NATURVÄRDESINVENTERING OCH BEDÖMNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NATURVÄRDESINVENTERING OCH BEDÖMNING"

Transkript

1 NATURVÄRDESINVENTERING OCH BEDÖMNING VID FROSTVÄGEN, ALINGSÅS KOMMUN Dikeslånke (Callitriche stagnalis)

2 Sida 2 Sammanfattning Alingsås kommun avser ta fram en detaljplan inför en eventuell exploatering av en lucktomt i centrala Alingsås (mellan Frostvägen och Säveån). Inför detta arbete har ett behov av en översiktlig naturvärdesinventering och bedömning identifierats. Syftet med inventeringen är att identifiera förekommande naturvärden samt hur man bör förhålla sig till dessa inför en eventuell exploatering. Särskilt fokus har legat på förekomst och förutsättningar för amfibier och groddjur i området. Området fältbesöktes den 20 augusti Inventeringen genomfördes av Jonas Örnborg, anställd på Örnborg Kyrkander Biologi och Miljö AB. Aktuellt område är beläget intill Säveån och omfattar cirka 5300 kvadratmeter. Området sluttar ner mot Säveån där den största lutningen är i områdets norra delar där en brant skiljer av det nedanför liggande mer plana partiet som endast uppvisar en relativt sett svag lutning vidare ner mot Säveån. Områdets lägst liggande område påträffas i dess östra del där en mindre sänka bildar en mindre våtmark. Aktuell sträcka av Säveån är statusbedömd i enlighet med EU:s vattendirektiv och uppvisar Måttlig Ekologis Status amt God Ekologisk Kemisk Status (exklusive kvicksilver). Eventuella åtgärder i eller i närheten av vattendraget får därför ej medföra risk för att statusen av vattendraget försämras som försvårar möjligheterna för att uppnår god status Sammanfattningsvis och sett i ett större perspektiv (kommunnivå) utgör området en lucktomt i ett annars tättbebyggt område, varför inga höga naturvärden förväntas påträffas i området. Närheten till Säveån medför dock att området uppvisar vissa kvalitéer sin litenhet till trots. Trädridån längs med Säveån med framförallt klibbal, där vissa uppnått ansenlig storlek bedöms utgör de främsta naturvärdena och där det finns flera skäl att vid en eventuell exploatering av området att överväga att ett område (buffertzon) längs med vattendraget förbli orört. Enstaka större träd av klibbal och vide (Salix sp.) förekommer även högre upp i området, vilka i dagläget besitter vissa naturvärden. Dessa naturvärden är dock i till stor del beroende av i de sammanhang de befinner sig i (ett mindre "naturområde"). Förändras detta sammanhang, exempelvis genom en exploatering med bebyggelse, kommer sannolikt på naturvärdet av dessa kvarvarande större träd också att minska. Vad avser den aktuella våtmarken i området bedöms inte utgöra en lämplig leklokal för salamandrar och grodor i och med att den sannolikt torkar ut regelbundet och är igenvuxen med vass och skogssäv. Inga salamandrar observerades i området.

3 Sida 3 Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB Rapport 2013:12 Version

4 Sida 4 Inledning och bakgrund Alingsås kommun avser ta fram en detaljplan inför en eventuell exploatering av en lucktomt i centrala Alingsås. Syftet med inventeringen är att identifiera förekommande naturvärden samt hur man bör förhålla sig till dessa inför en eventuell exploatering. Särskilt fokus har legat på förekomst Figur 1. Överst: Översiktskarta över planområdets lokalisering i Alingsås. Nederst: Flygfoto över aktuellt planområde med befintlig våtmark inritad i ett ungefärligt läge. Höjdkurva visar anvisningen mellan de högre liggande partierna i norra delarna av planområdet och de lägre delarna av planområdets södra del ner mot Säveån.

5 Sida 5 och förutsättningar för amfibier och groddjur i området. Metod, resultat och diskussion Området fältbesöktes den 20 augusti Inventeringen genomfördes av Jonas Örnborg, anställd på Örnborg Kyrkander Biologi och Miljö AB. Området alla delar besöktes och dominerande arter noterades. På grund av områdets begränsade utbredning görs ingen uppdelning av delområden. Kartor i rapporten har publicerats med tillstånd från Lantmäteriet Gävle ( Lantmäteriet Medgivande I2013/0111). Området är beläget intill Säveån och omfattar cirka 5300 kvadratmeter (figur 1). Aktuellt område lutar ner mot Säveån och högsta punkten ligger vid Frostvägen. Största lutningen är i områdets norra delar där en brant skiljer av det nedanför liggande mer plana partiet som endast uppvisar en relativt sett svag lutning ner mot Säveån. Områdets lägst liggande område påträffas i dess östra del där en mindre sänka utgör den aktuella våtmarken i området (figur 1). Aktuell sträcka av Säveån (Vattenförekomst SE ) är enligt VISS 1 statusbedömd i enlighet med EU:s vattendirektiv och den aktuella bedömningen är att Ekologisk status i nuläget uppgår till Måttlig och Kemisk status uppgår till God (exklusive kvicksilver) och Ej god (inklusive kvicksilver) (VISS , Det föreligger därför en risk att aktuell sträckning ej uppnår god status 2021 i enlighet med EU:s vattendirektiv. Åtgärder i eller i närheten av vattendraget får därför ej medföra risk för att statusen av vattendraget försämras och försvårar för att uppnår god status Våtmarksområdet i aktuellt område ligger i den östra delen av planområdet (figur 2). Området är bevuxet med främst vass (Phragmites australis) och skogssäv (Scirpus sylvaticus). Vid besökstillfället var hela våtmarken uttorkad och inget synligt vatten observerades. Endast dy och gyttja befanns i våtmarken vid fältbesöket. Inga grodor eller salamandrar påträffades i eller i direkt anslutning till själva våtmarken. En trolig anledning till att våtmarken var uttorkad vid besökstillfället är sannolikt den nederbördsfattiga sommaren och det faktum att våtmarken helt eller delvis sannolikt tillförs vatten Figur 2 Del av våtmark bevuxen av skogssäv (Scirpus sylvaticus) avledningsrör för dagvatten som mynnar i anslutning till aktuell våtmark. 1 Vatten Informations System Sverige

6 Sida 6 via avledning av dagvatten från bostadsområdet ovanför via det rör som mynnar vid våtmarken (bild 2). Det extra tillskott av dagvatten som tillförs området direkt via dagvattenröret har sannolikt medfört att våtmarken brett ut sig mer än vad som annars skulle varit fallet. I planområdet påträffades två unga individer brungroda (åkergroda (Rana arvalis eller vanlig groda Rana temporaria). Eftersom bägge de påträffade individerna var unga och vanlig groda och åkergroda kan det emellanåt kan vara svåra att skilja åt är artbestämningen osäker. Utifrån de Figur 3. Sannolik vanlig groda (i jämförelse med åkergroda relativt sett bl.a. trubbig nos och betydligt mindre gräv tuberkel (pil) på bakfötterna). karaktärer som är artskiljande pekar det mesta dock åt vanlig groda. I och med att våtmarken i området befanns uttorkad bedöms dess potential som leklokal för grodor och salamandrar vara liten, och särskilt så för salamandrar som överlag vars yngelutveckling generellt sett är mer utdragen jämfört med exempelvis åkergroda och vanlig groda. Nederbördsrika somrar är det tänkbart att grodor enstaka år kan nyttja våtmarken som lek- och uppväxtlokal men det faktum att våtmarken åtminstone delvis försörjs av dagvatten som avleds från bostadsområdet ovanför bidrar till bedömningen att lokalen är mindre viktig i dessa sammanhang. Sammantaget bedöms därför lokalen vara mindre viktig för groddjur i området. En artlista på allmänt förekommande växter som observerades i området redovisas i tabell 1.

7 Sida 7 Tabell 1 Artlista över allmänt observerade arter i inom planområdet. Art Vetenskapligt namn Kommentar Skogssäv Scirpus sylvaticus I våtmark, rikligt Vass Phragmites australis I våtmark, rikligt Älggräs Filipendula ulmaria Allmänt Kanadensiskt gullris Solidago canadensis Hallon Rubus idaeus Berberis Berberis vulgaris Enstaka Röda vinbär Ribes rubrum Enstaka Träjon Dryopteris filix-mas Majbräken Athyrium filix-femina Spikblad Hydrocotyle vulgaris Jättebalsamin Impatiens glandulifera Fr.a. där trädgårdskompost tippats Vänderot Valeriana officinalis Brännässla Urtica dioica Kalmus Acorus calamus Vid stranden av Säveån Jättegröe Glyceria maxima Vid stranden av Säveån Förgätmigej släktet Myosotis sp. Vid stranden av Säveån Carex Carex sp Vid stranden av Säveån Dikeslånke Callitriche stagnalis Vid stranden av Säveån Vattenskräppa Rumex hydrolapathum Vid stranden av Säveån Gul svärdslilja Iris pseudacorus Vid stranden av Säveån Storrams Polygonatum multiflorum Fr.a. där trädgårdskompost tippats Snårvinda Calystegia sepium Hägg Prunus padus Trädskiktet, enstaka Klibbal Alnus glutinosa Trädskiktet, dominerande Rönn Sorbus aucuparia Träd- och buskskikt, enstaka Ask Fraxinus excelsior Träd- och buskskikt, enstaka. Rödlistad (VU) Skogsalm Ulmus glabra Träd- och buskskikt, enstaka. Rödlistad (VU) Lönn Acer platanoides Träd- och buskskikt, allmän Vide Salix sp. Träd- och buskskikt, allmän Druvfläder Sambucus racemosa Buskskikt, allmän Trädskiktet domineras av klibbal, vilka påträffas främst i de mer fuktiga partierna av området (våtmarken samt längs med Säveån). Ett par av dessa klibbalar har uppnått ansenlig storlek och med imponerande stamomkrets. Längs med stranden till Säveån påträffas de största klibbalarna som ofta uppvisar en grenad stam längt ner mot basen (figur 4). Klibbalens rötter längs med strandkanten är delvis blottlagda och fungerar delvis som erosionsskydd i strandbanken.

8 Sida 8 Figur 4. Bild t.v. Stam av klibbal uppdelad på tre stammar med imponerande sammanlagd storlek. A4 pärmen i bild är med som jämförelse. Bild t.h.: Blottlagda rötter av klibbal längs med Säveåns stränder bidrar till erosionsskydd i området. Flera av klibbalarna tillsammans med träd av vide (Salix sp.) bidrar med förekomst av död ved (stående och liggande) i området som är viktigt för bl.a. fåglar och insekter. Generellt sett är bevarandet och att man tillåter trädridåer längs med vattendraget viktigt av flera orsaker. En trädridå skuggar vattendraget, vilket leder till minskad produktion och därmed mindre problem med igenväxning och algblomning. Nedfallande löv utgör även en viktig födokälla för smådjur och insekter på botten, vilka i sin tur är en viktig födokälla för fisk och fågel. Beskuggningen håller även nere vattentemperaturen, vilket medför att mer syre kan finnas löst i vattnet och problem med syrefattiga/syrefria miljöer minskar. Dessutom skapar trädens rötter och grenar skyddande miljöer som både insekter och fiskar gärna använder samt att trädridåerna utgör viktiga spridningskorridorer för både växter och djur. I övrigt kan noteras att skogsalm och ask, vilka bägge två är rödlistade (VU) växer i området, dock observerades inga större träd av arterna utan det var främst yngre plantor i buskskiktet som observerades. I området förekommer även ett par stycken större träd av Salix sp. (videträd), vilka förutom att de ofta bidrar med död och döende ved, utgör en viktig nektar- och pollenkälla för insekter tidigt på våren innan övrig blomning kommit igång. Fältbesöket genomfördes utanför häckningssäsongen för fåglar, varför inga observationer av häckfåglar i området kunde göras. Observerade fåglar i området var främst sådana som födosökte och utgjordes av rödhake (Ertihacus rubecula), gärdsmyg (Troglodytes troglodytes), grönsiska (Carduelis spinus), ringduva (Columba palumba), bofink (Fringilla coelebs), björktrast (Turdus pilaris), större hackspett (Dendrocopos major), talgoxe (Parus major) och blåmes (Cyanistes caeruleus). Inga observationer av övriga däggdjur (inklusive eventuella bon/spår av hasselmus) gjordes. Dock observerades en mindre lya/jordhål i marken med relativt färsk spillning i utgångshålet. Vilken art som bodde/har bebott jordhålet är osäkert. Storleken på hålet pekar dock på ett djur mindre än grävling.

9 Sida 9 I branten ner mot de lägre delarna av området påträffades en hel del trädgårdsavfall som dumpats, både äldre och färskare material observerades. Sammanfattningsvis och sett i ett större perspektiv (kommunnivå) utgör området en lucktomt i ett annars tättbebyggt område, varför inga höga naturvärden förväntas påträffas i området. Närheten till Säveån medför dock att området uppvisar vissa kvalitéer sin litenhet till trots. Trädridån längs med Säveån med framförallt klibbal, där vissa uppnått ansenlig storlek bedöms utgör de främsta naturvärdena och där det finns flera skäl att vid en eventuell exploatering av området att överväga att ett område (buffertzon) längs med vattendraget förbli orört. Enstaka större träd av klibbal och vide (Salix sp.) förekommer även högre upp i området, vilka i dagläget besitter vissa naturvärden. Dessa naturvärden är dock i till stor del beroende av i de sammanhang de befinner sig i (ett mindre "naturområde"). Förändras detta sammanhang, exempelvis genom en exploatering med bebyggelse, kommer sannolikt på naturvärdet av dessa kvarvarande större träd också att minska. Vad avser den aktuella våtmarken i området bedöms inte utgöra en lämplig leklokal för salamandrar och grodor i och med att den sannolikt torkar ut regelbundet och är igenvuxen med vass och skogssäv. Inga salamandrar observerades i området..

Groddjursinventering för Detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder.

Groddjursinventering för Detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder. Groddjursinventering för Detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder. 2013-10-15 Handläggare: Lotta Andersson Kommunekolog Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder. Datum: 2013-05-24

Läs mer

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet 2 Beställning: Järfälla Hus AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Aina Pihlgren Medverkande:

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan

Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan 2 (7) Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan. 2013 Diarienummer: Text: Lars Arvidsson, Emil Nilsson och Lennart

Läs mer

Naturvärdesinventering av område vid bäck i centrala Björbo, Gagnefs kommun

Naturvärdesinventering av område vid bäck i centrala Björbo, Gagnefs kommun Naturvärdesinventering av område vid bäck i centrala Björbo, Gagnefs kommun Uppdraget På uppdrag av förvaltningschef Birgitta Johansson, miljö- och byggförvaltningen på Gagnefs kommun, utfördes den 7 juli

Läs mer

Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt. Lerums kommun

Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt. Lerums kommun Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt Lerums kommun 2014-12-08 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Beskrivning av området... 2 2. Metod... 3 3. Resultat... 4

Läs mer

Naturvärden på Enö 2015

Naturvärden på Enö 2015 Naturvärden på Enö 2015 Text och foto: Tobias Ivarsson, Svanås Hagtorpet, 342 64 Ör, tel. 0472-76167. saperda@spray.se 1 Innehållsförteckning Metodik 2 Tidigare inventeringar 3 Intressanta arter 3 Enö

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona 1 (12) Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Norrtälje kommun Tilläggsuppdrag naturvärdesinventering Nordrona Utredningen har genomförts i juni

Läs mer

Mindre hackspett vid Frostvägen i Alingsås förekomst och förutsättningar

Mindre hackspett vid Frostvägen i Alingsås förekomst och förutsättningar PM 2016-11-10 1(5) Mindre hackspett vid Frostvägen i Alingsås förekomst och förutsättningar Uppdraget Vid Frostvägen 39 i Alingsås planerar kommunen för bostadsbyggande. Under planarbetet framkom indikationer

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM 2018-03-09 Andreas Malmqvist och Jens Morin Uppdragsgivare Höörs kommun Samhällsbyggnadssektor, Strategiska enheten Box 53 243 21 Höör Uppdragsgivarens

Läs mer

PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun.

PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun. PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun. Beställare: Nacka kommun Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Granskningsversion:

Läs mer

Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö

Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Författare: Mia Arvidsson 2012-06-20 Rapport

Läs mer

Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun

Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun Rapport 2014-06-13 Uppdragstagare: Tomelillavägen 456-72 275 92 Sjöbo Tel 0416-151 20 rune.gerell@sjobo.nu

Läs mer

Bävern utrotades från Sverige i slutet av

Bävern utrotades från Sverige i slutet av En bäverpopulations förändring I Sunnemo socken i Värmland inventerades hela bäverstammen under somrarna 1976 och 1977. Biotopval, populationstäthet, födoval och relationer till andra ryggradsdjur undersöktes.

Läs mer

Naturvärdesbedömning av Svenstorp 1:9, Ängelholm feb 2014

Naturvärdesbedömning av Svenstorp 1:9, Ängelholm feb 2014 Naturvärdesbedömning av Svenstorp 1:9, Ängelholm feb 2014 Sammanfattning På uppdrag av Ängelholms kommun har MiNa natur genomfört en naturvärdesbedömning av ett område vid Svenstorp, Margaretorp på Hallandsåsens

Läs mer

Detaljplan Eds allé Naturvärden

Detaljplan Eds allé Naturvärden Detaljplan Eds allé Naturvärden 2010-11-05 1 Bakgrund CONEC konsulterande ekologer har gjort en inventering av de ekologiska värdena på uppdrag av NCC inför detaljplanläggning av Eds allé i Upplands Väsby

Läs mer

PM; Naturvärdesinventering som underlag för detaljplaneläggning för del av Gullbranna 1:13, 2014-08-20

PM; Naturvärdesinventering som underlag för detaljplaneläggning för del av Gullbranna 1:13, 2014-08-20 PM; Naturvärdesinventering som underlag för detaljplaneläggning för del av Gullbranna 1:13, 2014-08-20 Fig. 1 Området mot öster längs markvägen med äldre tallar och ekar, riktning norrut. Sammanfattning

Läs mer

Inventering av hasselmus på fastigheterna Hjälmaröd 9:59 m fl Vitemölla, Simrishamns kommun

Inventering av hasselmus på fastigheterna Hjälmaröd 9:59 m fl Vitemölla, Simrishamns kommun på fastigheterna Hjälmaröd 9:59 m fl Vitemölla, Simrishamns kommun Rapport den 21 juli 2013 Reviderad den 12 mars 2014 På uppdrag av Söderberg & Ask Arkitektkontor AB Uppdragstagare: Tomelillavägen 456-72,

Läs mer

Inventering av damm på fastigheten 5:240. Ingared, Alingsås kommun

Inventering av damm på fastigheten 5:240. Ingared, Alingsås kommun Inventering av damm på fastigheten 5:240 Ingared, Alingsås kommun Sida 2 Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB www.biologiochmiljo.se Rapport 2013:17 Version 2013-10-29 Ansvarig handläggare: Jonas Örnborg

Läs mer

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Sida 1 (13) Datum December 2017 Vår handläggare Sofia Peräläinen Kommunekolog Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Statliga bidrag till lokala och kommunala naturvårdsprojekt är medfinansiär för

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult

Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult Version 1.00 Projekt 7457 Upprättad 2018-05-22 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med arbetet inför en detaljplan

Läs mer

P r ä s t e r y d s v ä g e n A l i n g s å s

P r ä s t e r y d s v ä g e n A l i n g s å s I n v e n t e r i n g a v g r o d d j u r o c h a m f i b i e r P r ä s t e r y d s v ä g e n A l i n g s å s Mindre vattensalamander (Triturus vulgaris). Foto Örnborg Kyrkander Örnborg Kyrkander Biologi

Läs mer

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M Göteborg 2016-11-12 Mark och Miljödomstolen Box 1070 462 28 Vänersborg Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M 4675-14 Göteborgs Ornitologiska

Läs mer

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun PM inför detaljplan På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.svedholm@naturcentrum.se

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering av del av planområde för DP 1049 - Skyttevägen i Tierps Köping Bilaga 2 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Tierps kommun Kontaktperson: Lisa Björk, kommunarkitekt

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Underlag för stabilitetsförstärkande åtgärder På uppdrag av Golder Associates AB 2015-11-11 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund

Läs mer

Trädinventering vid Näsby slott, Täby Februari 2016

Trädinventering vid Näsby slott, Täby Februari 2016 Trädinventering vid Näsby slott, Täby Februari 2016 1 Trädinventering vid Näsby slott På uppdrag av Niam AB (Gustav Thörnqvist) utfördes en inventering och besiktning av utvalda träd vid Näsby slott, Täby.

Läs mer

Trädinventering & okulär besiktning. Brandstegen Midsommarkransen,

Trädinventering & okulär besiktning. Brandstegen Midsommarkransen, Trädinventering & okulär besiktning Brandstegen Midsommarkransen, 2015-03-31 Ansvarig för utförd trädinventering är Anders Ohlsson Sjöberg,, telefon: 0733-14 93 10, e-post: anders@arborkonsult.se 2 av

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog Naturvårdsutlåtande: Detaljplan för Åker 1:10 m.fl. Beställare: Ingemar Lind, SWECO FFNS Arkitekter AB Inledning Naturcentrum AB har på uppdrag av SWECO FFNS, Ingemar Lind, utfört översiktlig inventering,

Läs mer

SKRA BRO - NATURMILJÖANPASSNINGAR

SKRA BRO - NATURMILJÖANPASSNINGAR RAPPORT SKRA BRO - NATURMILJÖANPASSNINGAR SLUTRAPPORT 2018-03-15 REV 1.1 UPPDRAG 271913, Förprojektering Skra Bro Titel på rapport: Skra Bro - naturmiljöanpassningar Status: Datum: 2018-03-15 MEDVERKANDE

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad 2017-04-28 Reviderad Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete i området Hammar

Läs mer

Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm

Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm Sid 1 (6) Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm, Ekologgruppen 2018-08-09 Bakgrund I samband med ny lokalisering av tranformatorstation i Ängelholm har plats invid dammen Håvegropen valts

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun Version 1.00 Projekt 7381 Upprättad 2015-06-15 Reviderad Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun Sammanfattning En inventering

Läs mer

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Huskvarna Ekologi 2014-12-17 Bakgrund 2014-09-28 genomfördes en allmän naturvärdesinventering inom fastigheten Bollebygds Prästgård 1:2. Inventeringen

Läs mer

Större vattensalamander och andra groddjur i Hovdala naturområde

Större vattensalamander och andra groddjur i Hovdala naturområde Större vattensalamander och andra groddjur i Hovdala naturområde En inventering genomförd våren 2008 Johan Ahlén Naturcentrum AB 2008, Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Innehåll Innehåll...2 Inledning...3

Läs mer

INVENTERING AV FÅGLAR

INVENTERING AV FÅGLAR INVENTERING AV FÅGLAR BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2013-03-20 Inventering och text Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun PM 2015-03-10 1(5) Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun Uppdraget Att bedöma hur fågellivet påverkas av en exploatering av ett ca 15 ha stort område

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL 15-10-15 ARBETSMA - TERIAL Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan 2015 Naturvärdesinventering Gamla landsvägen i Spånga: underlag till detaljplan Spånga Oktober

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun.

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Version 1.10 Projekt 7442 Upprättad 2017-07-07 Reviderad 2017-08-08 Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Sammanfattning En inventering av utpekat

Läs mer

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan Nacka kommun Innehållsförteckning Uppdraget 3 Bakgrund 3 Planprocessen 3 Metodik 3 Översiktlig kartering av livsmiljöer för

Läs mer

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 SAMMANFATTANDE NATURVÅRDSUTLÅTANDE 2014-10-20 Örjan Fritz & Jonas Stenström Uppdragsgivare Halmstads kommun Samhällsbyggnadskontoret c/o Lasse Sabell

Läs mer

Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad

Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad - med rekommendationer inför exploatering av f.d. regementsområdet Marika Stenberg, Pia Hertonsson och Per Nyström, 2014 På uppdrag av Ystad kommun

Läs mer

Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Strömstads kommun

Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN Miljö- och byggförvaltningen Skrivelse 2014-09-09 1 (5) Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Bakgrund Efter önskemål från miljöplanerare Anna Wallblom har

Läs mer

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN TORSBY KOMMUN Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER 13006646 INTERNGRANSKAT SWECO ENVIRONMENT AB KIRSI JOKINEN, INVENTERING, BEDÖMNINGAR OCH ANNELI NILSSON,

Läs mer

Inventering av naturvärden. Säveån, Partille. Underlag inför förstärkningsåtgärder. På uppdrag av Trafikverket genom Sweco

Inventering av naturvärden. Säveån, Partille. Underlag inför förstärkningsåtgärder. På uppdrag av Trafikverket genom Sweco Inventering av naturvärden runt Finngösabäckens mynning, Säveån, Partille Underlag inför förstärkningsåtgärder På uppdrag av Trafikverket genom Sweco 2013-10-04 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad 2016-09-06 Reviderad PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Sammanfattning En riktad inventering av har skett i samband

Läs mer

Utredning av MKN i berörda vattenförekomster. Detaljplanområde Herrgårdsbacken, Lerums kommun

Utredning av MKN i berörda vattenförekomster. Detaljplanområde Herrgårdsbacken, Lerums kommun Utredning av MKN i berörda vattenförekomster Detaljplanområde Herrgårdsbacken, Lerums kommun 2014 Ann Bertilsson, Tina Kyrkander, Jonas Örnborg Rapport 2015:08 www.biologiochmiljo.se Ansvarig handläggare:

Läs mer

Naturvårdsutlåtande Hagaparken Svante Hultengren

Naturvårdsutlåtande Hagaparken Svante Hultengren 1 Bakgrund Naturcentrum AB har, på uppdrag av Peter Bergman, Contekton Arkitekter Fyrstad AB, under augusti 2016 genomfört en inventering/utlåtande av utpekat område i, Vänersborgs kommun kommun (se karta).

Läs mer

Ny vägsträckning vid Fiskeby

Ny vägsträckning vid Fiskeby Att: Gun-Marie Gunnarsson Vectura Ny vägsträckning vid Fiskeby Norrköpings kommun Allmän ekologisk inventering Sammanfattning Allmän ekologisk inventering Vid den allmänna ekologiska inventeringen har

Läs mer

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön Sida 1 av 5 Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön 2012-06-11 Uppdrag Peter Nolbrant, BioDivers Naturvårdskonsult har genom Åsa Röstell, Melica fått uppdrag av Pauline Svensson, Kungälvs

Läs mer

Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket

Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket 1 (9) Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket Bakgrund Det finns planer på att delvis omvandla industri/kontorsområdet Kabelverket i Älvsjö och ersätta en del av bebyggelsen i området

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär)

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär) PM 1 (6) 2018-06-18 Samhällsutvecklingskontoret Lars Rasmus Kaspersson, 0340-882 64 Kommunekolog Stadsbyggnadskontoret Camilla Svensson, 0340-882 47 Kommunekolog Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv

Läs mer

Inventering av större vattensalamander (Triturus cristatus), inför detaljplan Kalle Blanks väg, Länna

Inventering av större vattensalamander (Triturus cristatus), inför detaljplan Kalle Blanks väg, Länna Inventering av större vattensalamander (Triturus cristatus), inför detaljplan Kalle Blanks väg, Länna Naturföretaget 2016 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2013-000314, 2016-06-23 Inventering:

Läs mer

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Kompletterande inventering inför detaljplan

Läs mer

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Version 1.00 Projekt 7390 Upprättad 2015-12-21 Reviderad PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun 1(4) Handläggare Frida Nilsson Tfn 0142-853 86 frida.nilsson@mjolby.se Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun Uppdrag Miljökontoret

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Läs mer

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Örnborg Kyrkander Biologi och Miljö AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog sida 2 Naturvärdesbedömning För att kunna avgöra vilka områden i en

Läs mer

Groddjursinventering och värdering av vatten i Västra Sömsta/- Johannisdalsskogen

Groddjursinventering och värdering av vatten i Västra Sömsta/- Johannisdalsskogen UPPDRAG Utredningar MKB Västra Sömsta UPPDRAGSNUMMER 1186619100 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Anders Selmer DATUM Groddjursinventering och värdering av vatten i Västra Sömsta/- Johannisdalsskogen

Läs mer

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25 Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 Skötselplan för naturområden Säljan Detaljplan för Säljan 4:1, 20:1, Sätra 40:1, 41:1, 43:1 m.fl. i Sandviken, Sandvikens kommun, Gävleborgs län Skötselområde 2

Läs mer

Kompletterande inventering av dammar i Torvemyr-området Skaftö, Lysekils kommun

Kompletterande inventering av dammar i Torvemyr-området Skaftö, Lysekils kommun Kompletterande inventering av dammar i Torvemyr-området Skaftö, Lysekils kommun utförd för Miljö- och stadsbyggnadskontoret, Lysekil Lysekil Thomas Andersson Juni 2008 2 Inledning och metodik Denna rapport

Läs mer

Naturinventering till detaljplan för Gibraltargatan

Naturinventering till detaljplan för Gibraltargatan Naturinventering till detaljplan för Gibraltargatan Beställare: GÖTEBORGS STAD Stadsbyggnadskontoret 403 17 GÖTEBORG Beställarens representant: Per Osvalds Konsult: Uppdragsledare och handläggare Norconsult

Läs mer

Florainventering och naturvärdesbedömning av fyra områden i Stenkullen

Florainventering och naturvärdesbedömning av fyra områden i Stenkullen Florainventering och naturvärdesbedömning av fyra områden i Stenkullen Datum: 23 maj 2012 Beställare: Tyréns (Kontaktperson: Jonas Petersson) Konsult: Melica (Kontaktperson: Åsa Röstell) Text, foton och

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

KV PROSTEN. Landskapsåtgärder rev Landskapsarkitektur

KV PROSTEN. Landskapsåtgärder rev Landskapsarkitektur & Stadsbyggnad Peter Myndes Backe 12 118 46 Stockholm +46 8 442 48 20 info@landskapslaget.se www.landskapslaget.se KV PROSTEN Landskapsåtgärder 2015-01-29 rev 2015-05-29 Innehåll KV PROSTEN 13:580 2015.01.29

Läs mer

Bedömning av naturvärden i vattenmiljön vid Marö

Bedömning av naturvärden i vattenmiljön vid Marö På uppdrag av: Magnus Gustavsson, Söderköping Version/datum: 2017-11-01 Bedömning av naturvärden i vattenmiljön vid Marö Inför samråd gällande anläggande av brygga Calluna AB (org.nr: 556575-0675) Linköpings

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Artutredning gällande arter kopplade till hassel och asp, Skridskon i Norrtälje kommun 2016

Artutredning gällande arter kopplade till hassel och asp, Skridskon i Norrtälje kommun 2016 Artutredning gällande arter kopplade till hassel och asp, Skridskon i Norrtälje kommun 2016 Innehållsförteckning Inledning... 3 Uppdrag... 3 Området... 3 Allmänt om naturvärdesinventeringen... Fel! Bokmärket

Läs mer

Inventering av makrofyter inom mätuppdraget för Västlänken

Inventering av makrofyter inom mätuppdraget för Västlänken Datum 2017-01-25 Rapport Inventering av makrofyter inom mätuppdraget för Västlänken Golder Associates AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771

Läs mer

Preliminär naturvärdesinventering

Preliminär naturvärdesinventering Preliminär NVI, Kärra 2:1, Tanums kommun, 2017 Preliminär naturvärdesinventering Kärra 2:1, Grebbestad, Tanums kommun 2017-01-24 Inventeringsrapport Naturcentrum AB, projekt nr 1144 1 Uppdragsgivare Werner

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INVENTERING AV VÅTMARKSFÅGLAR FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Augusti 2011 Miljötjänst Nord AB Sture Gustafsson Inga Olofsson 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2

Läs mer

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000 4. Östra Täby 1 2 3 4 9 5 6 10 11 8 12 7 13 Skala 1:18000 177 4. Östra Täby 1. Jaktvillans naturpark Arninge Kundvägen = Fornlämningsområde Skala 1:2000 = Fornminnesobjekt =Kulturlämning 178 1. Jaktvillans

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor 2016-01-29 Uppdragsnr: 15092 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor Beställare

Läs mer

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 1 Inledning Denna naturinventering rör de västra delarna av Dingelsundet och har genomförts 2016 av Catharina Knutsson, Karlstads kommun, teknik- och

Läs mer

Inventering av grodor i del av östra Malmö 2009

Inventering av grodor i del av östra Malmö 2009 Rapport för: Inventering av grodor i del av östra Malmö 2009 Jon Loman Rana Konsult jon@rana.se September 25, 2009 Syfte och metod I denna rapport redogörs för en inventering av grodor i östra delen av

Läs mer

GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN

GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN PÅ UPPDRAG AV NÖDINGE AB VIA ALE KOMMUN 2012-05-11 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.ahlen@naturcentrum.se

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Naturva rdesinventering, NVI Kistinge Industriomra de

Naturva rdesinventering, NVI Kistinge Industriomra de Naturva rdesinventering, NVI Kistinge Industriomra de Fig. 1 Olika videarter är viktiga nektar och pollenleverantörer i området. Sammanfattning En Naturvärdesinventering på fältnivå i detalj med tilläggen

Läs mer

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge Naturinventering och översiktlig spridningsanalys Tullinge 2 Beställning: Wästbygg Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Karn Terä Medverkande:

Läs mer

Naturvärdesinventering av våtmark i Älta, WRS

Naturvärdesinventering av våtmark i Älta, WRS Naturvärdesinventering av våtmark i Älta, WRS Naturföretaget 2017 Inventering: Arvid Löf och Beatrice Lindgren Rapport: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2017-06-22

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan

Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan Järfälla kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Järfälla kommun Kontaktperson: Tina Hatt Projektledare Calluna: Mova Hebert

Läs mer

Inventering av värdefulla träd Inför anläggning av 400 Kv kabel under mark, mellan Örby och Snösätra.

Inventering av värdefulla träd Inför anläggning av 400 Kv kabel under mark, mellan Örby och Snösätra. Inventering av värdefulla träd Inför anläggning av 400 Kv kabel under mark, mellan Örby och Snösätra. 2016.06.14 Tyréns AB Sammanfattning Denna rapport innehåller en förteckning av träd som är värdefulla

Läs mer

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 Kv New York PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 2 Beställning: Brf Guldmyran, c/o Wallenstam

Läs mer

Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund 2015

Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund 2015 TURGOR HENRIK DAHL AB Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund 2015 På uppdrag av Västerås stad Viktoria Karlsson 2015-10-07 Turgor Henrik Dahl AB Strandvägen 28 725 92 Västerås Rapportförfattare

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

Kompletterande naturvärdesbedömning för nytt kraftvärme- och avloppsreningsverk på Sobacken, Borås kn

Kompletterande naturvärdesbedömning för nytt kraftvärme- och avloppsreningsverk på Sobacken, Borås kn Datum 2013-05-20 Rapport Kompletterande naturvärdesbedömning för nytt kraftvärme- och avloppsreningsverk på Sobacken, Borås kn Sweco Environment AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress

Läs mer

Groddjursinventering, Torshälla förvaltningsområde

Groddjursinventering, Torshälla förvaltningsområde Groddjursinventering, Torshälla förvaltningsområde Naturföretaget 2018 Inventering och rapport: Sara Lundkvist och Johan Kjetselberg Foto: Kvalitetsgranskning: Niina Salmén Datum rapport: 2018-10-15 Version:

Läs mer

Förutsättningar för den större vattensalamandern intill Norrvikens trädgårdar

Förutsättningar för den större vattensalamandern intill Norrvikens trädgårdar Förutsättningar för den större vattensalamandern intill Norrvikens trädgårdar Marika Stenberg och Per Nyström, Ekoll HB, 2008-09-26 På uppdrag av Bjäre Naturskyddsförening och Norrvikens trädgårdssällskap

Läs mer

Ekologi kvarter Archimedes

Ekologi kvarter Archimedes Ekologi kvarter Archimedes Kvarter Archimedes kommer att få ändrad bebyggelse och för att bedöma de ekologiska förhållandena i besöktes området 7/7 och 21/8 2015. Kvarteret begränsas av vägarna Archimedsvägen,

Läs mer

Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund

Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund TURGOR HENRIK DAHL AB Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund På uppdrag av Västerås stad Viktoria Karlsson 2014-09-07 Turgor Henrik Dahl AB, 2014 Strandvägen 28 725 92 Västerås Rapportförfattare

Läs mer

Grodinventering av lokaler vid Hällered, Borås kommun

Grodinventering av lokaler vid Hällered, Borås kommun Grodinventering av lokaler vid Hällered, Borås kommun Underlag för ASTA Provbana för trafiksäkerhetssystem På uppdrag av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut via Ramböll Sverige AB 2011-09-03 Uppdragstagare

Läs mer

Fördjupad artinventering av groddjur - Mellby

Fördjupad artinventering av groddjur - Mellby Fördjupad artinventering av groddjur - Mellby Arbetet är utfört på uppdrag av Partille kommun Svensk Naturförvaltning AB 2018 Rapportdatum: 2018-05-31 Produktion: Svensk Naturförvaltning AB info@naturforvaltning.se

Läs mer