Programmål med kommentarer för yrkesdansprogrammet med inriktningarna klassisk balett och modern dans

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Programmål med kommentarer för yrkesdansprogrammet med inriktningarna klassisk balett och modern dans"

Transkript

1 Sid 1 Programmål med kommentarer för yrkesdansprogrammet med inriktningarna klassisk balett och modern dans Syfte Yrkesdansprogrammet har som mål att utbilda danskonstnärer av en hög teknisk och konstnärlig standard inom klassisk balett och modern och nutida dans, där eleven ges de nödvändiga förutsättningarna för ett yrkesliv inom dans efter avslutad utbildning. Utbildningen skall ge eleverna möjlighet att utveckla sig som scenisk dansare både konstnärligt och tekniskt och skall ge en viss kunskap om metodik. Dessutom skall utbildningen ge eleverna möjlighet att utveckla och använda sin kreativitet i olika sammanhang och samarbetsformer och ge dem beredskap att möta dagens arbetsmarknad. Dans är ett fysiskt och mentalt ansträngande yrke och en utbildning till yrkesdansare likaså. För att dansare skall ges möjlighet till ett långt och hälsosamt yrkesliv i konkurrens, kan kompletterande träning bidra till förbättrade förutsättningar. Utbildningen skall ge kunskap om den mängd yrkeskategorier som finns inom eller har beröringspunkter med dans. Utbildningen ger behörighet till fortbildning på danshögskolor och universitet i Sverige och utomlands. Programmets karaktär och uppbyggnad Genomförd utbildning ger eleven möjlighet till en mycket god teknik, vara vältränad med en balans mellan styrka och smidighet, utvecklad musikaliskt kunnande, kunna placera konstformen i ett historiskt så väl som samtida sammanhang. Förutom ren teknik ska eleven möta repertoar som motsvarar den verklighet eleven kommer att möta efter avslutad skolgång. Eleven ska förstå varför något ser ut, samt utförs som det gör. Eleven ska bli bekant med vokabulären inom området. Formspråk, konsttillhörighet, samt samhälls- och genus- analys berörs inom enskilda kurser och i kurser som samläses antingen parallellt eller i projekt. Elevernas egen kreativitet och konstnärlighet skall stimuleras och lyftas upp. Eleverna skall bli vana vid att möta, uppleva och analysera uttryck, främst inom dans men även inom de konstformer som dans har utvecklat och har samarbeten med. Eleverna ska bemötas med respekt, integritet och ett gott arbetsklimat, i enlighet med svenska skolans värdegrund. De olika betygskriterierna grundar sig på principen att det krävs aktiva dansare med en förståelse för sin konstart, dess historia, estetik och de fysiska krav som ställs på den dansande kroppen.

2 Sid 2 Utbildningen ska stimulera till både fysiska och intellektuella analyser. Detta för att eleverna ska ges de redskap som behövs för en fortsättning efter avslutad gymnasieutbildning, inom yrkeslivet som frilansande eller på institution, på högskola eller universitet. Då betygskriterierna och programmålen pekar på att eleven ska vara aktiv, insiktsfull och ansvarstagande, måste undervisningen bedrivas på ett sådant sätt att eleven blir medveten om sin progression och de krav som ställs på eleven. Kraven skall vara tydliga och i enlighet med betygskriterierna, kurs- och programmål. Utbildningen skall ge kunskap om den mängd av yrkeskategorier som finns inom eller har beröringspunkter med dans, t ex genom studiebesök, praktik och föreläsningar. Undervisning är en stor del av försörjningsmöjligheterna inom dans och utbildningen kommer att ge en introduktion till yrket och förbereda för antagningsprov t.ex. till Danshögskolans pedagogutbildning. Skolans ansvar Skolan skall ansvara för att eleverna vid fullföljd utbildning: har erbjudits den dansträning som förbereder för ett yrkesliv inom dans i enlighet med vald inriktning. har erbjudits kompletterande/alternativ träning till den danstekniska, i syfte att optimera elevens möjligheter till att tillgodogöra sig utbildningen, samt att förebygga och vid behov rehabilitera skador. har fått tillfälle och vana vid att möta, uppleva och analysera uttryck inom främst danskonst. har fått kunskap om den västerländska sceniska dansens utveckling och formspråk, olika teorier och estetik. har fått utveckla sin konstnärlighet genom gestaltningsarbete och eget skapande. har kunskaper om faktorer som påverkar hälsa och säkerhet och har kännedom om hur arbetsmiljöfrågor hanteras inom berörda verksamheter samt kan verka för såväl en god fysisk som psykosocial arbetsmiljö. har erbjudits en god arbetsmiljö för att utvecklas i. har getts en introduktion i dansundervisning. har fått kunskap om hur kolonialism och estetiska värderingar har påverkat danskonstutvecklingen. har inblick i, förståelse för och erfarenhet av olika stilar, tekniker och strömningar, främst inom vald inriktning. har kunskap om arbetsmarknaden och olika produktionsmetoder. har utvecklats musikaliskt och med förståelse för hur dans och musik har och kan samarbeta. kunnande i olika sammanhang, framförallt genom föreställningar.

3 Sid 3 Programinnehåll, en förklaring: Yrkesdansprogrammet har som syfte att förbereda eleverna för en arbetsmarknad eller för vidare studier. Det är av yttersta vikt att utbildningen hela tiden utvärderas för att försäkra sig om att den motsvarar den verklighet som ska möta eleverna efter avslutad utbildning, på den internationella marknad som dans alltid har varit och kommer att fortsätta att vara. Eftersom förväntningarna och kraven på yrkesverksamma inom dans är i konstant förändring, utvärderas utbildningen kontinuerligt så att den motsvarar det programmål som formulerats: att vara en yrkesdansutbildning av internationell standard som verkar i och för en samtida danskonst och där eleverna efter avslutad utbildning skall förberedas de bästa möjligheterna att ta del av och vara delaktiga i ett sådant sammanhang. Presentation av innehåll Kurser En förteckning av kurser och huvudsakligt innehåll per årskurs. Åk1 Klassisk balett A teknikträning,för klassisk inriktning tillkommer repertoar. Modern och Nutida dans A teknikträning, för modern inriktning tillkommer repertoar. Improvisation och Komposition improvisation. Dansträning A träningslära, kompletterande träning. Musik för dans och teater musik. Estetisk verksamhet skapande samarbete med annan konstnärlig disciplin. År 1 fokuserar på hållning, styrka och stamina, samt att få eleven att röra sig få ett flyt. Teknikträningen (ur vald huvudämneskurs 1 A), Dansträning A och improvisation är viktiga komponenter här. Eleven möter också ett projekt som innehåller kursen Estetisk verksamhet, som berör dans i relation och samarbete med en annan konstform. Kursen Musik för dans och teater innebär bl a Dalcroze inspirerad rytmik. Repertoar berör för den klassiska inriktningen främst barock dans till första hälften av 1900-talet, för den moderna inriktningen första hälften av 1900-talet och då främst modernismen. Åk2 Klassisk balett B teknikträning, för klassisk inriktning tillkommer repertoar. Modern och Nutida dans B teknikträning, för modern inriktning tillkommer repertoar. 1 Huvudämneskurs är för klassisk inriktning Klassisk balett kurs A, B, C, och för modern inriktning Modern och Nutida dans A, B, C.

4 Sid 4 Improvisation och Komposition. Komposition och koreografi komposition. Dansträning B kompletterande träning, ev träningslära, mental träning. Musik för dans och teater - musik. Kulturhistorisk fördjupning - danshistoria. År 2 tillkommer komposition (finns med i både kursen DNS1526 som Komposition och koreografi) liksom mental träning (Dansträning B) då detta år innebär ett djupare analyserande och processande, samtidigt som åk 2 upplevs som tung av många. Betoning ligger på att eleven ska bli medveten om vad och varför hon gör något. Danshistoria tillsammans med huvudämneskurs i vald inriktning och komposition berör detta, gärna i projektform. Teknik träningen fördjupas inom Klassisk balett B och Modern och Nutida dans B, och repertoar berör bl.a. postmodernism och sent 1900-tal. Dansträning B tar förutom kompletterande träning och mental träning, upp skador, prevention och rehabilitering. Praktik (APU 2 ) introduceras förslagsvis med en vecka två gånger per termin, totalt fyra veckor per år. Åk3 Klassisk balett C för klassisk inriktning tillkommer repertoar. Modern och Nutida dans C för modern inriktning tillkommer repertoar. Improvisation och komposition improvisation. Komposition och koreografi. Dansträning C kompletterande träning, introduktion till dansundervisning. Scenisk produktion scenografi, kostym, ljud, ljud, marknadsföring. År 3 innebär fördjupning inom alla tidigare områden, men med än mer betoning på den samtida danskonsten och estetik. Koreografi (från kursen Komposition och koreografi) tillsammans med kursen Scenisk produktion och i Projekt arbete fördjupar eleven sina egen analys och teorier kring sitt egna skapande. Teknik träningen fördjupas inom Klassisk balett C och Modern och Nutida dans C, och repertoar berör främst det samtida uttrycket. 2 Arbetsplatsförlagd utbildning. Alla yrkesutbildningar har ett antal utbildningsveckor förlagda till en arbetsplats. Inom dans kan detta betyda att man följer en yrkesverksam person snarare än att eleven befinner sig på en och samma fysiska arbetsplats. Eleven kan här få tillfälle att möta flera olika yrkeskategorier inom och med kontaktytor till dansbranschen. Förutom dansare, koreograf och lärare finns även danskonsulent, dansvetare, producent, dansskribent, m fl yrken. Se skolverket.se för vidare information.

5 Sid 5 I år 3 fokuserar kursen Dansträning C på aspekter av dansundervisning hur man kan bygga upp en danslektion eller repertoar klass ur ett fysiologiskt perspektiv. Kleinteknik är en ny kompletteringsträning som eleverna möter. APU i åk3 spenderar man på en eller två arbetsplatser under en längre tid och med en djupare utvärdering av hur den förhåller sig till elevens egen skolsituation, samt försök till slutsatser om en möjlig framtid. Då eleverna på Yrkesdansprogrammet inte läser en separat kurs i arbetsmiljö och säkerhet, samtidigt som det naturligtvis är viktigt för en så pass utsatt bransch, skall en del av elevens uppgift på varje arbetsplats vara att lära sig om arbetsmiljöfrågor för den arbetsplatsen. Poängplan för danskurserna Modern inriktning Åk 1 Åk 2 Åk 3 p/tim Kl balett A mod. inr 200p/ Kl balett B mod. inr 100p/ Kl balett C mod. inr 100p/ 155t 400p/ Modern A 250p/ Modern B 300p/ Modern C 300p/ 850p/ Dansimpr./komp 25p/ 50p/ 25p/ 100p/ Koreografi 25p/ 75p/ 100p/ Dansträning A 100p/ Dansträning B 100p/ Dansträning C 100p/ 300p/ Musik 25p/ 25p/ 50p/ Estetisk verk. 50p/ 50p/ Scenisk prod 100p/ 100p/ Kulturhist. fördj. 50p/ 50p/ Poängplan för danskurserna 700p/ 2000p/ Klassisk inriktning Åk 1 Åk 2 Åk 3 p/tim Kl balett A 250p/ Kl balett B 300p/ Kl balett C 300p/ 850p/ Modern A kl.inr 200p/ Modern B kl.inr 100p/ Modern C kl.inr 100p/ 400p/ Dansimpr./komp 25p/ 50p/ 25p/ 100p/ Koreografi 25p/ 75p/ 100p/

6 Sid 6 Dansträning A 100p/ Dansträning B 100p/ Dansträning C 100p/ 300p/ Musik 25p/ 25p/ 50p/ Estetisk verk. 50p/ 50p/ Scenisk prod 100p/ 100p/ Kulturhist.fördj. 50p/ 50p/ 700p/ 2000p/ Ämne: Dans, klassisk balett och modern och nutida dans, teknikträning och repertoar. Ämnets syfte Utbildningen i ämnet klassisk balett och modern och nutida dans syftar till att ge eleven en mycket hög teknisk och konstnärlig färdighet i relation till de samtida internationella kraven som ställs på yrkesdansare. Utbildningen skall uppmuntra eleverna till analytisk förmåga inom området. Ämnet syftar även till att eleven skall kunna placera konstområdet i ett samhälls- och historie- perspektiv. Ämnets karaktär och uppbyggnad: Människan har alltid dansat, i alla tider och i alla kulturer. Dansen kan ha många olika syften t ex sociala, rituella, traditionsbärare och konstnärliga. På Yrkesdansprogrammet studeras de västerländska sceniska konstnärliga dansgenrerna klassisk balett och modern och nutida dans, dess historia, teknik, repertoar. Även de stilar och tekniker som har utvecklats parallellt och tillsammans med dessa områden kan ingå, som jazz, barockdans, mm. I ämnet ingår på klassisk inriktning: Klassisk balett A, 250p. Klassisk balett B, 300p. Klassisk balett C, 300p. Modern och Nutida dans A, 200p. Modern och Nutida dans B, 100p. Modern och Nutida dans C, 100p. I ämnet ingår på modern inriktning: Modern och Nutida dans A, 250p. Modern och Nutida dans B, 300p. Modern och Nutida dans C, 300p. Klassisk balett A, 200p. Klassisk balett B, 100p. Klassisk balett C, 100p. A-kurserna skall ge eleverna grundförutsättningarna, som grundteknik och hållning, och praktisk historia.

7 Sid 7 B-kurserna är fördjupningar av A-kursen, samt studier i 1900-tals perspektiv, teorier och metoder. C-kurserna syftar till att ge eleverna vidare fördjupning, analys och sammanhang. Betoningen ligger på den konstärliga samtiden, dess perspektiv, teorier och metoder. GRUND FÖR BETYGSUNDERLAG FÖR KURSER I KLASSISK BALETT OCH MODERN OCH NUTIDA DANS G = kopierar. Gör utan djupare förståelse. Har få dynamiska variationer i sitt arbete och har svårt att anpassa energi efter behov för att utföra rörelser eller musikaliska effekter. Har god närvaro och förbereder sig för lektionerna men med ojämnt resultat har inte full förståelse för vad som behövs utifrån sina förutsättningar och kraven. Arbetar utifrån sina förutsättningar om än ojämnt. Hittar korrekt hållning men behåller den inte. Dansar till musiken. Har svårt att se och förstå samband mellan olika beröringskurser. Deltar i och redovisar för de arbeten och uppgifter som åläggs dem. VG = förstår vad hon gör och varför, om än ojämn. Arbetar utifrån sina förutsättningar och försöker hitta sätt att optimera dem, men med ett ojämnt resultat. Eleven hittar efter sina förutsättningar en korrekt hållning och kan behålla den med viss ansträngning. Är förberedd och kan integrera kunskap från andra ämnen. Dansar med musiken, varierar sitt uttryck och sin dynamik. Anpassar dynamik efter behov. Redogör för vilken plats ämnet (teknik, repertoar, mm) har i ett historiskt och estetiskt sammanhang. Deltar aktivt och bidrar till diskussion i de arbeten och uppgifter som åläggs dem. Arbetar med olika konstnärliga uttryck, men med ojämnt resultat. MVG = har god förståelse för vad hon gör och varför, förstår effekten av olika teorier. Kommunicerar med musiken, har stor variationsrikedom i uttryck och dynamik. Förstår, analyserar och diskuterar kring ämnets plats historiskt, estetiskt som i ett samtida sammanhang. Arbetar med insikt utifrån sina förutsättningar och arbetar konsekvent och på ett konstruktivt sätt för att optimera dem. Eleven har utifrån sina förutsättningar en korrekt hållning, behåller den och använder den tillsammans med teknik som redskap. Deltar aktivt och är väl förberedd inför diskussioner, analyser och slutsatser i de arbeten och uppgifter som åläggs dem. Arbetar med olika konstnärliga uttryck på ett lyhört, moget och djupt sätt. Förtydligande: Diskutera, analysera och redovisar för, är uttryck som inom kurser på Yrkesdansprogrammet innebär att handlingen kan vara både praktisk som teoretisk. Det är alltså fullt möjligt att visa på analytisk förmåga och redovisa ett arbete rent praktiskt.

Ansökan om regional garanti för Yrkesdansprogrammet

Ansökan om regional garanti för Yrkesdansprogrammet 2009-03-02 Dnr Utbildningschefsgruppen inom GR Ansökan om regional garanti för Yrkesdansprogrammet Yrkesdansprogrammet med inriktning modern dans startades år 2000 efter ett politiskt beslut. Under 2007

Läs mer

Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen

Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen 1 Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen Balett Att utveckla dansen som sceniskt uttryck Att utveckla en baletteknik som möjliggör en yrkeskarriär som dansare Att skapa insikt och förståelse

Läs mer

Acting/Voice. Utbildningen som kursen ingår i Yrkesdansarutbildningen

Acting/Voice. Utbildningen som kursen ingår i Yrkesdansarutbildningen Acting/Voice Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft. Kursens syfte är att utveckla den studerandes röst och röstteknik för scen, för undervisningssituationer och

Läs mer

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master.

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master. Dansarutbildningen, 180 hp/ Programme in Dance Performance, 180 ECTS Konstnärlig Kandidatexamen, 180 hp/ Degree of Bachelor of Arts, 180 ECTS UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Danshögskolans utbildningsnämnd

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Auditionträning Kursens syfte är att ge den studerande erfarenhet av audition genom att möta en jury som sökande och genomgå en provsituation av ett koreografiskt utformat dansprov. - genomgått en provsituation

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy Dnr: HS 2014/95 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Danspedagogprogrammet Programkod: Beslut om fastställande: HGDNS Föreliggande utbildningsplan är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Katrinebergs folkhögskola Kursmål Linje: Skådespelarlinjen

Katrinebergs folkhögskola Kursmål Linje: Skådespelarlinjen Katrinebergs folkhögskola Kursmål Linje: Skådespelarlinjen Kursen syftar på samhällsnivåå till att höja bildnings- och utbildningsnivånån inom kulturområdet samt verka för en gemensam värdegrund om människors

Läs mer

Kursplan Dansutbildningen Fastställd av FU 2014-03-24 Godkänd av MYH 2014-04-10

Kursplan Dansutbildningen Fastställd av FU 2014-03-24 Godkänd av MYH 2014-04-10 Kursplan Dansutbildningen Fastställd av FU 2014-03-24 Godkänd av MYH 2014-04-10 Sid Utbildningen 2 Pedagogiken 2 Ämnen: Modernt 3 Balett 4 Jazz 5 Stepp 6 Partnering 7 Dansrepertoar 8 Scenframställning

Läs mer

På Skolverkets vägnar. GENERALDIREKTÖREN Föredragande

På Skolverkets vägnar. GENERALDIREKTÖREN Föredragande Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:13) om kursplan och kunskapskrav för ämnet dans i förberedande dansarutbildning för årskurs 4 9 i grundskolan; beslutade den datum och år.

Läs mer

Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007

Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 Sid 1 Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 ESTETISKA PROGRAMMET LOKAL INRIKTNING: ARTIST Programmål och programstruktur

Läs mer

Kursplan Dansutbildningen

Kursplan Dansutbildningen Kursplan Dansutbildningen Utbildningsnummer: KK0006 Sid Utbildningen 2 Pedagogiken 2 Ämnen: Modernt 3 Balett 4 Jazz 5 Stepp 6 Partnering 7 Dansrepertoar 8 Scenframställning 9 Kompletterande träning 10

Läs mer

Katrinebergs folkhögskola. Kursmål. Linje: Teaterlinjen. Kursplan, se nedan

Katrinebergs folkhögskola. Kursmål. Linje: Teaterlinjen. Kursplan, se nedan Kursmål Linje: Teaterlinjen Kursen syftar på samhällsnivå till att höja bildnings- och utbildningsnivån inom kulturområdet samt verka för en gemensam värdegrund om människors lika värde och jämställdhet.

Läs mer

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA Estetiska programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA estetiska programmet your way to express Estetiska programmet är för dig som tänker dig en framtid där vidare studier, inom såväl estetiska som andra verksamhetsområden

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Ämnet teater behandlar skapande och gestaltande arbete samt hur olika sceniska uttrycksmedel kan kombineras för att kommunicera med en publik. Ämnet handlar om teater som konstform samt om att gestalta

Läs mer

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte KONST OCH KULTUR Ämnet konst och kultur är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom estetik, idéhistoria, historia, arkitektur samt dans-, film-, konst-, musik- och teatervetenskap. I

Läs mer

Anatomi. Utbildningen som kursen ingår i Yrkesförberedande dansutbildning

Anatomi. Utbildningen som kursen ingår i Yrkesförberedande dansutbildning Anatomi Syftet med anatomiundervisningen är att studenterna skall få en fördjupad kunskap kring den egna kroppen. Att lära sig hur ens kropp är uppbyggd och fungerar hjälper en att förstå dess resurser

Läs mer

Auditionträning Musikal

Auditionträning Musikal Auditionträning Musikal Kursens syfte är att ge de studerande erfarenhet i audition genom att möta en jury och genomgå en provsituation med egen förberedd musikalsång, teatermonolog och av koreograf utformat

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

Förslag till huvudområdes- och inriktningsbeskrivningar på DOCH

Förslag till huvudområdes- och inriktningsbeskrivningar på DOCH Förslag till huvudområdes- och inriktningsbeskrivningar på DOCH Konstnärlig examen 2 Grundnivå 2 Huvudområde cirkus 2 Huvudområdet dans 2 Huvudområdet koreografi 3 Avancerad nivå 3 Huvudområdet koreografi

Läs mer

Så här går antagningsprocessen till till Ämneslärarprogrammet i dans, 300hp

Så här går antagningsprocessen till till Ämneslärarprogrammet i dans, 300hp Så här går antagningsprocessen till till Ämneslärarprogrammet i dans, 300hp 1. Behörighet... 2 1.1 Behörighetsprov (16-20 mars)... 2 2. Urvalsprov.... 3 2.1 Urvalsprov 1 (13-15 april)... 3 2.2 Urvalsprov

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Teater handlar om mötet mellan aktörer och publik, här och nu. Ämnet teater behandlar de konstnärliga uttrycksformer som kan samverka i en teaterföreställning, till exempel skådespeleri, regi och

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

DOCH är sedan den 1 januari 2014 en del av Stockholms konstnärliga högskola (SKH).

DOCH är sedan den 1 januari 2014 en del av Stockholms konstnärliga högskola (SKH). UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogram i dans - med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300 hp Teacher Education Programme in Dance - in Upper Secondary Education, 300 credits Programkod: ÄMLÄR Fastställd

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Samarbetsförmåga och ansvarstagande för arbete i grupp är viktigt i musiken. Därför ska eleverna ges möjlighet att musicera tillsammans med andra.

Samarbetsförmåga och ansvarstagande för arbete i grupp är viktigt i musiken. Därför ska eleverna ges möjlighet att musicera tillsammans med andra. Ämne - Musik Musik finns i alla kulturer och den berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som används i en mängd sammanhang, som har olika funktioner

Läs mer

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater Scengymnasiet S:t Erik Musik Musikal Musikproduktion Teater Estetiska programmet Med inriktning: Teater Musik Musikal Musikproduktion Högskolebehörighet och möjlighet att ta meritpoäng Vad innebär samarbetet

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

Ensemblesång samt musikteori

Ensemblesång samt musikteori Ensemblesång samt musikteori Kursens syfte är att ge de studerande en grundläggande teknik i ensemblesång, stämsång, notläsning, rytmik, dynamik, frasering, intonation och auditionträning. - en medvetenhet

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp.

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp. Ämnesplan för Värmdö Kulturskola Dans Kunskap, motorik och kroppskännedom Grundläggande kroppskännedom samt ökad uppfattning om begrepp som tid, kraft och rum. Kunna utföra enkla grundrörelser i relation

Läs mer

DANSTEORI. Ämnets syfte

DANSTEORI. Ämnets syfte DANSTEORI Ämnet dansteori är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas i dansvetenskap men även kulturvetenskap ingår. Med hjälp av begrepp, teorier och metoder från dessa områden kan dans förstås

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

Estetiska programmet musik

Estetiska programmet musik Val till årskurs 2 Estetiska programmet musik Jag väljer musikfördjupning Jag väljer musikal Jag väljer musikproduktion Musik Du erbjuds fördjupad undervisning på två intrument/sång. Vi samarbetar även

Läs mer

ESTETISK KOMMUNIKATION

ESTETISK KOMMUNIKATION ESTETISK KOMMUNIKATION Kommunikation med estetiska uttrycksmedel används för att påverka kultur- och samhällsutveckling. Kunskaper om estetisk kommunikation ökar förmågan att uppfatta och tolka budskap

Läs mer

DANSTEKNIK. Ämnets syfte

DANSTEKNIK. Ämnets syfte DANSTEKNIK Ämnet dansteknik är till sin karaktär konstnärligt och innefattar träning i olika genrer och stilar inom scenkonstnärlig dans. Genrerna kan vara historiska eller samtida. Ämnet innefattar även

Läs mer

Religion Livsfrågor och etik

Religion Livsfrågor och etik Delmål Delmål 2010-06-14 Religion Skolan strävar efter att eleven: utvecklar förståelse av ställningstaganden i religiösa och etiska frågor samt en grundläggande etisk hållning som grund för egna ställningstaganden

Läs mer

Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner

Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner Få grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper inom sitt ämne Få kunskap

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser Vad får barn och ungdomar att gå till skolan igen när de redan tillbringat halva dagen där? Dagens barn och ungdomar kommer att leva ett liv som ställer stora krav på kreativitet,

Läs mer

FOOTBALLL ACADEMY 6-9 2011-11-15

FOOTBALLL ACADEMY 6-9 2011-11-15 ANNERSTA FOOTBALLL ACADEMY Annerstaskolan Kursplan Fotboll Åk 6-9 STRIVE TO BE THE BEST 1 2011-11-15 Fotboll Kursplan Fotboll Ämnets syfte Grundskolans utbildning i fotboll syftar till att fördjupa och

Läs mer

Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun

Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och yrkesval har stor betydelse för hur livet kommer

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning SKOLFS 2004:18 Utkom från trycket den 24 augusti 2004 Senaste lydelse av Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning 2004-08-09 Skolverket föreskriver med

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte IDROTT OCH HÄLSA Idrott, friluftsliv och olika former av motion och rekreation har stor betydelse såväl för enskilda människors hälsa som för folkhälsan. Ämnet idrott och hälsa förvaltar ett kulturellt

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet IDROTT OCH HÄLSA Idrott, friluftsliv och olika former av motion och rekreation har stor betydelse såväl för enskilda människors hälsa som för folkhälsan. Ämnet idrott och hälsa förvaltar ett kulturellt

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Om ämnet Idrott och hälsa

Om ämnet Idrott och hälsa Om ämnet Idrott och hälsa Bakgrund och motiv Ämnet idrott och hälsa är ett gymnasiegemensamt ämne där eleven ska utveckla färdigheter i och kunskaper om rörelseaktiviteter och hur olika livsstilsfaktorer

Läs mer

SAMERNAS KULTUR OCH HISTORIA

SAMERNAS KULTUR OCH HISTORIA SAMERNAS KULTUR OCH HISTORIA Ämnet samernas kultur och historia är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar det samiska kulturarvet i betydelsen det samiska folkets kultur och historia i en geografisk

Läs mer

Musik Sång och musicerande

Musik Sång och musicerande Sång och musicerande utvecklar kunskaper på instrument och i sång som en grund för musicerande enskilt och i grupp och för fortsatt självständig vidareutveckling i musik, utvecklar tillit till den egna

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Digitala verktyg Kursen syftar till att ge den studerande kunskap i och praktisk erfarenhet av tillgängliga digitala verktyg och hur man kan använda sig av dessa i en designprocess. Den studerande får

Läs mer

Följande är exempel på underliggande mål som ligger till grund för det övergripande målet:

Följande är exempel på underliggande mål som ligger till grund för det övergripande målet: Katrinebergs folkhögskola Kursmål Linje: Friskvård & Hälsa Kursen syftar övergripande till att utbilda ledare som med en bred teoretisk kunskap och med goda praktiska färdigheter kan ta initiativ till

Läs mer

PRO GRAM KATA LOG ESTETISK ESTETISK ESTETISK SAMHÄLL SAMHÄLL. Dans Musikal Design & Konst Beteendevetenskap Medier, information & kommunikation

PRO GRAM KATA LOG ESTETISK ESTETISK ESTETISK SAMHÄLL SAMHÄLL. Dans Musikal Design & Konst Beteendevetenskap Medier, information & kommunikation KARLSTAD GYMNASIEUTBILDNING 2015/2016 SAMHÄLL SAMHÄLL Dans Musikal Design & Konst Beteendevetenskap Medier, information & kommunikation PRO GRAM KATA LOG Estetisk FOLKUNIVERSITETETS GYMNASIUM för innovation

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

Utbildningsplan. Dramapedagogutbildningen. vid Västerbergs folkhögskola

Utbildningsplan. Dramapedagogutbildningen. vid Västerbergs folkhögskola Utbildningsplan Dramapedagogutbildningen vid Västerbergs folkhögskola Denna utbildningsplan gäller för studerande antagna höstterminen 2015 eller senare 1 Dramapedagogutbildning på Västerbergs folkhögskola

Läs mer

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points 1 INSTITUTIONEN FÖR BETEENDE-, SOCIAL- OCH RÄTTSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Teaterhögskolan i malmö KANDIDAT- OCH MASTERPROGRAM

Teaterhögskolan i malmö KANDIDAT- OCH MASTERPROGRAM Teaterhögskolan i malmö KANDIDAT- OCH MASTERPROGRAM Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst På det treåriga Skådespelarprogrammet vid Teaterhögskolan i Malmö utbildas skådespelare till teater,

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E Nationellt och Fyrisskolans gymnasiesärskola Individuellt program Fyris E Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Lärarhandledning Hälsopedagogik

Lärarhandledning Hälsopedagogik Lärarhandledning Hälsopedagogik Får kopieras 1 72 ISBN 978-91-47-11592-1 Rune Johansson, Lars Skärgren och Liber AB Redaktion: Anders Wigzell Omslagsbild: Maja Modén Produktion: Adam Dahl Får kopieras

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Musik Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: o spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer o skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar

Läs mer

Kulturama. Grundskolor ÖPPET HUS! BILD & FORM MUSIKAL MUSIK & SÅNG Årskurs 4 9. Välkommen på. Sveriges största center för estetiska utbildningar

Kulturama. Grundskolor ÖPPET HUS! BILD & FORM MUSIKAL MUSIK & SÅNG Årskurs 4 9. Välkommen på. Sveriges största center för estetiska utbildningar BILD & FORM MUSIKAL MUSIK & SÅNG Årskurs 4 9 Välkommen på ÖPPET HUS! Läs mer på sid 3 Kulturama Grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar Det ska vara ROLIGT att gå i skolan! Tycker

Läs mer

Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp

Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp Furniture Making and Building Crafts, 120 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TMBHG Grundnivå MIUN

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE Curriculum Bachelor of Fine Arts in Theatre with Specialization in Acting,

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan

Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan Rev Nybro vt19 Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan Studie- och yrkesvägledning för framtiden, framtidstro och valkompetens Vad är studie- och yrkesvägledning?

Läs mer

RgRh Stockholm. Riksgymnasiet för rörelsehindrade

RgRh Stockholm. Riksgymnasiet för rörelsehindrade RgRh Stockholm RgRh Stockholm Riksgymnasiet för rörelsehindrade RgRh Stockholm VAD ÄR RIKSGYMNASIET? Riksgymnasiet är till för ungdomar med svåra rörelsehinder. Det fungerar som vilken gymnasieskola som

Läs mer

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING SKOLA & ARBETSLIV BAKGRUND I skolans uppdrag ingår att eleverna ska vara aktiva och deltagande och känna/inse att de har ansvaret och makten över sitt eget lärande. SYFTE OCH MÅLSÄTTNING Samverkan mellan

Läs mer

Centralt innehåll. Estetiska uttryck och verktyg. Estetiska sammanhang och funktioner. Estetiska uttryck och verktyg.

Centralt innehåll. Estetiska uttryck och verktyg. Estetiska sammanhang och funktioner. Estetiska uttryck och verktyg. RÖRELSE OCH DRAMA Drama, musik och dans finns i alla kulturer och berör människor, såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Dessa estetiska uttrycksformer används i en mängd sammanhang, har olika

Läs mer

Dans och små barns kroppsliga kreativitet

Dans och små barns kroppsliga kreativitet Dans och små barns kroppsliga kreativitet Föreläsning den 14 mars 2013 Småbarnspedagogik 2012-2013 Bredden inom dansen Rituell/kulturell dans människor har dansat i alla tider och ofta har dansen haft

Läs mer

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL UTBILDNINGSPROGRAM 2016 KUNSKAP TRYGGHET RESPEKT GEMENSKAP TOLERANS Här på Snitz Gymnasium har vi utvecklat ett arbetssätt för att kunna möta elever i behov av särskilt

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1650- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Teatervetenskap Theatre Studies Studier i teatervetenskap omfattar scenkonst i bred bemärkelse: talteater, performance-konst,

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap. 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i högskolepoäng

Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap. 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i högskolepoäng Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i Nivå Programkod Kod på inriktning Beslutsuppgifter Ändringsuppgifter Kandidatprogram

Läs mer

ES Estetiska programmet

ES Estetiska programmet ES Estetiska programmet Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen kommer du att ha kunskaper inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Du

Läs mer

LÄSÅRSPLANERING I SO-ÄMNET RELIGIONSKUNSKAP Lpo 94

LÄSÅRSPLANERING I SO-ÄMNET RELIGIONSKUNSKAP Lpo 94 LÄSÅRSPLANERING I SO-ÄMNET RELIGIONSKUNSKAP Lpo 94 Period för planering: Åk 7 Under åk 7 arbetar vi med forntidens och antikens religioner. Vi baserar vårt arbete på följande mål att sträva mot ur kursplanen

Läs mer

Skolverkets kursplan i ämnet - Musik. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Skolverkets kursplan i ämnet - Musik. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Skolverkets kursplan i ämnet - Musik Musik finns i alla kulturer och den berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som används i en mängd sammanhang,

Läs mer

Slutrapport Skapande Skola

Slutrapport Skapande Skola Slutrapport Skapande Skola 2015-16 1 Sammanfattning av grunderna för ansökan 2 Hur insatsen stödjer målen i Läroplanen 3 Sammanfattning av Skapande Skola 2015-16 Delprocesser med syften 4 Uppföljning Hur

Läs mer

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll 3.8 SIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Koppling till Lgr Kunskaper Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola 2.6 Skolan och omvärlden Kursplaner Bild

Koppling till Lgr Kunskaper Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola 2.6 Skolan och omvärlden Kursplaner Bild Förslag på ämne Ämnesövergripande; SO, Svenska, Bild Årskurs 3-9 Omfattning, tidsåtgång 2-3 lektioner Namn på övningen Ämnen = Yrken; Yrkesträd Övningen planerad av Jenny Norberg Randowo Koppling till

Läs mer

Kurser termin 3 och 4, gällande. Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp. Bachelor Programme in Jazz, KKJZ

Kurser termin 3 och 4, gällande. Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp. Bachelor Programme in Jazz, KKJZ Page 22 of 39 Kurser termin 3 och 4, gällande Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp Bachelor Programme in Jazz, KKJZ 180 credits BG1009 BG1011 BG1012 BG1013 BG1014 Huvudinstrument 2, kandidat, jazz,

Läs mer

Betygskriterier i Moderna språk år 8 (steg 1)

Betygskriterier i Moderna språk år 8 (steg 1) Betygskriterier i Moderna språk år 8 (steg 1) Eftersom vi lever i ett mångkulturellt och rörligt samhälle och tillhör en språkminoritet är det av yttersta vikt att vi lär oss kommunicera på andra språk.

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1

Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 Lära känna ett yrke sida 1 Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 Lära känna ett yrke sida 2 ELEVSIDA Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 OMFATTNING: 2-3 lektionstimmar

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

LPP Idrott och hälsa Tema 4 Samhälle och utevistelser

LPP Idrott och hälsa Tema 4 Samhälle och utevistelser 1 Centralt innehåll tema 4: Åk 6 Åk 7-9 Rörelse Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap. Olika idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik. Takt

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Balettakademien i Göteborg, Musikallinjen Kursplan. Sång och tal. Enskild sång. Mål:

Balettakademien i Göteborg, Musikallinjen Kursplan. Sång och tal. Enskild sång. Mål: 1 Balettakademien i Göteborg, Musikallinjen Kursplan Sång och tal Enskild sång Att utveckla en sångteknik som möjliggör en karriär som musikalartist Att utveckla den vokala uttrycksförmågan Att skaffa

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program

Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program SKOLFS 1999:12 Utkom från trycket den 1 februari 2000 Senaste lydelse av Förordning om särskilda programmål för gymnasieskolans nationella program utfärdad den 4 november 1999. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng Aesthetic educational activity 1, 30 higher education credits First Cycle / Grundnivå 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

IE-arrangering/komposition 2007 års utbildning

IE-arrangering/komposition 2007 års utbildning IE-arrangering/komposition 2007 års utbildning Åk1 Kurser, Lärare i musik IE Arrangering/komposition, 270 hp Åk2 termin 1 termin 2 termin 3 termin 4 termin 5 termin 6 Termin 7 Termin 8 Termin 9 Huvudämne

Läs mer

Lärarfolder. till dansföreställningen. Foto: Okänd

Lärarfolder. till dansföreställningen. Foto: Okänd Lärarfolder till dansföreställningen Foto: Okänd Inledning Detta är en folder framtagen av danskompaniet Arkeolog 8 till dig som är rektor, lärare, fritidspedagog, fritidsledare eller annan personal som

Läs mer