HEMSLOJDS KONSUMENT 13 TIPS. Kreativitet och hemslöjd. som verktyg för hållbar konsumtion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HEMSLOJDS KONSUMENT 13 TIPS. Kreativitet och hemslöjd. som verktyg för hållbar konsumtion"

Transkript

1 OO HEMSLOJDS KONSUMENT Kreativitet och hemslöjd som verktyg för hållbar konsumtion 13 TIPS

2 Konsumtion, hållbarhet och hemslöjd Konsumtionen av kläder och skor har ökat lavinartat de senaste åren. Men konsumenternas kunskap om kvalitet, olika material och skötsel av kläder och skor låg. Låga priser och sämre kvalitet verkar göra att vi köper och slänger mer kläder. I och med att klädproduktionen innebär både miljöproblem och sociala problem finns det en stor samhällsvinst i att använda kläder längre. Kunskaper om kvalitet och material behöver öka. Att fokusera på kvalitet snarare än för konsumenten abstrakta miljöproblem och arbetsmiljömässiga problem som ligger långt från konsumentens vardag, gör att kunskapen indirekt kan ge ett mer hållbart konsumentbeteende. God kvalitet är en vinst som konsumenten kan relatera till direkt i sin vardag. Sveriges Konsumenter vill arbeta för en mer hållbar konsumtion av kläder och textilier. Vi tror att kompetensen om olika material är en grundläggande kunskap som måste till. Vi tror också att hemslöjden kan spela en nyckelroll här. Den som skapar något själv har en större förståelse för hur världen är beskaffad. Den som lär känna ett material får en större förståelse för resursanvändning och när man har lagt ner mycket tid på något ökar det i värde. I den här handboken har vi tittat på ett antal exempel på kreativa aktiviteter som lyfter kunskapen och förståelser om textilier, aktiviteter där slöjdens tekniker är den röda tråden. Tanken är att aktiviteterna ska vara lätta att utföra även för unga eller andra som inte har så mycket förkunskaper på området. Det ska bygga på tekniker som har ett stort hållbarhetstänk, god resursanvändning, återanvändning eller upcycling. Handboken visar aktiviteter där alla kan få pröva på olika textila tekniker som lapptäcksteknik, broderi, färgning, stickning, vävning och trycka. Vi planerar att utveckla dessa aktiviteter till workshops tillsammans med andra när vi besöker orter runt om i Sverige. Med kreativitet som metod arbetar vi tillsammans mot en hållbar utveckling. Nämnden för hemslöjdsfrågor har finansierat Hemslöjdskonsument. Projektet är en förstudie som ska samla exempel på aktiviteter med hemslöjdsanknytning och personer som tillsammans med oss vill arbeta med textilier, kvalitet och hållbarhet.

3 IHOPLAPPAT Lapptäckessömnaden har länge varit en teknik för att tillvarata tygbitar för små för att i sig själva utgöra tillräckligt stort material. I historien använt som en nödvändighet, numera kanske mer betraktat som hantverk- och konstform. Det bevarande elementet i lapptäckstekniken är både resurshushållande och ett sätt att använda olika material där helheten blir större än delarna. Lapptäckessömnaden är ett utmärkt exempel på resurshushållning och därmed ett utmärkt exempel på teknik för hållbarhet. Crowdsourcing innebär att istället för att lägga ut uppdrag på andra, tillfrågas allmänheten (crowden) att bidra till att slutföra ett uppdrag eller samla material till ett visst ändamål. I konstsammanhang kan ett exempel vara att besökarna själva får bidra till ett konstverk, som alltså uppstår i det sociala i mötet mellan verket och allmänhetens bidrag. Emma Gerdien, Länshemslöjdskonsulent i Örebro tipsar om en teknik i tillverkning av klackamattor, väl lämpat för ett crowdsourcing-projekt. Tekniken är ett äldre sätt att återbruka mindre tygbitar och trasiga kläder där man klippte ut former (tex i form av en skoklack), som sedan broderas och till sist monteras som fiskfjäll på en botten. Bildkälla: Klackmatta på Österlens museum. Foto: Antonia Hellstam AKTIVITET #1 Vad? Lapptäcksteknik med crowdsourcing. Ett gemensamt lapptäcke skapas av besökarnas egna material. Material: Besökarna tillfrågas att ta med sig egna tygbitar eller trasiga plagg. Hur? Tillsammans skapas ett ortspecifikt täcke av de gemensamma insatserna. Deltagarna klipper till sin tygbit och fäster den på det gemensamma tygarket som växer fram allt eftersom. Likt crowdsourcing har man utvunnit (sourcat) något från allmänheten och skapat ett socialt rum för detta. AKTIVITET #2 Vad? Klackamattor med crowdsourcing. Tillsammans skapar besökare en klackmatta. Material: Filttyg i klackformade bitar. Broderitråd och nålar. Alternativt klipps tygbitar från gamla kläder. Hur? Besökarna får med valfri teknik skapa ett mönster på de utskurna tygbitarna. De många klack-bitarna monteras samman och bildar en klackmatta.

4 AVTRYCKT Vid textiltryck så trycks ett mönster på tyg med hjälp av tryckstockar. Genom att t ex täcka upp en fläck med andra fläckar, kan ett plagg som från början inte kunnat bäras, få ett längre liv. Katrin Mattiasson är textilkonstnär i Göteborg och arbetar bland annat med textiltryck som teknik. Under hennes workshop bjuds deltagarna in att trycka på kläder som hon själv tagit med, resultatet blir ofta plagg som inte bara ser bättre ut än innan, men de har också fått ett personligt intryck. Katrin har tagit fram trästämplar i olika former som i ett repetitivt tryck bildar vackra mönster. AKTIVITET # 3 Vad? Klädesplagg får ett nytt uttryck med nya mönster som skapas av deltagarna. Material: Deltagarnas egna plagg, gärna med fläckar eller missfärgningar. Stämplar och textiltryck. Hur? Genom att upprepa ett mönster på ett missfärgat eller fläckigt plagg får plagget ett nytt liv. Deltagarna kan även få skapa egna stämplar i enklare material. En enkel sak som en rund ring eller en triangel blir fint när det upprepas till ett mönster.

5 STICK UT Det finns inga gränser för vad som kan skapas med stickning. Som med mycket hemslöjd har det historiskt använts i lokala textila traditioner. Allt från spedetröjor i Skåne till bingestickning i Halland. Under det senaste årtiondet har stickningen som hantverk fått en ny glansperiod. Runt om i Sverige anordnas s.k. stick-caféer där människor samlas för att umgås och för att sticka, då allt som krävs är ett garn och två stickor som enkelt kan bäras med. Fenomenet sprids via internet och via de många stick-bloggar som uppkommit. Ytterligare ett fenomen värt att nämna är stick-graffitti eller guerilla-stickning. Istället för att spraya eller skriva sitt namn med färg, används stickade alster som budskapsbärare och pryder stadens lyktstolpar, elskåp eller hela träd. Man behöver inte alltid köpa nytt garn för att skapa. Pia Jägstrand, Länshemslöjdskonsulent i Norrbottens län tipsar i ett inlägg på en ännu mer hållbar metod på sajten Slöjd håller. Där skriver hon om härvteknik som är ett sätt att tillvarata upprepat garn och därmed kunna sticka nya alster. AKTIVITET #4 Vad? Fingersticka ett värmande mobilfodral. Material: Garn. Alternativt klädesplagg i stretchmaterial som klipps till remsor. Hur? Besökarna stickar med hjälp av att trä garn eller remsorna fingrarna och sedan lyfta understa raden tills en längd blir till, viks dubbelt och sys ihop längs ändarna. Denna metod är enkel även för de som inte använt sig av stickor. AKTIVITET #5 Vad? Förändra stadsbilden genom att smycka ut parker och staden med stickade trädvärmare och lyktstolpsvärmare. Material: Insamlade garnnystan, som deltagarna tar med. Hur? Deltarare stickar enligt egen förmåga, rutor som i en gemensam auktion sätts samman och sys på lämpliga föremål i den direkta omgivningen.

6 OO INVAVT Vävtekniken bygger på två vinkelräta trådsystem, varp och inslag eller väft korsas i ett visst system för att skapa vävnaden. På vikingatiden stod vävstolarna lutade mot väggen och varpen sträcktes av vävtyngder mot marken. Vävstolen som vi känner den idag kom först under 1600-tal. Trasmattor kan väl anses vara en av drottningarna inom resurseffektivitet och hållbarhet. Av gamla trasor väver man slitstarka och användbara mattor. I det uppmärksammade designprojektet Re Rag Rug vill Katarina Brieditis och Katarina Evans utveckla nya intressanta uttryck för trasmattor. Detta görs genom olika textila tekniker som tillvaratar gamla plagg och restprodukter från textilindustrin. Projektet vill genom att undersöka de olika teknikernas potential och uttryck hitta nya möjligheter att använda ett tillsynes värdelöst textilt material till högklassiga mattor som de själva skriver på sin blogg. Bildkälla: En av Re Rag Rugs mattor skapad av flätade T-shirtremsor ( Aktivitet #6 Vad? Skräpvåden! Deltagarna får prova att väva med oväntade material. Material: Gamla plastpåsar, videoband och gamla sladdar. En stående vävstol med färdigmonterat varpsystem. Hur? Deltagarna får turas om att väva in olika material i den uppställda vävtavlan. Återvinningstavla. Aktivitet #7 Vad? Väv på befintliga plagg. Material: Deltagarnas tröjor. Hur? Deltagarna får utgå från ett befintligt plagg och klippa ut ett så kallat varpsystem. I hålen kan man sedan väva in ett nytt material alternativt nedre delen av en längre tröja som klippts i remsor. Bildkälla: 365sakerdukanslöjda

7 OO UTMARKT Broderi har använts i alla tider för att smycka och göra finare med nål och tråd. Det finns en lång rad olika tekniker och sömmar. Korsstygn är kanske en av de mest kända, men det finns en lång rad mer eller mindre kända som stjälksöm, blekingesöm och kedjesöm. Broderier kan liva upp ett gammalt plagg och göra det personligt. Vare sig man broderar initialer på en servett eller på en dopklänning kan det också bli en väldigt personlig present till någon. Större broderiprojekt tar tid. Och just här kan vi också få en större förståelse för hållbarhet. Och när något har kostat mycket, i detta fall i tid, kanske vi tar bättre hand om det? Broderi kan göras från grunden på något nytt, men kan också liva upp något gammalt. Det kan bestå av mönster på tröjor, dukar eller mössor. Men det fantastiska är att det finns få gränser för vilka material man kan använda som underlag. Du kan brodera på en möbel, ett par glasögon, ett påslakan. Alla typer av rutmönster gör det enkelt att använda korsstygn direkt. Men väldigt många material går att brodera på om man gör hål före, så som plåt, plast och trä. Bildkälla: Aktivitet #8 Vad? Broderiklotterplank. Material: Perforerad board eller ett lakan eller hålat tyg. Nål och tråd. Hur? Deltagarna broderar små hälsningar eller symboler som tillsammans skapar ett klotterplank av broderi. Aktivitet #9 Vad? Tagga med dina initialer. Material: Nål och tråd. Besökarnas egna kläder, skor, prylar. Hur? Deltagarna kan märka ut en skjortärm med sina initialer. Eller få en personlig touch på sin tygsko. Det finns en mängd exempel på där man har använt sig av en mängd olika material och saker som solglasögon, möbler eller hörlurar. Aktivitet #10 Vad? Fira-kudden. En fin tradition är att brodera en bröllopskudde som gåva till brudparet. Detta kan överföras till högtider tidigare i livet, t.ex. dop, student eller varför inte till födelsedagen. Material: Färdigsydda kuddfodral. Nål och tråd. Hur? Deltagarna få brodera kuddfodralen med personliga hälsningar på kuddfodralen. Beroende på ambitionsnivån hinner kudden kanske inte bli färdig under aktivitetens gång.

8 OMGJORT Under begrepp som remake, re-design och up-cycling har många designers valt att utmana sin kreativitet genom att ta sig an plagg och sytt om till nya, kanske mer moderiktiga och/eller användbara plagg. En av dessa designers heter Amanda Ericsson och står bakom klädmärket dreamandawake. Amanda är textilingenjör vid Borås Textilhögskola. Hon har också anordnat flera workshops över hela världen bl. a i Hong Kong och Mocambique. Amanda berättar att hon tror att värdet man investerar i att sy om ett plagg är större än att bara få ett lagat plagg, man har också investerat en bit av sig själv. Under hennes work shops lär hon deltagarna lika mycket som de lär henne, och utbytet, speciellt i mötet med andra kulturer, är mycket värdefullt. Hon tror att enkelheten i hennes work shop ligger bakom de lyckade resultaten, hon tar med en hög med kläder, några symaskiner och fotografier från tidigare work shops som inspiration. Bilder från Amandas utställning på Galleri Parallell, Stockholm, maj 2013 Aktivitet #11 Vad? Gör om gamla plagg och förvandla dem till nya. Material: Deltagarnas egna plagg. Symaskiner och inspiration från bilder. Hur? En designer leder aktiviteten och guidar deltagarna i olika enkla ändringar som går att göras, allt från att sy in en klänning till att alternera en krage eller sy ihop en kjol och en topp och skapa en klänning.

9 OO FARGSTARKT Genom att ge textilier ny färg kan man inte bara skapa något annorlunda och nytt, det blir även en spännande process att se vad som kan användas för att skapa naturliga färger. De färgningsprocesser som används i textilindustrin är ofta skadlig för miljön och människor som arbetar med den. Vill man färga något själv kan man istället gå tillbaka till tiden då man använda sig av det naturen gav för att färga och göra nytt. Nya namn har under den senaste tiden lyft fram naturliga färgningsprocesser som konstform. Textilkonstnären Lina Sofia Lundin har skrivit ett Färgningsmanifest, en skrift där hon berättar och beskriver färgningsprocesser som hon provat under en vecka med vanligt kompostmaterial. I tidningen Hemslöjd ger Jeanette Schäring tips på man kan färga hemma genom att använda sig av mat eller ogräs från naturen. Uppslag ur Färgningsmanifestet av Lina Sofia Lundin Aktivitet #12 Vad? Prova att kompostfärga! Material: Grönsaker. Vita plagg som deltagarna själva tar med. Hur? Deltagarna får prova med olika tyger och olika förberedda färgningsbad. Jeanette tar rödkål som ett tacksamt exempel på bad för att experimentera. Genom att låta tyget ligga i olika länge eller tillsätta citron eller salt blir resultatet helt olika. Aktivitet #13 Vad? Mikrofärga! Material: Rödkål + andra grönsaker. Vita plagg som deltagarna själva tar med. Hur? I bloggen Hanna Leker beskrivs hur du kan färga garn och annat textilt material i mikrovågsugnen.

10 Sveriges Konsumenter Sveriges Konsumenter är en oberoende, partipolitiskt obunden paraplyorganisation med 28 medlemsorganisationer samt enskilda medlemmar. Målet är ökad konsumentmakt och att politiker, näringsliv och myndigheter alltid ska ha konsumenternas bästa för ögonen. Sveriges Konsumenter arbetar med påverkan och opinionsbildning, både nationellt och internationellt, och ger ut tidningen Råd & Rön och nyhetsbrevet KonsumentMakt.

Ett litet kompendium för att börja Omskapa.

Ett litet kompendium för att börja Omskapa. Ett litet kompendium för att börja Omskapa. Det här kompendiet får inte spridas vidare utan att fråga The Wardrobe om lov. Maila till info@the-wardrobe.se om du har frågor eller vill sprida detta vidare.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE LÖRDAGEN DEN 8 MARS FÄRGER BITER INTE KATRIN BAWAH VISAR STICKAT FRÅN TOPP TILL TÅ

VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE LÖRDAGEN DEN 8 MARS FÄRGER BITER INTE KATRIN BAWAH VISAR STICKAT FRÅN TOPP TILL TÅ VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE LÖRDAGEN DEN 8 MARS FÄRGER BITER INTE KATRIN BAWAH VISAR STICKAT FRÅN TOPP TILL TÅ ART & HOLOGRAM www.arthologram.nu Gamla torget 2, Öppettider tisdag-fredag 16.00-18.30 lördagar

Läs mer

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 Kapitel 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid nami, 4 år berättar: Varje morgon går jag till förskolan tillsammans

Läs mer

Hållbart Mode. Skapa och laga. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter

Hållbart Mode. Skapa och laga. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hållbart Mode Skapa och laga Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Skapa och laga Varför ska vi laga? Syfte med Lektionen Temat handlar om det egna skapandet och hur vi kan använda

Läs mer

OBJEKT: MATERIAL: Långklänning. Lättviktstyg i polyester. Resår och stopper i plast. Fotograf: Jan Töve. Styling Gudrun Bonér & Anna Lidström

OBJEKT: MATERIAL: Långklänning. Lättviktstyg i polyester. Resår och stopper i plast. Fotograf: Jan Töve. Styling Gudrun Bonér & Anna Lidström MODE OBJEKT: Långklänning MATERIAL: Lättviktstyg i polyester. Resår och stopper i plast. Fotograf: Jan Töve. Styling Gudrun Bonér & Anna Lidström REDESIGN:»Draperad klänning gjord av två stora raka tygstycken

Läs mer

PROGRAM 11 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus!

PROGRAM 11 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! PROGRAM 11 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! Gotlands folkhögskola TIDER OCH INFORMATION NÄR? 11 mars 2017. Festivalen

Läs mer

Resa till en av emberafolkets byar i Chagres National Park, Panama Hanna Rönnbäck, Kostymattributör, Konsthantverkare

Resa till en av emberafolkets byar i Chagres National Park, Panama Hanna Rönnbäck, Kostymattributör, Konsthantverkare REDOVISNING AV BIDRAG INOM TEATER Resa till en av emberafolkets byar i Chagres National Park, Panama Hanna Rönnbäck, Kostymattributör, Konsthantverkare Tack för bidraget till min resa! Jag genomförde min

Läs mer

Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren. Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren. Bokerbjudande, en ny webshop och en massa annat bra! I det här nyhetsbrevet berättar vi om nyblivna gesäller och mästare. Om ett bokerbjudande en ny webshop.

Läs mer

Kursprogram Hösten 2019

Kursprogram Hösten 2019 Kursprogram Hösten 2019 Välkommen att gå på sömnadskurs hos oss på Symaskinsboden. Här finns kurser med olika inriktning som quilt, klädsömnad och återbruk. Får vi presentera vår ytterst kunniga kursledare

Läs mer

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner Markering i mönstret när det finns en liten svart triangel i kanten av mönstret är det en markering som ska passa mot en söm eller en likadan markering på en annan del. Klipp ett litet jack i din sömsmån

Läs mer

PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER

PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER 1 INNEHÅLL HISTORIEN OM MORMOR LIISA HANTVERK OCH TRADITION PRODUKTER Kuddar Servetter Tavlor LINNETYG BRODYRFÄRGER TYPOGRAFI PRISLISTA 2 3 HISTORIEN OM MORMOR LIISA HANTVERK

Läs mer

PROGRAM 8 MARS. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! REDESIGN 2014. Gotlands folkhögskola

PROGRAM 8 MARS. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! REDESIGN 2014. Gotlands folkhögskola REDESIGN 2014 PROGRAM 8 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE Elsa Billgren En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! Gotlands folkhögskola Gotlands Folkhögskola Hemse

Läs mer

Broderi 1 PLANERING PLANERING AV BRODERI 2 3

Broderi 1 PLANERING PLANERING AV BRODERI 2 3 4 00 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PLANERING PLANERING AV BRODERI 2 FRITT 3 FRITT BRODERI PLANER INTRODUKTION ARBETSPLAN BRODERIMÖNSTER FLORA BRODERI STYGN FÖRSTYGN, EFTERSTYGN STJÄLKSTYGN, PLATTSÖM SCHATTÉRSTYGN,

Läs mer

Textil Problemlösning

Textil Problemlösning Textil Problemlösning Examensarbete 30 hp Elenor Vincent VT 2012 Lärarprogrammet inriktning textil och bild Institutionen för estetiska ämnen, Umeå Universitet Alla bilder är skapade av uppsatsförfattaren

Läs mer

ATT BRODERA PÅ FÄRDIGA PLAGG. Korsstygn

ATT BRODERA PÅ FÄRDIGA PLAGG. Korsstygn 8 ATT BRODERA PÅ FÄRDIGA PLAGG Korsstygn När man broderar korsstygn på ett färdigt plagg använder man stramalj, en väv, vilken man tråcklar fast ovanpå plagget och syr igenom. Det är lätt eftersom du syr

Läs mer

Färg. Nu ser vi fram emot ett nytt spännande slöjdår häng med! 2014 växte Slöjdlexikon med följande: Vattenslöslig textilfärg/ Färga i burk

Färg. Nu ser vi fram emot ett nytt spännande slöjdår häng med! 2014 växte Slöjdlexikon med följande: Vattenslöslig textilfärg/ Färga i burk Det har hänt mycket i Slöjdlexikon under 2014! Vi har fått ett stort material om Knyppling, med både lexikon och beskrivningar. I Färg har flera nya beskrivningar fyllts på och gjort att vi ändrade på

Läs mer

Kurser i lappteknik, kviltning

Kurser i lappteknik, kviltning Kurser i lappteknik, kviltning Här ser du vilka kurser jag brukar undervisa i. Det är inte den aktuella terminens kurser! 1 lektionstimma = 45 min Det här är kurser som jag också kan ha ute i grupper i

Läs mer

DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA

DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA Anneli Palmsköld Filosofie doktor i etnologi Forskningsassistent Institutet för folklivsforskning vid Nordiska museet En undran Vad gör du med trasiga lakan, handdukar,

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Tyglappar MÖNSTERMALLAR APPLIKATION LAPPTEKNIK. LAPPTEKNIK PÅ SYMASKIN Form: triangel, kvadrat och rektangel MONTERING KVILTA

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Tyglappar MÖNSTERMALLAR APPLIKATION LAPPTEKNIK. LAPPTEKNIK PÅ SYMASKIN Form: triangel, kvadrat och rektangel MONTERING KVILTA 07 00 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 TIPS MÖNSTERMALLAR TIPS INFÖR SÖMNAD UR PÄRMEN ATT SY FÖR HAND ATT SY PÅ SYMASKIN KLIPPA UT TYGLAPPAR SKÄRA UT TYGLAPPAR MÖNSTERMALLAR: trianglar, kvadrater, rektanglar, cirklar,

Läs mer

Intervju: Karin Holmberg

Intervju: Karin Holmberg Intervju: Karin Holmberg Hej, och varmt välkommen till ännu en intervju här på vår blogg! Idag möter vi en trefaldig bokförfattare som bland annat broderat omslagen till pocketutgåvan av Vilhelm Mobergs

Läs mer

Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot

Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot Slöjd Ämnets syfte och roll i utbildningen Slöjdämnet bidrar till elevernas allsidiga utveckling genom att öva upp deras skapande, manuella och kommunikativa förmåga. Slöjd innebär manuellt och intellektuellt

Läs mer

BY CAROLINE. Dags att skapa!

BY CAROLINE. Dags att skapa! BY CAROLINE Dags att skapa! Att ha skapat kläder själv är en underbar känsla, men många hindras av obegriplig sömnadsterminologi och bristfälliga instruktioner. Men med ett symönster från Threads by Caroline

Läs mer

UPPGIFT 5. -Hållbar utveckling.

UPPGIFT 5. -Hållbar utveckling. UPPGIFT 5 -Hållbar utveckling. VAD INGÅR? Arbete under några veckor. Del 1 Uppmärksamma eleverna på hur modeindustrin påverkar miljön. Filmklipp - diskutionsunderlag Avsluta med inlämningsuppgift knutna

Läs mer

Gardinguide. Frågorna kan vara många... Innehållsförteckning

Gardinguide. Frågorna kan vara många... Innehållsförteckning Gardinguide Frågorna kan vara många... Innehållsförteckning Antal längder...sida 3 Bottensöm...sida 6 Bredd...sida 7 Breddrapport...sida 7 Dra för...sida 2 Gardinluft...sida 2 Gardinstång...sida 5 Hissgardin...sida

Läs mer

AUGUSTI 2014. Ateljé Margaretha - Box 923-501 10 Borås Tel. 033-16 99 50 Fax: 033-16 99 51 www.margaretha.se E-mail: kundtjanst@margaretha.

AUGUSTI 2014. Ateljé Margaretha - Box 923-501 10 Borås Tel. 033-16 99 50 Fax: 033-16 99 51 www.margaretha.se E-mail: kundtjanst@margaretha. AUGUSTI 2014 Ateljé Margaretha - Box 923-501 10 Borås Tel. 033-16 99 50 Fax: 033-16 99 51 www.margaretha.se E-mail: kundtjanst@margaretha.se Bästa Klubbmedlem! Här kommer ännu en folder med härliga broderier

Läs mer

OBJEKT: MATERIAL: Förnyad soffklädsel. Soffan tapetserad med förstorade stråveck i polyamid.6,6 väv.

OBJEKT: MATERIAL: Förnyad soffklädsel. Soffan tapetserad med förstorade stråveck i polyamid.6,6 väv. INREDNING OBJEKT: Förnyad soffklädsel MATERIAL: Soffan tapetserad med förstorade stråveck i polyamid.6,6 väv. Foto Jan Töve Styling Gudrun Bonér & Anna Lidström REDESIGN:» Förstorad klassisk sömnadsteknik

Läs mer

Laga hål - enkelt och hållbart

Laga hål - enkelt och hållbart Laga hål - enkelt och hållbart Tunn, stickad ull är ett ömtåligt material. Underställsbyxor slits på knäna och behöver lagas. Det är inte svårt att laga, titta gärna på instruktioner nedan och gör ett

Läs mer

SY, SY, SY VINDJACKA

SY, SY, SY VINDJACKA SY, SY, SY VINDJACKA 1 VINDJACKA ATT TÄNKA PÅ Tygåtgång Beräknad på tygbredd 140 cm i storlek M. Jacka ca 2.8 m tyg + mudd och foder, detta är generöst räknat. Innan du köper eller klipper av tyget vid

Läs mer

Av: Mikaela Flodin, https://designbymiblog.wordpress.com/

Av: Mikaela Flodin, https://designbymiblog.wordpress.com/ Av: Mikaela Flodin, made.by.mi.87@gmail.com, https://designbymiblog.wordpress.com/ INNAN DU BÖRJAR Sömsmån ingår ej. Lägg ej till sömsmån i halsen vid kantning, muddas halsen kan du behöva ringa ur ytterligare.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 PROVLAPPAR NYCKELSMYCKE ÅR 3. Start & Slut ATT SCRAPPA, SY OCH BRODERA ATT GÖRA EN VIKARIE-PÄRM

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 PROVLAPPAR NYCKELSMYCKE ÅR 3. Start & Slut ATT SCRAPPA, SY OCH BRODERA ATT GÖRA EN VIKARIE-PÄRM 08 00 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TIPS INFÖR SÖMNAD UR PÄRMEN 1 VID VIKARIAT TIPS & BLANKETTER FÖR EN SEPARAT VIKARIEPÄRM ATT GÖRA EN VIKARIE-PÄRM VÄLKOMMEN (1-5 REGISTER) INFORMATION INOM SKOLAN UPPGIFTER /

Läs mer

BY CAROLINE. MÅTT PÅ FILTEN För en babyfilt rekommenderar jag ett mått på ca 70x90 cm, men självklart är det du som designern som bestämmer :)

BY CAROLINE. MÅTT PÅ FILTEN För en babyfilt rekommenderar jag ett mått på ca 70x90 cm, men självklart är det du som designern som bestämmer :) BY CAROLINE Dags att skapa! BABYFILT / LAPPTÄCKE / SNUTTEFILT Här visar jag hur man kan sy ett lapptäcke. Om du vill sy en enkel filt, utan framstycke i form av lapptäcke, gå direkt till steg 10. Mönster

Läs mer

Super Mega Comfy Top

Super Mega Comfy Top Top med alternativ för längre bak Alternativ för colour block Storlek 80-164 Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk. Du får ej sälja,

Läs mer

I samarbete med Funäsdalen Berg & Hotell samt Studieförbundet Vuxenskolan

I samarbete med Funäsdalen Berg & Hotell samt Studieförbundet Vuxenskolan Ull & fjäll 2015 Funäsdalen En fjällvistelse med hantverkskurser för dig, och möjlighet till natur-och kulturupplevelser med familj och goda vänner. Lördag 8 augusti till torsdag 13 augusti 2015 Mer info

Läs mer

Jenny Sundström Experimentellt arbete

Jenny Sundström Experimentellt arbete Nu är ytterligare en kurs på väg att avslutas och det är dags att åter igen försöka samla ihop sina tankar och arbetsprocess till någon begriplig text. Jag hoppas att med denna portfölj kunna ge er läsare

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mål och Syfte Eleven ska: ha erfarenhet av eget bildskapande och formexperimenterande i olika material och tekniker ha grundläggande kunskaper i skissteknik, komposition

Läs mer

Kursprogram Hösten 2013

Kursprogram Hösten 2013 Kursprogram Hösten 2013 Quilt-Rally Under 4 dagar anordnas Quilt-Rallyt runtomkring i Sverige. Naturligtvis är vi med Under dessa dagar erbjuder vi gratis workshop och fika till alla som kommer Tid: 10.00

Läs mer

tutorial fantastical weran storlek 32 60

tutorial fantastical weran storlek 32 60 tutorial fantastical weran storlek 32 60 Det här mönstret har olika variationsmöjligheter. Kort ärm, lång m/u mudd eller 3/4-ärm. Huva för två urringningar, omlotthuva, krage/omlottkrage, tvåfärgad krage,

Läs mer

Bamsehalsduk. lvacrochet

Bamsehalsduk. lvacrochet Bamsehalsduk 1 Garn: Drops Dig Delight och Drops Baby Merino Garnåtgång och färgval: 1 nystan Drops Big Delight (04) Drops Baby Merino - Beige (17) 100 g, Blå (33) 100 g, samt väldigt lite av svart, vitt

Läs mer

KUNSKAPSMÖTEN En samhällsvision för gemenskap

KUNSKAPSMÖTEN En samhällsvision för gemenskap KUNSKAPSMÖTEN En samhällsvision för gemenskap TÄVLINGSBIDRAG Bo bra på äldre dar KUNSKAPSMÖTEN En samhällsvison för gemenskap Att vi har stora utmaningar gällande välfärden är inget som går att sticka

Läs mer

Skaparfestival PROGRAM 7 MARS. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! REDESIGN 2015

Skaparfestival PROGRAM 7 MARS. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! REDESIGN 2015 Skaparfestival REDESIGN 2015 PROGRAM 7 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE Bea Szenfeld Foto: Morgan Norman www.morgannorman.com En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står

Läs mer

HAND MADE ISSUES Kulturhuset Stadsteatern 7 september 2017 Kl

HAND MADE ISSUES Kulturhuset Stadsteatern 7 september 2017 Kl HAND MADE ISSUES Kulturhuset Stadsteatern 7 september 2017 Kl 13.00 17.00 Detalj från Valeria Montti Colques konstverk Vamos de Paseo HANDMADE ISSUES Ett kreativt forum för handgjort skapande. Kulturhuset

Läs mer

Mixed media. Personliga tavlor för ditt hem!

Mixed media. Personliga tavlor för ditt hem! SC-0087 ewww.creativeclub.s Personliga tavlor för ditt hem! Det här paketet innehåller material till att göra två fina canvastavlor med tekniken mixed media. Här finns inga regler, inga måsten - det är

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. VMT visar Textil Bild. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. VMT visar Textil Bild. textilkonstnär katrin bawah VMT visar TEXTIL BILD Nolhaga slott, Alingsås 6 juni - 15 augusti 1982 28 textilkonstnärer visar 41 verk Utställningen fortsätter under hösten på Galleri Nordvästen i Helsingborg VMT visar TEXTIL BILD

Läs mer

Välkommen till vårt MINImysterie Påskdekoration Del 1!

Välkommen till vårt MINImysterie Påskdekoration Del 1! Välkommen till vårt MINImysterie Påskdekoration Del 1! Du behöver: * Virknål 2,5 mm * sax och synål * stoppning/vadd * batteriljus * garn i färgerna gul, orange, vit och lite rest av svart Förkortningar:

Läs mer

Foto: Malmö stad / Annika Trenneman. Hållbar utveckling. Vad är det och vad kan jag göra? Övningar elev

Foto: Malmö stad / Annika Trenneman. Hållbar utveckling. Vad är det och vad kan jag göra? Övningar elev Foto: Malmö stad / Annika Trenneman Hållbar utveckling Vad är det och vad kan jag göra? Övningar elev Årskurs: 4 6 Material: Eva Hörnblad och Annika Trenneman www.malmo.se/pedagogiskakartor Sorteringsmall

Läs mer

57 sommarkurser och ett kafferep!

57 sommarkurser och ett kafferep! Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren. 57 sommarkurser och ett kafferep! 57 sommarkurser i Insjön och en artikel om konsthantverkaren Elisabet Jansson. I det här nyhetsbrevet tipsar vi om Sätergläntans

Läs mer

En textil hyllning. Ett halländskt projekt för Skapande skola, textilundervisningen i skolan och för fortbildning.

En textil hyllning. Ett halländskt projekt för Skapande skola, textilundervisningen i skolan och för fortbildning. En textil hyllning En textil hyllning Ett halländskt projekt för Skapande skola, textilundervisningen i skolan och för fortbildning. Med En textil hyllning vill vi inspirera dig till att göra helt egna

Läs mer

Material om hållbar klädkonsumtion

Material om hållbar klädkonsumtion Material om hållbar klädkonsumtion Lo får ett uppdrag är ett pedagogiskt material som riktar sig till elever i första klass. Boken kan läsas av eleverna själva eller som högläsningsbok. I slutet av boken

Läs mer

Hourglass mini dress. 2 olika ärmlängder Valfria colour blocks EU storlek (US size 12 months - 14 years)

Hourglass mini dress. 2 olika ärmlängder Valfria colour blocks EU storlek (US size 12 months - 14 years) 2 olika ärmlängder Valfria colour blocks EU storlek 80-164 (US size 12 months - 14 years) Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filne för eget privat bruk.

Läs mer

Använd den senaste versionen av Adobe Reader.

Använd den senaste versionen av Adobe Reader. Summer Dream Alternativ för ficka. 2 olika klänningsmodeller 4 olika längder på klänningen 3 olika halsringningar 3 korta längder för t-shirt Storlek 34-54 Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made

Läs mer

High low dress. Kort fram och lång bak Fickor Eu strl (US 12 months - 14 years)

High low dress. Kort fram och lång bak Fickor Eu strl (US 12 months - 14 years) High low dress Kort fram och lång bak Fickor Eu strl 80-164 (US 12 months - 14 years) Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk. Du

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

TRÄDTANTEN HUVUD OCH KROPP

TRÄDTANTEN HUVUD OCH KROPP TRÄDTANTEN Figuren på bilderna är ca 14 cm hög. Den är virkad med ett bomullsgarn lämpligt för virknål 3 3,5 mm. Glasögonen är virkade i något tunnare garn. Till figuren behövs också: stoppning eventuellt

Läs mer

OBS! KURSEN ÄR INSTÄLLD OBS! NY KURS LÖRDAG EFTERMIDDAG! LÄR DIG LASKA MED TÄPP LARS! KURSERNA TEXTUR, FREDAG

OBS! KURSEN ÄR INSTÄLLD OBS! NY KURS LÖRDAG EFTERMIDDAG! LÄR DIG LASKA MED TÄPP LARS! KURSERNA TEXTUR, FREDAG Villkorad läkemedelsanvändning, OBS! KURSEN ÄR INSTÄLLD OBS! NY KURS LÖRDAG EFTERMIDDAG! LÄR DIG LASKA MED TÄPP LARS! KURSERNA TEXTUR, FREDAG och SÖNDAG, FULLTECKNADE! KURSEN NÅLBINDNING, NYBÖRJARE. LÖR

Läs mer

Studiehandledning British så in i Norden. för grundskolans senare år och gymnasiet

Studiehandledning British så in i Norden. för grundskolans senare år och gymnasiet Studiehandledning British så in i Norden för grundskolans senare år och gymnasiet Utställningen British så in i Norden öppnade på Nordiska museet 29 mars 2019 Text: Katarina Hellstrand www.nordiskamuseet.se

Läs mer

PROGRAM 12 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus!

PROGRAM 12 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! REDESIGN 2016 PROGRAM 12 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE Lotta Kühlhorn Foto: Anna-Lena Ahlström En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! Gotlands folkhögskola

Läs mer

Elevens Val 2015-2016. Breviksskolan

Elevens Val 2015-2016. Breviksskolan Elevens Val 2015-2016 Breviksskolan FOTO Vill du lära dig att bli en bättre fotograf? På elevens val foto får du lära dig mer om foto från grunden och utforska nya sätt att ta bilder på. Varje lektion

Läs mer

Puzzle Dress. 2 olika modeller, slim eller casual. Hel rygg eller brottarrygg Eu strl (US 4-24)

Puzzle Dress. 2 olika modeller, slim eller casual. Hel rygg eller brottarrygg Eu strl (US 4-24) 2 olika modeller, slim eller casual. Hel rygg eller brottarrygg Eu strl 34-54 (US 4-24) Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk.

Läs mer

Triss i prydnadskuddar

Triss i prydnadskuddar Triss i prydnadskuddar Prydnadskuddar med julmotiv är det perfekta sättet att sätta en personlig prägel på hemmet. Men din Husqvarna Viking symaskin är det enkelt att sy kuddar. Nedan finner du steg för

Läs mer

Scrappa dina favoritrecept!

Scrappa dina favoritrecept! SC-0027XL ewww.creativeclub.s Goda smarriga idéer! Nu kan du samla dina favoritrecept i ett fint album utstansat som en tårta. Bakverk och efterrätter får sin egen scrappade sida och hela receptboken blir

Läs mer

ETT LITE MJUKARE HASTA

ETT LITE MJUKARE HASTA HOME SWEDEN ETT LITE MJUKARE HASTA På Hasta har vi alltid tyckt att design är viktigt. För oss förtjänar även något så funktionellt som en gardinsskena en vacker formgivning. Så för ett tag sedan ställde

Läs mer

Verksamhets Förlagd. Utbildning ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 TEXTIL INRIKTNING 2014 LINKÖPINGS UNIVERSITET

Verksamhets Förlagd. Utbildning ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 TEXTIL INRIKTNING 2014 LINKÖPINGS UNIVERSITET Verksamhets Förlagd Utbildning ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 TEXTIL INRIKTNING 2014 LINKÖPINGS UNIVERSITET Till dig som är handledare i textil Välkommen och stort tack för att du medverkar i Ämneslärarutbildningen

Läs mer

Delta topp/klänning. Stl Sömnadsbeskrivning

Delta topp/klänning. Stl Sömnadsbeskrivning Delta topp/klänning Stl 34-50 Sömnadsbeskrivning Av: Mikaela Flodin, made.by.mi.87@gmail.com, https://designbymiblog.wordpress.com/ Facebook: Made by Mi Mönstergrupp, Instagram: Made.by.mi.design Storleksguide

Läs mer

Happy Valentine s day

Happy Valentine s day SC-0014 Happy Valentine s day Let love bloom! Snart är det Alla Hjärtans Dag! Passa på att skicka ett kort eller ge bort en liten gåva till dina nära och kära! Av materialet du fått kan du bland annat

Läs mer

UNIKA STICKADE KLÄDER

UNIKA STICKADE KLÄDER UNIKA STICKADE KLÄDER unika stickade plagg design: katrin bawah Jag är utbildad textilkonstnär vid Konstindustriskolan i Göteborg (numera Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet)

Läs mer

Facit till Textilslöjd 2 Arbetsbok

Facit till Textilslöjd 2 Arbetsbok FACIT Facit till Textilslöjd 2 Arbetsbok Till dig som använder detta facit Sidnumren hänvisar till sidan i boken. På en del frågor står det "Elevernas egna svar". Det beror på att man kan svara på olika

Läs mer

High low dress. 4 olika längder på överdelen 3 olika längder på kjolen Fickor Eu strl (US 4-28)

High low dress. 4 olika längder på överdelen 3 olika längder på kjolen Fickor Eu strl (US 4-28) High low dress 4 olika längder på överdelen 3 olika längder på kjolen Fickor Eu strl 34-58 (US 4-28) Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget

Läs mer

Ett band från början till slut

Ett band från början till slut Ett band från början till slut Det här är berättelsen om ett nybörjarband, från att det sätts upp tills det är färdigvävt. Brickvävning går ut på att mäta upp ett antal lika långa trådar, trä dem i hålen

Läs mer

DRESSTWICE EKOLOGISKA KOLLEKTION VÅR / SOMMAR 2013

DRESSTWICE EKOLOGISKA KOLLEKTION VÅR / SOMMAR 2013 DRESSTWICE EKOLOGISKA KOLLEKTION VÅR / SOMMAR 2013 EKOLOGISK BOMULL ÖKO-TEX MILJÖVÄNLIG FÄRGNING ETISK SÖMNAD OCH TILLVERKNING I SVERIGE, ESTLAND OCH PORTUGAL FÖR VARJE PLAGG SKÄNKS EN GÅVA TILL BARN SOM

Läs mer

15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA

15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA 15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA A B C D 15-04.A,B,C,D HALOWEENDOCKOR AMIGURUMI GARNKVALITÉ Soft Cotton MÅTT/HÄXA & VAMPYR Längd ca 22 cm MÅTT/SPÖKE

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

DET BLIR EN LJUS HÖST I ÅR!

DET BLIR EN LJUS HÖST I ÅR! VÅR 2011 DET BLIR EN LJUS HÖST I ÅR! Ja, jag har valt en lite annan väg med årets höstkollektion. Istället för det säsongsförväntade sedvanligt varma, murriga och färgstarka kulörer - har jag låtit hjärtat

Läs mer

Dubbelt så många möjligheter. Sofistikerad symaskin med brodérfunktion

Dubbelt så många möjligheter. Sofistikerad symaskin med brodérfunktion Dubbelt så många möjligheter Sofistikerad symaskin med brodérfunktion Upptäck den dolda potentialen... Sofistikerad symaskin med brodérfunktion Dubbelt så många möjligheter! Sofistikerad symaskin med brodérfunktion.

Läs mer

EM Resurs. Slöjd angår Alla Slöjd angår Alla / Eva Melin

EM Resurs. Slöjd angår Alla Slöjd angår Alla / Eva Melin Viktigare erfarenheter - Mentorskap - Specialguidening för Liljevalchs konsthall - Informatör och handledare i affärsutveckling - Fryshuset i Stockholm: Slöjdmöten - Har bl.a. undervisat i vävning, broderi,

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. Fair Fashion?

UTSTÄLLNINGAR. Fair Fashion? UTSTÄLLNINGAR Fair Fashion? Hur påverkas världen av det du har på dig? Hur kan du kombinera din shopping med en hållbar utveckling? Utställningen Fair Fashion? visar att det inte är bara catwalken det

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR ZONTA MODEVISNING. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR ZONTA MODEVISNING. textilkonstnär katrin bawah UTSTÄLLNINGAR UTSTÄLLNINGAR Hej! Jättekul att du vill vara med på Zontas modevisning i Stenungsund 13 mars! Vi ska ha möte i modegruppen 17 januari och det vore kul att få se dina grejor innan dess. Har

Läs mer

BARN: Han uppe till höger kallas Kryddan. Vad nedan passar bäst på det namnet?

BARN: Han uppe till höger kallas Kryddan. Vad nedan passar bäst på det namnet? 8 23 52 79 FRÅGA 1: TULLATEATERNS SOMMARKOMEDI VUEN: Vad heter hon? 1 Anna Beata 2 Cecilia BARN: Han uppe till höger kallas Kryddan. Vad nedan passar bäst på det namnet? 4 45 60 87 FRÅGA 2: FILM / MATEMATIK

Läs mer

15-04 SOFT COTTON B A C D

15-04 SOFT COTTON B A C D 15-04 SOFT COTTON B A C D Version 4 15-04 HALOWEENDOCKOR AMIGURUMI GARNKVALITÉ Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) MÅTT (A,B) Längd ca 22 cm MÅTT (C) Längd ca 7 cm x omkrets ca 18 cm. Bottenplatta:

Läs mer

Add on Fairy Princess

Add on Fairy Princess Add on Fairy Princess 3 olika ärmlängder Extra överdel med ärm som man byter ut på Fairy Princess Storlek 80-164 Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen

Läs mer

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide 2015 Sätergläntans huvudbyggnad sätergläntan hemslöjdens gård Knippbodarna 119 793 41 Insjön 0247-645 70 info@saterglantan.se www.saterglantan.se

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. Hej Katrin! God fortsättning, kan man välan fortfarande få önska?!

UTSTÄLLNINGAR. Hej Katrin! God fortsättning, kan man välan fortfarande få önska?! UTSTÄLLNINGAR Hej Katrin! God fortsättning, kan man välan fortfarande få önska?! Jag skall nu dra igång med tillverkning av vernissagekort, affischer, pressrelease etc inför din utställning! Du skickade

Läs mer

MattMix 8-12.8.2011. Yrkeshögskolan Novia Nunnegatan 4, Åbo

MattMix 8-12.8.2011. Yrkeshögskolan Novia Nunnegatan 4, Åbo MattMix 8-12.8.2011 Yrkeshögskolan Novia Nunnegatan 4, Åbo MattMix nordiskt mattsymposium i Åbo Projektet Berättande mattor arrangerar i augusti 2011 ett mattsymposium där hantverksintresserade från hela

Läs mer

Inbjudan till Sömnadshelgen i Norrköping 7-8 april 2018

Inbjudan till Sömnadshelgen i Norrköping 7-8 april 2018 Inbjudan till Sömnadshelgen i Norrköping 7-8 april 2018 Nu är det dags för en kreativ helg i Norrköping! Husqvarna Tyger och Symaskiner i Norrköping och Husqvarnabutiken i Vimmerby samarbetar med ABF för

Läs mer

Mjölbatik är ett enkelt sätt att få batikmönster på ett tyg utan att använda några kemikalier, förutom de som eventuellt finns i färgen.

Mjölbatik är ett enkelt sätt att få batikmönster på ett tyg utan att använda några kemikalier, förutom de som eventuellt finns i färgen. Nyheter i Slöjdlexikon År 2013 minns vi allra mest som året då Slöjdlexikon blev riktigt tillgängligt den enhet som kan kopplas upp till Internet kan också visa Slöjdlexikon. Smartphones, surfplattor och

Läs mer

Design 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN

Design 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN 3 00 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN ORDLISTA TOPP & T-SHIRT KJOL ÖVERDELAR KJOL 3 DESIGN ANVÄNDA DESIGNMALL DAM HERR 4 MÅTT 5 MODELLFÖRÄNDRING 6 MODELLFÖRÄNDRING

Läs mer

Vad ingår i de olika dataprogrammen?

Vad ingår i de olika dataprogrammen? Vad ingår i de olika dataprogrammen? 5D Embroidery Följande moduler ingår, se mer info på kommande sidor 5D Embroidery 5D Organizer Monogram Wizard 5D Configure Medföljande broderier och bilder 700 broderier

Läs mer

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ;

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ; 1 Bonad ca 21,5 x 21,5 cm Du behöver ; * Tyg till bakgrund 16,25 x 16,25 * Tyg till baksida 24 x 24 cm * Tyg till kantning 6,25 x tyg bredd (110 cm) * Vliesofix 10 cm * Diverse bitar tyg i olika färger

Läs mer

Kurser och Aktiviteter

Kurser och Aktiviteter Kurser och Aktiviteter hösten 2015 Kom igång med lappteknik Under 3 gånger ska vi läras oss grunderna i hur man skär, syr och pressar samt syr olika bastekniker. Vecka 1 Grunder inom sömnad av lappteknik

Läs mer

FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga. Lanseras 1 december 2012

FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga. Lanseras 1 december 2012 FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga Lanseras 1 december 2012 Med historien invävd i sömmarna Det finns inte en berättelse om textilkollektionen FJÄLLTÅG det finns flera. Alla delar bär

Läs mer

OBJEKT: MATERIAL: Handväska. Valkad ulltrikå, skinn, Marktäcknings presenning

OBJEKT: MATERIAL: Handväska. Valkad ulltrikå, skinn, Marktäcknings presenning ACCESSOARER OBJEKT: Handväska MATERIAL: Valkad ulltrikå, skinn, Marktäcknings presenning REDESIGN: Skurna remsor i repeterat mönster, se foto, i rak remsa av tjock valkatulltyg. På locket en skinndetalj

Läs mer

Tips och trix med overlocksömmar och olika trådar

Tips och trix med overlocksömmar och olika trådar Husqvarna Tyger och Symaskiner Tips och trix med overlocksömmar och olika trådar www.husqvarnatyger.se - helena@husqvarnatyger.se - 011-12 46 30 Tretrådig flatlockssöm Vanlig overlocktråd är använd i den

Läs mer

En snygg festklänning - av återbruk

En snygg festklänning - av återbruk En snygg festklänning - av återbruk Här är mönster och arbetsbeskrivning på denna ursnygga klänning av återbruk! Material du behöver: Här: En gardinlängd. Dold osynligt blixtlås 55. 1 st. hyska och hake

Läs mer

tutorial twisted storlek 32-60

tutorial twisted storlek 32-60 tutorial twisted storlek 32-60 Det här mönstret har ett antal olika variationsmöjligheter. Det finns två längder; kort eller lång tröja/jacka. Ärmen kan göras kort, 3/4 med mudd eller lång ärm. Krage eller

Läs mer