Tentamen Tentamen i byggnadsplanering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentamen Tentamen i byggnadsplanering"

Transkript

1 Karlstads universitet 1(11) Byggnads och samhällsplanering BYGB19 (2 hp) Tentamen Tentamen i byggnadsplanering Tid Fredag 18 december 2015 kl Plats Karlstads universitet Ansvariga Mikael Götlind Hjälpmedel Betygsgränser Miniräknare, skalstock/linjal, utvald kurslitteratur som tillhandahålls vid tentamenstillfället För godkänt på tentamen krävs minst 26 poäng (max 52 poäng). Tentamen består av skrivfrågor, både korta faktafrågor och mer beskrivande och reflekterande frågor, samt flervalsfrågor. För flervalsfrågorna gäller: Korrekt svar ger +2 poäng Felaktigt svar ger 1 poäng Ej besvarad fråga ger 0 poäng Andänd separata lösa svarsblad för att lämna in dina svar på skrivfrågorna. Använd svarsbladet sist i tentamen för att lämna in dina svar på flervalsfrågorna. Kontrollera att anonymitetskod angivits på alla lösa svarblad och på svarsbladet sist i tentamen. Skriv din anonymitetskod här: Lycka till!

2 Karlstads universitet 2(11) Lagar och regelverk mer generellt 1. I regelverken finns oftast samma fråga eller tema formulerat på ett mer övergripande sätt i de mer generella regelverken och mer detaljerat i de underliggande. (3p) A. Berätta kortfattat var man hittar regler för kravet på hiss i bostäder i relation till kraven på tillgänglighet. Ange regelverk, kapitel, paragraf eller motsvarande för var och en av de olika nivåerna i regelhierarkin där frågan berörs (i vår kurslittertur). (1p) B. I ett nybyggt femvånings bostadshus planerar man att ha både hiss och trappa i det gemensamma trapphuset. Hissen kommer att ha måtten 1,1 x 1,4 meter invändigt. Trappan kommer att vara minst 1,2 meter bred och uppfyller alla krav för att möjliggöra bårtransport i trappa. Är husets trapplösning och hisslösning godkänd ur tillgänglighetssunpunkt när det gäller sjuktransporter? Motivera svaret med hänvisning till regelverken. (2p) 2. Vem beslutar egentligen om och instiftar de svenska regelverken på olika nivåer? Berätta kortfattat vem (vilka myndigheter eller organisationer) som beslutar om (A) plan- och bygglagen, (B) plan- och byggförordningen, (C) BBR och (D) de olika svenska bostadsstandarder som vi studerat i kursen? (2p) 3. FLERVALSFRÅGA svara på svarsbladet. I boverkets byggregler finns i kapitel 3 flera hänvisningar till den svenska standarden SS :6 om invändiga mått i bostäder. Vilken status har standarden SS :6 juridiskt och praktiskt? Är den tvingande eller bara rådgivande? Kan man t.ex. som byggherre välja att inte följa måttkraven i SS :6? Vilket/vilka av nedanstående påståenden är korrekt? Mer än ett alternativ kan vara rätt. A. SS :6 finns bara hänvisad till i allmänna råd i BBR och har därmed bara en rent rådgivande status i relation till BBR. Man kan relativt fritt välja andra lösningar efter eget tycke. B. SS :6 är tvingande enligt de svenska regelverken och man måste följa måttkraven för att uppfylla regelverken och kunna få bygglov beviljat. C. SS :6 är delvis styrande ur myndighetssynpunkt så till vida att om man vill använda en lösning som inte uppfyller SS :6 så måste man som byggherre kunna visa på att den föreslagna lösningen uppfyller funktionskraven i regelverken minst lika bra som lösningarna i SS :6. D. SS :6 blir styrande om parterna i ett byggprojekt, t.ex. byggherren och entreprenören, tecknar kontrakt om detta. E. SS :6 är bara tänkt som en illustration av tänkbara lösningar som av bl.a. handikapporganisationerna anses rimliga och önskvärda. Standarden är inte avsedd att få bindande verkan varken från myndigheter eller mellan parterna i byggprojekt.

3 Karlstads universitet 3(11) 4. I ett nybyggt bostadshus planerar man att ha ett ventilationssystem med mekanisk till- och frånluft. Det normala luftflödet i ventilationsystemet ska vara 0,35 l/s per kvm golvarea. Luftenflödet kan inte forceras. Med dessa flöden bedömer byggherren att det inte ska behövas så många öppningsbara fönster i bostäderna. Entréhall, vardagsrum och sovrum kommer endast att få fasta fönster medan t.ex. kök och våtrum får öppningsbara fönster. Är denna lösning acceptabel enligt de svenska regelverken? Motivera svaret och hänvisa också till relevanta regler som styr detta. (2p) 5. Den s.k. trappformeln beskriver det önskade förhållandet mellan steghöjd och stegdjup för att en människa på ett säkert och bekvämt sätt ska kunna gå i en trappa. Skriv ned det matematiska uttrycket för trappformeln, där summan av steghöjd och stegdjup beskrivs. (2p) Bygglov, rivningslov marklov 6. FLERVALSFRÅGA svara på svarsbladet. Familjen Johansson planerar att göra en tillbyggnad till sin befintliga tvåplansvilla och att bygga en gäststuga på tomten som ska gå att hyra ut för boende samt att också bygga ett kallförråd på tomten. Tillbyggnaden är planerad i ett plan med måttfull takhöjd och ska bli ca 16 kvm och kommer att ligga ca 4,1 meter från granntomten. Gäststugan blir ca 24 kvm stor i byggnadsarea och kommer att ha 4 meter i nockhöjd. Gäststugan ska ligga ca 6 meter från granntomten. Kallförrådet ska ha en byggnadsarea på 14 kvm och får en nockhöjd på ca 3,2 meter. Området där huset ligger är detaljplanelagt. Grannarna har hörts och de tycker att förrådsbyggnaden och tillbyggnaden är OK men ställer sig skeptiska till den nya gäststugan. Några tidigare uppförda komplementbyggnader finns inte på tomten. Ingen järnväg finns i närheten av denna stadsdel. Vilket/vilka av nedanstående påståenden är korrekta? Mer än ett alternativ kan vara rätt. A. Familjen Johansson behöver söka bygglov för alla dessa åtgärder då deras villa ligger inom detaljplanelagt område och all nybyggation inom detaljplanelagt område i princip kräver bygglov. B. Familjen Johansson behöver inte söka bygglov för någon av dessa åtgärder då de alla ryms inom de undantag från bygglovplikten som gäller för enoch tvåbostadshus. C. Familjen Johansson behöver söka bygglov för tillbyggnaden till villan men inte för gäststugan eller för kallförrådet. D. Familjen Johansson behöver söka bygglov för gäststugan och kallförrådet men inte för tillbyggnaden till villan. E. Familjen Johansson behöver söka bygglov för tillbyggnaden och för kallförrådet men inte för den nya gäststugan. F. Familjen Johansson behöver söka bygglov för kallförrådet men inte för tillbyggnaden eller den nya gäststugan.

4 Karlstads universitet 4(11) 7. Familjen Svensson planerar att riva en äldre gäststuga och ateljé som har ca 35 kvm bruttoarea och som står på tomten bredvid bostadshuset. Tomten ligger på landet i ett mindre samhälle utanför detaljplanelagt område. Det finns heller inga områdesbestämmelser för området. Gäststugan/ateljén bedöms inte av kommunen som särskilt värdefull från kulturhistorisk synpunkt men ett par av de närmaste grannarna känner starkt att byggnaden är trivsam och fin att se på och har funnits länge och hör till platsen och de motsätter sig en rivning. Behöver familjen i normala fall ansöka om rivningslov för att få riva den kombinerade gäststugan och ateljén? Gör en egen bedömning och motivera svaret samt hänvisa till relevanta regler och paragrafer som styr detta. (2p) Enkelt avhjälpta hinder I de svenska lagarna och regelverken slår man fast att enkelt avhjälpa hinder mot tillgänglighet på allmänna platser och i lokaler dit allmänheten har tillträde ska avhjälpas. Hur lagkravet om enklet avhjälpta hinder ska tolkas förtydligas i Boverkets författningssamling 2013:9 (HIN 3). 8. Var i plan- och bygglagen slår man fast att enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas? Ange kapitel och paragraf. (2p) 9. FLERVALSFRÅGA svara på svarsbladet. Vilket/vilka av nedanstående påståenden stämmer med reglerna om enkelt avhjälpta hinder? Mer än ett alternativ kan vara rätt. A. Ett bra exempel på ett enkelt avhjälpt hinder kan vara ett installera en ramp för att göra det möjligt att komma in i en butikslokal eller offentlig byggnad. B. Ett typiskt exempel på det som avses med enkelt avhjälpa hinder kan vara att installera hiss i ett lite äldre trevånings bostadshus. C. Enligt PBL ska mindre fysiska hinder för tillgänglighet i princip alltid åtgärdas. Bedömningen ska vara lika från fall till fall och hänsyn till olika platsers varierande praktiska svårigheter ska inte tas. D. Enligt PBL ska mindre fysiska hinder för tillgänglighet i princip alltid åtgärdas. Bedömningen ska vara lika från fall till fall och hänsyn till fastighetsägarens/verksamhetsinnehavarens ekonomiska förutsättningar ska inte tas. E. De olika lösningar som beskrivs i HIN 3 är i princip tvingande när det gäller utförande och utformning vid avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder. 10. Vid avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder är syftet att underlätta tillgängligheten för ett flertal olika grupper av männiksor med olika typer av funktionsnedsättningar. Reflektera över om det kan uppstå konflikter mellan behoven hos olika grupper med funktionsnedsättning när ett fysiskt hinder ska avhjälpas på bästa sätt för att fungera väl för så många som möjligt. Beskriv gärna något konkret exempel där en konflikt kan uppstå. Har du en bra idé, baserat på råden i regelverken eller baserat på egen reflektion, på hur denna konflikt kan avhjälpas så att lösningen/lösningarna passar många? (3p)

5 Karlstads universitet 5(11) Uppfyller bostadsplanerna krav och standarder 11. Det är inte alla bostäder som byggs nya som uppfyller de regelverk, allänna råd och minimikrav som ställs. Här nedan finns en planlösning över en svensk bostad byggd under ca tidigt 1980-tal. Ser du några brister och missar i planlösningen här nedan som bidrar till lägre kvalitet och sämre funktion och som inte lever upp till dagens (och sannolikt ej heller gårdagens) krav på byggnads- och bostadsutformning? (Du kan bortse från exakta mått då vi inte känner den exakta skalan.) (2p)

6 Karlstads universitet 6(11) 12. Här nedan visas en planritning för ett kök i en bostad på 3 rum och kök avsedd för 4 personer. Köket ska vara anpassat till de svenska regelverken i BBR och svensk standard gällande köksutformning och inredning. Några saker i utformning och mått har blivit fel och uppfyller inte krav och standarder. Finn minst fem av dessa fel och beskriv dem kortfattat. (3p) (mm) K/F KÖK HS DM PLAN Mer kvalitativa, arkitektoniska och sociala aspekter 13. I kurslitteraturen (Bostadens arkitektur resp Bostadens omätbara värden) beskriver Ola Nylander sju olika kvalitativa egenskaper eller egenskapsfält av mer omätbara värden som bidrar till hemkänsla och en rikare upplevelse av bostaden. Berätta lite mer ingående om ett av dessa egenskapsfält eller omätbara värden i bostaden som beskrivs i kurslitterturen. Vilka konkreta egenskaper eller nyckelfaktorer i utformningen har enligt litterturen betydelse för hur vi upplever det mer omätbara värde som du väljer att beskriva? Beskriv också kortfattat hur man kan arbeta med och tänka för att som bostads- och byggnadsplanerare förstärka och skapa så goda kvaliteter som möjligt inom det mer omätbara värde du väljer att beskriva. (3p)

7 Karlstads universitet 7(11) 14. Nedanstående planritning visar planlösningen för en relativt nybyggd lägenhet i ett flerfamiljshus. Analysera utformningen och planlösningen och reflektera över vilka kvaliteter denna bostad kan tänkas ha funktionellt, praktiskt och upplevelsemässigt/arkitektoniskt. Reflektera också över vilka ev svagheter eller brister utformning och planlösning kan ha. (3p) 15. Flera studier pekar på betydelsen av närmiljön runt våra bostäder som ett viktigt område för de boende och de boendes trivsel. Sören Olsson talar om det lilla grannskapet och dess betydelse, egenskaper och utformning. Hans undersökningar baseras på intervjustudier. Berätta kortfatta om vad de flesta upplever som viktigt för att man trivs med sin närmiljö i boendet? Nämn tre kvaliteter. Vilken kvalitet är allra viktigast för de flesta boende? (2p)

8 Karlstads universitet 8(11) 16. Vilken faktor i utformningen av den fysiska miljön visade sig vara allra viktigast för att stödja och möjliggöra den viktigaste trivselfaktorn som avses i fråga 15 ovan? Svara med några få ord. Det är ett begrepp som söks. (2p) 17. Christina Redvall skriver i sin artikel Bostadens estetik om relationen människa och bostad som den framkommit i hennes forskning och intervjustudier i Göteborg. Hon beskriver bl.a. hur människor kan uppleva att det är svårt att känna sig hemma i moderna hem som någon annan designat. Begreppen livsform och levnadsvillkor blir centrala för att förstå tillägnelseprocessen att göra en bostad till sitt eget hem och de konflikter som kan uppstå. Berätta kortfattat om ett tydligt exempel från Redvalls forskning där individuellla livsformer och boendets levnadsvillkor både samverkar under det sena 1900-talet och senare kommer mer i konflikt. (2p) 18. Ola Nylander har analyserat de vanligaste svenska bostadsplantyperna från ca 1850 och framåt till idag och hittat fem tydliga typer som kommer igen i bostadsplaneringen men som också kan förknippas med olika tidsepoker. Nedanstående planritning visar en relativt modern svensk lägenhetsplan. Vilken plantyp enligt indelningen i Ola Nylanders plantypologi kan man närmast beskriva denna plan som? Svara med en plantyp samt en kort motivering. (2p)

9 Karlstads universitet 9(11) 19. Nedanstående planritning visar också en relativt modern svensk lägenhetsplan som också har släktskap med lite äldre plantyper. Vilken plantyp enligt indelningen i Ola Nylanders plantypologi kan man närmast beskriva denna plan som? Svara med en plantyp samt en kort motivering. (2p) Mätning av areor 20. Nedanstående ritning (plan och sektion) visar en vindsvåning i en bostad. Hur stor blir den mätvärda boarean på detta våningsplan enligt de svenska reglerna för mätning av area? Ange svaret i kvm och avrunda till en decimal. (2p) (mm) A-A A-A SEKTION INREDD VIND OINREDD VIND PLAN

10 Karlstads universitet 10(11) 21. FLERVALSFRÅGA svara på svarsbladet. Vilken typ av area visas i planritningen nedan? Välj rätt benämning för den gråmarkerade arean i ritningen. Endast ett svarsalternativ är rätt. (2p) Plan 2 i ett flerbostadshus Följande benämningar finns att välja mellan till fråga 21: A. Boarea B. Öppen area C. Lokalarea D. Biarea E. Bruttoarea F. Nettoarea G. Byggnadsarea H. Sluten area Byggnadens delar 22. Fönster är en viktig del av arkitekturen och bostaden. Vad har fönstrets viktigaste delar för benämning. Nedan visas ett relativt typiskt klassiskt fönster med olika delar. Svara genom att skriva rätt benämning för de olika delarna på separat svarblad. (3p)

11 Karlstads universitet 11(11) anonymitetskod: SVARSBLAD Tentamen i byggnadsplanering, BYGB19, OBS! Svara med VERSALER eller RINGA IN rätt svar Svar Byggnadsplanering 1 Svara på separat blad 2 Svara på separat blad 3 A B C D E 4 Svara på separat blad 5 Svara på separat blad 6 A B C D E F 7 Svara på separat blad 8 Svara på separat blad 9 A B C D E 11 Svara på separat blad 12 Svara på separat blad 13 Svara på separat blad 14 Svara på separat blad 15 Svara på separat blad 16 Svara på separat blad 17 Svara på separat blad 18 Svara på separat blad 19 Svara på separat blad 20 Svara på separat blad Svara på separat blad Summa Betyg Poäng

Skriv svaren på lösa blad.

Skriv svaren på lösa blad. Karlstads universitet 1(10) Byggnads och samhällsplanering BYGB19 (2 hp) Tentamen i byggnadsplanering Tid Tisdag 18 augusti 2015 kl 08.15 13.15 Plats Karlstads universitet Ansvariga Mikael Götlind 0733

Läs mer

Vad är en attefallsåtgärd?

Vad är en attefallsåtgärd? Attefallsåtgärder Vad är en attefallsåtgärd? En attefallsåtgärd gäller bara en- och tvåbostadshus och är En tillbyggnad, max 15 m² bruttoarea. Högst 2 takkupor (får inte innebära något ingrepp i den bärande

Läs mer

När får man bygga? FAQ OM BYGGLOV OCH SÅNT

När får man bygga? FAQ OM BYGGLOV OCH SÅNT När får man bygga? FAQ OM BYGGLOV OCH SÅNT Innehåll Klicka på en länk för att komma till svaret. Vad gäller om man vill bygga en Friggebod? Finns det andra fall då jag inte behöver varken bygglov eller

Läs mer

Åtgärder som inte kräver bygglov

Åtgärder som inte kräver bygglov STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 1 (5) Åtgärder som inte kräver bygglov Följande åtgärder kräver inte bygglov eller anmälan till kommunen (gäller endast för en- och tvåbostadshus) Friggebod Du får

Läs mer

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig?

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig? Den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen (PBL) så att det inte längre behövs bygglov för vissa åtgärder på en- och tvåbostadshus. I de allra flesta fall behöver du göra en anmälan till kommunen och

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Ansökan om bygglov ... Ansökan avser. Fastighet. Sökande. Kontaktperson (om sökanden är ett företag) Medsökande

Ansökan om bygglov ... Ansökan avser. Fastighet. Sökande. Kontaktperson (om sökanden är ett företag) Medsökande Sid 1 (9) Ansökan om bygglov Datum Box 503, 386 25 Torsås.... Innan du börjar fylla i din ansökan om bygglov så läs igenom instruktioner och information i bilaga 1-3 till blanketten. Detta underlättar

Läs mer

Bygga utan bygglov. Till dig som planerar att bygga. Bilaga 1 Riktlinjer

Bygga utan bygglov. Till dig som planerar att bygga. Bilaga 1 Riktlinjer Bygga utan bygglov Till dig som planerar att bygga Bilaga 1 Riktlinjer 151130 Viktigt för dig som vill utföra bygglovsbefriade åtgärder! Från och med 2 juli 2014 gäller förändringar i plan- och bygglagen

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Miljö- och stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Tillämpning av plan- och bygglagen 9 kap. 4a-d, åtgärder

Läs mer

Attefallsåtgärder. Attefallshus - Komplementbostadshus/komplementbyggnad Högst 25 kvadratmeter byggnadsarea

Attefallsåtgärder. Attefallshus - Komplementbostadshus/komplementbyggnad Högst 25 kvadratmeter byggnadsarea Attefallsåtgärder Från den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen så att fler åtgärder blev bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus. Allt som tidigare var tillåtet utan bygglov är fortfarande det.

Läs mer

Datum. Villkorsbesked. Rivningslov. Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Brygga.

Datum. Villkorsbesked. Rivningslov. Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Brygga. Sid 1 (6) Ansökan om bygglov Datum.... 667 22 Forshaga 054-17 20 00 Fastighet Fastighetsbeteckning Ansökan avser Bygglov Bygglov där förhandsbesked lämnats, datum. Marklov Tidsbegränsat bygglov högst tio

Läs mer

Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014.

Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014. Datum: 2015-01-30 Sidnr 1 av 10 Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014. FRÅGA 1: Kan man söka bygglov för nybyggnad och samtidigt göra en anmälan om 15

Läs mer

Bygglovbefriade åtgärder

Bygglovbefriade åtgärder Bygglovbefriade åtgärder Informationskväll på SBK Mari von Sivers och Beatrice Udén Bygglovbefriad tillbyggnad En tillbyggnad max 15 kvm bruttoarea, inte över taknockshöjd och inte närmare tomtgräns än

Läs mer

Mer information kring kulturhistoriska byggnader och miljöer finns i slutet av dokumentet.

Mer information kring kulturhistoriska byggnader och miljöer finns i slutet av dokumentet. Attefallsåtgärder Från den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen så att fler åtgärder blev bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus. Allt som tidigare var tillåtet utan bygglov är fortfarande det.

Läs mer

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 Den 2 juli blir det tillåtet att göra fler åtgärder utan bygglov, till exempel bygga en extra komplementbyggnad om 25 kvadratmeter på sin tomt. Men bygganmälan

Läs mer

Ansökan om bygglov ... Ansökan avser. Fastighet. Sökande. Byggherre. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Karlskrona

Ansökan om bygglov ... Ansökan avser. Fastighet. Sökande. Byggherre. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Karlskrona Sid 1 (5) Ansökan om bygglov Datum 371 83 Karlskrona.... 0455-30 30 00 Ansökan avser Bygglov Bygglov där förhandsbesked lämnats, datum. Marklov Tidsbegränsat bygglov högst tio år, datum t.o.m.. Fastighet

Läs mer

Regeringens förslag till ändringar i PBL

Regeringens förslag till ändringar i PBL Regeringens förslag till ändringar i PBL Kerstin Åkerwall Kerstin.akerwall@boverket.se Proposition om studentbostäder Prop. 2013/14:59 Prop. 17/12-13 Gäller från 1/7-14 Beslut 10/4-14 Proposition om studentbostäder

Läs mer

Sökande Organisations-/personnummer

Sökande Organisations-/personnummer Ansökan om bygglov, rivningslov, marklov Personuppgiftslagen (PuL) gäller vid behandling av denna blankett. Sektor samhällsbyggnad Ansökan avser Bygglov Marklov Rivningslov Tidsbegränsat bygglov högst

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Sökande Organisations-/personnummer

Sökande Organisations-/personnummer Anmälan om bygglovsbefriad åtgärd Sektor samhällsbyggnad Personuppgiftslagen (PuL) gäller vid behandling av denna blankett. Fastighet Fastighetsbeteckning Sökande Fakturaadress om annan än ovan Byggherre

Läs mer

Villkorsbesked. Rivningslov. Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Brygga.

Villkorsbesked. Rivningslov. Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Brygga. Sid 1 (6) Ansökan om bygglov * = Obligatorisk uppgift 826 80 Söderhamn bygg.miljonamnden@soderhamn.se, 0270-750 00 Fastighet Fastighetsbeteckning* Ansökan avser* Bygglov Bygglov där förhandsbesked lämnats,

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Villkorsbesked. Rivningslov. Planerad byggtid, månader* Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank.

Villkorsbesked. Rivningslov. Planerad byggtid, månader* Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Sid 1 (6) Ansökan om bygglov * = Obligatorisk uppgift 371 83 Karlskrona 0455-30 30 00 Fastighet Fastighetsbeteckning* Fastighetens adress* Ansökan avser* Bygglov Bygglov där förhandsbesked lämnats, datum.

Läs mer

Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte Boplats 27 oktober 2016

Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte Boplats 27 oktober 2016 Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte Boplats 27 oktober 2016 Byggnadsinspektörer Kristin Häljestig och Jenny Pettersson Byggavdelningen Stadsbyggnadskontoret Handlägger utifrån Plan- och bygglagen

Läs mer

Sökande Organisations-/personnummer

Sökande Organisations-/personnummer Ansökan om bygglov, rivningslov, marklov Sektor samhällsbyggnad Personuppgiftslagen (PuL) gäller vid behandling av denna blankett. Ansökan avser Bygglov Marklov Rivningslov Tidsbegränsat bygglov högst

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2014:471 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Regeringen föreskriver i fråga om plan-

Läs mer

Att bygga på prickad mark

Att bygga på prickad mark Att bygga på prickad mark Önskemål om att placera Friggebod eller Attefallshus etc närmare tomtgräns än 4,5 m kommer upp med jämna mellanrum. När det gäller att inkräkta på avståndet 4,5 m mot väg, gata,

Läs mer

ANSÖKAN. bygglov, förhandsbesked, marklov, rivningslov. Datum. Postadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Fritidshus. Kontorshus.

ANSÖKAN. bygglov, förhandsbesked, marklov, rivningslov. Datum. Postadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Fritidshus. Kontorshus. Inkom Diarienr ANSÖKAN bygglov, förhandsbesked, marklov, rivningslov Obs! Obligatoriska fält Fastighet och sökande Fastighetsbeteckning Datum Fastighetsägare om annan än sökanden Fastighetens adress Telefon:

Läs mer

Agenda. Boplats uthyrning Stadsbyggnadskontoret - ombyggnation Innerstadens arkitekter - bygglösningar Frågestund

Agenda. Boplats uthyrning Stadsbyggnadskontoret - ombyggnation Innerstadens arkitekter - bygglösningar Frågestund Bygg om din villa Agenda Boplats uthyrning Stadsbyggnadskontoret - ombyggnation Innerstadens - bygglösningar Frågestund Annonsera gratis på boplats.se Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte

Läs mer

Ansökan om bygglov. Kontoret för samhällsbyggnad. Fastighet * Ansökan avser * Åtgärd-/er * Byggnad/anläggning * Sida 1 av 6

Ansökan om bygglov. Kontoret för samhällsbyggnad. Fastighet * Ansökan avser * Åtgärd-/er * Byggnad/anläggning * Sida 1 av 6 Ansökan om bygglov INFORMATION OM PERSONUPPGIFTSBEHANDLING De uppgifter du/ni har lämnat behandlar vi i enlighet med gällande lag för behandling av personuppgifter. Uppgifterna behandlas för att säkerställa

Läs mer

Anmälan "Attefallshus"

Anmälan Attefallshus Anmälan "Attefallshus" Fastighet och sökande/byggherre Fastighetsbeteckning Fastighetens adress Fastighetsägare (om annan än sökanden) Sökanden: Förnamn Personnummer / Organisationsnummer Utdelningsadress

Läs mer

Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening

Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening Sundbybergs Koloniträdgårdsförening Box 1071 Januari 2010 172 22 Sundbyberg Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening Bygga nytt, ändra, bygga om. Generellt krävs tillstånd från styrelsen för

Läs mer

Medborgarförslag om bygglovspraxis för bostäder i källare

Medborgarförslag om bygglovspraxis för bostäder i källare Kommunfullmäktige 2012-06-18 133 307 2012-12-17 255 596 Kommunstyrelsen 2012-12-03 249 607 Arbets- och personalutskottet 2012-11-12 243 502 Dnr 12.342-008 junikf22 Medborgarförslag om bygglovspraxis för

Läs mer

Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig

Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig Bilaga SBN 32.2013 Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig Riktlinjer för när bygglov och kontrollansvarig krävs, beslutade av samhällsbyggnadsnämnden i Tingsryds Kommun 2013-03-12, 32. Utgår

Läs mer

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det När du vill bygga en ny byggnad eller bygga till måste du söka bygglov hos stadsbyggnadskontoret. Vid vissa andra ändringar

Läs mer

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden Österåkers kommun Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Allmän information om det så kallade Attefallshuset... 2 Vilka är grundkraven för att få bygga?... 2 Utformning, storlek, höjd och placering?... 2

Läs mer

Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun

Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun Bakgrund Plan- och bygglagen (PBL) har i uppgift att dels se till den enskildes rätt till största möjliga frihet och initiativmöjlighet, dels grannars rätt till skydd

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Information till dig som ska söka lämna in en anmälan

Stadsbyggnadskontoret Information till dig som ska söka lämna in en anmälan Information till dig som ska söka lämna in en anmälan Du behöver lämna in en anmälan när du ska: göra ändringar som berör konstruktioner, göra ändringar som påverkar planlösning väsentlig ändra hissar,

Läs mer

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL Instruktioner för att använda mallen för plan enligt PBL Mallen är utformad för att kunna användas för tillbyggnad med max 15 kvm som normalt är bygglovbefriat men kräver en anmälan. Kontrollplanen ska

Läs mer

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Denna information vänder sig till dig som planerar att bygga nytt i Ekerö kommun och går igenom vilka krav som ställs på tillgänglighet och användbarhet

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning.

Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. 3 2014-08-25 Diarienummer 2008/0670- Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Planområdet, utdrag ur gällande detaljplan. Handlingar Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Villkorsbesked. Rivningslov. Planerad byggtid, månader* Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank.

Villkorsbesked. Rivningslov. Planerad byggtid, månader* Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Sid 1 (6) Ansökan om bygglov * = Obligatorisk uppgift 933 81 Arvidsjaur kommun@arvidsjaur.se, 0960-155 00 Fastighet Fastighetsbeteckning* Fastighetens adress* Ansökan avser* Bygglov Bygglov där förhandsbesked

Läs mer

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov? Eller göra en anmälan

Läs mer

DOM 2016-04-18 Stockholm

DOM 2016-04-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2016-04-18 Stockholm Mål nr P 7340-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-07-20 i mål nr P 1919-15, se bilaga A KLAGANDE Byggnadsnämnden

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar Vanliga frågor och svar Nedan finns vanligt förekommande frågor och kortfattade svar. Är du osäker på vad som gäller för just din fastighet så är du välkommen att ringa eller komma in och träffa en handläggare

Läs mer

Frågor som besvarades i sändning och i chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014

Frågor som besvarades i sändning och i chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 Datum 2014-06-25 Diarienummer 1(17) Frågor som besvarades i sändning och i chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 Fråga 1 Får tillbyggnad innehålla kök/våtrum? Utan KA? Svar 1 Boverket: Ja

Läs mer

FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA?

FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA? FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA? Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Augusti 2008 Bygglov krävs för att: Uppföra en ny byggnad eller anläggning (tex upplag, plank eller mur) Bygga till en

Läs mer

Får jag bygga? Om bygglov, rivningslov,marklov och anmälan

Får jag bygga? Om bygglov, rivningslov,marklov och anmälan 2016 Får jag bygga? Om bygglov, rivningslov,marklov och anmälan Bygglov så fungerar det När du vill bygga en ny byggnad eller bygga till måste du oftast söka bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Vid vissa

Läs mer

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef Kommande regeländringar Yvonne Svensson Rättschef Fem aktuella lagändringar och lagförslag Avskaffande av den obligatoriska byggfelsförsäkringen och ny lag om färdigställandeskydd Fler bostäder åt unga

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Nya plan och bygglovsregler fr.o.m. 2 juli 2014

Nya plan och bygglovsregler fr.o.m. 2 juli 2014 INFORMATIONSBREV JUNI 2014 Nya plan och bygglovsregler fr.o.m. 2 juli 2014 Med anledning av de nya plan och bygglovsreglerna kommer här lite information angående de nya reglerna som träder i kraft den

Läs mer

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov? Eller göra en anmälan

Läs mer

Tillbyggnad av enbostadshus Information och exempelritningar. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Tillbyggnad av enbostadshus Information och exempelritningar. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Tillbyggnad av enbostadshus Information och exempelritningar Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov? Eller göra en anmälan

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar.

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar. TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-02-01 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0136 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring,

Läs mer

DOM 2015-03-18 Stockholm

DOM 2015-03-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2015-03-18 Stockholm Mål nr P 6299-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-25 i mål nr P 5591-13, se bilaga KLAGANDE H K Ombud: J

Läs mer

ANMÄLAN. Datum. Postadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Fritidshus. Kontorshus. Affärshus. Annat:

ANMÄLAN. Datum. Postadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Fritidshus. Kontorshus. Affärshus. Annat: Inkom Diarienr ANMÄLAN Obs! Obligatoriska fält Datum Fastighet och sökande Fastighetsbeteckning Fastighetsägare om annan än sökanden Telefax: Fastighetens adress Telefon: arbetet Sökandes namn Person-/Organisationsnummer

Läs mer

BYGGNADSNÄMNDERNA I KRONOBERGS LÄNS ARBETE MED TILLSYN UNDER LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN , Meddelande 2016:03

BYGGNADSNÄMNDERNA I KRONOBERGS LÄNS ARBETE MED TILLSYN UNDER LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN , Meddelande 2016:03 BYGGNADSNÄMNDERNA I KRONOBERGS LÄNS ARBETE MED TILLSYN UNDER 2014 LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN 1103-8209, Meddelande 2016:03 Sida 2 av 18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 3 Uppdraget 4 Fakta

Läs mer

Byggproduktion I BYGB15 VT2012 Projekt-PM utökat och justerat 2012-03-13 Med fördjupade råd och anvisningar för arbetsuppgiften

Byggproduktion I BYGB15 VT2012 Projekt-PM utökat och justerat 2012-03-13 Med fördjupade råd och anvisningar för arbetsuppgiften Karlstad universitet Energi- miljö och byggteknik Byggproduktion I BYGB15 VT2012 Projekt-PM utökat och justerat 2012-03-13 Med fördjupade råd och anvisningar för arbetsuppgiften Nya mindre kompletteringar

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Lov- och byggprocessen 4 Vad är bygglov? 5 Intervju med Magnus Olsson 6 Vad är syftet med bygglov? 7 Vad är nyttan med bygglov? 8 Olika typer av ärenden

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-5526 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bofinken 5 Fastighetens adress: Unionsgatan 1 Sökande: Kalmarbygg AB Ärende: Fasadändring, takkupa Förslag

Läs mer

EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus samt rivningslov för två komplementbyggnader

EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus samt rivningslov för två komplementbyggnader DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2018-001223 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

Läs mer

ANSÖKAN Datum. Bygglov Tidsbegränsat bygglov högst tio år (t o m datum) Marklov Rivningslov. Sökande: Förnamn Efternamn Organisations-/Personnummer

ANSÖKAN Datum. Bygglov Tidsbegränsat bygglov högst tio år (t o m datum) Marklov Rivningslov. Sökande: Förnamn Efternamn Organisations-/Personnummer ANSÖKAN Datum Blanketten sänds till: Hjo kommun, Byggnadsnämnden, 544 81 HJO Ansökan avser (ifylls i tillämpliga delar) Bygglov Tidsbegränsat bygglov högst tio år (t o m datum) Marklov Rivningslov Periodiskt

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Boverket att, utöver vad som framgår av regeringens beslut om uppdrag till Boverket den 16 mars 2017,

Regeringen uppdrar åt Boverket att, utöver vad som framgår av regeringens beslut om uppdrag till Boverket den 16 mars 2017, I Regeringen Regeringsbeslut 2017-09-14 N2017/05714/PBB 111 2 Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Tillägg till uppdrag att utreda ytterligare undantag från krav på bygglov samt se över

Läs mer

Datum. Villkorsbesked. Rivningslov. Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Brygga.

Datum. Villkorsbesked. Rivningslov. Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Brygga. Sid 1 (6) Ansökan om bygglov Datum.... 613 81 Oxelösund miljo@oxelosund.se, 0155-380 00 Fastighet Fastighetsbeteckning Ansökan avser Bygglov Bygglov där förhandsbesked lämnats, datum. Marklov Tidsbegränsat

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

östra stranden Halmstad Södra Väret 133

östra stranden Halmstad Södra Väret 133 östra stranden Halmstad Södra Väret 133 Superfräscht fritidshus på Östra Stranden! Här är det bara att flytta rakt in och bo året om. Eller så har du ett av Halmstads finaste fritidshus. Lättskött tomt

Läs mer

Information till dig som ska lämna in en anmälan

Information till dig som ska lämna in en anmälan Information till dig som ska lämna in en anmälan Du behöver lämna in en anmälan när du ska: göra ändringar som berör en byggnads bärande Startbesked och slutbesked: konstruktion eller om byggnadens planlösning

Läs mer

Anmälan om ej bygglovpliktig åtgärd

Anmälan om ej bygglovpliktig åtgärd Sid 1 (4) Anmälan om ej bygglovpliktig åtgärd * = Obligatorisk uppgift Box 706, 572 28 Oskarshamn kommunen@oskarshamn.se, 0491-880 00 Fastighet Fastighetsbeteckning* Fastighetens adress* Tidplan Datum

Läs mer

Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A

Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A BÅSTAD DANDERYD ENKÖPING GNESTA HALMSTAD HANINGE HUDDINGE HÅBO JÄRFÄLLA KARLSHAMN KARLSKRONA KNIVSTA KUNGSBACKA KUNGÄLV KÄVLINGE LINKÖPING LIDINGÖ

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM) Nr 10 Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Karin Hilmér, ordf. (C) Anette Levin, vice ordf. (FP) Kent

Läs mer

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan 2008-08-22 S-Dp 2007-36910-54 Arne Fredlund Tfn 508 28 230 Förslag Detaljplan för fastigheten Hjorten 7 i stadsdelen Östermalm i Stockholm S-Dp 2007-36910-54

Läs mer

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL SID 1(10) Stadsbyggnadsnämndens delegeringsordning Bilaga 1 Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL (påbörjade före den 2 maj 2011) Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

Välkommen till. Informationsträff. Löddeköpinge

Välkommen till. Informationsträff. Löddeköpinge Välkommen till Informationsträff Löddeköpinge 2016-03-17 PROGRAM PRESENTATION, ORGANISATION ÖP, DETALJPLAN, HANDLÄGGNINGSPROCESSEN OCH HANDLINGARNA LOVPLIKTIGA ÅTGÄRDER: PLANK, MUR, CARPORT, GARAGE, FÖRRÅD

Läs mer

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov? För att handläggningen

Läs mer

Ansökan om bygg-, rivningsoch marklov m.m.

Ansökan om bygg-, rivningsoch marklov m.m. Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetens adress Postnummer Postadress Fastighetsägare (om annan än sökande) Sökande/byggherre Företagsnamn eller personnamn Person-/Organisationsnummer Adress Postnr

Läs mer

1.1 Förhandsbesked per beviljad bostad kr kr. 1.5 Tillbyggnad av huvudbyggnad utan tekniskt samråd kr kr kr

1.1 Förhandsbesked per beviljad bostad kr kr. 1.5 Tillbyggnad av huvudbyggnad utan tekniskt samråd kr kr kr TAXA BYGGLOV 2019 1 En- och tvåbostadshus Förhandsbesked 1.1 Förhandsbesked per beviljad bostad 15 300 kr - 15 300 kr Ny- och tillbyggnader 1.2 1.3 1.4 Bygga ett nytt en- eller tvåbostadshus inklusive

Läs mer

Taxetabeller för lov, anmälan mm

Taxetabeller för lov, anmälan mm A A 1 Taxetabeller för lov, anmälan mm Bygglov och teknisk kontroll för en- och tvåbostadshus och komplementbyggnader A 1.1 Nybyggnad av ett en- eller tvåbostadshus Planenligt, eller enligt gällande förhandsbesked

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:477 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

Samhällsbyggnad Gävle. Nybyggnad av bostadshus

Samhällsbyggnad Gävle. Nybyggnad av bostadshus Samhällsbyggnad Gävle Nybyggnad av bostadshus Exempelritningar med förklaringar Vill du veta mer? Telefon: 026-17 80 00 (växel) Fax: 026-10 67 78 E-post: samhallsbyggnad@gavle.se www.gavle.se/bygga-bo-miljo

Läs mer

Behöver jag en kontrollansvarig

Behöver jag en kontrollansvarig Behöver jag en kontrollansvarig för att bygga eller riva? Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som har ett en- eller tvåbostadshus. När du ska bygga en ny byggnad eller bygga till kan du

Läs mer

DOM 2015-03-27 Stockholm

DOM 2015-03-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2015-03-27 Stockholm Mål nr P 2854-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-03-03 i mål nr P 6957-13, se bilaga KLAGANDE 1. J M 2. T

Läs mer

Bygglovstaxa för Lilla Edets kommun 2019

Bygglovstaxa för Lilla Edets kommun 2019 Bygglovstaxa för Lilla Edets kommun 2019 Inledande bestämmelser 1 Enligt denna taxa utgår avgift för 1. beslut om förhandsbesked, villkorsbesked, startbesked, slutbesked och ingripandebesked, 2. beslut

Läs mer

Utvändig ändring Inredande av ytterligare bostad/lokal. Studentbostadshus Hus för äldre eller funktionshindrade Annat specialbostadshus:

Utvändig ändring Inredande av ytterligare bostad/lokal. Studentbostadshus Hus för äldre eller funktionshindrade Annat specialbostadshus: Fyll i de punkter som är aktuella för ditt ärende. Ansökan avser ANSÖKAN OM BYGGLOV Bygglov Rivningslov Marklov Tidsbegränsat bygglov, t.o.m. Periodiskt tidsbegränsat bygglov, fr.o.m. t.o.m. Förhandsbesked

Läs mer

Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen. Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA

Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen. Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA 19 april 2012 Nyhet i nya PBL Utformningskravet på lämplighet för sitt ändamål ska från Sida 2 maj 2011 prövas i bygglovet

Läs mer

NYBYGGNAD AV ATTEFALLSBYGGNAD

NYBYGGNAD AV ATTEFALLSBYGGNAD NYBYGGNAD AV ATTEFALLSBYGGNAD INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL Senast reviderad 2018-08-16 MILJÖ OCH BYGGNADSKONTORET Västerviks kommun, 593 80 Västervik, Besöksadress Lunnargatan 1, Växel 0490-25

Läs mer

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-27 B 2016-000483 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh Förslag till beslut 1. Bygglov

Läs mer

ATTEFALLSTILLBYGGNAD INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL

ATTEFALLSTILLBYGGNAD INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL ATTEFALLSTILLBYGGNAD INFORMATIONSBROSCHYR MED RITNINGSEXEMPEL 1 ATTEFALLSTILLBYGGNAD I det här häftet får du som ska göra en s.k. attefallstillbyggnad information om hur du går till väga och vilka handlingar

Läs mer

Behöver jag en kontrollansvarig

Behöver jag en kontrollansvarig Behöver jag en kontrollansvarig för att bygga eller riva? 2 Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som har ett en- eller tvåbostadshus. När du ska bygga en ny byggnad eller bygga till behöver

Läs mer

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni 2011 45 Bilaga B Plan och byggfrågor Författning PBL 9 kap. Delegat PBL 9 kap. 2 första stycket 1 och 2 Nybyggnad av en- eller tvåbostadshus

Läs mer

Taxetabeller för lov, anmälan mm

Taxetabeller för lov, anmälan mm A A 1 Taxetabeller för lov, anmälan mm Bygglov och teknisk kontroll för en- och tvåbostadshus och komplementbyggnader A 1.1 Nybyggnad av ett en- eller tvåbostadshus Planenligt 25 990 kr A 1.2 Liten avvikelse

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Plan- och byggnadsnämnden Fastställd av PBN 2011-10-04 113 Författning Ärende Delegat Anteckningar PBL 5 kap. PBL 5 kap. 2 och 5 Beslut om planbesked (om

Läs mer

Även om det du vill bygga uppfyller kraven för bygglovsbefrielse behövs det ändå bygglov om:

Även om det du vill bygga uppfyller kraven för bygglovsbefrielse behövs det ändå bygglov om: Den 1 juli 2017 ändras plan- och bygglagen (PBL) så att ytterligare åtgärder undantas från kravet på bygglov. I vissa fall behöver du dock göra en anmälan till kommunen och få startbesked innan du börjar

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060110 DOM 2014-11-04 Stockholm Mål nr P 2337-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-12 i mål nr P 4406-13, se

Läs mer

KORRÖDSVÄGEN 22 A. 3 rum och kök. Boarea ca 70 m². Areauppgifter enligt ritning.

KORRÖDSVÄGEN 22 A. 3 rum och kök. Boarea ca 70 m². Areauppgifter enligt ritning. KORRÖDSVÄGEN 22 A Beskrivning Nyproducerad 3 rok centralt i Båstad Välkommen att bosätta Dig i nybyggd 3 rumslägenhet i centrala Båstad. Brf Örebäcksparken erbjuder bekymmersfritt boende i vackra omgivningar

Läs mer

Påbro 6063. Län Skåne Gatuadress Påbro 6063 Kommun Hässleholm Storlek 5.0 rum (3 sovrum) / 178 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Påbro 6063. Län Skåne Gatuadress Påbro 6063 Kommun Hässleholm Storlek 5.0 rum (3 sovrum) / 178 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Skåne Gatuadress Kommun Hässleholm Storlek 5.0 rum (3 sovrum) / 178 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning BOTTENVÅNING: Entré via farstu leder in i

Läs mer

Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015

Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-03 B 2016-000054 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer