Så styrs Öckerö kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så styrs Öckerö kommun"

Transkript

1 Öckerö modellen Så styrs Öckerö kommun

2 Politikerna i Öckerö kommun vill påverka samhället i en viss riktning. Kommunens verksamhet bedrivs dels utifrån politikernas vilja men också utifrån lagar och andra styrdokument. Som chef i Öckerö kommun är det viktigt att känna till hur politikernas beslut och ditt arbete samverkar. Vi har valt ett sätt att styra verksamheten som vi kallar för Öckerömodellen. För att kunna erbjuda en bra verksamhet behövs en förståelse för hur kommunen styrs. Politikernas beslut styr verksamheten. Som tjänsteman använder du din profession att genomföra besluten och ge politikerna underlag för beslut. Genom en god planering och uppföljning utvecklas verksamheten och blir bättre och bättre. I den här skriften ges en översiktlig bild av hur styrning, planering och uppföljning fungerar i Öckerö kommun enligt Öckerömodellen. I systemstödet Stratsys finns mer detaljerade anvisningar. Ingvar TH Karlsson, Kommunchef & Ann-Britt Norlander, kvalitetsansvarig ARNE LERNHAG KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I ÖCKERÖ KOMMUN Öckerömodellen är politikernas verktyg att styra kommunen. Politikernas inriktning och mål blir verklighet för invånarna genom den röda tråd som går från vision och mandatmål till uppdrag på verksamhets- och enhetsnivå. Kopplingen mellan ekonomi och verksamhet är viktig i uppdragshandlingarna får vi en tydlig överenskommelse att det här får vi för pengarna. Öckerömodellen ger en tydlighet i rollerna som politiker och tjänsteman vi politiker beslutar om VAD vi vill att verksamheten ska innebära för de vi är till för och tjänstemännen ger förslag på HUR det ska uppnås och använder sin profession till att utföra uppdragen. Öckerömodellen är en tvåvägs-modell, som förutom att vara ett verktyg för styrning, också ger oss ett viktigt underlag från kommunens verksamheter. Genom uppföljning och analyser från cheferna i kommunen får vi en bra grund för budgetarbetet och att formulera mål och besluta om inriktning för kommunens verksamhet.

3 ORGANISATION POLITISK ORGANISATION Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Kommunstyrelsen bereder och yttrar sig över alla ärenden som handläggs i kommunfullmäktige. De leder och samordnar också förvaltningen av kommunens angelägenheter och har den övergripande tillsynen över kommunens övriga nämnder/styrelsers verksamhet samt bolag. Kommunstyrelsen är även facknämnd för fritid och kultur, samhällsbyggnad, näringsliv och turism och arbetsmarknadsfrågor samt stödfunktioner (ekonomi, personal, information, IT), Förutom Kommunstyrelsen finns ytterligare tre nämnder: socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och bygg- och miljönämnden. Kommunfullmäktige (KF) Kommunstyrelsen (KS) Socialnämnden (SN) Barn- och utbildningsnämnden (BUN) Bygg- och miljö- Nämnd (BMN) TJÄNSTEMANNAORGANISATIONEN Det finns tre nivåer i tjänstemannaorganisationen: förvaltning, verksamhet och enhet. Det finns tre förvaltningar: socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen och kommunstyrelsens förvaltning.

4 VISIONEN EN LÅNGSIKTIG RIKTNING Visionen sträcker sig till 2025 och är styrande för politiska mål, planer och annat som påverkar inriktningen. Som tjänsteman i kommunen är det viktigt att du känner till visionen, låter den påverka ditt arbete och hjälper till att göra den känd hos medarbetare. EN LEVANDE SKÄRGÅRDSKOMMUN MED MÄNNISKAN I CENTRUM En levande skärgårdsmiljö Natur, kulturarv och historiska miljöer bevaras och utvecklas för kommande generationer. Åretruntboende, i olika boendeformer, erbjuds på alla öar. Förtätning och byggande av högre bostadshus underlättas. Boende och rekreation prioriteras i nyttjandet av kommunens begränsade yta. Hamnar är attraktiva och levande med inriktning på näringsliv och turism. All energi som förbrukas i kommunen är förnybar. Kommuninvånarna En modern skola väl förankrad i skärgårdssamhället erbjuder en individanpassad undervisning. Alla barn är trygga och alla föräldrar känner trygghet i sitt föräldraskap. Alla barn och unga har en aktiv och meningsfull fritid. Brottslighet, drogmissbruk, främlingsfientlighet och segregation förebyggs i ett tidigt skede. Det finns en tydlig och gemensam värdegrund som präglar alla områden där barn och unga är engagerade. Alla invånare ska kunna känna gemenskap, trygghet och kunna åldras med värdighet och god omvårdnad i ett samhälle anpassat för alla. Demokrati och inflytande Respekt och medmänsklighet genomsyrar all verksamhet i kommunen. Ingen främlingsfientlighet finns. Den lokala demokratin utvecklas i en levande dialog mellan föreningar, ö-råd, medborgare och förtroendevalda. Kommuninvånarna, särskilt de unga, känner att de har inflytande och är delaktiga i samhället. Jämställdhet råder i all kommunal verksamhet. Föreningar erbjuder goda möjligheter till engagemang. Näringsliv och turism Ett positivt företagsklimat bidrar till nyetablering och utveckling av näringslivet och besöksnäringen. En aktiv samverkan finns mellan skola och näringsliv där entreprenörskap är en naturlig del i undervisningen. Öckerö kommun är ett centrum för hållbart och ansvarsfullt fiske. Det finns goda möjligheter till boende och aktiviteter för besökare. Kommunikationer Kommunikationerna mellan öarna har förbättrats och restid för pendling har minskat. Björkö är sammanlänkad med de sammanbyggda öarna. Det är attraktivt och säkert att åka kollektivt, cykla och gå. Det finns tillgång till framtidsäkert bredband på alla öar. Det finns en fast förbindelse mellan Hyppeln och Rörö.

5 DE VI ÄR TILL FÖR Invånare, företagare och besökare är de vi är till för. Dessa är centrala i Öckerömodellen. De produkter/tjänster som verksamheten levererar ska bidra till att situationen för de vi är till för förändras från ett ÄR-läge (situationen som verksamheten ska förändra) till ett BÖR-läge (den önskade situationen). Politikerna definierar BÖR-läget och produkternas/tjänsternas innehåll definieras av tjänstemän. ÄR BÖR DEN RÖDA TRÅDEN Öckerömodellens filosofi utgår från att politiker vill påverka samhällets utveckling i en viss riktning och ger därför uppdrag (uppgift, profil och mål) och budgettilldelning till nämnd/förvaltning. Chefer och medarbetare inom kommunförvaltningen använder sin profession i utförandet av uppdragen. I all kommunal verksamhet finns alltid någon ansvarig. Det kan vara kommunfullmäktige, nämnd eller chef. Den ansvarige delar ut uppdrag för verksamheter/enheter till underordnad nivå. Kommunfullmäktige ger uppdrag till nämnd/förvaltningschef (uppdrag I). Dessa uppdrag konkretiseras sedan på verksamhets- respektive enhetsnivå, och tilldelas av överordnad chef. Det är den röda tråden. Vision Övergripande mål för mandatperioden KOMMUNFULLMÄKTIGE UPPDRAG l NÄMND/FÖRVALTNING UPPDRAG ll

6

7 3 CENTRALA BERGREPP: UPPGIFT, PROFIL OCH MÅL Uppgift Uppgift är centralt i Öckerömodellen och beskriver varför verksamheten finns och vad den ska åstadkomma. Uppgifter tas fram genom att fylla in meningen: För som ska vi så att För definierar de vi är till för som beskriver den situation (ÄR-läge) som verksamheten ska förändra ska vi vad verksamheten ska göra för att påverka brukarnas situation så att vad insatserna ska leda till för de vi är till för Nivån på kvaliteten, som följs upp genom mått, avgörs om uppgifterna har medverkat till att de vi är till för nått BÖR-läget. Profil Profil handlar om vilka kännetecken vi vill att verksamheten ska ha och vad dessa innebär för de vi är till för. På förvaltningsnivå är profilen lika för alla förvaltningar. Den profilen ska genomsyra all verksamhet. På nivå 2 och 3 ska profilen även återspegla den specifika verksamheten. Som chef är din roll att, i samverkan med medarbetarna på APT, ta fram en profil för verksamheten och se till att den genomsyrar verksamheten. Mål och satsningar I Öckerömodellen finns tre typer av mål: mål för mandatperioden, nämndsmål och förvaltningsmål. Mål för mandatperioden sträcker sig över en mandatperiod. Målen formuleras och antas av mandatperiodens politiker. Nämndsmål antas av nämnderna och KF. Förvaltningsmål antas inte politiskt utan formuleras av verksamhets- eller enhetschef. Modellen skiljer på mål och satsningar. Mål: är förväntade tillstånd vid en viss tidpunkt ska vara bedömbara/mätbara och realistiska formuleras så långt det är möjligt utifrån ett brukarperspektiv Satsningar är de aktiviteter vi gör för att nå målet.

8 UPPFÖLJNING Hur vet vi om det vi gör får det resultat för de vi är till för som vi önskar? Verksamheten behöver följas upp. Har vi utfört uppgifterna, levt upp till profilen och nått målen? För att följa upp verksamheten använder vi oss av mått och bedömning. Mått utvärderar kvaliteten på verksamheten samt visar dess omfattning. Tillsammans kan olika typer av mått illustrera verksamheten och utförandet. Mått kan till exempel vara volymmått ex. antal öppettimmar, kvalitetsmått ex. kundenkäter, effektmått ex. nationella prov och/eller resultatmått. Mått kan indikera om det är något som behöver utvecklas eller förbättras. KKIK (Kommunens Kvalitet I Korthet) är exempel på mått som tas fram för många kommuner och kan användas för att jämföra Öckerö kommun med andra kommuner. I analys av dessa mått kan både politiker och tjänstemän få indikationer på att något behöver utvecklas. Tillsammans med mått kan även bedömning fungera som uppföljning. Till exempel om vissa satsningar är gjorda kan bedömningen göras att målet är nått. Eller om det finns faktorer som beskriver uppgiftens effekter för de vi är till för. Uppföljning sker enligt fasställd plan som beskrivs under Detta händer under året. För kommunens politiker är det intressant att i uppföljningen få en beskrivning av vad som gjorts för tilldelade medel, men fokus på uppföljning i Öckerömodellen ska vara att illustrera och mäta om verksamheten har gjort det resultat för medborgarna som angetts. Återigen är de vi är till för i fokus. Ett gott resultat handlar om leverera service till våra invånare, företag och besökare som möter deras behov (definieras i BÖR-läget), till lägsta möjliga kostnad. KVALITET Kvalitetsarbetet utgår ifrån att förflytta de vi är till för från ett ÄR-läge till ett BÖR-läge. Det som utförs i uppgiften ska resultera i de effekter som finns beskrivna i vad verksamheten ska bidra till. På samma sätt ska profilens egenskaper ge de effekter som finns beskrivna i vad de innebär för användarna av tjänsten. Kvaliteten följs upp genom mått och i årsredovisningens kvalitetsredovisning. Öckerö kommun skall sträva efter att ha en hög och jämn kvalitet. Kvalitet är en integrerad del i planering, genomförande och uppföljning av verksamheten och inte något som betonas i särskilda projekt. Kvalitet handlar också om själva utförandet - att det vi gör utförs på ett så bra sätt som möjligt. Detta beskrivs i verksamhetsplanens processer. Att återkommande utvärdera processer bidrar till en hög kvalitet på verksamheten. Verksamheterna ska arbeta med att ständigt förbättra verksamheten och göra medvetna strukturella förändringar för att höja kvaliteten.

9 INTERN STYRNING OCH KONTROLL Intern styrning och kontroll bidrar till att effektivt styra verksamheten så att politiskt beslutade mål uppnås. En riskbedömning syftar till att analysera risker som utgör ett hot mot att förvaltningen skall nå önskat resultat. Utgångspunkt är uppgifter och mål. De väsentligaste riskerna skall dokumenteras i en internkontrollplan som finns i verksamhetsplanen. OMVÄRLDSANALYS UNDERLAG FÖR BRA BESLUT För att utveckla verksamheten och skapa ett beslutsunderlag för politikerna görs en omvärldsanalys. Utgångspunkt är SWOT-analysen i förvaltningarnas verksamhetsplaner och dessa sammanställs till en omvärldsanalys. Analysen uppdateras vartannat år och är ett hjälpmedel i framtagande av mål, budgetarbete och planering av verksamheten. VERKSAMHETSPLANERING OCH BUDGET GÅR HAND I HAND För att styra kommunen ger politikerna budgettilldelning och uppdrag. Uppdraget är en överenskommelse mellan politiker och tjänstemän att för de här resurserna ska detta utföras. Utifrån fullmäktiges budgetbeslut i juni tas uppdrag på nämndsnivå fram. Uppdrag 1 fastställs i respektive nämnd i november. Vissa mått, ex. antal platser på äldreboende och antal öppettimmar på fritidsgården, har budgetkoppling. Förändring av resurstilldelning innebär också ändring av mått.

10 DETTA HÄNDER UNDER ÅRET I verksamhetsplanen tas förutsättningar fram som ligger till grund för underlaget för budgetprocess och uppdrag. Budgetprocessen pågår under våren och utifrån fastställd budget tas uppdrag på förvaltningsnivå fram. Under hösten tar uppdrag 2-4 fram. Detaljbudget fastställs i november-december. Verksamhetsplanen uppdateras i december. Ekonomi, mått och mål följs upp under året enligt fastställd plan. Årsredovisning sker i januari-februari. - Planering - Uppföljning Jan Ekonomisk Rapport [november] Detaljbudget [novermber - december] Sep Verksamhetsplan Nov [december] Underlag för budgetprocess och uppdrag: - Utmaningar & trender - KKIK / Öppna jämförelser Maj Apr Årsbokslut [ januari - februari] Uppdrag 2-4 [oktober - november] Budgetprocess [ februari - maj] Delårsbokslut [september] Uppdrag 1 [september] Ekonomisk Rapport [april] Ekonomisk Rapport [juni] Mer detaljerad tidplan finns i Stratsys

11 SAMVERKAN För att skapa delaktighet och engagemang och för att säkerställa information, samt dialog med kommunens anställda och fackförbund finns ett samverkansavtal i Öckerö kommun. Uppdrag, budget och arbetsmiljö samverkas enligt fastställd plan. Detta sker utöver det som finns beskrivet i Detta händer under året. skapar samsyn och delaktighet STRATSYS SYSTEMSTÖD FÖR ÖCKERÖMODELLEN Stratsys är ett IT-stöd för Öckerömodellen. Här planerar och följer man upp verksamheten (uppdragshandlingen) samt formulerar hela verksamhetsplanen, dvs. verksamhetens förutsättningar och organisation/medarbetarresurser. I systemet rapporterar man enligt den plan som finns. Planeringsdelen i Stratsys är uppbyggd utifrån Öckerömodellens tre huvudrubriker: uppgift, profil och mål. Mer information finns på intranätet. I Stratsys finns detaljerade instruktioner att följa när du som användare skapar uppdrag och verksamhetsplan.

12 RÖSTER FRÅN VERKSAMHETEN ger tydlighet i vad som förväntas av mig, var man befinner sig och vart man är på väg Vad betyder Öckerömodellen för dig i ditt arbete? Eivor Johnsson enhetschef ungdom och förening Det både personalen och jag gillar är att det är så tydligt med vad som är vår uppgift och vad vi skall fokusera på under året. Vårt arbetssätt, som bygger på ungdomars delaktighet, genomsyrar uppdraget. Därför är både planering och uppföljning genom Öckerömodellen relevant och viktig för verksamheten. Det är också enkelt för politiken och andra att få en helhetsbild av verksamheten. En av fördelarna med Stratsys är att man löpande fyller i måluppfyllnad och inte väntar tills halvårsredovisning. Jarl Gustavsson - ekonomichef Öckerömodellen skapar förståelse för den politiska organisationens styrning av den kommunala verksamheten. Den syftar till att styra förvaltningens verksamhet att motsvara politiskt beslutade mål. Öckerömodellen ger stadga och tydlighet i min chefsroll gentemot uppdrag från överordnad ansvarsnivå. Den skapar ordning och reda i enhetens årshjul verksamhet och uppföljning. När modellen tillämpas på medarbetarnivå skapar det tydlighet och trygghet vad är min uppgift och ett verktyg i medarbetar- och lönesamtal. Håkan Samuelsson enhetschef båttrafiken Öckerömodellen för mig betyder att politikers visioner och mål också blir verksamhetens mål, t.ex. minska samhällets miljöbelastning. Som enhet jobbar vi aktivt med att hitta lösningar och metoder för att minska bl.a. koldioxidutsläppen, och därigenom nå politikernas mål. Till hjälp använder jag Stratsys, ett utmärkt verktyg för inmatning av bland annat statistik. Och jag kan sedan enkelt få fram diagram som visar resultatet på ett bra sätt. Kerstin Klint enhetschef Solhöjden äldreboende Jag tycker Öckerömodellen är ett fantastiskt verktyg! Den ger tydlighet i vad som förväntas av mig, var man befinner sig och vart man är på väg. Man kan förstå helheten, det går en röd tråd från uppdrag 1 till uppdrag 3. Och man förstår den demokratiska processen, vi är en politikerstyrd organisation som gett oss ett uppdrag. Jag använder uppdrag 1 och 2 då vi går igenom och reviderar uppdrag 3 på planeringsdagarna en gång per år, det leder till nya mål och satsningar för kommande år, en hjälp att utveckla och leda verksamheten framåt, all personal är med i processen, det skapar samsyn och delaktighet. Jag använder uppdrag 3 mycket i det dagliga arbetet - i medarbetarsamtal, lönesamtal och rekrytering. Det ger samsyn kring det uppdrag vi är anställda för, se sin del i uppdraget och resultatuppfyllelse. Har även använt uppdraget då jag haft Boenderåd för att beskriva för brukarna vilket uppdrag vi har som arbetar här, vilket har lett till värdefull feed back för oss alla. Vi har vår profil med i Solhöjdens broschyr, för att beskriva för brukare och anhöriga vilka värden vi står för.

Öckerömodellen. Styr- och ledningsmodell för Öckerö kommun

Öckerömodellen. Styr- och ledningsmodell för Öckerö kommun Öckerömodellen Styr- och ledningsmodell för Öckerö kommun Maj 2015 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Brukarbegreppet... 3 1.2 Kvalitetsredovisning... 4 1.3 Intern styrning och kontroll... 4 1.4

Läs mer

Öckerömodellen. Styr- och ledningsmodell för Öckerö kommun

Öckerömodellen. Styr- och ledningsmodell för Öckerö kommun Öckerömodellen Styr- och ledningsmodell för Öckerö kommun September 2015 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Brukarbegreppet... 3 1.2 Kvalitetsredovisning... 4 1.3 Intern styrning och kontroll...

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2019-03-29 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0457 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Styrning, ledning och uppföljning

Styrning, ledning och uppföljning Kommunledningsförvaltningen Ärendenr: KS 2016/314 Fastställd: KS 2016-11-09 Reviderad: - RIKTLINJE Styrning, ledning och uppföljning 2/9 Innehållsförteckning Inledning... 3 Målstyrning... 4 Begrepp i målstyrningen...

Läs mer

Vårt ledningssystem. Där människor och möjligheter möts

Vårt ledningssystem. Där människor och möjligheter möts Vårt ledningssystem Så styr, driver och utvecklar vi verksamheten i Motala kommun för att skapa största möjliga nytta för medborgare och kunder. Där människor och möjligheter möts Introduktion I din hand

Läs mer

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell 1(12) Namn på dokumentet: Mål och resultat - styrmodell Dokumenttyp: Riktlinje Version: 1.0 Beslutad av: Kommunfullmäktige Diarienummer: KS 2018/1092 Dokumentansvarig: Administrativ chef Gäller: Tillsvidare

Läs mer

LEDNINGSPOLICY

LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 1 LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 2 LEDNINGSFILOSOFI Verksamheten i Vindelns kommun skall vara visions- och målstyrd, samt präglas av ett delegerande arbetssätt med tydlig uppföljning och utvärdering.

Läs mer

Plan för det kommunövergripande kvalitetsarbetet i Markaryds kommun

Plan för det kommunövergripande kvalitetsarbetet i Markaryds kommun Antaget av kommunstyrelsen 18-11-13, 173. Gäller från: 2019-01-01 Ansvarig: Utvecklingsledare Revideras: Vid behov Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Plan för det kommunövergripande kvalitetsarbetet i Markaryds

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Styrmodell för Vingåkers kommun

Styrmodell för Vingåkers kommun Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun, 2016 Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun (Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-15, 58) 1 INLEDNING... 2 2 MÅLSTYRNING HUVUDPRINCIPER... 2 3 BILD ÖVER STYRMODELLEN...

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi för mål- och resultatstyrning rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Kanslichef Revideras:

Läs mer

Styrmodell i Tjörns kommun

Styrmodell i Tjörns kommun Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinje, Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunchef Dokumentnamn Styrmodell i Tjörns kommun Dokumentet gäller för Hela kommunen och de kommunala bolagen. Fastställd/Upprättad

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Regler för mål- och resultatstyrning

Regler för mål- och resultatstyrning för mål- och resultatstyrning Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-11, x Mål- och resultatstyrning Innehåll Allmänna styrprinciper... 1 1. Målstyrning... 1 2. Mål- och resursplan... 1 3. Uppdragsdialogen...

Läs mer

Politik. Förvaltning. Vision Vision. Resultat kommunmål. Kommunmål. Nämndens resultat. Nämndens mål. Förvaltningen Förvaltningens resultat.

Politik. Förvaltning. Vision Vision. Resultat kommunmål. Kommunmål. Nämndens resultat. Nämndens mål. Förvaltningen Förvaltningens resultat. Medborgarperspektiv Helhetssyn Dialog Tydlighet Vision Vision Kommunmål Resultat kommunmål Nämndens mål Nämndens resultat Politik Förvaltningen Förvaltningens resultat Förvaltning Enheten Medarbetaren

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN Planens syfte. Syftet med Barn- och utbildningsnämndens vision i Älvdalen är att denna skall vara vägledande för de utvecklingsinsatser

Läs mer

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden Nämndens verksamhetsplan 2014 FOKUS-nämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsområde... 3 3 Kommunfullmäktiges utvecklingsområden... 3 4 HÅLLBAR UTVECKLING... 3 5 ATTRAKTIV KOMMUN... 4

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun POLITISKA RIKTLINJER för styrmodellen i Norrköpings kommun... 10 januari 2011 Politiska riktlinjer för styrmodellen i Norrköpings kommun Beslutade av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka Policy Diarienummer: KS2016/0383 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Ekonomiberedningen Beslutad

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Beståndsdelar Styrmodell Styrande dokument Budgetprocess Mål och uppdrag i budget 2016-2018

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunfullmäktiges vision och mål Antagna den 26 november Habo den hållbara kommunen för hela livet

Kommunfullmäktiges vision och mål Antagna den 26 november Habo den hållbara kommunen för hela livet Kommunfullmäktiges vision och mål 2016-2019. Antagna den 26 november 2015 108 Habo den hållbara kommunen för hela livet I Habo kommun ska alla få plats och känna sig välkomna oavsett ålder, etniskt ursprung,

Läs mer

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST Kvalitetspolicy Foto: Fredrik Hjerling Dokumenttyp Styrdokument Beslutat av Kommunstyrelsen Dokumentnamn Kvalitetspolicy Ansvarig förvaltning och avdelning Kommunstyrelseförvaltningen, Ekonomiavdelningen

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och boende 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet är

Läs mer

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy KF Ärende 5 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen arbetsutskott 2017-12-04 KS AU 59 KS 2017.0438 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Tjänsteskrivelse 2017-11 - 24 Handläggare Carina Widmark Avtal - och utvecklingsenheten Vård - och omsorgsnämnden Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Förslag till beslut Effektmålen enligt ärendebeskrivningen

Läs mer

Ledningssystem. politisk målstyrning och systematiskt kvalitetsarbete för hållbar utveckling

Ledningssystem. politisk målstyrning och systematiskt kvalitetsarbete för hållbar utveckling Ledningssystem politisk målstyrning och systematiskt kvalitetsarbete för hållbar utveckling 1 Innehåll Inledning...3 Vårt ledningssystem...4 Kommunens uppdrag...5 Vår gemensamma vision...6 Vår gemensamma

Läs mer

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/ DIARIENUMMER: KS 28/2017 109 FASTSTÄLLD: KS 24/2013 VERSION: 2 SENAS T REVIDERAD: 2017-02-20 GILTIG TILL: 2021-04-01 DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för kommunövergripande styrdokument Dokumentet

Läs mer

Riktlinje. Tjänstemannariktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0458

Riktlinje. Tjänstemannariktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0458 Riktlinje 2019-03-29 Tjänstemannariktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0458 Fastställd av kommundirektören den 28 februari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell

Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell Beslut i kommunfullmäktige den 22 november 2007 STADSKONTORET 1. Bakgrund 1.1 - Hur har kommunens vision Halmstad 2020 och visionsstyrningsmodellen arbetats fram?

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Policy 2012-05-12, 73 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Vision Kristinehamn 2030 den vänliga och nyskapande skärgårdskommunen. Näringsliv. Infrastruktur. Välfärd. Vardagsliv. 15 år

Vision Kristinehamn 2030 den vänliga och nyskapande skärgårdskommunen. Näringsliv. Infrastruktur. Välfärd. Vardagsliv. 15 år 15 år Vision 2030 Kristinehamn 2030 den vänliga och nyskapande skärgårdskommunen Prioriterade områden 5 års period Vardagsliv Boende, fritid, kultur, miljö Välfärd Vård, utbildning, omsorg Näringsliv Företagande,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Personalpolicy för Växjö kommun

Personalpolicy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-03-17 Personalpolicy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Personalkontoret Dokumentnamn Personalpolicy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning POLICY Policy för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2018-02-26, 46 Diarienummer KS 2017/622 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15 och gäller

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2018-02-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2018:53 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Förslag till

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Så styr vi Lerum 2011

Så styr vi Lerum 2011 Hur styr man en organisation med mer än 2 500 anställda och 120 chefer, spridda på fler än 100 arbetsplatser och med 38 000 kunder mellan 0 och 100 år? Man behöver förstås ha en idé eller en modell för

Läs mer

Mål- och verksamhetsutveckling

Mål- och verksamhetsutveckling Mål- och verksamhetsutveckling 2019-04-02 Emma Lindblad, kommunstrateg MÅL- OCH VERKSAMHETSSTYRNING Politikens uppdrag är att omsätta folkvilja till faktisk handling. Det handlar då om att prioritera samt

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Instruktion till kommunchef

Instruktion till kommunchef INSTRUKTION 1(7) Dokumentnamn Instruktion kommunchef Dokumentägare Kommunstyrelsen Författningsstöd Kommunallagen Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Dokumenttyp Omfattning Instruktion Internt

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och sysselsättning 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Chefs- och ledningspolicy

Chefs- och ledningspolicy STYRDOKUMENT DATUM 2012-12-03 Chefs- och ledningspolicy Detta dokument ersätter Ledningspolicy antagen av kommunstyrelsen 2000-05-15, KS 4.05. Inledning Verksamheten i Älvsbyns kommun ska vara visions-

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Godkänna barn- och utbildningsnämndens uppfyllande mål

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Godkänna barn- och utbildningsnämndens uppfyllande mål Gagnefs kommun Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen -04-09 1 (1) 35-2022 (KS/:123) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Godkänna barn- och utbildningsnämndens uppfyllande mål -2022. Ärendebeskrivning

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

Revisionsrapport. Trygga Halmstad. Halmstads kommun. Januari 2009 Bo Thörn

Revisionsrapport. Trygga Halmstad. Halmstads kommun. Januari 2009 Bo Thörn Revisionsrapport Trygga Halmstad Halmstads kommun Januari 2009 Bo Thörn Innehållsförteckning INLEDNING 1 UPPDRAG 1 GENOMFÖRANDE 1 RESULTAT 1 TRYGGA HALMSTAD ORGANISATIONEN 1 MÅL OCH VERKSAMHETSPLANERING

Läs mer

Regler. för styrdokument i Munkedals kommun

Regler. för styrdokument i Munkedals kommun Regler för styrdokument i Munkedals kommun Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Regel Kommunstyrelsen Antagningsdatum: 2019-01-14 3 Diarienummer: KS 2018-494 Gäller till och med: Dokumentansvarig

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Policy 2012-05-14, 73 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

Policy Arbetsmiljöpolicy

Policy Arbetsmiljöpolicy Policy Arbetsmiljöpolicy Fastställd av: KF 182 2016-11-22 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Policy Arbetsmiljöpolicy... 3 Omfattning... 3 Vem omfattas av policyn... 3 Definition av arbetsmiljö i denna

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och Arbetet med överenskommelsen Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och i Göteborg Överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad

Läs mer

Samverkan i Laxå kommun

Samverkan i Laxå kommun Överenskommelse om Samverkan i Laxå kommun MELLAN FÖRENINGSLIVET OCH KOMMUNEN Laxå kommun och föreningarna presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund, principer

Läs mer

Revisionsrapport Budgetprocessen Pajala kommun Anna Carlénius Revisonskonsult

Revisionsrapport Budgetprocessen Pajala kommun Anna Carlénius Revisonskonsult www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisonskonsult Budgetprocessen Pajala kommun September 2017 Budgetprocessen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Kvalitetsvision för Mjölby kommun - samt principer för kvalitetsarbetet

Kvalitetsvision för Mjölby kommun - samt principer för kvalitetsarbetet Kvalitetsvision för Mjölby kommun - samt principer för kvalitetsarbetet Antagen av kommunfullmäktige, 133, Kvalitetsvison 2 Bakgrund Med syfte att ta ett tydligare centralt grepp om kvalitetsfrågorna tillsattes

Läs mer

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY KVALITETSPOLICY Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY Kvalitetspolicy Haninge kommun Avsiktsförklaring Ramen för kvalitetsarbetet utgörs av kommunfullmäktiges mål och budget-dokument. Policyn

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Kvalitetspolicy för Österåkers kommun ÖFS 2010:14 Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-06-14, 88 (dnr KS 2009.31 009) 1. Sammanfattning Kvalitetspolicyn utgör en del av kommunens

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 Kf 6/2017 Dnr Ks 2016/319 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 6 februari 2017, Kf 6. Gäller från datum: 1 mars 2017. Dokumentansvarig

Läs mer

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå

Läs mer