Anslag/Bevis. Svedala kommunhus, Naverlönnsalen , kl Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anslag/Bevis. Svedala kommunhus, Naverlönnsalen , kl Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2"

Transkript

1 Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen , kl Paragrafer Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Bengt Nilsson Underskrift ordförande Linda Allansson Wester, ej del 302 Underskrift ordförande Anette Jelvemark Nordqvist del av 302 Utses att justera Jesper Sennertoft / Leif Göthed Justeringsdatum Justerande Jesper Sennertoft Leif Göthed Anslag/Bevis Organ Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Datum för anslagsuppsättande 2015 Datum för anslagsnedtagande 2016 Protokollets förvaringsplats Svedala kommunhus, kansliet Underskrift Utdragsbestyrkande

2 1(45) Närvarolista kommunstyrelsen Beslutande Parti Namn M Linda Allansson Wester, ordförande, ej del av 302 M Per Mattsson M Göran Jepsson L Anette Jelvemark Nordqvist, 1:e vice ordförande, ordf del av 302 L Per-Olof Lindgren, 302 C Sara Ripa S Ambjörn Hardenstedt, 2:e vice ordförande, ej del av 302 S Hellen Boij-Ljungdell S Jesper Sennertoft S Leif Göthed SD Ingrid Pedersen SD Patrik Persson Övriga närvarande (ersättare, insynsplats och tjänstemän) Parti Namn Titel Namn L Per-Olof Lindgren, ej 302 Kanslichef Bengt Nilsson BP Birgitta Delring Utbildningschef Johan Lundgren BP Bo Becking Ekonom Robert Schoug SD Henrik Johansson Socialchef Anna Borgius, 315 SD V Ronny Johnsson Jörgen Persson, insynsplats M Moderata samlingspartiet BP Barapartiet S Socialdemokraterna MP Miljöpartiet SD Sverigedemokraterna C Centerpartiet L Liberalerna V Vänsterpartiet

3 2(45) Ks 286 Ks Dnr: Ekonomisk rapport för januari november 2015 samt ändring av kommunbidrag Ekonomienheten har framlagt förslag till ekonomisk rapport för januari november 2015,samt föreslagit att kommunbidraget för teknisk nämnd ändras med + 6,6 mkr från tkr till tkr pga korrigering av exploateringsredovisningen. Korrigering innebär att delar av omsättningstillgångar förts över till anläggningstillgångar då dessa är kommunaltekniska anläggningar som kommunen äger och driver. Själva omklassificeringen av tillgångarna har skett över balansräkningen och påverkar inte resultatet för 2015, framgår det av skrivelsen. Ekonom vid ekonomienheten redovisar den ekonomiska rapporten. att godkänna rapporten. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att kommunbidraget för teknisk nämnd ändras med + 6,6 mkr från tkr till tkr enligt förslaget från ekonomienheten.

4 3(45) Ks 287 Anhållan om kommunbidrag för utredningar för upprättande av förslag till detaljplan för Norra industriområdet i Svedala Bygg- och miljönämnden har anhållit att kommunstyrelsen beviljar kommunbidrag med totalt 90 tkr för utförande av trafikutredning och riskanalys inför upprättande av detaljplan för Norra industriområdet i Svedala. Samhällsbyggnadschefen har efter bygg- och miljönämndens sammanträde i epostbrev redovisat att kostnaden för riskanalys och trafikutredning uppgår till 134 tkr. Kommunstyrelsen har , 62, beslutat att uppdra åt bygg och miljö att framlägga förslag till ändring av detaljplanen för Norra industriområdet för att tillåta volymhandel, sällanköpshandel och service. Kommunfullmäktige har , 47, anvisat bygg och miljö kr för detaljplaneändringen. Bygg- och miljö har i skrivelse anhållit om ökat anslag med kr för trafikutredning och riskanalys för ändring av detaljplanen för Norra Industriområdet. Kommunstyrelsen har , 47, beslutat att uttala att vid anvisande av anslag för detaljplaner ska anslagsbegäran omfatta samtliga utredningar som kan behövas för att ta fram detaljplanen, att inte anvisa bygg- och miljö utökat anslag med kr för detaljplaneändringen avseende Norra Industriområdet för att tillåta volymhandel, sällanköpshandel och service, varför kostnaden får tas inom ramen för bygg och miljös budget, samt att uppdra åt bygg och miljö att fortsätta arbetet med att upprätta förslag till ändrade detaljplaner avseende Norra Industriområdet. att anvisa bygg- och miljö utökat anslag med kr för detaljplaneändringen avseende Norra Industriområdet för att tillåta volymhandel, sällanköpshandel och service, att utgå inom kommunstyrelsens anslag för 2015, samt att uppdra åt bygg och miljö att skyndsamt fortsätta arbetet med att upprätta förslag till ändrade detaljplaner avseende Norra Industriområdet.

5 4(45) Ks 288 Fråga om utredning av förutsättningar för va-anslutning av befintlig bebyggelse i Bjeret och Sjödiken Bygg- och miljönämnden har föreslagit kommunstyrelsen att den låter utreda förutsättningarna för att vatten- och avloppsansluta befintlig bebyggelse i Bjeret och Sjödiken samt utreda förutsättningarna i området för eventuell ny bebyggelse. Bygg- och miljönämnden har beslutat att arbetet med områdesbestämmelser för Bjeret ska avslutas för närvarande, samt föreslagit kommunstyrelsen att bygg- och miljönämnden befrias från uppgiften att framlägga förslag till områdesbestämmelser för Bjeret. Vid bygg- och miljönämndens sammanträde förelåg samrådsredogörelse avseende områdesbestämmelser för området Bjeret, daterade , samt granskningshandling för nämnda områdesbestämmelser, daterad Kommunstyrelsen beslutade , 111, att återremittera ärendet till bygg och miljönämnden för framläggande av ett reviderat förslag till områdesbestämmelser för Bjeret som utgår från ursprungsförslaget från 2010, samt att bygg och miljönämnden skall redovisa till kommunstyrelsen det geografiska området för områdesbestämmelserna innan revideringen påbörjas. Kommunfullmäktige har , 140, antagit policy och plan för för vatten och avlopp för kommunen. I va-planen bedöms följande områden behöver anslutas till kommunalt vatten och avlopp: Vissmarlöv, Beden, Lilla Svedala, Västra Kärrstorp samt enskilda fastigheter som ligger i anslutning till befintligt verksamhetsområde. I va-planen finns förslag till verksamhetsområden för spillvatten i Vissmarlöv, Beden, Lilla Svedala och Västra Kärrstorp. Det antecknas att kostnaden för den av bygg- och miljönämnden föreslagna utredningen inte kan täckas inom ramen för anslaget för framtagande av ny översiktsplan. att frågan om område för områdesbestämmelser inom Bjeret och Sjödiken ska hanteras inom ramen för upprättande av förslag till översiktsplan för kommunen, att därmed överlämna frågan till den politiska styrgruppen för upprättande av förslag till översiktsplan för kommunen, samt att fn inte låta göra den av bygg- och miljönämnden föreslagna va-utredningen och att ta ställning i frågan när förslag till område för områdesbestämmelser för Bjeret och Sjödiken föreligger i förslaget till översiktplan för kommunen.

6 5(45) Ks 289 Ks dnr Ansökan från Svedala Tennisklubb om bidrag till borgensavgift för lån till Svedalahallen Svedala Tennisklubb har i skrivelse ansökt om bidrag med totalt kronor för ökad kostnad för tennishallen med anledning av att Svedalahallen AB i sin tur tar ut kostnaden på grund av företaget betalar en borgensavgift för det lån som kommunen har gått i borgen för avseende Svedalahallen AB. Kultur- och fritidsnämnden handlägger bidragsärendena till Svedala Tennisklubb. Kommunfullmäktige har , 130, beslutat att ta ut en årlig borgensavgift av Svedalahallen AB på 0,4 % för de lån som kommunfullmäktige har gått i borgen för, för närvarande totalt kr. Enligt skrivelse i ärendet, vilket också redovisats i kommunfullmäktiges omnämnda beslut, angav Svedalahallen AB att företaget kommer ta ut den ökade kostnaden som borgensavgiften medför från de föreningar som kommer hyra tider i dess lokaler. Föreningarna kommer i sin tur att söka extra bidrag hos kommunen motsvarande denna fördyring. Det innebär således att intäkten av borgensavgiften neutraliseras av motsvarande utgifter. Borgensavgiften på kr för 2014 har betalats av Svedalahallen AB. Borgensavgiften på kr för 2015 är debiterad. Ärendet har överlämnats till kultur- och fritidsnämnden för yttrande. I remissen har angivits att bidraget bör i första hand täckas inom befintlig ram för kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämnden har tillstyrkt att Svedala Tennisklubb beviljas bidraget. Samråd har skett med ekonomichefen om anslagstäckning. att bevilja Svedala Tennisklubb ett bidrag på kr för ökad kostnad för 2014 och 2015 avseende den kostnad som Svedalahallen har fått i borgensavgift vilket kommunen har tagit ut för de lån som kommunen har gått i borgen för till Svedalahallen AB och som företaget i sin tur fört vidare på Svedala Tennisklubb, att bidraget ska täckas av den ersättning som kommunen erhåller från Svedalahallen AB avseende borgensavgift för 2015 och finansiella intäkter i övrigt, samt att uppdra åt kultur- och fritidsnämnden att fortsättningsvis uppta bidraget för borgensavgift i sitt förslag till budget.

7 6(45) Ks 290 Dnr Ks Svar på medborgarförslag om anläggande av utegym i Svedala centrum Malin Mårline, Frejagatan 11, Svedala, har , i medborgarförslag föreslagit att det anordnas ett utegym på en central plats i Svedala. Kommunfullmäktige beslutade , 128, att överlämna förslaget till kultur- och fritidsnämnden för beredning. Kultur och fritidsnämnden har behandlat ärendet och föreslår kommunfullmäktige besluta att medborgarförslaget ska anses som besvarat med hänvisning till att det redan finns ett utegym i Svedala tätort vid Naverlönnskolan. Kommunfullmäktige har behandlat ett identiskt medborgarförslag. Kommunfullmäktige beslutade därvid att medborgarförslaget ska anses som besvarat med hänvisning till att det sedan november 2014 finns ett utegym vid Naverlönnskolan i Svedala tätort. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att anse medborgarförslaget besvarat med hänvisning till att det redan finns ett utegym i Svedala tätort.

8 7(45) Ks 291 Dnr: Ks Rapportering av ej verkställda beslut inom LSS och SoL Socialnämndens utskott behandlade redovisningen av ej verkställda beslut för tredje kvartalet 2015 på sitt sammanträde och har översänt rapporter till kommunstyrelsen över ej verkställda beslut enligt 28 h i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt enligt 16 kap 6 h i Socialtjänstlagen (SoL). Det finns enligt redovisningen inga (0) ej verkställda beslut att rapportera för andra kvartalet 2015 för beslut inom SoL. Det finns enligt redovisningen sju (7) ej verkställda beslut för andra kvartalet 2015 för beslut inom LSS. Dessa beslut som rapporteras som ej verkställda är nu verkställda, utom i de fall där de som beviljats boende har blivit erbjudna plats med tackat nej. Till kommunfullmäktige ska socialnämnden lämna statistikrapport över hur många gynnande beslut enligt 9 LSS samt 4 kap 1 SoL som inte verkställts inom 3 månader från dagen för respektive beslut. I rapporten anges vilka typer av bistånd dessa beslut gäller samt hur lång tid som förflutet från dagen för respektive beslut. Uppgifterna i rapporten ska vara avidentifierade. Inte heller ska nämnden ange skälen till varför de rapporterade besluten inte verkställts. Meningen är inte att skapa en diskussion kring enskilda ärenden. Däremot ska det framgå hur stor del av de ej verkställda besluten som gäller kvinnor respektive män. Rapportering ska enligt LSS och SoL göras en gång per kvartal. En mer detaljerad rapport överlämnas även till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och kommunrevisionen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att godkänna rapporteringen.

9 8(45) Ks 292 Dnr Ks Yttrande över promemorian Tydligare tillståndsgivning i lotterilagen (Ds 2015:46) Finansdepartementet har skickat departementspromemorian Tydligare tillståndsgivning i lotterilagen (Ds 2015:46) för yttrande senast 18 december Kommunstyrelsens ordförande har skickat den på remiss till socialnämnden för yttrande. Socialnämnden har , 101, beslutat att det finns inget att erinra mot promemorian. I promemorian Tydligare tillståndsgivning i lotterilagen föreslås följande ändringar i lotterilagen (1994:1000). För att åstadkomma en mer transparent handläggning av regeringens ärenden om tillstånd att anordna lotteri enligt 45 lotterilagen tydliggörs att det endast är spelföretag som ägs av staten och spelföretag där staten har det rättsligt bestämmande inflytandet, och vars överskott går till hästsporten, som kan beviljas tillstånd enligt denna lag. Dessutom föreslås att ett generellt krav införs i lotterilagen om att den som anordnar lotteri ska säkerställa att sociala och hälsomässiga skyddshänsyn tas. Vidare föreslås att krav införs på att särskild måttfullhet ska iakttas vid marknadsföring av lotterier till konsumenter och att sådan marknadsföring inte särskilt riktar sig till barn och ungdomar under 18 år. Promemorian innehåller även ett förslag om en åldersgräns om 18 år för att delta i tillståndsgivet lotteri. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli att meddela att kommunen har ingen erinran mot förslaget i departementspromemorian Tydligare tillståndsgivning i lotterilagen (Ds 2015:46).

10 9(45) Ks 293 Tillägg och ändringar i kommunens taxa för allmänna vatten- och avloppsanläggningar Teknisk nämnd har , 112, framlagt förslag till ändringar och tillägg till kommunens va-taxa avseende avgift med 19 kr/kbm inklusive moms för uttag av vatten ur vattenkiosk, att möjligheten till uthyrning av brandposthuvud tas bort, samt förenklad taxa för byggvatten för enbostadshus genom en engångsavgift om 700 kr inklusive moms. Va-enheten har i skrivelse till teknisk nämnd redovisat ärendet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att godkänna av teknisk nämnd framlagt förslag till ändring och tillägg i va-taxan, att gälla fr o m

11 10(45) Ks 294 Dnr Ks Svar på medborgarförslag om problematik för höga fordon och tung trafik att komma in till området Bjeret/Sjödiken Kommunfullmäktige har till teknisk nämnd för beredning överlämnat ett medborgarförslag från Liselotte Olofsson, Värbyängen 28, Bara om problematik för höga fordon och tung trafik att komma in till området Bjeret/Sjödiken. Teknisk nämnd har , 109, föreslagit att medborgarförslaget ska skickas vidare till Länsstyrelsen eftersom de vägar som nämns i medborgarförslaget inte tillhör Svedala kommun. Vägarna som nämns är enskilda vägar, vilket innebär att det är Länsstyrelsen som är beslutande myndighet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att skicka förslaget till Länsstyrelsen Skåne för ställningstagande, samt att medborgarförslaget är besvarat med hänvisning till teknisk nämnds förslag till beslut att skicka förslaget vidare till Länsstyrelsen.

12 11(45) Ks 295 Dnr: Ks Svar på medborgarförslag om skötselplan för Bantisteln i Bara Kommunfullmäktige har till teknisk nämnd för beredning överlämnat ett medborgarförslag från Ann-Margreth Albin, Araliagränd 1, Bara om förslag på skötselplan av växten Bantisteln i Bara. Teknisk nämnd har , 108, föreslagit att medborgarförslaget ska anses besvarat med hänvisning till att det finns skötselföreskrifter i Länsstyrelsens beslut om bildandet av naturminnet Bantisteln som reglerar skötselföreskrifter, vilka kommunen följer. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att medborgarförslaget är besvarat med hänvisning till att det finns skötselföreskrifter i Länsstyrelsens beslut om bildandet av naturminnet Bantisteln som reglerar skötselföreskrifter, vilka kommunen följer.

13 12(45) Ks 296 Ks Dnr: [Ange diarienummer här] Ombyggnadskostnader för anordnande av förskoleplatser i Svedala tätort vid Floraparkens förskola och Nya röda skolan Miljö och teknik har i skrivelse redovisat att kostnaden beräknas till 4,5 mkr och till ca 6 mkr inklusive anpassning av byggnaden för annan verksamhet vid ombyggnad av Floraparkens förskola för att inrymma förskoleverksamhet även på andra våningen. Vidare har miljö och teknik redovisat att ombyggnad av nya Röda skolan till förskoleverksamhet för 140 platser beräknas uppgå till ca 5,1 mkr. Kommunstyrelsen har , 76, i samband med behandling av strategisk lokalförsörjningsplan beslutat att uppdra åt miljö och teknik att klarlägga förutsättningarna för att anordna förskola i nya Röda skolan och hur många platser som kan anordnas i byggnaden och återkomma med redovisning senast Kommunstyrelsen har , 122, beslutat att som komplettering till sitt uppdrag , 76, uppdra åt miljö och teknik att senast utreda och kostnadsberäkna en ombyggnad av nya Röda skolan till förskola preliminärt vårterminen 2018, att uppdra åt miljö och teknik senast utreda och kostnadsberäkna en ombyggnad av Floraparkens förskola för att inrymma förskoleverksamhet även på andra våningen. Utredningen och kostnadsberäkningen ska även inbegripa en senare anpassning av byggnaden för annan verksamhet, samt att uppdra åt miljö och teknik att till kommunstyrelsen i maj redovisa beräknad kostnad för de ovannämnda utredningarna. Utbildningsnämnden har beslutat att hos Svedab göra en beställning på två paviljonger för förskoleverksamhet att placeras bredvid Floraparkens förskola. Nämnden har framfört att den fr o m 2019 inte avser använda fastigheten för förskola. Enligt reglementet för kommunstyrelsen ansvarar den för kommunens lokalförsörjning för anskaffning och avveckling av lokaler till kommunens verksamheter. att uppdra åt miljö och teknik att uppta ombyggnad av nya Röda skolan till förskola preliminärt vårterminen 2018 i strategisk lokalförsörjningsplan fr o m 2017, att uppdra åt Utbildningsnämnden att beakta anslagsbehovet i förslaget till budget för 2018,

14 13(45) att godkänna utbildningsnämndens beställning av nya paviljonger vid Floraparkens förskola, samt att uttala att lokalförsörjning genom anskaffande och avveckling av lokaler ska hanteras i kommunstyrelsen enligt gällande reglemente för kommunstyrelsen.

15 14(45) Ks 297 Ks Dnr: Behov av förskolelokaler i Bara våren 2017 Utbildningsnämnden har meddelat att den har ett lokalbehov i form av en paviljong för uppskattningsvis barn våren 2017 i Bara i avvaktan på en ny förskola i Bara Backar blir färdig. Enligt gällande reglemente för kommunstyrelsen ansvarar den för kommunens lokalförsörjning för anskaffning av lokaler. Kommunstyrelsen har , 76, godkänt förslag till strategisk lokalförsörjningsplan med inriktning att förskola inom Bara Backar ska var färdig till hösten Pga av försening av planärendet avseende Bara Backar beräknas en förskola kunna stå färdig hösten 2018, om inte något överklagande sker av detaljplanen. att uppdra åt kommunledningen att anordna lokalförsörjning för förskolelokaler, i enlighet med utbildningsnämndens framställning, i paviljong till våren 2017 i Bara i avvaktan på att en ny förskola finns inom Bara Backar.

16 15(45) Ks 298 Ks Dnr: 2015 Försäljning av pensionsfondsandelar Ekonomienheten har i skrivelse med hänvisning till resultatprognosen på ca 20 mkr för 2015 föreslagit att någon försäljning inte sker under 2015 av pensionsfondsandelar förutom en omplacering av en utländsk global fond till en fond med lägre risk och med etisk profil. Reavinsten för omplaceringen anges till ca 1,3 mkr. Det föreslås att den negativa budgetavvikelsen som därmed uppkommer med avseende på finansiella intäkter godkänns. Kommunfullmäktige har , 154, i samband med behandling av budgeten för 2015, beslutat att godkänna att högst 9 mkr får ianspråktas 2015 samt även preliminärt för 2016 och 2017 ur pensionsfonden för finansiering av ökade pensionskostnader. Det antecknas att nedanstående beslut kan innebära att det påverkar försäljning av pensionsfondsandelar under kommande år. att godkänna att försäljning inte sker av pensionsfondsandelar under 2015, att godkänna föreslagen omplacering av en utländsk global fond till en fond med lägre risk och med etisk profil, samt att godkänna den negativa budgetavvikelsen som därmed uppkommer med avseende på finansiella intäkter.

17 16(45) Ks 299 Ks Dnr: Ändring av kommunbidrag för år 2016 med anledning av beslut om anslagsfinansiering av serviceenheten Ekonomienheten föreslår, , nya kommunbidrag med anledning av beslut i kommunfullmäktige punkt 10 där kommunfullmäktige beslutade uppdra åt kommunstyrelsen att lämna förslag till kommunbidrag för nämnderna med anledning av serviceenhetens anslagsfinansiering inom teknisk nämnd. Kommunfullmäktiges beslut innebär att de kommunbidrag som tidigare fanns hos respektive nämnd för köp av interna tjänster ska föras till serviceenheten under teknisk nämnd. I beloppen ingår den budget som respektive nämnd hade 2015, med justering för indexuppräkning för år 2016, verksamhetsförändringar samt avdrag för sparbeting på 1 mkr. Serviceenhetens budget ska ingå i budget för teknisk nämnd. I beloppen ingår det som benämns som basservice. Eventuella tilläggstjänster finansieras av respektive nämnd. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att kommunbidrag för år 2016 justeras i enlighet med ekonomienhetens i tabell framlagt förslag.

18 17(45) Ks 300 Dnr Ks Kommuninvest; bekräftelse av ingången borgensförbindelse Kommunen har erhållit ett brev från Kommuninvest daterat 5 mars 2015 angående borgensförbindelse. Ett borgensåtagande är endast giltigt i tio år och om kommunen vill förbli medlem i Kommuninvests ekonomiska förening ska borgensåtagande förlängas med ytterligare en tioårs period, vilket sker genom beslut i kommunfullmäktige. att utse kommunstyrelsens ordförande, Linda Allansson Wester och ekonomichef, Luisa Hansson att för kommunens räkning underteckna bekräftelsen av borgensförbindelsen med anledning kommunfullmäktiges beslut avseende förlängning av borgensförbindelse med Kommuninvest. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att Svedala kommun bekräftar att ingången borgensförbindelse av den 27 januari 1994 ( Borgensförbindelsen ), vari Svedala kommun åtagit sig solidariskt borgensansvar såsom för egen skuld för Kommuninvest i Sverige AB:s (publ) ( Kommuninvest ) förpliktelser, alltjämt gäller samt att Kommuninvest äger företräda Svedala kommun genom att företa samtliga nödvändiga åtgärder för ingående och vidmakthållande av borgen enligt Borgensförbindelsen i förhållande till Kommuninvests nuvarande och blivande borgenärer.

19 18(45) Ks 301 Dnr Ks Ändring i Svedala kommuns finansiella policy med föreskrifter för medelsförvaltning och placeringsreglemente för medel avsatta för pensionsförpliktelser Ekonomienheten föreslår i skrivelse, daterad , ändringar i Svedala kommuns finansiella policy med föreskrifter för medelsförvaltning och placeringsreglemente för medel avsatta för pensionsförpliktelser. Ekonomichefen har i samråd med budgetberedningen utarbetat förslag till revidering av kommunens finanspolicy. Förutom avsnittet om etiska placeringar har vissa andra justeringar gjorts som en anpassning till övriga G8-kommuner och förändrade förutsättningar både inom och utanför kommunen. Svedala ingår i ett nätverk av kommuner som samarbetar vad gäller finansiella frågor, så kallad G8 grupp. Förutom Svedala ingår Vellinge, Lomma, Örkelljunga, Markaryd, Sjöbo, Kävlinge och Burlöv kommuner. Samtliga representeras av ekonomichef och kommunerna genomför gemensam upphandling av placeringsrådgivningen och placeringarna. I samtliga kommuner har önskemål framkommit om att välja placeringar i fonder med etisk profil, så även i Svedala. G8 gruppen genomför nu en upphandling av etiska fonder och även Svedala kommer successivt omallokera delar av sitt innehav. Nu gällande Finansiell policy med föreskrifter för medelsförvaltning och placeringsreglemente för medel avsatta för pensionsförpliktelser antogs av kommunfullmäktige Kommunstyrelsens föreslår kommunfullmäktige beslutar att justera finansiell policy med föreskrifter för medelsförvaltning och placeringsreglemente för medel avsatta för pensionsförpliktelser enligt framlagt förslag och att policyn gälla från och med , samt att upphäva nu gällande finansiella policy med föreskrifter för medelsförvaltning och placeringsreglemente för medel avsatta för pensionsförpliktelser från och med

20 19(45) Ks 302 Dnr Ks Kommunstyrelsens ordförandes och 2:e vice ordförandes arvoderade uppdrag I 2 i reglemente rörande arvoden till ordförande och vice ordförande finns en regel om att kommunstyrelsens ordförande och andre vice ordförande inte får inneha arvoderat uppdrag utan kommunstyrelsens godkännande. Kommunstyrelsens ordförande har, i e-mejl , lämnat upplysningar på sina arvoderade uppdrag, utöver de interna uppdragen: Ersättare Sydvatten (vald av kommunstyrelsen) Ersättare Regionfullmäktige (folkvald, timbaserad ersättning i samband med tjänstgöring) Ersättare Regionala utvecklingsnämnden (vald av Regionfullmäktige, timbaserad ersättning i samband med tjänstgöring) Ersättare i Styrgruppen för Interreg Nordsjön (vald av Regionstyrelsen, timbaserad ersättning i samband med tjänstgöring) Ledamot i Styrgruppen för samverkan med idéburen samverkan (vald av Regionstyrelsen, timbaserad ersättning i samband med tjänstgöring) Ersättare i Kommunförbundet Skånes styrelse (timbaserad ersättning i samband med tjänstgöring) Ledamot i Kommunförbundet Skånes beredning för arbetsmarknad och utbildning (timbaserad ersättning i samband med tjänstgöring) Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande har, i e-mejl , lämnat upplysningar på sina arvoderade uppdrag, utöver de interna uppdragen: Ledamot i Kommuninvests valberedning (valberedningen för föreningsstyrelsen) Ingrid Pedersen, SD, vill ha till protokollet antecknat hon anser att kommunstyrelsens ordförande inte ska ha några externa uppdrag. Vid behandlingen av ordförandens externa uppdrag så är 1:e vice ordförande Anette Jelvemark Nordqvist ordförande, och vid behandling av 2:e vice ordförandens uppdrag är Linda Allansson Wester ordförande. att godkänna att kommunstyrelsens ordförande och 2:e vice ordförande har de redovisade arvoderade uppdragen.

21 20(45) Linda Allansson Wester, M, är pga jäv inte närvarande vid behandlingen av ärendet när frågan om hennes uppdrag behandlas. Ambjörn Hardenstedt, S, är pga jäv inte närvarande när frågan om hans uppdrag behandlas.

22 21(45) Ks 303 Tillsättande av en politisk grupp inför utvärdering av kommunens politiska organisation samt översyn av arvoden till ordförande och vice ordförande i kommunens politiska organisation Kanslienheten har i skrivelse föreslagit att det tillsätts en politisk grupp för utvärdering av kommunens politiska organisation samt arvoden till ordförande och vice ordförande i kommunens politiska organisation med hänvisning till kommunfullmäktiges beslut , 67 och , 80. Kommunfullmäktige har , 67, i samband med att fullmäktige beslutade om politisk organisation för mandatperioden , beslutat att uppdra åt kommunstyrelsen att under första halvåret 2016 kalla till uppföljning och utvärdering av den nya politiska organisationen med deltagare från samtliga politiska partier i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige har , 80, beslutat att i samband med uppföljning och utvärdering av den politiska organisationen under första halvåret 2016, ska ställning tas till eventuell ändring av arvodet för kommunstyrelsens ordförande och andre vice ordförande med giltighet fr o m den 1 juli 2016 eller 1 januari Vid omnämnda tillfälle godkände kommunfullmäktige arvoden mm i den nya politiska organisationen. Ordföranden meddelar vid sammanträdet att hon inte kommer att delta i arvodesgruppens arbete när arvode till kommunstyrelsens ordförande och andre vice ordförande behandlas. att tillsätta en politisk grupp med 5 ledamöter för att förbereda utvärdering av den politiska organisationen under första halvåret 2016 och med uppdrag att härefter kalla till uppföljning och utvärdering av den nya politiska organisationen med deltagare från samtliga politiska partier i kommunfullmäktige, att gruppen även ska göra en översyn av arvodet för kommunstyrelsens ordförande och andre vice ordförande med giltighet fr o m den 1 januari 2017 liksom övriga arvoden för ordförande och vice ordförande, varvid eventuell ändring av arvodena ska göras fr o m 1 januari Gruppen ska överlämna sitt förslag till kommunstyrelsen senast att till ledamöter i utvärderingsgruppen utse: Linda Allansson Wester, M Per Mattsson, M

23 22(45) Björn Jönsson, S Jesper Sennertoft, S Vakant, SD att till sammankallande i utvärderingsgruppen utse: Linda Allansson Wester, M att till ledamöter i arvodesgruppen utse: Linda Allansson Wester, M Per Mattsson, M Björn Jönsson, S Jesper Sennertoft, S Vakant, SD att till sammankallande i gruppen utse: Per Mattsson, M

24 23(45) Ks 304 Partistöd för 2016 Kanslienheten har i skrivelse , utifrån de regler för partistöd som kommunfullmäktige , 80 godkänt, framlagt förslag till partistöd för I tabell redovisas partistödet för 2016 för samtliga partier i kommunfullmäktige. Efter ändring i kommunallagen ska, enligt 2 kap 12 kommunallagen, beslut om att betala ut partistöd fattas av kommunfullmäktige minst en gång per år. Partistödet är relaterat till konsumentprisindex och baseras på 2014 års nivå som är kr i grundstöd och kr i mandatbundet stöd. För 2015 har samma belopp gällt. Med hänsyn till konsumentprisindex för oktober 2015 blir partistödet oförändrat för I kommunens regler för partistöd anges att en mottagare av partistöd ska årligen lämna en skriftlig redovisning som visar att partistödet har använts för det ändamål som anges i 2 kap 9 första stycket kommunallagen. Redovisningen ska avse perioden 1 januari-31 december och ges in till fullmäktige senast 6 månader efter redovisningsperiodens utgång, dvs. senast 30 juni. Den första redovisning som ska lämnas, enligt ändring i kommunallagen (SFS 2013:1053), avser 2015 och ska inlämnas senast 30 juni Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att godkänna framlagt förslag till regler för partistöd för 2016, och att betala ut partistöd i enlighet härmed, samt att påminna de politiska parterna att senast 30 juni 2016 lämna redovisning för hur partistödet använts under 2015 enligt vad som anges i av kommunfullmäktige antagna regler för partistöd.

25 24(45) Ks 305 Förlängning av avtal om parkeringsköp för Svedala 7:1 Kanslienheten har i skrivelse framlagt förslag till förlängning av avtal om parkeringsköp med RAFAB Svedala Fastigheter AB, Bronsyxegatan 5, Malmö, som ägare av fastigheten Svedala 7:1, enligt vilket kommunen med samnyttjande upplåter 20 parkeringsplatser inom Svedala 7:5 m fl fastigheter, under en tid av 15 år för en total driftskostnad om kronor. Avtalet om förlängning omfattar enbart drift av parkeringsplatserna och avser renhållning, snöröjning samt uppmärkning av parkeringsplatserna. Driftskostnaderna följer en beräkning som gatuenheten har framtagit och som tillämpats i nytecknade avtal. Kommunfullmäktige har , 104, bemyndigat kommunstyrelsen att träffa avtal om förlängning av avtal om parkeringsköp på motsvarande villkor som i det nu aktuella avtalet. att godkänna framlagt förslag till avtal om parkeringsköp.

26 25(45) Ks 306 Ks Dnr: [Ange diarienummer här] Begäran om bidrag från föreningar Svedala ungdomsbrandkårs stödförening har i skrivelse ankommen i mars 2015 anhållit om bidrag med kr för Brottsofferjouren Söderslätt har i skrivelse anhållit om bidrag för 2016 med ca kr eller 1 kr/kommuninvånare. Börringe Bygdegård Ekonomisk Förening har i skrivelse ansökt om bidrag om kr för år Bidraget avses användas till underhåll av fastigheten där föreningen har en samlingslokal. Svedala Kulturskolas föräldraförening har i skrivelse anhållit om bidrag med kr för års verksamhet. Svedala ungdomsbrandkårs stödförening fick för 2012, 2013, 2014 och 2015 års verksamhet kr i bidrag. Brottsoffer- och kvinnojouren har för 2008, 2009, 2010, 2011 och 2012 erhållit ett bidrag med kr. Under 2012 har brottsoffer- och kvinnojouren delats upp i två skilda organisationer. För 2013, 2014 och 2015 beviljades ett bidrag med kr till vardera föreningen. Kultur och fritidsnämnden har avslagit Börringe Bygdegård Ekonomisk Förening ansökan och uppmanat föreningen att söka stöd från kommunstyrelsen. Börringe bygdegård har under åren fått kr i föreningensbidrag varje år med ett extra bidrag år 2012 om kr för oförutsedda kostnader för uppvärmning. År 2013, 2014 och 2015 fick föreningen kr i föreningsbidrag. Enligt ekonomichefen finns utrymme inom kultur och fritids budget för att bevilja det aktuella bidraget. Bidraget för 2015 betalades ur kultur och fritids budget. Enligt gällande reglemente för kultur- och fritidsnämnden ansvarar de för kommunens samlingslokaler. Avsikten är att kultur- och fritidsnämnden ska handlägga frågor även om bidrag till externa samlingslokaler, vilket den tidigare beredning för kultur och fritid gjorde. Svedala Kulturskolas föräldraförening har fått bidrag med kr för vart år. För 2015 beviljades medel ur utbildnings budget. Ambjörn Hardenstedt, S, yrkar att i förslag till förändring i reglementet för kultur- och fritidsnämnden ingår att nämnden ska vara ansvarig för bidrag till externa samlingslokaler, och att ansökan kan behandlas av nämnden efter att reglementet är antaget.

27 26(45) att bevilja Svedala ungdomsbrandkårs stödförening ett bidrag med kr för 2016, att utgå ur budgeten för kommunledningen i 2016 års budget, att bevilja Brottsofferjouren Söderslätt ett bidrag med kr för 2016, att finansieras inom budgeten för 2016 för kommunledningen, samt teckna avtal med föreningen för 2016, samt att till kultur- och fritidsnämnden överlämna ansökan från Börringe Bygdegård Ekonomisk Förening för handläggning och besked till Börringe Bygdegård Ekonomisk Förening, och meddela nämnden att det enligt ekonomienheten finns utrymme inom kultur- och fritidsnämndens budget för 2016 på 75 tkr för bidrag för det aktuella ändamålet, att meddela kultur- och fritidsnämnden att i förslag till förändring i reglementet för kultur- och fritidsnämnden ingår att nämnden ska vara ansvarig för bidrag till externa samlingslokaler, och att ansökan kan behandlas av nämnden efter att reglementet är antaget, samt att till utbildningsnämnden för ställningstagande överlämna ansökan från Svedala Kulturskolas föräldraförening om bidrag då kulturskolan ligger inom nämndens verksamhetsområde.

28 27(45) Ks 307 Dnr Ks Avtal för försäljning och likvidation av Sturupsaxelns Exploaterings AB Avtal för försäljning och likvidation av Sturupsaxelns Exploaterings AB är upprättat i enlighet med beslutet på bolagsstämman. Alla tre parter (säljarna) Svedala kommun, ägare av aktier; Malmö Stad, ägare av aktier samt Skurups kommun, ägare av aktier, överlåter till köparen (S-Bolag Börsen AB och Svenska Standardbolag AB i Falun) samtliga aktier i Sturupsaxelns Exploaterings AB för en köpeskilling om kr. Kommunstyrelsens ordförande undertecknade avtalet att godkänna Avtalet för försäljning och likvidation av Sturupsaxelns Exploaterings AB.

29 28(45) Ks 308 Ks Dnr: Utredning om ägarstyrning av och bolagskonstruktion för Bostads AB Svedalahem och Svedab Ekonomienheten har i skrivelse framlagt förslag om utredning av ägarstyrning av kommunens bolag Bostads AB Svedalahem och Svedab för att nå en effektiv ägarstyrning samt översyn av bolagskonstruktionen i samråd med kanslichefen, representanter för bolagen, fastighetsstrategen och revision. Det föreslås att budgetberedningen är styrgrupp för utredningen, och att utredningen redovisas till kommunstyrelsen senast hösten Syftet med utredningen anges till att göra en översyn av - Koncernnytta/tillgodose kommunala behov - Aktiv ägarstyrning - Ändamålsenliga styrdokument - Effektiv koncernstruktur - Samordning investeringar/finansiering - Ägande av fastigheter, administration, avslut av fastighetsförsäljning Kommunfullmäktige har godkänt ägardirektiv för Bostads AB Svedalahem och Svedab. att uppdra åt ekonomienheten att utreda ägarstyrning och bolagskonstruktionen för Bostads AB Svedalahem och Svedab i samråd med kanslienheten, miljö och teknik, och representanter för bolagen, att budgetberedningen ska vara styrgrupp för utredningen, samt att utredningen ska redovisas senast 31 augusti 2016.

30 29(45) Ks 309 Redovisning av intern kontroll för 2015 Kanslienheten har i skrivelse överlämnat redovisning av utförd intern kontroll enligt intern kontrollplan 2015 för kommunstyrelsen, samt överlämnat redovisningen av utförda interna kontroller som gjorts av bygg- och miljönämnden, socialnämnden, teknisk nämnd, utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, överförmyndarnämnden, samt Svedalahem och Svedab. Vidare har föreslagits att till nämnderna uttala att då nämnden finner att brister föreligger enligt den interna kontrollen så ska beslut tas om åtgärdsplan, att uppföljning ska ske av eventuella brister från föregående års interna kontroll, samt att överlämna den utförda interna kontrollen till revisionen. Personalchefen har i den interna kontrollen i skrivelse på anförda skäl föreslagit att gällande riktlinjer för förbättringsförslag från anställda upphävs. Kommunstyrelsen har beslutat att godkänna framlagt förslag till intern kontrollplan för 2015 för kommunstyrelsen, att uppdra åt bygg- och miljönämnden, socialnämnden, teknisk nämnd, utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och överförmyndarnämnden att utföra intern kontroll enligt reglementet för intern kontroll, och redovisa uppföljningen till kommunstyrelsen senast , samt att av Svedalahem begära en redovisning senast av utförd intern kontroll för 2015 för bolaget. Enligt av kommunfullmäktige antaget reglemente har kommunstyrelsen det övergripande ansvaret för den interna kontrollen. Enligt reglementet för intern kontroll har nämnderna det yttersta ansvaret för den interna kontrollen inom respektive verksamhetsområde. Den enskilda nämnden har därvid att tillse att en organisation upprättas för den interna kontrollen inom respektive verksamhetsområde, samt att regler och anvisningar antas för den interna kontrollen. Kanslienheten redovisar i skrivelsen uppföljning av de uppdrag som kommunstyrelsen gav med anledning av intern kontroll 2014 och de åtgärder som vidtagits av berörda verksamheter.

31 30(45) att godkänna den utförda interna kontrollen för 2015 för verksamhet inom kommunstyrelsen, samt för bygg- och miljönämnden, socialnämnden, teknisk nämnd, utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, överförmyndarnämnden, Svedalahem och Svedab, att till nämnderna uttala att då nämnden finner att brister föreligger enligt den interna kontrollen så ska beslut tas om åtgärdsplan, och att uppföljning ska ske av eventuella brister från föregående års interna kontroll, samt att överlämna den utförda interna kontrollen till revisionen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att upphäva gällande riktlinjer för förbättringsförslag från anställda då de saknar aktualitet och att det ingår i medarbetarskapet att föreslå förbättringsförslag, samt att riktlinjerna upphör att gälla

32 31(45) Ks 310 Ändrat reglemente för bygg- och miljönämnden, kultur- och fritidsnämnden, socialnämnden, teknisk nämnd, utbildningsnämnden samt valnämnden Kanslienheten har i skrivelse framlagt förslag till ändrat reglemente för bygg- och miljönämnden, kultur- och fritidsnämnden, socialnämnden, teknisk nämnd, utbildningsnämnden samt valnämnden. Sveriges kommuner och landsting har i cirkulär 14:58, som ankom till kommunen i januari 2015, redovisat ett nytt förslag till reglemente för styrelsen och övriga nämnder. Kommunstyrelsens och övriga nämnders gällande reglemente bygger i stora delar på det tidigare förslaget från Sveriges kommuner och landsting med anpassning till lokala förhållanden. Kommunfullmäktige har , 149, antagit ändrat reglemente för kommunstyrelsen. Nästa steg är att ändra reglementena för övriga nämnder så att reglementena får en enhetlig utformning när det gäller nämndernas arbetsformer. De föreliggande förslagen till reglemente för övriga nämnder innebär i huvudsak att avsnittet om nämndernas arbetsformer blir gemensamt i nämndreglementena. Dessutom har vissa ändringar och tillägg gjorts, vilket redovisats i kanslienhetens skrivelse att med tillstyrkan översända förslaget till reglemente för bygg- och miljönämnden, kultur- och fritidsnämnden, socialnämnden, teknisk nämnd, utbildningsnämnden samt valnämnden för yttrande senast

33 32(45) Ks 311 Dnr: Markpris för industritomter inom Östra industriområdet i Svedala Kanslienheten har i skrivelse med hänvisning till rådande marknadsläge föreslagit att markpriset för industritomter inom Östra industriområdet i Svedala behålls oförändrat med 325 kr/kvm, exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp. Kommunfullmäktige beslöt , 151, bl a att fastställa ett riktpris på 325 kr/kvm, exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp, med möjlighet för kommunstyrelsen att besluta om avvikelse härifrån i varje särskilt fall, att markpriset skall gälla t o m 2015 för köpekontrakt som är undertecknat av köparen och inlämnat till kommunen senast , att ny prövning av markpriset fr o m 2016 skall ske under 2015 med inriktning mot ett markpris på 400 kr/kvm. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar att markpriset inom östra industriområdet behålls oförändrat med 325 kr/kvm, exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp med uppdrag för kommunstyrelsen att aktualisera en höjning av markpriset när förutsättningar härför anses föreligga.

34 33(45) Ks 312 Dnr Ks Uppgradering av kommunens system för registrering av allmänna handlingar till ett dokument- och ärendehanteringssystem. Kanslienheten har i skrivelse föreslagit att befintligt system för registrering av allmänna handlingar uppgraderas till ett dokument- och ärendehanteringssystem. Kommunfullmäktige beslöt att beloppet för investering av nytt ärendehanteringssystem godkänns men att särskilt beslut om vad som ska köpas och till vilken kostnad ska tas i kommunstyrelsen i samband med att aktuell revisionsrapport om ärendehantering behandlas. Revisionen har i sin rapport rekommenderat att kommunen utreder om ett ärendehanteringssystem ska införas, och angett att det t ex kan göras genom att utöka det befintliga systemet. Kanslienheten har utrett ärendet och förslaget följer revisionens synpunkt Samråd har skett med registrator- och nämndsekreterargruppen i kommunen, som tillstyrker föreliggande förslag. It-chefen tillstyrker förslaget. Lämnad offert, som inte är slutgiltig, bedöms kunna hanteras inom ramen för tillgängligt investeringsanslag om 400 tkr. Tidplanen är att införandet ska vara slutfört till halvårsskiftet Utbildning för anställda och internt stöd till förtroendevalda ingår i projektet. att godkänna framlagt förslag till uppgradering av kommunens system för registrering av allmänna handlingar till ett dokument- och ärendehanterings-system enligt redovisat förslag

35 34(45) Ks 313 Dnr Ks Yttrande över Översiktsplan för södra Hyllie, ÖP utställningsförslag Malmö stadsbyggnadskontor översände, , utställningsförslaget Översiktsplan för södra Hyllie för kännedom och synpunkter, med inlämningsfrist Kommunstyrelsens ordförande remitterade, , utställningsförslaget för yttrande till samhällsbyggnadschefen. Bygg- och miljö föreslår att kommunstyrelsen avger yttrande enligt föreliggande tjänsteskrivelse till Malmö stadsbyggnadskontor. att avge följande yttrande: Svedala kommuns synpunkter från samrådet kvarstår där Svedala kommun framförde att det är positivt att planförslaget föreslår tät blandad stadsbebyggelse i stationsnära läge med goda kommunikationer med regional och lokal kollektivtrafik samt god infrastruktur för gång- och cykel. I planförslaget ingår även verksamheter, kontor och kommunal service med skolor, sportanläggningar, vård och omsorg. Svedala kommun framför att större handelsetableringar kan påverka Svedala kommuns handel negativt. För övrigt ingen erinran. Svedala kommun tycker att det är positivt att planförslaget föreslår många arbetsplatser vid Hyllie station med goda kollektiva förbindelser för Svedala tätorts arbetspendlare. Svedala kommun anser dock att när Malmö Stad planerar många arbetsplatser i Hyllie är det angeläget att utveckla kranskommunernas orters kopplingar till stationslägena. I Bara har Svedala kommun flera utbyggnadsplaner där bättre anslutningar mellan regionbussen och stationslägena i Malmö skulle ge enklare byten och kortare restider. Detta skulle främja kollektivtrafiken och kunna minska bilkörandet.

36 35(45) Ks 314 Dnr Ks Medlemskap i Greater Copenhagen & Skåne Committee Region Skåne har, , skickat inbjudan till samtliga kommuner i Skåne om att bli medlemmar i Greater Copenhagen & Skåne Committee. Redan i våras har det pågått ett arbete mellan Region Skåne, Region Hovedstaden och region Själland om att omstrukturerar öresundsamarbetet. Greater Copenhagen & Skåne Committee kommer att innebära en nystart för öresundssamarbetet med uppdrag att bland annat arbeta med att avskaffa gränshinder, öka den hållbara tillväxen och förbättra integrationen på arbetsmarknaden sände Region Skåne en preliminär inbjudan om att bli medlem i det nya öresundsamarbetet till alla kommuner i Skåne, och Svedala kommun svarade då, att man ser positivt på att verka i det kommande samarbetet och ger en preliminär indikation på att man har för avsikt att vara med i det kommande Öresundssamarbetet. Region Skåne betalar hela den årliga medlemsavgiften. Medlemskapet i sig innebär därmed ingen kostnad för kommunerna och heller inga förpliktelser att delta i marknadsföringsaktiviteter eller liknande. Däremot finns det möjligheter att på frivillig väg att delta i projekt och aktiviteter. Kostnader för frivilliga åtaganden bekostas av kommunerna själva. I inbjudan bifogas också ett utkast för Stadgar för The Greater Copenhagen & Skåne Committee. att tacka ja till inbjudan att bli medlem i Greater Copenhagen & Skåne Committee med start

37 36(45) Ks 315 Dnr Ks Lägesrapport om flyktingsituationen På grund av rådande situation med flyktingtillströmningen till Sverige informeras kommunstyrelsen om situationen i Svedala kommun. Styrgruppen för flyktingmottagandet för ensamkommande barn och flyktingar har sammanträtt två gånger i december månad; och Besluten från sammanträdena anmäls i dagordningspunkten Anmälan av delegationsbeslut. I nämnda protokoll har vissa uppgifter (adresser) maskats, utifrån tre orsaker: 1) kommunen äger inte flera av fastigheterna som omnämns, 2) samtal har inte tagits med alla fastighetsägare samt 3 ) det rådande säkerhetsläget. Vid sammanträdet redovisar socialchefen en lägesrapport om mottagning av ensamkommande flyktingbarn. Kommunen har ett avtal om mottagande på 8 platser. Fn har 90 barn anvisats till kommunen av Migrationsverket och 28 ankommit till Malmö Airport. Per var kommunen ansvarig för 103 ensamkommande barn. Migrationsverkets fördelningstal 2016 för kommunen är att den ska ta emot 111 ensamkommande barn. Ett nytt avtal behöver träffas med Migrationsverket på förslagsvis 90 platser framför socialchefen. Fr o m 1 mars 2016 förväntas en ny lag gälla som innebär ett tvång för kommuner att ta emot flyktingar. Kommunens fördelningstal förväntas bli att ta emot 76 flyktingar under En ekonom kommer att anställas som bevakar återsökning av statsbidrag. En tjänst som integrationskordinator kommer att inrättas. Utbildningschefen redovisar mottagandet i kommunens skolor av främst ensamkommande flyktingbarn. Fn finns en mottagningsenhet på Naverlönnskolan. Behov kan finnas fr om hösten 2016 av extra lokaler för grundskoleundervisningen pga det ökade mottagandet av ensamkommande barn. Ordföranden redovisar styrgruppens ovannämnda protokoll. att godkänna lämnade rapporter.

38 37(45) Ks 316 Ks Dnr [Ange diarienummer här] r: Pensionsförvaltning för november månad 2015 Det föreligger redovisning av pensionsförvaltningen för november månad att lägga informationen till handlingarna.

39 38(45) Ks 317 Anmälan av delegationsbeslut Kommunstyrelsen har avlåtet viss beslutanderätt till ordförande och tjänstemän enligt kommunstyrelsens delegationsförteckning, beslutad , Beslut fattat genom delegation ska anmälas vid närmast därpå påföljande sammanträde med kommunstyrelsen. Anmälan innebär inte att kommunstyrelsen kan ompröva eller fastställa besluten, utan fyller funktionen att klagotiden för vissa av dessa beslut räknas från den dag justerat protokoll anslås. Anmälan av följande delegationsbeslut till kommunstyrelsen : Delegat Ärende Hänvisning i delegationsförteckning Kommunstyrelsens ordförande Protokoll , anordnande av boende för ensamkommande barn och flyktingar Kommunstyrelsens beslut 279/2015 Kommunstyrelsens ordförande Protokoll , anordnande av boende för ensamkommande barn och flyktingar Tjänsteskrivelse till Trafikverket om faunapassage vid Bökeberg, väg 108 Kommunstyrelsens beslut 279/2015 Kommunstyrelsens Avsnitt 1 Brådskande beslut ordförande Personalchef 9 pensionsbrev Avsnitt 4 Personalfrågor punkt 19 Upphandlingsstrateg Redovisning av beslut fattade under Avsnitt 2 Kommunledning 2015 punkt 16 och 17 Att ha tagit del av informationen om fattade delegationsbeslut och lägger den till handlingarna.

40 39(45) Ks 318 Meddelanden och skrivelser 1. Minnesanteckningar, Genomgång av exploateringsavtal för Vinninge 2:18, , dnr Ks Minnesanteckningar, Möte om uppföljning av färdtjänstavtalet, Protokollsutdrag från bygg- och miljönämnden Tidsbegränsat lov för uppställning av paviljonger, inkom , dnr Ks Bygg- och miljönämnden, Samråd för förslag till ändring av detaljplan för förslag till ändring av stadsplan för Hjortgatan mm i Svedala köping, Malmöhus län. Inkom , dokid Skriftlig korrespondens 10-20/ mellan kommunstyrelsens ordförande och representant för Svedala IF om klubbstuga, tillsammans med protokollsutdrag från Kf Slutrapport från arbetsgruppen för långsiktig planering av idrottsanläggningar i kommunen, Sydvatten, ägarträff, mötesanteckningar , inkom , dokid Svedala kommuns stämning av Sofiero Villapark. Inlaga till Solna tingsrätt, , samt rådmannens besked om planerad dom i december Dnr Ks Protokoll från Romeleås- och Sjölandskapskommittén (RÅSK) , inkom , dokid Protokoll från Romeleås- och Sjölandskapskommittén (RÅSK) , inkom , dokid RÅSK, företeckning över ledamöter, ersättare kontaktpersoner med flera under 2014, inkom , dokid Regeringen, Miljö- och energidepartementet, Regeringsbeslut, till Vattenmyndigheterna. Fråga om prövning av förslag till åtgärdsprogram enligt 6 kap. 4 förordningen (2004:660) om förvaltningen av kvaliteten av vattenmiljön, inkom , dnr Ks Boverket, Kommunal hyresgaranti - dags att ansöka om preliminär tilldelning, inkom , dokid Länsstyrelserna, Läns- och fördelningstal 2016, Skåne län, fördelningstal för ensamkommande barn, inkom , dokid Länsstyrelsen Skåne, Förordnande som borgerlig vigselförrättare, Fredrik Kristell som vigselförrättare inom Svedala kommun tom , inkom , dnr Ks Länsstyrelsen Skåne, Beslut om Anmälan om vattenverksamhet samt dispens från biotopskyddsbestämmelserna för att anlägga dammar på fastigheten Sturup 1:129 i Svedala kommun, inkom , dnr Ks Länsstyrelsen Skåne, Ägardirektiv till allmän nytta, kommunernas styrning av sina bostadsaktiebolag, inkom , dokid 33311

Naverlönnsalen, kommunhuset, ingång B , kl Val av justeringsmän samt fastställande av tid för protokolljustering.

Naverlönnsalen, kommunhuset, ingång B , kl Val av justeringsmän samt fastställande av tid för protokolljustering. 1(2) KUNGÖRELSE Plats och tid Naverlönnsalen, kommunhuset, ingång B 2016-01-13, kl 19.00 Anmälda medborgarförslag behandlas först. NR ÄRENDE BILAGA 1. Val av justeringsmän samt fastställande av tid för

Läs mer

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2. Ambjörn Hardenstedt och Hans Järvestam

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2. Ambjörn Hardenstedt och Hans Järvestam 1(8) Plats och tid Sjödiken, måndagen den 11 juni 2018 kl 08:30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista på sida

Läs mer

Anslag/Bevis , kl Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare.

Anslag/Bevis , kl Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare. Plats och tid Kommunhuset 2016-01-13, kl 19.00-19.25 Paragrafer 1-15 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Bengt Nilsson Underskrift ordförande Göran Jepsson Utses

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen, onsdagen den 8 februari 2017 kl 18:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Svedala kommunhus Kultur- och fritid. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Svedala kommunhus Kultur- och fritid. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(9) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 13 september 2018 kl 18:30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Sjödiken, kl 18:30-19:45 Beslutande se sid 2 Övriga deltagare se sid 2 Utses att justera Leif Göthed Datum för justering

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Naverlönnsalen, måndagen den 8 maj 2017 kl 17:00 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista på sida

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Svedala kommunhus, kultur- och fritid. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Svedala kommunhus, kultur- och fritid. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Lokal: Sjödiken, tisdagen den 12 december 2017 kl 18:30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum Utbildningsnämnden

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum Utbildningsnämnden 1 Plats och tid Naverlönnsalen, kl. 17.00-18.05 Beslutande Se sid 2 i protokollet Övriga deltagare Se sid 2 i protokollet Utses att justera Sebastian Svärdebrandt Datum för justering 2015-02-09 Underskrifter

Läs mer

Anslag/Bevis , kl 18:30-19:15. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslag/Bevis , kl 18:30-19:15. Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare Plats och tid Naverlönnsalen 2015-11-05, kl 18:30-19:15 Paragrafer 99-109 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Berit Henryson Underskrift ordförande Per Mattsson Utses

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 26 januari 2017 kl 18:30 20:45 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum Utbildningsnämnden

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum Utbildningsnämnden 1 Plats och tid Naverlönnsalen, kl. 17.00-18.35 Beslutande Se sid 2 i protokollet Övriga deltagare Se sid 2 i protokollet Utses att justera Jesper Sennertoft Datum för justering 2015-04-13 Underskrifter

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot Sammanträdesdatum s. 1 (25) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.55 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande 143- del av 158, 159-164 Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

Anslagsbevis , kl Paragrafer 154. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare.

Anslagsbevis , kl Paragrafer 154. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare. Plats och tid Kommunhuset 2015-11-25, kl 09.00-16.00 Paragrafer 154 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Bengt Nilsson Underskrift ordförande Göran Jeppsson Utses

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet Klockan 8.30-12, paus 9.25-10 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande

Läs mer

Dan Nilsson, M och Ulf Lennerling, M

Dan Nilsson, M och Ulf Lennerling, M 1(15) Plats och tid Nötesjö Konferenshotell, onsdagen den 7 december 2016 kl 17:00-17:40 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se

Läs mer

Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar

Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-01-30 3 Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar Dnr 2017-000022 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna preliminärt hyresavtal,

Läs mer

Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala , kl Jan Herbertson. Daniel Pedersen. Patrik Kosowski

Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala , kl Jan Herbertson. Daniel Pedersen. Patrik Kosowski Plats och tid Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala 2016-05-30, kl. 17.00-19.40 Paragrafer 67-84 Beslutande Övriga deltagande Se nästa sida Se nästa sida Underskrift sekreterare Jan Herbertson Underskrift

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(9) Plats och tid Naverlönnsalen, tisdagen den 22 augusti 2017 kl 17:20-17:30, 19:00-19:40 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Gunilla Nordgren och Geir Hansen

Gunilla Nordgren och Geir Hansen 1(15) Plats och tid Naverlönnsalen, onsdagen den 29 november 2017 kl 9:00-15.50 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 3 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2 1(8) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 25 oktober 2018 kl 17:00-19:00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Övriga närvarande (ersättare, insynsplatser, personalföreträdare och tjänstemän)

Övriga närvarande (ersättare, insynsplatser, personalföreträdare och tjänstemän) 2(13) 41-51 Närvarolista kultur och fritid Beslutande Parti Namn Parti Namn BP Birgitta Delring, Ordf S Lise-Lott Gsaxner, Led M Ulf Lennerling, 1:e v. ordf MP Staffan Lundberg, Ers S Hellen Boij-Ljungdell,

Läs mer

Naverlönnsalen, kommunhuset, ingång B , kl NR ÄRENDE BILAGA. 1. Val av justeringsmän samt fastställande av tid för protokolljustering.

Naverlönnsalen, kommunhuset, ingång B , kl NR ÄRENDE BILAGA. 1. Val av justeringsmän samt fastställande av tid för protokolljustering. 1(1) KUNGÖRELSE Plats och tid Naverlönnsalen, kommunhuset, ingång B 2015-10-14, kl 19.00 Anmälda medborgarförslag behandlas först. NR ÄRENDE BILAGA 1. Val av justeringsmän samt fastställande av tid för

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(13) Plats och tid Naverlönnsalen, onsdagen den 30 november 2016 kl 9:00-16.20. Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 3 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2 1(18) Plats och tid Naverlönnsalen, måndagen den 3 april 2017 kl 17:00-18.05 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Naverlönnsalen, Svedala kommunhus , kl 17:00-17:55. Kristina Larsen. Linda Allansson Wester

Naverlönnsalen, Svedala kommunhus , kl 17:00-17:55. Kristina Larsen. Linda Allansson Wester Plats och tid Naverlönnsalen, Svedala kommunhus 2016-09-12, kl 17:00-17:55 Paragrafer 195-198 Beslutande se sid 2 Övriga deltagande se sid 2 Underskrift sekreterare Kristina Larsen Underskrift ordförande

Läs mer

Närvarolista kultur och fritid

Närvarolista kultur och fritid 2(10) Närvarolista kultur och fritid Beslutande Parti Namn Parti Namn BP Birgitta Delring, Ordf S Lise-Lott Gsaxner, Led M Ulf Lennerling, 1:e v. ordf MP Per-Ola Valastig, Led S Hellen Boij-Ljungdell,

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) 1(15) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Övriga närvarande

Läs mer

Närvarolista kommunfullmäktige

Närvarolista kommunfullmäktige Plats och tid Kommunhuset 2016-03-09, kl 19.30-19.50 Paragrafer 29-39 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Bengt Nilsson Underskrift ordförande Göran Jepsson Utses

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2009-10-13

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2009-10-13 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - NÄRVAROLISTA TEKNISKT UTSKOTT Beslutande Parti Namn S Lars-Ove Edberg S Alexandros Kiotseridis S Jan-Göran Petersson, från 18.00 Alf Persson S M Bengt Ohlsson

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande Sida 1/9 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 18.30 20.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Gunnar Bengtsson (S), 1:e vice ordförande Fredrik Jönsson (C),

Läs mer

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2 1(11) Plats och tid Naverlönnsalen, onsdagen den 3 april 2019 kl 18:30-19:25 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

, kl Jan Herbertson. Daniel Pedersen. Ewa Bohlin

, kl Jan Herbertson. Daniel Pedersen. Ewa Bohlin Plats och tid Naverlönnsalen, Kommunhuset 2016-02-01, kl 17.00-18.40 Paragrafer 14-23 Beslutande Övriga deltagande Se nästa sida Se nästa sida Underskrift sekreterare Jan Herbertson Underskrift ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08:30 10:20 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Anders Widesjö

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(9) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 11 maj 2017 kl 18:30-20:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Sida 1/13 Plats och tid Lokal Strået kl. 14.00 15.20 Beslutande Övriga deltagare Birgitta Jönsson (S), ordf Anette Hallberg (S), tjänstgörande ersättare för Gunnar Bengtsson (S) Christer Laurell (C), v

Läs mer

Anslag/Bevis. Lokal Sjödiken, kommunhuset, Svedala , kl 13:30-14:15. Paragrafer 1-8. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2

Anslag/Bevis. Lokal Sjödiken, kommunhuset, Svedala , kl 13:30-14:15. Paragrafer 1-8. Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2 Plats och tid Lokal Sjödiken, kommunhuset, Svedala 2019-01-17, kl 13:30-14:15 Paragrafer 1-8 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (14) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (14) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-02 Sida 1 (14) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25 Inger Borgenberg (S),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(14)

Sammanträdesprotokoll 1(14) Sammanträdesprotokoll 1(14) Plats och tid Kommunhusets sessionssal klockan 09:00-10:48 ande Ordförande Kent Persson (V) Johanna Odö (S) Christer Wallin (S) Lisa Bäckman (V) Olle Rahm (S) Johanna Odö (S)

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(22) Plats och tid Naverlönnsalen, måndagen den 6 februari 2017 kl 17:00-18:15 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

, kl 18:30-20:15. Berit Henryson. Per Mattsson. Staffan Widell

, kl 18:30-20:15. Berit Henryson. Per Mattsson. Staffan Widell Plats och tid Kommunhuset Naverlönnsalen 2016-05-19, kl 18:30-20:15 Paragrafer 50-58 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Se sid 2 Underskrift sekreterare Berit Henryson Underskrift ordförande Per Mattsson

Läs mer

KF Ärende 6 Kommuninvest i Sverige AB 2018

KF Ärende 6 Kommuninvest i Sverige AB 2018 KF Ärende 6 Kommuninvest i Sverige AB 2018 Tjänsteskrivelse 1 (4) 2018-07-09 KS 2018-00088 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Angående borgensförbindelse, regressavtal och avtal

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(10) Plats och tid Svedala kommunhus, mötessal Aggarp, tisdagen den 5 september 2017 Kl 18.00-19.00 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05 arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Plats och tid Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05 ande Anders Pettersson, ordförande (c) Karl-Gösta Bengtsson (tjänstgör för Erland Nilsson (s) Dag Ivarsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 8 december 2016 kl 18:00 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista på

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-04-12 1 Tid och plats Klockan 14.00-16:40, (del av ordinarie sammanträde vid samma tid) Huangshan, Kommunhuset, (Ajournering klockan 15:40-15:45) Beslutande Elof Jonsson (C), ordf

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande Sida 1/14 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 18.30 19.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M) ordförande Gunnar Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Fredrik Jönsson (C)

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Elisabeth Stenberg Michalski (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Elisabeth Stenberg Michalski (S) 1(16) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 8.30 10.35 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Beredningen för Samhällsbyggnad och tillväxt 2014-04-08

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Beredningen för Samhällsbyggnad och tillväxt 2014-04-08 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista Ledamöter Sverker Nordgren, M Bengt Ohlsson, M Bertil Holmgren, M Göran Jepsson, M Björn Jönsson, S, vice ordf Anders Gsaxner, S Lars-Owe Edberg, S Tom

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(18) Plats och tid Naverlönnsalen, tisdagen den 14 november 2017 kl 17:00-18:10 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(5) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 31 augusti 2017 kl 18:30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(11) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 30 augusti 2018 kl 18:30-19:15 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(15) Plats och tid Naverlönnsalen, måndagen den 12 juni 2017 kl 17:00-18:15 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

, kl 17:00-17:40. Johan Israelsson. Per Olof Lindgren. Sverker Nordgren

, kl 17:00-17:40. Johan Israelsson. Per Olof Lindgren. Sverker Nordgren Plats och tid Naverlönnsalen 2016-06-22, kl 17:00-17:40 Paragraf 70-71 Beslutande e sidan 2 Övriga deltagande e sidan 2 Underskrift sekreterare Johan Israelsson Underskrift ordförande Per Olof Lindgren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2017-09-21, kl. 08:30-09:44 Sammanträdesdatum s. 1 (22) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Pia

Läs mer

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11)

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-06-12, kl. 13.00-14.45 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(14) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 14 februari 2019 kl 18:30-20:50 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum Utbildningsnämnden

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum Utbildningsnämnden 1 Plats och tid Naverlönnsalen, kl. 17.00-18.20 Beslutande Se sid 2 i protokollet Övriga deltagare Se sid 2 i protokollet Utses att justera Patrik Persson Datum för justering 2015-08-17 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl. 08.00-12.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Elisabeth Stenberg Michalski (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Elisabeth Stenberg Michalski (S) 1(16) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.00 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Elisabeth

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

Sammanträdesrum Visheten, Socialförvaltningen, kl

Sammanträdesrum Visheten, Socialförvaltningen, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Sammanträdesrum Visheten, Socialförvaltningen, kl.15.00-16.20 Robin Gustavsson (KD) ordförande Lena Nilsson (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Stora sessionssalen Tid 2017-12-05, kl. 18:31-19:05 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Pia Johnson (S) Krister

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Naverlönnsalen, kl 18:30-19:45 Beslutande se sid 2 Övriga deltagare se sid 2 Utses att justera Ingrid Pedersen Datum för

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(13) Plats och tid Svedala kommunhus, Sjödiken, torsdag 5 april 2018 kl 18.00-20.00 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-11-27

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-11-27 Kf 144 Ks 208 Dnr 2007-269 269 Medlemskap i Kommuninvest ekonomisk förening Ärendebeskrivning Åtvidabergs kommuns intresseanmälan om medlemskap i Kommuninvest ekonomisk förening har behandlats av föreningens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2014-11-26 0 Innehållsförteckning Ärende 154 Ekonomisk uppföljning... 185 155 VA-plan, revidering... 186 156 Kommunalt flyktingmottagande i Habo... 187 157 Medborgarskapsceremoni... 188 158 Referensgrupp

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-04-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 april 2014, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid

Läs mer

Ambjörn Hardenstedt och Birgitta Delring

Ambjörn Hardenstedt och Birgitta Delring 1(18) KOMMUNFULLMÄKTIGE Plats och tid Naverlönnsalen, onsdagen den 17 oktober 2018 kl 19:00-20.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 3 Övriga

Läs mer

Anslagsbevis , kl Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare

Anslagsbevis , kl Paragrafer Beslutande Se sidan 2. Övriga deltagande Se sidan 2. Underskrift sekreterare Plats och tid Kommunhuset 2015-11-11, kl 19.00-19.20 Paragrafer 147-153 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Bengt Nilsson Underskrift ordförande Göran Jeppsson Utses

Läs mer

, kl Jan Herbertson. Daniel Pedersen. Emma Sjöberg

, kl Jan Herbertson. Daniel Pedersen. Emma Sjöberg Plats och tid Naverlönnsalen 2016-02-29, kl 17.00-18.30 Paragrafer 24-37 Beslutande Övriga deltagande Se nästa sida Se nästa sida Underskrift sekreterare Jan Herbertson Underskrift ordförande Daniel Pedersen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (16)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (16) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2017-11-23, kl. 08:30-11:38 Sammanträdesdatum s. 1 (16) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2011-04-26 2 KF 25 Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågestund har närvarande åhörare möjlighet att ställa frågor till kommunfullmäktiges ledamöter och tjänstgörande ersättare.

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/16 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30-16.30 Ajournering 14.45-15.00 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Ingrid

Läs mer

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande gården, kl.15.00-16.00 Robin Gustavsson (KD) ordförande Sven Lundh (SD) 1:e vice ordförande Lena Nilsson (S) 2:e vice ordförande Maija-Liisa Mogensen (M)

Läs mer

Protokoll 1 (19) Se nästa sida. Bengt Nilsson. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (19) Se nästa sida. Bengt Nilsson. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (19) Plats och tid Politikerrummet, 2018-01-18, kl. 13.00 16.10 Beslutande Se nästa sida. Övriga närvarande Annika Jansson, Kommunsekreterare, del av 4, 6 Gun Andersson, Administratör, del

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2017-03-29, kl. 08:00-12:05 Sammanträdesdatum s. 1 (11) Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) ordförande

Läs mer

Närvarolista teknisk nämnd

Närvarolista teknisk nämnd 2(12) Närvarolista teknisk nämnd Beslutande Parti Namn L Per Olof Lindgren, ordf M Erik Stoy, 1:e vice ordf M Sverker Nordgren, 46-53 S Björn Jönsson, 2:e vice ordf S Anders Gsaxner MP Daniel Forsberg

Läs mer

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2 1(15) Plats och tid Naverlönnsalen, tisdagen den 13 juni 2017 kl 17:30-18:45 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare Malmö stad Kommunstyrelsens ordförande Malmö 2018-12-18 Till kommunfullmäktige i Malmö Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare I det följande lämnas förslag till utformning av

Läs mer

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2

Se närvarolista på sida 2. Se närvarolista på sida 2 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Sjödiken, onsdag 15 augusti 2018 kl 18:00-19:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Svedala kommunhus, Naverslönnsalen , kl kl , ajourneras Kristina Larsen. Linda Allansson Wester

Svedala kommunhus, Naverslönnsalen , kl kl , ajourneras Kristina Larsen. Linda Allansson Wester Plats och tid Svedala kommunhus, Naverslönnsalen 2016-10-31, kl kl. 13.00-16.55, ajourneras 14.30-14.50 Paragrafer 240-243 Beslutande se sid 2 Övriga deltagande se sid 2 Underskrift sekreterare Kristina

Läs mer

3. Fyllnadsval efter Lars-Ingvar Ljungman som ordförande i Vellinge Stadsnät AB

3. Fyllnadsval efter Lars-Ingvar Ljungman som ordförande i Vellinge Stadsnät AB 2018-12-05 1 (29) Ek, Lena Enhetschef Sammanträdesdatum 2018-12-12 Plats Kommunhuset, Måkläppen Tid 18:00 På kommunfullmäktiges sammanträde kommer priser och stipendier att delas ut. Ärendelista 1. Upprop

Läs mer

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV)

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV) 7HYLTE KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-04-13 1 (7) Plats och tid Räddningsstationen, Hyltebruk kl 08.30 12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister

Läs mer

Miljöprogram för för antagande (KS/2015:96)

Miljöprogram för för antagande (KS/2015:96) Kallelse Kommunfullmäktige Nr 9 Tid: 2015-12-14, kl 19:00 OBS! Mötet startar 19.00 Plats: Kommunfullmäktiges sessionssal Justering: utses att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. Justeringsdag:

Läs mer

Daglig verksamhet, Månsgatan 5, Svedala , kl 18:30 20:45 Paragrafer Justerande. Tommy Rosenberg

Daglig verksamhet, Månsgatan 5, Svedala , kl 18:30 20:45 Paragrafer Justerande. Tommy Rosenberg Plats och tid Daglig verksamhet, Månsgatan 5, Svedala 2016-11-17, kl 18:30 20:45 Paragrafer 98-107 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Se sid 2 Underskrift sekreterare Berit Henryson Underskrift ordförande

Läs mer

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde KUNGÖRELSE 1 (10) kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 21 november 2018, kl. 18:30 Plats: Stora scenen Ordförande: Anders Åkerlind (M) Sekreterare: Karin Haglund Ledamot och ersättare som inte kan

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten Arvodesberedningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2018-01-12 Sida 1(6) Plats och tid A-salen, kl. 15.00 15.40 Beslutande Ledamöter Bo Jönsson (MP), ordförande Mats Tell (S) Johan Larsson (M) Kerstin Nylander

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2004-02-04 1. Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2004-02-04 1. Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m) 2004-02-04 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 09.45-11.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m) Kanslichef Per Hildingson Utvecklingschef

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Revisorerna

TOMELILLA KOMMUN Revisorerna : Plats och tid Äppelkriget, kommunhuset, den, kl. 08.30-14.30 Beslutande Ulla-Christina Lindberg (S), ordförande Birgit Johansson (M), 2:e vice ordförande Tomas Talik (SD) Erica Toft (C), kl 8.30-10.30

Läs mer

REGLEMENTE MILJÖNÄMND

REGLEMENTE MILJÖNÄMND REGLEMENTE MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 76 Godkännande av ärendelista... 96 77 Köp av socialjour - information... 97 78 Skrivelse från Akademikerförbundet angående personalsituation och arbetsmiljö... 98 79 Månadsuppföljning 2016...

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(13) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 12 september 2019 kl 18:30-20:15 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil KALLELSE FÖREDRAGNINGSLISTA EXTRA KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats: Ordförande: Sekreterare 2018-12-13 kl. 16.30 Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Jan-Olof Johansson Mari-Louise Dunert Ärende Öppet sammanträde,

Läs mer

, kl Jan Herbertson. Daniel Pedersen. Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla.

, kl Jan Herbertson. Daniel Pedersen. Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla. Plats och tid Naverlönnsalen, Kommunhuset 2016-01-18, kl 17.00-18.10 Paragrafer 1-13 Beslutande Övriga deltagande Se nästa sida Se nästa sida Underskrift sekreterare Jan Herbertson Underskrift ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Sammanträdesdatum s. 1 (11) KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 2017-05-29 Plats Sammanträdesrum Fjelie, Kommunhuset i Lomma Tid Måndagen den 29 maj 2017 kl. 17.01 18.35 Beslutande Carin Hansson

Läs mer