Vem kan man lita på?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vem kan man lita på?"

Transkript

1 Information från Ikum Sverige AB Vem kan man lita på? Inledning Denna skrift om rörrenovering är framtagen som en hjälp för alla er som kommer i kontakt med rörrenovering eller relining som är det engelska uttrycket. Rörrenovering är ett sätt att livstidsförlänga gamla avloppsledningar. Branschen omsätter idag cirka 600 miljoner per år och växer stadigt. Det finns många sätt att utföra rörrenovering. Tyvärr finns det inga normer och regler som styr hur en rörrenovering skall utföras. Därför blir det stor skillnad på resultaten av utförda renoveringar. Skall man köpa en rörrenovering är det viktigt att ställa krav som följs av entreprenör och materialleverantör. I huvudsak handlar det om rörrenoveringens livslängd och funktionalitet. Det finns inget material idag som kan renovera ett helt avloppssystem, utan det behövs alltid en kombination av olika tekniker och material. De material som används vid traditionellt rörbyte är i regel utförligt testade i fråga om livslängd, hållbarhet och funktionalitet. Material och tekniker som idag tillämpas vid rörrenovering är dessvärre inte lika utförligt testade. Det vilar ett stort ansvar på materialleverantör och entreprenör att ta fram redovisning för respektive rörrenoveringsmaterial och tillämpning. Men ytterst vilar ansvaret på fastighetsägare och fastighetsägarorganisationer. Beställaren ska veta vad de köper och dessutom kunna ställa krav därefter. De material och tekniker som idag används vid renovering av avloppssystem består av olika typer av plaster, vars ursprungliga tillämpning ej var ämnat att användas i avloppssystem. Detta är ett faktum som bör medvetandegöras hos varje beställare. Varför renovera ledningar? Den etablerade branschen (byggbranschen) är ganska skeptisk mot rörrenovering. Har man rätt att vara tveksam? Delvis. Det är ju trots allt den etablerade branschens oförmåga att göra rätt från början som har skapat denna marknad. Varför väljer många att renovera sina avloppsledningar?

2 Här kommer några anledningar: Många har renoverat ledningar i badrumsgolv men inte den stående ledningen (stammen). Många har gjort en traditionell badrumsrenovering och bytt ut alla ledningar men inte luftningsledningen. Det är vanligt att i en bostadsrättsförening har en del av bostadsrättsinnehavarna renoverat sina badrum och andra inte. En traditionell badrumsrenovering drar med sig för stor påverkan för de boende. När man renoverat ett badrum har man bara bytt ut golvbrunnen men ej övriga ledningar i golvet. I samband med en badrumsrenovering har man inte bytt ut ledningar under huset. Detta är de vanligaste orsakerna till att många fastighetsägare väljer att renovera avloppsledningar med någon av de metoder som i dag finns på marknaden. Den etablerade branschen använder också ledningsrenovering men bara i de fall där de själva anser att det kostar för mycket pengar att riva eller där det helt enkelt inte går på något annat sätt. Exempel på det är i skyddsrum, under hus och tomtmark eller där verksamheten är av en sådan art att ingreppen skulle få för stora konsekvenser. Att tänka på vid beställning av rörrenovering Det är inte lätt att beställa rörrenovering. Det är många detaljer att tänka på. Trots att det handlar om en relativt okomplicerad typ av entreprenad finns det ändå många tråkiga situationer som kan uppstå. Därför bör man alltid ta hjälp av en sakkunnig som kan reda ut så många frågeställningar som möjligt innan beställning och kontraktskrivning. Det första att tänka på är varför man gör en rörrenovering. Hur länge skall den hålla? Utförs andra åtgärder i samband med renoveringen? Hur lång livslängd har dessa åtgärder? Det är viktigt se till helheten i samband med renoveringen. Ett lågt pris för stunden för stunden blir i regel dyrare i längden. Skilj på reparation och renovering. Vid en reparation lagas vissa delar av röret men systemet i sig är ändå det ursprungliga och man ska göra ytterligare åtgärder inom överskådlig tid. En renovering skall hålla minst 30 år. Vad är kriterierna för en renovering? Vid en rörrenovering skall det gamla rörsystemet, till sin funktion försvinna, och ett nytt rörsystem skall installeras.

3 Utgångspunkten är att all renovering av rör ska betraktas som att man stoppar in ett nytt rör i ett gammalt. När man kopplar ihop detta med andra nya rör som plaströr skall dessa bara kopplas nytt mot nytt. Om man av någon anledning kopplar mot det gamla röret kommer man snart att få läckage mellan det gamla och nya röret. Detta gäller både foder och beläggningsmetoder. Anledningen är att det helt enkelt är material med olika egenskaper vad gäller rörelse (krympning/utvidning). Metoder Det finns två olika metoder för renovering av avloppsledningar i fastigheter. Flexibla foder och beläggningar. Flexibla foder har egenskaper som mest liknar ett vanligt rör. Beläggningar är i mycket högre grad ett hantverk och därför skiljer sig där resultatet i kvalitet mycket mer mellan olika installationer. För båda metoderna är rengöring av befintlig ledning avgörande. Beläggningar är också beroende av att rören är torra vid installation till skillnad mot flexibla foder som kan installeras mot våta ledningsväggar. Flexibla foder Flexibla foder eller strumpor som det kallas i vardagligt tal används alltmer för renovering av avloppsledningar i fastigheter. I mark är det en erkänd metod för ledningsrenovering och det finns normer för både material och installationsteknik. Foder kan idag tillämpas för renovering de flesta typer av ledningar. Det finns foder för rör från 28 mm och uppåt. De vanligaste dimensioner man jobbar med i fastigheter är ledningar mellan mm. Installation Installation av flexibla foder kräver jämförelsevis mycket teknisk utrustning. Tillsätts en extern energi vid uthärdning krävs ännu mer utrustning. Detta gör naturligtvis att denna metod blir mer kostsam ur installationssynpunkt. I korthet kan man beskriva en installation enligt följande. Uppmätning Impregnering av härdplast Vrängning av foder i rör Härdning

4 Det är mycket viktigt att man inte släpper trycket vid en installation, speciellt då man installerar genom rörböjar. Risken är annars att man får luftfickor mellan foder och befintligt rör. Uppbyggnad flexibla foder Flexibla foder är uppbyggda av en filt med ett tätskikt (coating). Tätskiktet har den uppgiften att det skall hålla härdplasten på plats i filten vid invätning av fodret samt att fodret skall kunna fyllas med luft vid installation. Tätskiktet kan bestå av olika sorters plastmaterial men det vanligaste torde vara av PUR (Polyurethan). Beroende på tätskiktets uppbyggnad får man ett material som är mer eller mindre flexibelt vad gäller följsamhet. Filten i fodret är i regel gjord av en plast av typ PET, PP, akryl eller liknande. Den kan vara kompakt eller lös, fin eller grov till sin struktur. Med hjälp av dessa olika egenskaper tar man fram den typ av foder som passar till olika typer av installationer och krav man ställer på hållfasthet och livslängd. Den viktigaste beståndsdelen i ett flexibelt foder är plasten man impregnerar med. I regel används en epoxiplast till installationer i fastigheter. Anledningen är att epoxin härdar och blir hård utan tillförsel av extern energi. Det är en såkallad exoterm reaktion där en kemisk process gör att det utvecklar energi i form av värme. Det är det vanligaste sättet att härda epoxi. Man kan också tillföra energi i form av värme för ett säkerställa kvaliteten på den uthärdade produkten. De som utför rörrenovering i fastigheter bör använda foder som är flexibelt. Det får inte bli veck i rörböjar. Det ska vara lätt att impregnera och expanderar bra utan att godstjockleken blir kritisk och är lätt att vränga. Generellt sett kan man säga att ju tunnare filt och tätskikt man har desto lättare är det att installera med ett bra resultat. Nackdelarna är ett färdigt rör med dåliga egenskaper. Därför är det viktigt att man vet vilka egenskaper det färdiga röret skall ha innan man väljer vilken typ av foder/epoxi man skall använda. Egenskaper kan också vara olika beroende på vilken typ härdmetod man använder. Enligt EN skall tjockleken vara minst 3 mm. Kritiska moment i en installation Foder och epoxi skall vara testade att fungera tillsammans. Många entreprenörer köper idag ett billigt foder från en leverantör och en billig epoxi från en annan utan att veta om dessa fungerar bra ihop eller inte. Beställaren ska kräva dokumentation på ingående komponenter och tester på färdig produkt. Såkallat svällfoder som kan anpassa sig efter olika rördimensioner kan bli tunna vid för mycket expansion och förlorar därmed sina egenskaper som rör. Grenrörsanslutningar kan innebära risk för kraftig veckbildning om det görs fel.

5 Viktigt med rengöring för vidhäftning. Det gäller både för rengöring av befintligt rörsystem som fettborttagning och ruggning av installerad infodring. När det gäller Anslutning till traditionella rördelar finns i dag igen dokumenterad lösning på hur man kopplar ett flexibelt foder till ett vanligt PP- eller MA-rör. Om ledningar i badrumsgolv redan är renoverade med PP-rör. Hur görs denna övergång då det inte går att limma mot en PP-plast? Beläggningsmetoder Det finns i dag två olika typer av beläggningsmetoder. Den ena är en beläggning av en polyesterplast som i sprutas på insidan av röret. Den andra är en expoxiplast som borstas på insidan av röret. Båda metoderna målas på insidan av befintligt rör, utan armerande förstärkning. Beläggning med polyesterplast Alla som håller på med polyesterplastbeläggning köper färgen från Jotun. Den heter Baltoflake Ecolife och är en snabbhärdande styrenfri glaspartikelförstärkt polyester. Färgen är framtagen för ytor som utsätts för extremt slitage, i allmänhet på stålkonstruktioner men också på aluminium och betong. Rekommenderad skikttjocklek är ca 1 mm enligt datablad. Ytor skall kontrolleras och behandlas enligt ISO 8504 innan målning. Rent stål skall sandblästras till Sa 2½. Utrustning man använder för att göra beläggningen är en pump, kopplad till en slang, som pumpar fram färgen till ett roterande munstycke. Detta dras sedan för hand genom ledningen under tiden som beläggningen kastas ut från munstycket mot ledningsväggen. De justeringar man kan göra är rotationshastighet, materialflöde samt framdragningshastigheten på munstycket genom ledningen. Stämmer inte någon av dessa får man direkt ett dåligt resultat. Ingen entreprenör har utrustning som på ett säkert sätt kan styra vilken tjocklek man lägger på ledningen utan det är helt upp till slangdragaren att med TV-inspektionskamera se hur det ser när han drar fram munstycket i ledningen. Tjockleken på färgbeläggningen sägs vara 3-5 mm, men i verkligheten blir den allt från 0-25 mm. De kritiska punkterna för målning är precis som för flexibla foder rörböjar, anslutningar grenrör. Dessutom är rengöringen av ledningen mycket mer kritisk vid beläggning då man är beroende av att färgen verkligen fastnar på ytan, en liten fettfläck så har du genast en försvagning. Eftersom färgen är en polyester krymper den också betydligt mer än vad en epoxi gör. Det är mycket noga med att alla anslutande enheter bör göras på ett sådant sätt att risk för läckage mellan ny beläggning och befintligt rör undviks. Materialet blir också mycket oflexibelt när man lägger det i tjocka skikt varför man kan misstänka att det vid relativt små rörelser kommer att spricka.

6 Beläggning med epoxiplast Dakki är i princip det enda företaget i Sverige som erbjuder med beläggningar av epoxiplast. Det har funnits några mindre företag som fått använda deras metod på franschiasebasis. Men vad jag förstår håller man på att frångå detta och utföra alla jobb i egen regi. Materialet man använder är också en produkt som är framtagen till ett helt annat syfte, nämligen lagning av sprickor i betongkonstruktioner. Produkten innehåller ett fyllnadsmedel bestående av gummi. Det gör den ganska mjuk och följsam efter att den har härdat. Tyvärr är gummi och avlopp en dålig kombination. Fetter bryter ned gummit och inom en inte alltför avlägsen framtid kommer det att torka ut och spricka sönder. Epoxiplasten borstas på med en roterande borste i röret. Epoxin läggs i ett så tjockt lager som möjligt, om det behöver läggas ytterligare lager måste detta göras vått i vått då materialet annars kommer att skiktas. Epoxin är svår att få att sitta kvar på rörväggen. Vid horisontella ledningar vill gärna materialet rinna ned i botten av ledningen och följdaktningen blir det då mycket tunt i toppen och en platt botten. Vid stående ledningar ser man också många gånger att materialet rinner nedåt. Problemen är, rent tekniskt, som för övriga metoder med rörböjar och skarvar. Skillnaden är att detta verkligen är en beläggning då materialet aldrig blir hårt. Riskerna med denna metod är också mycket större, då man i ännu högre utsträckning är beroende av bra rengöring och hela rör. Skall man använda denna metod bör rören vara i så pass bra skick att de kan blästras till yta motsvarande Sa 2 ½. Om ledningsröret är kraftigt korroderat eller till och med genomkorroderat och skadat av hål, går det inte att uppnå de kraven. Dessa ledningar skall under inga som helst omständigheter renoveras med färgbeläggning. Dessvärre är de allra flesta ledningar, som är i behov av byte eller renovering, så pass skadade att färgbeläggning ej är tillämpar som renoveringsmetod. Författarnas synpunkter Rörrenovering har verkligen en plats att fylla i byggbranschen. Det finns bra material, det finns duktiga hantverkare och entreprenörer men det måste finnas tydliga regler och riktlinjer för hur och var tekniken ska tillämpas. Det måste till vetenskapliga och framför allt trovärdiga tester av material och metoder. Det kan vara svårt att förstå varför en bransch, som är så nära förknippad med VVS branschen, inte ingår i denna, i någon form. De etablerade branschorganisationerna, tillsammans med fastighetsägarorganisationer, har ett stort ansvar som kravställare. Utan samverkan från dessa parter står mindre beställare maktlösa och är helt utlämnade till oseriösa entreprenörer. Tyvärr har branschen vuxit snabbt utan någon som helst styrning och kraven lyser med sin frånvaro. Det är lätt att tro på allt det fantastiska man kan göra med epoxiimpregn-

7 erade foder och målarfärg. Företagen i branschen har stora marknadsorganisationer som är duktiga på att övertyga beställare om hur förträffliga de är. Dessvärre, alltför ofta, med mycket tveksamma resultat. Att som beställare eller beställarens representant verka i denna miljö är inte lätt då alla bedömningar måste göras utifrån ens egen erfarenhet. Tyvärr ser vi hur fastighetsägarna hamnar i entreprenörernas goda händer med följden att en del får sina avloppsledningar mer förstörda än renoverade. Frågan är hur länge detta vansinne skall fortsätta. Det som hindrar utvecklingen i branschen är naturligtvis stora och starka ekonomiska särintressen. Så som branschen ser ut, så är det ju rena julafton för entreprenörerna. Inte nog med att man gör halvmediokra jobb, man besiktar sig själva och ger filmerna till människor som varken utbildning eller förmåga att tyda redovisningen. I regel är redovisningsmaterialet av väldigt dålig kvalitet, i jämförelse med de kravnormer som följs av byggbranschen i övrigt. Här måste rörrenoveringsbranschen ta sig i kragen rejält. Besiktningsfilmning skall utföras auktoriserade TV-inspektörer som inte tillhör entreprenören. Krav på materialgaranti från leverantör och funktionsgaranti från entreprenör, är i dag omöjliga att ställa som beställare. Redovisningen är undermålig eller direkt obefintlig. Särintressen från rörrenoveringsbranschen verkar starkt för att insyn ej skall få förekomma. Till detta har vi en etablerad VVS-bransch som, till författarnas fulla förståelse, ej vill befatta sig med en bransch som motsätter sig vedertagen kravställning. Lösningen på detta problem är lika uppenbar som självklar. Dock till priset att de företag och entreprenörer i rörrenoveringsbranschen, som ej kan efterleva byggbranschens kvalitetskrav, ej längre kan fortsätta att begå så kallad relining. Slutligen vill vi säga till dig som funderar på att renovera dina rör. Om du inte har goda kunskaper i rörsystem, TV-inspektion, materiallära eller bara tänker renovera ett rakt rör med två öppna ändar: Vänta med att beställa rörrenovering tills rörrenoveringsbranschen verkar under ett regelverk som motsvarar de krav VVS-industrin följer, med tester som verkligen verifierar egenskaper. Per-Erik Halvarsson Stefan Eurén

8 Källor Länkar till mer intressant information som på ett eller annat sätt hör till ledningsrenovering. Nedanstående länkar har på respektive sida ytterligare länkar till intressant info. SSTT, Scandinavian Society for Trenchless Technology STVF, Sveriges TV-inspektionsföretag T25 Se rören inifrån, handbok för TV-inspektion aspx?epslanguage=SV BRIF, Branschorganisationen relining i fastigheter. VVS Företagen Säker Vatten Swerea KIMAB, Institut för forskning b la inom korrosion. Checklista innan beställning av rörrenovering

NYA STAMMAR UTAN STAMBYTE. Ett samarbete mellan Proline AB och Brf Väktaren

NYA STAMMAR UTAN STAMBYTE. Ett samarbete mellan Proline AB och Brf Väktaren NYA STAMMAR UTAN STAMBYTE Ett samarbete mellan Proline AB och Brf Väktaren NU ÄR DET DAGS FÖR NYA RÖR OCH STAMMAR I BRF VÄKTAREN Avloppsrören som betjänar kök och extra WC inom Brf Väktaren börjar nu vara

Läs mer

Materialet håller men blir lätt för tunt

Materialet håller men blir lätt för tunt Relining TEMA Spolar tryggt. Tack vare gedigen upphandling och besiktning känner Hans Lindberg att han kan lita på att det relinade avloppet håller. Ställ krav på reliningen Materialen i sig håller. Det

Läs mer

Information om kommande stamrenovering

Information om kommande stamrenovering Information om kommande stamrenovering Vilka är Röranalys? Svensk Röranalys startades 2001 av Göran Nilsson och Sam Hedberg. De två hade en gemensam syn på hur modern rörvård ska fungera. Idén var att

Läs mer

Gustav Holst 2011-09-01

Gustav Holst 2011-09-01 Gustav Holst 2011-09-01 Utredning av relining 2010-2011 Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Byggvetenskap I samarbete med: Brandkontoret Fastighetsägarna Länsförsäkringar Sabo HSB VVS-Företagen Familjebostäder

Läs mer

Ett äventyr-rörrenovering på Fjälldalsgatan 3 i Helsingfors

Ett äventyr-rörrenovering på Fjälldalsgatan 3 i Helsingfors Ett äventyr-rörrenovering på Fjälldalsgatan 3 i Helsingfors Bostadsbolaget Fjälldalsgatan 3 i Tölö i Helsingfors stod inför en omfattande rörrenovering år 2005. Vid bolagsstämman som behandlade frågan

Läs mer

Renovering stående stammar. Stugan 4

Renovering stående stammar. Stugan 4 Renovering stående stammar Övergripande process Relining stående stammar Vad händer? Hur går det 8ll? 1. Spolning, fräsning och kontroll med filmkamera. 2. Rörrenovering med flexibelt foder ( strumpa )

Läs mer

Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån.

Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån. Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån. - Anmälan skickas till renovering@brfplatan.se eller lämnas till fastighetsexpeditionen Flintlåsvägen 1 senast 2 veckor innan byggstart. - Lägenhetsinnehavaren

Läs mer

Arbetsmaterial. Utredning av relining 2010. Moment 1: Intervjuundersökningen Återföring av erfarenheter. Moment 2: Förstörande prov

Arbetsmaterial. Utredning av relining 2010. Moment 1: Intervjuundersökningen Återföring av erfarenheter. Moment 2: Förstörande prov Arbetsmaterial Utredning av relining 2010 Brandkontoret Familjebostäder Fastighetsägarna HBV HSB Länsförsäkringar Riksbyggen Sabo Stockholmshem Svenska Bostäder Moment 1: Intervjuundersökningen Återföring

Läs mer

Glasfiber Pool Konstruktion

Glasfiber Pool Konstruktion Glasfiber Pool Konstruktion San Juan tillverkar högsta kvalitet/starkaste glasfiber pool skalet i branschen. För att förklara konstruktionen av vår produkt och vad som gör vår konstruktion annorlunda än

Läs mer

Vi levererar helhetslösningar

Vi levererar helhetslösningar R TM Vi levererar helhetslösningar Ett badrum är en helhet. Vi levererar den. Ett nytt badrum ska du leva med under lång som vi alla tycker oss ha för lite av. Men tar du dig att läsa vår broschyr, får

Läs mer

Renovering av spillvattenledningar

Renovering av spillvattenledningar 84 PPE Renovering av spillvattenledningar Relining med Long line ROT Relining kan göras på olika sätt. Ett sätt är med Long line även kallad strumpmetoden Förutsättningar Förarbete Egenkontroll Genomförande

Läs mer

Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare

Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare Augusti 2010 Att använda Ignucell Drain i arbeten för isolering och dränering av källare Ignucell Drains specialutvecklade konstruktion gör den till det bästa alternativet för de flesta typer av arbeten

Läs mer

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet Under stambytet Det praktiska arbetet med stambytesprojektet börjar med att vi noggrant dokumenterar och fotograferar de utrymmen vi skall arbeta i så att vi vet hur det ser ut före arbete påbörjas. Detta

Läs mer

2014-02-26 Information från medlemsmöten 10 och 13 februari.

2014-02-26 Information från medlemsmöten 10 och 13 februari. 2014-02-26 Information från medlemsmöten 10 och 13 februari. Härom veckan hölls två välbesökta möten i Tallbackaskolans aula med följande program: Valberedningen information om styrelsearbete Nuläget i

Läs mer

Vattenburen Golvvärme. Ett av marknadens tunnaste Passar både vid nybyggnation och renovering Lätt att installera Gör det själv

Vattenburen Golvvärme. Ett av marknadens tunnaste Passar både vid nybyggnation och renovering Lätt att installera Gör det själv Vattenburen Golvvärme Ett av marknadens tunnaste Passar både vid nybyggnation och renovering Lätt att installera Gör det själv Fördelar med vattenburen golvvärme Vårt mål är att erbjuda dig den bästa möjliga

Läs mer

Evercrete Vetrofluid

Evercrete Vetrofluid Evercrete Vetrofluid Evercrete Vetrofluid är ett speciellt impregneringsmedel som skyddar betong från försämring. Dess huvudsakliga formula baseras på vattenglas med en speciell katalysator som tillåter

Läs mer

Orginaltext: Peter Stahre, Mathias de Mare Teckningar och Layout: Mathias de Mare Omarbetad av NOSAM-gruppen.

Orginaltext: Peter Stahre, Mathias de Mare Teckningar och Layout: Mathias de Mare Omarbetad av NOSAM-gruppen. Krav på in s t allat io n av fe t t avs kiljare Inne håll Förord 3 Varför kräver vi fettavskiljare 4 Vem måste ha fettavskiljare 5 Det krävs tillstånd för att installera fettavskiljare 6 Utformning av

Läs mer

Rör i bostadshus. Miimu Airaksinen, TkD

Rör i bostadshus. Miimu Airaksinen, TkD Rör i bostadshus Miimu Airaksinen, TkD Antal av bostadshus i Finland 2 Renvationspotential i bostadshus 3 Läckage Läckage i rör spiller vatten och skadar strukturerna 30 m 3 /år sytråd Hålets storlek 300

Läs mer

Vattenburen Golvvärme

Vattenburen Golvvärme Vattenburen Golvvärme ETT AV MARKNADENS TUNNASTE PASSAR BÅDE VID NYBYGGNATION OCH RENOVERING LÄTT ATT INSTALLERA GÖR DET SJÄLV HELT ENKELT BÄTTRE De många fördelarna med golvvärme. De många fördelarna

Läs mer

Renovering. Från gammalt till nytt

Renovering. Från gammalt till nytt Renovering Från gammalt till nytt Renovering av tak Taket är byggnadens viktigaste fasad, den ska hindra fukt i form av regn och snö att skada eller tränga in i byggnaden. Protan har producerat och levererat

Läs mer

NORDIC PP inomhus avloppssystem

NORDIC PP inomhus avloppssystem NORDIC PP inomhus avloppssystem Denna produkt är anpassad till Branschregler Säker Vatteninstallation. Leverantören garanterar produktens funktion om branschreglerna och monteringsanvisning följs. Pipelife

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

Golvspackling Råd och tips

Golvspackling Råd och tips Combimix Gör-det-själv GOLVAVJÄMNING Golvspackling Råd och tips Ett ojämt och buktigt golv måste avjämnas innan den slutgiltiga golvbeläggningen installeras (t ex plastmatta, klinker eller parkett). En

Läs mer

maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv.

maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Syftet med renovering är att

Läs mer

Avloppsrör före relining

Avloppsrör före relining för för Världsledande Världsledande renoveringsmetod renoveringsmetod stora rörsystem rörsystem Avloppsrör före relining Avloppsrör efter relining med Panel Lok Renovering av stora avloppsrör Den aggressiva

Läs mer

Sportgolv från SportgolvSpecialisten AB. Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra. FaceLift

Sportgolv från SportgolvSpecialisten AB. Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra. FaceLift FaceLift Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra PULASTIC FL Extra är en slitstark, mycket högkvalitativt sportgolv för renovering av befintliga PULASTIC sportgolv med tydliga tecken på hård användning och

Läs mer

Så jobbar du med varmförzinkat stål

Så jobbar du med varmförzinkat stål Från projektering till montering Så jobbar du med varmförzinkat stål Annikki Hirn Nordic Galvanizers Nordic Galvanizers - branschföreningen för varmförzinkningsföretag i Norden Driver ett informationskontor

Läs mer

SPRÄCK RÖREN INTE DIN BUDGET! VIBRATIONSFRI RÖRFÖRNYELSE BURSTING! NYA RÖR MED DIMENSIONSÖKNING

SPRÄCK RÖREN INTE DIN BUDGET! VIBRATIONSFRI RÖRFÖRNYELSE BURSTING! NYA RÖR MED DIMENSIONSÖKNING SPRÄCK RÖREN INTE DIN BUDGET! VIBRATIONSFRI RÖRFÖRNYELSE BURSTING! NYA RÖR MED DIMENSIONSÖKNING QuickPipe AB erbjuder rörnätsägare och andra intressenter en kostnadseffektiv lösning när det gäller förnyelse

Läs mer

Skötselinstruktion allmänt För skötsel av produkter levererade från Weland AB. Dok. Nr. LU 27 Utg. 1

Skötselinstruktion allmänt För skötsel av produkter levererade från Weland AB. Dok. Nr. LU 27 Utg. 1 Skötselinstruktion allmänt För skötsel av produkter levererade från Weland AB Dok. Nr. LU 27 Utg. 1 Innehåll 1. Underlag för konstruktion 2. Material och tillverkning 3. Ytbehandling 4. Hantering 5. Instruktion

Läs mer

Typer Höjd Innehåll Ma. Koi Foder Material Diameter kub.vatten i dammen per dag (BEADS)

Typer Höjd Innehåll Ma. Koi Foder Material Diameter kub.vatten i dammen per dag (BEADS) Bruksanvisning Typer Höjd Innehåll Ma. Koi Foder Material Diameter kub.vatten i dammen per dag (BEADS) Lär känna din UB UltraBead Filter Vi uppmuntrar dig att nogrant studera den här bilden för att få

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Byte PUR-limmad vindruta

Byte PUR-limmad vindruta GRUPP NR 84 204 Byte PUR-limmad vindruta Malaysientillverkade bilar. Sida 1 av 5 Byte PUR-limmad vindruta Detta meddelande gäller Malaysientillverkade bilar av årsmodell 1992-. Meddelandet gäller borttagning

Läs mer

ULTRATUNN NATURSTEN FÖR VÄGG OCH ANDRA YTOR. Äkta sten men lätt, flexibel och milimetertunn

ULTRATUNN NATURSTEN FÖR VÄGG OCH ANDRA YTOR. Äkta sten men lätt, flexibel och milimetertunn ULTRATUNN NATURSTEN FÖR VÄGG OCH ANDRA YTOR Äkta sten men lätt, flexibel och milimetertunn VAD ÄR ULTRATUNN NATURSTEN? Ultratunn natursten är sten faner laminerat på ett tunt underlag av: glasfiber och

Läs mer

Optimering av ledningsrenovering. Rent vatten idag och i framtiden

Optimering av ledningsrenovering. Rent vatten idag och i framtiden Optimering av ledningsrenovering Rent vatten idag och i framtiden Optimering av ledningsrenovering Först en kort presentation av MittSverige Vatten AB och mig själv och min kollega Owe Westerlund. Jag

Läs mer

Skötsel och underhåll -

Skötsel och underhåll - Skötsel och underhåll - att hålla hörapparaten i trim Innehåll Olika modeller av hörapparat 3 Skötsel och underhåll alla modeller 4 För att undvika reparationer 4 Byta batteri 4 Att ta ur ett gammalt batteri

Läs mer

Relax Ventilerad Badrum

Relax Ventilerad Badrum Framtidens badrum Hemmets hjärta... Köket har alltid sagts vara hemmets hjärta. Det är där vi samlas, umgås och spenderar stor del av vår tid. Men badrummet då? Vilken roll spelar det i våra hem? Man skulle

Läs mer

T-Remsa LA. Monteringsanvisning

T-Remsa LA. Monteringsanvisning T-Remsa LA Monteringsanvisning T-Remsa LA Detta är en kompletterande monteringsanvisning till redan befintliga Trebolit Unic Hanbok. För övrig information hänvisas till den. T-Remsa LA är ett komplement

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET

INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET 1) Allmänt Uniclic X-systemet: Klicksystemet som innebär att du kan ersätta en skadad bräda i mitten av rummet snabbt,kvickt och lätt, utan

Läs mer

DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING

DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING DISBOCRET EFFEKTIVA SYSTEMLÖSNINGAR FÖR BETONG BETONGRENOVERING 1 DISBOCRET RENOVERINGSSYSTEM FÖR BETONG Modern betongrenovering har behov av enkla, effektiva renoveringssystem utan långa ställtider. I

Läs mer

Relinar vatten- och värmerör

Relinar vatten- och värmerör H W Q R e l i n i n g S y s t e m s A B Relinar vatten- och värmerör Det här är HWQ Relining Systems HWQ Relining Systems AB bildades 2007 och är idag en del av HWQ Group AB. I HWQ Group AB ingår följande

Läs mer

Information om. fettavskiljare

Information om. fettavskiljare Information om fettavskiljare Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter Här är viktig information till dig som är fastighetsägare och/eller bedriver verksamhet som tillverkar och hanterar livsmedel i Trelleborgs

Läs mer

Information om stamrenovering i Hässelby Gårds Samfällighetsförening

Information om stamrenovering i Hässelby Gårds Samfällighetsförening Information om stamrenovering i Hässelby Gårds Samfällighetsförening Vilka är Svensk Röranalys? Svensk Röranalys startades 2001 av Göran Nilsson och Sam Hedberg. De hade en gemensam syn på hur modern rörvård

Läs mer

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar

Läs mer

Fouling? Don t fight it. Release it.

Fouling? Don t fight it. Release it. Fouling? Don t fight it. Release it. Upptäck HEMPEL:s senaste innovation och tekniska landvinning nya SilicOne bexäxningssläppande silikonbottenfärgssystem! + + Grundfärg Silikongrundfärg Silikonbottenfärg

Läs mer

Hjälp vid GOLV uppbyggnad, fallbyggnad, spackling och avjämning BRUKSANVISNING

Hjälp vid GOLV uppbyggnad, fallbyggnad, spackling och avjämning BRUKSANVISNING Hjälp vid GOLV uppbyggnad, fallbyggnad, spackling och avjämning BRUKSANVISNING För- och efterarbete 1. Rengöring alla golv 2. Primning alla golv Grovstäda och dammsug ytan noggrant. Se till så att inga

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA HÅLLBAR MÅLARFÄRG HÄMTAT FRÅN NATUREN EN REN NATURPRODUKT Trä är ett levande material. Klimat, surt nedfall, UVstrålning, insekter och rötsvampar påverkar

Läs mer

PP inomhus avloppssystem

PP inomhus avloppssystem Installationsanvisning PP inomhus avloppssystem Denna produkt är anpassad till Branschregler Säker Vatteninstallation. Leverantören garanterar produktens funktion om branschreglerna och monteringsanvisning

Läs mer

Korrekt hantering och transport är den viktigt del av LOGSTORs kvalitetssystem. Var därför rädd om våra produkter.

Korrekt hantering och transport är den viktigt del av LOGSTORs kvalitetssystem. Var därför rädd om våra produkter. Inledning Chaufförs- och mottagarhandbok 1 Korrekt hantering och transport är den viktigt del av LOGSTORs kvalitetssystem. Var därför rädd om våra produkter. Denna handbok beskriver kort hur produkterna

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

Renovera med Weber. genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv.

Renovera med Weber. genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Renovera med Weber genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Weber Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Syftet med renovering är att återställa

Läs mer

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar BRF Leporiden 1 Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar Information inför extra föreningsstämma 2/12 i Frälsningsarmens lokaler på Hornsgatan 96. Våra hus är 50 år gamla, byggda

Läs mer

Information om kommande stamrenovering

Information om kommande stamrenovering Information om kommande stamrenovering Vilka är Röranalys? Svensk Röranalys startades 2001 av Göran Nilsson och Sam Hedberg. De två hade en gemensam syn på hur modern rörvård ska fungera. Idén var att

Läs mer

ACO Bygg. ACO Self Markrännor. Torrt runt huset med markrännor. ACO Self euroline. Linjeavvattning

ACO Bygg. ACO Self Markrännor. Torrt runt huset med markrännor. ACO Self euroline. Linjeavvattning ACO Bygg ACO Self Markrännor Torrt runt huset med markrännor ACO Self euroline 123 ACO Self Markrännor ACO Self Markrännor Du har kanske sett dem i gågator och på torg, men säkert aldrig reflekterat över

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TUBUS SYSTEM

VÄLKOMMEN TILL TUBUS SYSTEM VÄLKOMMEN TILL TUBUS SYSTEM Vi har sedan starten 1998 utfört relining med Tubus System i över 40 000 lägenheter och hundratals kontors- och industrifastigheter. Projekten vi arbetar med är lika varierande

Läs mer

HAR DU RÖR SÅ ÄR DETTA INFORMATION SOM BERÖR DIG

HAR DU RÖR SÅ ÄR DETTA INFORMATION SOM BERÖR DIG HAR DU RÖR SÅ ÄR DETTA INFORMATION SOM BERÖR DIG Inspektion Rensning Infodring ? Byta ut Renovera Kostnad i jämförelse Hög Låg Tidsåtgång Flera veckor Några dagar Rivningsarbete Ja Nej Minimerar rostangrepp

Läs mer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer ! Att tänka på Följ alltid gällande byggnormer, se till att monteringen är säker och var försiktig under installationen. Det är viktigt att installationsytan

Läs mer

Tätning av ventilationskanaler

Tätning av ventilationskanaler Tätning av ventilationskanaler En förstudie utförd av Katarina Högdal på uppdrag av BeBo 2015-02-19 Bakgrund Teknikupphandling för VÅV ventilationsluft år 2009-2013 Läckande kanaler i 9 av 10 fastigheter

Läs mer

Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7

Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7 2011 Vad ska jag slipa? Slipmaskin Verktyg 1:val Verktyg 2:val Verktyg 3:val Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Steg 7 Blanka betonggolv - 4 slipsteg 450/500/650/700/1000 Grön SCM Blå SCM Vit SCS RDC MAX

Läs mer

Laga och spackla ute och inne

Laga och spackla ute och inne Laga och spackla ute och inne Handledning för dig som gör det själv Den här arbetsbeskrivningen har vi tagit fram för att underlätta för dig som ska laga och spackla ute och inne. Det kan till eempel vara

Läs mer

Durgo luftningsventiler för avlopp

Durgo luftningsventiler för avlopp LUFTNINGSVENTILER Durgo luftningsventiler för avlopp För att ett avloppssystem ska fungera bra är det viktigt att det är korrekt utformat och luftat. Tryckförändringar som uppstår i systemet vid användning

Läs mer

Stamrenoveringar. Så här återställer du golv och väggar i badrum snabbt och kostnadseffektivt.

Stamrenoveringar. Så här återställer du golv och väggar i badrum snabbt och kostnadseffektivt. Stamrenoveringar. Så här återställer du golv och väggar i badrum snabbt och kostnadseffektivt. Effektiv renovering ger nöjda hyresgäster. Beläggningsbart efter endast 24 timmar. De flesta stamrenoveringar

Läs mer

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm)

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Installationsanvisning och bruksanvisning JPF AT ¾ " 2 Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Obs! Läs noga igenom installation och bruksanvisning innan ni monterar och driftsätter detta filter. Viktigt

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING ASTO

INSTALLATIONSANVISNING ASTO Januari 2014 INSTALLATIONSANVISNING ASTO Asto är ett komplett inomhusavloppssystem med rör och tillbehör i dimensionerna 58, 78, 110, 160 och 200 mm. Systemet innehåller övergångar till dimensionerna 50

Läs mer

ATT TÄNKA PÅ VID LEDNINGSFÖRNYELSE KONKRETA INSIKTER, TIPS OCH RÅD

ATT TÄNKA PÅ VID LEDNINGSFÖRNYELSE KONKRETA INSIKTER, TIPS OCH RÅD ATT TÄNKA PÅ VID LEDNINGSFÖRNYELSE KONKRETA INSIKTER, TIPS OCH RÅD Renovering av ledningar behöver inte vara en krävande process. Det finns en del viktiga faktorer att ta hänsyn till och många aspekter

Läs mer

GEBERIT DESIGNBRUNNAR HELT ENKELT RENT

GEBERIT DESIGNBRUNNAR HELT ENKELT RENT GEBERIT DESIGNBRUNNAR HELT ENKELT RENT REN DESIGN I DUSCHEN Fler och fler föredrar en ren design i duschen. Våra designbrunnar gör det möjligt att skapa individuella lösningar som uppfyller dessa önskningar.

Läs mer

Augusti 1998. Inomhusavlopp

Augusti 1998. Inomhusavlopp Augusti 1998 Inomhusavlopp Wafix HT/PP med Fix lock -den nyutveckla fastsittande tätningsringen och med många stora förbättringar Wafix HT/PP är ett helt nyutvecklat system för inomhusavlopp, som bygger

Läs mer

Handledning för dig som gör det själv. Denna arbetsbeskrivning ingår i en serie om tre. Dessa är: Förbereda underlag Montera keramik.

Handledning för dig som gör det själv. Denna arbetsbeskrivning ingår i en serie om tre. Dessa är: Förbereda underlag Montera keramik. Lägga värmegolv Handledning för dig som gör det själv Denna arbetsbeskrivning ingår i en serie om tre. Dessa är: Förbereda underlag Montera keramik Lägga värmegolv Denna arbetsbeskrivning gäller för ingjutning/spackling

Läs mer

Lösningsmedel är farliga

Lösningsmedel är farliga Lösningsmedel är farliga Organiska lösningsmedel kan leda till Yrsel Trötthet Illamående Nerv- och hjärnskador Skador på inre organ Sprickor och inflammation i huden Brand och explosion Därför ska man

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Purus Corner - Twist

MONTERINGSANVISNING Purus Corner - Twist MONTERINGSANVISNING Purus Corner - Twist Träbjälklag Sida 3 Betonggolv Sida 8 Renhållning och Inspektion Sida 12 Vår ständiga produktutveckling kan medföra ändringar i specifikationer, vilket vi förbehåller

Läs mer

DELPROV B. Förmåga att genomföra systematiska undersökningar

DELPROV B. Förmåga att genomföra systematiska undersökningar DELPROV B. Förmåga att genomföra systematiska undersökningar Provet innehåller exempel på uppgifter i biologi, fysik och kemi 1. Vårblommor Framför er har ni två vanliga växter som vi i Sverige både odlar

Läs mer

Krympbart muffsystem för preisolerade rörsystem. system

Krympbart muffsystem för preisolerade rörsystem. system Krympbart muffsystem för preisolerade rörsystem system system för sammankoppling av preisolerade rör Ett enda muffsystem för alla skarvar Den unika molekylstrukturen med tvärbunden polyetylen (PEX) håller

Läs mer

SMARTLINE ett snyggare och smartare avloppssystem

SMARTLINE ett snyggare och smartare avloppssystem SMARTLINE ett snyggare och smartare avloppssystem 2 Rätt och slätt Smartline har tre stora fördelar: 1 Enkelt att installera Smartline är precis lika smart som det låter. Vi har ersatt det gamla sättet

Läs mer

Icopal Byggkemiska produkter. Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong

Icopal Byggkemiska produkter. Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong Icopal Byggkemiska produkter Byggkemiska produkter För tak, mur samt ytor av asfalt och betong Allt du behöver! Icopal erbjuder marknadens bredaste sortiment av byggmaterial som skyddar husets skal mot

Läs mer

Läcker design Vattentäta konstruktioner

Läcker design Vattentäta konstruktioner Läcker design Vattentäta konstruktioner Inspiration och information om golvbrunnar med väggnära placering Har du idéerna har vi tekniken Det har börjat hända saker med golvbrunnarna i våra våtrum. Från

Läs mer

en handledning i hur du tillverkar

en handledning i hur du tillverkar Modellteknik en handledning i hur du tillverkar modeller och prototyper Vad är modellteknik? Modellteknik är en arbetsprocess som du utför för att tillverka modeller och prototyper. Du bör veta skillnaden

Läs mer

RVB-metoden. - för moderna, funktionella & hållbara badrum!

RVB-metoden. - för moderna, funktionella & hållbara badrum! RVB-metoden - för moderna, funktionella & hållbara badrum! R V B - M e t o d e n Renoveringar och stambyte är oftast ingen rolig historia, snarare något de flesta hyresvärdar och hyresgäster bävar inför.

Läs mer

PUTSARBETSBESKRIVNING

PUTSARBETSBESKRIVNING ARBETSBESKRIVNING 16.3 1 (5) PUTSARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Ytorna som skall putsas rengörs från smuts och löst damm. Det puts som skadats när den gamla brukytan reparerats, avlägsnas

Läs mer

MÅLNING/ LACKERING eller. DETALJER och PRODUKTER? Läs vidare viktig information för dig!

MÅLNING/ LACKERING eller. DETALJER och PRODUKTER? Läs vidare viktig information för dig! Arbetar du med MÅLNING/ LACKERING eller målade/lackerade DETALJER och PRODUKTER? Läs vidare viktig information för dig! 1 Är detta ditt jobb? Tillverkar du färger eller lacker som innehåller polyuretan

Läs mer

Installation och tömning av fettavskiljare

Installation och tömning av fettavskiljare Installation och tömning av fettavskiljare Fett i avloppsvatten Avloppsvatten som innehåller fett ställer till stora problem i avloppsledningarna. I ledningsnätet sjunker temperaturen på avloppsvattnet,

Läs mer

Checklista över pooldelar:

Checklista över pooldelar: Vi gratulerar till din nya linerpool Malmö. Läs igenom den här bruksanvisningen noga före installationen. Använd arbetshandskar vid installationen. Poolväggen och skenorna är av plåt vars kanter kan vara

Läs mer

Ett unikt sätt att mäta fukt

Ett unikt sätt att mäta fukt Ett unikt sätt att mäta fukt Med InviSense extremt tunna fuktsensor går det att mäta fukt utan förstörande åtgärder. T.ex. innanför tätskiktet i ett kaklat badrum, där man normalt måste vänta flera månader

Läs mer

Kakel i bad på rätt sätt!

Kakel i bad på rätt sätt! Kakelbroschyr-28jan10 10-02-09 07.29 Sida 1 Kakelbroschyr-28jan10 10-02-09 07.29 Sida 2 Kakelbranschen informerar Kakel i bad på rätt sätt! Är det dags för kakel och klinker i våtrummet? Renovering eller

Läs mer

SMARTLINE PP inomhus avloppssystem

SMARTLINE PP inomhus avloppssystem SMARTLINE PP inomhus avloppssystem Denna produkt är anpassad till Branschregler Säker Vatteninstallation. Leverantören garanterar produktens funktion om branschreglerna och monteringsanvisning följs. Pipelife

Läs mer

Skorstensslang information och installationsanvisningar

Skorstensslang information och installationsanvisningar Skorstensslang information och installationsanvisningar Innehåll När använder man insatsslang?... 2 Typer av slang... 2 Stålkvalitet... 3 Isolering av insatsslang... 3 Hur sker installationen av insatsslang?...

Läs mer

Installation och tömning av fettavskiljare

Installation och tömning av fettavskiljare Installation och tömning av fettavskiljare Producerad i samarbete med kommunerna, Eslöv, Hörby och Höör. Illustrationer: Mathias de Maré, va-verket i Malmö. Fett i avloppsvatten Avloppsvatten som innehåller

Läs mer

Spackelguide för proffs. Här hittar du alla våra spackel och när, var och hur du ska använda dem.

Spackelguide för proffs. Här hittar du alla våra spackel och när, var och hur du ska använda dem. Spackelguide för proffs Här hittar du alla våra spackel och när, var och hur du ska använda dem. P3 Innehåll Lätt Finspackel... 6 Lätt Handspackel...8 Lätt Bredspackel... 10 Lätt Grovspackel...12 Våtrumsspackel...

Läs mer

Finja Betong. Badrum på fyra dagar

Finja Betong. Badrum på fyra dagar Fix & Fog Finja Betong Finja Betong Badrum på fyra dagar Nu kör vi Varför vänta? Att tillverka ett nytt badrum kan ta tid. Vi ställde oss frågan om det verkligen behöver vara så. Nej, med rätt produkter

Läs mer

HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden i Nacka, Edinsvägen 1-5, Nacka

HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden i Nacka, Edinsvägen 1-5, Nacka Stockholm Micael Björk Box 1353, 111 83 Stockholm Västgötagatan 5 Telefon: 08-775 72 34 E-post:micael.bjork@sbc.se Stockholm 2016-03-30 Förstudie Stammar och Våtrum HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden

Läs mer

Modern Betong. Fogfria golvlösningar. Hållbara och dekorativa golv i polyuretan, epoxi och Ucrete

Modern Betong. Fogfria golvlösningar. Hållbara och dekorativa golv i polyuretan, epoxi och Ucrete Modern Betong Fogfria golvlösningar Hållbara och dekorativa golv i polyuretan, epoxi och Ucrete Polyuretan Den mest övertygande egenskapen hos polyuretan är dess förmåga att tillmötesgå olika krav genom

Läs mer

Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap. Karin Lindqvist, Swerea IVF

Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap. Karin Lindqvist, Swerea IVF Utvärderingar för processkännedom och utveckling några exempel på hur analyser/provning ger nyttig kunskap Karin Lindqvist, Swerea IVF Exempel 1) Vad finns under ytan? Företaget X hade sett sjunkande kvalité

Läs mer

Laga och spackla ute och inne

Laga och spackla ute och inne Handledning för dig som gör det själv Mars 2013. Ersätter tidigare anvisning från oktober 2002. Laga och spackla ute och inne www.casco.se Den här arbetsbeskrivningen har vi tagit fram för att underlätta

Läs mer

Intelligenta verktyg för snillrika användare Termoverktyg program

Intelligenta verktyg för snillrika användare Termoverktyg program German Quality Intelligenta verktyg för snillrika användare Termoverktyg program S Innehåll Hetluftspistoler Översikt Sid. 6 7 Användningsexempel Sid. 8 11 HL 2010 E electronic Sid. 12 HL 1910 E electronic

Läs mer

Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten

Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten RIKTLINJER för fettavskiljare och utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten jonkoping.se Riktlinjer för fetthaltigt avloppsvatten Tekniska kontoret tar emot och renar avloppsvatten

Läs mer

SDF00261SE Version 1.2 24/12/2013 Brandlarm

SDF00261SE Version 1.2 24/12/2013 Brandlarm Rörsystem till samplingcentraler Rördelar i slagtålig röd ABS-plast för uppbyggnad av rörsystem i anläggningar med Schneider Electrics ASD 535 samplingcentral. ABS, Akrylnitril Butadien Styren, är ett

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

HowTo Dörrlås AMAZON. Nedmontering.

HowTo Dörrlås AMAZON. Nedmontering. HowTo Dörrlås AMAZON Låsen i dörren blir slitna med tiden. Tillslut så har man ett lås som krånglar och dessutom går att öppna med vad som helst. Detta faktum är inte så kul. Funderade först på att ta

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 1 Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga

Läs mer

Produkt Tjocklek (mm) Bredd (mm) Längd (m) Förpackning Artikelnummer

Produkt Tjocklek (mm) Bredd (mm) Längd (m) Förpackning Artikelnummer RubberShell SA Rubbershell är ett EPDM-gummimembran producerad i två lager och scrim-armerad med glasfiber. Produktens undersida är laminerad med ett självhäftande polymerskikt vilket täcks av en icke

Läs mer