Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61"

Transkript

1 1 [5] Referens Alexander Szögi Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61 Dag och tid Torsdag 15 oktober 2015 kl. 19 Plats Närvarande Trädgårdstadsskolans matsal 56 medborgare Mats Einarsson (V), ordförande i socialnämnden Joakim Heimersson, projektledare Susanne Hedlund, flyktingsamordnare Jörgen Skagerdahl, chef för tekniska förvaltningen Marcus Qvennerstedt, säkerhetschef Björn Adelly, områdesutvecklare Maria Forsberg, kommunikatör Alexander Szögi, kommunikatör Informationsmöte på Trädgårdstadsskolan om att kommunstyrelsen beslutat att förbereda lokalen på Stendalsvägen 61 för att vid behov kunna användas som evakueringsboende av Migrationsverket. På mötet medverkade socialnämndens ordförande Mats Einarsson tillsammans med kommunens flyktingsamordnare med flera för att svara på frågor från boende i närområdet.

2 2 [5] Susanne Hedlund, flyktingsamordnare Berättar om migrationen till Sverige just nu personer anländer till Sverige varje vecka. Bland de personerna söker en stor del asyl i Sverige och en stor del är så kallade transitflyktingar. Transitflyktingar söker inte asyl i Sverige utan är oftast på väg till Finland eller Norge för att söka asyl där. Transitflyktingar är något helt nytt för Sverige och de registreras inte hos Migrationsverket eftersom de inte söker asyl. Just nu registrerar Migrationsverket många människor och kommer att handlägga deras ansökningar om asyl. Deras asylansökningar kommer att prövas mot utlänningslagen. Joakim Heimersson, projektledare för evakueringsboenden Berättar om bakgrunden till ärendet. Migrationsverket registrerar just nu ett stort antal människor som söker asyl i Sverige och är ansvariga för att de människorna har någonstans att bo. Eftersom Migrationsverket har ont om lokaler har de via Länsstyrelsen begärt att samtliga kommuner i Stockholms län ska inventera och möjligen förbereda lämpliga lokaler som vid behov skulle kunna användas som så kallade evakueringsboenden av Migrationsverket. Ett evakueringsboende är ett boende dit asylsökande förs direkt när de har anlänt till Sverige i väntan på plats på ett asylboende. Kommunerna blev tillfrågade andra oktober, alltså knappt två veckor sedan. Femte oktober påbörjade Botkyrka kommun arbetet med att inventera möjliga lokaler i kommunen med kapacitet för personer som kan bo där tillfälligt under ett till tre dygn innan de får plats på ett asylboende. Bland annat hittade man lokalen på Stendalsvägen som är ett boende som just nu står tom i väntan på renovering. Lokalen anses lämplig eftersom den uppfyller alla Migrationsverkets krav på standard och lokalen uppfyller räddningstjänstens krav på brandsäkerhet. Tisdag 13 oktober beslutade kommunstyrelsen att Botkyrka kommun ska tillhandahålla evakueringsplatser för 100 personer, varav cirka 50 platser finns på Stendalsvägen 61. Sedan dess har Migrationsverket aviserat att behovet av evakueringsplatser just nu minskar. Därför har Migrationsverket begärt att Botkyrka kommun förbereder plats för femtio personer på Stendalsvägen 61 som kan användas av Migrations-verket om behovet av evakueringsplatser snabbt skulle förändras.

3 3 [5] Frågor och synpunkter från medborgare - Vad ska flyktingarna på boendet göra under dagarna? Hur ska de sysselsättas? Svar: Det finns inga krav från Migrationsverket att personerna ska sysselsättas eftersom ett evakueringsboende är ett temporär boende ett till tre dygn i väntan på plats på ett asylboende. - Hur mycket har detta kostat kommunen? Svar: Vi har gjort nödvändiga inköp men kronor och kommunen kommer att få tillbaka de pengarna från Migrationsverket. När boendet startas finansieras arbetstiden av Migrationsverket. - Varför har inte en kallelse skickats ut inför det här mötet? Svar: Det fanns inte tid att skicka ut post eftersom vi ville erbjuda möjlighet till frågor och svar så snart som möjligt efter att beslutet fattades av kommunstyrelsen. Vi har delat ut kallelser till de som bor i närområdet. Det har varit en väldigt snabb process. - Ska väktare vakta boendet? Varför får man inte hälsa på? Svar: Det är viktigt att verksamheten inte störs av olika besökare eftersom vi måste se till att människorna tas om hand på ett bra sätt. Väktare kommer att rondera platsen regelbundet dygnet runt men det kommer inte att finnas en fast bevakning från väktare på platsen. Personal kommer att finnas på plats dygnet runt på boendet. - Hur kan vi som bor i området hjälpa till på bästa sätt? Svar: Vi har inget klart besked att ge. Det är väldigt viktigt att verksamheten inte störs eftersom det handlar om ansvar för utsatta människor och att personalen kommer att vara mycket belastad. - Jag har barn på förskolan nära boendet och är orolig för att de boende får röra sig fritt i området eftersom de flyr från krig och kan vara psykiskt skadade av det. Svar: Evakueringsboendet kommer att vara ett tillfälligt hem för människor under begränsad tid och de kommer att ha fri rörlighet under tiden. Varken Migrationsverket eller kommunen kan inskränka människors rörelsefrihet på det sättet.

4 4 [5] - Hur har ni tänkt kring att öppna boendet nära en förskola? Svar: Valet av lokal beror främst på lokalens storlek och att den uppfyller alla Migrationsverkets krav. Kommunen har inte tillgång till så många lokaler som står tomma och kan användas på ett sådant sätt. De som kommer att bo i lokalen kommer att ha fri rörlighet. Om de skulle begå brott ska den som drabbas anmäla till polisen precis som vanligt. Kommunen kan inte låsa in människorna på boendet. - Hur mycket personal kommer att arbeta på boendet och vad har de för utbildning? Svar: Vi kommer att ha bemanning på boendet med minst två personal dygnet runt. Personalen kommer att hämtas från verksamheter hos kommunen så utbildningsbakgrunden kan komma att variera. Det är meriterande att kunna tala flera språk men inget krav. - Kan ni garantera att boendet bara drivs fram till nyår? Svar: Fastigheten ska rivas och byggas om till våren enligt en tidigare plan så om det blir fråga om ett evakueringsboende är det inte möjligt att ha verksamheten på Stendalsvägen längre än fram till nyår. - Har kommunen fler planer på boende? Svar: Kommunstyrelsen har beslutat om hundra tillfälliga evakueringsplatser som ska finnas till Migrationsverkets förfogande vid behov. Migrationsverket har meddelat att det räcker med att kommunen har 50 evakueringsplatser i beredskap. Inga fler boenden är planerade utöver det. - Kan Pressbyrån i närheten känna sig säker? Svar: Det är en fråga för polisen. Kommunen har inget sådant ansvar för butikers säkerhet. Kommunens vaktbolag kommer som sagt att rondera i området och polisen kommer också att röra sig i området för att säkerställa säkerhet i och kring boendet. Främst för att det alltid finns en viss hotbild mot boenden för flyktingar. - Hur kommer boendet att påverka vården i Tullinge?

5 5 [5] Svar: Eftersom personerna väntas vara här under kort tid, en till tre dygn, har kommunen inte ombetts att ansvara för hälsoundersökningar eller liknande. Så vården kommer inte att påverkas på något sätt. - Vilka politiska partier är här idag? Svar: Jag är här som ordförande i socialnämnden och är vänsterpartist (Mats Einarsson). - Varför har man valt att placera boendet mitt i ett villaområde? Svar: Lokalen har valts för att vi snabbt skulle kunna upprätta ett tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen och driva det under begränsad tid fram till årsskiftet då huset ska renoveras. Lokalen är som sagt lämplig för att femtio personer kan bo och sova där av rymlighetsskäl och brandsäkerhetsskäl. - Alla transporter till och från hastigheten. Hur kommer ni att klara av att hantera det och hur kommer trafiksäkerheten i området att påverkas? Svar: Vi bedömer att det kommer gå två transporter till boendet varje dag när mat ska transporteras dit. Sedan kommer det att vara en del transporter när Migrationsverket transporterar nyanlända till och från platsen. - Om det blir aktuellt med att ett boende etableras, kommer vi som bor i området att få information då? Svar: Ja, följ informationen på kommunens webbsida Ni kan också ringa till kommunen. Personalen som svarar i telefon får löpande ny information. De som lämnar sina mejladresser här på mötet får information via mejl om det blir aktuellt med ett boende på Stendalsvägen Varför får inte förskolan information? Svar: Personalen på förskolan skulle ha fått information måndag eftermiddag. Jag kan tyvärr inte svara på varför de inte fått informationen.

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande

Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande 1 [8] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-12-02 Frågor och svar Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd 1 [11] Frågor och svar Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se) eller flyktingsamordnare

Läs mer

Referat från informationsmöte om modulbostäder, Falkbergsskolan, Tullinge

Referat från informationsmöte om modulbostäder, Falkbergsskolan, Tullinge 1 [8] Referat från informationsmöte om modulbostäder, Falkbergsskolan, Tullinge 2016-04-14 Tid: torsdag 2016-04-14, kl 18-20.30 Plats: Falkbergsskolans aula, Tullinge Medverkande från Botkyrka kommun Ebba

Läs mer

Kommunens inventering av tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande

Kommunens inventering av tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande 1 [10] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-15 Frågor och svar Kommunens inventering av tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter

Läs mer

Informationsmöte om modulbostäder i Tumba

Informationsmöte om modulbostäder i Tumba 1 [8] Referens Kommunikationsenheten Informationsmöte om modulbostäder i Tumba Dag och tid Onsdag 1 mars, kl. 18.30-20.30 Plats Tumba gymnasium, matsalen Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande Ebba

Läs mer

KS 14 10 SEPTEMBER 2014

KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-08-29 Diarienummer KSN-2014-1045 Kommunstyrelsen Mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn 2014 Förslag

Läs mer

Frågor och svar om mottagande av nyanlända

Frågor och svar om mottagande av nyanlända 1 [8] 2017-02-20 Frågor och svar om mottagande av nyanlända Allmänna frågor om modulbostäder och mottagandet av nyanlända: Vad innebär bosättningslagen? Lagen omfattar nyanlända som beviljats uppehållstillstånd

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Mottagandet av asylsökande Migrationsverket ska se till att de sökande som inte kan ordna sitt boende själva också har någonstans att bo. Under tiden som asylansökan

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge 1 [7] Stöd- och utvecklingsenheten 2016-02-10 Frågor och svar Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2014 Nr 106 Motion av Magnus Olsson (SD) angående att säga upp avtalen med Migrationsverket och Länsstyrelsen i Skåne län (Dnr STK-2014-200)

Läs mer

Foto: Tomas Ohlsson HEJ OCH VÄLKOMMEN SOM MEDLEM!

Foto: Tomas Ohlsson HEJ OCH VÄLKOMMEN SOM MEDLEM! HEJ OCH VÄLKOMMEN SOM MEDLEM! Var med och kämpa för barns rättigheter Sverige är på många sätt ett bra land att växa upp i, men fortfarande lever många barn i otrygghet och utanförskap. Därför finns Rädda

Läs mer

Frågor och svar om mottagande av nyanlända

Frågor och svar om mottagande av nyanlända 1 [9] Frågor och svar om mottagande av nyanlända Allmänna frågor om modulbostäder och mottagandet av nyanlända: Vad innebär bosättningslagen? Lagen omfattar nyanlända som beviljats uppehållstillstånd och

Läs mer

Vi prövar ansökningar från de som

Vi prövar ansökningar från de som Vi prövar ansökningar från de som vill flytta till Sverige för att bilda eller leva med sin familj vill besöka Sverige vill arbeta eller studera i Sverige vill bli svenska medborgare söker asyl samt ansvarar

Läs mer

Mottagandet under asylprocessen

Mottagandet under asylprocessen Mottagandet under asylprocessen För många asylsökande som lyckas ta sig till Sverige innebär det slutmålet på en vanligtvis lång och svår resa. Samtidigt är det början på något nytt, på det liv man bestämt

Läs mer

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige Händelsebeskrivning Situationen som har beskrivits i tidigare lägesbilder från MSB är i stort sett oförändrad. Migrationsverket rapporterar om en fortsatt hög nivå av migranter till Sverige samt en intensiv

Läs mer

Tumba dialogforum Ung i Tumba

Tumba dialogforum Ung i Tumba MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Tumba dialogforum Ung i Tumba Dag och tid Torsdag 13 september kl. 13.00 15.00 Plats Tumbascenen Närvarande Ledamöter i dialogforum Medborgare Maria Brodin

Läs mer

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige Händelsebeskrivning Situationen som har beskrivits i tidigare lägesbilder från MSB är i stort sett oförändrad. Migrationsverket rapporterar om en fortsatt hög nivå av migranter till Sverige samt en god

Läs mer

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Februari 2015 Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 14; Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse

Läs mer

Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen

Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen Var finns de ensamkommande flyktingbarnen (EKB) deras placering inom eller utanför kommunen? Svar: Länsstyrelsen har skickat ut frågor

Läs mer

Trygga ungdomar i Tullinge dialogforum 31 januari

Trygga ungdomar i Tullinge dialogforum 31 januari 1 [5] 2017-02-06 Referens Charlotte Rydberg Trygga ungdomar i Tullinge dialogforum 31 januari Dag och tid Tisdag 31 januari kl. 18.30-20.30 Plats Nyängsvägen 3b i Tullinge, samlingslokalen intill biblioteket

Läs mer

Tullinge dialogforum Rikstens utveckling

Tullinge dialogforum Rikstens utveckling 1 [5] Referens Alexander Szögi Tullinge dialogforum Rikstens utveckling Dag och tid Måndag 19 september kl. 18.30 Plats Närvarande Ej närvarande Rikstenskolans matsal Hans Richardsson (S) Embla Kolenda

Läs mer

Minnesanteckningar vid informationsmöte på Närtuna församlingshem

Minnesanteckningar vid informationsmöte på Närtuna församlingshem 2015-11-12 Minnesanteckningar vid informationsmöte på Närtuna församlingshem Ämne: Ankomstboende med 90 evakueringsplatser i Närtuna skola Inbjudna: Boende i Närtuna Plats: Närtuna församlingshem Datum:

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Dialog om trygghet i Grödinge

Dialog om trygghet i Grödinge 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Dialog om trygghet i Grödinge Dag och tid Onsdag 30 maj kl. 19-21 Plats Närvarande Ej närvarande Malmsjö skola i Grödinge Birgitta Mörk (S) ordförande Johanna Hammarström

Läs mer

asylsökande och flyktingar?

asylsökande och flyktingar? tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige prövar asylansökningar Hur arbetar ansvarar Migrationsverket för boendet med asylsökande och flyktingar? anvisar kommunplats för nyanlända ansvarar

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. 1 Kommunala Handikapprådet 2013-02-25

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. 1 Kommunala Handikapprådet 2013-02-25 1 Plats och tid Kommunhuset, Björken kl 16:30 18:00 ande Emma Magnusson (C) ordf Britt-Marie Domeij (M) Renée Solstad (S) Rune Carlsson (HRF) Ann-Christin Ängeskog (DHR) Walter Rydström (FUB) Carina Davidsson

Läs mer

Mars Mottagande av asylsökande

Mars Mottagande av asylsökande Mars 2016 Mottagande av asylsökande Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige. Prövar asylansökningar. Ansvarar för boendet.

Läs mer

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige Händelsebeskrivning Situationen som har beskrivits i tidigare lägesbilder från MSB är i stort sett oförändrad. Migrationsverket rapporterar om en fortsatt hög nivå av migranter till Sverige samt en god

Läs mer

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 «

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 « Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn» 1 « Till dig som är god man Många gånger anmäls inte brottet människohandel även om det idag är världens tredje största brottsliga

Läs mer

Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014

Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014 MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Fittja Dialogforum om medborgarundersökningen 2014 Dag och tid kl. 18 Plats Turkiska föreningens lokal Närvarande Ledamöter i dialogforum Medborgare Pia

Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn

Ensamkommande flyktingbarn Ensamkommande flyktingbarn Ensamkommande flyktingbarn Malmö är sedan 2006 en av fyra mottagningskommuner för ensamkommande flyktingbarn i Sverige. De senaste åren har över 1400 ensamkommande flyktingbarn

Läs mer

Frågor och svar om mottagande av nyanlända

Frågor och svar om mottagande av nyanlända 1 [11] Frågor och svar om mottagande av nyanlända Allmänna frågor om modulbostäder och mottagandet av nyanlända Vad innebär bosättningslagen? Lagen omfattar nyanlända som beviljats uppehållstillstånd och

Läs mer

51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG

51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG 51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG Av Annika Abrahamsson från Alkb För ganska precis ett år sedan fick jag ett redaktörsuppdrag av en författare med eget förlag, och det skulle visa sig att denne

Läs mer

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT EGET BOENDE Antalet asylsökande som söker sig till Sverige är rekordhögt. Det ställer krav på mottagandet,

Läs mer

Mars Stockholm 26 september 2016

Mars Stockholm 26 september 2016 Mars 2016 Stockholm 26 september 2016 Prognos 25 juli Fortsatt internationell flyktingkris men begränsad framkomlighet till och genom Europa Planeringsantagande för 2016 34 500 asylsökande, varav 3 000

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Asylboende i Strängnäs kommun, kommunikationsplan

Asylboende i Strängnäs kommun, kommunikationsplan Asylboende i, kommunikationsplan Bakgrund Migrationsverket har upphandlat Hotell Mälarblick, Djupvik och vandrarhemmet Brage för att använda som tillfälligtboende för asylsökande. vill medverka till att

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Ökad inflyttning är positivt för Eksjö kommun Invandring är idag den största tillväxtfaktorn för befolkningsutvecklingen i vår kommun. Utan den skulle

Läs mer

Ankomst till Sverige (1 av 2)

Ankomst till Sverige (1 av 2) Ankomst till Sverige (1 av 2) Asylprocesskartan Varför ska vi träffas och prata om asylprocessen? Har barnet förstått hur kartan ska användas? Upplägg Hur många gånger kommer vi att träffas? Vilka personer

Läs mer

Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid

Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid s. 1 Inledning Under våren 2012 har många hyresgäster på Pennygången i olika sammanhang uttryckt stor oro

Läs mer

Trygg eller otrygg i Tullinge?

Trygg eller otrygg i Tullinge? 1 [5] Referens Tomaj Keyvani Trygg eller otrygg i Tullinge? Dag och tid Torsdag 12 april, kl. 18.30 Plats Närvarande Falkbergsskolans matsal Hans Richardsson (S), ordförande Anders Thorén (TuP) Östen Granberg

Läs mer

Minnesanteckningar flyktinginformation

Minnesanteckningar flyktinginformation Minnesanteckningar flyktinginformation Tid: Onsdag 21 oktober 18.30 19.45 Plats: Nordmalingsbygdens Folkets Hus Närvarande tjänstemän: Sune Höglander (samhällsbyggnadschef), Helen Sundström Hetta (kommunchef),

Läs mer

Tullinge dialogforum fredag 25 november. Tema: att vara äldre i Tullinge

Tullinge dialogforum fredag 25 november. Tema: att vara äldre i Tullinge 1 [5] Referens Charlotte Rydberg Tullinge dialogforum fredag 25 november. Tema: att vara äldre i Tullinge Dag och tid Fredag 25 november kl. 14-16 Plats Restaurang Akvarellen, Elgentorpsvägen 10, Tullinge

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 2 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2011 12 05 273 647 Arbets och personalutskottet 2011 11 28 242 525 Dnr 11.125 13 decks14 Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Ärendebeskrivning Migrationsverkets

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer

Läs mer

KF SEPT Nr 121. Mottagande av vissa nyanlända KSN

KF SEPT Nr 121. Mottagande av vissa nyanlända KSN KF 121 29 SEPT 2014 Nr 121. Mottagande av vissa nyanlända flyktingar och ensamkommande barn 2014 KSN-2014-1045 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 217 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar. anse skrivelserna besvarade.

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar. anse skrivelserna besvarade. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tore Johansson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-12 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, P 28 1 (2) HSN 1512-1407 HSN 1512-1409 Svar på skrivelser från Dag Larsson

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-02-28 1(5) Folkhälsorådet

Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-02-28 1(5) Folkhälsorådet 2014-02-28 1(5) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, VIndelns kommun, fredagen den 28 februari 2014, kl. 09.00 12.00 Beslutande Ewa-May Karlsson, ordförande Harriet Hedlund, FoP Umeå Kerstin Nilsson,

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av rutiner för ansökan om ersättning från Migrationsverket. Ragunda kommun

Revisionsrapport Granskning av rutiner för ansökan om ersättning från Migrationsverket. Ragunda kommun Revisionsrapport Granskning av rutiner för ansökan om ersättning från Migrationsverket Ragunda kommun 17 juni 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 2. Granskningsresultat... 5 3. Bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003

Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003 PM 2003 RVI (Dnr 333-3179/2003) Överenskommelse med Integrationsverket om flyktingmottagande för år 2003 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Den löpande överenskommelsen

Läs mer

Syfte. Teori. Frågeställningar 16/5-08

Syfte. Teori. Frågeställningar 16/5-08 Inledning Just nu befinner sig miljontals människor på flykt runt omkring i världen. Orsakerna till att människor flyr ter sig olika; krig, etniska motsättningar, naturkatastrofer, diskriminering och förföljelse

Läs mer

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V24. Vecka 24 201206 16/17. RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V24. Vecka 24 201206 16/17. RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V24 Vecka 24 201206 16/17 RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU Skolgatan 18 753 16 UPPSALA Telefon: 018-69 45 80 http://www.siuppsala.se/radio

Läs mer

Kommunbladet december 2015

Kommunbladet december 2015 Kommunbladet december 2015 Det här är några av artiklarna i kommunbladet nummer 9 2015. Har du frågor eller vill veta mer om vad som händer i Norsjö under december månad? Ring växeln, telefon 0918-140

Läs mer

Möte med lokala projektledare

Möte med lokala projektledare Möte med lokala projektledare Närvarande Peter Pal Anna Orvefors Mai Lundell Sibela Campara Jennie Gustavsson Christina von Otter Anders Boklund Miriam Friedlander Ulla-Britt Caping Salas Cecilia Kaan

Läs mer

Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förvaltningens förslag till svar på motion.

Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förvaltningens förslag till svar på motion. SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2016-08-15 SN-2016/1674.172 1 (3) HANDLÄGGARE Judith Berntsson Judith.Berntsson@huddinge.se Socialnämnden Svar på motion väckt av Martin Nigals (SD), Sven Pernils

Läs mer

Tumba dialogforum Hur främjar vi tryggheten i Tumba?

Tumba dialogforum Hur främjar vi tryggheten i Tumba? 1 [5] 2016-12-14 Referens Charlotte Rydberg Tumba dialogforum 2016-12-14 Hur främjar vi tryggheten i Tumba? Dag och tid 14 december kl. 18.30-20.30 Plats Närvarande Ej närvarande Tumba gymnasiums matsal

Läs mer

Svar på motion - Lån till nyanlända i stället för bidrag vid "glapp" i väntan på etableringsstöd

Svar på motion - Lån till nyanlända i stället för bidrag vid glapp i väntan på etableringsstöd TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-12-04 Diarienummer KS/2017:239 Svar på motion - Lån till nyanlända i stället för bidrag vid "glapp" i väntan på etableringsstöd Förslag till beslut Kommunfullmäktige avslår

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

DOM 2014-04-15 Meddelad i Jönköping

DOM 2014-04-15 Meddelad i Jönköping Föredragande: Per Läckström DOM 2014-04-15 Meddelad i Jönköping Mål nr 1859-14 1 KLAGANDE Jönköpings kommun, Kommunstyrelsen 551 89 Jönköping MOTPART Polismyndigheten i Jönköpings län, Tillståndssektionen

Läs mer

Åkersberga Tennisklubb hjälper båtflyktingar på Samos

Åkersberga Tennisklubb hjälper båtflyktingar på Samos Åkersberga Tennisklubb hjälper båtflyktingar på Samos Bästa klubbmedlemmar, Naturligtvis är tennis något av det bästa och viktigaste i världen. Detta dock under förutsättning att man har mat att äta, torra

Läs mer

Remissyttrande om Arbetsmarknadsdepartementets promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga A2016/01307/I

Remissyttrande om Arbetsmarknadsdepartementets promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga A2016/01307/I Laxå 2016-08-22 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande om Arbetsmarknadsdepartementets promemoria: Ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande barn och unga A2016/01307/I

Läs mer

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Socialnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Handläggare susanne.aronsson@vanersborg.se 0521-72 25 89 Mottagare Socialnämnden Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige

MSB-rapport Flyktingsituationen Sverige Händelsebeskrivning Situationen som har beskrivits i tidigare lägesbilder från MSB är i stort sett oförändrad. Migrationsverket rapporterar om en fortsatt hög nivå av migranter till Sverige samt en intensiv

Läs mer

Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning

Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning Tjänsteskrivelse 1 (8) Kommunledningsförvaltningen Åsa Lindell 2018-09-21 Dnr KS 2018-375 Kommunstyrelsen Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-12-19 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5998-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolens, dom den 21 juli 2014 i mål

Läs mer

45 Delegering av beslut till presidiet - Tullinge 19:276 (sbf/2016:142)

45 Delegering av beslut till presidiet - Tullinge 19:276 (sbf/2016:142) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] 2016-04-12 Dnr sbf/2016:142 45 Delegering av beslut till presidiet - Tullinge 19:276 (sbf/2016:142) beslutar att delegera till presidiet att bevilja tidsbegränsat bygglov för tillfälligt

Läs mer

Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter

Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter Ärendet Bollebygds kommuns kommunfullmäktige beslutade 2012-04-26 81 att ansluta sig till den gemensamma flyktingmottagningen,

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 2015-10-14 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-11-27, kl 17:30 Plats: Gruvsalen, Stadshuset Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Sekreterare Eric Styffe

Sekreterare Eric Styffe Datum: kl 10:00 Plats: Socialkontoret, Gullspång Ordförande Per-Arne Brandberg Sekreterare Eric Styffe Vid ordinarie ledamots förhinder kontaktas i första hand personlig ersättare. Vid dennes förhinder

Läs mer

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-09 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 08 50825006 Till Socialnämnden Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande

Läs mer

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år Barnomsorg Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun och har barn som är 1 till 6 år Vad är barnomsorg? Det finns olika former av barnomsorg; språkstödjande allmän förskola, allmän förskola,

Läs mer

Kommunbladet november 2015

Kommunbladet november 2015 Kommunbladet november 2015 Det här är några av artiklarna i kommunbladet nummer 8 2015. Har du frågor eller vill veta mer om vad som händer i Norsjö under november månad? Ring växeln, telefon 0918-140

Läs mer

Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande

Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande SFS 1994:137 Källa: Rixlex Utfärdad: 1994-03-30 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:323 Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. [Fakta & Historik] Allmänna bestämmelser 1 I denna lag ges bestämmelser

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-05-17 Sid 1 av 11 Plats Gudarpsgården, Tranemo Tid 13.30-16.00 Närvarande Rune Eriksson (C), ordförande Johnny Ohlsson (S) Pia Magnusson, FUB Sixten Pettersson, Synskadades riksförbund Gert Björklund,

Läs mer

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora Dag och tid Måndag 19 mars kl. 19-21 Plats Malmsjö skola Närvarande Ledamöter i dialogforum Boende

Läs mer

Kommunstyrelsens ordförande

Kommunstyrelsens ordförande KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [1] Kommunstyrelsen 2015-10-08 Tid 2015-10-13, Kl 10:00 Plats Konferensrummet, Xenter Ärenden Justering 204 Tillfälliga boendeplatser för asylsökande Paragrafen justeras direkt

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 november 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 92-96 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Göran Fredriksson Integrationskoordinator.

Göran Fredriksson Integrationskoordinator. Göran Fredriksson Integrationskoordinator Kontaktpersoner inom kommunen: Kultur, Fritids och Utbildningsförvaltningen Carl Forsblad, rektor Georgshillsskolan Birgitta Andersson, rektor Frostaskolan Lisbeth

Läs mer

353,3 MN INTÄKTER 19,0 MN

353,3 MN INTÄKTER 19,0 MN 31 december ANTALET ANSTÄLLDA 873 VARAV 88 NYA ANSTÄLLDA UTGIFTER 353,3 MN INTÄKTER 19,0 MN 122 957 INLEDDA ÄRENDEN 124 770* BESLUT 85 623 BESVARADE KUNDSAMTAL ÖVER350 LANDINFORMATIONS- SVAR 5 UNDERSÖKNINGAR

Läs mer

ARBETSMARKNADSENHETEN och INTEGRATIONSENHETEN

ARBETSMARKNADSENHETEN och INTEGRATIONSENHETEN ARBETSMARKNADSENHETEN och INTEGRATIONSENHETEN Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm. Våra ambitioner är högre än våra fjäll. Våra näringar gör oss världsledande.

Läs mer

Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn

Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn 14 15 16 Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn Antalet ensamkommande asylsökande barn som kommer till Sverige ökar för varje år och har

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun När du behöver hjälp När du behöver hjälp eller stöd vänder du dig till den behovsbedömare som ansvarar för det område där du bor. För det mesta gör behovsbedömaren

Läs mer

Bilaga 1. Redogörelse

Bilaga 1. Redogörelse Bilaga 1 Redogörelse Ärendet Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har begärt stadsdelsnämndens yttrande över placeringar av ensamkommande barn på Positivum AB och Caremore Migration AB. IVO vill veta

Läs mer

Frågor och svar om mellanboendet på Lilleby camping

Frågor och svar om mellanboendet på Lilleby camping Frågor och svar om mellanboendet på Lilleby camping Frågor om mellanboendet för nyanlända och avtalet fastighetskontoret skriver med Svenska semesterhem Hur ser bostadssituationen ut för nyanlända i Göteborg?

Läs mer