Verksamhetsberättelse 2017 ABF Gotland. Medlemsorganisationernas egen utbildnings- och utvecklingsorganisation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2017 ABF Gotland. Medlemsorganisationernas egen utbildnings- och utvecklingsorganisation"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2017 ABF Gotland Medlemsorganisationernas egen utbildnings- och utvecklingsorganisation

2 Innehållsförteckning Förutsättningar 3 Organisation och administration 4 Verksamhet 5 - Folkbildningens verksamhetsformer 5 - Verksamhetens volym 7 - Var bedrivs verksamheten? 8 - Medlemsorganisationer 9 - Samverkansorganisationer 12 - Fria grupper 12 - Öppna torget 13 Cirkelledare 14 Kommunikation 14 Mål och måluppfyllelse 15 Ekonomi 17 Årsredovisning 18 Revisionsberättelse 34 Styrelsens slutord 35

3 Förutsättningar Ett antal styrdokument reglerar på vilket sätt vi ska bedriva folkbildningsverksamhet. Det handlar bl.a. om statens syften och krav, ABFs nationella riktlinjer och idéprogram samt våra lokala ambitioner och utmaningar. Statens riktlinjer Fyra syften Staten har fastslagit fyra övergripande syften med statsbidraget till folkbildningen: Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin Bidra till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och delta i samhällsutvecklingen Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället Bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet Nationella riktlinjer Ur ABFs nationella idéprogram har två prioriteringar plockats fram som utgör våra riktlinjer: Motverka klassamhället Stärka folkrörelserna Tillgänglighetspolicy Enligt 2012 års antagna tillgänglighetspolicy inom ABF ska vi alltid verka för att vår verksamhet ska tillgängliggöras för alla. Därmed utgör policyn även den ett styrdokument för all vår verksamhet. Lokalt Verksamhetsplan och budget är de främsta styrdokumenten för oss att förhålla oss till i styrningen av verksamheten. Samverkan med Region Gotland I och med ett kommunalt anslag via Kultur- och fritidsnämnden är vi samverkanspart till Region Gotland.

4 Organisation och administration Anställd personal Maria Björkman, chef (50 % tjl t o m 30 september) Lotta Ekwall-Ericson (100 %) Synnöve Rask (75 %) Styrelse Styrelsen har fram till årsmötet haft åtta protokollförda sammanträden, en heldags utvecklingskonferens tillsammans med personalen samt en tvådagars höstkonferens. Verkställande utskottet (VU) har under året haft sju protokollförda möten. Styrelsen har bestått av (tillträdesår inom parentes): Sonia Landin, ordförande och VU (2016) Jan-Erik Eriksson, vice ordf och VU (2017) Jonathan Carlsson, ledamot och VU (2016) Jessica Palmgren, ledamot (2014) Elof Pettersson, ledamot (2015) Tony Börjesdotter Mauritzon, ledamot (2016) Leif Lunnan, ledamot (2016) Gunnar Sillén, ersättare (2010) Thord Ingesson, ersättare (2017) Ingamaj Lundström, ersättare (2015) Wiola Öst, ersättare (2017) Ulla Lindberg, ersättare (2017) Representantskapet Representantskapet är ABF Gotlands högst beslutande organ, och det utgörs av ombud från våra medlemsorganisationer. Alla medlemsorganisationer har ett grundmandat, därutöver fördelas extra mandat enligt följande; Medlemsant extra extra extra extra Följande organisationer har då fler än ett mandat/ombud; Coop Gotland samt LO-distriktet 5 st Riksbyggen, Kommunal, HGF Gotland samt PRO-distriktet 4 st SKPF 3 st Socialdemokraterna, IF Metall, Byggnads samt Handels 2 st Lokaler Expeditionslokalerna är belägna i Arbetarrörelsens Hus på Stenhuggarvägen 6 i Visby. Även merparten av studielokalerna återfinns där, bland annat dansstudio och datorstudio. Den senare har under 2017 lagts ner och istället har lokalen gjorts om till en hantverksstudio, i vilken våra textil och målarcirklar huserar. Utöver det förhyrs studielokaler runt om i Visby och på ön efter behov. Många cirklar bedrivs också i gruppers egna lokaler såsom t.ex. i den egna bostaden. Internkontroll I Statsbidrag till studieförbunden Kriterier och fördelningsprinciper beskrivs syftet med statens stöd till folkbildningen. Det beskriver statsbidragssystemet och fördelningsmodellen, våra tre verksamhetsformer tydliggörs samt kriterierna för verksamheten. Dokumentet beskriver också studieförbundens ansvar för uppföljning, utvärdering, internkontroll samt kvalitetskontroll. Vår verksamhet måste vara folkbildningsmässig och följa de etiska regler som är fastställda gemensamt av studieförbunden i Sverige, och instrument finns för att själv kontrollera och följa upp det.

5 Verksamhet Folkbildningens verksamhetsformer Inom folkbildningen finns tre verksamhetsformer som utgör underlag för statliga och kommunala anslag: studiecirklar, kulturarrangemang och annan folkbildningsverksamhet. Studiecirklar Studiecirkeln är definitionsmässigt en liten grupp människor som planmässigt bedriver studier och söker kunskap utifrån sina behov och intressen. För att studiecirkeln ska vara statsbidragsberättigad gäller att: ledaren är godkänd av studieförbundet och har fått introduktionsutbildning, studiecirkeln består av minst tre deltagare, som under minst tre sammankomster och minst nio studietimmar gemensamt söker kunskap. Cirkelledaren räknas som deltagare, det finns en dokumentation av studiecirkelns planering och det studiematerial som används. Dokumentationen kan vara en studieplan, en av gruppen utarbetad arbetsplan, en processbeskrivning eller en mall anpassad för viss typ av verksamhet, deltagare får sådan information att de vet att de deltar i en studiecirkel, vet vilket studieförbund som anordnar studiecirkeln och har möjlighet att ta ansvar för sitt lärande, deltagaren under året fyller minst 13 år, deltagaren närvarat vid minst tre sammankomster, varav minst en gång vid de tre första. Verksamhetsformer, fördelning 48% 50% 43% 42% 47% 44% 52% 40% 9% 8% 9% 8% Cirklar Annan folkbildning Kultur Studiecirkelverksamheten utgör verksamhetens bas och ska, enligt Folkbildningsrådets regler, utgöra minst 50 % av den totala verksamheten på nationell nivå.

6 Kulturarrangemang Ett kulturprogram är en öppen verksamhet i form av föreläsning, teater, sång, musik, dans, dramatisk framställning, filmvisning, tvärkulturell verksamhet eller utställning som framförs eller visas inför publik. För att ett kulturprogram ska vara berättigat till statsbidrag gäller att: det har annonserats i förväg t.ex. genom tidning, hemsida eller affisch, det pågår i minst 30 minuter, det finns en företrädare för studieförbundet närvarande som ansvarar för programmets genomförande och rapportering, det framförs inför minst fem deltagare utöver studieförbundsföreträdaren, studieförbundets roll som anordnare framgår tydligt i inbjudan och genomförandet. Annan folkbildningsverksamhet I annan folkbildningsverksamhet kan studieförbundet genomföra folkbildande verksamhet i fria och flexibla former. Sammankomsterna i annan folkbildningsverksamhet kan vara längre och genomföras tätare än i studiecirklar. Antalet sammankomster kan vara en eller flera. Exempel på sådana verksamheter är pröva-på-dagar och helgkurser. Deltagarna kan vara fler än vad som rekommenderas för studiecirkeln. För att annan folkbildningsverksamhet ska vara berättigad till statsbidrag gäller att: studieförbundet godkänt arbetets inriktning och gruppens ledare, den har minst tre deltagare inklusive ledaren, deltagarna under verksamhetsåret fyller minst 6 år. Källa: Folkbildningsrådet

7 Verksamhetens volym 2017 blev ett år där vi ytterligare minskade en aning men ser man till verksamhetens inriktning så ökade vi cirkelverksamheten och minskade på annan folkbildning och kultur, vilket är bra då cirkelverksamheten enligt Folkbildningsrådets regler ska utgöra minst 50% av den totala verksamheten. Vi är positivt överraskade av att vi ändå lyckats genomföra ett år utan större minskning Studietimmar totalt Verksamheten minskade med 3% (626 studietimmar). Cirklar och annan folkbildning, timmar En studietimme i annan folkbildning har ett värde av 0,5 jämfört med i studiecirklar där värdet är 1. Kultur, antal arrangemang Varje kulturarrangemang har ett värde av 9 studietimmar.

8 Var bedrivs verksamheten? I huvudsak går det att säga att vi har fyra arenor där vår verksamhet bedrivs i dag: Hos medlemsorganisationerna Våra medlemsorganisationer har verksamhet såväl i ABFs lokaler som i egna. Många studiecirklar äger rum i bostäder. Några av medlemsorganisationerna har också kommit på att det går att öppna upp sin verksamhet för allmänheten via ABFs öppna torg, för att på så sätt få in fler i verksamheten och kanske till och med få nya medlemmar. Hos samverkansorganisationerna En samverkansorganisation är en förening/organisation som vill samarbeta med ABF utan att gå in som medlemsorganisation. Vi har samverkansorganisationer med avtal och utan avtal. Antalet och andelen samverkansorganisationer har ökat på senare år, kanske ett tecken i tiden. Organisationer har inte samma beständighet som förr. I fria grupper Det finns också sammanslutningar som inte är formella föreningar eller på annat sätt organiserade, dessa kallas fria grupper. Det kan vara kamratcirklar av olika slag, musikgrupper, teatergrupper till exempel. På öppna torget Den verksamhet som ABF bedriver i egen regi och som riktar sig till allmänheten kallas för öppna torget. Här hittar vi den verksamhet som oftast har en arvoderad ledare och som finansieras med hjälp av deltagaravgifter. Öppna torget är det som också ibland kallas vårt skyltfönster utåt, det är oftast denna verksamhet som trycks i studieprogram, syns i annonser, etc. Till öppna torget får vi också räkna alla de tillfällen då ABF är huvud- eller medarrangörer i större event på Gotland och där vi medverkar på olika sätt. Där kan nämnas till exempel Medeltidsveckan, Bokens dag, Romateatern, Almedalsveckan, Gotlandsmusiken, Gotland Pride, med mera. Här bedrivs verksamheten 30% 28% Medlemsorganisationer Samverkansorganisationer 42% Öppna torget, fria grupper och egna ABF-arrangemang

9 Medlemsorganisationernas verksamhet Antal medlemsorganisationer var 41 st den 31 december En ny struktur infördes den 1 januari 2017, vilket innebar en renodling av antalet medlemsorganisationer där paraplyorganisationerna, PRO-distriktet samt Socialdemokraterna Gotland, innehar medlemskapet men däremot inte deras underföreningar. Totalt antal föreningar inom medlemsorganisationerna är 67 st. ABF bildades, består och ägs av våra medlemsorganisationer. ABF är medlemsorganisationernas utbildnings- och utvecklingsorganisation, och har inget egenvärde utan medlemmarnas engagemang. ABF som organisation är helt beroende av medlemsorganisationernas verksamhet eftersom denna utgör den absoluta basen för ABFs verksamhet. Utan verksamhet inget statligt och kommunalt stöd, och därmed heller inga förutsättningar för överlevnad. Folkbildningsverksamheten sker inom medlemsorganisationerna via ABF, eller utförs av ABF på uppdrag av medlemsorganisationerna. Dessa kan beställa särskilda utbildningar av ABF, eller också bedriva egen verksamhet inom ramen för ABF. Variationerna och möjligheterna är många. ABF kan tillhandahålla utbildningar, till exempel funktionsutbildningar, ledarskapsutbildningar, organisationsutveckling och inte minst kvalificerade processutbildningar för styrelser. Folkrörelser som vill förändra samhället måste hela tiden bygga sitt arbete på kunniga och aktiva medlemmar. Det är självständiga, kritiskt tänkande och medskapande medlemmar som ger demokratiska organisationer deras styrka! Av medlemsorganisationernas föreningar bedrev 46 st verksamhet tillsammans med ABF medan 20 st saknade studie- och/eller kulturverksamhet. Nedan och på följande sida följer en sammanställning på medlemsorganisationernas verksamhet Medlemsantalet som anges är det senast inrapporterade till ABF. Förändring i antal arrangemang; de stora MO-grupperna FACKLIGA POLITISKA PENSIONÄRER

10 Organisation Cirklar Annan Folkbildning Kulturarr. Medlemsant 2017 PRO Bunge Byggfacken Hangvar Hall Hemse Klinte Ljugarn Lärbro Roma Slite Stånga Burs 6 95 Terra Nova Tingstäde Visby Distriktet 2 8 Funktionsvariationsorganisationer Gotlands Döva 1 14 Hjärt och Lung Fibromyalgiföreningen Neuroföreningen Martallen Reumatikerna SRF Gotland Facken Elektrikerförbundet Handels avd IF Metall IF Metall pensionär Kommunal öst SKPF Gotland LO-distriktet Politiska Gråbo Bingeby s Socialdemokrater Tingstäde Stenkyrka s Västerhejde s Västra Gotlands s 2 42 Sydöstra Gotlands s 1 55 Socialdemokraterna Gotland Bostad HGF Region Sydost Riksbyggen intressef Kooperativa Coop Gotland Övriga GFS 1 59

11 31 % av medlemsorganisationernas föreningar har inte haft någon verksamhet 2017: Organisation Antal medlemmar Verksamhet senast år PRO Hoburg Gotlands Diabetesförening RSMH Astma Allergiföreningen DHR Psoriasisförbundet Gotland FMLS Gotland Fårö S Hoburg S Slite Lärbro S Mellersta Gotland S SSKF Kvinnodistrikt Gotland SSKF Kvinnoklubben Roma SSU Gotland Visby S Vänsterpartiet Väskinde Bro S Gotlands geologiska sällskap Jordgummans ekonomiska förening Unga Örnar Gotland

12 Samverkansorganisationernas verksamhet Samverkanspart Cirklar Annan Folkbildning Kultur Almedalsbiblioteket 25 Biblioteket Gråbo 18 Biblioteket Roma 36 Biblioteket Slite 10 Evergreenkören 2 Feministiskt initiativ 1 Fenomenalen Science 101 Center Gillet St Olofs yxa 1 GKF Galleri 7 Gotlands 10 Balalajkaorkester Gotlands Improvisationsteater Gotlands Internationella 2 Folkdansgrupp Gotlands Sinfonietta 2 Gotlandsmusiken 79 Gutars Bågskyttar 2 3 Hedbergs Bok & Musikcafé Konsumentföreningen 1 Medvetna matval Lila Shala Länsteatern på Gotland 1 32 Medeltidsföreningen 2 Styringheim Medeltidsveckan 128 Missing People Gotland Romateatern AB 6 43 Unga Romateatern 7 2 Wessman & Pettersson 54 1 Axplock av fria gruppers verksamhet Grupp Cirklar Annan folkbildning Kultur Teater Gotts 2 Aqua Ladies 2 PEKAN Brewery 1 Fenix Ungkulturhus Smyckestenslipning 6 Kulturföreningen Petrus 8 de Dacia Kölen Målarna 2 Näs Hundcenter 33 1

13 Öppna torgets verksamhet Den öppna verksamheten, som är en mycket liten del av ABFs totala verksamhet fortsätter att minska stadigt, en trend som vi ser över hela landet. Öppna torget vänder sig till allmänheten och utgör delvis skyltfönstret mot omvärlden. Öppna torget tar otroligt mycket tid att administrera och följa upp tid som vi inte har då vi är så få. Det betyder att vi inte längre skapar något studieprogram, eller gör produktblad över enskilda ämnen. Det betyder dock inte att vi stänger dörren för denna verksamhet, men vi hanterar den annorlunda. De ledare som tidigare haft cirklar under öppna torget, kan fortfarande ha sådana om de så önskar, men vi lägger på dem att själva rekrytera. Vi administrerar och bokar lokaler men själva deltagarrekryteringen överlåter vi till cirkelledarna. De ytterst få tillfällen vi per telefon eller mail får en förfrågan om vi har ett cirkelämne, språk, eller data osv, så säger vi inte blankt nej men förklarar hur läget är och hur svårt det är att få ihop tillräckligt med deltagare och att vi är jätteglada om den som frågar också kan fråga några vänner och bekanta om de också vill gå i cirkel. Då ordnar vi med ledare och lokal osv. Vi lämnar alltså över en del av ansvaret till ledare och deltagare men stänger inga dörrar utan är öppna för alla förslag. Vi lägger ut förslag från cirkelledare, samt våra egna funktionsutbildningar på hemsidan, så att de finns och syns. 15 cirklar/annan folkbildning genomfördes på öppna torget under 2017 (jmfr 21 st 2016): Smyckestenslipning Levide, Lindy hop helgkurs, Internationell folkdans, Dansa indiskt, Improvisationsteater forts, Prova på bugg, Bugg grund, Utbildning för kassörer och revisorer, Utbildning för sekreterare, 6 st 1 st 2 st 1 st 1 st 1 st 1 st 1 st 1 st

14 Cirkelledare 2017 hade ABF Gotland 177 stycken aktiva cirkelledare. Duktiga, kunniga, inspirerande cirkelledare grunden till ABFs verksamhet utan vilka vi vore inget! Cirkelledaren är guiden, inspiratören en i gruppen men fortfarande ansvarig för att samordna och leda arbetet i cirkeln. Samtliga ABFs cirkelledare erbjuds delta i vår grundutbildning Steg G. En utbildning där deltagarna bland annat får fördjupade kunskaper om cirkelledarrollen, pedagogiska tips och erfarenhetsutbyten. Under 2017 genomfördes ingen Steg G pga för få anmälningar. Utbildningen genomförs löpande och vi ser det som önskvärt och näst intill obligatoriskt att samtliga våra cirkelledare genomgår denna utbildning det handlar om att kvalitetssäkra vår verksamhet men också stödja och kompetensutveckla våra ledare. I ABFs centrala kvalitetskrav står att samtliga ABFs cirkelledare ska genomgå en Steg G-utbildning, alternativt valideras i särskilda fall. Kommunikation Marknadsföring och kommunikation är inte längre en enskild företeelse i tid och rum, vill vi räknas och blir attraktiva måste vi finnas, ses och höras såväl utanför kontorstid som på alla tänkbara arenor där människor befinner sig. En förlitar sig allt mer på vänners rekommendationer när en väljer produkt i dag, och därför gäller det att bli och förbli omtalad på ett positivt sätt. För att lyckas krävs hårt arbete och att vara på tårna. Sociala medier ABF Gotland finns på Facebook sedan 2009, och har drygt följare som vi når direkt med våra budskap. Vi finns även på Twitter och Instagram. De sociala medierna innebär mycket interaktion med personer som vi annars kanske inte skulle nå alls. Vi har varit med om att både ta emot anmälningar och bemöta frågor och synpunkter den här vägen. Nyhetsbrev Med ojämna mellanrum publicerar vi elektroniska nyhetsbrev via mejl till medlemsorganisationer, cirkelledare, deltagare och presumtiva deltagare. Produktblad Vi gör produktblad/affischer för våra verksamheter i samarbete med facken samt till de cirkelledare som så önskar för sin öppna torget-verksamhet, däremot slutade vi under 2016 att utöver det också tillverka ett programblad med sammanställning på utbudet. Arbetsinsatsen för att göra det står inte i proportion vad det ger, därför bestämde vi oss för att en av dessa räcker att ha och valet föll på produktbladen. Hemsidan - abf.se/gotland Hemsidan är det givna instrumentet att exponera vårt utbud, vilket underlättas av att det rent tekniskt är kopplat till vårt verksamhetsredovisningssystem Gustav. Hemsidan är under utveckling och förnyelse centralt och kommer att få ett nytt ansikte under Annonsering Annonseringen i dagspress minimerades till att utgöras av några enstaka annonser i Gotlands Media i samband med studiestarterna vår och höst, och någon enstaka annons med samverkansparter.

15 Mål och måluppfyllelser Styrelsen angav fyra strategier i verksamhetsplanen för 2017: Aktivt arbete för att stimulera och stödja medlemsorganisationerna Fortsatt samarbete med det gotländska kulturlivet En hållbar framtid för ABF Gotland Följa de två nationella riktlinjerna; Motverka klassamhället och Stärka folkrörelserna Under några rubriker i verksamhetsplanen angavs vilka mål och ambitioner som fanns inför året, och nedan kommer vi att redovisa hur vi ser på resultatet. Kvantitativa mål Mål Upprätthålla 2016 års nivå avseende antal studietimmar, unika deltagare och kulturarrangemang Resultat Återigen klarade vi det nästan! Vi ökar på cirkelsidan men minskar på kultur och annan folkbildning (totalt -626 studietimmar) Verksamheter Mål Vi ska erbjuda följande funktionsutbildningar; ordförandeutbildning, sekreterarutbildning, kassörs- och revisorsutbildning, valberedningsutbildning, utbildning i mötesteknik samt utvecklingsprogram för styrelser Öppna torget fortsätter med befintligt utbud och med öppenhet för nya idéer Kulturverksamheten fortsätter utvecklas främst genom vår samverkan med andra aktörer, fria grupper och föreningar. Vi vill fortsätta vara en engagerad kultursamverkanspart Vi kommer fortsätta stötta och utveckla medlemsorganisationerna (MO) och samverkansorganisationerna (SamO), vi vill medverka till inspiration i deras studie- kulturoch organisationsarbete. Vi arbetar aktivt i tre studiekommittéer, fackliga studiekommittén, SAPs studieutskott samt PROs studiekommitté Resultat Resultatet uppnått såtillvida att samtliga utbildningar erbjudits våra medlemsorganisationer dock har inte alla genomförts pga för få anmälda trots intensiv marknadsföring Vi har inte marknadsfört öppna torget alls, utan låtit våra ledare som haft viljan att leda dessa cirklar, komma med idéer och upplägg till oss varvid vi först då lagt ut det i verksamheten. Vi är i allra högsta grad en engagerad kultursamverkanspart och vårt arbete med de föreningar och aktörer som finns på ön fortsätter att utvecklas. Men då deras egen verksamhet går upp och ner påverkar det ju också oss, därav något minskade antal kulturarrangemang under 2017 Detta har skett och de olika kommittéerna fungerar bra och ger verksamhet.

16 Kvalitativa mål Mål Varje medlemsorganisation ska ha minst en studieorganisatör eller motsvarande och vi ska genomföra minst en studieorganisatörsträff under året Nya cirkelledare får introduktionssamtal och en gång per år planeras en grundutbildning Steg G för alla som inte genomfört den. Målet är att alla aktiva cirkelledare ska ha Steg G eller validerats. En fortbildningsträff för alla cirkelledare ska genomföras under våren Kvalitetsarbetet genomförs med webbaserade utvärderingsenkäter till deltagarna i ett antal cirklar per år motsvarande ca 5% av verksamheten Resultat Detta har vi inte uppnått, endast 20 personer är registrerade som studieorganisatörer i vårt register. Den planerade utbildningen fick ställas in på grund av för få anmälningar. Vi planerade och försökte rekrytera för en Steg G men fick inte tillräckligt många deltagare och vi fick ställa in vårens fortbildningsträff av samma skäl. Enkäter skickas ut men svarsfrekvensen är oerhört låg, näst intill obefintlig så vi har tankar om att återgå till pappersenkäter som av cirkelledaren delas ut i handen direkt vid cirkelns slut. Information och kommunikation Mål Vi kommunicerar vår verksamhet genom hemsida, Facebooksida, Instagram, Twitter, elektroniska nyhetsbrev (pappersbrev som komplement), terminsvisa programblad och produktblad samt genom smärre annonsering i Gotlands Media. Vi kommer också under 2017 att utveckla den nya Kulturbanken, som fungerar som en länk mellan kulturutövare och medlemsorganisationer Resultat Så har skett under 2017 och Kulturbanken har fyllts på. Bemanning och organisation Mål Personalen ska ha möjlighet till behövlig kompetensutveckling Styrelsen ska genomföra en cirkel om idéprogrammet (påbörjades 2016) Resultat Ombudsman samt personal genomförde i mars en 5-dagars kompetensutveckling samt verksamhetsplanering. Styrelsen slutförde under året cirkeln om idéprogrammet

17 Ekonomi Öppna torgets verksamhet ska vara självfinansierad, där är det deltagarnas avgifter som bekostar cirkelledarens arvode, lokal- och materielkostnader samt administration och marknadsföring. Avgifterna för cirklar på öppna torget står i proportion till kostnaderna, det blir ingenting över. Under 2017 har vi dessutom hanterat cirkelverksamhet på öppna torget annorlunda, se sid 13. All annan folkbildningsverksamhet bedrivs med hjälp av statliga och kommunala anslag vars storlek beror på verksamhetens volym. De baseras i nuvarande system alltså på hur mycket verksamhet (antal studietimmar) vi kan redovisa varje år. När vi ökar vår verksamhet får vi lite mer stats- och kommunanslag, och när verksamheten minskar så gör anslagen det också. Därför står ABFs kraft och storlek i direkt proportion till medlems- och samverkansorganisationernas studie- och kulturverksamhet. En studietimme i cirkelverksamhet har värdet 1, medan en studietimme inom annan folkbildning har värdet 0,5. Ett kulturarrangemang har samma värde som 9 studietimmar. Medlemsavgifter En liten del av finansieringen sker också via medlemsorganisationernas avgifter till ABF gjordes en revidering av medlemsavgiften, till 4 kr per medlem och år, dock lägst 200 kr/organisation. De största organisationerna samt paraplyorganisationerna har haft särskilt överenskomna avgifter. Kostnadsersättningar Medlemsorganisationer, samverkansorganisationer och fria grupper har möjlighet att erhålla en viss kostnadsersättning vid utlägg i samband med sin studie- och kulturverksamhet. För att erhålla kostnadsersättning måste organisationen eller gruppen visa kvitton eller andra bevis på utgifter kopplade till verksamheten, och de måste också alltid tydligt visa att det är ett samarbete med ABF Gotland. Där finns ett tak som vi använder vid beräkningar och som vi också måste kommunicera med organisationerna så de vet varför de ibland inte kan få full kostnadstäckning för sina utlägg. Dock har ett par av samverkansorganisationerna specialöverenskommelser, dels på grund av storleken på deras verksamhet, dels för att vårt samarbete också innebär ett marknadsföringsvärde för oss. Däribland kan nämnas t.ex. GotlandsMusiken, Länsteatern samt Medeltidsveckan. Det är komplicerat att göra en budget, då vi inte har besked om intäkternas storlek förrän ett stycke in på året. Vare sig stats- eller kommunanslagets storlek är fastslaget när budgeten upprättas i december.

18 Styrelsens slutord Den nya styrelsen som valdes vid årsmötet 2017, genomförde en gemensam utbildning i Arbetarrörelsens hus den 11 juni. Vi har under året startat varje styrelsemöte med att studera i cirkeln Styrelseutveckling, där vi i god samvaro och med högt i tak har diskuterat våra värderingar och styrelsens uppdrag. I mitten av oktober genomförde vi en styrelsekonferens under två dagar på Toftagården där vi i huvudsak diskuterade ABF Gotlands verksamhet för Under 2017 har ABF Gotland varit värd för Regionsamarbetet med Region 2. Vi har vid två tillfällen bjudit in våra kollegor från Blekinge, Östra Småland/Öland, Jönköpings och Kronobergs län till konferens där vi dryftat gemensamma folkbildningsfrågor. Förbundet deltog på den gemensamma regionkonferensen i oktober och redogjorde för det kommande förslaget till nya riktlinjer samt för det förbättringsarbete som pågår inom ABF nationellt. Sammantaget kan sägas att mötet med våra kollegor var mycket lyckosamt och vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete. Under året har personalstaben tillfälligt minskat p.g.a. sjukdom. Verksamheten har trots det hållits på god nivå och våra studietimmar ligger i paritet med timmarna 2016, vilket vi ser som ett gott resultat. Även det ekonomiska bokslutet ser mycket gott ut och visar på ett överskott som ABF Gotland inte på många, många år. Delvis beror det på att vi erhållit återbetalning av pengar från vårt försäkringsbolag Folksam, men även utan detta tillskott har ABF Gotland genom idogt arbete under flera år av personalen och styrelsen, fått vår verksamhet att gå med ett litet överskott. Personalen har under 2017 genomfört ett fantastiskt gott arbete. Styrelsen vill tacka för det. Styrelsen vill också tacka alla medlemsorganisationer, samarbetsorganisationer, deltagare, ledare och andra folkbildningsvänner för ett gott samarbete och hoppas på ett fortsatt gott samarbete under Styrelsen för ABF Gotland

Verksamhetsberättelse 2016 ABF Gotland

Verksamhetsberättelse 2016 ABF Gotland Verksamhetsberättelse 2016 ABF Gotland Medlemsorganisationernas egen utbildnings- och utvecklingsorganisation Innehållsförteckning Förutsättningar 3 Organisation och administration 4 Verksamhet 5 - Folkbildningens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 ABF Gotland

Verksamhetsberättelse 2016 ABF Gotland Verksamhetsberättelse 2016 ABF Gotland Medlemsorganisationernas egen utbildnings- och utvecklingsorganisation 1 Innehållsförteckning Förutsättningar 3 Organisation och administration 4 Verksamhet 5 - Folkbildningens

Läs mer

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10 Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Verksamhetsformer Det finns tre olika verksamhetsformer: studiecirkel, annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling)

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SV - Sveriges främsta studieförbund En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SVs Värdegrund SV hävdar alla människors lika värde och

Läs mer

Regler 2012 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet

Regler 2012 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet Regler 2012 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet Snabbsammanfattning av viktiga nyheter i Regler 2012 Från 2012-01-01 gäller ett nytt fördelningssystem för statsbidrag till studieförbunden.

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

Studieförbundens gemensamma överenskommelser Styrelsen för Studieförbunden fastställde vid sitt sammanträde den 7 mars 2019 följande dokument:

Studieförbundens gemensamma överenskommelser Styrelsen för Studieförbunden fastställde vid sitt sammanträde den 7 mars 2019 följande dokument: Studieförbundens gemensamma överenskommelser Styrelsen för Studieförbunden fastställde vid sitt sammanträde den 7 mars 2019 följande dokument: Studieförbundens etiska förhållningssätt Studieförbundens

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 ABF Jämtland Härjedalen avdelning och distrikt

Verksamhetsberättelse 2017 ABF Jämtland Härjedalen avdelning och distrikt Verksamhetsberättelse 217 ABF Jämtland Härjedalen avdelning och distrikt Medlemsorganisationernas egen utbildnings och utvecklingsorganisation Innehållsförteckning s. 2 Förutsättningar s. 3 Organisation

Läs mer

Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet

Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Fastställd av förbundsstyrelsen 2018-02-20 Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Riktlinjer för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet enligt Förordning (2015:218) om statsbidrag till

Läs mer

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna Socialdemokraterna Gotland Studier 2017 Kunskap bygger Socialdemokraterna Medlemsutbildning Vår historia vår ideologi vår organisation Tillsammans med andra får du chansen att diskutera och få insikter

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

Plats för nytänkande i din förening!

Plats för nytänkande i din förening! Plats för nytänkande i din förening! Studieförbundet Vuxenskolan - en lokal kraft att räkna med! Vårgårda Herrljunga Borås Ulricehamn Härryda Bollebygd Tranemo Mark Svenljunga För oss är det viktigt med

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Strömstad och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Lysekil och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Munkedal och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Karlsborg och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Orust och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/ Riktlinje 2017-03-14 Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/0071-4 003 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14:e mars 2017. Riktlinjen beskriver grunderna för hur kultur- och

Läs mer

Bidrag till studieförbund

Bidrag till studieförbund REGLER FÖR Bidrag till studieförbund Antaget av Kultur- och fritidsnämnden Antaget 2019-04-29 42 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kulturchef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KFN

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Hjo och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Tanum och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studiecirklar och kulturprogram

Studiecirklar och kulturprogram Studiecirklar och kulturprogram Välkommen till Sensus! Du kanske tillhör någon av de organisationer eller föreningar som Sensus samverkar med eller deltar i Sensus eget utbud. Du kanske samordnar en kör,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 ABF Gotland Innehållsförteckning Förutsättningar 3 Organisation och administration 4 Verksamhet 2015 5 - Prioriteringar 5 - ABF Pensum och ABF Academy 5 - Folkbildningens verksamhetsformer

Läs mer

Regler 2015 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet

Regler 2015 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet Regler 2015 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet Snabbsammanfattning av viktiga nyheter i Regler 2015 För 2015 är Folkbildningsrådets dokument Statsbidrag till studieförbund 2015 Villkor,

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Töreboda och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Tolkning och förtydligande av studieförbundens rapportering av Kulturprogram

Tolkning och förtydligande av studieförbundens rapportering av Kulturprogram Tolkning och förtydligande av studieförbundens rapportering av Kulturprogram Dokumentet antaget av Folkbildningsförbundets Etikdelegation gällande nystartad verksamhet från 2010-04-01 Tolkning och förtydligande

Läs mer

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926 Foto: Marit Jorsäter Vuxenutbildning Studieförbund 372 I över hundra år har människor i Sverige samlats för att tillsammans

Läs mer

Välkommen som cirkelledare

Välkommen som cirkelledare Välkommen som cirkelledare Studieförbundet Vuxenskolan Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna möjligheter och få kunskap, kraft och motivation att

Läs mer

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2012 med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Syften och motiv med statens stöd till folkbildningen Riksdagen har angett fyra syften med statens stöd till folkbildningen.

Läs mer

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Bollebygd Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Bollebygds

Läs mer

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-01-13 KTN-2016-0436 Kulturnämnden Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun

Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-05-22 KTN-2016-0436 Kulturnämnden Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun Förslag till

Läs mer

2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN

2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN 2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN Gör en annan värld möjlig. 2016 ÅRS VÄGVAL OCH PLAN ABF Skånes Strategiska utvecklingsplan 2016-2019 reglerar det arbete och den verksamhet som ska ske i distriktet. Den tar sin

Läs mer

Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund

Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-04-09 91 Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund Dnr 2018-000096 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Liten guide till folkbildning

Liten guide till folkbildning Liten guide till folkbildning Vad är folkbildning? Varje år träffas miljontals människor i Sverige för att dela med sig av kunskaper, utbyta synpunkter och diskutera åsikter. Formen kan vara en kurs, en

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare...

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare... Utbildningsstatistisk årsbok 2012 Studieförbunden 18 Studieförbunden Innehåll Fakta om statistiken... 374 Kommentarer till statistiken... 376 18.1 Studiecirklar under 2010. Fördelade efter studieförbund,

Läs mer

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet Tipspromenad Syfte: Syftet med tipspromenaden är att repetera den information som ges på ledarintroduktionen för att deltagarna ska få ökade kunskaper om Studiefrämjandet & Folkbildningen. Tidsåtgång:

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Vara och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skara kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skara kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skara kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Skara och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet

Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Fastställd av förbundsstyrelsen 2019-02-21 Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Riktlinjer för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet enligt Förordning (2015:218) om statsbidrag till

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring Regler för Härjedalens kommun gällande anslag till studieförbunden från och med 2010-01-01. 1. Syftet

Läs mer

Norrköpings kommuns bidragsregler för studieförbund. Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 13 september 2017 (KFN 2017/0280).

Norrköpings kommuns bidragsregler för studieförbund. Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 13 september 2017 (KFN 2017/0280). Regler 2017-09-13 Norrköpings kommuns bidragsregler för studieförbund Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 13 september 2017 (KFN 2017/0280). Dessa bidragsregler beskriver bidragsberäkning och

Läs mer

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer?

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer? FÖRENINGSHJÄLPEN Vill din förening växa och få nya ideer? Studieförbundet Vuxenskolan brinner för föreningslivet och gör allt för att stötta och utveckla samhällsengagemang och demokrati. Genom utbildningar,

Läs mer

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform PM till passet Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vision 3 Värdegrund 4 Idrottsrörelsens mål 2025 5 Statens mål och syfte med folkbildningen

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2015

SV Gotland Verksamhetsplan 2015 SV Gotland Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan SV Gotland Sida 2 av 12 Till grund för verksamhetsplanen 2015 finns följande:... 4 1. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 Människor och främst unga i utsatta

Läs mer

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från med idéprogram och kärnvärden

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från med idéprogram och kärnvärden Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2014 med idéprogram och kärnvärden 1 Inledning Om detta dokument Strategisk plan är, tillsammans med övriga styrdokument, en gemensam utgångspunkt för verksamhetsplanering

Läs mer

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Världens mest nyfikna folk En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Möten som utvecklar Sverige Folkbildningen är djupt förankrad i det svenska samhället, den är i det närmaste en del av den svenska

Läs mer

STUDIEPROGRAM. 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

STUDIEPROGRAM. 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND STUDIEPROGRAM 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND INLEDNING & INNEHÅLL I din hand har du nu studiefoldern för Socialdemokraterna Gotland 2007-2011. Här hittar du utbildningar, kurser och studiecirklar

Läs mer

Bidragsregler för studieförbund

Bidragsregler för studieförbund Regler Bidragsregler för studieförbund Antagen av kommunstyrelsen, 7/2014 att gälla från den 1 januari 2014. Tierps kommun 815 80 Tierp, Telefon 0293-21 80 00, www.tierp.se Bidragsregler studieförbund

Läs mer

REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET

REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET 021206 REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET Regionen stödjer de fria och frivilliga bildningssträvandena. Folkbildningen är en del i samhällets demokratiska process och ger

Läs mer

Variabelförteckning 2019

Variabelförteckning 2019 Variabelförteckning 2019 Variabel Position Antal tecken Förklaring Verksamhetsår 1 4 4 Ange kalenderår Förbund 5 6 2 För respektive förbund unik kod Distrikt 7 8 2 Sätts internt inom förbundet Avdelning

Läs mer

Funktionshindersorganisationerna. Utbildningar & träffar 2014

Funktionshindersorganisationerna. Utbildningar & träffar 2014 Funktionshindersorganisationerna Utbildningar & träffar 2014 ABF Västernorrland erbjuder Funktionshinderrörelsen utbildningar och dessa kan genomföras som dagskurs, internat, externat eller som studiecirkel.

Läs mer

jämlikhet frihet påverkan

jämlikhet frihet påverkan Verksamhetsplan 2019 jämlikhet frihet påverkan är våra ledord Innehåll Vad vi tror på och vad vi vill 3 Styrelsen om folkbildning och demokrati 4 Vad SV vill uppnå till år 2025 5 SV:s prioriteringar 2019

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden

Verksamhetsplan 2014. Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden Verksamhetsplan 2014 Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden Verksamhetsplan 2014 Studiefrämjandet Lidköping- Skarabygden Verksamhetsplanen utgår från Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2014, Studiefrämjandets

Läs mer

Regel för bidrag till studieförbund

Regel för bidrag till studieförbund Regel för bidrag till studieförbund Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Regel för bidrag till studieförbund Gäller för: Kultur

Läs mer

Regler för Vilhelmina kommuns bidrag till studieförbund gällande fr o m

Regler för Vilhelmina kommuns bidrag till studieförbund gällande fr o m Regler för Vilhelmina kommuns bidrag till studieförbund gällande fr o m 1997-01-01 Slutligt godkända av kultur- och utbildningsnämnden 1996-12-04. 65 (au 96-11-06 125) - dnr 96/KUN46 805. Fastställda av

Läs mer

ABF Blekinge månadsbrev augusti 2017

ABF Blekinge månadsbrev augusti 2017 ABF Blekinge månadsbrev augusti 2017 Nu är höstens studieprogram här! Vill du prova något nytt? Hos oss hittar du studiecirklar och kurser i flera olika ämnen. Ta chansen och upptäck hur roligt det är

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Gör en annan värld möjlig ABF HALLAND KUNGSBACKA, VARBERG, FALKENBERG, HALMSTAD, HYLTE & LAHOLM

VERKSAMHETSPLAN. Gör en annan värld möjlig ABF HALLAND KUNGSBACKA, VARBERG, FALKENBERG, HALMSTAD, HYLTE & LAHOLM VERKSAMHETSPLAN 2018 ABF HALLAND KUNGSBACKA, VARBERG, FALKENBERG, HALMSTAD, HYLTE & LAHOLM Gör en annan värld möjlig VISION ABF HALLAND ABF Halland ska med kompetens, kreativitet och engagemang, skapa

Läs mer

Folkbildning så funkar det

Folkbildning så funkar det Folkbildning så funkar det Region Uppsala 2019-01- 29 Magnus Wetterberg, Folkbildningsrådet 1 100 000 människor 2017 Folkbildningsrådet Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer

Läs mer

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 1. Starkare demokrati 5 2. Ökat miljöansvar 6 3. Ökad mångfald 7 4. Bättre folkhälsa 8 5. Mer kultur till fler 9 Vår organisation 10 Samverkan

Läs mer

Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län

Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län Vilken rapportering krävs av studieförbund? Vilka handlingar ska skickas när och till vem? Särskilda syften

Läs mer

Föreningshjälpen. Vill din förening växa och få nya idéer?

Föreningshjälpen. Vill din förening växa och få nya idéer? Föreningshjälpen Vill din förening växa och få nya idéer? Studieförbundet Vuxenskolan (SV) brinner för föreningslivet och gör allt för att stötta och utveckla samhällsengagemang och demokrati. Genom utbildningar,

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Kulturnämnden Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018.

Kulturnämnden Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018. VALLENTUNA KOMMUN Förslag till beslut 2 (2) Kulturnämnden 2018-05-08 6. Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018.021) Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING 2013

VERKSAMHETSINRIKTNING 2013 VERKSAMHETSINRIKTNING 2013 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie, bildnings- och utbildningsorganisation. SISU Idrottsutbildarna består av specialidrottsförbund (SF) samt övriga medlemsorganisationer

Läs mer

Bidragsregler i Skara kommun

Bidragsregler i Skara kommun Kultur- och fritidsnämnden Bidragsregler i Skara kommun Skara kommun har ett stort och rikt föreningsliv där kommuninvånarna har möjlighet att hitta just den förening som är anpassad efter individens önskemål

Läs mer

Studieförbunden i Skara. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Skara. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Skara Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Skara

Läs mer

Fördelning av stöd till studieförbund

Fördelning av stöd till studieförbund Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-12-03 Handläggare: Mats Sylwan Telefon: 08-508 31 928 Till Kulturnämnden 2013-12-17 Nr 12 Fördelning av stöd till studieförbund

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Abrahamsbergsskolans Föräldraförening

Verksamhetsberättelse för Abrahamsbergsskolans Föräldraförening Verksamhetsberättelse för Abrahamsbergsskolans Föräldraförening Verksamhetsåret 2013-11-27 -- 2014-09-23 Styrelsen lämnar följande redogörelse för året. Föreningens verksamhet Abrahamsbersskolans Föräldraförening,

Läs mer

Vägar till bildning, utbildning och jobb

Vägar till bildning, utbildning och jobb Vägar till bildning, utbildning och jobb Om folkhögskolornas arbete med unga arbetslösa och nyanlända i Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskurs på folkhögskola i samarbete med AF. Resultaten

Läs mer

18 Studieförbunden. Innehåll. List of tables

18 Studieförbunden. Innehåll. List of tables Utbildningsstatistisk årsbok 2013 Studieförbunden 18 Studieförbunden Innehåll Fakta om statistiken... 394 Kommentarer till statistiken... 396 18.1 Studiecirklar under 2011. Fördelade efter studieförbund,

Läs mer

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart.

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Studieförbundens verksamheter: Studiecirklar (664 000 deltagare) Annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

SV Blekinge Verksamhetsplan 2015

SV Blekinge Verksamhetsplan 2015 SV Blekinge Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan SV Blekinge Sida 2 av 15 Innehållsförteckning Till grund för verksamhetsplanen 2015 finns följande:... 4 1. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 Människor

Läs mer

Tillsammans med ABF. Hos ABF samlas människor i studiecirklar för att lära, diskutera och skapa tillsammans.

Tillsammans med ABF. Hos ABF samlas människor i studiecirklar för att lära, diskutera och skapa tillsammans. Hos ABF samlas människor i studiecirklar för att lära, diskutera och skapa tillsammans. Tillsammans med ABF Varje år planeras mängder av verksamhet i föreningar runt om i landet. ABF kan hjälpa till med

Läs mer

Politiska utbildningar Västbo - Östbo

Politiska utbildningar Västbo - Östbo 1 2015 Politiska utbildningar Västbo - Östbo 2 Studiecirkel Minst 3 personer träffas 3 gånger under 9 studietimmar = studiecirkel Så enkelt är det!!!! För att ABF skall kunna registrera en studiecirkel

Läs mer

STUV 2015 STUV-anvisningar med bilagor

STUV 2015 STUV-anvisningar med bilagor STUV 2015 STUV-anvisningar med bilagor Snabbsammanfattning av nyheter i STUV 2015 Det här är ett uppdaterat STUV-dokument med nya och uppdaterade bilagor. Det är bra om alla som registrerar och rapporterar

Läs mer

Stöd till distrikt och föreningar Verksamhetsstöd 2017

Stöd till distrikt och föreningar Verksamhetsstöd 2017 Nyhetsbrev nr 1 2017 Stöd till distrikt och föreningar Verksamhetsstöd 2017 Nu är det dags att söka verksamhetsstöd för aktiviteter 2017! Ni kan i år få bidrag till att kompetensutveckla förtroendevalda

Läs mer

STADGAR FÖR LANDSKRONA MUSIK & TEATER En del av Riksteatern

STADGAR FÖR LANDSKRONA MUSIK & TEATER En del av Riksteatern STADGAR FÖR LANDSKRONA MUSIK & TEATER En del av Riksteatern Normalstadgar - Antagna på Riksteaterns kongress den 10 maj 2015 Inledande bestämmelser 1 Riksteaterföreningen Landskrona Musik & Teater en del

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tidaholms kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tidaholms kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tidaholms kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Tidaholm och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning

Läs mer

Politiska utbildningar Västbo - Östbo

Politiska utbildningar Västbo - Östbo Politiska utbildningar Västbo - Östbo 2013 1 Studiecirkel Minst 3 personer träffas 3 gånger under 9 studietimmar = studiecirkel Så enkelt är det!!!! För att ABF skall kunna registrera en studiecirkel måste

Läs mer

STADGAR Scen och Bio Nordret - en förening inom Riksteatern

STADGAR Scen och Bio Nordret - en förening inom Riksteatern STADGAR Scen och Bio Nordret - en förening inom Riksteatern Inledande bestämmelser 1 Föreningen "Scen och Bio Nordret en förening inom Riksteatern" är en ideell förening och är medlem i Riksteatern genom

Läs mer

SV SÖRMLAND Verksamhetsplan 2016

SV SÖRMLAND Verksamhetsplan 2016 SV SÖRMLAND Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan SV Sörmland Sida 2 av 9 Möten Möten mellan människor är en förutsättning för förändring och utveckling. I vår verksamhet sker det möten varje dag, många

Läs mer

insatser riktade till utrikes födda kvinnor i

insatser riktade till utrikes födda kvinnor i 2018-01-25 Dnr. 48.2018.092 (363.2017.092) 1 (5) Villkor för Uppsökande och motiverande insatser riktade till utrikes födda kvinnor i studieförbund 2018 Allmänt Sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor

Läs mer

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening Årsberättelse 2014 Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Godkännande av dagordning 3. Val av 2 st justeringsmän tillika rösträknare 4. Val av ordförande till

Läs mer

samarbete leder längre gör en annan värld möjlig

samarbete leder längre gör en annan värld möjlig Med i ABF samarbete leder längre gör en annan värld möjlig ABF Produktion: ABFs förbundsexpedition Foto: O mslag och sid 10 Kent Wärne Sid 4, 5, 6, 7, 19, 20: Jonas Hallqvist Sid 14: Mattias Vepsä Sid

Läs mer

Politik i praktiken. Ett studiematerial från Folkpartiet liberalerna framtaget i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Politik i praktiken. Ett studiematerial från Folkpartiet liberalerna framtaget i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Politik i praktiken Ett studiematerial från Folkpartiet liberalerna framtaget i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Politik i praktiken Ett studiematerial från Folkpartiet liberalerna framtaget i

Läs mer

SV Hallands verksamhetsplan 2015

SV Hallands verksamhetsplan 2015 SV Hallands verksamhetsplan 2015 Inledning Det övergripande målet, är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Detta ska ske genom en stark

Läs mer

Bidragsbestämmelser. Föreningsbidrag Hammarö kommun

Bidragsbestämmelser. Föreningsbidrag Hammarö kommun Bidragsbestämmelser Föreningsbidrag Hammarö kommun BIDRAGSBESTÄMMELSER FÖRENINGSBIDRAG Hammarö kommun vill genom olika bidragsformer skapa en god förutsättning för ett allsidigt föreningsliv i kommunen

Läs mer

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping Årsmöte 2015 Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping DAGORDNING 1. Val av mötesordförande, sekreterare och justerare för mötet 2. Godkännande av kallelsen 3. Godkännande av dagordningen 4. Styrelsens kassa-

Läs mer

Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet

Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet Styrdokument Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet Katrineholms kommuns förfningssamling (KFS nr 3.09) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 115 Beslutshistorik Antagen av

Läs mer

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422 S T A D G A R för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING org.nr: 822000-8422 Dessa stadgar har antagits vid årsmöte i Linköpings Villaägareförening 2010-03-16 1 Ändamål och verksamhetsområde 1 1. Linköpings Villaägareförening,

Läs mer

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Dnr 17, u2017, 6/ds 2017-03-15 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Om Studieförbundens remissvar Branschorganisationen

Läs mer

Kent Johansson, 11-18a, 19-21

Kent Johansson, 11-18a, 19-21 FOLKBILDNINGSRÅDET Styrelsen PROTOKOLL 2007:5 Datum 15-16 maj 2007 Plats Steningevik konferens, Märsta Närvarande Torsten Friberg, ordförande ledamöter Marie Linder, vice ordförande, 11-18a, 19-21 Walter

Läs mer

Stadgar för ProLiv Kronoberg

Stadgar för ProLiv Kronoberg 2010-03-01 1 Stadgar för ProLiv Kronoberg 1. Namn Föreningens namn är ProLiv Kronoberg - patientföreningen för prostatacancer i Kronobergs län - med registrerat säte i Växjö kommun. Patientföreningen är

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING Antagna på Riksteaterns kongress den 22 maj 2011 Inledande bestämmelser 1 Riksteaterföreningen., är medlem i Riksteatern genom både ändamåls- och demokratiparagraf.

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer