Protokoll KPR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll KPR 2013-02-27"

Transkript

1 Socialtjänsten Protokoll KPR Närvarande: Britt Nordkvist Bengt Axelsson Alice Berg Solveig Holmsten Karin Isaksson Harriet Svedlund Nils Österman Lars Bohlin Ingmar Andersson Bo Nordqvist Kerstin Högberg Jan Norberg Anna-Lena Fjellström Per-Arne Frisk Birgitta Andersson PRO PRO PRO PRO PRO PRO SPF SPF SKPF SKPF RPG KS KoT Ordf KPR sekr KPR 1 Ordförande öppnade mötet 2 Fastställande av dagordning 3 Föregående protokoll, inget att kommentera, lades till handlingarna 4 Information från Jan-Krister Jonsson, vice ordf i kommunstyrelsen och kommunens repr i Kollektivtrafikmyndigheten. Planering har pågått under en tid för att utarbeta ett nytt underlag för upphandling av kollektivtrafiken i länet. Landstinget har under denna process signalerat att man har ett besparingskrav på 11 miljoner vilket i sin tur har inneburit att kommunerna dragit tillbaka mandatet för att gå vidare i upphandlingsprocesserna till dess att det är klarlagt hur finansieringen från landstinget sida kommer att se ut. KPR föreslår att Länspensionärsrådet driver frågan vidare i syfte att sätta press på landstinget. Ingmar Andersson är KPR,s repr LPR. Angående 100-lappen, skrivnigen från KS har skickats vidare till Kollektivtrafikmyndigheten för att få klarhet i om denna modell kan vara tillämplig, och att det ska vara samma regler för alla. Ang kompletteringstaxi kan beställas två timmar i förväg, information om vilka anslutningsresor som detta gäller finns på Timrå kommuns hemsida..

2 Socialtjänsten 5 Då dagens möte är förlagt till Tallnäs Äldreboende så berättade områdeschef Kerstin Bergqvist om verksamheten på äldreboendet. På Tallnäs bor idag 36 äldre, tre av fem våningar är sjukhemsboenden och resterande två våningar är demensboenden. 6 Beslutet i socialnämnden att genomgöra förändringar på boendensidan har påbörjats. Förslaget innebär att alla våningsplan på Timrågården går tillbaka till Timråbo. Strandvillan i Söråker återlämnas till äldreomsorgen och kommer att bli ett demensboende. Fler lägenheter på plan 3 på Hagalids servicehus kommer att övergå till socialpsykiatrin med tanke på att Strandvillan upphör att vara psykiatriboende. Beräknad start efter sommaren i september. 7 Information från ordförande: Budget 2012 gick socialnämndens budget ihop, 99% av budgeten användes har socialförvaltningen fått en utökning av totalt 13 miljoner 930 tkr, varav 6 miljoner till försörjningsstöd. LOV- utredningen Valfrihetssystem i hemtjänsten enligt LOV Förutsättningar för ett eventuellt införnade av valfrihetssystem enligt LOV i hemtjänsten i Timrå kommun, kommer att presenteras för Socialnämnden i samband med sammanträdet i mars. 8 Birgitta A redogjorde för SKL,s (Sveriges kommuner och landsting) fortsatta satsning på de svårast sjuka äldre i kommuner och landsting. Satsningen syftar till att utveckla ett systematiskt förbättringsarbete inom följande fem områden; sammanhållen vård och omsorg, förebyggande arbetssätt, god vård vid demenssjukdom, god läkemedelsbehandling och god vård i livets slut. I länet finns en styrgrupp med repr från både komuner och landsting som övergripande planerar för insatser i länet. Två projektledare finns anställda en landstingsrepresentant och en repr från kommunförbundet. 9 Äldreomsorgens nya verksamhetsplan skickas som bilaga med protokollet. 10 Nästa möte 29 maj på Hagalid. Per Arne Frisk Ordförande Birgitta Andersson Sekreterare Postadress Besöksadress Telefon/telefax Postgiro/bankgiro Dokumentnamn Beteckning Sidor TIMRÅ Köpmangatan 14 tel fax pg bg Protokoll KPR doc 2(2)

3 TIMRÅ KOMMUN VERKSAMHETSPLAN FÖR ÄLDREOMSORGEN Upprättad

4 2 Inledning Äldreomsorgens verksamhet riktar sig till äldre som behöver stöd i sitt dagliga liv. Vår verksamhet bygger på en personcentrerad vård och omsorg där äldreomsorgens värdegrund är vår utgångspunkt. Äldreomsorgen strävar efter att man så länge som möjligt ska kunna bo kvar hemma i sin invanda miljö. Vår VÄRDEGRUND inom ÄLDREOMSORGEN är: Äldreomsorgens verksamhet ska inriktas på att äldre människor får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Vår ledstjärna inom äldreomsorgen är: Ditt välbefinnande vår utmaning - vårt mål Kommunmedborgare som blir äldre och behöver stöd i sitt dagliga liv kan ansöka om insatser hos biståndshandläggare. Hjälp till äldre styrs av Socialtjänstlagen SoL, samt riktlinjer antagna av socialnämnden. Det finns också service och hjälp som socialtjänsten tillhandahåller utan behovsprövning. Inom äldreomsorgen ansvarar kommunen för hälso- och sjukvårdsinsatser på särskilda boende och korttidsvård upp till sjuksköterskenivå. På särskilt boende och korttidsvård finns även sjukgymnast och arbetsterapeut. Inom hemtjänsten har kommunen ansvar för att utföra hälso- och sjukvårdsuppgifter på delegation från distriktssköterska. Inom äldreomsorgen I Timrå kommun finns också en arbetsmarknadsenhet som kan ge service åt äldre. Ledsagarservice utför uppdrag både inom ordinärt och särskilt boende. Yttre hemtjänst utför snöröjning och gräsklippning. I Äldreomsorgens uppdrag ingår: Hemtjänstinsatser i ordinärt boende Dagverksamhet för personer med demensproblematik Korttidsvistelse för bedömning, avlastning eller vård i livets slutskede Vård och omsorgsboenden för äldre med omfattande omvårdnadsbehov hus Anhörigstöd Hemtjänst I Timrå kommun finns idag ca 400 brukare som har hemtjänst. Till detta tillkommer brukare med enbart trygghetslarm, hälso- och sjukvårdsinsatser eller generella insatser vilket innebär att hemtjänsten totalt har ca 450 brukare med någon form av insats. Biståndshandläggare utreder och fattar beslut om vilka insatser man är berättigade till. Varje månad verkställs drygt hemtjänsttimmar.

5 3 Under en dag utförs i genomsnitt ca 900 hembesök av hemtjänstpersonalen. Av det totala antalet verkställda timmar /månad är ca 70% omvårdnadsinsatser hjälp i det dagliga livet med uppstigning, påklädning, hygien, toalettbesök, hjälp med att äta m.m. Drygt 20% av totala antalet hemtjänsttimmar är serviceinsatser i form av städning, tvätt, inköp och matdistribution. De återstående 10% är delegerade hälso- och sjukvårdsuppgifter där medicinöverlämnande är den enskilt vanligaste insatsen. Kommunmedborgare över 80 år och som inte har hemtjänst kan få hjälp med matdistribution, tvätt, städning och inköp utan biståndsbedömning. Tvätt, städning och inköp utförs då i huvudsak av personal från Samhall som kommunen har ett samverkansavtal med. När det gäller trygghetslarm kan alla som fyllt 65 år erhålla trygghetslarm utan biståndsbedömning. Idag har 320 personer i kommunen trygghetslarm. Dagvård Till dagvården Väpplingen kan personer få komma som bor hemma och börjar bli glömska och har svårt att aktivera sig. Behovet av dagvård utreds av biståndshandläggare. Verksamheten bygger på samvaro och gemensamt utformade aktiviteter samt vardagssysslor och utflykter. Dagvård fungerar även som avlastning för närstående som vårdar i hemmet. Ungefär 25 personer besöker Väpplingen vid ett eller ett par tillfällen varje vecka. Korttidsvistelse Korttidsvård beviljas efter utredning av biståndshandläggare. Målsättningen med korttidsvård är att öka möjligheterna till kvarboende genom att närstående kan få avlastning i perioder. Till korttidsvården kommer även brukare som behöver återhämtning eller bedömning om framtida vårdbehov. Korttidsvård är även ett alternativ vid vård i livets slutskede. I kommunen finns totalt 10 korttidsplatser. Socialnämnden har även fattat beslut om att det ska finnas möjligheter för avlastning upptill sju dagar för anhörigvårdare utan biståndsprövning. Befintliga korttidsplatser används i första hand till personer med beslut och i mån av plats till personer som ansökt utan biståndsprövning. Särskilt boende I Timrå kommun finns fyra äldreboenden Merlogården, Hagalid, Tallnäs och Strandbo. Totalt finns 93 sjukhemsplatser och 51 demensplatser. För att beviljas ett särskilt boende skall den enskilde ha betydande svårigheter i sin livsföring och ett omfattande behov av stöd och hjälp, samt närhet till personal som inte skäligen går att tillgodose med hemtjänst eller annat bistånd. I kommunen finns även två servicehus med totalt 78 lägenheter. Insatserna på servicehuset är planerade utifrån ett hemtjänstperspektiv med punktinsatser baserat på brukarens biståndsbeslut.

6 4 Anhörigstöd I Timrå kommun finns en anhörigkonsulent som ansvarar för att samordna och organisera anhörigstödet inom s olika verksamhetsområden. När det gäller äldreomsorgen kan anhörigvården bistå med hembesök för råd och stöd. Varje måndag arrangeras aktiviteter t ex föreläsningar underhållning m.m. Anhöriggrupper som träffas var 14.e dag finns i både Timrå centrum och Söråker med syfte att stötta närstående som vårdar i hemmet. Anhörigcenter ansvarar även för utskick till alla 75 åringar med information om vad kommunen kan erbjuda när behov av stöd/omvårdnadsinsatser uppstår. Anhörigcenter kan även efter kontakt erbjuda avlösning i hemmet kostnadsfritt någon timme per vecka för att den som sköter en närstående äldre ska få möjlighet till avlastning. Resurser Äldreomsorgens nettobudget 2013 är tkr Den enskilt största budgetposten är personalbudgeten som uppgår till tkr Inom verksamhetsområdet arbetar förutom områdeschefer: 15 sjuksköterskor, 1 sjukgymnast, 1 arbetsterapeut och 4 biståndshandläggare. Ca 320 omvårdnadspersonal Hobbypersonal, lokalvårdare, vaktmästare Rekryteringsenhet, planerare i hemtjänsten, larmansvarig, bilansvarig. Resurser från Samhall och ledsagarservice.

7 5 Äldreomsorgens organisation från och med Verksamhetschef 13 underställda Områdeschef Merlogården Områdeschef Hagalid 13 demensplatser 20 sjukhemsplatser 20 sjukhemsplatser 12 korttidsplatser 30 underställda 22 underställda Områdeschef Mellangatan och Mariedals hemtjänst 110 vårdtagare m hemtjänst 26 underställda Områdeschef Tallnäs 14 demensplatser 22 sjukhemplatser 30 underställda Områdeschef Hagalid 39 servicelägenheter Nattgrupp Hagalid 32 underställda Områdeschef Skogsvägen och Södra gruppens hemtjänst 120 vårdtagare m hemtjänst 28 underställda Områdeschef Strandbo 17 demensplatser 11 sjukhemsplatser 32 underställda Områdeschef sjuksköterskor, rehabpersonal 20 underställda Områdeschef Sörberge Inre och Yttre hemtjänst 120 vårdtagare m hemtjänst 28 underställda Områdeschef Hagalid 28 sjukhemsplatser Hobbyverksamhet 28 underställda Områdeschef Strandbo shs, 39 servicelägenheter 25 underställda Områdeschef Norra gruppen 100 vårdtagare m hemtjänst 18 underställda Områdeschef Dagvård, rekrytering, nattpatrull, poolgrupp, laps planerare, larmansvarig. 25 vårdtagare med dagvård 40 vårdtagare med nattpatrull 35 underställda

8 6 Lagar som styr äldreomsorgens verksamhet Socialtjänstlagen I socialtjänstlagen fastställs övergripande mål och riktlinjer för hur kommunen och dess handläggare ska arbeta med omsorgen om de äldre. Insatserna ska vara av god kvalitet, utförd av personal med kompetens. Socialtjänstens mål finns beskrivet i 1 Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet. Socialtjänstlagen 5 kap 5 säger vidare att: Socialnämnden skall verka för att äldre människor får goda bostäder och ska ge dem som behöver det stöd och hjälp i hemmet och annan lättåtkomlig service. Kommunen skall inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd. Den äldre ska, så långt det är möjligt kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges. Hälso- och sjukvårdslagen Kommunens hälso- och sjukvårdsansvar omfattar de personer som bor på särskilt boende, korttidsboende och dagvård. De yrkesgrupper som skall tillgodose hälso- och sjukvården är verksamhetschef, medicinskt ansvarig sjuksköterska, sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Inom ordinärt boende ansvarar Primärvården för hälso- och sjukvården. Målet för hälso- och sjukvårdslagen är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Verksamhetschefen för hälso- och sjukvården har det övergripande ledningsansvaret. Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan MAS ansvarar för att det finns riktlinjer och rutiner vad gäller kvalité inom hälso- och sjukvårdsområdet inom kommunens särskilda boenden och korttidsvård. Patientsäkerhetslagen Den nya patientsäkerhetslagen trädde i kraft 1 jan Lagens intentioner är att främja patientsäkerhet inom hälso- och sjukvården genom att tydliggöra vårdgivarens ansvar. Säkrare vård skall leda till färre vårdskador, vårdgivarens ansvar är att genom ett systematiskt förebyggande arbete säkra kvaliteten. Vårdgivaren skall årligen upprätta en patientsäkerhetsberättelse. Sekretesslagen Sekretesslagen gäller all verksamhet inom socialtjänsten. Sekretessen gäller alla uppgifter om den enskildes personliga förhållanden som den anställde inom socialtjänsten får ta del av. Arbetsmiljölagen Reglerar arbetsgivarens skyldigheter att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.

9 7 Kvalitet och utveckling s ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänstens verksamheter beskriver syftet med kvalitetsarbete enligt följande: Bidra till att medborgarnas behov av service och stöd tillgodoses Skapa förutsättningar för ett kontinuerligt förändrings- och utvecklingsarbete Bedrivas systematiskt Vara en integrerad del i det dagliga arbetet. Utgångspunkten i äldreomsorgens kvalitetsarbete är att arbeta systematiskt utifrån vårt övergripande ledningssystem God kvalitet inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård kan beskrivas i termer av att tjänsterna svarar mot de lagar, förordningar och föreskrifter som beslutas samt att de: Bygger på respekt för människors självbestämmande och integritet Utifrån en helhetssyn, är samordnade och präglade av kontinuitet Är kunskapsbaserade och effektivt utförda Är tillgängliga och jämlikt fördelade Är trygga, säkra och präglade av rättssäkerhet i myndighetsutövningen Ledningssystemet för kvalitet skall omfatta verksamhetens alla delar och den som bedriver verksamheten skall med stöd av ledningssystemet Planera Leda Kontrollera Följa upp Utvärdera Förbättra verksamheten Inom äldreomsorgen kommer vi under 2013 att prioritera arbetet med att utveckla vårt ledningssystem. Arbetet kommer att koncentreras på att: Identifiera, beskriva och fastställa de processer i verksamheten som behövs för att säkra verksamhetens kvalitet. Bedöma om det finns risk för att händelser skulle kunna inträffa som kan medföra brister i verksamhetens kvalitet. Upparbeta rutiner för riskanalyser och egenkontroll. Revidera och utveckla hanteringen av klagomål och synpunkter samt avvikelser. Utbilda och utveckla kvalitetsteam inom varje chefsområde för att utreda och hantera avvikelser, synpunkter och klagomål inom den egna verksamheten.

10 8 Nationella kvalitetsregister och uppföljningar SKL, Sveriges Kommuner och Landsting fortsätter tillsammans med regeringen att satsa på utveckling av vård och omsorg för sjuka äldre. Satsningen syftar till att utveckla ett systematiskt förbättringsarbete inom fem områden; sammanhållen vård och omsorg, förebyggande arbetssätt, god vård vid demenssjukdom, god läkemedelsbehandling och god vård i livets slut. Inom äldreomsorgen i Timrå kommun arbetar vi aktivt med följande kvalitetsregister: Senior Alert ett kvalitetsregister med syfte att ge oss struktur, bidra till bättre uppföljningar när det gäller trycksår, fall, viktnedgång och munhälsa. Palliativa registret ett register som efterfrågar hur personen hade det den sista veckan i livet. Beteendemässiga och psykiska symtom vid demenssjukdom, BPSD - ett kvalitetsregister som fungerar som stöd för omvårdnadspersonal som arbetar med dementa. Öppna Jämförelser nationella jämförelser vad gäller brukarundersökningar, verksamhetens kvalitet och kostnader, visar hur vår kommun upplevs av våra brukare som har insatser samt hur vår verksamhet klarar sig i konkurrens med övriga kommuner. Resultatet i Öppna Jämförelser kommuniceras och bearbetas ute i organisationen. Det nyaste exemplet på detta är den handledning i bemötande inom äldreomsorgen som tagits fram av två områdeschefer och 12 omvårdnadspersonal. Särskilt viktiga aktiviteter under perioden: Fortsatt arbete med fokus på äldreomsorgens värdegrund. Fortsätta att stimulera och öka brukarinflytandet Utveckla ledningssystem och egenkontroll Att all omvårdnadspersonal ges möjlighet att välja sysselsättningsgrad, heltid en rättighet, deltid en möjlighet. Förbereda inför hemsjukvårdsövertagandet 2014 Fortsättningsvis arbeta för att utveckla värdighetsgarantier inom äldreomsorgen

11 Socialtjänsten STYRKORT ÄLDREOMSORGEN Följande MÅL kommer att följas upp i samband med tertial och årsbokslut Perspektiv Effektmål Styrtal Vision Medborgare Alla vårdtagare får sina beviljade insatser verkställda Insatserna verkställs efter gällande riktlinjer Lvsmiljö Medborgare Alla vårdtagare har en genomförandeplan 100% av alla som bor på särskilt boende har en aktuell genomförandeplan. Livsmiljö 80% av alla som har hemtjänstinsatser i ordinärt boende har en aktuell genomförandeplan Medborgare Alla vårdtagare upplever att Nationella brukarundersökningar skall påvisa en man får ett bra bemötande nöjdhet på minst 80% Medborgare Förebygga vårdskador 90% av alla brukare på särskilt boende och korttidsvård skall ha en aktuell riksbedömning samt planerade förebyggande åtgärder i kvalitetsregistret Senior Alert. Medborgare Registrering i Palliativa registret Att minst 70% av alla som dör registrerats och att vi har förbättrat indikatorerna brytpunktssamtal, munhälsa, smärtskattning och ordination av injektionsmedel mot ångest med minst 5% Medborgare BPSD Att alla brukare på demensboende med beteendemässiga och eller psykiska symtom bedömts enligt BPSD. Process Kvalitetssäkring av avvikleser genom att varje chefsområde har ett kvalitetsteam. Alla avvikelser, synpunkter och klagomål hanteras och återkopplas till berörd personalgrupp. Medarbetare Rehabiliterande förhållningssätt All personal inom hemtjänsten ska ges möjlighet till utbildning och handledning i rehabiliterande förhållningssätt. Medarbetare Heltid en rättighet deltid en möjlighet En utvecklad arbetsmodell som innebär att all omvårdnadspersonal har möjlighet att välja sysselsättningsgrad. Livsmiljö livsmiljö Livsmiljö Livsmiljö Ekonomi Personalpolitik Livsmiljö Personalpolitik

12 Socialtjänsten Medarbetare Alla arbetar för att främja en god arbetsmiljö/arbetsplats Resultatet från medarbetarenkät skall påvisa att 90% av alla trivs med sitt arbete Medarbetare God fysisk arbetsmiljö All omvårdnadspersonal inom äldreomsorgen har fått utbildning i förflyttningsteknik Ekonomi Tilldelade resurser används för Ekonomisk uppföljning månadsvis att skapa bästa möjliga förutsättningar Utveckling Verksamhetplan och Samtliga arbetsplatser skall under året beskriva i verksamhetsberättelse handlingsplaner hur man når målen samt skriva Utveckling Utveckling Gemensamt arbetssätt och arbetsflöde i Procapita vård och omsorg Kompetenshöja personal inom vård och omsorgsboenden verksamhetsberättelse i samband med bokslut Alla handläggare och områdeschefer är väl förtrogna om hur processen i Procapita ska se ut. Alla tillsvidare anställda på vård och omsorgsboenden skall ha genomfört Webutbildning Demens ABC, och BPSD. Personalpolitik Personalpolitik Ekonomi Personalpolitik Personalpolitik

Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och sjukvården i Timrå kommun

Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och sjukvården i Timrå kommun Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och sjukvården i Timrå kommun 2017-2019 Upprättad 2017-04-20 2(15) Äldreomsorg hälso- och sjukvård Inledning Äldreomsorgen är socialnämndens ojämförligt största

Läs mer

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun Guide Information om äldreomsorg i Timrå kommun Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro

Läs mer

Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och Sjukvården i Timrå kommun

Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och Sjukvården i Timrå kommun Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och Sjukvården i Timrå kommun 2016-2018 Upprättad 20160504 2(14) Äldreomsorg hälso- och sjukvård Inledning Äldreomsorgen är socialnämndens ojämförligt största

Läs mer

Guiden för vård och omsorg

Guiden för vård och omsorg Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen Guiden för vård och omsorg i Timrå kommun 2017 En informationsbroschyr från Socialtjänsten i Timrå Kommun till dig som är äldre och/eller

Läs mer

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG

GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG En informationsbroschyr från socialtjänsten i Timrå kommun till dig som är äldre och/ eller har en funktionsnedsättning som medför ett behov av hjälp

Läs mer

Protokoll Kommunala pensionärsrådet 2015-09-25

Protokoll Kommunala pensionärsrådet 2015-09-25 Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen Protokoll Kommunala pensionärsrådet 2015-09-25 Närvarande: Nils Österman Lars Bohlin Alice Berg Solveig Holmsten Sven Bergkvist Lisbeth

Läs mer

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM 1 Hjälp och stöd vid demenssjukdom Minnesstörning behöver inte alltid vara ett tecken på demenssjukdom och en anledning till oro. Det är ändå

Läs mer

Protokoll Kommunala pensionärsrådet 2015-02-27

Protokoll Kommunala pensionärsrådet 2015-02-27 Timrå Kommun Timrå Kommun Protokoll Kommunala pensionärsrådet 2015-02-27 Närvarande: Nils Österman Lars Bohlin Bengt Axelsson Solveig Holmsten Sven Bergkvist Lisbeth Eklund Margareta Edén Stig Andersson

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning HÄRNÖSANDS KOMMUN Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning RÄTTIGHETSFÖRKLARING Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att socialnämnden skall verka för att äldre

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

TIMRÅ KOMMUN Socialtjänsten

TIMRÅ KOMMUN Socialtjänsten TIMRÅ KOMMUN Socialtjänsten Protokoll KPR 2013-05-29 Närvarande: Britt Nordkvist Bengt Axelsson Alice Berg Solveig Holmsten Karin Isaksson Harriet Svedlund Sven Berggeist Lisbeth Eklund Nils Osterman Lars

Läs mer

ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4.

ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4. ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4. Kommunens äldreomsorg styrs av ramar som utgörs av bland annat socialtjänstlagen, hälsosjukvårdslagen, ekonomiska förutsättningar och politiska mål.

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

Hemvård i Åstorp kommun

Hemvård i Åstorp kommun För mer information kontakta: Kommunens biståndshandläggare tel: 042-643 29 / 042-641 35 Hemvården i Åstorp: Samordnare tel: 042-642 43 Områdeschef tel: 042-643 27 Hemvården Kvidinge: Samordnare tel: 0435-201

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Hemvård. i Åstorps kommun

Hemvård. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Vision Ge varje dag ett innehåll. Värdegrund Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan.

Läs mer

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning 1 (6) Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Version 1 1 2 (6) Inledning Socialförvaltningens verksamheter ska genomsyras av den

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (4) Socialförvaltningen Monica Örmander Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-07-11 Socialnämnden Redovisning av resultat från kvalitetsregister En satsning och överenskommelse har

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad Avdelningen egen regi äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2019-03-15 Handläggare: Maria Premfors 08 508 18 170 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Patientsäkerhetsberättelser

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vård- och omsorgsnämndens Uppdragsplan 2015 Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan för vård- och omsorgsnämnden 2015 Inledning Vård- och omsorgsnämnden vill med uppdragsplanen för 2015

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg.

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vad säger socialtjänstlagen? 5 kap 4 Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG Information om Hemtjänst! Verksamheten utgår från att kommunmedborgaren ska erbjudas möjlighet till en fungerande vardag. Verksamheten vänder sig till äldre samt personer med

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Service och om- vårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58

Service och om- vårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58 Service och omvårdnad för äldre och funktionshindrade Omsorgsbroschyr08_version2.indd 1 08-05-27 07.20.58 Kommunens verksamhet inom Vård och omsorg ska ge äldre och funktionshindrade möjlighet att leva

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av socialnämnden 2017-09-21, 3 Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt SoL och LSS inom socialnämndens ansvarsområde 1 Inledning Den här riktlinjen kompletterar

Läs mer

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET VON 2016/0924 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 7 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Innehåll

Läs mer

Mina timmar. Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar. Antagen av VON. Datum KS 2014/

Mina timmar. Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar. Antagen av VON. Datum KS 2014/ Mina timmar Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar Antagen av VON Datum 2018-06-11 KS 2014/373 233 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Mål... 3 Vem har tillgång till

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift!

Vård och Omsorg är vår uppgift! Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder behöver hjälp och stöd. Du ska kunna känna trygghet

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare inom ramen för socialtjänstlagen Sammanställd

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun Anna Setterström Omsorgskonsulent Karlstads kommun 2012-09-25 Omsorgskonsulent Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer och instruktioner enligt SoL

Läs mer

Verksamhetsplan SOCIALNÄMNDEN 2012-2015. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85

Verksamhetsplan SOCIALNÄMNDEN 2012-2015. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan SOCIALNÄMNDEN 2012-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan Sidan 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Nationella förutsättningar... 3 Vägledande principer... 3

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD. Vår omsorg, din trygghet

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD. Vår omsorg, din trygghet INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD Vår omsorg, din trygghet Socialtjänstlagen (SoL) 4 kapitlet Rätten till bistånd 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Värdigt liv och välbefinnande Enligt socialtjänstlagen ska all personal i äldreomsorgen arbeta för att du får ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

TIMRÅ KOMMUN Socialförvaltningen Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänstens verksamheter Enligt SoL, LVU, LVM, LSS och HSL

TIMRÅ KOMMUN Socialförvaltningen Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänstens verksamheter Enligt SoL, LVU, LVM, LSS och HSL Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänstens verksamheter Enligt SoL, LVU, LVM, LSS och HSL Fastställd av socialnämnden 2012-01-25 2(14) Innehållsförteckning sid Kvalitetsarbetet

Läs mer

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd DALS-EDS KOMMUN Socialförvaltningen Biståndsenheten Vem kan ansöka om hjälp? Enligt Socialtjänstlagen har man rätt till bistånd om man inte själv

Läs mer

Plan. Äldreomsorgsplan år (14) Senast ändrad: Gäller: Namn på dokumentet: Äldreomsorgsplan år

Plan. Äldreomsorgsplan år (14) Senast ändrad: Gäller: Namn på dokumentet: Äldreomsorgsplan år 1(14) Namn på dokumentet: Äldreomsorgsplan år 2019 2022 Version: 1.0 Dokumenttyp: Plan Gäller: 2019 2022 Revideras: Dokumentansvarig: Socialchef Senast ändrad: 2018-12-18 Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Eksjö kommuns HEMTJÄNST Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Det trygga alternativet Vi lovar att du ska känna dig trygg med ditt val av Eksjö kommuns hemtjänst

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

Äldreomsorgsverksamheten

Äldreomsorgsverksamheten Äldreomsorgsverksamheten Lagar Det två viktigaste lagarna som styr vård och omsorg är Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) samt Socialtjänstlagen (SOL). Hälso- och sjukvårdslagen reglerar all verksamhet inom

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING ÄLDREFÖRVALTNINGEN

VERKSAMHETSBESKRIVNING ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2015-03-01 VERKSAMHETSBESKRIVNING ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2015-03-01 RONNEBY KOMMUN Verksamhetsbeskrivningens syfte Dokumentet ska klargöra varför vi finns till och för vilka samt vilka resurser som finns i

Läs mer

Äldreomsorgen Mottagningssekreterare kontaktuppgiter

Äldreomsorgen Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Information om Äldreomsorgen Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Ge varje dag ett

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

Information vård och omsorg

Information vård och omsorg Information vård och omsorg Uppdrag ge äldre och andra i behov av stöd, vård och omsorg, en god omvårdnad och hälso- och sjukvård. förebyggande verksamhet och stöd till anhöriga. varje människa ska få

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård 2008-06-16 Reviderad 2013-01-03 Riktlinjer Demensvård 2(9) Innehållsförteckning Riktlinjer Demensvård... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Demenssjukdom... 3 Befolkningsstruktur 4 Demensvård.4

Läs mer

VALFRIHETSSYSTEM INOM HEMTJÄNST LOV

VALFRIHETSSYSTEM INOM HEMTJÄNST LOV VALFRIHETSSYSTEM INOM HEMTJÄNST LOV Sidan 2 av 11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTREDNING - VALFRIHETSSYSTEM INOM ÄLDREOMSORGEN.. 3 1.1.1 Språkbruk... 3 1.2 LOV - Lagen om Valfrihetssystem... 3 1.2.1 Stimulansbidrag...

Läs mer

SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024

SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024 SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024 1 Inledning I din hand håller du en sammanfattning av Sigtuna kommuns äldreomsorgsplan. Äldreomsorgsplanen ska vara ett verktyg för att styra och

Läs mer

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning Stöd & service För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMTJÄNST HEMTJÄNST...3 Ansökan, beslut Eget val av utförare... 4 Kontaktperson Avgift DAGVERKSAMHET...5 Ansökan, beslut

Läs mer

System för systematiskt kvalitetsarbete

System för systematiskt kvalitetsarbete Ansvarig Bengt Gustafson, Tf verksamhetschef Dokumentnamn Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning

Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning Beslutad av: Socialnämnd, den 29-05-2019 Dokumentansvarig: Ingela Holmström Diarienummer:

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

KVALITETSKRAV OCH MÅL

KVALITETSKRAV OCH MÅL Fastställd 2012-11-22 Omsorgs- och utbildningsutskottet KVALITETSKRAV OCH MÅL VÅRD OCH OMSORGSBOENDE FÖR ÄLDRE Gäller från 2013-01-01 Storgatan 4 280 60 Broby Växel: 044-775 60 00 Fax: 044-775 62 90 Plusgiro:

Läs mer

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp.

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

www.regionvasterbotten.se/fou Monica Forsberg

www.regionvasterbotten.se/fou Monica Forsberg Monica Forsberg Jag kan åldras i Västerbotten i trygghet, med tillgång till god vård och omsorg Uppföljningen av multisjuka äldre från Sveriges kommuner och landsting (SKL) 2010 visar att det saknas helhetsperspektiv

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL

Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL Handläggare Datum Ann-Christine Kittel-Olsson 2012-10-15 0480-45 29 04 Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL Allmänt om riktlinjer Socialtjänstlagen är en ramlag som reglerar kommunens

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun När du behöver hjälp När du behöver hjälp eller stöd vänder du dig till den behovsbedömare som ansvarar för det område där du bor. För det mesta gör behovsbedömaren

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Britt-Louise Thorberg, utvecklingsledare 0171-525 56 britt-louise.thorberg@habo.se Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Ronneby mars 2013 Karin Widecrantz Medicinskt ansvarig sjuksköterska Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Hemtjänst. i Kristianstads kommun

Hemtjänst. i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Hälso- och sjukvård, socialtjänst samt verksamhet enligt LSS Antaget av: Barn- och skolnämnden 170214 22 Kommunstyrelsen 170125 6 Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom 1(7) OMSORGSFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom Antagna i Omsorgsnämnden 2019-06-04 2(7) Innehållsförteckning Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv

Läs mer

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Välfärdsförvaltningen Rättighetsförklaring Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att nämnden ska verka för att äldre

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 10.2 2018-05-25 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping.

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping. Uppdragsplan 2018 Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december 2017 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 I årets uppdragsplan uttrycker vård-

Läs mer