Genresursarbete i Sverige. Vårt nationella kulturarv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Genresursarbete i Sverige. Vårt nationella kulturarv"

Transkript

1 Genresursarbete i Sverige Vårt nationella kulturarv

2 Varför bevara genetisk mångfald? Den genetiska variationen bland domesticerade djur och odlade växter är viktig att bevara i ett långsiktigt perspektiv med hållbart nyttjande i fokus eftersom den har betydelse för vår framtida livsmedelsförsörjning samt för andra produkter och tjänster som djuren och växterna ger oss. Hoten mot den biologiska mångfalden kan vara många och av skiftande slag och därför krävs ett varierat arbetssätt. Ansvaret för den biologiska mångfalden rör både vilda och domesticerade djur och växter.

3 Jordbruksverket med ett antal andra myndigheter har ansvaret för att den biologiska mångfalden inom såväl djur- som växtområdet gynnas och bevaras genom att: - kontrollera handeln med utrotningshotade växter och djur - långsiktigt bevara hotade svenska husdjursraser och spara dess genresurser - bevara den odlade mångfalden - göra en heltäckande ängs- och betesmarksinventering - delta i arbetsgrupper både i Sverige och inom EU - ge ut föreskrifter och göra utredningar - administrera de miljöersättningar som går att söka för åtgärder som bevarar biologisk mångfald och kulturmiljövärden - verka för kompetensutveckling av lantbrukare och rådgivare inom jordbrukets miljöområden.

4 Centrum för biologisk mångfald (CBM) är ett nationellt centrum för forskning om biologisk mångfald i vid bemärkelse gemensamt för SLU och Uppsala universitet. samordnar verksamheten i ett nätverk av institutioner, organisationer och myndigheter i hela landet. initierar och samordnar forskning, utbildning och information med sikte på att bevara, restaurera samt hållbart nyttja biologisk mångfald i Sverige. deltar i internationellt samarbete som syftar till att lösa problem inom biodiversitetsområdet. är motorn i Sveriges biodiversitetsarbete genom att dels vara drivande i startfasen av olika projekt, dels att koordinera löpande projekt.

5 Nationella programmet för att bevara den genetiska mångfalden genetiska mångfalden (POM) är en nationell satsning för att bättre bevara och nyttja våra kulturväxter, som Jordbruksverket arbetade fram i samråd med berörda aktörer inom myndigheter, organisationer, universitet, botaniska trädgårdar och företag efter det att Sverige undertecknat konventionen om biologisk mångfald i Rio arbetar med fem stora uppgifter: - inventera, samla in och bevara växter - öka användningen av våra kulturväxter - forska om växterna - informera och utbilda allmänheten - internationellt samarbete

6 POM har 6 olika inventeringsprogram som inventerar Sveriges lökar- och knölar, perenner, rosor, frukt och bär, träd och buskar och frö-förökade köksväxter sker genom upprop för de olika växtslagen, varvid landets alla odlade växter inventeras, samlas in, dokumenteras och slutligen bevaras. När det unika och intressanta är funnet skall det bevaras för framtiden i genbanker, visas upp i lokala klonarkiv och dessutom odlas och spridas till allmänheten.

7 Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD) är ett nationellt referensverktyg och en standard för verk, myndigheter, företag, forskare, skribenter, konsumenter och andra som arbetar med eller nyttjar kulturväxter har utvecklats av de botaniska trädgårdarna med stöd av POM Centrum för biologisk mångfald har huvudansvaret.

8 ArtDatabanken arbetar med kunskapen om den biologiska mångfalden i Sverige och administreras av SLU samlar in, utvärderar och lagrar den viktigaste informationen om hotade och missgynnade växter, svampar och djur bedömer graden och typen av hot och sammanställer s.k. rödlistor om arter som löper risk att försvinna från landet (totalt arter) tillhandahåller och sprider information om rödlistade arter, utarbetar förslag till åtgärder samt initierar forskning.

9 Nordiskt och internationellt arbete med växtgenetiska resurser Sverige är ett litet land, och därför måste odlare, forskare, växtförädlare, myndigheter, konsumenter och andra samarbeta på alla fronter. Nordiska genbanken i Alnarp är en viktig partner för genresursarbetet och POM. Ett nära samarbete finns även med övriga nordiska nationella program. I Norge pågår ett intensivt utbyte med POM: s perennoch rosupprop. Finland har under hösten 2006 stått värd för ett speciellt möte om klimatförändringarnas effekter på kulturväxternas genresurser. Samarbete med Danmark rör tankar om samarbete kring vilda kulturväxtsläktingar

10 Djurgenetiska resurser Sverige har sedan många år aktivt engagerat sig i arbete för att bevara och nyttja jordbrukets djurgenetiska resurser. Nya krav kommer i framtiden att ställas på våra husdjur på grund av omvärldsförändringar. De egenskaper som dagens husdjursavel selekterar för är inte säkert de som behövs i framtiden då egenskaper som funnits i äldre raser åter kan komma till nytta. Många av våra äldre husdjursraser utgör ett levande kulturarv.

11 Sverige har ansvar över sina djurgenetiska resurser och får själv ansvara för vilka insatser som anses nödvändiga. En landsrapport om de husdjursgenetiska resurserna i Sverige sammanställdes 2002 på uppdrag av regeringen som underlag till en nationell strategiplan. Rapporten utgör också underlaget för Sveriges del i FAO:s Report on the State of the World s Animal Genetic Resources

12 Husdjurens genresurser låter sig dock inte förvaltas hållbart och långsiktigt på samma sätt som andra objekt. Resursen, de levande husdjuren, ägs av privatpersoner. Flera av de utrotningshotade raserna hålls enbart för självhushåll eller för att visa vårt kulturarv eftersom de normalt inte ekonomiskt kan konkurrera med raser som selekterats för hög avkastning av mjölk och kött. Utan särskilda miljöersättningssystem riskerar flera av dessa raser att helt dö ut.

13 Regeringen gav 2005 Jordbruksverket en del uppdrag om husdjursgenetiska resurser: utarbetandet av en rapport om husdjursgenetiska resurser inför utvärderingen av arbetet med miljökvalitetsmål 2009 utarbetandet av en beredskapsplan hur nationella raser och små populationer kan säkerställas och bevaras vid katastrofer, t ex allvarliga sjukdomsutbrott kartläggning av behovet av systematisk samling och lagring för olika arter och raser samt förslag på åtgärder och förvaltning av dessa.

14 Flera samarbetsgrupper har bildats inom det djurgenetiska området, bl. a : Husdjursgenetiska rådet, rådgivande till Jordbruksverket i frågor som rör förvaltning inklusive bevarande av husdjursgenetiska resurser. en nybildad samverkansgrupp, som skall verka för ökad samordning mellan insatser för främjande av växt-, skogs- och husdjursgenetiska resurser med representanter för Skogsstyrelsen, Naturvårdverket och Jordbruksverket (första mötet 2005).

15 För att uppfylla miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap lämnas idag en sk. miljöersättning till djurägare som håller svenska utrotningshotade husdjursraser Målet är att säkerställa ett tillräckligt antal individer av inhemska husdjursraser i Sverige och att ingen ras ska klassificeras som kritisk för utrotning definierat enligt FAO: s system DAD-IS. Ett krav för ersättning är att jordbrukaren följer en avelsplan som har godkänts av Jordbruksverket. Stödberättigade raser är idag i Sverige: fjällko, rödkulla, allmogeko (väneko, ringamålako, bohuskulla) ryafår, svenskt finullsfår, allmogefår (skogsfår, dalapälsfår, roslagsfår), gutefår, lantrasget, allmogeget (göingeget, jämtget) och linderödssvin. Fjäderfä får inte detta stöd idag.

16 Det kommande LBU programmet ( ) Eftersom miljömålet för djurgenetiska resurser i framtiden inte anses kunna uppfyllas enbart med dagens utformning av ersättning finns ett förslag att förhindra att vissa enskilda raser dör ut. Miljöersättningen planeras omfatta dels en ersättning till enskilda djurhållare och dels en ersättning till de rasföreningar som ansvarar för rasens avelsprogram. Nya stödformer kommer att skapas, vilka som kommer att gälla från 2007 är ännu inte bestämt, men de flesta åtgärderna i nuvarande LBU-programmet kommer att finnas kvar. Programmet ska främja tillväxt, konkurrenskraft, företagande och sysselsättning, och har dessutom höga ambitioner för miljön. Lokalt engagemang i landsbygdens utveckling ska också uppmuntras.

17

18

19

20

Biologiskt kulturarv på kykogården

Biologiskt kulturarv på kykogården Biologiskt kulturarv på kykogården Vad kan POM, programmet för odlad mångfald bidra med? Eva Jansson Visby 20120904 Ett nationellt program för att långsiktigt bevara och hållbart nyttja kulturväxterna

Läs mer

Presentation av. Nordiskt Genresurscenter. NordGen

Presentation av. Nordiskt Genresurscenter. NordGen Presentation av Nordiskt Genresurscenter NordGen April 2011 NordGen är en nordisk institution för bevarande och hållbart nyttjande av växter, husdjur och skog NordGens grundläggande uppgift är att bidra

Läs mer

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet 1 Gemensam beredning av regeringens beslut Regeringen tar kollektiva beslut. Ett ärende

Läs mer

Globala aspekter på den husdjursgenetiska mångfalden och. Harriet Falck Rehn harriet.falck

Globala aspekter på den husdjursgenetiska mångfalden och. Harriet Falck Rehn harriet.falck Globala aspekter på den husdjursgenetiska mångfalden och dess hållbara nyttjande Harriet Falck Rehn harriet.falck rehn@rural.ministry.se Miljön och urval ger unika genetiska egenskaper Husdjuren härstammar

Läs mer

Sorter, sortutveckling och bevarande. Begreppet bevarandesort.

Sorter, sortutveckling och bevarande. Begreppet bevarandesort. Sorter, sortutveckling och bevarande. Begreppet bevarandesort. Genomgången byggde främst på broschyren "Den odlade mångfalden". Följande togs upp: 1. odlingens historia 2. vad som skiljer vilt från tamt

Läs mer

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen!

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! På vilka sätt är vi beroende av naturen och vad är ekosystemtjänster? Eleverna får i denna uppgift definiera ekosystemtjänster samt fundera på vilka tjänster vi

Läs mer

Det nordiska samarbetet

Det nordiska samarbetet Arni Bragason Det nordiska samarbetet Norden består av 5 självständiga länder (Norge, Sverige, Danmark, Finland och Island) och 3 självständiga regioner (Färöarna, Åland och Grönland). Sammanlagt 25 miljoner

Läs mer

Hotade husdjursraser miljöersättning

Hotade husdjursraser miljöersättning Hotade husdjursraser 2008 miljöersättning Nytt landsbygdsprogram 2007 2013................. 4 Innehåll Hotade husdjursraser............................. 4 Vem kan få ersättning?.......................

Läs mer

Regeringens skrivelse 2004/05:73

Regeringens skrivelse 2004/05:73 Regeringens skrivelse 2004/05:73 Husdjursgenetiska resurser Skr. 2004/05:73 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 20 januari 2005 Göran Persson Ann-Christin Nykvist (Jordbruksdepartementet)

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet med Referensgruppen den 30 oktober 2012

Minnesanteckningar från mötet med Referensgruppen den 30 oktober 2012 1(6) 2012-11-12 Enheten för internationella frågor och beredskap Eva-Marie Stålhammar Tfn: 036-15 58 22 E-post: eva-marie.stalhammar@jordbruksverket.se Jordbruksverkets Referensgrupp för husdjursgenetiska

Läs mer

Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet

Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet Myndigheter med ansvar för biologisk mångfald Naturvårdsverket, övergripande ansvar Länsstyrelserna, 21 stycken Kommuner, 290 stycken Jordbruksverket,

Läs mer

Miljöersättning för hotade husdjursraser

Miljöersättning för hotade husdjursraser Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(12) Texten är från 2010-02-23 JS6005 Miljöersättning för hotade husdjursraser

Läs mer

! A' C1!! '! CD!2C C A C4!!2 2,7/(?3(? C.C C!!!'!!' 2 A ' ' C4! '!! E!E? C"!'! 2! '! A!! 0 A'?!! ' C ' '!!! C!!! '!C0! ' C

! A' C1!! '! CD!2C C A C4!!2 2,7/(?3(? C.C C!!!'!!' 2 A ' ' C4! '!! E!E? C!'! 2! '! A!! 0 A'?!! ' C ' '!!! C!!! '!C0! ' C "#$ % &'' (() * + ",-. / / 0 % 1 2%1 3 " 4 5 6 ). ' 7 0 ' ',( %1 ",, 8,* 9,: 2,/.,3 -,6 *-,) :- 4,7 +,7 '8 ( ;, 1 * < 6 < 7 /- < ',((79(,, *, *,

Läs mer

Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Möte 10 november 2008

Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Möte 10 november 2008 Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2007-2013 Möte 10 november 2008 Måluppfyllelse axel 1 (exkl. komp.utv.) I relation till målet för aktuell tidpunkt 160% 140% År 2007 2008, (okt) 120% 100%

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 1 Varför dessa stöd? Landsbygdsprogrammet 2014-2020 ska bidra till att nå målen i Europa 2020-strategin genom att främja: Miljö och klimat Jordbrukets konkurrenskraft inklusive

Läs mer

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september 1(5) UNDERLAG Dnr 49-5199/11 2011-08-22 Landsbygdsavdelningen E-post: nyttlandsbygdsprogram@jordbruksverket.se Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har fått

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

En strategi för bevarande av odlingslandskapets biologiska mångfald

En strategi för bevarande av odlingslandskapets biologiska mångfald En strategi för bevarande av odlingslandskapets biologiska mångfald Johan Wallander Lisa Karlsson Miljöanalysenheten, Jordbruksverket Vi ska prata om: Varför det behövs en strategi Hur vi har gått till

Läs mer

Ersättning till hotade husdjursraser och stödet till lantrasföreningar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Ersättning till hotade husdjursraser och stödet till lantrasföreningar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Ersättning till hotade husdjursraser och stödet till lantrasföreningar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med 2017 Uppföljningen

Läs mer

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat!

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat! FAKTABLAD Matproducenter bidrar till mer än mat! Matproducenter bidrar till mer än mat! sida 2 Matproducenter bidrar till mer än mat! Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som naturen ger oss människor.

Läs mer

12950/17 hg/sk 1 DG B 2B

12950/17 hg/sk 1 DG B 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 9 oktober 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 9 oktober 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 12473/17 Ärende:

Läs mer

Ett rikt odlingslandskap

Ett rikt odlingslandskap Miljömålet Ett rikt odlingslandskap Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena

Läs mer

AKTUELLT PÅ NATURVÅRDSVERKET Claes Svedlindh Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

AKTUELLT PÅ NATURVÅRDSVERKET Claes Svedlindh Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency AKTUELLT PÅ NATURVÅRDSVERKET Claes Svedlindh 2018-11-20 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-23 1 Kartlägga och föreslå insatser för pollinering Regeringsuppdrag 2018 Naturvårdsverket

Läs mer

Hotade husdjursraser 2017

Hotade husdjursraser 2017 2017-07-18 Hotade husdjursraser 2017 Du kan få ersättning om du håller svenska utrotnings-hotade husdjursraser. Syftet med miljöersättningen för hotade husdjursraser är att stimulera och underlätta för

Läs mer

De omoderna hundrasernas historia

De omoderna hundrasernas historia De omoderna hundrasernas historia Svenska hundraser ska bevaras! Föreläsning 2018-11-19 Hundens evolution, genetik och beteende, Stockholm universitet Anders Lekander, Gotlandsstövareföreningen Bevarande

Läs mer

14 Ersättning till hotade husdjursraser och stöd till lantrasföreningar

14 Ersättning till hotade husdjursraser och stöd till lantrasföreningar ERSÄTTNING TILL HOTADE HUSDJURSRASER OCH STÖD TILL LANTRASFÖRENINGAR KAPITEL 14 14 Ersättning till hotade husdjursraser och stöd till lantrasföreningar En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Detta är Fritidsodlingens Riksorganisation FOR är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning mot fritidsodling.

Läs mer

Hotade husdjursraser 2018

Hotade husdjursraser 2018 Hotade husdjursraser 2018 Du kan få ersättning om du håller svenska utrotnings-hotade husdjursraser. Syftet med miljöersättningen för hotade husdjursraser är att stimulera och underlätta för djurägare

Läs mer

En kort version av. Handlingsplan. för långsiktigt uthållig förvaltning. av svenska husdjursgenetiska resurser. under perioden

En kort version av. Handlingsplan. för långsiktigt uthållig förvaltning. av svenska husdjursgenetiska resurser. under perioden En kort version av Handlingsplan för långsiktigt uthållig förvaltning av svenska husdjursgenetiska resurser under perioden 2010-2020 Innehåll Introduktion sid 2 Sveriges handlingsplan för husdjursgenetiska

Läs mer

Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel

Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel Sunita Hallgren, Växtskyddsexpert LRF Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund LRF och bekämpningsmedel LRF arbetar med att det ska finnas växtskyddsmetoder av alla

Läs mer

PROTOKOLL. Stationsgatan 12, klockan

PROTOKOLL. Stationsgatan 12, klockan Uppsalạ 1 (5) Datum: 2017-04-06 Plats och tid: Stationsgatan 12, klockan 17.30-20.10 Ledamöter: Maria Gardfjell (MP), ordförande Markus Lagerquist (M), vice ordförande Jens Nilsson (S) Rafael Waters (S)

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Bevarande av genetiska resurser vad är Sveriges ansvar?

Bevarande av genetiska resurser vad är Sveriges ansvar? Bevarande av genetiska resurser vad är Sveriges ansvar? Ylva Tilander FAO:s arbete med genetiska resurser Commission for Genetic Resources for Food and Agriculture (CGRFA) - Multi-Year Programme of Work

Läs mer

Detta är Jordbruksverket

Detta är Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Detta är Jordbruksverket Vi stärker den gröna sektorn för ett hållbart samhälle Jordbruksverket är regeringens expertmyndighet på det jordbrukspolitiska området och ansvarar för

Läs mer

Axel 1. Måluppfyllelse och budgetutnyttjande 2008 i relation till mål och budget för programperioden

Axel 1. Måluppfyllelse och budgetutnyttjande 2008 i relation till mål och budget för programperioden Axel 1 Måluppfyllelse och budgetutnyttjande 2008 i relation till mål och budget för programperioden 5 45% 4 35% Måluppfyllelse 2007 Måluppfyllelse 2008 Måluppfyllelse ackumulerat 3 25% Målvärde 2008 28,6%

Läs mer

Jordbruksverket gör en uppföljning av

Jordbruksverket gör en uppföljning av 2011-02-03 EMS Jordbruksverket gör en uppföljning av Handlingsplan för uthållig förvaltning av svenska husdjursraser 2010-2020 Inledning Handlingsplanen (Jordbruksverkets rapportserie, Rapport 2010:14)

Läs mer

Strategi Skogligt genbevarande i biotopskyddsområden

Strategi Skogligt genbevarande i biotopskyddsområden STRATEGI 1(8) Datum 2012-12-20 Strategi Skogligt genbevarande i biotopskyddsområden Syfte Syftet med strategin är att klargöra Skogsstyrelsens avsikt att bevara genetiska resurser av inhemska skogsträd

Läs mer

En svala gör ingen sommar

En svala gör ingen sommar Inbjudan med program En svala gör ingen sommar Jordbruksverkets miljömålseminarium om Ett rikt odlingslandskap 2014 Foto: Johan Wallander När: 10 och 11 november 2014 Var: Scandic Klara, Slöjdgatan 7,

Läs mer

RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN

RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN Anneli Gustafsson NATUR I NORRKÖPING 1:04 Förord I denna rapport kan du läsa och låta dig förundras över hur många märkliga djur och växter det finns i vår kommun.

Läs mer

Offentligt engagemang i växtförädling i Sverige och grannländer

Offentligt engagemang i växtförädling i Sverige och grannländer Offentligt engagemang i växtförädling i Sverige och grannländer SUFs sommarmöte den 29 juni 2012 Växjö 2008 Norden stora regionala klimatskillnader! 1 Sverige samverkan samhälle och lantbruk Lång tradition

Läs mer

Policy för levande samlingar på friluftsmuseerna

Policy för levande samlingar på friluftsmuseerna Policy för levande samlingar på friluftsmuseerna Första version 2007-12-01 Reviderad version 2012-03-28 Reviderad och komprimerad version 2017-06-08 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 2 2 BAKGRUND...

Läs mer

Verksamhetsplan för 2017

Verksamhetsplan för 2017 Verksamhetsplan för 2017 1 Detta är Fritidsodlingens Riksorganisation FOR är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning mot fritidsodling. Organisationen

Läs mer

Biologisk mångfald Djur

Biologisk mångfald Djur Biologisk mångfald Djur Bevarandet av genresurser i Sverige Sammanfattning Som en uppföljning av Riokonventionen har en landstudie genomförts i Sverige. Syftet med landstudien var att få en objektiv bild

Läs mer

Samarbete inom landsbygdsprogrammet

Samarbete inom landsbygdsprogrammet Samarbete inom landsbygdsprogrammet -vad vet vi nu och vad är kvar innan det går att söka pengar? Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är

Läs mer

12473/17 gg,bis/tf/chs 1 DG B 2B

12473/17 gg,bis/tf/chs 1 DG B 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 26 september 2017 (OR. en) 12473/17 AGRI 495 FAO 36 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Utkast

Läs mer

Avvägningen mellan livsmedelsproduktion och vattenmiljö

Avvägningen mellan livsmedelsproduktion och vattenmiljö Avvägningen mellan livsmedelsproduktion och vattenmiljö Josefin Walldén, HAV Marcus Lundmark, Jordbruksverket Vad är det som är viktigast? Vad önskar vattenmyndigheterna? Jordbruksverket behöver ta fram

Läs mer

Bevara, nyttja och utveckla

Bevara, nyttja och utveckla Bevara, nyttja och utveckla handlingsplan för uthållig förvaltning av svenska husdjursraser 2010 2020 Sverige har genom Konventionen om Biologisk Mångfald och Interlaken-deklarationen påtagit sig ett ansvar

Läs mer

Kulturmiljöer i odlingslandskapet - hur når vi målen nu och bortom 2020?

Kulturmiljöer i odlingslandskapet - hur når vi målen nu och bortom 2020? Kulturmiljöer i odlingslandskapet - hur når vi målen nu och bortom 2020? Ett rikt odlingslandskap Biologiska värden och kulturmiljövärden i odlingslandskapet som uppkommit genom långvarig traditionsenlig

Läs mer

NordGens Miljösamordningsgrupp Möte Nr.7. 22 November 2012 09.00-12.00 CET Kringler conference center, Norge

NordGens Miljösamordningsgrupp Möte Nr.7. 22 November 2012 09.00-12.00 CET Kringler conference center, Norge NordGens Miljösamordningsgrupp Möte Nr.7 22 November 2012 09.00-12.00 CET Kringler conference center, Norge Närvarande: Danmark Lars Landbo (LL) Jordbruk/skog Island Sigurdur A. Thrainsson (SAT) Miljö

Läs mer

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin.

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. NATUR OCH BIOLOGISK MÅNGFALD Vad betyder det för dig? Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. Vi är beroende av naturen för

Läs mer

Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram

Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram Missade att meddela att ni är varmt välkomna på Jordbruksverkets miljömålsseminarium den 10-11 november i Stockholm. Mer information

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Digital sekvensinformation och Nagoyaprotokollet

Digital sekvensinformation och Nagoyaprotokollet Digital sekvensinformation och Nagoyaprotokollet Information om olika typer av organismer på molekylär nivå finns idag i databaser och användningen av dessa databaser genomsyrar i princip alla grenar av

Läs mer

Handlingsplan. för långsiktigt uthållig förvaltning. av svenska husdjursgenetiska resurser. under perioden 2010-2020

Handlingsplan. för långsiktigt uthållig förvaltning. av svenska husdjursgenetiska resurser. under perioden 2010-2020 Handlingsplan för långsiktigt uthållig förvaltning av svenska husdjursgenetiska resurser under perioden 2010-2020 1. Sammanfattning 4 2. Introduktion 6 2.1. Sveriges handlingsplan för husdjursgenetiska

Läs mer

Programmet för odlad mångfald, POM

Programmet för odlad mångfald, POM Programmet för odlad mångfald, POM Mål och strategi för perioden 2016 2020 POM:s nya strategi omfattar perioden 2016-2020, och har utformats i nära dialog med en lång rad olika aktörer. Verksamheten omfattar

Läs mer

NordGens Miljösamordningsgrupp 2011

NordGens Miljösamordningsgrupp 2011 NordGens Miljösamordningsgrupp 2011 Rapport: Genetisk mångfald en nyckel till motverkan av och anpassning till klimatförändringar Genetisk mångfald en nyckel till motverkan av och anpassning till klimatförändringar

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Proposition 2013/14:141 2010 CBD Nagoya 2011 EU-strategi 2011-2013 Uppdrag och utredningar 2014 Regeringsbeslut i mars Riksdagen i juni Strategi

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer

ARTSKYDD I PRAKTIKEN. Eva Amnéus Mattisson. Artenheten Naturvårdsverket. Svartfläckig blåvinge på backtimjan. Bengt Ekman, N

ARTSKYDD I PRAKTIKEN. Eva Amnéus Mattisson. Artenheten Naturvårdsverket. Svartfläckig blåvinge på backtimjan. Bengt Ekman, N ARTSKYDD I PRAKTIKEN Eva Amnéus Mattisson Artenheten Naturvårdsverket Svartfläckig blåvinge på backtimjan. Bengt Ekman, N Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-11-15 2 Ett rikt

Läs mer

Lärarhandledning. Vad gör jag innan, under och efter lektionen?

Lärarhandledning. Vad gör jag innan, under och efter lektionen? Lärarhandledning Lilla Kotts djuräventyr. Från förskolan till årskurs 3 Inledning Lilla Kotts djuräventyr är en lektion som bygger på att barnen ska lära sig mer om djur och natur. Här får barnen träffa

Läs mer

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden Nya stöd år 2015 Stöd till landsbygden Innehåll Nya stöd år 2015... 3 Gårdsstödet finns kvar år 2015... 4 Sverige ska välja om du får behålla dina stödrätter eller om du ska få nya... 4 Stödrätternas värde

Läs mer

Övervakning av småbiotoper med ett landskapsperspektiv. Anders Glimskär, SLU Helena Rygne, Länsstyrelsen Örebro län

Övervakning av småbiotoper med ett landskapsperspektiv. Anders Glimskär, SLU Helena Rygne, Länsstyrelsen Örebro län Övervakning av småbiotoper med ett landskapsperspektiv Anders Glimskär, SLU Helena Rygne, Länsstyrelsen Örebro län Samverkan mellan länsstyrelser och SLU Län som deltar 2009-2014 Gräsmarker Småbiotoper

Läs mer

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Pressmeddelande 67/2017 2017-05-18 Miljö- och energidepartementet Hanna Björnfors Pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog 072-500 92 11 Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Regeringen

Läs mer

Miljökvalitetsmål. Ett rikt växt- och djurliv. Biologisk mångfald

Miljökvalitetsmål. Ett rikt växt- och djurliv. Biologisk mångfald Biotopskyddsområden Detta är små biotoper som Skogsstyrelsen eller länsstyrelsen, med lagstöd i miljöbalken, fastställer ska skyddas då de har stor betydelse för den biologiska mångfalden. Skyddet liknar

Läs mer

Genetisk förstärkning av vargstammen

Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen ett pussel för en livskraftig vargstam VARGEN ÄR EN NATURLIG del av den svenska faunan precis som älg, kungsörn och räv. Men vargen

Läs mer

Miljömålsrådets åtgärdslistor: Jordbruksverkets myndighetsegna åtgärdslista

Miljömålsrådets åtgärdslistor: Jordbruksverkets myndighetsegna åtgärdslista 1 dnr 4.1.18-1389/16 Miljömålsrådets åtgärdslistor: Jordbruksverkets myndighetsegna åtgärdslista Nedanstående åtgärder är de som Jordbruksverket kommer att arbeta med under kommande år. Åtgärd gemensam

Läs mer

ett rikt växt- och djurliv

ett rikt växt- och djurliv Ett rikt växt- och djurliv Hur är det idag? Den biologiska mångfalden är grunden för allt mänskligt liv, den spelar en avgörande roll för människors överlevnad och välfärd och är därmed en förutsättning

Läs mer

Hållbart fiske Mat och klimat Friska djur. Prioriterade frågor inom jordbruks- och fiskeområdet under Sveriges ordförandeskap i EU

Hållbart fiske Mat och klimat Friska djur. Prioriterade frågor inom jordbruks- och fiskeområdet under Sveriges ordförandeskap i EU Hållbart fiske Mat och klimat Friska djur Prioriterade frågor inom jordbruks- och fiskeområdet under Sveriges ordförandeskap i EU Fler exemplar av broschyren går att beställa på telefon: 08-405 27 50 eller

Läs mer

REGERINGS- UPPDRAG OM VILDA POLLINATÖRER

REGERINGS- UPPDRAG OM VILDA POLLINATÖRER REGERINGS- UPPDRAG OM VILDA POLLINATÖRER Erik Sjödin 6 december 2018 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-01-14 1 Regeringsuppdraget Kartlägga och föreslå insatser för pollinering

Läs mer

Verksamhetsidé. SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa.

Verksamhetsidé. SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa. Jorden som resurs, SLU:s bidrag Jordbruks- och trädgårdskonferens 2010. Lisa Sennerby Forsse, SLU. 4 mars 2010 Verksamhetsidé SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Alnarp den 8 okt 2014 Taket: Budgeten Fastställd Väggarna: Mål och regelverk Arbete påbörjat. Grunden: EU-förordning, de svenska politiska prioriteringarna

Läs mer

16 Ett rikt växt- och djurliv

16 Ett rikt växt- och djurliv 16 Ett rikt växt- och djurliv Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Statens jordbruksverk; SFS 2009:1464 Utkom från trycket den 18 december 2009 utfärdad den 10 december 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hästdjur

Läs mer

Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk

Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Stockholm 19 mars 2010 Jan Eksvärd, LRF jan.eksvard@lrf.se Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Innehåll: Vad är LRF? Vad innebär hållbar utveckling?

Läs mer

Gruppdiskussion Kompetensutveckling

Gruppdiskussion Kompetensutveckling Gruppdiskussion Kompetensutveckling Åkermark/Åkermarkslandskap Kopiera biologisk mångfald till Greppa (egen modul). Kopiera biologisk mångfald till behörighetskurs för användning av bekämpningsmedel. Ta

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in e Regeringen Regerings beslut 2017-03-23 N2017/02366/SUN IV8 Sveriges lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in Regeringens beslut

Läs mer

"Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun

Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun "Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun 1.1 De gröna näringarna i Karlsborg 2012 Jordbruket sysselsätter 50 personer och omsätter 60 miljoner kronor Skogsbruket sysselsätter

Läs mer

Livskraftiga ekosystem

Livskraftiga ekosystem Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2892 av Maria Malmer Stenergard m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16 Naturvårdsplan 2010 Lysekils kommun DEL 2 Åtgärdsprogram Antagandehandling 2010-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 1.1 Syfte 1.2 Innehåll 1.3 Begränsningar 1.4 Beskrivning av hur planen arbetats

Läs mer

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Klimatsmart mat myter och vetenskap Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

FAKTABLAD. Så här får vi maten att räcka till alla!

FAKTABLAD. Så här får vi maten att räcka till alla! FAKTABLAD Så här får vi maten att räcka till alla! Så här får vi maten att räcka till alla! sida 2 Så här får vi maten att räcka till alla! Jorden är en blå planet. Endast en knapp tredjedel av jordens

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Policy för levande samlingar på friluftsmuseerna

Policy för levande samlingar på friluftsmuseerna Policy för levande samlingar på friluftsmuseerna Version 2007-12-01 Reviderad version 2012-03-28 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 2 2 BAKGRUND... 2 3 DEFINITIONER... 2 3.1 Levande museiföremål... 2

Läs mer

Möte Nr.4 Datum, tid: 14 April Plats: Landsbygdsdepartementet, Fredsgatan 8, Stockholm, Sverige

Möte Nr.4 Datum, tid: 14 April Plats: Landsbygdsdepartementet, Fredsgatan 8, Stockholm, Sverige NordGens Miljösamordningsgrupp Möte Nr.4 Datum, tid: 14 April 2011 10.00-16.00 Plats: Landsbygdsdepartementet, Fredsgatan 8, Stockholm, Sverige Närvarande: Finland Mari Rusanen (MR) Ordförande, Jordbruk/skog

Läs mer

Effektrapport 2016 Effektrapport 2016

Effektrapport 2016 Effektrapport 2016 Effektrapport 2016 Side 2 Bakgrund Save the Orangutan jobbar för att säkra den utrotningshotade Borneoorangutangen (Pongo pygmaeus) och dess regnskogshem på Borneo. Orangutangen finns sen april 2016 på

Läs mer

The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016)

The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016) The source of nitrogen in the boreal forests identified (March 2016) En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Försvarssektorns miljödag Stockholm 13 april 2016 Michael Löfroth, The

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B7-0081/143. Ändringsförslag. Luis Manuel Capoulas Santos för S&D-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B7-0081/143. Ändringsförslag. Luis Manuel Capoulas Santos för S&D-gruppen 6.3.2013 B7-0081/143 143 Artikel 2 punkt 1 led ma (nytt) (ma) skogsjordbruk: produktionssystem där både träd och växter odlas eller betas inom eller längs med samma skiften. 6.3.2013 B7-0081/144 144 Alyn

Läs mer

Ny EPOK vid SLU. Vision och inriktning. Seminarium den 30 mars 2011 Alnarp

Ny EPOK vid SLU. Vision och inriktning. Seminarium den 30 mars 2011 Alnarp Ny EPOK vid SLU Vision och inriktning Seminarium den 30 mars 2011 Alnarp Maria Wivstad Föreståndare EPOK centrum för ekologisk produktion och konsumtion Varför EPOK? Politiska mål 20% av landets jordbruksmark

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.10.2012 SWD(2012) 291 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Bakgrund. Save the Orangutan jobbar för att säkra den utrotningshotade Borneo-orangutangen (Pongo pygmaeus) och dess regnskogshem på Borneo.

Bakgrund. Save the Orangutan jobbar för att säkra den utrotningshotade Borneo-orangutangen (Pongo pygmaeus) och dess regnskogshem på Borneo. EFFEKTRAPPORT 2015 Bakgrund Save the Orangutan jobbar för att säkra den utrotningshotade Borneo-orangutangen (Pongo pygmaeus) och dess regnskogshem på Borneo. Orangutangen finns idag på IUCN:s röda lista

Läs mer

Behövs ersättningar till jordbrukare för skötsel av kulturmiljöer?

Behövs ersättningar till jordbrukare för skötsel av kulturmiljöer? Behövs ersättningar till jordbrukare för skötsel av kulturmiljöer? Målen för kulturmiljöer Målen för det statliga kulturmiljöarbetet, särskilt delmålen: ett hållbart samhälle med en mångfald av kulturmiljöer

Läs mer

Åtgärderna i samband med tillämpningen av konventionen

Åtgärderna i samband med tillämpningen av konventionen 60 Europeiska gemenskapernas officiella tidning 15/Vol 04 382R3626 311282 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 384/ 1 RÅDETS FÖRORDNING ( EEG ) nr 3626/82 av den 3 december 1982 om genomförande

Läs mer

Vad gör Jordbruksverket för att möta behovet av kunskap och rådgivning?

Vad gör Jordbruksverket för att möta behovet av kunskap och rådgivning? Vad gör Jordbruksverket för att möta behovet av kunskap och rådgivning? Tomas Johansson Jordbruksverket Jordbruksverkets ansvar Konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsproduktion Markavvattningssakkunniga

Läs mer

Naturvårdsverkets skrivelse: Ett rikt växt- och djurliv Förslag till miljökvalitetsmål för biologisk mångfald

Naturvårdsverkets skrivelse: Ett rikt växt- och djurliv Förslag till miljökvalitetsmål för biologisk mångfald Centrum för biologisk mångfald Till Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar, dnr CBM 61/03 2004-03-14 Naturvårdsverkets skrivelse: Ett rikt växt- och djurliv Förslag till miljökvalitetsmål för biologisk

Läs mer