Norrköpings kommuns bidragsregler för studieförbund. Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 13 september 2017 (KFN 2017/0280).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Norrköpings kommuns bidragsregler för studieförbund. Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 13 september 2017 (KFN 2017/0280)."

Transkript

1 Regler Norrköpings kommuns bidragsregler för studieförbund Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 13 september 2017 (KFN 2017/0280). Dessa bidragsregler beskriver bidragsberäkning och hur kultur- och fritidsnämnden fördelar bidragen till studieförbund i Norrköping. Tillsammans med riktlinjen Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden (KFN 2017/0071) och Politiskt inriktningsdokument avseende kommunens stöd till föreningar och andra aktörer samt studieförbund (KS 2016/0287) ersätter de Principer för kommunala bidrag till studieorganisationer i Norrköping (KS 1995/62). KULTUR- OCH FRITIDSKONTORET

2 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Grunden för bidragsberäkning... 3 Grundkrav för bidrag... 3 Vad får man inte bidrag för?... 3 Bidragsområden... 4 Fördelning av bidragstyper... 4 Kommunalt organisationsbidrag... 4 Verksamhetsbidrag... 4 Verksamhetsbidrag - Studiecirkel... 5 För studiecirklar gäller följande:... 5 Verksamhetsbidrag - Kulturprogram... 6 För Kulturprogram gäller följande:... 6 Verksamhetsbidrag - Annan folkbildningsverksamhet... 7 För Annan folkbildningsverksamhet gäller följande:... 7 Målgruppsbidrag... 8 Övriga bidrag... 9 Uppföljning och utvärdering... 9 Uppföljning sker genom att:... 9

3 3 (9) Inledning I bidragsregler beskrivs fördelningen av bidragen. Beräkningen av bidrag baseras på redovisad statistik som Bildningsförbundet Östergötland samlar in från studieförbunden och som lämnas in till kultur- och fritidskontoret under maj månad varje år. Bidragsregler är en handledning för handläggare på kultur- och fritidskontoret. Bidragsregler innehåller information om: Grundkrav för bidrag Bidragsområden och tillhörande bidragstyper Fördelningsmodell Grunden för bidragsberäkning Uppföljning och utvärdering Det är den statliga fördelningsmodellen som ligger till grund även för kommunens fördelningsmodell men den är anpassad och justerad till kommunens behov. För mer övergripande information och grunderna för kommunens stöd till studieförbunden hänvisas till kultur- och fritidsnämndens riktlinje Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden (KFN 2017/0071). Grunden för bidragsberäkning Beräkningen av bidrag baseras på redovisad statistik som Bildningsförbundet Östergötland samlar in från studieförbunden och som lämnas in till kultur- och fritidskontoret under maj månad varje år. En beräkningsmodell är framtagen i samarbete med ekonomi- och styrningskontoret och återfinns i kontorets rutin för hantering och utbetalning av bidraget. Grundkrav för bidrag Studieförbundets lokala enheter ska vara registrerade ideella föreningar och finnas med i kommunens föreningsregister. Undantaget att vara en ideell förening är Folkuniversitetet som består av fem fristående stiftelser men är godkänd som statsbidragsberättigad sedan tidigare (se riktlinjen (KFN 2017/0071). Vad får man inte bidrag för? Bidrag lämnas inte: för verksamhet som strider mot inriktningsdokumentet för verksamhet som har kommersiella syften för verksamhet som anordnas utanför kommunen om en förening får föreningsbidrag för samma verksamhet eller arrangemang

4 4 ( 9 ) Bidragsområden De kommunala b idrag en till studieförbunden omfattas av tre bidragstyper: 1. Kommunalt organisations bidrag 2. Verksamhetsbidrag a. Studiecirkel b. Kulturprogram c. Annan folkbildning 3. Målgruppsbidrag Fördelning av bidragstyper Norrköpings kommun har ett fastställt totalbelopp som bidrag till studieförbunden. Procentsatserna ovan beräknas på varje studieförbunds årligen inlämnade statistik. Det innebär att det ekonomiska utfallet för varje enskilt s tudieförbund kommer att se olika ut vilket beror på att studieförbundens respektive verksamheter varierar i storlek och antal. Kommunalt organisationsbidrag Det kommunala organisationsbidraget är ett bidrag för allmänna administrativa omkostnader som möjl iggör för studieförbundet att kunna verka lokalt med närvaro och organisation. Bidraget fördelas utifrån andel av totalt utbetalat belopp året innan. S tudieförbund ska ha minst 2000 studiecirkeltimmar och minst 100 unika deltagare för att ta del av kommuna lt organisationsbidrag. Verksamhetsbidrag Verksamhetsbidragen är uppdelade på tre former: studiecirkel, kulturprogram och annan folkbildning. Under varje rubrik kan du läsa mer om vad som gäller för de olika typerna.

5 5 (9) Verksamhetsbidraget fördelas enligt följande: Studiecirkel 53 % Kulturprogram 13 % Annan folkbildning 4 % Verksamhetsbidrag - Studiecirkel Studiecirkeln är en fri och frivillig folkbildning som kännetecknas av att deltagarna utvecklar färdigheter och söker kunskap utifrån egna behov och intressen. Det betyder att en grupp personer som har ett gemensamt intresse av att lära sig mer om ett ämne kan gå samman och bilda en studiecirkel. Deltagaren ska ges tid till reflektion och eftertanke mellan sammankomsterna. För studiecirklar gäller följande: Studiecirkeln består av minst tre (3) sammankomster och minst nio (9) studietimmar á 45 minuter innefattar maximalt tre (3) sammankomster om vardera fyra (4) studietimmar. har en dokumenterad plan och studiematerial för studiecirkelns genomförande har minst tre (3) och max tjugo (20) deltagare, inklusive en cirkelledare Cirkelledaren är godkänd av en lokal studieförbundsavdelning har kompetens som krävs för att fullfölja uppdraget Deltagaren är 13 år eller äldre under verksamhetsåret är närvarande vid minst tre (3) sammankomster, varav minst en gång under de första tre (3) sammankomsterna. Av kommunala bidraget avsätts 53 % för studiecirklar. Hälften av bidraget baseras på antalet studietimmar och hälften baseras på antalet unika deltagare. En unik deltagare ger värdet 1 och en korttidsutbildad 1 unik deltagare ger värdet 2. 1 Med korttidsutbildad menas deltagare som har mindre än 3-årigt gymnasium samt är 20 år eller äldre under aktuellt år.

6 6 ( 9 ) Bidraget för studiecirklar beräknas på inlämnad statistik som baseras på de tre föregående åren. Hälften baseras på slutrapporterad verksamhet för föregående år (ex 2015) och hälften baseras på ett genomsnitt av slutrapporterad verksamhet de ytterligare två föregående åren (ex ). Verksamhetsbidrag - Kulturprogram Kulturprogram är arrangemang som framförs eller redovisas för publik. De ska ge kulturupplevelser genom fö reläsningar, musik, drama, film, foto, dans, utställningar, litteratur, konst/konsthantverk eller tvärkulturell verksamhet. Kulturprogram som genomförs i samverkan av två eller flera studieförbund kan endast rapporteras av ett av studieförbunden. Kulturpro gram beräknas på antal genomförda arrangemang. För Kulturprogram gäller följande: Kulturprogram ska framföras inför eller tillsammans med minst fem (5) deltagare utöver studieförbundets ledare i sin utformning bidra till att skapa delaktighet, upplevelse och eftertanke pågå i minst trettio (30) minuter Ledaren ska vara godkänd av lokal studieförbundsavdelning ska ansvara för programmets genomförande och rapportering Deltagaren ska vara 13 år eller äldre under aktuellt år Av kommunala bidraget avsätts 13 % till kulturprogram. Fördelningen sker utifrån antalet kulturprogram. Bidraget beräknas på de tre föregående åren.

7 7 ( 9 ) Hälften baseras på inlämnad statistik för verksamhet föregående år (ex 2015) och hälften baseras på e tt genomsnitt av inlämnad statist ik för verksamhet de ytterligare två föregående åren (ex ). Verksamhetsbidrag - Annan folkbildningsverksamhet Annan folkbildning är verksamhet i friare former. Det ger studieförbunden möjlighet att pröva nya former och utveckla nyskapande folkbil dning. Deltagarantalet kan vara fler än i en studiecirkel. Här kan studieförbunden rikta sin verksamhetill en yngre målgrupp. Deltagaren ska vara 6 år eller äldre för att få ingå i annan folkbildningsverksamhet. För Annan folkbildningsverksamhet gäller följande: Annan folkbildningsverksamhet ska ha en dokumenterad plan för verksamhetens genomförande ska ha en omfattning av minst en (1) studietimme Ledaren ska vara godkänd av lokal studieförbundsavdelning ha den kompeten som krävs för uppdraget Deltagaren ska vara sex (6) år eller äldre under aktuellt år vara minst tre (3) stycken inklusive ledaren Av kommunala bidraget avsätts 4 % till annan folkbildning. Hälften av bidraget baseras på antalet studietimmar och hälften baseras på antalet unika d eltagare. Bidraget beräknas på de tre föregående åren.

8 8 ( 9 ) Hä lften baseras på inlämnad statistik för verksamhet föregående år (ex 2015) och hälften baseras på e tt genomsnitt av inlämnad statistik för verksamhet de ytterligare två föregående åren (ex ). Målgruppsbidrag Målgruppsbidraget ger studieförbunden möjlighet att utveckla sin verksamhetill att nå grupper som är särskilt prioriterade av kultur - och fritidsnämnden. Nuvarande prioriterade målgrupper är personer med funktionsnedsättning och utrikes födda. Av kommunala bidraget avsätts 15 % till målgruppsbidrag. Hälften av bidraget baseras på antalet studietimmar och hälften baseras på antalet unika deltagare. Bidraget beräknas på de tre föregående åren. Hä lften baseras på inlämnad statistik för verksamhet föregående år (ex 2015) och hälften baseras på et t genomsnitt av inlämnad statistik för verksamhet de ytterligare två föregående åren (ex ).

9 9 (9) Övriga bidrag Utöver ovan nämnda bidrag kan studieförbund söka vissa föreningsbidrag. Det är främst bidrag som ska främja innovation och utveckling av nya arbetssätt. Det kan till exempel vara att möjliggöra tidsbegränsad pilotverksamhet eller för regionssamverkan. Studieförbunden kan också lämna anbud på upphandlingar eller annan utlysning om uppdrag från kommunen. Uppföljning och utvärdering En tydlig uppföljning och utvärdering är av stor vikt för att säkerställa och bedöma kvaliteten utifrån de kriterier som ligger till grund för bidraget. Uppföljning och utvärdering är också värdefull i strävan efter transparens och dialog mellan kommunen och studieförbundet. På detta sätt kan samhällsnyttan som studieförbunden bidrar till synliggöras. Uppföljning sker genom att: studieförbunden årligen redovisar verksamhetsberättelse och verksamhetsplan samt statistisk sammanställning av verksamhetens omfattning studieförbunden årligen inkommer med uppdaterade listor över de föreningar man samverkar med Bildningsförbundet Östergötland årligen föredrar en rapport till kultur- och fritidsnämnden ansvarig tjänsteman på kultur- och fritidskontoret för en kontinuerlig dialog med studieförbunden Kultur- och fritidsnämnden kan ta initiativ till fördjupade utvärderingar Om det framkommer uppgifter om oklarheter när det gäller bidragets användning kan kultur- och fritidsnämnden tillsätta en utredning och åtgärder vidtas. Det kan leda till återbetalningskrav av bidraget. En utredning kan också resultera i att bidrag inte lämnas i fortsättningen.

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/ Riktlinje 2017-03-14 Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/0071-4 003 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14:e mars 2017. Riktlinjen beskriver grunderna för hur kultur- och

Läs mer

Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund

Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-04-09 91 Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund Dnr 2018-000096 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet

Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet Styrdokument Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet Katrineholms kommuns förfningssamling (KFS nr 3.09) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 115 Beslutshistorik Antagen av

Läs mer

Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun

Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-05-22 KTN-2016-0436 Kulturnämnden Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun Förslag till

Läs mer

Studiecirklar och kulturprogram

Studiecirklar och kulturprogram Studiecirklar och kulturprogram Välkommen till Sensus! Du kanske tillhör någon av de organisationer eller föreningar som Sensus samverkar med eller deltar i Sensus eget utbud. Du kanske samordnar en kör,

Läs mer

insatser riktade till utrikes födda kvinnor i

insatser riktade till utrikes födda kvinnor i 2018-01-25 Dnr. 48.2018.092 (363.2017.092) 1 (5) Villkor för Uppsökande och motiverande insatser riktade till utrikes födda kvinnor i studieförbund 2018 Allmänt Sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor

Läs mer

Bidragsregler för studieförbund

Bidragsregler för studieförbund Regler Bidragsregler för studieförbund Antagen av kommunstyrelsen, 7/2014 att gälla från den 1 januari 2014. Tierps kommun 815 80 Tierp, Telefon 0293-21 80 00, www.tierp.se Bidragsregler studieförbund

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

Särskilda villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019

Särskilda villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019 2019-03-18 Diarienr 127,2019,092 1 (8) Särskilda villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019 Allmänt Regeringen har i Budgetproposition 2018/19:1, utgiftsområde 17, anslag

Läs mer

Svenska från dag ett i studieförbund 2018

Svenska från dag ett i studieförbund 2018 2018-01-29 Dnr. 29.2018.092 (330, 2017, 092) 1 (7) Villkor för Vardagssvenska respektive Svenska från dag ett i studieförbund 2018 Allmänt Regeringen har i sin budgetproposition 2017/18:1, utgiftsområde

Läs mer

Preliminära 1 villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019

Preliminära 1 villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019 2018-12-12 Diarienr 375,2018,092 1 (8) Preliminära 1 villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019 Allmänt Regeringen har i Budgetproposition 2018/19:1, utgiftsområde 17, anslag

Läs mer

Plats för nytänkande i din förening!

Plats för nytänkande i din förening! Plats för nytänkande i din förening! Studieförbundet Vuxenskolan - en lokal kraft att räkna med! Vårgårda Herrljunga Borås Ulricehamn Härryda Bollebygd Tranemo Mark Svenljunga För oss är det viktigt med

Läs mer

Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet

Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Fastställd av förbundsstyrelsen 2019-02-21 Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Riktlinjer för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet enligt Förordning (2015:218) om statsbidrag till

Läs mer

Bidrag till studieförbund

Bidrag till studieförbund REGLER FÖR Bidrag till studieförbund Antaget av Kultur- och fritidsnämnden Antaget 2019-04-29 42 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kulturchef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KFN

Läs mer

Regler för Vilhelmina kommuns bidrag till studieförbund gällande fr o m

Regler för Vilhelmina kommuns bidrag till studieförbund gällande fr o m Regler för Vilhelmina kommuns bidrag till studieförbund gällande fr o m 1997-01-01 Slutligt godkända av kultur- och utbildningsnämnden 1996-12-04. 65 (au 96-11-06 125) - dnr 96/KUN46 805. Fastställda av

Läs mer

Fördelningsmodell 2012

Fördelningsmodell 2012 2012-02-15 Fördelningsmodell 2012 Underlag för den fördelningsmodell som antagits av Folkbildningsrådets styrelse 2011-12-14 presenteras i nya tabeller. Tabellerna är avsedda att underlätta en tillämpning

Läs mer

Regler 2012 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet

Regler 2012 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet Regler 2012 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet Snabbsammanfattning av viktiga nyheter i Regler 2012 Från 2012-01-01 gäller ett nytt fördelningssystem för statsbidrag till studieförbunden.

Läs mer

Bidragsreglemente för Haninge kommun

Bidragsreglemente för Haninge kommun Bidragsreglemente för Haninge kommun Antaget av kommunfullmäktige den 8 februari 2010, i kraft från och med den 1 januari 2010. Bidragsreglemente Bestämmelser för kommunala bidrag till föreningar/organisationer

Läs mer

Bidragsbestämmelser. Föreningsbidrag Hammarö kommun

Bidragsbestämmelser. Föreningsbidrag Hammarö kommun Bidragsbestämmelser Föreningsbidrag Hammarö kommun BIDRAGSBESTÄMMELSER FÖRENINGSBIDRAG Hammarö kommun vill genom olika bidragsformer skapa en god förutsättning för ett allsidigt föreningsliv i kommunen

Läs mer

Liten guide till folkbildning

Liten guide till folkbildning Liten guide till folkbildning Vad är folkbildning? Varje år träffas miljontals människor i Sverige för att dela med sig av kunskaper, utbyta synpunkter och diskutera åsikter. Formen kan vara en kurs, en

Läs mer

Reglemente för föreningsbidrag i Flens kommun

Reglemente för föreningsbidrag i Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018:8-850 Reglemente för föreningsbidrag i Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-10-25 150 Reviderat av kommunfullmäktige 2019-03-28 23 2 Reglemente för föreningsbidrag

Läs mer

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-01-13 KTN-2016-0436 Kulturnämnden Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Variabelförteckning 2019

Variabelförteckning 2019 Variabelförteckning 2019 Variabel Position Antal tecken Förklaring Verksamhetsår 1 4 4 Ange kalenderår Förbund 5 6 2 För respektive förbund unik kod Distrikt 7 8 2 Sätts internt inom förbundet Avdelning

Läs mer

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10 Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Verksamhetsformer Det finns tre olika verksamhetsformer: studiecirkel, annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

Bidragsbestämmelser föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser föreningsbidrag Bidragsbestämmelser föreningsbidrag Hammarö kommun vill genom olika bidragsformer skapa en god förutsättning för ett allsidigt föreningsliv i kommunen genom: att ge kontanta bidrag till verksamhet samt

Läs mer

Bidragsregler i Skara kommun

Bidragsregler i Skara kommun Kultur- och fritidsnämnden Bidragsregler i Skara kommun Skara kommun har ett stort och rikt föreningsliv där kommuninvånarna har möjlighet att hitta just den förening som är anpassad efter individens önskemål

Läs mer

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare...

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare... Utbildningsstatistisk årsbok 2012 Studieförbunden 18 Studieförbunden Innehåll Fakta om statistiken... 374 Kommentarer till statistiken... 376 18.1 Studiecirklar under 2010. Fördelade efter studieförbund,

Läs mer

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer Gäller fr o m 2014-01-01 Beslutad av Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsnämnd 2013-05-28, 38 Kontaktuppgifter

Läs mer

Bidragsbestämmelser föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser föreningsbidrag Bidragsbestämmelser föreningsbidrag Hammarö kommun vill genom olika bidragsformer skapa en god förutsättning för ett allsidigt föreningsliv i kommunen genom: att ge kontanta bidrag till verksamhet samt

Läs mer

Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län

Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län Sammanställning över kommunala regelverk för anslag till studieförbunden i Västerbottens län Vilken rapportering krävs av studieförbund? Vilka handlingar ska skickas när och till vem? Särskilda syften

Läs mer

Regel för bidrag till studieförbund

Regel för bidrag till studieförbund Regel för bidrag till studieförbund Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Regel för bidrag till studieförbund Gäller för: Kultur

Läs mer

2 Nya regler för fördelning av studieförbundsbidrag

2 Nya regler för fördelning av studieförbundsbidrag ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2] Kultur- och fritidsnämnden 2018-11-07 Dnr KOF/2018:133 2 Nya regler för fördelning av studieförbundsbidrag Beslut Kultur- och fritidsnämnden beslutar för egen del att anta nya bidragsregler

Läs mer

Bidragsregler för övriga föreningar

Bidragsregler för övriga föreningar Bidragsregler för övriga föreningar Bidragsreglementet avser samtliga hos Upplands Väsby kommun registrerade ideella föreningar med huvudverksamhet inom det kulturella fältet samt scoutföreningar och frilufsföreningar.

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret. Regler och riktlinjer för föreningsbidrag

Kultur- och fritidskontoret. Regler och riktlinjer för föreningsbidrag Kultur- och fritidskontoret Regler och riktlinjer för föreningsbidrag Innehållsförteckning Regler och riktlinjer för föreningsbidrag... 1 1. Inledning... 3 1.1 Mål, syfte och villkor...3 1.1.1 Målformulering...3

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

Norrköpings kommuns bidrag och övrigt stöd till föreningar och andra aktörer

Norrköpings kommuns bidrag och övrigt stöd till föreningar och andra aktörer Riktlinje 2017-09-13 Norrköpings kommuns bidrag och övrigt stöd till föreningar och andra aktörer Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14 mars 2017 (KFN 2017/0070-4) Reviderad den 13 september

Läs mer

Kulturnämnden Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018.

Kulturnämnden Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018. VALLENTUNA KOMMUN Förslag till beslut 2 (2) Kulturnämnden 2018-05-08 6. Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018.021) Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Regler och riktlinjer för föreningsbidrag

Regler och riktlinjer för föreningsbidrag Kultur- och fritidskontoret Regler och riktlinjer för föreningsbidrag Reviderade av Södertälje kommuns Kommunfullmäktige 2014-11-24 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Mål, syfte och villkor...3

Läs mer

Ärende 15 Kultur- och fritidskontoret Regler och riktlinjer för föreningsbidrag Reviderade av Södertälje kommuns Kommunfullmäktige 2014-11-24 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Mål, syfte

Läs mer

Reglemente för föreningsbidrag för ideella föreningar i Haninge kommun

Reglemente för föreningsbidrag för ideella föreningar i Haninge kommun Reglemente för föreningsbidrag för ideella föreningar i Haninge kommun POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST kulturfritid@haninge.se POSTADRESS 136 81 Haninge

Läs mer

Riktlinjer för årsbidrag till studieförbund

Riktlinjer för årsbidrag till studieförbund Riktlinjer för årsbidrag till studieförbund 2 ( 5 ) Reglemente Kommunala beslut som utöver kommunallag och andra författningar styr och reglerar kommunala verksamheter. Innefattar Nämndreglementen, Delegeringsordningar,

Läs mer

Studieförbundens gemensamma överenskommelser Styrelsen för Studieförbunden fastställde vid sitt sammanträde den 7 mars 2019 följande dokument:

Studieförbundens gemensamma överenskommelser Styrelsen för Studieförbunden fastställde vid sitt sammanträde den 7 mars 2019 följande dokument: Studieförbundens gemensamma överenskommelser Styrelsen för Studieförbunden fastställde vid sitt sammanträde den 7 mars 2019 följande dokument: Studieförbundens etiska förhållningssätt Studieförbundens

Läs mer

Riktlinjer för kommunalt ekonomiskt stöd till föreningar och organisationer KS2015/686/01 Antagna av Sunne kommunfullmäktige , 57

Riktlinjer för kommunalt ekonomiskt stöd till föreningar och organisationer KS2015/686/01 Antagna av Sunne kommunfullmäktige , 57 Datum Sida 2017-02-24 1 (5) Riktlinjer för kommunalt ekonomiskt stöd till föreningar och organisationer KS2015/686/01 Antagna av Sunne kommunfullmäktige 2017-05-08, 57 Postadress Besöksadress Telefon Internet

Läs mer

Riktlinje för bidrag till studieförbund

Riktlinje för bidrag till studieförbund Dnr KFN13/72 RIKTLINJE Riktlinje för bidrag till studieförbund Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-16 Dnr KFN13/72 2/6 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys

Läs mer

Statsbidrag till studieförbund 2018

Statsbidrag till studieförbund 2018 Statsbidrag till studieförbund 2018 Villkor och fördelningskriterier Fastställda av Folkbildningsrådets styrelse 6 december 2017, dnr, 365, 2017, 092. Bilaga två fastställd 23 januari 2018, dnr 57, 2018,

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

REGLER OCH RIKTLINJER FÖR JOKKMOKKS KOMMUNS FÖRENINGSSTÖD

REGLER OCH RIKTLINJER FÖR JOKKMOKKS KOMMUNS FÖRENINGSSTÖD REGLER OCH RIKTLINJER FÖR JOKKMOKKS KOMMUNS FÖRENINGSSTÖD Ansökan om föreningsstöd ska vara inlämnad senast 15 maj året innan verksamhetsåret inleds och ska innehålla: föregående års verksamhetsberättelse

Läs mer

Folkbildningen och framtiden

Folkbildningen och framtiden Folkbildningen och framtiden SFK Erfarenhetskonferens 5 februari 2015 Folkbildningsförbundet - Göran Hellmalm Sveriges Kommuner och Landsting - Göran Roos --------------------------------- Hur kan vi utveckla

Läs mer

Statsbidrag till studieförbund 2019

Statsbidrag till studieförbund 2019 Statsbidrag till studieförbund 2019 -Villkor och fördelning www.folkbildningsradet.se Statsbidrag till studieförbund -Villkor och kriterier, diarienummer 352,2018,092 fastställdes av Folkbildningsrådets

Läs mer

Regler för fördelning av bidrag till funktionshindersföreningar i Norrköping

Regler för fördelning av bidrag till funktionshindersföreningar i Norrköping Regler för fördelning av bidrag till funktionshindersföreningar i Norrköping REGLERNA ÄR ANTAGNA AV NORRKÖPINGS KOMMUN, VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN DEN 9 JUNI 2009. REVIDERAD VERSION ANTOGS AV VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN

Läs mer

Vägledande dokument om avtal och bidrag med föreningar och organisationer

Vägledande dokument om avtal och bidrag med föreningar och organisationer Riktlinje 2017-02-27 Avtal eller bidrag? KS 2015/0490 Vägledande dokument om avtal och bidrag med föreningar och organisationer Riktlinjen syftar till att tydliggöra när det går att lämna bidrag och när

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring Regler för Härjedalens kommun gällande anslag till studieförbunden från och med 2010-01-01. 1. Syftet

Läs mer

Regler för kommunala bidrag till studieförbundens lokala organisationer

Regler för kommunala bidrag till studieförbundens lokala organisationer 1 Regler för kommunala bidrag till studieförbundens lokala organisationer 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Kommunalt bidrag kan utgå till avdelning (avdelningar samverkande i region) omfattande en eller flera kommuner

Läs mer

Remissvar Förslag till nytt statsbidragssystem för studieförbund

Remissvar Förslag till nytt statsbidragssystem för studieförbund Studieförbundet Vuxenskolan - Förbundsstyrelsen 2015-04-10 TILL/ Folkbildningsrådets Styrelse Box 380 74 100 64 Stockholm Remissvar Förslag till nytt statsbidragssystem för studieförbund Studieförbundet

Läs mer

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN Kultur och Fritidsnämnden 2013-01-01 STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN Antagen av kultur och fritidsnämnden den 13/11 2013 och börja gälla 2013-01-01. Hörby kommun 242 80 Hörby Tel: 0415-182

Läs mer

Bidragsregler. Regler för bidrag till föreningslivet i Alingsås Kommun

Bidragsregler. Regler för bidrag till föreningslivet i Alingsås Kommun Bidragsregler Regler för bidrag till föreningslivet i Alingsås Kommun Innehållsförteckning Förutsättningar för att få föreningsbidrag... 4 Bidrag till verksamhet... 5 1. Bidrag för aktiviteter riktat till

Läs mer

VERSION 2012-03-13 N O R M E R FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Bidragsnormer. för föreningsverksamhet i Vallentuna

VERSION 2012-03-13 N O R M E R FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Bidragsnormer. för föreningsverksamhet i Vallentuna VERSION 2012-03-13 N O R M E R FRITIDSFÖRVALTNINGEN Bidragsnormer för föreningsverksamhet i Vallentuna Fastställda av kommunfullmäktige 2003 Bidragsnormer för föreningsverksamhet i Vallentuna Innehåll

Läs mer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer 1 (7) Typ: Bestämmelse Giltighetstid: Version: 2.0 Fastställd: KF 2014-04-16, 20 Uppdateras: Barn, kultur- och utbildningsnämnden lämnar bidrag till olika föreningar och organisationer som bedriver barn-

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens fördelning av föreningsbidrag

Vård- och omsorgsnämndens fördelning av föreningsbidrag Sida: 1 (5) Riktlinjer för bidrag till föreningar inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde Bakgrund Vård- och omsorgsnämnden har enligt gällande reglemente ansvar för att fördela bidrag till föreningar

Läs mer

Studieförbunden 2007 KU0401

Studieförbunden 2007 KU0401 Avdelningen för kommunikation och utveckling 2008-06-02 1(7) Studieförbunden 2007 KU0401 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET

REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET 021206 REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET Regionen stödjer de fria och frivilliga bildningssträvandena. Folkbildningen är en del i samhällets demokratiska process och ger

Läs mer

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926 Foto: Marit Jorsäter Vuxenutbildning Studieförbund 372 I över hundra år har människor i Sverige samlats för att tillsammans

Läs mer

Riktlinjer för landstingets bidrag till studieförbundens regionala verksamhet i Uppsala län

Riktlinjer för landstingets bidrag till studieförbundens regionala verksamhet i Uppsala län Dnr KU2013-0036 Fastställda av kulturnämnden 2013-04-17 Riktlinjer för landstingets bidrag till studieförbundens regionala verksamhet i Uppsala län Landstingets policy för bidrag till folkbildningen Landstinget

Läs mer

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet Tipspromenad Syfte: Syftet med tipspromenaden är att repetera den information som ges på ledarintroduktionen för att deltagarna ska få ökade kunskaper om Studiefrämjandet & Folkbildningen. Tidsåtgång:

Läs mer

Fördelning av stöd till studieförbund

Fördelning av stöd till studieförbund Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-12-03 Handläggare: Mats Sylwan Telefon: 08-508 31 928 Till Kulturnämnden 2013-12-17 Nr 12 Fördelning av stöd till studieförbund

Läs mer

18 Studieförbunden. Innehåll. List of tables

18 Studieförbunden. Innehåll. List of tables Utbildningsstatistisk årsbok 2013 Studieförbunden 18 Studieförbunden Innehåll Fakta om statistiken... 394 Kommentarer till statistiken... 396 18.1 Studiecirklar under 2011. Fördelade efter studieförbund,

Läs mer

STUV 2012 STUV-anvisningar med bilagor

STUV 2012 STUV-anvisningar med bilagor STUV 2012 STUV-anvisningar med bilagor Snabbsammanfattning av nyheter i STUV 2012 Från 2012-01-01 gäller ett nytt fördelningssystem för statsbidrag till studieförbunden. I samband med det införs några

Läs mer

Tolkning och förtydligande av studieförbundens rapportering av Kulturprogram

Tolkning och förtydligande av studieförbundens rapportering av Kulturprogram Tolkning och förtydligande av studieförbundens rapportering av Kulturprogram Dokumentet antaget av Folkbildningsförbundets Etikdelegation gällande nystartad verksamhet från 2010-04-01 Tolkning och förtydligande

Läs mer

Mall för fördelning av omsorgsnämndens föreningsbidrag

Mall för fördelning av omsorgsnämndens föreningsbidrag Mall för fördelning av omsorgsnämndens föreningsbidrag Det som ligger till grund för föreningsbidragen är omsorgsnämndens viljeinriktning att fokus ska ligga på aktiviteter och inte hyresbidrag. Fördelning

Läs mer

Regler för bidrag till ideella Kulturföreningar/Övriga föreningar i Upplands Väsby kommun

Regler för bidrag till ideella Kulturföreningar/Övriga föreningar i Upplands Väsby kommun Regler för bidrag till ideella Kulturföreningar/Övriga föreningar i Upplands Väsby kommun Bidragsreglementet avser samtliga hos Upplands Väsby kommun registrerade ideella föreningar med huvudverksamhet

Läs mer

FÖRENINGSBIDRAG. Handikappverksamhet. Dokumentet uppdaterat 2015-02-20 SKÖVDE KOMMUN

FÖRENINGSBIDRAG. Handikappverksamhet. Dokumentet uppdaterat 2015-02-20 SKÖVDE KOMMUN FÖRENINGSBIDRAG Handikappverksamhet Dokumentet uppdaterat 2015-02-20 SKÖVDE KOMMUN 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1:1 Rätt till bidrag Organisation i Skövde kommun som bedriver fritidsverksamhet för handikappade

Läs mer

Regler för kommunala bidrag till ungdomsföreningar i Vänersborgs kommun

Regler för kommunala bidrag till ungdomsföreningar i Vänersborgs kommun Dnr: 2015/37 1 (5) Regler för kommunala bidrag till ungdomsföreningar i Vänersborgs kommun Fastställt av Barn- och ungdomsnämnden 2012-12-10 136 Reviderad 2014-04-14 58 Överfört och fastställt av Kultur-

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2016, 2016KS/0069 Innehåll Inledning... 3 Vägledande princip den kommunala kompetensen... 3 Riktlinjer och

Läs mer

Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet

Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Fastställd av förbundsstyrelsen 2018-02-20 Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Riktlinjer för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet enligt Förordning (2015:218) om statsbidrag till

Läs mer

Förening som bedriver verksamhet på uppdrag av någon kommunal förvaltning är ej bidragsberättigad.

Förening som bedriver verksamhet på uppdrag av någon kommunal förvaltning är ej bidragsberättigad. 4.4.1 Kommunal författningssamling Fastställda av kommunfullmäktige 6 oktober 1997 67 Reviderade av kommunfullmäktige 10 mars 2003 12 att gälla fr o m den 10 mars 2003 Syftet med kommunens bidragsgivning

Läs mer

REGLER FÖR BIDRAG TILL IDEELLA FÖRENINGAR INOM NYNÄSHAMNS KOMMUN

REGLER FÖR BIDRAG TILL IDEELLA FÖRENINGAR INOM NYNÄSHAMNS KOMMUN REGLER FÖR BIDRAG TILL IDEELLA FÖRENINGAR INOM NYNÄSHAMNS KOMMUN Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2014-02-24, 7 2 1 (7) REGLER FÖR BIDRAG TILL IDEELLA FÖRENINGAR INOM NYNÄSHAMNS KOMMUN Allmänt för

Läs mer

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet 1 (7) Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Föreningslivet stärker civilsamhället och bidrar till ett lokalt engagemang. Därför har Sundbybergs stad valt att på olika sätt stötta föreningar

Läs mer

Gävle Upplåtelseavtal för Kulturhuset Gävle

Gävle Upplåtelseavtal för Kulturhuset Gävle Sid 1 (5) Gävle 2018-01-23 Upplåtelseavtal för Kulturhuset Gävle Avtal Mellan Gävle Kommun, Kultur & Fritid Gävle och Studieförbunden ABF Gästrikebygden och Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg (I avtalet

Läs mer

Riktlinjer för nämndens för hälsa och omsorg bidrag till föreningar (reviderade )

Riktlinjer för nämndens för hälsa och omsorg bidrag till föreningar (reviderade ) NÄMNDEN FÖR HÄLSA OCH OMSORG Riktlinjer för nämndens för hälsa och omsorg bidrag till föreningar (reviderade 2013-10-03) Generella förutsättningar Relationen mellan nämnden för hälsa och omsorg (NHO),

Läs mer

Information om verksamhetsstöd

Information om verksamhetsstöd Information om verksamhetsstöd Kulturnämnden kan stödja kulturverksamhet i Uppsala kommun som är stabil och sträcker sig över hela året. Stödet grundas, förutom övergripande bedömningsgrunder, på bedömning

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer till Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet

Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer till Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer till Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Riktlinjerna reglerar hur bidragsansökningar till kultur och fritidsnämnden ska göras, vilka krav som ställs

Läs mer

Kommunala bidrag till organisationer inom bildningsnämndens ansvarsområde.

Kommunala bidrag till organisationer inom bildningsnämndens ansvarsområde. Bildningsnämnden Kommunala bidrag till organisationer inom bildningsnämndens ansvarsområde. Fritidspolitisk inriktning för föreningsbidrag. Föreningarnas verksamhet är av avgörande betydelse för kommunen

Läs mer

Kultur och Fritid. Bidragsregler för. föreningar och studieförbund

Kultur och Fritid. Bidragsregler för. föreningar och studieförbund Kultur och Fritid Bidragsregler för föreningar och studieförbund Bidragsregler för föreningar och studieförbund Antagna av Kultur- och fritidsnämnden Grundvillkor - Bidragsberättigade är ideella och demokratiska

Läs mer

Regler för Norrköpings kommuns bidrag och övrigt stöd till föreningar och andra aktörer

Regler för Norrköpings kommuns bidrag och övrigt stöd till föreningar och andra aktörer Regler 2018-03-01 Regler för Norrköpings kommuns bidrag och övrigt stöd till föreningar och andra aktörer Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden den 13 september 2017. Reviderad den 13 februari 2018

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde Sida: 1 (5) 1. Riktlinjernas bakgrund och syfte 1.1 Bakgrund Vård- och omsorgsnämnden har enligt reglementet ansvar för att fördela bidrag till föreningar och organisationer inom nämndens verksamhetsområde,

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013

Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013 Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (5) 2013-10-22 Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013 Bakgrund Farsta stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige den xx månad xx, 2016KS/0069 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress: Värmdö kommun, 134 81 Gustavsberg

Läs mer

Omsorgsnämndens riktlinjer avseende bidrag till ideella organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning

Omsorgsnämndens riktlinjer avseende bidrag till ideella organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning OMSORGSNÄMNDEN Omsorgsnämndens riktlinjer avseende bidrag till ideella organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning (reviderad 2017-09-27) Bakgrund Uppsala kommuns samspel med det civila

Läs mer

Revisionsrapport. Kultur- och fritidsnämndens hantering av föreningsbidrag och studiecirkelstöd. Östersunds kommun. Kjell Pettersson.

Revisionsrapport. Kultur- och fritidsnämndens hantering av föreningsbidrag och studiecirkelstöd. Östersunds kommun. Kjell Pettersson. Revisionsrapport Kultur- och fritidsnämndens hantering av föreningsbidrag och studiecirkelstöd Östersunds kommun Kjell Pettersson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Riktlinjer för Drömdeg, Kreativa fonden och Evenemangsbidrag

Riktlinjer för Drömdeg, Kreativa fonden och Evenemangsbidrag Riktlinjer för Drömdeg, Kreativa fonden och Evenemangsbidrag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2019:282 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades

Läs mer

Idrotts- och ungdomsföreningar Kulturföreningar Hembygdsföreningar Naturskyddsföreningar Invandrarföreningar Samlingslokalsföreningar Studieförbund

Idrotts- och ungdomsföreningar Kulturföreningar Hembygdsföreningar Naturskyddsföreningar Invandrarföreningar Samlingslokalsföreningar Studieförbund 1 Bidragsregler 2010 för Idrotts- och ungdomsföreningar Kulturföreningar Hembygdsföreningar Naturskyddsföreningar Invandrarföreningar Samlingslokalsföreningar Studieförbund ALLMÄNT Kultur- och fritidsnämndens

Läs mer

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Dnr 17, u2017, 6/ds 2017-03-15 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Om Studieförbundens remissvar Branschorganisationen

Läs mer

Regler för Norrköpings kommuns bidrag och övrigt stöd till föreningar och andra aktörer

Regler för Norrköpings kommuns bidrag och övrigt stöd till föreningar och andra aktörer Regler 2017-10-11 Regler för Norrköpings kommuns bidrag och övrigt stöd till föreningar och andra aktörer Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden den 13 september 2017 (KFN 2017/0279-6). Uppdragsbidrag

Läs mer

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN UNGDOMSORGANISATIONER

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN UNGDOMSORGANISATIONER BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN UNGDOMSORGANISATIONER Reviderad upplaga enligt beslut i Kulturnämnden 2005-11-03 1. FOLKRÖRELSEBIDRAG UNGDOMSORGANISATIONER Folkrörelserna utgör

Läs mer

Riktlinjer för kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun

Riktlinjer för kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun Riktlinjer för kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2018-11-26, 108 1 Kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun Malung-Sälens kommun vill främja ett gott

Läs mer

Frågor? Kontakta Yvonne Norrgård, eller

Frågor? Kontakta Yvonne Norrgård, eller 1 2015-12-08 Till ordförande i lokalföreningar och distrikt I juni presenterade Civilförsvarsförbundet och Blå stjärnan debattboken Beredskap i kris. Om livsmedelsstrategi och försörjning. Nu har Civilförsvarsförbundet

Läs mer

Regler 2015 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet

Regler 2015 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet Regler 2015 för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet Snabbsammanfattning av viktiga nyheter i Regler 2015 För 2015 är Folkbildningsrådets dokument Statsbidrag till studieförbund 2015 Villkor,

Läs mer

Bidragsregler för fritidsföreningar i Tjörns kommun

Bidragsregler för fritidsföreningar i Tjörns kommun KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Bidragsregler för fritidsföreningar i Tjörns kommun Antagna av kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03, KFN 2012/45 Tillägg antaget av kultur- och fritidsnämnden 2013-03-18, KFN

Läs mer

Bidragsnormer. Gäller fr om

Bidragsnormer. Gäller fr om Bidragsnormer Gäller fr om 2008-01-01 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Bidragsberättigad förening Kommunalt föreningsbidrag kan utgå om nedanstående kriterier är uppfyllda: Föreningen - ska vara ideell, ha sitt säte

Läs mer

Riktlinjer för landstingets bidrag till länets funktionshinderorganisationer

Riktlinjer för landstingets bidrag till länets funktionshinderorganisationer Riktlinjer för landstingets bidrag till länets funktionshinderorganisationer Antagna av Landstingsstyrelsen 2013-09-03 Innehåll MÅLBESKRIVNING... 3 GRUNDVILLKOR FÖR BIDRAGSANSÖKAN... 3 NYA FUNKTIONSHINDERORGANISATIONER...

Läs mer