Slutredovisning av Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutredovisning av Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande"

Transkript

1 N2017/07384/PBB Utredningen för att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande (N 2016:G) Regeringskansliet Näringsdepartementet Slutredovisning av Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande Vid regeringssammanträdet den 17 november 2016 beslutade regeringen att uppdra åt en samordnare att identifiera en eller flera kommuner där det finns framtagna planer på samlade exploateringar för en större mängd bostäder, men där planerna av något skäl inte kan genomföras. I samordnarens uppdrag ingick också att identifiera områden som inte finns med i befintliga planer, men där det på längre sikt finns möjlighet till helt nya större bostadsexploateringar (N2016/07177/PBB). Regeringen bemyndigade samtidigt bostads- och digitaliseringsministern att utse samordnare. Till samordnare utsågs den 17 november 2016 Johan Edstav. Näringsdepartementet anställde Christina Leideman som ämnessakkunnig i utredningen fr.o.m. den 11 januari Den 22 juni 2017 (N2017/04380/PBB) förlängdes samordnarens uppdrag till den 31 december Slutredovisning ska lämnas senast detta datum. Förutom att fortsätta grunduppdraget fick samordnaren uppdraget att ingå överenskommelser med kommuner där exploatering föreslås. Näringsdepartementet anställde Frank Johan Ahlberg som jurist i utredningen fr.o.m. den 3 oktober Utredningen har i delredovisning den 31 augusti 2017 presenterat nio områden för större samlade exploateringar i sex kommuner där nya stadsdelar eller städer bedömdes kunna komma till stånd genom att staten avhjälper hinder i form av infrastruktur. Samordnaren har i december 2017 ingått överenskommelser med fyra kommuner avseende sju av de redovisade områdena. Överenskommelserna utgörs av tre avtal och en avsiktsförklaring. Telefonväxel: Fax: Webb: Postadress: Stockholm Besöksadress: Mäster Samuelsgatan 70 E-post: n.registrator@regeringskansliet.se

2 Överenskommelserna innebär att totalt nya bostäder nu förbereds i större samlade exploateringsområden i Gävle, Haninge, Knivsta och Uppsala. I avtal med Knivsta och Uppsala regleras också åtgärder för att ytterligare bostäder ska kunna byggas på längre sikt i ett område på kommungränsen benämnt Nysala. Statliga infrastrukturåtgärder inom ramen för överenskommelserna möjliggör därtill ytterligare bostadsbyggande i Uppsala. Drygt bostäder beräknas kunna tillkomma genom förtätning och exploatering av andra mindre områden till följd av kapacitetsförstärkning i infrastrukturen. Det totala antalet bostäder som tillkommer direkt och genom synergieffekter av uppdraget bedöms därigenom hittills uppgå till cirka Genom nya överenskommelser inom ramen för det fortsatta arbetet med detta samordningsuppdrag, som från år 2018 tas över av nya utredningen Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande (Dir. 2017:126) kan fler bostäder tillkomma. De statliga åtagandena i överenskommelserna avser bland annat påbörjad utbyggnad till dubbelspår av Ostkustbanan med ny sträckning mellan Gävle och Kringlan samt utbyggnad av järnvägen till fyra spår mellan Uppsala och länsgränsen Uppsala/Stockholm och stationslägen i Bergsbrunna och Alsike. Dessa åtaganden förutsätter att infrastrukturobjekten ingår i den nya nationella infrastrukturplanen för perioden , som regeringen beslutar om under våren Samordnaren föreslår att regeringen reserverar 900 miljoner kronor för stadsmiljöavtal för en kapacitetsstark kollektivtrafiklänk, Ultunalänken, mellan områdena Bergsbrunna och Södra staden i Uppsala. Samplanering av nya bostäder i dessa områden med effektiv kollektivtrafikförsörjning är en förutsättning för att områdena ska uppföras med gång-, cykel-, och kollektivtrafik som norm och att boende i områdena ska kunna etablera resvanor utifrån denna planering så snart som möjligt efter inflyttning. Det förlängda uppdraget medför också att ytterligare ett område har identifierats som lämpligt för större samlad exploatering Norra Ön i Umeå. Det centralt belägna området på en ö i Umeälven ska planeras bilsnålt och bindas samman med staden genom nya broar för gång-, cykel-, och kollektivtrafik. Genom stöd i innovationsarbetet finns goda förutsättningar för att Norra Ön ska bli en förebild för hållbar stadsutveckling. 2 (23)

3 Utredningen föreslår att ett långsiktigt statligt innovationsstöd till kommuner som planerar nya stadsdelar och tätorter införs från år Vidare föreslås Vinnova uppdras att fungera som sparringpart i kommunernas innovationsarbete. Utredningen finner att bestämmelsen med restriktioner om att ställa tekniska särkrav som infördes år 2015 kan motverka innovationsarbetet i nya stadsdelar. Restriktionerna förefaller således motverka målet att uppdraget ska bidra till att innovativa lösningar som kan bidra till goda livsmiljöer och minskad klimatpåverkan används. Resultatet av uppdraget visar att samplanering av bostadsbyggande och infrastruktur, liksom samordning av statens och kommunernas planeringsprocesser kan möjliggöra ett ökat bostadsbyggande samtidigt som kopplade infrastruktursatsningar får större samhällsnytta. Detta regeringsuppdrag har av berörda aktörer mottagits med stort intresse och nya satsningar av detta slag efterfrågas. Inför likande satsningar föreslås ett vidgat mandat för proaktivt arbete som möjliggör prioritering av infrastruktursatsningar kopplade till möjliga bostadsexploateringar. Härmed lämnas slutredovisningen av Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande. Johan Edstav Christina Leideman Frank Johan Ahlberg Samordnare Ämnessakkunnig Jurist 3 (23)

4 Uppdraget... 5 Avgränsning till nya stadsdelar och städer... 5 Målet är ökat bostadsbyggande och nya hållbara stadsdelar... 5 Nio områden för större samlad exploatering har presenterats i delredovisning... 6 Överenskommelser har ingåtts om exploatering i sju områden... 6 Statens åtaganden i överenskommelserna... 7 Regionernas åtaganden i överenskommelserna... 9 Kommunernas åtaganden i överenskommelserna... 9 Uppdraget leder till mer än bostäder Fortsatt arbete för ökat och hållbart bostadsbyggande Potential för ökat bostadsbyggande i fler områden Fler exploateringar genom samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande Fortsatt dialog om exploatering i Segersäng i Nynäshamns kommun Fortsatt dialog om exploatering i Landvetter södra i Härryda kommun Ytterligare ett område har identifierats Norra Ön i Umeå kommun Innovationsstöd till nya stadsdelar föreslås Unik möjlighet till nya lösningar i områden som byggs på obruten mark Stöd till innovationer och testbäddar i nya stadsdelar Stöd för att driva innovationsarbete Tekniska särkrav kan motverka innovation och utveckling Reflektioner inför nya regeringsuppdrag för ökat bostadsbyggande. 20 Regeringens initiativ lovordas Kommande satsningar bör möjliggöra proaktivt arbete Bilagor (23)

5 Slutredovisning av Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande Uppdraget I november 2016 beslutade regeringen om Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande. En samordnare fick i uppdrag att identifiera kommuner där det finns framtagna planer på eller möjlighet till samlade exploateringar för en större mängd bostäder, men där planerna av något skäl inte kan genomföras. 1 Uppdraget är en av åtgärderna i regeringens 22-punktsprogram för ökat bostadsbyggande som presenterades i juni I juni 2017 förlängdes uppdraget till den 31 december Samordnaren fick då även i uppdrag att ingå överenskommelser med kommuner där exploatering föreslås. 3 Avgränsning till nya stadsdelar och städer Utredningen är avgränsad till nya stadsdelar, tätorter och städer. Uppdraget avser att verka för att en betydande mängd bostäder kommer till stånd, koncentrerat i tid och till plats. Utgångspunkten för uppdraget är bostadsbristen i storstadsregionerna, men byggandet av nya stadsdelar och städer ger unika möjligheter att även bidra till att lösa andra samhällsutmaningar. Målet är ökat bostadsbyggande och nya hållbara stadsdelar Av uppdragsbeskrivningen framgår att regeringen med detta uppdrag vill medverka till att väl genomtänkta och långsiktigt hållbara stadsdelar och städer som påtagligt bidrar till att ett ökat bostadsbyggande kommer till stånd. Innovativa lösningar som kan bidra till goda livsmiljöer och såväl minskad klimatpåverkan som anpassning till ett förändrat klimat är av särskilt intresse. Exploateringarna ska kunna utgöra förebilder för hållbar stadsutveckling avregeringens-forslag-22-steg-for-fler-bostader.pdf (23)

6 Nio områden för större samlad exploatering har presenterats i delredovisning Samordnaren presenterade i delredovisning i augusti 2017 nio områden i sex kommuner där nya stadsdelar eller städer bedömdes kunna komma till stånd genom att staten avhjälper hinder i form av infrastruktur. Omkring etthundratusen bostäder bedömdes kunna byggas i de identifierade områdena. Områdena avser Landvetter södra i Härryda kommun, Segersäng i Nynäshamns kommun, Hemfosa i Haninge kommun, Nydal och Alsike i Knivsta kommun, Bergsbrunna och Södra staden i Uppsala kommun, Nysala i Knivsta och Uppsala kommuner samt Näringen i Gävle kommun. 4 Överenskommelser har ingåtts om exploatering i sju områden Efter dialog under hösten 2017 har samordnaren den 18 december 2017 på regeringens uppdrag ingått överenskommelser med fyra kommuner avseende större bostadsexploateringar och planberedskap i sju av de områden som presenterades i delredovisningen i augusti. Överenskommelserna utgörs av tre avtal och en avsiktsförklaring. Avtal om större samlade exploateringar i sex områden har ingåtts med Gävle kommun, Knivsta kommun och Uppsala kommun. Avtalsparter är även Region Gävleborg och Region Uppsala. En avsiktsförklaring har ingåtts med Haninge kommun. Part är även Stockholms läns landsting. Avsiktsförklaringen syftar till att reglera en gemensam avsikt och fortsatt arbete för möjliggöra en större samlad exploatering med hållbart byggande i Hemfosa. Förutsättningar saknas för att under uppdragsperioden ingå överenskommelse om Segersäng i Nynäshamns kommun och Landvetter södra i Härryda kommun, se nedan (23)

7 Avtal och avsiktsförklaring finns i bilaga. Statens åtaganden i överenskommelserna Åtaganden i avtal Det statliga åtagandet i avtalen avseende exploateringarna i Gävle, Knivsta och Uppsala avser infrastrukturåtgärder i form av nya järnvägsspår och nya stationslägen. De sex områden som överenskommelserna avser är alla belägna längs befintlig järnväg. I tre av områdena finns idag stationslägen. Åtgärder som ingår i statens åtaganden i Gävle kommun är främst: Påbörjad utbyggnad till dubbelspår av Ostkustbanan med ny sträckning mellan Gävle och Kringlan. Utbyggnaden av järnvägen och följdåtgärder är en förutsättning för att området Näringen ska frigöras för större bostadsexploatering. Överenskommelsen förutsätter att påbörjad utbyggnad till dubbelspår finns med som namngivet objekt när regeringen beslutar om Nationell plan för transportsystemet , vilket beräknas ske under våren Åtgärder som ingår i statens åtaganden i avtalen med Knivsta kommun och Uppsala kommun är främst: Två nya spår mellan Uppsala och länsgränsen Uppsala/Stockholm, med nytt stationsläge i Alsike i Knivsta och i Bergsbrunna i Uppsala. Exploateringarna i de identifierade områdena i Knivsta och Uppsala förutsätter spårutbyggnad för att pendeltågstrafik och fjärrtrafik ska kunna hanteras åtskilt. Därmed möjliggörs stopp på fler lokala platser med stora exploateringar längs sträckan. Överenskommelsen förutsätter att åtgärden finns med som namngivet objekt när regeringen beslutar om Nationell plan för transportsystemet , vilket beräknas ske under våren Vidare reglerar avtalet med Uppsala kommun och Region Uppsala åtaganden som rör kapacitetsstark kollektivtrafik, Ultunalänken, mellan områdena Södra staden och Bergsbrunna. Den tekniska lösningen förutsätts vara spårväg och ska inte inkludera vägdragning över jordbruksmark. Ultunalänken är en förutsättning för kommunens bostadsåtagande och att de 7 (23)

8 nya bostadsexploateringarna kan planeras med gång-, cykel- och kollektivtrafik som norm. Vidare bidrar Ultunalänken till ökad samhällsekonomisk nytta av stationsläget i Bergsbrunna genom att bland annat avlasta Uppsala resecentrum. Samordnaren bedömer att ett statligt åtagande avseende finansieringen av Ultunalänken är avgörande för att exploateringen av de planerade nya bostäderna i Bergsbrunna och Södra staden ska komma till stånd och samplaneras med effektiv kollektivtrafikförsörjning av områdena. Samordnaren föreslår därför att regeringen reserverar medel för stadsmiljöavtal 5 avseende 50 procent av kostnaden eller högst 900 miljoner kronor för Ultunalänken. Åtaganden i avsiktsförklaring Avsiktsförklaringen avseende Hemfosa i Haninge kommun reglerar bland annat vilket ytterligare beslutsunderlag som ska tas fram. Utgångspunkten för exploateringen är att Hemfosa planeras med gång-, cykel- och kollektivtrafik som norm och att boende i området ska kunna etablera resvanor utifrån denna planering redan vid inflyttning. Åtagandet innebär att Trafikverket, i samarbete med berörda parter, ska ta fram en åtgärdsvalsstudie som klargör vilka infrastrukturåtgärder som behövs för att möjliggöra större bostadsexploateringar i områden längs Nynäsbanan. Inom åtgärdsvalsstudien studeras såväl åtgärder på systemnivå som åtgärder som behövs i direkt anslutning till föreslagna bostadsexploateringar. De framtida åtgärder som diskuterats inför avsiktsförklaringens undertecknande är främst: Ny väg mellan Hemfosa och väg 73. Planskild korsning över Nynäsbanan. Fler tåglägen för att möjliggöra en god kollektivtrafikförsörjning. 5 Se Förordning (2015:579) om stöd för att främja hållbara stadsmiljöer 8 (23)

9 Regionernas åtaganden i överenskommelserna Åtaganden i avtal Region Gävleborg och Region Uppsala har i respektive avtal åtagit sig att försörja de större samlade exploateringarna i Gävle, Knivsta och Uppsala med god kollektivtrafik. Regionerna ska även reservera medel i de regionala transportinfrastrukturplanerna för gång- och cykelvägar till de nya områdena. Tillsammans med kommunerna har åtaganden även gjorts om finansiering av trafikplatser. Region Uppsala åtar sig tillsammans med Uppsala kommun att färdigställa en kapacitetsstark kollektivtrafiklänk mellan Bergsbrunna och Södra staden, Ultunalänken. Regionen ska för detta åtagande söka medel för stadsmiljöavtal. Ansökan ska uppfylla villkoren i förordningen. Åtaganden i avsiktsförklaring De åtaganden som diskuterats under höstens dialog med Haninge kommun och Stockholms läns landsting avseende exploateringen i Hemfosa har bland annat avsett förutsättningarna för att försörja området med god kollektivtrafik. Utgångspunkten är att kollektivtrafikförsörjningen ska möjliggöra att boende i området etablerar goda resvanor redan vid inflyttning. Behovet av fler tåglägen ska belysas i det fortsatta arbetet. Kommunernas åtaganden i överenskommelserna Åtaganden i avtal med Gävle, Knivsta och Uppsala I avtalen med Gävle, Knivsta och Uppsala regleras kommunernas åtaganden om större samlade bostadsexploateringar i de utpekade områdena. Kommunernas planer och intentioner för exploateringarna ifråga beskrivs i promemorior, som finns i bilagor till överenskommelserna och som bilagor till denna rapport. I avtalen mellan samordnaren, berörda kommuner, regioner och kollektivtrafikmyndigheter regleras exploateringarnas täthet, antal bostäder, andel hyresrätter och andel bostäder med maximal hyra motsvarande 9 (23)

10 normhyran för att erhålla det nu gällande statliga investeringsstödet. Om investeringsstödet förändras genom att det höjs/sänks/uteblir, ska omräkning av maximal hyra ske efter de nya förutsättningarna. I syfte att säkerställa vissa kvalitéer och höga ambitioner åtar sig kommunerna i avtalen också att ta fram detaljerade planer utifrån vad som beskrivs i respektive kommuns promemoria avseende: Plan för variation i upplåtelseformer. Plan för hur områdena ska planeras utifrån gång-, cykel-, och kollektivtrafik som norm. Plan för fossilfria transporter på områdesnivå. Plan för att säkerställa funktionsblandning och tillgång till kommersiell och offentlig service. Plan för klimatneutral energianvändning i bebyggelsen på områdesnivå. Plan för anpassning till ett förändrat klimat. Plan för att bevara gröna kilar och spridningskorridorer. Plan för säkerställande av kommunal marktillgång (om kommunen inte är enda markägaren). Avtalet med Uppsala kommun avser därtill åtaganden som rör Ultunalänken. Åtaganden som rör Nysala En möjlig framtida lokalisering för större samlad exploatering är ett område med arbetsnamnet Nysala, på gränsen mellan Uppsala och Knivsta. Stockholms handelskammare föreslår i skriften Fyra spår ger bostäder i en första etapp en stadsbildning på hektar, med flerbostadshus och småhus. 6 Området markeras i Uppsala kommuns översiktsplan från 2016 som framtida stadsbygd. Knivsta kommun åtar sig i avtalet att införa området i nästa översiktsplan. Knivsta och Uppsala kommuner åtar sig därtill i respektive avtal att vidta de åtgärder som behövs för planberedskap och möjlighet till en större samlad exploatering i området på lite längre sikt. Åtagandena innebär också att säkerställa marktillgång i Nysala för 6 Fyra spår ger bostäder. Bygg ut järnvägen Stockholm Uppsala. Analys 2015:4. Sid 11. Stockholms Handelskammare 10 (23)

11 framtida bostadsexploatering liksom att utrymmet längs järnvägsspåret kan användas för gång-, cykel- och kollektivtrafik. Avtalsparterna har kommit överens om att behovet av bostadsexploateringen och möjligheten till stationsläge i Nysala ska utvärderas år Om parterna då finner att bostadsbehov och möjligheter till trafikering finns, ska exploatering och stationsläge förberedas. Banvallar och andra nödvändiga förberedelser för att möjliggöra en senare etablering av stationsläge ska beaktas i arbetet med järnvägsplan. Åtaganden i avsiktsförklaring med Haninge I avsiktsförklaringen med Haninge åtar sig kommunen att i sitt fortsatta arbete med den översiktliga planeringen av området Hemfosa fortsatt undersöka möjligheterna för en större bostadsexploatering i enlighet med vad som beskrivs i kommunens promemoria, se bilaga. Kommunen har som utgångspunkt att en möjlig expansion i Hemfosa kan uppgå till bostäder. Inriktningen är en tät blandad stadsbebyggelse med centralt belägen kommersiell och offentlig service. Det eftersträvas en hög andel hyresrätter och bostäder för alla ekonomier. Uppdraget leder till mer än bostäder De överenskommelser som hittills ingåtts inom ramen för Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande innebär att totalt nya bostäder nu förbereds i sex stycken större samlade exploateringsområden i Gävle, Haninge, Knivsta och Uppsala. Åtgärder vidtas även i Knivsta och Uppsala för att ytterligare bostäder ska kunna byggas i Nysala på längre sikt. Genom nya överenskommelser inom ramen för det fortsatta arbetet med detta samordningsuppdrag, som från år 2018 tas över av nya utredningen Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande, kan fler bostäder tillkomma. Vissa infrastrukturinvesteringar som ingår i överenskommelserna - två nya spår mellan Stockholm och Uppsala, ny station i Bergsbrunna och Ultunalänken - möjliggör ytterligare bostadsbyggande i Uppsala. Drygt bostäder beräknas kunna tillkomma genom förtätning och exploatering av andra mindre områden till följd av kapacitetsförstärkning i 11 (23)

12 infrastrukturen. Det totala antalet bostäder som tillkommer direkt och genom synergieffekter av uppdraget bedöms därigenom hittills uppgå till cirka Fortsatt arbete för ökat och hållbart bostadsbyggande Potential för ökat bostadsbyggande i fler områden Utredningen hade inför delredovisningen i augusti 2017 tagit del av ett 40-tal kommuners planer för större samlade exploateringar. Under hösten 2017 har ytterligare dialog förts om planer för bostadsbyggande i bland annat Göteborg och Helsingborg. Utredningen konstaterar att det i flera kommuner finns planer för bostadsbyggnation i centrala lägen med god tillgång till kollektivtrafik som förefaller vara lämpliga för större bostadsexploateringar. De aktuella kommunernas planer bedöms vara i linje med de regionala planerna. De hinder som har presenterats för utredningen har dock varit av sådan karaktär att de inte har kunnat hanteras inom denna utredning. Komplexa planeringsförutsättningar försvårar, fördröjer eller förhindrar större samlade exploateringar. Utredningen har därför i delrapport föreslagit en samordningsfunktion med uppgiften att bland annat erbjuda en arena för dialog om områden med komplexa planeringsförutsättningar, samt erbjuda process- och kunskapsstöd i syfte att underlätta för parter att mötas i en möjlig lösning. Förslaget utgör grunden i uppdraget till en ny utredning, Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande, se nedan. Fler exploateringar genom samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande Regeringen beslutade vid regeringssammanträdet den 13 december 2017 om kommittédirektiv för en ny utredning, Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande (Dir. 2017:126). Direktivet anger att en särskild utredare ska underlätta samordningen mellan berörda parter i samhällsbyggnadsprocessen i kommuner med särskilt komplexa planeringsförutsättningar. Syftet med uppdraget är att underlätta planeringsprocesser för att få till stånd ett ökat och hållbart bostadsbyggande. 12 (23)

13 Utredaren ska enligt direktivet bland annat: erbjuda en arena för dialog mellan berörda parter, stödja kommuner i planeringen av bostadsexploateringar där förutsättningarna är särskilt komplexa, underlätta för kommuner i arbetet med innovationer för hållbar stadsutveckling, verka för metodutveckling för särskilt komplexa planeringsförutsättningar, bilda och driva ett nätverk för kommuner som bygger nya stadsdelar och städer, fortsätta arbetet med uppdraget att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande fortsätta arbetet med uppdraget om bostadsbyggande på statens fastigheter, analysera för- och nackdelar med ett införande av möjlighet till krav på transportplaner i detaljplanering för nyetablering av bostäder. Fortsatt dialog om exploatering i Segersäng i Nynäshamns kommun Ett av de områden som presenterades i delredovisningen i augusti 2017 är Segersäng i Nynäshamns kommun. Området ägs av kommunen och ligger i direkt anslutning till befintlig pendeltågstation på Nynäsbanan och riksväg 73. Inom en radie av en till två kilometer från Segersäng station kan bostäder, kommunal service, handel och verksamheter rymmas. Området pekas ut som en utvecklingsort i kommunens översiktsplan från år Kommunen ser möjlighet att skapa förutsättningar för att det byggs nya bostäder i Segersäng fram till år Segersäng ska planeras för boende med olika ekonomiska förutsättningar. Ambitionen är att skapa ett samhälle i samklang med de natur- och kulturhistoriska förutsättningarna och som genomsyras av hållbarhet. Segersäng är ett havsnära kulturlandskap med fornlämningar från jägarstenåldern. I kommunens översiktliga naturinventering har fem områden runt Segersäng pekats ut som ekologiskt värdefulla. Nynäshamns kommun vill därför införa ett kommunalt naturreservat nära Segersäng. 13 (23)

14 Genom bildandet av ett naturreservat bidrar grönstrukturen till att öka både de sociala och ekologiska värdena i området. Kommunen har under senare tid sett en ökad efterfrågan på bostäder delvis till följd av den näringslivsutveckling som följer av Stockholm Norvik hamn som nu byggs i Norvik nära Nynäshamn stad. Hamnen bedöms få en betydande roll för varuförsörjningen i hela Stockholmsregionen efter år Efterfrågan finns nu även på företagsetableringar i närheten av hamnen. En stor exploatering är en utmaning för en liten kommun Utbyggnaden av Segersäng är en utmaning för en kommun av Nynäshamns storlek. Befolkningen i kommunen är idag , varav bor på landsbygden. Exploateringen innebär framtunga investeringar i bland annat vatten- och avloppssystem och skolor. Förutsättningarna för hur rimliga finansiella kostnader för finansieringen av de nödvändiga samhällsfunktionerna behöver därför utredas. En förutsättning för exploatering i Segersäng är en ny väg som binder ihop riksväg 73 med området väster om järnvägen och en planskild korsning mellan vägen och Nynäsbanan. Vägen behövs för att möjliggöra byggtrafik till området. I takt med att befolkningen i Segersäng ökar behöver Nynäsbanans kapacitet utökas. För att området ska kunna planeras med gång-, cykel- och kollektivtrafik som norm måste de boende i området ha möjlighet att etablera resvanor utifrån denna planering redan vid inflyttning. Dialog med ny utredning Samordnaren har under hösten 2017 fört dialog i syfte att ingå överenskommelse med Nynäshamns kommun om större samlad exploatering i Segersäng. Dialogen har rört åtaganden om bostadsexploatering och infrastrukturåtgärder för att exploateringen ska komma till stånd. Den tillgängliga tiden har dock inte varit tillräcklig för att en överenskommelse ska kunna ingås före slutredovisningen av detta uppdrag. Fortsatt dialog avseende större samlad exploatering i Segersäng kan ske genom kommittén Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande. Enligt kommittédirektivet har utredaren möjlighet att fram till den 15 mars (23)

15 informera Regeringskansliet och redovisa vilka åtgärder som är nödvändiga att vidta för att en överenskommelse ska komma till stånd. Fortsatt dialog om exploatering i Landvetter södra i Härryda kommun Ytterligare ett av de områden som presenterades i delredovisningen i augusti är Landvetter södra i Härryda kommun. Kommunen införskaffade huvuddelen av marken i området år Översiktsplan antogs år 2012 och en fördjupad översiktsplan för området beräknas vara klar år Området har, som anförts i delredovisningen i augusti 2017, höga miljö-, natur- och kulturmiljövärden som måste beaktas i planeringsprocessen. Utredningen erfar att dialog om exploateringens lokalisering pågår med Länsstyrelsen i Västra Götalands län och andra intressenter. Vid en exploatering av området bör bebyggelsen koncentreras och planeras för gång-, cykel- och kollektivtrafik som norm. En spårbunden förbindelse till Göteborg och Landvetter flygplats bedöms ge de bästa förutsättningarna för en tät stadsbebyggelse med moderna transportsystem och minimerad traditionell bilanvändning. Om en spårbunden lösning kan vara på plats först efter att området börjar befolkas krävs en temporär lösning för att möjliggöra att goda resvanor etableras från början. Den temporära lösningen bör utgå från ett tänkt stationsläge. Exempelvis kan en BRT-liknande 7 lösning användas i det framtida tågspåret. Statens roll kan vara att bidra till att en temporär lösning kommer till stånd. Dialog med ny utredning Som tidigare nämnt saknas för närvarande förutsättningar för att ingå överenskommelse om exploateringen. Det omtag som gjorts av berörda parter i planeringen av den framtida järnvägssträckningen för regional- och höghastighetståg mellan Borås och Göteborg är ännu inte avslutat. Innan dragningen är känd kan slutsatser inte dras om möjliga lösningar för att öka attraktiviteten för kollektivtrafik till det tänkta området. Fortsatt dialog avseende exploatering i Landvetter södra kan ske genom kommittén Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande, förutsatt att spårdragningen mellan Borås och Göteborg lagts fast. Enligt 7 Kollektivtrafikkonceptet Bus Rapid Transit, BRT, kännetecknas bl.a. av egna körbanor i direkt anslutning till befintlig väginfrastruktur, tydliga linjesträckningar, hög framkomlighet och signalprioritering, hög turtäthet etc. Se BRT i Stockholmsregionen, Per Kågesson, juni 2015 och Målbild för stadstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille Remissutgåva, mars (23)

16 kommittédirektivet har utredaren möjlighet att fram till den 15 mars 2018 informera Regeringskansliet och redovisa vilka åtgärder som är nödvändiga att vidta för att en överenskommelse ska komma till stånd. Ytterligare ett område har identifierats Norra Ön i Umeå kommun Det förlängda uppdraget som beslutades i juni 2017 har medfört att ytterligare ett område för större samlad bostadsexploatering kan presenteras i denna slutredovisning Norra Ön i Umeå kommun. Beskrivning av området Norra Ön är en stadsnära tät bostadsexploatering för bostäder på en ö i Umeälven i centrala Umeå. Genom bilsnål planering för Norra Ön ska boende och verksamma på ön uppmuntras att i första hand använda andra färdsätt än bilen för vardagsresor. Gång- och cykelbroar mellan Norra Ön och centrala målpunkter planeras att vara på plats i samband med att inflyttningen till området startar. Norra Ön planeras för en tät blandad stadsdel med attraktiva boendemiljöer med utvecklade offentliga rum och sammanhängande grönstruktur. Användningen av resurser ska begränsas och så liten miljö- och klimatpåverkan som möjligt ska eftersträvas. Området ska ha blandade upplåtelseformer och lägenhetsstorlekar. I planeringen av Norra Ön ska kommunen verka för prioritering av mark för underrepresenterade bostadstyper och diversifiering av bostadsmarknadsaktörer. Detaljplan för området väntas antas under hösten 2018 och byggstart för infrastruktur till ön från år Hinder för genomförandet av exploateringen Området har funnits med i kommunens planer under en längre tid, men inte prioriterats på grund av att läget ger högre exploateringskostnader per bostad jämfört med andra områden i kommunen. Tillkomsten av stadsmiljöavtalen har gjort att området har aktualiserats. De tekniska och gestaltningsmässiga förutsättningarna för att samplanera infrastruktur för gång- och cykeltrafik till ön med försörjningssystem för fjärrvärme, vatten och el utreds. 16 (23)

17 Behov av statliga insatser och statliga kostnader förknippade med exploateringen på Norra Ön Kommunen avser att söka stöd för stadsmiljöavtal till gång- och cykelbroarna. De planerade broarna bedöms kunna uppfylla villkoren i förordningen. Kommunen har erfarenhet av att arbeta med innovativa lösningar i stadsutvecklingen och flera projekt har uppmärksammats nationellt och internationellt. Ambitionen är att tillvarata erfarenheterna från tidigare projekt och att utveckla nya innovativa lösningar som bidrar till goda livsmiljöer på Norra Ön. Norra Ön bedöms kunna bli en förebild för innovativ och hållbar stadsutveckling med bilsnål planering. För att öka omfattningen av och takten i innovationsarbetet för Norra Ön bör kommunen stödjas i detta arbete. Formerna för stödet bör inledningsvis utvecklas i dialog med utredaren för Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande. Exploateringens lämplighet ur ett regionalt perspektiv och övriga konsekvenser av exploateringen Lämplighet av exploateringen av Norra Ön har analyserats utifrån ett regionalt perspektiv. Av analysen, som bifogas i bilaga, framgår följande. Umeå är en av Europas snabbast växande städer och norra Sveriges mest befolkningsrika kommun. För att möta den snabba befolkningsökningen finns idag nya bostäder utpekade i Umeås byggnadsordning Ett av de större nya bostadsområdena är Norra Ön med upp till bostäder. Norra Ön har synnerligen goda möjligheter att bidra till de regionala utvecklingsmålen. Ön har ett unikt läge mitt i Umeälven och en viktig utgångspunkt för exploateringen är att med två gång- och cykelbroar knyta samman Norra Ön med Centrala Stan och med Teg. GC-broarna innebär att Centrala Stan, universitets- och sjukhusområdet, flygplatsen och Botniabanans resecentrum Umeå Östra hamnar inom bekvämt gång- och cykelavstånd. Norra Ön är medvetet planerad som en bilsnål stadsdel där GC-broarna ger betydande tids- och avståndsmässiga fördelar för gång- och cykeltrafikanter framför bilister som får en betydligt längre färdväg. 17 (23)

18 I bilaga redovisas hur exploateringen Norra Ön förhåller sig till relevanta mål och resultatindikatorer 8 och övriga konsekvenser av exploateringen. Innovationsstöd till nya stadsdelar föreslås Unik möjlighet till nya lösningar i områden som byggs på obruten mark Utgångspunkten för regeringsuppdraget att samordna större samlade exploateringar är bostadsbristen i storstädernas arbetsmarknadsregioner. Som framgår ovan bedöms totalt cirka bostäder planeras i nya stadsdelar och tätorter som en följd av uppdraget hittills. Byggandet av nya stadsdelar och tätorter på obruten mark ger därtill unika möjligheter att prova helt nya och innovativa lösningar. Fler innovationer och synergilösningar kan eftersträvas i planeringen av bostäder och infrastruktur. Förutom innovativa produkter bör social och ekonomisk innovation 9 kunna tillämpas. De nya stadsdelarna ger även kommunerna en möjlighet att erbjuda näringslivsaktörer testbäddar i verkliga miljöer där nya lösningar kan utvecklas och prövas. Utredningen bedömer att de aktuella exploateringsområdena har potential att bli föregångsområden för hållbar stadsutveckling och kan utgöra basen i en serie bomässor. Innovationer bidrar till att områdena blir viktiga referenser för svensk industri, svenskt stadsbyggnadskunnande och arbetet inom bland annat export- och investeringsplattformen Smart City Sweden. Stöd till innovationer och testbäddar i nya stadsdelar Det finns i dagsläget ett flertal ekonomiska stöd med koppling till byggande och hållbar stadsutveckling. Dock sträcker sig inte dessa stöd tillräckligt långt 8 Exploateringen av Norra Öns lämplighet har granskats i förhållande till de målsättningar/resultatindikatorer som anges i Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län, RUS , med vissa kompletterande uppgifter hämtade från Länstransportplan för Västerbottens län , Innovationsstrategi Västerbotten och Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västerbottens län Med social innovation avses den definition som används av Mötesplats Social Innovation: innovativa tjänster, produkter, processer, samarbeten och metoder som strävar efter att möta samhällets utmaningar. Se Med ekonomisk innovation avser utredningen lösningar som möjliggör att ett beredare segment av invånare med olika ekonomiska förutsättningar har möjlighet att flytta in i de nya bostäderna 18 (23)

19 fram i tiden för att vara möjliga att sökas avseende de av utredningen presenterade områdena. För att stödja kommunerna i arbetet med att planera för innovativa föregångsområden och erbjuda testbäddar för innovationer föreslås att ett ekonomiskt stöd införs. Stödet bör inriktas mot nya stadsdelar och sträcka sig över en lång tidsperiod. Innan innovationer har etablerats på marknaden kan kostnaderna för nya produkter och tjänster vara högre än för motsvarande konventionella lösningar. De kommuner som nu planerar nya stadsdelar och tätorter ska samtidigt finansiera stora investeringar i offentlig service och infrastruktur. Stimulansmedel kan därför vara avgörande för att kommunerna ska våga ta den risk det kan innebära att i full skala använda nya lösningar. Stödet bör utformas så att risk delas mellan kommun, stat och berörda näringslivsaktörer. För att tillvarata det momentum som nu finns till följd av detta regeringsuppdrag föreslås de områden som ingår i ingångna överenskommelser ges prioritet i prövningen av fördelningen av det ekonomiska stödet. Innovationsstödet bedöms behövas från år Stöd för att driva innovationsarbete Kommunerna bör genom det ovan föreslagna innovationsstödet ges incitament att planera de nya områdena utifrån nya behov, livsstilar, konsumtionsmönster och normer. Dock måste planeringen redan i tidiga skeden skapa utrymme för innovationerna i genomförandefasen. Exempelvis innebär planering som utgår från gång-, cykel- och kollektivtrafik som norm att infrastruktur kan planeras på nya sätt. Utredningen bedömer att fler innovationer kan tillämpas om kommunerna ges stöd i innovationsarbetet i samband med planeringen av nya stadsdelar. Ett processtöd i kommunernas innovationsarbete föreslås därför till kommuner som planerar nya stadsdelar och tätorter. Ett möjligt upplägg är att Vinnova ges i uppdrag att vara sparringpart i kommunernas innovationsarbete kopplat till nya stadsdelar. I uppdraget kan ingå att stödja kommunerna i utlysningar av innovationstävlingar och -upphandlingar för att stimulera att nya lösningar tillämpas i de aktuella områdena. 19 (23)

20 Tekniska särkrav kan motverka innovation och utveckling En fråga som tagits upp i samordnarens dialog med kommunerna är de restriktioner i bestämmelsen om tekniska särkrav som infördes år 2015 i syfte att främja enhetliga nationella byggregler. 10 Bestämmelsen innebär att en kommun inte får använda det så kallade kommunala planmonopolet eller sin funktion som myndighet för att förmå den enskilde att acceptera krav (och därmed kostnader) som går längre än vad lagstiftaren anser vara nödvändigt för att säkerställa väsentliga tekniska egenskaper. Om man ändå ställer sådana krav, är dessa krav utan verkan. 11 Utredningen har uppmärksammats på att bestämmelsen inte förefaller få avsedd effekt såsom minskade byggkostnader eller kortare ledtider i byggprocessen. Reglerna upplevs motverka möjligheten att använda innovationer som skulle kunna bidra till ett mer hållbart byggande och minskad klimatpåverkan. Ett återkommande exempel som tagits upp är att restriktionerna minskar kommuners möjlighet att styra och verka för minskad energianvändning. Utredningen konstaterar att bestämmelsen ifråga förefaller motverka ett av målen med detta regeringsuppdrag. Enligt uppdragsbeskrivningen är innovativa lösningar som kan bidra till goda livsmiljöer och minskad klimatpåverkan [är] av särskilt intresse. Reflektioner inför nya regeringsuppdrag för ökat bostadsbyggande Regeringens initiativ lovordas Resultatet av detta regeringsuppdrag visar att samplanering av bostadsbyggande och infrastruktur, liksom samordning av statens och kommunernas planeringsprocesser kan möjliggöra ett ökat bostadsbyggande samtidigt som kopplade infrastrukturinvesteringar får större samhällsnytta. Uppdraget att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande har inneburit dialog med ett stort antal aktörer. Vi uppfattar att uppdraget har mottagits med stort intresse och lovordats. Flertalet aktörer bekräftar att initiativ av detta slag behövs för att planeringen av 10 Plan- och Bygglagen 8 kap 4a. 11 Restriktionerna om tekniska särkrav infördes med verkan från den 1 januari 2015 efter förslag i prop. 2013/14:126, En enklare planprocess. 20 (23)

21 bostadsbyggande och infrastruktur ska effektiviseras. Fler initiativ som möjliggör sektorsövergripande arbete och ökad samverkan efterfrågas. Kommande satsningar bör möjliggöra proaktivt arbete I genomförandet av detta regeringsuppdrag har nära samarbete med Trafikverket och andra berörda aktörer varit en förutsättning för lyckat resultat. Uppdraget har resulterat i tre avtal och en avsiktsförklaring. Kommunernas åtaganden i överenskommelserna avser planering och genomförande av bostadsbyggande. Statens åtaganden rör infrastrukturåtgärder. Överenskommelser har enligt uppdraget bara kunnat ingås om de aktuella infrastrukturåtgärderna finns med i Trafikverkets förslag till nationell plan eller i länsplaneupprättarnas förslag till länsplaner för regional infrastruktur. För att kommande satsningar av liknande slag ska få full effekt bör det vara möjligt att föreslå infrastruktursatsningar som inte finns med i dessa planer, förutsatt att infrastrukturinvesteringarna ifråga är samhällsekonomiskt effektiva och ger ett stort tillskott av bostäder. Idag krävs att brister i befintlig infrastruktur har konstaterats innan åtgärder kan prioriteras. Detta minskar möjligheten att prioritera infrastrukturåtgärder kopplade till nya bostadsexploateringar. Exempelvis kan en ny väg för byggtrafik behövas för att ett område med obruten mark vid befintligt stationsläge ska kunna bebyggas. Innan området är exploaterat och bebott finns inte någon faktisk brist i infrastrukturen att påtala. Trafikverket och länsplaneupprättare föreslås i framtida satsningar av detta slag ges mandat att vid prioritering av infrastrukturåtgärder verka proaktivt för att möjliggöra samplanering av vissa infrastrukturåtgärder och planerade bostadsexploateringar. 21 (23)

22 Bilagor Avtal avseende bostadsbyggande i Näringen i Gävle kommun samt Promemoria om större samlad exploatering Näringen hållbar stadsdel i Gävle Avtal avseende bostadsbyggande i Alsike, Nydal och Nysala i Knivsta kommun samt Promemoria om större samlade exploateringar i Alsike och Nydal i Knivsta kommun Avtal avseende bostadsbyggande i Bergsbrunna med omgivningar, Södra staden och Nysala i Uppsala kommun samt Promemoria om större samlade exploateringar i Bergsbrunna med omgivningar och Södra staden i Uppsala kommun Avsiktsförklaring avseende bostadsbyggande i Hemfosa i Haninge kommun samt Promemoria om större samlad exploatering i Hemfosa i Haninge kommun Norra Ön i Umeå - Exploateringens lämplighet ur ett regionalt perspektiv 22 (23)

23 23 (23)

Avtal avseende bostadsbyggande i Alsike, Nydal och Nysala i Knivsta kommun

Avtal avseende bostadsbyggande i Alsike, Nydal och Nysala i Knivsta kommun 2017-xx-xx N2017/04516/PBB Utredningen för att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande (N2016:G) Avtal avseende bostadsbyggande i Alsike, Nydal och Nysala i Knivsta kommun 1. Parter

Läs mer

Delredovisning av Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande

Delredovisning av Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande 2017-08-31 N2017/04516/PBB Utredningen för att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande (N2016:G) Regeringskansliet Näringsdepartementet Delredovisning av Uppdrag att samordna större

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer

Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer Regeringsbeslut III 1 2015-01-08 N2015/532/TS Näringsdepartementet Trafikverket 781 89 Borlänge Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer Regeringens

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-03-17 Dnr: TSN 2016-22 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 Region Östergötland har beretts

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Malmgren Tobias Datum 2017-11-08 Diarienummer KSN-2017-3068 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Ert dnr: N2017/05430/TIF

Läs mer

Knivsta kommun PM framtida utvecklingspotential

Knivsta kommun PM framtida utvecklingspotential 2017-06-18 Knivsta kommun PM framtida utvecklingspotential Sveriges snabbast växande kommun (2015), en kommun i omvandling från ett småstadssamhälle till en stad i Sveriges starkaste tillväxtregion. En

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande. Dir. 2017:126. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande. Dir. 2017:126. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande Dir. 2017:126 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta samordningen mellan

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret Om Sverigeförhandlingen FAH oktober 2016 Uppdraget Framtidens järnvägsnät för fler bostäder, bättre arbetsmarknad och för ett hållbart resande En tolkning av uppdraget Den nya stambanan ska dras där den

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne Satsa på Skånes tillväxtmotorer och regionala kärnor Utveckla möjligheten att bo och verka i hela Skåne

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren Handlingsplan Boende 1. Inledning 4 Mälarstäder (Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping) har undertecknat en avsiktsförklaring som identifierar åtta gemensamma, strategiskt viktiga och långsiktiga

Läs mer

BILAGA till slutredovisning den 22 december 2017 av Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande

BILAGA till slutredovisning den 22 december 2017 av Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande BILAGA till slutredovisning den 22 december 2017 av Uppdrag att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande Näringsdepartementet Björn Stenfors NORRA ÖN I UMEÅ - EXPLOATERINGENS LÄMPLIGHET

Läs mer

Överenskommelse Skånebanan

Överenskommelse Skånebanan TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2017-02-08 KLK 2017/83-1 Handläggare Utvecklingsstrateg James Heathcote Tillväxtavdelningen 0451-26 83 54 James.heathcote@hassleholm.se KSAU Överenskommelse Skånebanan

Läs mer

SnABbT, snyggt och hållbart

SnABbT, snyggt och hållbart Snabbt, snyggt och hållbart 2017-05-27 1 SnABbT, snyggt och hållbart KuLtUR -och DemOKratiMiniStER AliCE BaH KuHnKE, bostads- och digitaliseringsminister PetER ErIKsSON och miljöminister KaroliNA SkOG,

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

Uppdrag att genomföra informations- och kunskapshöjande åtgärder inom området omställning av transportsystemet till fossilfrihet

Uppdrag att genomföra informations- och kunskapshöjande åtgärder inom området omställning av transportsystemet till fossilfrihet e Regeringen Regerings beslut 2019-03-21 N2019/01344/TS 1115 Näringsdepartementet Trafikverket 781 89 Borlänge m.fl. Uppdrag att genomföra informations- och kunskapshöjande åtgärder inom området omställning

Läs mer

Länstransportplan för Gävleborgs län

Länstransportplan för Gävleborgs län 1(5) Version 2017-04-10 Beslutsunderlag Hållbarhetsnämnden 2017-04-20 Länstransportplan för Gävleborgs län 2014-2025 Verksamhetsplan 2018 med utblick mot 2021 Sammanfattning Föreliggande förslag till verksamhetsplan

Läs mer

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning TRN 2017-0052-52 Från: kommunstyrelsen@habo.se Till: TRF Funk Registrator; anna-karin.bergvall@habo.se Ärende: Expediering av beslut KS 2017-10-16 194, Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

Bostadsbyggande och digitalisering i hela landet information och dialog

Bostadsbyggande och digitalisering i hela landet information och dialog Bostadsbyggande och digitalisering i hela landet information och dialog Alf Karlsson Statssekreterare hos Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

Läs mer

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Förslag till justeringar Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Förslag till justeringar Tydliggöra vad vi menar med hållbarhet Komplettera diagram och kartor för ökad

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Startsidan / Dokument & lagar / Utredningar / Kommittédirektiv / Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Yttrande. Datum 2016-04-06. Adress August Palms Plats 1. Till. Diarienummer

Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Yttrande. Datum 2016-04-06. Adress August Palms Plats 1. Till. Diarienummer Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Datum 2016-04-06 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2016-82 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Delrapport från Sverigeförhandlingen:

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon:

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: Sida 1 (5) 2017-12-01 Exploateringskontoret Dnr 123-1872/2017 Dnr E2017-04507 Dnr T2017-03388-1 Handläggare Anton Västberg Telefon: 08-508 29 305 Till Kommunstyrelsen Exploateringskontoret Karl-Johan Dufmats

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

En ny generation järnväg. Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige. Åtgärdsvalsstudier Linköping-Borås, Jönköping-Malmö

En ny generation järnväg. Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige. Åtgärdsvalsstudier Linköping-Borås, Jönköping-Malmö TMALL 0141 Presentation v 1.0 En ny generation järnväg Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige Åtgärdsvalsstudier Linköping-Borås, Jönköping-Malmö Översiktlig landskapskaraktärsanalys

Läs mer

Genomförande av Detaljplan Backa västra. Rafed Baban Anders Lorentzson Robin Axelsson Lena Johansson Daniel Lindell Maria Lejdebro

Genomförande av Detaljplan Backa västra. Rafed Baban Anders Lorentzson Robin Axelsson Lena Johansson Daniel Lindell Maria Lejdebro Genomförande av Detaljplan Backa västra Rafed Baban Anders Lorentzson Robin Axelsson Lena Johansson Daniel Lindell Maria Lejdebro Agenda Landvetters Backa västra Kort om Landvetter södra Frågestund/tankar

Läs mer

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-24 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 Förvaltningens

Läs mer

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050 Stockholms läns landsting 1 (3) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTE UTLÅTANDE 2015-06-18 TRN 2015-0120 Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslag

Läs mer

redovisad som kommer att planeras i fortsatt samverkan mellan parterna.

redovisad som kommer att planeras i fortsatt samverkan mellan parterna. Mellan Bollebygds kommun (org. nr. 212000-2973) nedan kallad Kommunen och Stefan Söderkvist Fastighets AB (org. nr. 556521-6107) med dess konsult Göran Mellberg Invest AB, har träffats följande Samverkansavtal

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län

Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Malmgren Tobias (SBF) Datum 2017-09-07 Diarienummer KSN-2017-2709 Kommunstyrelsen Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län

Läs mer

Regionala och lokala mål och strategier

Regionala och lokala mål och strategier Strategier och mål för kollektivtrafiken i Sigtuna kommun Regionala och lokala mål och strategier www.sigtuna.se Ett regional perspektiv RUFS och TFP RUFS 2050 TFP Regionalt trafikförsörjningsprogram RUFS

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Projekt Göteborg Borås Malin Odenstedt Lindhe Projektledare Roland Mårtensson Inköpsansvarig Maria Hermansson Projekteringsansvarig Lisa Ronstad Projektingenjör

Läs mer

UTDRAG PROTOKOLL

UTDRAG PROTOKOLL UTDRAG PROTOKOLL Nr 7/2012 1 (2) Justerat: Justeringen anslogs: 2012-11-28 Charlotte Broberg Erika Ullberg - - - 70 12 Regional bedömning av behovet av bostäder Tjänsteutlåtande 2012-11-19 Följande yrkanden

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

Utöka. Sverigebygget. 20 000 nya studentbostäder

Utöka. Sverigebygget. 20 000 nya studentbostäder Utöka Sverigebygget 20 000 nya studentbostäder Utöka Sverigebygget: 20 000 nya studentbostäder Sedan 2006 har över en kvarts miljon fler människor fått ett jobb att gå till. Det här är bara början. Vi

Läs mer

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan Gemensamt yttrande från Arlandaregionen över - Ny länsplan för transportinfrastrukturen 2018-2029. Förfrågan om prioriterade åtgärder samt avgränsningssamråd för miljökonsekvensbeskrivning Bakgrund Under

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Uppdrag att inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart

Uppdrag att inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart Regeringsbeslut II 5 2018-08-23 N2018/04482/TS Näringsdepartementet Trafikverket 781 70 Borlänge Uppdrag att inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

UPPDRAGET. Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr

UPPDRAGET. Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr UPPDRAGET Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Lagförslag om värdeåterföring Cykelåtgärder Östlig förbindelse Danmarksförbindelse ARBETSSÄTT Ett snabbare färdigställande,

Läs mer

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun Grums Kommun Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder 1 Innehåll 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur... 3 1.1 Kommunala mål och

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Kahlström Ola Datum 2016-03-02 Diarienummer KSN-2016-0190 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna

m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna 8 Regeringen Regerings beslut 2017-12-07 N2017/07501/KSR 12 Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna Regeringens beslut

Läs mer

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2019-03-22 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801)

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Jörgen Einarsson Britta Johnson Innehåll Trafikverkets uppdrag Tidplan Ekonomiska ramar Regeringens direktiv Innehåll i nuvarande plan Medfinansiering

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 SAMMANFATTNING Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Skåne del av en växande storstadsregion Skåne är idag en del av Öresundsregionens 3,7 miljoner invånare. För att möta morgondagens

Läs mer

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Dialogmöte 2 Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Workshop om inriktning och övergripande prioriteringar Den fortsatta

Läs mer

Synpunkter på samrådsförslaget Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010)

Synpunkter på samrådsförslaget Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010) ARB300 v 1.4 2006-03-06 Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Samhällsplanerare Rebecka Andersson 0589-87005 rebecka.andersson@arboga.se Datum 2008-09-25 1 (5) Synpunkter på samrådsförslaget Regional

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Godstransportstrategi för Västra Götaland

Godstransportstrategi för Västra Götaland Dnr: Godstransportstrategi för Västra Götaland Christian Bergman, VGR, berättar vid sammanträdet om arbetet med att ta fram en regional godstransportstrategi. Den handlar om hur Västra Götaland ska utvecklas

Läs mer

Stadsmiljöavtal stöd till hållbara transporter i hållbara städer i Sverige

Stadsmiljöavtal stöd till hållbara transporter i hållbara städer i Sverige Stadsmiljöavtal stöd till hållbara transporter i hållbara städer i Sverige Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Större andel av persontransporter i städer sker

Läs mer

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008.

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Kommittédirektiv Höghastighetsbanor Dir. 2008:156 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda förutsättningarna för en utbyggnad av

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 Ärendet Med tanke på Hallands geografiska läge, mitt i ett starkt växande

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60)

Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Landstingsstyrelsen 1 (4) Näringsdepartementet Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Sammanfattning Stockholms läns landsting är i

Läs mer

Uppdrag och struktur. Samverkansformer och Överenskommelser. Avtal och finansieringsprinciper

Uppdrag och struktur. Samverkansformer och Överenskommelser. Avtal och finansieringsprinciper Uppdrag och struktur Samverkansformer och Överenskommelser Avtal och finansieringsprinciper Sverigeförhandlingens roll och betydelse för finansieringsfrågor Vårt övergripande uppdrag Fyra transportslag

Läs mer

Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar

Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar Malmö Den unga staden 29,5 år Malmö är en ung stad och den mest typiska Malmöbon är en 29-årig tjej eller en 30-årig kille. En stad som växer Sveriges

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) svar på remiss

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) svar på remiss 30 mars 2016 KS-2015/1253.446 1 HANDLÄGGARE Nicklas Lord 08-535 365 62 nicklas.lord@huddinge.se Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Läs mer

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen?

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Region Skåne Joakim Lloyd Raboff Claus Pedersen claus.pedersen@skane.se Inledning RUS och det regionala utvecklingsuppdraget

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm ÄRENDET Regionplanenämnden förslag till Regional

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Stefan Engdahl Planeringsdirektör

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Stefan Engdahl Planeringsdirektör TMALL 0141 Presentation v 1.0 Stefan Engdahl Planeringsdirektör 2 Transportsystemet och samhällsutveckling 3 Ett tillgängligt Sverige Megatrender som förändrar samhället Fler bor i växande stadsregioner

Läs mer

Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken

Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken Alf Karlsson, statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson Näringsdepartementet 1 Lågt byggande under lång tid Färdigställda bostäder

Läs mer

ABC-stråket Uppsala, Sigtuna och Knivsta kommun. Uppsala och Stockholms län

ABC-stråket Uppsala, Sigtuna och Knivsta kommun. Uppsala och Stockholms län Åtgärdsvalsstudie ABC-stråket Uppsala, Sigtuna och Knivsta kommun. Uppsala och Stockholms län Ärendenummer: TRV 2017/30977 Kortversion Därför görs en åtgärdsvalsstudie ABC-stråket mellan Uppsala och Stockholm

Läs mer

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärende 13 RS 2017-03-01 13 Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärendet I den halländska tillväxtstrategin prioriteras utvecklade former för samverkan och samplanering mellan kollektivtrafik, infrastruktur,

Läs mer

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor Regeringsbeslut III 4 Näringsdepartementet 2014-04-03 N2014/1779/TE, m.fl. se bilaga 1 Trafikverket 781 89 Borlänge m.fl. Fastställelse av nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet

Läs mer

Sverigebygget. 150 000 100 000 nya bostäder

Sverigebygget. 150 000 100 000 nya bostäder Sverigebygget 150 000 100 000 nya bostäder Nya Moderaterna vill nå 150 000 nya bostäder Nya Moderaterna presenterar i dag ytterligare åtgärder för mer och snabbare bostadsbyggande. Vi vill öka tillgången

Läs mer

Seminarium Översiktlig landskapskaraktärsanalys

Seminarium Översiktlig landskapskaraktärsanalys TMALL 0141 Presentation v 1.0 En ny generation järnväg Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige Seminarium Översiktlig landskapskaraktärsanalys Trafikverket Peter Uneklint Andreas

Läs mer

Infrastruktur för framtiden

Infrastruktur för framtiden Foto: Mostphotos Infrastruktur för framtiden Innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling Prop. 2016/17:21 Anna Johansson Isabella Lövin Ny nationell plan 2018 2029 Regeringsuppdrag

Läs mer

Boendeplanering med perspektivet på Göteborgsregionen

Boendeplanering med perspektivet på Göteborgsregionen Boendeplanering med perspektivet på Göteborgsregionen Strukturbilden för Göteborgsregionen mål att styra mot uthållig tillväxt och hållbara strukturer Per Kristersson, Göteborgsregionens kommunalförbund

Läs mer

Stadsmiljöavtal. Cykelkonferensen Elin Sandberg Trafikverket. Förordning (2015:579) om stöd för att främja hållbara stadsmiljöer

Stadsmiljöavtal. Cykelkonferensen Elin Sandberg Trafikverket. Förordning (2015:579) om stöd för att främja hållbara stadsmiljöer TMALL 0141 Presentation v 1.0 Stadsmiljöavtal Förordning (2015:579) om stöd för att främja hållbara stadsmiljöer Cykelkonferensen 2018 Elin Sandberg Trafikverket Stadsmiljöavtal i korthet Kommuner och

Läs mer

Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm -RUFS underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet

Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm -RUFS underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet Kommunstyrelseförvaltningen Planering och samhällsutveckling Sid 1 (5) Ärendenummer: 171/2013-211 Handläggare: Anna Eklund 2013-11-19 Kommunstyrelsen Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden YTTRANDE Datum 2019-09-26 Dnr 1900410 1 (5) Dnr: Fi 2019/02681/BB Fi.remissvar@regeringskansliet.se Fi.sba.bb@regeringskansliet.se Remiss: Förslag till ändringar i förordningen

Läs mer