Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/76-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-16 Dnr: 2014/76-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se."

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/76-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se Kopia till proaros vård och omsorg Äldrenämnden 0BUppföljning av uppdrag hemsjukvården, proaros vård och omsorg Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna rapporten med de krav som framgår av uppföljningsdokument. Ärendebeskrivning Tjänstemän från Sociala nämndernas förvaltning genomförde en uppföljning av uppdrag proaros Vård o Omsorg, hemsjukvård under mars-april Vid äldrenämndens sammanträde den 17 juni 2014, beslutades att utföraren skulle inkomma skriftligt med en handlingsplan den 27 augusti 2014, för att redovisa åtgärder för de brister som uppföljningen visade. Utföraren skulle muntligen redogöra för handlingsplanen vid sammanträdet i september Sammanlagt 15 områden i uppdraget följdes upp. Sju områden bedömdes icke godkända, sex områden fick godkänt med förbättringsområde. Medicinskt ansvarig sjuksköterska bedömde två områden. Vid äldrenämndens sammanträde den 24 november 2014 beslutades att utföraren senast den 15 december 2014, skriftligen ska inkomma med redovisning av åtgärder för de brister som kvarstår enligt uppföljningsdokument. Nämnden beslutade även att utföraren på nämndens sammanträde den 27 januari 2015, tillsammans med medicinskt ansvarig sjuksköterska muntligen ska redogöra för de åtgärder som vidtagits. I det fall handlingsplanen inte tillhandahålls enligt beslut, beslutades att ersättning kommer att innehållas med ett halvt basbelopp per påbörjad vecka. Tiden för innehållande av ersättning gäller från 16 december 2014 till dess att handlingsplan inkommit och godkänts. Sociala nämndernas förvaltning erhöll kompletterande handlingsplan från proaros vård och omsorg hemsjukvård den 15 december Vid bedömning av kompletterande handlingsplan har tjänstemän från Sociala nämndernas förvaltning bedömt de 9 icke godkända områden. Av dessa bedöms idag att två (2) områden nu är godkända. Fyra(4) områden är godkända med förbättringsområde. Två (2) områden är icke godkända. Ett Skickad av: Birgitta Thedvall - al567

2 VÄSTERÅS STAD TJÄNSTESKRIVELSE 2 (3) Dnr: 2014/76-ÄN-702 område, patientsäkerhet ska medicinskt ansvarig sjuksköterska redovisa vid nämndens sammanträde. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse den 29 december 2014 lagt fram förslag till beslut. Bilagor Äldrenämndens Arbetsutskott 13 januari 2015 ( ) Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod

3 VÄSTERÅS STAD TJÄNSTESKRIVELSE 3 (3) Dnr: 2014/76-ÄN-702 Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Kompletterande handlingsplan hemsjukvården, redovisning av åtgärder för de brister som kvarstod Redovisning av kompletterande handlingsplan efter krav på åtgärder för vård och omsorgs hemsjukvård

4 DOKUMENTYP 1(2) RUTIN: UTGÅVA:3 Publicerad: Ansvarsfördelning HSL Riktlinje Rutin För Västerås stads vård och omsorg gäller nedanstående. Rutinen är framtagen utifrån Riktlinjer för hälso- och sjukvård i Västerås stad Kap.1 Ansvar och kompetens: x Vårdgivaren utser verksamhetschef och beslutar vilka befogenheter, rättigheter och skyldigheter verksamhetschefen ska ha. Vårdgivaren ska meddela aktuell nämnd namn på verksamhetschef samt ansvarsområde. Blankett för anmälan finns under: anketter.aspx För Västerås stads Vård och omsorg ska det finnas medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Om ett verksamhetsområde i huvudsak omfattar rehabilitering får en fysioterapeut/sjukgymnast eller en arbetsterapeut fullgöra dessa uppgifter (MAR). Anmälan till respektive nämnd ska göras. Elektronisk blankett finns under: anketter.aspx I vissa fall kan och måste verksamhetschefen, mot bakgrund av sin kompetens, uppdra åt annan att fullgöra enskilda ledningsuppgifter, med stöd av HSL30, för att säkerställa hög patientsäkerhet och god kvalitet av vården. (Blankett finns på Insidan/Så jobbar vi/ansvar och kompetens). Ifylld och underskriven blankett diarieförs. En kopia av blanketten biläggs uppdragstagarens personakt. All legitimerad personal har skyldighet att föra patientjournal. All hälso- och sjukvårdspersonal har skyldighet att rapportera avvikelser i hälso- och sjukvården. All hälso- och sjukvårdspersonal i offentlig verksamhet har tystnadsplikt enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). För privata utförare gäller motsvarande regler om tystnadsplikt enligt patientsäkerhetslagen (2010:569). Enhetens instruktioner Vid behov skapar enheten instruktioner för att förtydliga tillämpning av rutinen. Rutin/instruktion för introduktion av hälso- och sjukvårdsmedarbetare finns på Insidan/så jobbar vi/proaros/hr. Källa: b a34-4f75-a4bf-525bc77e1020#1620a388-f760-4c14-9e15-8ea4e3929ccd Godkänd av: Falknäs, Håkan av:

5 DOKUMENTYP 2(2) RUTIN: UTGÅVA:3 Publicerad: Källa: b a34-4f75-a4bf-525bc77e1020#1620a388-f760-4c14-9e15-8ea4e3929ccd Godkänd av: Falknäs, Håkan av:

6 Namn Datum för dödsfall Att göra Datum Sign Kontaktat ansvarig läkare om dödsfallet Underrättat anhöriga/närstående om dödsfallet. Identitetsmärkt med ID-band på arm. Informerat/instruerat vårdpersonal att iordningsställa kroppen: Tvättar och sätter på kläder som är valda i samråd med anhöriga. Informerat anhöriga/närstående att de kontaktar begravningsbyrån. Om anhörig saknas, tar personalen kontakt med den begravningsbyrå som det finns tecknat avtal med. Upprättat Journal för avlidna som ska medfölja kroppen. Informera berörd personal om att signera vid utlämnande till begravningsbyrå. Eventuell remiss för borttagande av explosiva inplantat. Denna skrivs av läkaren. Informerat familjeläkare. Avbeställt dosdelade läkemedel/dosapotek Kasserat mediciner. Narkotiska preparat lämnas med narkotikajournal till apoteket. Skickat tillbaka eventuella medicinska behandlingshjälpmedel. Informerat biståndshandläggare Avslutat journal i procapita Registrerat i palliativregistret ( Skicka journalhandlingar i papper(dosrecept, signaturlista etc.) till Gryta journalarkiv Checklista vid dödsfall 1(1)

7 BLANKETT: Egenkontroll HSL Utgåva: 1 525bc77e1020#1620a388-f760-4c14-9e15-8ea4e3929ccd Godkänd av: Olsson, Annika Publicerad: Källa: b a34-4f75-a4bf- Process: [Process] Egenkontroll av Hälso- och sjukvård Enhet: Datum: Inför varje tertial och bokslut ska 5 slumpvis utvalda journaler granskas enligt följande kriterier. Urvalet. Motsvarande sociala akter. Om det inte finns tillhörande hälso- och sjukvårdsjournal väljs 5 slumpvis ut. Kriterier Journal 1 Journal 2 Journal 3 Journal 4 Journal 5 Hälso- och sjukvårdsjournal Patienten har aktuell bedömning. Det framgår vilken/vilka ordination/er som är planerade utifrån aktuell bedömning. Det framgår av ordinationen att utvärdering är planerad eller genomförd. Det framgår att patienten varit delaktig i planering av insatsen. Samtycke från patient eller förvaltare för informationsöverföring är dokumenterat. Riskbedömningar för fall, nutrition, trycksår, munhälsa och kontrakturer är dokumenterade. Ej äldre än ett år. Egenkontroll HSL 1(3)

8 BLANKETT: Egenkontroll HSL Utgåva: 1 525bc77e1020#1620a388-f760-4c14-9e15-8ea4e3929ccd Godkänd av: Olsson, Annika Publicerad: Källa: b a34-4f75-a4bf- Process: [Process] Riskbedömningar enligt ovan är registrerade i eller enligt Senior Alert för patienter över 65 år. Journalen är utskriven enligt gällande reservrutin för HSL. För godkänd egenkontroll krävs att Ja eller Nej Ja eller Nej Ja eller Nej Ja eller Nej Ja eller Nej samtliga ovanstående frågor är besvarande med JA. Beskriv hur verksamheten arbetar med kvalitetsregistren. (palliativregistret, Senior Alert, BPSD) Beskriv hur teamet arbetar för att samordna planering och insatser för kunden/patienten. Går det att utläsa det i journalen? Se den röda tråden mellan Hälso- och sjukvårdsdokumentation och social dokumentation. Analys av resultatet: Det här gjorde vi bra! Varför blev det bra? Framgångsfaktorer? Förbättringsområden? Identifierade brister? Varför finns det brister? Planerade förbättringsåtgärder Vilka konkreta förbättringsåtgärder planerar ni att genomföra för att åtgärda ev. brister eller vidmakthålla det som fungerar bra? Dokumentera i den lokala arbetsplanen. Förslag på förbättringar av rutiner i Så jobbar vi eller gemensamma satsningar? Vilka har deltagit vid egenkontrollen? Skicka in det ifyllda dokumentet till utvecklingsledaren innan tertial samtalet. Egenkontroll HSL 2(3)

9 BLANKETT: Egenkontroll HSL Utgåva: 1 525bc77e1020#1620a388-f760-4c14-9e15-8ea4e3929ccd Godkänd av: Olsson, Annika Publicerad: Källa: b a34-4f75-a4bf- Process: [Process] Egenkontroll HSL 3(3)

10 Egenkontroll av kvalitetsavvikelser Enhet: Datum: Lex Sarah Antal rapporter Antal anmälningar Analys av Lex Sarah rapporter och anmälningar Mönster, samband, trender? Orsak till missförhållandena? Varför dessa missförhållanden? Motsvarar antalet rapporter det faktiska antalet missförhållanden i verksamheten? Planerade förbättringsåtgärder Vilka konkreta förbättringsåtgärder planerar ni att genomföra utifrån ovanstående analys Dokumentera i den lokala arbetsplanen. Klagomål och synpunkter Antal dokumenterade klagomål och synpunkter Analys av inkomna klagomål och synpunkter Mönster, samband, trender? Orsaker till klagomålen? Varför dessa klagomål? Identifierade brister? Motsvarar antalet klagomål/synpunkter det faktiska antalet i verksamheten? Planerade förbättringsåtgärder Vilka konkreta förbättringsåtgärder planerar ni att genomföra utifrån ovanstående analys. Dokumentera i den lokala arbetsplanen. Avvikelser enligt Hälso- och sjukvården Antal avvikelser Mindre Måttlig Betydande Katastrofal Administration; Annan vårdgivare; Hot och våld; Kommunikation; Läkemedel; Medicintekniska produkter; Egenkontroll av kvalitetsavvikelser 1(2)

11 Omvårdnad/behandling; Rehab/Hab/Behandling; Läkarmedverkan; Trycksår; Övriga; Antal fallrapporter Antal Lex Maria Analys av avvikelser, fall och Lex Maria Mönster, samband, trender? Orsaken till avvikelserna/fall? Varför dessa avvikelser? Identifierade brister? Planerade förbättringsåtgärder Vilka konkreta förbättringsåtgärder planerar ni att genomföra utifrån ovanstående analys. Dokumentera i den lokala arbetsplanen. Skicka in det ifyllda dokumentet till utvecklingsledaren inför tertial samtalet. Egenkontroll av kvalitetsavvikelser 2(2)

12 Dokumenttyp 1(2) BLANKETT Publicerad Egenkontroll av Systematisk kvalitetsarbete, inför bokslutet Enhet: Datum: Kriterier Enheten har en kvalitetsgrupp som arbetar utifrån gällande rutin. Enheten har gjort en kartläggning av verksamhetens styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Enheten har en lokal arbetsplan(lap) som är upprättad av chef och medarbetare. I Lap:en framgår det hur enheten ska arbeta med att åtgärda bristerna, när det ska göras och vem som är ansvarig. Enheten har egna instruktioner där det i rutinerna framgår att det krävs. Enheten har gjort egenkontroll av Social dokumentation, 3 gånger under året Enheten har gjort egenkontroll av Hälso- och sjukvård, 3 gånger under året. Enheten har gjort egenkontroll av kvalitetsavvikelser, 3 gånger under året Ja eller Nej Kommentarer Hur arbetar kvalitetsgruppen, hur ofta träffas gruppen, vilka deltar, Beskriv hur ni genomfört kartläggningen. Tex SWOT-analys. Instruktionerna utgår ifrån gällande rutiner och riktlinjer på Så jobbar vi. Det ska framgå i Lap:en hur, vem och när enheten ska arbeta med att åtgärda bristerna. Gäller enheter med Hälso- och sjukvårds ansvar. Det ska framgå i Lap:en hur, vem och när enheten ska arbeta med att åtgärda bristerna. Det ska framgå i Lap:en hur, vem och när enheten ska arbeta med att åtgärda bristerna. Källa: b a34-4f75-a4bf-525bc77e1020#1620a388-f760-4c14-9e15-8ea4e3929ccd Godkänd av Ferm, Karin

13 Dokumenttyp 2(2) BLANKETT Publicerad Kundens röst Enheten har genomfört kundundersökning Tertialsamtalet kommer att genomföras utifrån resultatet från Kundens röst Styrkort. Grönt om enheten har arbetet systematiskt med kvalitetsarbetet, dvs har Ja i samtliga ovanstående rutor. Skicka in det ifyllda dokumentet till utvecklingsledaren inför bokslut. Källa: b a34-4f75-a4bf-525bc77e1020#1620a388-f760-4c14-9e15-8ea4e3929ccd Godkänd av Ferm, Karin

14 Dokumenttyp 1(2) RUTIN Publicerad Egenvård Egenvård är det som en person utför själv eller med praktiskt stöd eller hjälp av någon som annan efter bedömning av ansvarig läkare eller annan legitimerad medarbetare. För Västerås stads vård och omsorg gäller nedanstående. Rutinen är framtagen utifrån HSL-riktlinje 3.1- Egenvård, som kan användas som rutin. Dokumentation Egenvården dokumenteras i patientjournal under sökordet Egenvård. En bedömning ska alltid göras att sjukvårdsuppgiften kan utföras som egenvård, detta ska dokumenteras. Planering av hur egenvården ska utföras ska dokumenteras. Uppföljning ska göras där bedömningen av egenvård omprövas, det ska dokumenteras. I hjälpfrastexten i Procapita finns förtydliganden om egenvård och den medicinska riskanalysen som föregås innan beslut tas om egenvård. Stödtexten i Procapita är utformad enligt socialstyrelsens föreskrifter angående egenvård. Det är möjligt att skriva ut dokumentationen under rubriken, egenvård i Procapita och ska användas till ett egenvårdsintyg. Enhetens egna instruktion Intyget ska lämnas till patienten. Ett exemplar lämnas till ansvarig läkare vid behov. Vid de tillfällen patienten behöver stöd av hemtjänstpersonal att utföra egenvård ska en kopia skickas till patientens biståndshandläggare för underlag till eventuellt justerat biståndsbeslut. Enheten ska ha en egen instruktion för: - Uppföljning av egenvårdsintyget - Enheten skapar, utifrån behov, egna instruktioner för att säkra tillämpningen av rutinen.

15 Dokumenttyp 2(2) RUTIN Publicerad

16 Första samtalet Första samtalet Varje ny kund/patient ska erbjudas ett första samtal inför utförandet av insatser eller i samband med inflyttning eller start av insats. I samtalet kan, förutom kund och kontaktman, även sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut och/eller chef delta. Utifrån kundens önskemål kan även närstående delta. Första samtalet är grunden för att så snart som möjligt kunna anpassa insatserna efter kundens/patientens behov och önskemål. Här skapas en förtroendefull relation som bygger på pålitlighet och trygghet. Vi låter därför alltid den enskilde och situationen avgöra vilka som deltar och var samtalet sker. För att erbjuda kunden/patienten bästa möjliga möte vid första samtalet ska kontaktman och sjuksköterska, i de fall det behövs, ha inhämtat information om hälsoläge och eventuell annan information av vikt från tidigare vårdgivare (observera att kundens samtycke behövs). Vid samtalet ska kunden/patienten få information som är viktig för att han/hon skall känna trygghet och delaktighet i de stödinsatser som erhålls. Första samtalet leds av sjuksköterska om inget annat överenskommits. Samtalet ska präglas av vår vision alltid bästa möjliga möte. Ett bra möte ger en nöjd och trygg kund och skapar samtidigt jordmån för att även nästa möte blir bra. Våra ledstjärnor kunskap och omtanke är beroende av varandra. När vi har kunskap och arbetar med omtanke kan vi skapa bästa möjliga möte. I det första samtalet ska följande punkter ingå: Ta reda på kundens/patientens förväntningar och behov Informera om verksamheten Lämna informationsmaterial Uppgifter på närstående eller företrädare Levnadsberättelse om kunden vill Berätta om fortsätt vård och planering ska göras. Första samtalet 1(2)

17 Första samtalet 2(2)

18 Hemsjukvården Fastställd av Handläggare AC Instruktion Inskrivning Gäller från Ersätter Dnr 2009xxxxxxx Sida 1 (2) Ärende inkommer till hemsjukvården via vårdplaneringsteamet (VPL) för de patienter som är inlagda på sjukhus och via mottagningsteamet för patienter från primärvården och kontaktcenter. Vid första besöket, om möjligt hos patient görs en bedömning av om patienten ska skrivas in som hemsjukvårdspatient eller hembesökspatient. Hembesök utförs under två veckor med vissa undantag. Se samverkansdokument, praktiska anvisningar till hemsjukvårdsavtalet på Inkomna ärenden: Tas emot via fax eller myndighetsbrevlåda av enhetens administrativa personal. Administrativ personal registrerar ärendet i Intraphone. Ärenden delas ut och läggs i respektive teams fack. o Varje team ska kontrollera sina fack flera gånger per dag då ärenden inkommer fortlöpande. Uppdrag ska genomföras omedelbart om det finnns behov av detta. Initialbedömning: är ärendet korrekt rapporterat med fullständiga uppgifter för att utföra jobbet? Finns korrekt läkemedelslista med? Inkorrekta eller ofullständiga ärenden återrapporteras snarast till mottagningsteamet. Ärenden från VPLT bifogar endast patientuppgifter på faxet. Information om insatsen söks via Prator genom att skicka ett extra meddelande. Är VPL inte justerad i Prator ska den inte öppnas utan återrapporteras till VPLT. Ärenden från mottagningsteamet bifogar en rapport utifrån SBAR- Situation, Bakgrund, Aktuellt, Rekommendation och eventuellt journalkopior och/eller läkemedelsordination. Sjuksköterska: Ärendet åtgärdas direkt eller planeras in på respektive arbetslista. Kontakt tas med patient och/eller anhörig och läkare i samband med hembesöket och hemtjänst vid behov. Hälso- och sjukvårdsjournal upprättas i Procapita Insatsen utförs inom angiven tidsram. Reservrutin skrivs ut från Procapita och förvaras i pärm i dokumentskåpet på enheten. Fortsatt planering görs och kallelse till vårdplanering/inskrivningssamtal ska göras inom 14 dagar eller ärendet avslutas efter att ha varit ett hembesök. Fysioterapeut och arbetsterapeut: Ärendet fördelas direkt till respektive profession utifrån teamindelning. AT/FT gör det första hembesöket gemensamt beroende på ärendets karaktär. Kontakt tas med patienten så snart som möjligt så att patienten vet att ärendet finns hos oss. Åtgärd planeras direkt eller längre fram utifrån ärendets behov. Hälso- och sjukvårdsjournal upprättas i Procapita. Dok-namn: Instruktion Inskrivning

19 Hemsjukvården Fastställd av Handläggare AC Instruktion Inskrivning Gäller från Ersätter Dnr 2009xxxxxxx Sida 2 (2) Interna remitteringar: Vid behov kan man göra en intern remittering till en kollega för en bedömning av en eventuell insats. Dok-namn: Instruktion Inskrivning

20 Instruktion vid palliativ vård Hemsjukvården Fastställd av: ec Handläggare: Ac/ilh Gäller från: Ersätter Dokument Sida 1 (1) Palliativ vård Kontakt med doktor vid försämrat tillstånd hos patienten tas av ansvarig sjuksköterska. Brytpunktsamtal bokas med doktor. Brytpunktsamtal dokumenteras i procapita av sjuksköterska. Kontakt med närstående och anhöriga tas vid behov av sjuksköterska och doktor enligt överenskommelse. Ställningstagande om remiss till AH-teamet tas av doktor i samråd med hemsjukvård, anhöriga och övriga samverkanspartners. Vårdplanering bokas vid behov med samtliga berörda parter som dr, hemtjänst, hemsjukvård och anhöriga. Sjuksköterska ger hemtjänsten information, eventuell kompetensöverföring och ansvarar för uppföljning av insatser och åtgärder. Viktigt med täta kontakter och tydliga instruktioner av kontaktvägar vid ev försämringar eller annat vid behov av kontakt mellan alla professioner. Se ytterligare rutiner på insidan utifrån stadens hslriktlinjerhttps://insidan.vasteras.se/sajobbarvi/proaros/vard-och-omsorg/palliativvard-och-dodsfall/sidor/default.aspx

21 Instruktion för Vårdplanering Hemsjukvården Fastställd av: ec Handläggare: Ssk/sd Gäller från Ersätter Dnr 2009xxxxxxx Sida 1 (2) Vårdplaneringar - Inom hemsjukvården kan två olika former av vårdplaneringar utföras, vård- och omsorgsplanering och samordnad vårdplanering. - Varje patient som är inskriven i Hemsjukvården, undantag för hembesökspatienter, skall vårdplaneras minst 1 gång per år och vid behov. - Efter nyinskrivning i hemsjukvården ska en vårdplanering utföras inom 14 dagar. Sammankallande till vårdplanering är den som fått ärendet och/eller uppmärksammar ett behov. Vård- och omsorgsplanering - Vård- och omsorgsplanering är en planering som utförs gemensamt av berörda inom verksamheten. Planering som kan utmynna i utformande av Hälsoplan, individuell vårdplan. - Den enskilde eller dennas anhörig/närstående ska ha möjlighet att delta i planeringen. - Saker som kan tas upp vid en omsorgsplanering är: Problem, risker och behov. Hur vården ska planeras och vilka resurser finns hos patienter/omgivningen. Vilka begränsningar finns hos patienten/omgivningen. Vilka mål ska uppnås? Vem ansvarar för vad? Uppföljningsmöte, behövs fortsatta samtal? - Dokumenteras under vård och omsorgsplanering i Procapita Samordnad vårdplanering - Inom vård och omsorg kan planeringen samordnas inom och mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst, men även med berörda utanför vård- och omsorgsområdet, såsom skola, försäkringskassa och arbetsförmedling. Läkemedelsgenomgångar och brytpunktsamtal ingår under samordnad vårdplanering. - Den enskilde eller dennas anhörig/närstående ska ha möjlighet att delta i den samordnade planeringen. Stäm av med alla inblandade så att alla är överens om vad man kom fram till. - Saker som kan tas upp vid en omsorgsplanering är: Problem, risker och behov. Hur vården ska planeras och vilka resurser finns hos patienter/omgivningen. Vilka begränsningar finns hos patienten/omgivningen. Vilka mål ska uppnås? Vem ansvarar för vad? Uppföljningsmöte, behövs fortsatta samtal? - Dokumenteras under samordnad vårdplanering i Procapita

22 Instruktion för Vårdplanering Hemsjukvården Fastställd av: ec Handläggare: Ssk/sd Gäller från Ersätter Dnr 2009xxxxxxx Sida 2 (2) Dokumentering av vårdplanering Utförd vårdplanering ska dokumenteras i procapita och delges patient.

23 D-nr: 2014/310-PV Kompletterande handlingsplan efter -krav på åtgärder för vård och omsorgs hemsjukvård, utifrån beställarnämndens uppföljning mars/april 2014 Allmänna villkor Krav på åtgärd (beställarnämnden) Tydliggöra omfattningen av uppdraget. Säkerställa att hälso- och sjukvårdsinsatserna påbörjas omgående efter att utföraren mottagit uppdraget. Införskaffa ID-kort till all personal Planerad åtgärd När Ansvarig Uppföljning Uppdraget informeras till alla medarbetare i forumen APT, Teamträff, introduktion etc. Översyn av organisation för sjuksköterskebemanning jourtid är gjord av proaros. Hemsjukvården har ansvar för patienterna dygnet runt, årets alla dagar. Mellan utför vår interna sjuksköterskepatrull insatser hos patient, såväl planerade som akuta. Mellan kl utför hemsjukvården alla patientbesök oavsett vilken utförare patienten har mellan kl Information och förtydligande på enheten om uppdragets krav. Rutin bifogas Juni 2014 Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt. Juni 2014 Enhetschef Uppdragen hanteras och påbörjas enligt uppdragets anvisningar. Följs upp kontinuerligt. Säkerställa att alla har ID-kort Juni 2014 Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt.

24 Ledning och personal Krav på åtgärd (beställarnämnden) Personalkompetens utifrån uppdrag. Tydliggöra ansvar, ledning, styrning och befogenheter för verksamheten. Enhetschef med den kompetens som uppdraget anger. Samverkan- se bilaga från MAS Patientsäkerhet- se bilaga från MAS D-nr: 2014/310-PV Planerad åtgärd När Ansvarig Uppföljning Hemsjukvården har sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast/fysioterapeut, avdelningschef, enhetschef, administrativ undersköterska i reception. Rekrytering av HSL-medarbetare Enheten har enhetschef och avdelningschef som har ett tydligt uppdrag i sina roller enligt proaros delegationsordning. Legitimerad personal har ett tydligt uppdrag enligt sin legitimation, enhetens avtal/uppdrag och anställningsavtal. Uppdraget informeras till alla medarbetare i forumen APT, Teamträff, introduktion etc. Uppdraget tydliggöras i avtalet. Dialog med SNF. Tf enhetschef med hälso- och sjukvårdskompetens. Enhetschef med hälso- och sjukvårdsutbildning rekryteras. Klart Enhetschef - Kontinuerligt vid behov. Hösten 2014 Enhetschef och avdelningschef Enhetschef, avdelningschef och medarbetare Ställningstagande till rekrytering tas kontinuerligt vid förändringar i verksamheten. Klart. Följs upp kontinuerligt vid adekvata forum vid introduktioner och vid behov. Kontinuerligt Enhetschef och avdelningschef Kontinuerligt Juni-nov Verksamhetschef Klart, görs i samband med ny avtalsskrivning Juli-dec 2014 Verksamhetschef Klart Hösten 2014 Verksamhetchef Klart, start 1 jan 2015.

25 Bemötande/tillgänglighet Krav på åtgärd (beställarnämnden) Tydliggöra omfattningen av uppdraget. Säkerställa tillgänglighet dygnets alla timmar. D-nr: 2014/310-PV Planerad åtgärd När Ansvarig Uppföljning Översyn av organisation för sjuksköterskebemanning jourtid är gjord av proaros. Enheten har ansvar för patienterna dygnet runt, årets alla dagar. Mellan utför vår interna sjuksköterskepatrull insatser hos patient, såväl planerade som akuta. Mellan kl utförs alla patientbesök oavsett vilken utförare patienten har mellan kl Fax och mejl bevakas mån-fre exklusive röda dagar mellan kl Ett telefonnummer till enheten som besvaras dygnet runt. Vid etablerad kontakt ges direktnummer till ansvarig sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. FLM och Hälso-och sjukvårdsteamet kan nå enheten via internt hemligt nummer måndag-fredag kl 7-17 exkl röda dagar. Hälso- och sjukvårdsinsatser utförs omedelbart. Förtydligande av att detta ska ske görs på enheten på adekvata forum. Februari-oktober Enhetschef och verksamhetschef Klart, följs upp kontinuerligt i adekvata forum. Juni 2014 Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt Juni 2014 Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt. Kommunikation och information Krav på åtgärd (beställarnämnden) Planerad åtgärd När Ansvarig Uppföljning Upprätta rutiner för tydliga kontaktvägar dygnets alla timmar Ett telefonnummer dygnet runt. Juni 2014 Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt

26 Göra kontaktvägar kända för all personal, patient eller närstående Informera och gör patienten delaktig. Skapa välfungerande informationsutbyte i vårdprocesserna mellanyrkesutövarna, yrkesgrupper och vårdgivare. Information till samarbetspartners om kontaktvägar via informationsträffar, informationsutskick, daglig dialog och övriga forum. Information till patienter och samverkanspartners angående våra kontaktvägar. Detta görs via möten, besök på enhet och vid hembesök. Uppdatering av information i patientpärmar. 1:a samtalet och Vårdplanering möjliggör patientens delaktighet i planeringen av vården. I det kontinuerliga mötet med patient uppmuntras patientens delaktighet. Samverkansmöten med FLM Uppföljning av läkaravtalet Samverkansmöten med hälso- och sjukvårdsteamet Teamträff hemtjänst Teamträffar mellan enhetens professioner i både de olika teamen och gemensamt. Samverkansmöten med alternativa hemtjänstutförare. Samverkansmöten med proaros hemtjänst. D-nr: 2014/310-PV Juni 2014 Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt i samverkansforum. Juni 2014 Enhetschef Klart. Följs upp och uppdateras minst en gång per år och vid behov. Augusti 2014 Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt Frekvens 2ggr/år och vid behov Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt 1 gång/år och vid Enhetschef Klart, följs upp behov kontinuerligt 1ggr/mån Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt 2ggr/termin i Enhetschef Klart, följs upp nuläget. Planeras kontinuerligt att utökas till varje månad from 2015 Teammöte/team görs 1 gång/månad. APT 1 gång/månad 2 ggr/år och vid behov. 1 gång/månad och vid behov Enhetschef Enhetschef Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt Klart, följs upp kontinuerligt Klart, följs upp kontinuerligt

27 D-nr: 2014/310-PV Vårdplanering Krav på åtgärd (beställarnämnden) Säkerställa att vårdplanering sker inom angiven tid och med berörda professioner. Rehabilitering Krav på åtgärd (beställarnämnden) Upprätta lokala rutiner för samtliga medicintekniska produkter. Vård i livets slut Krav på åtgärd (beställarnämnden) Upprätta lokala rutiner som följer Västerås stads riktlinjer för hälso- och sjukvård Daglig kontakt vid behov och tillgänglighet till medarbetare i hemtjänsten finns. Juni 2014 Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt och vid samverkansforum. Daglig kontakt med FLM vid behov. Juni 2014 Enhetschef Klart, följs upp kontinuerligt och vid samverkansforum. Planerad åtgärd När Ansvarig Uppföljning Hemsjukvården kallar till vårdplanering inom 2 veckor och säkerställer sin del av ansvaret. Svårt med läkartider och läkarkontakt. Detta hanteras i dialog med vårdcentralschefer. Augusti 2014 Enhetschef och ansvarig sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast Kontinuerligt, dock minst en gång per år vid uppföljning av läkaravtal och vid samverkansmöten. Planerad åtgärd När Ansvarig Uppföljning Lokal instruktion samt skötselföreskrifter för respektive medicinteknisk produkt skapas. Augusti 2014 Enhetschef Kontinuerligt, dock minst en gång per år. Planerad åtgärd När Ansvarig Uppföljning Lokal instruktion utifrån Västerås stad vård och omsorgs rutiner upprättas. Augusti 2014 Enhetschef Kontinuerligt, dock minst en gång per år.

28 D-nr: 2014/310-PV avseende palliativ vård. Förbättringsområde Krav på åtgärd (beställarnämnden) Säkerställa helhetsansvaret för patienten. Säkerställa systematiskt kvalitetsarbete. Planerad åtgärd När Ansvarig Uppföljning Rapportering och kommunikation med team runt patient samt annan vårdgivare. Genomgång av uppdrag/roll för alla HSVmedarbetare i aktuella forum. Kvalitetsgrupp på enheten 1 gång/månad Egenkontroller Avvikelshantering kontinuerligt och redovisas i egenkontroller Följer proaros rutin för systematiskt kvalitetsarbete Augusti 2014 Augusti 2014 Hösten ggr/år 3ggr/år Kontinuerligt Enhetschef Enhetschef Enhetschef Kontinuerligt Kontinuerligt. Vid introduktion Kontinuerligt, dock minst 3 ggr/år, via egenkontroller Bifogade dokument: Kvalitetsledningssystem Egenkontroll hälso- och sjukvård Egenkontroll kvalitetsavvikelser Egenkontroll systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsgruppen uppdrag Ny på jobbet- medarbetare i proaros Ny på jobbet- medarbetare i proaros- komplement legitimerade medarbetare

29 D-nr: 2014/310-PV Ansvarsfördelning HSL MAS uppföljning Lokal rutin fastställd av MAS för läkemedelshantering Egenvård Samverkan med hemtjänst Kontaktvägar Instruktion inskrivning Första samtalet Instruktion vårdplanering Medicintekniska produkter Checklista vid dödsfall Instruktion vid palliativ vård Palliativ vård Rapport hemsjukvård

30 D-nr: 2014/310-PV

31 - Hemsjukvården Kontaktvägar Fastställd av EC Handläggare AC Gäller från Ersätter Dnr Sida 1 (1) Hemsjukvården nås dygnet runt på telefonnummer, Primärvård, slutenvård och hälso- och sjukvårdsteamet når hemsjukvården på ett internt nummer. Hemtjänsten når hemsjukvården via eller direktnummer till sjuksköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast/fysioterapeut som är knutet till respektive hemtjänstenhet. Patienter och anhörig som har etablerad kontakt med hemsjukvården når ansvarig sjuksköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast/fysioterapeut på direktnummer eller via Helgfri måndag-fredag bevakas myndighetsbrevlåda och fax mellan kl Vid behov av kontakt övrig tid, tex av ordinationer via fax kommuniceras detta mellan sjuksköterska och läkare.

32 Kvalitetsgruppens uppdrag Vem deltar? Kvalitetsgruppens uppdrag Dokumentation Medarbetarnas delaktighet är betydelsefull i ett systematiskt kvalitetsarbete. Därför finns på varje enhet en kvalitetsgrupp bestående av chef och representanter från arbetsgruppen. - Utveckla användningen av metoder och förhållningssätt. - Stödja kollegor i användning av metoder och förhållningssätt. - Ta del av och sprida kunskaper till kollegorna om gällande rutiner på Så jobbar vi - Vid behov skriva enhetsspecifika instruktioner utifrån gällande rutiner och sprida kunskap om dem till kollegorna. - Genomföra egenkontroller - Analysera enhetens resultat från t.ex. brukarenkät, egenkontroller, externa granskningar, klagomål och synpunkter, avvikelser och Lex Sarah. - Planera förbättringsaktiviteter och dokumentera dem i den lokala arbetsplanen. Kontinuerligt under hela året. - Följa upp arbetet utifrån den lokala arbetsplanen. Minnesanteckningar skrivs ifrån kvalitetsgruppens möten. Enhetens instruktioner När träffas kvalitetsgruppen och hur arbetar gruppen? Var på enhetens samarbetsyta förvaras enhetens egna instruktioner, egenkontrolldokument, lokal arbetsplan och minnesanteckningar från kvalitetsgruppen? Enheten skapar, utifrån behov, egna instruktioner för att säkra tillämpningen av rutinen. Kvalitetsgruppens uppdrag 1(1)

33 Kvalitetsledningssystem DOKUMENTYP 1(4) RUTIN: UTGÅVA:5 Publicerad: För att säkra kvalitén i Västerås stad Vård och omsorgs verksamheter, bedriver vi ett systematiskt kvalitetsarbete där vi planerar, genomför, utvärderar och förbättra kvalitén i enlighet med: - Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, SOSFS 2011:9, - 6, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS 1993:387) - 31, Hälso- och sjukvårdslagen (HSL 1982:763) - 3 kap. 3, Socialtjänstlagen (SoL 2001:453) - 3 kap. Patientsäkerhetslagen (2010:659) Socialstyrelsen definiera kvalitet på följande sätt: Att en verksamhet uppfyller de krav och mål som gäller för verksamheten enligt - lagar och andra föreskrifter om hälso- och sjukvård, socialtjänst och stöd och service till vissa funktionshindrade - beslut som har meddelats med stöd av föreskrifterna. Förbättra Planera Utvärdera Genomföra Processen för vårt systematiska kvalitetsarbete består av fyra delprocesser; planera, genomföra, utvärdera och förbättra. Riktlinjer och stödmaterial för tillämpning av kvalitetsledningssystem finns samlat på Insidan- Så jobbar vi Nedan följer en beskrivning av innehåll och genomförande av de olika delarna i kvalitetsledningssystemet. Planera; Beskrivning av hur vi planerar att arbeta för att säkra kvalitén i verksamheten. Kartläggning Riskanalys Riskbedömning För att planera hur vi ska arbeta utifrån gällande lagar, riktlinjer och avtal kartlägger vi våra interna styrkor, svagheter, samt externa möjligheter och hot. Ett verktyg för det är SWOT-analys Metodbeskrivning för SWOT-analys finns under Så jobbar vi Vid större förändringar i verksamheten ska en riskanalys genomföras för att förebygga att händelser som kan medföra brister i verksamhetens kvalitet inträffar. I den uppskattar vi sannolikenheten att händelsen ska inträffa och vilka negativa konsekvenser som kan bli följden. Görs utifrån kund-, medarbetare- och ekonomisktperspektiv. Metodbeskrivning och blankett för riskanalys och bedömning finns under Så jobbar vi Källa: b a34-4f75-a4bf-525bc77e1020#1620a388-f760-4c14-9e15-8ea4e3929ccd Godkänd av: Ferm, Karin av:

34 DOKUMENTYP 2(4) RUTIN: UTGÅVA:5 Publicerad: Så jobbar vi Verksamhetsplan Lokal arbetsplan Omvärldsspaning Utifrån gällande lagar, riktlinjer och avtal finns rutiner för olika kundprocesser. Vid behov upprättar enheten instruktioner för att förtydliga tillämpning av rutinerna. I verksamhetsplanen framgår de strategier, mål och förbättringsaktiviteter som gäller för hela Västerås stad Vård och omsorg Den är utgångspunkten för enhetens lokala arbetsplan. I enhetens lokala arbetsplan framgår målsättningar och de förbättringsaktiviteter som enheten planerar att genomföra. Den lokala arbetsplanen är ett levande dokument som revideras vid behov. Mall för den lokala arbetsplanen finns under Så jobbar vi. Verksamheten ska följa aktuell forskning och utveckling inom verksamhetsområdet. Genomföra, Vi arbetar enligt planeringen i föregående fas och dokumenterar avvikelser och synpunkter. Så jobbar vi Verksamhetsplan Lokalarbetsplan Kvalitetsavvikelser Alla medarbetare arbetar enligt gällande rutiner och instruktioner i Så jobbar vi. Planerade förbättringsåtgärder enligt verksamhets- och lokala arbetsplan genomförs. Kvalitetsavvikelser dokumenteras: - Rapportera avvikelser enligt HSL. Se rutin för HSL avvikelsehantering. - Rapportera missförhållande Lex Sarah, enligt Sol och LSS. Se rutin för Lex Sarah. - Ta emot klagomål och synpunkter från bland annat kunder, närstående och samverkans partners. Se rutin för Synpunkter och klagomål Utvärdera; Vi utvärderar resultat av vårt arbete och hur vi genomfört det vi planerat Egenkontroll Enhetens kvalitetsgrupp gör egenkontroll av tillämpningen av gällande processer och rutiner utifrån fastställda kriterier för kritiska processer som tex: - Social dokumentation - Dokumentation enligt hälso- och sjukvårdslagen - Klagomål och synpunkter - Lex Sarah - Avvikelser HSL - Systematiskt kvalitetsarbete De kritiska processer som granskas kan variera från år till år, utifrån resultat och identifierade brister. Mall för egenkontroller finns på Så jobbar vi Egenkontrollen genomförs en gång per tertial och resultatet delges utvecklingsledare och MAS. Metautvärdering Utvecklingsledare och MAS granskar enhetens egenkontroll, analyserar resultatet Källa: b a34-4f75-a4bf-525bc77e1020#1620a388-f760-4c14-9e15-8ea4e3929ccd Godkänd av: Ferm, Karin av:

35 DOKUMENTYP 3(4) RUTIN: UTGÅVA:5 Publicerad: och planerar förbättringsåtgärder. Mall för metautvärderingen finns på Så jobbar vi Utvecklingsledare/MAS deltar en gång per år när enhetens kvalitetsgrupp gör egenkontrollerna. Extern utvärdering Externa parter genomför utvärderingar som enheten analyserar resultatet från och vid behov planerar förbättringsåtgärder. - Brukarenkäten som beställarnämnden årligen lämnar till brukare inom Vård och omsorg - Beställarnämnden aktiva uppföljningar - IVO uppföljningar Förbättra; Vi använder lärdomarna från utvärderingen till att förbättra verksamheten Om ovanstående utvärdering visar att det finns kvalitetsbrister så ska dessa åtgärdas så snart som möjligt för att säkra kvalitén i verksamheten. Visar utvärderingen att gällande rutiner och instruktioner inte är ändamålsenliga ska dessa förbättras så snart som möjligt. Kvalitetsgrupp: Medarbetarnas delaktighet är betydelsefull i ett systematiskt kvalitetsarbete. Därför finns på varje enhet en kvalitetsgrupp bestående av chef och representanter från arbetsgruppen. Gruppen träffas regelbundet och minnesanteckningar skrivs från mötena. Kvalitetsgruppens uppgift är att: - Utveckla användningen av metoder och förhållningssätt. - Stödja kollegor i användning av metoder och förhållningssätt. - Ta del av och sprida kunskaper till kollegorna om gällande rutiner på Så jobbar vi - Vid behov skriva enhetsspecifika instruktioner utifrån gällande rutiner och sprida kunskap om dem till kollegorna. - Genomföra egenkontroller - Analysera enhetens resultat från t.ex. brukarenkät, egenkontroller, externa granskningar, klagomål och synpunkter, avvikelser och Lex Sarah. - Planera förbättringsaktiviteter och dokumentera dem i den lokala arbetsplanen. Kontinuerligt under hela året. - Följa upp arbetet utifrån den lokala arbetsplanen. Dokumentation Det systematiska kvalitetsarbetet dokumenteras i form av: - Rutin för Kvalitetsledningssystemet - Rutiner och instruktioner för ett antal identifierade processer Källa: b a34-4f75-a4bf-525bc77e1020#1620a388-f760-4c14-9e15-8ea4e3929ccd Godkänd av: Ferm, Karin av:

36 DOKUMENTYP 4(4) RUTIN: UTGÅVA:5 Publicerad: Verksamhetsplan - Lokal arbetsplan - Minnesanteckningar från kvalitetsgruppens möten - Egenkontroller - Mål- och verksamhetsuppföljning - Patientsäkerhetsberättelser Enhetens egna instruktioner Enheten skapar utifrån behov egna instruktioner för att säkra tillämpning av rutinen. Källa: b a34-4f75-a4bf-525bc77e1020#1620a388-f760-4c14-9e15-8ea4e3929ccd Godkänd av: Ferm, Karin av:

37 Fastställd lokal rutin av MAS för läkemedelshantering Enhet: Hemsjukvården Upprättad och fastställd av (verksamhetschef): Tf Tony Dahl Revideras vid förändring men senast: Hemsjukvården, Ängsgärdsgatan 4, våning 2 Johan Ekbom, leg.ssk Patrick Sjöberg, leg. ssk Läkemedelsförråd Placering av läkemedelsförrådet Ansvariga sjuksköterskor för läkemedelsförrådet I ansvaret ingår: (vem/hur/när?) Städning av förråd Kontroll av temperatur i lokal för läkemedelsförråd och kylskåp Behörighet för att rekvirera läkemedel Följande sjuksköterskor är behöriga att rekvirera patientförskrivna läkemedel samt Apodos Följande sjuksköterskor är behöriga att rekvirera läkemedel för allmänt bruk Rutin för rekvisition av läkemedel Personligt förskrivna läkemedel Läkemedel till förrådet för allmänt bruk. Patrick jämna veckor, Johan udda veckor. Helger kontrolerar stjärnsjuksköterskan temp kylskåp. Patrick jämna veckor, Johan udda veckor. Kontroll av temperatur: 1ggr/veckan. Samtliga sjuksköterskor med tillgång till Pascal har behörighet att rekvirera allt som finns på dosrecept. Johan Ekbom, leg.ssk och Patrick Sjöberg, leg. ssk har behörighet att rekvirera läkemedel för läkemedelsförrådet. Samtliga sköterskor på hemsjukvården kan beställa allt som finns på dosrecept samt det som finns på e-recept. Endast hemtjänst kan dock hämta ut det från apoteket då de har fullmakt. Beställs av Johan och Patrick vid behov. Inventering av behov sker vid städning 1 ggr/veckan. Apodos Pas ansvarar att kontrollera apodospåsar vid läkemedelsförändring. Lokal rutin fastställd av MAS för läkemedelshantering 1(4)

38 Kontroll av rätt tabletter, rätt antal, dag och klockslag. Kontrollen skall dokumenteras i procapita. Dosrecept Endast det senaste aktuella dosreceptet sparas i patientens pärm. Dosrecept finns i Pascal. Rutin för behörighet att ta emot leverans av läkemedel Kvittens av Görs av leg. ssk eller receptionist. Antal kollin kontrolleras och läkemedel: ansvarar för att läkemedel låses in. Rutin för hantering av nycklar och kodlås till läkemedelsförrådet Hur ska nycklar till läkemedelsförrådet Finns ej nyckel till läkemedelsförråd. hanteras? Hur säkerställs byte av kod till kodlås? Vem ansvarar, hur ofta osv. Byte av kodlås till läkemedelsrum säkerställs genom checklista/signeringslista som sitter synligt på läkemedelsdörren. Kodlås byts var 6:e månad. Ansvarig är Avdelnings chef eller de läkemedelsansvariga efter delegering. Förteckning över andra skåp än läkemedelsförrådet på enheten där läkemedel förvaras Medicinskåp Rutin för hantering av nycklar till övriga skåp enligt ovan förteckning 4 st medicinskåp i läkemedelsrummet med patienters mediciner. Nycklar till medicinskåp som finns i läkemedelsrummet, förvaras inlåst i nyckelskåp med kodlås, i separat rum. Extranycklar finns i ytterligare separat rum. Förteckning av läkemedel vilka förvaras utanför läkemedelsförrådet i original Ej aktuellet Rutin för kontroll av narkotiska läkemedel Vem/hur/När Ansvarig för kontroll av läkemedel för allmänt bruk Ansvarig för kontroll av personligt förskrivna läkemedel Rutin för ordinationer Ordinationer Kontrollräknas 1ggr/månad av adm ssk Vivianne Henriksen tillsammans med annan sköterska och signerar räkningen i narkotikajournaler. Kontroll sker av ovanstående. Vid avvikelse av narkotiska preparat skrivs synergi och dubbelsigneras, samt dokumentera i narkotikajounal att avvikelse i synergi skriven. Befintliga patientbundna läkemedelsskåp i läkemedelsrummet innehållande narkotiska läkemedel ansvaras av Pas och kontrollräknas varje gång vid uttag, eller minst 1 ggr/månaden av Pas. Skriftliga ordinationer från läkare på vårdcentral, mottagning eller slutenvården skall skickas till hemsjukvården per post eller fax. Original ska sitta i vår reservrutinpärm och kopia ska sedan förvaras Lokal rutin fastställd av MAS för läkemedelshantering 2(4)

39 hos patient. Ordinationer journalförs i Procapita Generella Har ej generella ordinationer. ordinationer Telefonordination Telefonordinationer dokumenteras i Procapita. Rutin för förvaring och hantering av syrgas Ej aktuellt. Rutin för insulinbehandling Ordination skrivs in i Procapita. Efter ordination från Pal skrivs signeringslista som förvaras i hemmet. Se särskild instruktion för Insulin. Rutin för behandling av warfarin PK-prov tas efter ordination. Efter PK-svar erhåller hemsjukvården ordination på t. waran som delas i dosett i patientens hem. Delegerad hemtjänstpersonal administrerar t. waran från dosett till patient och signerar på signeringslistan. Specifik ordinationshandling för waran finns i patientens pärm. Rutin för smärtstillande depotplåster Plåsterbyte journalförs i patientbundna narkotikajournaler i hemmet. Förbrukat plåster kasseras och förvars i läkemedelrsum på Hemsjukvården. Kasseras i avsedd behållare och lämnas till apoteket Rutin för vaccination När vaccin ges i hemmet skall någon/några få distriktsköterskor som har erfarenhet från vaccinationskampanjen sedan tidigare utses. Säkerställ att tillgänglighet till läkaren är fastställd (telefonnummer) vid vaccinationstillfällena. Distriktsjuksköterskan ska ha med akutläkemedel (Jectofer, Betapredtabletter) om ev. allergiska symtom. Distriktsjuksköterskan övervakar patienten 15 minuter efter given injektion. Vaccinationen dokumenteras i hälso-och sjukvårdsjournalen under sökordet vaccination. Det ska framgå vilken sorts vaccin som givits samt batchnummer. Återkoppling till FLM snarast efter given vaccination för att minimera risken att pat får dubbel dos. Rutin för delegering av läkemedels-hantering Se särskild instruktion av delegering av läkemedel. Rutin för signeringslistor Iordningställande Sign. listor lämnas för tre månader i taget. Dokumenteras i procapita när lista lämnas ut och för hur lång tid de gäller. Ordination signeringslista dokumenteras i journalen och är kopplad till arbetslista för påminnelse. Ifyllda Sign. listor samlas in varje månad och granskas. Ska också journalföras. Läkemedel Särskild blankett för läkemedel vid behov finns på Hemsjukvårdens Vid behov samarbetsplats på Insidan under blanketter. För delegerade Se särskild instruktion. Lokal rutin fastställd av MAS för läkemedelshantering 3(4)

40 läkemedel Rutin för kassering av läkemedel Läkemedel i hemmen kan kasseras av oss eller hemtjänsten. Ska läggas i särskilda påsar och lämnas in till apoteket. Narkotiska läkemedel ska lämnas direkt till apoteket. Vi har en behållare för läkemedel i lkm rummet. Alltid dubbelsignering när narkotiska preparat kasseras, och narkotikajournal sparas i två år på enheten. Därefter strimlas. Lokal rutin fastställd av MAS för läkemedelshantering 4(4)

41 Uppföljning av uppdrag hemsjukvården, proaros vård och omsorg. Samverkan med MAS har förstärkts under hösten MAS har haft flera träffar med enhetschef och avdelningschef samt med samtliga sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster/fysioterapeuter. Vid dessa träffar har framför allt informationsöverföring, delegeringar och läkemedelshanetring diskuterats. MAS har varit behjälplig vid upprättande av lokala instruktioner. MAS har även deltagit vid regelbundna träffar med Vårdplaneringsteamet och deras MAS och hemsjukvårdens ledning. MAS har deltagit i Kvalitetsgranskningen av Läkemedelshanteringen tillsammans med Leg.Receptarie från Apoteket AB. Se Granskningsprotokoll, åtgärdsplan och lokal instruktion. Skärpning av hanteringen av Signerinslistor har gjorts. Delegeringar är ett mycket viktigt område. Detta tillsammans med avvikelsehantering måste diskuteras tillsammans med de olika utförarnas ledning, hemsjukvårdsutförare och med företrädare från staben. Det är inte proaros Hemsjukvård som ensamt har ansvar för detta. Att utförarna har olika dokumentationssystem underlättar inte samverkan. Jag har regelbunden kontakt med MAS för vårdplaneringsteamet. Vi har tittat speciellt på informationsöverföring och vi har även tillsammans med Landstinget, initierat gemensamma händelse- och riskanalyser kring bl.a. provtagning och läkemedelslistor/avvikelser. MAS kommer under våren 2015 att regelbundet följa upp hemsjukvårdens följsamhet av åtgärder och rutiner/instruktioner inom HSL-området i Handlingsplanen (141215) Mvh Håkan Falknäs Medicinskt ansvarig sjuksköterska Håkan Falknäs Medicinskt ansvarig sjuksköterska Västerås stad vård och omsorg Västerås Tel direkt Tel växel hakan.falknas@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-05 Dnr: 2014/76-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: Äldrenämnden

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-05 Dnr: 2014/76-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: Äldrenämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-05 Dnr: 2014/76-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: Kopia till proaros vård och omsorg Äldrenämnden Uppföljning av uppdrag hemsjukvården,

Läs mer

Uppföljning av uppdrag, Utmarksgatans bostad med särskild service enligt LSS, Västerås stad Vård och Omsorg

Uppföljning av uppdrag, Utmarksgatans bostad med särskild service enligt LSS, Västerås stad Vård och Omsorg TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-09-27 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00161-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Marianne Fall Epost: marianne.fall@vasteras.se Kopia till Västerås stad Vård och Omsorg Nämnden

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-03 Dnr: 2015/49-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se.

Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-03 Dnr: 2015/49-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-03 Dnr: 2015/49-ÄN-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se Kopia till Andrea Gummesson enhetschef Lotta

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

1(11) Egenvård. Styrdokument

1(11) Egenvård. Styrdokument 1(11) Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-09-08 148 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad 3(11) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-12 Dnr: 2014/123-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-12 Dnr: 2014/123-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-12 Dnr: 2014/123-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se Kopia till Inger Andresson, proaros Helene

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård 2013-07-18 1 (5) RIKTLINJE Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utgångspunkten för läkemedelshanteringen i kommunal verksamhet är att den enskilde i första hand själv ansvarar

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

Instruktion för samordnad individuell plan i Skellefteå, inom området äldre

Instruktion för samordnad individuell plan i Skellefteå, inom området äldre för samordnad individuell plan i Skellefteå, inom området äldre Vad menas med samordnad individuell plan och när ska planen upprättas Enligt hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen ska den enskilde

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND SAMVERKANSRUTINER (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND Egenvård ska erbjuda möjligheter till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande genom självbestämmande, ökad frihetskänsla och

Läs mer

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Riktlinje med rutiner Utgåva nr 1 sida 1 av 5 Dokumentets namn Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Utfärdare/handläggare

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS

Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS År 2017 20180126 Mia Thorn Lundquist Verksamheten Humaniora hälso- och sjukvård, LSS Solna startade i oktober 2015 i samband med att kommunen

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dnr 2015/331.709 Id 22621 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Styrdokument för Socialnämndens verksamhetsområden Antaget av Socialnämnden 2015-10-22 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad:

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad: Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård Fastställd: 2014-12-11 Reviderad: Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Åtgärd... 4 Ansvarsfördelning... 4 Kommunalt ansvar:... 4 Annan

Läs mer

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering 1(7) 2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering Innehåll 2.1 Ledningssystem... 1 2.2 Vårdgivarens ansvar... 2 2.3 Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar... 3 Legitimerad läkares/tandläkare ansvar

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga

Malmö stad Medicinskt ansvariga Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse.

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2013 2013-12-30 Catharina Johansson Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Mallen är

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Bakgrund Kommunen har hälso- och sjukvårdsansvar för alla patienter som bor permanent i särskilda boendeformer eller vistas tillfälligt

Läs mer

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN NÄMND (VÅRDGIVARE), LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS 2, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering

Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering Riktlinje Utgåva nr 3 sida 1 (6) Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 )

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) 1(7) Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) Grunden till ansvarsfördelningen finns i nedan

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2016 Målet var att alla nyinflyttade ska ha en risk och preventionsbedömning inom 14 dagar samt uppdaterad minst

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för läkemedelshantering Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery, MAS Godkänd av Monica Holmgren, chef Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Riktlinjer för Läkemedelshantering

Riktlinjer för Läkemedelshantering Riktlinjer för Läkemedelshantering Antagen av: Utbildnings- och omsorgsnämnden, 2018-12-04 135 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Britta Gustavsson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket Kommunal Hälsooch sjukvård Genomfördes 1992 Ädelreformen Kommunerna tar över en del ansvar som tidigare legat på landstingen Kommunerna får ett ökat ansvar för vård och omsorg för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad År 2013 2014-01-30 Marianne Arnetz, verksamhetschef Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Vård och omsorg Vellinge Kommun

Patientsäkerhetsberättelse Vård och omsorg Vellinge Kommun Patientsäkerhetsberättelse Vård och omsorg Vellinge Kommun År 2013 2013-02-13 Pernilla Hedin, medicinskt ansvarig sjuksköterska Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering Riktlinje och rutin Rev. 2013-09-17 Vård- och omsorgsförvaltningen Dnr VON 127/10 Lena Jadefeldt Slattery Godkänd av förvaltningschef Riktlinje och rutin för läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Riktlinje Riskhantering (Patientsäkerhet)

Riktlinje Riskhantering (Patientsäkerhet) Riktlinjer utarbetade för: Vård- och Omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Framtagen av ansvarig tjänsteman: Giltig f o m: Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2018 06 01 Lagstiftning, föreskrift:

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Ansvarig för uppföljningen: Uppföljningen genomförd den: Föregående uppföljning den: Nästa uppföljning den: Verksamhetens namn Verksamhetens platsantal

Läs mer

Upprättad av Ansvarig Fastställd datum Reviderad datum Sökväg Monica Rask- Carlsson

Upprättad av Ansvarig Fastställd datum Reviderad datum Sökväg Monica Rask- Carlsson Upprättad av Ansvarig Fastställd datum Reviderad datum Sökväg Monica Rask- Carlsson Monica Rask- Carlsson, MAS 2011-04-11 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbetet 2011-04-11 Övergripande rutin

Läs mer

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar 2013 2015 1 1. Inledning Socialstyrelsen har gett ut föreskriften Bedömning av om en hälso- och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-19 Fredric Tesell Sammanfattning Norrköping Psykiatri bedriver omsorg för personer med bl.a.

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Vårdgivare är region och kommuner som har ett uppdrag enligt lag att utföra hälsosjukvårdsuppgifter

Vårdgivare är region och kommuner som har ett uppdrag enligt lag att utföra hälsosjukvårdsuppgifter 2017-10-29 1 [6 Rutin för rapportering, utredning och anmälningsskyldighet av risk för, och allvarlig (Lex Maria) I ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet ska det finnas dokumenterade rutiner

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun 2015-02-18 Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun Vad är Link? Link är ett verktyg/system för att förenkla den samordnade vårdplaneringen mellan slutenvården, kommunen och primärvården.

Läs mer

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Diarienr. Sid. Förvaltningschef Annika Lindqvist 2013-09-26 1 (5) Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare [Skriv text] [Skriv text] [Skriv text] Veckobo Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2017 (t.o.m. 31/10) Datum och ansvarig för innehållet 2018-02-26 / Lisa Hågebrand 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Betgatan

Verksamhetsuppföljning Betgatan Verksamhetsuppföljning Betgatan 2014-01-16 Malin Rehnstam Kvalitetscontroller Sofia Spetz Avdelningschef Handläggarenheten Elisabeth Rubin MAS 1 Närvarande vid besöket Från Oxelgatan: Cecilia Nilsson enhetschef

Läs mer

SYFTE Att genom ett systematiskt kvalitetsarbete säkerställa en trygg och säker vård

SYFTE Att genom ett systematiskt kvalitetsarbete säkerställa en trygg och säker vård Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Irene Johansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering Datum

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Dokumenttyp: Riktlinje Dokumentnamn: Upprättad: 2015-02-03 Övergripande läkemedelshantering Upprättad av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Kristina Nyckelgård Förankrad i: Ledningsgrupper VoÄ och AoS

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-04 Dnr: 2014/124-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-04 Dnr: 2014/124-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-04 Dnr: 2014/124-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se Kopia till Ulf Johansson, proaros Helene Öhrling,

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård Dok-nr 23893 Författare Camilla Salomonsson, verksamhetsutvecklare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa Version 1 Godkänd av Giltigt fr o m Rolf Östlund, närsjukvårdsdirektör, Gemensam stab NSC 2018-04-17

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: Patientsäkerhetsberättelse År 2015 (2015-01-01 2015-10-31) Morkullevägens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-19 Stella Georgas Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner

Läs mer

Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6

Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6 LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Hälso- och sjukvårdsstaben Eva Eriksson 2011-09-28 LK/100553 Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje.

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-07 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00754-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Individ- och familjenämnden Riktlinje

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Reviderad: 2007-02-16 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren Patientsäkerhetsberättelse för Daglig Verksamhet, Nytida AB År 2014 2015-01-08 Ewa Sjögren Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Bilaga 4. Lagstiftning samt föreskrifter och allmänna råd

Bilaga 4. Lagstiftning samt föreskrifter och allmänna råd Dokumenttyp Rutin Avvikelsehantering Dokumentansvarig Mats Olsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Bilaga 4 Beslutad av Omsorgsförvaltningen Gäller för Omsorgsförvaltningen och externa utförare Giltig

Läs mer

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen Riktlinje Diarienr VON 198/15 Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen Version 3 Dokumentansvarig Karin Paust MAS Gäller från 2015-10-29 Vård- och omsorgsförvaltningen Godkänd av Monica Holmgren chef Vård

Läs mer

Rutiner för f r samverkan

Rutiner för f r samverkan Rutiner för f r samverkan Huvudmännen för hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska tillsammans säkerställa att övergripande rutiner för samverkan i samband med egenvård utarbetas. Rutinerna ska tas

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-20 Beata Torgersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i Socialtjänst

Ledningssystem för kvalitet i Socialtjänst Ledningssystem för kvalitet i Vindelns kommun 2017 Fastställd av socialnämnden 2017-12-13 Ledningssystem för kvalitet i Sida 2(12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Ledningssystem för kvalitet

Läs mer

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska personalen

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering inom hemvården och handikappomsorgen

Rutin för avvikelsehantering inom hemvården och handikappomsorgen Sid 1 (5) Socialtjänsten Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Medicinskt ansvarig Hemvård och sjuksköterska Avvikelsegrupp handikappomsorg 2010-12-21 Dokumentnamn Rutin för avvikelsehantering

Läs mer

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10 Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården

Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården - sektor Arbete trygghet och omsorg Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av MAS Beslutsdatum 2018-03-13 Ansvarig sektor Arbete trygghet och omsorg Gäller

Läs mer

Riktlinjer för dokumentation och informationshantering inom hälsooch sjukvårdens område i Nyköpings kommun

Riktlinjer för dokumentation och informationshantering inom hälsooch sjukvårdens område i Nyköpings kommun Riktlinjer utarbetade för: Vård och Omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Framtagen av ansvarig tjänsteman: Annika Jansson, Anna- Karin Tholerus Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Giltig

Läs mer

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning Ansvarig Bengt Gustafson, tf verksamhetschef Dokumentnamn 5.1.2 Egenkontroll och kvalitetsuppföljning Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse för Rapsvägens gruppbostad, Solhaga, Sörbygården och Brålanda Hemsjukvård.

2015 års patientsäkerhetsberättelse för Rapsvägens gruppbostad, Solhaga, Sörbygården och Brålanda Hemsjukvård. 2015 års patientsäkerhetsberättelse för Rapsvägens gruppbostad, Solhaga, Sörbygården och Brålanda Hemsjukvård. Datum och ansvarig för innehållet 160215 Åsa Sandblom Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL Beslutad 2013-05-2828 Gäller fr.o.m 2014-10- 10 datum Myndighet Socialkontoret för Äldreomsorg, Funktionsnedsatta, Kommunal hälso- och sjukvård Revideras datum 2015-10-01 eller vid förändring Ansvarig

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o. Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.m: 120925 Avvikelserutin Fastställd av: Eva Augustsson, förvaltningschef

Läs mer

När det inte blev som det var tänkt

När det inte blev som det var tänkt 1 Rutin för hantering av avvikelser, klagomål och synpunkter inom socialtjänsten Framtagen av: Perarne Petersson, utredare Maria Söderstedt, utvecklingsledare Åsa Svensson, medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer