Dalslands FF P99 Elitpojklägret -14 Träning 2 Anfallsspel och försvarsspel Övning 1 Tema: 1v1 Uppvärmning

Relevanta dokument
Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

SvFFs Arbetsmodell. Vad? Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart)

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Den som äger bollen äger spelet

Förord Inledning. Roland Larsson Talangutvecklare, pojk, Skåne och Blekinge Förbundskapten, pojk och junior

Utvecklingsplan detalj

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar

SPELSYSTEM för åringar

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsong 2015 Tränings- & Spelfokus

SPELSYSTEM för 13-åringar

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

= anfallande spelare, spelare i anfallande lag eller i ett av lagen. = tredje lag t ex vid spel med 3 smålag eller joker. = spelarens väg med boll

Innan passningen. Riktning och höjd

Innerback. Innerback. Rörelseschema:

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer

Du är en ledare med ansvaret för att tillsammans med Dina spelare skapa en POSITIV STÄMNING där ALLA deltagare känner sig välkomna och viktiga.

Fotbollsskolan. passning.indd

Anfallsspel - Korta uppspel. Spelare: 100 minuter Målvakter 100 minuter

Introduktion till spelmodeller

TEMATRÄNINGAR 14 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg

Se på träningsprogram Secrets to Soccer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÖVNINGSBANKEN, ÅR

Mr Spelarlyftet. Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter. Teknik - Mottagning: Insida/utsida. Teknik: Mottagning - Insida/utsida

Övningsbank Sigtuna IF P03

Anfallsspel - Instick; Syfte: Teknik - Friläge, djupledsboll. Anfallsspel - Instick. Spelare: 100 minuter Målvakter 100 minuter

Träning 1 Passning-Mottagning-Spel

Jämjö GoIF P05/06/07. Anfallsspel. Speluppbyggnad Skapa tid Överblick 4S Övertalighet i spelytan Rörelse utan boll Triangelspel

SPELSYSTEM för 17-åringar

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Fotbollens Spela Lek och Lär (FSLL)

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund

Träningspass 1 Tid: 1,5 h Passning/ Mottagning

Övningsbank 2017 Basövningar 7-manna Version 1.0 BÅSTADS GIF. Basövningar 7-manna

Omställning. Återerövring av bollen

VFF läger år. Träningsinnehåll VFF. Passning och mottagning 1 mot 1 offensivt 1 mot 1 defensivt Avslut EN DEL AV SVENSK FOTBOLL

Mr Spelarlyftet. Spelare: 110 minuter Målvakter 110 minuter. Spelsystem Anfallsspel F14, F15, P14, P15

Övningsbank 5 och 7-manna

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut)

Spelarutvecklingsplan för Boo FF

Breddläger P99, Lödde 2014 Träning 1 övning 1 (25 min)

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll.

Övningsbank 9/11-manna

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

BSK. Spelarutbildningsidé. från Små till Stora BSK LIRARE

Fagersta Södra IK. Blåa tråden

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

SPELARUTBILDNING ÅR

Träningsplanering U14 regionläger 1

Sigtuna IF Fotboll. Nivå 3 (ca år)

Kvarterslag driva finta dribbla. Created with Sideline XPS Trainer -

Åkersberga P05: Röd & Blå

Transkript:

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Anfallsspel och försvarsspel Övning Tema: v Uppvärmning v off - def, uppvärmning Utveckla förmågan att slå ut sin spelare både offensivt och defensivt Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Insuktioner: Insuktion i utmana; driva, fint, dribbla samt styrning och försvarsställning A) Två spelare/ boll Tid: 0 minuter Bollhållaren driver med god utmaningsteknik från ena linjen till den andra Spelaren i försvarsposition arbetar med att flytta fötter, styra och arbeta i försvarsställning i samma riktning Byte av arbetsuppgift vid nästa linje Sammanfatta (med följande konollfrågor): - Insuktionspunkter vid utmaning? - Insuktionspunkter vid styrning och försvarsställning stegring av ovanstående övning: ) Driva rakt över enbart med riktningsförändringar ) Driva och finta på vägen över ) Utmana, driva fint och dribbla förbi motståndaren med tempoväxling

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Anfallsspel och försvarsspel Övning Tema: v v Defensivt arbete För att utveckla individuella färdigheter i press Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Insuktioner: Insuktion i press: Pressfart, löpning när bollen går, fokus på bollen, styrning grupper, 7 spelare /grupp, yta: 0x0 m Tid: minuter Bollhållaren passar till X som utmanar O När första passet går sätter O press på X och försöker erövra boll eller hindra X att hitta igen med passning Sammanfatta (med följande konollfrågor): Insuktionspunkter vid press? stegring av ovanstående övning: ) Lugn tempo, fokus på utförandet av momenten ) Tempo genombrott, aktivare försvarare! ) Omställningar off-def resp def-off Driv över markerad linje

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Anfallsspel och försvarsspel Övning Tema: v v offensivt/defensivt arbete För att utveckla individuella färdigheter i utmanings- och genombrottsteknik för att ta sig förbi motståndare samt att förhindra detsamma Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Insuktioner: Insuktion i utmana; driva, fint, dribbla Insuktion i press, styrning och brytning/tackling Positionsanpassning enligt offensiva och defensiva positioner i laget eller spelare/zon Tid: 0 minuter möter ett djupledpass från Tr, greppar bollen och gör en igångsättning med utkast till offensiv spelare X i zon A Denne spelaren utmanar försvararen O i zon A som sätter press medan bollen går Mönset upprepas i zon B, zon C och zon D för att sedan börja om i zon A igen arbetar med grepp och fallteknik vid djupledspassning för att sedan positionera sig i målet vid eventuellt genombrott A C B D Sammanfatta (med följande konollfrågor): - Insuktionspunkter vid utmaning? - Insuktionspunkter vid press och brytning/tackling? stegring av ovanstående övning: ) Lugn tempo, fokus på utförandet av momenten ) Tempo genombrott, aktivare försvarare! ) Omställningar off-def resp def-off Driv över markerad linje

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Anfallsspel Uppvärmning Övning A-C Uppvärmningsövning: v offensivt arbete samt Anfallsvapen v A) För att utveckla individuella samt kollektiva färdigheter i utmanings- och genombrottsteknik för att ta sig förbi motståndare och komma till avslutsläge Spelriktn Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Insuktioner: Insuktion i individuella teknikerna driva, fint och dribbling samt väggspel och överlapp Spelriktn B) rektanglar 0 x 0m i planens längdriktning Positionsanpassning Tid: 0 minuter A) Individuell utmaningsteknik: driva, finta, dribbla B) Utmaningsteknik + överlapp: skapa v C) Väggspel för att nå genombrott Förflyttning: A) Variera offensivt och defensivt arbete B) Överlappsspelaren blir defensiv, utmanaren blir överlappsspelare och defensiv spelare blir utmanare C) Bollhållaren blir defensiv spelare, defensiv spelare blir felvänd bollmottagare och bollmottagaren blir bollhållare Sammanfatta (med följande konollfrågor): - Vad ska man tänka på när man utmanar en spelare? - Vad ska man tänka på vid anfallsvapnen överlapp och väggspel Spelriktn C)

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Anfallsspel Avslut Övning A-C Positionsanpassad avslutsäning A) 6 För att komma till avslut från cenala positioner samt från flanker Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Insuktioner: Tajming i löpning kona instick för att rättvänd nå spelyta Avslutsteknik med precision och på distans Avslutsteknik med insidan av foten samt vrist Positionsanpassning utifrån offensiva utgångspositioner --(mittfält-forwards), då IB arbetar i sittande mittfältspositioner samt YB i flankpositioner Tid: 0 min Arbetsgång: A) Kombinationsspel och avslut från höger flank B) Kombinationsspel och cenala avslut C) Kombinationsspel och avslut från vänster flank Sammanfatta (med följande konollfrågor): Insuktionspunkter för avslut med precision och distans B) C) 6 6 0 7 9 8

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Anfallsspel Avslut Övning Spelmoment 6v + Spelmoment 6v + För att utveckla individuella samt kollektiva metoder för att komma till avslut Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Insuktioner: Insuktion i utmaning; driva, fint, dribbla Insuktion i väggspel Insuktion i instick Insuktion i överlapp 6 st offensiva spelare med utgångspositionerna -- (utifrån ---) defensiva spelare med utgångsposition - Två små omställningsmål vid mittlinjen i stora målet Tid: 0 min När djupledspassningen från sittande IMF slås till CF är spelsekvensen igång De 6 offensiva spelarna ska ta sig till avslut så fort de kan genom att samarbeta och sätta laget i avslutsläge st O försvarar i position medan st O löper hemåt för att stödja de O i defensiven Vinner O bollen ställer de om från Def till Off och försöker att göra mål på de små målen Spelsekvensen fortsätter tills bollen är ur spel Sammanfatta (med följande konollfrågor): -Vilka anfallsvapen använder vi oss av och vad ska vi tänka på när vi utmanar?

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Försvarsspel Övning Tema: Kollektiva försvarsmetoder Uppvärmning: bollteknik och styrning A B C D Förberedelse inför defensivt arbete Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Insuktioner: - Arbeta uppe på tårna - Rytmiskt och avslappnat i kroppen - Titta på bollen - Försvarsställning Gruppera och Jobba fram och tillbaka från saffområdeslinjen till halva plan Byt uppgifter på hemvägen Tid: minuter A) Arbeta i bakåörelse, Moment : passning med insidan, tillbakaspel med insidan B) Arbeta i bakåörelse, Moment : Volley bredsida tillbaka Moment : Volley vrist tillbaka Moment : Nick med upphopp C) Arbeta i framåörelse, Moment : Mottagning lår, valfritt tillbakaspel Moment 6: Mottagning bröst, valfritt tillbakaspel Moment 7: Nick m markkontakt resp upphopp D) Drivning från sida till sida, försvarsarbete med sidställd fotställning (styrning) Sammanfatta (med följande konollfrågor): Insuktionspunkter vid retirering?

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Försvarsspel Övning Tema: Kollektiva försvarsmetoder Spel v För att utveckla press-täckning, överflyttning, cenering Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Insuktioner: - :a försvarsspelare - Press och täckningspositioner - Överflyttning mot bollsida - Cenering vid cenal bollhållare Spela mot med 6 mål, avbytare/lag Yta: Bredd 0 x längd 0m Positionsförsvar, spela min/match, sedan byte, positionsanpassning (cenala/flank) Tid: minuter :a försvarsspelare pressar bollhållaren De övriga arbetar i täckningsposition samt ger understöd vid behov Offsideregeln gäller Flytta över mot bollsidan samt cenera vid cenal bollhållare Sammanfatta (med följande konollfrågor): Insuktionspunkter för press-täckning, överflyttning och cenering

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Försvarsspel Övning Tema: Kollektiva försvarsmetoder Spel 6 v + omställningsspelare För att utveckla press-täckning, överflyttning, cenering samt uppflyttning Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F ( ) Insuktioner: - :a försvarsspelare - Press och täckningspositioner - Överflyttning mot bollsida - Cenering vid cenal bollhållare - Uppflyttning när bollen går i offensiv riktning 6 mot med omställningsspelare, Mv Yta: halvplan Positionsförsvar, positionsanpassning i backlinje + offensiv 6:a, Tid: 0 minuter Spelare i vila sätter igång spelsekvensen med en lång igångsättning i luften mot backlinjen Med ett tydligt :abollsspel nickar eller passar någon spelare i backlinjen tillbaka bollen i offensiv spelriktning Backlinjen justerar sina positioner med en uppflyttning Offensiv 6:a anfaller nu mot backlinjen som arbetar med press-täckning och de kollektiva försvarsmetoderna Vid bollvinst för O finns omställningsspelaren (O) spelbar Backlinjen + (O) anfaller nu och gör mål i något av de e små målen Sammanfatta (med följande konollfrågor): Insuktionspunkter för press-täckning, överflyttning, cenering och uppflyttning stegring av ovanstående övning: ) Spelsekvens enligt anvisning ) Aktiva anfallare i :a bollsspelet dvs kampmoment! ) (O) deltar även i andrabollsspelet samt i försvarsspelet vid X-bollinnehav

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Försvarsspel Övning Tema: Speluppbyggnad Spel 7 v 7 + För att utveckla lagets kollektiva försvarsmetoder Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Insuktioner: Insuktion i: - Press-täckning-:a försvarsspelare - Överflyttning - Cenering - Uppflyttning Yta: Halv plan, 7 spelare/lag, utgångspositioner Def: --- (med ) Tid: 0 minuter, spelriktningsbyte efter min Laget med anfaller mot de två småmålen Laget utan anfaller mot stora målet Offsideregeln gäller i spelriktning mot stora målet, ej i spelriktning mot de två små målen Sammanfatta (med följande konollfrågor): Insuktion i: -Press-täckning-:a försvarsspelare? -Överflyttning? -Cenering? -Uppflyttning?

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Anfallsspel Övning Tema: Speluppbyggnad Uppvärmningsövning: Vaggan för att kunna slå passningar på rättvända spelare med lagom hårdhet och precision för att vinna yta offensivt Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Insuktioner: Insuktion i passning grund: IP: Konollera var du ska slå passet före pass, fokusera på boll vid tillslaget, håll foten stabil, spelbarhet framåt; rättvända spelalternativ Två rektanglar 0 x m, två väggar på kortsidorna och spelare i spelytan, boll Tid: minuter Bollen spelas från kortsida till kortsida Spelaren som passar till väggen byter position med denne dvs roterande väggar Sammanfatta (med följande konollfrågor): - Hur skapar man rättvända spelalternativ? - Hur ska passningen slås på rättvänd spelare? stegring av ovanstående övning: ) Fria passningsvägar ) Inga passningar i sidled ) Bara passningar framåt ) Enbart två tillslag

Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Anfallsspel Övning Tema: Speluppbyggnad Speluppbyggnad positionsanpassad passningsäning För att hitta vinklar i passningsspelet för att erövra spelyta och Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Spelriktn A) B) 6 7 6 8 7 Insuktioner: Insuktion i passning med insida fot samt mottagning/medtagning mot nästa passningsalternativ för att hitta rättvända spelalternativ Spelriktn C) 7 6 8 Positionsanpassning A-C: IB,YB/YF, CIMF, CF arbetar ihop på hö resp vä sida D-E kommer YF till Tid: A-C: min, D-E: 0 min Passningsmönster enligt bild! Arbeta med två tillslag, medtagning mot nästa spelpunkt, orientera innan medtagning/passning Arbeta med spelbarhet i resp yta för att göra sig rättvänd Sammanfatta Insuktion i passning med insida fot samt mottagning/medtagning mot nästa passningsalternativ Ev stegring av ovanstående övning: Lägg till ev defensiva spelare i övning D- E Fria passningsvägar i uppbyggnadsspelet för att komma till avslutsläge E) 8 9 8 Spelriktn 7 6 7 6 9 Spelriktn 0 b a 9 9 D)

Dalslands FF P98 Elitpojklägret - Träning Anfallsspel Övning Tema: Speluppbyggnad Spel 7 v 7 + För att utveckla lagets speluppbyggnad för att kunna erövra spelyta - Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F Insuktioner: Insuktion i grundförutsättningarna i anfallsspel (spelbredd speldjup spelbarhet spelavstånd) för att åstakomma en bra speluppbyggnad Insuktion i tekniskt utförande av kort och långt passningsspel Insuktion i att göra sig rättvänd Yta: Halv plan, 7 spelare/lag, utgångspositioner OFF: --- Tid: 0 minuter Laget med anfaller mot de två småmålen Laget utan anfaller mot stora målet Offsideregeln gäller i spelriktning mot stora målet, ej i spelriktning mot de två små målen Byte av spelriktning efter min Sammanfatta (med följande konollfrågor): - Grundförutsättningarna i anfallsspelet kopplat till bra speluppbyggnad - Hur skapar man rättvända spelalternativ? - Hur ska passningen slås på rättvänd spelare? stegring av ovanstående övning: