Att ansöka om regionala projektmedel. Handledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att ansöka om regionala projektmedel. Handledning"

Transkript

1 Att ansöka om regionala projektmedel Handledning

2 I. Viktigt att veta inför ansökan Region Gävleborg medfinansierar projekt med tydliga mål och syften att medverka till regional tillväxt och utveckling. För att få del av finansiering från Region Gävleborg krävs att insatserna överensstämmer med Gävleborgs strategi för regional utveckling, RUS Nya Möjligheter , vilket är det dokument som styr bedömningen av samtliga projektansökningar. Vi rekommenderar en fördjupad läsning av RUS Nya Möjligheter innan projektidén utvecklas till en ansökan. Länk till RUS Utgångspunkten för allt regionalt utvecklingsarbete är att det leder till ett hållbart samhälle för alla människor, för vår gemensamma miljö och för ett hållbart användande av våra gemensamma ekonomiska resurser. Under rubriken Villkor för projektansökan, längre ner i detta dokument, står utförligare om vilka kriterier som gäller för att söka projektmedel från Region Gävleborg. Längre fram finns också en handledning i hur man fyller i de olika delarna i ansökan. i. Vad är ett projekt? Med projekt menas insatser som är väl avgränsade från ordinarie verksamhet och som bidrar till regional utveckling och tillväxt i enlighet med RUS Nya Möjligheter ii. Vem kan söka projektmedel? Sökande kan vara offentliga aktörer, föreningar, organisationer med flera. Enskilda personer eller företag kan normalt inte vara sökande. iii. Projektbidragets omfattning De projektmedel som kan sökas från Region Gävleborg är det som kallas anslag 1:1, regionala tillväxtmedel. Anslag 1:1 kan uppgå till högst 50 % av den totala finansieringen av projektet. Utbetalning av beviljade projektmedel sker efter redovisning av upparbetade kostnader. iv. Hur går det till? Innan en skriftig ansökan om projektmedel görs, ska alltid en första projektidé formuleras i en kort projektskiss, högst en A4-sida. Vid en planerad ansökan uppmanas sökanden att i god tid ta kontakt med någon av Region Gävleborgs utvecklingsstrateger för att bolla idén, redan innan projektskissen skickas in. När en projektidé förankrats i samråd med Region Gävleborgs företrädare ska en skriftlig ansökan göras på den ansökningsblankett som finns att ladda ner från Region Gävleborgs webbsida under Projektmedel/Ansökan och beslut. 2(7)

3 Underskriven ansökan inkl. bilagor skickas till: Region Gävleborg, Box 834, Gävle. Observera att ansökan även ska sändas i Word-/Excel-format via mejl till projektmedel@regiongavleborg.se Tidplaner och sista ansökningsdatum för projektmedel hittar du på Region Gävleborgs webbplats, under Projektmedel/Ansökan och beslut. Tänk på att söka i god tid. v. Offentlig handling En ansökan som lämnas in till Region Gävleborg är en offentlig handling. De uppgifter som finns i ansökan är offentliga. Det innebär att vem som helst har rätt att få ta del av det som står i ansökan, oavsett om projektet beviljas eller inte. vi. Kommunikation och informationsspridning Ett projekt som erhåller offentlig finansiering har en skyldighet att kommunicera sin verksamhet. Sökanden ska göra en kommunikationsplan för projektets informationsinsatser, samt hur och till vem man planerar att kommunicera resultatet. Kommunikationsplanen ska innehålla planerade aktiviteter och insatser, en tidsplan för projektperioden och en samlad budget för insatserna. Kostnaderna för insatserna ska inkluderas i projektbudgeten. Sökanden ska också beskriva den kompetens som kommer att finnas i projektet både gällande genomförande av insatserna, samt beställarkompetens vid eventuell beställning av kommunikationsinsatser. Projektet ska kommunicera och informera om verksamheten under projekttiden och om resultatet efter projektets slut. Det ska tydligt framgå att Region Gävleborg har finansierat projektet. Region Gävleborgs logotyp skall alltid finnas på det material som projektet producerar. II. Villkor för att få projektmedel Gävleborgs regionala utvecklingsarbete styrs av den regionala utvecklingsstrategin RUS Nya Möjligheter Den utgår från lokala och regionala förutsättningar och samordnas med de nationella målen för utvecklingspolitiken. RUS är även kopplad till EU:s tillväxtstrategi, EU 2020, och blir på så sätt en länk mellan den lokala och den nationella nivån samt EU-nivåns mål och strategier. I RUS Nya Möjligheter beskrivs inriktningen för de verksamheter och projekt som ska främja utvecklingen i Gävleborg. Den omfattar tre målområden med mätbara indikatorer och deras drivkrafter. Inom dessa målområden kan man driva utvecklingsprojekt. Alla projekt ska bidra till uppfyllelse av ett eller flera målområden. 3(7)

4 i. Målområden och drivkrafter De tre målområdena i regionala utvecklingsstrategin beskrivs nedan. 1) Stärkta individer innebär att kvinnor och män, flickor och pojkar har förmåga, vilja och möjlighet att omsätta kunskap till handling och vara aktiva medskapare av Gävleborg. Medskapandet ger inflytande och delaktighet i samhällsutvecklingen. 2) Smart samverkan är att arbeta med samverkan mellan samhällets aktörer för att effektivare kunna använda kompetens, skapa samordningsvinster och få tillgång till gemensamma resurser 3) Tillgängliga miljöer innebär möjligheten att ta del av arbete, studier, fritid, välfärd och service i alla delar av länet. De drivkrafter som är av störst betydelse för Gävleborgs läns utveckling är Kompetens och Infrastruktur. De är förutsättningar som kan bidra till samhällsförändring, bidra till en regional utveckling som möjliggör människors förmåga till självförverkligande och ett aktivt deltagande i samhällsutvecklingen. Drivkrafterna kan liknas med motorerna som leder till målen Stärkta individer, Smart samverkan och Tillgängliga miljöer som beskrivs ovan. Drivkraften kompetens är en viktig del för människors utveckling. En höjd utbildningsnivå i länet och fler personer med formella kunskaper stärker förmågan att driva utveckling och innovation. För att stärka människor med olika kapacitet och villkor behövs ett livslångt lärande inom både utbildningsystem och arbetsliv. Drivkraften infrastruktur möjliggör flöden av personer, varor och tjänster. Det är en förutsättning för både regional utveckling samt människors vilja till att aktivt delta i samhällsutvecklingen. För att nå målen måste infrastrukturen möjliggöra utveckling på ett hållbart sätt. i. Program Till den regionala utvecklingsstrategin RUS finns ett antal regionala program kopplade. T.ex. program för infrastruktur, kompetens, innovation- och näringslivsutveckling. Programmen beskriver hur målen i strategin ska uppnås. Projekt som förverkligar programmen kan beviljas projektmedel hos Region Gävleborg. ii. Hållbar utveckling De tre perspektiven social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet är utgångspunkt för hela det regionala tillväxt- och utvecklingsarbetet. Det innebär att projektansökningar alltid prövas ur dessa perspektiv innan beslut tas. Projekt som inte bidrar till en hållbar utveckling kommer inte att prioriteras. Det ska tydligt framgå hur projektet är kopplat till hållbar utveckling. Specifika frågor finns i anvisningen till ansökningsblanketten. Samtliga frågor ska besvaras. I det fall det finns områden där inga mål och aktiviteter planeras ska det kommenteras. 4(7)

5 Projekt som genomförs inom RUS Nya Möjligheter kan inte nödvändigtvis förväntas få positiva effekter på alla hållbarhetsperspektiv samtidigt. Däremot görs alltid avvägningar mot bakgrund av övergripande mål och prioriteringar, så att utvecklingen sammantaget blir hållbar. De tre perspektiven stödjer varandra ömsesidigt och är varandras förutsättningar. Det finns därmed ingen överordning eller tydlig gräns mellan dem. Sambanden mellan perspektiven är komplexa, men kan beskrivas som att miljön utgör en ram för de andra perspektiven. Ekonomin är ett medel för hur det sociala målet om det goda livet för människorna ska uppnås. Figur 1: Sambandet mellan hållbarhetsperspektiven där det sociala perspektivet är målet och ekonomin medlet. Dessa verkar inom ramen för det miljömässiga perspektivet. Social hållbarhet Social hållbarhet innebär långsiktiga möjligheter för alla kvinnor och män, flickor och pojkar att vara medskapare i ett tryggt och utvecklande samhälle. Förutsättningen för ett socialt hållbart samhälle är att det råder jämlika möjligheter till delaktighet och inflytande för alla människor. Det betyder ett samhälle som förmår inkludera alla och har en hög grad av tillit. Samhällens hållbarhet i ett regionalt och lokalt perspektiv är platser där människor vill leva, bo och arbeta tillsammans idag och i framtiden. Att lyfta fram den sociala dimensionen i ett projekt innebär att synliggöra ett projekts resultat och effekter för olika grupper. För att lyckas bör man som projektägare redan inledningsvis ställa sig frågor om vilka verksamheter och individer som kommer att kunna tillgodoräkna sig projektets effekter och resultat. Risken är annars stor att projekt återupprepar ett tillvägagångssätt som endast gynnar vissa grupper i samhället, vilket i förlängningen hämmar den regionala utvecklingen. Kvinnors och mäns, flickors och pojkars identiteter, erfarenheter, möjligheter och villkor skapas och återskapas utifrån medvetna och omedvetna föreställningar kring såväl kön, ålder, etnicitet som funktionsmöjligheter. Därför behöver följande perspektiv analyseras: 5(7)

6 Jämställdhet Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Både kvinnor och män ska ha möjlighet att vara med och påverka samhällets utformning samt vara med och dela på de offentliga medlen utifrån sina olika villkor och behov. Idag finns en strukturell diskriminering som innebär att de regionala utvecklingsmedlen inte kommer kvinnor till godo i samma omfattning som för män. Jämställdhet är både en rättvisefråga och en fråga om att tillvarata resurser. Ålder Det är nödvändigt att ta i anspråk all den erfarenhet, kunskap och potential som finns hos kvinnor och män, flickor och pojkar oavsett ålder. I utvecklingsprojekt är det viktigt att ha ett förhållningssätt där barn, unga och äldre ses som fullvärdiga och kompetenta medskapare av samhället och att de genom sina erfarenheter ska bidra till samhällsutvecklingen. Integration Integration innebär att oavsett etnisk och kulturell bakgrund har alla kvinnor och män, flickor och pojkar lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter att påverka samhället och sina egna liv. Integration är också en fråga om att ta i anspråk alla människors resurser i ett samhälle. Genom att kvinnor och män, flickor och pojkar med olika etnisk och kulturell bakgrund deltar i samhällets utveckling fullt ut så ökar innovationskraften. Tillgänglighet Kvinnor och män, flickor och pojkar med olika funktionsmöjligheter ska utifrån sina olika behov, villkor och förutsättningar ha samma makt och möjlighet att utforma samhället och sina egna liv. Genom ökad delaktighet blir den regionala utvecklingen effektivare. Projektsökande bör beskriva situationen kring såväl kön, ålder, etnicitet och funktionsmöjligheter inom det aktuella projektområdet samt göra en uppskattning av hur projektet ska bidra till utveckling och förändring. Folkhälsa Det övergripande målet för folkhälsa i Gävleborg är en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Genom att arbeta med olika sociala hållbarhetsperspektiv uppnås en jämlik och god folkhälsa. Folkhälsan är ett bra mått på hållbarhet. Folkhälsan varierar beroende på utbildningsnivå, position i arbetslivet, ekonomi, sociala relationer, kön, funktionsnedsättning, etnisk bakgrund, sexuell läggning samt ålder. Ett sätt att integrera folkhälsoperspektivet är att tänka utifrån livsvillkor, livsmiljöer och levnadsvanor. Livsvillkor handlar om möjligheten att vara delaktig och ha inflytande i samhället, att nå en utbildningsnivå som ger möjligheter till arbete, ekonomiska villkor för självförsörjning samt tillgång till ett bra boende. Livsmiljö omfattar arbetsmiljön samt den fysiska och psykosociala miljö där vi bor och tillbringar vår fritid. Det inkluderar även frågor som luftkvaliteten och kemikalier med hälsoeffekter samt skydd mot smittspridning. Levnadsvanor är de vanor som har stor betydelse för individens hälsa genom de val var och en gör i vardagen, till exempel kostvanor, fysisk aktivitet, bruk av alkohol, narkotika, dopningspreparat och tobak. 6(7)

7 Miljömässig hållbarhet Miljömässig hållbarhet innebär att långsiktigt bevara ekosystemet och skapa en effektiv resursanvändning som minskar negativ påverkan på naturen och människans hälsa. Att ha ett miljöperspektiv handlar inte bara om att minska negativ påverkan och identifiera risker, utan också om att utveckla och anpassa verksamheter, produkter och tjänster samt fånga nya utvecklingsmöjligheter. Utifrån de krav som följer av ett mer energi- och resurssnålt samhälle ska fokus vara att: minska uttaget av ändliga resurser, t ex fossila bränslen utveckla nya former för förnybar energi utveckla produktion av varor, livsmedel och tjänster lokalt och regionalt minska beroendet av transporter och skapa förutsättningar för hållbart resande bygga och bo klimatsmart och detaljplanera för klimatsmarta samhällen värna den biologiska mångfalden Ekonomisk hållbarhet Ekonomin ses som drivkraften för hur vi både hushåller och skapar tillväxt med de resurser och kapitaltillgångar som finns i samhället; real-, natur-, human- och socialt kapital. Ekonomisk hållbarhet är en utveckling som inte medför några negativa konsekvenser för människa och miljö. Ekonomisk tillväxt får inte ske på bekostnad av en minskning i naturkapital eller socialt kapital. Det ekonomiska perspektivet handlar alltså om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt. Detta förutsätter en förmåga till smart samverkan och innovativ användning av resurser. Utifrån detta synsätt blir det tydligt att de tre dimensionerna av hållbarhet är helt beroende av varandra. 7(7)

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet i ett sammanhang

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg FOLKHÄLSOPROGRAM. Arbetsmaterial

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg FOLKHÄLSOPROGRAM. Arbetsmaterial Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 l a i r e t a m s t e Arb 2 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet

Läs mer

Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga?

Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga? Vilka nationella politiska mål påverkar barn och unga? Regionernas roll? Nationella styrdokument Ungdomspolitiken Barnrättspolitiken Alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och

Läs mer

Berättelsen om hållbarhetsresan

Berättelsen om hållbarhetsresan Berättelsen om hållbarhetsresan REGLAB 2015-03-26 Lena Aune & Agneta Morelli Innehåll 1. Resan och några hållplatser på vägen 2. Hållbarhetsintegrering 3. Projektmedelsbedömning och projektkartläggning

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder Informerande dokument Information Sida 1 (6) Ansökan om regionala projektstöd Projektstöd är ett viktigt verktyg i det regionala utvecklingsarbetet. Region Norrbotten beviljar stöd till projekt som på

Läs mer

Social hållbarhet i ledning och styrning

Social hållbarhet i ledning och styrning Social hållbarhet i ledning och styrning PLATS FÖR BUDSKAP Elisabeth Bengtsson Folkhälsochef elisabeth.m.bengtsson@skane.se Det motsägelsefulla Skåne. Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark

Läs mer

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning Folkhälsoplan Sjöbo kommun Inledning Världshälsoorganisationen, WHO definierade 1946 begreppet hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej endast frånvaro

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Projektansökan. Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till samt skickas i original i pappersformat till:

Projektansökan. Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till samt skickas i original i pappersformat till: 1(9) Projektansökan Diarienummer RS160128 Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till regionen@regionhalland.se samt skickas i original i pappersformat till: Region Halland Box 517 301 80 Halmstad

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer i region Jönköpings län

Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer i region Jönköpings län Tjänsteskrivelse 2015-03-25 Regionledningskontoret Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer i region Jönköpings län Förslag till beslut Samhällsentreprenörskap

Läs mer

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG)

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) Kommunikationsplan 2016 Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg () Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Grundläggande begrepp... 3 2 Syfte, strategi och mål... 3 2.1 Syfte... 3

Läs mer

POPULÄRVERSION. NYA MÖJLIGHETER Regional utvecklingsstrategi för Gävleborg

POPULÄRVERSION. NYA MÖJLIGHETER Regional utvecklingsstrategi för Gävleborg POPULÄRVERSION NYA MÖJLIGHETER Regional utvecklingsstrategi för Gävleborg 2013-2020 Region Gävleborg har det statliga uppdraget att skapa en hållbar tillväxt och utveckling i vår region. Den Regionala

Läs mer

Ungdomspolitisk Strategi Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner

Ungdomspolitisk Strategi Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner p.2014.808 Dnr.2011/354 Ungdomspolitisk Strategi Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-04-08 59 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering 11 mars 2015 Filippa Myrbäck, Sektionen för hälsa och jämställdhet, SKL Kongressuppdrag: SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM. Gäller från och med budgetåret Antaget av kommunfullmäktige

STRATEGISKT PROGRAM. Gäller från och med budgetåret Antaget av kommunfullmäktige STRATEGISKT PROGRAM Gäller från och med budgetåret 2017 Antaget av kommunfullmäktige 2015-12-14 PÅ VÄG MOT 2030 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Det strategiska programmet

Läs mer

Guide: Jämställdhet mellan kvinnor och män i projektet

Guide: Jämställdhet mellan kvinnor och män i projektet Guide: Jämställdhet mellan kvinnor och män i projektet I genomförandet av programmet kommer de tre dimensionerna i hållbar utveckling, den ekonomiska, sociala och miljömässiga, att beaktas i genomförandets

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Kunskap till handling. Att hantera olika perspektiv på social hållbarhet

Kunskap till handling. Att hantera olika perspektiv på social hållbarhet Kunskap till handling Att hantera olika perspektiv på social hållbarhet 17 globala mål för hållbar utveckling En del i hållbar utveckling Ekologisk Ekonomisk Social Social Ekonomisk Ekologisk Hållbar utveckling

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

STYRDOKUMENT Policy för jämlik hälsa och social hållbarhet

STYRDOKUMENT Policy för jämlik hälsa och social hållbarhet Kommunstyrelsen 1 (6) STYRDOKUMENT Policy för jämlik hälsa och social hållbarhet Beslutad när 2017-11-23 275 Beslutad av Diarienummer Ersätter Gäller för Kommunfullmäktige KSKF/2015:579 Handlingsplan för

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

FOLKHÄLSOPOLITISK POLICY Västra Götaland

FOLKHÄLSOPOLITISK POLICY Västra Götaland FOLKHÄLSOPOLITISK POLICY Västra Götaland 1 DENNA FOLKHÄLSOPOLITISKA POLICY har tagits fram i samverkan mellan Västra Götalandsregionen, kommunerna, den ideella sektorn och andra folkhälsoaktörer. Processen

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

INTEGRATIONS- OCH FOLKHÄLSOBIDRAG

INTEGRATIONS- OCH FOLKHÄLSOBIDRAG INTEGRATIONS- OCH FOLKHÄLSOBIDRAG RIKTLINJER KOMMUNSTYRELSEFÖRVALTNINGEN 2017-06-20 DOKUMENTETS GILTIGHETSTID: 31 DECEMBER 2018 ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 170614 190 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND... 3

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram

Välfärds- och folkhälsoprogram Folkhälsoprogram 2012-08-22 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2012-2015 I Åmåls kommuns välfärds- och folkhälsoprogram beskrivs prioriterade målområden och den politiska viljeinriktningen gällande

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Handlingsplan för framtida folkhälsoarbete. Utredningsuppdrag Enheten för folkhälsa och social hållbarhet

Handlingsplan för framtida folkhälsoarbete. Utredningsuppdrag Enheten för folkhälsa och social hållbarhet Handlingsplan för framtida folkhälsoarbete Utredningsuppdrag Enheten för folkhälsa och social hållbarhet Bakgrund till uppdraget Uppdrag folkhälsoberedningen 140307 Regional utvecklingsstrategi Det öppna

Läs mer

Social hållbarhet. Minskade skillnader i hälsa. Jonas Frykman, SKL Centrum för samhällsorientering 20 maj, 2016

Social hållbarhet. Minskade skillnader i hälsa. Jonas Frykman, SKL Centrum för samhällsorientering 20 maj, 2016 Social hållbarhet Minskade skillnader i hälsa Jonas Frykman, SKL Centrum för samhällsorientering 20 maj, 2016 Högt på dagordningen hos SKL SKL:s kongressmål 2016-2019 SKL ska verka för att kommunerna,

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN Sida 1 av 6 LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN 2011 2015 Förslag till Folkhälsopolicy av Beredningen för Folkhälsa, livsmiljö och kultur, Jämtlands läns landsting Antagen av Regionförbundets styrelse

Läs mer

Landstingets Utvecklingsmedel

Landstingets Utvecklingsmedel Landstingets Utvecklingsmedel Kenneth Sjaunja Avdelningen för regional utveckling 2014-11-25 Projektfinansiering BILD 1 Landstingets vision Landstingets vision Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015. Antagen av KF 2012-06-11, 87

Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015. Antagen av KF 2012-06-11, 87 Folkhälsoplan för Högsby kommun 2012-2015 Antagen av KF 2012-06-11, 87 Definitioner Man måste skilja på hälsa, som är en fråga för individen, och folkhälsa som är en fråga för samhället. Folkhälsoarbetet

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015 FAKTA I KORTHET Nr. 10 2016 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2015. Den visar hur

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

Dokumentbeteckning. Folkhälsostrategi för Trollhättans Stad 2014-2018. Handläggare/Förvaltning Folkhälsostrateg/KSF

Dokumentbeteckning. Folkhälsostrategi för Trollhättans Stad 2014-2018. Handläggare/Förvaltning Folkhälsostrateg/KSF Övergripande syfte Trollhättans Stads folkhälsoarbete ska ske för att förverkliga de nationella folkhälsomålen. Gäller för Strategin gäller för samtliga verksamheter i Trollhättans Stad. Referensdokument

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 FAKTA I KORTHET Nr. 9 2015 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2014. Den visar hur

Läs mer

Grön färg anger helt nya skrivningar eller omarbetade skrivningar. Svart text är oförändrad från gällande folkhälsoplan

Grön färg anger helt nya skrivningar eller omarbetade skrivningar. Svart text är oförändrad från gällande folkhälsoplan Läsanvisningar Grön färg anger helt nya skrivningar eller omarbetade skrivningar Svart text är oförändrad från gällande folkhälsoplan Folkhälsoplan med folkhälsopolitiska mål Övergripande mål: Skapa samhälliga

Läs mer

Strategiskt folkhälsoprogram

Strategiskt folkhälsoprogram Kommunledning Folkhälsoplanerare, Therese Falk Fastställd: 2014-11-03 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Tillsammans för en god och jämlik hälsa

Tillsammans för en god och jämlik hälsa Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 Tillsammans för en god och jämlik hälsa Hälsa brukar för den enskilda människan vara en av de mest värdefulla sakerna i livet. Det finns ett nära samband

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Det här ska jag prata om idag:

Det här ska jag prata om idag: 2018-2026 Det här ska jag prata om idag: Folkhälsostrategin i ett sammanhang strategiorientering Folkhälsostrategin - tre viktiga framgångsfaktorer: Ny modell för det regionala genomförandet/stödet Gemensamt

Läs mer

Medel för särskilda folkhälsosatsningar

Medel för särskilda folkhälsosatsningar LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (5) Barbro Müller Medel för särskilda folkhälsosatsningar Beslutat 2011-11-28 Reviderat 2013-02-25 Reviderat 2015-01-12 LULEÅ KOMMUN Dnr 2 (5) Medel för särskilda folkhälsosatsningar

Läs mer

Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län

Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Sofie Lagercrantz 2013-11-06 KS 2013/0267 50163 Kommunfullmäktige Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa 2018-2026 2 Långsiktiga förändringar tar tid. Därför måste arbetet börja nu. En nyckel till Norrbottens framtida välfärd Norrbotten står inför en demografisk

Läs mer

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 171102 Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 1. Bakgrund Folkhälsan i Sverige utvecklas överlag positivt. Medellivslängden fortsätter att öka och skillnaden mellan könen minskar. Hälsan och

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Del 1. Vad är folkhälsa? Nationella mål Definitioner Ojämlik hälsa

Del 1. Vad är folkhälsa? Nationella mål Definitioner Ojämlik hälsa Del 1 Vad är folkhälsa? Nationella mål Definitioner Ojämlik hälsa Grundlagen har hälsoaspekter * Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans

Läs mer

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric Folkhälsostrategi 2016-2019 Foto: Elvira Gligoric Inledning Vad är folkhälsa? Folkhälsa beskriver hur hälsan ser ut i en befolkning. Den visar hur stor del av befolkningen som drabbas av olika sjukdomar

Läs mer

Integration som första steg till Företagande och Företagsamhet.

Integration som första steg till Företagande och Företagsamhet. Tjänsteskrivelse 215-12-1 RJL 215/2648 Regionledningskontoret Regional utveckling Karolina Borg Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Integration som första steg till Företagande och Företagsamhet.

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Daniel Blennow Controller Daniel.Blennow@malmo.se Tjänsteskrivelse 2016 SOFN-2015-525 Sammanfattning Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges

Läs mer

Nationell uppföljning i Nyps

Nationell uppföljning i Nyps Nationell uppföljning i Nyps2020 2018-05-24 1 Ett nytt uppföljningssystem Ett regeringsuppdrag System för uppföljning av projektverksamhet med finansiering från anslag 1:1 Ambition och vilja från politiken

Läs mer

Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas

Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas Juni 2005 Kulturnämnden Reviderad 2008-01-17 Reviderad 2009-01-01 Reviderad 2011-09-20 Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas distriktsorganisationer 1 Generella kriterier

Läs mer

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY FÖR KRONOBERGS LÄN EN GOD HÄLSA FÖR ALLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING OCH TILLVÄXT I KRONOBERGS LÄN

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY FÖR KRONOBERGS LÄN EN GOD HÄLSA FÖR ALLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING OCH TILLVÄXT I KRONOBERGS LÄN LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY FÖR KRONOBERGS LÄN EN GOD HÄLSA FÖR ALLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING OCH TILLVÄXT I KRONOBERGS LÄN 1 INLEDNING Policyn är en gemensam viljeinriktning för det länsgemensamma folkhälsoarbetet

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Västra Götalandsregionens Kultur- och Regionutvecklingsnämnder Inbjudan

Västra Götalandsregionens Kultur- och Regionutvecklingsnämnder Inbjudan Västra Götalandsregionens Kultur- och Regionutvecklingsnämnder Inbjudan Inbjudan Västra Götalandsregionen bjuder in enskilda kulturaktörer, föreningar och nätverk som arbetar med att stärka den lokala

Läs mer

Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa

Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa MILJÖMÅLSDAGARNA 2017 Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa Sara Kollberg och Ida Knutsson Sid. Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa Sara Kollberg och Ida Knutsson Folkhälsomyndigheten Nationell kunskapsmyndighet

Läs mer

Policy för Folkhälsoarbete. i Lunds kommun

Policy för Folkhälsoarbete. i Lunds kommun Policy för Folkhälsoarbete i Lunds kommun Reviderad med anledning av den av riksdagen tagna propositionen 2007/08:110 En förnyad folkhälsopolitik samt på grund av kommunala beslut. Antagen av kommunstyrelsens

Läs mer

Sveriges elva folkhälsomål

Sveriges elva folkhälsomål Sveriges elva folkhälsomål Sveriges elva folkhälsomål En god hälsa för hela befolkningen Sverige har en nationell folkhälsopolitik med elva målområden. Målområdena omfattar de bestämningsfaktorer som har

Läs mer

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan 2018-2022 Norrbottens folkhälsostrategi 2018-2026 antogs i december 2017 Norrbottens regionala handlingsplan antogs i december 2018 Regional

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

FOLKHÄLSOPLAN 2012-2014 FOLKHÄLSORÅDET

FOLKHÄLSOPLAN 2012-2014 FOLKHÄLSORÅDET FOLKHÄLSOPLAN 2012-2014 FOLKHÄLSORÅDET Antagen av kommunfullmäktige 2012-02-27 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 1 2 Folkhälsomål i Mönsterås kommun... 1 3 Folkhälsoarbete i Mönsterås kommun... 2 3.1

Läs mer

Energikontor Norra Småland

Energikontor Norra Småland Tjänsteskrivelse 2015-03-10 Regional utveckling Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Energikontor Norra Småland Förslag till beslut Projekt Energikontor Norra Småland beviljas 400 000 i projektmedel

Läs mer

Policy för Hållbar utveckling

Policy för Hållbar utveckling Policy för Hållbar utveckling Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2017-03-27 Policy för hållbar utveckling Kommunfullmäktige 2017-03-27 1 (3) Policy för hållbar utveckling i

Läs mer

Riktlinjer Anslaget till integration och delaktighet

Riktlinjer Anslaget till integration och delaktighet Riktlinjer Anslaget till integration och delaktighet Beslutat av kommunstyrelsens ledningsutskott 2015-08-10 Har du frågor kontakta Siv Hederos Integrationssamordnare Telefon 036-10 53 55 E-post siv.hederos@jonkoping.se

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Normkritisk innovation 2018

Normkritisk innovation 2018 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-12-15 2017-05257, 2017-05259 Reviderad Normkritisk innovation 2018 Jämställdhet och jämlikhet som drivkraft för innovation och hållbar tillväxt En utlysning inom

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter

Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter 1(11) Gemensamma utgångspunkter för arbetet med att förbättra befolkningens hälsa i Gävleborg Innehållsförteckning: Programförklaring Befolkningens hälsa

Läs mer

En god hälsa på lika villkor

En god hälsa på lika villkor En god hälsa på lika villkor En god hälsa på lika villkor Sjöbo kommuns invånare ska ha en god hälsa oavsett kön, ålder, etnicitet och religion ska alla må bra. Folkhälsorådet i Sjöbo arbetar för att skapa

Läs mer

POLICY. Integrationspolicy. Utbildning Arbete Integration

POLICY. Integrationspolicy. Utbildning Arbete Integration POLICY Integrationspolicy Utbildning Arbete Integration POLICY - antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige

Läs mer

FÖR ANSLAGET TILL INTEGRATION OCH DELAKTIGHET

FÖR ANSLAGET TILL INTEGRATION OCH DELAKTIGHET RIKTLINJER FÖR ANSLAGET TILL INTEGRATION OCH DELAKTIGHET Beslutad av Jämställdhets- och integrationsutskottet 2011-09-13 reviderad 2013-08-06 Har du frågor kontakta Integrationssamordnare Siv Hederos Tel:

Läs mer

Strategi för ett mångfaldssamhälle i Lilla Edets kommun. Framtagen av: Kommunledningsförvaltningen Datum: Antaget av KF

Strategi för ett mångfaldssamhälle i Lilla Edets kommun. Framtagen av: Kommunledningsförvaltningen Datum: Antaget av KF Strategi för ett mångfaldssamhälle i Lilla Edets kommun Framtagen av: Kommunledningsförvaltningen Datum:2017-03-06 Antaget av KF 2017-04-12 Strategi för mångfaldssamhälle Det övergripande nationella målet

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Hållbarhetsprogram

Hållbarhetsprogram Hållbarhetsprogram 2019-2023 Inledning Sörmland ska bli Sveriges friskaste län 2025 och för att komma dit ska vi arbeta långsiktigt och strategiskt med att främja varje persons rätt till god hälsa, kultur

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg Handlingsplan Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 Handlingsplanen i ett sammanhang Gävleborgs prioriterade målområden Jämställd och jämlik hälsa Delaktighet och inflytande Ekonomisk

Läs mer

Folkhälsopolicy med riktlinjer för Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef

Folkhälsopolicy med riktlinjer för Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Folkhälsopolicy med riktlinjer för 2015-2019 Dokumenttyp Policy, riktlinjer För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2019 Diarienummer 2014-383-773 Uppföljning och tidplan Kommunchef

Läs mer

Kulturens betydelse för hög och jämlik livskvalitet och hälsa. Linnéa Hedkvist, utvecklingsledare välfärd och folkhälsa

Kulturens betydelse för hög och jämlik livskvalitet och hälsa. Linnéa Hedkvist, utvecklingsledare välfärd och folkhälsa Kulturens betydelse för hög och jämlik livskvalitet och hälsa Linnéa Hedkvist, utvecklingsledare välfärd och folkhälsa Regional utvecklingsstrategi 2018-2030 Övergripande mål: Hög och jämn livskvalitet

Läs mer

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas Reviderade 2008-01-17 Kulturnämnden Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas distriktsorganisationer 1 Generella kriterier 1.1 Syften Kulturnämnden vill genom stödet till

Läs mer

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Områden som Kraftsamlingarnas Unga Jämställdhet Mångfald Integration Självbilden som en röd tråd Områden som Kraftsamlingarnas Unga Kraftsamlingens deltagare

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Hylte Innehållsförteckning Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 6 Lokal och regional samverkan 6 Utvecklingsarbete

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

INTERKULTURELLA MÖTEN UTIFRÅN ETT MAKT PERSPEKTIV

INTERKULTURELLA MÖTEN UTIFRÅN ETT MAKT PERSPEKTIV INTERKULTURELLA MÖTEN UTIFRÅN ETT MAKT PERSPEKTIV SEMINARIUM OM INTERKULTURELLA MÖTEN ATT MOTVERKA FÖRDOMAR OCH FRÄMJA ÖMSESIDIG FÖRSTÅELSE DEN 8 OCH 15 APRIL, VÄSTERÅS OCH ESKILSTUNA MEHRDAD DARVISHPOUR

Läs mer

Göteborgs Stads program för en jämlik stad

Göteborgs Stads program för en jämlik stad Göteborgs Stads program för en jämlik stad 2018-2026 Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande Tydligt stöd på mål för den offentliga verksamheten. ( ) Det allmänna

Läs mer