M a l mö Konstmuseum. Carl Fredrik Hill maximus pictor. Jag vill endast n ämna att S verige i mig ska få en m ålare, vartill d e ej sett mak en

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "M a l mö Konstmuseum. Carl Fredrik Hill maximus pictor. Jag vill endast n ämna att S verige i mig ska få en m ålare, vartill d e ej sett mak en"

Transkript

1 M a l mö Konstmuseum Jag vill endast n ämna att S verige i mig ska få en m ålare, vartill d e ej sett mak en Carl Fredrik Hill Carl Fredrik Hill maximus pictor Carl Fredrik Hill var utan tvivel en av Sveriges mest mångfacetterade konstnärer. På Malmö Konstmuseum finns den största samlingen av hans konst bestående av 24 målningar på duk och över 2600 teckningar. Om konstnären Carl Fredrik Hill föddes 1849 i universitetsstaden Lund. Hans far var professor i matematik. Hans mor Charlotte kom från en prästfamilj började Hill sina studier vid Katedral skolan i Lund och där uppmärksammades hans konstnärliga begåvning av hans teckningslärare Axel Lindqvist. Hans intresse för konsten motarbetades hela tiden av fadern som nog helst sett att sonen hade gått i hans fotspår. Trots detta kom Hill in på Konstakademin i Stockholm där han studerade Där fick han bl.a teckna av gipsavgjutningar efter klassiska verk. Carl Fredrik Hill ansåg att åren i Stockholm var helt förspilla. Endast i Paris kunde han utvecklas som konstnär. Hill lyckades övertyga fadern och reste till Paris i november Han gav familjen och sig själv löftet att bli en konstnär vartill Sverige ej sett maken. Han förväntade sig snabba framgångar han skulle snart slå världen med häpnad och förtjäna pengar som gräs. Så blev det inte riktigt.

2 M a lmö Kon stm useum jag har kommit till den övertyg els en a tt i k onsten ej annat att söka ä n d et sanna, le v rai. Men ej det banala naturali stisk a utan d et s annas hj ärta. C arl Fredrik Hill Väl i Paris börjar Hill studera de gamla mästarna på Louvren samt att orientera sig i den moderna konsten. Carl Fredrik Hills målningar från de första åren i Paris visar ett inflytande från Barbizon-skolan samt den franske konstnären Camille Corots luminarism ; ett romantiskt stämningsmåleri med starka skugg- och motljuseffekter i främst skildringar av landskapet. Huvuddelen av Hills små målningar verkar också vara utförda efter solens nedgång och med ett snabbt, nästan vårdslöst penselarbete. I Hills konstnärsumgänge i Paris ingår svenskarna Per Ekström, Oscar Törnå och Wilhelm von Gegerfelt, ungraren Lázló Paál samt den tyska målaren Max Liebermann. År 1875 får Hill en målning med motiv från Fontainebleauskogen antagen av Parissalongens jury. Verket, som numera är förkommet, rosas av kritikerna. Hill målar i Paris med omgivningar på platser som Barbizon och Fontainebleau. Under åren fortsätter Hill att söka sig ut ur Paris. Han reser bland annat till Luc-sur-Mer, en liten fiskarby i Normandie och Bois-le-Roi vid Seine söder om Paris och inspirerad av impressionisterna, framför allt Édouard Manet, tvättar Hill sin palett och målningarna blir ljusare. Hill anbringade färgen på duken med en våldsam kraft och energi. Hills mål var att bli den främste bland de främsta och den modernaste bland de moderna. Han sökte med en uppdriven ärelystnad efter något som befann sig bortom alla estetiska idéer och tankar, till vad Hill med egna ord benämnde ej det banala naturalistiska utan det sannas hjärta. Det envetna arbetet med de olika motiven kan ses som ett sätt för Hill att kvalitetssäkra varje bild. Varje motiv skulle bli så bra som möjligt. För Hill var ett erkännande på Salongen fortfarande det stora målet.

3 M a lmö Kon stm useum En sorglig historia är Hills; han är nu alldeles galen och föres idag, om allt går väl, till hospitalet av Gegerfelt, som alltid tagit sig an Hill. Hugo Birger 1878 Hans arbetstakt blir alltmer intensiv och uppdriven. Tecken på psykiskt överansträngning blev allt mer framträdande. Den psykiska motståndskraften bröts alltmer ner. Hill befann sig i en överspänd situation, han pendlade mellan övermod och djupaste förtvivlan. I januari 1878 kollapsar Hill. Två av hans konstnärsvänner, Wilhelm von Gegerfelt och Hjalmar Sandberg, hjälper honom till en psykiatrisk klinik i Passy utanför Paris, efter grannar klagat på oväsen från Hills ateljé. Diagnosen, som man vet idag, var paranoid schizofren psykos. Trots detta fortsatte han på kliniken att teckna och måla, mest landskap. Wilhelm von Gegerfelt tog hand om Hills kvarlåtenskap. En del av målningarna och teckningarna skickades till familjen i Lund och en del brändes med hänsyn till Hills konstnärliga rykte. De ansågs alltför chockerande och stötande. Den 18 maj 1882 skrivs Hill in på Sankt Lars, Lunds nyöppnade hospital, men vantrivs och får efter ett år flytta hem. Där, i hemmet på Skomakaregatan, vårdas han sedan av familjen fram till sin död år En avgörande förändring är att Hill vid hemkomsten får flytta in i det som varit faderns två rum på översta våningen. Här råder han i mycket sig själv, och när han arbetar får ingen störa honom. Han stänger ute det starks solljuset med mörka gardiner och på väggarna hängs hans målningar från Paris-tiden. När han har friskare perioder görs resor till Köpenhamn för att se konstutställningar och teater. Hill träder in i en ny fas. Med Ragnar Josephsons ord: Den andra stora perioden i hans målarliv. Han författar också en bok, kallad Versmanuskriptet. Också nu, som schizofren, hoppades han på framgång och kallade sig maximus pictor, den störste av alla målare. Men tvivlet fanns där - på en teckning ställde han oroligt en fråga till publiken: Hill connu??? - är Hill känd?

4 Malmö Konstmuseum Så djärvt, så nytt, så friskt, så otyglat och så tyglat av en sann känsla för naturen Carl Fredrik Hill 1873 Hills konstnärskap Den första perioden: Man beräknar att det finns närmare 200 målningar av Carl Fredrik Hill bevarade idag. Flertalet av dessa verk tillkom i Frankrike under konstnärens vistelse där och de kan dateras utifrån konstnärens dagboksanteckningar, brev, och på målningarna tillförda påskrifter. Carl Fredrik Hill gav inte sina målningar några titlar, de har tillkommit i efterhand. Hill beundrade Corot och det franska naturalistiska landskapsmåleriet från 1800-talets mitt. Detta syns tydligt i hans tidiga målningar som har samma romantiska skimmer som vi kan finna i Corots målningar. Det skimrande ljuset som man ser i Höstlandskap skapade han genom att utgå ifrån en mörk grund på vilken han byggde upp målningen med lager efter lager av färg. Han sökte sig nu till öppna landskap och platser som Montigny och Bois-le-Roi utanför Paris. Här tillkom de kända utsikterna över Seine och studierna av blommande fruktträd. Sensommaren 1876 vistades han i den lilla orten Luc-sur-Mer i Normandie och målade branta kustklippor och ebbtidens stränder. Året efter utförde han en rad monumentala studier av stenbrotten vid Oise ett försök till en ny realism. Några avgörande kontakter med de franska impressionisterna, som framträdde samtidigt, tycks han inte ha haft. Till sin familj skriver han många brev där han ingående beskriver sitt motivval, om hur många målningar han planerar att måla, sin blivande framgång och att det verkar som om det finns personer i hans omgivning som vill styra denna utveckling, fram för allt kungen och kungliga Konstakademin.

5 M almö Konstmuseum Snillets stämpel står i min panna och jag ser tvärsigenom en människa, just därför umgås jag med få eller snarare med inga. Carl Fredrik Hill Den andra perioden: Carl Fredriks Hills konstverk från sjukdomstiden, , uppgår till flera tusen. Något exakt antal går inte att uppskatta, då många okända verk ännu finns i privat ägo. Huvuddelen av Hills kända sjukdomsverk, ungefär teckningar, tillhör idag Nationalmuseum, Kulturen i Lund och Malmö Konstmuseum (varav ca ingår i Malmö konstmuseums samling). Sjukdomsteckningarna saknar vanligtvis titlar. Konstverken från sjukdomstiden är utföra i olika tekniker och med varierande motiv. De är vanligtvis odaterade (endast ett fåtal teckningar har daterats av Hill) vilket omöjliggör upprättade av en kronologi av konstnärens oeuvre från perioden. Sjukdomen befriade Hill från det officiella konstlivets tävlingsmoment. Som sjuk kunde han i sin egen inre värld revanschera alla tillkortakommanden. I perioder ritar och tecknar han intensivt och han behöver ständigt mer papper. Han inspireras av sina gamla skissböcker och akademistudier. I vissa fall återanvänder han bladen, och till och med brev och manuskript ur faderns arkiv använder han som ritmaterial. När vi i dag betraktar detta material får vi en speciell upplevelse av hans egna teckningar i relation till matematik-professorns sifferkolumner, men Hill själv såg knappast det sambandet. Han var ute efter papper helt enkelt och tog det som finns till hands när familjen inte gav honom tillräckligt mycket. Biblioteket, som utgör Carl Fredrik Hills arbetsmiljö, blir med alla dess böcker en stor källa till inspiration för honom i skapandet av egna bilder. T. ex. Livingstones och Stanleys reseberättelser från Afrika. Det verkar som han med dessa försöker vänja sig vid och betvinga de hot om översvämning och undergång som många schizofrener lever med

6 Malmö Konstmuseum...det är skimret från de sjuka bladen som återfaller på de friska dukarna. Gunnar Ekelöf Hill hade en stark fascination för guld, detta kan vi redan se i många av målningarna från Frankrike, som i gyllenljuset över stränderna i Normandie. På en stor akvarell från sjukdomstiden tecknar han ett gyllene lejon som ryter de l or á Hill guld till Hill! Här gäller det uppenbarligen både magi och pengar. Guldmålningarna är i flera fall gjorda på papp och motiven är hämtade från när och fjärran. Barn och vuxna blandas, figurerna rör sig runt varandra i ett obestämt bildrum, händerna är målade i sliver. Hans märkliga teckningar anses föregripa strömningar som expressionismen och surrealismen. Under de hundra år som passerat sedan hans död har utställningarna avlöst varandra, i Sverige och utomlands. En stort antal böcker om Hill har också publicerats. Värderingarna har skiftat, och tyngdpunkten har flyttat mellan måleriet från den s.k. friska tiden och sjukdomens bildflöde. Malmö Konstmuseum 2012 Läs mer: Anderberg, Adolf: Carl Hill: Hans liv och hans konstpubl. by Allhems Förlag, Malmö, Lindhagen, Nils, Hill tecknar: Pejlingar i C F Hills sjukdomsvärld, Lund, Signum 1988 Sidén, Karin: Carl Fredrik Hill, Nationalmuseum/Raster Förlag, 1999 Rosdahl, Anders, Hill målar - om 23 målningar i Malmö Konstmuseums samlingar, Malmö Konstmuseum, Malmö 2003 Nilsson, Sten Åke: Carl Fredrik Hill - Maximus pictor, Atlantis bokförlag, 2011

Lärarhandledning om Carl Fredrik Hill Malmö Konstmuseum

Lärarhandledning om Carl Fredrik Hill Malmö Konstmuseum Lärarhandledning om Carl Fredrik Hill Malmö Konstmuseum En ung man med konstnärsambitioner, en galning på ett mentalsjukhus, en udda figur, en man vars liv präglades av både framgång och besvikelser, begåvad

Läs mer

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER EN HYLLNING TILL CO HULTÉN UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER STOCKHOLM 2006 Ur:Krigsbok, ca 1921, krita, sida: 32,5 x 21 Chock, 1938, gouache, 28 x 20 Fågel och diktskärvor, 1939, gouache/collage, 25 x 21

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Impressionism Impressionism kan översättas till intryckskonst. Man målade intrycken av det man såg, inte verkligheten. Impressionismen

Läs mer

donald judd samlade skrifter översättning Tua Waern Aschenbrenner Kungliga Akademien för De fria konsterna

donald judd samlade skrifter översättning Tua Waern Aschenbrenner Kungliga Akademien för De fria konsterna Peter Hahne Det som gör konst till konst är hävdandet av en idé utan hänsyn till andra aspekter. Ett konstverk existerar i sig självt; en stol existerar i sig själv som stol. Och idén om en stol är inte

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Arbetsblad Lotta Antonsson, A very young woman under the influence IV, 2000 fotografi på aluminium, 91x266 cm Lotta Antonsson Kvinna Kvinnor

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

En enkät om att hjälpa personer med psykisk ohälsa. Namn Datum Före

En enkät om att hjälpa personer med psykisk ohälsa. Namn Datum Före PSYK-E-bas En enkät om att hjälpa personer med psykisk ohälsa Namn Datum Före Efter Följande påståenden rör din inställning till och erfarenhet av att hjälpa personer med psykiska problem. Markera efter

Läs mer

Amanda Sidwall ( )

Amanda Sidwall ( ) Amanda Sidwall (1844-1892) Utbildning 1860-1865 Slöjdföreningens skola 1870-1871 Slöjdföreningens skola, (parallellstudier med Konstakademin) 1864-1871 Konstakademin 1874-1877 Academie Julian, lärare Tony

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

BENGT ORUP ( )

BENGT ORUP ( ) BENGT ORUP (1916-1996) Född i Lindesberg, bodde och verkade i Domsten, Helsingborg. Utbildad 1933-1938 på Otte Skölds målarskola i Stockholm, och akademierna Grande Chaumière och Colarossi, Paris. De många

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, född 1976 i Stockholm, utbildade sig vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1999-2004. Han arbetar främst med måleri och

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Sammanställning av biografiska uppgifter av Bengt Lindh i samband med hans anförande om Gunnar Pers den 21 april 2015:

Sammanställning av biografiska uppgifter av Bengt Lindh i samband med hans anförande om Gunnar Pers den 21 april 2015: 1891 1985 Sammanställning av biografiska uppgifter av Bengt Lindh i samband med hans anförande om den 21 april 2015: 1891 Född på Grällsta gård den 29 december där fadern var förvaltare åt den förmögne

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren J Jag älskar de internationella kontakterna i mitt jobb. De är oerhört berikande och den ena kontakten leder ofta till nästa. Ett möte i New York ledde till fabriken i Italien där jag tillverkar en del

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI lärarhandledning Freskerna Om du står med näsan pekande mot slottet och museets ingång har du den södra väggen på vänster sida. De tre väggfälten visar händelser och personer ur den svenska konsthistorien.

Läs mer

LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter.

LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter. LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 11:1-45 eller Joh 11:3-7, 17,20-27,33b-45 (den kortare presenteras här nedan) Lasaros uppväcks Systrarna skickade

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Alma Buckard. Alma Buckard konstnärskap med förhinder. Sonen Ola Buckard i maj 2017:

Alma Buckard. Alma Buckard konstnärskap med förhinder. Sonen Ola Buckard i maj 2017: 1904-1988 Sonen Ola Buckard i maj 2017: konstnärskap med förhinder. Min mor, (f. Schönberg), föddes i Ravastbo/Huddunge 1904 och dog i Sala 1988. Alma växte upp på ett småbruk som näst yngst av sju barn

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Taxen Pehr

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Taxen Pehr Se-på-påse: Förskolan kan själv! Taxen Pehr Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Konst av Roger Sandberg

Konst av Roger Sandberg Konst av Roger Sandberg Måleri med färg och ljus Jag målar i olika tekniker: akvarell, olja, akryl eller oljepastell. Motiven skiftar från förhållandevis realistiska naturbilder till mera abstrakta bilder.

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

Perspektiv på romantiken

Perspektiv på romantiken Perspektiv på romantiken Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Om pasteller Historik

Om pasteller Historik Om pasteller Historik Pastellkritor tillverkades redan på 1500-talet, men pastellmåleri blev riktigt stort under 1700-talet. Den venetianska kvinnliga konstnären Rosalba Carriera (1674-1757) blev omåttligt

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Pierre Rådsten april

Pierre Rådsten april Pierre Rådsten 12-28 april 2018 Pierre Rådsten Vi välkomnar Pierre Rådsten, en berättande naivist med färgsprakande palett. Pierre Rådsten (f. 1982) började i tidig ålder intressera sig för färg, en målarlåda

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR 16 februari, 2018 Taggar: AkvarellKonstnärPeterCzerniakSlussenSödermalmStockholm Peter Czerniak föddes

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare Målarkonstens ismer Inledning Ni är anställda på varsitt museum. På era museer ska det vara utställningar med tavlor från några av de vanligaste konst- ismerna. Problemet är att många av de tavlor som

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda?

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda? Kommunikation Vi människor kommunicerar på många olika sätt. Vi ringer, mejlar och pratar med varandra. Men vi använder också kroppen väldigt mycket. När personer kommunicerar är all kommunikation inte

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Fristad vecka tre 2011

Fristad vecka tre 2011 Fristad vecka tre 2011 Nu fortsätter arbetet med hörnskåpet. Hörnlist sätts in. Hyllplan Överstycket med list Dörren får även ett lås och låsbricka. Nu är det färgsättning som återstår. För att få lite

Läs mer

Konstlotteriet 2014/15

Konstlotteriet 2014/15 Konstlotteriet 2014/15 Konstverk för utlottning i Konstföreningen Ögonfröjds konstlotteri i februari 2015 Mått i centimeter. Eftersom måttet inklusive ram är viktigt när man funderar på hur man skulle

Läs mer

Guide till att skriva en dödsannons

Guide till att skriva en dödsannons Guide till att skriva en dödsannons Westlings Begravningsbyrå kan göra döds- och tackannonser i alla större dagstidningar i Sverige. Vi gör annonsen medan ni väntar så att ni får ett korrektur direkt.

Läs mer

Portfolio Bengt Frank

Portfolio Bengt Frank Portfolio Bengt Frank Hej Jag tänker ibland om mig själv som konstnär att jag måste vara barnslig för att hålla det rigida i mig i schack. Min konst kan beskrivas som något naivt, oskuldsfullt. Det är

Läs mer

Rydbergsbilder. Den 28 september 1895, en vecka efter Rydbergs död, presenterades hans bild på omslaget av Ny Illustrerad Tidning.

Rydbergsbilder. Den 28 september 1895, en vecka efter Rydbergs död, presenterades hans bild på omslaget av Ny Illustrerad Tidning. Veritas 27(2011) s. 57-64 Rydbergsbilder Den 28 september 1895, en vecka efter Rydbergs död, presenterades hans bild på omslaget av Ny Illustrerad Tidning. 57 Tore Lund Originalet var just det fotografi

Läs mer

FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga. Lanseras 1 december 2012

FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga. Lanseras 1 december 2012 FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga Lanseras 1 december 2012 Med historien invävd i sömmarna Det finns inte en berättelse om textilkollektionen FJÄLLTÅG det finns flera. Alla delar bär

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell

Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Aurore Bunge analysera och inspireras av Anne Charlotte Lefflers novell Anne Charlotte Leffler var en av 1880-talets mest framgångsrika författare. Hennes pjäser drog stor publik och hennes böcker såldes

Läs mer

21 december 2015. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre bönen :

21 december 2015. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre bönen : Vittnesbörd från elever på upprättelseprogrammet bibelskolan Jesus Helar och Upprättar läsåret 2015 2016 i Church of the Glory of God i Minsk Vitryssland. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre

Läs mer

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden.

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden. Konsthistoria Av: Emma Gustafsson f.kr 800 500 1300 1500 1700 1770 1800 1870 1900 1960 Antiken Renässansen Rokoko Impressionismen Modernismen Samtidskonst Medeltiden Barock Konstakademiernas konst Expressionismen

Läs mer

Naturens grundformer

Naturens grundformer Naturens grundformer Vi talar om grundformerna som vi arbetade med i avsnittet om geometri. Vi ser hur föremål i naturen kan reduceras till grundformer, cirklar, rektanglar och trianglar. Vi tecknar former

Läs mer

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL Det här uppgiftsmaterialet är tänkt för lågstadiegrupper som stöd under självständiga besök. Man kan bekanta sig med materialet på förhand och uppgifterna kan göras antingen

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Inköp av konst till Eskilstuna konstmuseums samling år 2017

Inköp av konst till Eskilstuna konstmuseums samling år 2017 Datum 1 (2) Inköp av konst till Eskilstuna konstmuseums samling år 2017 Under år 2017 förvärvades fyra verk genom inköp till konstmuseets samling. Av dessa fyra slutbetalades ett verk och ett verk som

Läs mer

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: 28 april, 1873 Malmö Caroli, Malmöhus län

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: 28 april, 1873 Malmö Caroli, Malmöhus län Utskriftsdatum: 2012-04-11 Personakt Upprättad av Christer Gustavii Annummer: Förnamn: Efternamn: 31 Alma Sofia Charlotta Andersson Födelsedatum: Födelseplats: 28 april, 1873 Malmö Caroli, Malmöhus län

Läs mer

VEM ÄR RIITTA KALENIUS

VEM ÄR RIITTA KALENIUS VEM ÄR RIITTA KALENIUS Riitta Kalenius är en finsk målare, allround konstnär och designer av interiör och utemöbler. Hon bor i Sverige. I den här artikeln beskriver hon sin konst, sin motivation och sitt

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg Andra söndagen i fastan (år C) (24 februari 2013) Jesus på härlighetens berg Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36 Jesus på härlighetens berg Ungefär en vecka senare tog han med sig Petrus och Johannes

Läs mer

Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén

Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén 20 Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén Den här fjärilen har dött, men den hamnade i ett finare land. Olivia som har målat fjärilen går i ettan på Bergaskolan och hon vet vad bildskapande handlar om. På Bror

Läs mer

KONST AKTUELLT DALSLAND

KONST AKTUELLT DALSLAND 17 KONST AKTUELLT DALSLAND AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM 16/3 12/5 2013 Ingrid Vang Nyman/Saltkråkan AB HON var ASTriDS favoritillustratör»människors land«ingrid Vang Nyman

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Arbetsblad Lotta Antonsson, A very young woman under the influence IV, 000 fotografi på aluminium, x cm Lotta Antonsson Kvinna Kvinnor skildrar

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR KONSTRUM textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR KONSTRUM textilkonstnär katrin bawah UTSTÄLLNING I DERGÅRDSGALLERIET Tid: 1-20 oktober 2011 Hängning: 30 september 2011 Inlämning: 29 september 2011 kl. 16-19 (Kom så tidigt som möjligt.) Vernissage: 30 september kl. 17-19.30 Det är viktigt

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

Fakta om: Titel: Skamvrån akvarell ur Ett Hem, ca 1895 Konstnär: Carl Larsson, svensk, 1853 1919

Fakta om: Titel: Skamvrån akvarell ur Ett Hem, ca 1895 Konstnär: Carl Larsson, svensk, 1853 1919 Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2012 Karl XIV Johan Fredric Westin Ulrika Eleonora Jacques D Agar Drottning Kristina Sébastien Bourdon Gustav II Adolf Okänd konstnär Gustav I David Frumerie.

Läs mer

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç Romantiken Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Använd era känslor och associationer när ni

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla.

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla. Bild i trean: Vi i trean har arbetat med Bild där vi experimenterat, analyserat, reflekterat kring kända konstnärers och barnens egenproducerade verkt. Att analysera och reflektera kring konst tillsammans

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft.

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft. Att stärka barnet, syskon och hela familjen Christina Renlund Leg psykolog och psykoterapeut Föräldrar Föräldrafrågor Att hjälpa barn att uttrycka sig handlar också om att hjälpa föräldrar Hur pratar man

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Grundat 1825. Stora foldern_ny.indd 1 2010-01-12 13.09

Grundat 1825. Stora foldern_ny.indd 1 2010-01-12 13.09 Grundat 1825 Stora foldern_ny.indd 1 2010-01-12 13.09 Fotografer: Roland Aalto Asite AB, Gustavsbergs Porslinsfabrik Layout: AB Stjärntryck, Stockholm 2009 Stora foldern_ny.indd 2 2010-01-12 13.09 Förord

Läs mer

HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh. KIVIK ART CENTRE sommaren 2013

HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh. KIVIK ART CENTRE sommaren 2013 HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh KIVIK ART CENTRE sommaren 2013 Himlatrappan Kivik Art Centre har bjudit in Gert Wingårdh, vår internationellt mest uppmärksammade arkitekt, att rita något för landskapet kring

Läs mer

Min hjärtans allra käraste på världen

Min hjärtans allra käraste på världen Min hjärtans allra käraste på världen Under några år i början av 1600-talet utspelade sig en hopplös kärlekshistoria mellan en adelsfröken och en svensk kung. Några brev, skrivna under åren 1613-1615 minner

Läs mer

Lärarhandledning till utställningen För ditt eget bästa Serieteckningar av Sara Granér

Lärarhandledning till utställningen För ditt eget bästa Serieteckningar av Sara Granér Lärarhandledning till utställningen För ditt eget bästa Serieteckningar av Sara Granér När: 9 december 11 mars Var: 81m², Dunkers kulturhus Målgrupp: Går att anpassa efter åldersgrupp För ditt eget bästa

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån 2 Bland de korallrev som omgav ön trivdes sjöhästarna som kunde skifta färg. Sjöhästarna visade öns fiskare goda fiskeställen

Läs mer

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare Förord Pebbles är en av de modigaste människor jag känner. Att så öppet berätta om sin psykiska sjukdom och framför allt sina psykoser är något jag beundrar. Det finns en hel del litteratur om depressioner

Läs mer

Johnny Ekman HEBY KONSTHALL 21 JUNI 31 AUG 2014. Konsthallen/Tegelbruksmuseet Brogatan 6, 744 31 Heby, tel. 0224-306 00

Johnny Ekman HEBY KONSTHALL 21 JUNI 31 AUG 2014. Konsthallen/Tegelbruksmuseet Brogatan 6, 744 31 Heby, tel. 0224-306 00 Johnny Ekman HEBY KONSTHALL 21 JUNI 31 AUG 2014 Konsthallen/Tegelbruksmuseet Brogatan 6, 744 31 Heby, tel. 0224-306 00 Det finns från min sida inga tankar om symbolik beträffande tjur kvinna, Golgata,

Läs mer

ROBERT JACOBSEN ( )

ROBERT JACOBSEN ( ) HYLLNING TILL ROBERT JACOBSEN (1912 1993) Roberts ikoner Nr 20 STOCKHOLM Roberts ikoner Robert Jacobsen föddes 1912 och avled 1993. Han var under sitt långa liv intensivt verksam som konstnär, mest känd

Läs mer

Barbro Björkhem. Barbro Björkhem

Barbro Björkhem. Barbro Björkhem Barbro Björkhem Barbro Björkhem 2012 Pilgrimssnäckor på stigen Copyright 2012, Barbro Björkhem Ansvarig utgivare: Barbro Björkhem Framställt på vulkan.se ISBN:978-91-637-0087-3 1 Innehåll Pilgrimssnäckor

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL Läs- och länktips Bipolär sjukdom Böcker Addis, Michael Ta makten över depressionen steg för steg : förändra dina vanor - förbättra ditt liv (2007) Om metoden beteendeaktivering som behandling av depression.

Läs mer

Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon

Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon Bokmärken Pappersdockor Bonader Redaktörer Kerstin Bergengren Anne-Marie Jacobsson Av samma författare har Atremi AB även givit ut följande böcker: Svenska bokmärken

Läs mer

projektbeskrivning för en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson

projektbeskrivning för en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson projektbeskrivning för en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson 2013 1 INNEHÅLL 2 3 4 5 6 inledning BIBBLAN DONATONSVÄGGAR VAKTER kontakt 1 INLEDNING En platsspecifik konstnärlig gestaltning

Läs mer

Eric Kuster. Inredarnas. inredarnas hemligheter

Eric Kuster. Inredarnas. inredarnas hemligheter Inredarnas Hemligheter Eric Kuster Den nederländske inredningsdesignern Eric Kuster har skapat sin egen nisch genom myntandet av begreppet metropolitan luxury storstadslyx. Hans fingertoppskänsla för denna

Läs mer

Mindfulness. Wellness collection

Mindfulness. Wellness collection J o h a n B e r g s t a d Mindfulness L U G N O C H LY C K L I G Wellness collection 1 2011 Johan Bergstad, info@mindfulnessnow.se, www.mindfulnessnow.se Grafisk formgivning: Hammarqvist Design Omslagsfotografi:

Läs mer

Vi översänder här pressinformation om Edouard Boubat.

Vi översänder här pressinformation om Edouard Boubat. Göteborg 1988-05-11 ERNA OCH VICTOR HASSELBLADS STIFTELSE Till redaktionen Hasselbladstiftelsen utdelar i år för åttonde gången det internationella fotopriset, som väckt stort intresse världen över. Pristagare

Läs mer

Konsten att ta sig in i konstvärlden

Konsten att ta sig in i konstvärlden LÖRDAG 13 JANUARI KULTUR Konsten att ta sig in i konstvärlden Charlotta Kåks Röshammar 7 Okt 2016 Meira Ahmemulic i Gårdsten, Göteborgsförorten hon växt upp i. Foto: Emelie Asplund Foto: Emelie Asplund

Läs mer

MARIE CHRISTINE THORSLUND MÅLNINGAR LUNDELLSKA GALLERIET KATALOG / PRESSMATERIAL

MARIE CHRISTINE THORSLUND MÅLNINGAR LUNDELLSKA GALLERIET KATALOG / PRESSMATERIAL MARIE CHRISTINE THORSLUND MÅLNINGAR LUNDELLSKA GALLERIET KATALOG / PRESSMATERIAL Känslor och musik Efter många levnadsår i Paris och Tours är det dags att möta den svenska konstpubliken. I vår har den

Läs mer

Av: Lars Norén. spelperiod: 8 22 mars spelplats: BRYGGERITEATERN. teaterhögskolan i malmö examensproduktion #1

Av: Lars Norén. spelperiod: 8 22 mars spelplats: BRYGGERITEATERN. teaterhögskolan i malmö examensproduktion #1 Av: Lars Norén Regi: Dennis Sandin Scenografi och kostym: Karin Gille spelperiod: 8 22 mars spelplats: BRYGGERITEATERN teaterhögskolan i malmö examensproduktion #1 På scen: Markus/Birgit Ebba J. Dahlberg

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Köp en konstvepa och gör skillnad för människor på flykt.

Köp en konstvepa och gör skillnad för människor på flykt. Köp en konstvepa och gör skillnad för människor på flykt. Ta tillfället att försköna din vägg med en reproduktion av verk från Nationalmuseums samlingar. Veporna från konstutställning Det offentliga rummet

Läs mer

Konstnärer sommaren 2018

Konstnärer sommaren 2018 Nyhetsbrev juni Hej! Vi närmar oss sommaren, syrenerna har blommat ut och när jag i dagarna var i Danmark stod flädern i full blom. Med sommaren kommer också en hektisk, men rolig tid, för oss. 29 juni

Läs mer