Forum för internationalisering, 22 april 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Forum för internationalisering, 22 april 2015"

Transkript

1 Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Sekreterare Petra Brundell Datum Postadress Box Stockholm Besöksadress Wallingatan Stockholm Telefon Org nr Minnesanteckningar Forum för internationalisering, 22 april 2015 Deltagare Eva Rummel, CSN Henrik Strömberg Croné, CSN Ida van der Woude, Linköpings universitet Sven Bergqvist, Migrationsverket Mattias Löwhagen, Stint Anders Söderholm, Mittuniversitet/SUHF Linda Gerén, SUHF Kurt Bratteby, Svenska institutet Monika Wirkkala, Svenska institutet Carl Wadell, Tillväxtanalys Anders Ahlstrand, Universitets- och högskolerådet Petra Brundell, Universitets- och högskolerådet Mats Embertsén, Universitets- och högskolerådet Hans Grönlund, Universitets- och högskolerådet Tuula Kuosmanen, Universitets- och högskolerådet Anders Viberg, Universitetskanslersämbetet Cecilia Marklund, Uppsala universitet Anna Beijmo, utbildningsdepartementet Albin Gaunt, utbildningsdepartementet Gäster Mia Andersson, Malmö högskola (via videolänk) Carl Larsson, Umeå Studentkår Cecilia George, Universitets- och högskolerådet Malin Jönsson, Universitets- och högskolerådet Marie Stern Wärn, Universitetskanslersämbetet Inledning Tuula Kuosmanen inleder och hälsar alla deltagare välkomna. Kort presentationsrunda av samtliga deltagare. Sida 1 (9)

2 Frågor från förra mötet Kort genomgång av minnesanteckningarna från förra mötet samt uppdatering av aktuella frågor kring internationalisering som hänt sedan dess. Hearingen som UHR tidigare planerat att genomföra under våren 2015 kommer istället att genomföras under hösten Forumsekretariatet återkommer med uppgifter om tid och plats när det har fastslagits. Tillgodoräknande av utbytesstudier Introduktion Anders Ahlstrand, Universitets- och högskolerådet Forum för internationalisering har fått en skrivelse från Umeå studentkår angående genomförda utbytesstudier som inte tillgodoräknas trots ett godkänt förhandsbesked om tillgodoräknade. Umeå studentkår exemplifierar problematiken med ett överklagandeärende och anför att osäkerheten om att få studierna tillgodoräknade kan utgöra ett hinder för internationalisering. Redogörelse för Umeå studentkårs skrivelse och exemplet Carl Larsson, vice ordförande, Umeå studentkår En student vid Stockholms universitet har nekats tillgodoräknande av kurser lästa under utbytesstudier, trots att studenten följt den uppgjorda studieplanen som nedtecknats ett s.k. Learning Agreement. Studenten överklagade SU:s beslut om tillgodoräknande till Överklagandenämnden för högskolan, ÖNH, som avslår överklagan. I sitt beslut skriver ÖNH också att lärosätet inte har möjlighet att lämna bindande förhandsbesked. Ärendet överlämnades till Universitetskanslersämbetet, UKÄ, som liksom ÖNH konstaterar att lärosätet inte har möjlighet att lämna bindande förhandsbesked. Rättsläget medför enligt studentkårens mening två problem: Studenter som inte är medvetna om att förhandsbeskeden inte är bindande riskerar att få avslag trots gynnande förhandsbesked. Ett rättssäkerhetsproblem. Vissa studenter som är medvetna om rättsläget kanske väljer att inte chansa, och avstår från utbytesstudier. Ett internationaliseringsproblem. Umeå studentkår anför att det är ett hinder för internationalisering att studenter inte kan vara säkra på att förhandsbeskeden är bindande. Kåren föreslår därför en utredning med syfte att föreslå förändringar i högskoleförordningen som säkerställer att förhandsbesked blir bindande. Se också PP-presentation om problem med tillgodoräknande Tillgodoräknande generellt och inom utbytesprogram Redogörelse för tillgodoräknande generellt inom utbytesprogrammen och bl.a. ESN:s (Erasmus Student Network) undersökning om tillgodoräknande av utbytesstudier Anders Ahlstrand, UHR Anders inleder med att redogöra vad olika regelverk säger i frågan om tillgodoräknade, Högskoleförordningen, Lissabonkonventionen samt avtalet i Erasmus +. De flesta studenter som åker på utbyte inom utbytesprogram gör det via Erasmus +. Sida 2 (9)

3 Ett villkor för att lärosätet ska få delta i Erasmus+ är att de använder sig av Learning agreement. Learning Agreement upprättas mellan tre parter; studenten, det sändande och det mottagande lärosätet. Avtalet ska signeras av samtliga. Enligt regelverket för Erasmus+ är Learning agreement bindande. Uppfyller inte lärosätet kraven inom Erasmus+, bl.a. att ingå och respektera Learning agreement, kan lärosätets deltagande i Erasmus+ avbrytas. Resultat från olika undersökningar om utlandsstudier gjorda bland studenter, både från Sverige och övriga Europa, visar att många studenter anger risken för att utlandsstudierna skulle förlängda studierna som skäl till att de skulle avstå från utlandsstudier. Detta innebär att studenternas osäkerhet kring huruvida utbytesstudierna kan ingå i utbildningen eller inte blir ett hinder för mobilitet. Frågor som behöver utredas: Två myndigheter, UHR och UKÄ informerar olika om lärandeavtalens status. UHR:s information angående Erasmus+ anger att lärandeavtalen är bindande medan UKÄ:s information innebär att lärandeavtalen inte är bindande. Lärosätena kan inte delta i t.ex. Erasmus+ om lärandeavtalen inte betraktas som bindande. Se också PP-presentation om tillgodoräknande Ärenden som rör tillgodoräknande som inkommer till Överklagandenämnden för högskolan Marie Stern Wärn, Överklagandenämnde och Universitetskanslersämbetet Marie Stern Wärn är jurist på Universitetskanslersämbetet och föredragande i Överklagandenämnden för högskolan, ÖNH. Marie inleder med att kort informera om nämndens (ÖNH) sammansättning. Bland de ärenden som nämnden prövar finns ärenden som handlar om regler för tillgodoräknande. När det gäller tillgodoräknade finns det bestämmelser i Högskoleförordningen om att lärosätet är skyldigt att på begäran pröva om studier vid annat lärosäte kan tillgodoräknas vid det egna lärosätet. Ärenden som rör tillgodoräknande har ökat. Sedan 2005 har ärendena dubblerats och 2014 prövades 109 ärenden om tillgodoräknade. Ca 18 % av nämndens samtliga ärenden handlar om tillgodoräknande. De flesta av dessa ärenden rör tillgodoräknande av studier inom Sverige. Ärenden om tillgodoräknande tillhör den typ av ärenden där nämnden i fler fall än andra beslutar om ändring av det beslut som lärosätet fattat. Många frågor om tillgodoräknande rör poäng, exempelvis problematik kring att poängsystem i olika länder ser olika ut. Andra problem kan vara att få fram kursplaner för de studier som studenten har med sig. Ärenden om Learning agreement är inte så många. Dåvarande Högskoleverket gjorde en rapport 2004 om tillgodoräknande av tidigare utbildning. I den rekommenderas att Learning agreement upprättas inför utlandsstudier och att studenten informeras om villkor för tillgodoräknande. I samma rapport konstarerar Högskoleverket att detta förhandsbesked inte kan vara bindande. Det saknas författningsstöd som medger att ett Learning agreement ska vara bindande. Sida 3 (9)

4 I ett Learning agreement ligger det största ansvaret på lärosätet. Lärosätet bör göra en bedömning av utbytesstudierna och om de kan ingå i den tänkta examen samt om man som mottagande lärosäte tillhandahåller studier som möjliggör de krav som ställs på den tänkta examen. Har lärosätet gjort en god planering innan ett Learning agreement skrivs under borde inga hinder finnas för att hålla avtalet. Går det att utläsa ur CSN:s statistik att utbytesstudier förlänger den totala studietiden? Henrik Strömberg Croné, Rättsavdelningen CSN Henrik inleder med att referera till undersökningar som tyder på att det finns en oro bland studenter som rör utlandsstudier. Oron handlar främst om förseningar av studierna samt frågor av allmän ekonomisk art kopplat till utlandsstudier. Statisk från CSN visar att studenter som har gjort utbytesstudier ofta har fler antal veckor med studiemedel än studenter som inte har studerat utomlands. Utbytesstudenter är dock oftast studenter som har läst på program vilket i sig generar högre skuldsättning samt att utbytesstudenter även lånar till merkostnader för utomlandsstudierna. Processen för ansökan om studiemedel är i många fall längre för sökande som har läst utomlands vilket resulterar i försenade beslut om studiemedel. Den längre processen beror i huvudsak på att information om tillgodoräknande saknas i Ladok. När det saknas tillgodoräknande i Ladok behöver den studerande skicka kompletterande handlingar i form av intyg på de utländska studiestödsresultaten, vilket innebär en manuell handläggning som tar längre tid. Eventuella förseningar genererar stora konsekvenser för den enskilde för studenter som har studerat utomlands och farhågan att beslut om studiemedel kan försenas efter utbytesstudier kan eventuellt avskräcka studenter från att studera utomlands menar Henrik. Se också PP-presentation om statistik utbytesstudier och studiestöd Diskussion Diskussion i forumet med utgångspunkt i följande frågeställningar: - Är tillgodoräknande ett verkligt problem eller är det ett upplevt problem från både studentens sida och från lärosätes sida? - Är det rimligt att två myndigheter informerar olika angående Learning agreements status och om tillgodoräknande av utbytesstudier? - Vad är det som gör att Learning agreements inte är bindande? - Vad kan man göra åt problemet? Vem kan göra något åt problemet? Hur kan vi gå vidare? Är lösningen en ändring av högskoleförordningen vilket Umeå studentkår föreslår? Ledamöter från några lärosäten informerar om erfarenheter av tillgodoräknande. På Uppsala universitet har man en tydlig förankringsprocess vid upprättande av Learning agreement och man upplever inte att man har några problem med tillgodoräknande efter utbytesstudierna vilket man tror beror på ett tydligt arbetssätt inför upprättandet av ett Learning agreement. Andra ledamöter anser att problemen främst finns i svårigheter att hitta motsvarande nivåer inom olika utbildningsprogram, vilket kan vara ett skäl till utbytesstudier inte kan tillgodoräknas i examen. Den problematiken bör dock uppmärksammats innan man upprättar ett Learning agreement om avtalet föregåtts av god planering. Sida 4 (9)

5 Umeå studentkår lyfter frågan kring att det finns olika perspektiv på utlandsstudier inom studentgruppen. Dels finns det de studenter som har utlandsstudier ingår som självklar del i studierna och där eventuell möjlighet att tillgodoräkna studierna är av mindre betydelse, dels finns de studenter där tillgodoräknandet är en förutsättning för att de ska studera utomlands. För den senare gruppen är det väldigt viktigt att Learning agreement följs. Lärosätena vittnar om att det både mellan och inom lärosätet är väldigt olika vem det är som skriver under Learning agreement, vilket kan vara en annan del av problematiken. Den handläggare på lärosätet som upprättar avtalet om Learning agreement är inte alltid den samme som sedan gör tillgodoräknandet i examen, vilket kan leda till olika bedömningar. Samtliga lärosäten anser dock att lärosätet som myndighet som bör ansvara för avtalet oavsett vem som skrivit under avtalet och att det inte är en del av problematiken som ska drabba studenten. Kraven för att lärosätet ska få delta i Erasmus+ är att de utfärdar bindande Learning agreement. Diskussion om vad som egentligen står i avtalstexten i Erasmus+ och hur den ska tolkas. Inflödet till Sverige av utländska studenter är i dag ganska stort medan antalet svenska studenter som studerar utomlands är betydligt färre. Bör processen kring tillgodoräknande synliggöras för studenterna på ett tydligare sätt? Kan lärosätena binda sig hårdare än lag och förordning föreskriver? Kan lärosätena i så fall föra in det i antagningsordningen eller kan lärosätena genom andra interna styrdokument klargöra att ingångna Learning Agreements ska följas? Frågor som behöver lösas: 1. Det finns frågor som rör avtalen inom Erasmus som behöver redas ut. De dokument som finns inom Erasmus+ får inte ändras. För att lärosätet ska kunna delta i Erasmus + måste de regler som finns inom programmet fullföljas. UHR som ansvarig myndighet kommer att titta närmare på mallen för Learning agreement. 2. Hur kan man i lärosätenas interna styrdokument tydliggöra att genomförda kurser som finns med i Learning Agreement ska tillgodoräknas? SUHF tittar på de olika dokumenten och tar upp frågan i den studieadministrativa gruppen. Någon från UHR bör delta i ett möte med den studieadministrativa gruppen. 3. Sena besked om studiemedel efter utbytesstudier. CSN vill se närmare på skälen till detta. 4. Vilket är skälet till att studietiden (med studiemedel) blir längre för studenter som studerar utomlands? Beror det på att utlandsstudierna inte blir tillgodoräknade vilket medför att studenterna får en förlängd studietid? CSNsiffrorna över studietid med studiemedel skulle kunna jämföras med siffror över examina m.fl. uppgifter som UKÄ och SCB har. Anders Viberg, UKÄ, och Henrik Strömberg Croné håller kontakten för att undersöka om man kan samköra uppgifterna för att se om det går att hitta svar på frågan varför den genomsnittliga studietiden är längre för utbytesstudenter. Frågor som kom upp men som inte diskuterades vid mötet. Frågor som eventuellt kan behandlas vid framtida möten: Sida 5 (9)

6 Hur underlättar vi för studenter som generellt inte deltar i utlandsstudier? Umeå studentkår efterfrågar en undersökning vilka studenter som inte deltar i utlandsstudier och varför. Se över studerandemobiliteten i perspektivet breddad rekrytering. UHR och ladokkonsortiet ingår i ett projekt, EMREX, som syftar till elektronisk överföring av studiemeriter efter utbytesstudier. Projektet skulle kunna bidra till snabbare tillgodoräknande exempelvis. Det kan vara intressant att redovisa i Forum. På gång inom internationalisering från utbildningsdepartementet Albin Gaunt, Utbildningsdepartementet Frågan om internationalisering har blivit viktigare överlag och utbildningsdepartementet vill arbeta för att främja möjligheter till internationalisering. Utbildningsdepartementet förbereder för närvarande en process där sektorn ska ges tillfälle att komma med synpunkter på behov och innehåll i en internationaliseringsstrategi för högre utbildning. I olika bilaterala sammanhang kommer också högre utbildning och forskning upp i allt högre grad. Högre utbildning och forskning aktualiseras på andra departement som näringslivsdepartementet och utrikesdepartementet, vilket exempelvis visar sig i att högre utbildning har en tydlig roll i handelsdelegationen som handelsministern leder till Brasilien i maj. Bedömning och tillgodoräknande av utländska akademikers studiemeriter Malin Jönsson och Cecilia George, Avdelningen för utländsk bedömning UHR Mia Andersson, studie- och karriärvägledare, Malmö högskola (via länk). Många nyanlända flyktingar som kommer till Sverige har högskolemeriter, fullständig examen eller delar av en högskoleutbildning. För dem med en ofullständig högskoleutbildning kan hinder uppstå om de vill fortsätta sina studier i Sverige. Avdelningen för utländsk bedömning vid UHR bedömer utländska utbildningar. Avdelningen består av tre enheter, enheten för bedömning av gymnasial utbildning, enheten för bedömning av akademisk utbildning och enheten för bedömning yrkesutbildning. Malin Jönsson och Cecilia George arbetar på enheten för bedömning av akademisk utbildning. På enheten för bedömning av akademisk utbildning arbetar man med utgångspunkt i Lissabonkonventionen och erkänner: utländsk utbildning och bedömer vilken som är motsvarande svenska examensnivå, alt. antal år på grund- avancerad- eller forskarnivå utländsk utbildning som tillhör sektorn för högre utbildning i utbildningslandet utbildning avslutad med examen från erkänt lärosäte utbildning som inte leder fram till yrken som är reglerade i Sverige Bedömningarna görs från fastställda bedömningskriterier: utbildningens nivå studiernas omfattning utbildningens syfte finns det väsentliga skillnader mot svensk utbildning Sida 6 (9)

7 Syftet med utlåtandet är att underlätta anställning på arbetsmarknaden. Sökande med oavslutad utbildning hänvisar UHR till lärosätena. För denna kategori personer krävs i vissa fall lång tid av kompletterande studier. Ofullständig utländsk högskoleutbildning - utvalda erfarenheter från Malmö högskola Mia Andersson, studie och karriärvägledare på Malmö högskola. Mia inleder med att redogöra för vad som står i högskoleförordningen om tillgodoräknanden: 6 handlar om rätt till tillgodoräknade om studenten har en svensk eller nordisk utbildning 7 En student har rätt att tillgodoräkna sig annan utbildning än den som avses i 6, om de kunskaper och färdigheter som studenten åberopar är av en sådan beskaffenhet och har en sådan omfattning att de i huvudsak svarar mot den utbildning för vilken de är avsedda att tillgodoräknas. En student får även tillgodoräknas motsvarande kunskaper och färdigheter som har förvärvats i yrkesverksamhet. Förordning (2006:1053). Med utgångspunkt i att det är en studenträttighet att få sina tidigare meriter bedömda redogör Mia för de problem som kan uppstå. Rättigheten är kopplad till om man är student och det är man i formell bemärkelse först när man är antagen till studier vid ett lärosäte. Personen måste alltså först vara antagen för att kunna få ett beslut om tillgodoräknande. Det innebär att det för individen är oklart vid studiestart vilka tidigare studiemeriter som kan tillgodoräknas och följaktligen hur lång tid som behövs för att slutföra utbildningen. Mia menar att individen i huvudsak bedöms utifrån vad den inte kan istället för vad den kan. Detta förhållningssätt resulterar i att individen i många fall måste komplettera med en hel del grundläggande behörigheter för att börja studera vid svensk högskola. På Malmö högskola ser arbetet med tillgodoräknande olika ut. I en förfrågan som Mia skickade ut inför mötet har fakulteterna svarat på frågor angående arbetet kring tillgodoräknanden, validering och reell kompetens. I svaren framgår att de problem som man upplever i arbetet rör bristande dokumentation av tidigare studier och resursbrister på lärosätet. Arbetet med tillgodoräknade, validering och reell kompetens bedrivs mycket olika mellan fakulteterna. Om det ser olika ut på de olika fakulteterna inom ett lärosäte är det sannolikt att det också ser olika ut på olika lärosäten menar Mia. Önskvärt är samordning som innebär både kunskapshöjning och utbyte av erfarenheter. Samordningen behövs både internt på lärosätena, mellan lärosäten och UHR, mellan olika aktörer samt på olika utbildningsnivåer. Detta arbete kräver även mer resurser enligt Mia. Diskussion För utländska akademiker med en oavslutad examen finns idag hinder innan de kan påbörja studier på svenska lärosäten och etablera sig i det reguljära utbildningssystemet och arbetsmarknaden. Tillgodoräknanden är en väg för denna grupp för att få en förkortad väg till examen och till arbete. Det är viktigt inte minst för att nå en bättre effektivitet i att tillvarata utländska akademikers utbildning. Arbetet med tillgodoräknanden, validering och reell kompetens är dock resurskrävande. I dagsläget får inte lärosätena någon ekonomisk kompensation för tillgodoräknande. Sida 7 (9)

8 Åsikten att det vore bra om lärosätena kompenserades även för tillgodoräknande framförs. Anna Beijmo menade att UHR skulle kunna ta med tillgodoräknande av utländska akademikers studiemeriter i det regeringsuppdrag som myndigheten har om breddad rekrytering. Representanter från lärosäten ger en samstämmig bild av att spektret av hur bedömningar görs är stort, dels omfattar det olika typer av bedömningar och i enskilda fall. Det är också olika beroende av vad studenterna söker för utbildning avseende kurser på grund- respektive avancerad nivå. Se också PP-presentation om tillgodoräknande för utländska akademiker Nytt studiemedelssystem för utlandsstudier Henrik Strömberg Croné, CSN Från och med den 1 juni 2015 träder ett nytt studiemedelsystem för utlandsstudier i kraft. Det nya studiemedelssystemet för utlandsstudier gäller för studier som påbörjas efter den 1 juli CSN har skrivit föreskrifter för utlandsstudiemedel som har varit ute på remiss. I regelverket för det nya studiemedelssystemet för utlandsstudier förändras definitionen av vad som är utlandsstudier och begreppet kommer att omfatta alla typer av studier som bedrivs utomlands. Vilket innebär att en studerande som är antagen till en svensk utbildning där en del av utbildningen är förlagd utomlands, kommer att anses bedriva utlandsstudier. I det nya studiemedelssystemet införs ett enhetligt belopp som innebär att studenten får samma bidrag och samma lån oavsett var i världen man studerar. För att kompensera för studier i högkostnadsländer införs ett nytt merkostnadslån. Det införs även ett flexibelt merkostnadslån för studieavgifter vilket innebär att det finns ett maxbelopp att låna av, från vilken man ska kunna låna till hela studieavgiftskostnaden. Det är upp till studenten att använda maxbeloppet under en kort eller lång period. Även utbetalning av studiemedlet förändras, idag betalas lånet ut i en klumpsumma, i det nya studiemedelssystemet kommer studiemedlet att betalas ut månadsvis i förskott. Merkostnadslån för exempelvis studieavgifter kan emellertid betalas ut i förskott. En annan ändring gäller språkkurser som innebär att det kommer att bli möjligt att läsa kurser i europeiska språk även utanför Europa om språket har officiellt status. Exempelvis kan man läsa engelska i Australien, eller spanska i Mexiko. Syftet med förändringarna i reglerna för utlandsstudier är att antalet studenter som studerar utomlands ska öka. Det nya studiestödssystemet för utlandsstudier kan dock medföra en risk för ökad skuldsättning påpekar Henrik. Det ger till viss del större frihet och ansvar för individen och CSN har ett vägledningsuppdrag att informera om måttlighet i lånetagandet. CSN kommer att följa upp förändringarna i det nya studiemedelssystemet för utlandsstudier. Se också PP-presentation om nytt studiemedelssystem Övriga frågor Inga övriga frågor. Sida 8 (9)

9 Avslutning Tuula Kuosmanen sammanfattar dagen och avslutar med frågan vem gör vad Tillgodoräknanden och processens kring Learning agreement SUHF tar frågan. UHR skickar underlag till SUHF. Samköra de statistiska uppgifterna från CSN om längre studietid (med studiemedel) för utbytesstudenter med uppgifter om studietid för att ta examen. UKÄ och CSN samarbetar. Frågan om tillgodoräknande av utländska akademikers studiemeriter. Kan frågan behandlas i UHR:s uppdrag att kartlägga och analysera lärosätenas arbete med breddad rekrytering? Några av frågorna kan kanske tas upp på nästa möte den 30 september men en del av är av mer långsiktig karaktär och kan tas upp först vid senare möten. Nästa möte 30 september kl på UHR. Sida 9 (9)

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning ENIC-NARIC Sverige 2015-04-22 Malin Jönsson, Cecilia George Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning Enheten för bedömning av utländsk gymnasieutbildning,

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Sektionen för antagning och examen Beslut: 2018-10-02 Beslutande: Rektor Ansvarig för tillämpning: Sektionen för antagning och examen Dokumentansvarig: Sektionen för antagning och examen Dokumenttyp: Regler

Läs mer

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2015/103-1.1 Regeldokument för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2016-03-01 Inledning 3 1. Prövning av rätten till tillgodoräknande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande

Rapportering av uppdrag att utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande PM 1(9) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Ingrid Pettersson Fredrik Svensson 08-563 087 62 08-563 087 87 ingrid.pettersson@uka.se fredrik.svensson@uka.se Utbildningsdepartementet Rapportering av

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan 1 (9) Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2012-12-01 Fastställd av rektor 2012-11-23 Box 27805, 115 93 Stockholm 651 80 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-12-09 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 6 december 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens 2017-02-23 Aleksandra Sjöstrand Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Varför validering? Jag kontaktade universitetet så fort

Läs mer

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(9) för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Läs mer

Riktlinjer för tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan i Skövde

Riktlinjer för tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan i Skövde Riktlinjer för tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan i Skövde Dessa riktlinjer har fastställts av rektor 2014-11-27 och träder i kraft 2015-01-01. Dnr HS 2014/702

Läs mer

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola

Regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola Regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola Dnr 1331/1.1.2/2014 Beslutade av rektor 2014-06-10 Giltiga fr.o.m. 2014-06-10 Upprättade av Studentavdelningen/Examen/Ann Broberg Ersätter tidigare regler

Läs mer

Några relevanta projekt på UKÄ

Några relevanta projekt på UKÄ Några relevanta projekt på UKÄ HfR-konferens 10-11 november 2016 Marie Kahlroth och Johan Gribbe Aktuellt hösten 2016 Kartläggning av studieavgifterna (regeringsuppdrag) Uppföljning av ersättningsbeloppen

Läs mer

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2015-06-23 Dnr: FS 1.1 501-15 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställd handläggningsordning dnr:

Läs mer

Rutiner för tillgodoräkning av studier på grund- och avancerad nivå vid Ekonomihögskolan

Rutiner för tillgodoräkning av studier på grund- och avancerad nivå vid Ekonomihögskolan Rutiner för tillgodoräkning av studier på grund- och avancerad nivå vid Ekonomihögskolan Bakgrund Tillgodoräkning är ett verktyg som underlättar studenters rörlighet mellan lärosäten men även mellan yrkesverksamhet

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studentcentrum Beslut: 2015-03-10, 1.2.3-2015/0657 Beslutande: Rektor Ansvarig för tillämpning: Studentcentrum Dokumentansvarig: Studentcentrum Dokumenttyp: Regler Datum för ikraftträdande: 2015-03-10

Läs mer

PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER

PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER Linn Gabrielsson/ International Centre PM: 2016-03-02 Bakgrund Under 2015 släpptes rapporten hinder för svenska studenters mobilitet

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studentcentrum Dnr MDH 2.1-421/12 Beslutad 2010-09-20 (MDH 2.1-795/12) Reviderad 2012-09-25 (MDH 2.1-421/12) LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå,

Läs mer

Validering av reell kompetens för tillgodoräknande - workshop. Jessica Millert, projektledare Nina Nesset, studie- och karriärvägledare

Validering av reell kompetens för tillgodoräknande - workshop. Jessica Millert, projektledare Nina Nesset, studie- och karriärvägledare Validering av reell kompetens för tillgodoräknande - workshop Jessica Millert, projektledare Nina Nesset, studie- och karriärvägledare Välkomna! Bakgrund och utgångspunkter Regelverk och omvärld Gruppdiskussion

Läs mer

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Statistiker 010-470 03 90 torbjorn.lindquist@uhr.se PM Datum 2015-01-27 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Forum för internationalisering, 2015-09-30

Forum för internationalisering, 2015-09-30 Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Clarhäll, Anders Ahlstrand MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon

Läs mer

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund Sveriges universitetsoch högskoleförbund Linda Gerén 2017-11-01 Tillgodoräknande efter utbytesstudier Sveriges universitets- och högskoleförbunds expertgrupp för studieadministrativa frågor skickade i

Läs mer

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden 2005-04-12 Gäller från 2005-05-01 Dnr 561-2003-58 1 Tillgodoräknandeordning för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden

Läs mer

Vidare bör denna fråga samordnas med Styr- och resursutredningens pågående arbete (U 2017:05).

Vidare bör denna fråga samordnas med Styr- och resursutredningens pågående arbete (U 2017:05). DIK är fackförbundet för dem med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK organiserar runt 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, studenter samt egenföretagare. DIK har länge

Läs mer

Tillgodoräknandeordning

Tillgodoräknandeordning Tillgodoräknandeordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå samt vid tillträde till utbildning på forskarnivå vid Blekinge Tekniska Högskola BTH-1.2.1-0203-2016 Fastställd genom beslut av dekanerna

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr GU 2019/1975 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet

Det akademiska värdet av mobilitet Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-05-11 Anders Ahlstrand Bakgrund På forummötet i oktober 2013 diskuterades hinder och möjligheter

Läs mer

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth UKÄ skulle särskilt kartlägga storlek på studieavgifterna, vad

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studentcentrum Dnr MDH 2.1-421/12 Beslutad 2010-09-20 (MDH 2.1-795/12) Reviderad 2012-09-25 (MDH 2.1-421/12) LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå,

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/2 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Högskolan Kristianstad 291 88 KRISTIANSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-02-09 Reg. Nr. 411-14843-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Upprättat 2013-06-11 Dnr ORU 1.2.1-2423/2013 Innehåll 1. Inledning... 1 2. Ansökan och handläggning... 1 3. Vad

Läs mer

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Malmö högskola Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Anmälan N N har anmält Malmö högskola till Högskoleverket eftersom

Läs mer

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens 1 (5) BESLUT 2013-01-24 Dnr SU FV-1.1.2-0184-13 Peter Wretling Avdelningsdirektör Studentavdelningen Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens Dessa riktlinjer är beslutade

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Ahlstrand Anders Clarhäll Minnesanteckningar MINNESANTECKNINGAR Datum 2016-03-10 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2

Läs mer

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 1(8) 2018-06-08 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 U2018/00382/UH

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Sveriges Universitets- 2014-12-19 och högskoleförbund Linda Gerén Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 4 december 2014 på SUHF:s kansli,

Läs mer

Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande. Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1.

Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande. Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1. Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1.2/2014 Sida 2 av 7 Bilaga rutiner 1. Ansökningsrutiner 3 1.1 För student

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Karlstads universitet Rektor 651 88 Karlstad Karlstads universitets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49) YTTRANDE 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Teresa Edelman 08-5630 8534 teresa.edelman@uk-ambetet.se Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss av Högskolestiftelser

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Innehållsförteckning 1. BESTÄMMELSER 2 1.1 Nationella bestämmelser 2 1.1.1 Tillgodoräknande av utbildning

Läs mer

Bedömning av utländsk utbildning

Bedömning av utländsk utbildning 2017-03-24 Bedömning av utländsk utbildning del av validering P-A Stensson Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning, UHR Informationsdag i Göteborg Bedömning (erkännande) av utländsk utbildning

Läs mer

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning till kandidatprogram i internationell företagsekonomi och statsvetenskap vid Stockholms universitet

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning till kandidatprogram i internationell företagsekonomi och statsvetenskap vid Stockholms universitet Stockholms universitet 106 91 Stockholm Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell 010-470 06 90 BESLUT 2017-12-21 Reg. Nr. 411-00030-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande Aleksandra Sjöstrand - Högskoleverket

Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande Aleksandra Sjöstrand - Högskoleverket Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande Aleksandra Sjöstrand - Högskoleverket 2010-02-16 1 Att ta tillvara kompetens Allt viktigare (internationellt och i Sverige), t.ex. EQF Genom

Läs mer

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Ulf Hedbjörk Utredare +46 10 470 04 60 ulf.hedbjork@uhr.se YTTRANDE Datum 2015-05-08 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

SVERIGES UNIVERSITETS Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND

SVERIGES UNIVERSITETS Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND SVERIGES UNIVERSITETS 2000-03-24 Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND REKOMMENDATIONER OM TILLGODORÄKNANDE AV UTLÄNDSK HÖGSKOLEUTBILDNING I GRUND- UTBILDNINGEN Beslutat av förbundsförsamlingen 2000-03-24 Tillgodoräknanderätten

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörsbaserat musikskapande 120 hp vid Luleå tekniska universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörsbaserat musikskapande 120 hp vid Luleå tekniska universitet Luleå Tekniska universitet 971 87 Luleå Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell BESLUT 2018-02-15 Reg. Nr. 411-00021-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/541-1.1.1. Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2018-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek... 4 3.

Läs mer

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Rektor Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Anmälan

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-01-11 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 16 december 2010 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Bilaga 4. Enkät till lärosäten

Bilaga 4. Enkät till lärosäten BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 3.1.1-2018- 0320 Bilaga 4. Enkät till lärosäten RiR 2018:35 Myndighetsreformen då UHR och UKÄ inrättades intentioner och måluppfyllelse RIKSREVISIONEN 1 BILAGA 4. ENKÄT

Läs mer

Antagning till senare del av utbildning på forskarnivå

Antagning till senare del av utbildning på forskarnivå TEKNAT2014/56 Antagning till senare del av utbildning på forskarnivå Riktlinjer vid teknisknaturvetenskapliga fakulteten Fastställd av Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2014-12-03 Innehållsförteckning

Läs mer

#flyktuhr. på flykt

#flyktuhr. på flykt Bedömning och validering vad gör UHR och varför? Lars Petersson, chef avdelningen för bedömning av utländsk utbildning, UHR 2016-02-15 Högskoleutbildade Högskoleutbildade på flykt 2016-10-28 på flykt #flyktuhr

Läs mer

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 Universitetens, högskolornas och de enskilda utbildningsanordnarnas Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 - ett urval uppgifter och slutsatser från rapporten. Anna Lundh, utredare vid UKÄ Internationella

Läs mer

The academic value of mobility

The academic value of mobility 2015-05-28 Annika Ghafoori The academic value of mobility Projekt för att öka den utgående studentmobiliteten Presentation vid programdagarna den 28 maj The academic value of mobility Projektet i korthet

Läs mer

Studiemedel för gränslös kunskap (SOU 2011:26) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 1 oktober 2011

Studiemedel för gränslös kunskap (SOU 2011:26) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 1 oktober 2011 PM 2011: RIV (Dnr 001-1320/2011) Studiemedel för gränslös kunskap (SOU 2011:26) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 1 oktober 2011 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037

Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037 Hälso- och sjukvårdsnämnden Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land DS 2007:45 HS 2008/0037 Bakgrund Invandrare som kommer till Sverige med en akademisk

Läs mer

Studiemedel för gränslös kunskap (SOU 2011:26) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 1 oktober 2011

Studiemedel för gränslös kunskap (SOU 2011:26) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 1 oktober 2011 PM 2011:128 RIV (Dnr 001-1320/2011) Studiemedel för gränslös kunskap (SOU 2011:26) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 1 oktober 2011 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 12/522) Fastställd av högskolestyrelsen den 6 november 2012 (7, protokoll

Läs mer

Utbildning, utbyte, utveckling för alla som vill vidare

Utbildning, utbyte, utveckling för alla som vill vidare www.uhr.se Utbildning, utbyte, utveckling för alla som vill vidare Universitets- och högskolerådet 2016 Text: Universitets- och högskolerådet Grafisk form: Alexander Florencio Foto: Eva Dalin Tryck: E-Print,

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770)

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Antagningsordning för KMH - dnr 18/770 (2018-12-14) 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Fastställd

Läs mer

Riktlinjer för ansökan om projektmedel för arbete med bedömning av reell kompetens

Riktlinjer för ansökan om projektmedel för arbete med bedömning av reell kompetens Analys, främjande och tillträdesfrågor Tuula Kuosmanen Avdelningschef 010-4700629 tuula.kuosmanen@uhr.se PM DNR 1.1.1-00153-2017 Datum 2017-03-03 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Föreskrifter om ändring i Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:1) om beviljning av studiemedel; CSNFS 2018:2

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Eurostudent VI - studentmobilitet målet om utresande studenter kommer sannolikt inte uppnås

Eurostudent VI - studentmobilitet målet om utresande studenter kommer sannolikt inte uppnås Eurostudent VI - studentmobilitet 2020 målet om utresande studenter kommer sannolikt inte uppnås Eurostudent VI - studentmobilitet 2020 målet om utresande studenter kommer sannolikt inte uppnås Universitets-

Läs mer

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap.

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap. 1(5) Lokal examensordning vid Högskolan Väst Versioner av lokal examensordning, del A Fastställd av UN 2011-05-20, reviderad senast 2016-12-15 Dnr 2016/429 A 21 Datum Version Beskrivning Status 2007-06-29

Läs mer

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2013/14. Fler svenskar studerar utomlands

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2013/14. Fler svenskar studerar utomlands UF 20 SM 1402 Universitet och högskolor Internationell studentmobilitet i högskolan 2013/14 Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2013/14 I korta drag

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet Riktlinjer för handläggning av examensärenden vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 2(13) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för handläggning av examensärenden... 3 1.1 Allmänt om examen... 3

Läs mer

Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR

Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR 2015-05-27 Jari Rusanen Kalendarium 2015 16 september deadline för ansökan inför Nordic Master http://www.cimo.fi/programmes/nordic_master/to_the_applicant 21-20

Läs mer

Förslag på åtgärder för nyanlända akademikers inkludering, studier och väg till arbete

Förslag på åtgärder för nyanlända akademikers inkludering, studier och väg till arbete Sveriges universitetsoch högskoleförbund 2018-06-27 Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag på åtgärder för nyanlända akademikers inkludering, studier och väg till arbete Inledning

Läs mer

Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor

Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Reg.nr 31-5425-07 Anmälan mot Växjö universitet och Högskolan i Kalmar angående överföring av verksamhetsområdet maskinteknik

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-11-02 Anders Ahlstrand Upplägg Bakgrund Inspiration Projektets uppdrag och frågeställningar

Läs mer

HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN

HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN STYRDOKUMENT G 2015/571 HANDLÄGGNINGSRUTIN FÖR TILLGODORÄKNANDE AV KURS ELLER DEL AV KURS, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ, INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN Beslutsfattare Handläggare Linda Forsberg, institutionen

Läs mer

Forum för internationalisering,

Forum för internationalisering, Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Anders Ahlstrand MINNESANTECKNINGAR Datum 2018-03-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop Seminariets upplägg Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop 2014 05 26 Carola Barhammar& Karin Andrén 1 2014 05 19

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Beslutad 2006-10-30 Dnr CF10-506/06 Sektionen för antagning och examen Reviderad 2017-11-16 Dnr 2017/2511 LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Dnr: 1-419/2018 Gäller fr.o.m. 2018-07-01 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet INNEHÅLL Inledning...

Läs mer

Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan

Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan Sida 1(10) Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik Klassificering Ärendenummer Ö 649/2018 Beslutsfattare Rektor Dokumentansvarig

Läs mer

Riktlinjer för studier vid KMH

Riktlinjer för studier vid KMH Riktlinje 2019-03-20 Dnr 19/157 SAD Thomas Berggren Chef 1 (5) Riktlinjer för studier vid KMH Beslutad av rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) den 20 mars 2019. 1. Ansvarsfördelning inom

Läs mer

Regler och handläggningsordning för tillgodoräknande

Regler och handläggningsordning för tillgodoräknande Regler och handläggningsordning för tillgodoräknande Typ av dokument Regler och handläggningsordning Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2019-06-27 Dnr SU FV-1.1.2-2005-19 Giltighetstid 2019-06-27 - tillsvidare

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 2014-04-10 Dnr 866-13 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Denna Antagningsordning har genom beslut den 25 april 2014 fastställts av

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen den 19 december 2018 och träder i kraft den 1 januari

Läs mer

Internationell studentmobilitet i högskolan 2012/13 International mobility in higher education from a Swedish perspective 2012/13

Internationell studentmobilitet i högskolan 2012/13 International mobility in higher education from a Swedish perspective 2012/13 UF 20 SM 1302 Universitet och högskolor Internationell studentmobilitet i högskolan 2012/13 International mobility in higher education from a Swedish perspective 2012/13 I korta drag Fler svenskar studerar

Läs mer

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) DNR LiU-2019-01070 1(6) Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Linköpings universitet har fått möjligheten att svara på remiss av slutbetänkandet Ökad attraktionskraft

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-04-20 Annika Ghafoori Upplägg Bakgrund Inspiration Projektets uppdrag och frågeställningar Projektets

Läs mer

Anmälan mot Lunds universitet avseende utbytesstudier

Anmälan mot Lunds universitet avseende utbytesstudier Lunds universitet Rektor Juridiska avdelningen Barbro Molander Anmälan mot Lunds universitet avseende utbytesstudier Anmälan NN har i anmälan till Högskoleverket anfört bl.a. följande. Han är inskriven

Läs mer

Bedömning av utländsk utbildning

Bedömning av utländsk utbildning 2017-02-23 Bedömning av utländsk utbildning del av validering Hanna Wennberg Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning, UHR Vägledarkonferens i Stockholm 23/2 2017 Bedömning (erkännande) av utländsk

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Från LiU - Ut i världen! Informationspass för nominerade LiTH-studenter 2013-12-10 Jessica Yeh och Annika Holm, rum 2201 i Origo international@lith.liu.se

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16, 2019-06-11 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

Bedömning av utländsk utbildning. Ett steg på vägen mot arbetsmarknaden

Bedömning av utländsk utbildning. Ett steg på vägen mot arbetsmarknaden Bedömning av utländsk utbildning Ett steg på vägen mot arbetsmarknaden Universitets- och högskolerådet 2015 Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning Text Åse Rislund, Yolanda Brännström, Malin

Läs mer

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser

Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Promemoria 2017-03-08 Utbildningsdepartementet Förslag till mer ändamålsenliga basårsbestämmelser Sammanfattning Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet). Promemorian

Läs mer

Remiss av betänkandet Studiemedel för gränslös kunskap (SOU 2011:26)

Remiss av betänkandet Studiemedel för gränslös kunskap (SOU 2011:26) ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-06-27 Handläggare: Pär Lundström Telefon: 08-508 355 51 Till Arbetsmarknadsnämnden den 23 augusti 2011 Remiss av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i studiestödsförordningen (2000:655); utfärdad den 12 februari 2015. SFS 2015:50 Utkom från trycket den 24 februari 2015 Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Upprättad av: Version: Maria Evans, HUV Cathrine Gladh, NMT Olof Nilsson, processledare 1.0 Dokumentansvarig: Datum Maria Evans, HUV

Läs mer