om ekosystemtjänster i planeringen, miljökriterier i upphandling och Agenda 2030

Grönare städer, ny vägledning om ekosystemtjänster i planeringen, miljökriterier i upphandling och Agenda 2030 Grönare städer, ny vägledning om ekosystemtjänster i planeringen, miljökriterier i upphandling och Agenda 2030 Miljöchefsnätverket kommunala miljöchefer 8 mars 2018 Förordning (2017:137) om bidrag för

Läs mer

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (6) 2017-12-05 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 262 42 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023. Svar på remiss

Läs mer

LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna

LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna FN-konventionen Grunden för funktionshinderspolitiken är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som Sverige har ratificerat och förbundit

Läs mer

FNs konvention om mänskliga. funktionsnedsättning. Ulrika Gani

FNs konvention om mänskliga. funktionsnedsättning. Ulrika Gani FNs konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning Ulrika Gani ulrika.gani@mfd.se www.mfd.se Myndigheten för delaktighet Bildades 1 maj 2014 och är en sammanslagning av Handisam

Läs mer

Workshop: Universell utformning vägen till ett samhälle för alla?

Workshop: Universell utformning vägen till ett samhälle för alla? Workshop: Universell utformning vägen till ett samhälle för alla? Medverkande: Kirsten Rassmus-Gröhn, universitetslektor, Designvetenskaper, Lunds universitet Emil Erdtman, doktorand, Funktionsrätt Sverige/Lunds

Läs mer

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 PM 2016:213 RII (Dnr 110-1697/2016) Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017 /07 543/PBB 111 3 Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen Regeringens

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR POLITIKERFORUM 26 JAN

MINNESANTECKNINGAR POLITIKERFORUM 26 JAN MINNESANTECKNINGAR POLITIKERFORUM 26 JAN Plats Forumet hölls fredagen den 26 jan på Scandic Crown vid Polhemsplatsen i Göteborg. Antal anmälda deltagare va ca 140 st. Inbjudna talare var Alf Karlsson,

Läs mer

ClueE: det juridiska perspektivet. David Langlet Joshua Prentice

ClueE: det juridiska perspektivet. David Langlet Joshua Prentice ClueE: det juridiska perspektivet David Langlet Joshua Prentice Studerade områden Det främjande regelverket hur påverkar det kommunerna? Offentlig upphandling främjare eller hämmare? Kravet på affärsmässigt

Läs mer

EN KOMMUN FÖR ALLA. Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning

EN KOMMUN FÖR ALLA. Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning w EN KOMMUN FÖR ALLA Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning Framtagen i samråd med Rådet för funktionshinderfrågor och handikappföreningar i Skövde kommun. Beslutad av kommunfullmäktige

Läs mer

Program för funktionshinderpolitiken

Program för funktionshinderpolitiken OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomas Österberg 2015-05-25 OSN-2015-0125 Omsorgsnämnden Program för funktionshinderpolitiken Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att

Läs mer

2016-06-21. Promemoria. Finansdepartementet Näringsdepartementet. Sammanfattning av regeringens förslag. Innehåll.

2016-06-21. Promemoria. Finansdepartementet Näringsdepartementet. Sammanfattning av regeringens förslag. Innehåll. Promemoria 2016-06-21 Finansdepartementet Näringsdepartementet Sammanfattning av regeringens förslag Innehåll Mer byggklar mark... 1 Sänkta byggkostnader... 2 Kortare ledtider... 3 Förändrade uppskovsregler

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun 1 Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. Till programmet hör en handlingsplan.

Läs mer

Plan för tillgänglighet och delaktighet

Plan för tillgänglighet och delaktighet Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige den 30 september 2013, 65 Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Planens syfte och

Läs mer

Svar på remiss Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Svar på remiss Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Dnr: 2017-16575 Sida 1 (11) 2018-01-09 Handläggare John Areschoug Telefon: 0761228994 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-01-30, p 8. Svar på remiss

Läs mer

Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet

Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Det här gör Myndigheten för delaktighet Vi är ett kunskapsnav som bidrar till genomförandet av funktionshinderspolitiken.

Läs mer

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS 2018.029 4 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-11-29 204 Information om regeringens handlings-plan

Läs mer

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-10-06 S2016/04598/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58)

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58) Promemoria 1(5) 2018-08-31 KOMMUNLEDNINGSKONTOR KLK Utredning och tillsyn Marie Björkman Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad

Läs mer

FORTE:s hearing. 3 oktober 2017

FORTE:s hearing. 3 oktober 2017 FORTE:s hearing 3 oktober 2017 FoU-Skåne 2017-09-25 Nytt från KFSK ESF-ansökan Digitalisering Innovationsområdet Personlig hälsa Position 2020 Innovationsområdet Personlig hälsa utgår från utmaningar

Läs mer

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23)

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK10/499 Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK 10/499 Innehållsförteckning Definitioner... 3 Inledning... 4 Planering, och utvärdering... 4 Mål och åtgärder för tillgänglighetsplanen...

Läs mer

I Linköping är alla delaktiga

I Linköping är alla delaktiga Linköpings funktionshinderpolitiska program Programmet gäller från den 24 januari 2017. Linköpings kommun linkoping.se Innehåll Förord 3 1 Inledning 4 2 FN:s konvention 5 3 I Linköping 6 4 Så ska kommunen

Läs mer

Regeringens arbete kring boende och byggande

Regeringens arbete kring boende och byggande Regeringens arbete kring boende och byggande Renoveringsdagen torsdagen den 22 mars 2018 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 22-punktsprogrammet 1. Försäljning av statlig mark lämpad för

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Vår referens Mia Ahlgren Sundbyberg 2018-02-14 Dnr.nr: Fi2016/ 04244 Mottagare: fi.remissvar@regeringskansliet.se fi.ofa.df@regeringskansliet.se Remissvar Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Vår referens Mia Ahlgren Sundbyberg 2019-03-06 Dnr.nr: S2018/04805/FST Mottagare: s.remissvar@regeringskansliet.se sist@regeringskansliet.se Remissvar En arvsfond i takt med tiden

Läs mer

För Sveriges landsbygder

För Sveriges landsbygder s slutbetänkande För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd SOU 2017:1 Kommitténs uppdrag Regeringen tillsatte i juni 2015 en Parlamentarisk Landsbygdskommitté

Läs mer

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning:

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Övergripande syfte Modernisera regelverket Öka konkurrensen Öka byggandet Utredningsbehov Hur kan standardiseringen

Läs mer

Funktionshinderpolitik. - En Fråga om Mänskliga Rättigheter

Funktionshinderpolitik. - En Fråga om Mänskliga Rättigheter Funktionshinderpolitik - En Fråga om Mänskliga Rättigheter Grunderna i funktionshinderspolitiken Mille Salomaa Lindström Myndigheten för delaktighet: Vi är ett kunskapsnav som bidrar till genomförandet

Läs mer

HANDIKAPP. Sundbyberg 26 maj 2015

HANDIKAPP. Sundbyberg 26 maj 2015 HANDIKAPP Sundbyberg 26 maj 2015 Vår referens: Mia Ahlgren Referens: Fi2015/781 Mottagare: fi.registrator@regeringskansliet.se Yttrande Krav på privata aktörer i välfärden SOU 2015:7 Handikappförbunden

Läs mer

Yttrande över Förslag till ny Plan- och bygglag samt förslag till ändringar i anläggningslagen (1973:1149)

Yttrande över Förslag till ny Plan- och bygglag samt förslag till ändringar i anläggningslagen (1973:1149) Sundbyberg 2009-08-18 Vår referens: Stefan Eklund Åkerberg Tel. 08 546 40 422 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer Ange diarienummer vid all korrespondens Yttrande över Förslag till ny Plan-

Läs mer

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun Kommunens övergripande mål är att samhället ska göras tillgängligt för alla och att personer med funktionsnedsättning tillförsäkras

Läs mer

Aktuellt från Regeringskansliet

Aktuellt från Regeringskansliet Aktuellt från Regeringskansliet Linn Gloppestad, 08-405 21 26 linn.gloppestad@regeringskansliet.se Departementssekreterare Enheten för samhällsplanering Näringsdepartementet (Bostads- och digitaliseringsminister

Läs mer

Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38

Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38 Sundbyberg 11 sept 2017 Dnr.nr: Fi2017/02150/K Vår referens: Mikael Klein Finansdepartementet Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38 Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt

Läs mer

Utifrån de givna ramarna inför sakrådet föreslår Lika Unika följande åtta rekommendationer för diskussion.

Utifrån de givna ramarna inför sakrådet föreslår Lika Unika följande åtta rekommendationer för diskussion. Stockholm 2017-12-15 Socialdepartementet att: magnus.lagercrantz@regeringskansliet.se Underlag inför sakråd den 16 januari 2018 Lika Unika tackar för möjligheten att ge förslag om vilka av FN-kommitténs

Läs mer

Program för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Program för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Program för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2021 KS/2017:585 Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.se

Läs mer

Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) föreslår i motion 2017:9 att landstingsfullmäktige beslutar att:

Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) föreslår i motion 2017:9 att landstingsfullmäktige beslutar att: 2017-06-02- ÄRENDE 14 Bilaga 1 SKRIVELSE 1(3) Svar på motion 2017:9 av Petteri Louhema (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V) om att tillgänglighetsanpassa landstingets lokaler i landstingshuset och trafikförvaltningen

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande.

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande. PM 2016:164 RII (Dnr 110-1185/2016) Kompletterande promemoria avseende Boverkets rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassning m.m. Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 oktober 2016

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning

Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning Kenneth Ljung, Barnombudsmannen Tobias Bjöörn, PwC Välkomna! Presentation Barnkonventionen Revision,

Läs mer

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen Sida 1 av 5 PRESSMEDDELANDE 21 januari 2010 Socialdepartementet Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen med mera. - Regeringen har idag beslutat om en lagrådsremiss - Värdigt liv i äldreomsorgen. En

Läs mer

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande.

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande. PM 2016:209 RVI+IX (Dnr 110-1564/2016) En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Remiss

Läs mer

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 12/2017 Vårt ärendenr: 17/00003 2017-06-09 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Ärendenr:

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för delaktighet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för delaktighet Regeringsbeslut II:2 2017-12-18 S2017/07302/RS (delvis) Socialdepartementet Myndigheten för delaktighet Box 1210 172 24 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för delaktighet

Läs mer

Kompletterande bestämmelser till förslagen om utökade miljözoner

Kompletterande bestämmelser till förslagen om utökade miljözoner Promemoria Kompletterande bestämmelser till förslagen om utökade miljözoner I promemorian lämnas förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276) som innebär att vissa fordon, trots föreslagna bestämmelser

Läs mer

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Funktionshinderpolitiken Socialdepartementet samordnar Ansvarigt statsråd Barn- och

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se HANDIKAPP FÖRBUNDEN 2015-06-16 Dnr.nr S2015/1547/FS Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Sedd, hörd och respekterad Ett ändamålsenligt klagomålssystem

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers

PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers Regeringsuppdrag till Boverket Boverket ska göra en bedömning av behovet av att införa krav på tillsynsplan för byggnadsnämnderna motsvarande vad

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift Ersätter reglemente för rådet för funktionshinderfrågor 2014-10-01 KS2014/1492 Diarienummer: KS2015/1444-1 Dokumentansvarig: Sekreterare i rådet

Läs mer

Yttrande över remissförslag Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning (KSKF/2016:132)

Yttrande över remissförslag Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning (KSKF/2016:132) Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-02 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2016:299 Thomas Åkerblom Telefon 016-710 22 96 1 (2) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över remissförslag

Läs mer

Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS

Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-22 379 Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS 2016-405 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Allas delaktighet i samhället Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Detta program är styrande för Region Skånes funktionshinderspolitik. Alla verksamheter inom Region Skåne,

Läs mer

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 99 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Definition... 1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Mötesplats social hållbarhet 5 december 2016 Johan Carlson, gd Folkhälsomyndigheten Agenda 2030 för en hållbar utveckling People Planet Prosperity Peace

Läs mer

Remissvar: Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78

Remissvar: Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78 Sundbyberg 24 feb 2017 Dnr.nr: Fi2016/04014/K Vår referens: Mikael Klein Finansdepartementet Remissvar: Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78 Handikappförbunden Handikappförbunden är ett samarbete

Läs mer