MIGHTY SPORT MIGHTY SPORT ELITE. Läs mer om LGC och Informed-Sport på vår hemsida mightysport.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MIGHTY SPORT MIGHTY SPORT ELITE. Läs mer om LGC och Informed-Sport på vår hemsida mightysport.se"

Transkript

1 MIGHTYSPORT.SE

2 MIGHTY SPORT MIGHTY SPORT ELITE MIGHTY SPORT är ett varumärke som erbjuder sportnutrition för idrottare på alla nivåer. Bland produkterna finner du energigels, spordryck och nitratbooster som är utvecklade för att optimera din prestation under träning och tävling. Utöver dessa produkter finns i MIGHTY SPORT serien även produkter utvecklade för att stödja immunförsvar, leder samt hjärta & kärl. MIGHTY SPORT innefattar att vi väljer tillverkare av produkter som delar vår strikta syn när det gäller kvalitetsledning, kvalitetskontroll och antidopingarbete. När du väljer MIGHTY SPORT kan du vara helt trygg i att vi har kvalificerat varje tillverkningsanläggning på plats och att vi genomför regelbundna kvalitetsaudits för att säkerställa att den höga nivån upprätthålls. MIGHTY SPORT ELITE utgör en del av vårt utbud av Informed-Sport-produkter Alla produkter som ingår i Informed-Sport-programmet har testats för otillåtna ämnen av LGC, ett världsledande laboratorium för anti-doping inom idrott. Endast tillverkare som valt bort möjligheten att producera produkter med dopingklassade ingredienser och i övrigt uppfyller våra krav på kvalitetsledningssystem och kvalitetskontroll har möjlighet att väljas som leverantör till MIGHTY SPORT..com Testad med avseende på förbjudna dopingsubstanser. Varenda produktsats testas av tredjepartslab i England och varje produktsats certifieras av Informed-Sport. Läs mer om LGC och Informed-Sport på vår hemsida mightysport.se

3 MIGHTY SPORT ELITE DAILY Kosttillskott för att ge kroppen extra stöd i vardagen. MIGHTY SPORT ELITE DAILY är ett multivitamin- och mineraltillskott som kombinerar vitaminer, mineraler, citrusbioflavonoider och växtämnen. Kosttillskottet är anpassat för att ge kroppen extra stöd i vardagen. B12-vitamin, C-vitamin och pantotensyra bidrar till att minska trötthet och utmattning. Pantotensyra stödjer dessutom normal mental prestationsförmåga. Magnesium bidrar till normal muskelfunktion. Elite Daily innehåller noga utvalda aktiva ingredienser. Inga hjälpämnen finns tillsatta. - För mig är det av yttersta vikt att känna förtroende för mina sponsorer. Inte minst gäller detta sportnutrition och kosttillskott där fel val av partner skulle kunna ödelägga en hel idrottskarriär. MIGHTY SPORT tar antidopingarbetet på största allvar och tredjepartscertifieringen av hela MIGHTY SPORT ELITE serien är en extra trygghet för mig. // Oskar Djärv, Triathlet.com Testad med avseende på förbjudna dopingsubstanser. Varenda produktsats testas av tredjepartslab i England och varje produktsats certifieras av Informed-Sport.

4 MIGHTY SPORT ELITE GEL ORANGE Snabbverkande energigel med apelsinsmak. Glukos fruktosratio om 2:1, 28 g kolhydrater. MIGHTY SPORT ELITE GEL ORANGE ger dig precis rätt förhållande mellan fruktos och maltodextrin för att du skall kunna få ut maximalt med energi vid långvarig ansträngning. MIGHTY SPORT ELITE GEL ORANGE är sammansatt med ett förhållande mellan maltodextrin och fruktos som är 2 till 1. Alltså dubbelt så mycket maltodextrin som fruktos. Detta är bra att ha som grund i sin energiplan. Enkel att hantera och använda med god smak av apelsin. Foto: DECA Text & Bild Gelerna är grymt goda och har precis rätt konsistens. // Patrik Andersson, Elitlöpare.com Testad med avseende på förbjudna dopingsubstanser. Varenda produktsats testas av tredjepartslab i England och varje produktsats certifieras av Informed-Sport.

5 ENERGI OCH KOLHYDRATER Planera ditt nutritionsintag under längre lopp så att du dels få i dig den energin räknat i kilokalorier du behöver, dels det som magen klarar av. Tänk på att du inte kan ersätta all den energi som du gör slut på under ett lopp det finns ingen mage i världen som klarar av att tillgodogöra sig exempelvis 800 kilokalorier från kolhydrater i timmen. 800 kilokalorier i timmen är annars en ganska vanlig nivå på kaloriförbrukning under uthållighetstävling. Testa dig fram hur mycket som just du klarar av att inta utan att magen säger ifrån. Många behöver begränsa sig till en nutritionsplan som innebär intag av 250 till 400 kilokalorier per timme. Det är kolhydrater som är kroppens prioriterade bränsle under uthållighetsidrott men kroppens depåer är begränsade och vi behöver fylla på under loppet för att orka fortsätta utan att tvingas sänka farten. Utöver att du behöver ha klart för dig hur mycket energi uttyckt i kilokalorier per timme magen klarar av utan att strejka så gäller det att se till att underlätta för magens vätskeupptag och energiupptag. Detta gör du bäst genom att äta och dricka så att magen får lagom koncentration av partiklar, så kallad osmolaritet. En bra nutritionsplan är oerhört viktigt i triathlonlopp över Ironmandistans. Se till att träna på att ta in nutrition under de långa passen så att du vänjer kroppen vid att ta in energi under ansträngning. // Clas Björling Multiidrottare och coach Foto: Daniel Olsson Kroppen är bra på att ta upp vätska, energi och salter om blandningen du intar samantaget har osmolaritet upp till isotonisk zon, 280 till 320 milliosmol. Vid högre concentration än så blir magtömningen långsammare och energi, elektrolyter och vätska tas upp långsammare.

6 HYPOTONISK, ISOTONISK RESP HYPERTONISK VILKET ÄR BÄST? Begreppen hypotonisk, isotonisk och hypertonisk är begrepp som beskriver en vätskas koncentration sett ur det perspektiv som har betydelse när vi just talar om hur snabbt magsäcken töms. En hypotonisk vätskeblandning har en lägre osmolaritet (lägre koncentration) än blodet vilket borgar för att kroppen kommer ha lätt för att tömma magsäcken och tillgodogöra sig vätskan. En isotonisk vätskeblandning har samma osmolaritet som blodet. En sådan dryck ger ett bra vätskeupptag och relativt snabb magsäckstömning om än något långsammare än en hypotonisk. En hypertonisk vätskeblandning har högre osmolaritet än blodet och en sådan vätska kommer stanna förhållandevis länge i magsäcken jämfört med en isotonisk eller hypotonisk blandning. Vill du maximera vätskeupptaget ska du välja en hypotonisk dryck före en isotonisk dryck. Under ett lopp spelar dock flera faktorer än vätskeintag och vätskeupptag in: du behöver bland annat tänka på att få i dig tillräckligt med energi, och du vill helst dricka så mycket att du behöver kissa onödigt ofta. Energiintag, osmolaritet och MIGHTY SPORT ELITE SPORTSDRINK När du blandar MIGHTY SPORT ELITE SPORTSDRINK enligt vår rekommendation får du en Hypotonisk dryck enligt följande: Hypotonisk dryck: 1 skopa (40 g) i 7 dl vatten. Isotonisk dryck: 1 skopa (40 g) i 5 dl vatten. Tänk på att optimalt intag av vätska, salt och energi påverkas av bland annat temperatur, luftfuktighet, kroppsvikt, ansträngningsnivå och tid, samt individuella behov. I varmt väder svettas du mer och behöver ersätta kroppen med mer vätska. Läs mer om vätskeintaget och nutritionen i användarguiderna i slutet av denna broschyr. Sikta på att inta åtminstone 1 g salt per timme under tävling i uthållighetsidrott. Mer om du svettas mycket. 1 g salt finns i en skopa MIGHTY SPORT ELITE SPORTSDRINK. // Robert Westman Produktchef MIGHTY SPORT

7 MIGHTY SPORT ELITE CAFFEINE HYDROGEL CITRUS Foto: Ulf Mårtensson - Gelerna är enkla att hantera och använda. Smidig liten förpackning som får plats i vätskebälten och fickor och har en lagom konsistens som både är lätt att få I sig snabbt utan att för den delen vara så lättflytande att den riskerar att hamna överallt när man öppnar gelen med tänderna. // Viktor Thorn.com Citrussmakande, lättflytande och koffeinrik energigel 100 mg koffein från guarana. MIGHTY SPORT ELITE CAFFEINE HYDROGEL CITRUS är en god, lättflytande energigel med koffeinrikt guaranaextrakt. Varje hydrogel innehåller hela 100 mg koffein vilket motsvarar en stor mugg kaffe. Hydrogelens kolhydratbas består av en 5:1 fördelning mellan glukos- och fruktoskällor vilket innebär att den har en relativt hög andel av snabb energi. Hydrogelen med sin höga halt koffein och höga andel snabb energi fungerar utmärkt när krafterna tryter under uthållighetsträning och tävling och ser till att du kommer in i matchen igen. Testad med avseende på förbjudna dopingsubstanser. Varenda produktsats testas av tredjepartslab i England och varje produktsats certifieras av Informed-Sport.

8 MIGHTY SPORT ELITE SPORTSDRINK CITRUS MIGHTY SPORT har hjälp mig i min idrottskarriär sedan tidig juniorålder. Fantastiskt nöjd med både vitamin- och mineraltillskott och energi. // Gabriel Sandör Foto: Simon Hastegård Bildbyrån Används i samband med uthållighetsidrott. MIGHTY SPORT ELITE SPORTSDRINK CITRUS är en modern sportdryck med kolhydrater med 2:1 balans mellan maltodextrin och fruktos. Vi har dessutom tillsatt kokosvattenkoncentrat som en del av elektrolytkällorna. Varje portion om 40 g pulver ger dig 36 g kolhydrater och 146 kcal per portion. God och frisk citrussmak!.com Testad med avseende på förbjudna dopingsubstanser. Varenda produktsats testas av tredjepartslab i England och varje produktsats certifieras av Informed-Sport.

9 MIGHTY SPORT OXYSTORM Kraftverk för nitratleverans - med extrakt av amaranthus (röd spenat), en av naturens rikligaste källor för nitrater. MIGHTY SPORT OXYSTORM är en sugtablett som förutom innehållet av röd spenatextrakt även innehåller bland annat aminosyran citrullin: citrullin har betydelse för kroppens egentillverkning av kväveoxid. KOSTNITRAT OCH KVÄVEOXID MIGHTY SPORT OXYSTORM ger minst fyra gånger mängden nitrat jämfört med konventionella källor, som rödbetsextrakt. Nitrat förbättrar omvandlingen av energi i mänskliga celler och minskar därigenom trötthet under träning. Kostnitrat är en källa till kväveoxid (NO) när den normala vägen i kroppen är dysfunktionell eller otillräcklig. Nitrat utsöndras från spottkörtlar till mun, som i närvaro av orala bakterier omvandlas till nitrit som i sin tur absorberas i cirkulationssystemet. Detta nitrit finns sedan tillgängligt för att kväveoxid skall kunna produceras. Kväveoxid är avgörande för den normala funktionen av kärlvidgning som kroppen kan styra på detta sätt. Kväveoxid kan utvidga blodkärl och på så sätt skapa ett bättre blodflöde till de arbetande musklerna. Mer syretransport till de arbetande musklerna betyder effektivare muskelarbete och energiproduktion vilket är avgörande vid utövande av uthållighetsidrott. Ända sedan 2014 har jag nitratladdat med produkter från MIGHTY SPORT inför mina tävlingslopp i öppet vatten. // Ellen Olsson, Elitsimmare Utöver att kväveoxid har en kärlvidgande effekt har det också en effekt på den så viktiga elektrontransportkedjan genom att den förbättrar verkningsgraden för energiproduktonen inne i mitokondrierna. Detta betyder att idrottaren kan göra samma arbete med en mindre syreförbrukning eller annorlunda uttryckt utföra ett större arbete med en given mängd syre.

10 EXEMPEL PÅ HUR DU ANVÄNDER VÅRA PRODUKTER UNDER EN IRONMAN DISTANS (3,8km simning, 180km cykling, 42,2km löpning) EXEMPEL PÅ HUR DU ANVÄNDER VÅRA PRODUKTER PÅ EN HALVIRONMAN DISTANS (1900m simning, 90km cykling, 21km löpning) 5 DAGAR INNAN LOPPET Ladda med BEET BOOST 3 teskedar dagligen PÅ TÄVLINGSDAGEN Cirka 45 min innan start MIGHTY SPORT ELITE SPORTSDRINK 4-6 st MIGHTY SPORT OXYSTORM* 1 st MIGHTY SPORT ELITE ENERGY GEL ORANGE 1st MIGHTY SPORT ELITE CAFFEINE HYDROGEL *en tuggtablett per 15 kg kroppsvikt. 45 min INNAN START 45 MINUTER INNAN SIMSTART OXYSTORM 1 tablett per 15 kg kroppsvikt 2st MIGHTY SPORT ELITE CAFFEINE HYDROGEL 45 min INNAN START UNDER LÖPNINGEN Varje timme: 1st MIGHTY SPORT ELITE ENERGY GEL ORANGE Efter tre timmar: 1st MIGHTY SPORT ELITE CAFFEINE HYDROGEL Drick omväxlande sportdryck eller vatten på varje station. Vid det här laget brukar det vara vanligt att man får förlita sig på vad arrangören har att erbjuda. TRANSFER 2 1st MIGHTY SPORT ELITE CAFFEINE HYDROGEL T2 UNDER CYKLING Ta med 3 st cykelflaskor (7dl) innehållande nedanstående blandning per flaska: 3 st MIGHTY SPORT ELITE ENERGY GEL ORANGE 2st MIGHTY SPORT ELITE SPORTSDRINK 2 st MIGHTY SPORT OXYSTORM Allt detta kan blandas i en och samma cykelflaska och ger cirka 165 g kolhydrater och 2 g salt. Konsumera detta på 2 timmar tillsammans med extra vatten. Drick denna blandning mellan stationerna och fånga en av arrangörernas vattenflaskor på stationerna för att få i dig extra vatten. Drick vatten i enlighet med din törst. UNDER LÖPNINGEN Drick på varje station en mugg MIGHTY SPORT ELITE SPORTSDRINK VÄXLING 2 1st MIGHTY SPORT ELITE CAFFEINE HYDROGEL V2 UNDER CYKLING PER TIMME Ta med en cykelflaska (7dl) innehållande nedanstående blandning: 2 st MIGHTY SPORT ELITE ENERGY GEL ORANGE 1st MIGHTY SPORT ELITE SPORTSDRINK 2 st MIGHTY SPORT OXYSTORM Blandningen är avsedd att användas för en timme i en och samma flaska med 7dl vatten. Även tuggtabletterna oxystorm löser upp sig lätt. Detta ger dig 1 g salt och 90 g kolhydrater. Drick extra vatten om du är törstig. Lita på kroppens signaler. FLER GUIDER OCH TIPS FINNS PÅ MIGHTYSPORT.SE FLER GUIDER OCH TIPS FINNS PÅ MIGHTYSPORT.SE

11 / #MIGHTYSPORT ALPHA PLUS AB Roxnäsvägen 6, FALUN mightysport.se

BOOOM - Introduktion För kräsna uthållighetsidrottare

BOOOM - Introduktion För kräsna uthållighetsidrottare BOOOM - Introduktion För kräsna uthållighetsidrottare Tränare och fysansvariga strävar efter att uppnå det bästa de kan med sina idrottsmän och idrottskvinnor. Att välja pålitliga och hälsosamma kosttillskott

Läs mer

Få ordning på vätskebalansen

Få ordning på vätskebalansen Få ordning på vätskebalansen Uthållighet och kondition Av: Lene Gilkrog Få ordning på vätskebalansen - av Lene Gilkrog 2 Din kropp behöver vätska för att kunna prestera. En vätskebrist på bara 1 2 % kan

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna Äta Vila Så här påverkas du av träning; Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör dig bättre!. Nyttjande av energikälla

Läs mer

Drick rätt före, under och efter träning!

Drick rätt före, under och efter träning! Drick rätt före, under och efter träning! Vätska har en enorm betydelse för prestationen och för andra funktioner i kroppen. Det råder många myter om hur man skall dricka för att prestera så bra som möjligt.

Läs mer

Rehydrering en av uthållighetsidrottarens utmaningar för god prestation

Rehydrering en av uthållighetsidrottarens utmaningar för god prestation en av uthållighetsidrottarens utmaningar för god prestation Av: Anki Sundin, nutritionist (NGruppen) Rehydrering, eller återvätskning, är en stor utmaning för idrottare som tränar hårt och länge i varmt

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna Äta Vila Om du inte äter och vilar så ökar risken för Skador Sjukdomar Trötthet Maten blir till energi. Mat Mycket träning = mycket mat! Bensin

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna Äta Vila Så här påverkas du av träning; Musklerna Nervsystemet Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör dig bättre!. Få ut det mesta

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Prestationstriangeln

Prestationstriangeln Prestationstriangeln TRÄNA VILA Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador -Näringsbrist - Överträning ÄTA Energibalans UTTAG INTAG Ät regelbundet och fyll alltid

Läs mer

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen.

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen. VÄLBALANSERADE MÅLTIDER FÖR IDROTTSUTÖVARE Låt näringen före ditt träningspass ge dig styrka. Formula 1 Sport har en näringsmässig balans med kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler och ger dig

Läs mer

Maria Svensson Kost för prestation

Maria Svensson Kost för prestation Maria Svensson 2016 Kost för prestation Idrott och kost Prestation Mat och dryck Träna Äta - Vila Träna För lite --------------------------------------------------------------------För mycket Äta För lite

Läs mer

Rekommenderas för cykelvasan 90 km

Rekommenderas för cykelvasan 90 km Rekommenderas för cykelvasan 90 km Alternativ 1 För hård körning och kraftig andning utan raster/vila Cykeltid ca: 3 4 timmar Laddar kroppen med kolhydrater som hjälper till att lagra extra kolhydrater

Läs mer

För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG

För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG Energipasta SPORT X Vätskebalans Aptus PROSPORT DOG Produktbeskrivning Aptus Pro Sport är en koncentrerad energipasta anpassad för tillfällen när hunden arbetar

Läs mer

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen.

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen. VÄLBALANSERADE MÅLTIDER FÖR ATLETER Låt näringen före ditt träningspass ge dig styrka. Formula 1 Sport har en näringsmässig balans med kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler och ger dig ork under

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Det här händer i kroppen då du tränar Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör

Läs mer

Energidrycker-vad är det och hur påverkar de barn och unga? Linda Hongisto 2013

Energidrycker-vad är det och hur påverkar de barn och unga? Linda Hongisto 2013 Energidrycker-vad är det och hur påverkar de barn och unga? Linda Hongisto 2013 Energidryck, sportdryck? Sportdryck: vatten, kolhydrater ( 5-6g/1dl), salter (elektrolyter). Ersätta förlorad vätska och

Läs mer

SWIM. RIDE. RUN. FAST! ÄT RÄTT OCH PRESTERA - OPTIMAL NÄRING FÖR UTHÅLLIGHETSIDROTTARE

SWIM. RIDE. RUN. FAST! ÄT RÄTT OCH PRESTERA - OPTIMAL NÄRING FÖR UTHÅLLIGHETSIDROTTARE SWIM. RIDE. RUN. FAST! ÄT RÄTT OCH PRESTERA - OPTIMAL NÄRING FÖR UTHÅLLIGHETSIDROTTARE För uthållighetsidrottare med ambitioner spelar kosten en avgörande roll för prestationsförmågan! Hela din dagskost

Läs mer

Resumé av Rätt mat ger resultat, - så får du ut mer av din träning med Linda Bakkman.

Resumé av Rätt mat ger resultat, - så får du ut mer av din träning med Linda Bakkman. Resumé av Rätt mat ger resultat, - så får du ut mer av din träning med Linda Bakkman. För en tränande individ är kosten en viktig faktor för träningsresultatet. För att ge in inblick för hur kosten kan

Läs mer

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer

Läs mer

Om författaren. Stefan Hylén är huvudansvarig för Örkelljunga Utbildningscentrums lokala golfgymnasium i samarbete med Woodlands golfanläggning.

Om författaren. Stefan Hylén är huvudansvarig för Örkelljunga Utbildningscentrums lokala golfgymnasium i samarbete med Woodlands golfanläggning. Om författaren Stefan Hylén är föreläsare inom kost och idrottsprestation med specialinriktning på golf. Sedan 2007 driver han det egna företaget Golfkost och har anlitats för föreläsningar av golfklubbar,

Läs mer

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning:

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning: 2014-06-16 Sabina Bäck 1 Näringslära = den totala processen av intag, matsmältning, upptag, ämnesomsättning av maten samt det påföljande upptaget av näringsämnena i vävnaden. Näringsämnen delas in i: Makronäringsämnen

Läs mer

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com På Rätt VägV Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com Kolhydrater Kolhydratrik föda f kommer från n växtriketv Vår r hjärna vill ha minst 100 g per dag

Läs mer

Gör gärna en matsedel samt inhandlingslista tillsammans med din dotter/son som underlättar veckans måltider.

Gör gärna en matsedel samt inhandlingslista tillsammans med din dotter/son som underlättar veckans måltider. Kostinformation till föräldrar Att spela fotboll kräver mycket av våra unga spelare! För att kunna prestera på bästa sätt är det oerhört viktigt med energibalans, d.v.s. att man får i sig lika mycket energi

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

ISIKOST - Tänk på vikten av en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

ISIKOST - Tänk på vikten av en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil. Årsta den 26 juni 2017 Kontroll har en unik sammansättning för dig som vill ta kontroll över din vikt. Kontrollserien är utvecklad och tillverkad i Sverige med full spårbarhet. En säker och effektiv produkt

Läs mer

VILL DU. Svart eller vitt? Lägg till något bra! Humör MAT. Helhet. Vi blir vad vi äter! Energi i balans

VILL DU. Svart eller vitt? Lägg till något bra! Humör MAT. Helhet. Vi blir vad vi äter! Energi i balans VILL DU ORKA MER BLI SNABBARE FÖREBYGGA SKADOR VARA SMART HELA MATCHEN Bra mat för pigg kropp stark hjärna hållbar hälsa?! Helhet Vikt Ork Attityd Kajsa Asp Jonson författare dietist och journalist Svart

Läs mer

Kost för prestation. Västergötlands FF. Örjan Jonsson Västergötlands FF

Kost för prestation. Västergötlands FF. Örjan Jonsson Västergötlands FF Kost för prestation Västergötlands FF 1 Fotbollens utmaning äta Svagaste länken i framgångstriangeln är ÄTA Många tränar/tävlar på fastande mage och behöver ta energi från musklerna! 2 Fotbollens fyskrav

Läs mer

Kolhydrater om man har Diabetes

Kolhydrater om man har Diabetes Kolhydrater om man har Diabetes Jag brukar köra med powerbar gel och sportdryck när jag kör långloppen. På ett långlopp så brukar jag ta 3-5 gel (ca 1 gel var 35-50min ingen första timmen) och sen 2-4

Läs mer

Äta för att prestera!

Äta för att prestera! Äta för att prestera! Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1985 (*BMI 30, or ~ 30 lbs overweight for 5 4 woman) No Data

Läs mer

triathlon d Triathleten olympisk 70.3 sprint träna smart IronMan kolhydratladdning din guide för ATT BLI SNABBARE PÅ TÄVLING

triathlon d Triathleten olympisk 70.3 sprint träna smart IronMan kolhydratladdning din guide för ATT BLI SNABBARE PÅ TÄVLING 9 7 7 0 0 1 1 4 3 1 2 1 6 2 0 triathlon din guide för ATT BLI SNABBARE PÅ TÄVLING Officiell nutritionsponsor av: sprint olympisk 70.3 IronMan kolhydratladdning träna smart www.cyclingweekly.co.uk Thursday

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

En ovanlig s p o rt d ry c k

En ovanlig s p o rt d ry c k En ovanlig s p o rt d ry c k En som har effekt K A N O T Markant skillnad! T E N N I S Koncentration och tempo på hög nivå. T R I A T H L O N Fulltankad med Vitargo. Först inom extremt fysiskt och psykiskt

Läs mer

Återhämtningsmål direkt efter träning

Återhämtningsmål direkt efter träning Återhämtningsmål direkt efter träning Återhämtning för musklerna är viktigt efter ett hårt träningspass. All träning är nämligen nedbrytande till dess att du stoppar i dig någonting, först då börjar uppbyggnaden

Läs mer

C Kol H Väte. O Syre. N Kväve P Fosfor. Ca Kalcium

C Kol H Väte. O Syre. N Kväve P Fosfor. Ca Kalcium O Syre C Kol H Väte N Kväve P Fosfor Ca Kalcium Grundämnen som utgör ca 98 % av kroppsvikten Dessa grundämnen bygger i sin tur upp molekylerna i vår kropp Kroppen är uppbyggd av samma beståndsdelar av

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Äta för att prestera. Jeanette Forslund, dietist

Äta för att prestera. Jeanette Forslund, dietist Äta för att prestera Jeanette Forslund, dietist Kroppen behöver bra mat för att: Prestera och orka, fysiskt och mentalt Återhämta sig Bygga muskler Förebygga skador Läka skador Hålla ett intakt immunförsvar

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler Apotekets råd om Vitaminer och mineraler Din kropp behöver många olika ämnen för att må bra. Den behöver vatten, proteiner, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Tillsammans ger de dig energi och

Läs mer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD BÖR DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING Det här materialet har kommit till efter diskussioner i styrelsen om barns behov av

Läs mer

Lågkolhydrat vs Lågfett

Lågkolhydrat vs Lågfett Jonas Bergqvist Lågkolhydrat vs Lågfett Minska kolhydraterna populär kosthållning Kolhydratrestriktion ger störst viktminskning (1-18) bäst kroppssammansättning (19-20) fettförbränning (21-24) inflammationer

Läs mer

HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE

HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE Kontaktperson, Actavis Johanna Högfeldt, Produktchef Egenvård, Actavis, tel: 0721-81 28 58, E-post: JHogfeldt@actavis.se OM FAKTAMATERIALET Varannan svensk drabbas

Läs mer

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering,

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering, Naturlig hälsa Andas dig frisk och Andas rätt det ökar din energi och fettförbränning och håller dig friskare. Jag vill att folk ska bli medvetna om sin andning i vardagen, inte bara när de går på yoga,

Läs mer

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Ansvarsområden för att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare Faktorer som du kan påverka: Träning Kost Sömn Vila Skola Faktorer som du inte kan påverka: Väder Planer

Läs mer

UTFODRINGSTIPS. För dig som jobbar i travstall

UTFODRINGSTIPS. För dig som jobbar i travstall UTFODRINGSTIPS För dig som jobbar i travstall HästKraft har sedan i början på 2 (hösilage) av högsta kvalitet till Vi såg tidigt ett behov av ett kvalitetssäkrat hösilage till våra travstall, samtidigt

Läs mer

landsvägscykling SNABBARE PÅ TÄVLING d Triathleten tempo etapplopp motionslopp träna smart kolhydratsladdning din guide för att bli

landsvägscykling SNABBARE PÅ TÄVLING d Triathleten tempo etapplopp motionslopp träna smart kolhydratsladdning din guide för att bli 9 7 7 0 0 1 1 4 3 1 2 1 6 2 0 landsvägscykling din guide för att bli SNABBARE PÅ TÄVLING Officiell nutritionsponsor av: motionslopp tempo etapplopp 11 speed for all www.cyclingweekly.co.uk Thursday May

Läs mer

Hälsa/Skola/Träning & Match. DJ-verksamheten säsongen 2017/2018

Hälsa/Skola/Träning & Match. DJ-verksamheten säsongen 2017/2018 Hälsa/Skola/Träning & Match DJ-verksamheten säsongen 2017/2018 Planering För att kunna göra bra ifrån er och må bra behöver ni planera! Sätt er hälsa främst och var därför noggranna med att planera så

Läs mer

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström Nutrition & hälsa Research Institutes of Sweden Elinor Hallström 1 Vad är hälsa? 3 Kosten viktigaste parametern för vår hälsa Vi behöver näringsämnen av två anledningar Energi Byggstenar Energi Vad behöver

Läs mer

DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR

DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR VI I OSS ENERGI, SOM KROPPEN BEHÖVER FÖR ATT ORKA SPELA

Läs mer

Magnesium. din kropp behöver det! 6831_Magnesiumskola_broschyr_100x120_ indd :10

Magnesium. din kropp behöver det! 6831_Magnesiumskola_broschyr_100x120_ indd :10 Magnesium din kropp behöver det! 6831_Magnesiumskola_broschyr_100x120_160504.indd 1 2016-05-04 13:10 Visste du att: Under tidigt 1900-tal sägs dagsintaget av magnesium från kosten i vår del av värld en

Läs mer

DE FRÄMSTA FÖRDELARNA MED SQUEEZY BARS:

DE FRÄMSTA FÖRDELARNA MED SQUEEZY BARS: SQUEEZY BARS SQUEEZY produkter är det perfekta valet för idrottare som vill kunna prestera maximalt. Alla SQUEEZY produkter tillverkas helt utan onödiga ingredienser. Barerna är lättsmälta och oslagbara

Läs mer

Härryda Handbollsklubb

Härryda Handbollsklubb Härryda Handbollsklubb TRÄNINGSPLANERING Uppvärmning Konditionsträning Styrketräning Stretching Vila Kosthållning För ungdom (10 15 år) För att bli en så bra handbollsspelare som möjligt krävs rätt typ

Läs mer

Kost för bra prestation. Att äta rätt är en förutsättning för att lyckas bli riktigt bra i idrott

Kost för bra prestation. Att äta rätt är en förutsättning för att lyckas bli riktigt bra i idrott Kost för bra prestation Att äta rätt är en förutsättning för att lyckas bli riktigt bra i idrott Peter Adolfsson 2015 Rätt kost för bra prestation! Att äta rätt är en förutsättning för bra prestation!

Läs mer

Vätska, svettning och hudavlagringar

Vätska, svettning och hudavlagringar Vätska, svettning och hudavlagringar Hur mycket vätska behöver vi på en dag? Varför ska man duscha efter en idrottslektion? Vilken funktion har svetten för människorna? Byter vi människor hud precis som

Läs mer

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN Lågstadiet INLEDNING Materialet Hälsa på skolan är framtaget av Aktiv Skola och har som syfte att främja den goda hälsan. Men vad är hälsa? De flesta skulle nog säga att må bra och att vara frisk är att

Läs mer

Lina Strömvall. Tove Thegerström. Leg Dietist Lic Personlig Tränare Idrottsmedicin Gruppträningsinstruktör Löpcoach

Lina Strömvall. Tove Thegerström. Leg Dietist Lic Personlig Tränare Idrottsmedicin Gruppträningsinstruktör Löpcoach Träna Vila Näring Lagom? Lagom? Lina Strömvall Tove Thegerström Leg Dietist Lic Personlig Tränare Idrottsmedicin Gruppträningsinstruktör Löpcoach Egna idrotter: Kampsport, vintersim, dans, gym, gruppträning,

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv?

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Viktiga faktorer för att du ska må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Ingen behöver svälta i Sverige Undernäring = Felnäring = För lite mat Felaktigt sammansatt Antalet

Läs mer

Kost & idrott. Andreas B Fysakademin.se

Kost & idrott. Andreas B Fysakademin.se Kost & idrott Andreas B Fysakademin.se 1. Hälsa Viktkontroll Varför är kost viktigt? Hjärt och kärl sjukdomar Osteoporos osv 2. Livskvalitet 3. Prestation Kost & prestation P= förutsättningar x (timmar

Läs mer

Fysiologi & träningslära. Örkelljunga Orienteringsgymnsaium

Fysiologi & träningslära. Örkelljunga Orienteringsgymnsaium Fysiologi & träningslära Örkelljunga Orienteringsgymnsaium Fysiologi & Träningslära Viktiga träningsprinciper Blodomloppet Andningen Aerob effekt Submaximal effekt Aerob kapacitet Central och lokal kapacitet

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande KOST. och riktlinjer gällande tillskott och ätstörningar

Simklubben Elfsborgs policy gällande KOST. och riktlinjer gällande tillskott och ätstörningar Simklubben Elfsborgs policy gällande KOST och riktlinjer gällande tillskott och ätstörningar 1 Denna kostpolicy är ett av flera policydokument för att styra arbetet och verksamheten i Simklubben Elfsborg

Läs mer

BioKalcium. Vuxna: A01 // SEK 232 // EUR 25 // PV 29 // BV 29 Barn: A03 // SEK 250 // EUR 27 // PV 31 // BV 31

BioKalcium. Vuxna: A01 // SEK 232 // EUR 25 // PV 29 // BV 29 Barn: A03 // SEK 250 // EUR 27 // PV 31 // BV 31 BioKalcium Kalcium är det mest aktiva och det mest utbredda metalliska macroelementet i den mänskliga kroppen. Kalcium tillverkas inte i kroppen och måste därför erhållas från externa källor. 99 % av kalcium

Läs mer

Bli piggare. få tillbaka lusten! NYHET ENERGI SEXLUST FUNKTION

Bli piggare. få tillbaka lusten! NYHET ENERGI SEXLUST FUNKTION Bli piggare få tillbaka lusten! NYHET ENERGI SEXLUST FUNKTION Lust och njutning främjar hälsan För de allra flesta är ett fungerande samliv en viktig del i livet. Likaså en viktig faktor för det enskilda

Läs mer

Säter/Skedvi Hockey 2012-01-13 Kostföreläsning:

Säter/Skedvi Hockey 2012-01-13 Kostföreläsning: Säter/Skedvi Hockey 2012-01-13 Kostföreläsning: Utgångsläge: När det gäller att orka med den tuffa barmarksträning/försäsongsträning som krävs av er innan isträning och matcher drar igång men även under

Läs mer

Kost för idrottare Träningslära 1

Kost för idrottare Träningslära 1 Kost för idrottare Träningslära 1 Undervisningen i kursen ska innehålla: Närings- och kostkunskap för prestation och hälsa Betydelsen av återhämtning och vila för prestation, välbefinnande och hälsa Lektionsinnehåll

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT!

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! För att orka prestera måsta du tanka kroppen med rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energikällor men framför

Läs mer

Kost och träning F-00

Kost och träning F-00 Kost och träning F-00 Kolhydrater Våra främsta kolhydratkällor är: bröd potatis ris pasta Kolhydrater = bränsle Kolhydrater har många viktiga funktioner i kroppen och är framför allt bränsle för hjärnan

Läs mer

Allt du behöver veta om smart viktminskning

Allt du behöver veta om smart viktminskning Allt du behöver veta om smart viktminskning Hitta produkterna som passar dig Naturdiets produkter är framtagna för att du ska kunna gå ner i vikt på ett tryggt och säkert sätt. Du får i dig lagom mycket

Läs mer

2014-12-03. Välkomna! Bra mat för idrottande barn och ungdomar. Utmaningar för tränare och föräldrar. Prestationstriangeln. Sömn. Kost för idrottare

2014-12-03. Välkomna! Bra mat för idrottande barn och ungdomar. Utmaningar för tränare och föräldrar. Prestationstriangeln. Sömn. Kost för idrottare Välkomna! Bra mat för idrottande barn och ungdomar Utmaningar för tränare och föräldrar Upprätta/påverka kostpolicy i klubben Uppmuntra till goda kostvanor genom att vara goda förebilder Skapa förutsättningar

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE

BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE TRÄNING MAT SÖMN För att bli bra som fotbollsspelare krävs det så klart träning. Ju mer du tränar, desto viktigare blir det med bra och tillräcklig vila och sömn samt mat.

Läs mer

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer när du tränar

Läs mer

ProViva Fruktdryck. Blåbärsdryck. Nypondryck. Svartvinbärsdryck. Jordgubbsdryck. Mango

ProViva Fruktdryck. Blåbärsdryck. Nypondryck. Svartvinbärsdryck. Jordgubbsdryck. Mango ProViva Det finns idag många bra-för-magen-produkter. Och så finns det ProViva. Denna unika fruktdryck är resultatet av mer än tio års svensk forskning. ProViva innehåller en dokumenterat nyttig bakteriekultur,

Läs mer

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium 2/24 VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN 3/24 01 Naturligt kollagen från fisk Låg molekylvikt Berikat med Matcha grönt te, havtorn och vitaminer EQ Anti Age Collagen Premium Utan smaktillsatser eller sötningsmedel

Läs mer

Allt du behöver veta om smart viktminskning

Allt du behöver veta om smart viktminskning Allt du behöver veta om smart viktminskning Hitta produkterna som passar dig Naturdiets produkter är framtagna för att du ska kunna gå ner i vikt på ett tryggt och säkert sätt. Du får i dig lagom mycket

Läs mer

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1 Kroppen är som en maskin: Den måste ha bränsle för att fungera. När du är i rörelse, och även vid vila och sömn, går det år energi. Det du äter, som kallas protein, kolhydrater och fett, blir till energi

Läs mer

Fördjupningsarbete under tränarkursen Steg 3 våren Av: Maria Nilsson

Fördjupningsarbete under tränarkursen Steg 3 våren Av: Maria Nilsson Fördjupningsarbete under tränarkursen Steg 3 våren 2004 Av: Maria Nilsson Innehåll: 1. Inledning 2. Fakta 3. Intervjuer 4. Sammanfattning 1. Inledning Elektrolyter Ett ämne som kan bli hur stort som helst

Läs mer

ENERVIT SPORT. Just Flow MEDELINNEHÅLL FÖR DOS (2cps) % DRI. Pre Sport Orange. Pre Sport Cranberry

ENERVIT SPORT. Just Flow MEDELINNEHÅLL FÖR DOS (2cps) % DRI. Pre Sport Orange. Pre Sport Cranberry ENERVIT SPORT Carbo Flow NÄRINGSVÄRDE PER 10 1 Portion (57 g) energi 1579 kj / 372 Kcal 902 kj / 213 Kcal Fett 1,6 g 0,9 g varav mättat fett 1 g 0,6 g Kolhydrat 84 g 48 g varav sockerarter 77 g 44 g Protein

Läs mer

Hur mycket är r lagom att äta? Mat för prestation. Energiintag för olika idrottare. Ingela Wiese Lic. Personlig tränare Dipl.

Hur mycket är r lagom att äta? Mat för prestation. Energiintag för olika idrottare. Ingela Wiese Lic. Personlig tränare Dipl. Mat för prestation Ingela Wiese Lic. Personlig tränare Dipl. Kostrådgivare 0704 98 78 57 ingela.wiese@trainersonline.se www.iwprestation.se Hur mycket är r lagom att äta? Idrott Energiintag för olika idrottare

Läs mer

Lev livet med Liva Energi

Lev livet med Liva Energi Lev livet med Liva Energi Liva Energi: Lätt att servera gott att äta Smaker som äldre uppskattar Extra energi är enklare än du tror Kan motverka undernäring Undernäring är ett stort problem bland många

Läs mer

Triathleters användning av kosttillskott - En kvantitativ studie om manliga respektive kvinnliga triathleters användning av kosttillskott

Triathleters användning av kosttillskott - En kvantitativ studie om manliga respektive kvinnliga triathleters användning av kosttillskott Examensarbete 15 hp Triathleters användning av kosttillskott - En kvantitativ studie om manliga respektive kvinnliga triathleters användning av kosttillskott Författare: Malin Sommarlund Handledare: Jörgen

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

Caroline Zakrisson [Kurs] [Datum]

Caroline Zakrisson [Kurs] [Datum] Mål att uppnå För stå hur männniskans kropp är uppbyggd i stora drag. Förstå sambandet mellan maten du äter och hur din kropp fungerar. Förstå hjärnans och nervernas betydelse för att vi minns, lär oss

Läs mer

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Fysisk hälsa Den fysiska hälsan är hur våra kroppar mår Den fysiska hälsan är till exempel sjukdom Fysisk hälsa kan även vara kosten vi får i oss. Kosten har en stor inverkan

Läs mer

ARTROS. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Borgskalan. Förslag på aktiviteter

ARTROS. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Borgskalan. Förslag på aktiviteter Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet Borg-RPE-skalan Din upplevda ansträngning 6 Ingen ansträngning alls 7 Extremt lätt 8 9 Mycket lätt 10 11 Lätt 12 13 Något ansträngande 14 15 Ansträngande 16 17 Mycket

Läs mer

LÄRARMANUAL FÖR HÄLSOPROJEKTET

LÄRARMANUAL FÖR HÄLSOPROJEKTET LÄRARMANUAL FÖR HÄLSOPROJEKTET Nedanstående material är tänkt som en kunskapsbas med övergripande information om näringslära och några tips på vad man kan göra för att äta bättre. Informationen är fri

Läs mer

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra?

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra? Kondition åk 9 Vad har puls och kondition med varandra att göra? När du tränar regelbundet ökar ditt hjärtas förmåga att pumpa ut blod i kroppen. Hjärtat blir större och mer blod kan pumpas ut vid varje

Läs mer

Dialysen/ Njurpolikliniken /

Dialysen/ Njurpolikliniken / KOSTRÅD VID PERITONEAL-DIALYS Kosthållning är en del av vården Kosthållning är en stor del av vården vid peritonealdialys, och den del som Du som patient kan göra mycket för att påverka själv. Målet med

Läs mer

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp BIOLOGI Vår fantastiska kropp 6.1 Celler i samarbete Allt liv är uppbyggt av celler. Vissa organismer består av en enda cell, andra av flera miljarder celler. Människokroppen består av tiotusentals miljarder

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Kan man bli symtomfri? Typ 1

Kan man bli symtomfri? Typ 1 Kan man bli symtomfri? Typ 1 Jag kom i kontakt med en kille som haft typ 1-diabetes i ungefär 15 år. Han har laborerat med att äta kolhydratsnålt och har därigenom klarat en del dagar utan att behöva ta

Läs mer

9 FAKTA OM PULSTRÄNING

9 FAKTA OM PULSTRÄNING 9 FAKTA OM PULSTRÄNING 1 2 Varför pulsträning? Pulsträning hjälper dig att öka prestationen både på kortare och längre distanser. Det positiva med pulsträning är att du alltid tränar utifrån dina förutsättningar

Läs mer

Kosttillskott. Fotbollskonferens 2015 01 16. Professor em. Björn Ekblom Åstrandslaboratoriet GIH, Stockholm

Kosttillskott. Fotbollskonferens 2015 01 16. Professor em. Björn Ekblom Åstrandslaboratoriet GIH, Stockholm 1 Kosttillskott Fotbollskonferens 2015 01 16 Professor em. Björn Ekblom Åstrandslaboratoriet GIH, Stockholm Problembild Miljardindustri med intensiv marknadsföring Vetenskapliga underlaget? Känslor - kändisar

Läs mer

Näringsämnena och matspjälkning

Näringsämnena och matspjälkning Näringsämnena och matspjälkning Näringsämnen De tre näringsämnen som vi behöver störst mängd av är: - Kolhydrater - Fett - Proteiner Näringsämnena behövs för att bygga upp cellerna och för att ge energi.

Läs mer