Glad midsommar! SHNF-Nytt nr Våldet som tryckutjämnare 7 Revisorer och valberedning Nya styrelsen mars 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Glad midsommar! SHNF-Nytt nr 4-2008. 5-6 Våldet som tryckutjämnare 7 Revisorer och valberedning 2008 8 Nya styrelsen mars 2008"

Transkript

1 SHNF-Nytt nr juni Redaktör: Leif Magnusson, Tel , mobil ************************************************************************************* Du ser en bild på nämndemannaföreningens medlemsnål här uppe i huvudet. En sådan nål i rött, blått och guld kan bli Din om Du går med som fullbetalande medlem eller om Du övertygaö vertygar en vän/kollega att gå med som medlem (värde 50 kr; ; v.g. meddela ordföranden/redaktören det)! Medlemskap till årets slut 100 kr + nål 50 = 150 kr. Pg Kom med Du också! ********************************************************************************************************** sid. 2-4 Ordföranden har ordet: Tjänstgöringens fördelning mellan nämndemännen Hovrättens nämndemannadag nr 3 den 15 mars Ersättningarna i praktiken Halvdagsarvodet till Justitieministern Förberedelsearvodet även till hovrätterna! Nämndemannarummens utrustning Studieresan till Helsingfors maj kort rapport besök/dag på vår hemsida Våldet som tryckutjämnare 7 Revisorer och valberedning Nya styrelsen mars 2008 Glad midsommar!

2 Ordföranden har ordet Tjänstgöringens fördelning mellan nämndemännen Det har kommit in synpunkter på fördelningen av tjänstgöringsdagar för nämndemän. Antalet tjänstgöringsdagar ligger under 2007 på mellan 1 dag och 114 (en nämndeman). Fyra nämndemän har dagar. Normalt läggs ut ca 20 dagar i schemat för en nämndeman. Förklaringen i de stora skillnaderna ligger sannolikt i de s.k. långmålen. Inte alla kan eller vill åtaga sig 15, 20. kanske 30 eller 53 tjänstgöringsdagar (som ett nu pågående mål är planerat till). Det finns 45 nämndemän som under 2007 haft 5 eller färre tjänstgöringsdagar. Det är klart under det rekommenderade antalet Vad kan det bero på? Eftersom ca 265 nämndemän omfattas av mätningen, men hovrätten endast har max. 238 i tjänst, kan man misstänka att mellanskillnaden 27 stycken tillhör en rörlig del av nämndemännen, som slutat eller börjat under året. Men det finns ändå 18 nämndemän som haft ett mycket lågt antal tjänstgöringsdagar. Detta kan bero på personliga omständigheter svårigheter att ta ledigt från jobbet, sjukdom och annat. En viss obalans i antalet tjänstgöringsdagar får vi nog leva med förutsättningarna för den enskilde nämndemannen är ju så olika. Men Du som anser att Du blivit bortglömd hör av Dig till Din avdelning och uppge när Du kan tjänstgöra. Min erfarenhet är att de ansvariga på avdelningarna mer än gärna tar emot erbjudanden om tjänstgöring. Hovrättspresidenten har vid överläggningar med nämndemannaföreningen meddelat att bokningen av nämndemännen kommer att ses över genom att t.ex. en databas skapas. Det är en stor brist att VERA-systemet inte hanterar detta (ansvaret för detta ligger hos Domstolsverket). Hovrättens nämndemannadag nr 3 den 15 mars För tredje året genomfördes en heldagsutbildning hovrättens nämndemannadag. Antalet deltagare har hela tiden stigit och på årsmötet på eftermiddagen deltog: 2006: 49 medlemmar; 2007: 65 och 2008: 78 medlemmar. Därutöver deltog ett tiotal icke-medlemmar, som vi hoppas kommer med i gänget. Ffg deltog vår nye president Fredrik Wersäll, som tjuvstartade hos oss installerades i sitt ämbete den 1 april. Vi är mycket glada över att han 2 (8)

3 fortsätter traditionen med hovrättens nämndemannadag. Måhända kan en halv fortbildningsdag läggas in på den traditionella dagen i början av januari, då nämndemännen traditionellt samlats efter rättegångsgudstjänst, något som upphörde i år. Ersättningarna i praktiken De nya ersättningsreglerna har skapat många problem för oss nämndemän. En nämndeman berättade att hon reste från Småland till hovrätten i Stockholm för att deltaga i ett tredagarsmål. När hon kom fram dagen före meddelades att målet hade återkallats. Hon stod alltså inför att bli totalt utan arvode och dessutom få betala resan själv. Jag uppmanade henne att vända sig till sin avdelning och skriftligt begära att få ersättning för resa och ett heldagsarvode. Om man reser från sitt fritidshus nu i sommartid till hovrätten, bör man tala om detta i förväg så man försäkrar sig om reskostnaden. Och ställs förhandlingarna in sent dagen före bör man skriftligen begära ersättning åtminstone ett halvdagsarvode. En nämndemans tid måste respekteras och tillägnas ett visst värde. Se även tidigare artikel i SHNF-Nytt nr sid. 8 om ersättningsfrågan! Halvdagsarvodet till Justitieministern Nämndemännens Riksförbund NRF har fått in flera tusen namnunderskrifter mot det mycket illa omtyckta halvdagsarvodet. Man har begärt företräde inför justitieminister Beatrice Ask för att i första hand få bort denna illa genomtänkta nykonstruktion. Förberedelsearvodet även till hovrätterna! Länsrätten och kammarrätten har ett förberedelsearvode (inläsningsarvode) sedan ett tiotal år tillbaka. (Stannade kvar på 300 kr sedan heldagsarvodet höjdes.) Vår president har lovat att ta upp denna fråga med Justitiedepartementet och sina presidentkolleger vid lämpligt tillfälle. Frågan kan, som nämndes under hovrättens nämndemannadag, påverkas av lagstiftningen om en modernare rättegång. Även Nämndemännens Riksförbund har denna fråga långt framme i sin agenda, även om halvdagsarvodet just nu överskuggar. 3 (8)

4 Nämndemannarummens utrustning Nämndemannarummet i Wrangel har som bekant begåvats med en egen kaffe/chokladmaskin samt i maj med en trådlös telefon, motiverat av trångboddheten. Båda nämndemannarummen har väl fungerande datorer, som graderas upp allt eftersom. ADB-chefen meddelar att även egna datorer kan kopplas in direkt på bredbandskabeln. Man bör inte glömma att sätta tillbaka denna. Stäng av datorn före urkoppling. Ev. kan en omkopplare komma att installeras. Hör gärna av Dig om Du har synpunkter! Vilrummet intill nämndemannarummet i Wrangel skulle kunna avlasta i vissa lägen. Någon nämndemannakod vill administrationen inte medge. Men alla har rätt att begära tillträde till rummet för t.ex. en stunds vila. Begärs hos receptionen. Vilrummet har förutom en brits och bord och stolar även toalett och dusch, men ingen telefon. Studieresan till Helsingfors maj kort rapport Detta studiebesök i den finska huvudstaden samlade 25 deltagare, 12 från hovrätten och 13 från Stockholms tingsrätt. De finska värdarna hade öppnat dörrarna till justitiedepartementet, Vanda nybyggda fängelse, Uspenski-katedralens nyinredda krypta och Helsingfors nybyggda tingsrätt. Det var två späckade och mycket lärorika dagar! Utförligare reserapport kommer! besök/dag på vår hemsida På SHNF:s hemsida kan Du läsa äldre SHNF-Nytt-nummer om t.ex. nyttig information för Dig som nämndeman. Gå in på har Du ingen egen dator, finns det två datorer i nämndemannarummen som väntar på Dig! *** 4 (8)

5 Våldet som tryckutjämnare Våld är både meningsfullt och intelligent. Den som utövar våld får i regel som han/hon vill i de flesta fall säger ingen emot. En elev som vantrivs i skolan, kan börja bråka med andra elever, lärarna och annan skolpersonal och efter en tid flyttas han bort från den förhatliga skolan. Förhoppningsvis till något bättre ställe. Våldet har haft effekt. Detta hävdar den norske författaren och psykologen Per Isdal i sin bok Meningen med våld (Förlagshuset Gothia, övers. Leif Magnusson). Men i det långa perspektivet är våldet förödande. Det orsakar som vi alla vet oerhört mycket lidande för båda parter. Den som utövar våldet känner ofta en skuld och ångrar sig över vad han/hon gjort. Har våldet en mening? I våra domstolar avgörs tusentals människoöden, där våldet spelat en avgörande roll. Inte sällan handlar det om relationer, kärleksrelationer där t.ex. båda parter lider av påtaglig svartsjuka. Detta leder ofta till ett kontrollbehov från mannens sida. Han ringer sin partner på jobbet flera gånger om dagen, hämtar henne vid arbetstidens slut, låter henne inte gå ut med sina kompisar. Själv går han ut med sina vänner, träffar kanske en f.d. relation, och svartsjukedramat trappas upp. Knuffar övergår till slag och sparkar, dagligen, månad efter månad. Till sist sker en anmälan och det blir rättssak av det hela. Grov fridskränkning, blir ofta domstolens bedömning, när det inte handlar om grov misshandel. Den ofta mycket unge mannen är inte straffad tidigare, han är inte i egentlig mening kriminell, men har svårt att hantera sin svartsjuka, sitt kontrollbehov. Ofta har han inte lika lätt att uttrycka sig verbalt som sin kvinnliga partner, han känner sig i underläge verbalt. Då kommer överlägsenheten i muskelstyrka fram och han kommunicerar med våld. Det kan börja med materiellt våld: slag mot lägenhetens dörrar och inredning. Detta skapar uppmärksamhet och respekt. När detta inte räcker tas till olika former av våld. 5 (8)

6 Fängelse bot mot våld? I domstolen föreslår åklagaren kanske fängelse 1 år eller mer. Den åtalade har redan suttit i häkte under flera månader i avvaktan på domstolsförhandling. Om han överklagar till hovrätten, går ytterligare ett par månader innan fallet avgörs. Frivårdsmyndigheten gör i regel en mycket ingående och bra utredning om den tilltalades personliga situation, och föreslår ofta en icke frihetsberövande påföljd som t.ex. någon form av vård eller behandling för att komma åt den våldsinriktning som den tilltalade visat prov på. Men domstolen dömer inte sällan till fängelse då behandlingsprogrammet är för svagt, den egentliga behandlingen sker bara en gång i veckan några timmar, inte ett behandlingsprogram på heltid. Och fängelserna erbjuder ingen antivåldsbehandling, som man gör i t.ex. Kanada, där kriminalvården är den största arbetsgivaren för psykologer. I Sverige finns alltför få psykologer verksamma i våra fängelser. Alternativ till våld I Norge har man en institution Alternativ för våld där ett stort antal psykologer och terapeuter erbjuder behandling för att dömda bättre ska kunna hantera det inre tryck som leder till mer eller mindre okontrollerat våld. Har vi något sådant alternativ i Sverige? När ska domstolarna kunna döma ut seriös och verksam behandling istället för isolering och förvaring i fängelse? Återfallen i brott är i Kanada nästan hälften mot vad den är i Sverige. Om vi har ambitionen att hjälpa de våldsamma till ett normalt liv i samhället, måste vi försöka hitta adekvata vägar. Finns de? Är fängelse svaret? Leif Magnusson 6 (8)

7 Svea Hovrätts NämndemannaFörening STYRELSE 2008 Ordförande och Leif Magnusson Tel. bost. (äv. fax) redaktör SHNF-nytt Soluddsstigen 21, Ö.TynningöMobil VAXHOLM e-post: Vice ordförande Ruth Holmkvist-Svensson Tel. bost Nybergsgatan STOCKHOLM Sekreterare Solveig Fröberg Tel. bost Karins allé 10 Mobil LIDINGÖ Tel.arb e-post: solveig.froberg@moderat.se Kassör och Raouf Ayoub Tel. bost medlemsansvarig Ägirvägen 25 Mobil UPPLANDS VÄSBY e-post: raouf.ayoub@yahoo.se Studieansvarig Bertil Pierre Tel. bost Släggbacken 1 2 tr. Tel. arb SOLNA Mobil e-post: anithah@spray.se Klubbmästare Bernt Hofström Tel.bost Västerviksvägen 8 Mobil DANDERYD Seve Boudrie Tel. bost Alströmergatan 23 Mobil STOCKHOLM Hemsidan extern Aleksandar-Pal Sakala Tel.bost ansvarig Kastrupgatan 16, 3 tr Mobil KISTA e-post: sakala@bredband.net

8 Svea Hovrätts NämndemannaFörening 2008 Revisor Hans Marcusson Tel. hem Idögränd 16 1 tr BANDHAGEN Revisor och samman- Eivor Bladh Tel. hem kallande valberedning Tottvägen 9 1 tr. Tel. arb SOLNA Revisorssuppleant Sven Erik Huss Tel. hem Jägaregatan 32 Mobil VINGÅKER Valberedning Glenn Andersson Tel. hem Norrbäck 124 Tel.arb SALA Mobil Valberedning Ove R. H. Frisk Tel. hem Ösbyholm Ang.1 Mobil NORRTÄLJE

SHNF-Nytt nr 3-2011. Ny laddning medlemsnålar finns nu i lager och skickas ut till alla som beställt! De kostar 50 kr styck PG 603 90 92-9

SHNF-Nytt nr 3-2011. Ny laddning medlemsnålar finns nu i lager och skickas ut till alla som beställt! De kostar 50 kr styck PG 603 90 92-9 SHNF-Nytt nr 3-2011 25 maj 2011. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51. Bitr. red.: Lennart Fremling, lennart.fremling@comhem.se och Glenn Andersson, glenn.andersson@ltv.se

Läs mer

SHNF-Nytt nr 6-2009. Nu är det dags för medlemsavgiften! Välkommen!

SHNF-Nytt nr 6-2009. Nu är det dags för medlemsavgiften! Välkommen! UPPLAGA 2 SHNF-Nytt nr 6-2009 18 nov. 2009. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51 Nu är det dags för medlemsavgiften! Välkommen! **********************************************************************************************************

Läs mer

SHNF-Nytt nr Programverksamhet hösten 2010 för medlemmar (se programblad inne i tidningen):

SHNF-Nytt nr Programverksamhet hösten 2010 för medlemmar (se programblad inne i tidningen): SHNF-Nytt nr 4-2010 4 oktober 2010. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51 ****************************************************************************************

Läs mer

SHNF-Nytt nr 3-2007 Redaktör: Richard Ramstedt, INNEHÅLL: Sid. 2 Nya styrelsen 3-4 Ordföranden har ordet: - Välkommen till oss!

SHNF-Nytt nr 3-2007 Redaktör: Richard Ramstedt, INNEHÅLL: Sid. 2 Nya styrelsen 3-4 Ordföranden har ordet: - Välkommen till oss! SHNF-Nytt nr 3-2007 Redaktör: Richard Ramstedt, richard.ramstedt@bredband.net Tel. 08-500 88 458, 0762-079761. Ordförande: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51 INNEHÅLL:

Läs mer

SHNF-Nytt nr 2-2009. att gå med som medlem (värde 50 kr; ; v.g. meddela ordföranden/redaktören

SHNF-Nytt nr 2-2009. att gå med som medlem (värde 50 kr; ; v.g. meddela ordföranden/redaktören SHNF-Nytt nr 2-2009 5 mars 2009. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51 *************************************************************************************

Läs mer

SHNF-Nytt nr Kl (smörgås), start i Stora rummet (sal 10). Se flygblad!

SHNF-Nytt nr Kl (smörgås), start i Stora rummet (sal 10). Se flygblad! SHNF-Nytt nr 6-2011 2 nov. 2011. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51. Bitr. red.: Lennart Fremling, lennart.fremling@comhem.se och Glenn Andersson, glenn.andersson@ltv.se

Läs mer

SHNF-Nytt nr 1-2011. Den har just nu tagit slut men nybeställning är på väg. Den kostar 50 kr PG 603 90 92-9

SHNF-Nytt nr 1-2011. Den har just nu tagit slut men nybeställning är på väg. Den kostar 50 kr PG 603 90 92-9 SHNF-Nytt nr 1-2011 1 mars 2011. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51 ****************************************************************************************

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Studiehäfte Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätt 1 Filmen handlar om Peter och Maria. Åklagaren och ett vittne påstår att Peter slagit Maria och dragit henne i håret då hon fallit

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätten Inledning Den film du strax ska se har tagits fram av Domstolsverket (DV) för att informera om hur en rättegång i svensk domstol går till.

Läs mer

SHNF-Nytt nr 6-2007 ***************************************************************************************** Kom med på stimulerande program

SHNF-Nytt nr 6-2007 ***************************************************************************************** Kom med på stimulerande program SHNF-Nytt nr 6-2007 18 dec. 2007. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51 *************************************************************************************

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

SHNF-Nytt nr att gå med som medlem (värde 50 kr; ; v.g. meddela ordföranden/redaktören

SHNF-Nytt nr att gå med som medlem (värde 50 kr; ; v.g. meddela ordföranden/redaktören SHNF-Nytt nr 3-2008 25 febr. 2008. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51 *************************************************************************************

Läs mer

SHNF-Nytt nr Anmälan senast måndag den 11 mars.

SHNF-Nytt nr Anmälan senast måndag den 11 mars. SHNF-Nytt nr 2-2013 6 mars 2013. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51. *******************************************************************************************

Läs mer

Lag och rätt. Vecka 34-38

Lag och rätt. Vecka 34-38 Lag och rätt Vecka 34-38 Brottet Ett brott begås Ungdomsgänget klottrar på skolans väggar och fönster krossas. Paret som är ute på sin kvällspromenad ser vad som händer Anmälan och förundersökning Paret

Läs mer

- Hur länge finns han kvar i det registret? - I fem år från dagen för domen.

- Hur länge finns han kvar i det registret? - I fem år från dagen för domen. När klassen arbetar med fallet om hot och våld i kärleksrelationen mellan Claes och Eva, kanske ni funderar kring det straff som Claes dömdes till. Vi har talat med Johan Ström, som är specialist på relationsvåld

Läs mer

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Ett utbildningsmaterial för personal inom rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och kriminalvården Innehåll Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna

Läs mer

OFF SÄK:s höstkonferens Våld och otrygghet inom offentlig sektor ett arbetsmiljöproblem eller ett hot mot vår demokrati?

OFF SÄK:s höstkonferens Våld och otrygghet inom offentlig sektor ett arbetsmiljöproblem eller ett hot mot vår demokrati? OFF SÄK:s höstkonferens Våld och otrygghet inom offentlig sektor ett arbetsmiljöproblem eller ett hot mot vår demokrati? Anders Hansson (M) Stockholm den 10 november 2011 Våld, hot och otrygghet är det

Läs mer

Lag & Rätt. Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling?

Lag & Rätt. Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling? Lag & Rätt Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling? Sverige ett rättssamhälle inget straff utan lag Alla är lika inför lagen ingen

Läs mer

Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap

Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap Vi ska under några veckor arbeta med rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld

Läs mer

Så här går det till i hovrätten vid en brottmålsrättegång

Så här går det till i hovrätten vid en brottmålsrättegång Så här går det till i hovrätten vid en brottmålsrättegång BROTTMÅLS- RÄTTEGÅNGENS FÖRLOPP I HOVRÄTTEN Före rättegången kan man vänta i det gemensamma väntrummet. Den som vill vänta i ett enskilt väntrum

Läs mer

SHNF-Nytt nr Två program kvar i höst! sid. 2 Brev till domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén

SHNF-Nytt nr Två program kvar i höst! sid. 2 Brev till domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén SHNF-Nytt nr 5-2007 15 okt. 2007. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51 *************************************************************************************

Läs mer

SHNF-Nytt nr febr

SHNF-Nytt nr febr SHNF-Nytt nr 2-2012 29 febr. 2012. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51. Bitr. red.: Lennart Fremling, lennart.fremling@comhem.se och Glenn Andersson, glenn.andersson@ltv.se

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff.

Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff. Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff. Förövaren. Det finns flera teorier om varför någon blir kriminell. Två vanliga teorier är arv och miljö. Arv

Läs mer

Eskilstuna-Strängnäs- NÄMNDEMANNAFÖRENING. Välkommen att bli medlem hos oss!

Eskilstuna-Strängnäs- NÄMNDEMANNAFÖRENING. Välkommen att bli medlem hos oss! Eskilstuna-Strängnäs- NÄMNDEMANNAFÖRENING Välkommen att bli medlem hos oss! SEX GODA SKÄL ATT VARA MED I VÅR FÖRENING Eskilstuna-Strängnäs- NÄMNDEMANNAFÖRENING är en av femtio nämndemannaföreningar i landet.

Läs mer

Varningssignaler och råd

Varningssignaler och råd Varningssignaler och råd Innan första slaget Var uppmärksam på hans kvinnosyn Lyssna när din partner talar om kvinnor i allmänhet, om han kommenterar hur de klär sig och hur han värderar kvinnliga kollegor.

Läs mer

SAMARBETSAVTAL MELLAN DOMSTOLSVERKET OCH NÄMNDE- MÄNNENS RIKSFÖRBUND

SAMARBETSAVTAL MELLAN DOMSTOLSVERKET OCH NÄMNDE- MÄNNENS RIKSFÖRBUND Anslås på anslagstavla i nämndemannarum Nämndemännens Riksförbund Nyhetsbrev nr 2-2010 Nämndemännens riksförbund (NRF) är en intresseorganisation för Sveriges nämndemän. Genom förhandlingar, överläggningar

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

SHNF-Nytt nr 1-2013 *********************************************************************************** I detta nummer:

SHNF-Nytt nr 1-2013 *********************************************************************************** I detta nummer: SHNF-Nytt nr 1-2013 16 januari 2013. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51. Bitr. red., kommunikatör Catarina Ingvarsson, cin@bredband.net Tel. 08-704 17

Läs mer

www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN

www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN Jämställdhetsmålen En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet

Läs mer

rättegången hur blir den?

rättegången hur blir den? Jag vill veta rättegången hur blir den? www.jagvillveta.se 14 17 år 1 2 Brottsoffermyndigheten, 2015 Illustrationer Maria Wall Produktion Plakat Åströms Tryckeri AB, Umeå 2015 Vad är en rättegång? 6 Vägen

Läs mer

SHNF-Nytt nr

SHNF-Nytt nr SHNF-Nytt nr 3-2009 14 april 2009. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51 *************************************************************************************

Läs mer

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling Lag och rätt Historik Brott förr självmord, otrohet, annan religiös tro även samma som idag som mord, stöld Straff förr fredslös, även kroppsliga som spöstraff, dödstraff och som idag fängelse Sista avrättningen

Läs mer

Studieresa den 25 maj 2016 till Rättsmedicinen i Lund och Hovrätten i Malmö. Resan startade med buss den 25 maj 2016 kl från Karlskrona.

Studieresa den 25 maj 2016 till Rättsmedicinen i Lund och Hovrätten i Malmö. Resan startade med buss den 25 maj 2016 kl från Karlskrona. BLEKINGE NÅMNDEMANNAFÖRENING Studieresa den 25 maj 2016 till Rättsmedicinen i Lund och Hovrätten i Malmö Resan startade med buss den 25 maj 2016 kl 06.00 från Karlskrona. Det var 25 nämndemän som såg fram

Läs mer

Fortsättning.. Forskning visar också att en uppväxt i fattiga bostadsområden, med hög arbetslöshet och låga inkomster ökar risken för kriminalitet.

Fortsättning.. Forskning visar också att en uppväxt i fattiga bostadsområden, med hög arbetslöshet och låga inkomster ökar risken för kriminalitet. Fortsättning.. Forskning visar också att en uppväxt i fattiga bostadsområden, med hög arbetslöshet och låga inkomster ökar risken för kriminalitet. mm Detsamma gäller umgänge; om du umgås med kompisar

Läs mer

JOBBA I NORGE. Anita Johansson bläddrar i stämningsansökan. tingsrätt. "Att bli anklagad för att ha gjort fel är hemskt."

JOBBA I NORGE. Anita Johansson bläddrar i stämningsansökan. tingsrätt. Att bli anklagad för att ha gjort fel är hemskt. Anita Johansson bläddrar i stämningsansökan från Bergens tingsrätt. "Att bli anklagad för att ha gjort fel är hemskt." 8 VÅRDFOKUS. NUMMER ELVA 2013 Anklagad. Anita Johansson klarade sig med ett nödrop

Läs mer

6. Rättegång: Under rättegången ska ska domstolen bestämma om den åtalade är skyldig eller oskyldig.

6. Rättegång: Under rättegången ska ska domstolen bestämma om den åtalade är skyldig eller oskyldig. Lag & rätt När ett brott begås. 1. Brott. T.ex. inbrott, rån eller misshandel. 2. Gripande: Om poliserna misstänker att du har begått ett brott så får de gripa dig. De betyder att de får ha dig kvar på

Läs mer

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2015-05-15 meddelad i Solna

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2015-05-15 meddelad i Solna meddelad i Solna I Mål nr: B 2245~15 1 PARTER (Antal tilltalade: l) Tilltalad Karl GÖRAN Rundström, 19370604-0015 Rådmansövägen 530 760 15 Gräddö Offentlig försvarare: Advokat Sven Severin LEX Advokatbyrå

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION. Jämställdhetsmålen. www.kvinnofrid.nu FOKUS ÄLDRE. Kerstin Kristensen

VÅLD I NÄRA RELATION. Jämställdhetsmålen. www.kvinnofrid.nu FOKUS ÄLDRE. Kerstin Kristensen www.kvinnofrid.nu Jämställdhetsmålen VÅLD I NÄRA RELATION FOKUS ÄLDRE Kerstin Kristensen En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare

Läs mer

Så här kan det gå till.

Så här kan det gå till. ETT BROTT BEGÅS Så här kan det gå till. Tre killar begår tillsammans en väskryckning. De åker moped och kör upp jämsides med en äldre dam och rycker väskan i farten. Damen stretar emot och får ta emot

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 mars 2014 Ö 4211-13 SÖKANDE SR Ombud: Advokat TA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDEN

Läs mer

Lag och Rätt. Brott och straff (digilär) De mänskliga rättigheterna, Barnens rättigheter och Diskrimineringsgrunderna i svensk lag

Lag och Rätt. Brott och straff (digilär) De mänskliga rättigheterna, Barnens rättigheter och Diskrimineringsgrunderna i svensk lag Lag och Rätt 7E I alla samhällen har det funnits lagar och regler om hur vi ska förhålla oss till varandra. De första skriva lagarna kom för minst 4000 år sedan hos Sumererna i dagens Irak. För att samhällen

Läs mer

Rättigheter och Rättsskipning

Rättigheter och Rättsskipning Rättigheter och Rättsskipning Syfte: Lag och Rätt Att eleverna förstår delar av det svenska rättssystemet och sambandet mellan lagar och de skyldigheter vi medborgare har i vårt demokratiska samhälle.

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

2014-05-02 meddelad i Göteborg. Begångna brott Grovt barnpornografibrott

2014-05-02 meddelad i Göteborg. Begångna brott Grovt barnpornografibrott DOM Mål nr B 16214-13 meddelad i Göteborg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Spec Göran Hansson Åklagarmyndigheten Göteborgs åklagarkammare Göteborg Tilltalad JOHAN Anders Åsman, 660612-5091

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde!

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! Kerstin Kristensen 2014-09-30 VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! SoL 5 kap11 - Brottsoffer 1978-2007 Lag (2007:225) Till socialnämndens uppgifter hör att verka för att den som utsatts för

Läs mer

Rättegång. Åklagare: Vad har Gabriel Arwidson och Jon Righard för inställning till detta?

Rättegång. Åklagare: Vad har Gabriel Arwidson och Jon Righard för inställning till detta? Rättegång Välkomna! Jag heter Ludvig Löfqvist och är domare i rätten idag. Vi har endast en nämdeman, Otto Jeppsson, eftersom de övriga var på semester, som även är notarie, samt målsägare Line Gustavson,

Läs mer

RÄTTSTOLKARNA RÄTT TOLK FÖR RÄTTSVÄSENDET ÄR EN RÄTTSTOLK YTTRANDE. Betänkandet SOU 2012:49 Tolkning och översättning vid straffrättsliga förfaranden

RÄTTSTOLKARNA RÄTT TOLK FÖR RÄTTSVÄSENDET ÄR EN RÄTTSTOLK YTTRANDE. Betänkandet SOU 2012:49 Tolkning och översättning vid straffrättsliga förfaranden RÄTTSTOLKARNA RÄTT TOLK FÖR RÄTTSVÄSENDET ÄR EN RÄTTSTOLK RÄTTSTOLKARNA c/o Lotta Hellstrand Apelsingatan 105 426 54 Västra Frölunda rattstolkar@gmail.com www.rattstolkarna.se 2012-11-15 YTTRANDE Justitiedepartementet

Läs mer

Kriminalpolitik. Rättssäkerhet

Kriminalpolitik. Rättssäkerhet 3 Leva i Sverige Kriminalpolitik Kriminalpolitik är alla de åtgärder som samhället sätter in för att begränsa brottsligheten. I regel tänker vi på rättsväsendet och på det arbete som utförs av polis, åklagare,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen; SFS 2002:329 Utkom från trycket den 4 juni 2002 utfärdad den 8 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

INGEN NÄMND. Nr 1 2014

INGEN NÄMND. Nr 1 2014 INGEN NÄMND INGEN DÖMD Medlemsblad för Södertörns nämndemannaförening Vid pennan:annacarin Wallin Nr 1 2014 Så var det dags för årets första medlemsblad. Vi har klarat av årsmötet som hölls den 19 februari

Läs mer

Begångna brott 1. Sexuellt övergrepp mot barn

Begångna brott 1. Sexuellt övergrepp mot barn Mål nr meddelad i Falun 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Niclas Eltenius Åklagarkammaren i Falun Målsägande Målsägande, se domsbilaga 1 Målsägandebiträde: Advokat Veronica Viklund

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR LINKÖPINGS FRITEATER 2012 FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Val av presidium a/ Årsmötets ordförande b/ Årsmötets sekreterare c/ Justerare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2005 Ö 4502-05 KLAGANDE AP Ombud och offentlig försvarare: Advokat TL MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Lag (2002:329) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Lag (2002:329) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen SFS nr: 2002:329 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS Rubrik: Lag (2002:329) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen Utfärdad: 2002-05-08 Ändring införd: t.o.m. SFS 2012:582 Allmänna

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat AB. Ombud och offentlig försvarare: Advokat RF

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat AB. Ombud och offentlig försvarare: Advokat RF Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 juni 2011 B 2175-11 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPARTER 1. IA Ombud och offentlig försvarare: Advokat AB 2. SS

Läs mer

rättegången hur blir den?

rättegången hur blir den? rättegången hur blir den? www.jagvillveta.se Information från Brottsoffermyndigheten 14 17 år 1 2 Brottsoffermyndigheten, 2018 Illustrationer: Maria Wall. Produktion: Matador kommunikation. Tryck: Taberg

Läs mer

2013-01-17 meddelad i Uppsala

2013-01-17 meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT Avdelning 2 DOM Mål nr B 7305-12 2013-01-17 meddelad i Uppsala 1 PARTER (Antal motparter: 1) Sökande Kammaråklagare Ulrika Modin Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Uppsala Motpart Studenternas

Läs mer

2013-03-27 meddelad i Göteborg. Begångna brott Försök till köp av sexuell tjänst

2013-03-27 meddelad i Göteborg. Begångna brott Försök till köp av sexuell tjänst Avdelning 1 DOM Mål nr B 16354-12 2013-03-27 meddelad i Göteborg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Lotta Nielsen Åklagarmyndigheten Göteborgs åklagarkammare Göteborg Tilltalad PETER

Läs mer

INTERPELLATION TILL STATSRÅD

INTERPELLATION TILL STATSRÅD Till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) Från Riksdagsförvaltningen 2016-11-18 Besvaras senast 2016-12-02 2016/17:135 Vikten av korrekta åldersbedömningar I Sverige har det tyvärr gått

Läs mer

Tack för att du har visat intresse för att söka anställning som Väktare och eller Ordningsvakt hos oss!

Tack för att du har visat intresse för att söka anställning som Väktare och eller Ordningsvakt hos oss! Tack för att du har visat intresse för att söka anställning som Väktare och eller Ordningsvakt hos oss! Vi bifogar en anställningsansökan som vi vill att du fyller i mycket noggrant och bifogar de handlingar

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 november 2008 B 4684-07 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART T H Ombud och offentlig försvarare: Advokat J S SAKEN

Läs mer

SHNF-Nytt nr 1-2009. 50 kr. Pg 603 90 92 9. För 2009 har hittills redan 128 betalt sin medlemsavgift

SHNF-Nytt nr 1-2009. 50 kr. Pg 603 90 92 9. För 2009 har hittills redan 128 betalt sin medlemsavgift SHNF-Nytt nr 1-2009 14 januari 2009. Redaktör: Leif Magnusson, leif.mgn@telia.com Tel. 08-541 396 38, mobil 070-600 51 51 *****************************************************************************************

Läs mer

DOM 2009-07-29 Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A

DOM 2009-07-29 Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A Rotel 11 Göteborg Mål nr Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Motpart (Åklagare) Vice chefsåklagaren Aleksander

Läs mer

VANLIGA FRÅGOR DAGLIG VERKSAMHET

VANLIGA FRÅGOR DAGLIG VERKSAMHET VANLIGA FRÅGOR DAGLIG VERKSAMHET Personer med utvecklingsstörning har rätt till insatsen daglig. Daglig tillförsäkras personer som är i yrkesverksam ålder, saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig..

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

NORMALSTADGAR. för. lokal förening. ansluten till organisationen FÖRETAGARNA

NORMALSTADGAR. för. lokal förening. ansluten till organisationen FÖRETAGARNA 1 (6) NORMALSTADGAR för lokal förening ansluten till organisationen FÖRETAGARNA Fastställda av kongressen 2012 2 (6) INNEHÅLL Normalstadgar för lokal förening 1 Inledning 12 2 Namn och ändamål 12 3 Antagande

Läs mer

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM 2015-03-24 meddelad i Huddinge

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM 2015-03-24 meddelad i Huddinge 1 meddelad i Huddinge Mål nr: B 535-15 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Sonny Borg, 19721224-0993 c/o Tan Mercovich Visbyringen 16 Lgh 1002 163 73 SPÅNGA Medborgare i Norge Åklagare Kammaråklagare

Läs mer

DOM 2014-11-18 Stockholm

DOM 2014-11-18 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 0707 DOM 2014-11-18 Stockholm Mål nr B 4556-14 Sid 1 (6) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Uppsala tingsrätts dom den 8 april 2014 i mål nr B 2750-13, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Motpart

Läs mer

Hovrätten för Nedre Norrland

Hovrätten för Nedre Norrland Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Datum Dnr 2009-02-05 2008/0286 Ert datum Ert Dnr 2008-10-30 Ju2008/8415/L5 Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet

Läs mer

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM meddelad i Solna

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM meddelad i Solna SOLNA TINGSRÄTT meddelad i Solna I Mål nr: B 2245~15 1 PARTER (Antal tilltalade: l) Tilltalad Karl GÖRAN Rundström, 19370604-0015 Rådmansövägen 530 760 15 Gräddö Offentlig försvarare: Advokat Sven Severin

Läs mer

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Sida 1 (6) Byråchef Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Klagande Riksåklagaren

Läs mer

HK./. Riksåklagaren angående grovt rattfylleri

HK./. Riksåklagaren angående grovt rattfylleri ÅKLAGARMYNDIGHETEN Svarsskrivelse Sida 1 (6) Byråchefen Stefan Johansson 2007-05-25 Ert ÅM 2007/1729 Er beteckning B 5251-06 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM HK./. Riksåklagaren angående grovt

Läs mer

En modernare rättegång. Videoinspelning och uppspelning av förhör

En modernare rättegång. Videoinspelning och uppspelning av förhör En modernare rättegång Videoinspelning och uppspelning av förhör Producerad av projekt EMR, Domstolsverket, 2008, Foto: Patrik Svedberg, Form: Kommunikationsbyrån Vinna, Tryck:?, Diarienr: 749-2005 En

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:382) med länsrättsinstruktion; SFS 2009:885 Utkom från trycket den 14 juli 2009 utfärdad den 25 juni 2009. Regeringen föreskriver i

Läs mer

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den?

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? 1 Brottsoffermyndigheten Box 470 901 09 Umeå Brottsoffermyndigheten, Anna Wiberg och Monica Burman Grafisk design: Kombi Marketing AB, www.kombimarketing.se

Läs mer

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den?

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? 1 Brottsoffermyndigheten Box 470 901 09 Umeå Brottsoffermyndigheten, Anna Wiberg och Monica Burman Grafisk design: Kombi Marketing AB, www.kombimarketing.se

Läs mer

Begångna brott Dataintrång

Begångna brott Dataintrång BLEKINGE TINGSRÄTT DOM Mål nr B 1316-11 2011-08-31 meddelad i KARLSKRONA 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Sigrid Stengel Åklagarkammaren i Karlskrona Målsägande Patrik Rydén Långgatan

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2014 B 4815-14 KLAGANDE EN Ombud och offentlig försvarare: Advokat ÅB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT?

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? Kan någon hjälpa mig? Hur lång tid tar en rättegång? När preskriberas brottet? Kan jag åtalas för förtal? Det här dokumentet är framtaget för att guida dig om du har

Läs mer

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder:

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: 1 KONTAKTOMRÅDEN Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: du som medlem dig när du behöver hjälp i någon facklig fråga

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Nyhetsbrev nr 2 april 2008

Nyhetsbrev nr 2 april 2008 Anslås på anslagstavla i nämndemannarum Nämndemännens Riksförbund Nyhetsbrev nr 2 april 2008 - VAD ÄR NRF BRA FÖR? - VAD FÅR MAN FÖR MEDLEMSAVGIFTEN? - HAR VI RÅD ATT VARA MED I NRF? Så kan det låta någon

Läs mer

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Datum Sida 2013-11-27 1 (4) Dnr Dubbelbestraffning Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt?

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

1 Utkast till lagtext

1 Utkast till lagtext 1 Utkast till lagtext Regeringen har följande förslag till lagtext. 1.1 Förslag till lag om ändring i brottsbalken Härigenom föreskrivs i fråga om brottsbalken 1 dels att 6 kap. 3 ska upphöra att gälla,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 september 2015 Ö 4583-15 KLAGANDE OR Ombud och offentlig försvarare: Advokat AS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 april 2014 B 5191-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART FL Ombud och offentlig försvarare: Advokat PG SAKEN Grovt

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 november 2015 B 410-15 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPARTER 1. LV Ombud och offentlig försvarare: Advokat DH 2.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 26 maj 2011 Ö 5381-10 KLAGANDE VN Ombud och offentlig försvarare: Advokat NU MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN

Läs mer

2011-06-15 meddelad i Gävle

2011-06-15 meddelad i Gävle DOM Mål nr B 2305-10 2011-06-15 meddelad i Gävle 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Birgitta Fernlund Åklagarkammaren i Gävle 1. Målsägande 804 28 Gävle Målsägandebiträde: Advokat Bengt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-05-26 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Överlämnande från Sverige

Läs mer

Dagordningspunkt 10: Motioner

Dagordningspunkt 10: Motioner 1 Dagordningspunkt 10: Motioner Innehåll Motioner från Hans Andersson, Eskilstuna Strängnäs NF: Bättre förutsättningar för att få jämnare ålders och social fördelning av nämndemännen 2 En mer dynamisk

Läs mer

Tystnadsplikt och sekretess i vården

Tystnadsplikt och sekretess i vården Tystnadsplikt och sekretess i vården 2011 01 01 Tystnadsplikt och sekretess i vården Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller inom offentliga verksamheter. Sjukvårdssekretessen är en del av denna

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

PROTOKOLL Förhandling och föredragning i Stockholm

PROTOKOLL Förhandling och föredragning i Stockholm 1 Rotel 0713 Förhandling och föredragning i Stockholm Aktbilaga 12 Mål nr RÄTTEN Hovrättsråden Sven Jönson och Gunilla Schöldström, referent, samt tf. hovrättsassessorn Lisa Nilheim FÖREDRAGANDE OCH FÖRARE

Läs mer