Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och Sjukvården i Timrå kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och Sjukvården i Timrå kommun"

Transkript

1 Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och Sjukvården i Timrå kommun Upprättad

2 2(14) Äldreomsorg hälso- och sjukvård Inledning Äldreomsorgen är socialnämndens ojämförligt största verksamhetsområde. Äldreomsorgens verksamhet riktar sig till äldre som behöver stöd i sitt dagliga liv. Vår verksamhet bygger på en personcentrerad vård och omsorg med målsättning att man som äldre ska kunna bo kvar så länge som möjligt i sin invanda miljö. Kommunmedborgare som blir äldre och behöver stöd i sitt dagliga liv kan ansöka om insatser hos biståndshandläggare. Insatser till äldre styrs av Socialtjänstlagen SoL, samt riktlinjer antagna av socialnämnden. Inom äldreomsorgen finns tre värdighetsgarantier som kommer att följas upp under året. Under 2014 utökades kommunens ansvar vad gäller hälso- och sjukvård. De kommunmedborgare som inte själva eller med stöd kan ta sig till sin vårdcentral/hälsocentral kan få hemsjukvårdinsatser/rehabiliteringsinsatser utförda i hemmet av distriktssköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut. I vårt uppdrag ingår som tidigare ansvaret för hälso- och sjukvården samt rehabilitering på våra vård- och omsorgsboenden upptill sjuksköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut nivå. Socialtjänstens värdegrund Brukaren/medborgaren står i centrum för hela vår verksamhet. Alla medborgare som möter kommunens socialtjänst ska känna att de har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Vår verksamhet ska präglas av det goda värdskapet. Ett gott värdskap rymmer begrepp som service, bemötande och kvalitet och utgångspunkten är ett välkomnande och öppet förhållningssätt till människor och situationer vi möter. Socialnämndens värdeord för verksamheten är: Bemötande Kontinuitet Brukarinflytande Våra uppdrag: Hemtjänstinsatser i ordinärt boende Vård och omsorgsboenden för äldre med omfattande omvårdnadsbehov Hälso- och sjukvårdsinsatser, samt rehabiliteringsinsatser inom vård- och omsorgsboenden. Hemsjukvårdsinsatser och rehabiliteringsinsatser i ordinärt boende Dagverksamhet för personer med demensproblematik Korttidsvistelse för bedömning, eller vård i livets slutskede Växelvård, avlastning för närstående som vårdar Boendeplanering

3 3(14) Hemtjänst I Timrå kommun finns idag ca 525 brukare som har hemtjänst. Biståndshandläggare utreder och fattar beslut om vilka insatser man är berättigad till. Hemtjänstens värdighetsgaranti: Att du som brukare ska få träffa din kontaktperson inom sju dagar från det att hemtjänstinsatser påbörjats. Varje månad verkställs drygt hemtjänsttimmar. Under en dag utförs i genomsnitt ca hembesök av hemtjänstpersonalen. Av det totala antalet verkställda timmar/månad är 80 % omvårdnadsinsatser hjälp i det dagliga livet med uppstigning, påklädning, hygien, toalettbesök, hjälp med att äta m.m. i dessa 80 % ingår även delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser där medicinöverlämnande är den enskilt vanligaste insatsen. Övriga 20 % av totala antalet hemtjänsttimmar är serviceinsatser i form av städning, tvätt, inköp och matdistribution. Kommunen har ett samverkansavtal med Samhall vilket innebär att Samhall ansvarar för inköp samt städning hos vissa brukare som har hemtjänst. Inom Timrå kommuns arbetsmarknadsenhet finns ledsagarservice som utför uppdrag hos äldre som bor i ordinärt boende, via arbetsmarknadsenheten kan man även som äldre får hjälp med snöskottning och gräsklippning. Andelen personer som har trygghetslarm är ca 415 personer. Dagvård Till dagvården Väpplingen kan personer få komma som bor hemma och börjar bli glömska och har svårt att aktivera sig. Behovet av dagvård utreds av biståndshandläggare. Verksamheten bygger på samvaro och gemensamt utformade aktiviteter samt vardagssysslor och utflykter. Dagvård fungerar även som avlastning för närstående som vårdar i hemmet. Ungefär 25 personer besöker Väpplingen vid ett eller ett par tillfällen varje vecka. Korttidsvistelse Korttidsvård beviljas efter utredning av biståndshandläggare. Målet med korttidsvistelsen är att underlätta kvarboende i det ordinära boendet. På korttidsvården finns ett tvärprofessionellt samarbete som ökar helhetssynen, syftet med modellen är att brukarnas behov av insatser skall vara väl utredda/bedömda och kunna utföras med god kvalitet när korttidsvistelsen är avslutad. Korttidsvistelse ska kunna uppfylla olika syften: Vård och omsorg vid tillfälliga svikttillstånd Utredning, rehabilitering och planering så att den äldres behov kan tillgodoses på bästa sätt. Vård och omsorg efter sjukhusvistelse, för att möjliggöra återgång till ordinärt boende Vård och omsorg i livets slut.

4 4(14) Korttidsvistelse kan beviljas i form av växelvård. Målsättningen med växelvård är att brukaren ska kunna bo kvar i sin invanda miljö så länge som möjligt och att den närstående ska erhålla avlastning regelbundet. I kommunen finns sexton korttidsplatser på Hagalid, platserna används i stor utsträckning till brukare med korttidsbeslut i anslutning till sjukhusvistelse En sviktplats finns på Tallnäs vård och omsorgsboende. Timrå kommun har även ett avtal med Mellannorrlands Hospice vilket innebär att man efter remiss kan erbjudas möjlighet till vård i livets slut. Vård och omsorgsboende för äldre i Timrå kommun För att beviljas plats på vård- och omsorgsboende skall den enskilde ha ett omfattande vårdbehov som inte går att tillgodose med hemtjänst. Ansökan om plats på vård och omsorgsboende görs hos kommunens biståndshandläggare. På våra boenden vistas äldre med omfattade behov av hjälp med personlig vård, serviceinsatser och medicinska insatser. Det innebär att det finns personal dygnet runt som arbetar för att den boende ska känna trygghet dygnet runt alla dagar i veckan. Alla vård och omsorgsboenden har dygnet runt tillgång till sjuksköterska. Läkare från primärvården besöker alla boenden regelbundet. På äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden finns värdighetsgarantier: Att inom en vecka få träffa sin kontaktperson Senast tre veckor efter inflyttning ska en genomförandeplan upprättats som beskriver brukarens behov av hjälp och stöd. När genomförandeplanen upprättas skall brukaren vara delaktig och hänsyn skall tas till livshistoria, vanor, intressen och funktionsförmåga. Som äldre ska Du ha möjlighet att välja var Du vill sitta och äta Dina måltider, med hänsyn till boendets utformning. I Timrå kommun finns idag fyra vård- och omsorgsboenden; Merlogården, Hagalid, Tallnäs och Strandbo. Merlogårdens vård och omsorgsboende är ett boende med totalt 33 lägenheter fördelade på fyra plan. Alla lägenheter har 1 rum och pentry. Två plan på boendet har inriktning mot demens. På varje plan finns gemensamhetsutrymme med matrum och TV-rum. Hagalids vård och omsorgsboende har totalt 58 lägenheter för permanent boende, samt 16 korttidsplatser. Två enheter med 14 enrumslägenheter. Med gemensam matsal och dagrum med TV i anslutning till boendet. En enhet med demensinriktning med 12 lägenheter samt ett korridorboende med 18 lägenheter. Gemensam matsal finns i anslutning till korridorboendet. För hela Hagalids vård och omsorgsboende finns hobbyverksamheten Tuvan tillgänglig alla vardagar.

5 5(14) Tallnäs vård och omsorgsboende har totalt 35 lägenheter fördelade på fem plan. Lägenheterna är på två rum och kök/pentry. De fem planen är uppdelade på tre enheter varav en enhet har inriktning mot demens. På varje plan finns gemensamt mat- och allrum med TV. På Tallnäs finns även en sviktplats. Strandbo vård och omsorgsboende har totalt 74 lägenheter. Fyra mindre enheter med mellan 8 11 enrumslägenheter med pentry. På dessa mindre enheter finns matrum och gemensamt dagrum med TV i anslutning till lägenheterna. Tre av dessa enheter har inriktning mot demens. Ett boende med 17 platser med inriktning mot demens samt ett korridorboende på 22 platser. Gemensam matsal finns i anslutning till boendet. På Strandbo finns hobbylokaler med aktiviteter ett par gånger/vecka. Boendeplanering i uppdraget som boendeplanerare ingår ett övergripande ansvar för att brukare med beslut om vård- och omsorgsboende. Boendeplaneraren ansvarar för att erbjuda lägenheter samt att hyreskontrakt upprättas. Hälso- och sjukvård Kommunens ansvar för hälso- och sjukvården utökades Hälso- och sjukvård i ordinärt boende. I kommunens ansvar ingår akuta och planerade hembesök av distriktssköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut hos de patienter som inte på egen hand eller med stöd kan besöka vårdcentralen. I uppdraget för vår legitimerade personal ingår även att delegera hälso- och sjukvårdsuppgifter till omvårdnadspersonal. Det totala antalet inskrivna i hemsjukvården, där distriktssköterska ansvarar för hela eller delar av patientens hälso- och sjukvårdsinsatser är ca 275 personer. I uppdraget ingår även att erbjuda hälsosamtal till 75åringar, samt även ta hand om hemrehabiliteringsärenden remitterade från slutna vården. Hälso- och sjukvård på vård och omsorgsboenden Kommunens uppdrag på vård och omsorgsboende och korttidsvård är att ansvara för hälso- och sjukvården upp till sjuksköterskenivå. Kommunens arbetsterapeut och sjukgymnast ansvarar för rehabiliteringsinsatserna. Anhörigstöd I Timrå kommun finns en anhörigkonsulent som ansvarar för att samordna och organisera anhörigstödet inom s olika verksamhetsområden. När det gäller äldreomsorgen kan anhörigvården bistå med hembesök för råd och stöd. Varje måndag arrangeras aktiviteter t ex föreläsningar underhållning m.m. Anhöriggrupper som träffas var 14.e dag finns i både Timrå centrum och Söråker med syfte att stötta närstående som vårdar i hemmet. Anhörigcenter ansvarar även för utskick till alla 75 åringar med information om vad kommunen kan erbjuda när behov av stöd/omvårdnadsinsatser uppstår.

6 6(14) Organisation och ansvars fördelning äldreomsorg och hälso- och sjukvård OMRÅDE ANSVARIG Brukare/medarbetare Hemtjänst Norra Anne Hamberg Ca 125brukare/27 medarbetare Hemtjänst Sörberge, Samhall Linda Wiklander Ca 125brukare/29 medarbetare Hemtjänst Vivsta Linda Lindholm Gyllenqvist Ca 125brukare/27 medarbetare Hemtjänst Västra, nattpatruller Marie Backlund Ca125brukare/37 medarbetare Strandbo vård och Yvonne Zetterlund 74 brukare/58 medarbetare omsorgsboende Inger Peterson Tallnäs vård och Ann-Katrin Nyberg 35 brukare/33 medarbetare omsorgsboende Hagalids vård och Margaretha Sandström 58 brukare/49 medarbetare omsorgsboende Anna-Carina Wendle Korttidsvård, växelvård Lena Karlstedt 40 brukare /15 medarbetare dagvård, boendeplanering Merlogårdens vård och omsorgsboende Lotta Lindblad 33 brukare /32 medarbetare Legitimerad personal Hälso- och Margareta Åkerlund *0/32 medarbetare sjukvård Rekrytering, pool, Trygghetslarm Åsa Farhadian 0/19 medarbetare *Leg personal har eget yrkesansvar Lagar som styr äldreomsorgens verksamhet Socialtjänstlagen I socialtjänstlagen fastställs övergripande mål och riktlinjer för hur kommunen och dess handläggare ska arbeta med omsorgen om de äldre. Insatserna ska vara av god kvalitet, utförd av personal med kompetens. Socialtjänstlagens värdegrund Äldreomsorgens verksamhet ska inriktas på att äldre människor får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Socialtjänstens mål finns beskrivet i 1 : Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet. Socialtjänstlagen 5 kap 5 säger vidare att: Socialnämnden skall verka för att äldre människor får goda bostäder och ska ge dem som behöver det stöd och hjälp i hemmet och annan lättåtkomlig service. Kommunen skall inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd. Den äldre ska, så långt det är möjligt kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges.

7 7(14) Hälso- och sjukvårdslagen Målet för hälso- och sjukvårdslagen är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Patientsäkerhetslagen Den nuvarande informationsplikten gentemot patienten utvidgas och förtydligas. Det klargörs att hälso- och sjukvård som huvudregel inte får ges utan den enskildes samtycke. Patienten ska dock få den vård som krävs för att avvärja fara som skut och allvarligt hotar patientens liv och hälsa, även om hans eller hennes vilja inte kan utredas. Det införs bestämmelser om barns inflytande över sin vård. Möjligheten för en patient att få en ny medicinsk bedömning utvidgas och villkoras endast av att han eller hon har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom Patienten ges möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet. Sekretesslagen Sekretesslagen gäller all verksamhet inom socialtjänsten. Sekretessen gäller alla uppgifter om den enskildes personliga förhållanden som den anställde inom socialtjänsten får ta del av. Arbetsmiljölagen Reglerar arbetsgivarens skyldigheter att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.

8 8(14) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund I Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:9, Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete anges grunderna för socialtjänstens systematiska kvalitetsarbete inom verksamheterna enligt SoL, LVU, LVM, LSS och HSL. Kvalitetsbegreppet omfattar verksamhet på alla nivåer både allmänt inriktade och individinriktade. Kvalitet Kvalitet är förhållandet mellan förväntan och upplevelse. Medborgarna skall vara informerade om vad de kan förvänta sig av socialtjänsten. God kvalitet inom socialtjänsten innefattar: rättssäkerhet, bemötande, delaktighet att insatser ges i enlighet med mål och gällande lagstiftning att metoder finns och är kända gällande riskanalyser, egenkontroll, utredning och avvikelser att kvalitetsarbetet fortlöpande dokumenteras, utvärderas och följs upp. Ansvarsfördelning Socialnämnden ansvarar för ledning, styrning och uppföljning av socialtjänstens kvalitetsarbete genom att: fastställa mål för kvalitetsarbetet, samt följa och utvärdera målen ansvarar för att verksamheten ges resurser så att förutsättning finns för måluppfyllelse utse verksamhetschef för HSL samt fastställa dennes skyldigheter och befogenheter samt säkerställa samverkansformer mellan medicinskt ansvarig sjuksköterska och verksamhetschef HSL. Anmäla ny verksamhet, förändringar i verksamhet eller flytt av verksamhet till IVO Förvaltningschef Förvaltningschef ansvarar för att avsikten med kvalitetsutvecklingen omsätts i praktisk handling. Förvaltningschef ansvarar för att organisera verksamheten utifrån givna mål och resurser. Initiera arbetet med att sammanställa kvalitetsberättelse inom området socialtjänst. Verksamhetschef Ansvarar för att inom sitt verksamhetsområde organisera det systematiska kvalitetsarbetet. Tillsammans med övrig i socialtjänstens ledningsgrupp ansvara utarbeta egenkontrollplan, analysera och följa upp det systematiska kvalitetsarbetet samt rapportera till socialnämnd. Verksamhetschef HSL Har ett samlat ledningsansvar för hälso- och sjukvården så att patientsäkerhet och god vård säkerställs.

9 9(14) Medicinsk ansvarig sjuksköterska Ansvarar för att patienter får säker och ändamålsenlig vård och behandling av god kvalitet samt att patienter får den vård och behandling som ordineras. MAS biträder verksamhetschef HSL i arbetet med att utarbeta och utvärdera verksamhetens kvalitets- och patientsäkerhetsarbete Områdeschefer Skall med stöd av ledningssystemet planera, leda, kontrollera, följa upp, utvärdera och förbättra inom sitt verksamhetsområde. Tonvikten när det gäller kvalitetsarbete inom den egna enheten är att: fortlöpande bedöma om det finns risk för att händelser skulle kunna inträffa, som kan medföra brister i verksamhetens kvalitet. svara upp mot förvaltningens egenkontrollplan utifrån delegation och ansvar ta emot och utreda klagomål och synpunkter på verksamhetens kvalitet följa bestämmelser om rapporteringsskyldighet sammanställa och analysera inkomna rapporter, klagomål och synpunkter samt rapportera till ansvarig verksamhetschef. Hälso- och sjukvårdspersonal Ska ge sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Som hälso- och sjukvårdspersonal deltar du i det systematiska kvalitetsarbetet, även för de arbetsuppgifter som har delegerats till annan. Medarbetare Alla medarbetare har ansvar för att kontinuerligt medverka i det systematiska kvalitetsarbetet. Medarbetarna ska skapa förtroende och god kvalitet genom att visa engagemang, lyhördhet, positiv inställning och respekt i varje möte med brukare, närstående, medborgare och varandra. Kvalitetsarbetet skall bedrivas utifrån följande perspektiv Bemötande Den som kommer i kontakt med socialtjänsten ska känna sig trygg och uppleva att man möts med respekt för den egna integriteten. I ett gott bemötande ingår även information. Socialtjänsten skall arbeta för att alla medborgare upplever ett bra bemötande genom att: Brukarens värdighet och integritet respekteras Brukaren och närstående visas omtanke och respekt oavsett ålder, kön, sexuell läggning och etnicitet. Önskvärt är att alla som har kontakt med socialtjänsten har en namngiven handläggare.

10 10(14) Inom äldreomsorgen skall alla brukare ha en kontaktperson, på särskilt boende även en omvårdnadsansvarig sjuksköterska. Information alternativt lättläst information skall kunna lämnas ut Bemötande finns som parameter i avvikelsesystemet, samt finns med vad gäller klagomål och synpunkter. Verksamhetens organisation och processer Processer och rutiner för det vardagsnära arbetet skall finnas inom varje verksamhet. Inom varje områdeschefsområde skall ett lokalt kvalitetteam finnas. Processer och rutiner i verksamheten skall vara väl kända hos medarbetarna. Samverkansformer intern och externs skall vara beskrivna och kända i verksamheten. Systematiskt förbättringsarbete Modell och system för riskanalyser skall finnas. Egenkontroll program för rapportering till ledningsgrupp. Utredningsmodell för avvikelser, synpunkter och klagomål. Förbättringsområden och åtgärder redovisas utifrån egenkontrollplanen. Uppdatering och revidering av rutiner och processer sker kontinuerligt. Dokumentation och handläggning Riktlinjer och rutiner skall finnas och vara kända ute i verksamheten. Samverkan Samverkan intern och externa regleras i olika lagar och föreskrifter. Samverkan är en förutsättning i de fall brukaren har sammansatt behov, samverkan skall leda till att kvaliteten för brukaren ökar. Personal och kompetensförsörjning Socialtjänstens kompetens är en rättssäkerhetsfråga för de mest utsatta grupperna i vårt samhälle. Våra medarbetare är den viktigaste tillgången när det gäller att säkerställa kvaliteten och kvalitetssäkra verksamheten. Genom att identifiera och ta fram processer metoder och rutiner kvalitetssäkras verksamheten. Exempel på processer är: Rekrytering, bemanning och kompetens som motsvarar uppdraget. Medarbetarna är trygga i sitt uppdrag vad gäller ansvar och befogenheter. Introduktion till nyanställda finns. Individuella kompetensutvecklingsplaner. Uppföljning utvärdering samt egenkontroll Nationella kvalitetsregister och uppföljningar SKL, Sveriges Kommuner och Landsting fortsätter tillsammans med regeringen att satsa på utveckling av vård och omsorg för sjuka äldre. Satsningen syftar till att utveckla ett systematiskt förbättringsarbete inom fem områden; sammanhållen vård och omsorg, förebyggande arbetssätt, god vård vid demenssjukdom, god läkemedelsbehandling och god vård i livets slut.

11 11(14) Inom äldreomsorgen i Timrå kommun arbetar vi aktivt med följande kvalitetsregister: Senior Alert ett kvalitetsregister med syfte att ge oss struktur, bidra till bättre uppföljningar när det gäller trycksår, fall, viktnedgång och munhälsa. Palliativa registret ett register som efterfrågar hur personen hade det den sista veckan i livet. Beteendemässiga och psykiska symtom vid demenssjukdom, BPSD - ett kvalitetsregister som fungerar som stöd för omvårdnadspersonal som arbetar med dementa. Kolada ett verktyg där man kan jämföra sig med övriga kommuner i landet. Öppna Jämförelser nationella jämförelser vad gäller brukarundersökningar, verksamhetens kvalitet och kostnader, visar hur vår kommun upplevs av våra brukare som har insatser samt hur vår verksamhet klarar sig i konkurrens med övriga kommuner. Resultatet i Öppna Jämförelser kommuniceras och bearbetas ute i organisationen. Årshjul planering av kvalitetsarbete finns fastställda för 2016 både inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Utvecklingsområden 2016 Följa och utvärdera bemanningsenhetens uppdrag Uppföljning av värdighetsgarantier inom äldreomsorgen Utveckla konceptet trygg hemtjänst Kompentensutveckling inom palliativ vård med inriktning mot hemtjänstens baspersonal. S-BAR överrapportering mellan omvårdnadspersonal och sjuksköterska pilotprojekt Kompentensutveckling inom området demenssjukdomar Fortsatt implementering av rutiner för nutrition. Utveckla hemsjukvården för att trygga en god och säker hälso- och sjukvård Genomlysning av rehabverksamhet mål uppdrag. Uppföljning av införande av ny teknik och organisation när det gäller trygghetslarm Arbete med kvalitetsregister påbörjas även inom hemsjukvården. Arbeta för en trygg personalförsörjning på kort och lång sikt.

12 12(14) Verksamhetsmål för äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Socialnämndens verksamhetsmål, samt de särskilt viktiga aktiviter som berör vårt verksamhetsområde utgör grunden i vår målformulering för verksamhetsåren MÅL: Bemötande: Skapa ett gott värdskap genom att brukare och närstående känner sig välkomna i mötet med oss. Våra brukare/närstående skall alltid uppleva att de får ett bra bemötande. Resultat - måluppfyllelse Mäta och redovisa antal synpunkter/klagomål på bemötande inom varje verksamhet inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Varje synpunkt/klagomål skall tas upp med berörd personalgrupp och förbättringsåtgärder skall genomföras. Enkätundersökning brukare som vistats på korttidsplats. Följa resultat i den årliga nationella brukarundersökningen, samt arbeta med förbättringsåtgärder utifrån resultat. MÅL: Kontinuitet: Hemtjänst: Målet är att brukaren inte ska behöva träffa fler än 10 personer i medeltal under en mätperiod. Vård och omsorgsboenden: Att genom ett individuellt bemötande, som är baserat på brukarens behov och önskemål, som bejakar levnadsvanor och intressen, skapa förutsättningar för att våra brukare ska få en individanpassad vård och omsorg som leder till att de upplever delaktighet, trygghet, meningsfullhet och välbefinnande. Våra brukare ska känna sig trygga med vår personal, och nöjda med hur beviljade insatser utförs. Resultat - måluppfyllelse Hemtjänst: Kontinuitetmätning genomförs återkommande under året, enligt nationella jämförelsetal i Kolada. Hemtjänst, mäta om de dagliga insatserna utförs vid samma tidpunkt varje dag, genomförs 2ggr/år. Mäta om den planerade besökstiden stämmer överens med utförd tid. Mäta nöjdhet med insats/ utförs insatsen på samma sätt av hemtjänstpersonalen. Telefonintervjuer. Vård och omsorgsboende: Uppföljning av kontaktpersonens uppdrag genomförandeplaner skrivs och uppdateras vid behov upprätta levnadsberättelse

13 13(14) regelbundet dokumentera kontakter med närstående/anhöriga Utveckla ett strukturerat arbetssätt som innebär att brukarnas behov sätts i fokus och att arbetsgruppen arbetar på samma sätt /kontinuitet. MÅL: Brukarinflytande: Våra brukare ska känna hög delaktighet när det gäller möjligheten att komma till tals om hur man vill ha sina insatser utförda. Som personal ska vi alltid respektera och ta hänsyn till att vi befinner oss i den enskildes hem. Resultat måluppfyllelse Hemtjänst: Mäta om brukare har kunskap om vem som är kontaktperson. Mäta andelen brukare som har en aktuell genomförandeplan där hänsyn tagits till personliga önskemål om hur insatserna skall utföras. Vård- och omsorgsboende: Mäta andelen brukare med en aktuell genomförandeplan där hänsyn tagits till personliga önskemål om hur insatserna ska utföras. Utifrån boendets utformning ge alla brukare möjlighet till alternativ när det gäller var man vill sitta och äta sina måltider. Anordna regelbundna anhörigträffar Dagvård: Mäta andelen brukare med beslut om dagvård som har en aktuell genomförande plan där hänsyn tagits till personliga önskemål om aktiviteter. MÅL: Hälso- och sjukvård Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Resultat - måluppfyllelse Läkemedelsgenomgångar utförs en gång/år, både i ordinärt och särskilt boende. Kartläggning av läkemedel 1gång/år. Mäta andelen brukare som har en aktuell riskbedömning, samt aktuella åtgärder i Senior Alert, gäller vård-och omsorgsboende.

14 14(14) Mäta andelen riskbedömningar i Senior Alert på brukare i ordinärt boende Andelen brukare med demensdiagnos eller demensproblematik där bedömning gjorts i BPSD. Mäta andelen väntade dödsfall som registrerats i Palliativa registret. Samtliga parametrar i Palliativa registret ska förbättras under 2016 jämfört med Mäta andelen avvikelser i vårdkedjan Mäta andelen avvikelser hälso- och sjukvård i den egna verksamheten. Länsgemensamma bedömningsinstrument inom rehabiliteringsområdet implementeras. MÅL: Medarbetare Övergripande strategi för vikariehantering. Utveckla flexibla schemamodeller som utgår från brukarnas behov. Öka frisknärvaro och minska sjukfrånvaro. Resultat - måluppfyllelse Mäta sjukfrånvaro i varje arbetsgrupp. Arbeta strategiskt med personalförsörjning på kort och lång sikt Utreda kartlägga önskemål från baspersonal om utökad sysselsättningsgrad Åtgärder för att minska korttidsfrånvaro MÅL: Ekonomi Verksamheten har en ekonomi i balans. Resultat måluppfyllelse Områdeschef redovisar orsaker till budgetavvikelser månadsvis samt föreslår åtgärder Insatser i hemtjänsten styrs genom en optimal planering för att så effektivt som möjligt använda tillgängliga resurser. Alla i arbetsgruppen tar ekonomiskt ansvar för att verksamhetens resurser används optimalt.

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och sjukvården i Timrå kommun

Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och sjukvården i Timrå kommun Verksamhetsplan för Äldreomsorgen och Hälso- och sjukvården i Timrå kommun 2017-2019 Upprättad 2017-04-20 2(15) Äldreomsorg hälso- och sjukvård Inledning Äldreomsorgen är socialnämndens ojämförligt största

Läs mer

Protokoll Kommunala pensionärsrådet 2015-02-27

Protokoll Kommunala pensionärsrådet 2015-02-27 Timrå Kommun Timrå Kommun Protokoll Kommunala pensionärsrådet 2015-02-27 Närvarande: Nils Österman Lars Bohlin Bengt Axelsson Solveig Holmsten Sven Bergkvist Lisbeth Eklund Margareta Edén Stig Andersson

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM 1 Hjälp och stöd vid demenssjukdom Minnesstörning behöver inte alltid vara ett tecken på demenssjukdom och en anledning till oro. Det är ändå

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Protokoll KPR 2013-02-27

Protokoll KPR 2013-02-27 Socialtjänsten Protokoll KPR 2013-02-27 Närvarande: Britt Nordkvist Bengt Axelsson Alice Berg Solveig Holmsten Karin Isaksson Harriet Svedlund Nils Österman Lars Bohlin Ingmar Andersson Bo Nordqvist Kerstin

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Verksamhetsplan Stöd vård och omsorg i Timrå kommun

Verksamhetsplan Stöd vård och omsorg i Timrå kommun Verksamhetsplan Stöd vård och omsorg i Timrå kommun 2018-2020 2018-03-28 Stöd, vård och omsorg Inledning Stöd, vård och omsorg är socialnämndens ojämförligt största verksamhetsområde. Verksamheten riktar

Läs mer

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av socialnämnden 2017-09-21, 3 Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt SoL och LSS inom socialnämndens ansvarsområde 1 Inledning Den här riktlinjen kompletterar

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun Guide Information om äldreomsorg i Timrå kommun Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Hälso- och sjukvård, socialtjänst samt verksamhet enligt LSS Antaget av: Barn- och skolnämnden 170214 22 Kommunstyrelsen 170125 6 Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Information vård och omsorg

Information vård och omsorg Information vård och omsorg Uppdrag ge äldre och andra i behov av stöd, vård och omsorg, en god omvårdnad och hälso- och sjukvård. förebyggande verksamhet och stöd till anhöriga. varje människa ska få

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Hälso- och sjukvård, socialtjänst samt verksamhet enligt LSS Antaget av: Barn- och utbildningsnämnden 2019-02-19 28 Hälsa- och välfärdsnämnden 2019-02-21

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

KVALITETSKRAV OCH MÅL

KVALITETSKRAV OCH MÅL Fastställd 2012-11-22 Omsorgs- och utbildningsutskottet KVALITETSKRAV OCH MÅL VÅRD OCH OMSORGSBOENDE FÖR ÄLDRE Gäller från 2013-01-01 Storgatan 4 280 60 Broby Växel: 044-775 60 00 Fax: 044-775 62 90 Plusgiro:

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG

GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG GUIDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG En informationsbroschyr från socialtjänsten i Timrå kommun till dig som är äldre och/ eller har en funktionsnedsättning som medför ett behov av hjälp

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad Avdelningen egen regi äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2019-03-15 Handläggare: Maria Premfors 08 508 18 170 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Patientsäkerhetsberättelser

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Guiden för vård och omsorg

Guiden för vård och omsorg Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen Guiden för vård och omsorg i Timrå kommun 2017 En informationsbroschyr från Socialtjänsten i Timrå Kommun till dig som är äldre och/eller

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Hemvård i Åstorp kommun

Hemvård i Åstorp kommun För mer information kontakta: Kommunens biståndshandläggare tel: 042-643 29 / 042-641 35 Hemvården i Åstorp: Samordnare tel: 042-642 43 Områdeschef tel: 042-643 27 Hemvården Kvidinge: Samordnare tel: 0435-201

Läs mer

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Dnr: SN 64-2012/5 Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Antagen av Socialnämnden 2014-03-26 Dokumentansvarig (tjänstetitel och namn) Förvaltningschef - Ingmar Ångman Dokumentnamn (samma som filnamn)

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-12-21 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00203-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Kriterierna gäller från 2012-01-01

Kriterierna gäller från 2012-01-01 Fastställt av Omsorgs- och utbildningsutskottet 2011-10-20 104 Kriterierna gäller från 2012-01-01 Följande kvalitetskriterier för hemtjänst i ordinärt boende i Östra Göinge kommun är antagna av kommunstyrelsens

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (5) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd o omsorg Ansvarig:MAS/MAR Fastställare: MAS/MAR Gäller fr.o.m: 2012-10-24 D.nr: Utgåva/version: 2 Utfärdad/reviderat: 2016-12-02 Uppföljning:

Läs mer

Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation

Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation Leanlink Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation Facklig information enligt MBL 19 genomförd 2017-11-30 Facklig förhandling enligt MBL 11 genomförd 2017-12-14 i Innehållsförteckning

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vård- och omsorgsnämndens Uppdragsplan 2015 Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan för vård- och omsorgsnämnden 2015 Inledning Vård- och omsorgsnämnden vill med uppdragsplanen för 2015

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-20 Beata Torgersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; 1 SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; beslutade den 26 juni 2012.

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning 1 (6) Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Version 1 1 2 (6) Inledning Socialförvaltningens verksamheter ska genomsyras av den

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden SOSFS (S) Föreskrifter och allmänna råd Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård 2008-06-16 Reviderad 2013-01-03 Riktlinjer Demensvård 2(9) Innehållsförteckning Riktlinjer Demensvård... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Demenssjukdom... 3 Befolkningsstruktur 4 Demensvård.4

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

TIMRÅ KOMMUN Socialförvaltningen Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänstens verksamheter Enligt SoL, LVU, LVM, LSS och HSL

TIMRÅ KOMMUN Socialförvaltningen Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänstens verksamheter Enligt SoL, LVU, LVM, LSS och HSL Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänstens verksamheter Enligt SoL, LVU, LVM, LSS och HSL Fastställd av socialnämnden 2012-01-25 2(14) Innehållsförteckning sid Kvalitetsarbetet

Läs mer

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun.

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Stöd och lärande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kvalitetsindikatorer... 3 Lagrum... 3 Berörda... 3 Utveckling...

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård Sida 1 (5) 2016-01-18 Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida

Läs mer

Service- och värdighetsgarantier

Service- och värdighetsgarantier 1(6) Service- och värdighetsgarantier Antagna av socialnämnden 2016-11-23 160 Vårt gemensamma mål Du som har kontakt med oss som arbetar inom Socialtjänsten i Mullsjö kommun ska möta en kunnig och vänlig

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Hemtjänst. i Kristianstads kommun

Hemtjänst. i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN Bilaga 16 Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad Bakgrund och syfte Människor som bor och

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift!

Vård och Omsorg är vår uppgift! Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder behöver hjälp och stöd. Du ska kunna känna trygghet

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare [Skriv text] [Skriv text] [Skriv text] Veckobo Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2017 (t.o.m. 31/10) Datum och ansvarig för innehållet 2018-02-26 / Lisa Hågebrand 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; 1 2014-11-11 SOSFS 2015:XX (S) Utkom från trycket den 2015 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; beslutade den XX XX 2015. Socialstyrelsen

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom 1(7) OMSORGSFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom Antagna i Omsorgsnämnden 2019-06-04 2(7) Innehållsförteckning Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv

Läs mer

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp.

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Pernilla Edström, Göteborgsregionen Helena Mårdstam, Göteborgsregionen Anders Paulin, Fyrbodal Kerstin Sjöström, Skaraborg Yvonne Skogh

Läs mer

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg.

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vad säger socialtjänstlagen? 5 kap 4 Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2011 1 Juni 2011 Inledning Omvårdnadsförvaltningens Riktlinjer för social dokumentation reglerar hur genomförandet av beviljade insatser till äldre personer

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket Kommunal Hälsooch sjukvård Genomfördes 1992 Ädelreformen Kommunerna tar över en del ansvar som tidigare legat på landstingen Kommunerna får ett ökat ansvar för vård och omsorg för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje.

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-07 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00754-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Individ- och familjenämnden Riktlinje

Läs mer

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för Anhörigstöd Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Inledning Den 1 juli 2009 infördes en lagskärpning

Läs mer

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Uppdrag och kvalitetskrav Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-03-21 Ärendenr SON 2018/69 Version [1.0] Bostad

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård Dok-nr 23893 Författare Camilla Salomonsson, verksamhetsutvecklare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa Version 1 Godkänd av Giltigt fr o m Rolf Östlund, närsjukvårdsdirektör, Gemensam stab NSC 2018-04-17

Läs mer

L f} Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för socialförvaltningen i I<arlsborg KARLSBORGS KOMMUN

L f} Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för socialförvaltningen i I<arlsborg KARLSBORGS KOMMUN Bilaga 7, socialnämnden 2018-06-05 77 Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för socialförvaltningen i I

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV)

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV) Vård- och omsorgskontoret Tjänsteutlåtande Johanna Bång Sidan 1 av 5 Diariekod: 110 Vård- och omsorgsnämnden Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer