Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter"

Transkript

1 Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter - Guide för institutionernas arbete Beslutat av Rektor Gäller från

2 Innehåll Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter 3 Förändringar i diskrimineringslagen Diskriminering och diskrimineringsgrunder 4 Fortlöpande arbete i fyra steg 4 Beskrivning av arbetsprocess 5 Organisera arbetet 5 Kartläggning av nuläget 6 Analysera kartläggningen 7 Mål och åtgärder 8 Genomförande av åtgärder 8 Uppföljning 8 Förslag på åtgärder som främjar lika rättigheter och möjligheter 8 Förslag på övergripande åtgärder för lika rättigheter och möjligheter 8 Riktade åtgärder för diskrimineringsgrunderna 11 Förslag till att förbättra möjligheterna att förena studier med föräldraskap _ 14 Tips för ett lyckat arbete med aktiva åtgärder 15 Dokumentation och rapportmall 16 2 (16)

3 Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Dokumentet innehåller information om förändringarna i diskrimineringslagen samt instruktioner för hur institutionerna ska arbeta för att uppfylla lagkraven på främjande arbete och aktiva åtgärder. Varje prefekt ansvarar för att arbetet med de aktiva åtgärderna löper enligt plan och att dokumentation och samverkan med studenter sker kontinuerligt på respektive institutionen. Dekan ansvarar för att varje fakultet årligen återrapporterar arbetet med de aktiva åtgärderna till Kommittén för hållbar framtid. Fakultetens rapport ska lämnas in tre veckor innan sista Kommittémötet för Hållbar framtid för året. Rapporten sänds till koordinator för lika villkor. Kommittén för hållbar framtid återkopplar sedan rektor om universitetets arbete. De aktiva åtgärderna och arbetet med att förebygga diskriminering gäller endast studenter och presumtiva studenter. HR- avdelningen ansvarar för de aktiva åtgärderna mot personal som diskrimineringslagstiftningen föreskriver. Aktiva åtgärder kräver inte omfattande textredovisning utan görs genom en enkel tabellrapportering. Det är handling och utförande som är viktigt. Längst ner i dokumentet återfinner du ett förslag till rapportmall. Förändringar i diskrimineringslagen 2017 Högskolor och universitet har fr.o.m. 1 januari 2017 ett utökat krav att arbeta med förbyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering. Detta ska göras genom s.k. aktiva åtgärder, ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering och på annat sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund samt för att främja studier och föräldraskap. Aktiva åtgärder har i likhet med diskrimineringsförbuden till syfte att förebygga och motverka diskriminering. Diskrimineringsförbuden är avsedda att motverka konkreta diskriminerande handlingar i individuella fall. Utöver det syftet ska aktiva åtgärder även verka pådrivande och mana till ökade ansträngningar för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter på en mer generell och strukturell nivå. Arbetet handlar om att förebygga att studenter diskrimineras eller på annat sätt får begränsade möjligheter på högskolan och inte om att genomföra åtgärder mot problem som redan uppkommit i ett enskilt fall. 3 (16)

4 Arbetet med de aktiva åtgärderna ska ske löpande och åtgärderna genomföras så snart som möjligt. Arbetet ska dokumenteras och nya kartläggningar av risker för diskriminering och repressalier med åtgärder ska sättas upp årligen. Förändringarna i diskrimingeringlagen rör även riktlinjer och rutiner för att förbygga trakasserier och sexuella trakasserier. Arbetet på institution ska vara inriktat på att förhindra och upprätta rutiner för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier. Om en student misstänker att hen varit utsatt för diskriminering och anmäler ärendet finns riktlinjer och rutiner dokumenterade i dokumentet Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering. Diskriminering och diskrimineringsgrunder En förenklad beskrivning av lagens definition av diskriminering är att någon missgynnas eller kränks. Missgynnandet eller kränkningen ska också ha samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna. kön etnisk tillhörighet religion eller annan trosuppfattning könsidentitet eller könsuttryck sexuell läggning funktionsnedsättning ålder Du kan läsa mer om diskriminering och de sju diskrimineringsgrunderna på diskrimineringsombudsmannens webbplats, do.se. Fortlöpande arbete i fyra steg Högskolor ska fortlöpande arbeta med följande område: antagning och rekrytering undervisningsformer och organisering av utbildningen examinationer och bedömningar studiemiljö studier och föräldraskap Institutionens ansvar Institutionens arbete med aktiva åtgärder ska behandla områdena; undervisningsformer och organisering av utbildning, examinationer och bedömningar, studiemiljö samt studier och föräldraskap. Inom varje område ska samtliga diskrimineringsgrunder undersökas och analyseras samt eventuella åtgärder sättas in. 4 (16)

5 Diskrimineringslagen anger att arbetet med aktiva åtgärder ska utföras systematiskt genom fyra steg: 1. undersöka om det finns risker för diskriminering eller repressalier eller om det finns andra hinder för studenters lika rättigheter och möjligheter i verksamheten 2. analysera orsaker till upptäckta risker och hinder 3. genomföra de förebyggande och främjande åtgärder som skäligen kan krävas 4. följa upp och utvärdera arbetet Arbetet ska genomföras fortlöpande och vara ständigt pågående, på Linnéuniversitetet ska därför varje institution årligen göra planer och åtgärderna ska planeras och genomföras så snart som möjligt. Samverkan med studentgruppen och dokumentation av arbetet med de aktiva åtgärderna ska ske kontinuerligt. Beskrivning av arbetsprocess Nedan följer en beskrivning av en arbetsprocess institutionen kan använda sig av för att systematiskt arbeta igenom de fyra stegen. För att svara mot lagkraven ska institutionen arbeta utifrån samtliga diskrimineringsgrunder inom områdena undervisningsformer och organisering, examinationer och bedömningar, studiemiljön samt studier och föräldraskap. I dokumentet finns förslag på åtgärder och ett förslag på en mall. Innan du börjar med arbetsprocessen bör du läsa mer om de lagkrav som högskola och universitet är ålagda att följa på diskrimineringsombudsmannens webbplats, Organisera arbetet Att arbeta med aktiva åtgärder för diskriminering är lagstadgat och behöver givna ramar inom institutionen. Prefekt bör sätta ihop en arbetsgrupp samt avsätta tid och resurser. Ett framgångsrikt arbete kräver att resultat och uppföljning av arbetet ska efterfrågas. Det är angeläget att hitta representanter ur studentgruppen att samverka med redan under organiseringsfasen. Under det kontinuerliga arbetet ska det finnas kontakt med studentgruppen, inled samarbete med studentförenings ombud eller med studentrepresentanter i program/fakultetsråd eller liknande. 5 (16)

6 Kartläggning av nuläget För att kunna skapa relevanta och konkreta mål och åtgärder under aktuell period behöver nuläget kartläggas. Undersökningen ska ta sikte på att identifiera risker och potentiella risker för diskriminering eller repressalier eller om det finns andra hinder för enskildas lika rättigheter och möjligheter i verksamheten. I kartläggningen ska samtliga sju diskrimineringsgrunder undersökas inom områdena undervisningsformer och organisering, examinationer och bedömningar och studiemiljön i högskolan. Kartläggningen ska även innehålla beskrivning av förutsättningar för att kombinera studier och föräldraskap. Det finns många sätt att kartlägga och undersöka risker för diskriminering och repressalier. Exempel kommer nedan; genomföra årliga studentenkäter använda kursvärderingar och utvärderingar efter praktik genomföra återkommande samtal med studenter, studentföreningar, Linnéstudenterna och personal gå igenom rutiner och regler för att granska hur dessa tillämpas och om de riskerar att diskriminera någon analysera incidentrapporter se över innehållet i kurslitteratur, undervisningsmaterial och litteraturlistor se över kursplaner och utbildningsprogram se över schemaläggning och tider för obligatoriska moment se över hur studiemiljön kan anpassas för studenter med funktionsnedsättning Kartläggning av de olika områdena Undervisningsformer och organisering Området undervisningsformer och organisering av utbildningen gäller bland annat hur högskolan genomför undervisningen; föreläsningar, seminarier, distansundervisning, online-kurser och liknande. Det kan också handla om att se över när och var undervisningen äger rum. Arbetet i den här delen handlar om att undersöka om det finns någon risk för att undervisningens form och organisering kan ha en negativ inverkan på någon grupp studenter och om det finns ett samband med en eller flera diskrimineringsgrunder. 6 (16)

7 Examinationer och bedömningar Examinationer och bedömningar av studenternas prestationer är ett område inom högskolornas arbete med aktiva åtgärder. Universitet ska säkerställa att kursplaner och andra regler för bedömningar inte riskerar att försämra möjligheterna för någon grupp oavsett diskrimineringsgrund. Det handlar också om att undersöka om det i det praktiska arbetet och tillämpningen av regler och rutiner finns någon risk för att bedömningar av studenternas studieprestationer medvetet eller omedvetet påverkas av faktorer som har samband med någon diskrimineringsgrund. Arbetet kan även vara inriktat på utbildning av personalen. Studiemiljö Begreppet studiemiljö omfattar både den fysiska och den psykosociala miljön. I den fysiska studiemiljön ingår t.ex. lokaler, hjälpmedel och utrustning. Den psykosociala studiemiljön omfattar bl.a. bemötande, tilltal och former för umgänge. I arbetet ingår också att undersöka risker för trakasserier eller sexuella trakasserier. Undersökningen kan även omfatta t.ex. hur jargongen är bland studenter och lärare och om det förekommer rasistiska, sexistiska eller på annat sätt nedsättande kommenterar eller skämt. Studier och föräldraskap Möjligheten att förena studier och föräldraskap är ett område inom högskolornas arbete med aktiva åtgärder. Universitetet ska utreda behovet av åtgärder för att underlätta för studenter att kombinera studier med föräldraskap. Området handlar inte om att öka möjligheten att ta med sig barn i undervisningssammanhang, utan att på andra sätt möjliggöra studier för personer med omsorgsansvar. Det handlar t.ex. om hur högskolan organiserar undervisningen, när den förläggs, om vissa moment kan utföras på distans eller om det finns särskilda behov när det gäller lokalerna. Analysera kartläggningen När kartläggningen och inventeringen är klar är det dags att analysera materialet. Arbeta systematiskt med de sju diskrimineringsgrunderna och undersök risker för diskriminering/repressalier/andra hinder inom områdena undervisningsformer och organisering, examinationer och bedömningar, studiemiljö samt hur väl det går att kombinera studier och föräldraskap. Exempel på frågor att ställa: Finns det skillnader mellan gruppen kvinnor respektive män? Andra grupper? 7 (16)

8 Hur arbetar vi för att underlätta att kombinera studier och föräldraskap? Om så är fallet, fundera över: Vad kan skillnaden bero på? Hur skulle ni vilja att det såg ut? Vad har institutionen för mål? Vad krävs för åtgärder för att situationen ska förändras till en mer jämlik situation? Mål och åtgärder Efter kartläggningen och analys är det dags att formulera mål och bestämma vilka åtgärder som ska genomföras. Tänk på att det är bättre att genomföra några få brådskande åtgärder än att planera för många åtgärder som inte genomförs. Konkreta mål och åtgärder är också en förutsättning för en lyckad utvärdering. Genomförande av åtgärder Bestäm vem som ansvarar för att åtgärderna genomförs och under vilken tidsperiod de ska genomföras. Förankra arbetet hos prefekt och återkoppla resultaten av åtgärderna. Längre ner i dokumentet finns tips på åtgärder att genomföra. Uppföljning För att säkerställa att åtgärderna sker enligt plan och för att utvärdera om åtgärden givit önskad effekt krävs uppföljning. Benämn ansvarig person och ange tid för uppföljning redan i uppstarten av åtgärden. Återkoppla resultatet av utvärderingen till prefekt. Förslag på åtgärder som främjar lika rättigheter och möjligheter I det följande finns förslag på aktiva åtgärder. Beroende på vad er undersökning och analys visar kan ni välja att använda er av några av nedanstående åtgärder eller så behöver helt andra åtgärder identifieras för att kunna förbättra studenternas lika rättigheter och möjligheter. Beroende av vad just er undersökning visar på för risker är det möjligt att fokusera på ett antal utvalda områden per termin eller år, t.ex. en eller ett par diskrimineringsgrunder, någon åtgärd för att främja breddad rekrytering och någon åtgärd för att förbättra tillgängligheten. En annan möjlighet är att fokusera på samtliga områden men under teman som information, bemötande, tillgänglighet på webben, kurslitteratur eller undervisning. Förslag på övergripande åtgärder för lika rättigheter och möjligheter 8 (16)

9 Breddad rekrytering Samarbete med gymnasieskolor För att nå presumtiva studenter av underrepresenterade grupper kan institutionen (förslagsvis i samarbete med andra institutioner eller hela fakulteten) redan i organiseringsfasen t.ex. inleda ett långsiktigt samarbete med en gymnasieskola i länet där andelen som studerar vidare inom högre utbildning är låg. Syftet med samarbetet ska ge eleverna ökat intresse för högskolestudier och en avdramatiserad bild av universitetet. Motverka studieavhopp För att motverka studieavhopp under studietiden kan specifika åtgärder tas för att öka andelen studenter som fullföljer studierna. Exempel på sådana åtgärder är introduktionsverksamhet för nya studenter och studenter som studerat en eller flera terminer agerar fadder och hjälper studenten med praktiska frågor. Fortbildning För att öka kunskapen om breddad rekrytering och brett deltagande bland institutionens personal kan workshop/seminarium om breddad rekrytering inkluderas vid utbildningstillfällen där universitetets arbete för lika möjligheter och rättigheter förmedlas. Läs också rapporten Kan excellens uppnås i homogena studiegrupper? Rapporten finns att hämta på Universitets- och högskolerådets webbplats, Kunskap Kunskap om diskriminering, diskrimineringsgrunderna, normer och attityder till arbetet är nyckelfaktorer för ett lyckat arbete med aktiva åtgärder. Ökad kunskap om lika rättigheter och möjligheter Skapa goda förutsättningar för anställda vid institutionen att öka sin kunskap om lika rättigheter och möjligheter och diskrimineringsgrunderna etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, kön, könsidentitet eller uttryck, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller ålder genom att erbjudas seminarier och föreläsningar utöver ordinarie kursutbud. Bra källor till fortbildning: Vad är diskriminering: 9 (16)

10 Information om rättigheter och högskolans skyldigheter: Information om normkritik Kompetensutveckling genom användande av DO:s e-utbildning Diskrimineringsombudsmannen har utvecklat ett e-utbildningsverktyg som ett stöd för de högskolor som vill utveckla arbetet för lika rättigheter och möjligheter. Kursen riktar sig till studenter och anställda inom högskolan som har kontakter med studenter. Utbildningen är indelad efter tydliga målgrupper t.ex. till undervisande lärare eller till administratörer med servicefunktion mot studenterna. DO:s e-utbildning Studenters rätt i högskolan Förebygg trakasserier och sexuella trakasserier Trakasserier är ett agerande som kränker någons värdighet. För att omfattas av diskrimineringslagen måste det kränkande agerandet ha samband med någon eller några av diskrimineringsgrunderna. Trakasserier kan också vara av sexuell natur. De kallas då för sexuella trakasserier. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar. Trakasserier och sexuella trakasserier är ett beteende som är oönskat. Det är den som är utsatt för trakasserier som avgör vad som är oönskat eller kränkande. Enligt lagen måste den som trakasserar förstå hur agerandet upplevs för att det ska bli fråga om trakasserier eller sexuella trakasserier. Det är därför viktigt att den som är trakasserad klargör för den som trakasserar att beteendet är obehagligt och ovälkommet. I vissa situationer kan kränkningen vara så tydlig att inga påpekande krävs från den som känner sig trakasserad. Det går, till exempel att granska den egna verksamheten kritiskt och skapa lokala handlingsplaner för det förebyggande arbetet. För ett resonemang kring hur studiemiljön ser ut på institutionen. Vad finns det för samtalston och jargong vid institutionen? Exempel på frågor att diskutera: Vad har vi för föreställningar om studenterna och vilka konsekvenser får de i bemötandet? Upplever studenterna studiemiljön som trygg, öppen och inkluderande? 10 (16)

11 När finns risker för exkludering? Vet personalen om hur de ska hantera sexuella trakasserier om de uppkommer? Tips på fortbildning: Forskningsöversikt om trakasserier inom arbetslivet och utbildning. Rapporten finns på do.se Progression av genus- och intersektionella perspektiv i undervisningen Fundera över hur integreringen av genus- och intersektionella perspektiv finns med i utbildningen. Arbetet med formulering av lärandemål utgör ett bra tillfälle för att beskriva hur detta ska ske. Sträva efter att studenterna ges möjlighet att bygga vidare på de kunskaper och färdigheter som de har förvärvat på tidigare nivåer. Kritisk diskussion om kurslitteratur/undervisningsmaterial För en kritisk diskussion kring kurslitteratur/undervisningsmaterial som kan uppfattas som kränkande. Ibland är det ofrånkomligt att beskrivningar, teorier eller påståenden i litteraturen uppfattas som kränkande. Sådan litteratur bör dock inte användas om det inte går att motivera på ett tillfredsställande sätt. Läraren har ett pedagogiskt ansvar för studenternas utvecklingsprocess och ska förmedla vetenskapligt säkerställd kunskap. Kartlägg studenternas uppfattning om litteraturen genom att fråga om detta i kursvärderingar. Kritisk diskussion om kurslitteratur/undervisningsmaterial Säkerställ att litteratur/undervisningsmaterial som beskriver vissa könsuttryck, sexuella läggningar med mera som en sjukdom, utan att detta stöds av Socialstyrelsens aktuella förteckning över sjukdomsdiagnoser, inte används utan tydliga påpekanden att litteraturen inte speglar en modern vetenskaplig inställning. Material som ifrågasätter vissa typer av funktionsnedsättning ska hanteras på samma sätt. Normkritisk granskning av kurslitteratur/undervisningsmaterial Innehåll i kurslitteraturen som upplevs exkluderande kan öka känslan av utanförskapet för personer som tillhör underrepresenterade grupper vid universitet och som en följd ytterligare ett bland många hinder till högre studier. Exempelvis har Uppsala studentkår ett pågående studentdrivet projekt, se Riktade åtgärder för diskrimineringsgrunderna I det följande finner du exempel på riktade åtgärder gällande diskrimineringsgrunderna för att säkerställa studenternas lika villkor och möjligheter. 11 (16)

12 Beroende av vad er undersökning och analys visar på för risker, kan åtgärderna nedan användas som de är eller modifieras för att passa verksamhetens upptäcka risker. Beroende av behov kan samtliga eller endast enstaka åtgärder behövas. Etnisk tillhörighet Mångfaldskalender Genom att använda mångfaldskalender vid schemaläggning av obligatoriska moment minskar risken för att personer ställs inför valet mellan att fira helgdagar enligt sina traditioner och att genomföra obligatoriska moment. Mångfaldskalendern kan köpas in här Språk På Linnéuniversitetet ska de texter vi kommunicerar inom och utanför universitetet vara klara och tydliga, skrivna på ett vårdat, enkelt och begripligt språk. Kön Könsneutrala exempel För att inte upprätthålla den sociala konstruktionen av kön/genus, bör det i möjligaste mån användas exempel i undervisningen som är könsneutrala. I den utsträckning kön måste finnas med i exempel bör de användas i en balanserad omfattning och inte beskrivas i könsstereotypa sammanhang. Könsneutralt språk Könsneutrala ord och benämningar används när kön är ovidkommande och när vi vill vara säkra på att inkludera alla i texten. Varken han eller hon ska användas med könsneutral syftning. Det finns många lösningar för att skapa ett könsneutralt språk; ett sätt är att använda pronomenet hen när kön är ovidkommande eller som ett alternativ till han eller hon. Kritisk diskussion om kurslitteratur/undervisningsmaterial Vid val av litteratur eller annat undervisningsmaterial bör alltid en diskussion föras om varför en lärobok väljs istället för en annan. En aspekt att reflektera över är om litteratur av författare representerande ett kön väljs när det inom det aktuella ämnet finns både manliga och kvinnliga författare. Val av litteratur eller annat undervisningsmaterial bör vila på en god vetenskaplig grund. 12 (16)

13 Uppehåll i samband med graviditet Om en student skjuter upp genomförandet av en kurs p.g.a. graviditet, ska institutionen erbjuda studenten plats vid motsvarande kurs efter graviditeten. Läkarbesök Hänsyn bör tas till transsexuella studenters eventuella behov av att byta seminariegrupper, tentamenstillfällen och grupparbeten på grund av läkarbesök för könskorrigerande behandling. Ojämn könsfördelning Kartläggning av könsfördelning inom kurser genom att använda befintlig statistik. Om situationen inte är jämställd bör en analys av orsaken och åtgärder för att bredda rekryteringen tas fram. Könsöverskridande identitet eller uttryck Användning av namn och pronomen Kategorisering av studenter utifrån kön bör ta hänsyn till studentens egen uppfattning om könstillhörighet. Vid användning av förnamn och pronomen bör studentens eget önskemål om förnamn och pronomen efterföljas, i de fall universitetet inte är skyldiga enligt lag att använda studentens juridiska namn. Enkäter och kön I enkäter och frågeformulär är det viktigt att ha möjlighet till fler än två svarsalternativ för kön. Ett alternativ är exempelvis att till frågan Hur skulle du beskriva din könsidentitet? ge svarsalternativen Kvinna, Man, Annat alternativ, Osäker, Vill ej svara. Innan studenternas könsidentitet efterfrågas är det lämpligt att analysera vad informationen ska användas till, och om den är nödvändig. Ibland kan det biologiska könet vara en viktig indikator, men ibland kan det istället vara intressant med hur personerna som tillfrågas faktiskt identifierar sig själva. Läs gärna mer om enkäter och frågor om kön på rfsl.se Religion eller annan trosuppfattning Anpassning av obligatoriska moment Schemaläggning av undervisning, förläggning av grupparbeten, obligatoriska moment och tentamen ska i största möjliga mån göras med hänsyn tagen till studenter som av religiösa skäl inte har möjlighet att delta på vissa religiösa helgdagar. Studenter som inte kan tentera vissa dagar på grund av religiösa skäl bör meddela detta vid terminsstart. Institutionen/enheten bör informera studenter om att de som av religiösa skäl inte kan tentera vid vissa tider bör meddela detta till institutionen snarast, helst redan vid terminsstart. 13 (16)

14 Sexuell läggning Varierande exempel För att bryta det heteronormativa perspektivet bör det, i möjligaste mån, användas exempel i undervisningen där samkönade par figurerar lika självklart som olikkönade par. Fortbildning För att kunna bemöta studenter och kollegor på ett inkluderande sätt kan fortbildning kring HBTQ behövas. På rfsl.se finns HBTQ-fakta och tips. Kursmaterial och litteratur Undersök innehållet i kurslitteraturen så att materialet inte är stereotypt eller ger en ensidig bild av personer som identifierar sig som HBTQ. Funktionsnedsättning Information om stöd Informera vid kurs/programstart vilken typ av stöd som finns att få på universitetet genom samordnare för studenter med funktionsnedsättning. Litteraturlistor Listor över kurslitteraturen ska vara fastställda och finnas publicerade på institutionens webbsida i god tid före kursstart för att studenter som behöver litteraturen som talbok, punktskrift, förstoring eller e-bok kan få tillgång till litteraturen på anpassat medium inför studiestarten. Produktionen av en ny talbok tar två till tre månader. För att studenten ska få sin litteratur till kursen måste den beställas långt före kursstart och studenten är alltså beroende av att litteraturlistorna finns tillgängliga i tid. Ålder Gruppindelning Arbeta efter att gruppindelningarna inte ska bli åldershomogena vid grupparbeten eller inlämningsuppgifter. Förslag till att förbättra möjligheterna att förena studier med föräldraskap Nedan följer ett par konkreta förslag till hur undervisningen kan anpassas till studenter med omsorgsansvar. 14 (16)

15 Anpassning av obligatoriska moment Schemalägg undervisning, förläggning av grupparbeten, obligatoriska moment och tentamen i största möjliga mån med hänsyn tagen till studenter med omsorgsförpliktelser. Undervisning och tentor bör i möjligaste mån förläggas till vardagar under dagtid, detta gäller dock inte kvällskurser. I de fall då tentor och obligatorisk undervisning inte kan förläggas till vardagar under dagtid bör alternativ erbjudas. Möjligheten att byta undervisningsgrupp för att anpassa till tiderna till rutiner för omsorgsförpliktelser ska i största möjliga mån beaktas. Hänsyn bör tas till studerande med föräldraansvar vid krav på obligatorisk närvaro. I möjligaste mån bör alternativ examination erbjudas. Studerande har inte rätt till tillfällig föräldrapenning (TFP) från Försäkringskassan och kan därför inte överlåta sådan till annan person. Om båda föräldrarna studerar eller om studenten har ensam vårdnad kan det därför vara svårt att hitta alternativ för att ta hand om sjukt barn. Vid delad vårdnad kan förälder med rätt till TFP överlåta den till annan person, t.ex. släkting eller vän. Schemaläggning För att underlätta planering av studier och föräldraskap är det positivt om kursschema finns tillgängligt senast fyra veckor före kursstart. Tips för ett lyckat arbete med aktiva åtgärder Bilda en grupp som får ansvar och resurser för arbetet med lika rättigheter och möjligheter, samordna gärna detta med arbetsmiljöarbetet. Läs på om diskrimineringslagen på do.se Gå e-utbildningen Studenters rätt i högskolan Titta gärna på andra institutioners mål och åtgärder för idéer och inspiration. Samarbeta med studentkårer/studentföreningar. De utgör en viktig resurs i arbetet med att nå ut till studenter med information om deras rättigheter och skyldigheter. Dokumentera arbetet kontinuerligt. Det är bättre att genomföra några få åtgärder än att planera för många åtgärder som inte genomförs. Arbeta fram åtgärder som är konkreta, tidsbestämda och realistiska. 15 (16)

16 Tydliggör ansvar för genomförande och uppföljning, tidplan och koppling till mål. Informera kollegor och studenter vid institutionen/enheten om ert arbete för lika rättigheter och möjligheter. Samarbeta med koordinator för lika villkor Dokumentation och rapportmall Institutionen ska löpande dokumentera sitt arbete med aktiva åtgärder. Det räcker inte att dokumentera arbetet en gång per år. Alla de fyra stegen i arbetet med aktiva åtgärder ska dokumenteras d.v.s. undersökning, analys, åtgärder (inklusive tidsplanering) och uppföljning. Samverkan med studenter och eventuella andra berörda deltagare ska också dokumenteras. Rapportmallen nedan kan användas i institutionens arbete med aktiva och främjande åtgärder. Mallen finns att ladda ner på medarbetarsidan Att arbeta med aktiva åtgärder. Ta hjälp av beskrivningen över arbetsprocessen eller arbeta direkt utifrån de fyra steg som diskrimineringslagen anger. Rapportmall för aktiva åtgärder 2018 Avdelning/ institution Område för kartläggning Diskrimineringsgrund Kartläggning av risk/brist/hinder Mål Aktiva åtgärder Ansvarig funktion Tidplan och tidplan för uppföljning Dokumentation av samverkan Dokumentation av genomförande och uppföljning 16 (16)

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter - guide för kommunikationsavdelningen och studerandeavdelningen Beslutat av Rektor 2018-01-15 Gäller från 2018-01-15 Innehåll Att arbeta med aktiva

Läs mer

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter - guide för Lokal- och serviceavdelningen Beslutat av Rektor 2018-01-15 Gäller från 2018-01-15 Innehåll Att arbeta med aktiva åtgärder 3 Diskriminering

Läs mer

Lathund. Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Lathund. Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Lathund Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter 1 2 Varför? Aktiva åtgärder är ett lagkrav i nya diskrimineringslagen som kräver att högskolor ska arbeta förebyggande för att motverka diskriminering

Läs mer

Struktur Epic Videum Hyresavtal Sydsv handelskammar Teknikens hus en ek förening Gotech LOS Hyresavtal IT Samverkansavtal LNU Teknikens hus ek förening Växjö kommun HBTQ diplomering hösten 2017 Studerandeavdelningen,

Läs mer

Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg

Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg Lunds universitet ska arbeta aktivt mot diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett

Läs mer

Aktiva åtgärder mot diskriminering och trakasserier

Aktiva åtgärder mot diskriminering och trakasserier Aktiva åtgärder mot diskriminering och trakasserier Igelkottens förskola Skolor, förskolor och andra utbildningsanordnare ska enligt diskrimineringslagen arbeta med aktiva åtgärder. Aktiva åtgärder är

Läs mer

Nya bestämmelser för arbetsgivare 1 (6)

Nya bestämmelser för arbetsgivare 1 (6) Nya bestämmelser för arbetsgivare undersöka, analysera, åtgärda och följa upp Den 1 januari 2017 ändrades bestämmelserna om aktiva åtgärder i diskriminerings lagen. Nu ska du som arbetsgivare förebygga

Läs mer

Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder

Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder Alla barn, elever och studerande har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från diskriminering. Därför finns det

Läs mer

Uppföljning av Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet 2009

Uppföljning av Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet 2009 1 (13) Uppföljning 2010-03-12 Dnr SU 40-3185-10 Uppföljning av Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet 2009 Enligt diskrimineringslagen ska universitetet i sin årliga likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017 Vetlanda Lärcentrum vetlanda.larcentrum@vetlanda.se www.vetlandalarcentrum.se Innehållsförteckning 1. Syfte med planen... 2 2. Begreppsförklaring...

Läs mer

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1 Västra Skaraborg Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial sid 1 Det förebyggande arbetet mot diskriminering handlar om fackliga kärnfrågor som: Lön Arbetsmiljö Trygg anställning Den här

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013

Likabehandlingsplan 2013 Dnr SU 40-3642-12 Likabehandlingsplan 2013 (Fastställd av rektor 2012-12-20) 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Universitetsövergripande mål och åtgärder 2013 4 3. Institutioners mål och åtgärder

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier/sexuella trakasserier vid Högskolan i Skövde för 2018

Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier/sexuella trakasserier vid Högskolan i Skövde för 2018 HÖGSKOLAN I SKÖVDE BESLUT Rektor 2018-03-12 Dnr HS 2018/75 Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier/sexuella trakasserier vid Högskolan i Skövde för 2018 Härmed fastställs Handlingsplan för diskriminering

Läs mer

Södertörns högskolas riktlinjer för arbetet med lika villkor för medarbetare

Södertörns högskolas riktlinjer för arbetet med lika villkor för medarbetare Södertörns högskolas riktlinjer för arbetet med lika villkor för medarbetare Inledning Södertörns högskola ska vara inkluderande och tillvarata medarbetares engagemang och kompetens. Alla människors lika

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Typ av dokument Beslutad av Policy och plan Rektor Beslutsdatum 2018-05-31 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig handläggare

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet. Läsåret 2004/2005. R , dnr SU

Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet. Läsåret 2004/2005. R , dnr SU Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet. Läsåret 2004/2005. R 2004-07-01, dnr SU 40 0371-03 Inledning Lagen om likabehandling av studenter i högskolan (SFS 2001:1286) trädde

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Arbetsgivarens aktiva åtgärder

Arbetsgivarens aktiva åtgärder Arbetsgivarens aktiva åtgärder Du som är arbetsgivare har ett ansvar för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter på jobbet oavsett diskrimineringsgrund. I diskrimineringslagen

Läs mer

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE?

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Introduktion Om oss: Arbetsrättsligt stöd till personalfunktioner vid fakultetskanslierna/motsvarande Fokus på arbetsmiljö

Läs mer

Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018

Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 2017-08-29 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Förskolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja

Läs mer

Verksamhetsåret Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier

Verksamhetsåret Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Verksamhetsåret 2019-2020 Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Värdegrund 3 Inledning 4 Information och förankring 5 Utvärdering och

Läs mer

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017 1 (10) 2017-03-23 Dnr SU FV-2.12.1-0865-17 Handläggare: Christian Edling Jämlikhetssamordnare Studentavdelningen Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017 Stockholms universitet

Läs mer

Diskriminering och kränkningar mot studenter

Diskriminering och kränkningar mot studenter Diskriminering och kränkningar mot studenter DISKRIMINERING OCH KRÄNKNINGAR MOT STUDENTER Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling får inte förekomma på Stockholms

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2019-04-12 Beslutsdatum: 2019-09-12 Inledning Processbeskrivning

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Nolhaga förskola Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker det

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor

Handlingsplan för lika villkor UTBVET 2016/222 Handlingsplan för lika villkor 2016-2018 Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2016-04-21 Innehållsförteckning Inledning 3 Generella

Läs mer

Nya regler i diskrimineringslagen om aktiva åtgärder

Nya regler i diskrimineringslagen om aktiva åtgärder Nya regler i diskrimineringslagen om aktiva åtgärder Den 1 januari 2017 kommer nya regler i 3 kap. diskrimineringslagen gällande arbetet med aktiva åtgärder att träda i kraft. Förändringarna innebär i

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Policy vid Konstvetenskapliga institutionen Institutionen arbetar

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskola/skola Hemsjö förskola Läsår 2018 / 2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera

Läs mer

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017-08-29 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Förskolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja

Läs mer

Granskat likabehandlingsplaner. Citat figurerar exempel. Ramat in normer Cis- Hetero- 33 berättelser om dessa normers verkan.

Granskat likabehandlingsplaner. Citat figurerar exempel. Ramat in normer Cis- Hetero- 33 berättelser om dessa normers verkan. Copyright SFQ Granskat likabehandlingsplaner Citat figurerar exempel Ramat in normer Cis- Hetero- 33 berättelser om dessa normers verkan Handlingsplan Fokus på normer Norm = idéer, idealisering, stereotypa

Läs mer

Sjöfart med en arbetsmiljö i världsklass. - Hur man aktivt förebygger kränkande särbehandling och trakasserier

Sjöfart med en arbetsmiljö i världsklass. - Hur man aktivt förebygger kränkande särbehandling och trakasserier Sjöfart med en arbetsmiljö i världsklass - Hur man aktivt förebygger kränkande särbehandling och trakasserier Sjöfart med en arbetsmiljö i världsklass Denna broschyr riktar sig till ledande personer inom

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkor

Handlingsplan för Lika villkor UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Handlingsplan för Lika villkor 2016 2018 Inledning Likavillkorsplanen har utarbetats av institutionens likavillkorsgrupp och fastställts av institutionsstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.2018.2.2-3782 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Lennart Jonsson Beslutsdatum:

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling 2018

Handlingsplan för likabehandling 2018 Dnr: HISTFILFAK 2017/83 Handlingsplan för likabehandling 2018 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 19/12/2017 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Krokslätt enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola För alla elevers trygghet, trivsel, lika rättigheter och möjligheter Inom Vuxenutbildningen/Karlsborgs Gymnasieskola ska vi förebygga och

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 UTBVET 2016/221 Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2016-03-17 Innehållsförteckning

Läs mer

2018/2019. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter. Folkasbo förskola

2018/2019. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter. Folkasbo förskola 2018-10-31 Folkasbo förskola Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2018/2019 Förskolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Samordnare för lika villkor. Kajsa Svaleryd

Samordnare för lika villkor. Kajsa Svaleryd Samordnare för lika villkor Kajsa Svaleryd Samordnare lika villkor Arbetat på HiG sedan aug-18, helt ny funktion; student- och medarbetarperspektiv samt samordning jämställdhetsintegrering Samordning av

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014 Lika villkor Institutionen för matematik och matematisk statistik Personaldagar 20 21 augusti 2014 Lika villkor Ingen negativ särbehandling utan giltig grund Laglig reglering i diskrimineringslagen Gäller

Läs mer

Plan mot kränkande behandling inklusive samlad dokumentation rörande diskriminering, trakasserier och repressalier

Plan mot kränkande behandling inklusive samlad dokumentation rörande diskriminering, trakasserier och repressalier Plan mot kränkande behandling inklusive samlad dokumentation rörande diskriminering, trakasserier och repressalier CAMPUS VÄSTRA SKARABORG GRUNDLÄGGANDE, GYMNASIAL UTBILDNING OCH SFI ESSUNGA NOV 2017-DEC

Läs mer

Plan för lika villkor för statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet

Plan för lika villkor för statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET 2015-02-20 Statsvetenskapliga institutionen Anders Lidström, prefekt Plan för lika villkor för statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet Inledning Denna plan har utarbetats av

Läs mer

Diskrimineringsgrunderna Från och med den 1 januari 2017 gäller nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering. De nya reglerna gäller för

Diskrimineringsgrunderna Från och med den 1 januari 2017 gäller nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering. De nya reglerna gäller för Diskrimineringsgrunderna Från och med den 1 januari 2017 gäller nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering. De nya reglerna gäller för förskolan, skolan och annan verksamhet som regleras i skollagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna

Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna Dokumentnamn: Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna. Dokumentansvarig:

Läs mer

Frågeformulär för arbetsmötet

Frågeformulär för arbetsmötet Frågeformulär för arbetsmötet Inledning varför plan för aktiva åtgärder? En arbetsgivare ska ha en plan för aktiva åtgärder som är en handlingsplan för att motverka diskriminering och verka för lika rättigheter

Läs mer

Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder Beslut 2018-07-02 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/101 handling 5 Handläggare Caroline Mitt Härnösands kommun 871 80 Härnösand Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017-12-01 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Skolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja hinder

Läs mer

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2018 /2019

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2018 /2019 Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2018 /2019 Aktiva åtgärder mot diskriminering Definition Diskriminering är när skolan, som verksamhet, behandlar någon

Läs mer

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2019 /2020

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2019 /2020 Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2019 /2020 Aktiva åtgärder mot diskriminering Definition Diskriminering är när skolan, som verksamhet, behandlar någon

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uddevalla Gymnasiesärskola 2016-2017 Innehållsförteckning Handlingsplan... 0 Bakgrund...2 Lagar och styrdokument...2 Definitioner och begrepp... 3 Gymnasiesärskolans

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567); SFS 2016:828 Utkom från trycket den 12 juli 2016 utfärdad den 30 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 1. Bakgrund Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 Grunden för jämställdhets- och mångfaldsarbetet vid Högskolan i Skövde är likabehandling och att alla anställda och studenter ska

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

STUDENTERNAS PSYKOSOCIALA ARBETSMILJÖ

STUDENTERNAS PSYKOSOCIALA ARBETSMILJÖ STUDENTERNAS PSYKOSOCIALA ARBETSMILJÖ Verksamhetsåret 2016-2017 En enkätundersökning av Uppsala studentkår Verksamhetsåret 2012-2013 genomförde Uppsala Studentkår en enkätundersökning om studenternas arbetsmiljö.

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskolan Nolängen Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker

Läs mer

Lika villkor. Ylva Eklind. Utbildningsavdelningen. Insparksutbildning 2016

Lika villkor. Ylva Eklind. Utbildningsavdelningen. Insparksutbildning 2016 Lika villkor Ylva Eklind Utbildningsavdelningen Insparksutbildning 2016 Vad menas med Lika villkor och likabehandling? Varför jobbar SLU med dessa frågor, och vilken policy har SLU? Vad har detta med kårernas

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 TRANÅS KOMMUN 181001 Författare: Annalena Träff, Anneli Fång & Leane Högberg Lärcentrum Innehåll Bakgrund... 2 Förordning

Läs mer

GRUNDSÄRSKOLAN PLAN FÖR ÅTGÄRDER VID TRAKASSERIER UTIFRÅN DISKRIMINERINGSGRUNDERNA 2018

GRUNDSÄRSKOLAN PLAN FÖR ÅTGÄRDER VID TRAKASSERIER UTIFRÅN DISKRIMINERINGSGRUNDERNA 2018 GRUNDSÄRSKOLAN PLAN FÖR ÅTGÄRDER VID TRAKASSERIER UTIFRÅN DISKRIMINERINGSGRUNDERNA 2018 Skolor, förskolor och andra utbildningsanordnare ska enligt diskrimineringslagen arbeta med aktiva åtgärder. Aktiva

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 63 Den 2018-05-08 63 Dnr 2018/00214 Riktlinjer för arbete mot diskriminering Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer för arbete mot diskriminering

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen Lilla Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 1 2 Bakgrund Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) reglerar universitetets

Läs mer

Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen för Stora Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2019

Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2019 Plan för lika rättigheter och möjligheter för studenter och medarbetare 2019 Beslutat av Rektor 2018-12-17 Gäller från 2019-01-01 Innehåll Introduktion... 3 Diskrimineringslagen... 3 Diskrimineringsgrunder...

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Handledning Chefer och företrädare för lika villkor

Handledning Chefer och företrädare för lika villkor Personalenheten Samordnarna för lika villkor Agnes Lundgren Jeanette Lövqvist Handledning 2014-08-19 Sid 1 (10) Handledning Chefer och företrädare för lika villkor vid institutioner och enheter Fastställd

Läs mer

Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder Beslut 2018-07-02 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/102 handling 5 Handläggare Caroline Mitt Kramfors kommun 872 30 Kramfors Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen läsåret 2018/2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen läsåret 2018/2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen läsåret 2018/2019 Inledning Vuxenutbildningen i Motala tar avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling - alla

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)

Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 1 Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 2014 2 Bakgrund Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) reglerar universitetets ansvar

Läs mer

Plan mot kränkande behandling inklusive samlad dokumentation rörande diskriminering, trakasserier och repressalier

Plan mot kränkande behandling inklusive samlad dokumentation rörande diskriminering, trakasserier och repressalier Plan mot kränkande behandling inklusive samlad dokumentation rörande diskriminering, trakasserier och repressalier CAMPUS VÄSTRA SKARABORG SÄRSKILD UNDERVISNING FÖR VUXNA I VARA ÅR 2018 Annelie Svantesson

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Datum Sida 2014-03-12 1 (11) Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Upprättad 20140312 Dokumentägare Tuula Dajén Kulturchef Giltighetstid: Tillsvidare Postadress Besöksadress

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer V 2017/439 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer Publicerad Beslutsfattare Gäller för http://www.sprak.gu.se/om/likabehandling/ Prefekt Gunnar Bergh

Läs mer

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet.

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Österåkers kommun ska vara en inkluderande arbetsplats med gott arbetsklimat, fritt från diskriminering,

Läs mer

Lika Villkorsplan, institutionen för ABM

Lika Villkorsplan, institutionen för ABM Lika Villkorsplan, institutionen för ABM 2013-2015 För närvarande (den 130403) består institutionens grupp för Lika Villkor av följande personer: Anne-Christine Norlén (lärare, ordförande), Görel Tunerlöv

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen för Ilsbo förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567) och förordningen

Läs mer

Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RIKTLINJER, UN 25 1(6) Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2(6) Utbildningsnämndens riktlinjer för främjande av likabehandling

Läs mer

Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan...

Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan... Likabehandlingsplan Innehåll GRUNDUPPGIFTER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 SYFTE MED Juridiska föreningen vid Örebro Universitets likabehandlingsplan... 3 DEFINITION AV BEGREPP... 4 FRÄMJANDE INSATSER... 5 KARTLÄGGNING...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nils Fredriksson Utbildning Gymnasiet Vuxenutbildning Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen upprättad 2015-10-27 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hässleberg, Hallsberg 2015-2016 Verksamhetens vision På vår förskola ska ingen utsättas för trakasserier, diskriminering

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Förskolan Tingeling Stadions Förskolor 2017/2018. Aktiva åtgärder. Bakgrund.

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Förskolan Tingeling Stadions Förskolor 2017/2018. Aktiva åtgärder. Bakgrund. Plan mot kränkande behandling och diskriminering Aktiva åtgärder Förskolan Tingeling Stadions Förskolor 2017/2018 Bakgrund Alla barn på förskolan har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från

Läs mer

Handlingsplan fö r likabehandling 2017

Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Dnr: HISTFILFAK 2017/32 Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Reomti Bygg AB Jämställdhetsplan

Reomti Bygg AB Jämställdhetsplan 06 Jämställdhetsplan sid 1 av 6 Reomti Bygg AB Jämställdhetsplan 06 Jämställdhetsplan sid 2 av 6 Diskrimineringslagen Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2018

Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2018 STOCKHOLMS UNIVERSITET 5 (4) Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2018 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet 2008

Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet 2008 = 2008-04-17 Dnr SU 40-1067-08 Dok. nr. 1 Handläggare: Christian Edling Jämlikhetssamordnare Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet 2008 Inledning Lag (2001:1286) om likabehandling

Läs mer

Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier

Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier mmunstyrelsen Datum 1 (5) nsult och uppdrag 2016-10-14 Utveckling/HR Anne-Li Gustafsson, 016-7102138 Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier Att arbeta i

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling. Medicinska fakulteten Lunds universitet

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling. Medicinska fakulteten Lunds universitet Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling Medicinska fakulteten Lunds universitet 2 Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling Läsåret 2014/2015 TRANÅS KOMMUN Hösten 2014 Författare: Soili Nilsson, Marianne Persson, Julia Valaszkai Lärcentrum Västra Vux Innehållsförteckning

Läs mer

Förskolan Liten blir stor Stadions Förskolor 2018

Förskolan Liten blir stor Stadions Förskolor 2018 Plan mot kränkande behandling och Diskriminering Aktiva åtgärder Förskolan Liten blir stor Stadions Förskolor 2018 Bakgrund Alla barn på förskolan har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 för den gymnasiala vuxenutbildningen i Falu kommun Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK Vuxenutbildningen Bakgrund Vuxenutbildningen

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Fastställd av Fakultetsnämnden 2014-12-12 Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Murbergets förskola. Norra verksamhetsområdet Skolförvaltningen Härnösands kommun 2014/2015

Likabehandlingsplan. Murbergets förskola. Norra verksamhetsområdet Skolförvaltningen Härnösands kommun 2014/2015 Likabehandlingsplan Murbergets förskola Norra verksamhetsområdet Skolförvaltningen Härnösands kommun 2014/2015 Vision: I vår verksamhet är alla lika värda! Innehållsförteckning: Innehållsförteckning: 2

Läs mer