Regionförbundets arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regionförbundets arbetsutskott"

Transkript

1 165 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Ekerum Golf & Resort, Öland Onsdag den 1 oktober 2008, kl ande: Leif Larsson ordförande Eddie Forsman vice ordförande Mona Jeansson Ulf Nilsson Björn Holgersson tjänstgörande ersättare Lennart Beijer tjänstgörande ersättare Övriga deltagare: Håkan Brynielsson Ingemo Ullman sekreterare Kerstin Johansson Suzanne Bergfeldt Trine Nyberg Helena Ervenius Bengt Falke 197 Helena Nilsson Mattias Nylander Wang Zhi Utses att justera: Eddie Forsman Paragrafer:

2 Välkomsthälsning Åke Bengtsson, fastighetschef på Ekerum Golf & Resort, hälsar välkommen och informerar om anläggningen. 185 Dagordning beslutar att godkänna föreliggande dagordning med följande tillägg Ansökan om stöd för digitaliseringsverksamheten Kulturarvs-IT Investmentbolag inom rese- och turistbranschen 186 D 2008/ Sammanträdesplan 2009 För arbetsutskottets behandling föreligger sammanträdesplan för Föreslås följande ändring arbetsutskottets sammanträde den 6 maj 2009 flyttas till den 14 maj 2009 föreslår att styrelsen godkänner sammanträdesplan för 2009 med föreslagen ändring.

3 D 2008/ Budget 2009 Suzanne Bergfeldt redovisar förslag till budget för I budgetförslaget redovisas en sänkning av det statliga anslaget med kronor jämfört med 2008 års budget. I realiteten har denna sänkning redan verkställts retroaktivt enligt regleringsbrev i september Ytterligare förändring jämfört med 2008 års budget görs inte. Vidare redogörs för den nedsättning på kronor av engångskaraktär som avser medlemsavgiften till AV-Media. Posten påverkar kostnad för filminköp i samma storleksordning. Den budgeterade höjningen avseende administrativa kansliersättningar omfattar den nya informationssäkerhetstjänsten och den från projekt till ordinarie verksamhet överförda tjänsten Miljösamverkan Sydost, vilka båda finansieras genom särskilda avtal med kommunerna. Informationssäkerhetstjänsten finansieras även av Landstinget i Kalmar län. Tjänsten Miljösamverkan Sydost finansieras även av Länsstyrelsen Kalmar län, Länsstyrelsen Gotland och Gotlands kommun. Verksamheternas kostnader ingår i posterna kanslipersonal och kansli övriga kostnader. Kansliersättningen innefattar också en ny post avseende ersättning för projektadministration. Budgetposterna avseende kurs- och konferensverksamheten, revisorernas anslag samt information och profilering diskuteras särskilt. Diskuteras även kulturreferensgruppens uppdrag att bereda fördelningen av bidrag till institutioner och regionala kulturorganisationer inklusive Reaktor Sydost samt kontaktpersonernas för övriga organisationer uppdrag att bereda fördelningen av organisationsbidrag. Vidare redovisas att budget för Fokus Kalmar län innefattar ianspråktagande av eget kapital för planerad uppföljning av hemsjukvården enligt uppdrag från länets kommuner. Redogörelse lämnas för den väsentliga förändringen avseende avskrivningar och ränteinkomster jämfört med föregående års budget. Kortfattad redogörelse lämnas beträffande hanteringen av 33:1-medel (regionala utvecklingsmedel). tar redovisningen av budgetförslag för år 2009 med godkännande till protokollet för beslut i styrelsen den 3 december 2008.

4 168 föreslår vidare att styrelsen uppdrar åt kulturreferensgruppen att inom föreslagen budgetram bereda fördelningen av bidrag till institutioner och regionala kulturorganisationer inklusive Reaktor Sydost (se även 202/08). Föreslås även att kontaktpersonerna för övriga organisationer får i uppdrag att bereda fördelningen av organisationsbidrag inom ramen för redovisat budgetförslag. föreslår vidare att styrelsen vid sitt sammanträde den oktober 2008 beslutar om att, på grund av behovsläget, inom 2008 års bemyndiganderam omfördela 33:1-medel (regionala utvecklingsmedel) om 5 miljoner kronor från posten EU-medfinansiering till regionala projektmedel. föreslår slutligen att budget avseende fördelning av 2009 års bemyndiganderam beslutas vid styrelsens sammanträde i januari 2009.

5 D 2007/ Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2008 I samband med redogörelsen för budgetförslag för 2009 behandlas regeringens beslut den 21 augusti 2008 rörande ändring av regleringsbrev för budgetåret 2008 avseende länsstyrelserna. Av regeringsbeslutet framgår att Länsstyrelsens i Kalmar län finansiering av förvaltningskostnaderna hos Regionförbundet i Kalmar län minskas med kronor. Med anledning härav föreslås att regionförbundet skriver till regeringen med en begäran om överläggning. Regionförbundet anger i sin skrivelse att den statliga ersättningen för förvaltningskostnader till regionförbundet sedan 2000 har urholkats kraftigt genom utebliven uppräkning. Det är regionförbundets bestämda uppfattning att den uteblivna uppräkningen och sänkningen av den statliga ersättningen för förvaltningskostnader strider mot den kommunala finansieringsprincipen som sedan 1993 tillämpas efter beslut i riksdagen. beslutar att, efter vissa redaktionella ändringar, godkänna skrivelse till regeringen med begäran om överläggning med anledning av sänkt statlig ersättning under pågående budgetår.

6 D 2007/ Regionförbundets medlemskap i Baltic Development Forum Baltic Development Forum (BDF), som bildades för tio år sedan av den förre danske utrikesministern Uffe Elleman-Jensen, är ett självständigt nätverk för beslutsfattare och experter på olika områden. Forumet arbetar för att stödja tillväxt, innovation och konkurrenskraft i Östersjöregionen. Regionförbundet i Kalmar län är sedan två år tillbaka medlem i Baltic Development Forum. Sedan årsmötet 2007 i Tallinn har regionförbundet fört en dialog med BDF om utvecklingen av samarbetet. har 205/07 ställt sig bakom Regionförbundets i Kalmar län fortsatta medlemskap i Baltic Development Forum för åren Medlemsavgiften per år är euro. Föreslås att regionförbundet går ur Baltic Development Forum med hänvisning till det egna Östersjöarbetet. föreslår styrelsen besluta att Regionförbundet i Kalmar län går ur Baltic Development Forum.

7 D 2006/ Energikontor Sydost Energikontor Sydost, som bildades 1999 på uppdrag av Föreningen Energikontor Sydost, startade i form av ett EU-projekt. Från och med 2007 drivs kontorets arbete i ett aktiebolag. Av föreningens stadgar framgår att medlemskap kan erhållas av enskilda kommuner, kommunalförbund, landsting och andra offentliga organisationer. Ansökan om medlemskap skall göras hos föreningens styrelse som beslutar om medlemskap. Medlem skall betala en årsavgift till föreningen. Stadgarna om medlemskap är tydligt skrivna medan beslut om medlemskap vid det konstituerande mötet den 30 november 2006 inte följer stadgarna. Medlemsavgiften är där inte kopplad till medlemskap utan Stämman fastställer årsavgiften till kronor per län. Av bolagsstämmornas och styrelsens protokoll framgår inte vilka som är medlemmar i föreningen. Energikontor Sydosts ledning utgår från att Kalmar län, i egenskap av regionförbund, är medlem och har därför skickat medlemsavgiften på kronor per år till regionförbundet. Under åren 1999 till 2006, då energikontoret drevs som ett projekt, medfinansierade regionförbundet och samtliga länets kommuner, förutom Västerviks kommun, verksamheten. Regionförbundet har inga särskilda medel för fortsatt drift av energikontoret och kan heller inte använda regionalpolitiska s k 33:1-medel för detta ändamål. Vare sig kommunerna eller regionförbundet har betalat någon medlemsavgift för åren 2007 och 2008 och energikontoret uppmanar nu länet att solidariskt betala medlemsavgiften, vilken Regionförbundet i Kalmar län inte har för avsikt att betala. Föreslås att kansliet tillsammans med Energikontor Sydosts VD får i uppdrag att ta fram en lösning på frågan om medlemsavgiften för 2007 och Inför 2009 föreslås att de som så önskar formellt ansöker om medlemskap samt att föreningens stämma bör kallas så tidigt som möjligt under 2009 för att besluta om medlemsavgiften i enlighet med stadgarna. uppdrar åt kansliet att överlägga med Energikontor Sydosts VD för att finna en lösning på dels frågan om medlemskap i Energikontor Sydost, dels medlemsavgiften inför beslut i styrelsen.

8 D 2008/ Hemställan från NTF Kalmar län om kommunalt bidrag från och med 2008 NTF Kalmar län får under 2008 ett organisationsbidrag samt projektbidrag från centralorganisationen NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande). Därtill kommer organisationsstöd från landstinget. Dessa stöd täcker dock inte de fasta kostnaderna som behövs för att bedriva ett bra trafiksäkerhetsarbete i länet. Med anledning av att regeringen aviserat att det nuvarande organisationsstödet till NTF skall avvecklas fram till 2010 har NTF Kalmar län den 26 juni 2008 inkommit till Regionförbundet i Kalmar län med hemställan om verksamhetsstöd från respektive kommun i länet motsvarande 1,00-1,50 kronor per invånare för 2008 och har 168/08 beslutar att överlämna ärendet till primärkommunala nämnden. Primärkommunala nämnden (PKN) har vid sitt sammanträde den 11 september 2008 behandlat ärendet och då framfört två principiella invändningar mot kommunal bidragsgivning i detta fall. 1. PKN vänder sig principiellt emot att kommunerna skall kompensera ett organisationsstöd som staten avvecklar 2. Huvudprincipen för bidragsgivning är att kommunerna svarar för bidrag till lokala föreningar och organisationer medan landsting/regioner svarar för bidrag till distrikts- och länsföreningar/-organisationer PKN har därför beslutat att återföra ärendet till arbetsutskottet för ställningstagande. Föreslås att kansliet får i uppdrag att föra fortsatta diskussioner med NTF i frågan. beslutar att ge ordförande i uppdrag att tillsammans med kansliet föra fortsatta diskussioner med NTF i frågan.

9 D 2004/ Accelerated Wireless Helena Ervenius informerar kortfattat om läget ifråga om Accelerated Wireless. tar informationen med godkännande till protokollet. 193 D 2008/ Verksamhetsplan 2009 För arbetsutskottets behandling föreligger utkast till Regionförbundets i Kalmar län Verksamhetsplan Arbetet med verksamhetsplanen är under pågående varför föreslås att eventuella synpunkter lämnas till regionförbundets informatör och att ärendet återkommer vid arbetsutskottets sammanträde den 13 november beslutar att ärendet återkommer vid arbetsutskottets sammanträde den 13 november Länets profilering i riksdagen Trine Nyberg informerar om arbetet med länets profilering i riksdagen, en aktivitet som planeras under hösten. Syftet är att skapa en tydligare bild av Kalmar län och vad som händer i regionen. Målgrupp är beslutsfattare, sakkunniga, handläggare m fl samt media på nationell nivå. tar informationen med godkännande till protokollet.

10 D 2007/ Regional systemanalys Helena Ervenius presenterar Regional systemanalys för transportinfrastrukturen i östra Götaland. Den 17 januari 2008 beslutade regeringen att föreberedelsearbetet för nästa åtgärdsplanering av transportinfrastrukturen skulle inledas. Som ett led i detta inbjöds regionala självstyrelseorgan och samverkansorgan att delta genom att arbeta fram regionala systemanalyser. Den regionala systemanalysen för östra Götaland har utarbetats gemensamt av Region Blekinge, Regionförbundet i Kalmar län, Regionförbundet Jönköpings län, Regionförbundet södra Småland och Regionförbundet Östsam. Systemanalysen för östra Götaland kompletterar de redan idag genomarbetade länsplanerna och kommer att fungera som en viktig utgångspunkt för länen i den kommande planeringen för investeringar i transportinfrastrukturen för perioden Ett antal viktiga mellanregionala samband och stråk, som är av gemensamt intresse och som har betydelse i det kommande arbetet med de fem länens egna länsplaner, har kunnat identifieras. Systemanalysen skall ge en mer komplett bild av östra Götalands såväl behov och brister som styrkor och utvecklingsmöjligheter. En sammanfattande delrapport lämnades till Vägverket och Banverket den 19 juni Den slutliga rapporten överlämnades till regeringen den 30 september I samband härmed informerar Helena Ervenius om regeringens infrastrukturproposition av vilken framgår att planeringsramen för perioden skall vara 417 miljarder kronor samt att regeringen får besluta om den slutliga fördelningen av medel mellan nationell plan och regionala planer. tar informationen med godkännande till protokollet samt beslutar att godkänna den regionala systemanalysen och vidtagen åtgärd att sända in systemanalysen till regeringen.

11 D 2008/ Remiss: Förslag till målstyrning av trafiksäkerhetsarbetet en del av förslag till ny transportpolitisk målstruktur Näringsdepartementet skickade den 16 juli 2008 ut SIKA:s (Statens Institut för Kommunikationsanalys) förslag till ny transportpolitisk målstruktur på remiss. Ett viktigt underlag i förslaget har varit Vägverkets redovisning av ett regeringsuppdrag att föreslå nytt etappmål för trafiksäkerhetsutvecklingen. I detta föreslås metod för målstyrning av trafiksäkerhetsarbetet samt nya etappmål för antal dödade, allvarligt skadade samt mål för olika viktiga tillstånd i trafiken. Regionförbundet i Kalmar län har beretts möjlighet att lämna kompletterande synpunkter på Vägverkets förslag i den mån detta inte ingår i SIKA:s förslag. Regionförbundet i Kalmar län anser i sitt yttrande att den nya målstrukturen är tydlig och indikatorerna ger bra stöd för att tillämpa målstrukturen. Regionförbundet anser att målstrukturen kan användas på alla nivåer i samhället och har för egen del regionala mål inom t ex området tillgänglighet och miljö som ligger i linje med SIKA:s förslag. Regionförbundet noterar att SIKA:s mål avseende användningen av fossilt bränsle inom transportsektorn inte går lika långt som regionförbundets mål om Kalmar län som fossilbränslefritt år Regionförbundet föreslår därför ett nytt nationellt etappmål IV-C Sveriges transportsektor ska senast 2030 vara fossilbränslefri. I övrigt tillstyrker regionförbundet förslaget till ny målstruktur. föreslår att styrelsen godkänner yttrande över Förslag till målstyrning av trafiksäkerhetsarbetet en del av förslag till ny transportpolitisk målstruktur.

12 D 2008/ En framtidsspaning i den digitala världen IT-strateg Bengt Falke informerar om utvecklingen inom IT-området. En mediankommun med invånare har i dag cirka 200 olika IT-system med mer än 30 servrar. Kostnaderna är 2-2,5 % av den kommunala budgeten och därtill kommer investeringskostnaderna. På flera håll i landet har man påbörjat samarbete på IT-området, bl a Region Skåne och Västra Götaland. Inom Kalmar län har ett gemensamt digitalt bibliotekssystem införts och ett gemensamt journalsystem för skolhälsovården är under planering. Bengt Falke förutsäger att vi inom en femårsperiod har bl a 24-timmarsdrift för att klara samhällskritiska funktioner ökat antal gemensamma system ett par driftcentraler kombinerat med lokal drift, och lokal personal för användarstöd och service Bengt Falke informerar vidare om användandet av s k öppna program. Detta möjliggör en effektiv gemensam drift, frigör resurser samt stärker den egna utvecklingen. All IT-upphandling måste utformas så att öppna lösningar är ett alternativ. tar informationen med godkännande till protokollet för information i styrelsen den oktober 2008 samt uppdrar åt Bengt Falke att inför styrelsens sammanträde göra en analys av konsekvenserna för länet om öppna program nyttjas.

13 D 2008/ Ansökan om medfinansiering av NAFU (Nova Akademiska Företagsutveckling) Nova Högskolecentrum i Oskarshamn har ansökt om medfinansiering med kronor per år under 3 år för projektet Nova Akademiska Företagsutveckling (NAFU). Oskarshamns kommun och Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) vill bygga en forskningsplattform inom Nova Högskolecentrum. Syftet är att i än högre grad tillfredsställa en del av SKB:s forsknings- och utvecklingsbehov samt tillvarata och ge utrymme för utveckling av spin-off-effekter som skall vara till nytta för samhälls- och näringslivsutvecklingen lokalt och regionalt. Målet är att öka antalet små och medelstora företag i regionen med hög akademisk kompetens. Oskarshamns kommun samt LKO (Lokal Kompetensbyggnad i Oskarshamn, projekt kärnavfall) medfinansierar projektet med kronor per år. Högsby och Mönsterås kommuner samt Sparbanksstiftelsen är också medfinansiärer. Medfinansiering kommer även att sökas från EU:s strukturfonder. beslutar att, enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala utvecklingspolitiken (s k 33:1-medel), bevilja projektet Nova Akademiska Företagsutveckling (NAFU) kronor per år under 3 år under förutsättning att resultatet sprids till andra aktörer i länet och att liknande insatser kan samordnas. enligt nämnda förordning får inte överklagas.

14 D 2008/ ; 2008/ Ägardirektiv samt budget 2009 för ALMI Företagspartner Kalmar län har 70/08 uppdragit åt kansliet att tillsammans med ALMI Företagspartner arbeta fram ett nytt ägardirektiv. För arbetsutskottets behandling föreligger förslag till nytt ägardirektiv för ALMI Företagspartner Kalmar län med tillhörande budget. I förslaget till nytt ägardirektiv har, jämfört med tidigare ägaravtal, bl a tillkommit följande under punkten 3.3, Regionspecifika utbud Bolaget skall. driva ett program med syfte att stärka de mindre och medelstora företagens internationella konkurrenskraft varvid insatserna skall koordineras med insatser av regionförbundet och övriga aktörer i länet i syfte att undvika dubbelarbete och konkurrens mellan aktörerna Parterna noterar att ALMI Företagspartner Skåne AB har ett särskilt uppdrag för samordning av de aktiviteter inom Kalmar län som Innovationsbron gör tillsammans med Bolaget. Under punkten 3.4, Övriga ägaruppdrag har tillkommit ett projekt med syfte att öka antalet externa ledamöter i styrelser i etablerade företag med över tio anställda (regionförbundet) Parterna noterar vidare att regionförbundet deltar i ett EU-projekt Innovationer för förnyelse och tillväxt vars mål är att öka antalet idéer som leder till innovationer och nya företag samt främja tillväxt hos befintliga företag med särskilt fokus på kvinnors och invandrares förutsättningar. Regionförbundets del av finansieringen i detta projekt utgör kronor för Därutöver redovisas regionförbundets anslag till ALMI för 2009, vilket är kronor. föreslår att styrelsen antar föreslaget ägardirektiv för ALMI Företagspartner Kalmar län AB inklusive budget.

15 D 2008/ China Baltic Sea Business Forum Helena Nilsson, Mattias Nylander och Wang Zhi redogör för det fjärde China Baltic Sea Business Forum som arrangerades i Kalmar den september I forumet deltog drygt 140 deltagare från Kina, Sverige, Estland, Lettland och Finland. Drygt 70 matchmakingmöten genomfördes under forumet av vilka många kommer att resultera i konkreta affärsuppgörelser. Med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU 2009 kommer nästa års forum att även då genomföras i Kalmar, den september års forum genomförs i Kina i samband med Världsutställningen där. tar informationen med godkännande till protokollet.

16 D 2008/ Etablering av ett Baltic-China Technology Transfer Center samt nytt avtal med Changxing County, Kina Kalmar län har sedan 2004 samarbete med Changxing County i Kina. I det samarbetsavtal som tecknats mellan parterna framgår bl a att man skall genomföra affärsfrämjande aktiviteter. Ledningen för Changxing-regionen har tagit initiativ till att arbeta fram en idé om att utveckla och etablera ett Technology Transfer Center med i stort sett samma syfte som det årligen återkommande forumet. Syftet är att sätta upp en portal för att företag och organisationer skall köpa och sälja varor och tjänster, söka partners m m. Regionförbundet är inbjudet av Changxing att delta som partner i projektet. Vid det nyligen genomförda forumet undertecknades ett Letter of Intent. För att gå vidare med ärendet behöver finansieringsfrågan lösas samt möjligheten att ge Kalmar Science Park uppdraget att driva centret. godkänner vidtagna åtgärder samt uppdrar åt kansliet att utreda finansieringsfrågan och möjligheten att ge Kalmar Science Park uppdraget att driva centret för att under första halvåret 2009 etablera Baltic China Technology Transfer Center, för beslut i styrelsen.

17 D 2008/ Ansökan om medfinansiering från Glasforskningsinstitutet (Glafo) Glasforskningsinstitutet (Glafo) är ett internationellt glasforskningsinstitut som arbetar med forskning, utveckling, utbildning och teknisk support till främst glastillverkare i Europa. Glafo har ansökt om medfinansiering kronor per år under 3 år av projektet Polering av glas med vattenskärteknik gränsöverskridande samarbete för hållbar utveckling. Syftet med projektet är bl a att genom utveckling av den kompetens som redan finns inom glasområdet i regionen skapa en kreativ och attraktiv samverkan med vattenskärningsindustrin. beslutar att, enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala utvecklingspolitiken (s k 33:1-medel), bevilja projektet Polering av glas med vattenskärteknik gränsöverskridande samarbete för hållbar utveckling kronor per år under åren enligt nämnda förordning får inte överklagas.

18 D 2008/ Överenskommelse mellan Region Blekinge, Regionförbundet i Kalmar län och Regionförbundet södra Småland avseende gemensam förening för Reaktor Sydost Reaktor Sydost är ett gemensamt filmcentrum för Regionförbundet i Kalmar län, Region Blekinge och Regionförbundet södra Småland och har sin lokalisering och huvudman i Regionförbundet södra Småland. Styrningen sker via en för länen gemensam styrgrupp bestående av en till två politiker från respektive län samt tjänstemän och ett för länen roterande ordförandeskap. Under 2007 inleddes diskussionerna kring styrelsesammansättning och ordförandeskap. Vid sydostkulturmötet den 8 februari 2008 enades styrgruppen om att föreslå styrelserna i respektive region att ombilda Reaktor Sydost till en förening fristående från finansiärerna. Regionförbundet i Kalmar län beslutade 68/08 att Reaktor Sydost ombildas till en fristående förening. För arbetsutskottets behandling föreligger förslag till överenskommelse mellan respektive regionförbund avseende en gemensam förening för Reaktor Sydost. Av förslaget till överenskommelse framgår verksamhetens inriktning, organisation och styrning, föreningens placering samt finansiering. Överenskommelsen skall godkännas av respektive regionförbunds styrelse/- nämnd. föreslår att styrelsen godkänner Överenskommelse mellan Region Blekinge, Regionförbundet i Kalmar län och Regionförbundet södra Småland avseende gemensam förening för Reaktor Sydost.

19 D 2008/ Region Blekinges, Regionförbundets i Kalmar län och Regionförbundet södra Smålands överenskommelse med den ideella föreningen Reaktor Sydost om regionalt uppdrag Regionförbundet i Kalmar län tecknar överenskommelser med de länskulturinstitutioner som får verksamhetsmedel från regionförbundet och statliga medel via Kulturrådet. Överenskommelsen är ett sätt att vara tydlig i partsförhållandena och att få en klar och enkel inriktning på uppdragets innehåll samt uppföljning av verksamheten. För arbetsutskottets behandling föreligger förslag till överenskommelse avseende den ideella föreningen Reaktor Sydosts regionala uppdrag. Av förslaget till överenskommelse framgår vilka som är parter och avtalstiden, det regionala uppdragets innehåll, krav på uppföljning, kvalitet och resultat samt uppdragstagarens ansvar liksom finansieringen. föreslår att styrelsen godkänner upprättad Överenskommelse med den ideella föreningen Reaktor Sydost om regionalt uppdrag under förutsättning att Reaktor Sydosts föreningsstämma godkänt överenskommelsen.

20 D 2008/ Representation i styrelsen för Virserums konsthall Virserums konsthall har i skrivelse den 1 september 2008 inkommit med framställan om att Regionförbundet i Kalmar län skall utse en kulturrapportör. Virserums konsthall tror att det skulle vara till fördel för utvecklingen av konsthallens roll som regional aktör inom konst om en kulturrapportör utses för att följa Virserums konsthalls verksamhet, bl a genom att närvara vid styrelsesammanträden. Regionförbundets kulturrapportörer föreslår att de, tillsammans med kulturreferensgruppen, får i uppdrag att utse en representant som adjungerad i styrelsen för Virserums konsthall. föreslår att styrelsen uppdrar åt regionförbundets kulturrapportörer att, tillsammans med kulturreferensgruppen, utse en representant som adjungerad i styrelsen för Virserums konsthall för tiden t o m den 31 december 2009.

21 D 2008/ Vind i tankarna en lägesrapport har 77/08 uppdragit åt kansliet att ta fram och lämna in ansökan till Sparbanksstiftelsen Kronan avseende projektet Vind i tankarna. Ansökan har beviljats med reducerad budget. Inom projektet finns därför möjlighet att införskaffa en elbil för demoaktiviteter. Nästa steg i projektet är att få ut bilarna i hemtjänsten på Öland. På grund av problem i produktionen är leveransen försenad från den norska tillverkaren Th!nk. Power Circle arbetar parallellt med flera demositer i Sverige. Bland annat kommer man att fokusera på elbilar i handelsområden tillsammans med Gävle Energi och affärsinnehavare i Gävle. Ölandskommunerna kommer dock att vara först ut. Prioritet i regionförbundets arbete är att få de första bilarna till Öland för att komma i gång med projektet. Samtidigt undersöks vilka möjliga finansieringslösningar som finns att tillgå. tar informationen med godkännande till protokollet. 207 D 2008/ Utökning av styrgruppen för Uthållig kommun I projektansökan till regionala fonden angående Uthållig kommun framgår att styrgruppen för Uthållig kommun skall bestå av sju ledamöter fyra kommunrepresentanter samt en representant från vardera Energimyndigheten, regionförbundet och länsstyrelsen eller landstinget. Detta innebär att landstinget och länsstyrelsen i samråd bestämmer vem som skall representera de båda parterna. Mot bakgrund av att det finns ett värde i att samtliga parter är representerade i styrgruppen föreslås en utökning av styrgruppen med en ledamot så att landstinget och länsstyrelsen kan representeras av var sin ledamot. beslutar att styrgruppen för Uthållig kommun utökas med en ledamot så att landstinget och länsstyrelsen kan representeras av var sin ledamot.

22 D 2008/ Remiss Kompletterande metoder vid skydd av värdefull natur Regionförbundet i Kalmar län har beretts möjlighet att yttra sig över Miljödepartementets remiss Kompletterande metoder vid skydd av värdefull natur. Föreslås att regionförbundet inte avger yttrande över remissen. föreslår styrelsen besluta att Regionförbundet i Kalmar län inte avger yttrande över Miljödepartementets remiss Kompletterande metoder vid skydd av värdefull natur. 209 D 1999/ Anmälan om ansökan om medel ur Kärnavfallsfonden för regionala frågeställningar i beslutsprocessen om ett eventuellt slutförvar i Kalmar län Regionförbundets styrelse har beslutat att regionförbundet skall medverka i och stödja arbetet med förberedelserna för lokalisering av ett slutförvar av använt kärnbränsle i regionen, om de krav som kommer att ställas på en sådan anläggning uppfylls. Regionförbundet är angeläget om att stödja berörda kommuner i det regionala arbetet för att vara så pass beredda som möjligt på den stora industriella investeringen i länet, vilken kan komma att påverka såväl länets infrastruktur och näringsliv som kompetensområden. I samband med detta planeras en studieresa till USA för att studera hur en färdig slutförvarsanläggning är tänkt att fungera samt processen inför detta. Regionförbundet arbetar också för en större delaktighet från näringslivet, högskolan samt kommunala/regionala beslutsfattare på olika nivåer. Regionförbundets arbetsinsats kommer att öka då tiden är väldigt begränsad innan SKB:s platsval och ansökan görs. Ansökan har skickats till Strålsäkerhetsmyndigheten den 30 september tar anmälan om ansökan med godkännande till protokollet samt godkänner vidtagen åtgärd att skicka in ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten.

23 Forum of the Partner Regions Regionförbundet i Kalmar län har fått inbjudan till Forum of the Partner Regions, internationell konferens i Kaliningrad den 1-3 oktober Anmäls att Akko Karlsson (mp) och Åke Nilsson (kd) deltar i konferensen. Syftet med besöket är även att föra överläggningar om alternativt teckna ett samarbetsavtal mellan Kaliningrad och Sydost, dvs Kronobergs, Kalmar och Blekinge län. Sydost skall, enligt tidigare överenskommelse, ta över ansvaret för det samarbetsavtal som funnits mellan SydSam och Kaliningrad. Företrädare för Region Blekinge och Regionförbundet södra Småland deltar i besöket. tar anmälan med godkännande till protokollet. 211 D 2008/ Ställningstagande om fortsatt samverkan med Vitryssland Vid ett besök i Vitryssland i mars 2008 träffade en delegation från Regionförbundet i Kalmar län representanter från tre distrikt i Brestområdet. En avsiktsförklaring skrevs med Luninetsdistriktet och dokumentet skrevs under av båda parter. Övriga två distrikt, Gantsevitji och Ljakhovitji, har fått förslaget på avsiktsförklaring sig tillsända via fax. Samtliga tre distrikt har nu aviserat fortsatt intresse för samarbete. Hos den vitryska parten finns en uttryckt vilja att samarbeta. Behovet av stöd och insatser för att utveckla samhället är stora, inte minst att förstärka demokratin i landet och därmed bidra till att skapa stabilitet. Infrastrukturen är undermålig och näringslivet är svagt utvecklat och inte konkurrenskraftigt på en global marknad. På landsbygden är IT dåligt utbyggd. För att kunna erhålla medel från SALA IDA måste ett så kallat partnerskap ingås och även om finansiering från SALA IDA inte kräver någon direkt medfinansiering från regionförbundets sida, innebär ett samarbete att resurser måste tas i anspråk och som man inte kan få kostnadstäckning för. beslutar att frågan bereds ytterligare inför beslut i styrelsen.

24 Minnesanteckningar från möte med svenska parten i Euroregion Baltic (ERB) Håkan Brynielsson redovisar minnesanteckningar från möte med svenska parten i Euroregion Baltic den 26 augusti 2008 och tar då särskilt upp de punkter som berör rapport från arbetsgrupperna för vatten respektive turism, Sydosts samarbete med Kaliningradregionen samt rapport från ERB Youth Board. tar redovisningen med godkännande till protokollet. 213 D 2004/ Halvtidsutvärdering av RUPEN IV beslutar att ge kansliet i uppdrag att ta fram en halvtidsutvärdering av RUPEN IV.

25 D 2008/ De politiska partiernas arbete inför en ny regionindelning Styrelsen har 22/08 beslutat att möjligheterna för en ny regionindelning för såväl en nordlig som en sydlig lösning skall studeras och analyseras. De politiska partierna i Jönköpings, Kalmar och Östergötlands län har därför beslutat att bilda tre arbetsgrupper för respektive hälso- och sjukvården, regional utveckling och den statliga verksamheten. I arbetet, som påbörjas under hösten, kommer de politiska partierna att biträdas av regiondirektören och tjänstemän på kansliet. Därutöver har företrädare för Region Skåne, Region Blekinge samt regionförbunden i södra Småland och Kalmar län kommit överens om att tillsätta en arbetsgrupp för hälso- och sjukvården och en för regional utveckling. Även här kommer arbetet att påbörjas under hösten. beslutar att regiondirektören och tjänstemän på kansliet skall biträda de politiska partierna i arbetet inför en ny regionindelning.

26 Anmälningsärenden Anmäls följande ärenden EU:s Östersjöstrategi gemensamt positionspapper från sydost respektive Euroregion Baltics positionspapper D 2008/ SydSams yttrande över EU:s kommande strategi för Östersjöregionen D 2008/ Budgetläget för företags- och projektstöd (33:1-medel) Verksamhetsplan 2009 för Miljösamverkan Sydost D 2006/ Miljösamverkan Sydost ansökan genom Länsstyrelsen Kalmar län om medel från Miljörådet D 2006/ Open Days i Bryssel den 7-8 oktober Monica Bengtsson (kd) deltar. Information från SydSams forskningsberednings besök hos huvudmännen våren 2008 D 2008/ Skrivelse till regeringen om ytterligare resurser och stöd med anledning av arbetsmarknadssituationen i Nybro D 2008/ Lägesrapport från SydSam tar anmälningarna med godkännande till protokollet.

27 D 2008/ Ansökan från Kalmar läns museum om stöd för digitaliseringsverksamheten Kulturarvs-IT För arbetsutskottets behandling föreligger skrivelse den 22 september 2008 från Kalmar läns museum med ansökan om stöd, kr per år för åren 2008 och 2009, för digitaliseringsverksamheten Kulturarvs-IT. beslutar, enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala utvecklingspolitiken (s k 33:1-medel), att bevilja projektet Digitaliseringsverksamheten Kulturarvs-IT kronor per år för åren 2008 och enligt nämnda förordning får inte överklagas.

28 D 2008/ Investmentbolag inom rese- och turistbranschen Regionförbundet i Kalmar län har, tillsammans med fyra andra regioner i Sverige, fått en förfrågan från Rese- och turistnäringen i Sverige om att medverka i bildandet av ett investmentbolag för att stödja investeringar i besöksnäringen. Regionförbundets insats skulle bestå i projektbidrag om kronor medverkan att finna regionala investerare och investeringsobjekt medverkan i ett Advisory Board Föreslås att Jan Lundin, VD för Rese- och turistnäringen i Sverige, bjuds in till styrelsens sammanträde den oktober 2008 för att informera om verksamheten. ställer sig positivt till medverkan i bildandet av ett investmentbolag inom rese- och turistbranschen samt beslutar att bjuda in Jan Lundin, VD för Rese- och turistnäringen i Sverige till styrelsens sammanträde den oktober Leif Larsson Eddie Forsman Ingemo Ullman ordförande justerare sekreterare

Protokoll Arbetsutskottet

Protokoll Arbetsutskottet 120 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Hasselö, Tjust skärgård, Västervik Måndagen den 23 juni 2008, kl 10.00-14.30 ande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott

Regionförbundets arbetsutskott 3 Organ: Plats och tid: ande: Övriga deltagare: Regionförbundets arbetsutskott SKI, Stockholm Onsdag den 24 januari 2007, kl 09.00-11.25 Leif Larsson, ordförande Akko Karlsson, vice ordförande Eddie Forsman,

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson 135 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) ande: Övriga deltagare: Utses att justera: Leif Larsson Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson Håkan Brynielsson

Läs mer

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott 142 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 11 november 2010, kl 13.00-15.05 ande Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170 154 /1983 Bildande av samrådsgrupp s arbetsutskott föreslår regionstyrelsen besluta att 1. Utse och Carina Ödebrink till ordinarie ledamöter i den samrådsgrupp som Sveriges Kommuner och Landsting avser

Läs mer

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott 39 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 19 mars 2014, kl 09.00-12.00 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Protokoll Styrelsen

Protokoll Styrelsen 110 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 23 oktober 2008, kl 10.00-16.40 Fredagen den 24 oktober 2008, kl 08.30-12.20 ande Leif Larsson ordförande

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl.

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-08-31 Kulturberedningen Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 14-17 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 1 (från 2016) Syfte att utveckla samarbetet mellan verksamheterna i regiondelarna Målsättningen

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2008-01-02 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 1(3) 2015-10-13 RJL2015/1929 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att 1. Tillstyrka förslaget till stadgar och överenskommelse

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2008-12-05 1 (7) Tid Fredagen den 5 december 2008 kl.08.15 08.45 Plats Beslutande Ledamöter Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Marie-Louise Hilmersson, (c) ordförande Ann-Charlotte Wiesel

Läs mer

Protokoll Styrelsen

Protokoll Styrelsen Protokoll 1 Organ: Plats och tid: Regionförbundets styrelse Regionförbundet i Kalmar län, Fredagen den 11 januari 2007, kl 10.00-13.00 ande: Leif Larsson ordförande Evy Annér Lennart Beijer Monica Bengtsson

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 27 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Kronobäcks klosterkyrkoruin, Mönsterås Torsdagen den 9 september kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Eddie Forsman Ingemar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2010-03-24 1 (23)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2010-03-24 1 (23) 2010-03-24 1 (23) Plats och tid Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdag den 24 mars 2010, kl.09.00-11.45 Sunnerbo, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Bo Frank (m), ordförande Charlotta

Läs mer

Stadgar för Föreningen Energikontor Sydost Antagna vid Energikontor Sydost konstituerande styrelsemöte den 00 månad 2006.

Stadgar för Föreningen Energikontor Sydost Antagna vid Energikontor Sydost konstituerande styrelsemöte den 00 månad 2006. Stadgar för Föreningen Energikontor Sydost Antagna vid Energikontor Sydost konstituerande styrelsemöte den 00 månad 2006. 1 Firma Föreningens firma är Energikontor Sydost. Föreningen är ideell. 2 Säte

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

NTF Sydost ska arbeta för att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.

NTF Sydost ska arbeta för att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Stadgar för NTF SYDOST 2012-02-16 1 ÄNDAMÅL NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) Sydost är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik. NTF arbetar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2007-12-12 1 (7) Tid Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdagen den 12 december kl.09.00 14.50 med ajournering kl. 12.00 13.00 Karl Birger Blomdahlsalen, konserthuset i Växjö Marie-Louise Hilmersson,

Läs mer

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Information Övrigt 1 Tid och plats Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 09.00-12.10 på Region Blekinge, Ronnebygatan 2, Karlskrona Närvarande

Läs mer

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla Stadgar reviderade vid extra årsmöte 2018-11-13 Lasse-Maja, Järfälla 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2010-02-24 1 (20)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2010-02-24 1 (20) 2010-02-24 1 (20) Plats och tid Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Övriga förtroendevalda Tjänstemän Övriga Justering Justerare Underskrifter Sekreterare Onsdag den 24 februari

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde Stadgar reviderade vid årsmöte 2013-04-10 Billingehus, Skövde 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket för Samordningsförbund

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Margareta Schlee (M), tjänstgörande ersättare Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Margareta Schlee (M), tjänstgörande ersättare Margareta Artéus Thor (FP) 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2012-02-14 Kulturberedningen Tid Fredagen den 3 februari 2012 kl. 10-13 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Sessionssalen,

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Beslutsdatum 2008-02-05 1 (5) Tid Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 15.30. Beslutande Ledamöter Marie-Louise Hilmersson, ordförande Leif Larsson Kira Berg Eva Nypelius Björn Jansson Lars Isaksson Esse Petersson

Läs mer

Regeringens proposition 2004/05:8

Regeringens proposition 2004/05:8 Regeringens proposition 2004/05:8 Förlängd försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning i Skåne län och Västra Götalands län Prop. 2004/05:8 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008.

Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008. Stadgar Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008. 1 Firma Föreningens firma är Nätverket för Elektroniska Affärer, förkortat NEA.

Läs mer

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8) 2008-01-31 1 (8) Plats och tid Onsdag den 31 januari kl. 08.30 09.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kunskapen, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise Hilmersson (c) ordförande

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Datum 2015-12-15 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD15/03187 Uppdnr 1245 2015-12-15 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer

Läs mer

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet 1 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), Vattenfall AB, E.ON Kärnkraft Sverige AB, Forsmark Kraftgrupp AB, OKG Aktiebolag och Oskarshamns och Östhammars kommuner har idag träffat följande Samarbetsavtal

Läs mer

Stöd till Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2018

Stöd till Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2018 Dokumentstatus: Godkänt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) Första Långgatan 18 413 28 GÖTEBORG Beslut Vårt datum: 2018-04-13 Diarienr: SSM2018-944 Handläggare: Annika Bratt Telefon: +46

Läs mer

2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle. Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande

2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle. Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande 2008-03-17 kl 13.15 14.30, Region Gävleborgs kansli, Gävle Per-Olof Svensson, ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande Mats Törnquist Mats Fransson Maria Gelin-Axelsson Ann-Margret Knapp 9 12

Läs mer

STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland. Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016

STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland. Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016 STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016 1 Ändamål NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) Sörmland-Örebro län-östergötland är en fri,

Läs mer

kl , Region Gävleborgs kansli, Gävle

kl , Region Gävleborgs kansli, Gävle 2014-09-29 kl.09.00 11.00, Region Gävleborgs kansli, Gävle Sven-Åke Thoresen, S, ordförande Lena Roos, M, 1:e vice ordförande Stig Eng, C, 2:e vice ordförande Eva Tjernström, S Göran Sjöstedt, Hanna Bruce

Läs mer

STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY

STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY 1. ORGANISATIONSFORM OCH FIRMA FORUM FÖR HEALTH POLICY (nedan kallad föreningen) är en ideell förening. 2. INTRÄDE Föreningen består av företag, myndigheter och organisationer

Läs mer

Handlingsplan 2016 med utblickar för 2017 och 2018

Handlingsplan 2016 med utblickar för 2017 och 2018 Regionsamverkan Sydsverige Handlingsplan 2016 med utblickar för 2017 och 2018 www.regionsamverkan.se beslutad av representantskapet 17 mars 2016 1 (7) INNEHÅLL 1. Övergripande syfte och målsättning med

Läs mer

Stöd till MKG för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2019

Stöd till MKG för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2019 Dokumentstatus: Godkänt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) Första Långgatan 18 413 28 GÖTEBORG Beslut Vårt datum: 2019-02-08 Diarienr: SSM2018-5982 Handläggare: Annika Bratt Telefon: +46

Läs mer

kl , Region Gävleborgs kansli, Gävle

kl , Region Gävleborgs kansli, Gävle 1 2008-02-04 kl 13.30 16.00, Region Gävleborgs kansli, Gävle Per-Olof Svensson, ordförande Åsa Äng Eriksson, 1:e vice ordförande Ann-Margret Knapp, 2:e vice ordförande Mats Törnquist Mats Fransson Ulrika

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2015-0997 Landstingsstyrelsen Regionbildning i Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer

Förslag till ny organisation för Stockholmsregionens Europakommitté

Förslag till ny organisation för Stockholmsregionens Europakommitté PROMEMORIA Dnr: 2010/0021 2010-09-28 Kansliet Lennart Dahlberg Styrelsen Sammanträdesdatum: 2010-10-07 Förslag till ny organisation för Stockholmsregionens Europakommitté Bakgrund Under 2010 har SEUs styrelse

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-16.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande

Läs mer

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal B Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordförande Per Hansson (L) Jeanette Söderström (S) Övriga: Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör Carl-Johan

Läs mer

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström (c) Magdalena Flemström

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström (c) Magdalena Flemström Plats och tid Beslutande 2007-10-03 Sidan 1 av 12 Konferensrummet, Mec & Teck, Ängsvägen 5, Ånge, onsdag 3 oktober 2007 kl 08.00-12.00. Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Science Park Gotland (SPG)

Stadgar för den ideella föreningen Science Park Gotland (SPG) STADGAR Sidan 1 av 6 Stadgar för den ideella föreningen Science Park Gotland (SPG) Stadgar antagna vid föreningsstämma sammanträde den 7 maj år 2018 av Region Gotland, Uppsala universitet och Almi Företagspartner

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-12.30 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Mattias Wärnsberg, S Övriga deltagande Lars-Erik Rönnlund, kommunchef

Läs mer

Förbundsordning 2011-01-01

Förbundsordning 2011-01-01 1 Förbundsordning 2011-01-01 2 FÖRBUNDSORDNING för Regionförbundet Uppsala län Fr.o.m. 2003-01-01 Reviderad 2004-07-01; 2005-07-01; 2007-01-01; 2011-01-01 Förbundet är ett Kommunalförbund enligt Kommunallagen

Läs mer

Torsdagen den 3 maj 2007, kl Beslutande: Leif Larsson ordförande 63-75, Akko Karlsson vice ordförande 63-75, ordförande 76

Torsdagen den 3 maj 2007, kl Beslutande: Leif Larsson ordförande 63-75, Akko Karlsson vice ordförande 63-75, ordförande 76 Protokoll 56 Organ: Plats och tid: Regionförbundets styrelse Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 3 maj 2007, kl 10.00-14.50 ande: Leif Larsson ordförande 63-75, 77-80 Akko Karlsson vice ordförande

Läs mer

Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Henry Larsson (S) Niclas Nilsson (SD)

Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Henry Larsson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-01 1 (9) Plats och tid Rådhusets 2:a våning kl 10.00 11.15 Beslutande Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson

Läs mer

26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336

26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336 26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336 Ärende Vid möte den 21 augusti 2015 med ledande politiker från Region Kronoberg, Landstinget Blekinge, Region Blekinge, Landstinget i Kalmar län, Regionförbundet

Läs mer

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Folkhälsoberedningen Tid 2017-09-07 11:15-12:10 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Michael Öberg (MP), ordförande Henrietta Serrate (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Stadgar NTF Gävleborg

Stadgar NTF Gävleborg Stadgar NTF Gävleborg Styrelsens förslag till nya stadgar för NTF Gävleborg. Beslutsordning. Beslut om stadgeändring skall ske på två på varandra följande årsmöten, varav ett skall vara ordinarie. Minst

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Reviderade 2011-04-26 ÄNDAMÅL 1 Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) är en ideell förening. Föreningen ska tillhandahålla

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00 Trafiknämnden Datum: 2018-09-06 Tid: 09:00-13:00 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) 59-68 Sven Sunesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13) 2012-10-24 1 (13) Plats och tid Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 08.30-11.30 Insikten, Videum Science Park, Växjö ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sven Sunesson (C) Eva Johnsson (KD) Monica Widnemark

Läs mer

Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige

Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige 2015-10-20 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde 2015-10-13 Tjänsteskrivelse 2015-10-13 Förslag till Stadgar och överenskommelse för regionsamverkan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Landstingets kansli 2011-04-29 KB 3/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10. Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12.

Landstingets kansli 2011-04-29 KB 3/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10. Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12. 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10 Kulturberedningen Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-04-26 Diarienummer 180383 Landstingsstyrelsen Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Styrelsen 2005-08-24 1 (16) Plats och tid Orbaden, klockan 09.00 14.00. Beslutande Sven-Åke Thoresen, ordf, s, Hudiksvall Evy Degerman, c, Bollnäs Stefan Permickels, s, Bollnäs Stefan Bäckström, c, Hudiksvall

Läs mer

Stadgar för NTF Gävleborg

Stadgar för NTF Gävleborg Stadgar för NTF Gävleborg Antagna vid NTF Gävleborg ordinarie årsmöte 2018-03-20 1 Ändamål NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) Gävleborg är en fri, självständig och idéburen organisation

Läs mer

Finnvedens Samordningsförbund Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Finnvedens Samordningsförbund Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 1 Organ Finnvedens Samordningsförbund, Styrelsen Plats och tid Vrigstad Wärdshus, Vrigstad kl 10.20 11.50 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Björn Jonasson, Gnosjö kommun, ordförande Britt

Läs mer

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB 2018-2021 Dnr 17 062 Sammanfattning År 2010 beslutades att Almi Företagspartner Stockholm AB och Almi

Läs mer

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Tid: fredag den 26 juni, kl. 8.30-11.30 Deltagare Styrgrupp Ulf Nilsson, Regionförbundet i Kalmar län Harald Hjalmarsson, Regionförbundet i Kalmar

Läs mer

Stadgar för Svinesundskommitten

Stadgar för Svinesundskommitten 1 2016-03-07 Stadgar för Svinesundskommitten ländamål Svinesundskommitten är ett forum som syftar till att främja det nordiska samarbetet med särskild inriktning på Sverige och Norge. Föreningen är ett

Läs mer

Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB

Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Per Genblad 2016-03-17 Dnr: RS 2016-263 Regionstyrelsen Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB Inledning Energikontoret Östra Götaland AB förvärvades

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson 1 Sammanträdesdatum 2007-12-04 Plats och tid Kommunhusets tingssal, tisdagen den 4 december 2007 kl 09.00-12.10. Beslutande Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas

Läs mer

Protokoll 2013-03-12 Styrelse

Protokoll 2013-03-12 Styrelse 21 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Glasverandan, KalmarSalen, Kalmar Tisdagen den 12 mars 2013, kl 14.00-14.30 Beslutande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson

Läs mer

Stadgar för SYLF Blekinge

Stadgar för SYLF Blekinge Stadgar för SYLF Blekinge Erkänd som lokalavdelning av Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF). Senast ändrade vid SYLF Blekinges årsmöte 20:e januari 2016 och ändringen godkänd av SYLF:s styrelse XX månad

Läs mer

Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 4 februari. Kort information över beslut tagna vid regionutvecklingsnämndens möte.

Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 4 februari. Kort information över beslut tagna vid regionutvecklingsnämndens möte. Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 4 februari Kort information över beslut tagna vid regionutvecklingsnämndens möte. OBS! Protokollet justeras inom två veckor och läggs på www.vgregion.se/run Ärende

Läs mer

Protokoll 2011-04-14 Primärkommunala nämnden

Protokoll 2011-04-14 Primärkommunala nämnden 10 Organ Plats och tid Motell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 14 april 2011, kl.9.00-12.00 ande Kent Ingvarsson ordförande Tomas Kronståhl vice ordförande Lisbeth Lennartsson Lars Rosander Ingemar

Läs mer

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är:

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är: Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. Stadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgarna antagna vid årsmöte 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vi årsmöte

Läs mer

Regionstyrelsen. Bildande av förening för sydsvensk region (RF) Regionstyrelsen

Regionstyrelsen. Bildande av förening för sydsvensk region (RF) Regionstyrelsen Regionstyrelsen BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-09-13 Dnr 1101007 1 (6) Regionstyrelsen Bildande av förening för sydsvensk region (RF) Ordförandens förslag 1. Regionfullmäktige godkänner det förslag till process

Läs mer

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden 32 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Hotell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 28 oktober kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Lisbeth Lennartsson 30-33 Ingemar Svanström

Läs mer

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING Avsiktsförklaring om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering 1 Avsiktsförklaring om samverkan kring flyktingmottagning i Västmanlands län Kommunerna i Västmanlands

Läs mer

Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/

Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 29 (49) 2018-06-04 Ks 233 Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/168-100 Primärkommunala nämnden har i skrivelse 8 maj 2018 lämnat förslag till länets kommuner

Läs mer

Stadgar. Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden. (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16)

Stadgar. Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden. (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16) Stadgar Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16) INNEHÅLL 1 NTF:s Ändamål 1 2 Föreningens säte 1 3 Organisatorisk uppbyggnad 1 4 Medlemskap 1 5 Medlemsavgifter

Läs mer

Välkommen till konferens den 27 november

Välkommen till konferens den 27 november Välkommen till konferens den 27 november Är kommunala och regionala vänortssamarbeten dörröppnare för svenska företag och deras exportaffärer? Kina är idag Sveriges viktigaste marknad i Asien och får en

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2017-05-17 13:30-14:15 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Hotel Tylösand, lokal Gessle, Halmstad Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman

Läs mer

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida Sammanträdesdatum 2011-01-11 1 Plats och tid Skinnskattebergs kommunhus, kl 13.15-16.20 ande Agneta Fleismark, ordförande, Landstinget Västmanland Henry Komulainen, vice ordförande, Försäkringskassan

Läs mer

Arbetsordning för Mälardalsrådet

Arbetsordning för Mälardalsrådet Förslag 161109 Arbetsordning för Mälardalsrådet Godkänd av Mälardalsrådets styrelse (DATUM) 1. Inledning Arbetsordning för Mälardalsrådet utgår från Mälardalsrådets stadgar, version antagen av rådsmötet

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

Stadgar för Branschorganisationen Svensk Elektronik

Stadgar för Branschorganisationen Svensk Elektronik Stadgar för Branschorganisationen Svensk Elektronik Antagna vid konstituerande möte i Stockholm den 2010-01-21 Reviderade vid föreningsmöte i Stockholm 2015-05-21, fastställda den 2015-12-03 Namn 1 Föreningens

Läs mer

Förbundsordning för Region Värmland

Förbundsordning för Region Värmland KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2006-12-14 Ersätter: 2000-11-23 Gäller fr o m: 2006-12-14 Förbundsordning för Region Värmland Region Värmland -

Läs mer

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-11 Regionstyrelsen Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00 Plats Grand Hotel, Hotellgatan 1, Falkenberg 1 Justering Regionstyrelsen utser

Läs mer