PM; Bosättningsfrågan i flyktingmottagningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM; Bosättningsfrågan i flyktingmottagningen"

Transkript

1 Datum Beteckning Dag Juhlin PM; Bosättningsfrågan i flyktingmottagningen En av förutsättningarna för ett bra flyktingmottagande och för integrationen i det svenska samhället är att våra nyanlända och deras anhöriga får ett rimligt boende. Skåne är ett inflyttningslän, vars befolkning årligen ökat sedan flera år tillbaka. Mellan november 2007 och november 2008 ökade befolkningen med personer. Samtidigt har bostadsbyggandet minskat, särskilt hyresrätterna, det senaste året. Bostadsbyggandet spås dessutom ingen ljus framtid under rådande lågkonjunktur. Personer med låga inkomster som skall göra sitt inträde på bostadsmarknaden får allt svårare att hitta ett rimligt boende. Nyanlända och deras anhöriga är kanske den grupp som får svårast på en allt trängre bostadsmarknad. Mellan 1996/97 och 2006/07 minskade antalet boende per rum bland våra utlandsfödda. Särskilt perioden byggdes en större andel bostäder som minskade förtätningen i boendet för denna grupp. Den årligen ökande befolkningen i Skåne, det nu minskade bostadsbyggandet, och fortsatt stor andel mottagna flyktingar och anhöriga, styr bosättningsförutsättningarna för denna grupp mot lösningar i eget boende (EBO) och återigen mot en ökad förtätning i boendet. Eftersom bosättningsfrågan bl.a. styr förutsättningarna för den enskildes sociala liv, för introduktion, integration, kommunernas mottagningsverksamhet, kapacitet och ekonomiska åtaganden bör den lyftas fram i det skånska arbetet med en förbättrad mottagning och introduktion. Behovet av fördjupade analyser och åtgärder i bosättningsfrågan är stort, såväl sett ur myndigheters och mottagningskommuners som bosatta flyktingars och deras anhörigas perspektiv. Denna promemoria tar enbart fasta på ett fåtal frågeställningar ur ett kommunperspektiv. Den aktuella flyktingmottagningen För närvarande minskar antalet asylsökande och har gjort så från och med År 2008 sökte personer asyl i Sverige. Detta är en minskning jämfört med år 2007 då ansökte. Minskningen beror till största delen på att färre irakier sökt sig till Sverige under år Ensamkommande barn fortsätter att öka och under förra året kom barn jämfört med barn år Behovet av introduktionsplatser beräknas minska något från under 2008 till under Postadress: Box 13, Klippan. Besöksadress: Storgatan 33, Klippan. Telefon: Telefax: Postadress: Box 53, Lund. Besöksadress: Baravägen 1, Lund. Telefon Telefax: Plusgiro: Bankgiro: Organisationsnummer: E-post: kansliet@kfsk.se Webb:

2 2 Emellertid tillkommer fler anhöriga som söker uppehållstillstånd. Av de , som per den 9 december 2008 tagits emot av kommunerna, var nästan hälften anhöriga. ABO och EBO Totalt beräknas 75 % av alla mottagna i kommunerna, själva ordna sitt boende (EBO). Skåne är det län som visar störst differens mellan antal i överenskommelser/avtal i kommunerna (1 378) och faktiskt mottagna (2 202), t.o.m. oktober Detta tyder på att avtalstecknandet inte har realistiska utgångspunkter, vilket ger dåliga planeringsförutsättningar för introduktion, arbetsmarknadsinträde och inte minst för ordnat boende. I landet var vid årets utgång inskrivna i anläggningsboende (ABO), motsvarande 44 % av samtliga. Skåne hade relativt få inskrivna i anläggningsboende 546, motsvarande 16 % av samtliga inskrivna. I landet var vid årets utgång inskrivna i eget boende (EBO) motsvarande 56 % av samtliga. I Skåne var 2864 inskrivna i EBO motsvarande 84 % av samtliga inskrivna i EBO var inskrivna i sydvästra Skåne (varav i Malmö 1622), 800 i nordvästra Skåne och 320 i nordöstra Skåne. ABO i Skåne fördelar sig på orter per den 31 december 2008 enligt följande: Hässleholm 92 st., Kristianstad 81 st., Osby 79 st., Perstorp 77 st., Ö. Göinge 217 st. ABO och EBO är valfria boendeformer för den enskilde. Orsakerna till den avvikande fördelningen mellan boendeformerna för Skånes del kan inte utläsas av tillgänglig dokumentation och får därför bli föremål för några frågeställningar och diskussion. Likaså väcker den geografiska placeringen av ABO en del frågeställningar: Är ABO ett mindre attraktivt val för asylsökande i Skåne? Varför är boendena inte förlagda till platser där mottagningen är som störst? Är de kvalitativa informations- och stödinsatserna från Migrationsverket för svaga under asylfasen så att ABO och kommunplaceringsmöjligheten blir ett icke-alternativ? Är det så att de större mottagningskommunerna har en så stor täthet av landsmän, släktingar och vänner att bostadsfrågan i form av eget boende av kulturella och sociala skäl ges företräde i den enskildes val av boende? Koncentrationen av ABO till Skåne Nordost är påfallande. Är det enbart där det är möjligt att få tag på boenden? Är denna koncentration en bättre utgångspunkt för kommunplacering än ABO förlagda till de större mottagningskommunerna? Vid samma andel som landet i övrigt skulle Skåne ha ABO. Är det rimligt att tänka sig att ytterligare ca 1000 ABO i så fall skulle tillföras Skåne om dessa skulle medföra en bättre mottagning och leda till en fördelad bosättning?

3 3 Förtätning - trångboddhet Det finns tydliga tecken på en förtätning av utlandsfödda i boendet framförallt i en del av de större kommunernas bostadsområden/stadsdelar. Med EBO som huvudsakligt val i boendet är det sannolikt ganska svårt för dessa kommuner att påverka bosättningen. Därutöver bör det vara svårt att löpande hålla sig uppdaterade om var boendet sker och dess konsekvenser för boendemiljöerna i stort, effekter på segregation, socialt liv och enskilda asylsökandes förutsättningar för introduktion i det svenska samhället. Det finns även risk för att en löpande förtätning i redan utsatta boendemiljöer komprimerar sociala problem, kriminalitet, utanförskap och dämmer upp en social oro som kan leda till explosiva utlopp. Kanske har vi redan fått se förspelen till sådana. EBO på en allt trängre bostadsmarknad ökar trångboddheten i redan utsatta bostadsområden. Borde det göras fördjupade studier och konsekvensanalyser av förtätningens process och effekter i förslagsvis några av de större mottagningskommunernas bostadsområden/stadsdelar? Bostadsbrist, byggande och planering En av förtätningens orsaker är rimligen den allmänna bristen på bostäder, men orsakas även av bristen på rimliga alternativa boenden och den enskildes val utifrån sociala och kulturella preferenser. I en promemoria från april 2008 konstaterade länsstyrelsen att bostadsbristen var stor och ökande i Skåne. Huvuddelen av kommunerna visade på bostadsbrist. Enbart en kommun hade ett överskott på bostäder. Bristen på hyresrätter var generell, speciellt mindre hyresrätter, vilket bland flera grupper även drabbar flyktingar. Promemorian konstaterade ett stort behov av bostäder för flyktingar. Denna bild har inte förbättrats sedan dess med ett minskat bostadsbyggande finanskris och lågkonjunktur. Antalet påbörjade bostäder bedöms fram till år 2009 ha minskat med 40 procent i landet, bostäder, jämfört med de faktiska byggstarterna år Större delen av minskningen inträffade under Byggandet av hyreslägenheter har minskat kraftigt. Antalet påbörjade hyreslägenheter har i stort sett halverats sedan år 2006, främst till följd av stigande byggpriser och borttagna stöd. Endast hyreslägenheter påbörjades under första halvåret Förvisso har kommunerna en skyldighet att upprätta riktlinjer för bostadsförsörjningen i program eller översiktsplanering. Men planer och program leder inte nödvändigtvis till byggande av bostäder. Kommunerna är inte byggherrar, även om de kan anvisa mark och anslutande infrastruktur till nybyggnation. Finansieringsförutsättningar, kostnadsläge på byggmaterial och rimliga totalkostnader i förhållande till efterfrågan är några faktorer som avgör byggherrars agerande på bostadsmarknaden. Ett ökat bostadsbyggande är en nationell bostadspolitisk fråga för regering och riksdag samt en fråga för bostadsmarknaden som normalt kommunala initiativ enbart marginellt kan påverka.

4 4 Möjligtvis kan vi ha förhoppningar om att lågkonjunkturen kan ge incitament för ökade infrastruktursatsningar till vilka bostadsbyggandet skulle kunna räknas, inte minst av sysselsättningsskäl. En studie av Malmö stad från 2007, Segregationens dynamik och planeringens möjligheter, anger att det är ett mycket långsiktigt arbete för en kommun att via den fysiska planeringens instrument påverka bosättning och segregation. Det årliga tillskottet av bostäder är för litet. Kommunalt ingripande i fördelningen av nyproducerade bostäder kan dock ha ett viktigt symbolvärde. Långsiktigt kan även markanvisningsavtal vid fördelning av kommunalägd mark och en utvecklad dialog med byggherrar och bostadsföretag ha betydelse. Studien reser i sin avslutning en viktig fråga. Det finns en inlåsning av flyktingar i utsatta områden med en huvudsaklig vidareutflyttning till angränsande områden i staden. Om andra bostadsområden i staden och inte minst hela regionen bereder plats för nyinvandring skulle inlåsning och segregation kunna motverkas. Är det rimligt att låta detta fortsätta att vara de stora mottagningskommunernas egna problem? Är detta ett område för gemensamt kommunalt regionalt övergripande planeringsansvar? Skulle en övergripande bred planering ge kommuner och myndigheter ett bättre beslutsunderlag för inte bara bostadsplanering utan även för insatser, mottagningsavtal, arbetsfördelning och samordning mm? Process, val och information vid bosättning ur de nyanländas perspektiv Underlaget i denna del är hämtat ur en studie som är gjord i Göteborgs stad: Flyktingars bosättning projektdokumentation, oktober En tjänstemannagrupp kartlade hur det går till när flyktingar väljer boende. Studien gör inga anspråk på vetenskapliga resultat, men pekar på några intressanta aspekter i mottagningsprocessen. Kartläggningen gjordes genom framförallt grupp- och telefonintervjuer av flyktingar som redan fått uppehållstillstånd. Liksom Malmö har Göteborg inga ABO. Gruppintervjuerna gjordes med flyktingar i EBO i Göteborgs stad. Telefonintervjuerna gjordes med flyktingar som bodde i andra mindre kommuner i andra boendeformer än EBO och som erbjudits kommunplacering i samband med att de beviljades uppehållstillstånd. Nedan ges en sammanfattning av rapporten och några frågeställningar kring mottagningsprocessen utifrån resultaten i projektet: Många flyktingar söker sig till storstaden där man har släktingar och vänner. Uppgivande av en adress i staden leder till eget boende: EBO. De flesta i intervjuade, som bodde i EBO, upplevde inte att de valt att stanna i Göteborg. De såg inget alternativ. Även om flyktingarna kunde be om ett anläggningsboende, ABO, sågs detta inte som ett alternativ. Samboende med andra, andra nationaliteter, religioner, etc. gör ABO till ett icke-alternativ. Dessutom finns inga ABO i storstaden.

5 5 De som var kommunplacerade utanför Göteborg upplevde i hög grad att de valt sitt boende. De såg kommunplaceringen som en introduktion, ett sätt att snabbt lära sig språket och kulturen i det nya hemlandet. I samband med att uppehållstillstånd beviljades informerade Migrationsverket om bostadsbristen och svårigheter om man stannade kvar i Göteborg. Anskaffning av bostad angavs som individens eget ansvar. Information gavs även om möjligheter till boende utanför Göteborg, i mindre stad eller samhälle. Informationen man fick uppfattades som bristfällig och standardiserad, samma för alla. De som kommunplacerats erbjöds denna direkt vid beviljandet av uppehållstillstånd. Även dessa efterfrågar alla mer information, framförallt om den kommun eller ort man skall flytta till; om arbete, kommunikationer, vård, skolor. De intervjuade ansåg att det viktigaste är korrekt information. Tillförlitligast är information som ges av myndigheter/handläggare. Information från landsmän och egna kontakter sågs enbart som ett värdefullt komplement. Flyktingarna är frustrerade över att kommunplacering inte är ett konkret alternativ. Informationen måste förbättras beträffande möjligheterna att bosätta sig utanför Göteborg och vilket utbud det finns på andra orter. Valet skulle kunnat bli ett annat om man fått information som gav vägledning för att leva ett gott liv på en annan ort. Bäst vore om man kunde välja sitt eget boende men insikt finns om att detta inte är realistiskt. De intervjuade anser att ett mer behovsanpassat flyktingmottagande vore bra och är positiva till placeringar i andra kommuner i samråd med den det gäller och med utgångspunkt i flyktingens behov. Placering under asyltiden redan från början ansågs även godtagbart men ställer stora krav på mottagandet. Ofta söker vi en förståelse, förändringar och förbättringar utifrån ett myndighetsperspektiv och fastnar lätt i gällande förutsättningar för mottagningsverksamheten. Göteborgsrapporten är intressant eftersom den bygger på intervjuer med flyktingar. Troligtvis skulle inte intervjuresultat från större skånska mottagningskommuner skilja sig från de göteborgska. Det tycks vara så att EBO i storstaden säljer sig själv. Beror detta på avsaknaden av kvalitativt utformade ABO i de större mottagningskommunerna? Hur fungerar egentligen information, arbetssätt kring alternativa boenden under asyltiden och inför en kommunplacering? Finns det anledning att ändra arbetssätt och höja informationskvalitén? Kan ytterligare åtgärder vidtas för att kommunplacering skall bli ett attraktivt alternativ?

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT EGET BOENDE Antalet asylsökande som söker sig till Sverige är rekordhögt. Det ställer krav på mottagandet,

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Nordqvist Sjöborg Lena Datum 2014-03-24 Diarienummer UAN-2013-0555 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

ÖPPET SVERIGE Fokus: Skåne. Regional rapport 2015-11-30

ÖPPET SVERIGE Fokus: Skåne. Regional rapport 2015-11-30 ÖPPET SVERIGE Fokus: Skåne Regional rapport 2015-11-30 Vi har frågat proffsen! 60 miljoner människor befinner sig på flykt i världen. Av dem kommer bara en rännil till Europa och än färre till Sverige.

Läs mer

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (8) 2018-09-10 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 16 oktober 2018 Betänkande från

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

Ökat statligt ansvarstagande för flyktingmottagandet

Ökat statligt ansvarstagande för flyktingmottagandet 2007-02-01 Vårt diarienummer: KS-INAR-2006-01104 Regeringen Ökat statligt ansvarstagande för flyktingmottagandet Inledning Malmö stad ser etnisk mångfald som en tillgång och en möjlighet. Mötet med andra

Läs mer

Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända

Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända Innehåll Utgångspunkter för mottagande och bosättning Mottagande av nyanlända 2017 i siffor Lägesbild kvartal 1, 2018: frågor om bosättning

Läs mer

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads-

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- Datum Beteckning Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor 2009-03-13 Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Tid och plats: fredagen den 13 mars 2009, kl. 13.00

Läs mer

Möte i Lunds arbetarekommun

Möte i Lunds arbetarekommun 1 Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2013-08-13 KS 2013/0619 Rev 2013-08-28 Kommunfullmäktige Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar Förslag till

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning.

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Sid 1 (7) Remissvar Dnr 15KS331-4 2015-08-20 Ref A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Nedan följer

Läs mer

När människor möts! integration segregation social hållbarhet. Talieh Ashjari Länsstyrelsen i Västra Götalands län

När människor möts! integration segregation social hållbarhet. Talieh Ashjari Länsstyrelsen i Västra Götalands län När människor möts! integration segregation social hållbarhet Talieh Ashjari 2016-12-02 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Länsstyrelsen för det hållbara Vatten samhället Naturvård Vattenvård Miljöskydd

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Inger Sellers Samhällsplanerare 040-675 32 66 Inger.Sellers@skane.se YTTRANDE Datum 2015-03-23 Dnr 1500012 1 (5) Trelleborgs kommun Remiss. Riktlinjer för bostadsförsörjningen

Läs mer

Boendesituationen för asylsökande och nyanlända i eget boende

Boendesituationen för asylsökande och nyanlända i eget boende Boendesituationen för asylsökande och nyanlända i eget boende Övergripande slutsatser Bristen på lediga bostäder försvårar eller till och med förhindrar, nyanlända från att bli socialt- och ekonomiskt

Läs mer

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Kommunledningskonferens

Kommunledningskonferens De 33 skånska kommunernas intresseorganisation Kommunledningskonferens 2015-10-09 Aktuellt inom integrationsområdet oktober 2015 Prognos 2015 Prognos 2016 Migrationsverkets prognoser Under 2014 sökte 81

Läs mer

Kommunledningskonferens Skåne

Kommunledningskonferens Skåne 1 Kommunledningskonferens Skåne 5 juni 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Ska små kommuner ta det största ansvaret för flyktingmottagandet i Sverige?

Ska små kommuner ta det största ansvaret för flyktingmottagandet i Sverige? Ska små kommuner ta det största ansvaret för flyktingmottagandet i Sverige? Växjö, 2017-12-12 Robert Andersson, sektionschef Hultsfreds kommun Lars Hammar, arbetsmarknadschef Lessebo kommun Gör de det

Läs mer

Politikerhelg i Skåne

Politikerhelg i Skåne 1 Politikerhelg i Skåne 29 augusti 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och till

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Cirkulärnr: 16:27 Diarienr: 16/02706 Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2016-04-29 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Samtliga Sveriges kommuner

Läs mer

Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga"

Yttrande över promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Linda Jönsson 010-224 14 19 linda.s.jonsson@lansstyrelsen.se Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60 , Prop. 2009/10:60 Gunnar Sallstedt Kansliråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Reformen INNEBÄR ett tydligare arbetsmarknadsfokus för vuxna nyanlända Reformen INNEBÄR INTE en total förändring

Läs mer

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 Nr. Ärende Nya ärenden 16 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare från 2014-01-01 17 Överenskommelse om mottagande

Läs mer

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33)

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33) KOMMUNLEDNINGSKONTORET ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lagerkvist Monika Eva Egnell Datum 2015-09-24 Diarienummer KSN-2015-1292 Kommunstyrelsen Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt

Läs mer

Sammanfattande slutsatser

Sammanfattande slutsatser Sammanfattande slutsatser Det byggs nu mer än på länge Fler kommuner bygger mer nya förutsättningar och ambitioner 41 500 bostäder påbörjades 2013 2015 15 000 bostäder färdigställdes under 2015 På väg

Läs mer

Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003

Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003 PM 2003 RVI (Dnr 333-3179/2003) Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Den löpande överenskommelsen

Läs mer

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn KS Ärende 3 Nytt boende för ensamkommande barn Tjänsteskrivelse 2014-10-20 KS 2014.0303 Handläggare: Sandra A Karlsson Ny överenskommelse avseende kommunens mottagande av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58)

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Kommunstyrelsen 2008-10-13 216 369 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 199 484 Dnr 08.490-13 oktks12 Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Bilaga: Sammanfattning Ärendebeskrivning

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden YTTRANDE Datum 2019-09-26 Dnr 1900410 1 (5) Dnr: Fi 2019/02681/BB Fi.remissvar@regeringskansliet.se Fi.sba.bb@regeringskansliet.se Remiss: Förslag till ändringar i förordningen

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2014 Nr 106 Motion av Magnus Olsson (SD) angående att säga upp avtalen med Migrationsverket och Länsstyrelsen i Skåne län (Dnr STK-2014-200)

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-05-27 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Från den 1 januari till

Läs mer

Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem

Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 3 mars 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida Annette Nyman, Integrationsstrateg 070

Läs mer

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? (RiR

Läs mer

Yttrande. Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet Stockholm.

Yttrande. Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet Stockholm. Yttrande Datum 2018-11-06 3.1.2 Diarienummer 3565/2018 Ert diarienummer A2018/00777/I Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm A.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet

Läs mer

KS 14 10 SEPTEMBER 2014

KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-08-29 Diarienummer KSN-2014-1045 Kommunstyrelsen Mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn 2014 Förslag

Läs mer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-12-12 Diarienummer 7068/15 Boendeavdelningen Mikael Chrona Telefon: 031-368 10 44 E-post: mikael.chrona@fastighet.goteborg.se Yttrande till stadsrevisionen

Läs mer

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning Micael Nilsson Expert Disposition Kort om bostadsbrist Beskrivning av mottagandet av nyanlända Bosättningslagen Vad är problemen? Vilka är lösningarna?

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Ökad inflyttning är positivt för Eksjö kommun Invandring är idag den största tillväxtfaktorn för befolkningsutvecklingen i vår kommun. Utan den skulle

Läs mer

Utmaningar på bostadsmarknaden

Utmaningar på bostadsmarknaden ) 1 (5) Handläggare Datum Kikki Liljeblad 20140116 Samhällsplanerare 072-247 13 56 Utmaningar på bostadsmarknaden Bostadsplanering är en komplex fråga. Många faktorer påverkar och kommunen har bara rådighet

Läs mer

Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport april 2016

Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport april 2016 2016-04-05 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport april 2016 Förslag till beslut Arbets- och

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Nyanländas bosättning och mottagande i kommunerna

Nyanländas bosättning och mottagande i kommunerna Nyanländas bosättning och mottagande i kommunerna Ylva Johansson, arbetsmarknadsoch etableringsminister 30 november 2016 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Jan Mar Maj Jul Sep Nov Jan Mar Maj Jul Sep Nov Jan

Läs mer

En hållbar integrationsstrategi. Integrationsdagarna Göteborg oktober 2016

En hållbar integrationsstrategi. Integrationsdagarna Göteborg oktober 2016 En hållbar integrationsstrategi Integrationsdagarna Göteborg 12-13 oktober 2016 Syfte och mål med projektet Hållbar integrationsstrategi Bidra till en välfungerande integration generellt i samhället och

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer

Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagandet

Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagandet Bilaga 18:5 till kommunstyrelsens protokoll den 12 oktober 2005, 8 PM 2005 RVI (Dnr 333-270/2005) Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagandet för år 2005 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Egenansvar med professionellt stöd En reform med arbetsmarknadsfokus 2011 (prognos) 2012 (prognos) Mottagna flyktingar m.fl. åren 1999-2012 30000 25000 20000

Läs mer

30. utöka Statens Bostadsomvandling AB:s åtagande till att omfatta även personer som står långt ifrån bostadsmarknaden samt nyanlända,

30. utöka Statens Bostadsomvandling AB:s åtagande till att omfatta även personer som står långt ifrån bostadsmarknaden samt nyanlända, Bostäder För oss i MP är bostadspolitik samhällsbyggnad. Alla har rätt till en bostad oavsett socioekonomiska eller funktionsmässiga förutsättningar och genom bostadspolitiken bygger vi fungerande samhällen

Läs mer

"Aktiv väntan - asylsökande i Sverige" remissyttrande

Aktiv väntan - asylsökande i Sverige remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-16 SDN 2009-04-16 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Riktlinjer för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Riktlinjer för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Riktlinjer för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

nya bostäder under nästa mandatperiod

nya bostäder under nästa mandatperiod Socialdemokraterna i Stockholm Stockholm 2010-08-10 50 000 nya bostäder under nästa mandatperiod En bostadspolitisk rapport från Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Stockholmsregionen

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2015-08-03 Diarienummer: Af-2013/066505 Till: Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Många söker skydd i Europa men färre än väntat når Sverige

Läs mer

Producerad av Alm & Wennermark AB för Hyresgästföreningen Region Södra Skåne och Hyresgästföreningen Region Norra Skåne. Text: Karin Wennermark.

Producerad av Alm & Wennermark AB för Hyresgästföreningen Region Södra Skåne och Hyresgästföreningen Region Norra Skåne. Text: Karin Wennermark. Producerad av Alm & Wennermark AB för Hyresgästföreningen Region Södra Skåne och Hyresgästföreningen Region Norra Skåne. Text: Karin Wennermark. Omslagsbild: Typografitti Tryck: DanagårdLitho, november

Läs mer

I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar för att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända invandrare.

I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar för att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända invandrare. Promemoria 2013-08-26 Arbetsmarknadsdepartementet Åtgärder för jämnare mottagande av flyktingar och rättvisare ersättning till kommunerna I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar

Läs mer

Ett nationellt perspektiv

Ett nationellt perspektiv Ett nationellt perspektiv Flyktingsituationen innebär stora möjligheter för det svenska samhället Få igång stor bostadsproduktion som ändå behövs Klara arbetskraftsförsörjningen Stärka befolkningsunderlaget

Läs mer

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-11-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Hallstahammar 2016-05-25 Situationen i EU och Sverige EU 2015-1 255 600 personer sökte asyl, 360 000 från Syrien (626 000 personer sökte asyl

Läs mer

Överenskommelse om nyanlända flyktingar

Överenskommelse om nyanlända flyktingar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2014-11-27 KS 2014/0984 Kommunfullmäktige Överenskommelse om nyanlända flyktingar Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att från

Läs mer

Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019

Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019 2019-03-18 Diarienr: 126,2019,091 1 (5) Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019 Allmänt Regeringen har i Budgetproposition 2018/19:1, utgiftsområde 17, anslag 14:3 Särskilda insatser

Läs mer

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande?

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-10-05 SID 1 (1) KS/2015:502 TJÄNSTESKRIVELSE Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Sammanfattning Med anledning av de stora flyktingströmmarna

Läs mer

Bostadsprogram KSU

Bostadsprogram KSU Bostadsprogram 2018-2021 KSU 2017-09-19 Varför ska kommunen ha ett bostadsförsörjningsprogram? Lagkrav att kommunfullmäktige antar riktlinjer för bostadsförsörjningen under varje mandatperiod. Visar kommunens

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/120-IFN-010 Maria Boman - bp074 E-post: Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/120-IFN-010 Maria Boman - bp074 E-post: Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-04-04 Dnr: 2016/120-IFN-010 Maria Boman - bp074 E-post: maria.boman@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Motion

Läs mer

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-03-03 Socialnämnden Kommunstyrelsen Son 2015/574, Kst 2015/354 Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen Förslag till beslut

Läs mer

2011-06-14 400-2361-11. Boverket Box 534 371 23 Karlskrona

2011-06-14 400-2361-11. Boverket Box 534 371 23 Karlskrona ÅTERRAPPORTERING 1 (10) SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN Plan/Boende Bo Bertilsson Telefon 021-19 52 86 bo.bertilsson@lansstyrelsen.se Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Återrapportering av uppdrag 46 Regional

Läs mer

Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:173-723 2015-04-13 1/1 Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-07-08 SN-2014/2829.751 1 (3) HANDLÄGGARE Zara Kvist Lindgren 08-535 316 69 zara.kvist-lindgren@huddinge.se Socialnämnden

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-11-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Aktuellt inom integrationsområdet november 2015

Aktuellt inom integrationsområdet november 2015 Aktuellt inom integrationsområdet november 2015 Länstal 2016 2015-11-17 Län Anvisningsbara platser Planeringstal, självbosatta Totalt Fördelningsnycklar Arbetsmarknad 34% Arbetslösa 34% Omsättning 33%

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Lägesrapport avseende flyktingsituationen vecka

Lägesrapport avseende flyktingsituationen vecka Lägesrapport 2016-09-30 851-32065-2016 1(10) Samhällsavdelningen Tvärgrupp Flykting flykting.vastragotaland@lansstyrelsen.se Kommuner i Västra Götalands län Lägesrapport avseende flyktingsituationen vecka

Läs mer

Integrationsplan. Stenungsunds kommun

Integrationsplan. Stenungsunds kommun Integrationsplan Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Dokumentägare Sektorchef Stödfunktioner Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tillsvidare Beslutsdatum 2016-11-14< Framtagen av Beredning

Läs mer

SOU 2018:22 Ett ordnat mottagande gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande

SOU 2018:22 Ett ordnat mottagande gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Malmö mot Diskriminering - remissvar 2018-11-15 SOU 2018:22 Ett ordnat mottagande gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Malmö mot Diskriminering, (MmD), har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2018-10-04 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2018-754 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska centralbyrån beräknar att

Läs mer

KSP-årskonferens Workshop

KSP-årskonferens Workshop Frågeställningar 1. Hur ser efterfrågan på bostäder ut, idag och imorgon? Vilken typ av bostäder efterfrågas? (Upplåtelseform, storlek m.m.) Vilka aspekter är viktiga när man söker bostad? Hur skiljer

Läs mer

Förändrat bostadsbehov

Förändrat bostadsbehov PM 1 (9) Koncernstaben 2016-02-25 KS-2016-00170 Strategisk Samhällsutveckling Ulrika Edlund Förändrat bostadsbehov Uppskattningar som grund för revidering av Sundsvalls bostadspolitiska program från 2014

Läs mer

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Datum 2010-03-09 Beteckning Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Tid och plats: Fredag den 5 mars, kl. 10.00 15.00,

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 2015-10-14 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

Bostadsmarknaden i Gävleborgs län 2012. Bostadsmarknaden. i Gävleborgs 2012

Bostadsmarknaden i Gävleborgs län 2012. Bostadsmarknaden. i Gävleborgs 2012 Bostadsmarknaden Bostadsmarknaden i Gävleborgs län 2012 - bostäder för nyanlända i Gävleborgs 2012 Rapport 2012:5 Nordanstig Ljusdal Hudiksvall Ovanåker Bollnäs Söderhamn Ockelbo Sandviken Gävle Hofors

Läs mer

Systemfel mottagande och etablering av nyanlända

Systemfel mottagande och etablering av nyanlända MÖTESANTECKNING, 19 JUNI 2017 Dialogmöte med representanter från riksdagen och tjänstepersoner från skånska kommuner om systemfel i mottagande och etablering av nyanlända I juni 2017 träffade representanter

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

Gävleborg. snabba. om bostadsmarknaden

Gävleborg. snabba. om bostadsmarknaden 3i Gävleborg snabba 2016 om bostadsmarknaden Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att årligen analysera och göra en bedömning av läget på bostadsmarknaden i länet. Denna skrift är ett kort sammandrag

Läs mer

Vad kan Sverige lära sig av Södertälje? Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande

Vad kan Sverige lära sig av Södertälje? Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande Vad kan Sverige lära sig av Södertälje? Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande 1 Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande Basorganisationen måste fungera Vi behöver åstadkomma det vi ansvarar

Läs mer

Flyktingmottagning i Västmanlands län

Flyktingmottagning i Västmanlands län Flyktingmottagning i Västmanlands län 2011 0622 3 eller färre i någon cell har plockats bort ur tabellerna, för att inte röja identitet. Därför ser summorna inte alltid ut att stämma. Kommunmottagna 2010

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Vetlanda kommun Socialförvaltningen 2005-10-03 Sida 1 (4) Lokal överenskommelse Bakgrund I april 2001 träffades en överenskommelse mellan Arbetsmarknadsstyrelsen, Integrationsverket, Migrationsverket,

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Matton Collection/Johnér Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska

Läs mer

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2014-01-13 Rev 2014-01-14 Diarienummer UAN-2013-0479 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse

Läs mer

Svar på motion om att minska befolkningsökningen av nyanlända

Svar på motion om att minska befolkningsökningen av nyanlända Kommunstyrelsen 2017-10-30 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:363 Annette Johansson 016-710 84 64 1 (4) Kommunstyrelsen Svar på motion om att minska befolkningsökningen av nyanlända Förslag till

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Bostäder för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd

Bostäder för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd 1 (5) Arbets- och företagsnämnden Bostäder för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden antar kriterier vid införskaffning av bostäder för nyanlända

Läs mer

Oppositionsrådets förslag Kommunalrådet Ilan De Basso (S) instämmer.

Oppositionsrådets förslag Kommunalrådet Ilan De Basso (S) instämmer. JÖNKÖPINGS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-11-07 1 302 Yttrande över betänkandet "Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande" samt den kompletterande

Läs mer