Lore. Förtrollad av Paris. Den gröna cykeln. Vad händer. på 7:an? ungdom & studerande. 5 april 23 maj 50.- ord. pris 70.-

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lore. Förtrollad av Paris. Den gröna cykeln. Vad händer. på 7:an? ungdom & studerande. 5 april 23 maj 50.- ord. pris 70.-"

Transkript

1 Lore Förtrollad av Paris No Den gröna cykeln Vad händer på 7:an? 5 april 23 maj ungdom & studerande ord. pris

2 Hej Cineast! Sista programmet för våren nu. Vi hoppas att filmerna kommer att vara en perfekt avslutning på vårsäsongen. Vi ses i höst med fler fantastiska filmer. Filmerna visas i salong 7 på Filmstaden. Tider se Filmstadens annonser i dagstidningarna eller Förtrollad av Paris 5 18 april 24-åriga Laura har väntat hela livet på den stora kärleken och när hon möter Sandro tror hon sig äntligen ha hittat sin drömprins. När sedan ytterligare en precis lika charmerande ung man dyker upp i hennes liv börjar hon undra om man kan ha mer än en själsfrände. Samtidigt har Sandro sina egna problem, för att inte tala om hans far som har fått sin dödsdag bestämd av en spådam och Marianne som kämpar med att få verklighet och saga att gå ihop på förskolan där hon sätter upp en pjäs. En komedi av Agnès Jaoui om människor som söker efter kärlek och meningen med livet. Sverigepremiär Regi: Kate Shortland. Land: Tyskland/Australien/ Storbritannien. Språk: Tyska/engelska. År: I rollerna: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina, Nele Trebs. Speltid: 1:49. Åldersgräns: 15 år. Kon-Tiki april 1947 blev en krigstrött värld fascinerad av den unge, norrmannen Thor Heyerdahl. Han hade utvecklat en teori om att Polynesien har blivit befolkat från Sydamerika, i motsats till de etablerade teorierna om migration från Asien. För att bevisa sin teori gjorde han något som någon aldrig tidigare hade provat. Han åkte nästa 8000 kilometer med den primitiva flotten gjord av balsaträ, som han döpte efter solguden Kon-Tiki. Filmen är en historia om att välja äventyret, om att våga göra något som du tror på och göra det trots att alla säger att det är omöjligt. Oscarnominerad Regi: Agnès Jaoui. Land: Frankrike. Språk: Franska. År: I rollerna: Agathe Bonitzer, Agnès Jaoui, Arthur Dupont. Speltid: 1:52. Åldersgräns: 15 år. Lore 5 18 april Vinnare Bästa Film Stockholm Film Festival Adolf Hitler är död och de allierade har tågat in i Tyskland. Men för 15-åriga Lore och hennes fyra syskon har kampen bara börjat. Övergivna av sina föräldrar beger sig syskonskaran tvärs över den krigshärjade landsbygden och genom stadsruinerna för att söka skydd hos deras mormor, men i en värld utan propaganda vet tredje rikets arvtagare inte längre vad de ska tro på. När vägarna korsas med juden Thomas ställs Lores uppfostran på spel. Cate Shortlands Lore är en känslodrabbande överlevnadshistoria där förintelsens mörka hjärta utforskas från förlorarsidans perspektiv. Regi: Joachim Rønning, Espen Sandberg. Land: Storbritannien/Norge/Danmark/Tyskland. Språk: Norska/engelska/franska/svenska. År: I rollerna: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård. Speltid: 1:59. Åldersgräns: 11 år.

3 Sverigepremiär Oscarnominerad No 19 april 2 maj Chile, För att blidka omvärlden har den sittande diktatorn Pinochet utlovat ett folkval. Ska han sitta i åtta år till - ja eller nej? Några oppositionella på en reklambyrå bestämmer sig för att göra det omöjliga - att försöka slå en motståndare som själv skrivit reglerna och kontrollerar allt. Genom en modern, ungdomlig reklamkampanj ska de få bort Pinochet från makten. 15 tv-minuter varje dag i en månad är allt de har - och vågar de egentligen lyckas? Regi: François Ozon. Land: Frankrike. Språk: Franska. År: I rollerna: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas. Speltid: 1:45. Åldersgräns: 15 år. Vinnare Publikens Pris Göteborg International Film Festival Den gröna cykeln 3 16 maj Tio-åriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv. I skolan är hon känd som en bråkmakare, så när hon anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade. Haifaa Al Mansour är Saudiarabiens första kvinnliga regissör. Regi: Pablo Larraín. Land: Chile/Frankrike/USA. Språk: Spanska. År: I rollerna: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Antonia Zegers. Speltid: 1:58. Åldersgräns: 15 år. Bakom stängda dörrar 26 april 9 maj När franskläraren Germain ser begåvningen i sin unge elev Claude har han ingen aning om vad som väntar. Claude har fått som skrivuppgift att göra en kortare redogörelse över vad som hänt i helgen men lämnar då in en längre berättelse om en klasskamrats familjeliv med pikanta detaljer. Även om Germain inser det olämpliga i texten blir han så fascinerad av avslutningen fortsättning följer att han låter sin elev hållas. Men när Claudes fortsatta djupdykning i klasskamratens familjeliv börjar ta allt underligare former övergår lärarens fascination i skräck. Regi: Haifaa Al-Mansour. Land: Saudiarabien/ Tyskland. Språk: Arabiska. År: I rollerna: Reem Abdullah, Waad Mohammed, Abdullrahman Al Gohani. Speltid: 1:38. Åldersgräns: Barntillåten.

4 Finskt tema 10/5-13/5 Utrensning 10/5 En dramatisk och spännande berättelse om två kvinnor som förföljs av ett skamfullt förflutet. Året är 1992 och den gamla Aliide bor ensam på den estniska landsbygden. En kväll hittar Aliide den unga Zara på sin gård. Zara har flytt från den ryska maffian, som använt henne som sexslav. I samtal med Zara väcks Aliides minnen om tragisk kärlek och de val som bestämde hennes familjs öde i en tid av krig och förföljelse. Zaras öde bevisar att även om tiden är en annan så fortsätter förföljelsen i andra former. Filmen bygger på Sofi Oksanens succéroman. Regi: Antti Jokinen. Land: Finland/Estland. Språk: Finska. År: I rollerna: Laura Birn, Liisi Tandefelt, Amanda Pilke. Speltid: 1:50. Åldersgräns: 15 år. Miss Blue Jeans 11/5 Miss Blue Jeans är en humoristisk och känslig beskrivning om en ung mans uppväxt, musik och den stora kärleken. Samtidigt är det en berättelse om hur punken och rockens nya våg kom till den nordliga lilla staden Uleåborg i slutet av 1970-talet. Det är en film för alla, speciellt för de som är unga idag eller upplevt ungdomen på 1970-talet. Filmen baserar sig på musikern och författaren Kauko Röyhkäs självbiografi. Regi: Matti Kinnunen. Land: Finland/Sverige/Irland. Språk: Finska. År: I rollerna: Veera Vilo, Aiden Lind, Pirkko Hämäläinen. Speltid: 1:28. Åldersgräns: 15 år. Vinnare Bästa Nordiska Dokumentär Göteborg International Film Festival Ingen riktig finne 12/5 En far och en son beger sig ut på en resa som utvecklas till en musikalisk färd in i känslor och minnen av den finska immigrationen till Sverige; historier om skam, brott, alkoholism och familjehemligheter. Vid Tampere Film Festival 2013 förärades filmen inte mindre än tre olika priser: Main Award, Risto Jarva Award samt publikens pris, Audience Award. Regi: Mika Ronkainen. Land: Finland/Sverige. Språk: Svenska/Finska. År: I rollerna: Kai Latvalehto, Tauno Latvalehto, Oiva Latvalehto. Speltid: 1:30. Åldersgräns: 15 år. Iris 13/5 Filmen handlar om Iris vars mamma är konstnär och ska ställa ut i Paris. Hon har lovat Iris att de ska åka på vernissage tillsammans men samma dag som de ska resa får Iris veta att hon istället ska åka till sin morbror på Åland. Väl på Åland får Iris nya vänner och upptäcker ett helt annat liv än det hon hade med sin mamma i Stockholm. Iris är den första svenskfinska långfilmen för barn någonsin. Regi: Ulrika Bengts. Land: Finland/Sverige. Språk: Svenska. År: I rollerna: Tobias Zilliacus, Magnus Krepper, Oskar Pöysti. Speltid: 1:31. Åldersgräns: 7 år.

5 Dokumentärtema 14/5-16/5 Till ungdomen 14/5 Sana, Henrik, Haakon och Johanne är med i var sitt politiskt parti. De befinner sig alla i en intensiv period där de övar på att bli slipade debattörer inför skolvalet. Sana längtar efter att bli av med tandställningen innan skolan börjar. Henrik börjar tröttna på att försvara sig mot dem som tycker att hans parti är rasistiskt, Haakon ser fram emot en egen lägenhet och Johanne funderar över om hon egentligen passar som hårdför debattör. Den 21 juli tar Johanne färjan till det socialdemokratiska ungdomslägret på Utøya. Det som sedan händer kommer att förändra livet för alltid. Regi: Kari Anne Moe. Land: Norge/Sverige. Språk: Norska. År: Speltid: 1:53. Åldersgräns: 7 år. Godheten 15/5 (Förfilm: Bock i Prästegård (27 min)) GODHETEN tar tempen på tidens anda av girighet, egoism, dyrkan av Mammon, överklassens återkomst, bonusar, riskkapitalister och privatiseringar av det allmänna, framväxten av ett nytt klassamhälle med tilltagande ojämlikhet, utslagning och ökande våld. Kort sagt: en film om förlusten av det gemensamma. Thommy Berggren medverkar i rollen som Den Girige och som sig själv, tillsammans med ekonomer och samhällsanalytiker samt ett par engelska professorer, Richard Wilkinson och Kate Picket. Regi: Stefan Jarl. Land: Sverige. Språk: Svenska. År: Speltid: 1:19. Åldersgräns: 15 år. Förfilm: Bock i Prästegård (27 min) Filmen är gjord av Julia Woxberg. Filmen handlar om Erik Bock. En kontroversiell dansk präst som under sin 40-åriga tjänstgöring skakat om den dåtida mer strikta kyrkan med sina protester/provokationer och kulturella events. Han blev mycket omskriven i tidningarna samt suspenderad. Erik höll ett kulturarv vid liv med sina Salonger ( med rötter från 1700-talet ) som han hade varje vecka i sin prästgård på Nørrebro. Det var en färgstark värld där stadens konstnärer, filosofer och litterärt intresserade kunde släcka sin kulturella och andliga törst. Det var alltid högt i tak och inte sällan originella inlägg. Nu har Erik gått i pension och den världen i prästgården finns inte längre kvar. Frihet bakom galler 16/5 Dokumentärfilmen Frihet bakom galler tar oss med in i ett afghanskt kvinnofängelse. Ett fängelse där fångarna varken ångrar sig eller skäms för de brott som de är inlåsta för. Med livet som insats har de flytt hemifrån, från våld och hot, för kärlekens och sin värdighets skull. Är det rentav så att fängelset innebär frihet och livet på utsidan ett fängelse? Regi: Maryam Ebrahimi, Nima Sarvestani. Land: Sverige. Språk: Dari. År: Speltid: 1:17. Åldersgräns: 15 år.

6 Nominerad till Guldpalmen i Cannes Paradis: Kärlek maj På stränderna i Kenya kallas de för Sugar Mamas. De är europeiska kvinnor som väljer ut afrikanska pojkar som partners, en aktivitet som samtidigt ger pojkarna försörjning. Teresa, en 50-årig österrikisk ensamstående mamma, reser till sitt sommarparadis i Kenya för första gången. Hon går från en strandpojke till en annan, från en besvikelse till en annan, och konstaterar till slut: På stränderna i Kenya är kärlek affärer. Hon har tydligen en annan ambition med sina uppvaktningar än många andra, hon söker kärleken. Regi: Ulrich Seidl. Land: Österrike/Tyskland/ Frankrike. Språk: Tyska/arabiska. År: I rollerna: Maria Hofstätter, Nabil Saleh, Natalya Baranova. Speltid: 1:53. Åldersgräns: 15 år. Regi: Ulrich Seidl. Land: Österrike/Tyskland/ Frankrike. Språk: Tyska/engelska/swahili. År: I rollerna: Margarete Tiesel, Peter Kazungu, Inge Maux. Speltid: 2:00. Åldersgräns: 15 år. Paradis: Tro maj För Anamaria, en röntgensköterska, är paradiset detsamma som Jesus. Hon lägger all sin fria tid till att missionera. Under sina dagliga pilgrimsresor genom Wien går hon från dörr till dörr med en Mariastaty i famnen. En dag, efter många års frånvaro, dyker hennes man plötsligen upp i hemmet. Han är egyptisk muslim. Hymner, sånger och böner blandas nu med religiösa konflikter och regelrätta slagsmål. 7:an är ett samarbete mellan SF Bio/Filmstaden och Kultur & Fritid Gävle. Målsättningen är att visa kvalitetsfilm som annars skulle gå Gävleborna förbi. e-post: bio7an@gavle.se Vinnare juryns pris Venedigs filmfestival Se 7 filmer på 7:an så får du se den 8:e filmen gratis! Gratis bio Namn: Klipp ut detta rabattkort och samla stämplar varje gång du besöker 7:ans biograf. När du betalat för sju filmer bjuder vi på den åttonde. Olika rabatter kan ej kombineras. Ord. pris är 70 kr. Skolungdom t.o.m 19 år och studerande vid Högskolan Gävle betalar 50 kr mot uppvisande av kårleg. Biljettbokning: Sandvikens Tryckeri 3000 ex.

APRIL ARENAN OCH BIBLIOTEKSKVÄLLAR KRISTIAN LUNDBERG VÅRENS GLÄDJESKUTT KARLSTAD.SE. en film av FRANÇOIS OZON

APRIL ARENAN OCH BIBLIOTEKSKVÄLLAR KRISTIAN LUNDBERG VÅRENS GLÄDJESKUTT KARLSTAD.SE. en film av FRANÇOIS OZON P ter design made by Ensue Media Group. All Rights Reserved. EAU BEARBETNING FÖRSTE REGI- EN SAMPRODUKTION FRITT LJUD ÖVRIGA MEDVERKANDE KLIPPNIN APRIL ARENAN OCH BIBLIOTEKSKVÄLLAR VEM KAN MAN LITA PÅ

Läs mer

MAJ KÄRLEK PARADIS ARENAN UTSTÄLLNINGAR OCH MÄSSOR I BIBLIOTEKSHUSET KARLSTAD.SE. AV ULRICH SEIDL Den första filmen i PARADISTRILOGIN

MAJ KÄRLEK PARADIS ARENAN UTSTÄLLNINGAR OCH MÄSSOR I BIBLIOTEKSHUSET KARLSTAD.SE. AV ULRICH SEIDL Den första filmen i PARADISTRILOGIN MAJ ARENAN UTSTÄLLNINGAR OCH MÄSSOR I BIBLIOTEKSHUSET PARADIS TriArt Film presenterar KÄRLEK AV ULRICH SEIDL Den första filmen i PARADISTRILOGIN CHARMIG komedi paradistrilogin del 1 KARLSTAD.SE UTSTÄLLNINGAR

Läs mer

APRIL ARENAN OCH BIBLIOTEKSKVÄLLAR KRISTIAN LUNDBERG VÅRENS GLÄDJESKUTT KARLSTAD.SE. en film av FRANÇOIS OZON

APRIL ARENAN OCH BIBLIOTEKSKVÄLLAR KRISTIAN LUNDBERG VÅRENS GLÄDJESKUTT KARLSTAD.SE. en film av FRANÇOIS OZON P ter design made by Ensue Media Group. All Rights Reserved. EAU BEARBETNING FÖRSTE REGI- EN SAMPRODUKTION FRITT LJUD ÖVRIGA MEDVERKANDE KLIPPNIN APRIL ARENAN OCH BIBLIOTEKSKVÄLLAR VEM KAN MAN LITA PÅ

Läs mer

MAJ KÄRLEK PARADIS ARENAN UTSTÄLLNINGAR OCH MÄSSOR I BIBLIOTEKSHUSET KARLSTAD.SE. AV ULRICH SEIDL Den första filmen i PARADISTRILOGIN

MAJ KÄRLEK PARADIS ARENAN UTSTÄLLNINGAR OCH MÄSSOR I BIBLIOTEKSHUSET KARLSTAD.SE. AV ULRICH SEIDL Den första filmen i PARADISTRILOGIN MAJ ARENAN UTSTÄLLNINGAR OCH MÄSSOR I BIBLIOTEKSHUSET PARADIS TriArt Film presenterar KÄRLEK AV ULRICH SEIDL Den första filmen i PARADISTRILOGIN CHARMIG komedi paradistrilogin del 1 KARLSTAD.SE UTSTÄLLNINGAR

Läs mer

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

8:ANS SPEL PROGRAMBLAD OCH REFERAT HÄLSNING FRÅN SKOLBIBLIOTEKET FÖRÄLDRAFÖRENINGEN KALENDARIET

8:ANS SPEL PROGRAMBLAD OCH REFERAT HÄLSNING FRÅN SKOLBIBLIOTEKET FÖRÄLDRAFÖRENINGEN KALENDARIET 23 mars 2019 - Nr 3 8:ANS SPEL PROGRAMBLAD OCH REFERAT HÄLSNING FRÅN SKOLBIBLIOTEKET FÖRÄLDRAFÖRENINGEN KALENDARIET Redaktion: Cecilia Ferrari, Maria Wolff Gripfelt & Marcel Solcà Web: www.eks.se - E-post:

Läs mer

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN KIRSTEN AHLBURG ORDLISTA pall (sida 10, rad 3) en liten stol utan ryggstöd och armstöd baguette (sida 14, rad 12) franskt, vitt bröd LÄSFÖRSTÅELSE Vid dagens slut sida 5 Vilken

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Linda Pira PEPP & FOLKMÖTE. power. Use your. Stor & Salazar Brothers. Susanna Alakoski: Pantrarna. Pågående Community Art. Linje 17. Megafonen 18.

Linda Pira PEPP & FOLKMÖTE. power. Use your. Stor & Salazar Brothers. Susanna Alakoski: Pantrarna. Pågående Community Art. Linje 17. Megafonen 18. Use your power PEPP & FOLKMÖTE The Big Summit in Jordbro Kulturhus Lördag 17 maj kl 13.30 till midnatt. Gratis för alla! Om jämlikhet Linda Pira Hur blir Jordbro och världen en bättre plats för alla att

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

INFORMATIONSVISNINGAR

INFORMATIONSVISNINGAR Sveriges Förenade Filmstudios INFORMATIONSVISNINGAR 2013 Biograferna Victor och Mauritz i Filmhuset, Stockholm 12-16 juni PROGRAM ONSDAG 12 JUNI BIO VICTOR 09:00 JAG MINNS EN SOMMAR BIO MAURITZ 09:05 BAKOM

Läs mer

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare.

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare. 1 Rapport MCC:s fadderprogram hösten 2012 Bakgrund Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar

Läs mer

Hittar du andra svåra ord? Skriv ner dem och slå upp betydelsen i en ordbok. Använd fem av orden i meningar. Meningarna kan handla om boken.

Hittar du andra svåra ord? Skriv ner dem och slå upp betydelsen i en ordbok. Använd fem av orden i meningar. Meningarna kan handla om boken. ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN UNNI DROUGGE ORD forna (s 5, rad 8) tidigare, vi säger forna Jugoslavien då landet inte finns längre vågigt (s 6, rad 5) hår som inte är lockigt eller rakt, utan lite böjt som

Läs mer

Enskild fördjupningsuppgift realism och

Enskild fördjupningsuppgift realism och Enskild fördjupningsuppgift realism och naturalism Denna epok var en tid där det industriella började växa vilket gjorde att både liv och landskap började förändras. Det här gjorde så att små städer blev

Läs mer

Diskussionsfrågor till Fröken Europa, Kerstin Gavander

Diskussionsfrågor till Fröken Europa, Kerstin Gavander Diskussionsfrågor till Fröken Europa, Kerstin Gavander ISBN 91-47-07120-6, www.liber.se Kapitel 1 Ett nytt läsår 1. Hur beskrivs fröken Eva? 2. I vilken årskurs går den som berättar? 3. Hur blev Tobbe

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jim Højberg Vad handlar boken om? Alex har alltid varit klassens nörd, men nu har det plötsligt vänt. Både Mia och Asmila är kära i honom, och ikväll ska han på bio med Asmila. Alex

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

DIASPORA Homeland Svensk premiär Fre 27 mars 18:00 Zita 1 Sön 29 mars 16:00 Zita 1

DIASPORA Homeland Svensk premiär Fre 27 mars 18:00 Zita 1 Sön 29 mars 16:00 Zita 1 DIASPORA : Homeland Juridikstudenten Farids bekväma liv blir plötsligt omkullkastat när han tvingas åka och rädda föräldrarnas livsdröm, huset hemma i Algeriet. Och Farid som aldrig varit där, och knappt

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Tusen gånger om Författare: Cecilia Sundh Tusen gånger om är en berättelse med ett viktigt budskap. Den handlar om 13-åriga Iza, som träffar en äldre kille när hon är på sommarkollo. En kväll

Läs mer

Kerstin Lundberg Hahn

Kerstin Lundberg Hahn Kerstin Lundberg Hahn BAKOM Bakom masken MASKEN BAKOM MASKEN Kerstin Lundberg Hahn BAKOM MASKEN Vilka är cykeltjuvarna? Det Zacki ser genom fönstret gör honom alldeles kall. Mimmis stulna cykel finns där

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

!"#$%"&$'"()$*+,&$#-./!"#$%"&$#0$'"()$*+,&/ $ 1&,)2$3,2)-+"4),'"$5&$6"()7 89.:)$2:'$("8$;))&"$2-.$34,&"$3:&',&<$=$>&:.&"'',)2

!#$%&$'()$*+,&$#-./!#$%&$#0$'()$*+,&/ $ 1&,)2$3,2)-+4),'$5&$6()7 89.:)$2:'$(8$;))&$2-.$34,&$3:&',&<$=$>&:.&'',)2 ! !"#$%"&$'"()$*+,&$#-./!"#$%"&$#0$'"()$*+,&/ $ 1&,)2$3,2)-+"4),'"$5&$6"()7 89.:)$2:'$("8$;))&"$2-.$34,&"$3:&',&&:.&"'',)2 3-4',&$3-882$:4-("$,?,'>,4 >9$+"#$'"()$("8$+"&"

Läs mer

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen Innehållsfrågor till boken Hungerspelen 1. Beskriv Katniss Everdeen så utförligt du kan. 2. Varför är hon så duktig på att jaga? 3. Vem är Prim och varför heter hon så? 4. Berätta hur det ser ut och fungerar

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 2018 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna

Läs mer

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 Innehåll Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 FÖRORD Påskveckan infaller någon gång i mars eller i april. Det är en intensiv tid på många sätt, också i naturen då vinter möter

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S)

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S) MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Kommunikation och områdesarbete 2012-04-18 Referens Lena Hellström Dag och tid Onsdag den 18april 2012 Plats Närvarande Alby bibliotek Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare. En del av tiden i ämnena ligger på något vi kallar elevens tid och tema (ettpass).

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

SKOLBIOVALET 2016 ÅK 2-3

SKOLBIOVALET 2016 ÅK 2-3 SKOLBIOVALET 2016 ÅK 2-3 Iris Foto: Njutafilms På väg till skolan Foto: Njutafilms INNEHÅLL SKOLBIOINFORMATÖRERNA skolbiovalets demokratihjältar LATHUND FÖR SKOLBIOINFORMATÖRER VARFÖR SKA NI VÄLJA SKOLBIOFILM?

Läs mer

Du kan bli vad du vill!

Du kan bli vad du vill! Du kan bli vad du vill! 1 Mamma Nadia läser en bok för sin dotter Amanda. Boken handlar om en man som uppfinner saker. Mannen är en professor. Professor låter som ett spännande jobb. Är det bara killar

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder LÄRARHANDLEDNING FÖR Lärarhandledningen är tänkt att användas tillsammans med programmet som ni får under föreställningen. Det finns flera olika typer av övningar och uppgifter och vår förhoppning är att

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari Nu när ni har det kallt hemma i Sverige blir det bara varmare och varmare här hos oss. Vi går emot den varmaste perioden och det känns verkligen.

Läs mer

Slappt och skärpt på samma gång. Vi spelade helst mot varandra för pappa vann jämnt. Är det inte Lasse Lönndahl?

Slappt och skärpt på samma gång. Vi spelade helst mot varandra för pappa vann jämnt. Är det inte Lasse Lönndahl? Våren 1968, det året jag skulle fylla tonåring, köpte familjen en sommarstuga i Åsa för den hisnande summan av 80.000 kr, men då var det ju med havsutsikt. Det kom att bli en fristad under många år. Slappt

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Filmen börjar och slutar med att huvudpersonen Frank berättar en metafor. Ta reda på vad begreppet metafor betyder och hur en metafor kan användas.

Filmen börjar och slutar med att huvudpersonen Frank berättar en metafor. Ta reda på vad begreppet metafor betyder och hur en metafor kan användas. Anders Weideman Titta på filmens trailer info r biobeso ket 1. Vad tror eleverna att filmen kommer handla om? Vad bera ttar trailern? Vilka bilder visas i trailern? Vad a r det fo r sta mning och ka nsla

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

ÖVNINGSHÄFTE. Världen&Vi nr 1: 2015. Tema: Rasismen och jag

ÖVNINGSHÄFTE. Världen&Vi nr 1: 2015. Tema: Rasismen och jag ÖVNINGSHÄFTE Världen&Vi nr 1: 2015 Tema: Rasismen och jag 2 Sidan 2: LEDAREN Svara på frågorna: 1) Vad har Leylas text för rubrik? 2) Leyla berättar om en mycket otrevlig granne, som var rasist. Hon ger

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Delaktighet - på barns villkor?

Delaktighet - på barns villkor? Delaktighet - på barns villkor? Monica Nordenfors Institutionen för socialt arbete Göteborgs universitet FN:s konvention om barnets rättigheter Artikel 12 Det barn som är i stånd att bilda egna åsikter

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Europarådet. pass. till dina rättigheter

Europarådet. pass. till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter 1 Välkommen med på en resa Livet är en fantastisk resa. Vi har många reskamrater på färden, och vi vill alla få en så säker,

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Catrin Ankh Vad handlar boken om? Sara, Anna, Kevin och Leo är bästa vänner. De sitter på sitt favoritcafé och pluggar inför matteprovet i morgon. Sara tröttnar och vill

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Barnet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer

Nypon förlag. Skölden. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Detta hände i bok 1, Karavanen

Nypon förlag. Skölden. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Detta hände i bok 1, Karavanen NIKLAS KROG SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Detta hände i bok 1, Karavanen 1. Var bodde Traz? 2. Vad hände en dag? 3. Vem är Krom? Beskriv honom. 4. Vad gjorde karavanen? 5. Traz flydde. Vad hände?

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

VI SES PÅ BUFF! YSTAD

VI SES PÅ BUFF! YSTAD VI SES PÅ BUFF! YSTAD 21-23/10 2016 BUFF FILMFESTIVALEN FÖR BARN OCH UNGA BUFF barn- och ungdomsfilmfestival arrangeras för andra gången i Ystad 2016. Här får publiken möta olika kulturer, höra främmande

Läs mer

Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014.

Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014. Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014. Hanna Maria Heidrich Palladium Film Den flerfaldigt prisbelönta regissören Hanna Maria Heidrich leker gärna med okonventionella bildspråk.

Läs mer

SCENKONST. vt 2015. Förskola NACKA KULTURCENTRUM

SCENKONST. vt 2015. Förskola NACKA KULTURCENTRUM SCENKONST vt 2015 Förskola NACKA KULTURCENTRUM SCENKONST vt 2015 Förskola OBS! ERT ÖNSKEMÅL SKA VARA NKC TILLHANDA SENAST DEN 27 NOVEMBER. 14 jan EN NY ÖVERRASKLANDE SCENKONST MED OLYDIGA KROPPAR, VARGFLOCKAR,

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11.

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11. Lokal studieplan för introduktionsgrupper årskurs 8-9 Centrum för tvåspråkighet Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet;

Läs mer

Veckobrev för Opalen2 v.35-37

Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Hej alla barn och föräldrar!! 3 september 2015 Nu har vi satt igång på riktigt med skolarbetet och det är underbart att se hur engagerade och flitiga era barn är! Vi har haft

Läs mer

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson Läsnyckel för skolan skriven av Katarina Lycken Rüter, förstelärare vid Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm Om författaren Den amerikanska författaren Jacqueline

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Jag heter Johan Lindblad och jag lever med fru och 5 söner födda mellan 1999-2012.

Jag heter Johan Lindblad och jag lever med fru och 5 söner födda mellan 1999-2012. Namn: Johan Lindblad Födelsedatum: 1974-02-23 Adress: Värnhemsgatan 25, 621 49 Visby E-post: johan@saljhjalpen.se Mobiltelefon 072-501 89 00 Personligt brev Hej, Jag heter Johan Lindblad och jag lever

Läs mer

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda FNs standardregler För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda LÄTTLÄST en lättläst version av FNs standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning

Läs mer

Gabriella. Innerhållsförteckning

Gabriella. Innerhållsförteckning Innerhållsförteckning Kapitel,1 Gabriella Sid,1 Kapitel,2 Bion Sid,2 Kapitel,3 Smyckesbutiken Sid,3 Kapitel,4 Tjuven Sid,4 Kapitel,5 Selma Sid,5 Kapitel,6 Hamnen Sid,6 Kap,1 Gabriella Hej jag heter Gabriella

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer