Sammanträdesprotokoll 1/12 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesprotokoll 1/12 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl"

Transkript

1 Sammanträdesprotokoll 1/12 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: kl Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Pensionärsrådet Ronny Hammargren, vice ordf Jan-Olof Johansson, kommunalråd Ronald Rombrant, oppositionsråd Eva Sjöfält, PRO Lysekil Britt-Marie Hellström, PRO Brastad Lena Rydenstam, PRO Brodalen Inger Johansson, SPF Kaprifol Skaftö Berit Rydberg, SPF Kaprifol Skaftö Agneta Adriansson, PRO Skaftö Lars Jansson, SPF Gullmaren Anne-Marie Söderström, SKPF Lysekil Ledamöter, Rådet för funktionshinderfrågor Ronny Hammargren, vice ordf Jan-Olof Johansson, kommunalråd Ronald Rombrant, oppositionsråd Sverker Johnsson, BYN Marita Fermell Lagrell, UBN Agneta Adriansson, HLF Lilian Skoog, SRF Gun Norberg Olofsson, HRF Bo Josefsson, HSO Sigbritt Ödman, FUB Paragrafer 1-8 ANSLAGSBEVIS: Nämnd: Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum: Anslagsdatum: Förvaringsplats: Kommunledningskontoret Justeringsdatum: Anslagets nedtagande: Bevis om tillkännagivande av justering: Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

2 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /12 Sekreterare: Ordförande: Justerare:... Anne-Marie Mattsson... Ronny Hammargren... Eva Sjöfält för pensionärsrådet. Marita Fermell Lagrell för funktionshinderrådet Justerare: Utdragsbestyrkande:

3 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /12 Medverkande tjänstemän Ulrika Lind, ekonom Sten Nilsson, t.f. avdelningschef vård och omsorg Maria Johansson, utredare Justerare: Utdragsbestyrkande:

4 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /12 1 Kommunens ekonomiska årshjul Ekonom Ulrika Lind informerar om kommunens ekonomiska årshjul samt vad de olika uppföljningarna innebär för kommunens samtliga nämnder och styrelser och i första hand för socialnämndens verksamheter. (Komplettering, se bilaga 1). Råden får även information om att ansvaret för handläggning av ansökan om färdtjänst och riksfärdtjänst överflyttats till samhällsbyggnadsförvaltningen. Tidigare har handläggningen av ansökan om bidrag för bostadsanpassning överflyttats till samhällsbyggnadsförvaltningen. Justerare: Utdragsbestyrkande:

5 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /12 2 Nuläget angående äldreboendet i Fiskebäck, Lysekil Sten Nilsson, t.f. avdelningschef vård och omsorg informerar om nuläget kring planerna för äldreboendet i Fiskebäck, Lysekil. Förvaltningen arbetar tillsammans med Riksbyggen angående boendets projektering och tar fram underlag för detta. Möten sker tillsammans med Riksbyggen. Den 29 mars 2017 ska ärendet behandlas av kommunstyrelsen och därefter ska ärendet vidare till kommunfullmäktige för beslut. Förhoppningen är start hösten 2017 med en planerad inflyttning vid halvårsskiftet Mycket av sådant som ansvariga vet idag måste tas med i planeringen, väldfärdsteknologi är viktigt att det är med från början. Många olika lösningar diskuteras för en bra verksamhet framåt i tiden. Socialförvaltningen, i samråd med andra aktörer, ser även över de hyresavtal som kan bli aktuella. Detta kan bli klart först när de upphandlingar som behövs är klara. Boendet planeras för 80 vårdplatser fördelat på två plan. Det är väldigt viktigt att ha en bra överblick över hela byggnaden, framförallt nattetid, för de personer som kommer att bo där. Justerare: Utdragsbestyrkande:

6 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /12 3 Stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen 2017 Regeringen gav den 25 juni 2015 (S2015/4099/FST) Socialstyrelsen i uppdrag att fördela stimulansmedel för ökad bemanning inom den av kommunen finansierade vården och omsorgen om äldre. Förutsatt att riksdagen beviljar medel för ändamålet avser regeringen att till bemanningssatsningen avsätta totalt 7 miljarder kronor, varav 1 miljard kronor år 2015 och 2 miljarder kronor årligen under Genom Regleringsbrev den 20 december 2016 (II:7 S2016/07779/RS) har medel avsatts för satsningen Fördelningen åtgår från den s.k. standardkostnaden för äldreomsorg i det kommunala utjämningssystemet. Stimulansmedlen är avsedda för att öka bemanningen inom den av kommunen finansierade vården och omsorgen om äldre. Syftet är att skapa ökad trygghet och kvalitet för den enskilde. Villkoren för att använda statsbidragen är indelade i skaoch bör-krav. Ska-kraven är obligatoriska medan bör-kraven är rekommendationer. Ska-krav: Stimulansmedlen får endast rekvireras av kommunen som huvudman för sin egen och enskilda utförares verksamhet. Stimulansmedlen ska rekvireras senast den 31 oktober Stimulansmedlen får endast användas till personalkostnader som genererats under perioden 1 januari 31 december Med personalkostnader avses här löner, lagstadgade arbetsgivaravgifter, avtalsförsäkringar och avtalspensioner. Stimulansmedlen får endast användas till personalkostnader för personal som utför stöd och omvårdnad i den av kommunen finansierade vården och omsorgen om äldre. Personalkostnaderna får endast avse de personalkategorier som arbetar nära de äldre. Kommunerna ansvarar för att informera enskilda utförare som bedriver kommunal verksamhet på uppdrag av kommunen om möjligheten att ta del av stimulansmedlen. Varje kommun ska senast 5 februari 2018 redovisa till Socialstyrelsen hur 2017 års stimulansmedel har använts och återrapportera till Socialstyrelsen. Kommunerna ska återbetala stimulansmedel som inte förbrukats inom given tid, eller som inte använts enligt villkoren. Justerare: Utdragsbestyrkande:

7 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /12 Lysekils kommun kan rekvirera stimulansmedel för att öka bemanningen inom äldreomsorgen, för 1 januari 31 december 2017 cirka 4 mnkr. Denna satsning är tillfällig och gäller i 3,5 år från 1 juli 2015 till och med Det innebär att om det görs en satsning så måste detta tas i anspråk inför budgeten Vid halvårsskiftet 2019 beräknas nya äldreboendet i Fiskebäck stå klart för inflyttning med 80 lägenheter, vilket innebär en ökning med 9 lägenheter mot de 71 som finns idag. Socialförvaltningen föreslår att bemanningssatsningen går till att förtäta nattpersonalen på Lysekilshemmet samt nattpatrullen i Lysekil och Brastad, till en kostnad av 2,6 mnkr för perioden 1 januari 2017 till december Övriga pengar, cirka 1,5 mnkr används till att förtäta tjänster för dag- och nattpersonal på de särskilda boendena på Skärgårdshemmet, Kompassen och Lysekilshemmet. Justerare: Utdragsbestyrkande:

8 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /12 4 Redovisning av statliga stimulansmedel psykisk hälsa 2016 samt rekvirering av medel för 2017 Socialförvaltningen har för 2016 fått statliga stimulansmedel inom området psykisk hälsa med sammanlagt kronor. En samordnare anställdes med uppdrag att bland annat genomföra en inventering av hur många personer som finns i kommunen som har en psykisk funktionsnedsättning och som medför stora svårigheter i den dagliga livsföringen. Inventeringen syftar till att få klarhet i hur livsbetingelserna ser ut för målgruppen och genomfördes under hösten En rapport har skrivits och där resultatet av inventeringen inneburit att ett antal utvecklingsområden identifierats. (Komplettering, se bilaga 2). Av rapporten framgår att sammanlagt 225 personer bedöms ha en psykisk sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning som innebär stora svårigheter i den dagliga livsföringen. Det som inventeringen visar på är att det finns flera utvecklingsområden som, om förbättringar sker, skulle göra skillnad för många enskilda inom Lysekils kommun. Det som man framför allt kan konstatera är att det finns behov av att utveckla sysselsättningsformer, att utveckla rutiner så att fler personer erbjuds samordnade individuella planer, SIP, verka för att det inrättas ett personligt ombud i kommunen samt att rikta information och utbildningsinsatser både till den personal som möter målgruppen och till allmänheten. Det finns fortfarande många fördomar och en rädsla för att möta personer som har en psykisk sjukdom. Information och utbildning syftar till att fler ska kunna visa en större öppenhet. För 2017 har regering och SKL gjort en ny överenskommelse om riktade stimulansmedel inom området psykisk hälsa. För Lysekil innebär det att det finns möjlighet att rekvirera kronor. Årets medel har ett större fokus på barn, ungdom och unga vuxna och där en fördjupad analys ska göras för att identifiera de behov som finns. SKL håller på att ta fram gemensamma nyckelindikatorer som analysen ska utgå ifrån. Detta arbete beräknas vara klart senast april i år. Utöver detta så kommer förvaltningen att, tillsammans med samverkansparterna, slutföra arbetet med en lokal samverkansplan. Inom ramen för denna samverkansplan planeras också för informations- och fortbildningsinsatser. En mer detaljerad plan för årets arbete kommer att arbetas fram i samverkan med kommunens folkhälsosamordnare. Justerare: Utdragsbestyrkande:

9 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /12 5 Vård- och omsorgsplan Socialnämnden gav den 17 september 2015 förvaltningen i uppdrag att upprätta förslag till projektbeskrivning avseende en övergripande plan för framtida behov av platser och volymutökningar inom vård och omsorg. Förvaltningen har arbetat fram ett förslag till en vård- och omsorgsplan för kommunen som gäller för åren Socialnämndens beslutade den 14 december 2016 att godkänna upprättad plan och att överlämna ärendet till kommunfullmäktige för beslut. Utredare Maria Johansson presenterar den av socialnämnden godkända planen vid dagens sammanträde samt ger en kortfattad information om den nya förordningen om investeringsstöd som gäller för såväl särskilt boende som trygghetsbostäder. (Komplettering, se bilaga 3). Justerare: Utdragsbestyrkande:

10 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /12 6 Återkoppling från brukarorganisationerna Återkoppling från brukarorganisationerna vad vill ni återkoppla till förvaltningen från era verksamheter? Förvaltningen tar del av det som händer inom de olika organisationerna och det som känns viktigt att dela med sig av. Sverker Johnsson, kommunala rådet för funktionshinderfrågor/representant för byggnadsnämnden Ställer genom en skrivelse ett antal frågor som önskas besvaras av kommunstyrelsen och/eller ansvarig förvaltning. Skrivelsen bifogas protokollet (se bilaga 4). Beslut Redovisad skrivelse översänds till kommunstyrelsen samt till chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, med önskemål om svar. Justerare: Utdragsbestyrkande:

11 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /12 7 Återkoppling från brukarorganisationerna Återkoppling från brukarorganisationerna vad vill ni återkoppla till förvaltningen från era verksamheter? Förvaltningen tar del av det som händer inom de olika organisationerna och det som känns viktigt att dela med sig av. HRF/HSO, Gun Norberg Olofsson Påminner om de brister som organisationen påpekade vid sammanträdet den 9 november Beslut Protokollet från den 9 november skickas på nytt till samhällsbyggnadsförvaltning och till fastighetsenhet. Justerare: Utdragsbestyrkande:

12 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /12 8 Återkoppling från brukarorganisationerna Återkoppling från brukarorganisationerna vad vill ni återkoppla till förvaltningen från era verksamheter? Förvaltningen tar del av det som händer inom de olika organisationerna och det som känns viktigt att dela med sig av. PRO Skaftö, Agneta Adriansson Ger en kort information från möte med intresseföreningar och kommunala representanter den 1 mars gällande framtida äldreomsorg på Skaftö. Bra möte. Gruppen kommer att träffas igen för fortsatta diskussioner. Justerare: Utdragsbestyrkande:

13 Uppföljningsmånad Jan Feb U1 Mar Apr U2 Maj Jun Jul Aug U3 Sep Okt Nov Dec Aktivitet Årsbokslut 2017 Bokföringsperioden stänger 06-feb 06-mar 06-apr 05-maj 07-jun 06-jul 04-aug 06-sep 05-okt 06-nov 06-dec 22-jan Rapport klar till nämnd 17-mar 20-apr 18-maj 26-jun 03-sep 03-sep 19-sep 20-okt 17-nov * 3 officiella uppföljningsrapporter samt Årsredovisning *) Egen tidpan för Socialnämnden BUDGET 2018 * Innan perioden stänger är det viktigt att hinna med de aktiviteter som påverkar periodens resultat som t.ex. attest av fakturor och verifikationer, att stämma av redovisningen för justeringar av ev. felkonteringar samt uppbokningar av förväntade kostnader och intäkter som tillhör aktuell period. Innan rapporten är klar att gå till nämnden ska alla enhetschefer och avdelningschefer analyserat och beskrivit resultatet i sin verksamhet för att sedan bidra till den totala rapporten. I samband med en analys av resultatet lämnar också förvaltningen en prognos av det förväntade årsresultatet och hur det påverkas av de konsekvenser på det aktuella resultat har. Vid befarat underskott ska åtgärder presenteras för att få balans i ekonomin. Genomgång och avstämning av aktuella projekt och investeringar sker löpande. Under sommaren påbörjas arbetet med budget för 2018 i nämnderna.

14 Sid 1/10 Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga till ärende: Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

15 Sid 2/10 Kartläggning psykisk ohälsa, Lysekils kommun Socialförvaltningen i Lysekil har, inom ramen för den statliga satsningen Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016, genomfört en kartläggning. Syftet med kartläggningen är att skaffa information och kunskap omkring levnadsbetingelser för personer som har en psykisk sjukdom och/eller en psykisk funktionsnedsättning. Informationen ska ligga till grund för att kunna planera för framtida satsningar och behov. Ett inventeringsformulär, bil 1, har delats ut inom socialförvaltningens samtliga avdelningar samt till kommunens arbetsmarknadsenhet och där den personal som har bäst kännedom om enskilda personer svarat på frågorna. För att eliminera risken att samma person rapporteras mer än en gång har varje person fått en unik inrapporteringskod. Svaren går inte att härleda till vilken person svaren avser. Efter att inventeringsformulären registrerats kommer dessa att förstöras. Sammanlagt har 225 svar kommit in vilket innebär att ca 1,9% av den vuxna befolkningen, över 20 år, i Lysekil bedöms ha en psykisk sjukdom och/eller en psykisk funktionsnedsättning som medför väsentliga svårigheter inom viktiga livsområden. Jämfört med motsvarande riksomfattande inventering, som 257 av landets kommuner genomfört under åren 2013 till 2015, så ligger Lysekil bland de kommuner som bedömts ha flest antal personer med psykisk funktionsnedsättning per 1000 invånare. Som framgår av diagram 1 så möter personal inom socialförvaltningens samtliga avdelningar personer ur målgruppen. Flest finns inom avdelningarna LSS/Socialpsykiatri och IFO men det finns anmärkningsvärt många inom VoO. Eftersom antalet äldre, 65+, beräknas öka under de närmsta fem åren så kommer det att finnas behov att se över de insatser som ges till äldre. Det kommer med all sannolikhet att behövas insatser som ger mer av specialiserat stöd och är specifikt riktade till äldre personer med en psykisk funktionsnedsättning. De flesta, 90%, är födda i Sverige, 4 % i annat europeiskt land utom norden och 4% är födda utanför europa. Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

16 Sid 3/10 Antal svar fördelat per verksamhet ANNAT EKONOMISKT BISTÅND MISSBRUK/BEROENDE AME MYNDIGHETSUTÖVN VoO OoF SOCIALPSYK TOTALT Diagram 1. Totalt antal svar samt fördelat per verksamhet När det gäller fördelning på kön så är det något fler män än kvinnor. Här skiljer sig inte Lysekil gentemot riket där könsfördelningen är 49% kvinnor och 51% män. Diagram 2. Totalt antal svar fördelat på kön När man tittar på det totala antalet personer fördelat på ålder så kan det konstateras att 74% ligger inom spannet år dvs man är i arbetsför ålder. Andelen personer över 65 år är 23%. Jämfört med den demografiska åldersfördelningen i Lysekil så är det en överrepresentation inom åldersintervallet år. Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

17 Sid 4/10 Åldersfördelning Diagram 3. Totala antal svar fördelat på ålder 62% av de svar som inkommit avser personer som bor i ett ordinärt boende, inkl sociala kontrakt, varav 32% får stöd genom socialpsykiatrins boendestödsgrupp, genom VoO hemtjänst eller att man får stöd både genom boendestöd och hemtjänst. 27% bor i särskilt boende LSS eller SoL. Övrigt boende avser personer som bor hos föräldrar, nära släkt eller hos vänner. 4 personer är bedömda som bostadslösa. 85% bor ensamma och 8% bor tillsammans maka/maka eller sambo. 8% har hemmavarande barn under 18 år Boendeform Ordinärt med stöd Ordinärt boende utan stöd Bostad SoL eller LSS Socialt kontrakt Boende VoO HVB eller bostadslös 6 Övrigt/Vet ej Diagram 4. Totala antal personer fördelat på boendeform Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

18 Sid 5/10 8% BOENDESITUATION 3% 4% Bor ensam Tillsammans med närstående Tillsamans med föräldrar 85% Annan vuxen person/vuxna barn Diagram 5. Procentuell andel som bor ensamma eller i relation med annan Personer som har en psykisk sjukdom eller en psykisk funktionsnedsättning har ofta flera olika vård och omsorgskontakter. Enligt socialtjänstlagen, SoL, och hälso- och sjukvårdslagen, HSL, ska personer som har insatser från båda huvudmännen erbjudas att en samordnad individuell plan, SIP, upprättas. Av de 225 personer som inventeringen omfattar så har 149 personer insatser från två eller fler huvudmän. Av dessa så har 26 personer en upprättad SIP. Det finns antagligen flera orsaker till att så få har en upprättad SIP. En orsak kan vara att det inte är tillräckligt känt av de professioner som möter målgruppen. En annan kan vara att det finns andra samverkande planer upprättade som i stora stycken motsvarar en SIP. Inventeringen ger inte svar på vari orsaken ligger men det bör ligga som ett prioriterat utvecklingsområde att fler ska bli erbjudna att en plan upprättas. Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

19 Sid 6/10 Personer med insats från flera huvudmän Soc + PV + ÖVM Soc + ÖVM Soc +PV Antal SIP Antal personer Diagram 6. Antal personer med kontakt med socialtjänst, primärvård (PV) och/eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning (ÖVM). Antal upprättade SIP Som framgår av diagram 5 så är det relativt få ur målgruppen som har en anställning med lön. Att så många som 75 personer i yrkesverksam ålder saknar någon form av arbete eller daglig sysselsättning är anmärkningsvärt. En grundpelare för personer med psykisk funktionsnedsättning är att ha en tydlig struktur i vardagen. Daglig sysselsättning är en viktig faktor för att kunna upprätthålla struktur och för att få en känsla av sammanhang. Arbete/sysselsättning HAR ANSTÄLLNING/ARBETE MED LÖN 7 INSKRIVEN AF 14 ANNAN FORM AV SYSSELSÄTTNING 68 VARKEN ANSTÄLLNING ELLER SYSSELSÄTTNING 75 Diagram 7. Antal personer som har en sysselsättning, eller är inskrivna på Af. Antal personer mellan år som saknar arbete eller sysselsättning. Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

20 Sid 7/10 Den målgrupp som denna inventering omfattar är personer med en psykisk funktionsnedsättning och som har väsentliga svårigheter med att utföra aktiviteter på viktiga livsområden. Utifrån de svar som inkommit och utifrån den bedömning som socialtjänstens personal gör så är det ca 23% som saknar insatser från psykiatrisk sluteneller öppenvård. Lika många, 23%, har en pågående insats men som inte bedöms motsvara behoven. Man kan göra ett antagande att detta resultat har sina orsaker i att det finns ett behov av att utveckla samverkan mellan socialtjänstens olika verksamheter och regionens psykiatriska verksamheter. Det finns en uppenbar risk att personal inom socialtjänstens boenden, boendestöd och hemtjänst får ta ett allt för stort ansvar om inte samverkan fungerar för varje enskild person. Bedömt behov av psykiatriska insatser Har ingen insats men behov finns Pågående insatser som behöve ökas/ses över Pågående insatser som motsvarar behoven 38 Behov finns men tackat nej 5 Inga behov 27 Vet ej Diagram 8. Antalet personer som med ett bedömt behov av psykiatrisk insats. Av de personer som ingår i denna undersökning har 38% daglig eller regelbundet stöd av anhöriga. Anhöriga utgör för de allra flesta personer med en psykisk funktionsnedsättning en viktig del i personers möjlighet till rehabilitering och återhämtning. Det är också vanligt att anhöriga får vara de som ger den enskilde stöd i olika kontakter med socialtjänst och sjukvård. Det finns ett stort behov av att kunna erbjuda dessa anhöriga ett regelbundet och organiserat anhörigstöd Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

21 Sid 8/10 Stöd av anhöriga Dagligt stöd 23 Regelbundet stöd 62 Stöd ibland 54 Inget stöd 66 Vet ej Förslag till utvecklingsområden Den kartläggning som genomförts har som syfte att få en bild av hur levnadsbetingelser för personer med en psykisk ohälsa eller med en psykisk funktionsnedsättning ser ut inom Lysekils kommun. Kartläggningen bygger på hur personal inom socialtjänstens olika verksamheter samt inom Arbetsmarknadsenheten uppfattar personers psykiska ohälsa. Det är den personal som har en nära kontakt med respektive person som lämnat sina svar. Syftet med de riktade medel som staten och SKL kommit överens om för 2016 och 2017 är att stimulera till att uppmärksamma befolkningens behov inom de fem fokusområden som överenskommelsen omfattar. Dessa är: Förebyggande och främjande insatser Tidiga, tillgängliga insatser Utsatta grupper Delaktighet och rättigheter Ledarskap och organisering Inom Lysekils kommun finns det relativt många personer som har en psykisk ohälsa. I en jämförelse med motsvarande kartläggning på riksnivå så ligger Lysekil i det övre spannet vad gäller antal personer per 1000 invånare. Kartläggningen får ses som en indikation på hur det ser ut i kommunen och där man inte ska dra några generella slutsatser utifrån resultatet. Däremot så kan man utläsa några viktiga områden som det finns behov av att utreda vidare för att kunna ta ställning till framtida utveckling och satsningar. Det är framför allt fem områden som bör prioriteras: Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

22 Sid 9/10 1. Det förebyggande och främjande arbetet kan inte bara ses ur ett socialtjänstperspektiv utan är en angelägenhet som ska riktas brett inom kommunen. Detta bör ske i samverkan med de uppdrag som finns inom folkhälsoarbetet. Specifikt för socialtjänstens del handlar det om att skapa förutsättningar inom organisationen och med särskild vikt på att motverka fördomar och okunskap bland den personal som möter personer med en psykisk ohälsa. Som framgår av inventeringen så berör målgruppen en stor del av förvaltningens olika verksamheter inom samtliga driftsavdelningar. En plan för särskilt riktade utbildningsinsatser ska tas fram under 2017 och som sedan ska genomföras under 2017 och Tidiga och tillgängliga insatser innebär att det finns tillgång till rätt insatser i rätt tid. För att säkerställa detta är det viktigt att de olika huvudmän och verksamheter som möter personer med psykisk ohälsa har kunskap om varandras uppdrag, ansvarsområden och verksamheter. Under 2017 ska en gemensam plan för lokal samverkan tas fram. Planen ska på ett konkret sätt beskriva hur och på vilka nivåer samverkan ska ske. För att säkerställa att rätt insatser erbjuds och på rätt nivå ska personer som har insatser från två eller fler huvudmän erbjudas att en samordnad individuell plan upprättas. Som framgår av inventeringen så finns det ett stort behov av att arbetet med SIP utvecklas. Målet är att antalet SIP årligen ökar med 20% under de närmsta fem åren. Av de personer som är i yrkesverksam ålder saknar 47% en sysselsättning. Här bör det läggas ett uppdrag till AME att utreda hur befintliga arbetsmarknads- och sysselsättningsåtgärder speglar behovet för den målgrupp som omfattas av inventeringen. För att få tillgång till AME krävs idag ett biståndsbeslut. Detta kan vara ett hinder för en del och som begränsar tillgängligheten. 3. Det finns olika grupper som på ett eller annat sätt är särskilt utsatta. Inom ramen för den länsgemensamma analys och handlingsplan som VästKom och VGR arbetet fram under 2016 så har man särskilt uppmärksammat personer med samsjuklighet, äldre med psykisk ohälsa, nyanlända och hbtq. Det som vi inom Lysekils kommun särskilt bör lägga fokus på är äldre med psykisk ohälsa samt nyanlända. Det som framkommer av genomförd kartläggning är att det finns ett behov av att se över insatser för äldre där det finns behov av att bryta ensamhet och att utveckla olika former av dagaktiviteter. Här bör det läggas ett uppdrag till VoO att komma med förslag till utvecklingsområden. 4. Ett viktigt mål för att personer ska få en ökad delaktighet är att se den enskilde som huvudpersonen i planeringen och genomförandet av insatser. Det verktyg som i första hand ska användas för att nå målet är SIP. De personer som har en psykisk sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning har många gånger svårt att kunna tillvarata sina rättigheter. Ett personligt ombud kan i detta sammanhang vara avgörande för att få de insatser och det stöd som den Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

23 Sid 10/10 enskilde är i behov av. Lysekils kommun bör ha som mål att det ska finnas tillgång till personligt ombud. 5. Anhöriga till personer med en psykisk funktionsnedsättning tar i stor utsträckning ett stort ansvar för att ge stöd och hjälp. Kommunens arbete med anhörigstöd behöver utvecklas så att man möter de behov som finns inom området psykiatri. Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

24 Bilaga 3 Komplettering till ärende Vård- och omsorgsplan Information om den nya förordningen om investeringsstöd. Förordningen gäller för såväl särskilt boende som trygghetsbostäder. Regeringen har avsatt 300 miljoner kronor i stöd för 2017 och 400 miljoner årligen för : Trygghetsbostäder och Seniorbostäder vad är skillnaden? Begreppet trygghetsbostad har inte någon enhetlig definition. Begreppet uppstod runt 2008 i samband med att regeringen under åren lämnade ett statligt investeringsstöd till trygghetsbostäder. I reglerna för stödet fanns en definition i form av kriterier som skulle vara uppfyllda för att stöd skulle kunna lämnas, t.ex. personal som kan stödja de boende under vissa angivna tider, utrymmen för de boendes samvaro och måltider samt en yngre åldersgräns på 70 år. År 2016 infördes ett nytt investeringsstöd som bl.a. gäller för särskilt boende och för hyresbostäder för äldre personer på den ordinarie bostadsmarknaden. Även dessa bostäder ska uppfylla ett antal kriterier för att de ska ges stöd, se länkar till förordning och broschyr nedan. Seniorbostäder har inte heller någon vedertagen definition men används ofta som ett samlingsnamn för bostäder som marknadsförs under olika beteckningar och med lite olika innehåll men som alla riktar sig till personer över en viss ålder. Regelverk Förordning (2016:848) om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer Boverkets föreskrifter om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer. Information om investeringsstödet Informationsbroschyr boverket Hänvisning till två utredningar av boendeformer för äldre: SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i. Institutet för Vårdanalys 2015: Hemtjänst, vård- och omsorgsboende eller mitt emellan?

25 Bilaga 4 Förfrågan till KS från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Vem ansvarar för att tekniskt arbete i Lysekil, även genom upphandlades underleverantörer, utförs enligt Lag 2011:335 (enkelt avhjälpta hinder) och HIN-BFS 2011:13. Som ett exempel kan följande tas: Norra Kvarngatans norra trottoar i backen från Färgaregatan. Den är återställd efter uppgrävningen för fiber. Backen är brant med ca 7graders lutning i gångriktning. Detta är ju inte mycket att göra åt men samtidigt är tvärfallet upp till 8cm på 60cm bredd vilket betyder 7,7 grader eller 6-7 ggr över rekommenderat maximalt tvärfall på 1:50. Mätningen är gjord på 60 cm bredd för att detta torde motsvara bredden för barnvagnar, rollatorer och gående med käpp eller kryckor. Frågorna som uppstår är: Vem ansvarar för att åtgärder enligt lagar ovan utförs i samband med liknande arbeten i samband med upphandling eller beställning hos LEVA och hur dokumenteras det? Var kan dessa instruktioner hittas? Vem kontrollerar utförandet (i detta avseende) före attest av fakturor? Om instruktioner förbisetts, vilka åtgärder planeras för framtida arbeten? För information kan nämnas att tretton stuprör mynnar ut direkt på trottoarerna i denna backe. Detta är naturligtvis helt olämpligt eftersom ev. sand och salt försvinner ner i rännstenen och is bildas på nätterna efter varje dagsmeja.

Sammanträdesprotokoll 1/10. Pensionärsrådet För Rådet för funktionshinderfrågor

Sammanträdesprotokoll 1/10. Pensionärsrådet För Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdesprotokoll 1/10 Tid och plats 2019-03-21, kl. 8.30 11.20 Borgmästaren stadshuset, Lysekil Ledamöter Pensionärsrådet Christer Höglind, PRO Lysekil Eva Leandersson, PRO Brastad Lena Rydenstam,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/10 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/10 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl 1/10 / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2018-09-06 kl. 8.30 11.00 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Ricard Söderberg, ordförande Ronny Hammargren, vice

Läs mer

, kl Borgmästaren stadshuset, Lysekil

, kl Borgmästaren stadshuset, Lysekil Tid och plats Ledamöter Sammanträdesprotokoll 1/5 2019-03-21, kl. 8.30 11.00 Borgmästaren stadshuset, Lysekil Pensionärsrådet Christer Höglind, PRO Lysekil Lena Rydenstam, PRO Brodalen Agneta Adriansson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/8. Pensionärsrådet För Rådet för funktionshinderfrågor

Sammanträdesprotokoll 1/8. Pensionärsrådet För Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdesprotokoll 1/8 Tid och plats 2019-09-12, kl. 8.30 11.40 Borgmästaren stadshuset, Lysekil Ledamöter Pensionärsrådet Christer Höglind, PRO Lysekil Eva Leandersson, PRO Brastad Lena Rydenstam,

Läs mer

Paragrafer pensionärsrådet 1 3 kl Paragrafer gemensamt 4 7 kl Paragrafer funktionshinderrådet 8-10 kl

Paragrafer pensionärsrådet 1 3 kl Paragrafer gemensamt 4 7 kl Paragrafer funktionshinderrådet 8-10 kl 1/15 / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2016-03-07 kl. 8.30 11.00 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Maria Forsberg, ordförande Ronny Hammargren, vice ordf

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2018-05-31 kl. 8.30 11.30 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Pensionärsrådet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl 1/13 / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2016-09-12 kl. 8.30 10.15 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Maria Forsberg, ordförande Ronny Hammargren, vice ordf

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/12 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: 2015-11-02 kl. 8.30 10.45

Sammanträdesprotokoll 1/12 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: 2015-11-02 kl. 8.30 10.45 1/12 / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2015-11-02 kl. 8.30 10.45 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Maria Forsberg, ordförande Ulrika Häller Lundbäck,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: 2015-03-11 kl. 8.30 11.30

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: 2015-03-11 kl. 8.30 11.30 1/13 Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2015-03-11 kl. 8.30 11.30 Lokal: Ledamöter, Maria Forsberg, ordförande Ulrika Häller Lundbäck, vice ordförande Jan-Olof Johansson, kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/12 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/12 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl Sammanträdesprotokoll 1/12 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2016-11-09 kl. 8.30 11.50 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Pensionärsrådet

Läs mer

Ärenden Föredragande kl

Ärenden Föredragande kl 2019-09-04 Kallelse till ledamöter i kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionshinderfrågor samt valda politiker För kännedom till ersättare i kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman Vård- och omsorgsnämnden 2014-05-05 1/8 Sammanträdestid: 2014-05-05, kl. 13.00 16.10 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Ann-Charlotte

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/7. Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/7. Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdestid: kl Socialnämndens arbetsutskott 2016-02-03 1/7 Sammanträdestid: 2016-02-03 kl. 9.00 12.15 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Maria Forsberg (S),

Läs mer

Sammanträdestid: kl Ajournering kl Tjänstemän:

Sammanträdestid: kl Ajournering kl Tjänstemän: Socialnämnden 2017-12-13 1/16 Sammanträdestid: 2017-12-13 kl. 9.00 13.30 Ajournering kl. 11.55-12.20 Lokal: Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Ricard Söderberg (S), ordförande Ronny Hammargren (LP),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/12

Sammanträdesprotokoll 1/12 Sammanträdesprotokoll 1/12 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Övriga närvarande Onsdagen den 24 april 2019 kl. 9.00 15.00 Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ajournering 41 kl 9.20-9.35

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/6. Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/6. Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdestid: kl Socialnämndens arbetsutskott 2015-11-30 1/6 Sammanträdestid: 2015-11-30 kl. 9.00 12.20 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Maria Forsberg (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 1 (6) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2016-01-20 kl. 11.00-12.25 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Jan-Olof

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/9 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/9 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl Sammanträdesprotokoll 1/9 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2018-03-08 kl. 8.30 11.00 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Pensionärsrådet

Läs mer

Sammanträdestid: kl Ajournering kl , Tjänstemän:

Sammanträdestid: kl Ajournering kl , Tjänstemän: Socialnämnden 2017-11-30 1/16 Sammanträdestid: 2017-11-30 kl. 9.00 16.15 Ajournering kl. 10.15-10.30, 11.50-12.50 Lokal: Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Ricard Söderberg (S), ordförande Ronny Hammargren

Läs mer

Sammanträdestid: kl Ajournering kl , Tjänstemän:

Sammanträdestid: kl Ajournering kl , Tjänstemän: Socialnämnden 2017-06-01 1/8 Sammanträdestid: 2017-06-01 kl. 8.15 12.15 Ajournering kl. 11.00-11.40, 12.00-12.05 Lokal: Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Ricard Söderberg (S), ordförande Ronny Hammargren

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/5

Sammanträdesprotokoll 1/5 Sammanträdesprotokoll 1/5 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Övriga närvarande Onsdagen den 28 maj 2019 kl. 9.00 15.30 KF-salen, stadshuset, Lysekil Ricard Söderberg (S), ordförande

Läs mer

Tjänstemän: Ricard Söderberg ANSLAGSBEVIS: Sammanträdesdatum: Justeringsdatum:

Tjänstemän: Ricard Söderberg ANSLAGSBEVIS: Sammanträdesdatum: Justeringsdatum: Socialnämnden 2019-01-02 1/5 Sammanträdestid: 2019-01-02 kl. 9.00 10.00 Lokal: Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Ricard Söderberg (S), ordförande Ronny Hammargren (LP), vice ordf. Charlotte Wendel

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (30) Paragrafen, Storuman , kl Ajournering för studiebesök kl

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (30) Paragrafen, Storuman , kl Ajournering för studiebesök kl STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (30) Plats och tid Paragrafen, Storuman 2017-03-01, kl 09.00 12.10. Ajournering för studiebesök kl 13.15 14.30. Beslutande Patrik Persson (C) ordförande Christer Bergfors (M)

Läs mer

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN 2010-06-22 RIKTLINJER särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade Beslutade av socialnämnden 2010-08-31 2(7) Riktlinjer för särskilda insatser enligt

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 12.00 15.30 Leif Andersson (s) Roger Persson (s) tjg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson (S), ordförande Lena Kandergård (S), 1:e vice ordförande Börje Wahlund (M),

Läs mer

Paragrafer: 93-106 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Margareta Lundqvist. Justerare:... Britt-Marie Didriksson Burcher

Paragrafer: 93-106 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Margareta Lundqvist. Justerare:... Britt-Marie Didriksson Burcher Vård- och omsorgsnämnden 2014-09-04 1/17 Sammanträdestid: 2014-09-04, kl. 9.00 12.40 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Icke tjänstgörande

Läs mer

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Kommunstyrelsen Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2013-10-22 Sid Delges: Socialnämnden och arbete Peter Nyberg Styrdokument 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Handlingsplan Utifrån inventering och analys kring

Läs mer

ANSLAGSBEVIS: Förvaringsplats: Kommunstyrelseförvaltningen Sammanträdesdatum: Justeringsdatum:

ANSLAGSBEVIS: Förvaringsplats: Kommunstyrelseförvaltningen Sammanträdesdatum: Justeringsdatum: 1/9 Utbildningsnämnden Sammanträdestid: 2016-04-22, kl. 09.00-11.45 Lokal: Ledamöter och tjänstgörande ersättare: Kent Olsson (M), ordförande Jeanette Janson (LP) vice ordförande Anders C Nilsson (S) Margareta

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

1 (8) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet Tid: Kl Plats: Selet, Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

1 (8) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet Tid: Kl Plats: Selet, Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (8) Tid: Kl 10.00-11.30 Plats: Selet, Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Bill Nilsson, KS ordförande Karl-Erik Sjöberg, SPF Lilian Poijo, Reumatikerföreningen Majvor Hellström, SKPF Ulla Berg,

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/20. Socialnämnden Sammanträdestid: kl Lokal:

Sammanträdesprotokoll 1/20. Socialnämnden Sammanträdestid: kl Lokal: Socialnämnden 2015-09-17 1/20 Sammanträdestid: 2015-09-17 kl. 9.00 16.00 Lokal: Ajournering för lunchpaus kl. 12.10-13.10 samt fikapaus kl. 14.55-15.10 Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Träffpunkt Strand, Skeppargatan 15, kl. 12.00 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S)

Läs mer

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Kommunerna i Norrbotten och Norrbottens läns landsting är överens om att god

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Tjänstemän: Ricard Söderberg ANSLAGSBEVIS:

Tjänstemän: Ricard Söderberg ANSLAGSBEVIS: Socialnämnden 2018-12-18 1/16 Sammanträdestid: 2018-12-18 kl. 9.00 12.45 Lokal: Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Ricard Söderberg (S), ordförande Ronny Hammargren

Läs mer

Tjänstemän: Paragrafer: Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson

Tjänstemän: Paragrafer: Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson Socialnämnden 2016-11-17 Allmänna ärenden 1/17 Sammanträdestid: 2016-11-17 kl. 9.00 15.30 Ajournering kl. 12.15-13.15 Lokal: Fyrhuset, socialkontoret, Lysekil Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Maria

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2018-03-14 kl. 09.00-11.30 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter Jan-Olof Johansson (S), ordförande

Läs mer

Tid för anslag av protokollet Ordförande

Tid för anslag av protokollet Ordförande 1(11) Plats och tid Ljungås, tisdagen den 12 juni 2018 kl 14:00 17:10 Beslutande Ledamöter Stig-Olov Tingbratt (C), ordförande Kenth Hulth (S), vice ordförande Margaretha Johansson (S) Tore Norén (M) Ersättare

Läs mer

utarbetande av förslag till program och planer inom nämndens verksamhetsområde, samt att utarbeta tillhörande handlingsplaner,

utarbetande av förslag till program och planer inom nämndens verksamhetsområde, samt att utarbeta tillhörande handlingsplaner, REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 1999, 173. Ändrat av kommunfullmäktige den 24 februari 2011, 30, den 27 oktober 2011, 185 samt den 24 september

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/13 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 14.55 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Eva Olofsson (C), vice ordförande Pernilla Ekelund (FP)

Läs mer

Sammanträdestid: kl Ajournering för lunch Tjänstemän:

Sammanträdestid: kl Ajournering för lunch Tjänstemän: Socialnämnden 2017-02-23 1/24 Sammanträdestid: 2017-02-23 kl. 9.00 16.00 Ajournering för lunch 11.45-12.15 Lokal: Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Ronny Hammargren (LP) vice ordförande Elisabeth

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Utskottet Vård och omsorg 2012-05-24 54 Plats och tid Garvaren röd, kl. 13.15-17.10 Beslutande Ledamöter Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S), ordförande 35-36 Hans Forssell (S) Sara Andersson

Läs mer

Lägesrapport april Socialnämnd

Lägesrapport april Socialnämnd Lägesrapport april 2019 Socialnämnd 1 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsuppföljning... 3 1.1 Nuläge... 3 1.2 Framtid... 3 1.3 Vad behövs för att klara framtiden... 4 2 Ekonomisk uppföljning i Mnkr... 5

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Arvika Näringslivscenter, kl. 13.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander,

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00 18:00. Eric Henriksson, S Håkan Larsson, S Birgit Nilsson, C Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP. Mathias Andersson, S

Kommunkontoret, klockan 16:00 18:00. Eric Henriksson, S Håkan Larsson, S Birgit Nilsson, C Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP. Mathias Andersson, S Socialnämnden 2014-11-11 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00 18:00 ande Ledamöter Eric Henriksson, S Håkan Larsson, S Birgit Nilsson, C Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

Anslag/Bevis. Plats och tid Heminsatsernas Hus, Storgatan , kl 13:30-15:30. Paragrafer Beslutande Se sidan 2

Anslag/Bevis. Plats och tid Heminsatsernas Hus, Storgatan , kl 13:30-15:30. Paragrafer Beslutande Se sidan 2 Plats och tid Heminsatsernas Hus, Storgatan 5 2017-04-20, kl 13:30-15:30 Paragrafer 10-21 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande

Läs mer

Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013.

Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013. Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013. - PRIO (Plan för riktade insatser inom området psykisk hälsa. - Målgrupp: Vuxna med diagnos om psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Norrbottens läns landsting och Norrbottens 14 kommuner har sedan 2013/2014 gemensamma

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30 11:45 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Jan Rohlén (S) Christian Andersson (FP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum 3, kl 13.00-17.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgör ers Övriga deltagande Ersättare Åselotte Andersson (KD) ordf Anders Bengtsson (M) Håkan Hjelm (C)

Läs mer

Sammanträdestid: kl :00. Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson. Bo Gustafsson ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: kl :00. Borgmästaren, Lysekils stadshus. Bo Göthesson. Bo Gustafsson ANSLAGSBEVIS: 1 (10) Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid: 2016-06-16 kl. 09.15 12:00 Lokal: Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Bo Göthesson (S), ordf. Mikael Wennergren (LP), vice ordf.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Sadelmakaren, ANC, kl. 09.00 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund,

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Innehåll. Sammanträdesdatum

Innehåll. Sammanträdesdatum Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 54 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 55 Förenklat beslutsfattande gällande bistånd 2018/8074 5 56 Betalningsansvar annan kommun 2018/8058

Läs mer

KOMMUNALA FUNKTIONSRÄTTSRÅDET Sammanträdesdatum: , kl 16:30-17:30. Moa Blom. Per Mattsson. Stefan Bauer

KOMMUNALA FUNKTIONSRÄTTSRÅDET Sammanträdesdatum: , kl 16:30-17:30. Moa Blom. Per Mattsson. Stefan Bauer 2(7) Plats och tid Torup, Svedala kommunhus 2017-11-23, kl 16:30-17:30 Paragrafer 1-4 ande Se sid 2 Övriga deltagande Se sid 2 Underskrift sekreterare Moa Blom Underskrift ordförande Per Mattsson Utses

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2018-02-15, kl. 08:30-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (15) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Anders Widesjö (M) Krister Wiman (M) Pia

Läs mer

ON PROTOKOLL

ON PROTOKOLL ON PROTOKOLL 1(16) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-12.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Tjänstemän: Paragrafer: Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande: Ronny Hammargren

Tjänstemän: Paragrafer: Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande: Ronny Hammargren Socialnämnden 2016-09-28 Allmänna ärenden 1/20 Sammanträdestid: 2016-09-28 kl. 13.00 18.20 Lokal: Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Maria Forsberg (S) ordförande, 249-261 Ronny Hammargren (LP) vice

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:00. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslag/Bevis , kl 13:30-15:00. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare Plats och tid Kommunhuset Torup 2015-12-10, kl 13:30-15:00 Paragrafer 51-58 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande Björn Jönsson

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Socialnämnden Fastställelsedatum: 2015-06-09 77 Ansvarig: Områdeschef bistånd och stöd Revideras: Var fjärde år Följas upp: Vartannat år Riktlinjer för

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2013-04-24, kl 0900-1020 Beslutande Anne Niska, S Owe Pekkari, S Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf, socialchef Anita Sköld,

Läs mer

Sammanträdestid: kl Ajournering för lunch kl Tjänstemän:

Sammanträdestid: kl Ajournering för lunch kl Tjänstemän: Socialnämnden 2018-03-27 1/18 Sammanträdestid: 2018-03-27 kl. 9.00 15.30 Ajournering för lunch kl. 12.00 13.00 Lokal: Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Ricard Söderberg (S), ordförande Ronny Hammargren

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S) 1 (1) Plats och tid Frösundarummet kl 08:30-12:00 ande närvarande Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Vildana Zorlak (Tf socialchef),

Läs mer

Arne Karlsson, ordförande

Arne Karlsson, ordförande Rådet för personer med funktionsnedsättning Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-02-29 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 18.00 19.30 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Arne Karlsson

Läs mer

Sammanträdestid: 2015-06-03 kl. 9.00 14.20 Ajournering för lunch kl. 12.00-13.00

Sammanträdestid: 2015-06-03 kl. 9.00 14.20 Ajournering för lunch kl. 12.00-13.00 Socialnämndens arbetsutskott 2015-06-03 1/8 Sammanträdestid: 2015-06-03 kl. 9.00 14.20 Ajournering för lunch kl. 12.00-13.00 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Psykisk funktionsnedsättning

Psykisk funktionsnedsättning Ärendenr 1 (6) Handlingstyp Överenskommelse Psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och avseende samverkan kring barn, unga och vuxna personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd Lilian Gullberg, projektledare 0413-620 22 110615 VOO IOU Vård- och omsorgsnämnden.5, INVESTOR NPEOPLE Strategiplan anhörigstöd Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Läs mer

Sammanträdestid: 2015-03-25 kl. 09.00-11.45 Ajournering kl. 10.15-10.40 ANSLAGSBEVIS:

Sammanträdestid: 2015-03-25 kl. 09.00-11.45 Ajournering kl. 10.15-10.40 ANSLAGSBEVIS: Utbildningsnämnden 2015-03-25 1/17 Sammanträdestid: 2015-03-25 kl. 09.00-11.45 Ajournering kl. 10.15-10.40 Lokal: Ledamöter och tjänstgörande ersättare: Kent Olsson (M), ordförande Jeanette Janson (LP)

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (12)

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Maria Forsberg. Marie Lindgren ANSLAGSBEVIS:

Maria Forsberg. Marie Lindgren ANSLAGSBEVIS: Socialnämnden 2015-12-10 1/20 Sammanträdestid: 2015-12-10 kl. 9.00 15.15 Lokal: Ajournering för lunch kl. 12.00-13.00 Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Tjänstgörande ledamöter och ersättare:

Läs mer

Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 2015 Resultat för Jönköpings kommun

Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 2015 Resultat för Jönköpings kommun Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 2015 Resultat för Jönköpings kommun -Gemensam sammanställning av Jönköpings kommun och psykiatriska kliniken i Jönköping Målgrupp: En

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2012-08-16 1 (7) Plats och tid Stadshuset, torsdag 16 augusti 2012, kl 09:30 12:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Gösta Öhman, PRO JaanEric Lundqvist, SKPF Gunilla Bergstedt,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 1 (9) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2018-06-13 kl. 08.30-10.30 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter Jan-Olof Johansson (S), ordförande

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 14.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Olof Nilsson (S), ersättare

Läs mer

Statsmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen 2015

Statsmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen 2015 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 20150-09-28 AN-2015/502.187 1 (6) HANDLÄGGARE Carin Nyh 08-535 312 76 Carin.Nyh@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Statsmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen 2015

Läs mer

ANSLAGSBEVIS Justeringen har tillkännagivits via anslag

ANSLAGSBEVIS Justeringen har tillkännagivits via anslag 1 (6) Tid: Kl 10.00-12:00 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Bill Nilsson, KS ordförande Anita Karlsson, PRO Ulla-Britt Lindbäck, Reumatiker/Allergi Aina Hortlund, SKPF Karl-Erik

Läs mer

Kommunkontoret, Malung, kl

Kommunkontoret, Malung, kl Ä Malung-Salens kommun 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-11.10 Carina Albertsson (S), ordförande Britt-Marie Strömbäck (V) Angelica Arthur (V) Birgit Wikström-Gotthardsdotter

Läs mer

Plats och tid Utvecklingscentret, tisdagen 24 maj 2011 kl 13:30 16:00

Plats och tid Utvecklingscentret, tisdagen 24 maj 2011 kl 13:30 16:00 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2011-05-24 Plats och tid Utvecklingscentret, tisdagen 24 maj 2011 kl 13:30 16:00 Beslutande Övriga närvarande Kenneth Gustavsson (c) ordf Yvonne Simonsson (s) vice ordf Britt-Marie

Läs mer

Tisdagen den 27 november 2018 kl. 9.00, i

Tisdagen den 27 november 2018 kl. 9.00, i 2018-11-20 Sid 1/3 KALLELSE / FÖREDRAGNINGSLISTA SOCIALNÄMNDEN Tid och plats: Tisdagen den 27 november 2018 kl. 9.00, i sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ordförande: Sekreterare: Ricard

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

ANSLAGSBEVIS: Förvaringsplats: Kommunstyrelseförvaltningen Sammanträdesdatum: Justeringsdatum:

ANSLAGSBEVIS: Förvaringsplats: Kommunstyrelseförvaltningen Sammanträdesdatum: Justeringsdatum: 1/8 Utbildningsnämnden Sammanträdestid: 2017-01-25, kl. 14.00-16.40 Lokal: Ledamöter och tjänstgörande ersättare: Kent Olsson (M) ordförande Jeanette Janson (LP) vice ordförande Anders C Nilsson (S) Margareta

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Vad är vad, och vad är särskilt boende?

Vad är vad, och vad är särskilt boende? Vad är vad, och vad är särskilt boende? Särskilt boende, SoL 1992. Gruppboende, äldreboende, servicehus, sjukhem, ålderdomshem, vårdboende, vårdbostäder, demensboende, servicelägenheter, omsorgsboende,

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-02-08 1(8) Plats och tid Kommunhuset, kl 14.00-18.30 ande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Gun Simonsson (S) (S) Tommy

Läs mer

Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4

Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4 Rapport angående Mötesplats i Lit 5 Information

Läs mer

Sammanträdestid: 2014-01-16 kl. 9.15 14.20 Ajournering för lunch 11.45-13.00

Sammanträdestid: 2014-01-16 kl. 9.15 14.20 Ajournering för lunch 11.45-13.00 1/22 Individ- och myndighetsnämnden Allmänna ärenden Sammanträdestid: 2014-01-16 kl. 9.15 14.20 Ajournering för lunch 11.45-13.00 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Tjänstgörande

Läs mer