DETALJPLAN för fastigheten Filborna 36:9 m fl Vasatorps trädgård Filborna, Helsingborgs stad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DETALJPLAN för fastigheten Filborna 36:9 m fl Vasatorps trädgård Filborna, Helsingborgs stad"

Transkript

1 DETALJPLAN för fastigheten Filborna 36:9 m fl Vasatorps trädgård Filborna, Helsingborgs stad Upprättad 9 mars 2007 Redaktionellt ändrad 26 juni 2007 Antagen av kommunfullmäktige 24 oktober Laga kraft 28 november 2007 Genomförandetid t o m 28 november 2012 UD STADSBYGGNADSKONTORET

2

3 1(17) UD DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN FILBORNA 36:9 M FL VASATORPS TRÄDGÅRD, HELSINGBORGS STAD PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen redovisas på: denna planbeskrivning detaljplanekarta med planbestämmelser och illustrationer genomförandebeskrivning samrådsredogörelse utlåtande planprogram rapport från programsamråd SYFTE Detaljplanen upprättas för att pröva möjligheten att uppföra ny bostadsbebyggelse samt ett nytt dagvattenmagasin inom planområdet. BEDÖMNING AV MILJÖPÅVERKAN Stadsbyggnadskontoret har bedömt att ett genomförande av detaljplanen inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan enligt 6 kap 11 miljöbalken. En särskild miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning behöver därför inte genomföras utan planförslagets miljöpåverkan behandlas i planbeskrivningen under rubriken Konsekvenser. Länsstyrelsen har haft tillfälle att yttra sig över detta vid programsamrådet i enlighet med 6 förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (MKB-fo). PLANOMRÅDET Avgränsning Planområdet omfattar fastigheten Filborna 36:9 m fl och har en area av ca 12 ha. I norr avgränsas området av Vasatorpsvägen, i öster av Lundsbäcks koloniområde, i söder av gång- och cykelvägen och i väster av Sockengatan. I söder sträcker sig en mindre del ut i Barnens skog till det befintliga dagvattenmagasinet. Markägare Hela planområdet ägs av Helsingborgs stad.

4 2(17) UD TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDE Program Ett program för planområdet har upprättats och antagits av Byggnadsnämnden i mars Översiktsplaner I Helsingborgs översiktsplan, antagen av kommunfullmäktige den 12 juni redovisas planområdet som planerad stadsbebyggelse (bostäder, service, icke störande verksamheter). Planområdet ligger delvis inom Vasatorpsstråket, ett av tre övergripande grönstråk i Helsingborg där ekologiska och rekreativa värden ska prioriteras. Dessa områden är värdefulla för att förbättra sambandet mellan stad och land samt för bevarandet av de ekologiska processerna. Planområdet berörs inte av några riksintressen. Detaljplaner, förordnande m.m Planområdet är inte tidigare detaljplanelagt. För Vasatorpsvägen gäller stadsplan för Dalhem området (9297), fastställd den 12 februari 1970, och för bostadsbebyggelse och park norr om planområdet gäller ändrad och utvidgad stadsplan för Dalhem området (9904), fastställd den 17 september Sockengatan och bostadsbebyggelsen direkt väster om planområdet ingår i stadsplan STG 1659 m fl (10087), fastställd den 14 november 1972, och stadsplan för del av STG 1257 (10986), fastställd den 4 juli Förutom områden för gata och bostäder medger stadsplanen även handelsträdgård. En del av stadsplan STG 1659 m fl ersattes senare av detaljplan för kv Trossen m m (13414), laga kraft den 14 november 1991, vilken redovisar områden för bensinstation och samlingslokal. Det gröna området söder om planområdet är delvis planlagt. En större del av befintlig dagvattenmagasin och nya planteringar inom Barnens skog omfattas av detaljplan för del av Filborna 36:1 m m Barnens skog (14418), laga kraft den 20 december Marken inom detaljplanen är avsedd för parkområde.

5 BESKRIVNING AV PLANOMRÅDE 3(17) UD Planområdet är beläget vid Vasatorpsvägen, i nordöstra delen av Helsingborg stad, ca 3,5 km från Helsingborgs centrum. Området ligger i anslutning till Dalhems bostadsområde i norr och till ett stort grönstråk - Vasatorpsstråket i söder. Planområdet har ett attraktivt läge med närhet till kommunikationer, service och grönområde. Söder om programområdet finns ett rekreationsområde med dammar och Barnens skog. Området, som nås via Vasatorpsvägen, sluttar svagt mot tomtens nordöstra hörn och avgränsas av tydliga vegetationsgränser i alla riktningar. På en stor del av Vasatorps trädgård står idag oanvända växthus i mycket dåligt skick, dels på grund av skadegörelse men till största delen på grund av förfall. I några byggnader bedrivs gurkodling och fram till 2005 bedrevs odling av snittrosor. I planområdet ingår också Vasatorps odlingslotter placerade utmed Sockengatan och ett koloniområde som kallas för Hildings Have i nordöstra kanten.

6 4(17) UD Angränsande bebyggelse Norr om Vasatorps trädgård ligger Dalhems bostadsområde som växte fram i början av 70-talet. Det var med sina ca 2300 bostäder det största området i miljonprogrammet i Helsingborg. Närmast Vasatorpsvägen ligger tvåvånings radhus. I nordväst ligger Drottninghög och i väster Fredriksdal, båda med flerbostadshus från miljonprogrammets tid. Närmast i väster finns en grupp villor. I öster ligger Lundsbäcks koloniområde. Fredriksdals bostadsområde Dalhem Drottninghög centrum Service Livsmedelsbutiker och frisör finns både i Drottninghögs centrum och i Dalhems centrum 700 meter från området. Drottninghögs centrum har även distriktssköterska och apotek mm. Det finns flera skolor i närområdet bla Dalhemsskolan och Drottninghögsskolan. I Dalhem och Drottninghög finns även flera förskolor. Sydväst om området ligger Filbornaskolan, ett gymnasium med både idrottsklasser och internationell linje. Där ligger också Sally Bauerskolan, en fristående skola. Sim- och sporthall finns intill Filbornaskolan och i Drottninghög finns ett utomhusbad. Ett ridhus ligger öster om Österleden.

7 NATUR OCH REKREATION 5(17) UD Grönstruktur inom planområdet Inom planområdet finns uppväxt vegetation med stora kvaliteter som är en viktig tillgång för det nya området. Vegetationszonen utefter Vasatorpsvägen separerar området från den trafikerade Vasatorpsvägen samtidigt som vegetationen läses samman med Gubbaparken norr om Vasatorpsvägen. Utefter diket i öster finns en avenboks- och naverlönnshäck. Längs med gång- och cykelvägen i söder finns flera uppväxta ekar. Hildings have Hildings have kallas koloniområdet uppe vid Vasatorpsvägen i anslutning till programområdets nordvästra hörn. Namnet Hildings have kommer från

8 6(17) UD som brukade området från slutet av 60-talet. Hilding var snickare vid järnvägen och fick detta stycke mark att odla på som kompensation när han tvingades flytta från sin odlingslott i samband med exploateringen av området Rosengården. Hilding intresserade sig speciellt för barrväxter, städsegröna växter och rhododendron. Han utvecklade under sina år här en spännande odlingslott som vid hans död 1987 övertogs och drivs vidare av Helsingborgs trädgårdsförening, Rhododendronsektionen. Lundsbäcks koloniförening Lundsbäcks koloniförening som ligger öster om programområdet startades 1976 och har ca 170 lotter. Lundsbäcks koloniförening Barnens skog Barnens skog Söder om programområdet ligger naturområdet Barnens skog som ingår i det större Vasatorpsstråket. Första delarna, en sk naturlik plantering, planterades och är idag en uppvuxen skog med stora kvaliteter. Efter hand har området vidareutvecklats inom projektet Barnens skog, där alla Helsingborgs fjärde-klassare under flera år har getts möjlighet att plantera träd. Inom området finns ett fördröjningsmagasin för dagvatten, som höjer rekreationsvärdet i området. Gubbaparken På Dalhem, direkt intill gc-tunneln under Vasatorpsvägen, ligger Gubbaparken, som anlades under 1970-talet. Där finns stora gräsfält för bollspel och en områdeslekplats. Parken har fått sitt namn efter en dansbana som tidigare låg där.

9 TRAFIK 7(17) UD Biltrafik Vasatorps trädgård ligger i direkt anslutning till stadens huvudvägnät invid Vasatorpsvägen som är klassad som huvudgata med fordon/vardagsmedeldygn med 8% tung trafik. Hastigheten på gatan är idag 70 km/h. Sockengatan väster om planområdet är endast tillåten för genomfartstrafik för bussar och taxi. Kollektivtrafik Programområdet är väl kollektivtrafikförsörjt. Vid Sockengatan och Vasatorpsvägen passerar busslinje 7 och 8. Båda linjerna tillhör Helsingborgs stomlinjer och trafikeras en stor del av dygnet. Gång- och cykeltrafik I anslutning till området finns ett väl utbyggt gång- och cykelvägnät. TEKNISK INFRASTRUKTUR I barnens skog söder om programområdet finns dammar där dagvatten från Dalhem och Väla södra industriområde utjämnas och fördröjs. Ledningsnät finns till viss del inom området, framför allt för dagvatten. Ledningarna är dock i varierande skick och kommer troligen inte att kunna nyttjas för framtida bebyggelse. HÄLSA OCH SÄKERHET Buller Planområdet ligger i anslutning till Vasatorpsvägen som genererar trafikbuller, se vidare konsekvenser. Lukt Deponi- och komposthanteringen vid Filborna avfallsanläggning orsakar tidvis luktolägenheter men åtgärder vidtas för att minimera detta, se vidare konsekvenser. Bensinstation I kvarteret Trossen väster om Sockengatan, finns en bensinstation. Bensinstationen är obemannad med två pumpstationer och har våren 2006 fått bygglov för att bygga om bensinstationen där bränslecistern avses läggas ned under mark. Från anläggningen till närmsta föreslagen bebyggelse är det ca 85m. Miljökvalitetsnormer Gällande miljökvalitetsnormer enligt svensk författningssamling (SFS 2001:527) avser halterna i utomhusluft av kvävedioxid, kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid, bly och partiklar (PM 10). Från 2010 omfattas även bensen och ozon. I Helsingborg förekommer överskridanden av miljökvalitetsnormerna främst för kvävedioxider längs de hårdast trafikerade gatorna i centrum.

10 8(17) UD FORNLÄMNINGAR Länsstyrelsen har meddelat att en arkeologisk utredning skall genomföras på delar av planområdet. En sådan utredning avses göras innan byggnation. Om det påträffas fornlämningar i samband med denna undersökning eller i samband med exploatering ska arbetena omedelbart avbrytas och Länsstyrelsen underrättas.

11 PLANENS UTFORMNING 9(17) UD Dispositionen i stort Den nya bebyggelsen består i huvudsak av tio kilformade bostadsgrupper placerade längs två nya gator i väster och öster. Genom att koncentrera bebyggelsen i täta enheter med relativt små tomtplatser ges plats för ett genomgående grönstråk placerat mitt i området öppet mot Dalhem i norr och Barnens skog i söder. Det befintliga dagvattenmagasinet söder om planområdet utökas med ny dagvattenanläggning. Avsikten med den nya anläggningen är såväl att ta hand om dagvattnet från det nya bostadsområdet som att utveckla en vattenpark. Utformningen av Vasatorps trädgård har växt fram efter ett parallellt uppdrag under Planförslaget har utformats av Michelsen arkitekter, Helsingborg.

12 10(17) UD Flygperspektiv från nordväst över området, DKD perspektiv genom stadsbyggnadskontoret. TRAFIK Biltrafik Östra delen av planområdet nås från Vasatorpsvägen via en infart placerad mitt emot befintlig infart till Dalhem. På så sätt reducerar man antalet utfarter mot Vasatorpsvägen och skapar en fyrvägskorsning som leder till det nya bostadsområdet men också till Dalhems center. Västra delen av planområdet nås via två infarter från Sockengatan-Bussgatan. Den norra infarten placeras mitt emot Plutonsgatan, den södra infarten placeras135 m längre söderut på den delen av gata som idag endast är avsedd för busstrafik. Stadsbyggnadskontoret bedömer detta som möjligt oberoende av ett öppnande av bussgatan. I arbetet med en ny trafikplan för Helsingborg utredes möjligheten att öppna Sockengatan för genomfartstrafik. För tillfället är en sådan öppning inte aktuell. Ett genomfartshinder som enbart kan öppnas av bussar i linjetrafik föreslås placeras i anslutning till den sydvästra infarten till bostadsområdet. På så sätt omöjliggörs all smittrafik på Bussgatan. Genomförandebeskrivningen är kompletterad så att det framgår att ett genomfartshinder ska genomföras i samband med exploateringen. De interna gatorna ska upplevas som gröna gårdsgator där det är säkert att röra sig också för fotgängare. Gaturummen utformas med en svag nivåskillnad mellan gata och trottoar med återkommande alléträd. En ny infart till området tillskapas från Vasatorpsvägen. I samband med infarten ska en parkering till Hildings have utformas som också blir en gästparkering för området. Utbyggnaden medför en begränsad trafikökning i omgivningen.

13 11(17) UD Gång- och cykelvägar En gång- och cykelväg, kopplad till befintlig gång- och cykelväg från Dalhem i norr, sträcker sig genom det gröna området i mitten mot cykelstråket i Barnens skog. Dessutom planeras en öst-västlig gång- och cykelväg längs Vasatorpsvägen. De interna gatorna och Sockengatan kommer också att kopplas till cykellederna så att det blir möjligt att cykla genom bostadsområdet på flera sätt i nordsydlig riktning. Parkering Parkeringen är uppdelad på gårdarna för att inte dominera och ska uppfylla Helsingborgs parkeringsnorm. BEBYGGELSE Förslaget innebär en utbyggnad med ca 250 bostäder inom planområdet. I de olika bostadsgrupperna föreslås varierande bebyggelse i form av radhus, parhus och flerbostadshus. I planområdets östra del, angränsande till koloniområdet, föreslås friliggande villor. Fördelning av byggrätter.

14 12(17) UD Sedan planprogrammets godkännande våren 2006 har området fördelats mellan fyra byggherrar, Derome, Wohnverk, Midroc och Kärnhem. Byggherrar, arkitekter och stadsbyggnadskontoret har träffats kontinuerligt för att tillsammans utveckla och anpassa planförslaget. Ett kvalitetsprogram har upprättats för området för att säkerställa att de olika delprojekten kan samordnas till en god helhet och en långsiktig förvaltning av området. Kvalitetsprogrammet redovisas tillsammans med illustrationsplanen. Bostadsgrupper Inom programområdet föreslås tio kilformade bostadsgrupper uppföras. Bebyggelsen placeras på upphöjda plattformar i förhållande till det genomgående parkstråket. De inre kilformade bostadsgrupperna avslutas mot parkrummet på ett asymmetriskt sätt, där den ena sidan sträcker sig ut i parken och landar i gräsmattan. Bebyggelse i grupperna består främst av radhus och parhus samlade kring en gemensam gård. Samtliga bostäder, utöver de tre flerbostadshusen, har tillgång till egen trädgård och en stor del avses få takterass. Bostäderna har dessutom tillgång till de gemensamma gårdarna med möjlighet till gårdsaktiviteter och lek för de minsta samt direkt koppling till det tvärgående parkstråket. Mot Vasatorpsvägen placeras två flerbostadshus i 4 våningar, med möjlighet till penthouse med takterrass till halva byggnadsarean i en femte våning, vid infarten till den nordvästra bostadsgruppen. Under de två husen uppförs ett gemensamt parkeringsgarage. Mellan de två husen över parkeringsgaraget anläggs en trädgård som ansluter till omgivande marknivåer. Också i området söder om den norra infarten är det möjligt att bygga ett flerbostadshus i tre plan med möjlighet till penthouse med takterrass över halva byggnadsarean i en fjärde våning. Här är det också möjligt att bygga tvåvåningsbebyggelse likt bebyggelsen söderut mot Sockengatan-Bussgatan. Deromes bebyggelse mot Vasatorpsvägen. Kärnhems bebyggelse från parkstråk.

15 13(17) UD Midrocs bebyggelse vid gård. Bebyggelsen består i övrigt av tvåvåningsbebyggelse med möjlighet att uppföra penthouse med takterass till halva byggnadsarean. Bebyggelsen ska gå upp i tre våningar mot parkstråket. Mot gårdarnas norra sida är husen tvärställda och endast i två våningar för att möjliggöra goda solförhållanden också för gården. All bebyggelse ska uppföras i huvudsak av ljust tegel eller vit puts alternativt stenmaterial. Bebyggelsen ska upplevas som ljusa volymer. Mindre inslag av trä och spaljéer, sedum, mm, kan förekomma med en större koncentration mot respektive gård. Bokhäckar ska avgränsa tomtgränser mot parkmark. Gårdsrum Gårdsrummen avses utformas till en hårdgjord vistelseyta för de boende kring gårdarna där bilar ej tillåts dominera. Parkeringar bör delas upp så att de inte dominerar rummet och kläs in med spaljéer. Gårdarnas golv bör i huvudsak vara hårdgjort, tegel/betongplattor alternativt grus med inslag av träribbor, granit och belysning. Ekonomibyggnader på gårdar bör i huvudsak utformas av ofärgat trä samt spaljéer med rosor och sedumtak. Gårdens/plattformens avslut mot parken ska utformas som en möbel i granit som trappas ned mot parkrummet. Fribyggartomter I östra delen av programområdet, utmed den nya gatan föreslås friliggande villor i en till två våningar. Vid placeringen har en rymlig uteplats i söder och västerläge eftersträvats. De friliggande villorna ska liksom övrig bebyggelse uppföras med i huvudsak ljust tegel, vitt eller gult, eller vitputs alternativt stenmaterial. Taken ska utföras i grått material eller sedumtak. Fribyggartomterna avses fördelas via stadens tomtkö. PARKOMRÅDEN Ett sammanhängande parkstråk i nordsydlig sträckning placeras mellan bostadsgrupperna i öster och väster. Parkrummet vänder sig mot Barnens skog i söder, men är också en länk i kedjan av gröna rum som binder samman Dalhem och Drottninghög via Gubbaparken med Barnens skog och vattenlandskapet. Det är också ett eget rum för de boende i Vasatorps trädgård dit de enskilda bostädernas uteplatser vänder sig och de kilformade bostadsgrupperna får en kontakt med parkrummet. Parkstråket utformas som en svagt skålad gräsmatta som möter bostadsgruppernas något upphöjda plattformar. Ett antal solitärträd förstärker parkkaraktären.

16 14(17) UD Utmed Vasatorpsvägen sparas en vegetationszon och koloniområdet Hildings have sparas i nordöstra delen av programområdet och integreras i utformningen av parkrummet. Planteringarna i Barnens skog avses gallras och omformas till en vistelsepark där den föreslagna vattenparken blir en naturlig målpunkt. Planteringarna gallras så att det föreslagna parkstråket landar i vattenparken. Nya gångstigar planeras i parken. Planen möjliggör att en lägre byggnad uppförs vid Hildings have som skulle kunna fungera som klubbhus för föreningen och fest- och samlingslokal för de boende i området samt visningspaviljong under byggskedet. DAGVATTEN Dagvattenhanteringen inom planområdet avses ske genom konventionellt system med ledningar i gatan. Dagvattnet samlas upp och fördröjs i ett vattenlandskap söder om kommande bostadsområdet kopplat till den befintliga dagvattenanläggningen i Barnens skog. Tillsammans bildar dagvattendammarna grunden till en vattenpark som avses bli en ny attraktion i Barnens skog. Den nya dagvattendammen ska utformas på ett organiskt sätt och bildar en naturlig fortsättning av det befintliga dagvattendammen och utformas med svagt sluttande slänter för att skapa en säker miljö för besökare och barn i området. TEKNISK FÖRSÖRJNING Trycket i vattenledningarna är förhållandevis lågt i området vilket kommer att innebära att tryckstegring behöver installeras. Planområdet kan anslutas till kommunalt vattenoch avlopp. KONSEKVENSER Påverkan på miljön Planförslaget för Vasatorps Trädgård avser ett mindre område på lokal nivå. Bedömningen av miljöpåverkan har gjorts utifrån planförslagets innehåll, typen av påverkan och områdets egenskaper i enlighet med 4 förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar. Förslaget omfattar en utbyggnad av ca 250 bostäder och en central park inne i staden på ett markområde som tidigare använts för växthusodling och som i stadens översiktsplan anges för planerad stadsbebyggelse. Frågor kring buller, lukt, risker och markföroreningar beskrivs nedan. Stadsbyggnadskontoret har bedömt att ett genomförande av planförslaget inte kan komma att innebära betydande miljöpåverkan. Någon särskild miljökonsekvensbeskrivning behövs därför inte utan miljökonsekvenserna behandlas i planbeskrivningen. Buller Förslaget utsätts för vägbuller från Vasatorpsvägen norr om planområdet och Bussgata- Sockengatan väster om planområdet. Bostadsgrupperna är tillbakadragna från Vasatorpsvägen. Mellan vägen och bostadsbebyggelsen finns uppväxt vegetation som visuellt avgränsar området från Vasatorpsvägen. Den västra bostadsbebyggelsen har ett minsta avstånd på ca 40m från

17 15(17) UD bebyggelse/tomtgräns till Vasatorpsvägen. Den östra bostadsbebyggelsen har ett minsta avstånd på ca 80m från bebyggelse/tomtgräns till Vasatorpsvägen. Riktvärden för trafikbuller som normalt inte bör överskridas vid nybyggnation av bostadsbebyggelse: 30 db(a) ekvivalentnivå inomhus 45 db(a) maximalnivå inomhus nattetid 55 db(a) ekvivalentnivå utomhus (vid fasad) 70 db(a) maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad En trafikbullerberäkning som bygger på dagens trafik visar att frifältsvärdet ekvivalent nivå vid fasad närmast Vasatorpsvägen blir 60 db(a) och maximalvärdet 73 db(a). Ett visst överskridande sker således i denna punkt. Vid övrig bebyggelse sker inget överskridande. Bebyggelsen vid den kritiska punkten i det nordvästra hörnet har inte sina uteplatser eller balkonger riktade mot Vasatorpsvägen utan mot bostadsgruppens gård respektive Sockengatan, vilket också säkerställs med en planbestämmelse. Därmed anses ett mindre överstigande i denna punkt vara godtagbart. Då Sockengatan på sikt kan komma att öppnas avses exploateringsavtalet reglera att en mur i stenmaterial ska avgränsa tomterna längs Sockengatan mot väster. Lukt Deponi- och komposthanteringen vid Filborna avfallsanläggning orsakar tidvis luktolägenheter men åtgärder vidtas för att minimera detta. Sluttäckning av deponin pågår och beräknas vara klar år Idag har 7 hektar täckts och arbetet fortsätter med en takt av ett par hektar per år. Problemen har också minskats genom ny teknik och inbyggnad av komposthanteringen. Ytterligare inbyggnad planeras under Även i fortsättningen kan dock lukt förekomma under ogynnsamma väderförhållanden. De planerade bostäderna ligger som minst 1500 meter sydväst om Filbornaanläggningen. Bensinstation

18 16(17) UD Bensinstationens placering. Placering på tomt. Vid avstånd närmre än 50 meter från bensinmack föreligger risk vid explosion. Vid avstånd m föreligger risk för störningar av ljud etc. Då bensinstationen ligger på ett avstånd på ca 85m till närmsta föreslagen bebyggelse och avgränsas av vegetation mot bussgatan, är obemannad och av mindre art, inte har tillåtelse att sälja biogas och cisternerna avses att läggas under mark, anses avståndet som tillräckligt från hälso- och säkerhetssynpunkt. Markföroreningar För att kartlägga markföroreningarna inför en eventuell bostadsutbyggnad, har WSP Environmental gjort en översiktlig miljöteknisk markundersökning av del av fastigheten Filborna 36:9. En risk för förekomst av bekämpningsmedel bedömdes finnas över hela området, medan risken för oljeförekomster lokaliserades till områden med befintliga eller tidigare oljetankar. Översiktlig provtagning av jord och grundvatten har bara visat svaga spår av föroreningar. Spår av olja har noterats i ett jordprov vid en tidigare oljecistern och spår av bekämpningsmedel har noterats i ett jordprov från fyllningsmaterialen som innehöll slagg. Halterna var dock låga och låg klart under riktvärdena. Inga förhöjda halter noterades i grundvattnet. Inför en bostadsutbyggnad bör enligt utredningen fyllnadsmaterialet undersökas ytterligare, framförallt det som innehåller slagg, och eventuellt grävas bort. Risk för oljeföroreningar finns framförallt vid platser där oljetankar ligger eller har legat. Trots att analyserna bara visade mycket svaga spår av olja bör de platser där oljetankar ligger eller har legat undersökas ytterligare för att säkerställa att det inte förekommer någon förorening. En nivå på marksanering som motsvarar Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning kommer att genomföras. Helsingborgs stad kommer att ansvara för eventuella markundersökningar och saneringsåtgärder.

19 17(17) UD Innan en eventuell marksanering påbörjas ska anmälan göras till tillsynsmyndigheten Miljönämnden. Miljökvalitetsnormer Vasatorps trädgård ligger inte i närheten av några områden med betydande risk för överskridanden av miljökvalitetsnormerna. Planförslaget bedöms heller inte påverka risken för överskridanden på andra håll. SAMMANFATTNING Med detta förslag påbörjas omvandlingen av en före detta handelsträdgård till ett attraktivt bostadsområde, centralt placerat och granne med ett av Helsingborgs huvudgrönstråk. Marken har använts för att driva en handelsträdgård sedan 1934 och var under en tid Nordens största rosleverantör. Genom förslaget skapas ett nytt grönstråk från Dalhem till Barnens skog och Bruce skog. De ca 250 nya bostäderna med varierande upplåtelseformer kommer att knyta an till trädgårdstemat där bostäderna kan få egna växthus, trädgårdar och takterrasser och har tillgång till det större gemensamma grönstråket och intima gårdar. I planarbetet har Gertrud Egnell, Bodil Falke, Britt-Marie Bergman, Marie-Louise Svensson och Clara Lundqvist medverkat. STADSBYGGNADSKONTORET Björn Bensdorp-Redestam Tf. planchef Kristoffer Nilsson Planarkitekt

20

21 1 (2) UD G 9 mars 2007 DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN FILBORNA 36:9, M F L, VASATORPS TRÄDGÅRD, HELSINGBORGS STAD GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATION Tidplan Planförslaget beräknas vinna laga kraft under tredje kvartalet Genomförandetid Genomförandetiden är 10 år från det att detaljplanen har vunnit laga kraft. Exploateringsavtal Markanvisningsavtal planeras att tecknas med fyra olika exploatörer i samband med detaljplanens antagande. FASTIGHETSRÄTT Fastighetsbildning Genomförandet föreslås inledas med att en övergripande infrastrukturell förrättningsåtgärd genomförs, där fastighet för allmänt ändamål jämte önskat antal kvartersfastigheter avstyckas. Därefter får bildande av enskilda bostadsfastigheter ske genom avstyckning av kvarter för kvarter. Planförslaget berör fastigheten Filborna 36:9 mfl. Inom planområdet kommer tio kvarter för grupphusbebyggelse samt tomter för byggnation av friliggande villor att bildas. Inom de kvarter som planeras för äganderätter kommer enskilda fastigheter att avstyckas och en gemensamhetsanläggning bildas för skötsel av gemensamma ytor och anläggningar. EKONOMI Planekonomi Planarbetet finansieras med planavgift i enlighet med planavtal. För att genomföra planen krävs investeringar i form av utbyggnad av gata och parkområden inom planområdet. Kostnader uppkommer även för rivning av befintliga byggnader samt för sanering av marken. Investeringarna för gatu- och parkanläggningar samt planerade trafikåtgärder på befintlig bussgata finansieras genom försäljning av mark till exploatörer samt försäljning av tomter för friliggande villor genom den kommunala tomtkön. Anläggandet av vatten- och avloppsledningar samt anläggningar för dagvattenhanteringen finansieras genom VA-taxan.

22 TEKNISKA UTREDNINGAR 2 (2) UD G 9 mars 2007 WSP Samhällsbyggnad har gjort en sammanställning av befintliga ledningar inom området. Ägarna av respektive ledning kontaktas i samband med projekteringen. Länsstyrelsen har meddelat att en arkeologisk utredning skall genomföras på delar av planområdet Följande översiktliga geotekniska och miljöundersökningar är utförda inom planområdet: Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Filborna 36:9 PM och rapport, Helsingborg, WSP Environmental PM- Kompletterande undersökning, Vasatorps trädgård, Filborna 36:9, WSP Environmental PM Översiktlig geoteknisk undersökning, Filborna 36:9, WSP Samhällsbyggnad, Rapport- Geoteknisk undersökning, Filborna 36:9, WSP Samhällsbyggnad, Ytterligare geotekniska undersökningar kan komma att behövas i samband med projektering av gator och VA. Inom kvartersmark ankommer det på byggherren att utföra ytterligare erforderliga geotekniska undersökningar. En fördjupning av den miljötekniska markundersökningen avses göras innan sanering påbörjas. Helsingborgs stad kommer att sanera marken, till en nivå som motsvarar Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning, innan försäljning sker av tomtmark. Innan en eventuell marksanering påbörjas ska anmälan göras till tillsynsmyndigheten Miljönämnden. ADMINISTRATIVA FRÅGOR Kvalitets- och miljöplan skall tagas fram som underlag för entreprenadarbetena. I miljöplanen skall bland annat förebyggande miljöskyddsåtgärder under entreprenadarbetena regleras, exempelvis byggbuller samt hur kontakter skall ske med tillsynsmyndigheten miljönämnden och närboende. Brandförsvaret skall delta i det tidiga byggsamrådet. MEDVERKANDE I planarbetet har Gertrud Egnell, Bodil Falke, Britt-Marie Bergman, Marie-Louise Svensson och Clara Lundqvist medverkat. STADSBYGGNADSKONTORET Björn Bensdorp-Redestam Tf. planchef Kristoffer Nilsson Planarkitekt

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Filborna 28:3 m fl Fredriksdal, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till bostadsbebyggelse

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN ÖDÅKRA 4:23 (SVENSGÅRDSGATAN), HELSINGBORGS STAD. Svensgårds- skolan. skolan

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN ÖDÅKRA 4:23 (SVENSGÅRDSGATAN), HELSINGBORGS STAD. Svensgårds- skolan. skolan DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN ÖDÅKRA 4:23 (SVENSGÅRDSGATAN), HELSINGBORGS STAD Fleningevägen Jvg Centralgatan PLAN- OMRÅDE Svensgårds- skolan Toftavallens idrottsplats Gläntan- skolan Upprättad 14

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN FLINTYXAN 2 M FL ÄTTEKULLA, HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN FLINTYXAN 2 M FL ÄTTEKULLA, HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN FLINTYXAN 2 M FL ÄTTEKULLA, HELSINGBORGS STAD Upprättad 20 april 2007 Redaktionellt ändrad 5 juli 2007 ENKELT PLANFÖRFARANDE Antagen av stadsbyggnadsnämnden 23 augusti 2007 320

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län 1(5) Datum: 2017-02-13, 2017-04-10 Diarienummer: Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING Detaljplanen har Upprättats: 2017-02-13,

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län 1(10) Datum Referens 2012-08-10 2012-44 Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING Detaljplanen har Upprättas:...2012-05-30 Antagits av BN:...2012-08-30 Vunnit laga

Läs mer

Detaljplan för del av Perstorp 20:3 m fl, Klockareskogsområdet Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅD PLANBESKRIVNING

Detaljplan för del av Perstorp 20:3 m fl, Klockareskogsområdet Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅD PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Perstorp 20:3 m fl, Klockareskogsområdet Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅD PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör Laga kraft 2013-10-09 Genomförandetiden upphör 2023-10-09 1(5) Detaljplan för del av Saritslöv 6:17 i Skurup Skurups kommun Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11 Dnr: 0321/11 Antagandehandling 2014-10-02 Justerad 2014-12-18 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola i

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 Dnr TPN 2012/25 Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättad: 2012-03-16 Antagen: 2012-06-12 Laga kraft: 2012-07-19 2 (11) Dnr TPN 2012/25

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för bostadsbebyggelse vid TROLLE TRÄSKVÄGEN På del av fastigheten Trolldalen 1:1. Katrineholms kommun.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för bostadsbebyggelse vid TROLLE TRÄSKVÄGEN På del av fastigheten Trolldalen 1:1. Katrineholms kommun. Granskningshandling 1(7) PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för bostadsbebyggelse vid TROLLE TRÄSKVÄGEN På del av fastigheten Trolldalen 1:1 Katrineholms kommun GRANSKNINGSHANDLING Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Väla 7:4 med flera Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra vidare utveckling av Väla

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN ELINEBERG 5 ELINEBERG, HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN ELINEBERG 5 ELINEBERG, HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN ELINEBERG 5 ELINEBERG, HELSINGBORGS STAD Upprättad den 23 april 2010 Redaktionellt ändrad den 20 juli 2010 ENKELT PLANFÖRFARANDE Antagen av stadsbyggnadsnämnden 26 aug

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Drottninghög västra 1, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Detaljplanen syftar till att pröva möjligheten till att uppföra bostäder

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Sleipner 3, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att komplettera befintlig

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Tällevad III, del av Sävsjö 11:1. Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Tällevad III, del av Sävsjö 11:1. Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Tällevad III, del av Sävsjö 11:1 Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING Postadress Internetadress Telefon E-post Djurgårdsgatan 1 www.savsjo.se 0382-152 00 sambygg@savsjo.se

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

INNEHÅLL. Vatten och avlopp...8 El- och telenät...8 Uppvärmning...8

INNEHÅLL. Vatten och avlopp...8 El- och telenät...8 Uppvärmning...8 INNEHÅLL Syfte och inledning...4 Planändringens syfte...4 Bakgrund...4 Planprocessen efter samrådet...4 Planområdet...5 Planändringens avgränsnig...5 Markägoförhållanden...5 Nuvarande markanvändning...

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN KATSLÖSA 17:3 M FL, PETAB, I RYDEBÄCK, HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN KATSLÖSA 17:3 M FL, PETAB, I RYDEBÄCK, HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN KATSLÖSA 17:3 M FL, PETAB, I RYDEBÄCK, HELSINGBORGS STAD E6 Rydebäcks centrum Rydebäcks station motorvägsanslutningen Ytterövägen PETAB Upprättad 2002 10 30 Reviderad

Läs mer

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015 HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-11-26 Planen godkänd MBN 2015-06-23 Planen Antagen KF 2015-09-28 Laga kraft 2015-11-30

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Detaljplan för Del av BOGESUND 1:177 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för Del av BOGESUND 1:177 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för Del av BOGESUND 1:177 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 17 juli 2006 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Dnr:

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-12709) för fastigheten Grottekvarnen 1, Raus Södra, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att

Läs mer

DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD

DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD 1(7) Dnr 1436/2013 DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om upprättande av detaljplan inkom till stadsbyggnadsnämnden från Hasslarps

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län. Antagandehandling

PLANBESKRIVNING. Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län. Antagandehandling Antagandehandling 2009-10-27 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Förskolan Vilda Tilda, del av Grössbyn 1:82 Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län Enkelt Planförfarande 1 Enkelt Planförfarande

Läs mer

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser.

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser. Dnr P 414 PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2007-03-09 Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser Uddevalla kommun ILLUSTRATION 12 nya parkeringsplatser varav 1 är handikappanpassad

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

1281K-P117. Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING

1281K-P117. Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 34/2013a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Nevers 8 i Lund, Lunds kommun (Borgåslingan 2 ) Upprättad 2014-02-10 Innehåll: Planbeskrivning Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö

som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö 2011 03 04 Dp 5156 BESKRIVNING som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning, fastighetsförteckning

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län 1(10) Datum Referens 2012-08-10 2012-07 Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING Detaljplanen har: Upprättas:...2012-05-29 Antagits av BN:...2012-08-30

Läs mer

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/ Diarienummer BN 2005/0279 214 Detaljplan för OLOF MARKUSGÅRDEN Del av fastigheten Mark Näktergalen 1 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-06-03 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (8) ANTAGNA PLANHANDLINGAR

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN 2007-10-10 ANTAGANDEHANDLING Antagen 2007-12-13 Laga kraft 2008-01-10 DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling Augusti 2011 Dnr 2010/2087 Detaljplan för Sjöryd 1:420 Omsorgsbostäder i Mullsjö Mullsjö kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planhandlingen utgörs av denna

Läs mer

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun Lekebergs kommun Kommunstyrelsen Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun 1814-P23 18-FJU-93 18-FJU-123 Planområde 18-FJU-231 P 35 m Samråd:

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

ÄNDRING AV DEL AV DETALJPLAN FÖR KVARTERET ARHOLMA M M INOM RYDEBÄCK, HELSINGBORGS STAD ÄNDRINGEN BERÖR FASTIGHETEN ALHÄLLAN 1

ÄNDRING AV DEL AV DETALJPLAN FÖR KVARTERET ARHOLMA M M INOM RYDEBÄCK, HELSINGBORGS STAD ÄNDRINGEN BERÖR FASTIGHETEN ALHÄLLAN 1 ÄNDRING AV DEL AV DETALJPLAN FÖR KVARTERET ARHOLMA M M INOM RYDEBÄCK, HELSINGBORGS STAD ÄNDRINGEN BERÖR FASTIGHETEN ALHÄLLAN 1 E6, E6, E6, E6, E6, E6, E6, E6, E6, E20 E20 E20 E20 E20 E20 E20 E20 E20 Kv

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

Detaljplan för Tvättstugan 2, Skälby, Västerås

Detaljplan för Tvättstugan 2, Skälby, Västerås Handläggare Selma Nylander Tel 021-39 15 51 DP 1657 2007-11-23 Dnr 06:10204-BN 540 Detaljplan för Tvättstugan 2, Skälby, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Detaljplan 216. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning Detaljplan för Åkarp 18:45 i Åkarp Burlövs kommun, Skåne län.

Detaljplan 216. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning Detaljplan för Åkarp 18:45 i Åkarp Burlövs kommun, Skåne län. 1(5) Dpl 216 Planbeskrivning och genomförandebeskrivning Detaljplan för Åkarp 18:45 i Åkarp Burlövs kommun, Skåne län Antagande 2006-08-21 (KF 72/06) Laga kraft 2006-09-22 Genomförandetiden utgår 2011-09-22

Läs mer

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Antagandehandling 03-0-3 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Granskningsutlåtande

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN BÖLJAN 3 CENTRUM, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 1146/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE JM fastighets AB SYFTE Detaljplanen upprättat för att pröva möjligheten att uppföra två flerbostadshus

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för Järven 1 och 2 m fl, Sveg

Detaljplan för Järven 1 och 2 m fl, Sveg Dollarstore Vattenskuret Vy mot Parkgatan från Sandvägen Detaljplan för Järven 1 och 2 m fl, Sveg HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN Upprättad 2011-10-17 Samråd 2011-10-17 Utställning 2011-12-08 Antagande

Läs mer

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Del av Näsby 4:1469 samt del av Basilikan 1

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Detaljplan för del av Perstorp 23:4, Väster om Spårvägsgatan Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Perstorp 23:4, Väster om Spårvägsgatan Perstorps kommun, Skåne län Detaljplan för del av Perstorp 23:4, Väster om Spårvägsgatan Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan)

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) PÄ 16/2009a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) Upprättad 2010-04-29 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Hillebarden 2 Berga, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 13 mars 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Studentbostäder, restaurang och livsmedelsbutik på Trollbäcksvägen

Studentbostäder, restaurang och livsmedelsbutik på Trollbäcksvägen LAGA KRAFTHANDLING Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Henrik Svensson, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Studentbostäder, restaurang och livsmedelsbutik på Trollbäcksvägen Hanviken

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1 Plan 7/16 2016-11-10 Detaljplan för del av fastigheten 2016-11-10 GRANSKNING Stadsbyggnadsförvaltningen 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 sb@landskrona.se www.landskrona.se

Läs mer

Östra Hässleholmsgårdsområdet

Östra Hässleholmsgårdsområdet Ändring av detaljplan, upprättad 2017-04-07 Ursprunglig detaljplan, laga kraft 1990-01-15 Arkivnr: A 617 Dnr: BN 2015-864 Samrådshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Hässleholmsgårdsområdet

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län upprättad 2014-05-20 KS 99-2013 Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län Upprättad 2014-05-20 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Kv BÅTEN 1 och 8 m fl i Ulricehamn, Ulricehamns kommun Västra Götalands län Upprättad den 16 januari 2008 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING 08-02-05 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. PLANBESKRIVNING 1 (5) Strategiska avdelningen 2004-12-21 S-Dp 2004-04194-54 Anna Signal Tfn 08-508 27 565 Plankonsult Sofia Westerlund, Nyréns Arkitektkontor Tfn 08-698 43 75 Förslag Detaljplan för område

Läs mer

Detaljplan för Läderlappen 5 m.fl. i Eslöv, Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Läderlappen 5 m.fl. i Eslöv, Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING 1 (5) Detaljplan för Läderlappen 5 m.fl. i Eslöv, Eslövs kommun, Skåne län Rektangel markerar planområdets läge PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Tällevad II, del av Sävsjö 11:1. Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Tällevad II, del av Sävsjö 11:1. Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Tällevad II, del av Sävsjö 11:1 Sävsjö tätort, Sävsjö kommun LAGAKRAFTHANDLING Postadress Internetadress Telefon E-post Djurgårdsgatan 1 www.savsjo.se 0382-152 00 sambygg@savsjo.se

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer