Kallelse Föredragningslista Ungdomsfullmäktige Sammanträdesdag Ungdomsfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse Föredragningslista Ungdomsfullmäktige Sammanträdesdag Ungdomsfullmäktige"

Transkript

1 Kallelse Föredragningslista Ungdomsfullmäktige Sammanträdesdag l (l) Sammanträde Ungdomsfullmäktige Plats och tid Bohusläs museum kl. 12:30 onsdagen den 07 december 2016 Ordförande sekreterare Föredragningslista Föredragande l. Upprop Dnr KS Genomgång av mötesordning Dnr KS Val av ordförande, vice ordförande och sekreterare för Jäsåret 2016/2017 Dnr KS Förslag till ungdomsfullmäktige från Markus Rödin om elevparkering vid Kulturskolan på dagtid Dnr KS 2016/ Överenskommelse om samverkan med ideburen sektor Dnr KS 2016/ Information om arbetet med biblioteket och fritidsgården på nya Källdalsskolan Dnr KS Utveckling av ungdomsfullmäktige, det fortsatta arbetet utifrån den nya arbetsordningen Dnr KS 2015/00459 Stefan Björling, samhällsbyggnad Tillväxtavdelningen Kommunledningskontoret Kultur och fritid Valentina Velasquez, kultur och fi itid 8. Övriga frågor Dnr KS Tänk på att visa hänsyn vid mötet och använd inte parfym, rakvatten eller andra starkt doftande hygienartiklar.

2 Kallelse Sammanträdesdag Genomgång av mötesordning Ärenden som inte forberetts men som någon ändå vill ska behandlas under mötet får i så fall efter mötets godkännande föras in under "övriga frågor" i slutet av mötet. Vid varje ärende forklarar ordforanden ordet fritt varefter ledamöter och ersättare får möjlighet att anmäla att de vill tala i frågan genom att räcka upp handen. När alla som vill yttra sig fått säga sin mening i ett ärende frågar ordforanden om diskussionen kan anses vara avslutad. Om man är överens om detta är det ordförandens uppgift att se efter vilka förslag som kommit fram under diskussionen. Det kan finnas både ett bifall(= ja), ett avslag(= nej) och ett yrkande om återremiss, vilket betyder att man tycker att ärendet behöver undersökas mer for att återkomma nästa gång. Ordforanden frågar om han/hon uppfattat de olika yrkandena rätt och om det är möjligt att gå till beslut. Om mötet godkänner detta ställer ordföranden forst frågan om ärendet ska genomforas under sammanträdet, eller om det ska återremitteras dvs. återkomma nästa gång. Om mötet beslutar att frågan ska avgöras under pågående möte ställer sedan ordforanden bifall mot avslag. Ledamöterna svarar sedan JA vid den ståndpunkt de tycker stämmer bäst. Alltså: Man svarar JA endera för bifall eller avslag. Man säger inte nej och när ordforanden frågar efter vilka som stöder en av ståndpunkterna är man tyst om man inte delar den uppfattningen. Om man inte tycker att ordforanden uppfattat svaren riktigt, utan istället borde hört att det var fler som tyckte på det andra sättet kan man ropa "votering". Den som inte samtycker till fattat beslut kan reservera sig dvs. få anmält att man inte delar majoritetens uppfattning.

3 Kallelse Sammanträdesdag Val av ordförande, vice ordförande och sekreterare för läsåret 2016/2017 Enligt ungdomsfullmäktiges arbetsordning ska ungdomsfullmäktige välja en ordförande, vice ordfårande och sekreterare får varje nytt läsår. Ordfårande leder sammanträdena, tillsammans med vice ordförande. sekreteraren skriver anteckningar får protokollet. Ordförande, vice ordfårande och sekreterare ska även vara med på beredningarna inför ungdomsfullmäktige. Alla som går i gymnasiet eller är med i ungdomsrådet är välkomna att skicka in en intresseanmälan till annica.aberg@uddevalla.se. Det går också bra att anmäla intresse på sammanträdet. Angelica B jurström från Akademi Sinclair har anmält intresse av att få bli ordfårande får läsåret 2016/20 l 7.

4 Kallelse Sammanträdesdag Förslag till ungdomsfullmäktige från Markus Rödin om elevparkering vid Kullurskolan på dagtid Dnr KS 2016/00205 Förslagsställaren önskar att asfaltsplanen vid Kulturskolan kunde få utnyttjas som elevparkering under dagtid. Ungdomsfullmäktige beslutade på mötet den 2 maj 2016 att stödja förslaget. Stefan Björling från samhällsbyggnadsförvaltningen medverkade på mötet den 2 maj och infmmerade om att ärendet behöver utredas innan fullständigt svar kan ges och att samarbete måste ske med gymnasieskolorna. Det som eventuellt kan vara aktuellt är några av parkeringsplatserna, men inte hela parkeringen. Det behöver också utredas om det behövs parkeringstillstånd och eventuellt pris får dessa i så fall. Stefan Björling kommer till ungdomsfullmäktige får att ge en återkoppling/svar på hur det går med förslaget.

5 Kallelse Sammanträdesdag Överenskommelse om samverkan med ideburen sektor och Uddevalla kommun Dnr KS 2016/00483 Förslag till överenskommelse om samverkan med ideburen sektor och Uddevalla kommun har skickats på remiss till ungdomsfullmäktige. Representant från tillväxtavdelningen på kommunledningskontoret, som ansvarar for framtagandet av överenskommelsen, kommer till ungdomsfullmäktige och berättar om vad ärendet innebär. Ungdomsfullmäktige får möjlighet att lämna synpunkter på förslaget på mötet.

6 Brev 1(2) D nr KS 20 I6/00483 Handläggare ChefTillväxtavdelningen Anders Brunberg Telefon anders.brunberg@uddevalla.se Följebrev till remiss gällande överenskommelse om samverkan med ideburen sektor och Uddevalla kommun De ideburna organisationerna är en viktig resurs för Uddevalla som plats att bo och leva på. Genom ett starkt och positivt samarbete mellan kommun och ideburna organisationer kan vi nå bättre välnird, rikare fritid, stärkt demokrati och minskat utanförskap i Uddevalla. Politikerna i Uddevalla har efter förslag från ideburen sektor gett förvaltningen i uppdrag att i samverkan med ideburna organisationer ta fram en skriftlig överenskommelse kring samarbete. Överenskommelsen, ÖK Ide, består av gemensamt överenskomna spelregler och åtaganden som underlättar samverkan och skapar ett gott samarbetsklimat ÖK Ide har tagits fram i ömsesidig dialog mellan representanter för kommunen och deltagare från olika ideburna organisationer. Under arbetet med att ta fram överenskommelsen har två stordialoger genomförts med deltagare från ett stort antal ideburna organisationer och kommunala förvaltningar. En arbetsgrupp med representanter från kommunens förvaltningar samt deltagare från ideburna organisationer har, med stöd av en processledare samt en politisk styrgrupp, under året arbetat fram del dokument som nu sänds ut till kommunala och ideburna instanser för synpunkter och behov av komplettering/förtydliganden. Inkomna synpunkter kommer att hanteras av arbetsgruppen bestående av representanter fi ån såväl kommunen som ideburna sektorn för att därefter i form att ett Hirdigt förslag lämnas till kommunfullmäktige för beslut. Efter godkännande i kommunfullmäktige kommer erbjudande om anslutning till ÖK Ide att skickas ut till de ideburna organisationerna. Kommunlednln skontoret Postadress Uddevalla Besöksadress stadshuset Varvsvägen l Telefon Fax o l E-post kommunledningskontoret@uddevollo.se

7 Brev (2) D nr KS 2016/00483 De som bestämmer sig for att ingå i överenskommelsen väljer att delta i ett närmare utvecklingsarbete kring samverkan och erbjuds mötesforum, utbildningar och deltagande i olika samverkansformer. De ideburna organisationer som vill ansluta sig till ÖK Ide måste ställa sig bakom överenskommelsens värdegrund får samverkan, principer och åtaganden. Konkreta samarbeten i enlighel med ÖK Ide kan ske genom samarrangemang, gemensam verksamhet, partnerskap eller liknande. Kopplat till överenskommelsedokumentet ska årliga aktivitetsplaner tas fram med utgångspunkt i överenskommelsens principer och åtaganden. Synpunkter önskas senast till nedanstående adress: kommnnledningskontoret@uddevalla.se eller Uddevalla kommun Kommunledningskontoret Anna-Lena Lundin Uddevalla Frågor kan ställas till personer i styrgruppen E vy Gahnström (v) evy.gahnslrom(cil,uddevalla.se Stefan Skoglund (s) stefan.skoglund(a)uddevalla.se Gunilla Magnusson (mp) gunilla.a.magnusson@ll.cldevalla.se Camilla Josefsson (m) f_:j.!llijj<1jq.~"'.f.'.9j!@uddevajla, f_ Anders Brunberg ChefTillväxtavdelningen, anders.brunberg@uddevalla.se Frågor kan också ställas till personer i arbetsgruppen Bjarne Rehnberg Birgitta Wahlberg Matbilda Isaksson Pia Strömsholm Håkan Chalto Ingvar Humlen Maria Lehto Lena-Maria Vinberg Kerstin W ennebro Simone Olofsson Frivilligcentrum F r il u ftsfräm jandet Socialtjänsten Kommunledningskont ABF Sv. Kyrkan Kultur och fritid Barn och utbildning Vuxenskolan Folkets hus Med vänlig hälsning Ingemar Samuelsson (S) Evy Gahnström (V) Carin Ramneskär (M) Bilagor Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse 20 I Förslag till överenskommelse om samverkan med ideburen sektor

8 Tjänsteskrivelse (2) Dnr KS Handläggare Anders Brunberg Chef Tillväxtavdelningen Telefon Social ekonomi- överenskommelse om samverkan med ideburen sektor, Remiss ÖK Ide Sammanfattning Ett utvecklingsarbete mellan den ideburna sektorn och Uddevalla kommun, har lett fram till att ett förslag till skriftlig överenskommelse nu kan hanteras i ett remissyttrande. Arbetet, organiserat utifrån Tillväxtavdelningens folkhälsouppdrag och dess folkhälsoutvecklare, har inneburit särskilda arbetsgrupper och med kontinuerlig koppling till styrgrupp representerad av särskilt utvalda politiker och tjänstemän. Syftet med överenskommelsen är att tillsammans med den ideburna sektorn, kunna förädla samarbetet för bättre välfard, rikare fritid, stärkt demokrati och minskat utanförskap i Uddevalla kommun. Ett förslag till skriftlig överenskommelse tillsammans med civilsamhället/ideburna sektom finns nu och dokumentet behöver nu prövas i ett bredare sammanhang, allt enligt tjänsteskrivelsen förslag till remissinstanser. För att kunna hanteras på bästa sätt och ge utrymme för delaktighet, föreslås att en kompletterande stordialog gentemot den ideburna sektorn, genomförs under november månad. Inriktningen är att remissen behandlas i kommunstyrelsen mars 2017, samt föreslås att beslutas om i april2017, i Kommunfullmäktige. Beslutsunderlag Remissversion Överenskommelse ÖK Ide Tjänsteskrivelse ÖK ide Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att enligt tjänsteskrivelsens beskrivning, genomföra remissarbetet för beslut i Kommunfullmäktige, våren Ärendebeskrivning ÖK Ide har tagits fram i ömsesidig dialog mellan representanter för kommunen och deltagare från olika ideburna organisationer. Under arbetet med att ta fram överenskommelsen har två stordialoger genomförts med deltagare fl ån ett statt antal

9 Tjänsteskrivelse 2(2) Dnr KS ideburna organisationer och kommunala flirvaltningar. En arbetsgrupp med representanter från kommunens förvaltningar samt deltagare fi ån ideburna organisationer har, med stöd av en processledare samt en politisk styrgrupp, under året arbetat fram det dokument som nu sänds ut till kommunala och ideburna instanser för synpunkter och behov av komplettering/förtydliganden. styrgruppens förslag, vilka som skall ha möjligheten att besvara remissen är: Kommunens nämnder (och dänned förvaltningar) Partigrupperna Bolagen Ungdomsfullmäktige Kommunala rådet för äldre och personer med funktionsnedsättning Politiska ungdomsförbunden Ideburna organisationer, frivillig/friluft/studieförbund/samfund, idrott m.fl. Facken för information på CSG (Central samverkansgrupp). Styrgruppen har föreslagit att det ska anordnas en presskonferens gemensamt för arbetsgrupp och styrgrupp när remissen skickas ut. Arbetsgruppen är positiv till det. Förslaget är att arbetsgruppen och styrgruppen representerar överenskommelsen och utser deltagare. Inkomna synpunkter kommer att hanteras av arbetsgruppen bestående av representanter från såviil kommunen som ideburna sektorn för att därefter i form av att ett färdigt förslag lämnas till kommunfullmäktige för beslut. Efter godkännande i kommunfullmäktige kommer erbjudande om anslutning till ÖK Ide att skickas ut till de ideburna organisationerna. /. ' -t.j '. ~ "'.'c "l ' ' "~ ~~c~- -, -, And rs Brunbe~:t -- Chef Tillväxtavdelningen 2 '~/- -- 'Je ~--~ Peter Larsson Kommundirektör Expediera till

10 ÖK Ide- Överenskommelse om samverkan mellan den ideburna sektorn och Uddevalla kommun Framtagen i dialog mellan ideburen sektor och Uddevalla kommun Godkänd av Uddevalla kommunfullmäktige 20XX-XX-XX INLEDNING Vår kommun vilar på fyra delar; det offentliga samhället, ideburen sektor, näringslivet och den privata sfären. Alla delar behöver fungera och ha förutsättningar för att utvecklas både var för sig och tillsammans. Genom dialog mellan företrädare för de olika delarna skapas förutsättningar för en långsiktigt hållbar social, ekologisk och ekonomisk utveckling. De ideburna organisationerna är en viktig resurs för Uddevalla som plats att bo och leva på. Genom att vara en utvecklingskraft, en röst i det offentliga rummet, en skolning i demokrati, aktivitetsanordnare och skapare av gemenskap och mening för många mäniskor bildar de en social plattform. Kommunen och ideburna sektorn har olika utgångspunkter och förutsättningar. De ideburna organisationerna består av frivilligt engagerade människor och varje enskild organisation har sitt eget syfte och inriktning. Många av de ideburna organisationerna bärs av medlemmarnas ideella engagemang och styrs av en vald styrelse, ibland finns även anställda. Kommunen har många olika uppdrag, ansvar och skyldigheter som bestäms av kommunallagen. Politiker väljs vart fjärde år och de styr kommunen genom planer och beslut. 1Jänstemän och andra anställda ansvarar för verksamheten utifrån de förtroendevaldas inriktning. Gemensamt fllr såväl kommunen som ideburna organisationer är strävan efter livskvalitet för befolkningen i Uddevalla. Samverkan mellan kommunen och den ideburna sektorn samt mellan olika ideburna organisationer kan ske inom många olika områden, i olika former och på olika nivåer. ÖK IDE Uddevallas överenskommelse, ÖK Ide, är en skriftlig avsiktsfllrklaring kring samarbete mellan kommunen och ideburen sektor. ÖK Ide består av gemensamt överenskomna spelregler och åtaganden som underlättar samverkan och skapar ett gott samarbetsklimat ÖK Ide bygger på ömsesidighet vilket innebär att alla pruier som skri vit under denna är överens om dess formuleringar och kan bära värderingarna vidare i det framtida samru betet. Genom gemensamma forum knutna till ÖK Ide byggs kunskap och tillit som skapar grund för samarbeten mellan ideburna organisationer och Uddevalla kommun samt mellan olika ideburna organisationer. Syftet med ÖK Ide är att tillsammans framgångsrikt kunna arbeta för bättre välflird, rikare fritid, stärkt demokrati och minskat utanfllrskap i Uddevalla.

11 De som beslämmer sig för att ingå i överenskommelsen väljer att delta i ett närmare utvecklingsarbete kring samverkan och erbjuds mötesforum, utbildningar och deltagande i olika samverkansformer. Konkreta samarbeten i enlighet med ÖK Ide kan ske genom samarrangemang, gemensam verksamhet, avtal/partnerskap eller liknande. Kopplat till överenskommelsedokumentet ska årliga aktivitetsplaner tas fram med utgångspunkt i överenskommelsens principer och åtaganden. ÖK Ide är godkänd av Uddevalla kommunfullmäktige 20XX-XX-XX. De ideburna organisationer som vill ansluta sig till ÖK Ide måste ställa sig bakom överenskommelsens värdegrund tor samverkan, principer och åtaganden. DEFINITIONER Övercnslwmmclsc Överenskommelser med ideburen sektor finns på nationell, regional och i många fall på lokal nivå. Information om den nationella överenskommelsen finns på Den lokala överenskommelsen mellan kommunen och ideburen sektor i Uddevalla heter ÖK Ide. Ideburen sektor Ideburen sektor kan även benämnas civil samhälle, social ekonomi, tredje sektorn eller folkrörelse. Den ideburna sektorn består av organisationer som har samhällsnytta och medlemsnytta som främsta mål samt tar tillvara befolkningens och samhällets intressen utan ekonomisk vinst. Begreppet ska ses som ett samlingsbegrepp och avser föreningsliv, trossamfund, ideburna f6retag, folkbildning och stiftelser men också aktörer utan formell organisation t.ex. olika nätverk. Uddevalla kommun l överenskommelsen ÖK Ide står Uddevallas befolkning i fokus och överenskommelsen begränsas till organisationer inom kommunens geografiska gränser. Uddevalla kommun som organisation och dess förvaltningar, verksamheter och bolag är en av parterna i överenskommelsen. Parter Parter i Uddevallas ÖK Ide är kommunen samt de ideburna organisationer som väljer att ansluta sig. Såväl de ideburna organisationerna som kommunorganisationen arbetar för Uddevallas bästa. IOP- Ideburet offentligt partnerskap Ett!O P-avtal är en samverkansmodell mitt emellan normerade bidrag och upphandling som innebär att den ideburna organisationen bidrar till samhällsutvecklingen på ett mer konkret sätt än vad bidragen ger utrymme f6r, men som inte bygger på marknadsmekanismer och kommersiella kontrakt. Ett JOP-avtal kan ingås när:

12 Verksamheten sker på initiativ av den ideburna organisationen. Verksamheten är ett led i att förverkliga ett politiskt program eller plan, där de ideburna organisationerna särskilt nämns. Verksamheten inte kan ses som en del av det normerade föreningsbidraget Det inte finns en marknad eller en konkurrenssituation att vårda. Bägge parter är med och finansierar verksamheten (pengar eller andra insatser). Verksamheten inte detaljregleras från kommunens sida. Sociala företag Sociala företag är företag vars verksamhet och mål handlar om att skapa samhällsnytta, är fristående från den offentliga sektorn och som i huvudsak återinvesterar sina vinster i den egna eller liknade verksamheter. Ett vanligt syfte med sociala företag är att integrera människor som har svårigheter attfå och/eller behålla ett arbete, i arbetsliv och samhälle.

13 VÄRDEGRUND FÖR SAMVERKAN Den lokala värdegrunden bygger på den nationella överenskommelsen och är förankrad i lokal samverkan. Den beskriver ett gemensamt förhållningssätt och viktiga principer. Ett samhälle där människors ideella och ideburna engagemang tillvaratas är grunden för en stark demokrati. Det är i vardagen som de mänskliga rättigheterna förverkligas och överenskommelsens parter arbetar i ord och handling för att respektera människors lika värde, rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuellläggning eller ålder. Principer För samverkan mellan Uddevalla kommun och ideburen sektor gäller följande principer: Dialog En kontinuerlig dialog mellan kommunen och ideburna organisationer är grundläggande för att vi tillsammans ska kunna arbeta for kommunmedborgarnas bästa. För en god dialog krävs kunskap, engagemang och förståelse för varandras uppgift, villkor och förutsättningar. Dialogen ska: bygga på tillit, respekt och förtroende präglas av ansvar utgå från och tillvarata båda parters perspektiv och kompetens vara framtids- och lösningsfokuserad Ilethetssyll Genom helhetssyn och gemensamma mål använder vi varandras olika styrkor och kompetenser för Uddevallas invånares bästa. Såväl ideburen sektor som kommunorganisationen har olika uppdrag och perspektiv som sammanförs genom ÖK Ide för att skapa nödvändig helhetssyn. För att åstadkomma helhetssyn krävs kontinuerlig, kreativ och målmedveten dialog inom och mellan parterna, inte minst för att dela kunskap och analys kring vår närvärld och omvärld. Kvalitet K valilet i den verksamhet som bedrivs ilr viktig för såväl ideburen sektor som kommunen. K valilet och kvalitetssäkring handlar om att utgå från kunskap om verksamhelsområdet att kunna följa upp och redogöra för verksamheten kontinuerlig utveckling I samverkan mellan kommun och ideburen sektor ska uppföljning och utvärdering ingå. Långsiktighet Långsiktighet är en förutsättning för att kunskap och erfarenhet ska utvecklas och tillvaratas.

14 En långsiktig samverkan kräver bred och formell förankring hos såväl ideburna organisationer som kommunen. För att bägge pmter ska känna trygghet behövs förutsägbara villkor och former för formaliserad samverkan i form av avtal, parinerskap eller liknande. Mångfald Alla i Uddevalla bidrar till det gemensamma samhället, oavsett var i livet man är, vilken livssituation och bakgrund man har. Mångfalden berikar redan idag och ambitionen är att lyfta den inom fler områden. Mångfalden blir synlig och tas till vara genom dialog och möjlighet till inflytande. Genom alt vara kommunikativt tydliga, lyhörda, bejaka olikheter och att erbjuda öppna arenor skapas även en mångfald av aktiviteter och möjligheter. Självständighet och oberoende Genom ÖK Ide möts ideburen sektor och kommunen som jämbördiga parter med olika roller. Jämbördigheten innebär att samverkan ska präglas av ömsesidighet och respekt för de olika rollerna. De ideburna organisationerna ska kunna vara kritiskt granskande och verka självständigt i forhållande till kommunen och andra ideburna organisationer. Öppenhet och insyn Öppenhet och insyn mellan och inom pulterna behövs får att ta långsiktigt hållbara beslut för Uddevalla och dess invånare. Grundläggande i framtagandet av ÖK Ide har varit öppenhet och vilja till gemensam insyn i varandras verksamheter. Denna kultur ska genomsyra även det framtida samarbetet mellan kommunen och ideburen sektor.

15 UDDEVALLA KOMMUNS ÅTAGANDEN OCH ÅTGÄRDER FÖR SAMVERKAN Kommunens åtaganden gäller gentemot samtliga demokratiska föreningar och organisationer med Uddevalla som verksamhetsområde. l Uddevalla kommuns vision beskrivs utgångspunkten att mångfald och tolerans stimulerar utveckling. Visionen siktar på att Uddevallas invånare ska må bra, vara stolta, ha framtidstro och lust att utveckla sig själva och sin omgivning. Olika mötesplatser ska inspirera och bidra till utveckling av den kreativa förmågan. Kommunen vill genom ÖK Ide bekräfta att den ideburna sektorn är viktig toratt förverkliga visionen och bidra till livskvalitet, välfård och utveckling i Uddevalla. l. Kommunen ska i mötet med idebuma organisationer utgå från värdegrunden öppenhet, respekt och professionalitet Det ska vara enkelt att kontakta kommunen och finnas tydlighet knng kontaktpersoner och kontaktvägar. 3. Kommunen åtar sig att finansiera en20% processl~dare for kqmn\ilnen och en 20% processledare för de ideburna organisationern!\.,...,. 4. Kommunen åtar sig att finansiera verksamhet~me4el för verk#ällande och utveckling av ÖK Ide. ',. 5. Kommunens processledare aosvarar foh('ltt i.sam0erkan hled de ideburnas processledare regelbundet kalla till ~tqrdiälöger llirklinskapsutbyte, dialog och utveckling av konkret samverk8!).,...,..,,, : 1 6. Kommunens processledare ärisva;åt' för~tt tills~!nmans med ideburnas processledare i dialog med parterna t('lfran\qghjolja upp å\'liga aktivitetsplaner. :- -: :- ::; ::; 7. Kommunen åtar sig <t~fntveckl~befit{tliga och nya långsiktiga former to r samverkan och stöd till id~b\lrnä organisatj!)ner som bidrag, ideburet offentligt partnerskap, offentlig upphai1diing och.~odal t företagande. 8. KomTun~n skairifonrieya om vilka former av stöd och samverkan som finns och ha tyq!iga och r~tivis~ riktlinjer. 9: Kq!Tihlu~en åt<)rsig att utveckla dialogen med ideburna organisationer utifrån det av k())tjmunfuii!tiäktige antagna systematiska arbetssättet för medborgardialog. lo. K~hliTiimens samverkan med den ideburna sektorns organisationer ska finnas med som en del av kommunens övergripande styrk ort. 11. Kommunen ska verka för att göra denna överenskommelse känd bland kommunens anställda och Uddevallas invånare.

16 IDEBUREN SEKTORS ÅTAGANDEN OCH ÅTGÄRDER FÖR SAMVERKAN l. De ideburna organisationerna ska i mötet med kommunen utgå fl ån värdegrunden och principerna i ÖK Ide. 2. De ideburna organisationema åtar sig att aktivt delta i utvecklingsarbetet kring ÖK Ide. 3. De ideburna organisationerna åtar sig att följa de inom ÖK Ide upparbetade kontakt vägarna. 4. De ideburna organisationerna åtar sig att utse och ta arbetsgivaransvar för de ideburna organisationernas 20 % processledare. Processledarens faktiska lön.e~ostna(\er finansieras av Uddevalla kommun enligt särskilt avtal. 5. De ideburnas processledare ansvarar för att i samverkan me(\ kommunen processledare regelbundet kalla till stordialoger för kuqskaps1,1tbyte, di<~log och utveckling av konkret samverkan., : <,.. 6. De ideburnas processledare ansvarar för att tillsamn1~ns m~d ~on11nurillns processledare att i dialog med pruterna ta framoch följ!:\ \lpp. årliga aktivitetsplaner ,.. : 7. De ideburna organisationerna åtar sig ~tfteg~lbpl1c!et l1prdatgra sina kontaktuppgifter till processledarna. i : \.'.,...,.,..., o ' 8. De ideburna organisationerna ansvarm föf~tt göra ddma överenskommelse känd bland andra ideburna organisatiqj1~f, rn~dlernm~trdch samverkansorganisationer. lji'pföljning OCH REVIDERING Processledarna ansvarilr ie1n6i\~iiiiw lörattåiligen efter verksamhetsårets slut sammanställa en uppföljning av derill,~ 1,\'/ettln~komm.~lse som tillhandahålles parterna. För kommunens verksamheter s~eruppfoljrti119eri'in,oll1 styr- och verksamhetskorten. ÖK Ide ska<i.itvärcieras tichtevideras senast under Namn Namn Ordf. Uddevalla kommunfullmäktige Namn Namn Ordf. Organisation XY

17

ÖK Idé. Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun

ÖK Idé. Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun ÖK Idé Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun VILL DU VARA MED OCH GÖRA UDDEVALLA TILL EN PLATS FÖR ALLA? Samverkan med idéburna sektorn mycket viktig för både anställda

Läs mer

Protokoll. Ungdomsfullmäktige. Bohusläs museum, kl.l2:30-13:30

Protokoll. Ungdomsfullmäktige. Bohusläs museum, kl.l2:30-13:30 Sammanträde Plats o c h lid Ledamöter Övriga Bohusläs museum, kl.l2:30-13:30 Bien Giday, gymnasiallärlingsutbildning, Margretegärdeskolan Omran Almashout, gymnasiallärlingsutbildning, Margretegärdeskolan

Läs mer

Kallelse Föredragningslista Sammanträdesdag Ungdomsfullmäktige. Re becka Nörgaard

Kallelse Föredragningslista Sammanträdesdag Ungdomsfullmäktige. Re becka Nörgaard Föredragningslista 1(1) Sammanträde Plats och tid Bohusläns museum, kl. 12:30 tisdagen den 01 mars 2016 Ordförande Re becka Nörgaard sekreterare Föredragningslista Föredragande l. Upprop Dnr KS 2750/97

Läs mer

KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE

KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE 2 maj 2016 1(2) Sammanträde Ungdomsfullmäktige Plats och tid Bohusläns museum, kl. 12:30 måndagen den 02 maj 2016 Ordförande Rebecka Nörgaard sekreterare Föredragningslista

Läs mer

Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50

Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50 med funktionsnedsättning Sammanträde Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga med funktionsnedsättning Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50 Evy Gahnström (V) Mauritz Eliasson, PRO

Läs mer

KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE

KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE 28 september 2015 Föredragningslista l (l) Sammanträde Plats och lid Bohusläns museum, kl. 12:30 måndagen den 28 september 2015 Ordförande sekreterare Föredragningslista Föredragande

Läs mer

KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE

KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE 2 december 2015 Föredragningslista l(!) Sammanträde Plats och tid Bohusläns museum, kl. 12:30 onsdagen den 02 december 2015 Ordförande Re becka Nörgaard sekreterare Föredragningslista

Läs mer

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige den 12 november 2003, 137 med ändring den 9 mars 2005, 48, med ändring den 13 februari 2008, 36 och med ändring 14 april 2010, 70 Uddevalla

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE

KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE 5 maj 2015 Föredragningslista l (l) Sammanträde Plats och tid Bohusläns museum, kl. 12:30 tisdagen den 05 maj 2015 Ordförande Astrid Zachrisson sekreterare Föredragningslista

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Antagen av kommunfullmäktige 31 januari 2019 16 1(5) Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor 1(5) Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är Lunds kommun och organisationer/föreningar i Lund som tillhör den idéburna sektorn. Idéburen

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring Hej! Detta dokument är ute på en snabb remiss runda. Synpunkter mm lämnas senast torsdagen den 4 juni kl 13.00. Synpunkter mejlas till remiss@ideburnamalmo.se Ambitionen är att alla som varit delaktiga

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse Mellan idéburen sektor och Södertälje kommun ÖVERENSKOMMELSEN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För demokrati, delaktighet och ökad inkludering i Malmö 2017-2020 Vision Malmö stad och idéburen sektor skapar i samverkan en

Läs mer

--,:?t h t l _l / "r/;,r Protokoll. Hälsopolitiska rådet. Stadshuset, Varvet, kl.l3:00-16:30 med ajournering

--,:?t h t l _l / r/;,r Protokoll. Hälsopolitiska rådet. Stadshuset, Varvet, kl.l3:00-16:30 med ajournering Sammanträde Plats och tid Ledamöter Stadshuset, Varvet, kl.l3:00-16:30 med ajournering 14.30-14.50 Gunilla Magnusson (MP), ordförande, kommunstyrelsen Stefan Skoglund (S) kommunstyrelsen Angelica Lundgren

Läs mer

Mer än bara en idé. En lokal överenskommelse om gemensamt ansvar och samverkan mellan Sollentuna kommun och idéburna organisationer.

Mer än bara en idé. En lokal överenskommelse om gemensamt ansvar och samverkan mellan Sollentuna kommun och idéburna organisationer. Mer än bara en idé En lokal överenskommelse om gemensamt ansvar och samverkan mellan Sollentuna kommun och idéburna organisationer. 1 Mer än bara en idé är en lokal överenskommelse om samverkan mellan

Läs mer

Regional Överenskommelse i Östergötland mellan Region Östergötland och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor*

Regional Överenskommelse i Östergötland mellan Region Östergötland och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* Regional Överenskommelse i Östergötland mellan Region Östergötland och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* Avsiktsförklaring Den offentliga och den idéburna sektorn har olika roller och funktioner.

Läs mer

Lättläst version av Överenskommelsen

Lättläst version av Överenskommelsen Lättläst version av Överenskommelsen Överenskommelsen Överenskommelsen handlar om hur regeringen, de idéburna organisationerna inom det sociala området och Sveriges kommuner och landsting ska förhålla

Läs mer

Protokoll. Arbetsmarknadsutskottet. Riverside, kl. 8:30-10:35

Protokoll. Arbetsmarknadsutskottet. Riverside, kl. 8:30-10:35 Sammanträde Plats och lid Ledamöter Övriga Riverside, kl. 8:30-10:35 Evy Gahnström (V) Ordförande Rolf Jonsson (L) Magnus Jacobsson (KD) Stefan Skoglund (S) Cecilia Sandberg (S) Ulf Larsson, chef vuxenutbildningen,

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Protokoll. Ungdomsfullmäktige. Bohusläns museum, kl.l2:30-14:00

Protokoll. Ungdomsfullmäktige. Bohusläns museum, kl.l2:30-14:00 Sammanträde Plats och tid ledamöter Övriga Bohusläns museum, kl.l2:30-14:00 Angelica Bjurström, Estetiska programmet och media, Akademi Sinclair Turid Bork, Estetiska programmet och media, Akademi Sinclair

Läs mer

DETTA UTKAST ÄR ETT FÖRSLAG OCH INTE ETT FÄRDIGT ANTAGET DOKUMENT. DET SKA LÄSAS OCH FÖRÄNDRAS INFÖR

DETTA UTKAST ÄR ETT FÖRSLAG OCH INTE ETT FÄRDIGT ANTAGET DOKUMENT. DET SKA LÄSAS OCH FÖRÄNDRAS INFÖR DETTA UTKAST ÄR ETT FÖRSLAG OCH INTE ETT FÄRDIGT 2017 ANTAGET DOKUMENT. DET SKA LÄSAS OCH FÖRÄNDRAS INFÖR ETT ANTAL REMISS-MÖTEN SOM SKER I JANUARI OCH FEBRUARI. SLUTLIGEN KOMMER DET ATT ANTAS I MÅNGA

Läs mer

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Ks/2016:428 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Fastställt av

Läs mer

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen ÖVERENSKOMMELSE OM samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen örebro kommun och det civila samhället presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund,

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och Arbetet med överenskommelsen Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och i Göteborg Överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap 1 Samverkan mellan Trelleborgs kommun och Glokala Folkhögskolan Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap Bakgrund I oktober 2008 lades grunden till en nationell överenskommelse mellan regeringen,

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Samverkan i Laxå kommun

Samverkan i Laxå kommun Överenskommelse om Samverkan i Laxå kommun MELLAN FÖRENINGSLIVET OCH KOMMUNEN Laxå kommun och föreningarna presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund, principer

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

all; Dnr2015/793.-i'1 120 Lokal överenskommelse wviljeinriktning

all; Dnr2015/793.-i'1 120 Lokal överenskommelse wviljeinriktning _ " _ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SA LEDNINGSUTSKOTFET 15(19) KOMMUN Sammanträdesdatum 2017-05-02 120 Lokal överenskommelse wviljeinriktning Dnr2015/793.-i'1 INLEDNING Kommunfullmäktige i Sala har beslutat bifalla

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Stockholms stads riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-393/2017 Sida 1 (6) 2017-09-19 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-508 25091 Till Socialnämnden 2017-09-19 Stockholms stads riktlinjer

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationell politik för social ekonomi 2010 beslutade regeringen om nya mål och en ny inriktning för politiken för det civila samhället:

Läs mer

- en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun

- en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun - en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun SYFTE: Att diskutera och föreslå åtaganden som kommunen och idéburen sektor kan göra Diskutera de identifierade utvecklingsområdena

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne OMSLAGSBILD: GUSTAF EMANUELSSON/FOLIO Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne 1 ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN Som första region i Sverige undertecknade

Läs mer

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 1 (5) 2017-12-05 UPPDATERAT SKRIVELSE JANE ALLANSSON DIREKT: 0224-74 70 13 Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun Sala kommun och föreningar i Sala presenterar

Läs mer

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen Värmland Workshop Utkast Överenskommelsen Agenda 14.00 Inledning och presentation Kort paus 14.30 Camilla Olsson och Jan Linde- samverkan före och efter Överenskommelsen! Kort paus 15.30 Kaffe och film

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 1 Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 2 SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

Läs mer

Kallelse Föredragningslista Demokratiberedning. Ledamot som är hindrad att delta i sammanträdet ska anmäla detta till resp gruppledare.

Kallelse Föredragningslista Demokratiberedning. Ledamot som är hindrad att delta i sammanträdet ska anmäla detta till resp gruppledare. Kallelse Föredragningslista l(!) 2016-01-28 Sammanträde Demokratiberedning Plats och tid stadshuset, Barken, vån 3, kl. 9:00 tisdagen den 09 februari 2016 Ordförande sekreterare Alf Gillberg Annica Åberg

Läs mer

Socialnämndens begäran till kommunfullmäktige om att få utföra delar av socialtjänstens verksamhet i alternativa driftsformer

Socialnämndens begäran till kommunfullmäktige om att få utföra delar av socialtjänstens verksamhet i alternativa driftsformer Tjänsteskrivelse Socialtjänsten 2019-08-15 1(2) D nr SN 2019/00179 Handläggare Utvecklare Asa Jarhag Håkansson Telefon 0522-69 70 31 asa.j arhaghakansson@uddevalla.se Socialnämndens begäran till kommunfullmäktige

Läs mer

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Arrangör: Sociala samverkansrådet Moderator: Ingrid Bexell Hulthén Text och foto: Malin Helldner Bakgrund I mars 2010 bildades ett samverkansråd i Göteborg.

Läs mer

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-10-05 Handläggare Annika Rosbring Telefon: 08 508 35 480 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 oktober 2017 Ärende

Läs mer

Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad. För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö

Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad. För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö Om överenskommelsen Den här överenskommelsen kan användas av den idéburna

Läs mer

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Akademi Näringsliv En förändrad omvärld med flera aktörer Offentlig sektor Engagerade medborgare Idéburen sektor Den idéburna sektorn omfattar organiserade

Läs mer

Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. Upplands Väsby kommmun. mellan. och

Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. Upplands Väsby kommmun. mellan. och Avtal om Idéburet Offentligt Partnerskap mellan Upplands Väsby kommmun och Samarbetsavtal mellan parterna Detta samarbetsavtal om idéburet offentligt partnerskap, IOP-avtal, är upprättat mellan Upplands

Läs mer

Lokal överenskommelse för ökad samverkan med idéburna organisationer och föreningar i Värmdö kommun

Lokal överenskommelse för ökad samverkan med idéburna organisationer och föreningar i Värmdö kommun Lokal överenskommelse för ökad samverkan med idéburna organisationer och föreningar i Värmdö kommun Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress: Värmdö kommun, 134 81 Gustavsberg Växel

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-12-18 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen Överenskommelsen är en skriftlig gemensam avsiktsförklaring mellan offentlig sektor och idéburen sektor/civilsamhället.

Läs mer

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Vill du vara med och skapa historia? Sedan juni 2012 pågår ett arbete som ska ge invånarna i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 1 Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 2 SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Reviderad av kommunstyrelsen 2018-03-06, 64 Denna

Läs mer

Kallelse Föredragningslista Demokratiberedning Demokratiberedning

Kallelse Föredragningslista Demokratiberedning Demokratiberedning Kallelse Föredragningslista Demokratiberedning 1(1) 2017-08-21 Sammanträde Demokratiberedning Plats och tid Stadshuset, Kompassen kl. 08:30 fredagen den 01 september 2017 Ordförande sekreterare Alf Gillberg

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Till alla ideella föreningar i kommunen, studieförbund samt kommunens samtliga nämnder och kommunala bolagsstyrelser LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Detta är ett förslag på hur föreningslivet och kommunen i Västervik

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag!

Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag! Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag! 22 februari 2012 Christoph Lukkerz, regional koordinator Nätverk Social

Läs mer

Protokoll. Arbetsmarknadsutskottet

Protokoll. Arbetsmarknadsutskottet Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga Uddevalla sjukhus, kl.08:30-11:30, med ajournering kl. 9:40-9:55, 10:50-10:55 Evy Gahnström (V), Ordförande Rolf Jonsson (L) Magnus Jacobsson (KD) Stefan Skoglund

Läs mer

Arbetsmarknadsutskottet Kynningsrud, kl.08:30-12:00

Arbetsmarknadsutskottet Kynningsrud, kl.08:30-12:00 Sammanträde Plats och lid Ledamöter Övriga Kynningsrud, kl.08:30-12:00 Evy Gahnström (V), Ordfårande Carin Ramneskär (M), Vice ordfårande Magnus Jacobsson (KD) Stefan Skoglund (S) Cecilia Sandberg (S)

Läs mer

Ungdomsfullmäktige. Bohusläns museum, kl. 12:30-14:00, med ajournering kl. 13:35-13:50

Ungdomsfullmäktige. Bohusläns museum, kl. 12:30-14:00, med ajournering kl. 13:35-13:50 Sammanträde Plats och lid Ledamöter Övriga Bohusläns museum, kl. 12:30-14:00, med ajournering kl. 13:35-13:50 Samuel Raupach, Agneberg, Spint Lucas Olausson, Östrabo Yrkes, el och energiprogrammet Mattias

Läs mer

Demokratiberedning. Stadshuset, Kajutan, kl.08:30-11:30

Demokratiberedning. Stadshuset, Kajutan, kl.08:30-11:30 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga Stadshuset, Kajutan, kl.08:30-11:30 Alf Gillberg (S), Ordförande Ralph Steen (L), l :e vice ordförande David Sahlsten (KD) Anna Tora Huss (MP) Cornelia Kirpensteijn,

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23 Yttrande 1(4) Kommunledningskontoret Handläggare IT-chef Britt-Inger Berntsson Telefon 0522-69 70 77 britt-inger.berntsson@uddevalla.se Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu,

Läs mer

Dnr KS/2016:7. Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. mellan. Upplands Väsby kommun. och. Brottsofferjouren Stockholm-Gotland

Dnr KS/2016:7. Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. mellan. Upplands Väsby kommun. och. Brottsofferjouren Stockholm-Gotland 2016-01-07 Dnr KS/2016:7 Avtal om Idéburet Offentligt Partnerskap mellan Upplands Väsby kommun och Brottsofferjouren Stockholm-Gotland 2/5 Samarbetsavtal mellan parterna Detta samarbetsavtal om idéburet

Läs mer

RESULTAT - dialogmöte. Sammanförfattat på Vårsta diakonigård Härnösand den 26 mars 2014 av parterna i Länsöverenskommelsen

RESULTAT - dialogmöte. Sammanförfattat på Vårsta diakonigård Härnösand den 26 mars 2014 av parterna i Länsöverenskommelsen RESULTAT - dialogmöte Sammanförfattat på Vårsta diakonigård Härnösand den 26 mars 2014 av parterna i Länsöverenskommelsen FÖRORD För drygt två år sedan togs det första steget på vägen mot en överenskommelse

Läs mer

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant Göteborgs stad Social ekonomi = sant Anneli Assmundson och Ingela Andersson Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning Oktober 2013 Social ekonomi kort definition Organiserade verksamheter som

Läs mer

Värdegrund. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Värdegrund. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Värdegrund Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:59 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 april 2017 Dokumentet gäller för: alla nämnder

Läs mer

IOP Idéburet Offentligt Partnerskap

IOP Idéburet Offentligt Partnerskap IOP Idéburet Offentligt Partnerskap och andra lokala partnerskapslösningar Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning SKL:s Kongress november 2015 SKL ska stödja medlemmarnas utveckling av medborgardialog

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/440-ÄN-010 Per Erik Forsberg - SNSPF01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/440-ÄN-010 Per Erik Forsberg - SNSPF01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-24 Dnr: 2014/440-ÄN-010 Per Erik Forsberg - SNSPF01 E-post: per.erik.forsberg@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Remiss -

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

VÄLKOMMEN! ÖK Idé Dialogmöte

VÄLKOMMEN! ÖK Idé Dialogmöte VÄLKOMMEN! ÖK Idé Dialogmöte 1 2015-11-24 Det kom ett brev som blev ett uppdrag Kommunstyrelsen beslutar att uppdra åt kommunledningskontoret att samordna en process med syfte att i samverkan mellan kommunens

Läs mer

KALLELSE. Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3 Lotta Holmström

KALLELSE. Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3 Lotta Holmström KALLELSE 1(9) Tid Onsdag kl.13:15 Plats Stadshuset - Varkaus Tid för justering 2016-12-06 Plangatan 5 Föredragningslista Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/128-IFN-010 Eva Sahlén - SNSES03 E-post: eva.sahlen@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förslag till beslut Individ- och familjenämnden

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/331-NF-010 Per Erik Forsberg - SNSPF01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/331-NF-010 Per Erik Forsberg - SNSPF01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-24 Dnr: 2014/331-NF-010 Per Erik Forsberg - SNSPF01 E-post: per.erik.forsberg@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Nämnden för personer med

Läs mer

Datum Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala kommun

Datum Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala kommun KS 13 8 FEBR 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2012-01-17 Diarienummer KSN-2011-0528 Kommunstyrelsen Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala

Läs mer

RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP

RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Arbetsmarknads- och socialnämnden 2018-05-23 Ansvarig: Amanda Klint Diarienummer: POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Program för ungdomars inflytande och verksamhet Program för ungdomars inflytande och verksamhet 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2009-06-24, 179 Reviderat enligt kf beslut 2010-10-27, 255; 2014-03-26, 66 Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Läs mer

Idéburet utvecklingscentrum, budgetuppdrag

Idéburet utvecklingscentrum, budgetuppdrag Tjänsteskrivelse 1 (6) Kommunledningsförvaltningen Karin Linkhorst 2018-04-12 Dnr KS 2016-545 Kommunstyrelsen Idéburet utvecklingscentrum, budgetuppdrag Förslag till beslut 1. Rapporten från KFUM om en

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer